Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet"

Transkript

1 M Ö TESAN T E C K N I N G A R (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 16 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL, Stockholm Marianne Leckström, SKL Peter Haglund, SKL Lars Malmestål, Järfälla kommun (repr. KFF) Lars Robertsson, Borlänge kommun Anders Sandin, Lantmäteriet, Geodata Pär Hedén, Lantmäteriet, Geodata Anders Lundquist, Lantmäteriet, Fastighetsbildning Ulf Eriksson, Lantmäteriet, Geodata Göran Carlsson, Lantmäteriet, Fastighetsbildning Peter Nylén, Lantmäteriet, Geodata Martina Olsson, Lunds kommun (repr. KLM) Ordförande Sekreterare 1 Inledning och agenda Anders Lundquist hälsade välkommen till mötet. Agenda gicks igenom och vissa ändringar i ordningen gjordes. 2 Föregående minnesanteckningar Godkändes 3 KFF-projektet Presentation av Göran tillsammans med Lars M och Marianne om KFFprojektet, det nya KFF-normalavtalet, genomförande, beslutsgång etc. Det nya KFF-normalavtalet är uppdelat i tre delar: Själva avtalet om förrättningsförberedelser som undertecknas av resp. kommun. Här finns också specifika frågor för enskild kommun, bl.a. geografiskt område, leveranstid, förrättningskarta ABKFF som innehåller allmänna bestämmelser om kommunala förrättningsförberedelser Villkorsbilaga, för bl.a. användande av GeoVy, FR-webb och Arken Avtalet hänvisar till handläggningsrutiner vid KFF-medverkan (handläggningsprocess, handledning vid förrättningsförberedande Ulf Eriksson Lantmäteriet Division Geodata E-post: ulf.eriksson@lm.se Mobil:

2 L a n t m ä t e r i e t mätning, mätbeställning, mailavisering, fakturering och ett enhetligt överföringsformat) samt information om krav på kompetens, utbildning, KFF-områden redovisade i GeoVy. Uppföljning kommer att ske genom en årlig avstämning mellan KFF-forum i SKLs regi och Lantmäteriet samt regelbunden och enhetlig uppföljning av KFF-förrättningar för att bl.a. mäta kvalitet i förrättningar. Återstående arbete Redigera framtagna dokument, språklig redigering och tydlighet Så snart avtalet är påskrivet få ut gemensam information till kommuner och SLM från SKL och LM, viktigt eftersom fler gällande avtal redan har sagts upp av Lantmäteriet Lägga ut redan framtagen KFF-webbsida officiellt Färdigställa en gemensam checklista i punktform hur nya KFF-avtal tecknas mellan parterna Beslutsgång KFF-projektets styrgrupp överens om nytt KFF-avtal den 6/12 Samverkansgrupp LM-SKL ska godkänna nytt KFF-avtal den 16/12 Lantmäteriet beslutar om att tillämpa nytt KFF-avtal inkl. handläggningsrutiner, utbildning och överföringsformat Lantmäteriet och SKL undertecknar en överenskommelse om nytt KFFavtal inkl. handläggningsrutiner, utbildning och överföringsformat I samband med genomförande Utveckling av ett överföringsformat (kommunens systemutvecklare) Webbutbildning för kommunens KFF-ingenjörer Webbutbildning för förrättningslantmätare på SLM Fortsättningsutbildningar för utökade kunskaper Synpunkter vid dagens möte i Samverkansgrupp SKL-LM Lars R framförde att dagar är svårt att klara i Dalarna när de gör fastighetsutredningar i komplicerade ärenden och plantolkningar. Svar: Stäms av vid tecknade av KFF-avtal med berörda kommuner SKL framförde att det är viktigt att Lantmäteriet antar hela konceptet, d.v.s. inte bara avtalet. Innebär bl.a. att Lantmäteriet tar fram webbutbildning enligt förslag från projektet och att överföringsformatet är Registerkarte-GML, vilket systemleverantörer har informerats om. - Shape-format kan användas under en övergångstid.

3 L a n t m ä t e r i e t Måste finnas förståelse från båda parter att det kommer att ta tid att komma i gång med nya rutiner. Stort intresse från nuvarande KFFkommuner liksom nya kommuner att teckna KFF-avtal. Samverkansgrupp SKL-LM lägger fram förslaget till nytt KFF-avtal för beslut Undertecknande görs av avdelningschef Gunilla Glasare för SKL och t.f. divisionschef Ulrika Ekebjär för Lantmäteriet. 3.1 DRK-avtal, koppling till KFF Arbetsgruppen för nytt DRK-avtal har fortsatt arbetet utifrån den starka kopplingen mellan nytt KFF-avtal och nytt DRK-avtal. Enkät utskickad till kommunerna utifrån att: Utvecklat informationsutbyte av fastighetsindelningen för en gemensam nationell registerkarta kräver att kommunernas och Lantmäteriets DRK-baser är synkroniserade (golvläggning genomförd). Viktiga frågor är: - Hur många kommuner handlar det om? - Hur mycket resurser skulle det kräva? Enkäten är skickad till alla 251 icke KLM-kommuner och 145 kommuner har svarat, dvs. 58 %. Utifrån enkäten är skälet till att kommuner har egen registerkartebas att de har mer och bättre information än Lantmäteriet och därmed bättre kontroll på kvalitet och aktualitet samt möjlighet att ta fram egna kartprodukter. De flesta kommuner är intresserade av en gemensam nationell registerkartebas, men för genomförande krävs synkronisering (golvläggning) mellan Lantmäteriets och kommunens registerkarta. Ett krav från kommunerna är snabb återföring från Lantmäteriet av deras inskickade uppdateringar, bl.a. för att t.ex. grundkartor och nybyggnadskartor inte ska försenas. SKL framför att kommunerna behöver ersättning vid genomförandet av synkronisering av registerkartan. En engångsersättning från Lantmäteriet efter genomförd synkronisering finns med i förslaget till nytt DRK-avtal. Gemensam registerkarta med förbättrad kvalitet är viktigt för hela samhällsbyggnadsprocessen. Vi måste i Samverkansgrupp SKL-LM arbeta långsiktigt och tillsammans lyfta frågan till våra uppdragsgivare om den samhällsnytta som finns med förbättrad kvalitet och aktualitet i en gemensam nationell registerkarta.

4 L a n t m ä t e r i e t Svensk geoprocess Vid uppdragsledningen för Svensk geoprocess den 12/12 redovisades förslag till årsplaner för de tre samverkansområdena, Topografiska data, Bild och Höjd samt Geodetisk infrastruktur, beslut tas vid uppdragsledningens möte den 1 februari. Strategi för införande av Svensk geoprocess hos kommunerna redovisades. Regionala Geodatasamordnarna och de s.k. kommunexperterna ansvarar fram till att en kommun ska påbörja införandet, då tar Topografiska data på Lantmäteriet över och stödjer kommunen och dess systemleverantör under pågående införande. När kommunens införande är klart och verifierat är det den regionala Geodatasamordnaren som har den löpande kontakten med kommunen. Marknadsaktörsgruppen har en viktig roll inför och under kommunernas införanden. I gruppen ingår Lars Malmestål samt Ulrika Roos och Håkan Oscarsson Lantmäteriet, de ska utgöra en kommunikationskanal mellan Svensk geoprocess och marknadsaktörerna (systemleverantörerna). En annan viktig fråga som diskuterades var det angelägna behovet av en testmiljö för verifiering och test vid implementation av såväl geodataspecifikationerna som utbytesformatet via XML. En möjlighet som bör undersökas är att använda det Vinnovastödda innovationslabbet på Lantmäteriet. Frågan har blivit än tydligare i och med att pilotprojektet i Nyköping närmar sig slutet och dess systemleverantör Symetri anser sig klara, men hur kan vi verfiera att de implementerat på rätt sätt utan en verklig testmiljö? Lantmäteriets utvecklingsarbete diskuterades också, införandet av geodataspecifikationen för byggnad, adress och lägenhet är angelägen då vi har en väl fungerande och integrerad samverkan kring denna information. Lantmäteriet tittar nu på alternativa steg för detta införande Det innebär sannolikt ett stegvis införande under de kommande åren där det första steget inte innefattar uppdateringstjänster och datalager för att utbyta 3D-byggnader. Denna utveckling kräver för omfattande förändringar för att hinnas med under En farhåga SKL framför är att då kan Svensk geoprocess i sin helhet tappa tempo, gäller både införandet hos kommunerna och intresset från systemleverantörerna för systemanpassning och nyutveckling. De nya förutsättningarna måste tydliggöras av Lantmäteriet vid nästa möte i uppdragsledningen för Svensk geoprocess. Anm: Efter mötet har det klargjorts att de förändringar som har krävts på geodataspecifikationer och utbytescheman för Tema bild och höjd ska vara klara den 15/2.

5 L a n t m ä t e r i e t Utveckling av Tjänstebaserad uppdatering även för lägenhetsinformation kommer att vara klart senast under april månad. Ett önskemål från kommunerna och systemleverantörerna är att även Fastighetsinformation ska ingå i Svensk geoprocess, det 10:e temat. Ett förslag som diskuterades är att Registerkarte-GML ska utgöra det gemensamma överföringsformatet för den nationella registerkartan. Registerkarte-GML används av KLM redan idag och kommer att användas för KFF och övriga kommuner utifrån de nya KFF- och DRK-avtalen. Lantmäteriet kommer att köpa loss SIS-standarderna för geodataområdet för användning utan kostnad inom Sverige fr.o.m Anm: Vid division Geodatas ledningsmöte den 21 december beslutades att det är Tobias Lindholm, t.f. enhetschef på Geografiska information, som tar över efter Pär Hedén som ansvarig för Samverkan Svensk geoprocess. 5 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna Anders Sandin och Peter Haglund har träffats efter senaste mötet och deras förslag är att två principiellt olika alternativ ska belysas. - Avgiftsfritt Geodatautbyte mellan Lantmäteriet och Sveriges kommuner - Ersättning enligt modell C utifrån Avtalsgruppens tidigare förslag. Under januari och februari ska Lantmäteriet och SKL gemensamt titta på för- och nackdelar samt konsekvenser vid ett införande av de två modellerna. Därefter informell remissrunda och ett dialogmöte med kommunerna. Utkast till avtalsdokument för resp. alternativ tas fram för att ha ett enat förslag till beslut under april Frågan om ny samverkansmodell kommer att tas upp vid det planerade mötet i slutet av januari mellan SKL och Lantmäteriet på Gd-Vd-nivå. 6 Lägesrapport Utvecklingsuppdrag Smartare samhällsbyggnadsprocess Anders S redovisade läget för Lantmäteriet utvecklingsuppdrag. Fortfarande inte helt tydligt vad Lantmäteriets uppdrag omfattar, senast kom det två tilläggsuppdrag, ett till Lantmäteriet och ett till Boverket, är på beredning på departementet just nu. Är också väldigt många intressenter och initiativ i samhället inom området, bl.a. Smart Bulit Environment som startat 5 delprojekt under ledning av Elisabeth Argus, även Smarta städer är ett nytt projekt som fått pengar från Vinnova samt Boverkets projekt Får jag lov? Lantmäteriet ska tydliggöra vad som ska ingå i vårt utvecklingsuppdrag inom Digitalt först samt hur mycket vi klarar utifrån befintliga resurser.

6 L a n t m ä t e r i e t Nytt från resp. organisation SKL Vesna Jovic, tidigare kommundirektör på Huddinge kommun, är utsedd som ny vd på SKL efter Håkan Sörman. SKL har fått tillgång till en fastighet vid Tegelbacken dit de kommer att flytta om ca fyra år, lämnar då Hornsgatan. Lantmäteriet Information från division Fastighetsbildning Förrättningsverksamheten - Leveranstiderna har de senaste fem åren ökat för komplexa förrättningar från fem till femton veckor och för enklare förrättningar, som enlottsavstyckningar, med en till fem veckor. - Prioriterar förrättningar för nybyggnation av bostäder - Har minskat antalet äldre ärenden (äldre än fem år) från ca till de senaste två åren. - Har de senaste tre åren tappat 242 förrättningslantmätare (av 470). - Kommer att höja förrättningstaxan under Genomsnittlig höjning mot kund ca 4% - Större höjning för den lägsta B-taxan Fastighetsbildningen 2017 Fokusområde under 2017 är, Ökad ärendegenomströmning av förrättningsärenden, tillsatta åtgärder är bl.a: - En väg in - Fortsatt arbete med att utveckla arbetssätt och processer - Digitalisering och lagutveckling - Förändrat Naturvårdsuppdrag - Upphörande av ytterligare uppdragsverksamhet, i synnerhet mot privatpersoner, företag och föreningar Utredning om saktaxa - Beslut i regleringsbrevet för 2017; kompetensförsörjning och bredband Beslutet för KLM-ansökan från Höganäs och Ängelholm blev nej. Nyheter i Lantmäteriets ledning: - Anders Lundquist kommer att, efter drygt fyra år, lämna sin post som divisionschef för Fastighetsbildning för att i stället arbeta som ställföreträdande generaldirektör. - Ulrika Ekebjär, för närvarande regionchef inom divisionen, kommer att gå in som t.f. divisionschef. - Göran Carlsson kommer den 19 december att sluta på divisionen och börja på Mark- och miljödomstolen i Vänersborg som tekniskt råd.

7 L a n t m ä t e r i e t Information från division Geodata Personalförändringar För att lösa divisionens gemensamma uppgift och uppdrag, har följande förändringar gjorts. Peter Nyhlén kommer att lägga hela sin tid på Nationella Geodatastrategin och kommer att sluta som enhetschef för Marknadsenheten, hans ersättare blir Pär Hedén. T.f. enhetschef Geografisk information efter Pär blir Tobias Lindholm. När det gäller Digitalt först arbetar Malin Klintborg 100 % med uppdraget och t.f. enhetschef under perioden blir Peter Wengrud. Geodatastrategin Peter gick igenom den handlingsplan som tagits fram gemensamt av Geodatarådet för 2017 utifrån de fyra huvudmålen i strategin: Geodata är öppna - Geodata är användbara Geodata är tillgängliga - Samverkan är välutvecklad Punkten under Mål 2, Geodata är användbara, är viktig för kommunerna och diskuterades lite extra under mötet. Definiera vilka geodata från grundläggande nationell och kommunal kartläggning som bör vara basdata i den nationella infrastrukturen för geodata samt föreslå styrmedel och påvisa behov av datavärdskap. 8 Övriga frågor Arbetet med nytt Ramavtal, eller Avsiktsförklaring, avvaktar vi med i väntan på beslut om ny samverkansmodell. SKL tog upp önskemål om att vi vid mötet den 26/4 ska diskutera hur vi kan utveckla vårt samarbetsklimat och former för diskussion. Marianne tackar Göran för sina insatser i bl.a. samverkansgruppen och önskar honom lycka till i sin nya roll på Mark- och miljödomstolen. 9 Kommunikation Justerade minnesanteckningar läggs ut på Lantmäteriets hemsida. 10 Kommande möten Torsdag 9 februari kl. 13:00 15:00 Skype-möte Onsdag 26 april kl. 10:00 16:00 på SKL, Stockholm 1 juni 10:00 till 2 juni 13:00 (lunch-lunch) på SKL Kopia till Närvarande Frånvarande

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-11-20 1 (5) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 2 november kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-05-09 1 (5) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 13 april kl. 13:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

3 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna

3 Ny samverkansmodell LM och SKL/kommunerna M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-11-15 1 (6) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 25 oktober kl. 13:00 14:45 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-10-24 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 30 september kl. 10:00 14:45 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-03-13 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 15 februari kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 7 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-08-14 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 1 juni kl. 10:00 fredag 2 juni kl. 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-01-18 1 (8) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 14 december kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2018-10-11 1 (7) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 20 september kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-03-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 26 februari kl. 9:00 10:30 Plats: Närvarande: Frånvarande Lync

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2018-08-14 1 (10) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 28/6 kl. 13:00 fredag 29/6 kl. 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-06-16 1 (11) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 24 maj kl. 13:00 till onsdag 25 maj kl. 15:00 Plats:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-10-11 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Fredag 8 september kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (7) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2014-03-26 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 3 mars kl. 10:00 12:15 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2013-10-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 10 oktober kl. 10:00 12:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (6) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-01-20 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 10 december kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL,

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2019-03-22 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Måndag 18 februari kl. 10:00 15:00 Plats: Närvarande:

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2017-05-18 1 (9) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 25 april 2017 kl. 10:00 15:30 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Aktuellt från SKL Marianne Leckström. Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna

Aktuellt från SKL Marianne Leckström. Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna Aktuellt från SKL Marianne Leckström Nya samverkansmodeller för Lantmäteriet och kommunerna Samverkansavtal ABT, DRK, NDRK Samverkan regleras idag i avtal som bygger på ett ramavtal tecknat mellan Lantmäteriet

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (12) M Ö TESAN T E C K N I N G A R 2016-04-04 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 9 mars 2016 kl. 10:00 15:30 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet M I N N E S A N T E C K N I N G A R 2019-05-28 1 (10) Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Plats: Närvarande: Frånvarande Tisdag 14 maj kl. 13:00

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (11) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-06-25 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Plats: Närvarande: Frånvarande Tisdag 3 juni kl. 12:00 onsdag 3 juni

Läs mer

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2017-02-27 1(7) MÖ TE S AN TE C K NI NG A R Kopia till Närvarande, Projectplace.se, projektets hemsida Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Tid: 1 februari 2017 kl. 10:00-15:30

Läs mer

L a n t m ä t e r i e t

L a n t m ä t e r i e t 1 (8) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-11-02 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Onsdag 14 oktober 2015 kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande

Läs mer

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två

Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan SGUs bidrag till handlingsplanen Två Geodatastrategin Geodatarådets handlingsplan 2017 Nationella basdata Geodatarådets handlingsplan 2018 2020 SGUs bidrag till handlingsplanen Två regeringsuppdrag med koppling till handlingsplanen Geodatarådets

Läs mer

Svensk geoprocess. - bidrar till ett effektivare samhälle. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn, 19 maj 2017

Svensk geoprocess. - bidrar till ett effektivare samhälle. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn, 19 maj 2017 Svensk geoprocess - bidrar till ett effektivare samhälle Geodatasamverkan Skåne Simrishamn, 19 maj 2017 Agenda Introduktion Lantmäteriets införande Arbetet i samverkansområdena Hur kan kommunerna förbereda

Läs mer

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess

Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Agenda Tjänstebaserad uppdatering Avtalsläge ABT (Adress, Byggnad, Övrig Topografi) Svensk geoprocess Ulrika Roos, Geografisk information, division Geodata Division Geodata, Geografisk Information Tjänstebaserad

Läs mer

Svensk geoprocess GIS samverkan Dalarna november 2015

Svensk geoprocess GIS samverkan Dalarna november 2015 Svensk geoprocess GIS samverkan Dalarna november 2015 Senaste nytt från projektet Etableringen av mottarverksamheten fortsättningen efter 2016 ES-team och ERS-team Mätningsanvisningar Demomiljöer Svensk

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T 1 (10) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2014-08-12 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Tisdag 3 juni kl. 13:00 onsdag 4 juni 12:00

Läs mer

Svensk geoprocess. - bidrar till ett effektivare samhälle. Kartdagarna Örebro, 29 mars 2017

Svensk geoprocess. - bidrar till ett effektivare samhälle. Kartdagarna Örebro, 29 mars 2017 Svensk geoprocess - bidrar till ett effektivare samhälle Kartdagarna Örebro, 29 mars 2017 Agenda Introduktion Lennart Moberg, Karlstads kommun Eva Nord, Lantmäteriet Lantmäteriets införande Ulrika Roos,

Läs mer

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting. Lars Malmestål

Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting. Lars Malmestål Aktuellt från Sveriges Kommuner och Landsting Lars Malmestål Öppna geodata Vissa är på gång Några kommuner har öppnat geodata eller är på gång - Stockholm m. fl. har öppnat vissa geodata - Ca 10 kommuner

Läs mer

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2016-10-17 1(6) M ÖTE SAN TECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se, projektets hemsida Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Tid: 21 september 2016 kl. 10:15-15:00 Plats:

Läs mer

Version Handbok till DRK-avtalet

Version Handbok till DRK-avtalet Handbok till DRK-avtalet Dokumentet innehåller anvisningar beträffande DRK-avtalet mellan Lantmäteriet och kommuner 1 Innehållsförteckning 1. Roller - Avtalsansvarig, Kontaktperson (Konsult, Leveransansvarig)...

Läs mer

Årsplan Samverkan Topografiska data

Årsplan Samverkan Topografiska data Årsplan Samverkan Topografiska data Sida: 1 (6) Årsplan 2018 Samverkan Topografiska data Årsplan Samverkan Topografiska data Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Mål 2018

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (10) MÖTESANTECKNINGAR 2014-10-29 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 9 oktober kl. 10:00 16:00 Plats: Närvarande: Frånvarande SKL,

Läs mer

LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA MOT ÖPPNA GEODATA. GeoInfo Gasklockorna, Gävle

LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA MOT ÖPPNA GEODATA. GeoInfo Gasklockorna, Gävle LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA MOT ÖPPNA GEODATA GeoInfo 2014-10-01 Gasklockorna, Gävle Öppna geodata allt viktigare Öppna geodata skapar stor potential för såväl företagande som e-förvaltning Offentliga

Läs mer

Geodatarådet och den nationella geodatastrategin - vilka är universitetsvärldens behov? Håkan Olsson, SLU Ledamot av Geodatarådet

Geodatarådet och den nationella geodatastrategin - vilka är universitetsvärldens behov? Håkan Olsson, SLU Ledamot av Geodatarådet Geodatarådet och den nationella geodatastrategin - vilka är universitetsvärldens behov? Håkan Olsson, SLU Ledamot av Geodatarådet Punkter jag tänkte ta upp: Presentation av mig Om Geodatarådet Geodatastrategin

Läs mer

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun

Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata. KSL:s Geodataråds höstkonferens Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Lantmäteriet, SKL och kommunerna jobbar vidare mot öppna geodata KSL:s Geodataråds höstkonferens 2015-11-06 Lars Malmestål SKL & Järfälla kommun Öppna geodata allt viktigare Öppna geodata skapar stor potential

Läs mer

Årsplan 2018 Samt översiktlig plan Samverkan Bild/Höjd

Årsplan 2018 Samt översiktlig plan Samverkan Bild/Höjd Årsplan Samverkan Bild/Höjd 2018 Sida: 1 (8) Årsplan 2018 Samt översiktlig plan 2019 2020 Samverkan Bild/Höjd Möllerännan, Åhus Årsplan Samverkan Bild/Höjd 2018 Sida: 2 (8) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Syfte

Läs mer

Handlingsplan Öppna geodata

Handlingsplan Öppna geodata version 1.0 Handlingsplan Öppna geodata Lantmäteriet SKL Kommunerna Bakgrund Lantmäteriet och kommunerna verkar på geodatamarknaden och ombesörjer tillsammans att det finns rikstäckande högkvalitativ geodata

Läs mer

1 Kompetenskrav för KFF-handläggning

1 Kompetenskrav för KFF-handläggning Konceptförslag Kompetenskrav och Utbildning för KFFhandläggning Arbetsgrupp föreslår följande koncept avseende Kompetenskrav och Utbildning för kommunens personal som utför KFFhandläggning. 1 Kompetenskrav

Läs mer

Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering?

Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering? Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering? Exempel Byggnad Ulrika Roos, Lantmäteriet och SIS TK533 1 Agenda Varför behövs en standard? Vad finns idag? TK533 Byggnadsinformation Svensk

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Svensk geoprocess. -bidrar till ett effektivare samhälle. Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data

Svensk geoprocess. -bidrar till ett effektivare samhälle. Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data Svensk geoprocess -bidrar till ett effektivare samhälle Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data Alla behöver aktuella geodata Dagens utmaningar Många aktörer producerar

Läs mer

Välkommen till en information om Svensk geoprocess

Välkommen till en information om Svensk geoprocess Välkommen till en information om Vi kommer att använda oss av några få mentometerfrågor. Du använder din telefon. Du aktivera nu tjänsten före sessionen startar med: Via appen Position 2015 under program

Läs mer

Några initiativ som bidrar till ökad samhällsnytta

Några initiativ som bidrar till ökad samhällsnytta Några initiativ som bidrar till ökad samhällsnytta Svensk geoprocess Digitalisering Digitalt först Effektivare samhällsbyggnadsprocess Öppna geodata Övergång till 3D Smart Build Environment Ökat byggande

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Bakgrund Uppdraget Utreda rättsliga, ekonomiska och organisatoriska hinder Redovisa goda exempel på

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess

Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2017-06-13 1(10) M ÖTE SAN TECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se, projektets hemsida Uppdragsledning Samverkan Svensk geoprocess Tid: 29 maj 2017 kl. 10:15-15:30 Plats: Närvarande:

Läs mer

KRAVDOKUMENT FÖRRÄTTNINGSFÖRBEREDANDE MÄTNING

KRAVDOKUMENT FÖRRÄTTNINGSFÖRBEREDANDE MÄTNING Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (5) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Michael Cliffoord 2018-02-08 1.1 KRAVDOKUMENT FÖRRÄTTNINGSFÖRBEREDANDE

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess Intensifierad samverkan mellan Sveriges kommuner, SKL och Lantmäteriet Allan Almkvist, Malmö stad Peter Lundin, Agima Management Agenda Presentation deltagare Syfte

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 SamGIS Skåne Vårkonferens Malmö Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

NORMALAVTAL DRK Datum:

NORMALAVTAL DRK Datum: 1 (5) NORMALAVTAL DRK Datum: 2007-10-03 Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: NORMALAVTAL Detta normalavtal avser samverkan beträffande uppbyggnad, kvalitetsförbättring och nyttjande av digital registerkarta

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Uppdraget ERS 2015. Enhetliga referenssystem

Uppdraget ERS 2015. Enhetliga referenssystem Karin Bergström 2014-12-17 Sida: 1 (6) Uppdraget Enhetliga referenssystem Uppdragets idé är att 2015 verka för att resterande kommuner inför SWEREF 99 och att ytterligare 65 kommuner inför RH 2000 genom

Läs mer

Minnesanteckningar från NVDB-råd 11 mars 2016

Minnesanteckningar från NVDB-råd 11 mars 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer Andersson Dennis, UHväda [Ärendenummer] [Projektnummer] Dokumenttitel Minnesanteckningar från NVDB-råd 11

Läs mer

Presentation av resultatet från temauppdrag Markdetaljer i Svensk geoprocess Ingela Nilsson, Linn Varhaugvik och Johan Linjer

Presentation av resultatet från temauppdrag Markdetaljer i Svensk geoprocess Ingela Nilsson, Linn Varhaugvik och Johan Linjer Presentation av resultatet från temauppdrag Markdetaljer i Svensk geoprocess 2015-05-27 Ingela Nilsson, Linn Varhaugvik och Johan Linjer Arbetsgrupp DPS och samverkansprocess Arbetsgrupp: Katarina Lönnqvist,

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

Dataleveranser kring bygglovsärenden. Ulrika Roos, SIS TK533 Byggnadsinformation

Dataleveranser kring bygglovsärenden. Ulrika Roos, SIS TK533 Byggnadsinformation Dataleveranser kring bygglovsärenden Ulrika Roos, SIS TK533 Byggnadsinformation 1 Agenda SIS-TS 637010:2014 Syfte och bakgrund Innehåll Nuläge 2 SIS-TS 637010:2014 Kommuners dataleveranser efter beslut

Läs mer

Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning

Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning L A N T M Ä T E R I V E R K E T S V E N S K A K O M M U N F Ö R B U N D E T NORMALAVTAL 2000-08-31 1(5) Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning Mellan Lantmäterimyndigheten..län (Lantmäterimyndigheten)

Läs mer

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning. Geodatademo Samhällsbyggnadskartor. Utgåva A. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan

Svensk geoprocess. Uppdragsbeställning. Geodatademo Samhällsbyggnadskartor. Utgåva A. Lantmäteriet, SKL & kommuner i samverkan Fastställd av styrgruppen 015-04- 015-05-1 Sida: 1 (6) Uppdragsbeställning Geodatademo Filnamn: 15051 Uppdragsbeställning Geodatademo 3 A.docx Fastställd av styrgruppen 015-04- 015-05-1 Sida: (6) Historik

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Version 5.1 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk insamling 2016-10-12 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.1 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Mathias Rantanen 13-01-13 1 Vi kan genom KLM ge utökad service erbjuda bättre tillgänglighet för kommunens medborgare i lantmäteri- och fastighetsrättsliga frågor

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Geodatasamverkan Skåne Skåne sydväst, Svedala 2018-06-05 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först, Regeringsuppdrag, och den nationella geodatastrategin Digitalt

Läs mer

Svensk geoprocess. Samverkan och harmonisering av geodata effektiviserar samhället. Pär Hedén, Lantmäteriet. Lars Malmestål SKL, Järfälla kommun

Svensk geoprocess. Samverkan och harmonisering av geodata effektiviserar samhället. Pär Hedén, Lantmäteriet. Lars Malmestål SKL, Järfälla kommun Samverkan och harmonisering av geodata effektiviserar samhället Svensk geoprocess Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål SKL, Järfälla kommun Geoforum, Uppsala 2016-10-04 Dagens utmaningar Många aktörer

Läs mer

FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET...

FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET... 2007-05-14 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRDJUPAD SAMVERKAN INOM LANTMÄTERIOMRÅDET MELLAN DET STATLIGA LANTMÄTERIET OCH KOMMUNERNA...1 0. SAMMANFATTNING...4 1. SYFTET MED RAMAVTALET...4 2. BEHOVET AV SAMVERKAN,

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Kartdagarna 2018 i Linköping Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess SamGIS Skånes alldeles fantastiska Kart- och GISdag 6 dec 2017 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först- för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Geodata är öppna Geodata är användbara Geodata är tillgängliga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet Antagen av bygg- och miljönämnden 2016-12-15 2 VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet ansvarar för att genomföra fastighetsbildning, förmedla och utveckla geografisk

Läs mer

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter

Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Verson 5.4 Tjänstebaserad uppdatering Byggnader Adresser - Lägenheter Division Geodata, Geografisk Information, 2018-11-23 Varför Tjänstebaserad uppdatering Version 5.4 Bidrar till en effektivare insamling

Läs mer

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet

Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt. Inriktning av arbetet Geodatarådets handlingsplan för 2018 och framåt Inriktning av arbetet Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Geodata är öppna Geodata är användbara Geodata är

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Anela Mahmutovic, plantekniker & intern projektledare för DAD

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Anela Mahmutovic, plantekniker & intern projektledare för DAD DAD Digitalisering av detaljplaner Anela Mahmutovic, plantekniker & intern projektledare för DAD 13 personer i 5-7 år för att digitalisera befintliga detaljplaner Ca 100 tjänstemän 183 pågående planer

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsplan 2018 utkast 20180320 Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsidé Geoforum Sverige är branschorganisationen för geodataområdet Våra medlemmar samlar in, analyserar, berikar och visualiserar

Läs mer

Öppna geodata på Lantmäteriet. Seminarium öppna geodata på SKL den augusti

Öppna geodata på Lantmäteriet. Seminarium öppna geodata på SKL den augusti Öppna geodata på Lantmäteriet Seminarium öppna geodata på SKL den 28 29 augusti Lantmäteriinstruktionen Avgiftsfinansieringens omfattning Avgiftsfinansieringen är jämförelsevis stor internationellt sett.

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

Välkomna till vårens Geodataseminarium

Välkomna till vårens Geodataseminarium Välkomna till vårens Geodataseminarium Info från GDSS Styrgrupp den 18 mars Enkäten om våra träffar Resultat Slutsatser Möten med Lantmäteriet Allmän info/diskussioner Arbetet med Nationellt/Regionalt

Läs mer

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Mathias Rantanen 13-01-13 1 Vägen till kommunal lantmäterimyndighet - del 1(2) Mathias Rantanen 13-01-13 2 Vi kan genom KLM ge utökad service erbjuda bättre tillgänglighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för det statliga lantmäteriet; SFS 2007:1057 Utkom från trycket den 4 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Får jag lov? styrgruppsmöte Underlag skickat (Ordförande) Helsingborgs kommun Jenni Wehrmann Enhetschef för bygglov på

Får jag lov? styrgruppsmöte Underlag skickat (Ordförande) Helsingborgs kommun Jenni Wehrmann Enhetschef för bygglov på Får jag lov? styrgruppsmöte 161121 Underlag skickat 161115 Närvarande Boverket Anette Löfgren Chef för enheten plan och bygg (Ordförande) Helsingborgs kommun Jenni Wehrmann Enhetschef för bygglov på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Övergripande utvecklingsfrågor. Partnerträff, Gävle

Övergripande utvecklingsfrågor. Partnerträff, Gävle Övergripande utvecklingsfrågor Partnerträff, Gävle 2018-03-06 Innehåll Regeringens ambitioner och initiativ esam och Myndigheten för digitalisering Nationella geodatastrategin Geodatarådets handlingsplaner

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Öppna geodata på Lantmäteriet

Öppna geodata på Lantmäteriet Öppna geodata på Lantmäteriet GeoInfo 2014-10-01 Gasklockorna, Gävle Lantmäteriets syn Lantmäteriet ser behov av en ny finansieringsmodell för geodata Lantmäteriet vill öppna upp sina geografiska data

Läs mer

Nytt från Lantmäteriet

Nytt från Lantmäteriet Förstasida manifestet Nytt från Lantmäteriet Margareta Lindquist Lantmäteriet, KT:s 1 Kommunala Lantmäteridagar november 2011 Nytt från Lantmäteriet Regeringen och geodataområdet: It i människans tjänst

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess En lägesrapport över projektet och redovisning av arbetet med Samhällsbyggnadskartor Allan Almqvist Senior advisor Malmö Stad Varför? För att bidra till effektivare försörjning av geodata! Vision ska möjliggöra

Läs mer

Styrgrupp Svensk geoprocess

Styrgrupp Svensk geoprocess Mötesanteckningar 2013-06-17 1(7) MÖTESANTECKNINGAR Kopia till Närvarande, Projectplace.se Styrgrupp Svensk geoprocess Tid: 2013-05-15, kl. 10.15 15.30 Plats: Närvarande: Lantmäteriet Gävle Marianne Leckström

Läs mer

Umeå Korpralen, vån 2 ryttmästaren (Umeå stadshusområde)

Umeå Korpralen, vån 2 ryttmästaren (Umeå stadshusområde) Bjurholm Nordmaling Robertsfors Umeå Vindeln Vännäs Örnsköldsvik Minnesanteckning 1(7) Kommunchefsgrupp Dag 2016-01-21 Tid 08.30 12.00 Plats Beslutande Umeå Korpralen, vån 2 ryttmästaren (Umeå stadshusområde)

Läs mer

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen Välkomna! Program 12.00-13.00 Lunch 13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen 14.30-15.00 Fika 15.00 Fastighetsbildningsprocessen

Läs mer

Strategi för 3D-geodata

Strategi för 3D-geodata Strategi för 3D-geodata ett strategiskt projekt inom Smart Built Environment Allan Almqvist, senior advisor, Malmö stadsbyggnadskontor Så arbetar vi idag med 3D i kommunerna Vad har vi för utmaningar?

Läs mer

Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 1 (13) Version 0.9. Samverkansplan. Samverkan Svensk geoprocess

Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 1 (13) Version 0.9. Samverkansplan. Samverkan Svensk geoprocess Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 1 (13) Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Samverkansplan Samverkan Svensk geoprocess Sida: 2 (13) Innehåll 1 Godkännande av samverkansplan... 3

Läs mer

Svensk geoprocess. Samverkan och harmonisering av geodata effektiviserar samhället. Ulrika Johansson Lantmäteriet Helena Ringmar Eskilstuna kommun

Svensk geoprocess. Samverkan och harmonisering av geodata effektiviserar samhället. Ulrika Johansson Lantmäteriet Helena Ringmar Eskilstuna kommun Samverkan och harmonisering av geodata effektiviserar samhället Svensk geoprocess Ulrika Johansson Lantmäteriet Helena Ringmar Eskilstuna kommun GISiDé Eskilstuna 2017-02-16 Dagens utmaningar Många aktörer

Läs mer

Geodataavtal med ledningsägare/infrastrukturbyggare

Geodataavtal med ledningsägare/infrastrukturbyggare Geodataavtal med ledningsägare/infrastrukturbyggare Bakgrund - Uppsägningar av befintliga MBK-avtal - Behov att förnya avtalen Workshop med Infrastrukturbyggare okt 2010 Deltagare: Fortum, Eon, Stokab,

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

Arbeta smartare med ett stödjande ramverk för geodata

Arbeta smartare med ett stödjande ramverk för geodata Arbeta smartare med ett stödjande ramverk för geodata som bygger på standarder Lantmäteriet och SIS/TK 323 Geodata Arbeta Smart inom planering och byggande 2018, Kista 2018-05-02 03 Agneta Engberg, Lantmäteriet,

Läs mer

Strategi för 3D-geodata

Strategi för 3D-geodata Strategi för 3D-geodata ett strategiskt projekt inom Smart Built Environment Allan Almqvist, senior advisor, Malmö stadsbyggnadskontor 3D-strategi för Malmö stad Utmaningar Ja, det här funkar ju

Läs mer

Lunchseminarium

Lunchseminarium Lunchseminarium 2018-06-20 Agenda Information om regeringsuppdrag av betydelse för det fortsatta arbetet Lägesrapport kring Geodatarådets handlingsplan för utveckling av infrastrukturen för geodata. Frågor

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer