Vad gör vi När gör vi Hur gör vi - Vem gör?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gör vi När gör vi Hur gör vi - Vem gör?"

Transkript

1 Version 3 Vad gör vi När gör vi Hur gör vi - Vem gör? Inventering av urinkateterverksamhet En kartläggning av rutiner för och kunskaper om urinkatetrar vid Karolinska Universitetssjukhuset Ett samarbete mellan Urologiska kliniken och Innovationsplatsen Projektgrupp: Helena Thulin Med.dr, leg.ssk Urologiska kliniken Projektledare: Olof Akre Docent, urolog Urologiska kliniken Märta Lauritzen Uroterapeut, leg.ssk Urologiska kliniken

2 2 (35) Inledning Katetrar för att tömma ut urinen från urinblåsan är beskrivna sedan Hippocrates dagar. Först på 1900-talet uppfanns två-vägskatetern av latex som fixerades med en vattenfylld ballong i urinblåsan. Omedvetna om komplikationer sattes därefter urinkatetrar godtyckligt och i stor omfattning, främst inom dåtidens långvård. År 1980 klargjordes i en författning (SOSFS 1980:86) att en medicinsk bedömning krävdes och att urininkontinens inte var en indikation. Man hade då konstaterat en ökad infektionsfrekvens i urinvägarna och ett ökat antibiotikabruk till följd av kvarliggande katetrar (KAD). Idag, trettio år senare, lever vi med i stort sett samma antibiotikautbud i en värld där effekten av antibiotika begränsas av en resistensutvecklingsproblematik 1-5 som kastar oss tillbaka till den tid när vi stod försvarslösa mot bakteriella infektioner. Det är inom vården som selektionstrycket på mikroorganismer är som störst och vårdrelaterade infektioner är därmed ett huvudproblem för multiresistensproblematiken. Bland de vårdrelaterade infektionerna är urinvägsinfektion den vanligaste 2 med en prevalens på 2,4 % bland patienter i sjukhusvård i Sverige I Sveriges Kommuner och Landstings nationella satsning för ökad patientsäkerhet utgör vårdrelaterade urinvägsinfektioner ett fokusområde där cirka 90 procent anses vara kateterrelaterade 6. Översatt till Karolinska Universitetssjukhuset innebär det mer än kateterrelaterade urinvägsinfektioner per år. Förutom risken för sepsis och dödsfall kan också kateterbehandling innebära skador i urinrör och urinblåsa som kan vara bestående. Olika kateterbehandlingar Kateterbehandling av urinblåsan finns av tre typer. Den allra vanligaste är kvarliggande urinrörskateter (KAD), en tvåvägskateter som fixeras i blåsan med en vätskefylld ballong och kopplas till urinuppsamlingspåse eller kateterventil. Suprapubisk urinkateter är också kvarliggande men placeras i urinblåsan via ett litet snitt i huden strax ovanför blygdbenet. Vid intermittent kateterisering för man in en kateter via urinröret för tömning och tar ut den när blåsan är tom. Bägge de senare metoderna anses minska risken för infektion 2,4,5,7. Intermittent kateterisering utförs helst av patienten själv och benämns ofta RIK (ren intermittent kateterisering). Urinvägsinfektion? Urin är normalt steril och ibland beskrivs själva förekomsten av bakterier som infektion, andra gånger används en viss koncentration, tex 10 3 eller 10 5 som mått. Då risken för resistensutveckling är stor bör inte bakteriuri behandlas utan symtom 1,4,5,8. Sveda, smärta och trängningar i kombination med feber och positiv urinodling rekommenderas som underlag för antibiotikabehandling men vart och ett av dessa symtom kan också ha annan

3 3 (35) bakgrund. Med kvarliggande kateter ökar risken för bakterier i urinen med 5 10 procent per dag och efter tre veckor har minst 90 procent bakteriuri 2 vilket i sin tur riskerar leda till symtomgivande urinvägsinfektion. Tiden med kateter ska därför vara så kort som möjligt 5,9. Andra faktorer I kateterbehandling ingår många faktorer där påverkan av patientens allmäntillstånd och andra sjukdomar ingår. Svårigheten att studera metoder och material som kan rekommenderas har visat sig stor Ansvarsfördelning, val av kateter, rutiner kring hur katetern sätts, hur behandlingen följs, när och varför katetern byts och avveckling av behandling är frågor som behöver ställas i relation till varandra. Kartläggning Hur vi behandlar med och använder urinkatetrar är alltså en nyckelfråga i att förebygga vårdrelaterade infektioner med alla deras negativa konsekvenser. Karolinska Universitetssjukhuset köpte 2011 fler än urinkatetrar för kvarliggande bruk. Det säger sig självt att hanteringen av en så vanlig produkt är spridd på många händer och det är en stor utmaning att implementera goda rutiner kring handhavandet. Syftet med den här kartläggningen var att undersöka kunskapsläget och rutinerna kring katetrar och kateteranvändning vid Karolinska för att skapa förutsättningar för att utarbeta och sprida vårdprogram samt för att ge en grund för vidare analytiska studier.

4 4 (35) Metod Vi har genomfört en deskriptiv studie där vi med hjälp av frågeformulär till alla patientvårdande personalkategorier ställt frågor kring indikationer, handhavande, dokumentation och uppföljning av urinkatetrar. Avsikten var att bjuda in samtliga kliniker vid Karolinska Universitetssjukhuset (Huddinge och Solna) som kan antas hantera urinkatetrar regelbundet till studien. Frågeformulär Ett frågeformulär (bilaga 1) för att fånga synsätt, beteende och användning av urinkateter i vården vid Karolinska Universitetssjukhuset designades som en web-enkät i verktyget Websurvey ( Underlag för frågeformuläret är de kvalitativa frågeställningar som Innovationsplatsens styrgrupp haft samt utifrån litteratursökningar och klinisk erfarenhet. Efter att det framtagna frågeformuläret fått styrgruppens godkännande testades det av personalen på Urologkliniken i Huddinge. Därefter gjordes små justeringar innan frågeformuläret ansågs vara färdigt. För personal som uppgav enbart administrativa arbetsuppgifter och för dem som svarade att de inte använde urinkateter på sin enhet avslutades frågeformuläret efter de inledande frågorna. Datainsamling Inledningsvis presenterade vi projektet via Karolinska Universitetssjukhusets interna hemsida ( aspx) samt vid seminarium för 1:a linjechefer. Via e-post har verksamhetschefer, klinikchefer och enhetschefer fått information om hur den egna verksamheten ska bjudas in till undersökningen. De flesta deltagande verksamheterna har fått personliga besök eller kontakt av Märta Lauritzen eller Helena Thulin där ytterligare information om syftet med detta projekt har givits. Efter kontakt med 1:a linjechef har vi fått tillgång till den aktuella vårdenhetens e- postadresser. Frågeformulären har sänts via Web-survey till dem där vi fått aktuella e- postadresser. Om vi inte erhållit svar inom en vecka har påminnelse sänts via samma system. Ytterligare två påminnelser har sänts vid behov. Efter avslutad datainsamling har svaren som samlats via Web-survey exporterats till det statistiska mjukvaruprogrammet SPSS version 19 (IBM SPSS Statitics) för vidare analys. Med hjälp av MediCarrier har vi fått listor för ett års leveranser av katetrar ur objektgruppen 500 där urologi ingår. Materialet har bearbetats genom att kombinera artikelnummer i MediCarriers katalog med levererade artiklar.

5 5 (35) Resultat Om undersökningen Web-enkäten skickades till 4403 medarbetare vid Karolinska Universitetssjukhuset varav 1846 (42 procent) medarbetare har besvarat den elektroniska enkäten (figur 1). Antalet besvarade enkäter från läkare, sjuksköterskor, barnmorskor respektive undersköterskor finns redovisade i figur 1. Av alla som besvarat enkäten arbetade 1602 inom slutenvård, 36 inom dagvård, 254 inom öppenvård och 6 personer inom hemsjukvård. Medarbetare som uppgett att den egna arbetsenheten inte vårdar patienter med urinkateter eller de som har administrativa arbetsuppgifter har exkluderats från vidare analyser (figur 1). Antalet skickade och besvarade enkäter finns redovisade i bilaga enkäter sända med e-post 1846 besvarade enkäter 330 Läkare 895 Sjuksköterska 136 Barnmorska 359 Undersköterska 88 Administrativa arbetsuppgifter 38 Annat 1553 Vårdar patient med KAD 296 Läkare 820 Sjuksköterska 120 Barnmorska 317 Undersköterska (=studerad grupp) 130 Exkluderade pga inte vård av patient med KAD 24 Läkare 58 Sjuksköterska 15 Barnmorska 33 Undersköterska 37 Exkluderade pga svarat vet ej på vårdar patient med KAD 10 Läkare 17 Sjuksköterska 1 Barnmorska 9 Undersköterska 126 exkluderas pga enbart administrativa arbetsuppgifter eller annat, Figur 1, Antal utsända enkäter och studiedeltagande.

6 6 (35) Ansvarsfördelning mellan vårdande personal Av dem som besvarat enkäten uppger majoriteten (86 procent) av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor att beslut om initiering av kateterbehandlings tas av läkare alternativt enligt lokala riktlinjer. Av barnmorskor uppger 74 av 120 (62 procent) att det är läkare alternativt enligt lokala riktlinjer medan 38 procent uppger att det är den egna yrkesgruppen (tabell 1). Bland läkarna svarar 58 procent att det oftast är sjuksköterskor som sätter kateter och 35 procent att det är undersköterskor. På samma fråga svarar 80 procent av undersköterskorna att det är den egna yrkesgruppen som oftast sätter kateter (tabell 1). Av läkarna anser 62 procent att beslut om kateterbehandling ska fortsätta eller avslutas är en uppgift för läkare. Av sjuksköterskorna svarar 48 procent att det är läkarens ansvar att besluta om byte eller avveckling och 42 procent anser att det är den egna yrkesgruppen (tabell 1). Tabell 1, n (%) Vilken yrkesgrupp beslutar att inleda KAD-behandling? Läkare Sjuksköterska/barnmorska Undersköterska Enligt lokala riktlinjer Vilken yrkesgrupp sätter oftast KAD? Inte aktuellt sätter ingen KAD Läkare Sjuksköterska/barnmorska Undersköterska Den mest erfarna Vilken yrkesgrupp ansvarar för byte/avveckling av KAD? * Läkare Sjuksköterska/barnmorska Undersköterska Den som satte KAD:n Ingen speciell *Möjlighet att uppge fler än ett svarsalternativ. Svarande yrkesgrupp (n) Läk (296) Ssk (820) Bm (120) Usk (317) Alla (1553) 235 (79) 16 (5) 1 (0) 44 (15) 4 (1) 6 (2) 173 (58) 103 (35) 10 (3) 182 (62) 83 (28) 5 (2) 7 (2) 12 (4) 54 (18) 576 (70) 134 (16) 6 (1) 104 (13) 8 (1) 4 (0) 373 (46) 391 (48) 44 (5) 390 (48) 341 (42) 21 (3) 14 (2) 88 (11) 137 (17) 20 (17) 46 (38) 54 (45) 120 (100) 28 (23) 91 (76) 5 (4) 6 (5) 6 (5) 242 (76) 40 (13) 3 (1) 32 (10) 2 (1) 32 (10) 254 (80) 29 (9) 160 (50) 127 (40) 18 (6) 9 (3) 30 (10) 37 (12) (n) 1073 (69) 236 (15) 10 (1) 234 (15) 12 (1) 12 (1) 698 (45) 748 (48) 83 (5) 760 (49) 642 (41) 44 (3) 35 (2) 136 (9) 234 (15)

7 7 (35) Vägledande riktlinjer och rutiner Av alla svarande har 41 procent angett att arbetsenheten har lokala riktlinjer för katetervård medan 29 procent hänvisar till vårdhandboken ( 38 procent uppger att riktlinjerna följs (tabell 2). Majoriteten uppger att det inte är rutin att utföra urinodling på patienter med KAD utan symtom på urinvägsinfektion och de flesta uppger också att de inte har riktlinjer för antibiotikabehandling för patienter som har en KAD och saknar symtom på urinvägsinfektion, undantaget inför vissa operationer. Tabell 2 Riktlinjer Finns riktlinjer* Ja, lokala på enheten Ja, enligt vårdhandboken Annat¹ Följs riktlinjerna Ja, i viss mån Ja Urinodling enl. rutin vid KAD-beh. (ej MRSA)* Ja Ja inför operationer/undersökningar/behandlingar Riktlinjer för antibiotikaprofylax vid KAD* Ja, alltid vid KAD-behandling Ja, i vissa fall med KAD-behandling Ja, inför vissa operationer / undersökningar / behandlingar Annan anledning² Svarande yrkesgrupp (n) Läk (296) Ssk (820) Bm (120) Usk (317) Alla (1553) 196 (66) 69 (23) 18 (6) 13 (4) 2 (1) 225 (76) 4 (1) 27 (9) 40 (14) 83 (28) 170 (57) 29 (10) 16 (5) 193 (65) 4 (1) 17 (6) 81 (27) 13 (4) 215 (26) 330 (40) 291 (36) 53 (6) 11 (1) 264 (32) 13 (2) 240 (29) 303 (37) 121 (15) 541 (66) 87 (11) 29 (4) 591 (72) 6 (1) 38 (5) 188 (23) 19 (2) 17 (14) 95 (79) 14 (12) 2 (2) 4 (3) 18 (15) 23 (19) 79 (66) 13 (11) 98 (82) 5 (4) 56 (47) 10 (8) 16 (13) 24 (20) 16 (13) 63 (20) 140 (44) 128 (40) 14 (4) 9 (3) 71 (22) 4 (1) 74 (23) 168 (53) 44 (14) 189 (60) 56 (18) 22 (7) 196 (62) 10 (3) 24 (8) 77 (24) 19 (6) (n) 491 (32) 634 (41) 451 (29) 82 (5) 26 (2) 578 (37) 21 (1) 364 (23) 590 (38) 261 (17) 998 (64) 177 (11) 67 (4) 1036 (67) 30 (2) 95 (6) 370 (24) *Möjlighet att uppge fler än ett svarsalternativ. ¹ Av dem som svarat annat hänvisas bl.a. till riktlinjer på interna hemsidan Inuti samt Karolinskas riktlinjer. ² Annan anledning uppges kateterborttagning, infektionskänsliga patienter, vissa operationer och behandlingar 67 (4) Behandlingsval När kateterbehandling planeras för mer än ett dygn uppger nio av tio att KAD väljs i första hand (figur 2). Bland de som svarat annan behandling noteras att behandlingsvalet är beroende på ingreppets art samt uppfattning hos den som fattar beslutet. Om behandlingen istället beräknas för mindre än ett dygn uppger hälften (54 procent) att intermittent kateterisering övervägs i första hand (figur 2). I fria textsvaret annan behandling kommenteras att det inte förekommer KAD som planeras för mindre än ett dygn på vårdenheten, eller att planeringen görs individuellt för varje patient.

8 8 (35) Figur 2 Procent Behandlingsval vid planerad kateterbehandling mer eller mindre än 24h Annan behandling Val vid> 24 h behandling Val vid< 24 h behandling Suprapubisk kateter (SPK) Intermittent tappning Kvarliggande urinrörskateter (KAD) Figur 2 illustrerar vilken urintömmande kateteralternativ som väljs när behandlingen är planerad för mer eller mindre än ett dygn. Katetersättning De allra flesta använder bedövningsgel i samband med införande av en KAD i patients urinrör, ingen noterbar skillnad rapporteras vid kateterisering av kvinnor eller män. Bland kommentarerna kan vi notera att några personer svarat att gel används men man vet inte vilken sort, att gel används om patienten är vaken men inte om patienten sover eller att man använder glidslem utan bedövningsfunktion. Vanligaste är att urinen töms kontinuerligt till en tömbar urinuppsamlingspåse. Ett fåtal uppger att urinen töms intermittent genom den kvarliggande katetern (blåsträning) under hela eller del av dygnet, 9 procent (tabell 3). Tabell 3 Kateterisering & urintömning Används bedövningsgel när KAD sätts på män * Ja, Instillagel Ja, Xylocain Ja, Cathgel Används bedövningsgel när KAD sätts på kvinna Ja, Instillagel Ja, Xylocain Ja, Cathgel Rekommenderas, öppen kontinuerlig eller intermittent tömning Kateter öppen till tömbar urinpåse Kateter öppen till urinpåse Blåsan töms vid urinträngningar Blåsträning enligt tidsschema Blåsträning dagtid och kateter öppen till urinpåse nattetid Svarande yrkesgrupp (n) Läk (276) * Ssk (803) * Bm (0) * Usk (312) * Alla (1391) * 85 (31) 11 (4) 168 (61) 12 (4) 14 (2) 17 (2) 761 (95) 11 (1) (2) 6 (2) 299 (96) 1 (0) 105 (8) 34 (2) 1228 (88) 24 (2) Läk (296) Ssk (820) Bm (120) Usk (317) Alla (1553) 129 (44) 5 (2) 13 (4) 137 (46) 12 (4) 117 (40) 86 (29) 35 (12) 11 (4) 15 (5) 32 (11) * Kvinnokliniken och Förlossningskliniken är undantagna, (n) 17 (2) 6 (1) 16 (2) 769 (94) 12 (2) 254 (31) 425 (52) 73 (9) 16 (2) 15 (2) 37 (4) 1 (1) 8 (7) 50 (42) 56 (47) 5 (4) 28 (23) 68 (57) 22 (18) 2 (2) 9 (3) 7 (2) 6 (2) 294 (93) 1 (0) 67 (21) 182 (57) 31 (10) 5 (2) 11 (4) 21 (7) (n) 156 (10) 26 (2) 85 (6) 1256 (81) 30 (2) 466 (30) 761 (49) 161 (10) 32 (2) 43 (3) 90 (6)

9 9 (35) Renhetsgrad vid kateterisering Den vanligaste rekommenderade renhetsgraden vid Karolinska Universitetssjukhuset uppges vara en ren metod som 66 procent i denna kartläggning har angett medan 26 procent uppger att en steril metod används. På frågan om användning av färdigpackade set innehållande förbrukningsmaterial för kateterisering uppger 51 procent att rena (dvs. höggradigt rena) alternativt sterila kateteriseringsset används på den egna enheten samtidigt som 34 procent uppger att de inte använder ett färdigpackat set med material för kateterisering (tabell 4). Tabell 4 Katetersättning-renhetsgrad Vilken grad av renhet rekommenderas Ren metod Steril metod Används färdigpackade "kateteriseringsset" Ja, rent kateteriseringsset Ja, sterilt kateteriseringsset Svarande yrkesgrupp (n) Läk (296) Ssk (820) Bm (120) Usk (317) Alla (1553) 93 (31) 122 (41) 81 (27) 160 (54) 17 (6) 19 (6) 100 (34) 30 (4) 582 (71) 208 (25) 64 (8) 336 (41) 90 (11) 330 (40) 104 (87) 16 (13) 5 (4) 37 (31) 34 (28) 44 (37) 7 (2) 213 (67) 97 (31) 9 (3) 135 (43) 47 (15) 126 (40) (n) 130 (8) 1021 (66) 402 (26) 238 (15) 525 (34) 190 (12) 600 (39)

10 10 (35) Val av kateter Av de 1236 läkare, sjuksköterskor och barnmorskor som svarat har 834 (67 procent) uppgett att de inte vet vilket katetermaterial som är förstahandsval på den egna enheten, av 317 undersköterskor har samma svar getts av 111 medarbetare (35 procent) (figur 3). Av dem som svarat annan kateter har Foleykateter, Rüsch-kateter och liknande uppgetts samt även tempkateter av silikon. En enighet råder om vilken grovlek på katetern som är förstahandsvalet bland sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor, 55 procent av läkarna har svarat att de inte vet (figur 4). Figur 3 Procent inom respektive yrke Val av katetermaterial Latex m. silikon Latex m. hydrogel Helsilikon Annan Läk Ssk Bm Usk Figur 4 Procent inom respektive yrke Val av katetergrovlek Läk Ssk Bm Usk

11 11 (35) Kateterleveranser Till Karolinska Universitetssjukhuset levererades tvåvägskatetrar för kvarliggande bruk från Medi-Carrier mellan september 2010 och september Det dominerande katetermaterialet var silikon-elastomerbeklädd latex (58 procent). Hälften så många var gjorda i helsilikon (29 procent) medan katetrar bestod av hydrogelbelagd latex (8 procent). De vanligaste grovlekarna var Charrière (Ch) 12 och Ch 14, 44 respektive 38 procent. Katetrar vars längd anpassats för kvinnans urinrör finns i helsilikon och hydrogelbelagd latex, av Ch 12 och Ch 14 i de materialen beställdes sammanlagt 350 av drygt (4 procent). Vid svårighet att föra in en kateter i urinröret används ibland en kateter med böjd spets, Tiemannspets, sådana katetrar levererades under året. Specialkatetrar som hematurikatetrar (1582 stycken) och suprapubiska blåsdränage (857 stycken) var fråntagna sammanställningen. Katetrar med temperaturmätare ingick inte och sannolikt förekom en del katetrar som inte levererades via Medi-Carrier. Figur 5 Material hos levererade katetrar för kvarliggande bruk Silikonelastomerbelag 6% 2% 4% 1% 29% 58% d latex (Bardia) Helsilikonkateter (Aquaflate/Brillant Hydrogelbelagd latex (Sympacath) Hydrogelbelagd latex (Biocath) Tiemannkatetrar Ej återfunna artikelnummer

12 12 (35) Figur 6 Katetermaterial, leverat från MediCarrier Psykiatri Röntgen Reumatologi Tranplantation Njurmedicin Kärlkirurgi Plastik Lung Öron/näs/hals Hematologi Medicin IVA/CIVA Kirurgi Infektion Hjärtsjv Geriatrik Barn Neurologi Onkologi Ortopedi Kvinnosjukv. Anestesi/operation Urologi Akutvård Silikonbeklädd latex Hydrogelbeklädd latex Silikon Antal katetrar i olika material som MediCarrier levererat till Karolinska Universitetssjukhuset.

13 13 (35) Dokumentation i patientjournalen Majoriteten (62 procent) av alla 1553 i undersökningen anser att det är sjuksköterskans ansvar att nysatt kateter dokumenteras i patientens journal (tabell 5). Var fjärde läkare (26 procent) uppger att de inte vet vem som dokumenterar nysatt KAD i patientens journal, en läkare har antecknat hoppas det inte är jag som kommentar. På Karolinska Universitetssjukhuset har fem olika journalsystem för dokumentation av urinkateter identifierats samt 21 olika termer och sökord i journalsystemet TakeCare (tabell 6). Tabell 5 Vilken yrkesgrupp ansvarar att nysatt KAD dokumenteras i journalen? Läkare Sjuksköterska/barnmorska Undersköterska Den som satte KAD Svarande yrkesgrupp (n) Läk (296) Ssk (820) Bm (120) Usk (317) Alla (1553) 20 (7) 124 (42) 9 (3) 66 (22) 77 (26) 12 (2) 576 (70) 11 (1) 194 (24) 27 (3) 93 (78) 26 (22) 1 (1) 8 (2) 173 (55) 17 (5) 114 (36) 5 (2) (n) 40 (3) 966 (62) 37 (2) 400 (26) 110 (7) Tabell 6 Använda journalsystem TakeCare Narkosjournal av papper PDMS/Clinisoft Obstetrix Orbit Använda sökord/termer Aktivitet i akutliggare Aktiviteter Anestesianteckning Att göra-lista Daganteckning Ellimination In- och utfarter Infarter KAD KAD i mätvärden Omvårdnadsanteckning Omvårdnadsrapport Omvårdnadsrapport Elimination Omvårdnadsåtgärd Operationsberättelse Postop.planering Rapport omvårdnad Urin/avföring Urinförluster Urinkateter Åtgärd

14 14 (35) Behandlingsplanering och patientinformation Nästan hälften av alla svarande (45 procent) uppger att de oftast inte har blåsträning inför kateteravveckling. Att urinen kan tömmas efter en kateterdragning kontrolleras av mer än hälften av alla studiedeltagare med hjälp av en bladder scan. En tredjedel (31 procent) av all vårdande personal i denna undersökning uppger att det görs en planering för KADbehandling inför utskrivning från sjukhuset. Hälften av alla svarande (48 procent) uppger att patienterna får muntlig information om sin kateterbehandling samt 9 procent anger att de får skriftlig information, 21 procent menar att patienten inte informeras alls (tabell 7). Tabell 7 Planering och patientinformation Blåsträning inför avveckling av KAD Aldrig Vid mindre än hälften av gångerna Vid hälften av gångerna Vid mer än hälften av gångerna Alltid Kontrolleras blåstömningsförmågan efter att KAD avvecklats* Ja, med tappningskateter Ja, med bladderscan Ja, med patientens upplevelse Annat¹ Görs en planering för KAD-behandlingen inför utskrivning Ja² Informeras patienten om KAD-skötsel* Ja, muntligt Ja, skriftligt Ja, med film eller annan multimedia Annat³ Svarande yrkesgrupp (n) Läk (296) Ssk (820) Bm (120) Usk (317) Alla (1553) 137 (46) 40 (14) 68 (23) 13 (4) 21 (7) 17 (6) 78 (26) 15 (5) 6 (2) 182 (62) 35 (12) 12 (4) 105 (36) 46 (15) 145 (49) 162 (55) 20 (7) 111 (38) 22 (7) 7 (2) 338 (41) 177 (22) 177 (22) 55 (7) 38 (5) 35 (4) 245 (30) 47 (6) 12 (2) 481 (59) 159 (19) 35 (4) 394 (48) 179 (22) 247 (30) 187 (23) 214 (26) 381 (46) 79 (10) 3 (0) 53 (6) 45 (38) 68 (57) 5 (4) 1 (1) 1 (1) 17 (14) 8 (7) 39 (32) 21 (18) 57 (48) 16 (13) 39 (32) 35 (29) 46 (38) 19 (16) 17 (14) 82 (68) 5 (4) 7 (6) 103 (32) 74 (23) 94 (30) 12 (4) 13 (4) 21 (7) 80 (25) 22 (7) 11 (4) 197 (62) 61 (19) 12 (4) 203 (64) 65 (20) 49 (15) 62 (20) 69 (22) 175 (55) 27 (8) 2 (1) 15 (5) *Fler än ett svarsalternativ var möjligt att uppge ¹ Av dem som svarat annat har KAD dras på annan enhet, beroende på orsak till behandling uppgetts. Barnmorskor har även uppgett uteruspalpation som en åtgärd. ²Av dem som svarat ja har exempelvis Vårdcentral, distriktssköterska, Urologen, ASIH, MVC uppgetts. ³ Av dem som svarat annan har bl.a. kort KAD-tid, KAD dras av annan vårdenhet uppgetts. (n) 623 (40) 359 (23) 344 (22) 80 (5) 73 (5) 74 (5) 420 (27) 92 (6) 68 (4) 881 (57) 312 (20) 75 (5) 741 (48) 325 (21) 487 (31) 430 (28) 320 (21) 749 (48) 133 (9) 5 (0) 82 (5)

15 15 (35) Kateterbyte Vanligaste orsaken till att ofta eller alltid byta en KAD med kortare intervall än vad tillverkaren rekommenderat är stopp i KAD eller läckage. Vid tecken till infektion såsom avlagringar på KAD, sveda och grumlig urin eller vid en behandlingskrävande urinvägsinfektion byts inte KAD i samma omfattning (figur 6). Figur 7 100% 80% 60% 40% 20% 0% Orsaker till förtida KAD-byte Stopp i KAD Läckage Avlagringar på KAD Sveda Grumlig urin Aldrig Sällan Ofta Alltid Antibiotika mot UVI

16 16 (35) Diskussion Resultaten i den här studien belyser på olika sätt att urinkatetervården är fördelad på många händer och att ingen har ett helhetsansvar. Ofta är det läkaren som ordinerar, sjuksköterskan tar emot ordinationen, undersköterskan som utför och sjuksköterskan dokumenterar åtgärden. I enlighet med Vårdhandbokens rekommendationer 13 uppger de allra flesta i vår kartläggning att det är ett medicinskt beslut att inleda kateterbehandling, antingen genom att det är läkarens beslut eller hänvisning till lokala riktlinjer. Fördelningen av ansvaret för urinkatetrar mellan yrkesgrupper tycks otydlig. Det förekommer att en yrkesgrupp inte vet vad en annan yrkesgrupp gör, exempelvis uppfattar läkargruppen det som om sjuksköterskor sätter fler katetrar än undersköterskor medan sjuksköterskor och undersköterskor inte delar den uppfattningen. Det verkar också oklart för många vilken yrkesgrupp som ansvarar för om behandlingen ska avslutas eller fortlöpa vilket stämmer med vår erfarenhet från vårt kliniska arbete. För att undvika urinvägsinfektion vid kateterbehandling bör behandlingstiden bör hållas så kort som möjligt 5,9. Genom tydligare riktlinjer och ansvarsfördelning bör vi kunna minska förekomsten av kateterrelaterade urinvägsinfektioner. Svarsfrekvensen i vår undersökning var 42 procent vilket är lågt men i det här sammanhanget tillfredsställande. Vi hade inte som mål att ha en hög svarsfrekvens utan anser att vi fått en tolkningsbar deskription och en god överblick över kateterhanteringen vid Karolinska Universitetssjukhuset. Kommentarer om undersökningen har bl.a. beskrivit svårighet att svara på frågorna då man inte känt igen den egna verksamheten, exempelvis när det inte är den egna vårdenheten som sätter KAD.

17 17 (35) Riktlinjer och rutiner Enligt Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) 14 ska respektive vårdgivare anpassa ledningssystemet till verksamhetens inriktning och omfattning och utarbeta och fastställa de rutiner som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet. Rutinerna ska dels beskriva ett bestämt tillvägagångssätt för hur en aktivitet ska utföras, dels ange hur ansvaret för utförandet är fördelat i verksamheten. Råd, rekommendationer och riktlinjer utarbetas av olika instanser lokalt, nationellt och internationellt 5,7,15. På Karolinska Universitetssjukhuset fanns gemensamt underlag för riktlinjer för urinkateterhantering mellan 2005 och I väntan på uppdatering länkas till Vårdhandboken där övergripande riktlinjer finns att tillgå. I vårt material hänvisas i flera fall till sjukhusets riktlinjer. Majoriteten av läkarna i vårt material visste inte om det fanns riktlinjer för kateterbehandling och hade inte tillgång till riktlinjer för insättande av antibiotika. Av övriga yrkesgrupper kände inte en tredjedel av sjuksköterskorna och en femtedel av undersköterskorna till om riktlinjer efterlevdes. Detta stämmer också med de intryck vi fått vid våra besök i verksamheterna. Vi kan konstatera utifrån våra resultat att Karolinska i nuläget saknar fungerande rutiner för urinkatetervård och en standardisering kring indikationer och hantering av urinkatetrar är nödvändig för att höja kvaliteten på vården i allmänhet men för att minska vårdrelaterade infektioner i synnerhet. Det skulle också underlätta informationsspridning. Indikation och val av behandlingsform En kvarliggande kateter medför bakteriuri inom en viss tid, oavsett om den ligger via urinröret eller suprapubiskt. Därför rekommenderas andra åtgärder som att underlätta miktion, kontroll av blåstömning med bladderscan och intermittent kateterisering i första hand. En suprapubisk kvarliggande kateter eliminerar risk för skador i urinröret, underlättar normal livsföring vad gäller egen hygien, sexualliv mm, man kan också prova att kissa som vanligt. Med suprapubisk kateter tar det längre tid för tarmbakterier att nå urinvägarna men på sikt är det samma infektionsproblematik som med KAD. Intermittent kateterisering, helst utförd av individen själv, medför minst risk för infektioner om kateterbehandling inte går att undvika 2,6. Vi noterar att man på Karolinska Universitetssjukhuset oftast väljer intermittent kateterisering när behovet av urindränering planeras för mindre än ett dygn, om beräknad katetertid är längre används vanligen KAD. Man kan spekulera i om ett omvänt förhållande skulle vara bättre. Kunskapen om självkateterisering är inte väl spridd utanför urologisfären och ett fåtal andra specialiteter. Katetermaterial Det har länge sagts att det inte går att hålla reda på alla katetrar och material. I vår kartläggning vet inte majoriteten av läkare, sjuksköterskor och barnmorskor vilket katetermaterial som används. Bland undersköterskor, som sätter de flesta katetrarna, har en tredjedel inte kunskap om materialet trots att materialutbudet har varit väsentligen oförändrat de senaste trettio åren (latex med silikonyta, latex med hydrogelyta samt

18 18 (35) helsilikon). Det beror det nog delvis på att intresset för urinkatetrar har varit lågt men det finns också en försvårande oklarhet i nomenklaturen. Latexkateter, Foleykateter, Rüschkateter eller Silikonkateter är vanliga benämningar som inte säger mycket om katetertypen. Denna förvirring finns också i den vetenskapliga litteraturen 12. En mer generisk nomenklatur skulle underlätta kommunikation och göra materialkunskapen mera tillgänglig. Olika ytbehandlingar på katetrar har utvecklats i syfte att minska risken för urinvägsinfektion, exempelvis antibiotika eller ädelmetall-legering 12,16,17. Det finns idag evidens för att ädelmetallegeringsbelagda minskar risken för bakteriuri 12,17. Nyligen publicerades en studie där incidensen av symtomgivande urinvägsinfektioner jämförts hos patienter som lottats till att få en kateter med ytbehandling med endera teflon, ädelmetall eller antibiotika (nitrofural). Någon tydlig effekt av någondera av de två ytbehandlingarna kunde inte påvisas. Dock var det endast en liten del av försökspersonerna som hade kvar katetern så länge att den biologiska effekten av beläggningen skulle hinna verka och det går därför inte att med dessa data helt avfärda att det finns en betydelsefull effekt 16. Fler utvärderande studier är önskvärt för att visa vilken effekt materialets ytbehandling har i förhållande till symtomgivande urinvägsinfektion och antibiotikaförbrukning. En idealisk urinkateter är motståndskraftig mot bakterier, saknar bieffekter, är bekväm att bära, ger gott dränage, är lätt att hantera och kostnadseffektiv. I Cochranerapporter där man jämfört katetertyper vid kort tids- och långtidsanvändning har några tydliga rekommendationer inte kunnat göras 11,18. Dock har de olika katetermaterialen olika egenskaper som är värda att känna till för en individualiserad vård. Vad gäller val av kateterns grovlek har kartläggningen visat stor överensstämmelse i vårt material och följer de rekommendationer för vuxna som finns i såväl Vårdhandboken som i European Association of Urology Nurses (EAUN) riktlinjer 7. Renhetsgrad vid kateterisering Två av tre svarande uppger att en ren metod används vid kateterisering av urinblåsa. En tredjedel av alla svarande uppger också att det inte används färdiga set för kateterisering, varken höggradigt rent eller sterilt förpackat. Vid samtal med de olika arbetsenheterna på sjukhuset framkommer en sammanblandning av begreppen rent, höggradigt rent och sterilt. Under de senaste decennierna har synen på förfarandet vid kateterisering av urinblåsa förändrats från en procedur med strikt sterilt förfaringssätt och sterila material till ett synsätt där så kallade rena metoder kan användas. Begreppet rent kan tolkas på olika sätt och blandas ihop med begreppet höggradigt rent som innebär en renhetsgrad där materialet inte får innehålla mer än 1/1000 mikroorganismer, en steril produkt i sin tur får inte innehålla mer än 1/ mikroorganismer. I de beskrivningar och riktlinjer som rekommenderar ren metod framhålls att katetern ska bevaras steril samt att höggradigt rena produkter kan användas 19,20. En pedagogisk svårighet är att alla måste vara väl införstådda begreppen och hur kateterns renhetsgrad skall bevaras. I sjukhusmiljö utgår vi från att det är viktigast att skydda patienten från de bakterier som

19 19 (35) vårdaren bär med sig till patienten 21. Därför kan en så ren hantering som möjligt vid katetersättning vara av värde trots att införandet av en urinkateter medför ett införande av mikrober från patientens hudyta. I vårdhandboken beskrivs i kapitlet Medicinteknisk produkt med specificerad mikrobiell renhet att Sterilitet krävs för produkter som penetrerar hud eller slemhinna och vilka genomströmmas av vätskor till områden som normalt är sterila 22. Eftersom urinen normalt ska vara steril kan vi anta att katetern ska bevaras steril, detta överensstämmer också med de rekommendationer som European Association of Urology Nurses (EAUN) tagit fram i sina riktlinjer 7. I Vårdhandboken kan vi också läsa att Så länge renheten hos katetern som används bevaras fungerar både steril och ren metod 23, detta innebär i praktiken att katetern, som är steril i sin förpackning även ska vara steril när den placeras i patientens urinrör. Detta kan uppnås genom en så kallad ren metod genom att en steril pincett, steril handske eller den innerförpackning som katetern levereras i används vid placering till urinröret. Vår uppfattning är att detta inte sker i normalfallet och man kan spekulera i om det påverkar incidensen av vårdrelaterade infektioner. Dokumentation I vår kartläggning noterar vi att det är sjuksköterskans ansvar att dokumentera en nysatt KAD i patientens journal. Vid analys av kartläggningen framkommer fem olika journalsystem där nysatt KAD kan dokumenteras. Varje arbetsenhet har förutom detta utformat sin egen mall för hur dokumentationen ska vara uppbyggd och vilka termer och begrepp som ska användas. Om vi tar ett exempel där en patient som kommer till sjukhuset via vår akutmottagning efter en fallolycka med misstänkt en höft-fraktur. På akutmottagningen noteras svårigheter att tömma blåsan, en KAD ordineras och dokumenteras som en aktivitet i akutliggaren. Patienten förflyttas till operationsavdelningen för behandling och senare via en uppvakningsavdelning till sin vårdavdelning, vid varje förflyttning rapporteras patienten över muntligt och skriftligt samt att varje övertagande enhet gör en ny notering i ett nytt journalblad om samma KAD. Det kan finnas många anteckningar om samma KAD innan en helt annan vårdenhet än den som satte dit KAD:n ansvarar för överrapportering till exempelvis primärvård eller kommunal vårdenhet. I journalen bör det klart framgå vem som ordinerat och vem som satt KAD samt på vilken indikation och hur planeringen är tänkt. Vidare önskas att kateterns grovlek, material, egennamn dokumenteras liksom patientens upplevelse samt eventuella avvikelser.

20 20 (35) Kateterbyte Den rekommendation som tillverkaren ger om kateterns liggetid gäller materialets hållbarhet, en vanlig hållbarhetstid är 12 veckor. Eftersom vi vårdar patienter och inte material rekommenderas att en första utvärdering av patient kontra material görs i samband med byte av kateter en månad efter behandlingsstart, därefter planering av bytesintervall 2. Ibland byts katetern av andra orsaker 24. I vår undersökning är det vanligast att extra kateterbyte görs vid stopp i katetern eller läckage. På material i en fuktig, osteril miljö bildas en hinna av biofilm där bakterier bäddas in. Biofilmen ger ett bra fäste för bakterier, gynnar deras tillväxt och skyddar dem mot antibiotika 2,25. Bakterierna i biofilmen kan även kommunicera med varandra för att bl.a. utbyta information om tillväxthastighet och tillgång till näring. 9,26. Två av tre multiresistenta bakteristammar anses ha utvecklats från en kateterrelaterad urinvägsinfektion 2 eftersom bakterier inbäddade i biofilm kan överleva en antibiotikakur 27,28. Det finns alltså goda skäl att tro att risken för resistensutveckling ökar när antibiotikabehandling ges utan samtidigt byte av kateter 28. Det finns också dokumenterad nytta med att byta kateter inför behandling av urinvägsinfektion. Trautner och Darouiche beskriver i en rapport att både biofilmen och katetern i sig försvagar urinvägarnas naturliga försvarsmekanismer mot infektion 29. Det är också visat att urinodling tagen genom en gammal kateter har fler bakteriekulturer än när urinodling tas från en nybytt kateter då urinprovet endast fångar frisimmande bakterier 25,29. Det finns ytterligare skäl att byta KAD inför en antibiotikabehandling av symtomgivande urinvägsinfektion, Raz och medarbetare fann i en randomiserad studie att patienter snabbare blev feberfria om katetern byttes i samband med insättande av antibiotika. Dagar med feber var i genomsnitt färre i gruppen som fick en ny kateter inför antibiotikabehandlingen än de som behöll den gamla, 2,9 respektive 4,6 dagar 30.

21 21 (35) Elva procent i vår undersökning svarar att de ofta eller alltid byter KAD när antibiotika ges mot urinvägsinfektion, ingen av de undersökta enheterna förefaller ha denna åtgärd som en rutin. Vidare har Stickler i en reviewartikel framhållit biofilmens betydelse för bildandet av kateterkonkrement. När en KAD är på plats i urinvägarna en längre tid riskerar biofilmen att koloniseras av en mixad bakterieflora. Denna bakterieflora kan orsaka ett höjt ph-värde som i sin tur leder till konkrementbildning där ytterligare bakteriestammar kan växa. Konkrementen utgör ofta en orsak till stopp i KAD, skada på slemhinna i urinvägarna samt kan medföra svårighet att avlägsna katetern 26. Urinprovtagning från patient med KAD Urinodling ska inte tas rutinmässigt på patienter med KAD som inte har symtom på urinvägsinfektion 3. I överensstämmelse med dessa riktlinjer uppger de flesta i vår undersökning (64%) att de inte odlar utan klinisk misstanke om infektion. När en urinodling ska tas så rekommenderar vårt styrdokument Vårdhandboken att en urinodling tas via kateterslangen efter att denna varit avstängd med hjälp av en klämma i ½ till 1 timma innan provtagningen utförs. Katetern tvättas sedan med 70% sprit och urinen aspireras till en engångsspruta med hjälp av en kanyl 31. I många andra länder finns en port/ventil på katetern som är avsedd för urinprovtagning men dessa katetrar är inte upphandlade av SLL. I riktlinjer framtagna av Infection Diseases Society of America rekommenderas att urinodling tas från från en nybytt KAD alternativt om patienten kan miktera så är ett så kallat kastat mittstråleprov att föredra 32. Sammanfattningsvis finns det indikationer på att provtagningstekniken är avgörande för odlingssvaret 33,34 och därmed för diagnos och behandling. Avveckling av KAD Det är oftast inte nödvändigt att blåsträna, det vill säga att med hjälp av en ventil stänga av urinflödet intermittent, innan KAD tas bort. Finns ett beslut att kateterbehandlingen ska avvecklas bör KAD tas bort så snart det är görligt 6. I de flesta fall är det så man gör visar denna kartläggning. Vid våra besök på sjukhusets vårdenheter och i vår kliniska vardag är blåsträning ändå en frågeställning som ofta kommer upp till diskussion och förtydligande riktlinjer skulle kunna vara en hjälp till beslut. Säkerställande av blåstömningsförmågan när behandling med KAD avslutas görs oftast med hjälp av ultraljudsmätning med Bladder scan eller med en fråga till patienten. I de fall behandling inletts på grund av urinretention är kontroll av tömningsförmågan självklar. Även när KAD är en rutinåtgärd i samband med undersökning/operation är det önskvärt då både ingrepp, anestesi och smärta kan påverka blåstömningsförmågan.

22 22 (35) Endast en tredjedel av alla svarande uppger att en planering för fortsatt KAD-vård görs inför utskrivning. Vår tolkning av svaren stämmer med vår erfarenhet att tidsaspekt kan saknas för omprövning eller avveckling av kateterbehandling, det är också oklart vem som tar det medicinska ansvaret. Vi tycker att det här är en av de mest oroande signalerna i våra resultat då onödigt förlängd katetertid innebär en uppenbart ökad komplikationsrisk men också ett onödigt obehag för patienterna. I en studie av Saint och medarbetare visade det sig att 28 procent av läkarna vid en medicinsk vårdenhet inte kände till om patienten hade en KAD eller ej 35. Man kan spekulera i om det kan finnas ett samband mellan otydligheter vid ordinationen av KAD och att den inte satts vid den vårdenhet eller av den vårdpersonal som ansvarar för utskrivning av patienten. Vår erfarenhet är att det är vanligt att sjuksköterskor vid sjukhusklinik ansvarar för överföringen till distriktsköterskan om KAD för fortsatt omhändertagande, förskrivning av hjälpmedel osv. Då sjuksköterskan inte har det medicinska ansvaret kan i vissa fall uppföljning och avveckling av katetern missas i överraporteringen vilket medför en risk att KAD-behandlingen förlängs mer än nödvändigt. Vi kan också konstatera att urologiska kliniken årligen tar emot patienter med svåra urinvägsinfektioner där skälet till kateteravlastningen är oklar. En tydlig rutin för överrapportering mellan vårdenheter avseende såväl omvårdnadsansvar som medicinskt ansvar skulle kunna minska dessa oklarheter. Patientinformation Att endast var tionde patient får en skriftlig information är också oroväckande. Om informationen även skulle innehålla att behandlingen bör omprövas och om möjligt avvecklas skulle patientens delaktighet i vården kunna öka 36. En urinkateterbehandling är måhända odramatisk för oss i vården men en stor och ibland stigmatiserande omställning för patienten.

23 23 (35) Åtgärdsplan för att uppnå "State-of-art Vi finner sammanfattningsvis stora brister i kunskap och hantering av urinkatetrar vid Karolinska Universitetssjukhuset. Vi tror att vi inte är ensamma utan att fynden är representativa för sjukvården i allmänhet i Sverige och säkert många andra länder. Följande åtgärder skulle kunna innebära en minskning av vårdrelaterade infektioner och en ökad vårdkvalitet. Att Karolinska Universitetssjukhuset skapar direktiv för ansvarsfördelning mellan de yrkesgrupper som vårdar patienter med KAD. Ansvaret bör tydliggöras för ordination på rätt indikation, för planering av utvärdering och avslut. Ansvaret bör även tydliggöras för val av katetermaterial och storlek, för korrekt omvårdnad och adekvat patientinformation. Personalutbildning. Med tanke på konsekvenserna av vårdskador, på urinkatetrarnas dominerande roll för vårdrelaterade infektioner och på att så många är inblandade i urinkatetervården så finns det anledning att ge urinkateterutbildning en liknande status som den A-HLR-utbildning har. Schema för mätning och åtgärd av resturin. En generisk standardiserad märkning av de olika katetertyperna. Att kliniker och enheter utformar lokal riktlinje som är specifik för den vård som bedrivs och som riktar sig till och implementeras av alla yrkesgrupper. Sjukhusgemensam metod för kateterisering. Utvecklande av en kateterjournal som inte är enhetsbunden. Skriftlig patientinformation tillgänglig via internet och interaktiva smartphoneapplikationer på flera språk. Framtida frågeställningar/målsättningar Utveckla nya och pröva redan befintliga katetermaterial som förebygger infektioner och antibiotikabruk? När uppträder brytpunkten då nackdelar med KAD överväger fördelar med intermittent kateterisering? Innebär intermittent tömning via kateterventil vid KAD ( blåsträning ) minskad alternativt ökad risk för symtomgivande urinvägsinfektion? Har provtagningsteknik betydelse för identifierad bakterieflora vid urinprovtagning?

24 24 (35) Referenser 1. McConnell J. Giving identity to the faceless threat of antibiotic resistance. Lancet Infect Dis 2004;4: Burman L. Att förebygga vårdrelaterade infektioner - Ett kunskapsunderlag. Vårdrelaterade urinvägsinfektioner: Socialstyrelsen; EAU Guidelines Urological infections. European Association of Urology, Stockholms läns landsting. (Accessed , at ardprogram-for-urinvagsinfektioner-i-oppen-vard//?id=13216.) 5. Tenke P, Kovacs B, Bjerklund Johansen TE, Matsumoto T, Tambyah PA, Naber KG. European and Asian guidelines on management and prevention of catheterassociated urinary tract infections. Int J Antimicrob Agents 2008;31 Suppl 1:S Vårdrelaterade urinvägsinfektioner Åtgärder för att förebygga In: Sveriges Kommuner och Landsting, ed EAUN. Catheterisation Indwelling catheters in adults - Urethral and Suprapubic. European Association of Urology Nurses; UVI - Nedre urinvägsinfektion hos kvinnor. rekommendationer/behandlingsrekommendation---listan/uvi---nedreurinvagsinfektion-hos-kvinnor/ 9. Schönebeck J. Blåskatetern och dess bruk: Astra Tech AB; Gould CV, Umscheid CA, Agarwal RK, Kuntz G, Pegues DA. Guideline for prevention of catheter-associated urinary tract infections Infect Control Hosp Epidemiol 2010;31: Jahn P, Preuss M, Kernig A, Seifert-Huhmer A, Langer G. Types of indwelling urinary catheters for long-term bladder drainage in adults. Cochrane Database Syst Rev 2007:CD Person E, Akre O, Aspevall O, Lauritzen M, Zethraeus N. Minskar antalet urinvägsinfektioner vid korttidsbruk av urinkatetrar belagda med silverlegering: Metodrådet SLL-Gotland, Health Technology Assessment (HTA); Vårdhandboken. Kateterisering av urinblåsa, Översikt SOSFS 2011:9. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Kvarliggande urinkateter omvårdnad. VISS - Stockholms Läns Landsting Pickard R, Lam T, Maclennan G, et al. Antimicrobial catheters for reduction of symptomatic urinary tract infection in adults requiring short-term catheterisation in hospital: a multicentre randomised controlled trial. Lancet 2012.

25 25 (35) 17. Stenzelius K, Persson S, Olsson UB, Stjärneblad M. Noble metal alloy-coated latex versus silicone Foley catheter in short-term catheterization: a randomized controlled study. Scand J Urol Nephrol 2011;45: Schumm K, Lam TB. Types of urethral catheters for management of short-term voiding problems in hospitalized adults: a short version Cochrane review. Neurourol Urodyn 2008;27: Hygienrutiner inom kommunal vård. Västmanlands län, Hygienrutiner%20inom%20kommunal%20v%C3%A5rd%20- %20uppdat% pdf.) 20. Kateterisering av urinblåsa. Västra Götalandsregionen, Södra Älvsborgs Lasarett, er/kateterisering_av_urinblasa.pdf.) 21. Moore KN, Fader M, Getliffe K. Long-term bladder management by intermittent catheterisation in adults and children. Cochrane Database Syst Rev 2007:CD Vårdhandboken. Renhetsgrader - Medicintekniska produkter med specificerad mikrobiell renhet Vårdhandboken. Principer vid kateterisering Hedelin H, Norlen L. [Indwelling bladder catheter--not without complications]. Läkartidningen 1985;82: Djeribi R, Bouchloukh W, Jouenne T, Menaa B. Characterization of bacterial biofilms formed on urinary catheters. Am J Infect Control Stickler DJ. Bacterial biofilms in patients with indwelling urinary catheters. Nat Clin Pract Urol 2008;5: Chuard C, Vaudaux PE, Proctor RA, Lew DP. Decreased susceptibility to antibiotic killing of a stable small colony variant of Staphylococcus aureus in fluid phase and on fibronectin-coated surfaces. J Antimicrob Chemother 1997;39: Lindsay D, von Holy A. Bacterial biofilms within the clinical setting: what healthcare professionals should know. J Hosp Infect 2006;64: Trautner BW, Darouiche RO. Role of biofilm in catheter-associated urinary tract infection. Am J Infect Control 2004;32: Raz R, Schiller D, Nicolle LE. Chronic indwelling catheter replacement before antimicrobial therapy for symptomatic urinary tract infection. J Urol 2000;164: Vårdhandboken. Urinprovtagning Hooton TM, Bradley SF, Cardenas DD, et al. Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 International Clinical Practice Guidelines from the Infectious Diseases Society

26 26 (35) of America. Clin Infect Dis 2010;50: Bergqvist D, Bronnestam R, Hedelin H, Stahl A. The relevance of urinary sampling methods in patients with indwelling Foley catheters. Br J Urol 1980;52: Grahn D, Norman DC, White ML, Cantrell M, Yoshikawa TT. Validity of urinary catheter specimen for diagnosis of urinary tract infection in the elderly. Arch Intern Med 1985;145: Saint S, Wiese J, Amory JK, et al. Are physicians aware of which of their patients have indwelling urinary catheters? Am J Med 2000;109: Wilde MH. Understanding urinary catheter problems from the patient's point of view. Home Healthc Nurse 2002;20:

27 Bilaga 1, Kopia av enkät skickad vi Websurvey 27 (35) Kartläggning av behandling med urinkateter vid Karolinska Universitetssjuhuset Urologiska kliniken och Innovationsplatsen vid Karolinska Universitetssjukhuset vill undersöka rutiner och bruk av kvarliggande urinkatetrar (KAD) vid sjukhuset. Dina erfarenheter är viktiga varför vi ber dig besvara följande frågor. Ditt deltagande registreras men svaren på frågorna är anonyma och kan inte spåras till dig. Din medverkan är naturligtvis frivillig. = Frågan är obligatorisk = Du kommer att få olika följdfrågor beroende på hur du svarar 1. Vilken yrkesfunktion har du Läkare Sjuksköterska Barnmorska Undersköterska Enbart administrativa arbetsuppgifter Annan yrkesfunktion 2. Arbetar din arbetsplats främst inom Öppenvård Dagsjukvård Hemsjukvård Slutenvård 3. Vilken klinik/verksamhet arbetar du på inom Karolinska --Välj-- Om du inte arbetar på Karolinska eller om du inte hittar din klinik/verksamhet - skriv tillhörighet på nästa fråga. Ett svarsalternativ. 4. Var arbetar du Uppge internadress alternativt vilken vårdcentral Denna enkät innehåller flera grupper. Ja 5. Förekommer vård av patient med kvarliggande urinkateter (KAD) vid din arbetsenhet

Gemensamma riktlinjer angående katetervård i Örebro läns landsting

Gemensamma riktlinjer angående katetervård i Örebro läns landsting Gemensamma riktlinjer angående katetervård i Örebro läns landsting Kateterbehandling av urinblåsan ska alltid ordineras av läkare, vilken även har det medicinska ansvaret. Indikationen för kvarliggande

Läs mer

Urinvägsinfektioner i praktiskt arbete. Barbro Liss Hygiensjuksköterska

Urinvägsinfektioner i praktiskt arbete. Barbro Liss Hygiensjuksköterska Urinvägsinfektioner i praktiskt arbete Barbro Liss Hygiensjuksköterska Epidemiologi 10% kvinnor över 18 år antibiotikabehandlas för minst en akut cystit per år. 30-40% av dessa får ytterligare en/flera

Läs mer

Urinkateter som riskfaktor vid smittspridning. Christer Häggström Avdelningen för vårdhygien Landstinget i Västmanland

Urinkateter som riskfaktor vid smittspridning. Christer Häggström Avdelningen för vårdhygien Landstinget i Västmanland Urinkateter som riskfaktor vid smittspridning Christer Häggström Avdelningen för vårdhygien Landstinget i Västmanland Förebygg vårdrelaterade v urinvägsinfektioner Infektionsförebyggande åtgärder Identifiera

Läs mer

Berit Långström Benevides Uroterapeut/sjuksköterska Urologmottagningen. Nya leverantörer och produkter för urologiskt material med konverteringsguide

Berit Långström Benevides Uroterapeut/sjuksköterska Urologmottagningen. Nya leverantörer och produkter för urologiskt material med konverteringsguide Berit Långström Benevides Uroterapeut/sjuksköterska Urologmottagningen Nya leverantörer och produkter för urologiskt material med konverteringsguide Information om kateterbehandling/vård Bäst att tömma

Läs mer

KUNSKAPSÖVERSIKT. till Standardvårdplan- Katetrisering av urinblåsan

KUNSKAPSÖVERSIKT. till Standardvårdplan- Katetrisering av urinblåsan LANDSTINGET KRONOBERG KUNSKAPSÖVERSIKT till - Katetrisering av urinblåsan Camilla Andersson, Fredrik Björnfot [2013-05-31] INNEHÅLLSFÖRTECKNING GODKÄNNADE... 2 RIKTLINJER FÖR ANVÄNDANDE AV STANDARDVÅRDPLAN

Läs mer

Namn: Michal Winiarski, ST-läkare Närsjukvårdskliniken, Hässleholms Sjukhus, Kryh

Namn: Michal Winiarski, ST-läkare Närsjukvårdskliniken, Hässleholms Sjukhus, Kryh Projektplan Kvalitets arbete: KAD- bara när det behövs. Hur kan vi bli bättre på att förebygga och behandla urinretention hos äldre? Målet är att utarbeta evidensbaserade riktlinjer för äldre patienter

Läs mer

Urinvägsinfektion vanlig orsak till VRI

Urinvägsinfektion vanlig orsak till VRI Urinvägsinfektion vanlig orsak till VRI Källa: SKL prevalensmätning VRI vt 2014 Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Urinvägsinfektion i befolkningen 10% av alla infektioner i primärvården 50% av alla

Läs mer

Kateter - inget nytt påfund! Vårdrelaterad urinvägsinfektion, VUVI. Olika typer av kateterrelaterade skador. Ännu värre..

Kateter - inget nytt påfund! Vårdrelaterad urinvägsinfektion, VUVI. Olika typer av kateterrelaterade skador. Ännu värre.. Kateter - inget nytt påfund! Urinblåsan viktigare än du tror! John of Gaddesden (1300-1367) - konsekvenser av kateterinläggning och överfylld urinblåsa Eva Joelsson-Alm Intensivvårdssjuksköterska, Med.

Läs mer

Retrospektiv studie av akuta och långsiktiga komplikationer av venportar

Retrospektiv studie av akuta och långsiktiga komplikationer av venportar Retrospektiv studie av akuta och långsiktiga komplikationer av venportar 2015-02-17 Version 9 Emma Sundwall, ST-läkare, Anestesi och intensivvård, Sunderby sjukhus Handledare Magnus Hultin, Universitetslektor,

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

Infektioner inom urologi Elisabeth Farrelly

Infektioner inom urologi Elisabeth Farrelly Infektioner inom urologi Elisabeth Farrelly Varje klinik och avdelning bör ha regelbundet uppdaterad dokumentation om sitt eget infektionspanorama och resistensläge. Infektion efter transrektal prostatabiopsi

Läs mer

nov jan sept mars maj

nov jan sept mars maj Andel patienter på med A (avd 4) i Eksjö som vårdats enligt riktlinjer avseende risk för urinretention, urinretention och/ eller behandling med urinkateter det är omvårdnadsdokumentationen som har granskats

Läs mer

Innehåll: Inledning sid 1

Innehåll: Inledning sid 1 Dokumentnamn: MRSA handläggning i Blekinge Vårdhygien Patientsäkerhetsavdelningen Landstingsdirektörens stab Dokid: H: Multiresistenta bakterier 2 Utfärdare: Vårdhygien Godkänt datum: Ansvarig läkare:

Läs mer

Studiecirkel Säker vård alla gånger

Studiecirkel Säker vård alla gånger Studiecirkel Säker vård alla gånger Kvinnoklinikerna Eksjö och Värnamo I teamet ingår: Eksjö: Annelie Nodén Maria Björk Inger Hansen Värnamo: Annette Johansson Ulla Mattsson Ewa Johansson - kontaktperson

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

KAD-bara när det behövs

KAD-bara när det behövs KAD-bara när det behövs Kort personal utbildning KAD- Region kort Östergötland personal utb, 2015-01-12, Britta Larsson Syfte och mål Minimera skador på urinblåsan Förebygga urinretention Tidigt upptäcka

Läs mer

Kad bara när det behövs!

Kad bara när det behövs! Kad bara när det behövs! Och den fortsatta kampen mot vårdrelaterad urinvägsinfektion Ingrid Erlandsson Verksamhetschef Urologkliniken Region Jönköpings län Norway Sweden Jönköping district Jönköping Eksjö

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor. Smittad med MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända

Läs mer

Urininkontinens hos äldre och personer med funktionshinder inom kommunal omsorg i Uppsala län

Urininkontinens hos äldre och personer med funktionshinder inom kommunal omsorg i Uppsala län Inkontinensrådet ett samarbete mellan landstinget och kommunerna i Uppsala län Urininkontinens hos äldre och personer med funktionshinder inom kommunal omsorg i Uppsala län Behandlingsriktlinjer utarbetade

Läs mer

Vårdrelaterade urinvägsinfektioner

Vårdrelaterade urinvägsinfektioner nationell satsning för ökad patientsäkerhet Vårdrelaterade urinvägsinfektioner åtgärder för att förebygga Förord Sedan 2008 driver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en satsning för att minska vårdskadorna.

Läs mer

Livet är bättre när du har kontroll. Låt inte urinblåsan ta kontollen över dig längre

Livet är bättre när du har kontroll. Låt inte urinblåsan ta kontollen över dig längre Livet är bättre när du har kontroll Låt inte urinblåsan ta kontollen över dig längre Ta kontrollen en gång för alla Överaktiv blåsa Att leva med en överaktiv blåsa är inte lätt. Det kan förändra ditt sätt

Läs mer

Äldre med misstänkt urinvägsinfektion. Hur vet vi om den äldre har en urinvägsinfektion eller inte?

Äldre med misstänkt urinvägsinfektion. Hur vet vi om den äldre har en urinvägsinfektion eller inte? Äldre med misstänkt urinvägsinfektion Hur vet vi om den äldre har en urinvägsinfektion eller inte? Bakgrund Äldre får mycket antibiotika för urinvägsinfektion. Många äldre har bakterier i urinen, utan

Läs mer

Katetervård och kateterisering av urinblåsa

Katetervård och kateterisering av urinblåsa Instruktion Framtagen av: Medicinskt ansvariga Fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Katetervård, kateterisering Diarienummer: VON F 2017/00312 003 Fastställd: 2015-11-10 Revideras: Kontinuerligt

Läs mer

Riktlinjer vid blåsfunktionsstörning

Riktlinjer vid blåsfunktionsstörning Medicinskt ansvarig sjuksköterska Handlingstyp Riktlinje 1 (9) Riktlinjer vid blåsfunktionsstörning inom kommunal hälso- och sjukvården i särskilda boendeformer och hemsjukvård på Gotland Bakgrund Riktlinjen

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 58-årig kvinna Efter prolaps- eller inkontinensoperation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Katetervård och kateterisering av urinblåsa

Katetervård och kateterisering av urinblåsa 1 INSTRUKTION Vård- och omsorgskontorets hälso- och sjukvård Framtagen av Sida Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 1 (2) Godkänd och fastställd av Utgåva Ersätter Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 3

Läs mer

SYMPACATH. Kvarliggande. Urinkatetrar BRILLANT. från Meteko SIMPLASTIC R Ü S C H

SYMPACATH. Kvarliggande. Urinkatetrar BRILLANT. från Meteko SIMPLASTIC R Ü S C H SYMPACATH Kvarliggande Urinkatetrar BRILLANT från Meteko SIMPLASTIC R Ü S C H Förord Anteckningar: Med detta häfte vänder vi oss till Dig som arbetar med urologiska katetrar Det finns många olika typer

Läs mer

Normalt är urinen steril

Normalt är urinen steril Urinvägsinfektioner Normalt är urinen steril Bakteriuri Symtomlös Symtomgivande Urinvägsinfektion Njurbäckeninflammation Sveda, täta trängningar, feber,illaluktande urin, grumlig urin mm. Blodförgiftning

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Diagnos och behandling av urinvägsinfektion hos kvinnor Journalstudie på Spånga vårdcentral

Diagnos och behandling av urinvägsinfektion hos kvinnor Journalstudie på Spånga vårdcentral Vesta Uppsats HP 2014 Ferzana Kamal Diagnos och behandling av urinvägsinfektion hos kvinnor Journalstudie på Spånga vårdcentral Författare: Ferzana Kamal, ST-Läkare i allmämedicin, Spånga vårdcentral Handledare:

Läs mer

Förebygg vårdrelaterade urinvägsinfektioner

Förebygg vårdrelaterade urinvägsinfektioner Förebygg vårdrelaterade urinvägsinfektioner Nationell satsning för Ökad patientsäkerhet Sveriges Kommuner och Landsting 2008 foto: lars forsstedt form: etc tryck: modin tryckoffset stockholm 2008 Eventuella

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT 11

Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT 11 Upprättad av Samordnare Ann-Kristin Åstrand Utvecklingsavd Hygiensjuksköterska Karin Medin, Enheten för vårdhygien Datum 2011-12-13 Dnr LS 2011/638 Vårdrelaterade infektioner i Landstinget Gävleborg HT

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Utredning och behandling av okomplicerade urinvägsinfektioner hos. kvinnor på Skärholmens Vårdcentral

Utredning och behandling av okomplicerade urinvägsinfektioner hos. kvinnor på Skärholmens Vårdcentral Utredning och behandling av okomplicerade urinvägsinfektioner hos kvinnor på Skärholmens Vårdcentral Höstterminen 2011 Vetenskap och evidens för ST i Allmänmedicin (VESTA). Oxana Prokhorova, ST-läkare,

Läs mer

Kvarvarande uretrakateter (KAD) vuxna

Kvarvarande uretrakateter (KAD) vuxna Godkänt den: 2016-11-20 Ansvarig: Margareta Öhrvall Gäller för: Landstinget i Uppsala län Innehåll Indikation...2 Insättning...2 Tillvägagångssätt vid ren rutin...2 Material...2 Förberedelser...2 Kvinnlig

Läs mer

Användarguide REN intermittent kateterisering

Användarguide REN intermittent kateterisering Användarguide REN intermittent kateterisering Urologiprodukter DOLEMA AB Polygonvägen 73, 187 66 TÄBY Epost: info@dolema.com Telefon: www.dolema.com 08-446 15 06, Telefax: 08-446 15 07 Sid 1 inga är lika!

Läs mer

Kateterisering av urinblåsan (man)

Kateterisering av urinblåsan (man) Kateterisering av urinblåsan (man) En urinkateter sätts när en person inte kan tömma urinblåsan. En tunn mjuk slang förs då in i urinblåsan och tömmer den på urin. Det finns urinkatetrar i olika längd

Läs mer

Kvarvarande uretrakateter (KAD) vuxna

Kvarvarande uretrakateter (KAD) vuxna Godkänt den: 2017-12-12 Ansvarig: Margareta Öhrvall Gäller för: Region Uppsala Innehåll Syfte...2 Indikation...2 Insättning...2 Tillvägagångssätt vid ren rutin...2 Material...2 Förberedelser...2 Kvinnlig

Läs mer

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde 1 URINPROV Prov lämnas i många olika situationer Urinprov kan behöva lämnas av olika anledningar, till exempel när patienten utreds för sjukdom eller då olika uppföljningar behöver göras. Det är alltid

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Solna SpecialistCenter 2015

Patientsäkerhetsberättelse för Solna SpecialistCenter 2015 Patientsäkerhetsberättelse för Solna SpecialistCenter 2015 Avseende år 2014 I handen håller du Solna SpecialistCenters patientsäkerhetsberättelse för år 2014. Här beskriver vi hur vi har arbetat för att

Läs mer

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa

Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Stöd på BVC vid misstanke att barn far illa Kartläggning i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2015-11-10 Diarienummer: HSN 1402-0316 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

DELEGERING RIK. Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad.

DELEGERING RIK. Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad. DELEGERING RIK Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad. Fastställt av: 2015-05-28 MAS-enheten Dokumentet framtaget

Läs mer

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående

SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN. MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående SMITTSKYDDSENHETEN/VÅRDHYGIEN MRSA Information till patienter, smittbärare och närstående Du (eller en närstående) har blivit smittad med MRSA. Vem kan du/ni fråga eller få hjälp av? Många frågor dyker

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:63 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:44 av Håkan Jörnehed m.fl. (v) om att förebygga, förhindra och upplysa om MRSA (resistenta stafylokocker) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2012-06-15 738-2011 Landstingsstyrelsen Norrbottens läns landsting 971 89 Luleå Tillsyn patientens rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Uppföljning av granskningar om läkemedelsanvändning och vårdhygien vid äldreboenden

Uppföljning av granskningar om läkemedelsanvändning och vårdhygien vid äldreboenden Revisionsrapport Uppföljning av granskningar om läkemedelsanvändning och vårdhygien vid äldreboenden Jan-Erik Wuolo Cert. kommunal revisor Övertorneå kommun Maj 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landstinget i Uppsala län Revidering och komplettering 2010-11-10 och 2011-02-16 Beslut TKL 2011-03-11 Utvärderas senast 2012-12-01 Riktlinjer för samverkan avseende medicinska

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Hantering av och alternativ till kvarliggande kateter, KAD

Hantering av och alternativ till kvarliggande kateter, KAD Hantering av och alternativ till kvarliggande kateter, KAD Birgitta Magnusson Sjuksköterska/Uroterapeut 2016-11-08 2016-11-08 1 Varför är det viktigt med optimal blåstömning och korrekt omvårdnad vid KAD

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA

Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA Rekommendationer för handläggning av personal inom vård och omsorg avseende MRSA Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är Rekommendationer för planering. De innehåller

Läs mer

Tentamen kirurgi HT-08 MEQ urologi

Tentamen kirurgi HT-08 MEQ urologi En 67-årig man söker vårdcentralen på grund av täta trängningar och miktionssveda sedan några dagar. Tempen är 37,5. Urinstickan visar lpk 3+, ery 2+, nitrit +. 1:1. Vilken är den troligaste diagnosen?

Läs mer

Symtomatisk behandling med NSAID eller antibiotika vid okomplicerad nedre urinvägsinfektion? en klinisk praktisk interventionsstudie

Symtomatisk behandling med NSAID eller antibiotika vid okomplicerad nedre urinvägsinfektion? en klinisk praktisk interventionsstudie Symtomatisk behandling med NSAID eller antibiotika vid okomplicerad nedre urinvägsinfektion? en klinisk praktisk interventionsstudie Moa Bjerner, ST-läkare Kalix Vårdcentral Handledare: Med Dr Annika Andén

Läs mer

Sårvård. Inger Andersson, hygiensjuksköterska

Sårvård. Inger Andersson, hygiensjuksköterska Sårvård Inger Andersson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik Utredning

Läs mer

VRI Vårdrelaterade infektioner

VRI Vårdrelaterade infektioner VRI Vårdrelaterade infektioner Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterskor 1 2 3 Vad är vårdrelaterad infektion? Infektion som uppkommer hos en person i samband med slutenvård, eller till följd av åtgärd

Läs mer

Handläggning av nedre okomplicerad urinvägsinfektion hos vuxna kvinnor på Forums Vårdcentral.

Handläggning av nedre okomplicerad urinvägsinfektion hos vuxna kvinnor på Forums Vårdcentral. Handläggning av nedre okomplicerad urinvägsinfektion hos vuxna kvinnor på Forums Vårdcentral. En deskriptiv journalstudie. Camilla Magelssen: ST-läkare Forums vårdcentral Vetenskaplig handledare: Teresa

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan

Tillsynsbeslut för gymnasieskolan Beslut Skolinspektionen 2015-08-27 Göteborgs stad infoaeduc.boteborg.se Gymnasieskolenhetschef och rektorer vid Hvitfeldtska gymnasiet mikael.o.karlssonaeduc.ciotebord.se amela.filipovicaeduc.qotebord.se

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

VRE. Information till patienter och närstående. regiongavleborg.se

VRE. Information till patienter och närstående. regiongavleborg.se VRE Information till patienter och närstående regiongavleborg.se 2 Många frågor dyker upp när man får beskedet att man är bärare av Vancomycin resistenta entrokocker - VRE. I denna broschyr får du några

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning

Rätt klädd och rena händer. basala hygienrutiner stoppar smittspridning Rätt klädd och rena händer basala hygienrutiner stoppar smittspridning Resistenta bakterier Resistenta bakterier är ett av de största vårdhygieniska problemen i världen. MRSA Meticillin Resistenta Staphylococcus

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

Din värdering 1 år efter operationen

Din värdering 1 år efter operationen Din värdering 1 år efter operationen 2010-02-15 Dr Östen Överst Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon... E-post...... 19660101-0101 Hysterektomi

Läs mer

Läkemedelsförteckningen

Läkemedelsförteckningen Läkemedelsförteckningen till privatpraktiserande förskrivare Sammanställning Anna-Lena Nilsson [7-6-1] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 1. Sammanfattning För att främja användningen

Läs mer

VRI Vårdrelaterade infektioner med fokus på KAD och infarter

VRI Vårdrelaterade infektioner med fokus på KAD och infarter VRI Vårdrelaterade infektioner med fokus på KAD och infarter Ann-Mari Gustavsson Åsa Nordlund Hygiensjuksköterskor 2016-11-10 1 2016-11-10 2 VRI vårdrelaterade infektioner Definition: Infektion som uppkommer

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum

Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum Patientsäkerhetsberättelse för barn- och kvinnocentrum År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-14 Annika Hull Laine, centrumchef för barn- och kvinnocentrum Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete behöver utvecklas

Systematiskt kvalitetsarbete behöver utvecklas Systematiskt kvalitetsarbete behöver utvecklas Klagomål och anmälningar enligt lex Maria inom den somatiska specialistsjukvården Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Datum 2015-02-05 1 (8) Vår handläggare Helena Dahlstedt 0151-192 36 helena.dahlstedt@vingaker.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Inledning Den

Läs mer

VUVI-vårdrelaterad urinvägsinfektion, CSK. Birgitta Magnusson/Birgitta Sahlström September 2014. 2014-09-04 CSK 2014-09-09 Torsby 2014-09-11 Arvika

VUVI-vårdrelaterad urinvägsinfektion, CSK. Birgitta Magnusson/Birgitta Sahlström September 2014. 2014-09-04 CSK 2014-09-09 Torsby 2014-09-11 Arvika VUVI-vårdrelaterad urinvägsinfektion, CSK. Birgitta Magnusson/Birgitta Sahlström September 2014 2014-09-04 CSK 2014-09-09 Torsby 2014-09-11 Arvika Innehåll Introduktion Identifiera patienter med risk Diagnosticera

Läs mer

Väntetider för kroniskt sjuka i specialistvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Väntetider för kroniskt sjuka i specialistvården. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Väntetider för kroniskt sjuka i specialistvården Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-12-16 15REV39 2(16) Sammanfattning 2010 lagstadgades tillgängligheten till vården genom en vårdgaranti och

Läs mer

MultiResistenta Bakterier (MRB)

MultiResistenta Bakterier (MRB) 1 (11) MultiResistenta Bakterier () Generella rekommendationer Det är avdelningspersonalen/behandlande läkare som har skyldighet att informera mottagande enhet om att patienten är ESBL/MRSA/VRE-bärare.

Läs mer

Lantbrukarnas syn på viltskador orsakade av gäss och tranor kring Tåkern resultat av en enkätundersökning

Lantbrukarnas syn på viltskador orsakade av gäss och tranor kring Tåkern resultat av en enkätundersökning Lantbrukarnas syn på viltskador orsakade av gäss och tranor kring Tåkern resultat av en enkätundersökning LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Dnr 218-20969-06 FÖRORD I januari 2006 skickade Länsstyrelsen Östergötland,

Läs mer

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede Lokalt vård- och omsorgsprogram vid vård i livets slutskede Förord Det enda vi med säkerhet vet, är att vi alla kommer att dö. Vi vet också att döden är en förutsättning för livet. Att dö har sin tid,

Läs mer

Katetervård. Charlotte Hedlöf Urologisjuksköterska, Kirurgkliniken Falu Lasarett Våren 2016

Katetervård. Charlotte Hedlöf Urologisjuksköterska, Kirurgkliniken Falu Lasarett Våren 2016 Katetervård Charlotte Hedlöf Urologisjuksköterska, Kirurgkliniken Falu Lasarett Våren 2016 Kateterisering av urinblåsan Kateterbehandling av urinblåsan ska ordineras av läkare Läkare har det medicinska

Läs mer

MEDBORGARUNDERSÖKNING 2 Juni 2014

MEDBORGARUNDERSÖKNING 2 Juni 2014 MEDBORGARUNDERSÖKNING 2 Juni 2014 Medborgarpanelens upplevelse av hälso- och sjukvårdens tjänster på webben. Arbetsmaterial 2014-0-23 Handläggare Ove Granholm 2014-0-23 2(7) Undersökning nummer 2 är slutförd.

Läs mer

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Verksamhetsområde Urologi Om blodprovet PSA för att upptäcka tidig prostatacancer Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Ska friska män låta kontrollera sin prostatakörtel?

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Capio Geriatrik Nacka 2014. 20150215 Gunilla Brohmé, Linda Holmgren

Patientsäkerhetsberättelse för Capio Geriatrik Nacka 2014. 20150215 Gunilla Brohmé, Linda Holmgren Patientsäkerhetsberättelse för Capio Geriatrik Nacka 2014 20150215 Gunilla Brohmé, Linda Holmgren Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting 2 Övergripande mål och strategier... 3 Patienten

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Pressmeddelande. Öppna jämförelser gynnar både patienter och sjukvård

Pressmeddelande. Öppna jämförelser gynnar både patienter och sjukvård 8 oktober 2007 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Pressmeddelande Betyg åt den gotländska hälso och sjukvården Enligt Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsens nya öppna jämförelser av den svenska

Läs mer

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET InnovationskontorEtt Författare Gustav Pettersson Projektledare Robert Wenemark & Johan Callenfors 21 mars 2012 2012 Skill Om Skill Skill grundades

Läs mer

PERIOPERATIVA HUDFÖRBEREDELSER. En del i kampen mot vårdrelaterade infektioner

PERIOPERATIVA HUDFÖRBEREDELSER. En del i kampen mot vårdrelaterade infektioner PERIOPERATIVA HUDFÖRBEREDELSER En del i kampen mot vårdrelaterade infektioner Ida Markström Specialistsjuksköterska inom operationssjukvård Magister i Omvårdnad Anestesi- och Intensivvårdskliniken, Vrinnevisjukhuset

Läs mer

Vårdrelaterad UVI. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, april 2016

Vårdrelaterad UVI. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, april 2016 Vårdrelaterad UVI Inger Andersson, hygiensjuksköterska, april 2016 UVI:er vanligaste VRI:n 1/3 av alla VRI:er 40% av alla VRI:er Detta motsvarar en kostnad på drygt 110 miljoner kronor per år för Uppsala

Läs mer

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting Medicinskt programarbete Omvårdnadsbilagor Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom Stockholms läns landsting 2007 Innehåll Bilaga 1...3 Kliniska riktlinjer för omvårdnad vid bältesläggning,

Läs mer

Projekt Vårdhund. Palliativ vård och ASIH HANDLINGSPLAN 2014-09-01 2014-12-31. Bilaga 2

Projekt Vårdhund. Palliativ vård och ASIH HANDLINGSPLAN 2014-09-01 2014-12-31. Bilaga 2 Palliativ vård och ASIH Camilla Tengvall Tf enhetschef/sammankallande 070-5196706 camilla.tengvall@skane.se Datum:2014-09-18 Dnr Bilaga 2 Projekt Vårdhund HANDLINGSPLAN 2014-09-01 2014-12-31 Innehåll 1

Läs mer

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010.

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010. För Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson Äldre Multisjuka - riktlinjer och omhändertagande Slutrapport 19/5 2010 LANDSTINGET KRONOBERG 2010-05-19 2 (5) Äldre multisjuka

Läs mer

Utvärdering av ett Strama-projektet

Utvärdering av ett Strama-projektet Utvärdering av ett Strama-projektet Barn, infektioner och antibiotika en utbildning inom ramen för BVC:s föräldrautbildning. Sammanfattning Strama- materialet Barn, infektioner och antibiotika introducerades

Läs mer

Egenkontroll avseende riskhantering

Egenkontroll avseende riskhantering Revisionsrapport Egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor Eva Andlert Cert. kommunal revisor

Läs mer