Verksamhetsplan Trygga Torshälla 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Trygga Torshälla 2013"

Transkript

1 Torshälla stads nämnd (5) Torshälla stads förvaltning Ledning och administration Annette Johansson, Verksamhetsplan Trygga Torshälla 2013 Inledning I oktober 2011 bildades Trygga Torshälla, ett lokalt Trygghetsråd under Trygga Eskilstuna (fd BRÅ). Syftet med ett lokalt trygghetsråd är att få en ökad delaktighet och dialog med boende och övriga aktörer i Torshälla, kring trygghetsfrågor. Målet är att fler Torshällabor, flickor och pojkar, kvinnor och män ska uppleva ökad trygghet i Torshälla. Som en del för att nå det långsiktiga målet kommer Trygga Torshälla under 2013 att fokusera på nedanstående fokusområden: MÅL 2013 Minska skadegörelsen på fastigheter runt om i Torshälla. Öka/bredda utbudet av aktiviteter för ungdomar på kvällar, helger och skollov. Minska skadegörelsen Klotter, glaskross och annan skadegörelse påverkar den upplevda tryggheten. Den upplevda tryggheten är ett mått på välfärd. Torshälla fastighets AB redovisar kostnader på drygt 350 tkr kopplat till skadegörelse under Till dessa tillkommer kostnader för skadegörelse inne i fastigheterna, som hyresgästerna själva får åtgärda och bekosta. Breddat utbud av aktiviteter för ungdomar Ungdomar från 9-10 år och uppåt, erbjuds inget eller mycket begränsat fritidsutbud i Torshälla, med undantag för föreningsaktiva ungdomar. Genom att utöka och bredda utbudet av aktiviteter skulle fler ungdomar få en aktiv fritid, vilket troligen även skulle leda till minskad skadegörelse. Aktiviteterna ska variera i utformning och innehåll. De ska erbjudas efter skoltid och under helger och lov. Alla

2 Eskilstuna kommun (5) aktiviteter behöver inte rikta sig till alla ungdomar samtidigt, men det samlade utbudet bör attrahera majoriteten av ungdomar i Torshälla. Framtagande av aktiviteter ska ske av, med och för barn och unga i åldern 9 år och uppåt. Metod Utifrån fokusområden ovan bildas arbetsgrupper. Arbetsgruppernas konkretiserar och upprätta en aktivitetsplanering för I planeringen ska framgå vad som ska göras, målgrupp, tidplan, motivering till vald aktivitet, förväntade effekter av aktiviteten, eventuell kostnad och ansvarsfördelning för såväl kostnad som genomförande ska framgå. Deltagare i arbetsgrupperna är engagerade representanter från elevråd, föreningar, organisationer, företag, fastighetsägare, Torshälla stads förvaltning, Torshälla fastighets AB och/eller andra aktörer verksamma i Torshälla. Uppföljning och utvärdering En generell mall för redovisning av grunduppgifter ska tas fram för att följa upp varje aktivitet. Aktiviteterna kommer även att följas upp vid ett gemensamt rådsmöte under hösten samt dokumenteras i en verksamhetsberättelse vid årets slut. En analys av årets resultat ligger sedan till grund för kommande års arbete.

3 Eskilstuna kommun (5) Aktivitetsplanering 2013 Vid workshopen med Trygga Torshälla den 28 januari 2013, framkom ett antal förslag på aktiviteter. Efter workshopen har en kartläggning genomförts för att ge en bild av vilka av de föreslagna aktiviteterna som det redan pågår eller finns ett planerat arbete för. I kartläggningen bedömdes även vilka övriga föreslagna aktiviteter som det i dagsläget finns möjlighet att gå vidare med, hur vi går vidare och vem som ansvarar för att ta nästa steg. Se nedan: Informationsmöten eller temadagar på skolan om skadegörelse: Torshälla Fastigheter kommer att informera om sitt pågående arbete, samarbetspartners och vilka kostnader som skadegörelsen innebär. Informationskanaler; Torshälla runt, Trappuppgången samt undersöka möjligheterna till information på skolornas och Bonsais intern-tv. I redogörelsen av kostnader ska jämförelser göras som visar vilka positiva alternativ som kostar motsvarande, eftersom det kan vara svårt att förstå hur mycket pengar siffrorna egentligen motsvarar. Forskning och Polisen avråder från att arrangera informationsmöten eller temadagar som fokuserar på t ex skadegörelse eller missbruk, för att det kan få motsatt effekt. Mer framgångsrikt att visa på positiva alternativ. Projekt med ungdomar Torshälla Fastigheter kommer att ta kontakt med skolorna för att inleda ett projekt där ungdomar görs delaktiga, med syfta att minska skadegörelse. Det är ett fåtal ungdomar som vandaliserar och förstör. Viktigt att ta tillvara ungdomars egna förslag på vilka positiva alternativ som kan erbjudas, hur man kan motverka skadegörelse och även vad man skulle kunna göra istället för de pengar en minskad skadegörelse skulle innebära. Går det att skapa en modell där delar av besparingarna går tillbaka till ungdomarna själva? I projektet skulle även ges utrymme för ungdomar att komma med andra förslag för att utveckla utbudet för ungdomar i Torshälla. Ansvarig: Torshälla fastigheter i samverkan Fler aktiviteter för ungdomar På pingstafton anordnas den årliga ungdomsfestivalen i Torshälla, vid Krusgården. Alla onsdagar i maj pågår Holmröjet vid scenen på Holmberget. Ungdomar erbjuds möjlighet att uppträda med sin musik. Evenemanget har genomförts med framgång tidigare år. I oktober anordnas en minifestival i Ellfolk arena i samverkan med det lokala föreningslivet. Musik och aktiviteter genomförs. Torshälla fastigheter arrangerar Krusgårdsdagen och Edvardslundsdagen för boenden i respektive område. Aktiviteter genomförs på plats. Torshälla stads förvaltning undersöker möjligheterna att återuppta generationsöverskridande aktiviteter på Bonsai.

4 Eskilstuna kommun (5) Skolorna och Bonsai skapar förutsättningar för delaktighet för barn och unga i den aktivitetsplanering som sker i respektive verksamhet inför loven. Ansvarig: Torshälla stads förvaltning, Ung Synliggöra en samlad bild av evenemang för unga i Torshälla Torshälla stads förvaltning, Mats Karlsson, kontaktar övriga aktörer i Trygga Torshälla för att få ta del av samtligas aktivitetsplanering för Syftet är att få en så samlad förteckning som möjligt över aktiviteter som erbjuds ungdomar i Torshälla under BONUS: Evenemangen som läggs in av respektive aktör på och som genomförs i Torshälla, synliggörs i Torshälla runt. En notis i kommunens veckoannons med uppmaning till föreningar/organisationer att lägga in sin planering i evenemangskalendern, kommer att genomföras. Respektive aktör ansvarar själva för att lägga in evenemangen. Medborgarkontoret kan bistå vid behov. Ökad belysning i offentliga miljöer I takt med att befintlig belysning blir gammal, byts den ut till mer effektiv belysning. En kartläggning av vilka behov av utökad belysning som finns runt om i Torshälla kommer att genomföras. Torshälla stads förvaltning, Dan Bauman är ansvarig. Föreslagen kameraövervakning är inte aktuell i dagsläget. Klottersanering I Eskilstuna kommun finns ett nummer att ringa när man som medborgare/anställd upptäcker klotter. Det ska sedan ske en sanering inom 24 timmar. Förslag finns om inrätta ett nummer för samma insats i Torshälla, förslagsvis samma nummer som i Eskilstuna. Frågan har tidigare diskuterats i fastighetsägarnätverket. Torshälla stads förvaltning, Rina Oord-Lundh undersöker hur långt processen kommit. Fler aktiviteter på torget Torshälla stads förvaltning ansvarar för att ta fram en planering av aktiviteter som ska genomföras på Östra torget 5 dagar/vecka, under 6 veckor sommaren Mats Karlsson samordnar arbetet. Aktörer som är intresserade av att delta med någon evenemang kan kontakta Mats Karlsson: mats.karlsson4@eskilstuna.se eller mobil: Spontanidrott Utegym kommer att byggas vid Å-stråket nere vid Krusgården under sommaren Under 2014 kommer det att anläggas en spontanidrottsplats i Krusgårdsområdet. Isbanor har spolats på flera platser under vintern 2013 och ytterligare platser kommer att spolas under kommande vinter.

5 Eskilstuna kommun (5) Ramp för skateboard, inlines I samband med ungdomsfestivalen kommer det att finnas portabla ramper från zero-one-six vid Krusgården under ungefär 2 veckor. Torshälla stads förvaltning, Mats Karlsson, tar fram en kostnadsberäkning på vad det skulle kosta att bygga en fast ramp i Torshälla, och hur driften/underhållet av en sådan ramp skulle kunna se ut. Presenteras under hösten Mötesforum för ungdomar Torshälla stads förvaltning bjuder in ungdomar till en Trygghetsvandring i Torshälla. Trygghetsvandringen genomförs i samarbete med Trygga Eskilstuna. Arbete leds från Kommunledningskontoret för att se över möjligheten att skapa en årlig barnhearing. Syftet är att öka barn och ungas möjlighet att påverka i offentlig verksamhet. Nattvandringar Planeringen för 2013 är klar och nattvandring kommer att ske under 18 heta nätter i Torshälla. Detta är en utökning med fem tillfällen i jämförelse med Ökad vuxentäthet i skolorna Eskilstuna kommun genomför just nu en satsning som går under nam,net Trainee. Kommunala verksamheter har fått uppge hur många tjänster man kan erbjuda och vilka krav som ställs på en person för att matcha tjänsten. Inom Torshälla stads förvaltning och Torshälla fatsighets AB erbjuds nästan 40 Traineeplatser. Flera av dem kommer att finnas inom skolorna. Matchning pågår och tillsättning av tjänsterna är igång och kommer att pågå under året. På Edvardslundsskolan finns en klassmormor. Kvarterspoliser Frågan ställdes på workshopen den 28/3. Polisen har bedömt att man inte når de effekter man önskar med en sådan insats, och det är inte aktuellt i dagsläget. Däremot besöker ungdomspolisen Bonsai en till flera gånger i veckan, icke uniformerade. Polisen ingår även i utvecklingsarbetet av SSPF (riktad samverkan kring specifika ungdomar mellan Socialtjänst, Skola, Polis och Fritid). Alla elever i årskurs 7 deltar vid en halv fortbildningsdag på Munktellarenan. Fortbildningen ges av Veolia(Bussbolaget) Svensk handel, Räddningstjänsten, Polisen, Socialtjänsten och Ung fritid under rubriken Känn-dig-trygg Förebygg. Fortbildningen har funnits i drygt 10 år och ger eleverna goda kunskaper inom respektive aktörs arbete för unga.

Verksamhetsberättelse Trygga Torshälla 2013

Verksamhetsberättelse Trygga Torshälla 2013 Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad ledning och administration Annette Johansson, 016-710 73 00 Verksamhetsberättelse Trygga Torshälla 2013 Inledning I oktober 2011 bildades Trygga Torshälla,

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018

Yttrande över remiss, förslag till biblioteksplan för Landstinget Sörmland 2016-2018 Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-29 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Kommunikation och administration KFN/2015:277 Åsa Karlsson, 016-710 18 27 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss, förslag

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män

10-11 Lönejämförelse mellan kvinnor och män 13 Jämställdhetslagen Arbetsgivaren skall varje år upprätta en plan för sitt Jämställdhetsarbete. Planen skall innehålla en översikt över de åtgärder enligt 4-9 som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse

Läs mer

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-08-28 Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Dnr 2014/KFN 0078 70 Kultur- och fritidsnämnden Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015

Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015 Verksamhetsplan Vommedalens förskola 2014-2015 Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser.

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Här kan du ta del av alla frågor innan du besvarar enkäten. När du fyller i den hjälper du oss att hitta årets bästa barnkommun och lyfta

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun

Likabehandlingsplan. introduktionsprogrammet i Kungsörs. Vuxenutbildningen och. kommun Likabehandlingsplan Vuxenutbildningen och introduktionsprogrammet i Kungsörs kommun 2016 Likabehandlingsplan Deklaration Kungsörs kommun arbetar för att alla elever ska ha samma rättigheter. På vuxenutbildningen

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Ungas attityder om prevention och droger

Ungas attityder om prevention och droger Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle Ungas attityder om prevention och droger Linda Nilsson 2012-09-18 RNS Attitydundersökning Genomfördes hösten 2011 300 svar Majoritet kvinnor Samtliga från gymnasieskolan

Läs mer

Samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige. Hur arbetar Arbetsförmedlingen och kommunerna tillsammans

Samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige. Hur arbetar Arbetsförmedlingen och kommunerna tillsammans Samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige Hur arbetar Arbetsförmedlingen och kommunerna tillsammans Regeringens övergripande mål för ungdomar (16-24 år) Ungdomsarbetslöshet är en prioriterad

Läs mer

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Målet för verksamhetsåret 2011 är att hela den kommunala organisationen ska ha kunskap om kommunens mångfaldsplan och hur

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6)

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6) SBG1001, v1.2, 2010-04-07 BARN OCH 1 (6) Språkutveckling är nyckeln till lärande och framgång Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Wäsby Restaurangskola 1 (3) Wäsby Restaurangskola AB Kanalvägen 3 A 194 61 Upplands

Läs mer

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala

Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Eriksson Per Datum 2016-05-31 Diarienummer KSN-2016-0473 Kommunstyrelsen Motion av Fredrik Ahlstedt (M) om ett tryggare Uppsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL 2013-11-05 VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014 1 1. INLEDNING... 3 2 VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL... 3 3 NÄMNDSMÅL, VERKSAMHETSMÅL OCH NYCKELTAL... 3 3.1 Förskola,

Läs mer

Skate- och betongparker, utredning för framtida anläggningar

Skate- och betongparker, utredning för framtida anläggningar Teknik- och servicekontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr Fritidsenheten 2016-04-06 1/1 Bilaga 7:1 Handläggare Bo Nordebrink Tel. 0152-296 75 Teknik- och servicenämnden Skate- och betongparker, utredning för framtida

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det.

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det. Fröknegårdskolan Kristianstad Projektarbete inom ITiS Cederfjäll Tonny, Hedin Håkan, Sandgren Bo, Svensson Fredrik Kulturmöten Det var vi som gjorde det. Inledning Hösten 1999 började 54 nya årskurs 6-

Läs mer

Män och kvinnor 15 år och äldre i hela landet Intervjumetod: Gudrun Christensen och Eva Lindqvist

Män och kvinnor 15 år och äldre i hela landet Intervjumetod: Gudrun Christensen och Eva Lindqvist Moralfrågor Undersökning: Moralfrågor Projektnummer: 3251970 Uppdragsgivare: Vår Bostad Tid för fältarbete: 24 april - 7 maj 1996 Antal gjorda intervjuer: 1000 Intervjuade: Män och kvinnor 15 år och äldre

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Inköp av kultur kan handla om besök på en kulturinstitution eller besök i skolan av till exempel en konstnär, författare eller teatergrupp.

Inköp av kultur kan handla om besök på en kulturinstitution eller besök i skolan av till exempel en konstnär, författare eller teatergrupp. skapande skola Nu finns ett statligt bidrag till mer kultur i skolan! Skolan är den miljö där alla barn, oavsett geografiska hinder eller föräldrarnas resurser, kan möta kultur i dess många former. Med

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Sundbybergs stad Skolundersökning 2 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Antal svar Stella Nova förskola: 2 ( %) Antal svar samtliga fristående förskolor: (5 %) 1 Innehåll Om undersökningen Förklaring

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning SKRIVELSE Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-6753127 Datum 2014-10-29 1 (5) 1 (5) REGION SKÅNES ANALYS OCH HANDLINGSPLAN GÄLLANDE SAMORDNADE INDIVIDUELLA

Läs mer

Södertäljes skolor lyfter. Antagen av kommunstyrelsen 3 september 2010

Södertäljes skolor lyfter. Antagen av kommunstyrelsen 3 september 2010 Södertäljes skolor lyfter Antagen av kommunstyrelsen 3 september 2010 2 Vi har börjat vår resa uppåt och alla ska med. Det kan ta tid, men vi ger oss inte. Bakgrund Kommunstyrelsen uppdrog till kommundirektör

Läs mer

Granskning av intern kontroll Koncernbanken 2007

Granskning av intern kontroll Koncernbanken 2007 Granskning av intern kontroll Koncernbanken 2007 På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskat rutiner vid Koncernbanken. 1 Sammanfattning Granskningen har haft

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Barn som faller mellan stolarna

Barn som faller mellan stolarna Barn som faller mellan stolarna Kommunernas ansvar att aktivt planera för att barn och unga får den vård, omsorg och tillsyn de behöver. www.t.lst.se Foto: Veronica Svahlin, Länsstyrelsen i Örebro län

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer