Yttrande. Granskning av upphandlingar i Malmö stad. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande. Granskning av upphandlingar i Malmö stad. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande:"

Transkript

1 Malmö stad Tekniska nämnden 1 (9) Datum Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN Yttrande Till Stadsrevisionen revisorskollegiet Granskning av upphandlingar i Malmö stad SR Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande: Sammanfattning Stadsrevision har granskat upphandlingar i Malmö stad i syfte att ta ställning till huruvida nämnder med fokus på kommunstyrelsen, servicenämnden och tekniska nämnden följer lagen om offentlig upphandling, stadens upphandlingspolicy och stadens riktlinjer, om ändamålsenlig kompetens finns för att utföra upphandlingarna samt om tillräcklig intern kontroll finns, det vill säga att uppföljning och kvalitetssäkring görs efter upphandlingar. Nedan följer tekniska nämndens yttrande över revisorkollegiets revisionsrapport 2015 Granskning av upphandlingar SR Yttrande Revisionsföretaget EY, tidigare Ernst & Young (nedan EY), har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Malmö stad, genom certifierad kommunal revisor granskat upphandlingar i staden. I revisionsrapporten finns enligt EY:s bedömning brister i tekniska nämndens upphandlingsverksamhet. Revisorskollegiet ser allvarligt på att de fortsatta bristerna, som trots revisionens kritik föregående år, fortfarande föreligger hos tekniska nämndens gatukontor. EY påpekar att tekniska nämnden i sina internkontrollplaner för 2014 och 2015 har identifierat riskområden inom upphandlingsverksamheten men EY:s bedömning är att tekniska nämnden, liksom de övriga nämnderna, bör intensifiera internkontrollarbetet avseende upphandlingar, direktupphandlingar och dokumentation. EY bedömer att befintlig kompetens inom den på gatukontoret granskade upphandlande enheten är tillräcklig men EY:s bedömning är att tekniska nämnden inte har tillräcklig intern kontroll inom området.

2 Att kommunstyrelsen tydliggör om staden är en upphandlande myndighet eller om varje nämnd är sin egen upphandlande myndighet. 2 (9) Revisionsrapporten önskar att det tydliggörs om staden är en upphandlande myndighet eller om varje nämnd är sin egen upphandlande myndighet. Tekniska nämnden konstaterar att staden har tre större upphandlande enheter belägna inom tre olika nämnder. Tekniska nämndens verksamhetsområde är uppdelat på två förvaltningar gatukontoret och fastighetskontoret. Är staden en upphandlande myndighet? I lagen om offentlig upphandling (SFS 2007:1092) 2 kap. 19 (LOU 2:19) anges att med upphandlande myndighet avses statliga och kommunala myndigheter och att med myndighet jämställs beslutande församlingar i kommuner och landsting. Tekniska nämnden menar att det därmed följer av lagtexten att nämnder och styrelser kan utgöra upphandlande myndigheter. Därutöver skulle förvaltningarna, för det fall dessa har egen budget, fattar självständiga beslut etc. också kunna utgöra upphandlande myndigheter. För att avgöra om så skulle kunna vara fallet krävs emellertid ytterligare utredning utifrån respektive förvaltnings förutsättningar. Det är lämpligt att detta klargörs i kommunens gemensamma upphandlingspolicy. Det förtjänar att påpekas att fråga om vad som utgör en upphandlande myndighet (frågan avser Stockholms stad) prövas av förvaltningsrätten i Stockholm. Ärendet är i skrivande stund inte avgjort. Det är tekniska nämndens uppfattning att nämnden bör kunna anta egna riktlinjer med utgångspunkt i en övergripande kommungemensam upphandlingspolicy. Sådana riktlinjer kan då på ett mer ändamålsenligt sätt ta hänsyn till nämndens specifika förutsättningar. Framtagande av kommungemensam upphandlingspolicy pågår och tekniska nämnden menar att arbete med specifika riktlinjer för upphandling bör initieras. Att kommunstyrelsen, tekniska nämnden och servicenämnden vidtar åtgärder för att säkerställa att samtliga upphandlingar utförs i enlighet med lagen om offentlig upphandling. IT-stöd för direktupphandlingar Tekniska nämnden informerades om IT-stödet, den s.k. direktupphandlingsmodulen under mars månad Utbildningsmaterial, rutiner och mallar m.m. togs fram under sommaren Utbildningar i modulen för gatukontorets del påbörjades i september 2015 i en flerstegstrappa. Därefter har fastighetskontoret i slutet av 2015 anslutit sig till modulen och kommer att delta i utbildningsinsatser snarast möjligt under Under hösten har chefer på gatukontoret utbildats, därefter har var enhet inom gatukontoret utsett de personer inom enheten som ska utbildas.

3 3 (9) Genom införande av ett IT-stöd för direktupphandlingar menar tekniska nämnden att det framledes är möjligt att säkerställa att avtal i anledning av direktupphandlingar kan dokumenteras i den ordning lag, policy och specifika riktlinjer anger. Via IT-stödet kan rutiner och processer upprättas som minska risken för att dessa nämnda regelverk inte efterlevs. ITstödet ska användas vid direktupphandlingar över ett prisbasbelopp (f.n. ca kronor) men är avsett att, och bör, även användas vid direktupphandlingar under prisbasbeloppet. IT-stödet kommer därutöver sedermera att kunna användas som arkiv för den dokumentation som skapas i modulen. De undertecknade avtalen ska därefter arkiveras avdelningsvis. Någon behörighet till IT-stödet ges inte före genomgången utbildning. Att tekniska nämnden avseende gatukontoret vidtar åtgärder för att säkerställa att det finns ändamålsenlig dokumentation och ordning avseende utförda direktupphandlingar. Genomförda stickprov EY noterar bristande uppföljning av ekonomiska kalkyler genom genomförda stickprov. Tekniska nämnden konstaterar att det förligger bristande dokumentation/ordning över dokumentationen avseende direktupphandlingar. Tekniska nämnden noterar dock att de direktupphandlingar som är granskade i revisionsrapporten är utförda före införandet av ITstöd för direktupphandlingar den s.k. direktupphandlingsmodulen. Evenemangsteknik /Ett par förnyade konkurrensutsättning är genomförda inför Malmöfestivalen Dock förklaras inte hela delen av fakturerade belopp av dessa upphandlingar./ Här bör noteras att avtalet ifråga är ett ramavtal där samtliga avrop med undantag av en beställning á kronor gjorts i enlighet med ramavtalets förutsättningar. Denna sistnämnda beställning är utförd som direktupphandling. Total summa fakturerad gatukontoret med anledning av ramavtalet omfattar kronor, se nedanstående tabell (belopp inklusive moms). Belopp fakturerat gatukontoret under 2015 är i revisionsrapporten angivet till SEK. Tekniska nämnden noterar att det finns en diskrepans mellan de belopp EY erhållit ur kommunens reskontra jämfört med de belopp vilka kan utläsas ur Raindance för år Vad denna diskrepans består i har inte kunnat beläggas trots omfattande undersökningar. Faktura Datum Fakturabelopp , , , , ,00

4 4 (9) , , , , , , , , ,00 Liveside /Av vad vi kan utläsa från tillgänglig dokumentation har inköpet avseende julfirandet inte konkurrensutsatts eller dokumenterats i enlighet med lagstiftarens krav eller stadens riktlinjer, denna del betraktar vi därför som en otillåten direktupphandling. En e- postkorrespondens finns för det mindre beloppet, avseende nyårsfirande. Vi har dock inte fått del av avtal, anbud m.m. och bedömer att dokumentationen inte är tillräcklig./ Tekniska nämnden önskar förtydliga att avtalet ifråga är ett avtal med optionsmöjlighet, inte ett ramavtal. Beloppen avseende arrangemang julfirande och nyårsfirande utfördes under år 2014 men fakturerades under år Möjligheten till option beskrivs i dokument AF Bygg & Anläggning MF 14 VA punkt Option: //Beställaren förbehåller sig möjligheten att beställa ytterligare tjänster för tillfälliga vatten- och avloppsanläggningar vid övriga arrangemang som beslutas av kommunen upp till ett värde av SEK per arrangemang under avtalsåret.// Likalydande option finns i andra upphandlingar för 2014 för tjänster som el, tält och toaletter och även i upphandling Tekniska nämnden vill påtala att tält för julfirandet enligt nämndens mening inte utgjort någon otillåten direktupphandling. Däremot måste nämnden bekräfta avsaknad av fullständig dokumentation för nyårsfirandet. Detta utgör avvikelse mot de gällande kommunala upphandlingsriktlinjerna. Rosebransch /Gatukontoret bör kunna uppvisa en genomförd marknadsundersökning som visar att det enbart finns en möjlig leverantör för denna tjänst. Dokumentationen av upphandlingen lever inte upp till stadens krav på hur direktupphandlingar ska dokumenteras./ Tekniska nämnden konstaterar liksom EY att marknadsundersökning inte finns med i dokumentationen över upphandlingen.

5 PM event Då EY:s kommentar är omfattande punktas nedan slutsatserna så som nämnden uppfattat dessa: 5 (9) /Utifrån Malmö stads egen uppföljning av avtalet kan man dock önska en väldokumenterad analys om varför priserna stiger väsentligt år efter år./ Tekniska nämnden delar EY:s bedömning att en sådan analys borde varit tydligare i dokumentationen över upphandlingen oaktat att förändringarna går att härleda till årliga budgetbeslut, förändringar i arrangemangets omfattning m.m. /Malmö stad/gatukontoret har inte kunnat styrka ett dokumenterat avtal mellan gatukontoret och leverantören avseende direktupphandlingen inför verksamhetsåret 2015./ Tekniska nämnden delar EY:s bedömning att ett skriftligt avtal borde förelegat i enlighet med dokumentationskrav för upphandlingen. /Den andra förlängningen, som avser 2014, är beslutad i form av skriftligt avtal drygt två månader efter det att prolongering ska ske i enlighet med grundavtalet från den 24 april 2012./ Tekniska nämnden delar EY:s bedömning att upphandlingen inte var optimalt utformad och borde ha utformats på ett annorlunda sätt. /Synnerliga skäl p.g.a. tidsbrist (avser år 2015, vår kommentar) torde därför inte kunna åberopas./ I enlighet med politiska inriktningsbeslut har gatukontoret genomfört upphandling avseende Malmö City Horse Show 2015 ( MCHS ). Upphandlingen 2014 har granskats av utomstående advokatbyrå samt av Konkurrensverket. De utomstående granskningarna föranledde inte några åtgärder mot gatukontoret/tekniska nämnden. I samband med granskningarna har gatukontoret infört nya rutiner för hur direktupphandlingar ska genomföras i enlighet med vad som redogörs för i detta yttrande. Tekniska nämnden delar EY:s uppfattning att upphandlingarna inte var optimalt utformade och borde sålunda ha utformats på ett annorlunda sätt.

6 6 (9) Avtalstrohet Tekniska nämnden konstaterar att avtalstroheten inom gatukontoret har förbättrats avsevärt under 2015 avseende IT/mobilabonnemang. Beträffande kontorsmaterial inköpt för gatukontorets räkning delar tekniska nämnden EY:s uppfattning att avtalstroheten borde vara högre. De åtgärder som föreslagits för intern kontroll torde få till följd en än högre avtalstrohet även i detta avseende. När det gäller fastighetskontorets avtalstrohet är denna 100 procent när det gäller IT/mobilabonnemang. För varugruppen kontorsmaterial är utfallet betydligt sämre och efter analys kan konstateras att en betydlig del av bristerna är att hänföra till felkonteringar. Fastighetskontoret kommer med anledning härav att se över hur gällande kodplan tillämpas, samt informera beställare och attestanter om behovet av en noggrannare granskning av kostnadskontoval. Insatserna ska genomföras snarast och de skärpta rutinerna ska kontinuerligt följas upp. Att kommunstyrelsen, tekniska nämnden och servicenämnden vidtar åtgärder för att stärka den interna kontrollen gällande uppföljning, kvalitetssäkring och ekonomiska kalkyler för den upphandlade tjänsten. Nedan följer de förslag till åtgärder gatukontoret har tagit fram för att stärka den interna kontrollen gällande uppföljning, kvalitetssäkring och ekonomiska kalkyler för upphandlingar och projektstyrning. Gatudirektören beslutade under 2015 att påbörja utredning och genomförande av ett antal åtgärder. Gatudirektören beslutade i december 2015 för gatukontorets vidkommande: att godkänna att en tjänst som upphandlingscontroller inrättas på ekonomienheten, vilket initialt löses genom översyn av befintliga resurser att godkänna att alla projekt som passerat beslutsgrind 1 ska ha en upphandlingsledare. att godkänna att uppföljning och analys sker avseende upphandlingar för både investeringsoch driftsverksamhet från 2016 att ge ekonomienheten i uppdrag att säkra att alla genomförda upphandlingar registreras i ekonomisystemet att ge avdelningschef för genomföra-avdelningen, HR-chef och stabs- och ekonomichef, stadsjurist och enhetschef för upphandlingsenheten i uppdrag att utreda placering av upphandlings- och entreprenadenheten på gatukontoret samt utreda och klargöra (deltids) beställarombudens roll och ansvar samt relation till upphandlingsenheten att HR-chef och stabs- och ekonomichef före juni 2016 genomför tematillfälle på chefsforum kring det interna kontrollsystem och hur systemet fungerar med fokus på roller och rutiner från Komin. att staben ska avlasta portföljcontrollern så att denne får mer tid för kvalitetssäkring, uppföljning och utveckling att ge portföljcontrollern i uppdrag att tydliggöra projektägarens roll och bilda nätverk

7 att ge portföljcontrollern i uppdrag att utreda för- och nackdelar med att projektledaren har samma person som projektägare och linjechef att HR-chef och stabs- och ekonomichef återkommer till ledningsgruppen med en delrapport med utvärdering av genomförda åtgärder och förslag till fortsatta åtgärder och slutrapport med utvärdering samt förslag till fortsatta åtgärder (9) Gatudirektören beslutade därutöver i november 2015: att styrgrupperna ska följa upp upphandlade volymer senast från Malmö stad beslutade 2015 om en ny handbok för intern kontroll. I Malmö stads handbok om intern kontroll beskrivs att uppföljningen av nämndernas interna kontrollarbete ska ske varje år senast vid rapportering av årsanalysen. Uppföljningen ska bestå dels av uppföljning av den interna kontrollplanen, dels självskattning utifrån gemensamma kriterier. Gatukontorets chefsforum hade 2 november 2015 temat intern kontroll. På chefsforum presenterades en självskattning av intern kontroll-arbetet på gatukontoret. Resultatet visar att några av kriterierna behöver ses över omgående och några behöver förbättras och åtgärdsplan presenterades också. Gatudirektören beslutade i november 2015: att gatukontorets olika ledningsgrupper ska ta ansvar för fungerande kontrollmiljö genom att frågor om intern kontroll ska tas upp regelbundet på ledningsgrupp, avdelningsledning, portföljmöte, kategorimöten och styrgruppsmöten - Initialt ska respektive grupp ha tagit fram en riskanalys senast Avseende styrgrupper ska samtliga projekt ha lagt in sina riskanalyser i Projektsmart senast att internkontrollplan ska behandlas samt genomförda uppföljningar ska redovisas på berörda ledningsgrupper, avdelningsledningar, portföljmöten, kategorimöten och styrgruppsmöten att åtgärder och förbättringar vidtas vid konstaterade avvikelser på respektive ledningsgrupp, avdelningsledning, portföljmöte, kategorimöten och styrgruppsmöten - Respektive chef och ansvarig planerar och genomför åtgärder/förbättringsförslag vid avvikelser tillsammans med granskningsansvarig. att riskanalysen ska utgöra underlag för åtgärder och granskningar inom respektive ledningsgrupp, avdelningsledning, portföljmöte, kategorimöten och styrgruppsmöten - Planerade åtgärder och kontroller utvärderas och genomförs utifrån kontrollnyttan. att genomförda och planerade kontroller ska kommuniceras till berörda användare och ansvarig ledningsgrupp eller portföljgrupp att översyn ska ske av informationen på Komin och medarbetarna ska informeras om internkontrollplanen när den är klar, senast att när intern kontroll har behandlats på ledningsgruppsmöte ska information ske till nästa nivå i strukturen på nästkommande möte

8 Genom föreslagna och i förekommande fall redan beslutade åtgärder är det tekniska nämndens uppfattning att den interna kontrollen stärks gällande uppföljning, kvalitetssäkring och ekonomiska kalkyler för upphandlade tjänster. Kontrollarbetet kommer att intensifieras under Under 2016 kommer rollen som samordnare för upphandlingar att utredas för att tydliggöra var denna roll ska finnas på vilket sätt upphandlingar ska samordnas inom linjeverksamheten och hur investeringsverksamheten samordnas mellan projekt och kategorier. Upphandlingscontrollern kommer med all säkerhet att ha ett samordnande ansvar men tekniska nämnden menar att detta ytterligare måste utredas och tydliggöras. 8 (9) Att kommunstyrelsen, tekniska nämnden och servicenämnden säkerställer en tillräcklig kompetens på alla nivåer i organisationen vid genomförandet av upphandlingar. Tekniska nämnden bekräftar de svårigheter som finns med att rekrytera personal med upphandlings- och entreprenadjuridikkompetens. Den personal som ska utföra en direktupphandling har möjlighet till konsultation via upphandlingsenheten. Inom gatukontorets verksamhetsområde har också under 2015/2016 rekryterats stadsjurist med expertkunskap inom LOU. Inom stadsjuristernas verksamhetsområde ingår konsultation i LOU-frågor som en av många arbetsuppgifter. Att samarbetet mellan stadens upphandlingsenheter bör stärkas och den centrala upphandlingsenhetens roll bör tydliggöras. Upphandlingsgrupp EY påpekar att den, i den kommungemensamma upphandlingspolicyn med tillhörande riktlinjer, omnämnda upphandlingsgruppen/upphandlingsnätverket inte existerar. Det kan konstateras att upp-handlingsgruppen kommer att sättas igång med start den 23 februari 2016 då en heldag avsatts för upphandlingsfrågor. Med anledning av att upphandlingsnätverkets verksamhet nu prioriteras ges förutsättningar för tydligare kommunicering från kommunstyrelsen av stadens upphandlingspolicy och i förekommande fall de enskilda upphandlande myndigheternas riktlinjer för upphandling på stadens intranät. Nätverkande vilket idag sker idag på informella grunder mellan stadsjurister och andra som arbetar med upphandlingsfrågor på gatukontoret, fastighetskontoret och stadskontorets upphandlingsenhet. Detta arbete kan intensifieras och utökas. Ordförande [Förnamn Efternamn]

9 9 (9) [Fyll i titel] [Förnamn Efternamn] [Här anger du om det finns reservationer/särskilda yttranden]

Malmö stad. Granskning av upphandlingar - Fokus på kommunstyrelsen, servicenämnden och tekniska nämnden

Malmö stad. Granskning av upphandlingar - Fokus på kommunstyrelsen, servicenämnden och tekniska nämnden Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av stadsrevisionen Malmö Januari 2016 Malmö stad Granskning av upphandlingar - Fokus på kommunstyrelsen, servicenämnden och tekniska nämnden Innehåll 1. Sammanfattning...2

Läs mer

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2016. Skurups kommun. Granskning av upphandlingar

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2016. Skurups kommun. Granskning av upphandlingar Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna Januari 2016 Skurups kommun Granskning av upphandlingar Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och avgränsning...3

Läs mer

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Granskning av upphandling Revisionsrapport KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och metod 1 2. Regler om offentlig upphandling 1 2.1 Upphandlingsformerna 2

Läs mer

Revisionsrapport 4 / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2011. Huddinge kommun. Granskning av upphandling och stöd från upphandlingsenheten

Revisionsrapport 4 / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2011. Huddinge kommun. Granskning av upphandling och stöd från upphandlingsenheten Revisionsrapport 4 / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2011 Huddinge kommun Granskning av upphandling och stöd från upphandlingsenheten Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...4 2.1.

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 700 2004-01-26 6 2006-01-30 8 UPPHANDLINGSPOLICY 1. Inledning Upphandlingspolicyn är ett ramverk för hur kommunens och de kommunala bolagens upphandlingsverksamhet

Läs mer

Granskning av bisysslor 2013

Granskning av bisysslor 2013 Granskning av bisysslor 2013 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Norrköpings kommun Norrköpings kommun Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet AB Ljusdalshem Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

Granskning av inköp och upphandlingar

Granskning av inköp och upphandlingar Granskning av inköp och upphandlingar Ekerö kommun Lotta Ricklander Januari 2012 2012-01-18 Lotta Ricklander Projektledare Anders Hägg Uppdragsansvarig Innehållsförteckning Inköp och upphandling Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport Norrtåg AB.

Revisionsrapport Norrtåg AB. l Revisionsrapport. GRANSKNING AV UPPHANDLING AV TÄGOPERATÖR SAMT UPPFÖUNING AV INGÄNGNA AVTAL I NORRTÄG AB Ansvarig: Majvor Enström 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 1. Inledning......... 3

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 15-287.026 Styrelseärende 4 2015-12-11 Till förbundsstyrelsen Revisorernas bedömning av delårsrapport 2015 De förtroendevalda respektive auktoriserade revisorernas

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet

Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet Datum 2014-11-26 Riktlinjer för Hagfors kommuns upphandlingsverksamhet INLEDNING Dessa riktlinjer kompletterar och förtydligar den av kommunfullmäktige antagna upphandlingspolicyn. Riktlinjerna omfattar,

Läs mer

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun KS 15 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2011-08-12 Diarienummer KSN-2010-0591 Kommunstyrelsen Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar Mönsterås kommun Åsa Bejvall Malin Kronmar Augusti 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1. Bakgrund 1 1.2. Kontrollmål/granskningsmål 1 1.3.

Läs mer

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14 Revisionsrapport Granskning av avtalshantering Karin Jäderbrink Lars Edgren Oxelösunds kommun 2013-01-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501

Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och upphandling 9 KS 2015.501 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-04-11 81 Svar på motion (S) Översyn av rutiner för inköp och

Läs mer

pwc nestå kommun Intern kontroll avseende leverantörer inom kultur- och tekniknämnden Revisionsrapport Gnesta kommun December 2014 .

pwc nestå kommun Intern kontroll avseende leverantörer inom kultur- och tekniknämnden Revisionsrapport Gnesta kommun December 2014 . Revisionsrapport Gnesta kommun Ink: 2014-12- 10 Dnr För handläggning.. Sofia Nylund Intern kontroll avseende inköp från externa leverantörer inom kultur- och,f nestå kommun pwc Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet

Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet Bilaga KS 2012/27/1 2012-02-07 Kommunstyrelsens förvaltning Kerstin Olla Stahre Kommunstyrelsen SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 08 Revisionsrapport; Granskning av nämndernas upphandlingsverksamhet

Läs mer

Ärende: Ärende 9 Dnr Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar. Utbildningsnämnden

Ärende: Ärende 9 Dnr Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar. Utbildningsnämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2012-12-05 Vår referens Ann Andersson Direkttelefon 040-34 30 18 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 9 Dnr 2012-587 Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar

Läs mer

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013 Dnr TFN-2013-xx Dpl xx sid 1 (5) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2013-02-25 Rut Vikner, 054-540 68 69 rut.vikner@karlstad.se Teknik- och fastighetsnämnden 2013-03-20 Ärende 7 Intern

Läs mer

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2015 Dnr 3.1.2-66/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar s Upphandlingspolicy beslutades av Regionfullmäktige 2011-11-28. Avdelningen för Koncerninköp har genomfört en uppdatering av Tillämpningsanvisningarna för att

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2013. Tjörns kommun. Granskning av upphandling och inköp.

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2013. Tjörns kommun. Granskning av upphandling och inköp. Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2013 Tjörns kommun Granskning av upphandling och inköp El ERNST & YOUNG 11111111110w =/J ERNST & YOUNG Innehäll Sammanfattning 3 1. Inledning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Granskningspromemoria 2011

Granskningspromemoria 2011 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 01 Mars 2012 DNR 360-03/2012 Granskningspromemoria 2011 Stockholms Stadshus AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Granskning av hantering av tilläggsbeställningar Rapport KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Innehåll Sammanfattning ii 1. Uppdrag 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Genomförande 1 5. Finns en rutin för hantering

Läs mer

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention

PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention PM Uppföljning av granskningen angående implementering av FN:s barnkonvention Nyköpings kommun september 2009 Christina Norrgård Inledning och bakgrund År 2007 genomfördes en revisionsgranskning om hur

Läs mer

Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område.

Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen hemställer om att kommunstyrelsen lämnar

Läs mer

Kontrollplan 2012-2013 gällande kvalitetsuppföljning på kommunledningskontoret

Kontrollplan 2012-2013 gällande kvalitetsuppföljning på kommunledningskontoret KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Karlstad 2012-08-22 Carina Wiberg, 054-540 10 03 carina.wiberg@karlstad.se Kontrollplan 2012-2013 gällande kvalitetsuppföljning på kommunledningskontoret Kundnöjdhet

Läs mer

Vetlanda kommun. Granskning av rutiner kring upphandling och inköp

Vetlanda kommun. Granskning av rutiner kring upphandling och inköp Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Vetlanda kommun Vetlanda kommun Granskning av rutiner kring upphandling och inköp Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Riskanalys. Förskolenämnden

Riskanalys. Förskolenämnden Riskanalys Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Bruttolista... 3 1.1 Verksamhet... 3 1.2 Förtroende... 3 1.3 Ekonomisk/Finansiell... 4 1.4 HR... 6 1.5 Kommunikation... 7 1.6 Informationssäkerhet... 7

Läs mer

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning. Skellefteå kommun

Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning. Skellefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisionskonsult Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3

Läs mer

Svar på revisionsrapport - Granskning av upphandling

Svar på revisionsrapport - Granskning av upphandling Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Teknisk förvaltning Andreas Rudsvik,0550-881 12 Andreas.rudsvik@kristinehamn.se Datum 2015-02-23 Tn/2015:22 006 Revision Svar på revisionsrapport - Granskning av upphandling

Läs mer

Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa

Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa Dnr: Rev 34-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den

Läs mer

Uppföljning av tre tidigare granskningar

Uppföljning av tre tidigare granskningar www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av tre tidigare granskningar Remmi Gimborn Maj 2015 Region Värmland Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.1.1.

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund ALINGSÅS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Godkänd av kommunfullmäktige den 26 februari 2014, 27 Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund 1 Riktlinjernas

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

L! arienummar. Samtliga styrelser/nämnder bör vidta åtgärder för att säkerställa rutiner angående bisyssla så att riktlinjen följs.

L! arienummar. Samtliga styrelser/nämnder bör vidta åtgärder för att säkerställa rutiner angående bisyssla så att riktlinjen följs. HUDDINGE KOMMUN Revisorerna Till Kommunstyrelsen Samtliga nämnder Revisionsskrivelse 2012-12-17 HUDDINGE K.OMMUN Bam- och utbildningsförvaltningen Granskning av otillåtna bisysslor L! arienummar Diariepl~

Läs mer

J Kommu tllmäktige Akten ARBOGA KOMMUN. Blad 7. Kommunstyrelsen. Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003

J Kommu tllmäktige Akten ARBOGA KOMMUN. Blad 7. Kommunstyrelsen. Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammantrådesdatum 2014-04-08 Blad 7 Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003 Redovisning av interna kontrollarbetet år 2013 Kommunfullmäktige antog år 2006 ett reglemente för intern

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Landstinget Kalmar Län Landstinget i Kalmar Län Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund och syfte...3

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner Revisorerna Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG granskning av faktureringsrutinerna vid tekniska avdelningen, se bifogad rapport. Vi önskar

Läs mer

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor Revisorerna 1 (1) Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning av bisysslor,

Läs mer

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority 2015-04-15 Dnr606/2014 1 (6) 7JW Södertörns högskola 141 89 Huddinge Södertörns högskolas köp av konsulttjänster Konkurrensverkets beslut Södertörns

Läs mer

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013.

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013. ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 11 4.W- j.. 3!..... renr VA S. $p Ks 65 Dnr 93/2014-042 Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013 Från

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07 Nr 2015-07 s revisorer Granskning av resurser för projektledning och bevakning av projekt, BFAB och KvB. Granskningsrapport Nr 2015-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden KPMG Antal sidor: 11 2004 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Uppdrag 2 3. Bakgrund

Läs mer

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning

Läs mer

DOM 2012-03-20 Meddelad i Luleå

DOM 2012-03-20 Meddelad i Luleå Meddelad i Luleå Mål nr D5 Sidal SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm.pi. 9 1 OJ L i MOTPART Luleå kommun Inköpsavdelningen 971 85 Luleå SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-05-29 Diarienummer SCN-2015-0033 Socialnämnden Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2011

Revisionsberättelse för år 2011 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2011 Arvika kommuns revisorer har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Genom utsedda lekmannarevisorer har vi även granskat verksamheten

Läs mer

Granskning av konsultanvändning

Granskning av konsultanvändning Granskning av konsultanvändning - Uppföljning av tidigare granskningar Dnr: Rev 25-2014 Genomförd av: Revisionsenheten Kari Aartojärvi Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Ramavtal Sundsvalls kommun Linda Marklund, Revisionskonsult Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund, Revisionskonsult Ramavtal Sundsvalls kommun Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Oktober 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Uppföljning av städavtal redovisning av uppdrag

Uppföljning av städavtal redovisning av uppdrag ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (12) 2011-11-25 Handläggare: Richard Svahn Telefon: 08-508 14 021 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Uppföljning

Läs mer

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköping kommun Granskning av årsredovisning 2008 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Köptrohet mot ramavtal

Köptrohet mot ramavtal Revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Region Halland Bo Thörn Cert. kommunal revisor Rebecca Andersson Innehållsförteckning BAKGRUND 1 REVISIONSFRÅGA 1 GENOMFÖRANDE 1 IAKTTAGELSER 3 STYRANDE DOKUMENT

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Andersson Revisionskonsult Carl-Magnus Stenson Cert. kommunal revisor Socialnämnden Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

5 -+ Svedala kommun. Granskning av Svedala kommuns hantering av frågor kring SommarRock. Teodora Heim, projektledare Per Stomberg, kvalitetssäkrare

5 -+ Svedala kommun. Granskning av Svedala kommuns hantering av frågor kring SommarRock. Teodora Heim, projektledare Per Stomberg, kvalitetssäkrare 5 -+ Svedala kommun Granskning av Svedala kommuns hantering av frågor kring SommarRock Teodora Heim, projektledare Per Stomberg, kvalitetssäkrare Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 4 3. Granskningsresultat...

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av biståndshandläggning inom äldreomsorgen. KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 13

Örebro kommun. Granskning av biståndshandläggning inom äldreomsorgen. KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 13 Granskning av biståndshandläggning inom äldreomsorgen KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 13 2014 KPMG AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av s förtroendevalda revisorer Karlskrona kommun Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Sammanfattning...3 1. Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.1. Syfte

Läs mer

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten

Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Vä gledning fö r etiskä kräv öch uppfö ljning äv nätursten Framtagen av etisk arbetsgrupp Göteborg, Malmö, Örebro, Stockholm och Lund 2015-11-10 1 Vägledning för etiska krav och uppföljning av natursten

Läs mer

Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning

Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Lägesrapport för uppdrag att upphandla tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk funktionsnedsättning Återrapportering till Regeringen Socialdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen PVS Birgitta Hamberg 2009-05-07 Riktlinjer och rutiner 2 (6) Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Gäller för följande organisatoriska enheter

Läs mer

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden

Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden REVISIONSRAPPORT 2014-11-18 KR 2014/ 0010-7 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:e revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2 Nämndens

Läs mer

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 8, 2014 Dnr 3.1.2-44/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Granskning av upphandlingar inom bolagen

Granskning av upphandlingar inom bolagen 2007-02-07 Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av upphandlingar inom bolagen Öhrlings PricewaterhouseCoopers har på uppdrag av Lunds kommuns revisorer granskat genomförda upphandlingar

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Granskning av intern kontroll

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Granskning av intern kontroll Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Granskning av intern kontroll Ann-Mari Ek Lennart Öhrström Mars 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och syfte... 4 1.2 Metod

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Stadsbyggnadsnämnden 2016-02-10 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Ekonomienheten SBN/2014:469 Mervi Nyqvist Stadsbyggnadsnämnden Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Revisionsrapport. HVB-hem. Krokoms kommun. 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. HVB-hem. Krokoms kommun. 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport HVB-hem Krokoms kommun 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor 2010-02-01 Maj-Britt Åkerström, uppdragsansvarig Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund

Läs mer

1. Sammanfattning sid 2. 2. Inledning/ utfört arbete sid 2. 2.1 Leverantörsfakturor sid 3. 2.2 Leverantörsfakturor som överstiger 100 000 kronor sid 3

1. Sammanfattning sid 2. 2. Inledning/ utfört arbete sid 2. 2.1 Leverantörsfakturor sid 3. 2.2 Leverantörsfakturor som överstiger 100 000 kronor sid 3 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning sid 2 2. Inledning/ utfört arbete sid 2 2.1 Leverantörsfakturor sid 3 2.2 Leverantörsfakturor som överstiger 100 000 kronor sid 3 2.3 Leverantörsfakturor som har

Läs mer

INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY

INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY INKÖPS & UPPHANDLINGSPOLICY för Alvesta kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2001-03-27 Reviderad 2005-03-18 POLICY = ett uttalande i generella ordalag som beskriver ett önskvärt beteende. INLEDNING...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Privata medel Region Gotland Sandra Volter Ebba Lind 2015-12-16 Sandra Volter Projektledare Carin Hultgren Uppdragsledare Innehållsförteckning

Läs mer

STYRNING OCH KONTROLL AV FASTIGHETSNÄMNDENS SKOGSFÖRVALTNING. Inriktningen beträffande stadens skogsinnehav behöver aktualiseras

STYRNING OCH KONTROLL AV FASTIGHETSNÄMNDENS SKOGSFÖRVALTNING. Inriktningen beträffande stadens skogsinnehav behöver aktualiseras STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 4 September 2008 DNR 420-113/2008 Revisionsrapport STYRNING OCH KONTROLL AV FASTIGHETSNÄMNDENS SKOGSFÖRVALTNING Inriktningen beträffande stadens skogsinnehav

Läs mer

Kommungemensam intern kontrollplan 2014 (KSN-2014-0200).

Kommungemensam intern kontrollplan 2014 (KSN-2014-0200). Handläggare: Datum: Diarienummer: Mikael Lundkvist 2015-01-30 RÄN-2015-0028 Räddningsnämnden Kommungemensam intern kontrollplan 2014 (KSN-2014-0200). Förslag till beslut att fastställa bifogad rapport

Läs mer

Kontant försäljningsverksamhet

Kontant försäljningsverksamhet Revisionsrapport Kommunrevisionens granskning av Kontant försäljningsverksamhet Klippans kommun September 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 1.1

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer