Dokumentation från Open Space diskussioner. Vattenrådsdagarna Foto: Bengt Hallberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation från Open Space diskussioner. Vattenrådsdagarna 2014. Foto: Bengt Hallberg"

Transkript

1 Dokumentation från Open Space diskussioner Vattenrådsdagarna 2014 Foto: Bengt Hallberg

2 Samverkan Vattenråden har problem med att locka vanligt folk till möten, det är främst tjänstemän som deltar. Lokala frågor/problem finns nästan alltid, man måste bara hitta metoder att fånga upp dem. Det är viktigt att få med lokala frågeställningar och skapa intresse hos exempelvis FVO. I Malå-trakten har VR nyligen träffat FVO och informerat om VISS och vilka problem som finns i ett specifikt område. FVO är nu intresserade av att dra igång ett litet projekt för att åtgärda vandringshinder. VISS var en nyhet för dem! Vi tror på en modell där VR har en övregripande roll som informerar och kan agera startmotor och inspirera till åtgärdsprojekt, men där själva projekten drivs vidare av mindre lokala grupper som jobbar för en viss fråga. Ett VR kan också uppmana lokala grupper för att söka pengar till projekt. För att projekt ska komma igång så är en förutsättning att det finns en eldsjäl som drar igång. Att hitta dessa eldsjälar är dock ingen lek, men rätt som det är så finns de bara där. Utbyte mellan VR är viktigt. Kan inspirera mycket och locka till nya aktiviteter. VR-dagar och kontaktpersonsmöten är viktiga. Men VR har också ett eget ansvar att bjuda in andra vattenråd till sina aktiviteter. Facebook som kanal för vattenråden har inte fungerat jättebra hitills. Går det att skapa en Facebook sida för samtliga VR inom distriktet? Som informationsoch inspirationskälla. Nätverk Samspel med vattenvårdsförbund Hushållningssällskapens roll? Kunskapsutbyte mellan vattenråd Hur lära av/stötta varandra? Bättre samarbete mellan vattenråden Hur öka informationsutbytet? Förankring hos medborgare Samverkan Vi pratade om vad Hushållningssällskapet kan göra för VR? Gör de fortfarande inventeringar och tar fram åtgärdsförslag? Kanske kan Hushållningssällskapet vara den inspirerande resursen som informerar och drar igång projekt? Hur dra nytta av Vattenvårdsförbund? VVF borde ha mycket information som VR har intresse av att ta del av och föra vidare inom sina nätverk. I Umeå är det i princip samma konstellationer av folk som är med i VR och VVF. I VR 2 ett samarbete med VVF på väg att upprättas.

3 Lokalt engagemang och kunskap Frågorna diskuterades inte separat och diskussionen handlade till stora delar om hur man kan fånga upp lokalt engagemang i de stora vattenrådsområdena. Hur kan vi förbättre möjligheterna att nyttja lokal kunskap till regional och nationell nivå? Kommunen är viktig! Bör fungera som ett nav i arbetet med vattenfrågor. Många frågor går genom dem och det är viktigt att även de vet om och marknadsför vattenråden. o Kan vara en bra idé med reklam för/från vattenråden efter valet (för att fånga upp nytillsatta politiker) Hur skapa lokala samverkansgrupper? En viktig uppgift för vattenråden är att stötta lokala grupper. o Delvis ekonomiskt men framför allt genom att hjälpa till att hitta rätt, ex. kontakt med Länsstyrelsen Nyttja lokal kunskap till regional och nationell nivå Hur skapa lokala samverkansgrupper? Hur engagera lokala befolkningen kring vattenförekomsterna? Intervju av personer som bott vid vattendraget Viktigt att vara aktiv, gärna ringa in problem och takontakt med de som berörs. Ett bra exempel är Skråmträsket (Peka på ett problem och visa att man kan hjälpa till). o Kräver aktiva styrgrupper, räcker ofta inte att endast en eller ett par engagerar sig Svårt på kusten då vattenråden innefattar mycket stora ytor Hur engageras lokala befolkningen kring vattenförekomsterna? Övrigt Alla behöver bli bättre på att marknadsföra vattenråden. o Länka till vattenrådens hemsidor på t.ex. facebook, hemsidor mm. o Nämna att de finns på möten Vattenråden bör bli bättre på att visa upp sig, bra med medverkan vid evenemang som ex. o Hållbarhetsveckan o Återvärdardagar o Anordna temamöten Viktigt att tänka på att arbetet kan (och måste få) ta tid. Vissa miljöproblem berör mer än andra.

4 Kraftigt modifierade vatten Positionering från verksamhetsutövare, myndigheter och NGO:s Ett viktigt kommande styrdokument för arbetet är Vägledning för KMV från HaV Stort inflytande på hur effektivt åtgärder kan genomdrivas är vilka förslag som hur kommande Vattenverksamhetsutredning kommer att innehålla OCH vilket genomslag den får. Resurserna för att hantera tillsyn och omprövning måste öka. Hur arbetar andra länder i EU arbetar med KMV? Hur man kan få gehör på krav om miljöåtgärder (läs: minimitappning) i ett specifikt vattendrag, exemplet Letsi torrfåra i Luleälven. Vuollerimgruppen berättade om problematiken och hur man planerar att få till stånd en förstudie. Åtgärder i KMV-vatten? Utslagna ekosystem i kraftigt reglerade älvar! Vuollerimgruppen motsätter sig att Luleälven undantas från miljöinsatser, tex minimitappning i torrfåror. Vuollerimgruppen inbjuder till dialogmöte 27 juni om projektet Letsi torrfåra.

5 Gruvor Mycket diskussioner och många kände oro för hur det skulle gå för de vatten som påverkas av enbefintlig gruva eller kommande gruvetablering samt även påverkan från prospektering. Vi diskuterade mycket vilken roll ett vattenråd kan ha vid sådan verksamhet. När en gruva ska starta är det flera myndigheter som blir berörda vid miljöprövning och tillståndgivning för verksamheten. Gruvor och PPP Påverkan av gruvetableringar? Vattenrådens roll? Vattenråden har inget direkt roll vid själva prövningen. Gruppen diskuterade när och hur ett vattenråd kan göra bäst nytta. Vi sammanfattade diskussion till några punkter som är viktiga: Det är viktigt att det vid tillståndprövning är viktigt att Bolaget kan visa att de kan klara fastställda miljökvalitetsnormer för vatten. Miljöprövning Hur stort problem är gruvprospektering för vatten i framtiden i AC och BD län? Det är viktigt att redan vid prövning (tillståndsgivning) krävs att det finns tillräckligt med medel för att kunna utföra en miljösäker efterbehandling av en gruva. Vid varje skede, dvs verksamheten ska kunna bekosta en efterbehandling även om brytning avbryts i förtid ( t ex konkurs). Viktigt att i ett det redan i ett tidigt skede bildas lokala samverkansgrupper där närboende och berörda kan samlas. En samverkans grupp kan ge flera positiva effekter för De får möjlighet till tidig och samlad information De har en möjlighet att tidigt påverka Verksamhetsutövare och lokala kan lära sig frågor som rör vatten av varandra social learning. Bolag är ofta lyhörda för den lokala kunskapen.

6 Resurser Konflikt mellan värdet av energi/elektricitet och vattendragens värde när det kommer till vattenkraft. Lättare få resurser till restaureringar idag genom EUbidrag och LIFE-fonden För att få mer resurser till miljöarbetet och en ekologisk hållbarhet behöver man bilda opinion, sprida information och kunskap. PPP, UPP Svårigheter med finansiering Hur betalar vi för åtgärder? Verksamhetsutövaren ska betala för föroreningarna i högre utsträckning än vad som sker idag. Pengar ska sättas av för restaurering efter den miljöförstöring/miljöförorening som företaget orsakar. För detta krävs hårdare lagar och regleringar, ekonomiska krav. Långsiktighet måste genomsyra mer i samhället, hållbart användande av naturresurser och ännu mer återvinning av material. Det är dyrt att återställa något som snabbt förstörs. Ekologin är grunden för en hållbar utveckling. Utan den kan vi inte heller få en ekonomisk och social hållbar utveckling.

7 Kommunernas arbete Synpunkt om att deltagandet av vattenpolitiker vid kontaktpersonsmöten är för lågt. Diskussion om vikten av att öka medvetandet för miljöstatusen hos kommunerna. Vattenrådens roll som informatör är en stor del i detta. Många bra tips framkom under Lars-Erik Holmbergs presentation tidigare under dagen. Kommunerna verkar generellt ha för lite resurser för åtgärder vilket leder till kortsiktiga effekter. Diskussion om vattenskyddsområden. Kommunernas arbete med vattenskyddsområden går för långsamt. Inom kommunerna behövs en beställarfunktion (vid sidan av utförande- och planeringsfunktioner) för att få igång arbetet med att etablera vattenskyddsområden. Oklart om eller var denna funktion finns i de kommuner diskutanterna kommer ifrån/representerar. Det diskuteras om vattenråden kan gå in med påtryckningar gentemot kommunerna för att få igång arbetet. Hur förbättra (vissa) kommuners engagemang? Avlopp från enskilda hushåll Hur få med alla i den egna verksamheten (inom kommunen) Kommunernas roll i åtgärdsarbetet Kommunens tillsynsmöjligheter Hur höja vattenrådens status i kommunerna? Diskussion om utsläpp från och miljöproblem orsakade av enskilda avlopp. Kostnadsfördelningen är ofta orättvis mellan ägare till enskilda avlopp och användare av kommunala avlopp. Detta kan bidra till direkt-ut-i-recipienten-lösningar. Alternativa lösningar till trekammarbrunnar och infiltrationsbäddar diskuteras. Arbetet med att identifiera utsläppskällor (inte bara enskilda avlopp) inom en kommun är extra viktigt: Var finns utsläppskällorna?

8 Information och kommunikation Allmänna funderingar/kommentarer kring vattenrådens information-/kommunikationsarbete Informationsmöjligheten begränsas av de små ekonomiska resurserna som vattenråden har att förfoga över. Förenkla möjligheterna att ge arvode till representanter för företag/organisationer. Vattenråden bör arbeta för att återkommande bjudas in till LRFs möten. Vattenråden bör även aktivt arbeta med informationsspridning hos andra företag och organisationer. Vattenråden måste våga röra frågor som är känsliga. En förutsättning för detta är att vattenråden är obundna och kan förhålla sig objektivt till nya kunskaper. En utmaning är att få yngre personer aktiva i vattenråden. Idag är det ffa. äldre personer som ingår i råden (med få undantag). En trolig förklaring är att äldre personer i större utsträckning har tid och möjlighet. Information ska fokusera på lokala frågor för att intresse ska väckas. Endast en mindre del bör vara av generell karaktär. Vid information genom media (genom exempelvis artiklar) är det sannolikt mest givande att rikta in sig mot organisationstidningar (LRF, Skogseko, Norra skogsägarna osv.) Förslag om upprättande av studiecirklar som kanske kan fungera som inslussning till vattenråden. Studiecirklarna baseras på en materialsammanställning om respektive vattendistrikt (allra helst en sammanställning för varje vattenråd). Sammanställningen bör ta upp generella problem men med fokus på framförallt lokala, konkreta problem. Materialet bör också fungera som inspirationskälla. Vattenutbildning via studieförbundet Hur lära sig om vatten vid jordbruket (skola/kurser, tidsskrifter, kampanjer)? Skolutbildning för vattenmiljöer, kust, hav och fiske Bättre information till nätverken hur och vad? Begreppet Vattenryggsäck Artiklar om vattenfrågor till Skogseko Hur få information om miljöproblem i stort distrikt? Sociala medier Det diskuterades även kring hur vattenråden ska få kunskaper om hela avrinningsområdet, så att helheten för området kan beaktas. Några viktiga faktorer som nämndes var: Kontinuitet i styrgruppen - arbetet får inte stå och falla på en person. Fungerande nätverk kommunikationen mellan olika delar av avrinningsområdet måste vara kontinuerlig.

9 Två diskussionsämnen som var särskilt riktade mot Vattenmyndighetens information- /kommunikationsarbete togs också upp: Idag finns inga krav på kunskaper om vattendirektivet (eller vattenekosystem) hos skogs- och jordbruksägare, vilka samtidigt, som regel bedriver, näringar med hög påverkansgrad på våra (yt)vattenförekomster. Ett sätt att kanske öka kunskaperna inom dessa grupper är genom information på exempelvis lantbruksgymnasium, universitet mm. Finns det möjlighet för Vattenmyndigheten att ställa krav på utbildningarnas innehåll? Vattenmyndigheten bör försöka synas mer i media, exempelvis i artiklar där aktuella projekt presenteras (ex. TRIWA III, REMIBAR etc.).

10 Skog och skogsbruk Friskare skogsvatten är ett exempel på samverkansprojekt i Västerbotten. I VRO3 genomför skogsägarförening och SCA informationskampanjer. Detta har resulterat i minskad avvekning vid vattendrag, slamfällor och miljöcertifieringssystem. Skillnader mellan skogsbolag. Information via telefon om gällande lagstiftning har förekommit. Man har själva tagit kontakt med vattenråd och kommuner. Utbildning kan behövas för maskinförarna. Tips på pågående samverkansprojekt om skogsvatten kontakta Katarina Eckerberg Dikning i skogslandskapet Hur nå ut till skogsbruket för att minska påverkan? Bra med skogsägare i vattenråden. De stora bolagen borde ha kommit längre med vattenhänsynen. Avverkning vid vattendrag kan förstöra ståndplatser för fisk då det blir för varmt och soligt. Vi kan visa på de goda exemplen i tidningen SkogsEKO, kanske utse årets avverkare? För lite uppföljning av skogsdiken som rinner ut i vattendrag, både före och efter åtgärd. Vindkraftsetableringar kan leda till ytterligare skogsvägar med diken. Gällande lag säger att diken ska underhållas och hållas öppna. Skyddsavstånden till vattendrag vid avverkning borde vara tvingande. Även om kravet är bör eller ska så efterlevs det inte. Skogsavverkningar sköts sämre i glesbygd (inlandet) jämfört med i tätbebyggda områden (vid kusten).

11 Åtgärder Liten grupp på två personer som fokuserade på båtlivets miljöpåverkan och vattentoaletter i framtiden. Bengt Hallberg är den enda som driver båtfrågorna i vattenrådet men gör inget. Vattenrådet backar upp frågorna och att han har fått bra kontaktytor mot länsstyrelsen och kommuner. Slutsatsen är att vattenråden kan vara en bra möjlighet för den som vill driva smalare frågor! Information om den nya lagstiftningen som innebär förbud mot tömning. Hamnar kan söka LOVA-pengar för detta. Uppföljning ska göras och det är en del av beslutet för LOVA medel. Problemet med bottenfärger mest gäller södra Sverige. Det finns mycket bra underlag och information om båtlivets påverkan och det är viktigt att det sprids, men hur? Det finns en app Båtliv där det framgår vilka hamnar som har tömning av lateriner. Hur kan förbättringstakten öka? Hur får vi till fler fysiska åtgärder? Hur ska vi undvika fokus på vandringsfisk? Vattentoaletter i framtiden? Snabbare beslut för åtgärder Hur minska båtlivets miljöpåverkan?

12 Vattenråd - vattenpolitiker Kommunikation mellan vattenpolitiker och vattenråd - Bjuda in vattenpolitiker till möten - Utnyttja nya media o Chatta med din VP o Twittra med din VP Hur engagerar man vattenpolitikerna i vattenråden? När når man vattenpolitiker? Hur kan vi hitta tillfällen för vattenråd och vattenpolitiker att samverka och träffas, förutom under vattenrådsdagarna? - Särskilt vattenpolitikermöte - Särskild punkt på kommande workshop om samråd (jan 2015) - Nya möjliga personer kommer efter valet. Dessa samlas på nyvalsmöte (mars 2015?), lämpligt forum att informera på? - Hitta heta, aktuella och konkreta frågor - Koppla gärna till hälsoperspektivet Kommunikation vattenrådvattenpolitiker Bjuda in vattenpolitiker Vattenpolitiker i styrgrupp NÄR når man vattenpolitikerna? Tillfällen för samverkan (förutom vattenrådsdagar)? Hur engagera vattenpolitiker i vattenråden? Hur får man ökat fokus på vattenfrågor i kommunerna? Föreslå kommunerna att bilda vattengrupp (se t ex Skellefteå kn)

13 Ökat engagemang Går det att rikta information mot vissa åldersgrupper redan i skolan? Det finns driva, miljöintresserade ungdomar, men det är en utmaning att fånga dem bland konkurrensen mot andra intressen. Kanske kan barn i inspireras genom projekt exempelvis Adoptera en bäck, barnen får baskunskaper om vatten samt ett uppdrag att hålla koll på en bäck. Kanske går detta att göra i samarbetet med Naturskyddsföreningen, Fältbiologer eller Naturskolan. Det vore bra om pedagogiska och enkla material angående vad VR är och vad de kan bidra med kunde tas fram. Detta borde respektive VR kunna arbeta med att ta fram. Det är lite oklart vad som gäller för ersättning och arvoden inom VR, borde sammanställas och klargöras vad som gäller (har varit upp till respektive VR att bestämma nivåer för detta). En förutsättning för att få folk till styrgruppsmöten är att det går att få ersättning för förlorad arbetsinkomst (ej tjänstemän). I Skellefteå har Facebook fungerat som kommunikationskanal, kommunen har nått sportfiskare och fått bra, snabb respons på sitt material vilket kommer att användas i åtgärdsarbetet framöver. Kan vi lyfta Vattendirektivet inom Naturskyddsföreningen på såväl nationell som lokal nivå (om representant saknas i VR idag)? Att rätt person sitter som ordförande är jätteviktigt! Styrgruppen och nätverket måste få ta del av den informationen som ofta först hamnar hos ordförande. Hur nyttja att flera intressenter sitter i flera VR? De borde kunna fungera som en brygga för att föra vidare information och kunskaper mellan VR. Vi tror att detta fungerar ganska bra idag. Vilka frågor är bra att arbeta med? Hur utvidga rekryteringsbasen (organisationer, enskilda, universitet/högskola)? Hur öka intresset hos ungdomar? Hur använda social learning mellan generationer? Hur nå ut med information för att skapa lokalt engagemang? Potentiella personer i nätverken (pensionärer, skolor, vem har tid)? Saknas vissa aktörer? Tips för möten och exkursioner Hur motivera fritidsfiskare till vattenrådsarbete? Stora avstånd utgör ett problem i många VR. Att anordna telefonmöten är ett tips eller att bilda lokala arbetsgrupper är ett annat. Om lokala grupper bildas behöver inte alla i VR delta på allt som sker i hela VRområdet.

14 Hur kan vattenråden göra (ännu mer) skillnad? Den viktigaste funktionen för vattenråden är att människor med olika bakgrunder träffas och lär av varandra. Är det vanligt att de hetaste/viktigaste frågorna tas upp i vattenråden, t.ex. gruvnäringen vid yttranden? Det är ofta bra att ha med representanter från gruvindustrin i vattenråden. Det finns både för- och nackdelar med att kommunala tjänstemän sitter med i vattenråden. Det kan vara en nackdel att ha dessa som kontaktpersoner eller huvudrepresentanter eftersom de kan avspegla de kommunala intressena för mycket vilket kan leda till trovärdighetsproblem. Däremot har de en fördel eftersom de skapar en långsiktighet och kontinuitet i vattenrådsarbetet. Vattenrådens organisationsstruktur är ovanlig i Sverige. Det ses som en fördel att ha en organisation som inte leds av någon kommun eller myndighet, däremot är det bra att ha med kommunrepresentanter som medlemmar eftersom de bidrar med kunskap och har erfarenhet av administrativa uppgifter. Administrationen i ett vattenråd upplevs oftast inte som betungande om man inte driver egna projekt. Vattenrådens arbete bör inriktas på att få in lokal kunskap och sprida kunskap om vattenrådet och vattnet i det lokala området. Vattenråden uppfattas som fristående av allmänheten när ledningen/motorn inte är från länsstyrelsen eller kommunen. Förbättring hur då? Hur kan Länsstyrelsen stötta vattenråden, saknas något? Kan vattenråden få mer beslutsrätt? Finansiering av ett aktivt arbete i vattenråden Hur kan vattenråden agera för att locka till diskussioner kring motstående intressen och på så sätt intensifiera lärprocessen? Aktiviteter som visat sig vara mycket uppskattade i vattenrådsverksamheten är exkursioner och möten mellan olika intressen, något som vattenråden därför bör fokusera på. Hur ska man gå till väga för att hitta rätt personer som kontaktpersoner i vattenråden? I vissa vattenråd har det varit svårt att få kontaktpersoner och konsulter anställda av kommunen har fungerat som detta. Finns det någon bra lösning för att hitta intresserade och engagerade kontaktpersoner? Det kan ibland vara svårt att få ihop folk till vattenråden. Ofta är det medlemmar från olika bolag, ideella organisationer, kommuner m.m. Därför är det svårt att hitta en opartisk/oberoende ledare i vattenråden. Det viktigaste är dock att ordföranden/kontaktpersonen är engagerad och driver vattenrådet framåt. Kontentan av diskussionen var att det är viktigt att vara rädda om vattenrådsorganisationen och att vattenråden gör saker själva så som studiebesök och informationskampanjer för att visa att de inte är beroende av eller går kommunens ärenden. Vissa tyckte att finansieringen av vattenråden bör öka, kr är för lite och de är beroende av kommunernas finansiering också. Vattenmyndigheten behöver ta ett större ekonomiskt ansvar. Andra ansåg att eftersom vattenråden är en ideell organisation ska de inte behöva

15 finansieras av länsstyrelserna. Vattenrådens roll är att inspirera och engagera, inte driva egna projekt därför behöver de inte finansieras från vattenmyndigheten/länsstyrelsen. De som är engagerade i vattenråden och arbetet med vattenförvaltningen är de som är positiva till vattendirektivet. Många medlemmar är nog även med för att bevaka sina intressen i vattenfrågor. Det är sällan som länsstyrelserna hänvisar till vad som vattenråden sagt eller tyckt i skrivningar m.m. De borde använda sig mer av vattenråden för att inhämta kunskap eller få in synpunkter, detta skulle föra fram och synliggöra vattenråden mer. De flesta representanterna från vattenråden ansåg att de inte ville ha mer beslutsrätt eller någon större makt än vad de redan har idag. Vattenråden bör värna om sina fristående organisationer och de har en indirekt makt att vara med och påverka genom sina medlemmar. Vattenråden kan trycka på och kontakta sina länsstyrelser om de upplever att det är något som inte fungerar som det ska. Vattenråden har ibland större lokal kännedom än länsstyrelsen inom vissa områden, det är något som länsstyrelserna kan nyttja genom att samarbeta med vattenråden. Det är inte bra om det är för stor omsättning av medlemmar i vattenråden, men bra om det kommer in lite nya medlemmar som har andra synpunkter och åsikter än dem som varit med länge. Det tar dock ett tag att lära upp sig i vattenrådsarbetet och komma in i frågorna. Därför är det bra om det är en blandning av nya och gamla medlemmar så att organisationen är stabil men även får in ny kunskap och åsikter.

16 Projekt Finansieringsguiden eller liknande hjälpmedel för vilka projektpengar som finns att söka borde finnas och uppdateras. Nya projekt En person på Länsstyrelsen/Vattenmyndigheten som jobbar med och är expert på ansökningar vore en tillgång. Finansiering av projekt Medfinansiering är ett ständigt problem när man söker projekt. Det effektivaste är antagligen att göra stora centraliserade projekt, typ ReMiBar. Men det kan behövas småprojekt också för att fånga upp objekt som blir över och för att få ett starkare lokalt engagemang. Undersökning av miljögifter i älvarnas fisk Hur få igång fler lokala åtgärdsprojekt? Miljöprövning är ett hinder. Problem att olika länsstyrelser tolkar lagen olika. Kulturmiljö kan vara ett problem. Nya Life-projektet diskuteras: Viktigt med kontinuitet i arbetet så att man inte tappar bra arbetskraft mellan olika projekt. Uppföljning är nästan alltid en brist. Pengar måste finnas avsatta för det. Hur löser man det? Att ha forskning knuten till projekten är viktigt. Certifierade, kvalitetssäkrade åtgärder skulle kunna arbetas fram. Då skulle man kunna koncentrera sig på att ha uppföljning, forskning och granskning av olika metoder. Använder man sedan en certifierad metod vet man att det bör bli bra och behovet av uppföljning i varje enskilt fall minskar. Ge VRO:na ett ansikte med lokalt intressanta projekt (VRO som äger det istället för LST) Projektstyrning Stimulera till projekt Inventering av fysiskt förändrade vattendrag Projekt kopplade till FOU

17 Skyddade områden Diskussion om vattenskyddsområden Kommunernas organisation är viktig för att få arbetet med vattenskyddsområden att fungera. Det underlättar om enheterna för planering, utförande och beställning inte är samlade i samma enhet. Vattenpolitikerna kan definitivt spela en stor roll för kommunernas arbete med vattenskyddsområden. Diskussion om skyddade områden till havs. Fler borde etableras. Kvarkenområdet mellan Sverige och Finland föreslås som ett lämpligt område. Kommentar av diskutant: Istället för att ange vilken användning som ska tillåtas inom skyddade områden borde man kunna säga att det här området ska inte användas till någonting. Dricksvatten Hur kan vattenråden engagera sig i dricksvattenfrågorna? Kan vattenråden skynda på kommunens uppgift att utöka vattenskyddsområdet? Naturreservat Allmän diskussion om strandskydd och LIS-områden. Hur ökar man engagemanget för skyddade områden, både hos allmänheten och kommuner? Här kan vattenråden spela roll vid möten med kommunrepresentanter och vanligt folk. Marina skyddsområden Strandskydd (regler, tillsyn)

Mellanbygdens vattenråd

Mellanbygdens vattenråd Mellanbygdens vattenråd Presentationens huvudpunkter: Varför finns vattenrådet? Hur arbetar vattenrådet? Vilka är vattenrådets produkter och tjänster? Nutida och framtida generationers behov är sveriges

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 3 Grönområden... 3 Energi... 4 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig?

Hur skapar vi ett engagerat ambassadörskapsnätverk och hur får vi fler att engagera sig? Workshop Ambassadörsträff 12 november, 2014 Vad är ambassadörskap? Det finns en gemensam syn att ambassadörskapet i första hand ska bygga på engagerade invånare och verksamma som tror på Eskilstuna. Det

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2015

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2015 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2015 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 2 Grönområden... 3 Energi... 3 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt emissvaren attenmyndighetens eslut tanför Sverige tgärdsplaner tgärder riktade till ommunerna mvärden -Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten -Hans Oscarsson- för Vattenmyndigheten Västerhavets för vattendistrikt

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter Vattenrådet Nyköpingsån och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds samrådsyttrande gällande vattenmyndigheten i Norra Östersjöns förslag till åtgärdsprogram mm, dr nr 537-5346-2014 Vattenrådets arbete Nyköpingsåarnas

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter Tjänsteutlåtande Miljöprojektledare 2013-04-08 Anna Åhr Evertson /08-590 97 354/ / Dnr: KS/2012:454 anna.ahr.evertson@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remiss samråd Arbetsprogram med tidtabell

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Oreälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för

Läs mer

Bengt Eriksson 2010-01-18

Bengt Eriksson 2010-01-18 BERIKON AB Promemoria Bengt Eriksson 2010-01-18 Kommunförbundet Skånes engagemang i studentbostadsfrågan Styrelsen för Kommunförbundet Skåne har väckt frågan om förbundets engagemang i studentbostadsfrågan,

Läs mer

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsstyrelsens roll Skogstyrelsen är förvaltningsmyndighet för frågor om

Läs mer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer

Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av. Sveriges Elevkårer Sida 1 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever Beslutat av Kongress14 Sida 2 av 9 Förutsättningsfrågor för fri och självständig organisering av Sveriges elever

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 2010-07-02 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga aktörer...5 3. Organisation...5

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Piratpartistisk tidning

Piratpartistisk tidning Piratpartistisk tidning Beslutsunderlag inför Piratpartiets styrelsemöte 27 september 2015, av Anton Nordenfur Bakgrund Inför partistyrelsemötet i augusti 2015 lämnade jag in ett beslutsunderlag som sammanfattade

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13

VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD. För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 VERKSAMHETSBESKRIVNING FÖR NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD För perioden 2 april 2013 till 1 april 2014 2013-09-13 INNEHÅLL 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...3 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar REMISSAMMANSTÄLLNING -11-13 537-1-7 Enligt sändlista Vår referens: Johanna Egerup - 9 Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Miljo organisationernas positionspapper om miljo anpassning av svensk vattenkraft Vattenkraften måste bli långsiktigt hållbar Vattenkraften är en viktig del av en helt förnybar energiförsörjning. Den har

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016

Workshop äldres psykiska hälsa. 4 februari 2016 Workshop äldres psykiska hälsa 4 februari 2016 Program 08:30 Introduktion 08:45 Föreläsning: Riv 65-årsgränsen och rädda liv vad du med små medel kan göra för att möta äldre med psykisk ohälsa. Susanne

Läs mer

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND SLUTRAPPORT Titel/id Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 Projektägare LRF, Företag och samhälle Projekttid 2007-04-27 2007-12-05 1. Sammanfattning Projektet har haft

Läs mer

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16 1 (6) Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt Plats: Savoy Hotell, Luleå Tid: 10.00-15.30 Deltagare: Referensgruppen: BillerudKorsnäs AB; Eva Ekholm Stenberg, Boliden

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 2013-08-19 Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 Ett systematiskt kvalitetsarbete Förskolechef har en pedagogisk utvecklare anställd på deltid i sina verksamheter.

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND 1 ANALYS AV DAGSLÄGET Sport- och turistfisket har en stor betydelse för den åländska turistnäringen. Fisket är en av de viktigaste säsongsförlängarna då fisket är som bäst andra tider på året än sommarmånaderna.

Läs mer

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24

Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet 2014-2020 Version 2015-09-24 1 Inledning Under hela perioden för genomförandet av landsbygdsprogrammet 2014-2020 är det viktigt med god information och kommunikation

Läs mer

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer länge efterfrågade underlätta för alla bredbandsföreningar som finns runtom i landet, som jobbar ideellt och

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Österdalälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Lina Petersson Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Båtlivets miljöfrågor Båtmiljörådet Töm inte i sjön Alkylat

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

socialdemokraterna.se WORKSHOP

socialdemokraterna.se WORKSHOP socialdemokraterna.se WORKSHOP Innehållsförteckning: Vårt fokus ligger på framtiden!...3 Del 1: Vårt utgångsläge...4 Del 2: Vår nya inriktning, Socialdemokraterna framtidspartiet...8 Del 3: Hur blir vi

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17

Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Töm inte i sjön Handläggarträff om båt- och hamnfrågor 2013-12-17 Lina Petersson Sakkunnig miljö Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Vad tycker du? För 50 år sedan hade man en annan syn på

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön REMISSYTTRANDE 2015-04-20 Ert datum 2015-02-01 Ert dnr 3563-14 Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 Göteborg God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön Sveriges Fiskevattenägareförbund har

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

Minnesanteckningar Avloppsgruppen 2008-12-09

Minnesanteckningar Avloppsgruppen 2008-12-09 Minnesanteckningar Avloppsgruppen 2008-12-09 Närvarande: Eva-Lena Oscarsson Agneta Lenngren Sara Skur Jan Ohlander Ulrica Palmblad Erika Kurberg Linda Eriksson Cia Holmberg Barbro Almlöf-Ekholm David Lundqvist

Läs mer

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020

Kommunikationsstrategi Leader Höga Kusten 2014 2020 BILAGA 9 Kommunikationsstrategi 2014 2020 Kommunikationsstrategi för Syftet med s kommunikationsarbete är att göra vårt leaderområde och det arbete som genomförs inom ramen för det synligt. Genom att göra

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15

VERKSAMHETSPLAN ÅR 2014-15 1 VERKSAMHETSPLAN ÅR 201415 Centrum mot rasism Stockholm 20140315 2 Inledning CMR:s huvudsakliga kärnverksamhet är att följa och påverka utvecklingen i Sverige vad gäller diskriminering och rasism. Följande

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av:

Valberedningen för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. Valberedningen består detta verksamhetsår av: VALHANDLINGAR Sammansättning för 2015/2016 tillsattes under Sommar-SM 2015 efter fri nominering. består detta verksamhetsår av: Christoffer Bator, P13 Johanna Dolk, P11 Erik Hedin, M13 Gustav Johansson,

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND

GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND GÖTA ÄLVS VATTENVÅRDSFÖRBUND PROTOKOLL fört vid sammanträde med styrelsen för Göta älvs vattenvårdsförbund Tid: Fredagen den 26 september 2014, kl. 13:00 Plats: Göteborgsregionens kommunalförbund (GR),

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet.

Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. Man ska börja med lust det är först då man sprider ringar på vattnet. -Nik Märak, en av deltagarna på redovisningsträffen Inspirations- och redovisningsträff, Stockholm 2011-08-17 Text: Lina Olofsson Dagens

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010

Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Sidan 1 av 5 Fredagsakademi på Regionförbundet 19 februari 2010 Tema: Valdeltagande varför är det viktigt, varför minskar det och vad kan vi göra åt det? Med Stefan Dahlberg, forskare vid Göteborgs universitet

Läs mer

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp Dnr MN-2012-0027 Dpl 545 sid 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2012-01-04 Linnea Broström, 054-540 46 67 Bengt Jonsson, 054-540 46 73 Miljönämnden Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid

Läs mer

Folkhälsa och miljö. Mål - miljö. Mål - folkhälsa

Folkhälsa och miljö. Mål - miljö. Mål - folkhälsa Folkhälsa och miljö Mål - folkhälsa Skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Det är särskilt angeläget att folkhälsan förbättras för de grupper i befolkningen

Läs mer

Synpunkterna är framarbetade vid en workshop i Falun den 17 april, där merparten av distriktets personal medverkade.

Synpunkterna är framarbetade vid en workshop i Falun den 17 april, där merparten av distriktets personal medverkade. Distrikt Södra Dalarnas synpunkter på remiss Ändringar av föreskrifter och allmänna råd till 30 skogsvårdslagen samt remiss Målbilder för god miljöhänsyn. Synpunkterna är framarbetade vid en workshop i

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Kvalitetsbegreppet inom vuxenutbildningen - ett Nordplus Voxen projekt

Kvalitetsbegreppet inom vuxenutbildningen - ett Nordplus Voxen projekt Kvalitetsbegreppet inom vuxenutbildningen - ett Nordplus Voxen projekt Bakgrund Nordiskt nätverk för formell vuxenutbildning Samverkande organisationer är Finland Axxell Danmark VUC & FLD Island IÐAN fræðslusetur

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer