Rapport från intern miljörevision

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från intern miljörevision"

Transkript

1 Intern miljörevision på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Rapport från intern miljörevision Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)

2

3 Intern miljörevision på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid kl Plats Teknikringen 74D, ABE-skolans skolkansli, samt Teknikringen 10B, SEED, KTH Campus Valhallavägen 1.3 Revisorer Ann Marklund aima@kth.se, Kristina von Oelreich krvo@kth.se, ISO Standard och bindande dokument Miljörevisionen utförs enligt följande: Miljöledningsstandarden ISO 14001:2015 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Innan revisionstillfället utförs en granskning av följande dokument, en så kallad deskreview : ABE-skolans bindande krav-lagar och förordningar och lagrevision i webbverktyget Laglistan ABE-skolans rutiner inom miljöledningssystemet Övergripande- och detaljerade hållbarhetsmål och handlingsprogram för ABE-skolan Protokoll senaste Ledningens genomgång av miljöledningssystemet , A Utvecklingsplan , ABE-skolan Rapporten från senaste interna miljörevisionen Rapporten från senaste externa miljörevisionen 1.5 Omfattning Revisionen omfattar verksamheten vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. 1.6 Intervjuade Under revisionen genomfördes intervjuer med: Johanna Stellan, administrativ chef Mats Wilhelmsson, vice skolchef Greger Henriksson, miljöombud Stefan Trillkott, laboratorieansvarig Byggvetenskap 1 (6)

4 Anders Blomqvist, infrastrukturansvarig och inköpsansvarig Josefin Backman, kommunikationsansvarig Catherine Pimenta, HR-ansvarig Eva Pettersson, HR-handläggare Eva Liedholm Jonsson, programansvarig civilingenjör samhällsbyggnad, PA Sven Ove Hansson, forskarutbildningsansvarig, FA Pieter Brokking, programansvarig hållbar samhällsplanering och stadsutformning, PA Kjartan Gudmundsson, grundutbildningsansvarig, GA Fredrik Gröndahl, prefekt SEED, universitetslektor Ulrika Gunnarsson Östling, avdelningschef SEED Aiva Saarelainen, administrativt verksamhetsansvarig SEED 1.7 Syfte Syftet med revisionen var att revidera KTH:s miljöledningssystem och prestanda vid Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. 2 Resultat slutsatser, förbättringsförslag och avvikelser Den samlade bedömningen vid den interna miljörevisionen är att ABE-skolan har ett välutvecklat hållbarhetsarbete med hög medvetenhet och högt engagemang i miljö - och hållbarhetsfrågor och arbetet med miljöledningssystemet. Vid revision konstateras att ett flertal förbättringsförslag/ avvikelser inkommit från verksamheten. Exempel på nyligen inkomna förbättringsförslag: Skrivare bör som default vara inställda på dubbelsidig utskrift med gråton och follow-meprint. Ett dokument med beskrivning av hantering har tagits fram. Förslag till beslut tas fram och presenteras för skolledningen. Städpersonalen som hanterar och sorterar avfall får motstridiga instruktioner. Det blir oklart för dem vad de ska göra. Ett förbättringsförslag skickas in till KTH SO. Revisionen har resulterat i en avvikelse. En lista med avvikelsen återfinns i: Bilaga 1. Revisionen har resulterat i fyra förbättringsförslag. En lista med alla förbättringsförslag återfinns i: Bilaga 2. 3 Kommentarer och observationer under revisionen 3.1 Ledningens engagemang och organisationens förutsättningar Vid revisionstillfället fick miljörevisorerna intrycket av att det har under flera år bedrivits ett långsiktigt arbete inom miljö- och hållbarhetsområdet. 2 (6)

5 ABE-skolan har under senare år gått från att vara verksam i sju byggnader till att koncentrera verksamheten i fem byggnader. På så sätt har verksamheten samlats vilket har lett till positiva effekter för miljö- och hållbarhetsarbetet. Vice skolchef beskrev att skolan har mött utmaningen att hitta de strategiska målsättningarna för miljö- och hållbarhetsarbetet, vilket beskrivs i skolans utvecklingsplan för ABE-skolan kommer att utarbeta sin första verksamhetsplan på skolnivå för Därefter kommer verksamhetsplaner att utarbetas årligen. Det finns en positiv inställning och stort engagemang i ledningsgruppen. Ledningen ser följande utmaningar med hållbarhetsmålen som löper under : Resor bryta beteenden, pröva nya arbetssätt, ev. föra statistik över icke-konferens relaterade resor. Planera hur besökare som rest till KTH tas emot, så att det sker med låg negativ miljöpåverkan ex transfer från Arlanda med elbil detta har hög påverkan på omgivningen! Vice skolchef konstaterar att mer arbete behövs för att ta hand om resultat från omvärlds- och intressentanalysen i den kommande verksamhetsplanen för Arbetet med att MHU-märka kurser är inte slutfört på skolan. Arbetet med märkningen pågår. 3.2 Engagemang hos administration och kansli Infört att hållbarhetsfrågor kommer upp på APT-möten (arbetsplatsträffar). Dessa hålls en gång per månad. Här skapas diskussion i arbetsgruppen och förslag kommer upp. I verksamheten finns vilja att sortera avfall i större utsträckning ex. matavfall. Bör se till att befintliga förbättringsförslag kring matavfallssortering genomförs. Sortering av matavfall fungerar väl på SEED, där vaktmästare och lokalvården varit med och tagit fram rutiner för detta. På ABE-skolan har fyra stycken vaktmästare gått Brandskyddsföreningens brandskyddsutbildning för att kunna agera som brandskyddskontrollanter. De deltar därefter i förebyggande arbete för att t ex kontinuerligt bevaka att utrymningsvägar är fria. Tidigare brandskyddskontroll enligt checklista utfördes en gång per år. Det kommer att öka till fyra gånger per år enligt direktiv från UF. Utrymningsövningar har gjorts i samtliga byggnader på campus i samarbete med KTHs säkerhetskonsult. Rutiner vid brand/utrymning, instruktioner för lärare har tagits fram inom skolan och skickas ut inför varje ny period till skolans studierektorer för vidare spridning till de som deltar i undervisning. Rutinen finns uppsatt i de föreläsningssalar som skolan har ansvar för. Vid revisionstillfället framkom behov att kommunicera rutiner för utrymning till alla undervisande personalkategorier, även inhyrda föreläsare, och alla föreläsningslokaler. Under omflyttningen har ABE-skolan lagrat möbler och inredning temporärt och återanvänt dem i nya lokaler. Vid arbete med rekrytering är det möjligt att uppmuntra till intervjuer via Skype framför allt i de första omgångarna. 3 (6)

6 3.3 Utbildning o forskning Verksamhetsstyrning Alla program på grund-, avancerad och forskarnivå har handlingsprogram för hållbar utveckling. Det upplevs som en svårighet att märka kurser genom filtrering på FNs hållbarhetsmål. Ett arbeta kring detta pågår KTH-centralt. Sara Gunningberg är projektledare. Inom forskningsutbildningen är hållbarhetsfrågor ett viktigt inslag. FN:s globala utvecklingsmål spelar stor roll, men även de svenska nationella miljökvalitetsmålen. Doktoranderna är vana vid resonemang som kopplar till FNs globala utvecklingsmål. Med ett större fokus på hållbarhet är det troligt att KTH attraherar en större andel kvinnliga studenter och kvinnlig personal. I samhällsbyggnadsprogrammet är nära 50 % av studenterna kvinnor. ABE ger kurser åt andra skolor vid KTH, men också vid andra lärosäten, rörande hållbar utveckling. Behov finns av lärarutbildning, t ex pedagogisk, didaktisk utbildning som komplement till den befintliga kompetensen om ämnet. Det är viktigt att söka lösningar med koppling till FN:s globala utvecklingsmål som utgångspunkt, inte endast reflektera kring hållbarhet. Nästan alla ex-jobb handlar om hållbarhetsfrågor. Kvalitetssystemet för utbildning och forskning efterfrågar programanalyser om hållbarhet. Detta har fungerat bra. Det gäller att få in hållbarhetsperspektivet i de individuella studieplanerna i forskarutbildningen. Därefter sker årlig uppdatering gentemot dessa mål. 3.4 Utbildning, medvetenhet o kompetens (Ledning, HR) Verksamhetsstyrning Vid den interna miljörevisionen gjordes besök vid Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED), ABE-skolan. Här ser man det som självklart att arbeta med hållbarhet. Forskningen görs i allmänhet för att förbättra verktyg och metoder för hållbarhetsutvärdering. Utbildning i hållbarhet är fokus i mastersprogrammen och miljöfrågan är huvudspåret. De sociala hållbarhetsaspekterna är komplement. Alla kurser har hållbarhetskoppling. Prefekten vid SEED har skrivit läroböcker i hållbarhetsutveckling. De som söker anställning eller påbörjar studier vid SEED gör det baserat på den hållbarhetsinriktning verksamheten har. SEEDs externa finansiärer t ex FORMAS, Energimyndigheten, MISTRA, Vinnova, VR, SIDA och Stockholms stad efterfrågar hållbarhetsinriktning. Institutionen verkar för att opponenter skall komma från Europa, och ledamöter i betygsnämnden från Norden & Sverige, för att minimera långresor. Inspiration och uppmuntran till arbete med hållbar utveckling ges genom: presentation av varför jag valt att forska här vid avdelningsmöten en person per möte. seminarieserie inom forskningsområdet cirkulär ekonomi där kritisk diskussion sker. akademiska seminarier med hållbarhetskoppling där deltagare bjuds in från hela KTH. 4 (6)

7 publicering av vetenskapliga artiklar med kopplingar till hållbarhetsfrågor. stimulering av tvärvetenskapliga satsningar. Det administrativa stödet arbetar med hållbarhet genom att t ex välja miljövänliga material, undvika onödiga utskrifter på papper och inte längre tillhandahålla plastmuggar på toaletterna. All administrativ personal samt många från fakultet och forskare har gått den webbaserade utbildningen om hållbarhet och KTHs hållbarhetsmål. 4 Positiva iakttagelser Vid revisionstillfället uppfattade miljörevisorerna ett starkt engagemang i hållbarhetsfrågor från de intervjuade personerna. Hållbarhet spelar en mycket central roll i ABE-skolans verksamhet. ABEskolan är en förebild. Miljöledningssystemet ger systematisk kontroll över att skolans verksamhet följer bindande krav. Hantering av lagrevision är exemplariskt skött. Det underlättar överblick och spårbarhet! Mycket god överblick i tabell över uppföljning av hållbarhetsmål och handlingsprogram för 2017 på sid 4 i protokollet från ledningens genomgång av miljöledningssystemet ABE-skolan , A ABE-sidorna på intranätet ger mycket god överblick mycket bra! Gardinerna i mötesrummet på SEED var återvunna från sk spöknät i havet. 5 Bilagor Bilaga 1: Lista över avvikelser Bilaga 2: Lista över förbättringsförslag 5 (6)

8 Bilaga 1: Lista över avvikelser Avvikelsenummer IR-AV-2018-ABE - skolan-001 ISO Standard och bindande dokument ISO 14001: Avvikelse Det finns ett lärandemål för hållbar utveckling. Arbetet med MHU-märkning av skolans kurser är pågående men ännu inte slutfört. Vissa av skolans kurser borde vara MHU-märkta, men saknar denna märkning. Indikatorn för uppföljning av MHU-märkta kurser är därmed missvisande då fler kurser bör vara MHU märkta. Studenter som söker på MHU-märkta kurser får ett felaktigt sökresultat. Bilaga 2: Lista över förbättringsförslag Förbättringsförslagsnummer IR-FF ABEskolan 001 ISO Standard och bindande dokument ISO 14001: Förbättringsförslag Införa en rutin för hantering av transportdokument motsvarande den EECS-skolan tagit fram (efter den externa miljörevisionen april 2018). Signerade transportdokument, scannas och arkiveras i Box, pappersoriginal förvaras i pärm. ISO 14001: Genomgång, val och tillägg av Statustyp i laglista ex: Åtgärdad avvikelse, Åtgärdad observation, Observation eller OK ISO 14001: Upprätta och publicera de skolspecifika rutiner som f.n. saknas: - tomograf och strålning - hantering lövträ - kemikalier IR-FF-2018-ABEskolan-002 IR-FF-2018-ABEskolan-003 IR-FF-2018-ABEskolan-004 ISO 14001: Uppmuntra till intervjuer av sökande till tjänster, ffa de första omgångarna, via Skype, för att minska onödiga resor. 6 (6)

Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth)

Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth) Kristina von Oelreich, Hållbarhetschef, KTH Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth) Kristina von Oelreich, hållbarhetschef, KTH 1 Information om revisionsbesöken 1.1 Datum, plats

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision på Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad (ABE) 2017-12-08 Rapport från intern miljörevision Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) 1 Information om revisionsbesöket 1.1

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision på Skolan för Kemi, bioteknologi och hälsa Per Wehlin, intern miljörevisor 2018-12-03 Rapport från intern miljörevision Skolan för Kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) Intern miljörevision

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet RUTIN Gäller från och med Diarienummer Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet 2019-03-29 V-2019-0347 kskod 1.2 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision 2015 på Universitetsförvaltningen, UF 2015-12-16, Envima AB Rapport från intern miljörevision Universitetsförvaltningen 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-12-09

Läs mer

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office Skola Office Revisionsdat um Office Office Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot Office Office Office ABE-skolan 2017-11-07 Jonatan Henschen, intern miljörevisor, KTH, IR-2017-ABE-AV-001

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-01-16 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef/ t.f. prefekt SEED Katja

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Skolan för industriell teknik och management (ITM) 2015-11-25 Rapport från intern miljörevision Skolan för industriell teknik och management (ITM) 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-11-20

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2018-10-17 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Sabine Höhler, prefekt Filosofi och historia Johan Silfwerbrand,

Läs mer

Platsbesök genomfördes på: Kontor på sektion A och B våningar 4-6, laborationssalar A402 och A404, samt lunchrum

Platsbesök genomfördes på: Kontor på sektion A och B våningar 4-6, laborationssalar A402 och A404, samt lunchrum Internrevision Intern miljörevision av Institutionen för Pedagogik Datum: 2013-09-24 Revisionsledare: Cecilia Sönströd Revisor: Peter Ahlström Omfattning Miljöledningssystemet omfattar verksamheten vid

Läs mer

ITM skolans genomgång av miljöledningssystemet

ITM skolans genomgång av miljöledningssystemet Ledningens genomgång 2019-xx M-2019-0672, KS 1 (6) Beslutsorgan Skolchef ITM skolans genomgång av miljöledningssystemet Datum för mötet: 2019-03-26 kl. 14:00-15:30 Plats för mötet Närvarande (beslutande):

Läs mer

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad

Medarbetarhandbok. Guiden till din arbetsplats. KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Medarbetarhandbok Guiden till din arbetsplats KTH Arkitektur och samhällsbyggnad Skolchefen hälsar välkommen Jag vill hälsa dig välkommen till Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad. Vi är en av fem

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2018-11-14 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande: Muriel Beser Hugosson, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden.

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden. Befattningar Skolchef Skolchefen leder skolans arbete och ansvarar mot rektor för skolans verksamhet. Skolchef har en ställföreträdare, benämnd 1: vice skolchef. Skolchefen är arbetsgivarens representant

Läs mer

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 Revisionskriterier Frågor Revisorns anteckningar Tema: Ledarskap och åtagande ISO 14001:2015, kap 5.1 Tema: Miljöpolicy ISO 14001:2015, kap 5.2 SFS 2009:907

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH

Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH Projektplan Forskarutbildningssatsning (FUS) / Doctoral Studies Initiative (DSI) KTH 2014-2015 Bakgrund I handlingsplanen till KTH:s kvalitetspolicy slås fast att kvalitetsuppföljning ska göras regelbundet.

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Rutiner och plan för miljörevisioner

Rutiner och plan för miljörevisioner Rutiner och plan för miljörevisioner Beslut: Miljörådets ordförande 2018-02-13 Reviderad: - Dnr: HDa 1.2-2018/307 Gäller fr o m: 2018-02-13 Relaterade dokument: Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

HANDLINGSPLAN TILL KTHs POLICY FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN TILL KTHs POLICY FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Nr 591 070829 1(9) HANDLINGSPLAN TILL KTHs POLICY FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Giltighetstid: 1 oktober 2007 30 juni 2010 Det övergripande målet för KTHs policy och handlingsplan för hållbar utveckling är Högskolelagens

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (5) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Minnesanteckningar ABE LG

Minnesanteckningar ABE LG Minnesanteckningar ABE LG Datum för mötet: 2019-02-13 Plats för mötet Konferensrummet, Teknikringen 74 D, plan 4 Närvarande: Frånvarande:, skolchef Mats Wilhelmsson, vice skolchef/ t.f. prefekt SEED Katja

Läs mer

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/roelof GODKÄND AV gls AKADEMI/ENHET ATM DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DATUM 2017-01-16

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat Revisionsprotokoll Revisionsperiod: 2016-04-18 till Ort: Stockholm Revisionsteam Uppdragsledare: Uppdragsmedlem: Annicca J Andersson Yvonne Hellsén Revisionens omfattning Systemdokumentation: Ledningssystem

Läs mer

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se Miljörevision Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten ellen.lagrell@gu.se, 786 1832 Innehåll Vad är miljörevision? Varför gör vi miljörevision? Planering och processer för miljörevision på GU Vad

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (6) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Dokumentdatum Ev. diarienummer 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM

VERKSAMHETSPLAN Dokumentdatum Ev. diarienummer 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM Verksamhetsplan 2016 För Personalstaben vid skolan för Industriell Teknik och Management, ITM 2016-02-11 Skapat av Personalstaben ITM 1 MÅL 2016 Ledarwebb Personalstaben

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum GMV Utarbetad av: Administrativ chef och miljösamordnare Fastställd: 2011-08-19 Diarienummer: GMV 2011/41 Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum 2011-03-29 Medverkande funktioner Namn

Läs mer

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D

Datum och tid för mötet: 2015-04-13, kl. 10.00 Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D MINNESANTECKNINGAR Forskarutbildningsrådet Minnesanteckningar Forskarutbildningsrådet Datum och tid för mötet:, kl. 10.00 Plats för mötet Konferensrummet, Dean s Office, Teknikringen 74 D Närvarande: Frånvarande:

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Jessica Lindberg, Johanna Stellan, Milan Horemuz

Jessica Lindberg, Johanna Stellan, Milan Horemuz Minnesanteckningar från Grundutbildningsrådet för samhällsbyggnad 2012-02-03 Närvarande Anders Wörman Joel Franklin Eva Liedholm Jonsson Göran Finnveden Per-Magnus Roald Övriga närvarande Parivash Salimi

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS- UTVECKLING AV PERSONAL 2011-2013

PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS- UTVECKLING AV PERSONAL 2011-2013 M 709 202009 Sida av PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS UTVECKLING AV PERSONAL 20203 Beskrivning Planen för utbildning och kompetensutveckling av personal gäller högskolans miljöledningssystem utifrån identifierat

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9 ILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9 Upprättad av: ottagen av: Datum för

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2015-12-08 Dnr 2015/8 Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 20 november 2015 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Miljöledningssystemets omfattning vid Göteborgs universitet

Miljöledningssystemets omfattning vid Göteborgs universitet Miljöledningssystemets omfattning vid Göteborgs universitet Universitetets verksamhet ur ett omvärldsperspektiv Utbildning och forskning är universitetets viktigaste bidrag till en hållbar utveckling och

Läs mer

Anvisning om individuell studieplan

Anvisning om individuell studieplan ANVISNING Gäller från och med 2012-04-18 Anvisning om individuell studieplan Gäller fr o m 2007-07-01 Ändrad 2012-04-18 Denna anvisning grundar sig på: Högskoleförordningen (SFS 1993:100) Förordning om

Läs mer

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/ GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg AKADEMI/ENHET AHA DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DIARIENR

Läs mer

Verksamhetsplan 2018, Institutionen för lingvistik

Verksamhetsplan 2018, Institutionen för lingvistik 1 (6) 2017-11-06 Verksamhetsplan 2018, Institutionen för lingvistik Planen är antagen av IS vid Institutionen för lingvistik 2017-12-12 Inledning Institutionen för lingvistiks verksamhetsplan är utformad

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2011-10-14 1(13) Typ av revision: SS-EN ISO 14001:2004: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering EMAS III: Uppföljande revision samt förberedelser inför omcertifiering

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljöenheten besvarar denna avvikelse

Miljöenheten besvarar denna avvikelse Id Ort Klassning Avvikelse Åtgärder Orsaksanalys BN1 Avvikelse: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av Institution Dnr Utfärdare Jennica Kjällstrand Miljöutredning Avdelning Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2.0 2014-10-07 Datum Godkänd av 120427 Katarina Gårdfeldt Datum

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Upprättad av: Fastställd av/datum: Reviderad av/datum Miljösamordnare Miljösamordnaren vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 05xxxx -

Upprättad av: Fastställd av/datum: Reviderad av/datum Miljösamordnare Miljösamordnaren vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 05xxxx - Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN SFN 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.6.1.2.SFNRD1 Redovisande dokument F8 4547/04 0 1 Upprättad

Läs mer

Högskolan i Halmstad Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport 2015-03-19

Högskolan i Halmstad Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport 2015-03-19 Högskolan i Halmstad Sid 1 (6) Intern miljörevision av Högskolan i Halmstad Tid: 5-6 mars 2015 Plats: Halmstad Revisionsledare: arianne Dalbro Standard/kravdokument: Förordning (2009:907) om miljöledning

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan)

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Skola: Teknikvetenskap Enligt lag skall jml-plan - göras och följas - av alla arbetsenheter med tio eller fler anställda. Mallen nedan

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Kommunikatöre r. Miljöombud/Mi ljögruppen, MBA

Kommunikatöre r. Miljöombud/Mi ljögruppen, MBA Dokument BILAGA Utbildningsplan för anställda Miljö och Hållbar Utveckling Bilaga till Rutin för kompetens, utbildning och medvetenhet Fastställd av Fastställd datum Miljöchef 2015-05-08 Skapad av Gällande

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 3 och 6 maj 2011 Plats: Chalmers Tvärgata, Fysikgränd, Zoologen, Lundbergslaboratoriet och Dacapo Revisionsledare:

Läs mer

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 I checklistan gäller det att instämma med de påståenden som anges i listan för att vara säker på att verksamhetens miljöledningssystem

Läs mer

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab HANDLINGSPLAN Skapat av Deans office ITM Handlingsplan För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab 2. Verksamhetsplan, kommunikationsstab

Läs mer

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan

Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor. Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Ett KTH för alla studier och arbete på lika villkor Mångfaldspolicy och mångfaldsplan Denna plan är fastställd av KTHs styrelse i september 2003. Den är framtagen i samarbete med arbetstagar- och studentrepresentanter.

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Ekonomisk-historiska institutionen

UPPSALA UNIVERSITET Ekonomisk-historiska institutionen UPPSALA UNIVERSITET Ekonomisk-historiska institutionen Forskarutbildningen i ekonomisk historia Underdokument till studieplanen, antaget av institutionsstyrelsen september 2004 och reviderad oktober 2007

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Nämnden för utbildning på forskarnivå PROTOKOLL 36-47 2018 2018-10-23 Protokoll fört vid sammanträde med nämnden för utbildning på forskarnivå, NJ-fakulteten

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer