Svartlå mer än bara en by

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svartlå mer än bara en by"

Transkript

1 Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för antalet barn på förskolan som har ökat från 9 barn år 2001 till 26 barn år Det är nästan en tredubbling på sex år Elevantal på förskolan i Svartlå Svartlå tillhör den tätortsnära glesbygden som har stora möjligheter att växa om nödvändig samhällsservice finns kvar. Vår bedömning är att den inflyttning vi har sett de senaste åren har goda förutsättningar att fortsätta. Fortfarande bor det många äldre personer i Svartlå vilket gör det troligt att det även framöver kommer att finnas tillgång till hus för de barnfamiljer som vill flytta hit. Även barnafödandet har stora förutsättningar att öka eftersom många av de hus som sålts nyligen har köpts av unga familjer med inga eller få barn. Men en förutsättning för att denna positiva trend skall kunna fortsätta är att skolan får vara kvar. Gärna med ett löfte som sträcker sig över flera år. Bevara skolan i Svartlå mer information på 1(7)

2 Företagande Svartlå är en bygd med mycket entreprenörsanda. Det visar sig inte minst i att det på 150 hushåll finns inte mindre än 33 företag i Svartlå. Vi ser också med stor spänning fram emot den satsning som är planerad i Storklinten och som förväntas ge upp till 30 helårsjobb och ytterligare ett antal säsongsanställda. Entreprenörsandan visar sig också i att Svartlå har en mycket aktiv byaförening som arbetar hårt för att göra Svartlå till en bra plats att bo på. Elevantal Skolan i Svartlå När vi räknar de barn som går i skolan idag och de yngre barn som bor i skolans upptagningsområde så kan vi se att det kommer att finnas mellan 30 och 35 elever så långt fram som det går att beräkna. Då har vi inte räknat den fortsatta inflyttning av barnfamiljer som vi förväntar oss om ett långsiktigt beslut fattas att skolan skall vara kvar. Pedagogik Det finns inga undersökningar som visar att pedagogiken eller den sociala fostran på något sätt skulle vara sämre i en så kallad byaskola. Skolverkets studie Stora och små grundskolor i ett likvärdighets- och regionalperspektiv (Skolverket 1996) jämför stora och små skolor. I den studien kunde man inte hitta några påtagliga skillnader i elevernas baskunskaper i jämförelsen stora/små skolor. Det finns både för- och nackdelar med den lilla skolan men man kan inte visa att någon skolstorlek är kvalitativt överlägsen. Liknande studier gjorda i USA, Sverige och Danmark pekar i samma riktning. Ekonomi Vi betvivlar starkt att en nedläggning skulle innebära någon ekonomisk besparing för kommunen som helhet. Men eftersom vi inte får tillgång till förvaltningens ekonomiska uträkningar så har vi ingen möjlighet att göra några egna detaljerade beräkningar. De besparingar vi kan se handlar om till kronor efter att de ökade kostnaderna för skolskjuts dragits bort. En sådan besparing äts upp om en enda barnfamilj flyttar från Svartlå till en annan kommun. Bevara skolan i Svartlå mer information på 2(7)

3 Arbetstillfällen Konsekvenser för bygden Skola, fritids och förskola sysselsätter idag 14 personer. Inte alla på heltid men det motsvarar ca 700 arbetstillfällen i en stad som Boden. Ungefär 80 % av personalen bor idag i Svartlå. På sikt är det troligt att en del av dessa kommer att lämna Svartlå när det inte längre finns arbetstillfälle för dem. Föräldrar Det finns en hel del familjer där båda föräldrarna jobbar i Svartlå. Många av dem med egna företag. För dem innebär en flytt av skolan till Bredåker eller Harads 6 8 mils pendling varje dag eftersom skolskjuts inte erbjuds om man har plats på fritids. Det skulle innebära en kostnad på kr i månaden och dessutom 2-3 arbetsdagar som försvinner till bilkörning varje månad. Det är mycket troligt att flera av dessa familjer kommer att lämna Svartlå efter en eventuell stängning av skolan. Det finns också föräldrar med skiftjobb som använder mor- och farföräldrar för att hämta och lämna barnen i skolan och på förskolan. Om förskolan flyttas till Bredåker är detta inte längre möjligt. De här barnen kommer då att behöva fritidsplats och i vissa fall även OB-plats. Socialt För en liten by som Svartlå går det nästan inte att överdriva den betydelse som skolan har för hela bygden. Skolan är så otroligt mycket mer än bara en skola. En gång i månaden ordnas välbesökt skolcafe. Årligen ordnas arrangemang som lucia och olika föreställningar. Gymnastikhallen används till så mycket mer än bara skolverksamhet, gymnastik, innebandy, dans och olika samlingar för boende i bygden är exempel på detta. Utflyttning Det finns föräldrar som är övertygade om att det inte är bra för barnen att åka buss eller bil till skolan. Vissa av dessa föräldrar sätter barnen först och stängs skolan i Svartlå så kommer de att flytta för sina barns bästas skull. Detta är inga tomma hot. Vi vet att det finns föräldrar som redan börjat undersöka möjligheterna att sälja sitt hus så snabbt som möjligt. De är oroade att det blir omöjligt att sälja efter ett nedläggningsbeslut. Det pratas redan om att det är viktigt att vara snabbt ute med sitt hus till försäljning. Förlusten av lanthandeln som är en trolig följd av ett nedläggningsbeslut och förlusten av arbetstillfällen på skolan bidrar till ytterligare utflyttning. Man är då inne i en ond spiral som kan resultera i en väldigt snabb tömning av Svartlå. Ett exempel på hur snabbt det kan gå är Sandträsk. Skolan i Sandträsk stängdes 1994, två år efter det tvingades affären stänga. År 1994 bodde det ca 90 personer, varav 20 barn, i byn. Sex år senare fanns bara 42 vuxna och 3 barn kvar. På sex år hade 50 % av innevånarna och 85 % av barnen lämnat Sandträsk. Hur många av dessa som även flyttat från Bodens kommunen vet vi inte. Bevara skolan i Svartlå mer information på 3(7)

4 Lanthandel Byns Lanthandel uppger själv i ett brev till barn och ungdomsförvaltningen att de är mycket oroade för vad en stängning av skolan skulle innebära för dem. De kämpar redan idag hårt för att få verksamheten att överleva. Affären levererar idag varor till både skolan, förskola och fritids. Dessutom förväntar de sig en minskning när den personal som finns på skolan idag börjar göra sina inköp på den nya arbetsorten. Företag Företagare i Svartlå har 30 % av sin marknad i Svartlå med omnejd. Den utflyttning som skulle bli följden av en stängning av skolan skulle allvarligt hota många av de företagens överlevnadsmöjlighet. Det finns också företagare som har valt att ha sina kontor i Svartlå och pendlar hit för att det finns fungerande skola och förskola. Vid en stängning av förskola och skola kommer de att flytta sina företag till orter med fungerande förskola och skola. Edefors Svartlåborna använder idag bland annat vårdcentral, apotek och högstadium i Harads. Den utflyttning som vi förväntar oss i Svartlå efter ett eventuellt nedläggningsbeslut kommer därför på sikta även att påverka förutsättningarna för samhällservice i Harads. Bevara skolan i Svartlå mer information på 4(7)

5 Beslutsunderlag Våra krav Vi kräver att en ordentlig utredning görs om vilka konsekvenser en nedläggning får för våra barn, Svartlå, Edefors och Bodens kommun före ett eventuellt beslut om nedläggning tas. I en sådan utredning skall bland annat nedanstående punkter undersökas och besvaras. Vi kräver också att få vara delaktiga i processen. Med delaktighet menar vi att vi skall få vara med i arbetet med undersökningen och i arbetet med att ta fram förslag. Att vi får yttra oss i efterhand till en utförd utredning och över ett färdigt förslag uppfyller inte vårt krav på delaktighet. Att utreda 1. Vilka ekonomiska konsekvenser får ett nedläggningsbeslut för förvaltningen, kommunen och samhället? En sådan analys skall åtminstone innehålla följande punkter: a) Vilka personalminskningar kan göras vid en nedläggning? b) Vilka besparingar kan göras på skolbygganden vid en nedläggning? c) Vilka andra besparingar kan göras vid en nedläggning? d) Hur stora blir kostnaderna för skolskjuts om skolan läggs ner? Den utredning som vi hittills sett om detta är inte komplett. Dessutom måste eventuella investeringsbehov för att få säkra hållplatser utredas. e) Skolbyggnadens värde i alternativ användning. Alternativt rivningskostnad. f) Måste personal sägas upp? Kommer i kommunen boende lärare att i så fall flytta till annan kommun? g) Hur många familjer kan tänkas flytta till en annan kommun på grund av ett nedläggningsbeslut? Och vad innebär det för kommunen? h) Vilka investeringar krävs i Harads respektive Södra Bredåker om förslaget genomförs? i) Hur påverkar minskad inflyttning och ökad inflyttning kommunen? Vad innebär det för skatteintäkter och skatteutjämningsbidrag? 2. Vilka andra möjligheter finns för att spara? a) Finns det möjlighet till besparing genom utökat samarbetet med skolorna i Harads och Bredåker? b) Kan man sänka kostanden för skolmåltider? Finns det möjligheter att leverera mat till andra kunder? Ex. äldreomsorgen. Kan maten köpas externt istället? c) Möjlighet att minska lokalkostnader genom samnyttjande av lokaler eller ideella insatser av föräldrar. Kan lokalerna ge intäkter sommartid som vandrarhem, lägerskola eller något annat? d) Möjlighet att minska driftkostnaderna. Tex. genom byte till annan uppvärmning. Idag används olja. e) Finns det insatser som föräldrar och andra bybor kan stå till tjänst med? 3. Vilka konsekvenser får det för barnen om man stänger skolan? a) Hur mycket längre restid får eleverna? b) Hur mycket längre dagar kommer en stängning att innebära för barnen? Och vad Bevara skolan i Svartlå mer information på 5(7)

6 innebär det för barnens möjlighet till fritidsaktiviteter? c) Vilka risker kommer skolskjuts att innebära? Kan kommunen garantera att inga barn skall behöva stå längs 97:an och vänta på bussen? d) Vilka möjligheter har skolgården i Södra Bredåker att ta emot barnen från Svartlå? e) Vad innebär förslaget för de barn som har så kallade tretimmarsplatser? f) Vad kommer en stängning av skolan att innebära för barnens tobak-, alkohol- och droganvändning? 4. Pedagogisk kvalitet och social miljö? a) Finns det skillnader i förutsättningar för undervisning i den gamla och den nya skolan? Har någon av skolorna unika resurser? Hur kan de värderas? b) Vilka pedagogiska vinster finns att få vid en större respektive mindre skola? c) Finns det någon särskild pedagogisk inriktning vid någon av skolorna? Hur kan det värderas? d) Vad anser personal, föräldrar och elever om respektive skolas pedagogiska kvalitet och social miljö? e) I vilken grad används utemiljön som en resurs i utbildningen? f) Används hembygden med dess specifika tillgångar och problem i undervisningen? I elevernas arbeten? g) Finns personer i bygden som kan tillföra undervisningen särskilda kvaliteter? 5. En ordentlig analys av befolknings- och elevutvecklingen. Det underlag som används av BUF idag är felaktigt. 6. Vilka möjligheter finns att öka antalet elever i Svartlå? En möjlighet kan vara att göra skolan till en profilskola inom Hälsa och Idrott vilket föreslagits av skolans verksamhetsstyrelse. 7. Kan kommunal friskola vara ett alternativ till att lägga ner skolan? 8. Vilken roll har skolan för utveckling av bygden idag? 9. Vilken roll spelar skolan för lokala företags möjligheter att rekrytera folk? 10. Vilka konsekvenser får det ökade antalet resor för miljön? 11. Vilken betydelse har skolan för annan samhällsservice som t.ex. lanthandel och tillgång till gymnastikhall? Flera av frågeställningarna är hämtade från Hur kan glesbygdskolor värderas? Av Jörgen Lithander och Joacim Möhlnhoff. Bevara skolan i Svartlå mer information på 6(7)

7 Se till helheten Slutligen kräver vi att frågan om en eventuell nedläggning av skola och förskola i Svartlå skall avgöras på en högre nivå än BUN. Vi vill att frågan lyfts till en nivå där man ser till helheten i stället för att bara ta hänsyn till kvadratmeter och pengar i ett snävt perspektiv. Ingemar Karlsson Ordförande i Svartlå Byaförening Jennie Segerberg Ordförande i Sandträsk Gransjö Byagemenskap Bevara skolan i Svartlå mer information på 7(7)

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse.

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Gunilla Nilsson Suikki Förvaltningschef Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. I Kramfors satsar vi på barnen/eleverna. Vi

Läs mer

Strukturförändring Kungsängsskolan

Strukturförändring Kungsängsskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1(9) 2012-04-01 BUN-387/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Lokal pedagogisk planering. Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan.

Lokal pedagogisk planering. Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan. Lokal pedagogisk planering Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan. Elevgrupp: Fritidshemmets :or är 25 elever. De är ansvariga för godis, frukt och läskförsäljning

Läs mer

VÄNGE HAR VI VALT...

VÄNGE HAR VI VALT... VÄNGE HAR VI VALT... Vi möter kraven i nya lärar-reformen med de resurser som finns idag! Vi kan möta besparingskraven med effektiviseringar/förändringar inom nuvarande organisation! Föräldrar och barn

Läs mer

När det gäller allmänheten så har dialogen varit ännu knappare, då politiker inte insett att beslutet även drabbar alla invånare.

När det gäller allmänheten så har dialogen varit ännu knappare, då politiker inte insett att beslutet även drabbar alla invånare. Bilaga till KF skrivelse 2016-06-16 1(5) 1. Allmänt Vi har tagit del av de fyra underlag, som beskriver det pågående skedet, nämligen BoU framskrivning [BoU], Sweco rapport Utvärdering och utredning av

Läs mer

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort.

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Bakgrund

Läs mer

Policy Modell för attraktiv förskola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv förskola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv förskola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv förskola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

Till: Gislaveds kommun Barn- och Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen

Till: Gislaveds kommun Barn- och Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Till: Gislaveds kommun Barn- och Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Vi vill med detta brev sammanfatta de som vi ser som

Läs mer

för Klinte rektorsområde

för Klinte rektorsområde Eskelhem skolas föräldraförening Brittis Benzler samt övriga ledamöter Barn- & utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsförvaltningen 62182VISBY i Eskelhem 2011-12-20 Angående förvaltningens för Klinte

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-09-18 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv skola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

"Kostnaden för en tom skola i Stånga? Nej, den får en annan förvaltning ta".

Kostnaden för en tom skola i Stånga? Nej, den får en annan förvaltning ta. "Kostnaden för en tom skola i Stånga? Nej, den får en annan förvaltning ta". "Vi kan erbjuda en attraktiv mötesplats som präglas av det goda ö-livet med trygghet och livslust, kultur, natur och ett levande

Läs mer

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden Vår butik! Totebo 2 En plats för bygden Denna folder har Kommunens Landsbygdsutvecklare tagit fram på uppmaning av oss i Totebo-Yxereds Samhällsförening. Vi har varit behjälpliga med en del information

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga?

Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? Hur gör vi Luleå till en bättre stad för unga? En rapport utifrån de öppna frågorna i LUPP-enkäten (Lokal Uppföljning Av Ungdomspolitiken), som besvarades av unga i Luleå i åk 8 och år 2 på gymnasiet ht

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Sätra rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma med underlag,

Läs mer

Skolstrukturutredning

Skolstrukturutredning LUDVIKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) Mikael Carstensen Social- och utbildningsnämnden Skolstrukturutredning Bakgrund Under augusti och september 2015 så genomförde två representanter från SKL (Sveriges

Läs mer

Barnen från Långträsk som går i Öjebyn, var är de medräknade i underlagen?

Barnen från Långträsk som går i Öjebyn, var är de medräknade i underlagen? Anteckningar från medborgardialog Sjulnäs, 25 april 2013 Frågor kring konkreta förslag Barnen från Långträsk som går i Öjebyn, var är de medräknade i underlagen? Vilken kvadratmeteryra har man beräknat

Läs mer

Remiss - Dnr 31-2014:802 - Ansökan från Svartådalens Skola AB

Remiss - Dnr 31-2014:802 - Ansökan från Svartådalens Skola AB SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\ Staben\BLN\2014\2014-03-11\Ärende 9 Remiss skola Svartådalen.docx SKOLFÖRVALTNINGEN 1 (5) DNR 2014/261 BILAGA BLN 2014/13/2 ÄRENDE 9 BENNY WETTERBERG DIREKT: 0224-74 80

Läs mer

Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd. Våga Värna. Om Haraker Skola!

Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd. Våga Värna. Om Haraker Skola! Till samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna Kommundelsnämnd Våga Värna Om Haraker Skola! Till: Från: Samtliga ledamöter och ersättare i Skultuna kommundelsnämnd Engagerade föräldrar och boende i Haraker

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet:

Elevernas delaktighet: Vårdnadshavarnas delaktighet: Personalens delaktighet: 1 Vår vision: Vår vision på Långängskolan är att alla elever ska vara trygga, trivas och må bra. Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling. På Långängskolan skall alla elever och

Läs mer

Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning. Vad av följande tror du att Nya Ostkustbanan är? Kön Ålder Utbildning

Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning. Vad av följande tror du att Nya Ostkustbanan är? Kön Ålder Utbildning Vilken är din kännedom om Nya Ostkustbanan Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65- år Grundskola Gymnasium Universitet Antal intervjuer 1000 503 497 212 354 258 176 117 483

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Barnkonventionen i praktiken

Barnkonventionen i praktiken Barnkonventionen i praktiken Skribenter Meimone Johansson, Pontus Segefalk, Anna Gullberg Zilan Isik, Alexander Mogren, Kiana Favre Sida 1 Vi är sex ungdomar som under två veckor har sommarjobbat som kommunutvecklare

Läs mer

Alkohol, tobak, narkotika och dopning

Alkohol, tobak, narkotika och dopning 7 APRIL 21 Alkohol, tobak, narkotika och dopning Elever i årskurs sju och gymnasiets första år tillfrågades om alkohol- och tobaksbruk, liksom om inställning till narkotika, och om de använt narkotika

Läs mer

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011.

2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna år 2011. 2012-02-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:2 Folkmängd och befolkningsförändringar i Eskilstuna

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Rapport. Lokal samhällsutveckling i Godegård 2000-2010

Rapport. Lokal samhällsutveckling i Godegård 2000-2010 Rapport Lokal samhällsutveckling i Godegård 2000-2010 Vi har jobbat med materialet till och från: Birgitta Karlsson, Bodil Wahlberg, Pia Hjelmar, Pia Folin, Sara Karlsson, Annika Linder, Anette Linder

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt.

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt. Till Planutskottet i Höganäs kommun Planavdelningen, Jakob von Post UTVECKLINGEN AV NYHAMNSLÄGE Sammanfattning Med stor oro ser Nyhamns Byförening på den avsaknad av utveckling som nu tycks gälla för vår

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Bostäder för studenter

Bostäder för studenter Bostäder för studenter Rapport i projektet Etablering av det stadsintegrerade Linnéuniversitetet. Handläggare Datum Johanna Andersson 2011-11-18 Susanne Eriksson Bostäder för studenter Vi har undersökt

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Klöverträskbygden Sammanfattning av presentationen vid medborgardialogen i Antnäs den 3 november 2015

Klöverträskbygden Sammanfattning av presentationen vid medborgardialogen i Antnäs den 3 november 2015 Sammanfattning av presentationen vid medborgardialogen i Antnäs den 3 november 2015 1 S i d a INNEHÅLL Klöverträskbygdens kulturstråk... 2 Vad händer i Klöverträskbygden?... 4 Fyra pusselbitar som driver

Läs mer

LOKAL EKONOMISK ANALYS

LOKAL EKONOMISK ANALYS LOKAL EKONOMISK ANALYS Med fokus på kvinnors företagande Winnet arbetar för att undersöka strukturer och organisationer som påverkar kvinnors företagande. I Östergötland är andelen kvinnor som driver företag

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 1 Barn- och ungdomsnämnden 2009-06-17 Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Skoltaxi inom Piteå kommun

Skoltaxi inom Piteå kommun Skoltaxi inom Piteå kommun Till dig som har blivit beviljad skolskjuts Skoltaxi Piteå kommun 1 Gå till hållplatsen Var i tid Vänta på bilen Välkommen till skoltaxi Vi på skolskjutsteamet har tillsammans

Läs mer

Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd

Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan för en mer levande Sankt Anna-bygd Underlag för fortsatt dialog om framtidens Sankt Anna, se inbjudan på baksidan. Sankt Anna-paketet en samlad handlingsplan

Läs mer

Gånghesters föräldraförening

Gånghesters föräldraförening Till Dalsjöfors kommundelsnämnd Gånghester 2009 11 17 Gånghesters föräldraförenings hemställan till kommundelsnämnden i Dalsjöfors Gånghesters föräldraförening Mål för föräldraföreningen Gånghester Innehåll

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Svar på frågor om Glesbygdens utveckling, Riksgränsenområdet. 2013 11-18

Svar på frågor om Glesbygdens utveckling, Riksgränsenområdet. 2013 11-18 Svar på frågor om Glesbygdens utveckling, Riksgränsenområdet. 2013 11-18 Eftersom det blev lite tidsbrist har jag nu valt att fokusera på mitt område, Riksgränsen. Men trots att jag smalnade av, så har

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder

Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Barn- och utbildningskontoret 20160413 Skolområde Väster/Söder Rapport från tillsynsbesök på Stensbergskolan 13 april 2016 Besöket varade mellan 13.00 och 15.30 Deltagare: Rektor/förskolechef: Nils-Göran

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

Inflyttning till Skåne

Inflyttning till Skåne 2 8 A t t r a k t i o n s k r a f t A t t r a k t i o n s k r a f t 2 9 inrikes flyttningar till och från skåne 2005 efter flyttarnas ålder Källa: SCB Inrikes flyttningar till och från (nettoflyttning)

Läs mer

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola

Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola Barn- och utbildningsförvaltningen 1(5) 2014-09-12 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Utredning om lokalutnyttjande vid Västerhejde skola (BUN 2013/250, RS 2014/418) Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

Andra familjeekonomiska stöd

Andra familjeekonomiska stöd Andra familjeekonomiska stöd De familjeekonomiska stöden är viktiga för de flesta barnfamiljers ekonomi. Det finns tre typer av förmåner: generella bidrag som till exempel allmänna barnbidrag, försäkringar

Läs mer

Företagsamhetsmätning Uppsala län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Uppsala län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Uppsala län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Uppsala län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alafors

Ortsutvecklingsmöte i Alafors MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum och tid 24-04-, 19:00-21:15 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Alebackens cafeteria, Alafors Erik Karlsson, ordförande Thor Eliasson, 1:e vice ordförande Åke Niklasson,

Läs mer

PRAO. PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016)

PRAO. PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016) PRAO PP Av Michaela Bärlund, Studie- och yrkesvägledare (2015), reviderad av Moa Bergendahl (2015-2016) VAD ÄR MENINGEN MED PRAO? Praktisk arbetslivsorientering - Hur fungerar arbetslivet! - Hur beter

Läs mer

Medborgardialog Gäddede 2011-03-23

Medborgardialog Gäddede 2011-03-23 Rapport medborgardialog i Gäddede 2011-03-23 Sidan 1 av 8 Medborgardialog Gäddede 2011-03-23 Bakgrund och syfte Medborgardialog är ett sätt för politiska ledningen att få ett större beslutsunderlag genom

Läs mer

ERASMUS utbytesrapport

ERASMUS utbytesrapport ERASMUS utbytesrapport Stuttgart, hösten 2012 Johan Dahl Utbildningsprogrammet för automations- och systemteknik Utbytesrapport fra n Stuttgart Val av utbytesplats Valet av studieort var inte lätt. Jag

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning

En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning En skola med språket i centrum Specialskola i Stockholm och Umeå för elever med grav språkstörning EN SKOLA MED SPRÅKET I CENTRUM 1 2 EN SKOLA MED SPRÅKET I CENTRUM Hällsboskolan en skola med språket i

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap 2013-07-07 Startpaketet: mindre klasser mer kunskap Startpaketet är sju insatser för att varje barn ska få det stöd och den stimulans de behöver i förskolan och de första åren i skolan för att utvecklas,

Läs mer

Kvalitetsrapport nr 2 Lärare

Kvalitetsrapport nr 2 Lärare Kvalitetsrapport nr 2 Lärare Varför har detta arbete gjorts? I skolsystemet i Sverige är det så att det är skolhuvudmannen som är ytterst ansvarig för skolverksamheten, i en kommun eller i en friskola.

Läs mer

Handlingsplan för frånvaro

Handlingsplan för frånvaro Sjömarkenskolan F-6 Augusti 2014 Handlingsplan för frånvaro När träder handlingsplanen in? Vid Orosfrånvaro... då anmäld frånvaro överstiger något av följande kriterier: Ströfrånvaro överstigande 6 dagars

Läs mer

Företagsamheten 2014 Östergötlands län

Företagsamheten 2014 Östergötlands län Företagsamheten 2014 Östergötlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Östergötlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Östergötlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

www.garsas.com Redaktion: Jordi Arkö / Garsås Framtidsgrup Nästa Budkavle utkommer i juni 2011 En till varggrop återupptäckt i Garsås.

www.garsas.com Redaktion: Jordi Arkö / Garsås Framtidsgrup Nästa Budkavle utkommer i juni 2011 En till varggrop återupptäckt i Garsås. Årgång 19 Nr 6 maj 2011 www.garsas.com Redaktion: Jordi Arkö / Garsås Framtidsgrup Nästa Budkavle utkommer i juni 2011 En till varggrop återupptäckt i Garsås. Se vidare sid 3. Behållningen från Påskfesten

Läs mer

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim

Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Hopp, hopp, hopp - för Vuollerim Studieresa till Vuollerim 141002-04 - Ideell Entreprenör Fakta Vuollerim - Vuollerim, som betyder det nedre selet, var fram till 60-talet en by med runt 500 innevånare.

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Bärförädling ska skapa jobb i Glommersträsk

Bärförädling ska skapa jobb i Glommersträsk Bärförädling ska skapa jobb i Glommersträsk Förädling av skogens och myrarnas bär ska ge sysselsättning i Glommersträsk. En anläggning för att torka bär ska stå klar att ta emot höstens skörd. Der ligger

Läs mer

Frågor och svar kring omlokalisering

Frågor och svar kring omlokalisering Frågor och svar kring omlokalisering 2016-04-18 På Skolrådet den 4 april informerades om förslaget på ny omlokaliseringslösning. Förslaget innebär att årskurs F och 1 går på Hildur Ottelin där fler lokaler

Läs mer

Befolkning & tillgänglighet

Befolkning & tillgänglighet Rapport Maj 2009 Befolkning & tillgänglighet En sammanställning av Glesbygdsverkets GIS-kartor Omslagsbilder Karta över Jämtlands län. Illustration: Glesbygdsverket och Nordregio. Tågspår i solnedgång.

Läs mer

Andel (%) små barn 0-3 år av inskrivna barn

Andel (%) små barn 0-3 år av inskrivna barn Andel små barn 0-3 år av inskrivna barn Andel små barn 0-3 år, 56 57 55 54 55 55 55 55 55 av inskrivna barn 56 55 56 53 54 52 56 54 55 54 55 55 52 53 54 54 54 55 Andel (%) små barn 0-3 år av inskrivna

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Christine Kittel-Olsson 2015-05-08 SKDN 2015/0007 0480-452904 Södermöre kommundelsnämnd Budgetmål 2015 Förslag till beslut Södermöre kommundelsförvaltning

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2014-2015 Likabehandlingsplan 2014 2015 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

HÄLSOÄVENTYRET ETT KOMPLEMENT TILL SKOLANS HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE

HÄLSOÄVENTYRET ETT KOMPLEMENT TILL SKOLANS HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE HÄLSOÄVENTYRET ETT KOMPLEMENT TILL SKOLANS HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE Vad är ett Hälsoäventyr? Hälsoäventyrets vision är att stärka barn och ungas självkänsla så att de får förmåga att fatta goda och hälsosamma

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Elevhälsans arbete Linda Marklund Kalix kommun Maj 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Elevhälsans arbete Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Syfte och revisionsfråga...

Läs mer

Bilaga 3 persontrafik

Bilaga 3 persontrafik Bilaga 3 persontrafik 1.1. Minnesanteckningar från Affärsplan Norrbotniabanan, Workshop Persontrafik den 1 april 2009 Tid: Tisdag 1 april kl 12:15-14:30 Plats: Länsstyrelsen i Norrbottens län, Luleå Deltagare:

Läs mer

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år Att ta med rullstol fungerar inte. Då jag inte har fungerande assistans så vågar jag inte heller pröva. Jag kan inte själv lösa en situation där jag till exempel inte kommer upp på tåg och buss. Kvinna

Läs mer

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015 Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014 Antagen av Kf 57/2015 Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Vad är folkhälsa?... 1 1.2 Varför är det viktigt att förbättra folkhälsan?... 2 2 Fakta och statistik... 3 2.1

Läs mer

Tyringe Byalag -Projekt Idrott o Hälsa

Tyringe Byalag -Projekt Idrott o Hälsa Startmöte på kurhotellet den 10/6, kl 18.00 ALLA som har intresse av detta är välkomna Tyringe skolas rektor, Johan Gustafsson närvarar Ev. kommer lärare också med Idrottsföreningar bör skicka representanter

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Bengtsfors kommuns reglemente för elevresor

Bengtsfors kommuns reglemente för elevresor Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer 2012.725.003 4, 2013-02-06 1(7) Bengtsfors kommuns reglemente

Läs mer

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor.

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2015-03-24 Robert Handläggare Lundh Telefon:08 Robert Lundh 508 33 638 Telefon:08 508 33 638 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Kallelse Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Tid: Onsdagen den 20 maj 2015, kl. 08,30 Plats: Västra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare Föredragande 2. Information om drogvaneundersökning

Läs mer

BUDGET OCH PLAN 2016 2018 SANS OCH BALANS

BUDGET OCH PLAN 2016 2018 SANS OCH BALANS BUDGET OCH PLAN 2016 2018 med SANS OCH BALANS DAGS FÖR VERKSTAD! Vadstena kommun är på väg åt fel håll. Vadstena behöver konkret handling, inte prat om unik plan och prat om bygga, bygga, bygga. Medan

Läs mer

Tillsyn över utbildningen vid Muslimska El-Zahra Skolan i Jönköpings kommun

Tillsyn över utbildningen vid Muslimska El-Zahra Skolan i Jönköpings kommun SKOLVERKET RAPPORT 1(11) Göteborg Tomas Erlandsson Tillsyn över utbildningen vid Muslimska El-Zahra Skolan i Jönköpings kommun 1 Inledning 1.1 Rättslig reglering Utbildningen i fristående förskoleklasser

Läs mer

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S UNGA I FOKUS Ungdomar är länets framtid. Det är viktigt att länet erbjuder en attraktiv livsmiljö för att fler unga ska välja att bo och verka i Västernorrland. 91 Sammanfattning De allra flesta ungdomar

Läs mer

Önnegårdens förskola. - med en gemensam barnsyn.

Önnegårdens förskola. - med en gemensam barnsyn. Önnegårdens förskola - med en gemensam barnsyn. Vår gemensamma barnsyn på Önnegårdens förskola. Vår gemensamma barnsyn på Önnegården har vuxit fram ur många givande diskussioner där personalen men också

Läs mer