Linköpings Kommun Linköpings kommunala skolor Område Kungsberget/Linghem UKFF Område Kungsberget/Linghem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Linköpings Kommun Linköpings kommunala skolor Område Kungsberget/Linghem UKFF Område Kungsberget/Linghem"

Transkript

1 UKFF Kvalitetsredovisning 2008 Ungdoms och Fritidsverksamheten Kungsberget/Linghem

2 Allmän beskrivning av området och läget Området omfattar ett stort geografiskt område som består av innerstadsmiljö i Kungsberget och Tannerfors. Det sträcker sig sedan till Ekängen, Rystad, Tallboda, Linghem, Gistad, Ringstorp, Bankekind, Askeby och Örtomta med omnejd. Bebyggelsen består av villor, radhus, bostadsrätter och flerfamiljshus. De sociala förutsättningarna är blandade, men generellt sett ganska bra. Området befinner sig i ett expansivt läge med nybyggnation i Ekängen, Tallboda och Linghem. I området finns det två högstadieskolor Kungsbergsskolan och Linghemskolan. Det totala antalet ungdomar i målgruppen årskurs 7,8,9 är 860. Verksamheten är för närvarande i huvudsak förlagd till de två ungdomsarenor som finns i området Tallbodagården och Linghemsgården. Båda arenorna har modern utrustning och en trivsam miljö. Dessa byggnader är baserna i verksamheten, med ett rikligt öppethållande. Det kan komma att minska något när mopedverksta n och när verksamheten kommer att försöka hitta en lösning för öppethållande i Ekängen på kvällen. Den totala personalbemanningen för ungdoms och fritidsverksamheten består av 8,03 årsarbetare och de är till antalet åtta fritidsledare samt ett antal timanställda fritidsledare. I siffran ingår bemanning till Öppen fritidsverksamhet.

3 Inventering och kartläggning av behov av ungdoms- och fritidsverksamhet Att nå fler ungdomar. Undersökning i grupp om ungdomars intressen och önskemål om fritidsaktiviteter är genomförd i år 6-7 på Linghemsskolan och år 7 på Kungsbergsskolan. Grupperna indelades geografiskt för att få veta behoven både i stan och på landsbygden. Genomförande av s.k. 7: ankvällar. Det vill säga att gården var öppen enbart för år 7 elever. Detta är tredje året som verksamheten informerar samt undersöker intresset bland ungdomarna. Detta innebär nu att alla borde känna till att verksamheten finns. Personalen i ungdomsverksamheten informerar föräldrarna om verksamheten i början av höstterminen på föräldramöten i år 7, samt även för år 6 i Linghem. Kunskap finns om vad ungdomar i dag gör på sin fritid och vad de vill göra. Fler medlemmar kommer till fritidsgårdarna. Personalen ser ett ökat deltagande i verksamheten. Behovet av verksamhet i Ekängen kvarstår och ökar. Föräldrarna får en direkt information av ungdoms och fritidsverksamheten. Att analysera frågebatteriet snabbare, så resultatet kan användas fortare i verksamheten. Att fortsatta kontakter tas i Ekängen för att på något sätt tillgodose de behov som finns. Under våren kommer kontakt att tas med skolan i Ekängen och förskolan för att hitta någon arena att verka på i väntan på att kyrkan har byggt och en tänkt framtida samverkan kan starta. Att ta kontakt med de ungdomar som inte går på kommunala skolor i upptagningsområdet, antingen via brev direkt hem alternativt besök i skolan. Detta startar till hösten.

