Yttre förhållanden. 1. Håller Du kroppen i någorlunda gott skick genom motion?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttre förhållanden. 1. Håller Du kroppen i någorlunda gott skick genom motion?"

Transkript

1 Yttre förhållanden 1. Håller Du kroppen i någorlunda gott skick genom motion?

2 2. Får Du tillräckligt med sömn?

3 3. Äter Du regelbundet och näringsriktig kost?

4 4. Kopplar Du av då och då?

5 5. Har Du en bra arbetsplats med god belysning där du kan läsa ostört?

6 6.Läser Du efter ett uppgjort dagseller veckoschema? Studieplanering

7 7.Växlar Du mellan "måttligt" långa studieperioder och däremellan vila/avkoppling?

8 8. Håller Du Dina "sociala vanor" på en måttlig nivå?

9 9. Undviker Du nattstudier?

10 10. Planerar Du Dina studier så att Du inte tvingas till hårdläsning strax före tentamen?

11 11. Har Du utvecklat en någorlunda fast arbetsrutin?

12 12. Repeterar Du regelbundet - varje dag och varje vecka?

13 Lästeknik 13. Slår Du upp ord som Du inte förstår? 14. Läser Du tyst utan att röra på läpparna? 15. Försöker Du öka Din läshastighet? 16. Skaffar Du Dig först en översikt över en ny bok genom "skumläsning"? 17. Läser Du aktivt med penna i handen för understrykning / kommentarer / kompendieskrivning? 18. Läser Du snarare hela meningar än ord för ord? 19. Är Du kritisk större delen av tiden Du läser? 20. Har Du olika läshastigheter för olika innehåll?

14 Studiemotivationen 21. Gör Du ett allvarligt försök att förstå vitsen med det Du läser? 22. Försöker Du sätta in den föreliggande kursen i sitt sammanhang? 23. Försöker Du förklara för Dig själv att "det här tråkiga avsnittet är i alla fall viktigt för mitt kommande arbete/vidare studier"? 24. Är Du medveten om att även det "tråkigaste ämne" är intressant bara man kan lite mer om det?

15 Koncentration 25. Försöker du träna Dig att stå ut med smärre, mer eller mindre ofrånkomliga störningar?

16 26. Märker Du direkt när tankarna flyger bort från ämnet?

17 27. Är Du medveten om att en penna i handen är ett av de bästa hjälpmedlen till koncentration?

18 28. Undviker Du att sitta för bekvämt?

19 29. Försöker Du komma underfund med om det finns personliga problem som hindrar Dina studier?

20 30. Undviker Du att fly från studier in i "vardagslivets småplock"?

21 Undervisningen 31. Deltar Du i så gott som all undervisning? 32. Är Du aktiv på lektioner och seminarier? 33. Ser Du i förväg igenom ämnet för dagens lektion i läroboken? 34. Ligger Ditt "pärmsystem" på lösa A4-blad som underlättar utbyte 35. Låter Du Dina anteckningar bli rymliga, väldisponerade och med marginal? 36. Kompletterar Du så fort som möjligt ofullständiga anteckningar med särskild hänsyn till rubriker och disposition? 37. Avbryter Du läraren om Du inte hinner med (om Du

22 Lärstilar Inlärningsstil= det sätt som vi koncentrerar oss på och hur vi tar till oss och bearbetar ny/svår information. Den verkar vara medfödd. Det är viktigt att du själv känner till vilken stil du har så att du kan anpassa din studieteknik. För att ta reda på vilken inlärningsstil som passar dig bäst är det två frågor du måste ställa dig: 1) Vilken hjärnhalva bearbetar jag helst informationen med? - Vänster - Höger 2) Vilket sinne tar jag bäst emot information med? - Synen (visuell stil) - Hörseln (auditiv stil) - Känseln (taktil stil) - Rörelse (kinestetisk stil)

23 Lärstilar Visuella människor gillar att läsa om ämnet för att lära sig- De minns lätt och tänker gärna i bilder. Om du är visuellt lagd bör du anteckna på lektionerna och gärna rita bilder och figurer till dina anteckningar. Auditiva människor har lätt för att lyssna och lära. De kommer lätt ihåg vad människor sagt till dem. De lyssnar gärna på radio/musik och studerar gärna tillsammans med andra. Om du är auditiv kan du underlätta för dig genom att läsa in det du vill lära dig på band och sen lyssna på dem. Ställ mycket frågor på lektionerna eftersom du lätt lär dig när någon förklarar något för dig muntligt. Diskutera det du läst med dina vänner.

24 Lärstilar Taktila människor tycker om att arbeta med händerna, att skapa något. De tycker om att arbeta med maskiner (datorer och miniräknare). De vill gärna ha fingrarna sysselsatta medan de lyssnar. Om du är taktil bör du använda din känsel så mycket som möjligt när du lär dig. Pilla på de nya apparaterna, rör materialet som visas, anteckna på lektionerna så att dina händer har något att göra. Använd datorn och inlärningsprogram om du har möjlighet. Kinestetiska människor tycker om att pröva det de ska lära sig själva. De tänker bra när de rör på sig och gilla att experimentera och bygga saker. En kinestetisk person vill göra saker. Om du är kinestetisk bör du försöka lära dig ämnet genom verkliga upplevelser t.ex. studiebesök, intervjuer och experiment. Prova att röra dig när du läser (cykla på motionscykeln med boken framför dig eller gå och läs)

25 Lärstilar Analytiska tänkare Använder mest vänster hjärnhalva och studerar bäst om de: har tyst omkring sig har skarp belysning sitter vid ett skrivbord inte småäter är ensamma sitter stilla Holistiska tänkare Använder mest höger hjärnhalva och studerar bäst om de: har ljud omkring sig har svag belysning sitter bekvämt (t.ex. i sängen) småäter studerar tillsammans med andra. rör sig

26 Tur att vi glömmer Glömska är inte alltid en passiv process. Den är ofta aktiv, avsiktlig. Man glömmer för att man vill glömma. Glömskan är ofta en förutsättning för att man skall kunna lära nytt. Oftast är emellertid glömskan oavsiktlig och oönskad och här kommer vi in på begreppet glömskekurvor och överinlärning.

27 Glömskekurvor

28 Studieteknik Återgivningströskeln i figuren ovan utvisar den grad av inlärning vid vilken Du nätt och jämnt kan besvara t.ex en skrivningsfråga. Ett alltför vanligt beteende är inläsning till punkten t1 där den får infalla strax före en tentamen. Man "lär för skolan". Därefter sjunker behållningen snabbt. Om du läser så här, känner Du igen Dig på att när Du deltar i gruppdiskussioner några veckor senare i detta ämne, känner Du igen argumenten alltefter som de dyker upp, men Du har ingen chans att själv komma med något inlägg. Om Du läser till t2 - och alltså följer glömskekurvan B - sitter kunskaperna i lite längre. Läser Du slutligen till t3, kommer kunskaperna att "sitta för gott". Kurvorna A och B är exempel på överinlärning och det är uppenbart att Du får investera mer tid och ansträngning för att nå dit. Det är upp till var och en att själv välja strategi. Jag vill bara säga att det kan inte vara någon behaglig känsla att stå första dagen på nya arbetsplatsen med betyget i handen och kunskaperna enbart i kurslitteraturen Det är möjligt att ovanstående till en del kan förklara deklarationer av typen: "Man kan ju ingenting när man kommer ut i praktiken". Mnemoteknik - eller användandet av s.k minnesknep är ett sätt att öka inlärningsförmågan. Exempel på mnemoteknik är: Månen kommer (den synliga delen växer), när den ser ut som ett komma, och den går när den ser ut som ett G.

29 Sex olika sätt att motverka glömska 1. Öka intresset - "Det man kan är intressant. Det man är intresserad av kan man (eller lär man sig)." Ju mer man läser om ett ämne desto större är chansen att man blir intresserad. Ett konkret råd: "Fråga Dig själv om vad Du kan ha för praktisk nytta av föreliggande bok eller avsnitt." Kan Du inte trots allvarliga försök få ett svar på den frågan, är antingen boken mycket dålig eller irrelevant eller har Du valt fel utbildning. 2. Självförhöret - Slå efter varje avsnitt igen boken och redogör med egna ord för vad du just läst. Det är inte tillräckligt att Du läser om understrykningarna. På så sätt åstadkommer Du blott ett igenkännande. Det är ett återgivande Du måste kunna prestera. Diskussioner med kursare duger också, förutsatt att Du själv tar verkligt aktiv del däri, gärna "med lite känsla". På detta sätt får Du snabbt ett mått på vad Du kan och inte kan. 3. Fördelad inlärning - (inlärning uppdelad i ett antal kortare perioder) att föredra framför koncentrerad inlärning. Denna uppfattning förefaller vara allmänt vedertagen. Detta är alltså ett argument mot s.k "hårdläsning" eller "tentamensläsning". Koncentrerad läsning är oekonomisk läsning. 4. Hel- och delmetod - Textens svårighetsgrad har här en viss betydelse. En lätt text kan med fördel läsas i ett sträck (helmetod). En svårare text angriper man lämpligen med helmetoden tillämpad översiktligt. Därefter tar man de svårare bitarna med delmetoden. Inläsning med enbart delmetoden medför problem i skarvarna. Det är ibland önskvärt att delar återges i en viss ordning. Då kan man, i synnerhet om materialet är svårt, läsa delarna enligt 1, 2, 1+2, 3, , osv. 5. Repetition - "Repetitio est mater studiorum". 6. Överinlärning

30

31 Många studerande frågar aldrig under en lektion om saker de ej förstått. Motivet bakom detta är i de flesta fall tanken att om man gör som de flesta och håller tyst så får man behålla sin "mellanstatusställning". I en "top secret"-undersökningen fick 200 studerande av olika kategorier inom vårdsektorn anonymt besvara frågan vilket som var deras djupaste och mest bevarade hemlighet. Det vanligaste svaret var att andra skulle upptäcka att de var en intellektuell bluff (de två därpå följande var sexuell avvikelse och oförmåga att älska). Helt logiskt följer av detta att om de flesta upplever sig ha en viss avvikelse så har de (statistiskt sett) fel. Naturligtvis kommer ens medstuderande med tiden att komma underfund med vad man "går för". Valet står då mellan att från början erkänna sin okunnighet och fråga sig fram eller att vänta tills man blir "genomskådad" för att framstå som både okunnig och hycklande. Jag tycker inte valet ska vara så svårt. Okunniga är vi nästan alla i början av studierna. Det är för att råda bot på det vi kommit till studiekursen. Att lyssna Den skicklige läraren talar vid lektionens början om vad han ämnar gå igenom. På så sätt får Du en överblick över lektionsinnehållet och Du vet vilka "rubriker" Du har att förvänta Dig. På så sätt får Du struktur i Dina föreläsningsanteckningar.

32 Överblick av din studiesituation Yttre förhållanden 1. Håller Du kroppen i någorlunda gott skick genom motion? 2. Får Du tillräckligt med sömn? 3. Äter Du regelbundet och näringsriktigt? 4. Kopplar Du av då och då? 5. Får Du läsa ostört? 6. Har Du en arbetsplats som inte samtidigt fyller en mängd andra funktioner? 7. Har Du god arbetsbelysning? Studieplanering 8. Läser Du efter ett uppgjort dags- eller veckoschema? 9. Växlar Du mellan "måttligt" långa studieperioder och däremellan vila/avkoppling? 10. Håller Du Dina "sociala vanor" på en måttlig nivå? 11. Undviker Du nattstudier? 12. Planerar Du Dina studier så att Du inte tvingas till hårdläsning strax före tentamen? 13. Har Du utvecklat en någorlunda fast arbetsrutin? 14. Repeterar Du regelbundet - varje dag och varje vecka? Lästeknik 15. Slår Du upp ord som Du inte förstår? 16. Läser Du tyst utan att röra på läpparna? 17. Försöker Du öka Din läshastighet? 18. Kan Du hoppa över saker Du inte förstår om Du samtidigt märker att de inte är viktiga för sammanhanget? 19. Skaffar Du Dig först en översikt över en ny bok genom "skumläsning"? 20. Läser Du aktivt med penna i handen för understrykning / kommentarer / kompendieskrivning? 21. Läser Du snarare hela meningar än ord för ord? 22. Är Du kritisk större delen av tiden Du läser? 23. Har Du olika läshastigheter för olika innehåll? is schema, litteraturlista, adressförteckning på kursare m.m).

33 Ur Rimm & Master (1974) kan vi göra följande utdrag. Man kan sätta upp långsiktiga mål som bättre förståelse för ämnet, vissa betyg, examen, etc. Kortsiktiga mål innefattar fullföljandet av den ena effektiva studieperioden efter den andra. Till att börja med bör dessa perioder vara ganska korta (kanske minuter) beroende på den studerande och på ämnet. Dessa perioder utökas sedan lite grann varje dag. Många studerande med studieproblem sätter alldeles för höga kortsiktiga mål, t.ex tre timmars "oavbrutna studier". Först därefter ger man sig tillåtelse att känna sig nöjd och tillfreds, får hälsa på en vän, etc. Nu blir det inte så. Den studerande kanske visserligen sitter över boken i tre timmar men några studier i egentlig bemärkelse har inte förekommit eller också känner han att det börjar gå trögt och efter y tterligare en stund smäller han ihop boken och ger upp. "Jag klarar inte det här!" Det blir det senaste i en lång rad upplevelser av misslyckanden och kan bara tjäna till att förstärka motviljan för ämnet. Om den studerande hade satt upp ett mer realistiskt mål (10-15 minuters studerande) så hade han förmodligen klarat av det, på så sätt förstärkt sitt studiebeteende och ökat chansen att vilja studera igen vid ett senare tillfälle. Det gäller här alltså att ordna sin studiesituation så att man faktiskt klarar av den. 1. Ordna omgivningen. Här är det i allmänhet fråga om att välja en sådan studieplats att man inte frestas att syssla med annat. Blir man distraherad när man sitter på ett bibliotek av att folk går förbi, så måste man söka sig till en plats där man får läsa ensam. Om man å andra sidan undviker att studera genom att sova så är kanske biblioteket en lämplig plats. För de flesta torde emellertid ett lugnt, ljust rum vara den lämpligaste studiemiljön. 2. Betonande av vissa stimuli (signaler). Man bör välja ut ett område (i allmänhet ett bord) i rummet att användas enbart för studier. Bara de saker som har direkt att göra med de aktuella studierna bör finnas där. Dessa kommer i så fall med tiden att allt starkare förknippas med studier (och inte någonting annat). 3. Förstärkning. Det första delmålet på minuter baserar sig på antagandet att de flesta människor kan studera så pass länge utan att bli uttråkade. Hur lång tidsperioden ska göras får naturligtvis bestämmas från individ till individ. Huvudsaken är att man inte vid någon punkt i sitt "utvecklingsprogram" överskrider sin egen gräns för vad man upplever som behagligt eller överkomligt. För långa studieperioder ger obehagskänslor som bara negativt förstärker studiebeteendet. En forskare (Fox, 1962) har föreslagit att så fort som den studerande upplever obehag så ska han lämna studieplatsen, men innan han gör det ska han avsluta någon lätt del i avsnittet (t.ex läsa om den senaste sidan). Förmodligen är det dock bäst att han lämnar studieplatsen innan han upplever något mer omfattande obehag. Den studerande bör belöna sig själv omedelbart sedan han avslutat det stycke han bestämt. En sådan belöning kan utgöras av t.ex en cigarett, en karamell, en kopp kaffe, besök hos en kamrat, etc. Några forskare (Watson och Tharp) har föreslagit att en god förstärkare borde vara just ett sådant beteende som tidigare konkurrerat med studier (de nämner som exempel att titta på flickor). Vid vilken tidpunkt den studerande ska återvända till studieplatsen måste bestämmas individuellt. Vissa människor blir "revitaliserade" efter en paus på fem minuter, under det att andra, åtminstone till en början, bara klarar av en eller två studieperioder per dag. Som en tumregel kan man säga att om antalet studieperioder per dag tenderar att bli färre och färre, så är förmodligen pauserna för korta. Något om inlärningsprocessen Trötthet - Den fysiologiska (faktiska, objektiva) tröttheten är kroppens sätt att sky dda sig mot total utmattning. Den är ett resultat av kroppens olika förbränningsprocesser och vilan eller sömnen är här kroppens sätt att återställa kroppen i funktionsdugligt skick igen. Man kan via stimulantia av olika slag tillfälligt erhålla en känsla eller upplevelser av minskad trötthet. Vinsten är, som jag ser det, endast kortsiktig. Man måste förr eller senare "betala" för den vila man undanhåller sin kropp. Den uppiggande effekt man erhåller vid pauser med enklare stimulantia av typ kaffe och te tror jag huvudsakligen kan hänföras till det faktum, att man tog en rast och hör på så sätt egentligen hemma under psykologisk trötthet (se nedan). Emellertid kan man inte undantagslöst frånkänna dessa stimulantia all effekt. Bilden är inte helt klar och det är uppenbart att stora individuella skillnader föreligger. Beträffande "tyngre" stimulantia, ty p narkotika, är meningarna delade. I vissa stater i USA är farmaka, som i Sverige klassificeras som narkotika, tillgängliga på öppna marknaden. För att göra ett svårt ämne kort vill jag påpeka att de flesta etablerade experter i Sverige anser att ty ngre narkotikas användning med tiden resulterar i en allmän nedbrytning av kropp och psyke. (De som invänder mot detta hävdar att de egentliga orsakerna till den observerade nedbrytningen beror på att missbrukarna inte sköter sin mathållning och vitamintillförsel). Dessutom finns det ett fenomen som kallas tillståndsberoende inlärning, dvs material som inlärts under ett kemiskt tillstånd (drogpåverkan) kräver samma kemiska tillstånd för att kunna återges (alltså vid tentamen). Ja, - sen är ju även innehav av narkotika kriminell handling. Vad man kan göra för att öka kroppens kapacitet på sikt är lätt att ge råd i - motionera. I egenskap av studerande ligger det då närmast till hand att bedriva s.k hjärtträning. Här får Du my cket snabba resultat, inte genom att springa 1 mil om dagen. Det räcker med en ganska kort vända på ca två km, förslagsvis varannan dag. Det speciella med den här tekniken är att man under bara en kort stund pressar hjärtat till toppbelastning, genom att man växlar mellan joggning och ruscher på meter. Är man i dålig form när man börjar, så kan man i stället växla mellan vanlig och snabb gång. Men man måste från dag till dag öka tempot. Ett träningspass (ca 10 minuter) kan bestå av ungefär 6-12 sådana växlingar. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt resultaten kommer. Psykologisk trötthet - Denna form av trötthet upplever man som om man vore fysiologiskt trött. Vi kan med Rubenowitz säga, att "den fysiologiska tröttheten är resultatet av arbetet, medan den psykiska tröttheten uppstår av att man är trött på arbetet. Att en skillnad faktiskt föreligger kan vi se genom att vi "vaknar till" om vi byter sysselsättning. Detta sysselsättningsbyte - omväxling - kan fylla samma funktion som en vanlig rast. Överspridning - Man anser numera att inläsning av ett särskilt studieämne, som t.ex matematik eller statistik, inte kan förbättra allmänna psykiska funktioner som minne, logisk förmåga, etc. Man kan naturligtvis förbättra sina insikter i ett ny tt ämne, om detta har gemensamma delar med ett tidigare studerat. Det finns emellertid en sak som visar klar överspridning och det är inlärandet av tekniker för inlärning, sammanfattande, memorering, etc. Goda studievanor, front mot tröttheten inte att förglömma.

34 Ur Rimm & Master (1974) kan vi göra följande utdrag. Man kan sätta upp långsiktiga mål som bättre förståelse för ämnet, vissa betyg, examen, etc. Kortsiktiga mål innefattar fullföljandet av den ena effektiva studieperioden efter den andra. Till att börja med bör dessa perioder vara ganska korta (kanske minuter) beroende på den studerande och på ämnet. Dessa perioder utökas sedan lite grann varje dag. Många studerande med studieproblem sätter alldeles för höga kortsiktiga mål, t.ex tre timmars "oavbrutna studier". Först därefter ger man sig tillåtelse att känna sig nöjd och tillfreds, får hälsa på en vän, etc. Nu blir det inte så. Den studerande kanske visserligen sitter över boken i tre timmar men några studier i egentlig bemärkelse har inte förekommit eller också känner han att det börjar gå trögt och efter y tterligare en stund smäller han ihop boken och ger upp. "Jag klarar inte det här!" Det blir det senaste i en lång rad upplevelser av misslyckanden och kan bara tjäna till att förstärka motviljan för ämnet. Om den studerande hade satt upp ett mer realistiskt mål (10-15 minuters studerande) så hade han förmodligen klarat av det, på så sätt förstärkt sitt studiebeteende och ökat chansen att vilja studera igen vid ett senare tillfälle. Det gäller här alltså att ordna sin studiesituation så att man faktiskt klarar av den. 1. Ordna omgivningen. Här är det i allmänhet fråga om att välja en sådan studieplats att man inte frestas att syssla med annat. Blir man distraherad när man sitter på ett bibliotek av att folk går förbi, så måste man söka sig till en plats där man får läsa ensam. Om man å andra sidan undviker att studera genom att sova så är kanske biblioteket en lämplig plats. För de flesta torde emellertid ett lugnt, ljust rum vara den lämpligaste studiemiljön. 2. Betonande av vissa stimuli (signaler). Man bör välja ut ett område (i allmänhet ett bord) i rummet att användas enbart för studier. Bara de saker som har direkt att göra med de aktuella studierna bör finnas där. Dessa kommer i så fall med tiden att allt starkare förknippas med studier (och inte någonting annat). 3. Förstärkning. Det första delmålet på minuter baserar sig på antagandet att de flesta människor kan studera så pass länge utan att bli uttråkade. Hur lång tidsperioden ska göras får naturligtvis bestämmas från individ till individ. Huvudsaken är att man inte vid någon punkt i sitt "utvecklingsprogram" överskrider sin egen gräns för vad man upplever som behagligt eller överkomligt. För långa studieperioder ger obehagskänslor som bara negativt förstärker studiebeteendet. En forskare (Fox, 1962) har föreslagit att så fort som den studerande upplever obehag så ska han lämna studieplatsen, men innan han gör det ska han avsluta någon lätt del i avsnittet (t.ex läsa om den senaste sidan). Förmodligen är det dock bäst att han lämnar studieplatsen innan han upplever något mer omfattande obehag. Den studerande bör belöna sig själv omedelbart sedan han avslutat det stycke han bestämt. En sådan belöning kan utgöras av t.ex en cigarett, en karamell, en kopp kaffe, besök hos en kamrat, etc. Några forskare (Watson och Tharp) har föreslagit att en god förstärkare borde vara just ett sådant beteende som tidigare konkurrerat med studier (de nämner som exempel att titta på flickor). Vid vilken tidpunkt den studerande ska återvända till studieplatsen måste bestämmas individuellt. Vissa människor blir "revitaliserade" efter en paus på fem minuter, under det att andra, åtminstone till en början, bara klarar av en eller två studieperioder per dag. Som en tumregel kan man säga att om antalet studieperioder per dag tenderar att bli färre och färre, så är förmodligen pauserna för korta. Något om inlärningsprocessen Trötthet - Den fysiologiska (faktiska, objektiva) tröttheten är kroppens sätt att sky dda sig mot total utmattning. Den är ett resultat av kroppens olika förbränningsprocesser och vilan eller sömnen är här kroppens sätt att återställa kroppen i funktionsdugligt skick igen. Man kan via stimulantia av olika slag tillfälligt erhålla en känsla eller upplevelser av minskad trötthet. Vinsten är, som jag ser det, endast kortsiktig. Man måste förr eller senare "betala" för den vila man undanhåller sin kropp. Den uppiggande effekt man erhåller vid pauser med enklare stimulantia av typ kaffe och te tror jag huvudsakligen kan hänföras till det faktum, att man tog en rast och hör på så sätt egentligen hemma under psykologisk trötthet (se nedan). Emellertid kan man inte undantagslöst frånkänna dessa stimulantia all effekt. Bilden är inte helt klar och det är uppenbart att stora individuella skillnader föreligger. Beträffande "tyngre" stimulantia, ty p narkotika, är meningarna delade. I vissa stater i USA är farmaka, som i Sverige klassificeras som narkotika, tillgängliga på öppna marknaden. För att göra ett svårt ämne kort vill jag påpeka att de flesta etablerade experter i Sverige anser att ty ngre narkotikas användning med tiden resulterar i en allmän nedbrytning av kropp och psyke. (De som invänder mot detta hävdar att de egentliga orsakerna till den observerade nedbrytningen beror på att missbrukarna inte sköter sin mathållning och vitamintillförsel). Dessutom finns det ett fenomen som kallas tillståndsberoende inlärning, dvs material som inlärts under ett kemiskt tillstånd (drogpåverkan) kräver samma kemiska tillstånd för att kunna återges (alltså vid tentamen). Ja, - sen är ju även innehav av narkotika kriminell handling. Vad man kan göra för att öka kroppens kapacitet på sikt är lätt att ge råd i - motionera. I egenskap av studerande ligger det då närmast till hand att bedriva s.k hjärtträning. Här får Du my cket snabba resultat, inte genom att springa 1 mil om dagen. Det räcker med en ganska kort vända på ca två km, förslagsvis varannan dag. Det speciella med den här tekniken är att man under bara en kort stund pressar hjärtat till toppbelastning, genom att man växlar mellan joggning och ruscher på meter. Är man i dålig form när man börjar, så kan man i stället växla mellan vanlig och snabb gång. Men man måste från dag till dag öka tempot. Ett träningspass (ca 10 minuter) kan bestå av ungefär 6-12 sådana växlingar. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt resultaten kommer. Psykologisk trötthet - Denna form av trötthet upplever man som om man vore fysiologiskt trött. Vi kan med Rubenowitz säga, att "den fysiologiska tröttheten är resultatet av arbetet, medan den psykiska tröttheten uppstår av att man är trött på arbetet. Att en skillnad faktiskt föreligger kan vi se genom att vi "vaknar till" om vi byter sysselsättning. Detta sysselsättningsbyte - omväxling - kan fylla samma funktion som en vanlig rast. Överspridning - Man anser numera att inläsning av ett särskilt studieämne, som t.ex matematik eller statistik, inte kan förbättra allmänna psykiska funktioner som minne, logisk förmåga, etc. Man kan naturligtvis förbättra sina insikter i ett ny tt ämne, om detta har gemensamma delar med ett tidigare studerat. Det finns emellertid en sak som visar klar överspridning och det är inlärandet av tekniker för inlärning, sammanfattande, memorering, etc. Goda studievanor, front mot tröttheten inte att förglömma.

35 Hur mycket ska du anteckna? Somliga försöker skriva ned allt som sägs - vilket de inte hinner. Eftersom de är helt upptagna med att skriva, hinner de inte sortera materialet och anteckningarna blir bara en stor, osammanhängande massa. Andra lyssnar enbart - och erhåller ofta en god förståelse för stunden. När de kommer hem har det mesta försvunnit. Bäst är att uppmärksamt och aktivt lyssna med pennan i handen och göra stolpanteckningar (nyckelord, korta meningar). notera: Rubriker därför att en rubriklös anteckningsmassa är mycket svårgenomtränglig. Huvudtankar med illustrationer. Obs att givna försök, experiment etc inte har något egenvärde. De används i undervisningen för att belysa teoretiska konstruktioner eller metodologiska förfaranden. Ett experiment får alltså inte "simma fritt". Du måste kunna sortera in det under någon rubrik (sammanhang). Definitioner eller uppräkning av karakteristiska. Vems är definitionen? I vilken skola hör han hemma? Tabeller; figurer Dessa kräver i allmänhet förklarande text. Glöm inte att benämna pilarna i koordinatsystem. Litteraturhänvisningar Anteckna författare, boktitel och sida.

36 Hur du vinner mycket tid. Om Du systematiskt förkortar vanliga ord, vinner Du mycket tid. T.ex fe - företagsekonomi, var - variabel, korr - korrelation, est - estimera, bet.ter. - beteendeterapi, ps.an. - psykoanalys, rf - förstärkning (reinforcement) osv. Därefter måste Du bearbeta anteckningarna hemma, dvs fylla ut luckor där Du inte hann med att skriva, lägga till sådant som Du nu minns vid genomläsning. Läs igenom och förhör Dig själv på innehållet. För att lättare kunna byta anteckningar och skriva av varandra bör Du: Anteckna kursens namn och lektionens/seminariets nummer, lärarens namn samt datum på första sidan. Numrera varje blad. Skriv på (helst lösa/som kan lösgöras) A4-blad. Sätt in bladen i pärm med register för varje ämne (i sådan pärm har Du också naturligtvis schema, litteraturlista, adressförteckning på kursare m.m). Skriv luftigt och med marginal.

37 Till Kanske Gaffel Bord Svan Karamell förmoda hårklämma Sko

38 Att läsa Läsning innebär inte att ögonen med jämn hastighet flyttas längs raderna. Läsning innebär istället att man fixerar olika punkter utefter raderna. Läsförståelsen får man sedan fram genom att man "adderar de olika fixationspunkterna". Tillåt mig göra en liten analogi. Förhoppningsvis är den inte alltför ovetenskaplig. Från inlärningsförsök vet vi att vuxna kan memorera (minnas) 7±2 enheter. Dessa enheter kan vara siffror eller osammanhängande ord. Vi vet från egen erfarenhet att vi vid läsning av mycket svår text ofta har glömt bort början av en mening när vi kommer till slutet av den. Detta beror på att vi vid läsningen av den mycket svåra texten i stort sett måste koncentrera oss på varje ord och eftersom minnesvidden var 7±2, så behöver meningen inte vara särskilt lång, förrän vi börjar glömma texten i meningens början. För att förstå sådan text måste man gå tillbaka i meningen (ögats sk regressionsrörelser). Ju fler sådana regressionsrörelser - och de kan bli ganska många - desto längre tid tar det att läsa texten. Dvs själva regressionsrörelsen går fort (5% av tiden). Det är omläsningen av texten som tar tid. Hur man ökar läshastigheten. Lätt eller måttligt svår text- Här kan Du öka Din läshastighet genom att ändra på två saker. För det första så är det bara "dåliga vanor" som får Dig att läsa ord för ord. Du kan med lite träning börja läsa grupper av ord, dvs Du fixerar en grupp av ord åt gången. Är sidan uppdelad i två spalter, bör det så småningom räcka med en fixering per rad. Obs Du kanske missar en och annan detalj på det här sättet men resonemanget, det stora sammanhanget, blir på detta sätt mycket klarare. Detta därför att minnesvidden var ju 7±2 enheter och nu blir enheten gruppen av ord. Du kommer alltså att minnas avsevärt längre tillbaka i texten. Den andra saken Du kan ändra på för att öka Din läshastighet är att Du ska läsa tyst. Man kan, särskilt tydligt hos barn och äldre, se hur de rör på läpparna i takt med läsningen. Detta bromsar naturligtvis läshastigheten oerhört, eftersom varje ord måste formas med munnen. En mildare variant utgör de människor som har "associerade" rörelser i gommen, struphuvudet och/eller stämbanden. Även dessa rörelser ska alltså undvikas. Studera Dig själv vid läsningen av mycket lätt text!

39 SQ3R-metoden (survey, question, read, recitate och review). Svår text- Här kan du, åtminstone tillfälligt, bli tvungen att läsa ord för ord. Den främsta åtgärden här, vid sidan av vidgad ämneskunskap, är utökning av ordförrådet. Se till att Du har tillgång till uppslagsverk och ordlistor - och vid läsning av utländsk text lexikon - och använd dem!!! Ett annat sätt att angripa svår text är att före den noggrannare penetreringen skaffa sig överblick över innehållet. Detta kan ske i flera steg. Först vill jag rent allmänt rekommendera en läsning av förord och/eller inledning samt innehållsförteckning. En del böcker avslutas med några sidor med författarens sammanfattade åsikter i ämnet. Oftare innehåller böcker sammanfattningar/summaries som avslutning på varje kapitel. Dessa bör absolut läsas först. Slutligen kan en skumläsning av avsnittet/kapitlet underlätta den senare noggrannare läsningen - ja, t.o.m enbart en bläddring, där man bara uppfattar enstaka meningar på var femte eller tionde sida, kan ge viss vägledning. Vi kan här helt kort nämna en metod (utvecklad av Fox utifrån Robinsons idéer) som systematiserar ovanstående. Den kallas för SQ3R-metoden (survey, question, read, recitate och review).

40 Fyra olika sätt att läsa Översiktsläsning - skumläsning för snabb överblick av dispositionen i en text Lokaliseringsläsning - uppsökande av enskilda fakta som man vet ska finnas i texten Intensivläsning - för att detaljerat kunna svara på frågor om textens innehåll antingen med enkla svar eller längre återgivanden Kritisk läsning - man granskar härvid uppställda mål, söker relatera dem till ett större sammanhang, granskar logiken i resonemang och metoder, samt försöker se om något väsentligt är utelämnat.

41 Intensivläsning Intensivläsning- Skaffa Dig först en överblick. Ibland hjälper författarens egna rubriker. Försök att med egna ord mycket kortfattat återge vad författaren vill säga med kapitlet/avsnittet. Rama in nyckelord och stryk under centrala meningar. Obs stryk inte under för mycket. Ju fler understrykningar, desto "grötigare" blir sidan och desto mindre hjälp får du vid repetitionsläsningen. Sätt ut kantrubriker. Numrera upp avsnittets disposition. Beträffande de illustrationer till tankegångarna som ges i form av experiment och försöksredovisningar måste det anses tillfyllest att ett mindre antal typfall inläres. Bli alltså inte skräckslagen inför mängden av uppräknade exempel. Typfallen måste dock studeras noggrant med avseende på utgångspunkter, genomförande, resultat och diskussion (kritik). De experimentredovisningar som inte närmare granskas får å andra sidan inte överhoppas; de måste åtminstone skumläsas så att en vidgad och nyanserad förståelse för ämnet erhålles. I vissa fall kan inlärning av typ psalmvers vara befogad. Den stärker i varje fall självförtroendet inför skrivningar och diskussioner.

42 Kritisk läsning Kritisk läsning- "Ett resonemang grundas ofta både på värderingar och på sakpåståenden. Det sätt på vilket påståendena och värderingar läggs fram så att de stöder framställningen brukar kallas argumentering. Att reda ut och precisera vad som läggs in i ord och påståenden brukar kallas argumentationsanalys. Syftetmed argumentationsanalysen kan vara att tolka vad en författare eller talare menat, men syftet kan också vara att oberoende av författarens avsikter granska det inre sammanhanget i texten eller anförandet ("Har författaren eller talaren dragit korrekta slutsatser utifrån sina egna utgångspunkter?"). Tolkningar av skriftliga och muntliga uttalanden försvåras av att ord och uttryck inte är entydiga. Även en definition kan ibland vara mångtydig, ja till och med utformad för att övertyga eller övertala läsaren istället för att precisera innehållet i en term (Hedlundiana). När man analyserar en tankegång, en argumentation, är det väsentligt att man skiljer på satser som innehåller sakpåståenden och satser som innehåller värderingar, rekommendationer, önskningar, uttryck för uppskattning osv. Värderingarna är ofta inte klart framsagda, kanske inte ens medvetna för författaren och i så fall ställs särskilt stora krav på läsarens kritiska förmåga. Propaganda och reklam innehåller många och försåtliga värdepåståenden.

43 Varje sak har mer än en sida Ett annat väsentligt moment i argumentationsanalysen är att lära sig att varje sak har mer än en sida. Det finns vanligen argument både för och emot i en stridsfråga. Argumenten kan vara sakpåståenden eller värderingar. (1) Sakpåståenden bör man bedöma med hänsyn till om de är tillämpliga och korrekta. (2) Värdepåståendena får man pröva utifrån sina egna erfarenheter och övertygelser." "The American Council of Education" har utvecklat en operationell vägledning för kritiskt tänkande (enl Stapp, 1971). För att tänka kritiskt måste man: identifiera de centrala delarna upptäcka bakomliggande förutsättningar värdera bevisen eller auktoriteten upptäcka snedvridningar och emotionella faktorer upptäcka stereotypier och klichéer skilja mellan verifierbara och icke verifierbara data skilja mellan det väsentliga och det tillfälliga skilja mellan det relevanta och det irrelevanta bestämma vilka fakta som stöder en generalisering dra berättigade slutsatser.

44 ... och ett femte - dynamic reading Fenomenet kan sägas ha upptäckts 1945 när Evelyn Wood lämnade in en uppsats under sitt arbete på en M.A. vid University of Utah. Hon såg då hur handledaren läste igenom de 80 sidorna med en mycket hög hastighet samt skrev kommentarer utan att missa en enda detalj. Utan att ha tränat läste han ord per minut jämfört med medelstudentens 350. Han kunde inte förklara hur han bar sig åt. Evelyn Wood började systematiskt söka efter flera med samma förmåga. Efter två år hade hon funnit 50 personer med mycket skiftande bakgrund, vilka kunde läsa mellan och ord i minuten. En analys gav följande gemensamma karakteristiska: De läste ordgrupper, kompletta tankegångar; inte ett eller två ord åt gången. De stannade sällan till för att läsa om en mening eller ens ett ord. De uttalade eller hörde inte varje ord "inom sig" medan de läste. De varierade läshastigheten beroende på materialets svårighetsgrad. Som ett resultat av den stora läshastigheten erhöll de en utomordentlig koncentrationsförmåga. En vanlig människa läser ungefär 200 till 250 ord i minuten - högskolestuderande omkring 100 fler. Evelyn Wood menar, att vår långsamma läsning beror på att vi i skolan får lära oss genom högläsning - och vi kommer aldrig över ovanan att uttala varje ord för oss själva. Den normale vuxne läser inte fortare än han gjorde i femte eller sjätte klass. De flesta människor har när de läser, utan att vara medvetna om det, associerade rörelser i gommen eller kring struphuvudet eller rör på läpparna. Det är inte deras fel - vi lär ut läsning på stort sätt samma sätt som på 1800-talet. (Här kan man få en förklaring till Watsons idé om tänkande som subvokalt tal).

45 Principen för Dynamic Reading: Principen är att man kan lära sig läsa utan att man säger ordet för sig själv. I stället för att läsa ett ord i taget lär man sig att läsa grupper av ord. Exemplet nedan visar hur naturligt detta är: Titta på punkten ovanför textraden:. gräs är grönt Man ser omedelbart alla tre orden. Titta nu nästa gång på punkten mellan de följande två raderna: och det växer. när det regnar "Med träning kan man lära sig att se grupper av ord och kunna läsa mellan och ord i minuten, beroende på hur svårt materialet är". (This is everything we know about Evelyn Wood Course. Westport, Connecticut, USA: The Evelyn Wood Lyceum, 1973.) En studerande som tränar enligt Evelyn Woods teknik börjar med att föra fingret under varje rad (för att inte hoppa tillbaka i texten), därefter under varannan rad för att till slut göra en spiralformad rörelse med handen över sidan, uppifrån och ned, för att "erhålla helheten" utan att stanna upp på enskilda ord eller ens meningar. Återigen - hastigheten beror på materialets svårighetsgrad. Det är helheten eller "sidperceptionen" som är nyckeln i systemet. (Det går inte att "pröva" metoden genom att omedelbart försöka det sista momentet i läsutvecklingen enligt ovan.) Hur utvecklar man nu sin förmåga att se helheten i en bok?

46 ...dynamic reading 2 Det är inte lätt men går till ungefär så här. Det viktigaste är att man strukturerar boken innan man läser den. Tänk på att författaren försökte följa en linje när han skrev boken. Försök följa den. Försök att förutse så mycket som möjligt genom att läsa innehållsförteckningen, rubriker, etc. Spåra huvudidéerna och skriv ned dem. Markera med en penna de delar som Du vill referera till. (Vid läsning av en roman kan man skumma igenom boken först för att sortera ut huvudpersonerna.) Det är bara när man läser mycket fort som man riktigt kan förstå innehållet. När man läser med den vanliga långsamma hastigheten kan man ibland inte se skogen för bara träd. Tekniken att strukturera en bok utgör en viktig del i Dynamic Reading-tekniken. För dem som sysslar med Dynamic Reading är skumning annars ett fult ord. Dynamic Reading-tekniken innebär en ökning av läshastigheten så att man samtidigt läser tre ord - man läser inte ett av tre ord. Det mest kännetecknande för en som följt en Evelyn Woodkurs är det sätt på vilken han använder sina händer när han läser. Handen används inte bara till att vända sidorna utan den får göra en glidande rörelse över sidan för att föra blicken över stora textområden. På detta sätt får man en läsrytm, läser aktivare och ökar sin koncentration.

47 Till dem som inte kan följa en kurs i Dynamic Reading lämnar Evelyn Wood följande praktiska råd: Rör Du läpparna när Du läser? Ett sätt är att tugga tuggummi medan Du läser. Om det blir svårt att läsa när Du tuggar så innebär det att Dina ögon och läppar är kopplade. Försök i så fall att tugga långsamt samtidigt som Du läser så fort som möjligt. På detta sätt lär Du Dig att läsa utan att använda läpparna. Subvokaliserar Du, dvs har associerade rörelser i tungan, gommen och struphuvudet när Du läser, så att Du liksom försöker höra orden samtidigt som Du ser dem? Känn efter genom att hålla tummen på ena sidan halsen strax under käkbenet och fingrarna på andra sidan. Sedan läser du. Känner Du någon rörelse? Om Du gör det, så innebär det att Du låter Dina ögon vänta så att Du hinner uttala orden för Dig själv. Den ovanan kan Du bryta genom att placera en penna mellan tänderna. Bit fast ordentligt. Se därefter till att varken tungan eller läpparna kommer åt pennan under det att du läser. Sluta "lyssna" till vad Du läser. Försök att åstadkomma ett visslande ljud, under läsningen. Om Du lyssnar till detta ljud kan Du inte lyssna till orden Du läser. Ju mindre Du lyssnar, desto fortare kan Du läsa. För ett finger snabbt under raderna i boken så att Du tvingar blicken att fortsätta. Sluta använda fingret när Du finner att det bromsar Din läshastighet. Övergå sedan till att föra hela huvudet fort nedför sidan och försök följa med med handen när Du läser (med den lätt spiralformade rörelsen vi talade om tidigare). Koncentrera Dig på att gå framåt i texten. Om Du märker att Du tittar tillbaka så för, medan Du läser, en pappersskiva snabbt nedför sidan och tvinga Dig själv att följa med. Några tycker att det är bättre än att använda ett finger eller handen. Öva att läsa grupper av ord. Många ord hör naturligt ihop. Lär Dig upptäcka sådana kombinationer så att Du kan gå från grupp till grupp och inte från ord till ord, ja från stavelse till stavelse som en del gör. Försök att läsa tankegångar i stället för ord. Koncentrera Dig på vad författaren försöker säga och inte på de instrument (ord) han använder. Lär Dig att strukturera en bok. Läs innehållsförteckningen och rubriker och sortera ut centrala temata. Bry Dig inte om ifall Du missar några detaljer i författarens argumentering eller beskrivning. Det är inte nödvändigt att granska varje mening för att fatta en idé... För "dagbok" över hur Din läshastighet ändras. Du kommer att bli förvånad.

48 Självkontrolltekniker Sätt upp långsiktiga mål som bättre förståelse för ämnet, vissa betyg, examen, etc. Kortsiktiga mål innefattar fullföljandet av den ena effektiva studieperioden efter den andra. Till att börja med bör dessa perioder vara ganska korta (kanske minuter) beroende på den studerande och på ämnet. Dessa perioder utökas sedan lite grann varje dag. Många studerande med studieproblem sätter alldeles för höga kortsiktiga mål, t.ex tre timmars "oavbrutna studier". Först därefter ger man sig tillåtelse att känna sig nöjd och tillfreds, får hälsa på en vän, etc. Nu blir det inte så. Den studerande kanske visserligen sitter över boken i tre timmar men några studier i egentlig bemärkelse har inte förekommit eller också känner han att det börjar gå trögt och efter ytterligare en stund smäller han ihop boken och ger upp. "Jag klarar inte det här!" Det blir det senaste i en lång rad upplevelser av misslyckanden och kan bara tjäna till att förstärka motviljan för ämnet. Om den studerande hade satt upp ett mer realistiskt mål (10-15 minuters studerande) så hade han förmodligen klarat av det, på så sätt förstärkt sitt studiebeteende och ökat chansen att vilja studera igen vid ett senare tillfälle. Det gäller här alltså att ordna sin studiesituation så att man faktiskt klarar av den.

49 Självkontrolltekniker 2 Ordna omgivningen. Här är det i allmänhet fråga om att välja en sådan studieplats att man inte frestas att syssla med annat. Blir man distraherad när man sitter på ett bibliotek av att folk går förbi, så måste man söka sig till en plats där man får läsa ensam. Om man å andra sidan undviker att studera genom att sova så är kanske biblioteket en lämplig plats. För de flesta torde emellertid ett lugnt, ljust rum vara den lämpligaste studiemiljön. Betonande av vissa stimuli (signaler). Man bör välja ut ett område (i allmänhet ett bord) i rummet att användas enbart för studier. Bara de saker som har direkt att göra med de aktuella studierna bör finnas där. Dessa kommer i så fall med tiden att allt starkare förknippas med studier (och inte någonting annat). Förstärkning. Det första delmålet på minuter baserar sig på antagandet att de flesta människor kan studera så pass länge utan att bli uttråkade. Hur lång tidsperioden ska göras får naturligtvis bestämmas från individ till individ. Huvudsaken är att man inte vid någon punkt i sitt "utvecklingsprogram" överskrider sin egen gräns för vad man upplever som behagligt eller överkomligt. För långa studieperioder ger obehagskänslor som bara negativt förstärker studiebeteendet. En forskare (Fox, 1962) har föreslagit att så fort som den studerande upplever obehag så ska han lämna studieplatsen, men innan han gör det ska han avsluta någon lätt del i avsnittet (t.ex läsa om den senaste sidan). Förmodligen är det dock bäst att han lämnar studieplatsen innan han upplever något mer omfattande obehag.

50 Självkontrolltekniker 3 Den studerande bör belöna sig själv omedelbart sedan han avslutat det stycke han bestämt. En sådan belöning kan utgöras av t.ex en cigarett, en karamell, en kopp kaffe, besök hos en kamrat, etc. Några forskare (Watson och Tharp) har föreslagit att en god förstärkare borde vara just ett sådant beteende som tidigare konkurrerat med studier (de nämner som exempel att titta på flickor). Vid vilken tidpunkt den studerande ska återvända till studieplatsen måste bestämmas individuellt. Vissa människor blir "revitaliserade" efter en paus på fem minuter, under det att andra, åtminstone till en början, bara klarar av en eller två studieperioder per dag. Som en tumregel kan man säga att om antalet studieperioder per dag tenderar att bli färre och färre, så är förmodligen pauserna för korta.

51 Något om inlärningsprocessen Trötthet - Den fysiologiska (faktiska, objektiva) tröttheten är kroppens sätt att skydda sig mot total utmattning. Den är ett resultat av kroppens olika förbränningsprocesser och vilan eller sömnen är här kroppens sätt att återställa kroppen i funktionsdugligt skick igen. Man kan via stimulantia av olika slag tillfälligt erhålla en känsla eller upplevelser av minskad trötthet. Vinsten är, som jag ser det, endast kortsiktig. Man måste förr eller senare "betala" för den vila man undanhåller sin kropp. Den uppiggande effekt man erhåller vid pauser med enklare stimulantia av typ kaffe och te tror jag huvudsakligen kan hänföras till det faktum, att man tog en rast och hör på så sätt egentligen hemma under psykologisk trötthet (se nedan). Emellertid kan man inte undantagslöst frånkänna dessa stimulantia all effekt. Bilden är inte helt klar och det är uppenbart att stora individuella skillnader föreligger. Beträffande "tyngre" stimulantia, typ narkotika, är meningarna delade. I vissa stater i USA är farmaka, som i Sverige klassificeras som narkotika, tillgängliga på öppna marknaden. För att göra ett svårt ämne kort vill jag påpeka att de flesta etablerade experter i Sverige anser att tyngre narkotikas användning med tiden resulterar i en allmän nedbrytning av kropp och psyke. (De som invänder mot detta hävdar att de egentliga orsakerna till den observerade nedbrytningen beror på att missbrukarna inte sköter sin mathållning och vitamintillförsel).

52 Inlärningsprocessen2 Dessutom finns det ett fenomen som kallas tillståndsberoende inlärning, dvs material som inlärts under ett kemiskt tillstånd (drogpåverkan) kräver samma kemiska tillstånd för att kunna återges (alltså vid tentamen). Ja, - sen är ju även innehav av narkotika kriminell handling. Vad man kan göra för att öka kroppens kapacitet på sikt är lätt att ge råd i - motionera. I egenskap av studerande ligger det då närmast till hand att bedriva s.k hjärtträning. Här får Du mycket snabba resultat, inte genom att springa 1 mil om dagen. Det räcker med en ganska kort vända på ca två km, förslagsvis varannan dag. Det speciella med den här tekniken är att man under bara en kort stund pressar hjärtat till toppbelastning, genom att man växlar mellan joggning och ruscher på meter. Är man i dålig form när man börjar, så kan man i stället växla mellan vanlig och snabb gång. Men man måste från dag till dag öka tempot. Ett träningspass (ca 10 minuter) kan bestå av ungefär 6-12 sådana växlingar. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt resultaten kommer. Psykologisk trötthet - Denna form av trötthet upplever man som om man vore fysiologiskt trött. Vi kan med Rubenowitz säga, att "den fysiologiska tröttheten är resultatet av arbetet, medan den psykiska tröttheten uppstår av att man är trött på arbetet. Att en skillnad faktiskt föreligger kan vi se genom att vi "vaknar till" om vi byter sysselsättning. Detta sysselsättningsbyte - omväxling - kan fylla samma funktion som en vanlig rast. Överspridning - Man anser numera att inläsning av ett särskilt studieämne, som t.ex matematik eller statistik, inte kan förbättra allmänna psykiska funktioner som minne, logisk förmåga, etc. Man kan naturligtvis förbättra sina insikter i ett nytt ämne, om detta har gemensamma delar med ett tidigare studerat. Det finns emellertid en sak som visar klar överspridning och det är inlärandet av tekniker för inlärning, sammanfattande, memorering, etc. Goda studievanor, front mot tröttheten inte att förglömma.

Överblick av din studiesituation

Överblick av din studiesituation Överblick av din studiesituation Först kan Du försöka få en överblick över Din studiesituation genom att besvara följande frågor (sätt en bock för varje Nej-svar). Obs. att detta inte är ett "riktigt test",

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Plugga/slappa/leva/plugga/slappa/leva/plugga/slappa/leva. Carina Bäckström & Ola Olefeldt

Plugga/slappa/leva/plugga/slappa/leva/plugga/slappa/leva. Carina Bäckström & Ola Olefeldt Plugga/slappa/leva/plugga/slappa/leva/plugga/slappa/leva Carina Bäckström & Ola Olefeldt Agenda Att vara ny Lär känna dig själv Uppskjutare/ överpluggare Balans i livet Studieplanering/ studieteknik Lästeknik

Läs mer

Några anteckningar i studieteknik

Några anteckningar i studieteknik Några anteckningar i studieteknik CJU Christer Johansson Utbildning E-post: info.cju@telia.com Hemsida: www.cju.se 2 Innehåll Några fakta om minnet 3 Inlärning vid olika åldrar. 3 Läshastighet. 4 Att läsa

Läs mer

STUDIETEKNIK. Heurika

STUDIETEKNIK. Heurika STUDIETEKNIK Heurika VAD ÄR STUDIETEKNIK? Studieteknik är metoder och tekniker som används i syfte att underlätta och förbättra teoretisk inlärning. Det inkluderar exempelvis; lärstilar, hjärnan och minnet

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Vad innebär en uppskjutandeproblematik?

Vad innebär en uppskjutandeproblematik? Vad innebär en uppskjutandeproblematik? På kyrkogården i Ravlunda i det skånska Österlen, ligger författaren Fritiof Nilsson Piraten begravd. På sin gravsten lät han inrista: Här under är askan av en man

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Studiemiljön. Studiemotivation. Hälsa. Arbetsplats

Studiemiljön. Studiemotivation. Hälsa. Arbetsplats Studiemiljön Tänk över din studiemiljö! Fundera på hur du vill ha rummet för att kunna plugga på bästa sätt. En del vill ha skarpt ljus, en del lite dovare, vissa koncentrerar sig bäst med musik, andra

Läs mer

Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering. Carina Bäckström & Karolina Källoff Studentcentrum

Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering. Carina Bäckström & Karolina Källoff Studentcentrum Tips och verktyg för studietiden om studieteknik och stresshantering Carina Bäckström & Karolina Källoff Studentcentrum Agenda Att vara ny Lär känna dig själv Om stress Uppskjutaren/ Perfektionisten Studieplanering/

Läs mer

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR

BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Arbetsblad: Behandlingsmål och prioriteringar B BEHANDLINGSMÅL OCH PRIORITERINGAR Fyll i minst två behandlingsmål som du vill uppnå. Markera även hur viktigt du tycker att varje mål är för dig. Efter behandling

Läs mer

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004

OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 OM KRITERIER av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2004 Ibland dyker det upp ord som är så fantastiskt användbara och bra att man inte kan begripa hur man någonsin klarat sig utan

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

Risksituationer vid studier

Risksituationer vid studier PIE. EKI. Linköpings universitet. 1 Artikel A9 i serien Att komma igång och bli klar i tid Risksituationer vid studier En risksituation i studier är när sannolikheten att du skall gå ifrån dina uppgjorda

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport

hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport hh.se/studentsupport goda råd för en hållbar studietid Studentsupport Till dig som är student Studietiden är för många en fantastisk tid med frihet, möjligheter och inspiration. Samtidigt innebär det ett

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning kommer att finnas på http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Redan nu ligger förra terminens föreläsning

Läs mer

Ett övningssystem för att nå automatik

Ett övningssystem för att nå automatik Ett övningssystem för att nå automatik EDVIN FERNER Det är klart att man blir bättre om man övar! Det är inget märkvärdigt med det. Men hur länge ska man ta upp tiden för denna övning? Och framför allt

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Lösa konflikter som orsakar skada

Lösa konflikter som orsakar skada Lösa konflikter som orsakar skada Definitionen av konflikt är en meningsskiljaktighet eller dispyter i vilken de inblandade parterna upplever att deras behov eller intressen hotas. Det finns öppna konflikter

Läs mer

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET

UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET UTVÄRDERING AV KOMPETENSHÖJNING I UTTALSPROJEKTET Juni 2005 Innehåll Syfte 2 Bakgrund 1. Projektgruppen 3 2. Övriga lärare 4 Metod och Resultat 1. Projektgruppen 4 2. Övriga lärare 7 Avslutande diskussion

Läs mer

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan:

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan: MIN Drömplan När jag var yngre och hörde ordet mål så tänkte jag antingen på mål som en idrottare sätter eller ett företagsmål. Idag är jag övertygad om att sätta mål för oss personligen är det som ger

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren

TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7. På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren TRÄNARFILOSOFI OCH SJÄLVVÄRDERING FoU-rapport 2006:7 Distansuppgift 2. Egen tränarfilosofi? På basen av detta och den erfarenhet som du har av dig själva, i din gren 1. skriv en förteckning på dina starka

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation

Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Att tala så att de lyssnar om effektiv muntlig presentation Inledning Muntlig presentation har blivit allt viktigare i utbildning och yrkesliv. Allt oftare hamnar vi i situationer där vi måste redovisa

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav Mål KUNSKAPSKRAV Läraren ska sätta betyg på varje kurs och det finns prec i serade kunskapskrav för tre av de godkända betygs stegen E, C och A. Kunskapskraven är för

Läs mer

Modul 6 Självutveckling Arbetsbok

Modul 6 Självutveckling Arbetsbok 1 Modul 6 Självutveckling Arbetsbok Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) 2 Detta projekt medfinansieras av Europeiska

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se språkhandledare Humanisten 1 Vad är språkhandledning? Studieteknik Akademiskt skrivande Muntliga presentationer engelska eller svenska 2 Hur? Individuell

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Upplevelser av fysisk aktivitet

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD. till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! matte inför betygssättningen i årskurs 6 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper inför betygssättningen i årskurs

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006

HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006 HELMET -MODELLEN Helhets-Lärande genom MEntal Träning Uneståhl, 2006 Ett Helhetslärande som leder till en ökad insikt, förståelse och sammanhang MÅL OCH METODER Varje metod ska värderas utifrån metodens

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

PRATA INTE med hästen!

PRATA INTE med hästen! PRATA INTE med hästen! Text Sven Forsström Foto Inger Lantz Forsström Det finns tränare som tejpar för munnen på elever som pratar för mycket med sina hästar. Själv har jag än så länge bara hotat mina

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Om nikotintuggummin och betydelsen av smak och konsistens för att sluta röka

Om nikotintuggummin och betydelsen av smak och konsistens för att sluta röka Rökförbud 1 juni 2005 Om nikotintuggummin och betydelsen av smak och konsistens för att sluta röka Ett bakgrundsmaterial med resultat från en Gallup-undersökning bland svenska rökare mellan 25 och 55 år

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet

1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet 1. Konsten att organisera ur trenätsperspektivet Ordet organ kommer från grekiskan och betyder verktyg, redskap. Undervisningskonsten att organisera handlar om att skapa redskap för undervisning och lärande,

Läs mer

Påverkanstorg i Lidköping 9 november

Påverkanstorg i Lidköping 9 november Påverkanstorg i Lidköping 9 november Den 9 november besökte politiker från Västra Götalandsregionen Lidköping och deltog tillsammans med kommunpolitiker i de påverkanstorg som regionen och De la Gardiegymnasiet

Läs mer

Studieteknik tips, idéer och strategier. Maria Sundberg Lärare med specialpedagogisk kompetens mariasundberg82@gmail.com

Studieteknik tips, idéer och strategier. Maria Sundberg Lärare med specialpedagogisk kompetens mariasundberg82@gmail.com Studieteknik tips, idéer och strategier Maria Sundberg Lärare med specialpedagogisk kompetens mariasundberg82@gmail.com Vem är jag och vilka är ni? Vad kvällen ska handla om Olika inlärningsstilar Se över

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken

Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Lärarhandledning Stressa Ner Tonårsboken Kurs i stresshantering med inriktning på tonåringar. Kursen är anpassad till elever mellan 12 och 19 år. Ämnesövergripande biologi, svenska, idrott & hälsa mfl

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015

TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015 TATM79 Matematisk grundkurs, 6hp Kurs-PM ht 2015 Fredrik Andersson Mikael Langer Johan Thim All kursinformation finns också på courses.mai.liu.se/gu/tatm79 Innehåll 1 Kursinnehåll 2 1.1 Reella och komplexa

Läs mer

Utvärdering med fokusgrupper

Utvärdering med fokusgrupper Hämtat från www.kunskapsabonnemanget.se Utvärdering med fokusgrupper Monica Hane Med metod menar vi hur det empiriska materialet insamlas och bearbetas för att på bästa sätt belysa det som studien skall

Läs mer

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING POLICY FÖR SPELARUTVECKLING Stureby SK Vi möts lokalt med stolthet och respekt Policyn beskriver hur spelarutveckling bedrivs i Stureby SK, och hur detta förhåller sig till Svenska Fotbollsförbundets riktlinjer,

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Hur kommer man igång?

Hur kommer man igång? Hur kommer man igång? Alla har någon gång varit nybörjare. Här ger Per Alexanderson, lovsångsledare från Örebro, många enkla och praktiska råd för dig som vill komma igång som lovsångsledare och som mer

Läs mer

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA

Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Provivus tips om KONCENTRATION - VAD PEDAGOGEN KAN GÖRA Det kan vara svårt att räcka till som pedagog. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig.

Läs mer

Argumentation. Studiehandledning VT-2012

Argumentation. Studiehandledning VT-2012 Argumentation Studiehandledning VT-2012 Innehåll Instruktioner till inlämningsuppgiften... 2 Att argumentera... 3 Mall för att skriva en debattartikel... 7 Tips och trix... 9 Kamratrespons... 12 Bedömning

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande TÄRNA FOLKHÖGSKOLA Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande 2009-09-18 - 2 - Innehåll Bakgrund... - 3 - Syfte... - 4 - Metod... - 4 - Fakta... - 5 - Resultat... - 7 - Diskussion... - 9 - Referenser...-

Läs mer

Under min praktik som lärarstuderande

Under min praktik som lärarstuderande tomoko helmertz Problemlösning i Japan och Sverige Japansk matematikundervisning skiljer sig på många sätt från svensk. Vilka konsekvenser får det för hur elever i respektive länder löser problem? Tomoko

Läs mer