Projektdirektiv Text 2(8) 1 Inledning 5. 2 Beställare Mål... 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektdirektiv Text 2(8) 1 Inledning 5. 2 Beställare Mål... 5"

Transkript

1

2 Projektdirektiv Text 2(8) 1 Inledning Bakgrund Verksamhetens övergripande mål och strategier Beställare Mål Effektmål Projektmål Avgränsningar Utgångspunkter Intressenter Beroenden Påverkan Risker Tidsplan Resurser Organisation Kostnads- och nyttokalkyl Finansiering Kvalitetssäkring Övertagande och acceptans Acceptanskriterier Effekthemtagning Övriga direktiv... 9

3 Projektdirektiv Text 3(8) Version Datum Status och eventuell förändringsorsak Utfärdare Utkast Susanne Persson År Benämning Beslutsinstans 2007 Översiktsplan för Nybro kommun KF 2011 Näringslivspolicy för Nybro kommun KF 2011 Vision 2030 KF 2014 Näringslivsstrategi för Nybro kommun KF 2015 juni Handelsutredning (HUI Research AB) Presentation i KF 2015 Handels- och servicestrategi för Nybro kommun KF 2016 Handlingsplan för Handels- och service för Nybro kommun KS Kommunfullmäktige antog Handels- och servicestrategi för Nybro kommun , i oktober Strategin uttalar med utgångspunkt från översiktsplaner och vision att det är viktigt för oss att växa och öka vår befolkning. En större befolkning ger bättre underlag för skola, föreningsliv, arbete och handel, vilket i sin tur bidrar till fortsatt utveckling. Samtidigt är det viktigt att de personer som bor i vår stad idag trivs och stannar kvar. En övergripande strategi för Nybro stad ska vara att förtäta centrum utifrån en radie av 500 meter från Nybro station. (ur FÖP Befolkningen i Nybro stad ska öka Jag vill bo i Nybro stad ) Trygghet handlar om att kunna röra sig i och kring sin bostad, i skolor och butiker, i parker och andra gemensamma miljöer utan att uppleva oro eller begränsningar. Vid planläggning av nya områden och verksamheter ska vi ta särskild hänsyn till barns och ungdomars livsmiljö och behov samt till jämställdhet. Men samtidigt ha med oss i vår planering att de äldre står för en stor del av köpkraften och en målgrupp som väljer i högre bemärkelse att handla i Nybro. Tillgängligheten blir en viktig faktor (ur FÖP Trygga och aktiva invånare) En koncentration av företag inom ett område i en stad skapar liv och rörelse och nyttig konkurrenskraft. Vid gott samarbete kan även koncentrationen skapa utveckling och ökad produktion. En stor koncentration av företag skapar också en stor koncentration av människor. Detta ökar köpkraften och leder i sin tur till fler etableringar. Det är viktigt med en stark lokal handel som skapar arbetstillfällen och ger service till medborgarna. I den lilla staden måste dagligvaruhandeln ha en hög servicenivå och sällanvaruhandeln måste hitta ett unikt koncept som kan konkurrera med närliggande större städer. En levande och trivsam stadskärna med småstadskänsla eftersträvas. Därför är det viktigt att behålla handeln i centrum (ur FÖP Här vill jag handla, tillverka och göra affärer)

4 Projektdirektiv Text 4(8) Handeln ska i första hand koncentreras till stadskärnan (detaljhandel) och i anslutning till Glasrondellen (främst skrymmande varor). Handeln i centrum ska bindas ihop med handelsområdet längs Bangatan. Tillgängligheten till handelsområdena med cykel ska vara god. Vid handelsområdena ska det finnas nyttiga bilparkeringar som är lätta att hitta via tydlig skyltning. Nybroborna och besökare ska i första hand välja Nybro stad, med sin levande stadskärna, som sitt handelsalternativ. I centrum ska det finnas en spännande sammansättning av bostäder, butiker, restauranger, kultur, nöjen och upplevelser. Salutorget ska värnas som en central mötesplats och i stadskärnan ska det finnas plats för olika evenemang (ur FÖP En attraktiv och levande stad) Samverkan mellan handeln aktörer företagarföreningar, fastighetsägare, besöksnäringen och kommun är en mycket viktigt framgångsfaktor för att uppnå vårt syfte och mål. I arbetet med att utveckla och förstärka en handelsplats attraktivitet behöver de inblandade aktörerna ha en samsyn och vara överens om vad som ska uppnås. Nybro kommun ska aktivt verka för samverkan men också tydliggöra de olika aktörernas roller (ur FÖP Samverkan mellan skola, näringsliv och andra aktörer) I Handels- och servicestrategin anges att den ska ligga till grund för utarbetandet av en handlingsplan för att utveckla stadskärnan och handeln i Nybro kommun. I arbetet med handlingsplanen har det lagts stor vikt vid en god dialog med näringsliv och invånare. Den beslutade handlingsplanen innehåller utvecklingsförslag/-åtgärder inom handels-, fastighetsoch stadsutvecklingsområdet. Handlingsplanen är ett startskott för igångsättandet av arbetet med att utveckla stadens mest centrala handelsstråk och platser. För att ovanstående ska realiseras måste vi skapa en plattform/bas där samverkan mellan handel, företagsföreningar, fastighetsägare och besöksnäringen verkligen samverkar och arbetar för och mot samma mål med ibland olika roller. Vi behöver genomföra en förankringsprocess där berörda aktörer (Nybro kommun, fastighetsägare och näringsidkare) tillsammans ska komma fram till ett sätt som gör arbetat smidigt och lätt både när det gäller beslutsgång och tidsaspekter. Med detta behövs en konkretisering av vilka beslut som är av enklare karaktär och bör ha en snabbare beslutsgång samt vilka som är mer komplexa. Även tydligheten av vem som är drivande och vem som har vilken roll blir på så sätt också lättare att uppfatta. Detta arbetssätt innebär en tidsvinst, en snabbare väg till ett genomförande och som i sin förlängning ger ett ökat förtroende för kommun, näringsidkare och fastighetsägare. Vi behöver våga att tänka nytt och att gå från ord till handling. Marie Leandersson, Samhällsbyggnadschef Skapa en plattform/bas där samverkan mellan handel, företagsföreningar, fastighetsägare och besöksnäringen verkligen samverkar och arbetar för och mot samma mål med ibland olika roller.

5 Projektdirektiv Text 5(8) Handel, företagarföreningar, fastighetsägare och Kommun ska dra åt samma håll och ha en gemensam målbild. Stärka Nybros identitet och varumärke. Övergripande projektmål och syfte är att reda ut vilka parter som har vilka roller för vilka aktiviteter och hur finansieringen ska genomföras. Se nya möjliga investeringar och idéer som skapar nyfikenhet och bidrar till en utveckling av handel och service i Nybro kommun. En plan/modell som är accepterad av samtliga intressenter. En plan/modell för hur Kommunen internt ska arbeta med evenemangsfrågan samt vilken roll kommunen har i samordning, genomförande, utvärdering av olika event. Planen ska också innehålla resursfrågan i form av personal och finansiering. Skapa en plattform/bas där samverkan mellan handel, företagsföreningar, fastighetsägare och besöksnäringen verkligen samverkar och arbetar för och mot samma mål med ibland olika roller. Processen ska innehålla hur och vilka kriterier vi använder oss av i en utvärdering. Processen ska innehålla en konsekvensanalys. En plan/metod för hur implementering ska gå till. En tydlig plan av hur finansieringen ska ske och vem som ansvarar för vilken investering. Att visualisera framtida aktiviteter från handlingsplanen för att underlätta en gemensam kommunikation med olika aktörer. I planen ska framgå vilken/vilka aktörer som ska ingå i en framtida extern styrgrupp. I planen ska framgå vilken/vilka aktörer som ska ingå i en framtida extern arbetsgrupp för att hålla ihop arbetet och praktiskt se till att åtgärdsförslag från handlingsplanen får en praktisk karaktär. Frågan om Hotell och konferensanläggning hanteras i separat projekt Själva implementeringen innefattas inte i projektet. Projektet ska utgå från: Handlingsplan för Handels- och service för Nybro kommun (med idéförslag). Handelsstrategi för Nybro Kommun från Handelsstrategin tillsammans med den fördjupande översiktsplanen för Nybro stad (2013). HUI Research AB:s analys (handelsutredningen). Arbetet som arbetsgruppen, bestående av 13 personer varav 10 personer från näringslivet, Nybro företagsgrupp och fastighetsägare har kommit fram till. Nybro Företagsgrupp har stämt av arbetet med sina medlemmar i Nybro Handel.

6 Projektdirektiv Text 6(8) Samarbete i projektgrupp med representanter från olika aktörer föreningsliv, fastighetsägare, näringsliv och offentlig sektor. Intressent Behov, krav, förväntningar Bemötande Näringsliv Praktisk handling, Dialog, projektet Broa Över information, påverkan, deltagande, utmärkelse Föreningsliv Praktisk handling, påverkan Dialog, projektet Broa Över information, deltagande Projektaktörer Utveckling, påverkan Dialog Politiker Information, deltagande och engagemang Dialog, remiss, Projektet Broa Över Nybro Företagsgrupp/Nybro Handel Information, genomförare, påverkan och deltagande Dialog, remiss, projektet Broa Över Fastighetsägare Utveckling, praktisk handling, information och deltagande Dialog, remiss, projektet Broa Över Projektet är beroende av delaktighet och engagemang. Projektet kommer att påverka Nybros identitet och varumärkesarbete. Projektet kommer också att påverka arbetet med besöksnäring samt kommande Broa över Nybroprojekt. Övriga redan antagna och pågående styrdokument kan komma att påverkas. Det är en komplex uppgift att arbeta med Handel & Service. Många har under flera års tid arbetat med frågan och vissa områden är en evighetsfråga som det verkar svårt att komma till något avslut med. Vi måste våga tänka och praktiskt utföra saker på annorlunda sätt för att lyckas. Klarar vi inte detta kommer vi inte att komma framåt i frågan. En annan risk är att det inte finns tillräckligt med resurser för att arbeta med frågan. Samverkan för att skapa tillit och förtroende är också mycket viktigt. Det handlar om att skapa ett öppet klimat mellan olika parter. Vi har olika roller och kan bidra på olika sätt. Lyckas vi inte med detta är risken att vi faller tillbaka i gamla hjulspår. Projektet pågår under Frågan angående hotell och ev. konferensanläggning ligger i ett separat projekt.

7 Projektdirektiv Text 7(8) Näringsliv Tjänstemän Föreningsliv Projektaktörer Politiker Nybro Företagsgrupp/Nybro Handel Fastighetsägare Text Beställare Projektledare Styrgrupp Projektgrupp Referensgrupp Politisk referensgrupp Namn Marie Leandersson Susanne Persson Jan Darrell Marie Leandersson?? Marie Leandersson Magnus Mabler Carolina Thaysen Föreningsliv Näringslivsberedningsgruppen Kommunstyrelsen Alla presidier Titel/arbetsområde Samhällsbyggnadschef Fastighetsägarna GFR Nybro Företagsgrupp? Kostnadsposter % resurs Handelsstrateg kr Arbetsdokument film kr kommunikation Handelsplattform/Nybro kr Handel 20 % resurs Kommunikation? Utveckling och samverkan kr Fika, lunch kr Att skapa en förankringsprocess är en av de viktigaste delarna för att kommande projekt/investeringar/åtgärder ska bli så lyckade som möjligt. Att förändra attityder som senare mynnar ut i förändrade beteende är svårt och tidskrävande. Om inte tillräckliga resurser finns - faller man lätt tillbaka i samma banor. Kommunikation är en annan viktig beståndsdel i förändringsarbetet. Att tala samma språk är

8 Projektdirektiv Text 8(8) en förutsättning för att gå mot samma mål. Här kommer det visuella/filmen in som ett verktyg. Tanken är att filma Nybro stad samt att med en film visa vad/vilka aktiviteter som har skapats i arbetsgrupp för handlingsplanen. Denna film kan sedan förändras när projektet har skapat en aktivitet. Psykologiskt vinner vi tid, pengar och samverkan. Det finns också en webbplattform som nyligen har skapats av Nybro Handel. Här är många av butikerna idag med. Denna har inte lanserats ännu. Här är det psykologiskt viktigt att kommunen är med som en part från början. Initialt finns inga avsatta investeringsmedel för genomförande av handlingsplanen och finansieringsfrågan har hänskjutits till budgetberedningen (Kommunplan ). Arbetet med projektet kan komma att påverka även Kommunplan under hösten 2016, beroende på hur arbetet fortskrider. Projektet ska följa Nybro kommuns projektmodell. Återkoppling sker till styr- och referensgrupp vid varje projektfas slut. Samtliga projektmål är uppfyllda.

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier:

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier: Nuvarande handelsstrategi antogs av kommunfullmäktige 2010 och är starkt kopplad till stadsmiljöprogrammet som fullmäktige antog 2009. Tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad (2013),

Läs mer

1(8) Dnr: Venus, Sirius och. Mars. Datum: Datum och beslut: Text

1(8) Dnr: Venus, Sirius och. Mars. Datum: Datum och beslut: Text 1(8) Dnr: Mars. Venus, Sirius och Datum: 2015-02-17 Datum och beslut: Text Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier... 4 2 Beställare... 5 3 Mål... 5 3.1 Effektmål...

Läs mer

1 Inledning Bakgrund Verksamhetens övergripande mål och strategier Beställare Mål... 5

1 Inledning Bakgrund Verksamhetens övergripande mål och strategier Beställare Mål... 5 1(8) Innehåll 2(8) 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier... 4 2 Beställare... 5 3 Mål... 5 3.1 Effektmål... 5 3.2 Projektmål... 6 4 Avgränsningar... 6 5 Utgångspunkter...

Läs mer

STRATEGI HANDLINGSPLAN

STRATEGI HANDLINGSPLAN Bakgrund Processen Projektet startade under hösten 2014 och har genomförts genom workshops, informationsmöten, medborgardialoger, enkäter, sammanställningar och avstämningar med representanter från kommunen,

Läs mer

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist :TS 2013-139 1(8) 0.1 2016-06-03 Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist År Benämning Beslutsinstans 2012 Vision 2030 KF 2007 Översiktsplan KF 2013 Fördjupad översiktsplan Nybro stad KF 295,

Läs mer

0, Första version av arbetsdokumentet Emma Tillback samt Unni Karlsson

0, Första version av arbetsdokumentet Emma Tillback samt Unni Karlsson KS 2014-42 0,1 2016-04-18 Första version av arbetsdokumentet Emma Tillback samt Unni Karlsson 0,2 2016-04-25 Andra versionen av arbetsdokumentet 0,2 2016-06-02 Tredje versionen av arbetsdokumentet Alla

Läs mer

G:\SB\2. Administration\Hållbar utveckling\projekt\bilprojekt\

G:\SB\2. Administration\Hållbar utveckling\projekt\bilprojekt\ Titel: Projektdirektiv Fordonsutredning Projekt: Fordonsutredning Idnr: TS-2016-99 Beställare: Projektledare: Samhällsbyggnad, Magnus Olsson, Verksamhetschef administration Fredrik Härnby Version: 0.4

Läs mer

1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola. Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun. Delprojekt: Idnr: Siffor

1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola. Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun. Delprojekt: Idnr: Siffor 1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Lärande och kulturnämnden

Läs mer

Projektdirektiv. Framtid Nora 1 (7) Projekt: Framtid Nora ID-nr/dnr Noramacken Ekonomisk Förening Åke Sjöberg. Beställare: Version: 0.

