Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet"

Transkript

1 M I N N E S A N T E C K N I N G A R (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 18 februari kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL, Stockholm Peter Haglund, SKL Marianne Leckström, SKL Ann-Sofie Eriksson, SKL Lars Malmestål, SKL Lars Robertsson, Borlänge kommun Tove Elvelid, Lantmäteriet, Fastighetsbildning Anders Sandin, Lantmäteriet, Geodata Magnus Forsberg, Lantmäteriet Fastighetsbildning Gunnar Ersbo, Lantmäteriet, Fastighetsbildning Ulf Eriksson, Lantmäteriet, Geodata Cecilia Gran, Malmö stad (repr. KLM) Marika Ström, Lantmäteriet Geodata Pär Hedén, Lantmäteriet, Geodata ordförande sekreterare 1. Inledning och föregående minnesanteckningar Peter hälsade alla välkomna till SKL för dagens möte. Vid genomgången av föregående minnesanteckningar lyfte vi punkterna: - Införande av RH2000 i återstående kommuner har kommit igång igen och Lantmäteriet behöver för tillfället inget extra stöd från SKL. - Nyhetsbrev från SKL, skickades ut i januari. Föregående minnesanteckningar godkändes. 2. Slutsatser: Samverkansträff kommunerna den 3/12 Ulf redovisade arbetsgruppens slutsatser från inkomna synpunkter via Menti och från deltagarnas utvärdering. Sammanfattning arbetsgruppens slutsatser: Utvärdering I huvudsak positivt från kommunerna, lite olika beroende på förväntningar, förkunskap och storlek på kommun. Frågorna kunde skickats ut förväg och ännu tydligare i inbjudan vem träffen vänder sig till. Ulf Eriksson Lantmäteriet Division Geodata E-post: ulf.eriksson@lm.se Mobil:

2 L a n t m ä t e r i e t Exempel på en bra workshop var den Lantmäteriet bjöd in till kring utvecklingen av framtida fastighetsbildning. Utgick från hela samhällsbyggnadsprocessen, där de olika delarna (planering, fastighetsbildning, bygglov) flöt ihop utan att kunden behövde hålla reda på de olika delarna. Samverkan Hur agera för att förbättra samarbetet i alla led? Hitta en vinn-vinnsituation i vår samverkan. Dialog viktigt, bra att vi börjat på hög nivå. Större gemensamma träffar är bra, men också regionala träffar. Styrningen viktig, Lantmäteriet och Boverket måste vara tydliga. Samverkan med systemleverantörerna och mellan kommuner viktigt. Ekonomi Finansiering var det många som skrev i sina synpunkter. Behövs i olika lägen för både myndigheter och kommuner för att kunna delta och bidra i utveckling av processer och specifikationer samt inte minst vid införandet. Gemensam uppvaktning av departement och regering från SKL och LM Kvalitet Kvaliteten i registerkartan är i många fall avgörande för att effektivisera, inte bara i fastighetsbildningsprocessen utan lika mycket för grundkarta, detaljplan och bygglov. Kvalitet krävs för automatisering. Tydliggöra att fastighetsgränser är prioriterade i de avtal vi har med KLM och övriga kommuner samt även i Lantmäteriets KUF-arbete. Utveckling Gäller för både kart- och handläggningssystem och juridik/lagstiftning. Systemleverantörerna måste vara med, de är avgörande för kommunerna. Se till att pågående projekt för olika processer arbetar tillsammans, gäller bl.a. utvecklings- och lagstiftningsfrågor. Inte utreda för att nå en optimal lösning, fungerar inte. - Utan utveckla och testa, utvärdera och rätta till och testa igen. Juridiken, lagstiftningen, måste med redan får början, vad är möjligt enligt gällande lagstiftning utifrån den teknik vi vill använda. Kommunikation Tätare dialog samt att utveckla och använda regionala nätverk är viktigt. Standardisering Standardiserade och gemensamma specifikationer liksom tjänster, gränssnitt och API:er krävs. Är den största framgångsfaktorn. Utbildning, support, rådgivning Utbildning av personer på olika nivåer kring en digital samhällsbyggnadsprocess måste till, från handläggare till högre chefer och politiker. Omfattar så mycket som är viktigt, allt från bred kompetensutveckling inom samhällsbyggnadsprocessen, till stöd och utbildning av experter

3 L a n t m ä t e r i e t inom olika områden. Även handledningar och tekniska beskrivningar samt information på nätet och i sociala medier. Möjligheter till kompetenssamverkan. Lära från andra, mellan kommuner, kommun och myndighet samt att lära av våra grannländer. Kommentarer från Samverkansgrupp SKL-LM vid genomgång. Svårt vid ett möte med alla 290 kommuner att hantera allas förväntningar. Det viktiga är att ge samma grund och förutsättningar. Lantmäteriet vill inom ramen för sitt uppdrag ta ledningen för samverkan med kommunerna, SKL och övriga myndigheter när det gäller digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. Möte på departementsnivå kommer att ske tillsammans med Boverket och Länsstyrelserna. Lantmäteriet har föreslagit att SKL ska bjudas in. Utvecklingen av framtida fastighetsbildning pågår internt och utifrån utpekade områden i dialog med SKL och KLM-kommunerna. Målet är att skapa enhetlighet utifrån kundens behov. I Samverkansgrupp SKL-LM borde arbete med ett större perspektiv, både KLM och SLM, påbörjas, med Lantmäteriets pågående arbete som grund. Att driva standardisering är Lantmäteriets uppgift utifrån sin samordningsroll. Ekonomi är inte bara pengar, utan lika mycket resurser. Utbildning av politiker och högre tjänstemän är viktigt, avgörande. Arbete pågår med frågorna ovan, både genom Lantmäteriets regeringsuppdrag och Geodatarådets handlingsplan. - Digitalt först uppdraget ska slutrapporteras 26/4, remiss SKL 1/4. - Utifrån slutrapporten kommer fortsatt arbete att organiseras. Kommande möten Lantmäteriet och Boverket har ansvaret för ett kommande möte i höst för alla kommuner. Eventuellt kan även Länsstyrelsen bidra. Lantmäteriet planerar för ett möte i vår med alla KLM, uppföljning av mötet i juni Arbetsgruppen Arbetsgruppen tackades av för ett mycket bra arbete, både inför kommunträffen och för sammanställning och uppföljning av synpunkter efteråt. Inspelning och presentationer samt alla synpunkter och förslag från gruppdiskussionerna vid kommunträffen den 3/12 finns på Lantmäteriets hemsida under Kommunsamverkan, här. 3. Ramöverenskommelse Lantmäteriet SKL Behovet av ny ramöverenskommelse mellan Lantmäteriet och SKL, ersättning för tidigare ramavtal som är uppsagt från 1/1 2018, har diskuterats på ledningsnivå på SKL och Lantmäteriet.

4 L a n t m ä t e r i e t Både avdelningschef Gunilla Glasare på SKL och Lantmäteriets Gd Susanne Ås Sivborg har funderat på varför en överenskommelse behövs. Samverkansgrupp SKL-LM fick i uppdrag att ta fram fördelar och nackdelar med en ramöverenskommelse och utifrån det komma med ett förslag. Vi diskuterade gemensamt för- och nackdelar och kom efter en längre diskussion fram till att vårt förslag är att det inte behövs en ny ramöverenskommelse, däremot en årlig verksamhetsplan. Slutsats och förslag: Viktigast att kunna kommunicera vad vi gör gemensamt, en kortfattad verksamhetsplan bättre, med lägesrapporter under året i Samverkansgrupp SKL-LM. - Verksamhetsplanen ska i inledningen beskriva denna grupps roll samt kortfattat beskriva processen för framtagande av nya normalavtal. I verksamhetsplanen tydliggöra vilken samverkan mellan SKL och LM som ska ingå, aktuellt idag är t.ex. planeringsprocessen i samarbete med kommunerna och Boverket. Gemensamt nyhetsbrev kan också vara ett bra sätt för kommunikation av gemensamma frågor. Vid vårt lunch-lunch-möte tisdag 14 maj till onsdag 15 maj diskuterar vi hur en verksamhetsplan för år 2020 kan se ut och tar fram ett första förslag. Samtidigt diskuterar vi hur Samverkansgrupp SKL-LM ska bemannas utifrån ett nytt arbetssätt och hur gruppen ska förhålla sig till övriga grupperingar mellan SKL och LM, allt för att undvika otydlighet och dubbelarbete. 4. Lantmäteriets regeringsuppdrag - lägesrapport Anders redovisade läget för Lantmäteriets regeringsuppdrag. Digitalt först-uppdragen Smartare samhällsbyggnadsprocess Ska redovisa lösningar för ett nationellt tillgängliggörande av all geodata inom samhällsbyggnadsprocessen. Fler av deluppdragen drivs genom Geodatarådets handlingsplan, 22 aktiviteter som bemannas med resurser från myndigheter och kommuner. Uppdraget slutredovisas 26 april Detaljplaneuppdraget Rapport lämnades till regeringen den 31 januari. Förslagen i rapporten är avgränsade till detaljplaner som är digitala idag (omfattar inte äldre detaljplaner) och om ett nationellt tillgängliggörande. Arbetet har bl.a. genomförts genom ett s.k. proof of concept (PoC) för detaljplan. Där testade åtta systemleverantörer standarden, flöden, lagringsmiljöer samt nationella användningsfall, slutredovisades 18/12.

5 L a n t m ä t e r i e t I rapporten föreslår också Lantmäteriet två lagstiftningsförändringar samt att landets detaljplaner ska tillgängliggöras digitalt genom en nationell digital åtkomstpunkt. En samlad kostnadsanalys och finansieringsmodell kommer att föreslås i den slutrapport för hela Digitalt först som Lantmäteriet lämnar in i april. Utökad byggnadsinformation. Frågan drivs av både SIS och SBE (Smart Built Environment), 3D viktigast. Lantmäteriets kompetenssatsning inom samhällsbyggnad Del 1 - Workshops för framtiden Är ett forum där kommuner och myndigheter ges möjlighet att diskutera och lära sig mer om möjligheterna som digitaliseringen tillför samhällsbyggnadsprocessen. För chefer, tjänstemän och handläggare. Har genomförts 11 workshops över landet i höst och vårens 9 workshops påbörjades den 12 februari och avslutas i april. Syfte, program och presentationer finns på Lantmäteriets hemsida, länk. En kort diskussion följde med synpunkter om Workshops för framtiden: - Överhuvudtaget ett mycket bra arbete med de workshops som genomförts och ett positivt bemötande från de som deltagit. - Bra som information/utbildning och inspiration för att komma igång. Men tveksamt om dessa workshops kan ligga till grund för att ta fram en handlingsplan för digitalisering i kommunen, måste vara kommunledning, högre tjänstemän och politiker som tar initiativ till en handlingsplan. Del 2 och 3 En utbildningsinsats av Lantmäteriet riktad mot högre tjänstemän samt politiker i nämnder på kommuner och myndigheter. Lantmäteriets bägge kompetensuppdrag slutredovisas 1 december SKL och Boverket SKL har börjat med sin del av kompetenssatsningen, digitaliseringsavdelningen är ansvarig. Målet är att höja kompetensen hos kommunledningen, både högre chefer och politiker. Först ska en kartläggning genomföras, har börjat ta fram material för hela kommunområdet, även skola, barn, omsorg o.s.v. SKL kommer också att ta fram korta filmer från de kommuner som kommit igång bra med digitaliseringen, för att visa vad de gjort och hur de tänker. Boverket kommer i första hand att hålla en digitaliseringsutbildning utifrån detaljplan. Digitala konferenser framtagna inom området, många deltagare. Slutsats Det är stor risk att vi kommer att dubbelarbeta, men pågår en dialog på hög nivå, där även länsråden på Länsstyrelsen är med. Grunddatauppdraget (Lantmäteriet, Bolagsverket och Skatteverket)

6 L a n t m ä t e r i e t Att skapa en säker och effektiv tillgång till grunddata, genom att bl.a. tydliggöra ansvaret för och öka standardiseringen av sådan data. Rapporteras till regeringen 30 april Uppdraget om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn (Lantmäteriet, Bolagsverket, Domstolsverket, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket) Beskriva behovet av, och förutsättningarna för, en sammanhållen och säker nationell lösning för offentliga myndigheters åtkomst till grunddata och annan samhällsviktig information som behöver samordnas nationellt. Rapporteras till regeringen 15 augusti Uppdrag inom Lantmäteriet Lantmäteriet har dessutom startat upp interna projekt (förstudier) kring: - Nationell plandatabas - Nationell plattform tillgängliggörande - Föreskrifter Grundkarta - Specifikationer för Grundkarta Specifikationer för Grundkarta handlar om de 9 teman som togs fram inom Svensk geoprocess kompletterat med 5 teman till. Slutrapport Organisation för slutrapportering tas fram av Lantmäteriets ledningsgrupp. Första utkast av slutrapporten till Lantmäteriets ledning 1 mars, nytt utkast 26 mars. Kort remiss från 1 april och två veckor framåt, bl.a. till SKL. Slutrapport till Regeringskansliet den 26 april. 5. Avtalsfrågor Kvalitetsavtal KLM Avtalstecknande klart samtliga 39 nya avtal tecknade. Avtalstid och utvärdering hösten DRK-avtal ( SLM-kommuner ) Avtalstecknande pågår 65 nya avtal tecknade. Upprop DRK-avtal 18 kommuner i Västsverige är missnöjda med det nya DRK-avtalet och har gått samman med en skrivelse till Lantmäteriet. De vill förklara det motstånd de känner gentemot det nya DRK-avtalet som de anser inte tar hänsyn till de mindre kommunernas situation. Tycker att de bl.a. får betala för delar som de i tidigare avtalet fick betalt för, innebär en kostnadsökning för kommunen. Kostnaden som de anger är att de måste betala sin systemleverantör, både en inköps- och en årlig kostnad, för tillgång till Registerkarte-GML.

7 L a n t m ä t e r i e t Lantmäteriet har svarat kommunerna och inbjudit till en dialog för att svara på deras frågor i skrivelsen och förklara det nya DRK-avtalet. Både SKL och Lantmäteriet menar konceptet i det nya DRK-avtalet stämts av med flera kommuner och att information har gått ut under 2018, bl.a. genom den Road-trip som genomfördes. Däremot var inte systemleverantörernas avgifter för Registerkarte-GML kända vid framtagande av avtalet. ABT-avtal En förlängning av gällande avtal skickades ut 28 september 2018 som gäller för år 2019 och Alla har tecknat om förlängning, utom en kommun. Tjänstbaserad uppdatering Idag är det 50 kommuner i drift och ytterligare 32 kommuner på gång Mer information finns på Lantmäteriets hemsida, länk. Samverkansnivåer inför kommunersättning april 2019 KFF-avtal läget 1/2 Idag 66 nya avtal och 3 gamla avtal. Lantmäteriet vill skriva fler avtal, men det krävs att det finns mätningskompetens hos de kommuner som söker. - Piteå, Boden och Älvsbyn har ansökt att bli KFF, träff på gång. - Finns också förfrågan där två kommuner vill samverka som KFF. - Ansökningar ska beslutas av Lantmäteriets ledningsgrupp 2 KFF-avtal kommer att avslutas, Perstorp och Sävsjö. Avtal om förrättningskarta för Järfälla, Kungälv, Sigtuna. KFF-forum Första möte den 28 mars på SKL. - Kommuner som ej är KFF får delta i mån av plats.

8 L a n t m ä t e r i e t Referensgrupp KFF, 8 personer inkl. SKL, har träffats, bl.a. för frågor och synpunkter inför KFF-forum. Utbildning Utbildningen utifrån både KFF- och DRK-avtalet är på gång. - Steg 1 webbutbildning är klar för anmälan från 1 mars. (de flesta modulerna är gemensamma mellan DRK och KFF, några skiljer) - Steg 2 fältutbildning planeras i mars-april Serviceavtalet Dialog kommer att ske mellan Lantmäteriet, SKL och KLM, Magnus Forsberg på Lantmäteriet är sammankallande. Första träff den 26 februari i Lund, från Lantmäteriet Magnus och Gunnar, från kommunerna Marianne SKL, Martina Olsson Lund och David Bernstrup Helsingborg. Börja med diskussion om nuvarande serviceavtal och därefter vad det nya ska innehålla. 6. Från resp. organisation SKL Ny politik i SKLs styrelse, det blir skifte från mars då alliansen tar över från S, MP och V, med SD som vågmästare. I höst hålls den s.k. inriktningskongressen som visar vilka frågor SKL ska prioritera. I mars har SKL utbildning i PBL för förtroendevalda, vad behöver man veta som nämndpolitiker för att ta beslut, inte digitalisering specifikt. Lantmäteriet Inget förutom redan redovisat under övriga punkter. 7. Övriga frågor PSI-direktivet EU har under 2018 lämnat förslag till ändringar om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn (PSI-direktivet). Syftet med förslaget är bl.a. att anpassa direktivet till den utveckling som skett när det gäller hantering och användning av uppgifter. Övergripande målet är att stärka EU:s dataekonomi genom att öka mängden data från den offentliga sektorn som är tillgängliga för vidareutnyttjande. Enligt förslaget bör huvudregeln vara att vidareutnyttjande av handlingar ska vara avgiftsfritt, men kan begränsas med undantag från huvudregeln för bl.a. sådana offentliga myndigheter som är skyldiga att generera intäkter för att täcka en väsentlig del av sina kostnader kopplade till den offentliga verksamheten. Förslaget har gått på remiss till regeringen. Frågan kommer upp som en punkt på Geodatarådets möte 28 februari.

9 L a n t m ä t e r i e t Kommunikation Efter avstämning med Gunilla Glasare och Susanne Ås Sivborg behöver vi kommunicera att det tidigare uppsagda ramavtalet mellan SKL och Lantmäteriet kommer att ersättas med en årlig verksamhetsplan fr.o.m. år Justerade minnesanteckningar läggs ut på Lantmäteriets hemsida. 9. Kommande möte Tisdag 14 maj kl. 12:00 till onsdag 15 maj kl. 13:00 - lunch till lunch-träff på Freys Hotel, Bryggargatan 12 Stockholm. (närmare information skickar SKL ut via e-post) Kopia till: Närvarande och frånvarande

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 14 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-05-09 1 (5) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 13 april kl. 13:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-10-11 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 20 september kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2019-05-28 1 (10) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Plats: Närvarande: Frånvarande Tisdag 14 maj kl. 13:00

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-08-14 1 (10) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 28/6 kl. 13:00 fredag 29/6 kl. 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-03-13 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 15 februari kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-11-20 1 (5) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 2 november kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-03-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 26 februari kl. 9:00 10:30 Plats: Närvarande: Frånvarande Lync

Läs mer

3 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna

3 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-11-15 1 (6) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 25 oktober kl. 13:00 14:45 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 7 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-08-14 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 1 juni kl. 10:00 fredag 2 juni kl. 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen Välkomna! Program 12.00-13.00 Lunch 13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen 14.30-15.00 Fika 15.00 Fastighetsbildningsprocessen

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-10-24 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 30 september kl. 10:00 14:45 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess. Mikael Johansson

Digital samhällsbyggnadsprocess. Mikael Johansson Digital samhällsbyggnadsprocess Mikael Johansson mikael.johansson@lm.se VI ÄR DIGITALA! Digilåg, sorry. VI ÄR DIGITALA! Grattis! Digitala på riktigt! Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-10-11 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 8 september kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (6) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-01-20 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 10 december kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL,

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2013-10-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 10 oktober kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-01-20 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 16 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (11) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-06-25 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Plats: Närvarande: Frånvarande Tisdag 3 juni kl. 12:00 onsdag 3 juni

Läs mer

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Vår gemensamma utmaning: Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Göran Persson, Boverket Olle Samuelson, IQ Samhällsbyggnad Anders Sandin, Lantmäteriet Regeringens motto: Digitalt först Digitalt

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (7) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2014-03-26 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 3 mars kl. 10:00 12:15 Plats: Närvarande:

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Bakgrund Uppdraget Utreda rättsliga, ekonomiska och organisatoriska hinder Redovisa goda exempel på

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-05-18 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 25 april 2017 kl. 10:00 15:30 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Regeringsuppdrag och aktiviteter

Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete Aktuella uppdrag Digitalisering Boverket har fått i uppdrag av regeringen att verka för en effektiv och enhetlig digital tillämpning

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Vad händer med regeringsuppdragen i närtid? Mikael Jardbrink och Mikael Johansson Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete (1) Juridisk grund för nationella

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt Inriktning av arbetet Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Geodata är öppna Geodata är användbara Geodata är

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Efter 137 arbetsdagar på DIGG. Anna Eriksson

Efter 137 arbetsdagar på DIGG. Anna Eriksson Efter 137 arbetsdagar på DIGG Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se DIGG Invigning 3 september 2018 Huvudkontor i Sundsvall Drygt 40 medarbetare just nu Höga förväntningar på offentlig verksamhet och behov

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (12) M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-04-04 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 9 mars 2016 kl. 10:00 15:30 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Aktuellt från SKL Marianne Leckström. Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna

Aktuellt från SKL Marianne Leckström. Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna Aktuellt från SKL Marianne Leckström Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna Samverkansavtal ABT, DRK, NDRK Samverkan regleras idag i avtal som bygger på ett ramavtal tecknat mellan Lantmäteriet

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-06-16 1 (11) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 24 maj kl. 13:00 till onsdag 25 maj kl. 15:00 Plats:

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först - Målbild 2025 - Färdplan - Utgångsläge 2018 - Fokusområden 2018-2020 Regeringsuppdrag och aktiviteter Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting På väg mot digitala detaljplaner Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner Arbetsgivar-

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Ulrika Johansson Julie Mostert Regionala geodatasamordnare Öppna geodata Vad är problemet? Andelen avgiftsfinansiering är mycket hög (ca 360 Mkr = ca 65 % av finansieringen)

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (10) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2014-08-12 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 3 juni kl. 13:00 onsdag 4 juni 12:00

Läs mer

Nationell plandatabas och andra regeringsuppdrag

Nationell plandatabas och andra regeringsuppdrag Nationell planbas och andra regeringsuppdrag Regeringen samarbetar kring digitaliseringen Flera departement och ministrar samarbetar kring digitaliseringen: Ardalan Shekarabi Civilminister Finansdepartementet

Läs mer

Lunchseminarium

Lunchseminarium Lunchseminarium 2018-06-20 Agenda Information om regeringsuppdrag av betydelse för det fortsatta arbetet Lägesrapport kring Geodatarådets handlingsplan för utveckling av infrastrukturen för geodata. Frågor

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

Efter 100 arbetsdagar på DIGG. Anna Eriksson

Efter 100 arbetsdagar på DIGG. Anna Eriksson Efter 100 arbetsdagar på DIGG Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se DIGG Invigning 3 september 2018 Huvudkontor i Sundsvall Drygt 40 medarbetare just nu Om mig Höga förväntningar på offentlig verksamhet

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 SamGIS Skåne Vårkonferens Malmö Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se Avgörande läge för välfärden Arbetsför ålder +[VÄRDE ]% +[VÄRDE ]% +11% +6% +3% 0 ÅR 1-19 ÅR 20-64 ÅR 65-79 ÅR 80+ ÅR Källa: SCB april

Läs mer

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande.

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande. PM 2017:257 RII (Dnr 110-1359/2017) Lantmäteriets rapport Föreskriftsrätt om gemensamma standarder för information i grundkartor (2017:2) Boverkets rapport Digitala detaljplaner - Reglering av hur detaljplaner

Läs mer

Vad ska göras i uppdraget?

Vad ska göras i uppdraget? Ökad kompetens Vad ska göras i uppdraget? Kompetensplattform För utbyte av erfarenheter, kunskap och information. Utbildningsinsats för ledare och nämnder Lantmäteriet ska genomföra en utbildningsinsats

Läs mer

Workshop för framtiden

Workshop för framtiden Workshop för framtiden Handlingsplanens aktiviteter Aktiviteter som är i primärt fokus för samhällsbyggnadsperspektivet Användarbehov och samhällsnytta Öppenhet och säkerhet Standardisering av grunddata

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitaliseringens principer Målbild 2025 Motiv Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitaliseringens principer Målbild 2025 Motiv Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitaliseringens principer Målbild 2025 Motiv Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitaliseringens principer Digitaliseringens principer Digitala

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Anela Mahmutovic, plantekniker & intern projektledare för DAD

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Anela Mahmutovic, plantekniker & intern projektledare för DAD DAD Digitalisering av detaljplaner Anela Mahmutovic, plantekniker & intern projektledare för DAD 13 personer i 5-7 år för att digitalisera befintliga detaljplaner Ca 100 tjänstemän 183 pågående planer

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se DIGG Invigning 3 september 2018 Huvudkontor i Sundsvall Drygt 40 medarbetare just nu Leva upp till förväntningarna Avgörande läge för välfärden

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Eva Nord, Anneli Sundvall, Ulrika Johansson, Per-Olof Öryd, Johan Linjer, Lars-Håkan Bengtsson Göteborg 2018-11-27 Dokumentation utifrån Hemdatorernas värld SVT 1984 PRESENTATION

Läs mer

Föredragande Beslut, åtgärd etc.

Föredragande Beslut, åtgärd etc. . Protokoll Dnr 2117/2018 1(5) Ämne Rådet för styrning med kunskap Sekreterare Datum 15 maj 2018 Tid 11.30 19.30 Deltagande Rådet: Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, Catharina Andersson Forsman, Läkemedelsverket,

Läs mer

Nationell geodataplattform för Sverige

Nationell geodataplattform för Sverige Nationell geodataplattform för Sverige Regeringsuppdrag på området Digitalt först (1) - Februari 2016 (LM i samverkan med BoV): Verka för digitalt först För en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Emily Lindberg, bygglovshandläggare och Stefan Jansson, förrättningslantmätare

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Emily Lindberg, bygglovshandläggare och Stefan Jansson, förrättningslantmätare DAD Digitalisering av detaljplaner Emily Lindberg, bygglovshandläggare och Stefan Jansson, förrättningslantmätare 13 personer i 5-7 år för att digitalisera befintliga detaljplaner Ca 100 tjänstemän som

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsplan 2018 utkast 20180320 Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsidé Geoforum Sverige är branschorganisationen för geodataområdet Våra medlemmar samlar in, analyserar, berikar och visualiserar

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning strategisk planering. Peter Mannerhagen, Arkitekt med kommunalt fokus , MVTe

Strukturerad omvärldsbevakning strategisk planering. Peter Mannerhagen, Arkitekt med kommunalt fokus , MVTe Strukturerad omvärldsbevakning strategisk planering Peter Mannerhagen, Arkitekt med kommunalt fokus 2019-01-22, MVTe Stöd för Omvärldsbevakning är omfattande arbete Hur började det hela? Kommunernas arkitekturnätverk

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Geodatasamverkan Skåne Skåne sydväst, Svedala 2018-06-05 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först, Regeringsuppdrag, och den nationella geodatastrategin Digitalt

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess SamGIS Skånes alldeles fantastiska Kart- och GISdag 6 dec 2017 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först- för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Eva Nord, Anneli Sundvall, Ulrika Johansson, Per-Olof Öryd, Johan Linjer, Lars-Håkan Bengtsson & Era Geodatasamordnare: Eva Uggla, Anders Grönlund Växjö 2018-11-08 Dokumentation

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

L a n t m ä t e r i e t

L a n t m ä t e r i e t 1 (8) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-11-02 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 14 oktober 2015 kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner Civilutskottets betänkande Digitalisering av grundkartor och detaljplaner Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Förslaget innebär att riksdagen

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Lars-Håkan Bengtsson, Per-Olof Öryd, och Johan Linjer Halmstad 2019-04-03 Hemdatorernas värld Dokument utifrån SVT 1984 Vilket är året? PRESENTATION Vad heter jag? Vad jobbar jag

Läs mer

Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering?

Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering? Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering? Exempel Byggnad Ulrika Roos, Lantmäteriet och SIS TK533 1 Agenda Varför behövs en standard? Vad finns idag? TK533 Byggnadsinformation Svensk

Läs mer

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata KSL:s Geodataråds höstkonferens 2015-11-06 Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Öppna geodata allt viktigare Öppna geodata skapar stor potential

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Kartdagarna 2018 i Linköping Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Samverkansplan 2019 Version 1.0, Samverkansplan mellan DIGG och esam

Samverkansplan 2019 Version 1.0, Samverkansplan mellan DIGG och esam Samverkansplan 2019 Version 1.0, 2019-04-16 Samverkansplan mellan DIGG och esam Innehåll Samverkansplan DIGG-eSam 2019... 3 1.1 DIGGs uppgifter och verksamhet... 3 1.1.1 Prioriterat inom DIGG under uppstarten...

Läs mer

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting. Lars Malmestål

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting. Lars Malmestål Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting Lars Malmestål Öppna geodata Vissa är på gång Några kommuner har öppnat geodata eller är på gång - Stockholm m. fl. har öppnat vissa geodata - Ca 10 kommuner

Läs mer

Lunchseminarium. Geodatarådets handlingsplan. -bl.a. för en obruten digital samhällsbyggnadsprocess

Lunchseminarium. Geodatarådets handlingsplan. -bl.a. för en obruten digital samhällsbyggnadsprocess Lunchseminarium Geodatarådets handlingsplan -bl.a. för en obruten digital samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Digitalt först Hämta informationen vid

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Version 5.1 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk insamling 2016-10-12 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.1 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Geodatarådets lunchseminarium

Geodatarådets lunchseminarium Geodatarådets lunchseminarium 2018-12-10 Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt Möjliggör digitalisering och effektivisering av processerna inom

Läs mer

Handlingsplan Öppna geodata

Handlingsplan Öppna geodata version 1.0 Handlingsplan Öppna geodata Lantmäteriet SKL Kommunerna Bakgrund Lantmäteriet och kommunerna verkar på geodatamarknaden och ombesörjer tillsammans att det finns rikstäckande högkvalitativ geodata

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess

Digital samhällsbyggnadsprocess Digital samhällsbyggnadsprocess Idag är samhällsbyggnadsprocessen komplex och fragmenterad Ett inkluderande, effektivt, enhetligt och obrutet informationsflöde Uppdrag Regeringen Vinnova, Formas, Energimyndigheten..

Läs mer

AIDA ARTIFICIELL INTELLIGENS FÖR DETALJPLANEARBETE

AIDA ARTIFICIELL INTELLIGENS FÖR DETALJPLANEARBETE ARTIFICIELL INTELLIGENS FÖR DETALJPLANEARBETE Problemet Cirka 100.000 analoga gällande detaljplaner i Sverige. Det tar cirka 1 dag att digitalisera en plan Detta betyder 274 års arbete (utan semester)

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess 2019-05-09 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan

Läs mer

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus

MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet. Dag ca. Umeå folkets hus Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik MINNESANTECKNING 1(6) Regionrådet Dag 2017-08-30 Tid Plats Beslutande Övriga deltagande 08.00 09.20 ca Umeå folkets hus Christina Lidström,

Läs mer

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29 esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29 Innehåll Aktuellt från Näringsdepartementet, Juha Ahlskog... 1 Aktuellt från E-delegationen, Karolina Brogan, Anna Pegelow... 2 Aktuellt från

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Ulrika Roos, Geografisk information, division Geodata Division Geodata, Geografisk Information Tjänstebaserad

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan 2018 Slutrapportering Fokusområde Nationell plattform för geodataaccess

Geodatarådets handlingsplan 2018 Slutrapportering Fokusområde Nationell plattform för geodataaccess Geodatarådets handlingsplan 2018 Slutrapportering Fokusområde Nationell plattform för geodataaccess Fredag den 5 april 2019 Geodata.se De webbsända slutrapporteringarna som skett under v 14 samt presentationerna

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Anneli Sundvall, Eva Nord, Johan Linjer och Per-Olof Öryd Stockholm 2019-02-12 Hemdatorernas värld Dokumentation utifrån SVT 1984 Vilket är året? PRESENTATION Vad heter jag? Vad

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) 1 (5) YTIRANDE 2019-01-15 Dnr 102-2018/%62 Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se marija.grekovska@regeringskansliet.se Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Näringsdepartementets dnr

Läs mer

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen Datum 2014-03-27 1(7) Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för en Utveckla e-tjänster En dörr in Gemensam inlämningspunkt Regeringsuppdrag att inrätta en gemensam inlämningsfunktion

Läs mer

Ineras kommunala uppdrag. Johan Assarsson, vd

Ineras kommunala uppdrag. Johan Assarsson, vd Ineras kommunala uppdrag Johan Assarsson, vd Om Inera Landstingens och regionernas gemensamma digitaliseringsresa via Inera ett 40-tal tjänster 1999 2019 A HS Nästan alla kommuner har gått in som nya ägare

Läs mer

NATIONELLA SPECIFIKATIONER, EN DEL AV ARBETET MOT STANDARDISERAD SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS SEMINARIUM 28 MAJ 2019

NATIONELLA SPECIFIKATIONER, EN DEL AV ARBETET MOT STANDARDISERAD SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS SEMINARIUM 28 MAJ 2019 NATIONELLA SPECIFIKATIONER, EN DEL AV ARBETET MOT STANDARDISERAD SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS SEMINARIUM 28 MAJ 2019 AGENDA 1. Inledning 2. Slutrapporter och planen framåt 3. Specifikationsarbetet 4. Frågor

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först Regeringen samarbetar kring digitaliseringen Flera departement och ministrar samarbetar kring digitaliseringen: Ardalan Shekarabi Civilminister

Läs mer

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan 2018 2020 SGUs bidrag till handlingsplanen Två regeringsuppdrag med koppling till handlingsplanen Geodatarådets

Läs mer

Digitaliseringen av det offentliga Sverige

Digitaliseringen av det offentliga Sverige Digitaliseringen av det offentliga Sverige Magnus Enzell Enheten för digital förvaltning 1 Hur arbetar regeringen med digitalisering? N Infrastruktur Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

Läs mer

DigSam Digital samhällsbyggnadsprocess

DigSam Digital samhällsbyggnadsprocess DigSam Digital samhällsbyggnadsprocess Uppdrag Regeringen Vinnova, Formas, Energimyndigheten.. 17 strategiska innovationsprogram (SIP) Smart Built Enviroment Smart Built Enviroments mål är att till 2030

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 GISS årsmöte och seminarium 2018-02-14 Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet eva.nord@lm.se Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digitalt först -för en smartare

Läs mer