Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck - Klockarbäcken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Umeåprojektet Västra Länken Väg E12, delen Röbäck - Klockarbäcken"

Transkript

1 Västra Länken Väg E12, delen Röbäck - Klockarbäcken ARBETSPLAN Granskare Godkänd av Ort Datum

2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING SAMRÅDETS BEDRIVANDE INKOMNA SYNPUNKTER OCH YTTRANDEN Synpunkter från allmänheten Yttranden från myndigheter och organisationer (19)

3 1 Inledning Planering av vägbyggande följer en process i vilken både Trafikverket och samhället i övrigt medverkar. Den planering som följer väglagen består av förstudie, vägutredning och arbetsplan. En vägutredning utförs endast då flera olika alternativ behöver utredas innan beslut om fortsatt planering kan tas. En arbetsplan ska visa inom vilket område som väg ska byggas och hur vägen ska utformas. En arbetsplan ska också innehålla en MKB, som godkänts av länsstyrelsen innan den tas in i arbetsplanen. Planeringsprocessen syftar till att förfarandet vid byggande av vägar ska ges en god anknytning till övrig samhällsplanering och miljölagstiftning. Genom processen tillgodoses behovet av att i tidiga skeden förankra planeringen av vägar. Processen ska även ge goda möjligheter för dem som berörs att i olika skeden få tillgång till insyn och tillfällen till samråd. Planering och byggande av väg regleras genom väglag (1971:948) samt miljöbalken (1998:808) och därtill hörande eller samverkande lagstiftning. Även plan- och bygglagen (1987:10) samt kulturminneslagen (1988:950) berörs vanligen också i olika omfattning. I samrådsredogörelsen sammanställs och sammanfattas hur samråden bedrivits, vilka synpunkter och yttranden som kommit in från allmänheten och myndigheter samt var yttrandena finns i sin helhet. I redogörelsen kommenteras också de inkomna synpunkterna och yttrandena av Trafikverket. Inkomna synpunkter och yttranden och protokoll från möten, samråd finns i sin helhet diarieförda på Trafikverket. 2 Samrådets bedrivande Sakägarmöte för arbetsplan delen Röbäck Klockarbäcken har skett uppdelat i två möten: Delen Röbäck Söder Umeå älv. Delen Umeå älv - Klockarbäcken Kungörelse om sakägarmöte för arbetsplan delen Röbäck Söder Umeå älv har skett genom annons den 17 maj och den 29 maj i dagstidningarna Västerbottens Kuriren samt Västerbottens Folkblad. Vid mötet deltog ca 90 personer. Sakägarmötet hölls i Tegs centralskola i Umeå kommun Kungörelse om sakägarmöte för arbetsplan delen Umeå älv Klockarbäcken har skett genom annons den 17 maj och den 29 maj i dagstidningarna Västerbottens Kuriren samt Västerbottens Folkblad. Vid mötet deltog ca 100 personer. Efter sakägarmötet har Trafikverket upprättat en arbetsplan även för inre alternativet med en tunnel förbi Backenområdet. 28 februari 2012 beslutade Trafikverket att vägen skulle byggas enligt Kombinationsalternativet med en vägdragning öster Prästsjön. 3(19)

4 3 Inkomna synpunkter och yttranden 3.1 Synpunkter från allmänheten Antal Det har inkommit en stor mängd synpunkter på den planerade verksamheten. I flertalet fall har stora grupper lämnat in gemensamma skrivelser och i något fall har samma grupp lämnat flera skrivelser. I tabellen nedan listas synpunkterna med nummer, datum och antalet personer bakom varje skrivelse. I vissa fall finns samma personer bakom flera olika skrivelser. Därefter sammanfattas synpunkterna i nummerordning tillsammans med Trafikverkets kommentarer. Synpunkt Nr Inkom Antal personer ? * ? * Prästlönetillgång, Svenska kyrkan * AB Bostaden * * * * * * * * Datering av skrivelse eller inskickningsdatum Sammanfattade synpunkter med Trafikverkets kommentarer 1. Saknar en GC-port längs befintlig cykelväg mellan Skogssnäppan och Veronikan. Vill att vägsträckningen går närmare Prästsjön än i föreslaget alt.2. 4(19)

5 GC-trafik mellan stadsdelar är en kommunal angelägenhet. Vägdragningen förbi Prästsjön är anpassad så att avståndet till bostäder skall bli så stort som möjligt samtidigt som en skogsridå sparas mot Prästsjön. 2. Förkastande av tunnelalternativet medför samhällsekonomiska förluster, det inre alternativet är, ur alla perspektiv, det enda rimliga. Om alternativen östra eller västra sidan om Prästsjön ska utvärderas, är den östliga dragningen mindre skadlig då dragning på västra sidan av Prästsjön kommer att förstöra sjöns fågelliv. En dragning väster om Prästsjön kommer att överklagas. Trafikverket har valt att upprätta arbetsplan för alternativet öster Prästsjön enligt beslutshandling daterad 28 februari Lokaliseringen av en Europaväg mellan ett bostadsområde för hundratals människor och ett naturområde är helt absurt. För lokalisering av vägen till öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Det inre alternativet bör utvärderas än en gång. Om ni trots allt väljer det yttre alternativet skulle en dragning väster om Prästsjön förstöra ett kulturlandskap och ett naturområde skyddat av riksintresse. För lokalisering av vägen till öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Bor nära den planerade cirkulationsplatsen som presenteras i alternativ 2. Läget på cirkulationsplatsen är för långt till öster och onödigt nära bebyggelsen. Vill att denna flyttas m västerut ut på fältet hellre än illustrerat läge i skogsparti. Bullerskyddsvallen från 5/140 och ut till nuvarande E12 vid Krauta bör göras >1 m högre än planerat. Vi kräver garanti på grunden i vårt hus utan tidsbegränsning, detta p.g.a. att det vid byggandet av vårt hus krävdes mycket omfattande överlast av marken. Hur garanteras vi en boendemiljö med buller under gränsvärden? All tänkbar mark inom det blå området med vita streck förutsätts förbli opåverkad. Vill att ni återkommer med kommentar. Kartförklaring naturområde som kan beröras av trafiksystem är för vagt för vårt ställningstagande. Är utrymme för omkonstruktion av diket i förlängningen av vår gata (läs: Gullrisvägen 14, reds anm.) och ut till nuvarande E12 beaktat? Diket är ständigt vattenfyllt. Läget för cirkulationsplatsen ges av vägens sträckning förbi Prästsjön där ambitionen varit att komma så långt från bebyggelse som möjligt med bevarande av ett grönområde mot Prästsjön. Bullervallen görs så hög att inga riktvärden för buller överskrids. Trafikverket lämnar inga sådana garantier men det går alltid att föra talan mot Trafikverket om ni anser att Trafikverket förorsakat skada. Kontrollprogram för att följa eventuell påverkan på byggnader och andra anläggningar kommer att upprättas till byggskedet. Med föreslagna bullerskyddsåtgärder överskrids inga riktvärden. Vägen byggs inom det område som är förutsatt i översiktsplan och detaljplaner. Avvattning av bostadsområden är inte Trafikverkets sak. På kommunens uppdrag så har avvattning av området inarbetats i bygghandling för breddning av Vännäsvägen. 5(19)

6 6. Tunnelalternativet förstör leden vid älven och mycket intressant historiskt område. Vägen bör därför dras på andra sidan Prästsjön (läs: västra sidan Prästsjön, reds anm.) För lokalisering av vägen till öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Tunnelalternativet förstör leden vid älven och ett mycket intressant historiskt område. Vägen bör därför dras på västra sidan Prästsjön då det drabbar betydligt färre människor. För lokalisering av vägen till öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari P.g.a. att mitt hus står på ostadig mark av lera, efterlyser jag en tydlig konsekvensbeskrivning av den planerade sänkningen av grundvattennivån. Jag efterlyser även en konsekvensbeskrivning av det förmodade ökade trycket som en ny väg skulle orsaka på vår vattensjuka mark. Höjs grundvattennivån och hur påverkar det t ex trekammarbrunnar och infiltrationsanläggningar? Trafikverket har med geoteknikers hjälp utrett frågan och planerade vägdragningar bedöms inte påverka byggnader eller andra anläggningar. Kontrollprogram för att kunna följa eventuell påverkan kommer att upprättas i samband med byggnadsarbetena. 9. Är mycket starkt emot att Västra länken förläggs på västra sidan om Prästsjön. Har även ett antal frågor/krav angående detta alternativ. - Hur kommer ni att underlätta för jordbrukarna i Baggböle så att de på lång sikt kan fortsätta med sin verksamhet? - En bullervall mellan byn och den planerade vägen är nödvändig för att minska bullret och öka säkerheten för boende, och då framförallt barn, i Baggböle by. - Hur skyddas kolonin av skrattmåsar invid Prästsjön? - Hur kompenseras den befarade minskade vattentillförseln till Prästsjön i och med vägbygget? - Vägen bör göras så lite ful som möjligt och helst likna en landsväg, även om detta sätter ner hastigheten på sträckan. - Hur kompenseras förstörelsen av den gröna korridor som Enetjärn beskriver i sin utredning? - Gatlyktor efter vägen och planerad gångtunnel skulle förminska känslan av att vara ute på landet. Belysningen skulle även vara skadlig/störande för djur- och fågelliv i området. - Kommer det så småningom att etableras bensinmackar längs vägen? Detta skulle slutgiltigt förstöra kulturmiljön i området. - Varför har älven utelämnats i era utredningar? Det är ett välanvänt fritids- och rekreationsområde. En vägbro förstör detta område. Tunnelalternativet är därför det minst dåliga alternativet. Trafikverket har valt att förlägga vägen öster Prästsjön. För val av vägsträckning öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Tunnelalternativet borde vara det självklara valet. Mest långsiktigt och allra bäst för människa och miljö. Som ett andra alternativ bör dragning på västra sidan om Prästsjön väljas. Det är inte bra, men näst bäst efter tunnelalternativet p.g.a. att det påverkar färre boende. För lokalisering av vägen till öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari (19)

7 11. För att minimera bullerutbredningen bör en så låg brokonstruktion som möjligt prioriteras. Området där bron planeras kan idag betraktas som ett relativt tyst område. Därför bör Trafikverket vid val av sträckning och vägens/brons utformning göra särskilda avvägningar för detta. Ambitionen för Västra länken bör sträcka sig längre än till ett uppfyllande av riktvärdet 55dBA. Föreslagen arbetsplan står i uppenbar konflikt med den nationella målsättningen att begränsa bullerstörning i samhället. Vägverket bör därför utreda andra lösningar för att minimera bullerstörningen som utbyggnaden av vägnätet kommer att innebära. Särskilda avvägningar bör ägnas risken för bullerstörning i huvuddelen av sträckan älven- Klockarbäcken (tidigare tysta områden och där ljudutbredningen är effektiv). När det gäller lågfrekvent buller är andra åtgärder än skärningar, vallar och plank, nödvändiga. Insatser mot lågfrekvent buller bör göras på långa avstånd till ljudkällan. Sakägare längs Sockenvägen oroas över vägprojektets konsekvenser av instabila grundläggningsförhållanden, vibrationer och rasrisk. Trafikverket förutsätts göra särskilda avvägningar och prioriteringar med avseende på detta vid valet av korridor för Västra länken. Barriäreffekten mellan Prästsjön och Umeådelen kommer att vara kraftig och fåglar och djur kommer att försvinna. Naturmiljön i området uppströms Backens kyrka är mycket värdefull på grund av sitt växt- och djurliv. Om området exponeras för trafik kommer troligtvis flertalet arter att försvinna. Vägens förlängning norrut berör Prästsjön som är mycket värdefull för sitt rika fågelliv. Barrskogen söder om sjön har också klassats som naturvärdesobjekt i kommunens nyckelbiotopinventering. Området innehåller även mycket svartmocka vilket kan ge allvarliga konsekvenser på sjön vid byggnationer. Prästsjön, älvslandskapet och kringliggande områden har även stor betydelse för skola och barnomsorg i närområdet. En Europaväg i området skulle även störa skol- och förskolebarn genom buller. Området uppströms Backens kyrka besöks regelbundet av fågelskådare, skolklasser, motionärer, ryttare och flanörer. De senaste årens beräkningar som redovisats för avgränsade delar av detta sammanhängande område bör redovisas som ett rörligt rekreationsliv istället för mått på besöksfrekvens för avgränsade områden. Synpunkter från markägare eller arrendatorer i sommarstugeområdet Baggbölerotan (uppströms Backens kyrka) bör inhämtas i samband med Västra länkens utformning. När det gäller områdets kulturmiljö så finns det ett antal aktiva anläggningar att beakta och värna med hänsyn till buller, barriäreffekter och intrång, bl. a Backens kyrka, Umedalens skulpturpark och Arboretum Norr. Boende på Västra backen, Umedalen, Baggböle och Klabböle kommer med den föreslagna placeringen enligt kombinationsalternativet, att få en radikalt förändrad boendemiljö med avsevärt förhöjda bullernivåer, luftföroreningar och fysiska barriärer. Trafikverket bör lägga särskild hänsyn till det permanenta boendet och tillse att antalet berörda fastigheter och antalet boende blir så lågt som möjligt. De mål för Umeås vägpaket/ringled som fastställdes i vägutredningen från 2005 (Vägutredning Alternativa E4- och E12-förbindelser vid Umeå) uppfylls inte för den i arbetsplanen föreslagna dragningen av Västra länken. Bl. a ger dragningen ett ökat trafikarbete som leder till omotiverat ökade utsläpp av klimatgaser, luftföroreningar och buller. 7(19)