Projektdirektiv. Framtid Nora 1 (7) Projekt: Framtid Nora ID-nr/dnr Noramacken Ekonomisk Förening Åke Sjöberg. Beställare: Version: 0. 1 (7) Projektdirektiv Framtid Nora Projekt: Framtid Nora ID-nr/dnr 2016-1991 Beställare: Noramacken Ekonomisk Förening Åke Sjöberg Version: 0.6 Skriven av: Åke Sjöberg Datum 2016-09-05 Projektwebbplats:

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

Titel: VAR 2 - Verksamhetsbaserad arkivredovisning Projekt: VAR 2Verksamhetsbaserad arkivredovisning Dnr: TS

Titel: VAR 2 - Verksamhetsbaserad arkivredovisning Projekt: VAR 2Verksamhetsbaserad arkivredovisning Dnr: TS Titel: VAR 2 - Verksamhetsbaserad arkivredovisning Projekt: VAR 2Verksamhetsbaserad arkivredovisning Dnr: TS-2014-453 Beställare: Samhällsbyggnad, Magnus Olsson, Administrativ chef Projektledare: Samhällsbyggnad,

Läs mer

Bilaga 1 1(8) Titel: Framtagande av energi- och klimatprogram Projekt: Ta fram ett övergripande program för hållbar Dnr: 2014-TS0034

Bilaga 1 1(8) Titel: Framtagande av energi- och klimatprogram Projekt: Ta fram ett övergripande program för hållbar Dnr: 2014-TS0034 Bilaga 1 1(8) Titel: Framtagande av energi- och klimatprogram Projekt: Ta fram ett övergripande program för hållbar Dnr: 2014-TS0034 utveckling. Delprojekt: Ta fram ett energi- och klimatprogram innehållande

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR KONSTNÄRLIG GESTALTNING I OFFENTLIG MILJÖ ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2018-10-04, 274 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2019-01-01 ANSVAR

Läs mer

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/400 2012-12-03 Kommunstyrelsen Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Förslag till beslut

Läs mer

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv Marlene Hassel Stockholm 2019-04-02 1 Möjligheter & utmaningar Hur möter vi framtiden? Hur kan vi stärka våra platser och skapa tillväxt

Läs mer

Projekt Kungälvs Stadskärna - motorn i kommunens tillväxtarbete

Projekt Kungälvs Stadskärna - motorn i kommunens tillväxtarbete Projekt Kungälvs Stadskärna - motorn i kommunens tillväxtarbete Målbild Dynamisk Stadskärna självverkande energisk aktiv driftig initiativrik företagsam Bostäder, näringsliv, arbetsplatser, kultur, fritidssysselsättningar,

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Globala Sundsvall

PROJEKTDIREKTIV Globala Sundsvall Projektdirektiv Globala Sundsvall 1(9) PROJEKTDIREKTIV Globala Sundsvall Titel: PROJEKTDIREKTIV Globala Sundsvall Projekt: Idnr: Siffor Beställare: Kommundirektör Stefan Söderlund Version: 1.1 (Reviderad

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen. Titel:

PROJEKTDIREKTIV. Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen. Titel: Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen PROJEKTDIREKTIV Titel: PROJEKTDIREKTIV Uppföljning av biståndsbeslut Projekt: Bemanningsekonomi Idnr: Siffor Delprojekt: Uppföljning av

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering översyn av

PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering översyn av Timrå Kommun SocialförvaltningenTimrå Kommun Socialförvaltningen PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering översyn av rekryteringsenhetens roll Titel: PROJEKTDIREKTIV Utforma riktlinjer för rekrytering

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Projektdirektiv Framtidens administration

Projektdirektiv Framtidens administration 1(10) Titel: Projektdirektiv Framtidens administration Projekt: Utredningsprojekt Samtliga förvaltningar Beställare: Kommunstyrelsen Jan Lagerqvist Projektledare: Jeanette Madeling Version: 1.4 Skriven

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Strategi för handelns utveckling

Strategi för handelns utveckling Strategi för handelns utveckling Kommunfullmäktiges sammanträde i Nybro kommun, 15 juni, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Smart stadsutveckling och förtätning av staden Framgångsrik samverkan mellan alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen 24-25/1 2018

Smart stadsutveckling och förtätning av staden Framgångsrik samverkan mellan alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen 24-25/1 2018 Smart stadsutveckling och förtätning av staden Framgångsrik samverkan mellan alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen 24-25/1 2018 2018-01-24 1 Smart stadsutveckling och förtätning av staden Mina

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna Strömstad och Tanum

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna Strömstad och Tanum Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Teknikprojekt mobilitet 1 Dokumentbeskrivning: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Beslutsprocess Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Beslutsprocess Idnr: Beställare: Landstingsstyrelsen

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Davidsson 2017-02-17 KS 2017/0050 0480-450 061 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss Förslag till

Läs mer

Projektdirektiv. Strategi för sim- och badanläggningar i Sundsvalls kommun

Projektdirektiv. Strategi för sim- och badanläggningar i Sundsvalls kommun Projektdirektiv Strategi för sim- och badanläggningar i Sundsvalls kommun 1 (7) Projekt: Sim- och badanläggningsstrategi ID-nr/dnr Siffror. Huvudprojekt: ID-nr/dnr Siffror. Delprojekt: ID-nr/dnr Siffror.

Läs mer

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Ks 2010:414 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Utreda förutsättningar

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Utreda förutsättningar PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Utreda förutsättningar Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Utreda förutsättningar Idnr:

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Sida 1/10 Riktlinjer för styrdokument Verksamheten i Kungsbacka kommun styrs, förutom av sitt eget självstyre, av många olika omvärldsfaktorer som, lagar och förordningar, staten och andra myndigheter.

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen Projektplan Deltagande i Uthållig kommun etapp 3 Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-07-04 Mora kommun deltar tillsammans med ett 30-tal andra svenska

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger

Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger 2018-04-06 BILAGA TILL TJÄNSTEUTLÅTANDE ORTSDIALOGER I SERVICEORTER, 2018-04-06, BN 2018/00331 1/5 Stadsbyggnadsförvaltningen Eva Widergren Förslag inför godkännande i BN Uppdragsbeskrivning Ortsdialoger

Läs mer

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Titel: Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projekt: Nytt Intranät Idnr: Siffor Delprojekt: Eget projekt Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Kommunchef,

Läs mer

Nytt idrottspolitiskt program arbetsprocess och tidsplan

Nytt idrottspolitiskt program arbetsprocess och tidsplan IDROTTSFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR IDROTT OC H FOLKHÄLSA DNR 402/666/11 SID 1 (5) 2011-09-02 IDN 2011-09-22 Handläggare: Magnus Åkesson Telefon: 508 27 638 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till

Läs mer

Projektplan för GENOMFÖRANDET av centrumplanen. Godkänd av kommunstyrelsen den 9 februari 2010 23

Projektplan för GENOMFÖRANDET av centrumplanen. Godkänd av kommunstyrelsen den 9 februari 2010 23 Projektplan för GENOMFÖRANDET av centrumplanen Godkänd av kommunstyrelsen den 9 februari 2010 23 1 INLEDNING Såväl kommuninvånarna, fastighetsägarna, näringsidkare som kommunen drar nytta av ett attraktivt

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik ansvara för samhällsplaneringen

Läs mer

Handlingsplan för Handel- och service År 2016-2019

Handlingsplan för Handel- och service År 2016-2019 Handlingsplan för Handel- och service År 2016-2019 Bakgrund Handelsstrategi för Nybro kommun antogs av kommunfullmäktige i oktober 2015. Handelsstrategin tillsammans med den fördjupade översiktsplanen

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige.

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. vision 2022 Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. Vi närmar oss Vision Mölndal 2022 när: Fler än två av tre invånare starkt rekommenderar

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Medborgarbudget i Nässjö kommun

Medborgarbudget i Nässjö kommun Demokratidagen Medborgarbudget i Nässjö kommun 14 mars 2017 Jennifer Cronborn Karolina Haag Sjöberg Om Nässjö kommun På Småländska höglandet Jönköpings län 30 900 invånare Järnvägen Planeringsområden Nässjö

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

Projektdirektiv Vision Mölndal 2022

Projektdirektiv Vision Mölndal 2022 1(10) Kommunledningskontoret HR-avdelningen Kristian Käll Projektdirektiv Vision Mölndal 2022 Inledning Bakgrund Mölndal och Västsverige kommer inom de närmaste 10 åren att befinna sig en aktiv utvecklingsfas.

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Handel i Varberg Policy och strategi för. Varbergs kommun

Handel i Varberg Policy och strategi för. Varbergs kommun Handel i Varberg Policy och strategi för Varbergs kommun Dokumenttyp: Policy och strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Handel i Varberg Beslutsdatum:

Läs mer

Stadskärneutveckling Ronneby

Stadskärneutveckling Ronneby Stadskärneutveckling Ronneby Bakgrund Centrumutvecklingsgrupp 2004 Ronneby Centrumkommitté 2006 Ronneby Handel & intresseförening 2012 Centrumutvecklingsgrupp 2016 Ronneby Centrumkommitté ska stimulera

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Bygden i samverkan- BYGDSAM

Bygden i samverkan- BYGDSAM Bygden i samverkan- BYGDSAM 20161025 VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd & Stad

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken!

vision med gemensamma krafter Tillväxt ett friskhetstecken! Vision Skövde 2025 Att förverkliga en vision med gemensamma krafter Skövderegionen ska blomstra till glädje för alla invånare, besökare och verksamhetsidkare. Vi behöver en tydlig färdriktning och en gemensam

Läs mer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Sammanfattning och analys Under arbetet med insamling och sammanställning av inkommet material är det tydligt att deltagare

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Styrande dokument för integrationsarbetet i Alingsås Kommun Riktlinjer för integration av nya svenskar Dokumentet har skapats i samverkan med förvaltningar och bolag i Alingsås kommun samt med Arbetsförmedlingen

Läs mer

HANDELSPOLICY. - för Katrineholms kommun. Övergripande inriktningsdokument. Kommunstyrelsens handling nr 32/2015

HANDELSPOLICY. - för Katrineholms kommun. Övergripande inriktningsdokument. Kommunstyrelsens handling nr 32/2015 Kommunstyrelsens handling nr 32/2015 HANDELSPOLICY - för Katrineholms kommun Övergripande inriktningsdokument Foto: Hanna Maxstad Godkänd av kommunfullmäktige 2015-08-17, 181 Foto: Hanna Maxstad Beslutshistorik

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Evenemangsstrategi för Stockholms stad

Evenemangsstrategi för Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 053-1394/2011 SID 1 (6) 2011-06-23 Handläggare: Hanna Brogren Telefon: 08 508 29 436 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun

Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun Datum 2015-08-27 1(5) Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun Sökande: Program: Projektets namn: Vimmerby kommun Stärkt lokal attraktionskraft SLUS Social lokal utvecklingsstrategi

Läs mer

Sammanställning - Informationsmöte den 19 maj

Sammanställning - Informationsmöte den 19 maj Sammanställning - Informationsmöte den 19 maj Deltagande: Anders Nilsson Anna van Elverdinge Benny Svensson Stellan Svensson Christina Moths Mikael Nimmersjö Dan Ljungström Franky van Elverdinge Fredrik

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Framtidens gymnasium i Tyresö. Projektdirektiv

Framtidens gymnasium i Tyresö. Projektdirektiv Bo Renman Sida: 1 (5) Framtidens gymnasium i Tyresö Projektdirektiv Bo Renman Sida:

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Tillväxt Vetlanda arbetsläget 2011 08 25

Tillväxt Vetlanda arbetsläget 2011 08 25 Tillväxt Vetlanda arbetsläget 2011 08 25 KICK OFF! Dagens program 12.00 12.45 Samling och lätt förtäring 12.45 13.30 Lyckad stadskärneutveckling i Borås, Helena Ransjö Alcenius 13.30 14.50 Redovisning

Läs mer

Näringslivsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige

Näringslivsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-01 Näringslivsstrategi Näringslivet är en viktig del i samhället och skapar tillväxt i vår kommun. Som kommun vill vi växa och erbjuda bra service och ge goda förutsättningar

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Stadens attraktivitet och utmaningar

Stadens attraktivitet och utmaningar Stadens attraktivitet och utmaningar Antoni Research @RudolfAntoni @RudolfAntoni STADEN FÖRÄNDRAS Människor mer rörliga Staden är inte bara en handelsplats Ett K-samhälle Jobb och tillväxt följer människor

Läs mer