4 Samverkan mellan fritid och skola Ökad samverkan mellan fritid och skola. På Linghemskolan har ungdomsverksamheten hand om rastverksamheten som är förlagd till fritidsgårdens lokaler i samverkan med högstadieskolan. På Kungsbergskolan medverkar ungdomsverksamheten på rastverksamheten i skolans uppehållsrum. Tjej- och killgrupp bedrivs på Kungsbergsskolan under elevens val. Tjugofem ungdomar deltar på träffar varje vecka. Tjejgrupp bedrevs av personal från fritidsgården med flickor på Linghemskolan under elevens val. Detta pågick under våren. Elevens val i dans bedrivs på Linghemskolan med fritidsledare. Personalen i ungdoms och fritidsverksamheten har medverkat och deltagit vid planering av friluftsdagar på båda skolorna. Personal medverkar på elevråden. Utbyte av lokaler sker på båda skolorna. Ungdomsverksamheten har stöttat de båda högstadieskolorna med personal när det dels varit problem med enskilda elever och har varit personalresurs i en liten grupp av elever på Linghemskolan under våren. Personal har deltagit i studiebesök tillsammans med Linghemsskolans elever på ungdomsmottagningen. Temadagar har planerats och genomförts tillsammans med Linghemskolan under året. Exempelvis Moppedagen. Föreläsning i ungdomars datoranvändande för föräldrar och personal på Ekdungeskolan har genomförts. Samverkansgrupp finns på Linghemskolan med rektor, kurator, verksamhetschef, polis, skolsköterska, fritidsledare och fältassistent från Råd och Stöd. En likadan samverkansgrupp har bildats på Kungsbergskolan efter att behov uttalats av ungdoms och fritidsverksamheten. Denna grupp sammankallas efter behov. En mer övergripande samarbetsgrupp har startat med nyckelpersoner som har ansvar för ungdomarnas välmående. Gruppen är områdesövergripande mellan Kungsberget/Linghem och T 1/ Tornhagen. Följande ingår koordinatorn, skolvärdinnorna, kuratorerna, skolsköterskorna, fritidsledare och verksamhetschefen. Denna grupp har varit verksam under våren. Personal från ungdomsverksamheten deltar i arbetslagsmöten på skolan i Linghem. Verksamhetschefen deltar på föräldraråden i området. Verksamhetschefen har sitt kontor på Linghemsskolans exp. tillsammans med tre rektorer.

5 Ett positivare klimat mellan personalgrupperna i skolan och ungdomsverksamheten syns. Bättre och mer kontakt med ungdomarna när möten sker även under skoltid. Personalen har blivit mer känd och erkänd. Ungdomarna visar ett större intresse för verksamheten även på sin fritid ju fler möten som kommer till stånd. Rastverksamheten på Linghemsgården som är öppen mellan är mycket välbesökt. I genomsnitt besöks verksamheten av 130 olika ungdomar varje dag. Fler medlemmar finns i verksamheterna. Att behålla och utveckla samarbetet med skolorna, samt öka samarbetet med Kungsbergskolan och Ekängsskolan. Ta större aktiv del i barn- och elevhälsoarbetet på skolorna. Ge möjligheter för gymnasieelever att som praktikanter delta som unga ledare i verksamheten. Delta i Linghemskolans utlandsutbyte som heter Open Air. Utveckla och bibehålla de olika samverkansgrupperna om behoven kvarstår. Utöka samarbetet med musikläraren i Linghem för att få till stånd en mer levande musikverkstad. Försöka starta förarbevis utbildning för moped under elevens val i Linghem. Detta blir ett försök som sedan ska kunna spridas till andra skolor.

6 Samverkan med föreningar Att öka samverkan Samverkan sker med Linghems sportklubb på loven. Skolavslutningsarrangemang gemensamt med Himnabadsföreningen, skolan, kyrkan och Linghems sportklubb. Bussning skedde för ungdomar från Kungsberget, Ekängen, Tallboda. En buss gick också från Ekholmen via Vårdsberg. Det har resulterat i en ökning av besökare, från 250 ungdomar till 292 ungdomar 2007 och 280 besökare 2008 med en ganska jämn könsfördelning. Sommarverksamhet bedrivs tillsammans med Himnabadsföreningen. Samarbete med Team Valla, sportisverksamhet i Kungsbergshallen 2 dagar/v. Kontakter med Tallboda IF, Kontakter med NTF, MHF, NBV och SMC när det gäller moppeverksta n och kontakter med kyrkan (Samlaren). Skidläger bedrivs tillsammans med kyrkan (Samlaren). Scouterna i Tallboda lånar lokaler vid dåligt väder på Tallbodagården. Under måndagar och torsdagar har det varit gympa på Tallbodagården för damer och herrar. I Tallboda har personalen medverkat och gemensamt planerat Tallbodadagen tillsammans med fotbollsklubben, scouterna och kyrkan. Verksamheten har också ett samarbete med Linköpings bugg och rock and roll förening som har anordnat danskvällar för ungdomarna i området. Träffar med LUR (Linköpings ungdomsråd). Verksamheten är drivande i föreningsprojektet som ungdomstyrelsen finansierar 2008, med inriktning i första hand mot Ekängen eftersom det inte finns något utvecklat föreningsliv i det området och man inte har så mycket att göra där ännu. Verksamheten har under uppstarten i första hand riktat sig mot årskurserna 4-6. Det är i form av pröva på verksamhet som startade efter novemberlovet. Flera föreningar medverkar bland annat Scouterna, Aktiv ungdom, Team Valla och en ridverksamhet. Dessutom har en ledarutbildning genomförts för ungdomsledare.

7 Moppeverksta n har varit öppen under våren. Deltagarantalet har varit lägre än tidigare. Detta beror på svårigheter att rekrytera rätt personal till verksamheten. En studiecirkel har genomförts med tio ungdomar som har tagit förarbevis på EU moped genom samarbetet med NTF och NBV. Moppeverksta n har varit stängd större delen av hösten. Samarbetet med Team Valla har vilat på grund av saneringen i hallen tidigare och har inte kommit igång ännu. Det är svårt att upprätthålla en regelbunden samverkan med föreningarna. De har svårt att göra mer än man gör med sina ideella krafter. Det positiva med samverkan är att de olika verksamheterna i bostadsområdena har en mycket bättre kännedom om varandra. Tillsammans kan man göra lite mer verksamhet för ungdomarna. Att behålla de kontakter som finns och utveckla dessa samt att hitta nya kontaktnät som ska utmynna i verksamheter för ungdomarna. Moppeverksta n har öppnat i slutet av november. En ledare har rekryterats till verksamheten från område Malmslätt och en yngre timanställd ledare som finansieras av Ånestadsområdet är på gång. Samarbetet fortsätter med NTF. Samarbetet med Linghems SK skall försöka utvecklas. Eventuellt kan man få till stånd en föreningskväll i Linghem. Detta hänger samman med att vi kommer att öppna Moppeverksta n, samt försöka utveckla ett samarbete i Ekängen med skolan för att kunna öppna kvällstid där istället för Kungsbergsskolan. Då kommer personalresurserna att samlas på de båda sistnämnda platserna och stänga fritidsgården i området på torsdagskvällen. Föreningsprojektet är nu på väg att upphöra. Verksamheten kommer att försöka upprätthålla och utveckla samarbetet med föreningarna i Ekängen under 2009 om intresse för detta finns. Bland annat skall pröva på verksamheten marknadsföras till de blivande fyrorna under våren. Det finns också planer att försöka få lite fart på ungdomsverksamheten i Ekängen. Ett förslag är att förlägga en rockkarusell dit och sedan öppna skolan en kväll i veckan.

8 Samverkan med socialtjänst och socialt uppsökande arbete Att skapa ett samarbete som gynnar ungdomarna. Samarbete har skett med Råd & Stöd vad gäller sommarprao. Samarbete sker med Uppbrottet efter behov. Kontakt med kriminalvården har skapats vad gäller samhällstjänst. Ungdoms och fritidsverksamheten har drivit på att samverkansgrupper har bildats i Linghem och i Kungsbergsområdet. I Linghem träffas man regelbundet och i Kungsberget träffas man efter behov. Deltagande aktörer i grupperna är Ungdomsverksamheten (verksamhetschef, fritidsledare), skolorna (rektor, kurator, skolsköterska), polisen och råd och stöd genom fältsekreterarna. Sommarprao på båda gårdarna i verksamheten för åringar. Verksamheten har tagit emot en person som haft samhällstjänst, med ett mycket gott resultat. Fälttjänsten och polis har blivit mer synliga i området. Tätare besök görs i vårt område. Trygghetsrådet i Tallboda har legat lågt under hösten. Att utveckla de kontakter som finns. Att kontakter ska tas med socialtjänsten när moppeverksta n har kommit i gång för att ge möjlighet till kontaktmannaskap i grupp. Att även resursskolorna ska kontaktas för att deras elever ska få möjlighet att delta i moppeverksta n på dagtid. Att initiera en träff med trygghetsrådet i Tallboda.

9 Mötesplatser - lokaler och utemiljöer Leta/hitta nya arenor för ungdomar. Verksamheten har i huvudsak bedrivits på Tallbodagården och Linghemsgården Moppeverksta n har varit igång under våren. Kontakter i Ekängen. Kungsbergskolans uppehållsrum under kvällstid. DIVA- garnisonen (våren)- Arbis (hösten). DIVA är en tjejverksamhet i egna lokaler. Ungdomarna har själva tillsammans med ledaren rustat lokalen till moppeverksta n. Även flickor har deltagit. Moppeverksta n (se mer detaljer under samverkan med föreningar). Ekängen ( se mer detaljer under samverkan med föreningar). Uppehållsrummet på Kungsbergskolan har varit öppen på torsdagar under senare delen av våren och hela hösten med ett lågt deltagarantal. Verksamheten har därmed gjort antagandet att behovet inte är det man trodde utifrån de undersökningar som gjorts. Troligtvis gör närheten till annan fritidsverksamhet att ungdomsverksamheten inte behövs just här. Ungdomsverksamheten avsätter personalresurs för att bedriva DIVA. Personal är också med i styrgruppen för projektet. Flickor som besöker DIVA besöker också fritidsgården i högre utsträckning. Att utveckla moppeverksta n tillsammans med ungdomarna. Verka för att flickor ska delta i högre utsträckning. Det tredje garaget kommer också att utnyttjas för denna verksamhets räkning. Diskutera med de andra områdena angående ekonomisk satsning på moppeverksta n Att utnyttja Passagens ungdomsverksamhet som en ny arena. Att skapa ungdomsverksamhet i Ekängen, under förutsättning att plats och utrymme finns/hittas.

10 Ungdomars delaktighet Ungdomarna ska ha möjlighet att påverka sin fritid. Undersökning i grupp om ungdomars intressen och önskemål om fritidsaktiviteter i år 6-7 på Linghemsskolan och år 7 på Kungsbergsskolan. Grupperna indelades geografiskt för att få veta behoven både i stan och på landsbygden. Genomförande av s.k. 7: ankvällar, öppen gård enbart för år 7 elever. Discogrupp på Tallboda fritidsgård som leds av högstadieungdom. Moppeverksta ns uppbyggnad. Bildande av skidgrupper på gårdarna för en gemensam fjällresa. Fritidsledarna deltar i elevråden på både Kungsbergsskolan och Linghemskolan. Flera resor och andra aktiviteter har initierats av ungdomarna och genomförts. Lisebergsresa, kockduell och övernattningar på hemmaplan är exempel på detta. Tjejer från hela området har varit på tjejmässa i Vimmerby efter egna önskemål. Tjejgrupp (12 st) och killgrupp (10 st) är verksamma i Tallboda. Tillsammans har de åkt på ett gemensamt läger under novemberlovet. Ungdomar och personal byggde ett biorum på Linghemsgården tillsammans. Dessutom har man också målat och fräschat upp cafédelen samt andra rum under våren. Båda arenorna har idélådor och klotterplank för idéer. Högre grad av delaktighet och måluppfyllelse än tidigare. Skidgrupper, tjej och killgrupper skapar grupptillhörighet, vi känsla och ökat ansvar för sig själv och gruppen. Att vara med och bygga ett rum med fritidsledarna, måla, snickra och tycka till om innehållet skapar förhoppningsvis en delaktighet som gör att ungdomarna är mera rädda om det man själv varit med och byggt upp. Man får också lära sig spelreglerna i en demokratisk process på flera olika plan. Det som är igång av grupper och ombyggnation är ett uttryck för ungdomarnas önskemål. Fortsätta arbetet med att ta reda på vad ungdomarna i området vill göra på sin fritid och ge dem möjligheten att förverkliga detta. Fullfölja och återkomma i de processer som är startade med olika intressegrupper. Tjejgruppen kommer att planera och genomföra SPA kvällen för ungdomarna i området. Skapa någon typ av ungdomsråd. Våga släppa mer ansvar till ungdomarna.

11 Kultursatsningar Ungdomarna ska få möjlighet till kulturupplevelser genom eget skapande och olika kulturutbud. Rockkarusellen på Tallbodagården och Linghemsgården med över 100 besökare per speltillfälle. Konsert med lokala band. Studiefrämjandets fritidsgårdsturné för lokala band. Här fanns det också möjlighet att som ungdom vara med och lära sig lite om ljud och ljus i samband med konserten. Teater med Ung utan Pung. Besök på olika idrottsevenemang till exempel ishockey, fotboll (landskamper, damallsvenskan, lokal herrfotboll), motorsport, innebandy med andra ord ett ganska mångfacetterat utbud. Besök på Löfstad slott i form av spökvandring. Aktivitet i musik verkstaden (2 band repar). SPA-kväll för områdets ungdomar. Filmkvällar. Jultraditioner upprätthålls genom att genomföra pepparkaksbak, pyntning till första advent. Skinka samt risgrynsgröt avslutar terminen helgen före jul. Filmnatt har genomförts både i Linghem och Tallboda vid olika tillfällen. Må bra och hälsa har det genomförts kvällar med i både Linghem och Tallboda. Skolavslutnings arrangemang 2008 med 282 besökare genomfördes. Det har givit ungdomarna nya upplevelser tillsammans med fritidsledarna. De flesta ungdomarna skulle inte ta det initiativet att själva gå på en konsert eller gå på en match i damallsvenskan. Det ger spännande infallsvinklar i samtalet, i mötet med ungdomar och är ett led i relationsbyggandet mellan fritidsledare och ungdomarna. Att fortsätta kontakten med olika studieförbund för att få en mer levande musikverksamhet i området. Att använda Passagens ungdomskvällar till ett eget skapande. Att behålla och utveckla de kulturupplevelser som finns.

12 Jämställdhet Öka jämställdheten Personalen delar på de sysslor som finns och bryter de könsroller som är traditionella. Personalen har arbetat med ungdomarnas språkbruk gentemot varandra. Man skall inte behöva acceptera ett nedsättande språk. Båda könen skall känna att man får lika mycket plats på arenorna där verksamheten finns. Tjejgruppen och killgruppen har varit på läger under höstlovet med 16 ungdomar deltog. Då hade man bland annat hade samarbetsövningar på programmet. Det har blivit ett bättre klimat på arenorna och ett bättre språk, vilket i sin tur har fått till följd att trivseln ökar både bland personal och ungdomar. Hitta mer jämställda aktiviteter. Jobba vidare med tjej och killgrupper. Delta aktivt i DIVA-projektet tillsammans med övriga ungdoms och fritidsverksamheter, studieförbundet bilda och KFUM.

13 Övrigt: Personalen försöker utveckla moderna kontakter med ungdomarna via Internet och olika chattsidor. Det innebär att båda gårdarna har MSN adresser och Hotmail. På detta sätt kommuniceras och tas kontakter med ungdomar. Hemsidorna är också under utveckling. Personalen samarbetar i de olika verksamheterna som bedrivs, man hjälps åt vid arrangemang, läger och resor efter bästa förmåga. Samplanering inför olika verksamheter sker också gemensamt i så hög utsträckning som möjligt. Ett föräldramöte har genomförts på förekommen anledning i Tallboda. Föräldrarna kallades via brev och föräldrar till tjugofem olika ungdomar kom till mötet. Personalen informerade och hade dialog med föräldrarna angående ungdomarnas bruk av alkohol och hur man kan tänka som tonårsförälder att vaksamhet är viktigt. Detta mottogs mycket positivt av närvarande föräldrar. Fyra i personalen har utbildats i Örebro preventionsprogram (ÖPP), som syftar till att informera föräldrar om ungdomars alkoholvanor. Detta är ett universellt preventionsprogram, där man på ett enkelt sätt kan informera föräldrar på ett föräldramöte. Steffan Kapellner Verksamhetschef Kungsberget/Linghem

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Fritidsgårdarna Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum 2015-09-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/157-828 Fritidsnämnden Aktivitetslokal i Fisksätra centrum Förslag till beslut 1. Aktivitetslokalen i Fisksätra ska vara tillgänglig för föreningar som i samverkan

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Sammanfattning av Ung Dialog 2007

Sammanfattning av Ung Dialog 2007 Sammanfattning av Ung Dialog 2007 Kultur och Fritid Marknadsföring Ungdomskortet Musik Mötesplatser Busskort Hyra av olika lokaler Spontanidrott Lov aktiviteter Många av gruppdeltagarna upplevde att man

Läs mer

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola år 1-6, fritidsverksamhet, Grundsärskolan 1-6, Träningsskola Läsår: 2015

Läs mer

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011

Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 Likabehandlingsplan Saxnäs skola 2009-2011 I enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever och barnkonventionens grundläggande principer, vill vi påtala

Läs mer

Operativa mål/aktiviteter:

Operativa mål/aktiviteter: Stadsdelsvärdar Stadsdelsvärdarnas huvuduppdrag är att öka tryggheten i Rosengård och verka för ökad medborgarservice samt egenansvar både avseende den fysiska och den sociala miljön. Genom att dagligen

Läs mer

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011.

Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsplan för Hässlehus fritidsgård 2011. Verksamhetsbeskrivning Hässlehus fritidsgård är centralt placerad vid Hässletorg. Fritidsgården delar lokaler med kommundelens bibliotek. Fritidsgården ansvarar

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga?

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? En rapport utifrån de öppna frågorna i LUPP-enkäten (Lokal Uppföljning Av Ungdomspolitiken), som besvarades av unga i Luleå i åk 8 och år 2 på gymnasiet ht

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Rapport från; Sammanställt av Marcus Häggström

Rapport från; Sammanställt av Marcus Häggström Rapport från; Sammanställt av Marcus Häggström 1 Idé - verkstad Unga i Söderhamns Kommun Den 3 april hölls en idéverkstad i Aktivitetshuset Söderhamn. Ledare för idéverkstaden var Sven Persson, Samhällsmedicin

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola

Dokumentation av kvalitetsarbetet för. förskoleklass, grundskola 1 (9) Dokumentation av kvalitetsarbetet för förskoleklass, grundskola vid Väderstads skola Läsåret 2013/2014 Syfte och målgrupp Huvudsyftet med denna dokumentation av pågående kvalitetsarbete är att vara

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Barn och ungdomspolitiska programmet Måluppfyllelse 2008 2010. Ansvarig nämnd BUN

Barn och ungdomspolitiska programmet Måluppfyllelse 2008 2010. Ansvarig nämnd BUN rätt till skydd och trygghet Barn och ungdomsen ges i uppdrag att, i samverkan med berörda er och föräldrar, arbeta för att främja säkra skolvägar samt att tillse att samtliga skolmiljöer utgör en trygg

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner,

Läs mer

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger

Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Polisutbildningen vid Umeå universitet Höstterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapport nr. 83 Ersängskolans förebyggande arbete mot droger Författare: Sammanfattning Ungdomars inställning till droger

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Karta över Skärholmens stadsdelsnämnds utbud av Fritidsverksamhet i egen regi

Karta över Skärholmens stadsdelsnämnds utbud av Fritidsverksamhet i egen regi Bilaga 2) Karta över Skärholmens stadsdelsnämnds utbud av sverksamhet i egen regi Uppdrag Stadsdelsnämndens uppdrag till fritids, 2005 vilket fortfarande gäller - Det ska finnas lokala mötesplatser/träffpunkter

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011-2012 Definition av likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Sävsjö Kristna Skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras

Fritidsgårdsverksamhet. Dokumentets syfte Dokumentet anger hur fritidsgårdsverksamhet i Nacka ska utföras RIKTLINJE Fritidsgårdsverksamhet Dokumentets syfte Dokumentet anger hur i Nacka ska utföras Dokumentet gäller för Utförare av som utförs på uppdrag av Nacka kommun Förutsättningar för uppdraget Utföraren

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Montessoriförskolan Fröhuset och Montessoriskolan Växthuset samt för fritidsverksamheten

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Montessoriförskolan Fröhuset och Montessoriskolan Växthuset samt för fritidsverksamheten Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Montessoriförskolan Fröhuset och Montessoriskolan Växthuset samt för fritidsverksamheten 2011-2012 Innehållsförteckning Plan för likabehandling

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Ödenäs fritidshem består av en avdelning. Västergården samt barn från förskoleavdelningen Mellomgården.

Läs mer

Ung livsstil. Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun

Ung livsstil. Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun Ung livsstil Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun Inledning Fakta Ung livsstil 2012 hade följande underlag till studien: 713 barn i mellanstadiet skolår 5 (svarsfrekvens: 90%),

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N handlar om: 1. att främja barns och elevers lika rättigheter. 2. att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2015 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2016-02-11 Av HSNÖ Av KS Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas

Läs mer

1. Hur samordnar vi våra resurser med idrotten idag?

1. Hur samordnar vi våra resurser med idrotten idag? 1. Hur samordnar vi våra resurser med idrotten idag? Ex. personellt/ekonomiskt, struktur/mötesplatser, kompetenshöjning/utbildning Åmål: Nära samarbete med SISU-konsulent, som alltid är tillgänglig. Vardaglig

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

LIKA-behandlingsplan

LIKA-behandlingsplan LIKA-behandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2015/2016 1. Skolans vision för likabehandlingsarbetet Barnen som går i Arthur Engbergskolan och i vår fritidsverksamhet skall känna sig trygga och glada.

Läs mer

Mette Agborg & Lisa Berger

Mette Agborg & Lisa Berger IDA från projekt till levande verksamhet Mette Agborg & Lisa Berger Paper presenterat vid konferensen 14-15 oktober 2009 i Borås IDA från projekt till levande verksamhet Vuxenstuderande är en viktig målgrupp

Läs mer

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström

för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström för Kramforsskolan Elevhälsoteam Ingrid Fahlén Ann-Charlotte Andersson Fredrik Thelin Anita Viberg Ida Dahlén Eriksson Malin Wiberg Allan Sundström Inledning Vid Kramforsskolan skall det råda nolltolerans

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

kuratorer, psykologer, skolsköterskor, specialpedagoger (förskola), innebär att två rektorer finns i psykolog, och

kuratorer, psykologer, skolsköterskor, specialpedagoger (förskola), innebär att två rektorer finns i psykolog, och Fråga 1: Hur är kommunens stödteam uppbyggt. Vilka verksamheter ingår? Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv I nuläget har vi det som kallas Stödteamen är Psykolog, kurator, Följande yrkesgrupper

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun

Kvalitetsredovisning 2009/2010. Hults förskola Eksjö Kommun Kvalitetsredovisning 2009/2010 Hults förskola Eksjö Kommun 1 Innehållsförteckning: 1. Övergripande information 1.1 Fakta om Hults förskola 1.2 Ansvar för kvalitetsredovisningens innehåll 1.3 Rutiner och

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Förskoleklass Strömtorpsskolan. Förskoleklass. Läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2014/2015 Förskoleklass Strömtorpsskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem Ansvariga för planen Susanne Berndtros, rektor Likabehandlingsgruppen

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010. Lingårdens förskola

Kvalitetsredovisning 2010. Lingårdens förskola Bildningsförvaltningen Lingårdens förskola Margareta Öjebo Kvalitetsredovisning 2010 Lingårdens förskola Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

Ansökan Järvalyftet Idrott 2013/14

Ansökan Järvalyftet Idrott 2013/14 Ansökan Järvalyftet Idrott 2013/14 Den budget som är lagd är tänkt att gälla 1 aug 2013 31 juli 2014. Idrottsatsningen i Järvalyftet har hittills verkat i sex år och det finns ett fortsatt stort behov

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2009 STRÖMSTADS KOMMUN Barn- och Utbildningsförvaltningen Odelsbergsskolan Inlämnad av: Brittmari Marberger Barn- och utbildningsförvaltningen Förskola och Grundskola Kvalitetsredovisning

Läs mer

Veckobrev (v. 39) Hej!

Veckobrev (v. 39) Hej! Veckobrev (v. 39) Hej! Åter är det fredag igen och dagarna rinner förbi lika snabbt som regndropparna på fönsterrutan. Likt förra veckbrevet ber vi även i detta att se till att era barn har med sig rätt

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 1 BAKGRUND Likabehandlingsarbetet regleras av diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800). Likabehandlingsarbetet behövs för att skapa en skola

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande:

Läs mer

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007

Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Presentation av det förebyggande arbetet i Åtvidabergs kommun, 2007 Bakgrund Åtvidabergs kommun tilldelades statligt bidrag för att anställa en drogsamordnare. Samordnaren påbörjade sitt arbete den 15

Läs mer

Rapport Dagmarprojekt. När man mår dåligt. Om tidig upptäckt och tidiga insatser mot psykisk ohälsa i gymnasieskolan

Rapport Dagmarprojekt. När man mår dåligt. Om tidig upptäckt och tidiga insatser mot psykisk ohälsa i gymnasieskolan Rapport Dagmarprojekt När man mår dåligt Om tidig upptäckt och tidiga insatser mot psykisk ohälsa i gymnasieskolan Projektledare Bosse Larsson, 2002 Handledare Med.dr. Mikael Sandlund Bakgrund Under de

Läs mer

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10

Skärgårdsskolan. Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Skärgårdsskolan Lokal arbetsplan läsåret 2009/10 Innehåll Inledning 2 Förutsättningar.. 2 Elevernas arbetsmiljö.3 Elevernas lärande och skolans studieresultat.4 Elevernas personliga och sociala utveckling.

Läs mer

Frågor och svar från Demokratidagen 2013

Frågor och svar från Demokratidagen 2013 Frågor och svar Demokratidagen 2013 Torsdagen den 17 oktober genomfördes Demokratidagen 2013 på Sliperiet. Totalt deltog ca 140 personer och ca 15 st jobbade med det praktiska runt dagen. Av dessa 140

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2015 FÖRSKOLA

KVALITETSREDOVISNING 2015 FÖRSKOLA 2015-06-22 KVALITETSREDOVISNING 2015 FÖRSKOLA Område/förskola/arbetslag: Ansvarig förskolechef: Klippans förskola, Bredaryd Evelina Josefsson 1 Sammanfattande bedömning Max 1 A4-sida. Rektors/arbetslagets

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1 Verksamhetsplan 2015 Bilaga 1 Verksamhetsmål 1 Ledord: Gemenskap Vi vill verka för att föreningarna känner mening och glädje över att vara del av Equmenia Väst, och att föreningarna upplever att Equmenia

Läs mer

KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD. att delge kulturnämnden och socialnämnden för barn och unga redovisningen.

KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD. att delge kulturnämnden och socialnämnden för barn och unga redovisningen. Uppsala KOMMUN V- -to \ /V^AÄe fe.-> KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Ulf Lundström 2014-11-21 BUN-2014-1810 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av uppdrag om

Läs mer

1 januari 20 oktober 2015 Inbrott i bostad Lokalpolisområde Norrmalm Stockholm 460 (359) Lidingö 127(110) Siffra inom parentes = fullbordade inbrott

1 januari 20 oktober 2015 Inbrott i bostad Lokalpolisområde Norrmalm Stockholm 460 (359) Lidingö 127(110) Siffra inom parentes = fullbordade inbrott Boendesamverkan Flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag och stadsdelsförvaltningar / kommun i samverkan mot olika former av brott i Lokalpolisområde Norrmalm. 1 1 januari 20 oktober 2015

Läs mer

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (5) 2009-03-01 FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN Bakgrund Staden gjorde 2005 en utredning om var samordnings-

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande. Högakustenskolan. behandling för 2015/2016

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande. Högakustenskolan. behandling för 2015/2016 Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling för Högakustenskolan 2015/2016 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Vision 3 Övergripande mål 3 Bestämmelser 4 Diskrimineringslagen 4 Skollagen 4 Övriga

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling. för Landvetterskolans tidigaredel 2009-10-21 Likabehandlingsplan för Landvetterskolans tidigaredel Handlingsplan mot alla former av kränkande behandling 2009-10-21 Innehåll 1. Ställningstagande 3. 2. Mål 3. 3. Åtgärder för att nå målen 4. 4. Förebyggande

Läs mer

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Inledning Kravet på kvalitetsredovisning regleras i Förordning

Läs mer

Vad gör du på din fritid?

Vad gör du på din fritid? Vad gör du på din fritid? Mellan perioden 12-24 maj 2009 fick Vännäs medborgarpanel möjligheten att svara på sin andra enkät som handlade om vad vi ägnar vår fritid åt. Enkäten bestod av sex stycken bakgrundsfrågor

Läs mer

Kvalitetsrapport. Parkskolan. Fritidshem. Läsåret 2013/2014. Lergöken, Bikupan, Sjöboden. Ansvarig rektor: Ann-Kristin Brännström

Kvalitetsrapport. Parkskolan. Fritidshem. Läsåret 2013/2014. Lergöken, Bikupan, Sjöboden. Ansvarig rektor: Ann-Kristin Brännström Kvalitetsrapport Fritidshem Läsåret 2013/2014 Parkskolan Lergöken, Bikupan, Sjöboden Utbildningens syfte Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan,

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE

BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE BROTTSFÖREBYGGARNA I GÄVLE VERKSAMHETS- PLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Brottsförebyggarna i Gävle (BIG) utgår i sitt arbete från att olika former av destruktivt beteende, från barn och ungdomars sida,

Läs mer

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen!

SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! SÅ SÅ HÄR ÄR ÄR VÅRA LIV, egentligen! 1 Ungdomar vår framtid För att skapa en framgångsrik kommun behöver vi beslutsfattare veta en hel del om hur medborgarna ser på sin vardag. Med sådana kunskaper som

Läs mer

1. Motionen. Kultursekretariatet. Rapport Kulturupplevelser för regionens unga

1. Motionen. Kultursekretariatet. Rapport Kulturupplevelser för regionens unga Kultursekretariatet Diana Ghinea, diana.ghinea@gmail.com Rapport Kulturupplevelser för regionens unga 1. Motionen... 1 2. Befintliga satsningar... 2 3. Utredningen... 3 3.1 Finansiella aspekter... 3 3.2.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Myggenäs skola. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5

Myggenäs skola. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor namn Inger Fält Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010. för. Grundskoleverksamheten i Storfors kommun. Bjurtjärns skola

Kvalitetsredovisning 2010. för. Grundskoleverksamheten i Storfors kommun. Bjurtjärns skola Kvalitetsredovisning 2010 för Grundskoleverksamheten i Storfors kommun Bjurtjärns skola Innehåll 1. Inledning Sid. 1 2. Beskrivning av verksamheten Sid. 1 3. Elever Sid. 1-2 4. Personal Sid. 2 5. Förutsättningar

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

På fritidsgår n kallar man inte nå n för hora. Fritidsgården en trygg plats för ungdomars

På fritidsgår n kallar man inte nå n för hora. Fritidsgården en trygg plats för ungdomars På fritidsgår n kallar man inte nå n för hora Fritidsgården en trygg plats för ungdomars Innehåll: Fritidsgård Vad menas med det? Vad står fritidsgård för? Vuxna med ansvar Fritidsledarens uppgift Vad

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer