Denna uppförandekod har antagits av NGS styrelse den 16 december 2013 och ändringar kan endast godkännas av styrelsen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Denna uppförandekod har antagits av NGS styrelse den 16 december 2013 och ändringar kan endast godkännas av styrelsen."

Transkript

1

2 NGS arbetar uteslutande med människonära tjänster, och i vårt dagliga arbete möter vår personal människor på skolor, förskolor, vårdcentraler och sjukhus, både i vardags- och krissituationer. Vi som företag är i högsta grad delaktiga i samhället då ett stort antal personer är verksamma på uppdrag via oss varje dag. Våra värderingar och vår uppförandekod är därför viktiga verktyg som vägleder i det dagliga arbetet, samt säkrar att vi leder och styr vår verksamhet på rätt sätt. Vår uppförandekod baseras på NGS värderingar (se samt FN Global Compacts principer inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö och anti-korruption ( Innehållet i uppförandekoden underbyggs på ett flertal sätt; genom vårt värderingsdokument men också genom att vi valt att certifiera vårt verksamhetssystem i enlighet med ISO 9001:2008 för att säkerställa att vi arbetar systematiskt och långsiktigt. Vår strävan är också att certifieras inom området arbetsmiljö. NGS ledning ansvarar för att informera om samt implementera uppförandekoden. Alla medarbetare har ett ansvar för att vår uppförandekod efterlevs och uppmuntras att rapportera förhållanden som kan stå i konflikt med uppförandekoden. Vi vill också uppmuntra till öppen, och konstruktiv diskussion om vad som kan anses vara ett, enligt vår värdegrund, passionerat, ansvarsfullt, rörligt och närvarande beteende. Förbättringsförslag avseende uppförandekoden kan lämnas anonymt till närmaste chef. Denna uppförandekod har antagits av NGS styrelse den 16 december 2013 och ändringar kan endast godkännas av styrelsen. För mer information om vår uppförandekod var vänlig kontakta NGS koncernchef, Ingrid Nordlund alternativt ingrid.nordlund@ngsgroup.se.

3 Genom vår uppförandekod vill vi säkerställa att NGS arbetar på ett etiskt, moraliskt och ärligt sätt. Medarbetarperspektiv NGS ska vara branschens mest attraktiva arbetsgivare. Detta genom att vara en engagerad, närvarande, rörlig och ansvarsfull (se NGS värdeord) arbetsgivare. Kundperspektiv NGS ska på ett kvalitativt sätt förenkla och förbättra vardagen för våra kunder. Detta genom att vara en engagerad, närvarande, rörlig och ansvarsfull (se NGS värdeord) leverantör gentemot våra kunder. Samhällsperspektiv NGS följer de avtal, lagar och regler som samhället fastslagit. Miljöperspektiv I NGS strävar vi efter att göra val med hänsyn taget till miljön. Detta gäller i alla delar av verksamheten, allt från när vi bokar ut våra konsulter på uppdrag till när vi köper produkter från leverantörer. Leverantörsperspektiv NGS ska enbart samverka med de leverantörer som följer alla delar av vår uppförandekod.

4 Medarbetarperspektiv NGS ska vara branschens mest attraktiva arbetsgivare. Detta genom att vara en engagerad, närvarande, rörlig och ansvarsfull (se NGS värdeord) arbetsgivare. Anställningsvillkor På NGS rekryterar, behåller och utvecklar vi personal på ett sätt som gynnar både våra kunder och vårt eget företags utveckling och långsiktiga framgång. NGS erbjuder trygga anställningsvillkor, arbetar med marknadsanpassade löner och följer alltid gällande nationell och lokal lagstiftning. Vi är kollektivavtalsanslutna och följer lagar och förordningar i enlighet med detta. Arbetsmiljö Hos oss ska samtliga medarbetare erbjudas en stimulerande, säker och god arbetsmiljö. Vi strävar efter att erbjuda samtliga medarbetare de bästa förutsättningarna för att trivas och fungera väl i sitt arbete. Medarbetarna ska ha tydliga mål för verksamheten, väldefinierade arbetsuppgifter och befogenheter, samt förutsättningar - såsom tid, kunskap, reglerade arbetstider och resurser - för att klara sitt arbete på bästa sätt. Vi värnar om den enskilde individen och vara en lyhörd och tillgänglig arbetsgivare. Alla medarbetare uppmuntras att medverka till en bra arbetsmiljö genom att ta ansvar för sitt arbete och visa omtanke om varandra. Jämställdhet & Diskriminering NGS accepterar inte kränkande särbehandling. På NGS tillåter vi inte direkt eller indirekt diskriminering av någon, på grund av kön, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck och ålder. Vi värnar om den mångfald som idag präglar företaget. NGS gör inte heller skillnad avseende anställdas kön när det gäller arbetsförhållanden. På NGS är det en självklarhet att både kvinnor och män ska kunna förena sitt förvärvsarbete med föräldraskap. Meddelarfrihet NGS stödjer meddelarfriheten. Alla har rätt att muntligen eller skriftligen tala om vad han eller hon tycker, utan att behöva drabbas av någon sanktion (yttrandefrihet). Undantaget meddelarfriheten är vissa sekretessbelagda uppgifter som till exempel avser vårdtagares hälsotillstånd och annan personlig information. Föreningsfrihet NGS stödjer föreningsfriheten. Alla har rätt att samlas för att ägna sig åt gemensamma intressen, diskutera eller demonstrera samt att bilda organisationer för olika syften eller tillhöra olika organisationer.

5 Kundperspektiv NGS ska på ett kvalitativt sätt förenkla och förbättra vardagen för våra kunder. Detta genom att vara en engagerad, närvarande, rörlig och ansvarsfull (se NGS värdeord) leverantör gentemot våra kunder. Affärsetik och integritet NGS ska hålla hög affärsetik och i samtliga relationer sköta arbetet på ett ansvarsfullt, transparent, trovärdigt och konsekvent sätt. NGS motsäger sig all korruption, och har höga krav på hederlighet och integritet och vi förväntar oss samma sak från alla parter som vi samarbetar med. Vi varken ger eller tar emot gåvor som kan påverka eller ge intryck av att påverka integritet och omdöme i en affärsrelation. Gåvor och andra förmåner som inslag i en normal affärsrelation ska därför vara av ringa värde och omfattning för mottagaren. Vi ska löpande och ärligt kommunicera med våra kunder. Vi ska alltid hålla det vi lovat och aldrig lova något vi inte kan hålla. Vi ska alltid återkoppla till vår kund. Vi ska arbeta utifrån våra kvalitetssäkrade (ISO 9001) verksamhetsprocesser och säkerställa för våra kunder att vi alltid arbetar utifrån kvalitativa processer, likvärdiga metoder och efter samma förutsättningar. Vi ska säkerställa hög kvalitet genom kvalitetssäkrade rekryteringsprocesser samt enbart förmedla medarbetare med dokumenterad kompetens och som ej avviker gentemot vår kravspecifikation. NGS ska följa upp samtliga uppdrag som vi förmedlar. NGS står för rättvis handel och främjar fri konkurrens. Vi agerar oberoende av våra konkurrenter och försöker aldrig inhämta information om konkurrenter som inte är allmänt tillgänglig. Samhällsperspektiv NGS ska följa de avtal, lagar och regler som samhället fastslagit. NGS strävar efter att vara en ansvarsfull samhällsaktör, som tar aktivt del i att utveckla samhället till det bättre. Om möjlighet finns, ska vi verka för och vara närvarande i den lokal och regional samhällsutveckling, och stöttar gärna organisationer och föreningar som vi känner gemenskap med. Vi följer de avtal, lagar och regler som samhället fastslagit, och följer koden för börsföretag i Sverige. Vi är medlemmar i en bransch-organisationer såsom Almega Bemanningsföretagen. NGS strävar efter att vara transparanta och ärliga i kommunikation och information till vår omgivning.

6 Miljöperspektiv I NGS strävar vi efter att göra val med hänsyn taget till miljön. Detta gäller i alla delar av verksamheten - när vi bokar ut våra konsulter på uppdrag såväl som när vi köper produkter från leverantörer. NGS avser att arbeta enligt följande: På NGS arbetar vi systematiskt med att minska vår verksamhets negativa miljöpåverkan och att ständigt förbättra vår insikt i hur och på vilket sätt vi kan påverka miljön till det bättre. Vi uppfyller lagar och förordningar samt samarbetar med myndigheter och organisationer så att vårt miljöarbete utformas i samklang med samhällets miljömål. Vi ska successivt öka vår miljökompetens och genom vårt engagemang i miljöfrågor påverka våra kunder och leverantörer, samt systematiskt söka leverantörer som strävar efter att aktivt minska negativ påverkan på miljön. Leverantörsperspektiv NGS ska enbart samverka med de leverantörer som följer alla delar av vår uppförandekod. NGS avser att arbeta enligt följande: NGS förväntar sig att alla våra leverantörer följer denna uppförandekod. Våra leverantörer ska även kommunicera kraven till sina leverantörer ett led bakåt i leverantörskedjan och ansvara för att kraven följs hos dem. Ett strävans mål för oss är att vi ska utvecklas på sikt med våra leverantörer. Detta innebär att vi kan komma att besöka våra leverantörer och underleverantörer för att säkerställa ett gott samarbete, efterlevnad av uppförandekoden och ständig utveckling och förbättring. Vi svarar gärna på frågor som kan uppkomma gällande innehållet i denna uppförandekod, såsom tolkning och tillämpning av uppförandekodens principer och krav. Vår ambition är att hjälpa våra leverantörer att på bästa sätt implementera kraven i denna uppförandekod.

7 Nationell lagstiftning NGS leverantörer ska följa all tillämpbar lagstiftning i det land där tillverkning och verksamhet bedrivs. Om något krav som anges i denna uppförandekod står i konflikt med nationell lagstiftning i det aktuella landet, ska lagen ha företräde. Om kraven i vår uppförandekod har en högre standard än den nationella lagstiftningen i det land där verksamhet bedrivs, bör kraven i denna uppförandekod ha företräde. Leverantören ska säkerställa att anställda får tillräckligt med information gällande rättsliga krav inom ramen för de anställdas arbete och områdena som tas upp i denna uppförandekod. Hälsa och säkerhet NGS leverantörer ska sträva efter att erbjuda en säker och god arbetsmiljö för alla anställda med syfte att främja trivsel och minimera risker och arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar. NGS minimikrav är att leverantören: Analyserar och utvärderar risker kopplade till psykisk och fysisk hälsa och säkerhet Har relevanta rutiner och åtgärdsplaner vid uppkomst av exempelvis arbetsrelaterade olyckor och incidenter Har dokumenterade och kommunicerade nödlägesrutiner som uppdateras vid behov Upprättar synliga utrymningsplaner och utrymningsvägar Säkerställer att arbetsplatstemperatur, ljudnivå och luftkvalitet överensstämmer med lokal lagstiftning Har uppdaterade säkerhetsdatablad för samtliga kemikalier tillgängliga för de anställda Märker kemiska behållare med dess rätta innehåll Ger tillräcklig och kontinuerlig utbildning till anställda gällande hälso- och säkerhetsaspekter kopplat till arbetet, t.ex. stresshantering, att anställda använder lämplig personlig skyddsutrustning vid behov, ergonomi, kemikalie-hantering, säkerhetsrutiner såsom vad som gäller vid eventuell brand etc.

8 Miljö NGS leverantörer ska arbeta systematiskt för att minska sin verksamhets eventuella negativa miljöpåverkan och ständigt förbättra sin miljöprestanda. NGS minimikrav är att leverantören: Analyserar och utvärderar sin verksamhets miljöpåverkan Formulerat en miljöpolicy som beskriver verksamhetens viktigaste miljöaspekter och strävan efter ständig förbättring inom miljöområdet Har antagit miljömål som adresserar verksamhetens viktigaste miljöpåverkan Har dokumenterade rutiner för att mäta och följa upp miljöarbetet Ger tillräcklig och kontinuerligt utbildning till anställda gällande miljöfrågor kopplat till arbetet, t.ex. om leverantörens interna miljöarbete, avfallshantering, arbetssätt för att minska miljöbelastning etc. Barnarbete Enligt ILO Minimum Age Convention nr 138 definieras personer under 15 år som barn. Undantag, med en lägre gräns på 14 år, gäller för vissa länder. NGS accepterar inte barnarbete. NGS leverantörer ska skydda barn från ekonomisk exploatering och arbete som är skadligt för barns personliga utveckling, utbildning och välbefinnande. Utöver detta ska NGS leverantörer även skydda personer upp till 18 år från arbete som kan äventyra deras hälsa och säkerhet (ILO Convention nr 182). Förbud mot disciplinära åtgärder och tvångsarbete NGS accepterar inga former av tvångsarbete. Det innebär att: Arbetsgivaren aldrig får pantsätta eller deponera anställdas löner, bonusar, ägodelar eller identitetspapper med syfte att den anställda ska arbeta kvar på arbetsplatsen Ingen person får kvarhållas i arbete under någon tid mot hennes eller hans vilja Anställda får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan form av fysisk, sexuell eller psykologisk straffåtgärd, trakasserier eller annan form av förnedring Avskaffande av diskriminering NGS accepterar inte någon form av diskriminering baserat på etnisk bakgrund, religion, ålder, funktionshinder, kön, civilstånd, sexuell läggning, medlemskap i fackförening, politiska åsikter eller annan jämförbar orsak inom områden som exempelvis anställning, lön, utbildning, befordran och avsked.

9 Bedömning av anställda ska endast göras utifrån den anställdes individuella förmåga och kvalifikationer att utföra arbetet. NGS leverantörer ska följa principen om lika rättigheter på arbetsplatsen. Löner, arbetsvillkor och arbetstider Arbetstid och övertidsersättning ska vara reglerad och i enlighet med nationell lagstiftning i det land där verksamhet bedrivs. Lagstadgad minimilön är den lägst acceptabla lönen. NGS uppmuntrar dock sina leverantörer att säkerställa att lönen är tillräcklig för att täcka sina anställdas grundläggande behov (dvs levnadslön). Lönen ska betalas ut minst en gång per månad. NGS leverantörer ska ge sina anställda rätt till ett skriftligt, begripligt och undertecknat anställningsavtal med information såsom arbetsvillkor, semester, lön, arbetstider och arbetsuppgifter. NGS leverantörer ska godkänna sjukfrånvaro och föräldraledighet vid behov. Kvinnor som är föräldralediga får inte avskedas eller hotas med att avskedas. NGS leverantörer ska även ge sina anställda rätt till en lönespecifikation som anger lön, övertidsersättning, arbetade timmar, förmåner, juridiska avdrag, bonusar och andra relevanta tillägg på ett tydligt och begripligt sätt. Alla anställda ska ha rätt till kollektiv löneförhandling. Föreningsfrihet NGS leverantörer ska ge sina anställda friheter att bilda, ansluta sig till, eller inte ansluta sig till, fackföreningar och andra initiativ till fredlig organisering med syfte att främja anställdas rättigheter. Korruption NGS leverantörer ska bekämpa alla former av korruption, inklusive utpressning och bestickning. NGS leverantörer ska ha rutiner för att upptäcka och motverka korruption.

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER

PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER OCH MÖJLIGHETER AB EKERÖ BOSTÄDER Policy antagen av AB Ekerö Bostäders styrelse 2014-11-14 Inledning Denna plan ansluter till Ekerö kommuns gemensamma Plan för lika rättigheter

Läs mer

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det?

Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Skolans likabehandlingsarbete och integration Hur fungerar det? Johan Lilly Gyberg Diskrimineringsombudsmannen (2011) do@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN ARKEN PLAN FÖR FRÄMJANDE AV LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGANDE AV DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015 Upprättad 2014-09-01 Revidering under hösten 2015 1 INNEHÅLL Likabehandlingsplan...

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008

Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Norrlands nations jämställdhetsplan Antagen av Landskapet den 20 november 2008 Introduktion Norrlands nation i Uppsala är en viktig mötesplats för studenter. Nationens verksamhet ska vara jämställd och

Läs mer

ERICSSONS Uppförandekod

ERICSSONS Uppförandekod ERICSSONS Uppförandekod Syfte Denna uppförandekod har utvecklats för att skydda de mänskliga rättigheterna, främja rättvisa anställningsförhållanden, säkra arbetsförhållanden, ansvarsfull hantering av

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

NGS GROUP UPPFÖRANDEKOD

NGS GROUP UPPFÖRANDEKOD NGS GROUP UPPFÖRANDEKOD NGS Group är en växande tjänstekoncern som levererar kvalitetssäkrad kompetensförsörjning inom bemanning samt ledarförsörjning av ett flertal tjänstekategorier. Vi har kunder både

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Policydokument för. Malmö Redhawks

Policydokument för. Malmö Redhawks Policydokument för Malmö Redhawks Hjärta Kvalitet Stolthet Malmö Redhawks policy Malmö Redhawks är en av regionens största ishockeyföreningar och målet för föreningen är att vara etablerad i landets toppskikt.

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

Medarbetarundersökning 2015

Medarbetarundersökning 2015 Medarbetarundersökning 2015 1 Ålder % -29 9% 30-39 16% 40-49 29% 50-59 30% 60-16% Ack. svar 911 1 Ålder 60-16% -29 9% 30-39 16% 50-59 30% 40-49 29% 2 Kön (enligt skatteverket) % Kvinna 78% Man 22% Ack.

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Senast genomläst och reviderad på Personalmötet den 12 januari 2016 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR: I Ur och Skur Förskolan Upptäckarna Innehållsförteckning: Sid. Målsättning...2 Vad säger läroplanen..3 Definitioner.4-5

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

Omtanke, inlevelse och respekt

Omtanke, inlevelse och respekt Dnr HFV 58-2010 Beslutad i Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2011-11-24 Omtanke, inlevelse och respekt - Riktlinjer för ett gott patientbemötande och motverkande av diskriminering Det är en utmaning att

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lövkojans förskola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lövkojans förskola LIKABEHANDLINGSPLAN Inledning Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lövkojans förskola Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2015/2016. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola. Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal -

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR HAVELIDENS SKOLA - Avseende elever såväl som personal - MÅL Vår skola ska vara en trygg miljö för alla. Det betyder att ingen som helst diskriminering får förekomma. Exempel på

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för verksamhet vid Strövelstorps förskolor Reviderad i november 2012 INNEHÅLL 1. Vision... 3 2. Begrepp... 3 3. Resultat av föregående års konkreta åtgärder...

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

2016-03-15 Personalavdelningen. Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier

2016-03-15 Personalavdelningen. Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier 2016-03-15 Personalavdelningen Underlag för lönesamtal, utifrån universitetets generella lönekriterier Lönepolitiken Linnéuniversitetets lönepolitik anger att lönen ska utgöra ersättning för utfört arbete,

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen och introduktionsprogrammet i Kungsörs kommun 2016 Likabehandlingsplan Deklaration Kungsörs kommun arbetar för att alla elever ska ha samma rättigheter. På vuxenutbildningen

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER INLEDNING Brunngård Group AB är ett inköpsorienterat grossisthandelsföretag utan egen tillverkning, med en företagskultur som framhåller engagemang,

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Köpings kommun Förskolan Solbacken Läsår 2015 2016 Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015.

Likabehandlingsplan. Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. Likabehandlingsplan Lika rättigheter i förskolan Vitå förskola 2014/2015. 1 Ansvariga Ansvariga för planen är pedagogerna och förskolechefen vid Vitå förskola Vår vision är En förskola för alla På Vitå

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Koltrasten 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

FÖRSKOLOR PATIENTHOTELL ÄLDREOMSORG ETISKA RIKTLINJER

FÖRSKOLOR PATIENTHOTELL ÄLDREOMSORG ETISKA RIKTLINJER FÖRSKOLOR PATIENTHOTELL ÄLDREOMSORG ETISKA RIKTLINJER 1 2 FÖRVÄNTNINGAR OCH ANSVAR ETIK Den allmänna definitionen av begreppet etik är en uppsättning regler för uppträdande och förhållnings sätt. I linje

Läs mer

Likabehandlingsstrategi

Likabehandlingsstrategi Datum Likabehandlingsstrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Dokumentnamn: Likabehandlingsstrategi Dokumentansvarig: en Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Hästen Avdelningen Hästskon Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen 1 HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/726 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Företagsekonomiska Institutionen Publicerad http://www.fek.handels.gu.se/ Beslutsfattare Prefekt, Freddy Hällsten Gäller

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Bakgrund och upprättande av likabehandlingsplanen Från 1 april 2006 trädde lagen

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2009-2010 Ärlans förskola 2009-12-15 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2010 Sida 1 Botkyrka kommuns medarbetarundersökning rapport - 2010 Antal svar på Totalt: 4135 av 5125 (80,7%) Antal svar på Kommunledningsförvaltningen: 19 av 22 (86,4%) Antal svar på BUF Totalt: 1829 av 2364

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ELEVER OCH ANSTÄLLDA PÅ VUXENUTBILDNINGEN BROMÖLLA- SÖLVESBORG

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ELEVER OCH ANSTÄLLDA PÅ VUXENUTBILDNINGEN BROMÖLLA- SÖLVESBORG LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ELEVER OCH ANSTÄLLDA PÅ VUXENUTBILDNINGEN BROMÖLLA- SÖLVESBORG År 2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. AKTUELLA LAGAR OCH FÖRORDNINGAR... 3 3. DISKRIMINERINGSGRUNDER... 3 4. AKTUELL

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Löderups förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Vägledning för arbetet med

Vägledning för arbetet med Vägledning för arbetet med Jämställdhetsplan i Landstinget Kronoberg ARBETSMATERIAL Inledning Landstinget Kronoberg har en central roll när det gäller att förverkliga svensk jämställdhetspolitik. Det är

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Barn- och familjeplan 2011 2014

Barn- och familjeplan 2011 2014 Barn- och familjeplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Inledning Enligt den nya skollagen ska varje huvudman systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Motsvarande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i diskrimineringslagen (2008:567); SFS 2014:958 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling Barn och Ungdom Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2005-12-30 Handläggare: Charlotte Dingertz Tfn: 08-508 10 106 Östermalms stadsdelsnämnd Revisionsrapport avseende skolornas arbete

Läs mer

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291.

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291. Bilaga 1 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016 FÖRSLAG Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Likabehandlingsplan Komvux i Huddinge Läsåret 2007-2008

Likabehandlingsplan Komvux i Huddinge Läsåret 2007-2008 Komvux Grundvux 09-01-09 Likabehandlingsplan Komvux i Huddinge Läsåret 2007-2008 (enligt lagen om likabehandling, 2006:67) På Huddinge Komvux får ingen studerande utsättas för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun

Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun Likabehandlingsplan för Ljusne Förskola i Sydöstra området, Söderhamns Kommun Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och annan kränkande behandling i skolan i diskrimineringslagen

Läs mer

Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande

Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande 1 (6) Apotekets uppförandekod för ett hållbart företagande Final version, Oktober 2015 1 INTRODUKTION 1.1 Allmänt Respekt för människor och miljö är centralt för Apotekets verksamhet. Vi strävar efter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN MULLVADEN Hemse förskoleområde 2014 2015 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Kungsholmens stadsdelsförvaltning Kungsholmens stadsdelsförvaltning - en arbetsplats för alla Jämställdhets och mångfaldsplan 2016-18 Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Lindhagensgatan 76 Box 49039 100 28 Stockholm Innehållsförteckning

Läs mer

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in:

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in: HEJ! Vi fattar att facket kanske inte är det första du tänker på just nu. Men ganska snart kommer du att sluta gymnasiet, och då kan det vara väldigt bra att känna till att vi finns. Läs vidare så berättar

Läs mer

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Prärien Läsåret 2014/15 Fastställd 2014-09-18 Marianne Nilsson Förskolechef

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK

Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK Utgåva 2 Mars 2004 KALMAR KOMMUNS PERSONALPOLITIK Spelregler för personalarbetet Denna broschyr är en kortfattad sammanställning av Kalmar kommuns personalpolitik. Den ger en bild av hur vi ser på dig

Läs mer

Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015

Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Anita Lindholm Revisionsledare på SP Certifiering SIS TK 304 SWETIC TK Systemcertifiering anita.lindholm@sp.se Varför revideras standarderna? Process för att

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer