Rapport från intern miljörevision

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från intern miljörevision"

Transkript

1 Intern miljörevision på Skolan för Kemi, bioteknologi och hälsa Per Wehlin, intern miljörevisor Rapport från intern miljörevision Skolan för Kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)

2

3 Intern miljörevision på Skolan Kemi, bioteknologi och hälsa Per Wehlin, intern miljörevisor 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid , 9:30-12: , 13:30-14: Plats Teknikringen 56 Albanova, Roslagstullsbacken Revisorer Per Wehlin ( ) pgiwe@kth.se Nadia Arman ( , 08) nadia.arman@abe.kth.se Sabine Micksäter ( ) sabinemi@kth.se ISO Standard och bindande dokument Miljörevisionen utförs enligt följande: Miljöledningsstandarden ISO 14001:2015 Förordning (2009:907) miljöledning i statliga myndigheter. Innan revisionstillfället utförs en granskning av följande dokument, en så kallad deskreview Skolan för Kemi, bioteknologi och hälsa -skolans (CBH) bindande krav-lagar och förordningar och lagrevision i webbverktyget Laglistan CBH-skolans rutiner inom miljöledningssystemet Övergripande- och detaljerade hållbarhetsmål och handlingsprogram för CBH-skolan Protokoll från senaste Ledningens genomgång Rapporten från senaste interna miljörevisionen Rapporten från senaste externa miljörevisionen 1.1 Omfattning Revisionen omfattar verksamheten vid CBH-skolan. Avgränsning: 1 (8)

4 Revision av processer för IT, tjänsterresor och avfall kommer inte att ske på skolnivå utan i workshopform med representater från skolorna och förvaltningen. 1.2 Intervjuade Under revisionen genomfördes planerade intervjuer med: Förnamn: Efternamn: Funktion: Mejladress: Catharina Silfverbrand Miljöombud csl@kth.se Lindh Maria Hjertén HR-ansvarig mahjer@kth.se Marja Mutikainen HR-ansvarig marjamu@kth.se Kristina Holmberg Inköpsansvarig, hoki@kth.se Miljöombud Daniel Tavast Infrastruktursansvarigt tavast@kth.se Mikael Lindström Skolchef mil@kth.se Marie Larsson Administrativchef mala@kth.se Per Dalhammar Utbildningsansvarig perda@kth.se Amelie Eriksson Vice Dean ameliek@kth.se Karlström Sara Kanje Miljöombud kanje@kth.se Torbjörn Gräslund Vice Grundutbildningsans. torbjorn@biotech.kth.se Anja Persson Programansv. CBIOT anja@biotech.kth.se Cristina Al-Khalili Programansv. TMBIM och cristina@biotech.kth.se Szigyarto TIMBM Per-Åke Nygren Admin.cher/ perake@biotech.kth.se Forskarutbansv. (FA) Stefan Ståhl Prefekt stefans@biotech.kth.se Mats Nilsson Grundutbildningsansv. spexmats@kth.se (GA) Sabina Fabrizi Kommunikatör sabina@kth.se 1.3 Syfte Syftet med revisionen var att revidera KTH:s miljöledningssystem och prestanda vid Skolan för CBH. 2 Resultat slutsatser, förbättringsförslag och avvikelser Den sammanfattande bedömningen av årets interna miljörevision vid CBH är att skolan i huvudsak uppfyller miljöledningssystemets (ISO 14001:2015) och förordningens (SFS 2009:907) krav inom de områden som granskats. Revisionen har resulterat i 0 avvikelser. En lista med alla avvikelser återfinns i: Bilaga 1. Revisionen har resulterat i 4 förbättringsförslag. En lista med alla förbättringsförslag återfinns i: Bilaga 2. 2 (8)

5 Kommentarer och observationer under revisionen 2.1 Ledningens engagemang CBH skolan finnspå olika Campus, Valhallavägen, KI,SciLife och Flemingsberg. En miljögrupp som består av en representant från varje institution och Campus, infrastrukturansvarig, kemikalieansvarig, verksamhetsstödet samt miljöombuden (sammankallande). Gruppen har möten 2 gånger per termin. Informationsspridning sker via internwebben samt mejl-listor. Man har också ett nyhetsbrev som kommer ut varannan vecka, både på svenska och engelska. På CBHs webbsida finns en bra förklaring av skolans miljöorganisation med funktionsbeskrivningarna. Ytterligare finns på webben ett schema med alla avdelningar och kontaktinformation om de viktiga rollerna (prefekterna, stödfunktionerna, programansvariga ). Detta är för att underlätta förståelse om vem som gör vad i de 5 olika Campus. SciLife är ett samarbete med många intressenter, KTH, KI, SU och UU. ScLife har regelbundet stormöten där CBH-skolan deltar. Då hållbar utveckling är en viktig del av verksamheten på skolan arbetar ledningen mycket med hållbarhetsfrågor. Detta visas bl.a. genom den kursverksamhet som skolan bedriver. Skolans ledning har högt engagemang och ser institutionernas prefekter som sin förlängda arm ut till de olika avdelningarna. 2.2 Planering, stöd, verksamhet och utvärdering Omvärldsanalys gjordes som workshop ihop med hållbarhetschefen och gav input till skolans utvecklingsplan. Även administrativ chef och vice skolchef från Campus, Flemingsberg bidrog till analysen. De nyckelfaktorer som identifierades i omvärldsanalysen finns i utvecklingsplanen. Den är publicerad på intranät. I utvecklingsplanen finns även ett antal indikatorer som är kopplade till miljöarbetet, risker, möjligheter samt en beskrivning av uppföljningen. Utvecklingsplanen har sedan utgjort underlag till ett handlingsprogram. Även detta återfinns på skolans intranät. CBH uppdaterar oftare skolans hållbarhetsmål i utvecklingsplanen än handlingsprogrammet därför att den uppfattas som ett mer levande dokument som kvalitetsmässigt är bättre än handlingsprogrammet. Handlingsprogrammet är fortfarande under arbete (det uppdateras 1 gång om året) för att CBH inte är klar med integrationen av målen som var annorlunda när skolorna var separata. Revisionsdeltagarna anser att det är inte bör finnas egna mål, då man anser att alla skolor borde leva upp till KTHs gemensamma mål. Uppföljning av målen görs bl.a. med hjälp av statistik på resor och kemikalieavfall. Man är också delaktig i energikartläggning på KTH. När det gäller minskning av resor har CBH påbörjat ett projekt med Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS) för att skapa speciellt utrustade konferensrum för video/telefonkonferenser. Det finns ett behov av att öka kunskapen hos personalen för att hantera den nya tekniken. 3 (8)

6 Man har ett projekt med EECS-skolan, som också finns på flera campus, för att ta fram ett bättre system. I samband med revisionstillfället har CBH lyft en del kritik angående Hållbar Utveckling (HU) och miljöledningssystemet. Revisonsdeltagarna upplever att syfte och nytta med det stora antalet blanketter som skolan förväntas fylla i inte gör det enklare att förstå flödet och varför CBH bör agera på ett visst sätt. Skolan uttrycker även en oro över vad den nya miljöorganisationen som innebär att miljöombuden försvinner kommer att ge för effekter. Skolan vill inte ha ett toppstyrt miljösystem som är långt ifrån användaren. Under mötet ställde revisorerna en fråga om hur CBH ser till att ny information från lagslistan sprids till alla i verksamheten. Svaret var att om ändringarna är relevanta för CBH skickas information till miljöombudet som i sin tur skickar den vidare till personalen som har kunskap om det. Personalen ansvarar för att diskutera/tolka och tillämpa innehållet. 2.3 Laboratoriearbete För tillträde till laboratorier behöver användare signera ett säkerhetsdokument. Speciellt för klass IIlab finns en specialkurs. Riskbedömning av kemikalier görs. Gruppen som behöver kemikalien gör riskanalys, och sedan avslår/godkänner prefekten. Vid speciella kemikalier kommer även inköpsansvarig att behandla frågan. Kemikaliehantering görs med hjälp av streckkoder och registreras i KLARA. Detta medför att man har god kontroll av hur mycket kemikalier som finns i olika lager. Kemikalieansvarig arbetar med att försöka få fler ansvariga i KLARA för att kunna ta hand om och underhålla systemet. Det finns också en funktionsadress som alla kan använda för att kontakta kemikalieansvarig. Inventering av kemikalier görs av de olika laboratorierna, men är inget problem då man har god kontroll genom streckkodsregistreringen. För biologiskt material (djurrester/humanrester) (SciLife och Albanova) har man de tillstånd som behövs för att arbeta med dessa. På SciLife är situationen lite annorlunda då KI har lagt strukturen i KLARA och KTH kan inte administrera den delen ännu. CBH ansvar för de kemikalier som de använder. 2.4 Ledningens engagemang, avdelning Protein Science 2.5 Rekrytering Akademisk personal Skolan har en process för att ta med hållbarhetsaspekter vid rekrytering av akademisk personal. Varje år får HR ett underlag från ledningsgruppen med ett förslag på vilka akademiker CBH behöver. I underlaget står bedömningsgrunderna, bl.a. de kring HU och miljö. Nästan alla tjänster på CBH-skolan har någon typ av hållbarhetsfokus som ett naturligt inslag i tjänsten. 4 (8)

7 Efter anställning görs en karriärplan där hållbarhetsutbildning tas upp om det behövs. Man gör en halvtidsutvärdering som uppföljning. Detta år har man fokuserat på biträdande lektorer. Ett förbättringsförslag som lyftes i samband med revisionen är att införa coachning för lektorerna och professorerna som kan hjälpa dem i deras karriär och med utvecklingen av deras kompetenser bland annat inom HU. Tekniskt och administrativ personal (T/A) I rekryteringsprocessen av T/A personal utgör inte HU/miljö något fokus. Oftast är inte detta ett kompetenskrav. Vid anställning av T/A personal ingår hållbarhet i introduktionskursen för nyanställda. Man informerar om KTHs miljöledningssystem och lotsar till utbildningarna på KTH Centralt. Canvas används för att göra kurser men det är svårt att ta reda på vilka som har klarat kurserna. Funktionen i Canvas möter inte skolans behov. All information ligger på webben och en del information sprids också via infobladet (CBH-Nytt). 2.6 Utbildning (GA) Hållbarhetsperspektivet kan innebära ett antal perspektiv Miljöperspektivet Etiskt perspektiv Samhällsperspektiv Hållbara processer Allt detta ingår som en naturlig del i grundutbildningen i årskurs 1-3 (The engineer in focus), med en uppdatering under årskurs 4-5. Miljö anses vara en viktig del av utbildningen då många studenter väljer biologi-inriktning eftersom de är intresserade av miljöfrågor. Under började dåvarande BIO-skolan titta på omvärldsanalyserna för att förstår vad utbildningen behöver för att behålla sin höga kvalitet. Det visade sig att det fanns många incitament för att fördjupa miljöaspekterna och man siktar på att utbilda forskare som är: teknikkompetenta, kan leda ett projekt och (det viktigaste) är goda medarbetare med konceptuell och praktisk förståelse på miljöfrågorna. Sedan dess har programmansvariga (PA) och grundutbildningsansvariga (GA) arbetat kontinueligt för att förbättra programmen och kurserna. Programansvariga (PA) och grundutbildningsansvariga (GA) har även arbetsmöten för att utveckla lärarna i hållbar utveckling och man diskuterar vidarutveckling av kurserna varje år, där även en programansvarig student deltar. Det finns även ett PA-nätverk där även hållbarhetskurser diskuteras. För att stödja den pedagosiska personalen har CBH haft en workshop med 34 lärare för att diskutera hållbarhetsfrågor. CBH försöker i hög grad utveckla studenternas förmåga att analysera fakta och har samarbete med ett antal bioteknikföretag. System & life cycle assessment är också integrerat i utbildningen. 5 (8)

8 Program- och kursansvariga redovisade kursplaner (Protein Science) som visade att man har MHU kurs i överensstämmelse med lärandemålet för hållbar utveckling eller vad kriteriet för en MHU utbildning är. En översyn behöver göras av hela skolan inom ramen för den pågående översyn som sker av program och kurser och som ska vara färdigt i våren Enligt skolans utvecklingsplan ska FN:s globala hållbarhetsmål vara en del av KTH:s miljö- och hållbarhetsarbete kopplat till KTH:s uppdrag. En tidigare kritik mot skolans utbildningar från den tidigare extern redovisning är att det skulle synas mer externt att man i hög grad utbildar i hållbarhetstänk. En utmaning i detta är att balansera mängden information till en blivande student då alltför många detaljer om en utbildning gör det svårt att få en överblick över utbildningens innehåll. 2.7 Forskning (FA) Enligt Högskoleförordning (1993:100), i de allmänna lärandemålen förklaras att alla doktornader ska, efter examen, bidra till en hållbar utveckling. Detta innebär att allt doktorandarbete på skolan syftar till ett hållbart samhälle. Forskningsansvarig anser att det i detta lärandemål finns en viss osäkerhet, då det är otydligt när kunskapen skall inhämtas. En viss kontroll på doktorandarbete finns när prefekten måste godkänna ett nytt projekt. Forskningsutbildningen styrs dock finansiellt av externa parter vilket innebär att det kan vara svårare för CBH att styra kopplingen till hållbar utveckling på samma sätt som skolan gör på grundutbilningen. Ett önskemål var att kunna förbättra eisp (e- individuella studieplanen) genom att skapa en ruta specifik till HU för att underlätta granskningsarbete. Doktoranderna har årliga projektpresentationer där man även följer upp hållbarhetsinnehållet. Bland de valfria kurserna finns även kurser i hållbarhet. Några hållbarhetskurser är obligatoriska. Man har ett forskningsråd inom skolan där man sprider goda exempel. 3 Positiva iakttagelser En viktig del av skolans tema är hållbarhet vilket medför att detta genomsyrar utbildningen. Skolan har ett bra nyhetsbrev som kommer ut varannan vecka, både på svenska och engelska. Kontroll över kemikalier är bra (rutiner, Klara). Speciellt gäller detta streck-kodssystemet som används för att ha kontroll över kemikalier. Avdelningen Proteinvetenskap har bra medvetenhet om hållbarhetsfrågor samt bra kursutbud i dessa frågor. Man arbetar med video/telefonkonferenser för att minska resandet. 6 (8)

9 4 Bilagor Bilaga 1: Lista över avvikelser Bilaga 2: Lista över förbättringsförslag 7 (8)

10 Bilaga 1: Lista över avvikelser Avvikelsenummer ISO Standard och bindande dokument Avvikelse Bilaga 2: Lista över förbättringsförslag Förbättringsförslagsnummer IR-FF CBH -001 ISO Standard och bindande dokument Planering för att uppnå målen. Högskoleförordning (1993:100) Förbättringsförslag Fortsatt översyn av hela skolans kurser som ska MHU märkas i överenstämmelse med upprättat handlingsprogram. IR-FF CBH Planering av åtgärder för att uppnå miljömål Fortsatt arbete med videokonferenser. IR-FF CBH Styrning av dokumenterad information Endast en person (kemikalieansvarig) har administrativ behörighet i Klara. Kan orsaka problem vid frånvaro. IR-FF CBH -004 ISO 14001: Planering för att uppnå målen. 8:1 Planering och styrning av verksamheten. Enligt KTH: s utvecklingsplan och verksamhetsplan ska FN:s globala hållbarhetsmål vara utgångspunkten för arbetet med hållbar utveckling inom skolan Det gäller också med utgångspunkt från skolans utvecklingsplan. Det framgår inte av arbetet med att integrera hållbar utveckling i skolans program, kurser och forskningsprojekt hur detta beaktas. 8 (8)

Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth)

Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth) Kristina von Oelreich, Hållbarhetschef, KTH Intern miljörevisionrapport för Kungliga Tekniska högskolan(kth) Kristina von Oelreich, hållbarhetschef, KTH 1 Information om revisionsbesöken 1.1 Datum, plats

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i utbildning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0216 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision på Skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad (ABE) 2017-12-08 Rapport från intern miljörevision Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) 1 Information om revisionsbesöket 1.1

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet

Universitetsövergripande rutin för hållbar utveckling i forskning inom ramen för miljöledningssystemet RUTIN Gäller från och med Diarienummer 2019-02-22 V-2019-0217 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef 2019-02-22 KTH Sustainability Office Universitetsövergripande rutin för

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad 2018-11-27 Rapport från intern miljörevision Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE) Intern miljörevision på Skolan för arkitektur

Läs mer

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet

Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet RUTIN Gäller från och med Diarienummer Universitetsövergripande rutin för kommunikation av miljö och hållbarhet 2019-03-29 V-2019-0347 kskod 1.2 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Hållbarhetschef

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision 2015 på Universitetsförvaltningen, UF 2015-12-16, Envima AB Rapport från intern miljörevision Universitetsförvaltningen 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-12-09

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 160927 1. Mötet öppnas 1 1. Val av justerare Förslag: Pär Jönsson, vice skolchef 1. Inledning och syfte Uppfylla krav

Läs mer

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office

Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot. Office Skola Office Revisionsdat um Office Office Ansvarig revisor Avvikelse nr Avvikelse Avvikelse mot Office Office Office ABE-skolan 2017-11-07 Jonatan Henschen, intern miljörevisor, KTH, IR-2017-ABE-AV-001

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016

FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 FRÅGEBATTERI VID INTERN MILJÖREVISION VT-2016 Revisionskriterier Frågor Revisorns anteckningar Tema: Ledarskap och åtagande ISO 14001:2015, kap 5.1 Tema: Miljöpolicy ISO 14001:2015, kap 5.2 SFS 2009:907

Läs mer

Kommunikatöre r. Miljöombud/Mi ljögruppen, MBA

Kommunikatöre r. Miljöombud/Mi ljögruppen, MBA Dokument BILAGA Utbildningsplan för anställda Miljö och Hållbar Utveckling Bilaga till Rutin för kompetens, utbildning och medvetenhet Fastställd av Fastställd datum Miljöchef 2015-05-08 Skapad av Gällande

Läs mer

CBH-nytt. Har du ett nyhetstips? Skicka in det till CBH-nytt! Alla nyhetstips skickas till. Nr 1, Januari G

CBH-nytt. Har du ett nyhetstips? Skicka in det till CBH-nytt! Alla nyhetstips skickas till. Nr 1, Januari G SKOLAN FÖR KEMI, BIOTEKNOLOGI OCH HÄLSA CBH-nytt Nr 1, Januari 2019 2019-01-21 G od fortsättning på det nya året och jag hoppas att alla har haft en lång och skön julledighet. Det kommande året kommer

Läs mer

CBH-nytt. Har du ett nyhetstips? Skicka in det till CBH-nytt! Alla nyhetstips skickas till. Nr 3, Februari R

CBH-nytt. Har du ett nyhetstips? Skicka in det till CBH-nytt! Alla nyhetstips skickas till. Nr 3, Februari R SKOLAN FÖR KEMI, BIOTEKNOLOGI OCH HÄLSA CBH-nytt Nr 3, Februari 2019 2019-02-18 R ektor och prorektor var på skolbesök på CBH under förra veckan. Besöket var mycket uppskattat och i år ville vi visa på

Läs mer

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK)

Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) Handlingsprogram för programutveckling inom hållbar utveckling för ITM civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi (CINEK) KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 * KTH ska öka alla anställdas och

Läs mer

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017

Översyn av skolorganisationen. Hearing 14 juni 2017 Översyn av skolorganisationen Hearing 14 juni 2017 GrU KTHs skolor per 2016 SKOLA OMS [MSEK] ABE 232 BIO 19 CHE 57 CSC 105 EES 47 ICT 79 ITM 221 SCI 205 STH 74 SCI 20% Från resultaträkning för 2016, VIS

Läs mer

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden.

Godkänna halvtidsutvärdering för biträdande lektorer. Avge förslag på sakkunniga och utse skolrepresentant vid befordringsärenden. Befattningar Skolchef Skolchefen leder skolans arbete och ansvarar mot rektor för skolans verksamhet. Skolchef har en ställföreträdare, benämnd 1: vice skolchef. Skolchefen är arbetsgivarens representant

Läs mer

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS

Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO och EMAS 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y 2017-06-12 Ärendenr: NV-00001-17 Stegvis införande av ett miljöledningssystem för första gången utblick mot ISO 14001 och EMAS Inledning

Läs mer

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg. DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/ GODKÄND AV Akademichef Annika Strömberg AKADEMI/ENHET AHA DOKUMENTNAMN Mall för detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DIARIENR

Läs mer

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/roelof GODKÄND AV gls AKADEMI/ENHET ATM DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN ATM:s detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2018, inklusive inrapportering DATUM 2017-01-16

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Platsbesök genomfördes på: Kontor på sektion A och B våningar 4-6, laborationssalar A402 och A404, samt lunchrum

Platsbesök genomfördes på: Kontor på sektion A och B våningar 4-6, laborationssalar A402 och A404, samt lunchrum Internrevision Intern miljörevision av Institutionen för Pedagogik Datum: 2013-09-24 Revisionsledare: Cecilia Sönströd Revisor: Peter Ahlström Omfattning Miljöledningssystemet omfattar verksamheten vid

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV sbr AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(12) DOKUMENTNAMN AUE - detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för 2017-2020, inklusive inrapportering DATUM 2016-12-13

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Skolan för industriell teknik och management (ITM) 2015-11-25 Rapport från intern miljörevision Skolan för industriell teknik och management (ITM) 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-11-20

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Rutiner och plan för miljörevisioner

Rutiner och plan för miljörevisioner Rutiner och plan för miljörevisioner Beslut: Miljörådets ordförande 2018-02-13 Reviderad: - Dnr: HDa 1.2-2018/307 Gäller fr o m: 2018-02-13 Relaterade dokument: Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (5) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (6) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Ledningens uppföljning

Ledningens uppföljning Ledningens uppföljning Industriell teknik och managements miljöledningssystem Möte 150922 1. Mötet öppnas 1 2. Val av justerare Förslag Pär Jönsson 3. Inledning och syfte Uppfylla krav i ISO 14001, 4.6

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016

BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016 BHS - handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016 Uppdaterat 2013-10-21 Detta underlag är baserat på de högskolegemensamma målen för hållbar utveckling 2014-2016 (dnr 555-13) samt institutionens verksamhetsplan

Läs mer

INTERN REVISIONENS BETYDELSE FÖR MILJÖLEDNINGS ARBETET

INTERN REVISIONENS BETYDELSE FÖR MILJÖLEDNINGS ARBETET INTERN REVISIONENS BETYDELSE FÖR MILJÖLEDNINGS ARBETET Karin Skantze Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Interna revisorer Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Föredragningslista Rådets beslut: Temat för detta möte ska vara indikatorer (lagutbildning är bestämt till nästa RHU-möte)

Föredragningslista Rådets beslut: Temat för detta möte ska vara indikatorer (lagutbildning är bestämt till nästa RHU-möte) 1(5) FRÅN : RÅDET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Protokoll 2016-11-18 Närvarande: Johansson, Helena (Ordförande) Johansson, Annika (SA) Löf, Rose-Marie (ATM) Åstrand, Swenneke, Maria (HGA) Claesson, Leif (ATM

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

CBH-nytt. Har du ett nyhetstips? Skicka in det till CBH-nytt! Alla nyhetstips skickas till. Nr 18, November

CBH-nytt. Har du ett nyhetstips? Skicka in det till CBH-nytt! Alla nyhetstips skickas till. Nr 18, November SKOLAN FÖR KEMI, BIOTEKNOLOGI OCH HÄLSA CBH-nytt Nr 18, November 2018 2018-11-20 S edan föregående promotionstillfälle har 58 personer utexaminerats i ämnen tillhörande Skolan för kemi, bioteknologi och

Läs mer

PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS- UTVECKLING AV PERSONAL 2011-2013

PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS- UTVECKLING AV PERSONAL 2011-2013 M 709 202009 Sida av PLAN FÖR UTBILDNING OCH KOMPETENS UTVECKLING AV PERSONAL 20203 Beskrivning Planen för utbildning och kompetensutveckling av personal gäller högskolans miljöledningssystem utifrån identifierat

Läs mer

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001 Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO 14001 och ISO 9001 Göteborgs Stads Upphandlings AB Anna Lundeen anna.lundeen@canea.se 2016-05-17 Packhusgatan 6 SE-411 13 Göteborg Folkungagatan 49 SE-116

Läs mer

2016-12-31 Studierektor Inom ramen för institutionens budget

2016-12-31 Studierektor Inom ramen för institutionens budget Textilhögskolan Erik Bresky Handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016 Detta underlag är baserat på det av rektor beslutade dokumentet Mål och handlingsplan för hållbar utveckling 2014-2016, dnr 117-10-91.

Läs mer

ITM skolans genomgång av miljöledningssystemet

ITM skolans genomgång av miljöledningssystemet Ledningens genomgång 2019-xx M-2019-0672, KS 1 (6) Beslutsorgan Skolchef ITM skolans genomgång av miljöledningssystemet Datum för mötet: 2019-03-26 kl. 14:00-15:30 Plats för mötet Närvarande (beslutande):

Läs mer

Använda förkortningar

Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV amg AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(9) DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering DATUM 01-12 MALL GÄLLER FRÅN

Läs mer

Miljöledningsbarometern 2002

Miljöledningsbarometern 2002 Bilaga 7 Miljöledningsbarometern 2002 Uppgiftslämnare: Ann-Christine Mohlin Verksamhet: Tandvårdsstaben Datum: 2003-02-04 A. MILJÖUTREDNING Ja Arbete Har ni genomfört en miljöutredning*? B. MILJÖLEDNINGSSYSTEM

Läs mer

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling

Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling Handlingsplan för arbete med hållbar utveckling 2011 Miljöaspekt: Tjänsteresor Högskolan i Borås ska minska utsläppen av fossilt koldioxid från resor i tjänsten, räknat per årsarbetskraft. Skapa möjligheter

Läs mer

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat Revisionsprotokoll Revisionsperiod: 2016-04-18 till Ort: Stockholm Revisionsteam Uppdragsledare: Uppdragsmedlem: Annicca J Andersson Yvonne Hellsén Revisionens omfattning Systemdokumentation: Ledningssystem

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001

Sveriges lantbruksuniversitet Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala. Uppsala ISO ISO 14001 Universitetsledningen, Universitetsadministrationen, SLU-biblioteket i, har ett miljöledningssystem som uppfyller kraven enligt SS -EN vad gäller: has an environmental management system that fulfils the

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan

Rutin för miljöaspekter, miljömål och handlingsplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Annika Johansson Beslutsdatum: 2017-03-09 Reviderad: 2017-03-09 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod

Handlingsplan för THS miljömålsarbete Tidsperiod Miljöaspekt: Utbildning Långsiktigt resultatmått: Studenternas uppfattning om högskolans integrering av hållbar utveckling, analyserad via studentbarometern. Kontrollmått: Andel HU-märkta kurser Institutionernas/enheternas

Läs mer

Rutin för intern revision

Rutin för intern revision STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2018/4 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rose-Marie Löf Beslutsdatum: 2017-11-24 Reviderad: 2018-02-27 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [2017-11-15] [17] Innehållsansvarig: [Johanna Knape ( johkn3 ) (Verksamhet Medicinsk fysik och teknik/område 4/Sahlgrenska Universitetssjukhuset)]

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering

GODKÄND AV Maria Sörby. DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner för , inklusive inrapportering DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/Maria Åstrand Swenneke GODKÄND AV Maria Sörby AKADEMI/ENHET HGA DIARIENR HIG-STYR 2017/19 SIDA 1(13) DOKUMENTNAMN Förvaltningens detaljerade hållbarhetsmål och handlingsplaner

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se

Miljörevision. Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten. ellen.lagrell@gu.se, 786 1832. www.gu.se Miljörevision Ellen Lagrell Miljörevisionsledare Miljöenheten ellen.lagrell@gu.se, 786 1832 Innehåll Vad är miljörevision? Varför gör vi miljörevision? Planering och processer för miljörevision på GU Vad

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (9) Intern miljörevision av Handelshögskolan Tid: 2011-10-05 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Jenny Friman Standard/kravdokument: Förordning (2009:907)

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (6) Bilaga 4 Dnr 806-18 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Enhetschef. Använda förkortningar

Enhetschef. Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/maaekn GODKÄND AV DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering AKADEMI/ENHET AHA DIARIENR HIG2011/18 DATUM Rev 2012-05-14 SIDA 1(8)

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Besökare: Birgitta Westin, miljöchef på KTH (kl 9.00 9.30) Slut datum. Start datum

Besökare: Birgitta Westin, miljöchef på KTH (kl 9.00 9.30) Slut datum. Start datum Minnesanteckningar från möte med CHE-skolans ledningsgrupp utöver presentationsmaterial på Bilda måndag 2013-01-21, kl 09.00 12.00 Plats: Sammanträdesrummet på Kemiteknik, Teknikringen 42, plan 4 Närvarande:

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet?

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se 031 7869870 Miljöledningssystemet året runt ISO 14001 och EMAS

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

KTH:s övergripande hållbarhetsmål

KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2015-12-21 KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2016-2020 Utbildning KTH ska öka alla anställdas och studenters kunskap om och engagemang i frågor gällande hållbar utveckling. Hållbar utveckling ska vara

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat

Qvalify AB. Revisionsteam. Revisionens omfattning. Resultat Revisionsprotokoll Revisionsteam Uppdragsledare: Yvonne Hellsén Revisionens omfattning Systemdokumentation: Åtgärdade avvikelser: Kvarstående avvikelser: OHSAS 18001:2007 Typ av revision: På Intranät Samtliga

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2018

Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2018 Redovisning KTH:s övergripande hållbarhetsmål 2018 Förord Som ett tekniskt universitet har KTH unika möjligheter att bidra till en hållbar utveckling. Vi utbildar våra studenter så att de kan bidra till

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Information om intern miljörevision 11 KS

Information om intern miljörevision 11 KS Information om intern miljörevision 11 KS 2015.127 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-10-24 170 Information om intern miljörevision (KS 2015.127) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (6) Bilaga 4 rev 180531 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för 2018 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med (HU). I

Läs mer

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab

Handlingsplan. För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, 2014. Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab HANDLINGSPLAN Skapat av Deans office ITM Handlingsplan För Deans office vid skolan för industriell teknik och management, ITM, Bilagor: 1. Verksamhetsplan, ekonomistab 2. Verksamhetsplan, kommunikationsstab

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare.

Indikatorrapport. Bilaga med uppdelning per skola Indikatorrapport. Helår tema genomströmning. Tertial 2 tema nybörjare. Indikatorrapport Bilaga med uppdelning per skola 2013-2016 Dec Jan Feb Helår tema genomströmning Nov Mars Tertial 2 tema nybörjare Okt Indikatorrapport April Indikatorrapport Sept Maj Halvår tema jämställdhet

Läs mer

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26 och 27 april 2010 Plats: Geovetarcentrum, Botanhuset, Hasselbladslaboratoriet och Kemihuset Revisionsledare:

Läs mer