Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2013 för Nygårds Vård Gotland AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2013 för Nygårds Vård Gotland AB"

Transkript

1 1 (10) Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2013 för Nygårds Vård Gotland AB Garda, januari 2014 Anna Larsson, verksamhetschef / föreståndare Conny Hörnsten, vårdhemschef Agneta Hörnsten Svanberg, biträdande vårdhemschef

2 2 (10) = Frågeställningar från Region Gotlands underlag. Allmänt Vid årsskiftet 2012/13 genomfördes en geografisk koncentration och förflyttning av all verksamhet till Brunnraudområdet i Garda. Nygårds Vård lämnade då tidigare hyrda Garde Nygårds 1:65 där verksamheten startade 1991 under tidigare ägaren. Flytten innebar ett omfattande praktiskt anpassnings- och ombyggnadsarbete för våra boende och för alla anställda. En yttre renovering av grönytor med mera runt lägenheterna genomfördes redan Gemensamhetslokaler har ställts i ordning. Alla lägenheter har utrustats med tvättpelare. En byggnad har byggts om till personalutrymmen samt SSKexpedition. Nygårds Vård hyr fortfarande fyra lägenheter granne med Brunnraudområdet av extern hyresvärd. Två lägenheter har efter riskanalys försetts med mobila sprinkleranläggningar kopplade till brandlarm. Löpande renoveringar, reparationer och anpassningar har gjorts. Sammantaget har den geografiska flytten och ombyggnationen inneburit ett lyft för verksamheten på Nygårds Vård. Framförallt har de boende nu en naturlig närhet till tjänstgörande personal dygnet runt vilket innebär ökad trygghet och även bättre tillsynsmöjligheter för personalen. Samstämmigt anser både de boende och de anställda vid Nygårds Vård att verksamheten fungerar bättre nu än tidigare. De genomförda förändringarna har Nygårds Vård Gotland AB har vidtagits i en tid med minskande beläggning. Ansvarsfördelning och organisation för kvalitetsarbetet Hur ser ansvaret för patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet ut inom er verksamhet? Formellt vilar ansvaret på vårdgivaren, den juridiska personen Nygårds Vård Gotland AB och dess styrelse. Ansvaret för det praktiska arbetet för patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet i verksamheten har ledningen för verksamheten, dvs verksamhetschef/före ståndare och vårdhemschef. Har ni någon/några särskilt utsedda personer som arbetar med, eller ansvarar för kvalitetsarbetet förutom cheferna? Beskriv hur? Omvårdnadspersonal har ansvaret för att utarbeta olika rutiner i det dagliga arbetet med de boende, exempelvis i veckoplaneringen avseende ADL-träning och sysselsättning. För omvårdnadspersonalen ingår även exempelvis schemalagt brandskyddskontroll i kvalitetsarbetet. Vi ser det som mycket viktigt att all personal aktivt är delaktiga i kvalitetsarbetet, vi uppmuntrar det. Har ni forum för kvalitetsfrågor? Vilka? Dagligen, vid flera fasta rapporteringstillfällen och vid de regelbundna arbetsplatsträffarna. Därutöver behandlas kvalitetsfrågorna på planeringsdagarna. Då diskuteras kvalitetsbrister och förbättringsåtgärder och hur nya och reviderade rutiner bäst ska införas och följas upp. Ansvariga i verksamhetsledningen, (vårdhemschef, verksamhetschef/föreståndare och biträdande vårdhemschef) har avstämningsmöten varje vecka.

3 3 (10) Processer och rutiner Vilka processer och rutiner har ni kartlagt? Fastställda processer finns på Nygårds Vård avseende Omvårdnad och vård. Fokus på symptom, funktion och livskvalitet. Systematiskt förbättringsarbete. Resurser och personal. Arbetsmiljöarbete. Rutiner finns för dokumentation för SoL-ärenden respektive ärenden enligt HSL, rapportering till uppdragsgivare, synpunkter och klagomålshantering, avvikelsehantering, Lex Maria och Lex Sara, Brandsäkerhetsarbete, introduktion för nya medarbetare, kontaktmannaskap, hantering av sexuella trakasserier, alkohol och droger, användning av internet och telefon, bil- och trafiksäkerhet, personalhandledning, medarbetarsamtal, bemanning, säkerhetsrutin för arbete med enskilda boende, hantering av hot och våld, akut krisstöd, läkemedelshantering, delegering, journalhantering, remisshantering, vårdplan HSL, genomförandeplan SoL, hantering och förbättring av arbetsmiljö, personaladministration och övrig administration, administration av företaget Nygårds Vård Gotland AB. Övriga rutiner är tillsyn, städning, skötsel och reparationer av Nygårds Vårds lokaler och utrustning. Nygårds Vård anlitar externa tjänster för utbildning och handledning av personalen, specialistläkare i psykiatri, brandskydd, skadedjursbekämpning, företagsförsäkringar, bokföring, bokslutsarbete och skattedeklaration. Nygårds Vård Gotland AB har auktoriserad revisor.

4 4 (10) Använder ni kartläggning av processer och rutiner för att utveckla och säkra patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet i verksamheten? Nygårds Vård kartlägger processer och rutiner för att kunna utveckla verksamheten så att patientsäkerhet och kvalitet ständigt kan förbättras. Nygårds Vårds boende är alltid i fokus. Målet för vår verksamhet är att minska konsekvenserna av symptom samt att försöka förbättra/bibehålla de boendes funktionsnivå med en så god livskvalitet som möjligt. Samverkan Vilka är era viktigaste samverkanspartners för att säkra en god kvalitet och patientsäkerhet för brukare/patienter? Vi anser att våra uppdragsgivare är våra viktigaste samverkanspartners. För de boende är aktuella psykiatriska kliniker, primärvård samt tandvårds inrättningar andra viktiga samverkanspartners. Externa handledare och/eller personalutbildare likaså. Vi anlitar även externa företag för andra typer av tjänster som de boende, verksamheten och företaget behöver. Gode män, förvaltare och anhöriga samt närstående är också viktiga att samarbeta med. Vi anser också att våra tillsynsmyndigheter, Region Gotland och IVO, är viktiga samverkanspartners för att förbättra och höja kvaliteten i Nygårds Vårds verksamhet. Vilka är era viktigaste samverkanspartners för att förebygga vårdskada för patienter? (endast HSL verksamhet) Psykiatriska kliniken. Nygårds Vårds konsultläkare i psykiatri. Primärvården där alla boende på Nygårds Vård är listade. Visby lasarett. Tandvården. Har ni kartlagt processer och rutiner för hur samverkan ska bedrivas med dessa verksamheter? Fastställda rutiner finns för samverkan med hälso- och sjukvård, tandvård samt för Nygårds Vårds konsultläkare. Systematiskt förbättringsarbete Beskriv hur ni arbetar systematiskt med patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet? Med målsättningen att ständigt förbättra verksamheten på Nygårds Vård arbetar vi löpande med planering, uppföljning och kontroll samt utvärdering av vår verksamhet som olika led i det systematiska kvalitetsarbetet. Inträffar en negativ händelse ser vi över och analyserar vad som hänt. Processer, rutiner och åtgärder revideras och införs så att vi säkerställer att händelsen inte ska inträffa igen.

5 5 (10) Nygårds Vård har bland annat utarbetat och infört rutiner för Avvikelsehantering, klagomål och synpunkter från brukare och anhöriga, riskbedömningar, dagliga utvärderingar runt säkerhet och kvalitet i vård och omsorg. Riskanalys Beskriv hur ni fortlöpande bedömer om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa som kan medföra brister i verksamheten. Nygårds Vård gör dagliga utvärderingar runt säkerhet och kvalitet i vård och omvårdnadsarbetet, då också mindre eller större justeringar kan göras och görs. Riskanalyser görs fortlöpande. Vid bedömning av att allvarlig risk föreligger görs fördjupad riskanalys. Verksamhetschef/vårdhemschef är ansvarig för att riskanalys/händelseanalys genomförs på Nygårds Vård. Resurser vid våra risk- och händelseanalyser kan konsultläkare och konsult/handledare vara. Riskanalys och händelseanalys är två sätt som Nygårds Vård använder för att identifiera risker inför exempelvis förändringar i verksamheten eller för den boende samt för att analysera varför allvarliga händelser uppstått eller kan uppstå. Målet med analysen är att vi ska kunna använda lärdomarna av misstagen och/eller de goda exemplen. Riskanalys genomförs fortlöpande på Nygårds Vård och kan även genomföras exempelvis vid mindre allvarligare händelser, som skulle kunna vara allvarliga under andra omständigheter om detta hände på natten vid observerade avvikelser inom andra enheter, som även skulle kunna hända på Nygårds Vård om detta skulle hända oss, då, vid frekventa iakttagelser av liknande mindre risker, nu igen, när medarbetare uppfattar att arbetsmoment är riskfyllda signaler om risker, vid förändringar inom verksamheten, organisationsförändringar, till exempel risker inför sommarorganisation, vid införande av nya arbetsmetoder finns det några risker när vi inför metoden?. Har ni dokumenterade rutiner för riskanalys för brukare/patienter? När risker uppdagas eller behov uppstått, görs en riskanalys. En handlingsplan/rutin upprättas som fortlöpande utvärderas. Riskbedömningar sker huvudsakligen vid fyra dagliga rapporttillfällen (eller oftare) och mer långsiktigt vid de regelbundna behandlingskonferenserna, arbetsplatsträffarna samt vid läkarronderna. Vid riskbedömningar används bland annat tidigare avvikelserapporter, övrig dokumentation samt personalens och ledningens dagliga iakttagelser som analysunderlag för bedömning av eventuella framtida risker. Dokumentation görs.

6 6 (10) Har ni inom er verksamhet kompetens för att genomföra riskanalyser för brukare/patienter? Mot bakgrund av de fåtaliga allvarliga händelser som hittills inträffat på Nygårds Vård anser vi att vi har god kompetens för att genomföra riskanalyser för både brukare och patienter. Erfarenhetsmässigt har vårt förebyggande arbete samt vårt respektfulla och prestigelösa förhållningssätt till våra boende givit ett gott resultat. Vid allvarligare risker/händelser söker vi stöd från sjukvård, socialtjänst och/eller polis. Egenkontroll Beskriv vilken egenkontroll som genomförs? Vad innehåller egenkontrollen? Hur ofta gör ni den? Varje fredag har de boende möjlighet att skatta hur veckan har varit genom att ange en siffra från 0 till 10. Dokumentation görs. De boende fyller regelbundet i VAS-skalor om hur de trivs och hur de mår. Detta dokumenteras och lagras. En enkät besvaras en gång om året om hur de boende uppfattar att de blir bemötta och i vilken grad de upplever att de får den hjälp de förväntar sig. Enkäten kan besvaras anonymt. Detta dokumenteras. En förslagslåda finns uppsatt på Nygårds Vård där synpunkter kan lämnas av de boende även anonymt. De boendes anhöriga/godemän/förvaltare får årligen information om hanteringen av klagomål och synpunkter samt vilken personal som är ansvarig för respektive boende och hur man når de ansvariga. Genomförandeplan, serviceplan respektive vårdplan upprättas för varje boende. Uppföljning sker kontinuerligt då den boende, dennes kontaktpersoner och ansvarig sjuksköterska medverkar. I samband med arbetsplatsträffarna (APT) diskuteras åtgärder och resultat i arbetsgruppen. Tillfälle finns för reflektion kring målbeskrivningar och problemformuleringar. Dagligen, veckovis, månatligen eller halvårsvis görs även egenkontroller beroende på område, gällande rutin och rådande aktuella omständigheter. APT genomförs två ggr/månad. Behandlingskonferenser genomförs regelbundet med Nygårds Vårds konsultläkare där information, erfarenheter och kunskap inhämtas och bearbetas i personalgruppen. Fastställda rutiner finns för läkemedelsgenomgångar som sker vid ett par tillfällen varje år. Hantering av/dokumentation i journaler, labrapporter och annan aktuell dokumentation sköts löpande av arbetsledningen/ssk. Personalens synpunkter fångas upp och dokumenteras på APT-möten. Synpunkter, klagomål och avvikelser och hanteringen av dessa är viktiga inslag i egenkontrollen. Nygårds Vård gör även jämförelser mellan nuvarande verksamhet och tidigare vid halvårsvisa planeringsdagar där all personal medverkar. Jämförelser görs även löpande i den dagliga verksamheten.

7 7 (10) Utredning av avvikelser Beskriv hur klagomål och synpunkter tas emot och utreds. Nygårds Vård tar emot klagomål och synpunkter och rapporter om avvikelser i verksamheten snabbt och effektivt. Åtgärder vidtas skyndsamt för att förebygga brister i verksamheten och med målsättningen att förbättra och höja kvalitén i verksamheten. Klagomål och synpunkter, kan komma från brukare/patienter, anhöriga, personal eller myndigheter (t ex Patientnämnden, Ivo (tidigare SoS)) och föreningar, organisationer med flera intressenter. Förslagslåda för de boendes klagomål, synpunkter och förslag finns uppsatt i gemensamhetsutrymmet. De boende informeras skriftligt om sina möjligheter och rättigheter att framföra klagomål och synpunkter. Gode män/förvaltare och anhöriga underrättas vid inskrivningen på Nygårds Vård samt årligen om klagomåls/synpunktsrutinerna samt om vilka i personalen som är ansvariga kontaktpersoner, omvårdnadssvarig ssk samt konsultläkare för var och en av de boende. Verksamhetschef/föreståndare och vårdhemschef ansvarar för att riktlinjerna för klagomålshanteringen är kända hos boende och personal. Verksamhetschef/föreståndare och vårdhemschef ansvarar för att information ges till nyanställda och därefter återkommande till alla berörda, minst en gång per år. Rapporteringsskyldighet Beskriv hur ni säkrat att all personal känner till skyldigheten att rapportera avvikelser som har medfört eller hade kunnat medföra en risk för vårdskada/missförhållande. Information om rapporteringsskyldigheten ingår i introduktionen för personalen vid nyanställning. Därutöver har Nygårds Vård minst en gång per år en längre genomgång om skyldigheten att rapportera. Fastställd skriftlig rutin om rapporteringsskyldigheten finns som all personal ska läsa och signera att de tagit del av. En anställd som upptäcker en händelse /missförhållande/vårdskada hos en boende ska i första hand rapportera detta till arbetsledningen/tjänstgörande/jourhavande verksamhetschef/föreståndare. Verksamhetschef/föreståndare har rapporteringsskyldighet till vårdhemschef. Skyldiga att rapportera missförhållande är alla anställda vid Nygårds Vård, praktikanter eller motsvarande under utbildning, deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program. Verksamhetschef/föreståndare ansvarar för att rutin finns för avvikelsehanteringen, blankett för avvikelser finns tillgänglig inom verksamheten, vidta eventuella åtgärder, avvikelser dokumenteras och vid behov meddelas uppdragsgivare eller annan berörd, berörd personal meddelas, vidtagna åtgärder meddelas den som är berörd, avsluta ärendet.

8 8 (10) Anställd som upptäcker en händelse /missförhållande/vårdskada hos en boende ska i första hand rapportera detta till arbetsledningen/tjänstgörande /jourhavande föreståndare. Verksamhetschef/föreståndare har rapporteringsskyldighet till vårdhemschef. Information om rapporteringsskyldigheten ingår i introduktionen för personalen vid nyanställning. Därutöver har Nygårds Vård minst en gång per år en längre genomgång om skyldigheten att rapportera. Fastställd skriftlig rutin om rapporteringsskyldigheten finns som all personal ska läsa och signera. Sammanställning och analys Hur många vårdavvikelser har ni haft? (endast HSL verksamhet) Under 2013 har tio avvikelser rapporterats som rubriceras som HSL-ärenden. Hur många rapporter om missförhållanden har ni haft? Inga rapporter om missförhållanden har inkommit. Beskriv hur inkomna rapporter, klagomål och synpunkter sammanställs och analyseras för att kunna se mönster eller trender som indikerar brister i verksamhetens patientsäkerhet och kvalitet. Inkomna rapporter sammanställs och analyseras av ledningen för att identifiering av eventuella brister i patientsäkerhet och kvalitet ska kunna göras. Åtgärder för förbättring arbetas fram i personalgruppen. Återkoppling sker till den som är närmast berörd. Inkomna klagomål och avvikelser följs även upp på planeringsmötena varje halvår. Förbättrande åtgärder i verksamheten Har ni utifrån ovanstående analys och sammanställning identifierat några styrkor eller förbättringsområden? Styrkor: Det av Nygårds Vård nyligen installerade brandskyddet med mobila sprinklers och brandlarm har förhindrat ett allvarligt tillbud under året som kunnat utvecklas till en mycket allvarlig skada för en boende. Den genomförda flytten och omstruktureringen av verksamheten under året har inneburit både högre effektivitet och kvalitet för både boende och personal. Främst i processerna vård och behandlingsinnehåll, och arbetsmiljöarbete. Förbättringsområden: De tio vårdavvikelserna härrör från fel i handhavandet vid läkemedelshantering/ administrering. Beskriv förändringar och åtgärder som ni gjort utifrån denna analys? Våra inkomna avvikelserapporter handlar nästan uteslutande om handhavandefel i samband med läkemedelshantering/administrering. Vi är inte är nöjda förrän en nollvision kan ha förverkligats.

9 9 (10) Förbättringar av processerna och rutinerna Beskriv hur ni utifrån ovanstående analys korrigerar era processer och rutiner? Från att tidigare som delegerad personal kvällstid ha administrerat läkemedelsdoser i gemensamhetsutrymme med risk för distraherande inslag, hämtar nu i stället avdelad personal en läkemedelsdos i taget från expeditionen och går till avsedd patient för säker administrering. Personalens medverkan i kvalitetsarbetet Hur säkrar ni att personalen har kännedom om skyldighet att bidra till hög patientsäkerhet? (endast HSL verksamhet) Genom kontinuerlig dialog och information i samband med muntliga rapporter, under det fortlöpande dagliga arbetet med arbetsledande sjuksköterskor ständigt närvarande, hålls kvalitetsarbetet levande. Vid genomgång med all tjänstgörande personal och med Nygårds Vårds konsultläkare närvarande, tydliggörs att alla bidrar till en hög patientsäkerhet. Omvårdnadspersonal med delegation i läkemedelshantering genomgår löpande läkemedelshanteringstest som säkerställer vederbörandes kunskaper om uppgiften och om vikten av patientsäkerhet. Arbetsplatsträffarna och behandlingskonferenserna är andra fora för diskussioner om patientsäkerhetsarbetet. De är också viktiga fora för etiska frågor där bland annat Nygårds Vårds värdegrund klargörs och diskuteras. Hur säkerställer ni att personalen har kännedom om sin skyldighet att medverka i patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet? Hur säkrar ni att all personal har kännedom och arbetar utifrån verksamhetens processer och rutiner? Hur informerar/utbildar ni er personal i patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet? Genom muntlig och skriftlig information får tillsvidareanställda, vikarier och tillfälliga praktikanter eller studenter veta och ta del av verksamhetens rutiner och arbetsprocesser. Alla påminns om vars och ens skyldighet att anmäla missförhållanden och om att meddelarskydd enligt lag gäller på Nygårds Vård. Alla anställda får signera dokument om att de tagit det av att sekretess gäller kring de boende. Dokumenteras. Genom att de anställda tar del av sin personliga befattningsbeskrivning och den generellt utformade befattningsbeskrivningen för skötare vid Nygårds Vård som utformats av verksamhetschef/föreståndare och vårdhemschef. Där framgår skyldigheter och ansvar för de som arbetar på Nygårds Vård. På Nygårds Vård har vi ett öppet klimat i verksamheten, alls synpunkter och iakttagelser är viktiga och välkomna. Vi uppmuntrar alla att deltaga i kvalitetsarbetet. Kvalitetsfrågorna och engagemanget har en central ställning inom verksamheten och diskuteras dagligen. Våra boende ska känna sig trygga och säkra och ska ha en meningsfull tillvaro med så hög livskvalitet som möjligt. Vi är till för de boende.

10 10 (10) Planering för patientsäkerhets- och kvalitetsarbetet kommande år Hur planerar ni detta? Vi arbetar vidare med analyser, förbättringar och införandet av förändringar i våra viktigaste processer och rutiner. Vi anpassar och omarbetar vårt ledningssystem efter de nya förutsättningarna och vice versa.

Kvalitetsoch patientsäkerhetsberättelse 2015 för Nygårds Vård Gotland AB

Kvalitetsoch patientsäkerhetsberättelse 2015 för Nygårds Vård Gotland AB 1 (10) Kvalitetsoch patientsäkerhetsberättelse 2015 för Nygårds Vård Gotland AB Garda och När, januari 2016 Conny Hörnsten, vårdhemschef Agneta Hörnsten, bitr vårdhemschef Anna Larsson, verksamhetschef

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Kvalitetsoch patientsäkerhetsberättelse 2014 för Nygårds Vård Gotland AB

Kvalitetsoch patientsäkerhetsberättelse 2014 för Nygårds Vård Gotland AB 1 (9) Kvalitetsoch patientsäkerhetsberättelse 2014 för Nygårds Vård Gotland AB Garda, januari 2015 Conny Hörnsten, vårdhemschef Agneta Hörnsten, bitr vårdhemschef Anna Larsson, verksamhetschef och föreståndare

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2015-03-01 Av Annette Andersson/ Mona Andersson Marie-Christine Martinsson Verksamhetschef Ägare Innehåll:

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10 Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS 215 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 216 för Vårdgivare boende Växjö LSS Datum och ansvarig för innehållet Ulrika Hansson 216-2-9 Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Catharina Johansson Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-22 Patrik Sjösten verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Furuviken

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Furuviken 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Furuviken Datum och ansvarig för innehållet 150228 Ole Minler Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2015-01-12 Carina Jansson Britt-Inger Benhajji Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 Patientsäkerhetsberättelse 2014 CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 INNEHÅLL 1. Fakta...3 2. Sammanfattning...4 3. Övergripande mål och strategier...4 4. De viktigaste åtgärderna som vidtagits för

Läs mer

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2013-02-15 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan År 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Falkenbergs kommun 2012

Patientsäkerhetsberättelse för Falkenbergs kommun 2012 Patientsäkerhetsberättelse för 2012 Datum:2013-03-01 Sophia Lehnberg, MAS Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet Struktur

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Korsaröds behandlingshem AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Korsaröds behandlingshem AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Korsaröds behandlingshem AB Datum och ansvarig för innehållet Joachim Fredriksson. 160201 Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-06 Agneta Nilsson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2011 2012-02-28 Anneli Kinnunen Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9 Verksamhetsområde Kvalitet Förvaltning Välfärdsförvaltningen Fastställd av Humanistiska nämnden 2013-06-18 Omsorgsnämnden 2013-06-19 Dokumentnamn Välfärdsförvaltningens ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Rutin gällande Lex Sarah

Rutin gällande Lex Sarah RUTIN GÄLLANDE LEX SARAH 2015-04 Ansvarig: Kvalitetschef Utfärdat av: Kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 3/2015-04 Rutin gällande Lex Sarah Styrdokument Socialtjänstlagen

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus Datum och ansvarig för innehållet Eva Magnusson KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende.

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende. 2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende. 2016-01-08 Ann-Sophie Rudolph Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall Kvalitetsavdelningen

Läs mer

Rutin Lex Sarah. 2. Rutin för rapportering om missförhållande/risk för missförhållanden enligt SoL och LSS

Rutin Lex Sarah. 2. Rutin för rapportering om missförhållande/risk för missförhållanden enligt SoL och LSS Rutin Lex Sarah 1. Inledning Denna rutin innehåller följande: - Rutin för att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden inom handikappomsorg, individ-

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2012 Enskede 2013-03-01 Ansvarig för innehållet: Gunnel Köhler Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende BILAGA 6 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende Datum och ansvarig för innehållet 2014-01-02 Ritva Alrenius, Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Övergripande

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015

Kvalitetsberättelse 2015 SID 1 (5) Kvalitetsberättelse 2015 Humaniora hemtjänst ingår i Humaniora vård och omsorg, kommunal regi med avtal enligt LOV sedan 1:a mars 2011. Sedan maj 2015 ingår trygghetslarm och nattpatrull under

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2015 2016-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare MURTEGLETS VÅRDBOENDE Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 20150112 Maj Millborg Mallen är anpassad av Vardaga utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE. CityAkuten i Praktikertjänst AB. År 2013

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE. CityAkuten i Praktikertjänst AB. År 2013 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE CityAkuten i Praktikertjänst AB År 2013 Faktaruta Kontaktuppgifter Hemsida: www.cityakuten.se Informationstelefon 020-150 150 Vårdgivare/ VD CityAkuten i Praktikertjänst AB Tf

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Elevhälsans medicinska insats Elice Ökvist, verksamhetschef, Marianne Rova-Eriksson, MLA 2016-03-01 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska del är en kvalitativt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Enskede 2016-02-11 Ansvarig för innehållet: Gunnel Köhler Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH STRATEGIER 3 ORGANISATORISKT ANSVAR FÖR PATIENTSÄKERHETSARBETET

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-10 Linda Wetterberg verksamhetschef Linnégården Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Helene Sandqvist Benjaminsson Innehållsförteckning Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Omsorgs- och socialförvaltningen. Upprättad: 2011-09-07 Ändrad:

Omsorgs- och socialförvaltningen. Upprättad: 2011-09-07 Ändrad: Omsorgs- och socialförvaltningen Datum Upprättad: 2011-09-07 Ändrad: Regelverk för Lex Sarah, rapport, utredning, åtgärder och anmälan till Socialstyrelsen inom Ljusdals kommuns äldreomsorg, handikappomsorg

Läs mer

Vägledning Patientsäkerhetsberättelsen

Vägledning Patientsäkerhetsberättelsen Vägledning Patientsäkerhetsberättelsen Birgitta Boqvist Patientsäkerhetsarbete Att göra vården säkrare. Säkrare vård ska leda till färre vårdskador och därmed ökad patientsäkerhet Patientsäkerhetslagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-21 Anita Segerslätt Lars Tengryd Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården. År 2015

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården. År 2015 Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården År 2015 2016-02-19 Luis Quiroga Verksamhetschef Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall Kvalitetsavdelningen 2015-12-01

Läs mer

RAPPORT Länsstyrelsen Värmland, 651 86 Karlstad 054 19 70 00 Länsstyrelsen Värmland Lex Sarah Värmlands län

RAPPORT Länsstyrelsen Värmland, 651 86 Karlstad 054 19 70 00 Länsstyrelsen Värmland Lex Sarah Värmlands län RAPPORT Länsstyrelsen Värmland, 65 86 Karlstad 54 9 7 Länsstyrelsen Värmland Lex Sarah i Värmlands län En uppföljning av de missförhållanden inom äldre- och handikappomsorgen som anmälts år Sociala enheten

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-12-09 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ångbåtens serviceboende Adress: Ångbåtsvägen 10 C Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Elisabeth Bisaillon,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsäkerhetsberättelse för Ametisten

2014 års patientsäkerhetsäkerhetsberättelse för Ametisten 2014 års patientsäkerhetsäkerhetsberättelse för Ametisten Solna den 28 januari 2015 Olga Jacobsen Gruppchef HSL samt Lea Ekholm Vice Regionchef Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se

Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se 1 (2) 2009-10-12 Tjänsteskrivelse Dnr 08/189 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se Äldre och omsorgsnämnden Tillsynsrapport

Läs mer

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan)

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2015-01-13 SN 2015/0025.11.01 0480-453819 Socialnämnden Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) Förslag till beslut

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet

Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet År 2012 Datum och ansvarig för innehållet Patricia Crone 0 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier på Josephinahemmet...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Solna SpecialistCenter 2015

Patientsäkerhetsberättelse för Solna SpecialistCenter 2015 Patientsäkerhetsberättelse för Solna SpecialistCenter 2015 Avseende år 2014 I handen håller du Solna SpecialistCenters patientsäkerhetsberättelse för år 2014. Här beskriver vi hur vi har arbetat för att

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Evelid och Ingelshov År 2015. 2015-12-30 Inger Eriksson Sofie Eriksson Liselott Ruben Klasén Cecilia Rydén

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Evelid och Ingelshov År 2015. 2015-12-30 Inger Eriksson Sofie Eriksson Liselott Ruben Klasén Cecilia Rydén Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Evelid och Ingelshov År 2015 2015-12-30 Inger Eriksson Sofie Eriksson Liselott Ruben Klasén Cecilia Rydén 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Dessa kriterier kan tillämpas för boenden för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Med boende avses här ett s k HVB-hem, tillståndspliktig

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen,

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Iff'\ Inspektionen förvårdochomsorg BESLUT it'rs/ 2015-12-01 Dnr 8.5-8059/2015-71(9) Avdelning mitt Ylva Grahn ylva.grahngi vo.se Landstinget Sörmland 611 88 Nyköping Vårdgivare Landstinget i Sörmland

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-3 år 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Edsby Slott

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Edsby Slott 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Edsby Slott Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-27 Ewa Svensson Verksamhetschef Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

HSB Omsorg AB - Södermalm - hemtjänst 2015

HSB Omsorg AB - Södermalm - hemtjänst 2015 Page 1 of 9 HSB Omsorg AB - Södermalm - hemtjänst 2015 Hemtjänstenhet: HSB Omsorg AB - Södermalm Uppföljande stadsdelsförvaltning: Södermalm Avtalspart/Nämnd: HSB Omsorg AB - Södermalm Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

Hemtjänstenhet: Hemtjänst och omsorg i Stockholm, HOMe's AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Avtalspart/Nämnd:

Hemtjänstenhet: Hemtjänst och omsorg i Stockholm, HOMe's AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Avtalspart/Nämnd: Hemtjänstenhet: Hemtjänst och omsorg i Stockholm, HOMe's AB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm Avtalspart/Nämnd: Hemtjänst i och omsorg i Stockholm Verksamhetschef/enhetschef: Natalia Gladych

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10)

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10) 1 (10) Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Hallens vård och omsorgsboende 15710-5 AL-SE e-blankett Britt Wahlström 2014-02-24 1(8) Förkortningar HSL Hälso- och sjukvårdslagen SOL Socialtjänstlagen

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsberättelse för vårdgivare

Kvalitetsberättelse för vårdgivare Kvalitetsberättelse för vårdgivare År 2013 Upprättad 2013-01-31 BRITT-MARIE KARLSSON KVALITETSUTVECKLARE 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Mål /strategier 2013 4 Organisatoriskt ansvar för kvalitetssäkringsarbetet

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-09-05 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ekerö Serviceboende Adress: Tegelbruksvägen 3 D Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Anneli Westerlund, 073-660

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare

Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus. Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare Patientsäkerhetsberättelse S:t Eriks Ögonsjukhus 2012 Stockholm 1/3 2013 Leif Tallstedt, chefläkare Eva Bjarman, kvalitetssamordnare 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015

Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Verksamhetsuppföljning Korttidsvistelse, korttidstillsyn Januari 2015 Bakgrund Verksamhetsuppföljning för Korttidsvistelsen och Korttidstillsynen har genomförts under januari månad 2015. I verksamhetsuppföljningen

Läs mer

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:9 (M och S) Föreskrifter och allmänna råd. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Länsstyrelsen Halland Verksamhetstillsyn av två kommuner i Halland

Länsstyrelsen Halland Verksamhetstillsyn av två kommuner i Halland Länsstyrelsen Halland Verksamhetstillsyn av två kommuner i Halland Systematiskt kvalitetsarbete - avvikelsehantering inklusive klagomål inom äldreomsorgen i Varberg och Laholm November 2004 Förord Socialstyrelsens

Läs mer

A Agera. P Planera. S Studera analys. D Do, utför test

A Agera. P Planera. S Studera analys. D Do, utför test Verksamhetsplan för implementering av SödermanModellen Relationsinriktat arbetssätt utifrån ett Salutogent synsätt A Agera P Planera S Studera analys D Do, utför test 1 Syfte med SödermanModellen, Relationsinriktat

Läs mer

Olivia Hemtjänst AB - Södermalm Söderort 2015

Olivia Hemtjänst AB - Södermalm Söderort 2015 Page 1 of 9 Olivia Hemtjänst AB - Södermalm Söderort 2015 Hemtjänstenhet: Olivia Hemtjänst AB - Södermalm Söderort Uppföljande stadsdelsförvaltning: Enskede-Årsta-Vantör Avtalspart/Nämnd: Olivia hemtjänst

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demens-sjukdom 2013 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E, FUNKTIONSNEDSATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-04-22 Handläggare: Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Kerstin Medin Telefon:

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för äldreboende Klippan Vardaga

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för äldreboende Klippan Vardaga 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för äldreboende Klippan Vardaga 10.02.2016. Anna-Mari Kinnunen Verksamhetschef Vardaga/Klippan Äldreboendet Klippan Norra Esplanaden 1 95331 Haparanda

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete?

Varför säkerhetsarbete? Varför systematiskt arbete? Varför säkerhetsarbete? Att arbeta med säkerheten medför högre kvalitet och ökar värdet av tjänsten. Ett högt säkerhetstänkande höjer företagets anseende och goodwill. Kunder, ägare och anställda känner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun Patientsäkerhetsberättelse för medicinska insatser i elevhälsan. Grundskolan Barn och ungdom Eslövs kommun År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Lizbeth Blennerup, Medicinskt Ledningsansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset Patientsäkerhetsberättelse Ortopediska Huset 2014 2014-09-01 Granskad och godkänd av Björn Waldebäck Verksamhetschef 1 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer