Att minska sjukfrånvaron, att öka kvaliteten och effektiviteten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att minska sjukfrånvaron, att öka kvaliteten och effektiviteten"

Transkript

1 RAPPORT Personalavdelningen Handläggare Ulrika Orrblad Tel Personalutskottet Dnr KS/2014: /13 Att minska sjukfrånvaron, att öka kvaliteten och effektiviteten Inledning Sjukfrånvaro är en angelägen fråga och berör många parter, inte minst arbetsgivare. Frågan är komplex och sträcker sig från individens enskilda hälsa och tillvaro, via arbetsmiljölagen och arbetsgivaransvar till övergripande perspektiv kring samhällsekonomi, socialförsäkringssystemens utformning, sjukvård och folkhälsa. Synsättet på sjukfrånvaro, hur den hanteras och vilka åtgärder som vidtas för att sänka sjukfrånvaro är och har varit en fråga för många diskussioner. Kommunfullmäktige gav vid sammanträdet den 28 april 2014 ett uppdrag till kommunstyrelsen att se till att den ökade sjukfrånvaron får högre prioritet. Samt att planerade konkreta åtgärder för att sänka sjukfrånvaron, som är planerade till för andra halvan av år 2014 och för år 2015, redovisas senast på fullmäktigesammanträdet i september Syfte Den här rapporten utgör ett underlag för att frågan om den ökade sjukfrånvaron i Strängnäs kommun sätts i ett helhetssammanhang och därav kan ges en högre prioritet. Rapporten syftar till presentera planerade åtgärder för att sänka sjukfrånvaron, i enlighet med uppdrag från kommunfullmäktige. Metod Ett sätt att förstå fenomenet sjukfrånvaro på arbetsplatser är att söka skillnader mellan organisationer och verksamheter med hög respektive låg sjukfrånvaro. Den här rapporten beskriver bakomliggande faktorer till dessa skillnader. Det är för de flesta inga överraskande nyheter, men det är av vikt att utgå från aktuell forskning och evidensbaserad kunskap. Mot bakgrund av aktuell forskning analyserar vi våra förhållanden och utifrån det redovisar vi påbörjade, planerade samt åtgärder som föreslås för att minska Strängnäs kommuns sjukfrånvaro. Sjukfrånvaro, statistik Sjukfrånvaron har sedan 2011 ökat för medarbetare inom kommunal verksamhet, det är en utveckling för kommuner i riket liksom i Strängnäs kommun. Den totala sjukfrånvaron är högre bland kvinnor och än män. Att kvinnors sjukfrånvaro ökar mer än männens uppfattas nu vara ett mönster. 1 1 SKL (2014) Strängnäs kommun Nygatan Strängnäs Tel Fax kommunstyrelsen@strangnas.se Bankgiro

2 2/ ,9 5,5 5,6 6,4 6,5 7,2 7,4 7,7 7,3 7,5 6,1 6 6,2 6,5 Kommuner i riket Strängnäs kommun Utbildn.kontor Socialkontor Figur 1. Sjukfrånvaro (andel procentuell sjukfrånvaro i förhållande till total arbetstid) statistik åren 2012 och 2013 och för Strängnäs kommun även kvartal 1 och 2 ( januari juni) 2013 och För andra året i rad ökar sjukfrånvaron bland Strängnäs kommuns anställda Q1, Q Q1, Q2 Figur 2. Sjukfrånvaro Strängnäs kommun åren Av Strängnäs kommuns tillsvidareanställda medarbetare är 85 % kvinnor med en medelålder av 48,9 år. Medelåldern för både kvinnor och män är 47,9 år. Av de tillsvidareanställda är 47,4% (957 personer) mellan 50 och 65 år. Försäkringskassan rapport 2 om sjukfrånvaroutvecklingen beskriver att yrkesgruppen vård- och omsorgspersonal är utsatt för en sämre psykosocial och fysisk arbetsmiljö vilket kan öka risken för sjukdomar. Det är yrken som sannolikt har en mindre sjukflexibilitet, större obalans mellan ansträngning och belöning samt att majoriteten av vård och omsorgspersonal är kvinnor och därtill ofta har ett huvudansvar för hem och familj. De sammanlagda faktorerna och 2 Försäkringskassan, Verksamhetsområde statistik och analys (2014)

3 3/13 dess effekter ökar risken för sjukfrånvaro. I den nationella statistiken kan också utläsas att den yrkesgrupp som har näst högst andel sjukfrånvaro finns inom vård och omsorgsarbete. Till den yrkesgruppen hör kommunala verksamheter såsom omsorg om äldre och funktionsnedsatta, förskola och barnomsorg. Det vill säga stor del kommunens personalintensiva kärnverksamhet som handlar om tjänsteproduktion i förhållande till andra människor - medborgare, brukare/funktionsnedsatta/boende/äldre/kunder/elever/barn etc. Bakgrund, aktuell forskning och teori Sjukfrånvaro i arbetslivet är ett komplext fenomen och orsakas ofta av flera faktorer. Faktorer som finns både inom och utom den sfär som arbetsgivaren kan påverka. Arbetsgivarens största påverkansmöjlighet på medarbetarens hälsa är när medarbetaren är i arbete. Därför är det främjande och förebyggande hälsoarbetet av stor betydelse, dvs. de insatser som stärker hälsan så att vi klarar påfrestningar utan att drabbas av ohälsa. Fokus behöver vara på faktorer som bidrar till att medarbetaren kan bibehålla och utveckla sin hälsa, och åtminstone undvika ohälsa och olyckor. Kommunens medarbetare behöver en gynnsam arbetsmiljö, ur ett psykologiskt, socialt och fysiskt perspektiv för att främja hälsan och minimera riskerna för ohälsa och sjukfrånvaro. Det handlar om att omge medarbetare och skapa organisationer med så goda arbetsvillkor att det skapar engagemang och stärker hälsan. Med engagerade medarbetare och chefer kan verksamheter utvecklas och ständigt förbättras. Nedan presenteras teoribildning och aktuella forskningsresultat kring hälsofrämjande villkor och förhållanden. Känsla av sammanhang Teorin om KASAM 3, känsla av sammanhang, beskriver vilka förutsättningar som gäller för att hälsan ska bibehållas, utvecklas och förbättras. Det är egenskaper som formas hos individen tidigt i livet som rustar individen att bibehålla sin hälsa trots svåra påfrestningar i livet. Individens hälsa kan också stärkas och utvecklas genom ett arbete som ger människors känsla av sammanhang. Känslan av sammanhang i arbetslivet vilar på i vilken grad jag upplever mitt arbete som meningsfullt, att mitt uppdrag är begripligt och att arbetet är hanterbart, att både ha tillgång till resurser och förmåga att använda dem. Krav-kontroll-stöd modellen En av andra välkända och ofta nämnda teorierna i sammanhanget är kravkontroll-stöd-modellen 4 handlar om i vilken grad individen upplever krav och kontroll (handlings- och beslutsutrymme) i arbetssituationen. Ju högre krav, desto större möjlighet behöver individen till kontroll på arbetssituationen för att inte riskera ohälsa. Vid höga krav i arbetet i kombination med låg kontroll är 3 Hanson, A.(2004) 4 Härenstam A., m fl. (2010)

4 4/13 faktorn stöd det som kan balansera och bidra till att arbetssituationen ändå kan härbärgeras. Hälsa och framtid i kommuner och landsting Redan år 2008 redovisades forskningsresultat om framträdande faktorer hos privata företag som hade låg andel långtidssjukskrivna. Företag som hade tydliga strukturer för 1) ledarskap och kompetensförsörjning, 2) kommunikation, 3) delaktighet samt 4) hälsa och sjukfrånvaro, hade friskare medarbetare. Det var forskningsprojektet Hälsa och framtid som därefter genomförde en tre års lång studie om Hälsa och framtid i offentlig förvaltning (kommuner och landsting). 5 Studien klargjorde de huvudsakliga områdena som skiljer sig åt mellan friska och mindre friska verksamheter inom kommuner och landsting. De faktorerna kunde inte förklaras av regionala skillnader eller kvalitetsindikatorer. Figur 3. Friskfaktorer - sex olika områden som kommuner och landsting med lägre sjukfrånvaro har genomtänkta strategier för på organisationsnivå. 6 Friskfaktor Uppföljning och kontroll av ledarskap/ chefskap genom direktkontakt. Individuella önskemål om utbildning tillgodoses. Feedback och möjligheter för medarbetare att framföra idéer och kritik. Möjligheter till byte av arbetsuppgifter finns och uppmuntras. Prioritering av arbetsuppgifter vid hög arbetsbelastning. Det systematiska arbetsmiljöarbetet införs strukturerat i verksamheten. Vad innebär den i praktiken? Exempel? Närvarande och tillgängliga ledare. Högre chefer träffar ledare och medarbetare i möten eller genom att vara ute i verksamheten. Med nära dialog till medarbetare märks det direkt när någon behöver hjälp. Möjlighet för personalen att få individuella önskemål tillgodosedda (utöver verksamhetens direkta behov) i samband med personalutbildning utveckling. Utrymme för feedback under möten som förs vidare uppåt och nedåt i organisationen, även forum av mer informell karaktär, spontana samtal med chef. Chefer uppmuntrar personalens intresse att pröva nya arbetsuppgifter, skaffa ny kompetens eller byta arbetsuppgifter. Chefer uppmärksammar t ex. om personal ställer för höga krav på sig själva och tar på sig för mycket att göra. Stödjer i att välja bort eller omprioritera arbetsuppgifter. T ex. arbete med den psykosociala arbetsmiljön i den dagliga verksamheten. Att ha dialog med varandra, vilka är våra spelregler? Ett arbetsmiljöarbete som går från riskvärdering till friskfaktorer. 5 Svartengren M. m fl.: (2013) 6 Afa försäkring (2014)

5 5/13 Ett mönster som diskuteras i rapportens slutsatser är bl.a. att ledarna (cheferna) i friska kommuner och landsting finns fysiskt nära i verksamheterna, har god kännedom om verksamheterna, besöker dem och har regelbunden kontakt. 7 Det är ledare, oavsett chefsnivån, som är mer involverade i den dagliga verksamheten. Arbetets betydelse för symtom på depression och utmattningssyndrom Forskning visar på att det finns klara samband mellan arbetsmiljöfaktorer och depressionssymtom/utmattningssymtom. I februari i år kom SBUs (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) rapport Arbetet betydelse för symtom på depression och utmattningssyndrom som påvisar samband mellan dålig arbetssituation och symtom på depression. Arbetssituationer med små möjligheter att påverka i kombination med alltför höga krav utvecklar över tid mer depressionssymtom, även för dem som upplever mobbning eller konflikter. De som också upplever brist på stöd från chefer och kollegor utvecklar mer symtom på både depression och utmattning. De personer som upplever goda möjligheter till kontroll i sitt arbete och som behandlas rättvist utvecklar mindre symtom på depression och utmattningssyndrom. Kvinnor och män med liknande villkor på arbetet utvecklar dessa symtom i lika hög grad. 8 Chefer och sociala relationer I en studie om sociala relationer och makt i kommuner framgår att chefers möjlighet till och tillgång till sociala relationer skapar både makt och möjligheter i ledningsarbetet 9. Enhetschefer har en nyckelroll i förmedlandet av information, att omsätta strategier och ledningens krav till den operativa personalen. Enhetschefer behöver arenor där de kan möta och ha dialog med både sin personal och sina överordnade chefer. Det är centralt för att de ska lyckas skapa en ömsesidig förståelse i organisationerna. Studieresultaten visade att relationerna mellan chefer och personal utformas olika beroende på om det gäller kvinno- eller mansdominerade verksamhet. Inom kommunens omsorgs- och utbildningsverksamheter fjärmar sig cheferna från socialt samspel med personalen i jämförelse med de tekniska verksamheterna. Deltagande i den dagliga verksamheten är mer påtagligt hos ledarna, oavsett ledningsnivån i de tekniska verksamheterna. Skillnader kvinno- och mansdominerande verksamheter Ett led i att söka svaren på frågan om varför kvinnor så mycket oftare är sjukskrivna än män är Arbetsmiljöverkets slutrapport 10 gällande deras jämförande studie av resultaten från 900 inspektioner (i 59 av landets kommuner) avseende kommuners två verksamheter, nämligen den kvinnodominerande hemtjänsten och den mansdominerande tekniska förvaltningen. Resultaten i rapporten påvisar att cheferna i hemtjänstverksamhet har större antal underställda medarbetare än chefer inom den tekniska 7 Svartengran, M. m fl (2013), s SBU (2014) 9 Härenstam, A. et al. (2010), s Arbetsmiljöverket (2014)

6 6/13 förvaltningen. I hemtjänsten har sju av tio chefer fler än 30 medarbetare. I teknisk verksamhet har en av tio chefer fler än 30 medarbetare. Andra resultat var att arbetssituationen är betydligt mer pressad inom hemtjänsten, särskilt för medarbetare. Varannan medarbetare upplever arbetssituationen som ett arbetsmiljöproblem jämfört med knappt var tredje medarbetare inom den tekniska verksamheten. Resurserna inom hemtjänst är mindre än inom teknisk verksamhet. Av de genomförda inspektionerna handlar dubbelt som många brister om resurser och utrustning, t ex otillräckligt antal fordon eller bilar, jämfört med det tekniska verksamhetsområdet. Kommunala chefer och antalet underställda En nyligen genomförd undersökning av landets kommuner visar att stort antal kommuner inte ens är i närheten av de nivåer som är hälsosamma vad gäller antalet anställda per chef. I sju av tio kommuner går det fler än 20 anställda per chef. I jämförelse av chefstäthet i kommunernas sociala och tekniska verksamhetsområden framkommer att det i 31 % av kommunerna är det över 30 anställda per chef på social verksamhet. Dock uppgav inte en enda kommun att det finns så många anställda per chef inom de tekniska verksamhetsområdena. Med så stora skillnader är det fullt rimligt att anta chefer inom t ex. social omsorgsverksamhet är mycket överbelastade när det gäller personalansvar. 11 Kommunala chefers villkor Andra forskningsresultat visar att förbättra chefers villkor handlar om titta på organisationen 12, t ex.. Styrningsfilosofi från näringslivet och tekniska jobb är svårare att tillämpa i kommunal utbildnings- och omsorgsverksamhet. Att arbeta med personalintensiv tjänsteproduktion, med människor förutsätter andra villkor än t ex. teknisk produktionsverksamhet. Att arbeta med människor innebär att det är svårare att säga hur lång tid arbetsmoment tar eller vilka exakta arbetsmoment som ingår i arbetet eller inte. 13 En anställd kan inte lämna en pensionär som är förvirrad, även om tiden är slut. Man kan inte heller släppa en elev som gråter fast skolan är slut. Det har med verksamhetens natur att göra 14 Sammanfattning och kommentarer Av de ovan presenterade teorier och forskningsresultat framgår det att i princip alla faktorer och betydelsefulla samband har en tydlig koppling till chefsrollen. Det beror naturligtvis på att chefer har en nyckelroll som dialog- och budbärare i att omsätta övergripande tankar, strategier, styrningsfilosofier till den praktiska verksamheten. Chefer är arbetsgivarföreträdare och har ett uppdrag att bedriva 11 Hjärnkoll (2014) 12 Björk (2014) s.2

7 7/13 en viss verksamhet på ett visst sätt. Men det är också första linjens chef som främst möter och ska möta medarbetarna som utför verksamhetens konkreta uppdrag och uppgifter. Det innebär att de villkor och faktorer (kompetens, förhållningssätt, attityder, resurser, antalet medarbetare etc.) som våra chefer har och omger sig med blir väldigt viktiga incitament för i vilken utsträckning vi åstadkommer effektivitet och kvalitet. Det är också en grund för att skapa en frisk, attraktiv och långsiktigt hållbar arbetsplats. Kartläggning och analys Strängnäs kommun Kartläggning av sjukfrånvaro och diagnos En kartläggning har gjorts av kommunens medarbetares sjukfrånvaro under 2014 års första sex månader. Fokus har varit på vilken typ av sjukdomar det handlar om i förhållande till åldersgrupp och kontor. Under den valda tidsperioden handlar drygt 40 % av sjukskrivningarna om psykiska sjukdomar. 26 % avser sjukdomar och besvär i rörelseorganen (rygg, armar och ben, värk och begränsad rörelseförmåga). Knappt 10 % avser om sjukdomar i system och organ (t ex. nervsystem, cirkulations- och andningsorgan). Figur 4. Sjukfrånvaro totalt Strängnäs kommun typ av diagnos. Sjukfrånvaro - diagnostyp Rörelseorganen 1% 13% 5% 4% 9% 26% Psykiska sjukdomar Sjukdomar i centrala organ och nervsystem Tumörer 42% Skador och förgiftningar Graviditet och förlossning Oavsett vilka stora verksamhetsområden (kontorsnivå) vi ser till är den övergripande trenden densamma för alla kontor med några mindre variationer. Åldersgrupperna upp till 30 år och år har störst andel psykiska diagnoser. I den tredje och äldsta åldersgruppen, år, har diagnosgruppen med psykisk ohälsa minskat avsevärt. I den åldersgruppen har istället sjukdomar och besvär i rörelseorganen ökat, det gäller alla kontor förutom Utbildningskontoret. I den åldersgruppen är de psykiska diagnosgruppen lika stor som totalsiffran för

8 8/13 Utbildningskontoret, det är ett förhållande som skiljer Utbildningskontoret åt från övriga kontor. Friskfaktorer hos chefer inom Strängnäs kommun Utifrån studien Hälsa och framtids resultat som kampanjen Företagshälsokollen 15 också bygger på har personalavdelningen under våren 2014 intervjuat dryga tiotalet chefer inom Strängnäs kommun. Syftet har varit att undersöka i vilken mån den aktuella forskningen återfinns även i våra organisationer. Målet har varit att finna framgångsrika sätt som chefer inom Strängnäs kommun använder och arbetar efter som kan utgöra goda exempel och spridas mellan verksamheterna. Urvalet för intervjuerna har varit chefer från SK och UKs enheter med hög sjukfrånvaro och chefer från enheter med låg sjukfrånvaro. Frågorna har handlat om chefens egen syn på sitt ledarskap, hur medarbetare görs delaktiga, på vilket sätt chefen hanterar de problem som han eller hon får kännedom om i sin enhet samt hur trygg chefen känner sig i att hantera tecken på och arbetet med ohälsa. På det sättet ville vi utröna om skillnader finns i hur våra chefer hanterar dessa organisatoriska faktorer som kan vara värdefull kunskapsspridning. Intervjuantalet är för litet att dra generella och bestämda slutsatser kring. Däremot ger det en fingervisning om fenomen som är värda att reflektera kring. Konklusionen av intervjuresultatet sammanfattas med att chefer från enheter med låg sjukfrånvaro i större utsträckning (än hos chefer från enheter med hög sjukfrånvaro) har en egen uppsökande verksamhet, chefen tar egna och tydligare initiativ till kontakt med medarbetarna, är nyfiken, frågar och har mer dialog med medarbetare utöver de formella mötesformerna. De cheferna kan benämnas som relationsorienterade, där chefen initierar dialog och arbetar för närmare relation mellan medarbetare chef. Det tycks också hos de cheferna finnas en större medvetenhet om förtroende och att ha tillit till medarbetare, frihet under ansvar men med chefsstöd. Chefer från enheter med hög sjukfrånvaro uppger i betydligt större utsträckning själv sakna förmåga, ha kompetens, eller förutsättningar för att hantera ohälsa bland medarbetarna. Analys sjukfrånvaro friskfaktorer Strängnäs kommun Ur Försäkringskassans första delrapport 2014 om den nationella utvecklingen av sjukfrånvaron beskrivs att inflödet av sjukskrivningar fortfarande ökar, det ökar i alla diagnosgrupper men som tidigare kraftigast för de psykiska diagnoserna. För anställda kvinnor, är 40 procent av de pågående sjukfallen psykiska diagnoser. Rörelseorganens sjukdomar utgör 24 procent av sjukfallen för anställda kvinnor. 16 Hur Strängnäs kommuns sjukfrånvaro fördelas efter diagnostyp stämmer alltså väl överens med mönstret på riksnivå Försäkringskassan 2014, s. 20, 49.

9 9/13 Försäkringskassan skriver i sin delrapport 2014, om sjukfrånvaroutvecklingen, i dess diskussionsavsnitt: Det är i mötet mellan individens egenskaper, inklusive hälsa och funktionsförmågor, och kraven och villkoren på arbetet som sjukskrivningarna uppstår. Det finns sjukskrivningar, och i en uppgångperiod troligen ett ökande antal, som skulle kunna undvikas eller begränsas. Lösningarna i dessa fall ligger på arbetsplatsen för att skapa en balans mellan krav och villkor i arbetet och de anställdas förmågor. 17 Forskningsresultaten (se avsnitt ) pekar på just detta på olika sätt. Betydelsen av krav och kontroll i arbetssituationen, hur stöds medarbetare (inklusive chefer) i prioritering av arbetsuppgifter, genom feedback och dialog på arbetsplatser, mellan medarbetare och mellan chef medarbetare. Det är alltså frågor som berör förhållanden medarbetare chef och som förutsätter ett närvarande chefs- och ledarskap i den dagliga verksamheten. Det förefaller alltså helt nödvändigt att belysa på vilket sätt vi organiserar verksamheter och vilka förutsättningar vi skapar för chefer att utöva det närvarande ledarskapet. Har vi skapat en organisationsstruktur som tillräckligt väl möjliggör för chefen att vara närvarande i den dagliga verksamheten och möta medarbetaren? I detta är frågor som antal medarbetare/chef och chefens administrativa stöd helt oundvikliga frågor. Personalavdelningens åtgärder för minskad sjukfrånvaro Flera av Personalavdelningens åtgärder är initierade, från början utifrån behov kring ett förbättrat systematiskt arbetsmiljöarbete och utvecklade rutiner för sjukfrånvaro och rehabiliteringsförfarande. En del av dem är startade och planeras fortsätta under hösten 2014 och även under år Implementering av nya rutiner för arbetsmiljöarbetet Personalavdelningens påbörjade under våren 2014 att implementera den nya centralt beslutade rutinen för systematiskt arbetsmiljöarbete. De psykosociala arbetsmiljöfrågorna är i fokus. Implementering av rutiner sker för varje enhet tillsammans med chef och arbetsmiljöombud. Målet är att alla verksamheter har kännedom om, planerar och tydligare driver det systematiska arbetsmiljöarbete från och med år Implementeringsarbetet beräknas vara till stora delar vara klart till årsskiftet 2014/2015. Arbetsmiljöutbildning för chefer och arbetsmiljöombud För att uppnå en ökad kunskap i arbetsmiljöarbete erbjuds chefer och arbetsmiljöombud en tvådagars arbetsmiljöutbildning. Den hålls vid två tillfällen under 2014 och planeras även till två tillfällen för Målgruppen har hittills främst varit nya chefer och arbetsmiljöombud men även chefer som har behov av uppdaterade kunskaper kring arbetsmiljöarbete. 17 Försäkringskassan 2014, s. 49

10 10/13 Nya riktlinjer för sjukfrånvaro och rehabilitering Arbete pågår med utformning kring nya riktlinjer för hantering av sjukfrånvaro och rehabilitering. Syftet med de nya riktlinjerna är att ge medarbetare, chefer ett tydligare och mer konkret stöd och vägledning i det praktiska förfarandet i sjukfrånvarohantering. Fokus är på ett tidigt agerande kring varje medarbetare med sjukfrånvaro och rehabiliteringsbehov med fortlöpande kontakt och planering. Utbildningsdagar om sjukfrånvaro och tidiga insatser Utbildningsdagar under 2015 för chefer kring hantering av sjukfrånvaro, rehabilitering och återgång i arbete med fokus på den praktiska hanteringen utifrån de nya riktlinjerna. Innehållet ska också beröra hur vi genom att ha aktivitet i arbetsmiljöfrågor i ett tidigt skede fångar signaler på ohälsa. Utvecklad statistikuppföljning Personalavdelningen stödjer verksamheterna med utförligare uppgifter om varje verksamhets sjukfrånvarostatistik från föregående år. Enligt den nya beslutade rutinen för systematiskt arbetsmiljöarbete ska årligen en analys göras av varje enhets sjukfrånvarostatistik med stöd av personalavdelningen. Personalavdelningen avser under hösten 2014 ta fram en arbetsmodell för analys av de diagnoser som sjukfrånvaron består av. Ett nytt verksamhetssystem (Hypergene) införs under 2015 som används av chefer vilket ger dem en kontinuerlig information om t ex. sjukfrånvarostatistik. Personalavdelningens förslag till åtgärder för främjandet av hälsa och förebyggande av sjukfrånvaro Strängnäs kommun har idag ingen förvaltningsövergripande strategi/målsättning, uppdrag, planering eller öronmärkta resurser för personalavdelningen, verksamheterna eller företagshälsovården att bedriva ett arbete för en hälsofrämjande arbetsplats. Flertalet insatser som beskrivs nedan förutsätter ökade resurser. Budget för förändrad chefsstruktur Många av de betydelsefulla faktorerna för organisationers hälsa och sjukfrånvaro har en tydlig koppling till chefskapet. Personalavdelningen rekommenderar därför att verksamheterna ser över och har en långsiktig plan för ändrade organisatoriska faktorer som antal medarbetare/chef, antal arbetsställen/chef. Aktuell forskning visar att chefer måste ha möjlighet att utöva ett närvarande ledarskap i den vardagliga verksamheten. Chefer behöver således ha tydliga uppdrag, rimliga villkor och kunna arbeta relationsorienterat.

11 11/13 Budget för arbetsmiljöförbättringar För att tydliggöra vikten av arbetet med ständiga arbetsmiljöförbättringar ska en central budget inrättas och bli ett tydligare incitament för verksamheterna att bedriva ett aktivt arbetsmiljöarbete. Det är också en signal om att arbetsmiljön är en viktig förutsättning för att främja hälsa och minska sjukfrånvaro. Insatserna beslutas centralt (i enlighet med nu beslutad rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete) utifrån enheternas handlingsplaner av arbetsmiljöförbättringar (där t ex. behov med anledning av sjukfrånvaro, arbetsmiljöbrister ska framgå). Insatserna föreslås att genomföras på gruppnivå i samarbete med företagshälsovården. Den psykosociala arbetsmiljön bär på många utmaningar och de behoven kan mötas med konsultationer och handledning av beteendevetare/psykolog. Det kan också handla om utbildning i särskilda arbetsmiljöfrågor, såsom hur hot- och våldssituationer hanteras, stresshantering, livsstilsfrågor etc. Styra den arbetsrelaterade ohälsan och den arbetslivsinriktade rehabiliteringen till företagshälsovården Personalavdelningen undersöker möjligheten till ett utvecklat samarbete med företagshälsovården kring arbetsrelaterad ohälsa och särskilt den psykiska ohälsan. Del av nuvarande budget för företagshälsovården kan riktas till förebyggande insatser vid tidiga tecken på psykisk ohälsa såsom stress, utmattning, nedstämdhet. Kultur på recept Personalavdelningen kommer att undersöka möjligheten att tillsammans med Kulturkontoret genomföra ett samarbete kring Kultur på recept. Kulturkontoret deltar under hösten 2014 i ett samarbete med Sörmlands läns landsting kring kulturunderstödd rehabilitering. Kultur på recept är ett koncept framtaget från forskningsrön som visar att kulturaktiviteter startar hälsosamma/läkande processer i kroppen. Kulturupplevelser är något som aktivt kan bidra till hälsa och snabbare rehabilitering. Förväntad nytta om behov kring sjukfrånvaro tillgodoses Sjukfrånvaro en fråga om kvalitet, effektivitet och kundnytta Genom ständiga förbättringar arbetar vi för ökad kvalitet och effektivitet. En förutsättning för detta är hög arbetsnärvaro och friska arbetsplatser. Medarbetare som är på plats med engagemang för sitt uppdrag bidrar till att verksamheter utvecklas, kvaliteten bibehålls eller förbättras och effektiviteten ökar. Arbetsvillkoren och de organisatoriska förutsättningarna måste stödja alla medarbetarroller. Det är elementärt att chefer i sitt uppdrag har organisatoriska förutsättningar för att upprätthålla och förbättra kvalitet och effektivitet samt kundnytta.

12 12/13 Enkelt och synligt lättare att göra rätt i sjukfrånvaroarbetet Enligt vår värdegrund och strävan om bl.a. medarbetares engagemang, mål- och resultatorientering, länkande ledarskap måste vi bedriva ett aktivt och medvetet arbete kring sjukfrånvaron. Med nya och tydligare riktlinjer om sjukfrånvaro och rehabilitering samt ökad kunskap om detta hos chefer förbättras hela sjukfrånvarohanteringen. Varje medarbetare med tecken på ohälsa eller frånvaro orsakad av sjukdom ska mötas av arbetsgivarens aktiva process. På det sättet arbetar vi för att undvika onödig sjukfrånvaro, förkorta sjukperioden och aktivt stödja medarbetarens återgång i arbete. Konsekvenser om behov kring sjukfrånvaro inte tillgodoses En fortsatt stigande sjukfrånvaro innebär också höga personalkostnader. Sjukfrånvaro i kommunal verksamhet innebär ofta både sjuklöne- och vikariekostnader. Kontor Sjukfrånvaro 2013 Kostnad sjuklön Kommunen totalt 6,4 % kr Utbildningskontoret 7,4 % kr Socialkontoret 6,2 % kr Figur 4. Kostnader för utbetald sjuklön under Utöver ovanstående kostnader tillkommer kostnader för arbetsgivaravgifter, semesterlön, OH-kostnader, kostnader för kompletterande avtal avseende dag i sjukperioden samt vikariekostnader. Med hög arbetsfrånvaro riskerar arbetsuppgifter att inte kunna utföras eller färdigställas enligt planering, kvalitetsförsämringar uppstår och ineffektivitet när medarbetare får utföra och hantera ytterligare arbetsuppgifter i andras frånvaro. Hanteringen av sjukfrånvaro skapar merarbete både för medarbetare, chefer och för stödfunktioner som personalavdelningen. Sjukfrånvaro får också konsekvenser för dem som vi är till för. Att som brukare, elev eller barn ofta mötas av tillfällig personal försämrar deras behov av kontinuitet, kvalitet och effektivitet i de tjänster de är mottagare av. Sammantaget innebär det att verksamheterna får (förutom direkta kostnader i form av sjuklön, arbetsgivaravgifter, vikariekostnader) ägna mycket kraft åt ett reaktivt arbete för att ta om hand den sjukfrånvaro som skapats. Risken är för verksamheter med stor sjukfrånvaro att hamna i en ond cirkel, arbetssituationen blir ytterligare ansträngd när ordinarie personal inte är på plats vilket gör att ännu fler riskerar ohälsa och ytterligare sjukfrånvaro.

13 13/13 Källförteckning Arbetsmiljöverket (2014): Projektrapport - Inspektioner av kvinno- och mansdominerad kommunal verksamhet, hemtjänst och teknisk förvaltning Afa Försäkring (2014): Från risk till frisk om friskfaktorer i kommuner och landsting Björk, L. (2013), Contextualizing managerial work in local government organizations, Göteborgs universitet, Göteborg. Försäkringskassan, Verksamhet Analys och prognos ( ) Försäkringskassan, Socialförsäkringsrapport 2014:12 Sjukfrånvarons utveckling, Delrapport 1, år Försäkringskassan Analys och prognos Hanson, A., 2004, Hälsopromotion i arbetslivet, Studentlitteratur, Lund. Hjärnkoll (en satsning av ett regeringsuppdrag som drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH) Härenstam, A. & Bejerot, E. (red.) (2010), Sociala relationer i arbetslivet studier från föränderliga arbetsplatser, Gleerups, Malmö. SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering, 2014, Arbetets betydelse för symtom på depression och utmattningssyndrom, Stockholm SKL (2014) Svartengren, M., et. al. (2013) Hälsa och framtid i kommuner och landsting.

Rapporter. Kommunfullmäktige 2014-11-03. 1. Kommunfullmäktiges ärendebalanslista, uppdaterad 2014-10-02

Rapporter. Kommunfullmäktige 2014-11-03. 1. Kommunfullmäktiges ärendebalanslista, uppdaterad 2014-10-02 KF 22:1 Kommunfullmäktige 2014-11-03 Rapporter 1. Kommunfullmäktiges ärendebalanslista, uppdaterad 2014-10-02 2. Rapportering av ej verkställda beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Februari 2016. Sjukt stressigt. Arbetsmiljön i välfärden måste förbättras. #sjuktstressigt

Februari 2016. Sjukt stressigt. Arbetsmiljön i välfärden måste förbättras. #sjuktstressigt Februari 2016 Sjukt stressigt Arbetsmiljön i välfärden måste förbättras #sjuktstressigt Inledning Sjukskrivningar orsakade av stress ökar i snabb takt. Dagligen försvinner kompetenta medarbetare in i stressrelaterade

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

Kommittédirektiv. En mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada. Dir. 2016:9. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016

Kommittédirektiv. En mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada. Dir. 2016:9. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Kommittédirektiv En mer jämställd och rättssäker försäkring vid arbetsskada Dir. 2016:9 Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över försäkringen

Läs mer

2015-09-08. Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut

2015-09-08. Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-09-08 Dnr Bun 2015/119 Arbetsmiljökompassen 2014 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut 1. Redovisningen av medarbetarundersökningen Arbetsmiljökompassen

Läs mer

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS organisatorisk och social Organisatorisk och social arbetsmiljö arbetsmiljö - om hantering av psykosocial arbetsmiljö Arbetsmiljöverket har nu fattat

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Gustaf Folkeson Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Den hållbara hemtjänsten

Den hållbara hemtjänsten Utbildningsdag 10 februari 2016 Folkets hus, Göteborg Den hållbara hemtjänsten - förebyggande arbete mot sjukskrivningar För HR-avdelning och chefer inom kommunal äldreomsorg Hur ska en organisation se

Läs mer

Friskfaktorer en utgångspunkt i hälsoarbetet?!

Friskfaktorer en utgångspunkt i hälsoarbetet?! Friskfaktorer en utgångspunkt i hälsoarbetet?! Mats Glemne och Ylva Nilsson Bakgrund Ett av delprojekten inom HALV-projektet har huvudsakligen handlat om att utveckla den individuella hälsokompetensen.

Läs mer

Nyckelfaktorer Ledarskap Organisationsklimat Engagemang

Nyckelfaktorer Ledarskap Organisationsklimat Engagemang Nyckelfaktorer Denna bild visar faktorer som används som nyckeltal, Key Performance Indicators (KPI) i AHA-metoden. KPI ger en snabb överblick på övergripande nivå av arbetsmiljö och hälsa. KPI består

Läs mer

Med kränkande särbehandling

Med kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens

Läs mer

Vila Sjukskrivning tills tillfrisknande påbörjats Lättare anpassade insatser Samordningsmöten med FH,FK,A-giv, fack.

Vila Sjukskrivning tills tillfrisknande påbörjats Lättare anpassade insatser Samordningsmöten med FH,FK,A-giv, fack. Vila Sjukskrivning tills tillfrisknande påbörjats Lättare anpassade insatser Samordningsmöten med FH,FK,A-giv, fack. Anpassat arbete Flera diagnoser, multiproblem Kvinnor mer sjukskrivna De flesta med

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

118 Dnr 234/16. Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - SAM 2015

118 Dnr 234/16. Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - SAM 2015 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-04 Sida 14 (19) 118 Dnr 234/16 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - SAM 2015 Ett väl fungerande arbetsmiljöarbete är en naturlig del i verksamheten

Läs mer

R E H A B I L I T E R I N G

R E H A B I L I T E R I N G GÖTEBORGS UNIVERSITET R E H A B I L I T E R I N G Mål och rutiner Gäller fr. o. m. 1 januari 1992 Uppdaterad 2005-04-28 Innehåll Sid Arbetsgivarens ansvar 1 Mål för arbetslivsinriktad rehabilitering 1

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

hälsa och framtid Sammanfattning DELSTUDIE 1 4 ETT FORSKNINGSPROJEKT OM LÅNGTIDSFRISKA FÖRETAG

hälsa och framtid Sammanfattning DELSTUDIE 1 4 ETT FORSKNINGSPROJEKT OM LÅNGTIDSFRISKA FÖRETAG hälsa och framtid ETT FORSKNINGSPROJEKT OM LÅNGTIDSFRISKA FÖRETAG DELSTUDIE 1 4 Sammanfattning 2008 I Hälsa och framtid undersöks vad som utmärker privata företag med friska medarbetare friska företag.

Läs mer

Arbetsmiljöberättelse för område Vård och omsorg. År 2012 2013-02-18. Maria Ottosson Lundström. Dnr:2013-82

Arbetsmiljöberättelse för område Vård och omsorg. År 2012 2013-02-18. Maria Ottosson Lundström. Dnr:2013-82 Arbetsmiljöberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-18 Maria Ottosson Lundström Dnr:2013-82 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

Jaget, laget och uppdraget

Jaget, laget och uppdraget PA-konsult Linda Öhman 2015-11-17 Diarienr: KS2015/0246/026 Jaget, laget och uppdraget en strategi för ett friskt arbetsliv Projektdirektiv Godkännande av projektdirektiv Beställare Birgitta Elvås Projektägare

Läs mer

Friska verksamheter - vilka leder oss dit?

Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper 3 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease Frisk Ohälsa / lågt välbefinnande illness 2016-01-12

Läs mer

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009

29 JANUARI 2010. Jämställdhetsredovisning för 2009 Jämställdhetsredovisning för 2009 Vad är jämställdhet? Jämställdhet i arbetslivet innebär att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter till utveckling i fråga om arbete, anställningsoch

Läs mer

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014

Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Tjänsteutlåtande 2012-05-08 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0257 KS-1 Kommunstyrelsen Antagande av övergripande Jämställdhetsplan 2012-2014 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

Det hälsofrämjande ledarskapet

Det hälsofrämjande ledarskapet Det hälsofrämjande ledarskapet En första linjechefs vardag Maria Tidstedt 2016-01-20 En första linjechefs vardag Första linjechefers förutsättningar för att utöva ett hållbart och hälsofrämjande

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

SpråkSam - en nyckel till utveckling

SpråkSam - en nyckel till utveckling SpråkSam - en nyckel till utveckling Utvärderare: Pia Juhlin Åstrand Ingrid Skeppstedt Anders Wiberg 22 mars 2011 Disposition 1. En kort inledning. 2. Viktiga delar i SpråkSam fakta och resultat. Utbildningen.

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplats - en strategi för det systematiska hälso- och arbetsmiljöarbetet i Närhälsan

Hälsofrämjande arbetsplats - en strategi för det systematiska hälso- och arbetsmiljöarbetet i Närhälsan Sida 1(2) Tjänsteutlåtande Datum 2013-10-10 PVV 361-2013 HR-avdelningen Handläggare Ulrika Dahl Eriksson, HR-chef Primärvårdsstyrelsen Hälsofrämjande arbetsplats - en strategi för det systematiska hälso-

Läs mer

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015 Linnéuniversitetet Prestationsanalys 2015 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅN 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Hållbart arbete hållbar individ

Hållbart arbete hållbar individ Hållbart arbete hållbar individ Gunnar Aronsson Psykologiska institutionen, Stockholms universitet Seminarium - Stressforum Arbets- och miljömedicinska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 10 mars 2010

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

Implementering ny organisation riskanalys

Implementering ny organisation riskanalys HÖGSKOLAN I BORÅS RISKANALYS 1 (7) Implementering ny organisation riskanalys Arbetsgivaren är den som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser.

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser. Remissvar 1 (9) Datum Vår beteckning 2015-08-13 STY2015/21 Socialdepartementet Er beteckning S2015/1554/SF Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Sammanfattning SBU anser att

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

ANALYSERAR 2005:23. Försäkringskassans metodundersökning 2004 En sammanfattning av åtta studier

ANALYSERAR 2005:23. Försäkringskassans metodundersökning 2004 En sammanfattning av åtta studier ANALYSERAR 2005:23 Försäkringskassans metodundersökning 2004 En sammanfattning av åtta studier Utgivare Upplysningar Beställning Försäkringsdivisionen Enheten för forskning och utveckling Pernilla Tollin

Läs mer

Friskvårdsbidraget 2015 underlag för diskussion

Friskvårdsbidraget 2015 underlag för diskussion Personalavdelningen Dnr KS/2014:55-028 2014-03-10 1/5 Handläggare Ulrika Orrblad Tel. 0152-29367 Friskvårdsbidraget 2015 underlag för diskussion Kommunstyrelsens personalutskott har till förvaltningen/personalavdelningen

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Arbete och hälsa. Eva Vingård Professor emeritus, leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet

Arbete och hälsa. Eva Vingård Professor emeritus, leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet Arbete och hälsa Eva Vingård Professor emeritus, leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet Healthy organizations are not created by accident! Grawitch et al, 2006 Faktorer associerade med

Läs mer

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR Ledningen har en nyckelroll för att företaget ska bli bättre på att förhindra olyckor och tillbud. Ord måste omsättas i handling och en viktig uppgift är att involvera alla

Läs mer

Revisionsrapport. Sjukfrånvaro. Hylte kommun. 9 maj 2008 Bo Thörn. *connectedthinking

Revisionsrapport. Sjukfrånvaro. Hylte kommun. 9 maj 2008 Bo Thörn. *connectedthinking Revisionsrapport Sjukfrånvaro Hylte kommun 9 maj 2008 Bo Thörn *connectedthinking Sammanfattning Revisorerna i Hylte kommun har gett i uppdrag till Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers att granska

Läs mer

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan

Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan Skurup kommuns jämställdhets- och likabehandlingsplan 2013 SKURUP KOMMUNS JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Riktlinjer 3 1.2 Jämställdhet och likabehandling

Läs mer

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte.

För att kunna möta de behov som finns i befolkningen på ett effektivt sätt behöver vården förändras så mycket att man kan tala om ett paradigmskifte. Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet yrkesförbund för dig som är utbildad som, eller studerar till, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska eller sjuksköterska. Vårdförbundet ska

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Hälsobarometern. Första kvartalet 2004. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän utveckling och bakomliggande orsaker.

Hälsobarometern. Första kvartalet 2004. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern Första kvartalet 2004 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän utveckling och bakomliggande orsaker. Utgiven av Hälsobarometern Alecta den 27 april första 2004kvartalet 2004, 2004-04-27

Läs mer

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET EDA KOMMUN RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET Reviderad 2006-03-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Arbetsgivarens roll... 3 2.1 Rapportering... 4 Anmälan... 4 Arbetsskadeanmälan...

Läs mer

Relationer på arbetet ett organisatoriskt perspektiv

Relationer på arbetet ett organisatoriskt perspektiv Relationer på arbetet ett organisatoriskt perspektiv Ulrich Stoetzer Medicine Doktor, Leg. Psykolog Centrum för Arbets- och Miljömedicin Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Relationer vore

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:9 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:11 av Håkan Jörnehed (v) om att landstingets anställda skall få utökade möjligheter till fysisk aktivitet och att personalen skall

Läs mer

Långtidssjukskrivna i Sverige, 1992-februari 2007

Långtidssjukskrivna i Sverige, 1992-februari 2007 Långtidssjukskrivna i Sverige, 1992-februari 2007 300 000 250 000 200 000 Data från FK Antal sjukskrivna >30 dagar; Data t o m februari 2007 150 000 100 000 I april 2003 var 286 876 personer sjukskrivna

Läs mer

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län?

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar för verksamheternas närmaste chefer 2005 Rapport 2006:11 Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar

Läs mer

och ett Jämställt Hållbart Arbetsliv Workshop 17 november

och ett Jämställt Hållbart Arbetsliv Workshop 17 november Om Medarbetarsamtal och ett Jämställt Hållbart Arbetsliv Workshop 17 november Jämväxt - delprojekt Modeller Sagt & tänkt om medarbetarsamtal "Medarbetarsamtal är väl ett bra och viktigt sätt att jobba,

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Kommunernas arbete med psykisk hälsa bland personalen

Kommunernas arbete med psykisk hälsa bland personalen Kommunernas arbete med psykisk hälsa bland personalen Sveriges kommuner granskade genom Agenda PR:s kommunspegel november 2012 Sida 1 av 16 Inledning Endast hälften av Sveriges kommuner bedriver ett systematiskt

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Attitydkampanjen (H)järnkoll 2010-2014

Attitydkampanjen (H)järnkoll 2010-2014 Attitydkampanjen (H)järnkoll 2010-2014 NSPH www.nsph.se Handisam www.hjärnkoll.se Sonny Wåhlstedt Samordnare VG Hjärnkoll en bakgrund Ångesttillstånd och den vanligaste orsaken till psykisk ohälsa i åldrarna

Läs mer

Shis & Wems 2011 / 2012

Shis & Wems 2011 / 2012 Shis & Wems 2011 / 2012 Vad är SHIS? Frågeformulär om salutogena indikatorer på hälsa. - Pigg trött - Glad dyster - Lugn spänd - Koncentration - Kreativitet - Beslutsam tveksam - Balans obalans - Frisk

Läs mer

90 000 feriejobb i kommuner och landsting/regioner sommaren 2016. Nästan samtliga kommuner erbjuder feriejobb/feriepraktik

90 000 feriejobb i kommuner och landsting/regioner sommaren 2016. Nästan samtliga kommuner erbjuder feriejobb/feriepraktik 2016-03-30 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll 90 000 feriejobb i kommuner och landsting/regioner sommaren 2016 Kommunerna och landstingen/regionerna planerar att erbjuda 90 000 ungdomar en

Läs mer

Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv

Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv Förslag för en bättre arbetsmiljö och ett friskare arbetsliv Våra tre partier står gemensamt bakom målet arbete åt alla. Det räcker dock inte med att alla som kan och vill arbeta får möjlighet till det.

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer

STAFFANSTORPS KOMMUN. Sveriges bästa livskvalitet för seniorer STAFFANSTORPS KOMMUN Sveriges bästa livskvalitet för seniorer Socialnämndens plattform för arbetet med kommunens seniora medborgare 2011-2015 2 Framtidens äldreomsorg Dokumentet du håller i din hand har

Läs mer

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet.

ADHD på jobbet. Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. ADHD på jobbet Denna rapport är ett led i Attentions arbete för att uppmärksamma och förbättra situationen för personer med ADHD i arbetslivet. Innehåll RESULTATET I KORTHET... 3 BAKGRUND... 4 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18

Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Ett hälsosammare arbetsliv en avsiktsförklaring från s, v och mp 2002-12-18 Inledning Tillväxt och välfärd är kommunicerande kärl. Tillväxt skapar förutsättningar för en utbyggd välfärd och en möjlighet

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Bilaga 11 Regionplane- och trafikkontoret 2007-11-07 RTN 2007-0373 Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Utgångspunkter Jämställdhetslagen Jämställdhetslagen reglerar kvinnors och

Läs mer

PLAN FÖR MÅNGFALD OCH JÄMSTÄLLDHET 2011-2013

PLAN FÖR MÅNGFALD OCH JÄMSTÄLLDHET 2011-2013 PLAN FÖR MÅNGFALD OCH JÄMSTÄLLDHET 2011-2013 1 3 Det är ett sätt att efterleva vår värdegrund. Det ger dynamik i organisationen Oliktänkande breddar perspektiven och ökar effektiviteten. Det driver hela

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

PERSONALBOKSLUT 2014. Knivsta kommun

PERSONALBOKSLUT 2014. Knivsta kommun PERSONALBOKSLUT 2014 Knivsta kommun Personalbokslut 2014 Personalstruktur Antalet fast anställda sjönk till 749 vid utgången av 2011 på grund av övergång av personal till privat vårdboende. Vid utgången

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd och

Läs mer

Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg

Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg Mall-ID 111115 Datum 2011-12-19 Dnr Upprättare Johanna Alfredsson/ Samhällsmedicin ArbetsPM Inledande analys av Medarbetarenkäten i Landstinget Gävleborg Vintern 2011, perioden mellan den 14 november och

Läs mer

Ängelholms kommun Personalredovisning 2015

Ängelholms kommun Personalredovisning 2015 Ängelholms kommun Personalredovisning 2015 Förhandsversion 160229 Producerad av Ängelholms kommun Redaktör: Mikael Nyström 2 PERSONALREDOVISNING 2015 ÄNGELHOLMS KOMMUN Innehåll Inledning 4 Medskapande

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Malmö Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Förslag till beslut Personalberedningen beslutar föreslå kommunstyrelsen besluta att avslå ansökan från servicenämnden

Förslag till beslut Personalberedningen beslutar föreslå kommunstyrelsen besluta att avslå ansökan från servicenämnden SIGNERAD 2014-11-05 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2014-11-03 Vår referens Ann-Chris Wolter Rohmée HR-specialist ann-christin.wolter.rohmee@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan om medel ur de sociala

Läs mer

2009-07-07 Reviderad 2009-09-07

2009-07-07 Reviderad 2009-09-07 ARBETSMILJÖ POLICY 1 Arbetsmiljöpolicyn, som också utgör policy mot kränkande särbehandlling, skall användas i det löpande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats i kommunen. Den utgör ett redskap och

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ ENKÄT OM PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla som arbetar, oavsett bransch eller yrke. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare arbeta systematiskt med den fysiska,

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. för Söderhamns kommun 2006/2008

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. för Söderhamns kommun 2006/2008 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Söderhamns kommun 2006/2008 Jämställdhetsplan för Söderhamns Kommun. Denna jämställdhetsplan är framtagen och utformad utifrån bestämmelser och anvisningar i jämställdhetslagen, JämL,

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite

Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Holmlund Jan Hagberg Therese Datum 2016-05-03 Diarienummer SCN-2015-0055 Socialnämnden Yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm angående utdömande av vite Förslag till

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k.

Hälsa. k plan. Sid. mig själv (ELSA) procent. i nära relation. Karlstads kommun. 651 84 Karlstad. E-post. Webbplats karlstad.se k. Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-02-04 Lina Helgerud, 054-540 10 40 lina.helgerud@karlstad.se Hälsa Vi kan fortsatt se att en stor andel av barnen och eleverna uppgerr

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN. Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald

UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN. Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN BILAGA 6 VB 2010 SID 1 (6) 2011-01-26 UPPFÖLJNING AV 2010 ÅRS JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN Nämndens mål: Vi tar tillvara olikheter och mångfald

Läs mer

RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008

RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008 RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008 1 RESULTAT Springlife har med hjälp av QWC-metoden genomfört en medarbetarenkät inom NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING. Resultatet presenteras nedan och består av

Läs mer

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad

Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Bilaga 1 Gemensam rehabiliteringsprocess i Stockholms stad Stadens mål för arbetsmiljön är att förena en väl fungerande verksamhet med ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det innebär att staden ska förebygga

Läs mer

Är arbete bra för hälsan?

Är arbete bra för hälsan? Är arbete bra för hälsan? Eva Vingård Professor emeritus, Leg läkare Arbets- och miljömedicin, Uppsala universitet Varför arbetar vi? Arbetet försörjer oss Arbetet strukturerar tiden Arbetet skapar mening

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer