RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess"

Transkript

1 Dnr: LM 2019/ RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 5b Rättsliga förutsättningar och nationell plattform för geodataaccess Lantmäteriet, Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON E-POST lantmateriet@lm.se, INTERNET

2 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING INLEDNING OCH BAKGRUND INTRESSENTER TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR, KRAV OCH ANTAGANDEN OMVÄRLDSANALYS LÖSNINGSFÖRSLAG SÄRSKILDA RÄTTSUTREDNINGAR SAMMANFATTNING AV RÄTTSUTREDNINGARNA OCH LÖSNINGSFÖRSLAGET (13)

3 Sammanfattning Jurister i aktivitetsområde 5b har arbetat med att utreda de juridiska förutsättningarna för att möjliggöra ett nationellt tillgängliggörande av alla geodata inom samhällsbyggnadsprocessen. Sådant tillgängliggörande ska ske enligt ett förslag till konceptuell arkitektur vilken har prövats rättsligt utifrån gällande rätt. För detta har särskilda promemorior upprättats av juristerna i arbetsgruppen, i samarbete med jurister från samverkande myndigheter. Promemoriorna har haft till syfte att undersöka gällande rätt utifrån relevanta rättsområden så som kompetens, informationssäkerhet, personuppgiftsbehandling och sekretess, och för att sedan pröva den konceptuella arkitekturen mot de juridiska förutsättningarna. Metoden som har använts för att pröva de juridiska förutsättningarna har varit att svara på följande frågor: är lösningen förenlig med gällande rätt, kan lösningen anpassas för att bli förenlig med gällande rätt, och om inte, behöver gällande rätt ändras eller utvecklas för att möjliggöra den föreslagna lösningen? I förekommande fall har resultaten i promemoriorna medfört att Lantmäteriet föreslagit författningsändringar till regeringen. 1 Inledning och bakgrund Lantmäteriet fick den 12 april 2018 i uppdrag från Regeringen att föreslå lösningar för att möjliggöra ett nationellt tillgängliggörande av alla geodata inom samhällsbyggnadsprocessen. 1 Uppdraget var bland annat att beskriva roller och ramverk i infrastrukturen för geodata samt vilka konsekvenser dessa får för det offentliga åtagandet för informationsförsörjning och de författningar som idag baseras på detta åtagande, exempelvis registerförfattningar. Uppdraget redovisades den 26 april Arbetet och redovisning har skett utifrån Geodatarådets handlingsplan för I denna handlingsplan fanns det olika fokusområden, varav ett (nr 5) avsåg nationellt tillgängliggörande genom en nationell plattform för geodataaccess. I arbetspaketet 5 b) ingick att beskriva de juridiska förutsättningarna för plattformen, att hålla samman rättsliga frågor i andra fokusområden samt leverera underlag till ytterligare fyra andra regeringsuppdrag nämligen: uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata (dnr Fi2018/02149/DF), ( Grunddatauppdraget ) 1 3(13)

4 uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn (dnr Fi2018/02150/DF) ( Uppdrag om informationsutbyte ), samt uppdrag att driva kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen (dnr N2017/07544/PBB) ( Kompetenssatsningen ). uppdrag att påbörja arbetet med föreskriftsrätt för grundkartor (N2018/04057/SPN) ( Föreskrifträtt Grundkarta ). 2 Intressenter Lantmäteriets juristgrupp har i detta uppdrag samarbetat med jurister från Boverket, Länsstyrelsen, Sveriges kommuner och Landsting (SKL), Karlstads kommun och Trafikverket (referensgrupp). Möten med referensgruppen har skett 1gg/mån. Avstämningar i särskilda frågor har också gjorts med jurister från Naturvårdsverket, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och Riksarkivet. 3 Tillvägagångssätt Arbetet har delats upp i åtta delar för olika rättsutredningar, vilket har beskrivits i en uppdragsplan. Frågor som har utretts framgår nedan. Del 1: Rättsliga förutsättningar för plattformen. - Befogenheter och rättsligt stöd för samverkan. Vilket rättsligt stöd har berörda aktörer för sin roll i plattformslösningen? - Rättslig grund för informationshanteringen. Vilken rättslig status har informationen i informationsflödet via plattformen? (God offentlighets- och sekretesstruktur inkl. arkivering och gallring). Vilket rättsligt stöd har berörda aktörer för att lämna ut eller ta emot information via plattformen? (Offentlighet/sekretess, integritet och säkerhet) Del 2 Rättsliga förutsättningar för datavärdskap. Denna del har utretts följande frågor. - Vilket rättsligt stöd har Lantmäteriet för att bedriva datavärdskap? - Vad krävs för att upprätthålla en ordning med nationellt datavärdskap? - Vilka juridiska möjligheter och hinder gäller för kommuner och deras information? Del 3 Avtalskoncept för plattformen. - Vilka former av avtal med konsumenter och producenter krävs för att upprätthålla en ordning med en nationell plattform för geodataaccess? Del 4 Konsekvensanalys - Vilka rättsliga konsekvenser uppstår för det befintliga offentliga åtagandet för informationsförsörjning? 4(13)

5 Del 5 Rättsliga lösningar i omvärlden (Redovisas i fokusområde 5a) - Vilket rättsligt stöd finns för befintliga motsvarande plattformar i Sverige och i omvärlden? Del 6 Öppna data. (Redovisas i fokusområde 2 a) - Vilka rättsliga hinder finns för att tillgängliggöra grunddata i plattformen som öppen data? Del 7 Föreskriftsrätt Grundkarta (pågår och redovisas inte särskilt i denna rapport) - Uppstart av arbete med en föreskrift enligt 5 kap. 8 PBL Del 8 Kompetensuppdraget juridiska vägledningar (pågår och redovisas inte särskilt i denna rapport) - Vilka juridiska hinder för digitalisering kräver kompetenssatsning? 4 Förutsättningar, krav och antaganden Rättsutredningarna har utgått från en arkitektur och beskrivning av förmågor enligt fokusområde 5 a och 5 c. Utifrån förslag till arkitektur var antagandet för rättsutredningarna att information ska kunna hämtas direkt från källan och inte behöva läggas in i ett statligt register. Detta antagande ledde till ett koncept för en rättslig ansvarsfördelning kring plattformen. Mot bakgrund av antagandet och konceptet identifierades olika alternativ till styrmodeller; frivilligt deltagande resp. olika typer av tvingande deltagande. De olika antaganden och koncept testades därefter i en så kallad Proof of concept (POC) mot bakgrund av ett antal användningsfall. Figur 1. Antaganden illustreras i figuren under Arkitektur, Ansvarsfördelning och Regelverk. Dessa har testats i en POC mot bakgrund av användningsfall. Övergripande krav som rör skalbarhet har också beaktats. I figur 1 illustraras en idé till en arkitektur och ett koncept till ansvarsfördelning. Dessa finns också infogade nedan. 5(13)

6 Figur 2. En skiss som beskriver dagens lösning för nationellt tillgängliggörande och behov av ny lösning. Dagens lösningar (till höger, blå) baseras på ett centraliserat rättsligt ansvar i statliga register och databaser. Föreslagna lösningar förutsätter en decentraliserad ansvarsmodell. Figur 3. En skiss till en rättslig ansvarfördelning utifrån roller i plattformen (infrastrukturen). Rollerna är Producent, Datavärd, Samordnare och Konsument. 5 Omvärldsanalys De rättsliga frågorna har hanterats i omvärdsanalysen som genomförts inom ramen för fokusområde 5 a och c samt 4b. Särskilda studiebesök har också genomförts i Malmö och Helsingborg. Omvärldsanalys som gjorts parallellt inom regeringsuppdraget säkert och effektiv informationsutbyte har också använts. 6(13)

7 6 Lösningsförslag 6.1 Särskilda rättsutredningar Svaren på de rättsliga frågorna och förslag till rättsliga lösningar redovisas särskilt i separata rättsutredningar och slutrapporten till regeringsuppdraget Smartare samhällsbyggnadsprocess. Nedan finns en sammanställning över rättsutredningarna och en sammanfattning av slutsatserna. - Allmänna handlingar i den nationella plattformen för geodataaccess (Del 1). Blir de handlingar som hanteras av Lantmäteriet, på uppdrag av annan myndighet, i egenskap av datavärd respektive samordnare allmänna handlingar hos Lantmäteriet? Som huvudregel blir förvarade handlingar allmänna om de är inkomna eller upprättade. Däremot, om de hanteras enbart för teknisk lagring och bearbetning för annans räkning undantas de från att bli allmänna. Utifrån Lantmäteriets förutsättningar bedömdes att handlingar inte blir allmänna som samordnare, eftersom Lantmäteriet då inte tar teknisk befattning med dem. Däremot medför den nödvändiga tekniska lösningen för datavärdskap att handlingarna torde bli allmänna hos Lantmäteriet. Detta trots att de förvaras för annans räkning. - Rättslig grund för deltagande i plattformen (Del 1) Respektive aktör i plattformen för detaljplaner behöver ha rättsligt stöd för att delta i sådant samarbete. Utifrån hur det rättsliga stödet är utformat kan slutsatser sedan dras om huruvida samarbetet i plattformen sker på frivillig (samverkan) eller tvingande väg. Därutöver undersöktes en tredje modell, s.k. registermodell. Utifrån bedömningar kring respektive lösnings lämplighet ansågs att en tvingande modell är mest effektiv, men att registermodellen ej bör införas eftersom målet är att information ska hämtas vid källan. - Rättsutredning sekretess, integritet och säkerhetsskydd för detaljplaner (Del 1) För att detaljplaner ska kunna tillgängliggöras via plattformen krävs att det inte finns hinder i integritets- sekretess- och säkerhetslagstiftning. En övergripande kartläggning av relevanta bestämmelser medförde bedömningen att detaljplaner inte i allmänhet innehåller större mängder personuppgifter och sällan (men ibland) kan omfattas av sekretessbestämmelser vad gäller försvarssekretess och säkerhetsoch bevakningsåtgärdssekretess. Det är varje respektive kommun som ansvarar för att detaljplaner inte tillgängliggörs i strid med tilllämplig skyddslagstiftning. 7(13)

8 - Jurdiska förutsättningar för Lantmäteriet som datavärd för kopior av kommunala detaljplaner. (Del 2) För att Lantmäteriet ska kunna agera datavärd behövs rättsligt stöd. Rättsligt stöd kan finnas i olika författningar. Av intresse var därför att utreda om rättsligt stöd kan hämtas i befintliga regler, eller om ny reglering behöver föreslås. Det närmaste rättsligt stöd som idag kan hittas är det uppdrag Lantmäteriet har i sin instruktion att agera samordnare för tillhandahållande av geodata. Bestämmelsen bedömdes dock inte tillräcklig så som grund för att agera datavärd. Därför drogs slutsatsen att Lantmäteriet behöver ytterligare ett uppdrag i sin instruktion för att kunna agera datavärd, d.v.s. ny reglering föreslogs. - Lantmäteriet som datavärd för kommunernas detaljplaner ur ett upphandlingsperspektiv. (Del 2) Att myndigheter utkontrakterar drift till andra myndigheter kan aktualisera frågan om huruvida upphandling enligt LOU behöver ske för tjänsten. Av intresse för utredningen var hur finansiering av tjänsten datavärd ska ske för att upphandlingsreglerna inte ska bli tilllämpliga. Utredningen fann bland annat att om Lantmäteriet får anslag för att agera datavärd och kommunerna därmed inte behöver erlägga ersättning för tjänsten så ska det inte anses vara ett köp som omfattas av upphandlingsreglerna. - Personuppgiftsansvaret i plattformen. (Del 1 och 2) Plattformen bygger på att myndigheter samarbetar och hanterar varandras information. Det behöver därför vara klart vem som är personuppgiftsansvarig för behandlingarna och därigenom har ansvar att se till att tillämplig integritetsskyddslagstiftning följs. Utifrån dataskyddsförordningens bestämmelser om personuppgiftsansvar och utifrån hur rollerna och åtagandena är definierade i plattformen har utredningen kartlagt vem som ska anses vara personuppgiftsansvarig för respektive behandling. Följden blir att nödvändiga avtal behöver upprättas mellan den som är personuppgiftsansvarig och den som är personuppgiftsbiträde. - Myndigheters utlämnande av information. (Del 1-3) För att information ska kunna tillgängliggöras inom Plattformen krävs att varje myndighet har rättsligt stöd för att lämna ut informationen. Detta stöd kan antingen vara i form av en tvingande handlingsregel eller i form av mer allmänt hållna rättsregler, som till exempel som en service. Utredningen identifierade att för känslig information bör det finns tydligt rättsligt stöd, eftersom det annars 8(13)

9 uppstår hinder i fråga om sekretess och integritet. Därutöver identifierades behovet av att myndigheter kan basera sina offentliga åtaganden avseende utlämnande av information på uttryckligt stöd, så att Plattformens lösning inte behöver bygga på ett s.k. lapptäcke av bestämmelser. - Behov av anpassning av fastighetsregisterlagstiftningen. (Del 4) Utredningen beskriver konsekvenser för det offentliga åtagandet och därmed behovet av en anpassning av relevant lagstiftning. 6.2 Sammanfattning av rättsutredningarna och lösningsförslaget De olika rättsutredningarna kan ses som en beskrivning av det rättsliga ramverket som utgör en yttre, juridisk ram för plattformen, alltså sådant som bör styra den föreslagna konceptuella arkitekturen. Figur 4. Figuren illustrerar en metod för att systematiskt bedöma relevanta frågor i som är grundläggande i ramverket för plattformen. Stegen baseras på esam:s juridiska checklista 2 som belyser vilka juridiska frågeställningar som bör beaktas vid samverkan i utvecklingsinsatser. Utifrån rättsutredningarna och figur 4 har juristgruppen kommit fram till att följande tre övergripande rättsliga frågor behöver besvaras: 1. Kan behoven tillgodoses inom ramen för gällande rätt? 2. Hur kan vi hitta lösningar som är förenliga med gällande rätt? 3. När behövs rättsutveckling? 2 9(13)

10 Figur 5. En konceptuell arkitektur som tagits fram mot bakgrund av figur 2 och 3. Som ett led för att utvärdera den nationella plattformen för geodataaccess för tillgängliggörandet av all geodata inom samhällsbyggnadsprocessen har de rättsliga bedömningarna gjorts utifrån en vi rättsligt styckning och utifrån kategorier om arkitektur, styrning och informationsflöde. Figur 6. Redovisningen av de rättsliga slutsatserna är uppdelat utifrån tre perspektiv. Dessa beskrivs mer ingående nedan. Eftersom tillgängliggörande av detaljplaner har utretts särskilt i en första delrapport, och slutrapporten omfattar alla geodata förklaras nedan slutsatser kopplade till både detaljplaner och alla geodata. 10(13)

11 Figur 7. Rättsliga frågor som uppstår vid prövningen av en arkitektur är om berörda aktörer har mandat att uföra funktioner eller ansvara för förmågor i arkitekturen. Med arkitektur i detta sammanhang avses de rättsliga frågor som aktualiseras när den konceptuella arkitekturella lösningen för plattformen utvärderas. Den övergripande frågan i arkitekturdelen är får därför; utförande myndighet utföra rollen, utifrån ett legalitetsperspektiv, och vilka frågor aktualiseras avseende myndigheters hantering av information åt annan myndighet? I korthet drogs följande slutsatser, för frågan om Lantmäteriet kan agera som datavärd respektive samordnare i den konceptuella arkitekturen. Lantmäteriet saknar i dagsläget kompetens att agera i rollen som Datavärd, dvs. att lagra och tillhandahålla geodata för andra myndigheters räkning. Lantmäteriet föreslår en ändring i Lantmäteriets instruktion för att sträcka ut myndighetens kompetensområde för att möjliggöra sådan hantering. Lantmäteriet föreslår även att Datavärdsskapsuppgiften anslagsfinansieras. Allmänna handlingar som Lantmäteriet hanterar i rollen som Datavärds kommer att bli allmänna handlingar hos Lantmäteriet. Lantmäteriet kommer ändå att hantera informationen för Producentens räkning, och Lantmäteriet blir personuppgiftsbiträde för Producentens räkning. Lantmäteriet bedömer att myndigheten i dag har den kompetens som krävs för att utföra samordningsrollen i plattformen, med stöd av det samordningsansvar för geodataområdet som myndigheten har enligt sin instruktion. 11(13)

12 Figur 8. Rättsliga frågor som uppstår vid bedömning av styrmodeller rör bland annat om det behövs skyldigheter kring plattformen. Styrning avser styrning av den nationella plattformen för geodataaccess. Styrningen medför att de roller, ansvar och åtaganden som är nödvändiga för att säkerställa plattformens funktion formaliseras. Rättslig styrning kan ske genom frivilliga eller tvingande rättsliga styrmedel. I korthet fann Lantmäteriet följande vad avser styrning kring tillgängliggörande av detaljplaner respektive all geodata i samhället. För ett nationellt tillhandahållande av detaljplaner så föreslår Lantmäteriet att kommuner blir skyldiga att göra detaljplaner nationellt tillgängliga genom att de åläggs ett informationsansvar enligt lagen (2010:1767) om geografisk miljöinformation. Kommunerna får rätt att använda Lantmäteriet som datavärd för lagring och tillgängliggörande av detaljplaner för deras räkning, men är inte skyldiga att använda Lantmäteriet som datavärd. Även andra myndigheter får möjlighet att efter överenskommelse använda Lantmäteriet som datavärd för lagring och tillgängliggörande av geodata. För en nationell plattform för Geodataaccess som tillgodoser behovet av att tillgängliggöra all Geodata i samhällsbyggnadsprocessen så behöver det finnas en flexibel rättslig styrmodell, som kan anpassas efter behoven. Ett nationellt tillgängliggörande av all Geodata i samhällsbyggnadsprocessen bedöms utgöra ett viktigt nationellt intresse, och bör bygga på ett författningsstöd. För all Geodata i samhällsbyggnadsprocessen så räcker inte lagen om geografisk miljöinformation till, utan andra rättsliga styrmedel behövs för att säkerställa det behovet. 12(13)

13 Figur 9. Rättsliga frågor som aktualiseras i bedömningar kring informationshantering rör sekretess, personlig integritet och säkerhet. Informationsflöde rör juridiken kring informationen i den nationella plattformen som sådan. Vid tillgängliggörande av information så behöver myndigheten känna till med vilket rättsligt stöd utlämnande sker, beakta regler om offentlighet- och sekretess, beakta regler om personuppgiftsbehandling enligt dataskyddsförordningen och registerlagstiftning, samt tillgodose krav på informationssäkerhet i övrigt. För detaljplaner har juristgruppen inte kunnat upptäcka att sekretess för detaljplaner vanligen föreligger. Det kan dock inte uteslutas att detaljplaner i något fall skulle kunna omfattas av reglerna om sekretess. När det gäller informationshantering för ett nationellt tillgängliggörande av all geodata i samhällsbyggnadsprocessen saknas generella handlingsregler. Den typen av regler kan tydliggöra integritets- och säkerhetsaspekter. En förutsättning för att råda bot på sådan rättlslig osäkerhet är att konkreta handlingsregler för tillgängliggörande av geodata införs i lagstiftningen. 13(13)

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Geodatarådets lunchseminarium

Geodatarådets lunchseminarium Geodatarådets lunchseminarium 2018-12-10 Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt Möjliggör digitalisering och effektivisering av processerna inom

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5c Teknik och arkitektur för den nationella plattformen

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5c Teknik och arkitektur för den nationella plattformen 2019-04-15 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 5c Teknik och arkitektur för den nationella plattformen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Bakgrund Uppdraget Utreda rättsliga, ekonomiska och organisatoriska hinder Redovisa goda exempel på

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan 2018 Slutrapportering Fokusområde Nationell plattform för geodataaccess

Geodatarådets handlingsplan 2018 Slutrapportering Fokusområde Nationell plattform för geodataaccess Geodatarådets handlingsplan 2018 Slutrapportering Fokusområde Nationell plattform för geodataaccess Fredag den 5 april 2019 Geodata.se De webbsända slutrapporteringarna som skett under v 14 samt presentationerna

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan 2018 2020 SGUs bidrag till handlingsplanen Två regeringsuppdrag med koppling till handlingsplanen Geodatarådets

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Vår gemensamma utmaning: Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Göran Persson, Boverket Olle Samuelson, IQ Samhällsbyggnad Anders Sandin, Lantmäteriet Regeringens motto: Digitalt först Digitalt

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt Inriktning av arbetet Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Geodata är öppna Geodata är användbara Geodata är

Läs mer

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02149/DF 1114 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata Regeringens beslut Regeringen ger

Läs mer

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen

STOCKHOLM. Långsiktig och strategisk styrning av informationsförsörjningen YTTRANDE 2017-06-22 Dnr: RA 04-2017/3410 Ert dnr: Fi2017/01289/DF Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Digitalförvaltning.nu (SOU 2017: 23) Riksarkivet har tagit del av rubricerat delbetänkande och vill

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess. Mikael Johansson

Digital samhällsbyggnadsprocess. Mikael Johansson Digital samhällsbyggnadsprocess Mikael Johansson mikael.johansson@lm.se VI ÄR DIGITALA! Digilåg, sorry. VI ÄR DIGITALA! Grattis! Digitala på riktigt! Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från

Läs mer

Exp J.Dil--00-J b~ Remissvar. Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23. YTTRANDE Dnr

Exp J.Dil--00-J b~ Remissvar. Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23. YTTRANDE Dnr LANTMÄTER I ET Exp J.Dil--00-J b~ YTTRANDE 2017-06-21 Dnr 102-201711297 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Digitalforvalting.nu, SOU 2017:23 Regeringskansliets dnr Fi2017

Läs mer

Regeringsuppdrag och aktiviteter

Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete Aktuella uppdrag Digitalisering Boverket har fått i uppdrag av regeringen att verka för en effektiv och enhetlig digital tillämpning

Läs mer

Lunchseminarium

Lunchseminarium Lunchseminarium 2018-06-20 Agenda Information om regeringsuppdrag av betydelse för det fortsatta arbetet Lägesrapport kring Geodatarådets handlingsplan för utveckling av infrastrukturen för geodata. Frågor

Läs mer

Övergripande utvecklingsfrågor. Partnerträff, Gävle

Övergripande utvecklingsfrågor. Partnerträff, Gävle Övergripande utvecklingsfrågor Partnerträff, Gävle 2018-03-06 Innehåll Regeringens ambitioner och initiativ esam och Myndigheten för digitalisering Nationella geodatastrategin Geodatarådets handlingsplaner

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

VAD PÅGÅR JUST NU EXEMPEL PÅ KONKRET SAMVERKAN. Miljöinformationskonferens april 2018

VAD PÅGÅR JUST NU EXEMPEL PÅ KONKRET SAMVERKAN. Miljöinformationskonferens april 2018 VAD PÅGÅR JUST NU EXEMPEL PÅ KONKRET SAMVERKAN Miljöinformationskonferens 17-18 april 2018 Miljöskyddsprogrammet Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-02 2 Miljöskyddsprogrammet

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2017-05-15 Diarienummer KSN-2017-1683 Kommunstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer

BEHOV AV ANPASSNING AV FASTIGHETSREGISTER- LAGSTIFTNINGEN

BEHOV AV ANPASSNING AV FASTIGHETSREGISTER- LAGSTIFTNINGEN Bilaga 3 till rapport dnr 519-2018/2889 (Nationellt tillgängliggörande av geodata i samhällsbyggnadsprocessen) 2019-04-05 Dnr: LM2019/004945 BEHOV AV ANPASSNING AV FASTIGHETSREGISTER- LAGSTIFTNINGEN Lantmäteriet,

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se Avgörande läge för välfärden Arbetsför ålder +[VÄRDE ]% +[VÄRDE ]% +11% +6% +3% 0 ÅR 1-19 ÅR 20-64 ÅR 65-79 ÅR 80+ ÅR Källa: SCB april

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen Välkomna! Program 12.00-13.00 Lunch 13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen 14.30-15.00 Fika 15.00 Fastighetsbildningsprocessen

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017 /07 543/PBB 111 3 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen Regeringens

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se DIGG Invigning 3 september 2018 Huvudkontor i Sundsvall Drygt 40 medarbetare just nu Leva upp till förväntningarna Avgörande läge för välfärden

Läs mer

Nationell geodataplattform för Sverige

Nationell geodataplattform för Sverige Nationell geodataplattform för Sverige Regeringsuppdrag på området Digitalt först (1) - Februari 2016 (LM i samverkan med BoV): Verka för digitalt först För en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) Yttrande Diarienr 1 (9) 2018-10-04 DI-2018-7602 Ert diarienr Fi2018/01418/DF Regeringskansliet, Finansdepartementet Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) Datainspektionen har

Läs mer

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45)

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 2015-02-03 VÅR REFERENS: DNR 102-2014/4884 ER REFERENS: U2014/4224/F Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Lantmäteriet

Läs mer

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande.

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande. PM 2017:257 RII (Dnr 110-1359/2017) Lantmäteriets rapport Föreskriftsrätt om gemensamma standarder för information i grundkartor (2017:2) Boverkets rapport Digitala detaljplaner - Reglering av hur detaljplaner

Läs mer

Remiss av delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av delbetänkandet digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2017-06-19 STY 2017-283 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2017-03-22 Fi2017/01289/DF Finansdepartementet

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet Informationssäkerhet och Totalförsvar

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet Informationssäkerhet och Totalförsvar 2019-04-25 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet Informationssäkerhet och Totalförsvar Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63 63 63

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Vad händer med regeringsuppdragen i närtid? Mikael Jardbrink och Mikael Johansson Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete (1) Juridisk grund för nationella

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Överenskommelse om myndighetssamverkan

Överenskommelse om myndighetssamverkan Överenskommelse om myndighetssamverkan för effektiv informationsförsörjning inom området för ekonomiskt bistånd 2 1. PARTER Denna överenskommelse om myndighetssamverkan har ingåtts mellan de uppgiftslämnande

Läs mer

Lunchseminarium

Lunchseminarium Lunchseminarium 2018-03-08 Agenda - Lägesrapport kring Lantmäteriets regeringsuppdrag - Digitalt först - Rådets nya handlingsplan Regeringsuppdraget Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

Betänkandet SOU 2018:25 Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering

Betänkandet SOU 2018:25 Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering Yttrande 851 81 Sundsvall 2018-09-19 0771-670 670 www.bolagsverket.se Finansdepartementet 103 33 Stockholm Ärendenummer AD 1001/2018 1 (5) fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.df.remisser@regeringskansliet.se

Läs mer

Vad är. Geodatasamverkan?

Vad är. Geodatasamverkan? Vad är Geodatasamverkan? 1 Allt som händer har en geografisk anknytning och därför är geodata För att säkerställa en god tillgång till geodata bygger vi en Infrastruktur för geodata - samverkande system,

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 14 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Geodatarådet och den nationella geodatastrategin - vilka är universitetsvärldens behov? Håkan Olsson, SLU Ledamot av Geodatarådet

Geodatarådet och den nationella geodatastrategin - vilka är universitetsvärldens behov? Håkan Olsson, SLU Ledamot av Geodatarådet Geodatarådet och den nationella geodatastrategin - vilka är universitetsvärldens behov? Håkan Olsson, SLU Ledamot av Geodatarådet Punkter jag tänkte ta upp: Presentation av mig Om Geodatarådet Geodatastrategin

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Digitaliseringsrättsutredningen

Digitaliseringsrättsutredningen Digitaliseringsrättsutredningen Hur kan juridiken anpassas för att öka farten på digitaliseringen av offentlig sektor? Offentliga rummet den 31 maj 2017 1 Rättsliga förutsättningar för en digitalt samverkande

Läs mer

6 Yttrande över betänkandet Totalförsvarsdatalag Rekryteringsmyndighete ns personuppgiftsbehandlin g (SOU 2017:97) LS

6 Yttrande över betänkandet Totalförsvarsdatalag Rekryteringsmyndighete ns personuppgiftsbehandlin g (SOU 2017:97) LS 6 Yttrande över betänkandet Totalförsvarsdatalag Rekryteringsmyndighete ns personuppgiftsbehandlin g (SOU 2017:97) LS 2018-0407 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-05-09 LS 2018-0407 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess SamGIS Skånes alldeles fantastiska Kart- och GISdag 6 dec 2017 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först- för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

NATIONELLT TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV GEODATA I SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESSEN. Slutrapport i uppdraget att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

NATIONELLT TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV GEODATA I SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESSEN. Slutrapport i uppdraget att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess 2019-04-26 Dnr 519 2018/2889 NATIONELLT TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV GEODATA I SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESSEN Slutrapport i uppdraget att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriet TELEFON 0771-63

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 2A Öppna respektive avgiftsfria geodata en del av fokusområdet Öppenhet och säkerhet

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 2A Öppna respektive avgiftsfria geodata en del av fokusområdet Öppenhet och säkerhet 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 2A Öppna respektive avgiftsfria geodata en del av fokusområdet Öppenhet och säkerhet Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Geodatasamverkan Skåne Skåne sydväst, Svedala 2018-06-05 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först, Regeringsuppdrag, och den nationella geodatastrategin Digitalt

Läs mer

Genomförande av Inspire-direktivet i svensk lagstiftning; förslag till ny miljöinformationslag och förordning m.m.

Genomförande av Inspire-direktivet i svensk lagstiftning; förslag till ny miljöinformationslag och förordning m.m. Yttrande Diarienr 2009-03-13 1811-2008 Ert diarienr M2007/4638/R Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Genomförande av Inspire-direktivet i svensk lagstiftning; förslag till ny miljöinformationslag och förordning

Läs mer

NATIONELLA SPECIFIKATIONER, EN DEL AV ARBETET MOT STANDARDISERAD SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS SEMINARIUM 28 MAJ 2019

NATIONELLA SPECIFIKATIONER, EN DEL AV ARBETET MOT STANDARDISERAD SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS SEMINARIUM 28 MAJ 2019 NATIONELLA SPECIFIKATIONER, EN DEL AV ARBETET MOT STANDARDISERAD SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS SEMINARIUM 28 MAJ 2019 AGENDA 1. Inledning 2. Slutrapporter och planen framåt 3. Specifikationsarbetet 4. Frågor

Läs mer

@ Regeri ngsbesl ut REGERINGEN N2016/01419/EF

@ Regeri ngsbesl ut REGERINGEN N2016/01419/EF ~ @ Regeri ngsbesl ut 111 3 REGERINGEN 2016-02-18 N2016/01419/EF Näringsdepartementet Lantmäteriet Lantm;~jtcriet 801 82 Gävle lnk. 2016-02- 2 5 0/ 2o{(o B3l 1 D nr............ Uppdrag att verka för digitalt

Läs mer

Riktlinjer för hantering av personuppgifter

Riktlinjer för hantering av personuppgifter Riktlinjer för hantering av personuppgifter Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2018-05-14 Datum: 2018-04-04 Dnr: Sida: 2 (6) Riktlinjer för hantering av personuppgifter Inledning EU:s

Läs mer

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de Regeringsbeslut II 1 Näringsdepartementet 2014-08-14 N2014/3415/ITP N2013/3701/ITP Statens servicecenter FE15 801 71 Gävle Uppdrag att utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Regeringens

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 Allmänt Detta Personuppgiftsbiträdesavtal utgör en integrerad del av avtalet om Directory ( Avtalet ) mellan Leverantören och Kunden. Leverantören kommer

Läs mer

Stockholm den 14 september 2017

Stockholm den 14 september 2017 R-2017/1139 Stockholm den 14 september 2017 Till Finansdepartementet Fi2017/02899/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 juni 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian EU:s

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2019

Stockholm den 22 augusti 2019 R-2019/0926 Stockholm den 22 augusti 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/01281/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 26 april 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ett

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) Miljövårdkonferensen 17 april 2018 Utredning 2017:09 1

Läs mer

YTTRANDE 1 (5) Riskarkivets föreskrifter anger att överenskommelse eller avtal ska upprättas när handlingar hanteras av annan än myndigheten.

YTTRANDE 1 (5) Riskarkivets föreskrifter anger att överenskommelse eller avtal ska upprättas när handlingar hanteras av annan än myndigheten. YTTRANDE 1 (5) Datum Dnr RA 04-2017/09672 2017-10-24 Ert Dnr Ju2017/07544/L4 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap (L4) Rosenbad 4 103

Läs mer

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige Datum Diarienr 2013-11-05 1194-2013 Myndigheten för samhällskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet

Läs mer

En uppgift en gång. Några tankar kring informationsförsörjning inom och med offentlig sektor

En uppgift en gång. Några tankar kring informationsförsörjning inom och med offentlig sektor En uppgift en gång Några tankar kring informationsförsörjning inom och med offentlig sektor Snabbfakta Invigning 3 september 2018 Huvudkontor i Sundsvall 45 medarbetare just nu Uppgifter - instruktionen

Läs mer

RIKTLINJE FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJE FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-30, 69 Dnr: KS 2018/275 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Domstolsverket bör ges rätt att föreskriva om att domstolarna ska använda e-arkivet

Domstolsverket bör ges rätt att föreskriva om att domstolarna ska använda e-arkivet R2B PM 1 (5) Avdelningen för domstolsutvecklingen Domstolsverket bör ges rätt att föreskriva om att domstolarna ska använda e-arkivet Domstolsverkets begäran Domstolsverket begär härmed att verket genom

Läs mer

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en utmaning eller ett stöd i digitaliseringsarbetet? ESV-dagen

Läs mer

Digitaliseringsrättsutredningen

Digitaliseringsrättsutredningen Digitaliseringsrättsutredningen Hur kan juridiken anpassas för att öka farten på digitaliseringen av offentlig sektor? E-legitimationsdagen, den 1 februari 2018 Fi 2016:13 1 Rättsliga förutsättningar för

Läs mer

PSI-utredningen. Ett steg vidare. - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Mikael Vall Lantmäteriet

PSI-utredningen. Ett steg vidare. - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Mikael Vall Lantmäteriet PSI-utredningen Ett steg vidare - nya regler och åtgärder för att främja vidareutnyttjande av handlingar (SOU 2014:10) Mikael Vall Lantmäteriet 2014-08-28 Bakgrund 2010 genomfördes det s.k. PSI-direktivet

Läs mer

Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Yttrande Diarienr 1 (7) 2016-06-21 536-2016 Ert diarienr Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm även via e-post Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Datainspektionen har granskat

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Eva Nord, Anneli Sundvall, Ulrika Johansson, Per-Olof Öryd, Johan Linjer, Lars-Håkan Bengtsson Göteborg 2018-11-27 Dokumentation utifrån Hemdatorernas värld SVT 1984 PRESENTATION

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Kommunikationsmaterial

Kommunikationsmaterial FAQ Sedan en tid arbetar några av esams medlemmar med ett koncept för en gemensam digital ingång som skulle kunna omfatta hela det offentliga Sverige och alla livshändelser på sikt. Som ett första steg

Läs mer

Kommunutredningen maj Stärkt kapacitet i kommunerna för att möta samhällsutvecklingen

Kommunutredningen maj Stärkt kapacitet i kommunerna för att möta samhällsutvecklingen Kommunutredningen maj 2017 Stärkt kapacitet i kommunerna för att möta samhällsutvecklingen Nordisk jämförelse Antal kommuner Median 2000 2017 kommun Danmark 275 98 ~43 000 Finland 436 295 ~7 000 Norge

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) KommITS Digitaliseringsdagarna 23 april 2018 Utredning

Läs mer

Verksamhetsplan Informationssäkerhet

Verksamhetsplan Informationssäkerhet Diarienummer: KS 2018/0362.016. Verksamhetsplan Informationssäkerhet Gäller från: 2018-12-04 Gäller för: Hela kommunkoncernen Globalt mål: Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Annika Sandström

Läs mer

Handlingsplan för persondataskydd

Handlingsplan för persondataskydd Kommunledningskontoret Handlingsplan för persondataskydd Dokumentansvarig: Anders Lindqvist, Verksamhetsutvecklare Fastställd av: Kommunstyrelsen, Dnr KS 18/226 Omfattar: Koncernen Ånge kommun Fastställd

Läs mer

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern 1 (5) Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2010, 193. Inledning Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och

Läs mer

Allmänna handlingar i elektronisk form

Allmänna handlingar i elektronisk form Allmänna handlingar i elektronisk form - offentlighet och integritet Slutbetänkande av E-offentlighetskommittén Stockholm 2010 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2010:4 Innehåll Sammanfattning 13 Författningsförslag

Läs mer

Uppdrag att utreda en reglering av hur detaljplaner ska utformas digitalt

Uppdrag att utreda en reglering av hur detaljplaner ska utformas digitalt t Regeringen Regeringsbeslut 2017-01-26 N2017 /00584/PBB 111 1 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att utreda en reglering av hur detaljplaner ska utformas digitalt Regeringens

Läs mer

Riksrevisionens yttrande över betänkandet Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25).

Riksrevisionens yttrande över betänkandet Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25). REMISSVAR ANGE MOTTAGARENS/MYNDIGHETENS NAMN ERT DATUM: 2018-05- 24 ER REFERENS F I2018/01418/DF Finansdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Riksrevisionens yttrande över betänkandet Juridik

Läs mer

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner Civilutskottets betänkande Digitalisering av grundkartor och detaljplaner Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Förslaget innebär att riksdagen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Yttrande över betänkandet Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Grapp Lena Niska Lars Datum 2018-08-21 Diarienummer KSN-2018-1824 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering

Läs mer

Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar

Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar 1(5) AVTAL Ärendenr: NV-08385-18 Avtal avseende användning av sammanhållet tjänsteerbjudande för underrättelse om medelstora förbränningsanläggningar 1. Parter Användare (Tillsynsmyndighet) Organisation:

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 2019-04-08 Dnr LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Uppdraget 4b Nationella datavärdskap Karin Bergström Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Nu lägger vi grunden för smarta samhällen!

Nu lägger vi grunden för smarta samhällen! Nu lägger vi grunden för smarta samhällen! tankar om hur vi kan gå tillväga för att dra nytta av digitaliseringens potential Peter Haglund Sektionschef Infrastruktur och fastigheter, SKL Olika perspektiv

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering, SOU 2018:25 Fi2018/01418/DF 1 Sammanfattning Skatteverket tillstyrker delar av

Läs mer

Remissvar angående slutbetänkandet Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114

Remissvar angående slutbetänkandet Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114 Remissvar angående slutbetänkandet Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114 Till : Finansdepartementet, 103 33 Stockholm Diarienummer : Fi2018/00106/DF Remissinstans : Kivra AB http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2018/01/sou-2017114/

Läs mer

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52)

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52) 2017-10-10 2017/2172 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun 78181 BORLÄNGE Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Sofia Kuoppa sofia.kuoppa@borlange.se Adress Justitiedepartementet

Läs mer