Arbetet med ipads. Hur går vi tillväga? Behov Inköp Idéer Arbetssätt Organisation Utbildning Uppföljning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetet med ipads. Hur går vi tillväga? Behov Inköp Idéer Arbetssätt Organisation Utbildning Uppföljning"

Transkript

1 Arbetet med ipads Hur går vi tillväga? Behov Inköp Idéer Arbetssätt Organisation Utbildning Uppföljning

2 Behov och inköp För att kartlägga behov av välfärdsteknik har en workshop hållits med deltagare från ett brett spann av områden. Det har även skett intervjuer med verksamheter. ipads och annan välfärdsteknik införskaffades med regeringsmedel avsatt för välfärdsteknik och fick användas fram till ipads finns nu hos både privata och kommunala utförare inom äldreomsorg, LSS verksamheter, individ och familjeomsorgen och socialpsykiatri. Privata verksamheter fick möjlighet att göra egna inköp. ipaden ingår i ett koncept som redovisas på följande sida.

3 Konceptet kring ipads omfattar: Ett förslag på roller och organisation för att få ökad bärighet och utveckling i användandet av välfärdsteknik över tid. Organisationen kommer att beskrivas i materialet. Appar vilka väljs ut tillsammans med i arbetsgrupper och köps upp av beställaren.. Utbildning gällande praktisk och pedagogisk kunskap om arbete med ipad och appar. En rutin för användande av ipad och appar. Av datasäkerhetsmässiga skäl kan ipaden endast användas i tre år, därefter lämnas ipads åter till LK-data. Beställaren hoppas dock att arbetet ska innebära en uppstart för vidare användning av ipads och annan välfärdsteknik inom verksamheterna. Support av ipads, hårdvara LKDATA kundservice Support av appar ansvarar varje utförare för. För frågor om uppdraget, roller, appar eller utbildning kontakta användarstöd på IT och E-hälsa. Verksamhetens kostnader innefattar: - 64 kr/mån/ipad vilket täcker service och support (Numera sänkt pris från LKDATA ) och kommer att debiteras från och med februari. - Eventuell kostnad för mobilt bredband om wi-fi saknas.

4 Uppdragets effektmål: 20 % av kunderna på boenden har använt ipadtillämpningar t.ex. Skype med närstående, med syftet att öka social kontakt och minska upplevd ensamhet. 30 % av medarbetarna anser att tillämpningar och ipads är till nytta för deras dagliga arbete. 70 % av medarbetarna anser att välfärdsteknik dagligen är till nytta för kunder gällande kommunikationsmöjligheter, hanterbarhet, självständighet, delaktighet, lugn, stimulans och/eller meningsfullhet. 80 % av kunderna inom aktuella verksamhetsområden ska ha tillgång till en gemensam Ipad med för verksamhetsområdet anpassade tillämpningar. 90 % av inspiratör välfärdsteknik upplever att hen har tillräckliga kunskaper för att genomföra sitt uppdrag/sin roll.

5 Idéer och arbetssätt från workshops Under februari och mars har det genomförts workshops med medarbetare från verksamheterna. Syftet var att lyfta fram behov inom verksamheterna och matcha dessa med lämpliga appar, samt att diskutera arbetssätt kopplat till apparna. Utvalda betalappar kommer att köpas upp av beställaren och föras ut till ipadsen.

6 Önskade appar från arbetsgruppen LSS

7 Vad tyckte verksamhetsrepresentanterna?

8 Modell för långsiktigt arbete med välfärdsteknik Inspiration Idéer Behov Individ Arbetssätt Uppföljning Utbildning För att säkerhetsställa att arbete med välfärdsteknik kan fortleva och utvecklas föreslås ett antal roller

9 Övriga roller i linjen med syfte att öka digitaliseringen Utförare, Chef Kontaktperson välfärdsteknik Ombud välfärdsteknik, på varje arbetsplats Medarbetare Ansvarig för att resurssätta rollerna. Bidrar med ledarskap och kommunikation kring betydelsen av att arbeta med välfärdsteknik. Ansvarig för att arbetet med välfärdsteknik följs upp. Avsätter medarbetare för arbetet. Skapar lokala rutiner. Skapar tillsammans med beställaren ett underlag som leder till ökat användande och kunskap. Fångar upp frågor och behov från ombud välfärdsteknik. Vidarebefordrar kunskap och information till ombud välfärdsteknik och medarbetare. Ansvarar för administration av appar inom utförandeorganisationen. Rollen ersätter teknikombud. Sprida, engagera, stödja medarbetare på sin avdelning/enhet/arbetsp lats för ökat användande av välfärdsteknik. Se till att användningen av välfärdsteknik och nya arbetssätt, planeras, införs och följs upp på ex. morgonmöten/rapporttid /APT. Genomför arbete och aktiviteter med välfärdsteknik. Inspirerar kunder och anhöriga genom att visa på lyckat användande. Kontakta ombud välfärdsteknik vid nya behov

10 Rollorganisation en fungerar som en bas tillsammans med andra möjliggörare. En bas av möjliggörare

11 Basen möjliggör nya uppdrag och pilottestning t.ex: inköp av mat via ipad i hemtjänst. Möjliggörare för nya uppdrag

12 Det finns redan ett antal stödfunktionsroller: LKDATA Support för ipad gällande: hårdvara, funktionskonton, uppstart och MDM-konfiguration. Användar -stöd Support gällande: uppdraget, roller, appar eller utbildning. Ger förslag på organisation och rolluppdrag. Social- och omsorgs förvaltningen Ger stöd i form av utbildning och tips på guider via webbsida. Levererar startpaket med betalappar som tas fram tillsammans med arbetsgrupper med verksamhetsrepresentanter. Erbjuder support för uppdraget genom användarstöd.

13 Stödfunktioner: utförare Utförare Utförare Beskriver hur de skulle kunna arbeta och rollbesätta utifrån förslaget. Sprider information inom organisationen. Uppmuntrar till användning av välfärdsteknik och följer upp användandet. Bedömer kunds förmåga att nyttja välfärdsteknik och tillämpningar baserat på IBIC och riktlinje för användande av välfärdsteknik. Tillser följsamhet till kommunens internetpolicy. Är ansvarig för ipad. Vid verksamhetsbyte tillhör ipad huset/adressen. LKDATA är ägare av Ipads. Finansierar löpande support och underhållskostnader för ipads. Tillser efterföljande av Rutin för användning av ipad och appar.

14 Mötesforum för organisationen: Ett fysiskt forum för inspiratörer Förslagsvis 1 träff per termin. Möjliggöra möten över verksamhetsområden. Sprida information och inspiration.

15 Utbildning Utbildningskonceptet vilket går under namnet ipadtåget vänder sig till: välfärdstekniksinspiratörer/ombud, medarbetare, kund och anhöriga. Utbildningen fokuserar på att vidarebefordra praktisk och pedagogisk kunskap om arbete med ipad och appar för att säkerhetsställa att ett fortsatt arbete med ipads kan fortleva hos utförandeorganisationen efter uppdragets avslutande. Utbildningen kommer initialt att finnas på användarstöds hemsida och en länk kommer utformas som en app på ipaden. På utbildningssidan kommer det också finnas möjlighet för verksamheter att dela inspiration om arbete med ipad. Utbildningarna kommer att bli tillgängliga under våren/sommaren 2019.

16 Uppföljning Implementeringen kommer att följas av medarbetare från användarstöd bland annat genom fysiska besök på utvalda enheter och utskick av enkät under juni månad. Syftet med att följa implementeringen är följa upp arbetet, identifiera problemområden och goda exempel. En större uppföljning kommer att ske vid ett senare tillfälle med hjälp av Enheten för Uppföljning och utvärdering.

17 Administration av appar Beställaren har bestämt att vi kommer att ha en ordnad distribution av appar. När ipaden startas upp har ett grundutbud av appar redan förts ut, vilket är likadant för varje verksamhetsområde. Vidare distribution av appar kommer sedan att ske genom en av utföraren utsedd person, förslagsvis kontaktperson välfärdsteknik, genom ett verktyg som heter MDM. En uppskattning är att det krävs mellan 4-8 timmar i månaden för en medarbetare att identifiera behov och distribuera appar i MDM (till en grupp på 100 medarbetare). Beställaren tillser utbildning för en person från varje utförare (t.ex. Attendo LSS), för att denne ska kunna ansvara för att föra ut appar till sina verksamheter. Om utföraren önskar att fler personer ska få tillgång till MDM inom organisationen sker den utbildningen internt.

18 Initialt förs utvalda appar ut till respektive grupper av beställaren...

19 därefter ska skyndsamt en av utföraren utsedd person (förslagsvis kontaktperson välfärdsteknik) få utbildning för att kunna ansvara för att föra ut appar till sina verksamheter. Här med exemplet Omsorgsgruppen. Personen som står för MDM administration för Omsorgsgruppen LSS kan då föra ut lämpliga appar till alla nedanstående enheter och samtidigt ta emot appar från beställaren. Exempel

20 Att ta med sig från idag Starta upp samtliga ipads innan den 11/4 för att undvika tilläggskostnader från LKDATA. Skapa lokala rutiner för hantering av ipads och appar med speciellt fokus på GDPR. Ha roligt!

21 Tack för att du läste! Vid frågor om organisation eller upplägg kontakta användarstöd. Vid problem med uppstart av ipads kontakta LKDATA support.

Verksamhetsråd inom IFO/Socialpsykiatri

Verksamhetsråd inom IFO/Socialpsykiatri Verksamhetsråd inom IFO/Socialpsykiatri 2019-04-04 Dagordning 08.30 09.35 Information - Social- och omsorgsförvaltningen 08.30-08.45 Information från IFO/ socialpsykiatri 08.45-09.00 Information från MAS

Läs mer

Verksamhetsråd

Verksamhetsråd Verksamhetsråd 2019-04-08 Information från MAS/MAR MAS hemsida på Utförarwebben https://www.linkoping.se/utforarwebben/vard-stod-ochomsorg/halso--och-sjukvard/ Uppdaterade riktlinjer Ny riktlinjer / länkar

Läs mer

Aktuella frågor i äldreomsorgen

Aktuella frågor i äldreomsorgen Aktuella frågor i äldreomsorgen Dagens agenda Äldreombudsmannens årsrapport Kvalitetsuppföljningsrapport 2018 Socialstyrelsens brukarundersökning Fika Organisationsförändring Övriga aktuella frågor Kompetensförsörjning

Läs mer

Projekt MAIVOR - hemtjänst

Projekt MAIVOR - hemtjänst Projekt MAIVOR - hemtjänst Bakgrund Förstärkt projektorganisation STYRGRUPP PROJEKTGRUPP REFERENSGRUPP REFERENS- VERKSAMHETER Kvalitetsgranskare - PwC Säkerställa genomförandet av de åtaganden som åligger

Läs mer

Mål- och handlingsplan. LSS Svalövs kommun

Mål- och handlingsplan. LSS Svalövs kommun Mål- och handlingsplan LSS Svalövs kommun 2016-2017 INLEDNING I denna skrift kan du läsa om målen för LSS i Svalövs kommun mellan åren 2016 och 2017. Du kan också läsa om hur vi ska arbeta för att nå målen.

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Teknikcoacher. Välfärdsteknik som stöd för brukarens självständighet

Teknikcoacher. Välfärdsteknik som stöd för brukarens självständighet Teknikcoacher Välfärdsteknik som stöd för brukarens självständighet Bakgrund Alla har rätt att kommunicera på sitt språk Allmänheten använder teknik för kommunikation/interaktion Områdeschefer fört fram

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Ale Vision 2025 Lätt att leva. Se mig! Äldreplan för Ale kommun,

Ale Vision 2025 Lätt att leva. Se mig! Äldreplan för Ale kommun, Ale Vision 2025 Lätt att leva Se mig! Äldreplan för Ale kommun, 2019-2026 1 Uppdrag Arbeta fram förslag på en äldreplan som beskriver kommunens riktning gällande äldrefrågor de kommande åren (2019-2026).

Läs mer

Utvärdering av IBIC i Kungsbacka kommun fokus äldreomsorg

Utvärdering av IBIC i Kungsbacka kommun fokus äldreomsorg Utvärdering av IBIC i Kungsbacka kommun fokus äldreomsorg September 2018 april 2019 Frågeställningar Vilka skillnader har IBIC inneburit för kunden? Vilka skillnader har IBIC inneburit för verksamheten

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer

Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen?

Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen? Koll på kvaliteten hur kan vi arbeta utifrån vad brukaren tycker är kvalitet i äldreomsorgen? 151022, Aros Congress Center, Västerås Lena Karlsson, VKL Karina Tilling, VKL Välkommen! Dagens syfte Ett steg

Läs mer

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsättning Ansökan Sida 1 (5) 2016-01-21 av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Beställarenheten

Läs mer

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 MÅNGKULTURELL HEMTJÄNST I STOCKHOLM AB 2016-01-08 verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 Mångkulturell Hemtjänst bedriver hemtjänst i Solna. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Norgegatan

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP

V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP U UTVECKLING OCH LÄRANDE H HÄLSA OCH ARBETSGLÄDJE V VÄRDEGRUND OCH FÖRHÅLLNINGSSÄTT L LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP D DELAKTIGHET OCH GEMENSKAP K KOMMUNIKATION OCH MÖTESER ETT VERKTYG FÖR ARBETSMILJÖ- OCH

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Medarbetarenkäten 2017 Förvaltningsrapport Östermalm SDF. stockholm.se

Medarbetarenkäten 2017 Förvaltningsrapport Östermalm SDF. stockholm.se Medarbetarenkäten 2017 Förvaltningsrapport stockholm.se Innehåll - Bakgrund och syfte - Om undersökningen - Redovisning av resultat - Instruktionssida - Aktivt medskapandeindex (AMI) - Analysmodellen -

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

Så här jobbar vi med välfärdsteknologi. på Socialförvaltningen

Så här jobbar vi med välfärdsteknologi. på Socialförvaltningen Så här jobbar vi med välfärdsteknologi på Socialförvaltningen VÄLFÄRDSTEKNOLOGI VAD ÄR DET? Härnösands kommun arbetar på flera olika sätt med att förenkla och förbättra vardagen för personer i våra olika

Läs mer

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden 6:1 6:2 6:3 6:4 6:5 Socialkontoret Dnr SN/2015:772-036 Administrativa enheten 2015-11-11 1/6 Handläggare Charlotte Arnell Tel. 0152-291 66 Utredning om införande av digital nämndhantering för socialnämnden

Läs mer

Manual och instruktioner Workshop Arbetsplatslärande DigIT. Workshop arbetsplatslärande 1 timme Arbetsplatslärande våren 2018 ESF PROJEKT DIGIT

Manual och instruktioner Workshop Arbetsplatslärande DigIT. Workshop arbetsplatslärande 1 timme Arbetsplatslärande våren 2018 ESF PROJEKT DIGIT Manual och instruktioner Workshop Arbetsplatslärande DigIT Workshop arbetsplatslärande 1 timme Arbetsplatslärande våren 2018 ESF PROJEKT DIGIT Workshop arbetsplatslärande 1 timme Workshop arbetsplatslärande

Läs mer

Socialförvaltningens digitala resa

Socialförvaltningens digitala resa Socialförvaltningens digitala resa Digitalisering kopplat till arbetsprocesser Hur långt har vi kommit? Vilka nyttoeffekter ger det? Hur går vi vidare med övrig verksamhet? Välfärdsteknik Planeringscenter

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Nu är det enklare att skaffa Digital-tv och Bredband till alla i er förening

Nu är det enklare att skaffa Digital-tv och Bredband till alla i er förening 2016-01-12 Övre Östermalms Kabel-TV samf C/O ERIK LAGERBLAD ODALVÄGEN 10 681 43 KRISTINEHAMN Kundnummer 2289696 Nu är det enklare att skaffa Digital-tv och Bredband till alla i er förening Er förening

Läs mer

Välfärdsteknik i samverkan

Välfärdsteknik i samverkan Välfärdsteknik i samverkan Referensgruppen 2018-11-14 Lovisa von Goës, HMC Pernilla Volmevik Lundberg, HMC Joakim Mix, projektledare Program Inledning Projektet - resumé Arbetsgrupper förmedlar status

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Samordnad digital vårdplanering

Samordnad digital vårdplanering Samordnad digital vårdplanering Kommun, vårdcentral och sjukhus i Eksjö Erfarenheter från vårdplanering via video och med nya arbetssätt. Fredrik Sargren, e-hälsostrateg Vad är samordnad vårdplanering

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen Kontaktmannaskap LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Vad är kontaktmannaskap? Att vara kontaktansvarig är inte bara ett uppdrag utan också en förtroendefull relation som bara du har med kunden. Förtroendet

Läs mer

Fiber till Tomelilla

Fiber till Tomelilla Fiber till Tomelilla Kick-off!! Varför behöver vi en digital strategi? Vad behöver finnas med? Vad ska vi ha den till? Hur vill du kunna använda den? På vilket sätt ska den hjälpa till i digitaliseringsarbetet?

Läs mer

Delta på distans med hjälp av IT-teknik

Delta på distans med hjälp av IT-teknik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-13 Dnr: 2015/97-ÄN-700 Christina Becker - am282 E-post: christina.becker@vasteras.se Kopia till Christine Wäneskog, proaros Vård och omsorg

Läs mer

Medarbetarundersökning Zonderas vision är att alla ska gå med lätta steg till jobbet!

Medarbetarundersökning Zonderas vision är att alla ska gå med lätta steg till jobbet! Medarbetarundersökning 2016 Zonderas vision är att alla ska gå med lätta steg till jobbet! Sammanfattning Svarsfrekvens: 71% Medarbetarindex: 69 Andel positiva svar, alla frågor 0-100, snitt organisationer

Läs mer

Ung Kultur Dalarna. Kartläggning av nätverket Ung Kultur Dalarnas roll, behov och utvecklingsriktning

Ung Kultur Dalarna. Kartläggning av nätverket Ung Kultur Dalarnas roll, behov och utvecklingsriktning Ung Kultur Dalarna Kartläggning av nätverket Ung Kultur Dalarnas roll, behov och utvecklingsriktning Bakgrund barn och unga i Dalarna Ungas egna synpunkter Utvecklingsprojekt t ex.kultur hjärta skola Region

Läs mer

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik Barnets rättigheter - från teori till praktik 18 september - 11 december 2013 Dokumentation Tillfälle 4-11 december Jättebra och inspirerande. Bra upplägg. Nu är jag peppad att jobba vidare och jag har

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Rött, gult eller grönt ljus

Rött, gult eller grönt ljus Rött, gult eller grönt ljus för svensk äldreomsorg? SeniorLotsen Attendos förslag till nationell kvalitetsuppföljning December 2012 Ny nationell modell för kvalitetsuppföljning inom äldreomsorgen De flesta

Läs mer

Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun

Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun Digitala handlingar via Meetings i Örebro kommun Mats Guldbrand mats.guldbrand@ 019-21 11 31 @guldbrandmats Dagens agenda Vision och bakgrund Förstudie och pilotprojekt Uppdrag Genomförande och implementering

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ATTENDO 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 4 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Attendo har varit verksam

Läs mer

350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik

350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik 350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik Vitalis 2019 Evamaria Nerell Dick Lindberg 22 maj 2019 Uppdraget Investeringar i välfärdsteknik (exempelvis larmmattor, positioneringslarm, mobil

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

Manual och instruktioner Workshop DigIT. Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint ESF PROJEKT DIGIT

Manual och instruktioner Workshop DigIT. Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint ESF PROJEKT DIGIT Manual och instruktioner Workshop DigIT Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint ESF PROJEKT DIGIT Workshop Mänskliga rättigheter 1 timme Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint Förslag

Läs mer

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 6 Intern uppföljning av kompetensinsatser för medarbetare

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 6 Intern uppföljning av kompetensinsatser för medarbetare Norra Hisingen Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 6 Intern uppföljning av kompetensinsatser för medarbetare Kompetensinsatser Motiverande samtal (MI) Det har hållits 17 stycken tvådagars workshoppar

Läs mer

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete 5-stegsguide Till ett effektivt digitalt samarbete Fem steg till ett effektivt samarbete med digitala tjänster Idag finns en mängd digitala verktyg, tjänster och plattformar som hjälper oss att samarbeta

Läs mer

Verksamhetsuppföljning

Verksamhetsuppföljning Verksamhetsuppföljning Anhörigcentrum Strigeln Hösten 2012 Eskilstuna kommun Vuxenförvaltningen Uppdragskansliet 1 Verksamhetsuppföljning på Anhörigcentrum Strigeln 1 Inledning Syftet med verksamhetsuppföljningen

Läs mer

Innehållsförteckning 3 (12)

Innehållsförteckning 3 (12) [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet

Läs mer

regionvastmanland.se Välkomna! Pilotverksamhet: Digitalt vårdmöte

regionvastmanland.se Välkomna! Pilotverksamhet: Digitalt vårdmöte Välkomna! Pilotverksamhet: Digitalt vårdmöte Innehåll Pilotprojektet Digitalt vårdmöte Vad är en pilot & vad krävs för att delta i den? Om Digitalt vårdmöte Nästa steg Kontaktuppgifter och information

Läs mer

Vård och omsorgs system med kundenkäter

Vård och omsorgs system med kundenkäter 2013-05-17 1 (13) Vård och omsorgs system med kundenkäter Kundernas synpunkter på beviljad insats är en betydelsefull komponent i arbetet med att utveckla kvaliteten i kundens insatser. Genom kundenkäterna

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

Information. Västerviks kommunkoncern Beställda: 3306 Antal svarande: 2653 Svarsfrekvens: 80,2% Skala 1-10 där 1-4 är lågt, 5-7 mellan och 8-10 högt.

Information. Västerviks kommunkoncern Beställda: 3306 Antal svarande: 2653 Svarsfrekvens: 80,2% Skala 1-10 där 1-4 är lågt, 5-7 mellan och 8-10 högt. Information Arbetsbelastning Arbetsbelastning forts. Återhämtning Mål och resultat Samarbete/Gemenskap Samarbete/Gemenskap forts. Ledarskap Arbetstillfredställelse Delaktighet Hälsa Jämförelsevärden Värderingsfaktorer

Läs mer

"Vad blir ditt huvudbudskap under din föreläsning?

Vad blir ditt huvudbudskap under din föreläsning? PKC dagen 28/11 "Vad blir ditt huvudbudskap under din föreläsning? Det finns flera faktorer som påverkar möjligheten för de palliativa ombuden att utföra sitt uppdrag. Vi vill dela med av vår erfarenhet

Läs mer

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2 Medarbetarenkät 2016 Robertsfors / BOU Svarsfrekvens: 87,2 1 2 BOU Robertsfors Mål och uppdrag 71,6% 20,8% 4,1% 3,5% 4,9 4,8 Kompetens och utveckling 76,6% 19,3% 2,7% 1,3% 5 5 Information 79,5% 17,4% 2,5%

Läs mer

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Agenda Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Terminologi - Vad är e-hälsa användning av informations- och kommunikationsteknologi

Läs mer

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom Socialtjänsten

Välfärdens processer för myndighetsutövning inom Socialtjänsten Välfärdens processer för myndighetsutövning inom Socialtjänsten Ekonomisk hållbarhet Social hållbarhet Ekologisk hållbarhet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vilka är vi Robert Hjerdt Pernilla Nylén HÅLLBAR

Läs mer

IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden

IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden 2017-2021 Strategin avser införande av informations- och kommunikationsteknik (IKT) för sektor Omsorg och välfärd i Värmdö kommun. IKT-strategin gäller från och med

Läs mer

Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet

Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet 2017-09-06 Hjälper människor att behålla hälsa och livskvalitet SOL-sidan är en prototyp till en digital plattform med tjänster som hjälper människor med behov av välfärdsteknik, hjälpmedel, samhällstjänster

Läs mer

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/

Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/ 2013-09-30 rev. Ann-Cathrine Bergström Kanslichef 08 56039104 ann-cathrine.bergstrom@ekero.se Kommunstyrelsen Digitala Sammanträdeshandlingar till Ekerö kommuns förtroendevalda Dnr KS13/207-006 Förslag

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET

UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - daglig verksamhet är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till

Läs mer

Slutrapport 2010. Samtalsledare och reflektionsgrupper. Siv Tagesson

Slutrapport 2010. Samtalsledare och reflektionsgrupper. Siv Tagesson Slutrapport 2010 Samtalsledare och reflektionsgrupper Delprojektet har utbildat samtalsledare och startat upp reflektionsgrupper på kommunens gruppboenden för personer med en demenssjukdom. Satsningen

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Digitalisering servicenämnden

Digitalisering servicenämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl 2018-03-27 SFN 2018/0108 0480-450518 Servicenämnden Digitalisering servicenämnden Förslag till beslut Servicenämnden beslutar att serviceförvaltningen

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg

ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg ESF-projekt om stärkt digital kompetens inom vård och omsorg Stärkt digital kompetens för vårdoch omsorgssektorn II Programområde 1 - Kompetensförsörjning, mål 1.1. Stärka kompetensen hos i huvudsak sysselsatta

Läs mer

Utvärdering pilotundersökning. Pict-O-stat maj 2016

Utvärdering pilotundersökning. Pict-O-stat maj 2016 Pict-O-stat maj 06. Bakgrund Under perioden 06-0-0 har en pilotundersökning genomförts för att undersöka om det webbaserade programmet Pict-O-Stat kan fungera som brukarundersökning inom Attendo Skandinavien

Läs mer

Välfärdsteknik och ehälsa

Välfärdsteknik och ehälsa Välfärdsteknik och ehälsa i äldreförvaltningen Ur planen för utveckling av välfärdsteknologi och ehälsa inom äldreförvaltningen Karlskrona kommun 2016-2017, fastställd av äldrenämnden 2016. En gemensam

Läs mer

Mål: Målet är att tydliggöra, förbättra, utveckla och kvalitetssäkra den palliativa vården i livets slutskede.

Mål: Målet är att tydliggöra, förbättra, utveckla och kvalitetssäkra den palliativa vården i livets slutskede. Palliativt Kompetenscentrum i Östergötland () 2012-0-05 Till Palliativa ombud, i särskilda boenden i kommunerna, kan sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster utses. Funktionsbeskrivning för Palliativa

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier

Lokala värdighetsgarantier Lokala värdighetsgarantier Genomförandeplan Äldre i Degerfors kommun med sociala omsorgs- och vårdinsatser ska få en individuell genomförandeplan upprättad. Tidsaspekten för upprättandet ser olika ut,

Läs mer

Metodik för Nacka kulturcentrums pedagogiska verksamhet

Metodik för Nacka kulturcentrums pedagogiska verksamhet Alla Alla barn barn har samma har samma rättigheter rättigheter och lika och värde. li rje barn har rätt att få få sina grundläggande behov uppfyllda. rje barn har rätt att att få få syttjande. rje rje

Läs mer

Skellefteå kommuns vision

Skellefteå kommuns vision Skellefteå kommuns vision Skellefteå ska vara en framsynt och jämställd tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i, med målet att ha 80 000 invånare år 2030. Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Socialkontoret

Läs mer

Manual appadministration i Volymköp och MDM

Manual appadministration i Volymköp och MDM Manual appadministration i Volymköp och MDM Innehåll Bra att veta innan du börjar... 1 När du loggar in i MDM för första gången... 2 Ladda ner app... 5 Steg 1: Köp app i volymköpsprogrammet... 5 Steg 2.

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Workshop vid MVT-mässa i Kista

Workshop vid MVT-mässa i Kista Workshop vid MVT-mässa i Kista. 2018-01-24 1. Individens behov - Hur får vi fram individens faktiska behov? - Kartlägger vi individens behov även nattetid? - Vilka resurser har vi att möta individens behov?

Läs mer

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN

MÅL OCH HANDLINGSPLAN OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN MÅL OCH HANDLINGSPLAN 2018-2020 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE OMSORGSFÖRVALTNINGEN CENTRALA BEGREPP Självbestämmande Delaktighet och inflytande Kontinuitet Helhetssyn Tillgänglighet 2 OMRÅDE STÖD OCH SERVICE

Läs mer

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling

GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling GPS (GuidePraktikStöd) Tillsammans -..från ord..till handling Hej En fråga, vi undrar om ni har samma spaningar som vi? Efter att ha jobbat med förändringar sedan slutet av 90-talet, ser vi likartade utmaningar

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

Lärande och vardagsutveckling i Carpe

Lärande och vardagsutveckling i Carpe Lärande och vardagsutveckling i Carpe För att lära av erfarenheter från utvecklingsarbete räcker det inte med att enskilda individer lär sig, det behövs ett systematiskt och sammanhållande lärande så att

Läs mer

E-hälsoplan Omsorgsnämnden

E-hälsoplan Omsorgsnämnden E-hälsoplan 2018-19 Omsorgsnämnden Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ON 2016-524 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun 2 (9) Innehåll Innehåll

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Medarbetarundersökning Avdelning: SOK SVO

Medarbetarundersökning Avdelning: SOK SVO Medarbetarundersökning 2015 Avdelning: Motivation eller bra bra Väsby Mitt känns meningsfullt 0% 1% 2% 31% 65% 295 90 90 89 Jag lär nytt och utvecklas i mitt dagliga 1% 16% 42% 37% 295 77 79 80 Jag ser

Läs mer

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Kontaktmannaskap Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun

Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun Socialnämndens vision för äldre i Habo kommun 2018-2025 Inledning Den enskildes behov ska vara utgångspunkten för den service, vård och omsorg som Habo kommun erbjuder. En ålderdom med värdighet I Habo

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer

MVT. Kistamässan

MVT. Kistamässan MVT Kistamässan 170124 RemoAge Projektperiod 150501-180430 Northern Periphery and Arctic Programme (NPA)- Programme Area Norrbotten Kiruna sjukhus 1 hälsocentral + 1 privat 1 kommun Gällivare sjukhus 3

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott KALLELSE Datum 2018-11-01 1(1) Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 8 november 2018, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Osby, kommunhuset i Osby Ärende 1 Upprop och protokollets

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

Du ska kunna leva ditt liv som du vill!

Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Vi lyssnar på dig och respekterar din rätt att bestämma själv. Örebro kommuns lokala värdegrund Vad innebär den för dig? Enligt ett tillägg i socialtjänstlagen ska

Läs mer

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade.

På lokal verksamhetsnivå eller på en övergripande, organisatorisk nivå - chefer på alla nivåer känner till rutinen - antal upprättade. punkt 1 Följsamhet till Enhetschefer använder de Ledningset verktyg som finns för analys och för atiskt riskbedömningar vid kvalitetsarbete rapportering av avvikelser Socialt stöd - synpunkter och klagomål

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Attendo Skandinavien Företagspresentation Marcus Lövnord,

Attendo Skandinavien Företagspresentation Marcus Lövnord, Attendo Skandinavien Företagspresentation Marcus Lövnord, 190618 Från ett hemtjänstdistrikt i Stocksund år 1985 Den första affärsplanen för Svensk Hemservice > Den äldre i centrum, varifrån allt utgår

Läs mer