8 Trafikverket förutsätts göra särskilda avvägningar vid valet av dragning för att leva upp till internationella och nationella miljömål avseende minskade koldioxidutsläpp. I sammanhanget har bl. a media framfört påståenden att företrädare för handelscentret på Klockarbäcken blivit lovade en ringled i nära anslutning. Trafikverket bör befria vägprojektet från dylikt inflytande. Boende på Sockenvägen vill hänvisa till Regeringens upphävande av beslut om fastställelse av arbetsplan för omläggning av väg E12 vid Umeå ( ). Regeringens beslut baserades på att det föreslagna vägprojektet inte på avgörande sätt förbättrade trafiksituationen i Umeå, samt att projektet skulle medföra intrång i områden av stor betydelse för jordbruket och miljöer med höga naturvärden. Sammanfattningsvis vill inte undertecknade att nybyggnaden av E12, Umeå älv- Klockarbäcken genomförs enligt de föreslagna sträckningsalternativen. För val av vägsträckning öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Konsekvenser beskrivs utförligt i arbetsplanens handlingar såsom beskrivning, miljökonsekvensbeskrivning, barnkonsekvensanalys och gestaltningsprogram. Att en ny väg påverkar omgivningen är en självklarhet men Trafikverket har så långt möjligt försökt begränsa negativ påverkan vilket beskrivs detaljerat i de handlingar som nämns ovan. Omfattande geotekniska utredningar har genomförts för att säkerställa vägens och broarnas robusthet. 12. Det inre alternativet är betydligt bättre än det yttre alternativet med avseende på måluppfyllelse och samhällsnytta. Yttre alternativet bör slopas, men om alternativet även i fortsättningen kommer att utredas vill vi ge följande synpunkter i frågan: - Västlig dragning förbi Prästsjön är att föredra (alternativ 1). - Alternativ 1 förbättras om GC-port/GC-bro tillförs närmare E12/Vännäsvägen för minskning av barriäreffekt mot rekreation. - Med alternativ 1 behålls ett stort sammanhängande rekreationsområde som är tillgängligt för boende på båda sidor om den planerade vägen. Alternativet innebär också att den enda kvarvarande skogsremsan på Umedalsområdet behålls. Alternativet innebär också att boende på västra, respektive östra sidan av Prästsjön värderas lika då de påverkas ungefär lika mycket av uppkommen barriäreffekt. - Riksintresset för naturmiljö har i utredningen utpekats som hinder för genomförande av alternativ 1. Enligt Länsstyrelsen bör dock de yttre gränserna i riksintresset betraktas som flytande. Därför bör de nödvändiga intrången som en följd av alternativ 1, istället betraktas som ringa och inte som huvudargument. - Alternativ 1 är bättre p.g.a. placeringen av trafikplatsen vid E12 som innebär ett långt avstånd till boendemiljö och mindre risk för bullerstörning. - En tydlig sammanställning och viktning av befintliga naturvärden vid Prästsjön bör göras i jämförelse med påverkan på boende och andra människors brukande av området öster och söder om Prästsjön. - Redovisning bör ske av hur underlaget tagits fram avseende nyttjande av rekreationsområdet. Har Umeå kommuns riktlinjer för miljö- och boendemål beaktats avseende tillgång och närhet till grönområden? - Hur kommer andelen närboende att viktas vid val mellan de olika alternativen? - Om alternativ 2 väljs kommer skogens funktion som rekreationsområde försvinna. - Alternativ 2 bör ges en dragning betydligt längre västerut och närmare Prästsjön. Dessutom bör trafikplatsen för alternativ 2 flyttas så långt västerut som möjligt, samt placeras på norra sidan om nuvarande E12. En plan avseende dessa förslag bör utarbetas och redovisas. 8(19)

9 - Tänkt hastighet för alternativ 2 bör begränsas till max 70 km/h på sträckan sockenvägen- E12 för att minska miljöpåverkan och bullerstörning. - Den bullerpåverkan och de skyddsåtgärder som redovisats för båda alternativen ifrågasätts. Hur kommer man att utreda bullerstörning fortsättningsvis, exv med avseende på beroendet av husens placering? - Hur kommer boende att kompenseras om alternativ 2 genomförs? Då både kommunens och dåvarande Vägverkets tjänstemän mellan åren hävdade att den nya sträckningen skulle ske genom tunnelalternativet har placering av fastigheter, val av planlösningar och utformning av trädgårdar med uteplatser vänts mot Prästsjön. - Alternativ 2 bör kompletteras med ytterligare en GC-port/GC-bro mellan de nu tänkta passagerna. Val av port eller bro får dock inte medföra ökad bullerpåverkan. - Alternativ 2 saknar anslutande GC-väg från redovisad ny GC-port fram till Prästsjön. - Valt alternativ bör ges en anslutande GC-väg ner till Sockenvägen för att vidare kunna ansluta till GC-väg över Umeälven. - Om något av de yttre alternativen väljs, bör området kompenseras med anläggande av äventyrslekpark (jmf Tomtebo) med placering så inte barriärer uppstår. - Redovisning bör ske av hur tillgängligheten norr om nuvarande E12 säkerställs efter ombyggnad av E12 till 2+1 väg med mitträcke? - Redovisning bör ske av huruvida aktörer för vägdragning nära handelscentret på Klockarbäcken påverkar utredningens utfall och hur er bedömning är om hur handlare på handelscentret gynnas/missgynnas av en inre dragning via tunnelalternativet. - Hastigheten bör sänkas till max 70 km/h tills man passerat västra Umedalen. - Det bör redovisas vilka som bidragit till de subjektiva värderingar som gjorde att flertalet punkter som togs upp ur nya MKB:n vid sakägarsammanträdet bedömdes till fördel för en östlig dragning vid Prästsjön. - Trafikverket bör ta hänsyn till och värdera barriäreffekterna som direkt drabbar bostadsområdet på Västra Umedalen vid en östlig dragning. - Trafikverket bör redovisa mer detaljer avseende maximala bullernivåer och förväntade medelnivåer under natt. - Hur många hus måste isoleras/byggas om? - Hur mycket ljud kommer in i FRESH-ventilerna? - Har hänsyn tagits till accelerationer för tung trafik i bulleranalyserna? - Avser Trafikverket att beakta påverkan av lågfrekvent buller på bostadsområdet Västra Umedalen? - Klarar den vattensjuka marken mothållet från tyngden av bullervallar och gabionmurar? - Vilka åtgärder kommer Trafikverket att genomföra för att undvika sättningar p.g.a. ändrad grundvattennivå? Exv ligger gvy vid lekparken (Ängsrutan 6:15) bara några dm under markytan. - Hur förhåller sig Trafikverket till den troliga negativa konsekvensen för barn i området av vägdragning vid Prästsjön? Det bör utföras en barnkonsekvensanalys. - Cirkulationsplatsen bör placeras norr om E12. Sammanfattningsvis vädjas att kombinationsalternativet slopas. En östlig dragning kommer att medföra mycket negativa konsekvenser för boende avseende buller, intrång i rekreationsområde, barriäreffekter och försämrad luftmiljö. Dessutom är placeringen av vägen, särskilt alternativ 1, förkastlig ur barnperspektiv. För val av vägsträckning öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Konsekvenser beskrivs utförligt i arbetsplanens handlingar såsom beskrivning, miljökonsekvensbeskrivning, barnkonsekvensanalys och gestaltningsprogram. Att en ny väg påverkar omgivningen är en självklarhet men Trafikverket har så långt möjligt försökt begränsa negativ påverkan vilket beskrivs detaljerat i de handlingar som nämns ovan. I följande kommenteras det som inte besvaras i dessa handlingar. Punkt 15, 16 och 17. Läget för cirkulationsplatsen ges av vägens sträckning förbi Prästsjön där ambitionen varit att komma så 9(19)

10 långt från bebyggelse som möjligt med bevarande av ett grönområde mot Prästsjön. Det planeras för hastighet 100km/h för ökad framkomlighet. 19, Inga riktvärden överskrids med föreslagna åtgärder. 20, vägkorridoren fanns i Umeå kommuns översiktsplan när bostadsbebyggelsen på Umedalsområdet etablerades. 21, det är cirka 1 km mellan de planfria passager för oskyddade trafikanter som är planerade och Trafikverket anser att det är tillfyllest. 22 och 23, Trafikverket bygger planfria passager för att oskyddade trafikanter skall kunna korsa planerad väg på ett säkert sätt i övrigt bedöms det längs sträckan norr älven inte finnas behov av gång och cykelvägar tvärs eller längs planerad väg. 24, Äventyrspark ligger utanför Trafikverkets verksamhetsområde. 25, planfri passage av nuvarande E12 finns vid den så kallade Kullakorsningen och i övrigt planeras inga passager. Miljökonsekvensbeskrivningen upprättas av Trafikverkets konsulter och kvalitetssäkringen av att det är en korrekt beskrivning görs genom Länsstyrelsens godkännande av beskrivningen. 33, accelerationer ingår inte i bullerberäkningarna. Ingen speciell hänsyn tas till lågfrekvent buller eftersom inga riktvärden finns för just detta. 35 och 36, geotekniska utvärderingar visar att det är så och att vägbyggnaden inte skall påverka byggnader. Kontrollprogram för att följa eventuell påverkan under byggtiden kommer att upprättas. 37, barnkonsekvensanalys finns i arbetsplanen. 37, det är inte aktuellt att förändra den markanvändning som är förutsatt i detaljplaner norr om befintlig E Det bör redovisas i all korrespondens med sakägare och övriga berörda att det finns fler alternativ än den som redovisades vid sakägarmötet 28/ Vidare bör processen innan fastställelse av projektet tydliggöras. T ex att det blir ytterligare sakägarmöte med presentation av annan lösning. De markgeologiska konsekvenserna av en sänkning av marknivån vid sektion 3/750 bör redovisas. Kommer vägprojektet att begränsa markanvändandet för fastigheten Backen 7:1? Konsekvenser för fisk och fiske p g a bro och bropelare bör redovisas. Under processen med bland annat informationsmöten har redovisats vilka vägkorridorer Trafikverket har att arbeta inom. Formella planeringsprocessen och projekteringsprocessen har fortlöpande redovisats under hela processen och speciellt vid sakägarmötet och i det informationsmaterial som delats ut. Ytterligare sakägarmöte är inte aktuellt. Geotekniska förhållanden redovisas i arbetsplanen. Arbetsplanen påverkar inte markanvändning på fastigheten Backen 7:1. Påverkan på fiske och vatten prövas av Mark och Miljödomstolen 14. Bron bör bullerdämpas med exv glasskivor. Ingen bullerdämpning planeras på bron eftersom höjdläget gör att effekten av glasskivor blir minimal. 15. Det västliga alternativet bör väljas då det bedöms ha minsta negativa inverkan för våra hyresgäster i området. Om alternativ 2 väljs bör bullerskyddet förbättras och ytterligare säker passage för tillträde till naturområdet väster om vägen anläggas. För val av vägsträckning öster Prästsjön hänvisas till beslutshandling 28 februari Föreslagna bullerskyddsåtgärder är tillräckliga för att inga riktvärden skall överskridas. Det är cirka 1 km mellan de planfria passager för oskyddade trafikanter som är planerade och Trafikverket anser att det är tillfyllest. 10(19)

11 16. Vägen bör få en nordligare dragning norr om fastighet Röbäck 16:30. Borde kunna åstadkommas genom att räta upp väglinjen i den trånga etappen mellan etapp 8 och 9 i en mer nordlig riktning. Vidare bör cykelvägen norr om fastighet Röbäck 16:30 i första hand dras norr om vägen och i andra hand söder om vägen, men i båda fallen i direkt anslutning till vägbanan. Underfarten för jordbrukstrafik bör gå under cykelbanan. Anledningen till att cykelbanan bör anläggas på detta sätt är för att undvika att fastigheten Röbäck 16:30 blir genomfart för cyklister och att ett lågt bullerskydd kan sättas mellan cykelväg och bilväg, alternativt att cykelbanan görs en halvmeter högre än bilvägen och till sist att marken inte delas upp i småbitar. Slutligen bör det inte fräsas räfflor i vägen någonstans mellan rondellen norr om Röbäck och trafikplatsen väster om Röbäck. Fastigheten ligger inom arbetsplan Röbäck Röbäcksdalen, där har väglinjen justerats så att vägen flyttats längre från fastigheterna i Röbäck. Där har ingen ändring av gång och cykelbanans sträckning gjorts. Inga bullerräfflor kommer att utföras. 17. Dra vägen så långt ut på slätten som möjligt från fastigheten Röbäck 26:16 efter att den passerat fastighet 18:16. Vi är tacksamma för varje meter den dras längre ut och bort från vår fastighet. GC-vägen kommer också betydligt närmare nu än tidigare vilket också är beklagligt. Gräv ner vägen så mycket som möjligt. I ett drömscenario kan vi kanske fortfarande ha kontakt med slätten och inte behöva uppleva att vi bor i en gryta mellan vallen på Travbanevägen och framtida bulleråtgärder för ringleden. I Röbäcksslättens snävaste passage, mellan vår fastighet Röbäck 26:16 och Röbäck 18:16, bör vägen göras tvåfilig istället för trefilig. Det skulle minska påverkan på fastigheter och människor som drabbas och hastigheten skulle kunna hållas lägre. Föreslagen utfart för Röbäck 26:16 via fastighet Röbäck 11:23 är inte acceptabel. Den bör dras åt motsatt håll, ut på Travbanevägen någonstans där det inte är så brant. Vi diskuterar gärna lösningar. Bulleråtgärderna vill vi diskutera med er i en öppen dialog. Vi har ett mindre område med träd som vi vill ha kvar, men vill ha lite bullerplank eller vall bakom dessa. Mot slätten har vi svårt att fatta beslut om eftersom kontakten med slätten betyder så mycket för oss. Bullerplank är i alla fall inte ett alternativ, utan hellre lösningar som upphöjd GC-väg eller mer naturskön vall. Vi vill också få alla fönster utbytta mot mer ljuddämpande. Väglinjen har justerats något från fastigheten och höjdläget är optimerat utifrån passagen vid Röbäck 8:16 och den underfart som planeras längre söderut. Trafikverket anser att de begränsningar som det blir i framkomlighet med 1+1 väg i stället för 2+1 väg inte kan motiveras av den begränsade minskning av intrång det skulle medföra. När det gäller utfart så är det stängning av utfart till ny E12 som ingår i arbetsplanen. Trafikverket kommer att bygga en utfart mot kommunala gatan Travbanevägen i samråd med fastighetsägaren. I arbetsplanen föreslås fasadåtgärder för fastigheten vilket kan innebära isolerglas i fönster, ändring av ventiler eller helt nya fönster. Åtgärder utförs i samråd med fastighetsägare. 11(19)

12 18. Vägdragningen förbi fastighet Röbäcksdalen 1:5 bör göras mer nordlig, genom att böja av vägen mer nordligt efter fastighet 6:178 till viadukten Verkstadsgatan. Varje meter som vägen flyttas norr från vår fastighet har stor betydelse. Vill även bjuda in er att titta på var vår tomtgräns går kontra den planerade vägen för att kunna lösa detta på bästa sätt. Väglinjer är geometriskt utformade med raklinjer och cirkelbågar och det är låsningar öster och väster om fastigheten som gör att väglinjen inte kan flyttas mer norrut med bibehållen trafikteknisk standard. 19. Konsekvenser av smittrafik för Röbäck från E4 vid Stöcksjö förutsätts redovisas och analyseras av Trafikverket i konsekvensanalys och MKB för Röbäcks by. Måste redovisas senast när arbetsplanen ställs ut. Förbud för tung trafik längs väg 522 kanske är enda godtagbara lösningen. Entr. 8 Trafik som ska till Umåker via norra sidan om älven bör beredas möjlighet att köra av vid trafikplats Klabböle. Detta för att minska följden av att avfartsrampen vid trafikplats Röbäck är för kort med befarat trafikstopp på huvudleden som följd. Det är glädjande att Trafikverket verkar ha ambitionen att gestalta omgivningen i det gamla täktområdet med omsorg. Anslutningen med GC-väg från Travbanevägen till Travbanevägen södra del är inte optimal. Den bör istället angöras i Travbanevägens förlängning, för att underlätta anslutningen i höjd och passage för behörig trafik, exv för verksamhetsutövarnas fordon som rimligtvis bör få utnyttja förbindelsen. Förslaget tar också bort den uppbyggda åsen som skapats som skydd vid täktverksamheten. Tas vallen bort kan onödiga bullerproblem skapas för närliggande fastigheter. Trafikverket avser att dra in det allmänna underhållet från del av Travbanevägen. Vi förutsätter att Umeå kommun tar över ansvaret. Om vägen trots allt blir enskild väg, måste den förstärkas och asfalteras om på berörd sträcka då den är sönderkörd av befintlig tung trafik. Det är inte rimligt att fastighetsägarna ska bära denna kostnad. Vid skärning vid travet finns stor risk för stora mängder ytvatten vid vägen. Detta måste detaljstuderas. Viltstängsel måste också upp efter denna sträcka. Området nedanför (väster om) hela skärningssträckan får kvar en smal skogsrand som antingen kommer att blåsa omkull eller torka bort. Rasrisk mot täktområdet måste studeras och skyddsåtgärder vidtas. Under-/överfarter från trafikplatsen till Umåker måste anläggas i tillräcklig omfattning och placeras där de gör optimal nytta. Ev omdragning av skidspår måste ske i nära samråd med fastighetsägarna. I arbetsplanen måste in- och utfartsvägar för Volvo, Umåker och Bilfrakt redovisas. Bilfrakt måste ovillkorligen ges möjlighet att nyttja befintlig Klabböleväg vid transporter till norra sidan om älven. Vi är också tveksamma till att trafikplats Röbäck blir enda tillfart till Umåker då stora störningar kan uppstå vid stora evenemang vid travet. 12(19)

13 Entr. 9 Del av Gräsmyrvägen från cirkulationsplatsen till entr.gräns 8 borde tas bort helt och förläggas i direkt anslutning till den nya vägen. Ny port bör anläggas vid snevägen vid Röbäck 26:7 för att undvika onödiga kollisioner mellan verksamhetsutövare och det rörliga friluftslivet. GC-vägen vid fastighet 11:22 bör göras snävare för att inte spilla onödig åkermark. Ladvägen måste förstärkas och hänsyn tas så att ladornas överlevnad säkerställs. Allmänt Ny konsekvensutredning inkl ny MKB för Röbäck måste ovillkorligen tas fram. Trafikverket bör i arbetsplanen redovisa hur en västlig förbifart i föreslaget läge på avgörande sätt kommer att lösa de problem den är tänkt att lösa. Kombinationsalternativet är inte utrett på samma sätt som andra alternativ från Vägutredningen som fastställdes under 2003 och lönsamhetskalkyler har inte heller genomförts i rimlig omfattning. Smittrafik längs väg 522 behandlas inte i Umeåprojektet. En trafikteknisk utredning för trafik i Röbäck och väg 522 har upprättats och där föreslås möjliga åtgärder när Umeåprojektet är genomfört, utredningen redovisas i arbetsplanen. Befintlig väg, väg 554 från Klabböle trafikplats till Umåker övergår från allmänväg till enskild väg, detta möjliggör att vägen vid behov kan brukas som tillfartsväg travdagar. GC banans anslutning till Travbanevägen är anpassad till den planerade jordbruks och gångvägen. Travbanevägens sydligaste del fortsätter vara allmänväg dock med begränsningar för fordonstrafik. Delägande i enskilda vägar regleras i anläggningsförrättning. Markförhållanden och vägutformning är förutsättningar som inarbetas i den anläggning som föreslås. Riskbedömningar utförs i projekteringen och åtgärder därav är beaktade. Viltstängsel kommer att föreskrivas där bedömt behov finns. Utformning och antal under/överfarter har tillkommit efter samråd med berörda parter. Alla in och utfartsvägar berörda av arbetsplanen redovisas och samråd med berörda verksamheter som travet, Volvo lastvagnar, bilfrakt och befintliga motionsanläggningar har utförts och hänsyn tagits i projekteringen där dessa berörs. Gällande yttranden om entreprenad 9 kommenteras dessa i handlingen för entreprenad 9. För allmänna synpunkter som lämnats hänvisar vi till tidigare utförd trafikutredning, beslutshandling och till det tre framtagna arbetsplanerna för västra länken. Arbetsplanerna visades samtidigt vid ett öppet hus som Trafikverket arrangerade november 2011 på Folkets Hus i Umeå. 13(19)

14 20. Vi är besvikna att vi inte fått den information som vi begärde efter mötet den 25 maj, dels karta över planerad GC-väg tillsammans med alternativ sträckning, dels trafikmängd på befintliga Gräsmyrvägen kontra trafikmängd på nya E12 och riksvägen över Röbäck. Dragningen av E12 före rondellen som ansluter Riksvägen bör göras mer nordlig. Det ger en mer naturlig raksträcka och ett öppnare landskap där odlingsytor och hästhagar kan behållas. Vi kräver en komplett bullermätning vid fastigheten Röbäck 11:20 istället för den avkapade bullerkurvan som hittills gjorts. Något måste göras för att stoppa smittrafiken på nuvarande riksvägen då tung trafik under lång tid använt denna till Volvo. Lämpligast vore att stänga av genomfartstrafiken från E4. Avrinningen genom Degernäsbäcken måste förbättras då vattenmängderna från snösmältning, ytavrinning och angränsande kallkälla orsakar stora problem. Kommunens avloppssystem i området är underdimensionerat och av mycket dålig kvalitet och borde åtgärdas i samband med vägbygge. Hastigheten på cykelbanans raksträcka borde begränsas med hjälp av farthinder. Gräsmyrvägen borde tas bort och andra lösningar till förmån för trafiken av lantbruksmaskiner tas fram. Fastigheten Röbäck 11:20 ligger inom arbetsplan Röbäck Röbäcksdalen och Trafikverket har underhand redovisat detaljerad bullerberäkning för fastigheten där störningarna kommer från väg 522 och inte ny E12. Möjliga åtgärder för smittrafiken redovisas i trafikutredning Röbäck och det är inte avrinningen Degernäsbäcken som orsakar vattenproblem vid fastigheten utan utloppet från Linnes källa. Vägsträckningens dragning är en optimering för minsta intrång och största framkomlighet. 21. Största möjliga hänsyn bör tas för att minimera de problem vi fastighetsägare drabbas av genom den nya vägen, som exv buller, spridning av miljögifter och i anspråkstagande av ny mark. Vägen bör vinklas längre från bostäderna och i större utsträckning gå i befintlig väg innan den svänger ner i grusgroparna. Avfartsvägen till Volvo bör flyttas minst 25 m närmare grusgropen för att minska vägområdet och så att det kommer längre bort från våra fastigheter. Hastigheten bör begränsas till 70 km/h för att minska bullernivån. Hastigheten måste också kontrolleras med hjälp av kameror. En bullervall + ev plank och plantering bör anläggas och börja redan vid den gamla åkervägen och sträcka sig till den planerade cykelbron. Den bör vara minst 2 m hög över befintlig marknivå och följa naturlig marknivå. Bullerproblem på uteplatser och inomhus måste lösas. En enkel anslutning till planerad cykelväg/bro bör göras närmare våra fastigheter (reds anm. Röbäck 18:14, 18:15 och 18:16). Tillfälliga plank bör sättas upp under byggtiden. Den lilla skogsdungen mellan fastigheterna och vägen bör bevaras. 14(19)

15 Vägsträckan från Volvovägen och fram till våra fastigheter (reds anm. Röbäck 18:14, 18:15 och 18:16) som blir enskild bör tas över av kommunen. Vändplanen och området som planeras vid avstängningen av befintlig travbaneväg bör utvidgas i riktning mot grusgropen. Anslutningsväg för lantbruksmaskiner skapas från gamla åkervägen ner mot slätten. Fastighetsreglering bör genomföras för att ändra onödig samfälld väg och möjliggöra ev komplettering av markkil mot vägen. Miljöhänsyn tas och beskrivs i MKB för alla Trafikverkets nybyggnads projekt. I Röbäck så har vägen där den ligger nära bostäder lagts i den befintliga väglinjen på grund av att det är en trång passage och detta läge ger det minsta intrånget på ömse sidor vägen. Avfartsvägen från trafikplats Röbäck till Volvovägen är justerad för att minska intrånget. Hastigheten kommer att bli 100 km/h för god framkomlighet. Bullerskydd görs i erforderlig omfattning för att klara gällande riktvärden. Angående synpunkter om anslutning till cykelväg, givna från fastigheterna Röbäck 18:14, 18:15 och 18:16 så kan det inte bli en väganordning och behandlas inte i arbetsplanen men Trafikverket har noterat önskemålen och tar med sig dessa till byggskedet. Då det gäller travbanevägens ombildning till enskild väg och om den blir kommunal väg så regleras detta i kommande anläggningsförrättning som görs då den travbanevägen utgår som allmänväg. Ett kommunalt beslut att överta travbanevägen finns ej idag! Samråd om anslutningsvägar till åkermarkerna har utförts med fastighetsägarna/brukarna och de synpunkter och önskemål de framfört har beaktats. Lösningar därav är inarbetade i det förslag som tagits fram i arbetsplanen. Fastighetsregleringar regleras i ett senare skede om det är aktuellt. 22. Vägen bör flyttas längre från gårdarna för att minska bullret istället för att fastigheterna ska byggas in med bullerplank. Nuvarande förslag hotar Röbäcks historiska berättelse och framtida potential. Det bör istället göras en förbättrad, vacker, genomtänkt och klok vägdragning (d v s en smal, lågt placerad väg i vid båge) som kommer att öka intresset för framtida utbyggnad av Röbäck vid grustaget, vid travbanan vid Röbäcksliden och därmed gynna kommunens utbyggnadsplaner. Delningen av bynerven Travbanevägen får förmodligen negativa konsekvenser t ex för samarbetet mellan gårdarna. Västerbottens museum borde ha getts tillfälle för samråd. Utloppet mot slätten bör förläggas mer rakt (mer parallellt med fastighetsgränserna) och i en vidare båge från gårdarna genom att - flytta trafikplats Röbäck något i sydvästlig riktning (mer mot grustagets mitt) - strypa vägens bredd vid GC-bron över Gräsmyrvägen (en vägbana i vardera riktningen - sänka farten i avsnittet så en snävare radie är möjlig i den trånga passagen mellan Röbäck 26:16 och X:X - förlägga vägen så lågt som möjligt - optimera vägavsnittet (inkl GC, förbifart) i den trånga passagen på ett bra sätt. Kanske med murade stödmurar (Röbäck är känt för sina stenhuggare), bullerväggar och GC-räcken för att undvika flacka slänter och hushålla med fastighetsägarnas mark 15(19)

16 - förlägga passagen mer rakt ut mot slätten och därmed mer rätvinkligt korsande mot Travbanevägen. Varje grads vridning gör nytta. - förlägga vägen i en vidare båge norrut bort från gårdarna Röbäck 26:16, 11:8 m fl för att minska bullret. För att undvika omfattande intrång i jordbruks- och naturområden bör även de som driver mindre jordbruk ges fortsatta möjligheter att koppla gårdarna till verksamheterna på jordbruksmark. - vyn för den planerade vägen och GC-vägen bör beskrivas ytterligare Avslutningsvis är förslaget att lägga utfarten för fastighet Röbäck 26:1 över mina fastigheter (reds anm. Röbäck 11:8, 11:23) helt förkastligt. Vägens läge och förhållande till fastigheter är ett resultat av samråd med brukare och nyttjanderättshavare för att minimera intrång samtidigt som framkomligheten längs vägen är av hög klass. I grustaget innebär en flyttning västerut att vägen hamnar utanför den vägkorridor som förutsatts i vägutredningen och att bygga 1+1 väg i trånga passagen ger endast marginell minskning av intrång. Att flytta vägen längre från 26:16 med flera innebär med bibehållen geometrisk standard att vägen kommer närmare bostadsområdet Böleäng med bullerstörningar i detta område som följd. I arbetsplanen har inarbetats bullerskyddsåtgärder som I Röbäck består av fasadåtgärder och skyddade uteplatser. Västerbottens Museum utför arkeologiska undersökningar alltefter projektet framskrider och Trafikverket tar den hänsyn som föreskrivs för en arbetsplan. Umeå kommun är samarbetspart i Umeåprojektet och har god insyn i projekteringen, detta medför god kommunikation mellan Trafikverket och kommunen så att de gemensamma intressena och de kommunala planeringarna/planerna får utrymme i projektet. Frågan om hur Trafikverket påverkar samarbetet mellan gårdarna är ej relevant eftersom grannsämja är en relationsfråga. Vägförslag och tekniska lösningar är utarbetade enligt de regler och förordningar vi har att förhålla oss till. Anslutning till fastighet 26:16 kommer att lösas inom den egna fastigheten och ej beröra 11:23 och 11: Smittrafiken måste hanteras inom denna planering. Travbanevägen måste vara ihopkopplad så att den praktiskt går att nyttja för behörig trafik. Anslutningarna till den nya vägen vid Klabbölevägen måste utformas så de möjliggör en smidig anslutning till densamma. Vid större evenemang vid travet räcker inte trafikplats Röbäck till, utan det är helt nödvändigt med en bra utfart även åt det andra hållet. Cykelvägen bör flyttas till den andra/nedre sidan om nya vägen. Det, tillsammans med att vägen dras längre ner gör att hela hagområdet hamnar ovanför vägen. Detta kan praktiskt ordnas genom att i Gärlvägens förlängning anlägga en GC-port. Med detta blir denna väg som används mycket av det rörliga friluftslivet kvar. Inga vägar bör bli igenbommade utan möjlighet att på ett rimligt sätt ta sig vidare. GC-vägen bör gå så nära bilvägen som möjligt då nuvarande dragning på fastigheten 11:22 tar respektlöst mycket mark i anspråk alldeles i onödan. 16(19)

17 De nya åkervägarnas dragning och utformning bör ingå i plan för att olägenheterna både för byns jordbruk och för SLU, ska bli så små som möjligt. När den nya vägen tagits i bruk bör halva vägbredden av befintlig väg rivas bort då detta, tillsammans med flytt av GC-väg, skapar ny mark som kommer väl till nytta. Underfarten för våra fastigheter måste fungera. Det får under inga villkor bildas en vattenspegel i tunneln då detta hindrar hästarna att passera. Vem har ansvaret för den funktionen? En utredning bör göras om hur den nya vägen påverkar de vattenflöden som så småningom kommer ner på slätten. Det är av yttersta vikt att Vägverket på de punkter de kan, tillgodoser våra krav och inte låter snäva kortsiktiga ekonomiska aspekter vara styrande och förhindra högst rimliga krav. Smittrafik längs väg 522 behandlas inte i Umeåprojektet. Trafikutredning Röbäck ingår i arbetsplanen och där behandlas frågan. Travbanevägens korsningspunkter är utformade så att kollisionspunkter minimeras därav den förskjutna korsningen. Beträffande tillfartsväg till travet så finns möjlighet att även nyttja trafikplats Klabböle och nuvarande väg 554 via travbanevägen och inte enbart trafikplats Röbäck och dess anslutning till travbanevägen. Gemensam väg för oskyddade trafikanter och jordbruksfordon anläggs på västra sidan ny väg och till detta nyttjas del av befintlig väg. Ersättningsvägar för stängda utfarter till allmän väg anläggs i nödvändig omfattning i samråd med berörda nyttjare och regleras i kommande anläggningsförrättning. Synpunkter om anläggning som berör fastigheten 11:22 ingår ej i denna arbetsplan, se arbetsplan Röbäck Röbäcksdalen. Trafikverket ansvarar för avvattning av portar. Avvattning av slätten har inarbetats i arbetsplanen. 24. Vägen bör dras längre bort från min tomtgräns Röbäck 13:19 för att öka avståndet till hästhagarna. Ett plank bör sättas upp längs hela min tomt mot vägen och utfyllnad upphöjning, samt nedsänkning av vägen där det går. Är väldigt intresserad av en dialog med er på plats. Vägens höjdläge är sänkt något förbi 13:19. Planläget är ej förändrat på grund av att den kurvradie som finns i vägförslaget är minimikrav för den geometriska standard som krävs för föreslagen hastighet. Inga bullerskyddsåtgärder i form av plank är planerade förbi fastigheten, inga riktvärden för buller överskrids. 25. Ju lägre bron blir och ju mer marknära vägen blir, desto kortare ljudutbredning och lägre bullerstörning. Helst bör vägen läggas i tunnel. 17(19)

18 Ambitionen för Västra länken bör sträcka sig längre än till ett uppfyllande av riktvärdet 55dBA. Sakägare längs Sockenvägen oroas över vägprojektets konsekvenser av instabila grundläggningsförhållanden, vibrationer och rasrisk. Föreslagen vägsträckning skapar en barriäreffekt främst i sträckningen längs slätten och passagerna bör vara fler, inta bara för jordbrukens skull utan även för det rörliga friluftslivet. Sträckningen norr om älven orsakar en barriäreffekt på motsvarande sätt, vilket kan motverkas av en tunnel för Västra länken. Niplandskapet i området som berörs av bron är mycket värdefullt på grund av sitt växt- och djurliv. Om området exponeras för trafik kommer troligtvis flertalet arter att försvinna. Vägens förlängning norrut berör Prästsjön som är mycket värdefull för sitt rika fågelliv. Området innehåller även mycket svartmocka vilket kan ge allvarliga konsekvenser på sjön vid byggnationer. Prästsjön, älvslandskapet och kringliggande områden har även stor betydelse för skola och barnomsorg i närområdet. En Europaväg i området skulle även störa skol- och förskolebarn genom buller. Området uppströms Backens kyrka besöks regelbundet av fågelskådare, skolklasser, motionärer, ryttare och flanörer. Vid bedömning av yttre eller inre alternativ bör intrångets påverkan på rekreation och friluftsliv och dess barriäreffekter bedömas utifrån ett rörligt rekreationsliv och inte ett stationärt. Synpunkter från markägare eller arrendatorer i sommarstugeområdet uppströms den föreslagna bron bör inhämtas i samband med Västra länkens utformning. När det gäller områdets kulturmiljö så finns det ett antal aktiva anläggningar att beakta och värna med hänsyn till buller, barriäreffekter och intrång, bl a Backens kyrka, Umedalens skulpturpark och Arboretum Norr. Boende på Västra backen, Umedalen, Baggböle och Klabböle kommer med den föreslagna placeringen enligt kombinationsalternativet, att få en radikalt förändrad boendemiljö med avsevärt förhöjda bullernivåer, luftföroreningar och fysiska barriärer. Trafikverket bör lägga särskild hänsyn till det permanenta boendet och tillse att antalet berörda fastigheter och antalet boende blir så lågt som möjligt. Anläggning av tunnel i områden med närliggande bostadsområden skulle effektivt reducera bullerstörning och barriäreffekter. De mål för Umeås vägpaket/ringled som fastställdes i vägutredningen från 2005 (Vägutredning Alternativa E4- och E12-förbindelser vid Umeå) uppfylls inte för den i arbetsplanen föreslagna dragningen av Västra länken. Kombialternativet ger dålig avlastning av trafiken i stadskärnan och ett omotiverat ökat trafikarbete. Det yttre kombialternativet innebär omotiverade och väsentligt längre körsträckor än andra föreslagna vägsträckningar. Boende på Sockenvägen vill hänvisa till Regeringens upphävande av beslut om fastställelse av arbetsplan för omläggning av väg E12 vid Umeå ( ). Regeringens beslut baserades på att det föreslagna vägprojektet inte på avgörande sätt förbättrade trafiksituationen i Umeå och därmed inte kunde uppväga de negativa konsekvenserna av vägbygget. Arbetsplanen bör kompletteras med en plan för södra sidan om älven som är anpassad för en placering av ny bro i ett inre läge och en tunnel i dess förlängning på norra sidan om älven. 18(19)

19 Sammanfattningsvis vill inte undertecknade att nybyggnaden av E12, Röbäck-Klockarbäcken, delen Röbäck-Söder älven genomförs enligt den föreslagna dragningen med en bro placerad i ett yttre västligt läge. En Europa väg var helst den blir belägen skapar en barriär vilket Trafikverket motverkar genom att anlägga att antal passager för oskyddade trafikanter och fordonstrafik av allehanda slag. Trafikverket projekterar efter gällande regelverk och råd och anvisningar. Det arbetet finns bland annat beskrivet i den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som ingår i arbetsplanen men även i den beskrivning som ingår i arbetsplanen. Jämförelse och utvärdering av västra länkens tre framtagna arbetsplaner finns att tillgå i beslutshandling 28 februari Vill träffa Trafikverkets ansvariga för samråd ang riksvägen, gång- och cykelväg, viltstängsel och viltöverfart. (reds anm. Enl. anteckningar på brevet genomfördes träffen 23/6, kl 9.00). Samråd har hållits 27. I planförslaget bör anpassningar göras mot behov idag och kommande krav på nya trafikleder. Ökar trafiken till/från E12 till E4 söder blir situationen akut i Röbäck och ny sträckning måste lösas omgående. Kanske bör man också förbereda för kommande bostads-/industriområden. Hänsyn bör tas till byamännens gamla idé om en förbifart till Stöcksjö. En planskild korsning bör även finnas på E12 vid Röbäck för att hantera 24 m ekipage som ska till/från E4 söder. Föreslagna små rondeller fungerar inte i det avseendet. Det kan inte vara fel att låta bli att välja en lösning som måste göras om efter några år, jfr rondellen/bron vid lasarettet. I arbetsplanen ingår en trafikutredning Röbäck och där pekas på framtida möjliga förändringar av trafiksituationen. En trafikplats finns norr Röbäck och den är utformad för att långa fordon skall kunna köra där. 3.2 Yttranden från myndigheter och organisationer --- Trafikverket 23 april 2012 Leif Strinnholm 19(19)

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR. 3.1 Riksväg 68 3 BEHOV AV FÖRÄNDRAD INFRASTRUKTUR 3.1 Riksväg 68 Av alternativen från förstudien har tre korridorer valts att gå vidare att studeras närmare i den fortsatta planeringsprocessen. Alternativen Genom Fors

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats:

I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: 4 Alternativ 4.1 Förutsättningar för lokaliseringen I arbetet med denna handling har ett antal förutsättningar identifierats: Vägkorridorer för ny sträckning av väg 44 studeras, se avsnitt 2.5.1 Geografiska

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga

Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga ARBETSPLAN 2012-07-03 1C140004.docx Granskare Godkänd av Ort Datum Susanna Sandelius Peter Fors Uppsala 2012-07-03 Objektnamn Väg 276 Rosenkälla-Åkersberga Entreprenadnummer Entreprenadnamn Beskrivning

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Samråd Öppet hus Knislinge 2014-12-16

Samråd Öppet hus Knislinge 2014-12-16 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer Projektnamn TRV 2014/15926 144215 Väg 19, Kristianstad - Broby (huvudobjekt) Dokumenttitel Samråd Öppet hus Knislinge 2014-12-16 Plats: Snapphaneskolan,

Läs mer

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA)

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA) Åtgärdsstrategier Flexibilitet är ett nyckelord för studier/analyser i tidiga planeringsskeden. Trots prognoser och utvecklingstrender är det svårt att veta exakt hur rv 55 kommer att utvecklas framöver,

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning väg 19 Kristianstad-Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Kristianstad kommun, Skåne län

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning väg 19 Kristianstad-Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Kristianstad kommun, Skåne län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Vägutredning väg 19 Kristianstad-Broby, delen Kristianstad-Bjärlöv Kristianstad kommun, Skåne län Förslagshandling 2010-09-24, kompletterad 2010-10-13 Projektnummer: 88 1065

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING BILAGA 7b 1 (5) DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING Nuläge Endast motionsslingorna och några bostadssmåhus vid Solviksvägen alstrar i dag trafik i planeringsområdet. Enligt vägregistret är trafikvolymen

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse

Samrådsmöte. Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Samrådsmöte Väg 2012, GC-väg Sjuntorp Glösemosse Dagordning 1. Presentation av oss från Trafikverket och Sweco 2. Syfte med dagens möte 3. Bakgrund till projektet 4. Vägplaneringsprocessen 5. Förutsättningar

Läs mer

E22 Malmö Kristianstad förbi Linderöd

E22 Malmö Kristianstad förbi Linderöd ARBETSPLAN E22 Malmö Kristianstad förbi Linderöd Kristianstad kommun, Skåne län Samrådsredogörelse 2013-05-03 Projektnummer: 881097 Arbetsplan E22 Malmö-Kristianstad, förbi Linderöd Projektnr: 881097 Samrådsredogörelse

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10)

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Byggnadsnämnden GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (10) Detaljplan för Hede 3:122 i Kungsbacka stad Genomförande Byggnadsnämnden godkände 2014-06-05 det i maj 2014 upprättade planförslaget som underlag för granskning.

Läs mer

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement

Naturstensbeklädnad. lutning 10:1 Betongyta formsatt med smala brädor. Rundad mittpelare. Barriärelement VINSTA Terrängmodelleringen vid gång- och cykelöverfarten över Bergslagsvägen och Skattegårdsvägen fungerar även som ett bullerskydd. Den möter söderut en vall, kombinerad med plank vid gång- och cykelpassagen

Läs mer

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats:

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats: 3 Funktionsanalys Det befintliga vägsystemets funktion analyseras utifrån det transportpolitiska funktionsmålet och hänsynsmålet samt tillhörande preciseringar. Funktionsanalysen är uppdelad i en redovisning

Läs mer

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28

Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-08-28 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Samrådshandling 1(7) Dnr: PLAN.2012.1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 tillhörande Detaljplan för kvarteret Hunden fastigheterna Hunden 2-6 och 8-17 Katrineholms kommun Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54

Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Utlåtande 2010:129 RIII (Dnr 311-1704/2010) Detaljplan för del av Växthusvägen m.m. i stadsdelen Hässelby Villastad, Dp 2001-17301-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Detaljplan

Läs mer

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER

FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten FÖRENKLAD ÅTGÄRDSVALSSTUDIE VÄG 40 GENOM LANDVETTER Bullerskydd PUBLIKATION 2015:01 Titel: Datum: Beställare: Kontakt: Förenklad åtgärdsvalsstudie Väg 40

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 PROTOKOLL 1 (8) Dokumenttitel Dokumentdatum Skapat av 2014-08-28 Mikael Soto, EQC Karlstad Ev. ärendenummer Ev. dokumentid Uppdragsnummer 3013028 Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 Projektnamn

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Yttranden utan erinran eller med tillstyrkan har inkommit från: Yttranden med synpunkter eller frågor har inkommit från: 10-1216 UTSTÄLLNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅNARP 43:1, M FL ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare samt berörda förvaltningar och myndigheter har beretts

Läs mer

Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande

Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Färjestad 2:19 UTLÅTANDE HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser (separat kartblad) Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande PROCESSEN Planförslaget för Färjestad 2:19 har upprättats med

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Förstudie Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Projektgrupp: Trafikverket: Lars-Erik Håkansson Projektledare Trafikverket

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01

KUNGSBACKA KOMMUN. Duvehed Trafikutredning. Göteborg 2013-03-01 KUNGSBACKA KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-01 Trafikutredning Datum 2013-03-01 Uppdragsnummer 61441255720 Utgåva/Status Slutleverans v:\44\12\61441255720\3_teknik\t\dokument\pm 2013-03-01.doc Kinell

Läs mer

del av Östra Karup 23:1 m fl

del av Östra Karup 23:1 m fl Detaljplan för del av Östra Karup 23:1 m fl i Östra Karup, Båstads kommun, Skåne län Samrådsredogörelse Detta detaljplaneförslag, har varit utsänt för samråd under tiden 2014 06 11 till 2014 07 23 för

Läs mer

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland Förstudie slutrapport 2011-05-09 Västra Stambanan, Göteborg Skövde, Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Lerum/Stenkullen Lerums Kommun, Västra Götaland Ärendennummer: TRV 2011/34318

Läs mer

Rastplats Skuleberget vid E4

Rastplats Skuleberget vid E4 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats Skuleberget vid E4 Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan, 2015-09-15 Projektnummer: 142420 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186,

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Kärna 67:1, hyresbostäder i Hermansby socken, Kungälvs kommun PLANERING SAMHÄLLSBYGGNAD Mall skapad 041115 ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD

FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD INNEHÅLL Trafikverkets plan Tidsanalys Olycksstatistik Boendemiljö Backaryd Alternativ till förbifart Miljöpåverkan Backaryds framtid Sammanfattning

Läs mer

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316

Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Bilaga 1. Nya färjeleder i Stockholm, Bergs oljehamn Frihamnen Utredning 100316 Sammanfattning Vägverket planerar en färjeled mellan Bergs oljehamn, Nacka, och Frihamnen, Stockholm. Syftet med färjeleden

Läs mer

Kalkyl PM. E20 förbi Hova

Kalkyl PM. E20 förbi Hova Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2008-05-06, 2008-06-12 samt 2008-07-08 Datum: 2008-07-08 Rev 2008-10-26 1(10) 1. Bakgrund E 20 är en viktig kommunikationsled som ingår i

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

3. UTREDNINGSALTERNATIV

3. UTREDNINGSALTERNATIV 3. UTREDNINGSALTERNATIV Figur 3.6.1 Översikt över studerade alternativ 65 3. UTREDNINGSALTERNATIV UA1o med triangel öst UA1o innebär att Ystadbanan bibehålls och kompletteras med ett stickspår till Sturups

Läs mer

E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka

E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka E18 Enköping-Stockholm,Tpl Kockbacka Upplands-Bro kommun, Stockholms län UNDERLAG FÖR SAMRÅD: generella biotopskydd, artskydd och strandskydd, 2013-10-09 Projektnummer: 884258 Bakgrund om projektet Befintlig

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-03-14 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-22 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Trafikverket Region Stockholm Daniel Andersson Trafikmiljö Besöksadress: Solnastrandväg 98 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se

Läs mer

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. samt på kommunens hemsida: http://www.oskarshamn.

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. samt på kommunens hemsida: http://www.oskarshamn. Uppdragsbeslut 2010-11-24 Samrådsbeslut 2013-05-14 Utställningsbeslut 2013-10-08 Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö Semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad

Läs mer

Buller vid Trädgårdsstaden

Buller vid Trädgårdsstaden RAPPORT 2009:33 VERSION 0.2 Buller vid Trädgårdsstaden - i Lomma Hamn Dokumentinformation Titel: Buller vid Trädgårdsstaden - i Lomma Hamn Serie nr: 2009:33 Projektnr: 9058 Författare: Kvalitetsgranskare:

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Bullerutredning Ulkavallen

Bullerutredning Ulkavallen Bullerutredning Ulkavallen Efter nya mätningar konstateras att flödena inte ändrats radikalt och inte påverkar bullerutredningens resultat. De värden som antagits av kommunen 2010 står kvar. Detta betyder

Läs mer

Skånetrafiken. Under remisstiden har 8 yttranden inkommit vilka sammanfattas nedan och numreras 1-8.

Skånetrafiken. Under remisstiden har 8 yttranden inkommit vilka sammanfattas nedan och numreras 1-8. Till: Från: 2011-03-25 Trafikverket Box 543 291 25 Kristianstad Besöksadress: Björkhemsv. 17 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se diariet.kristianstad@trafikverket.se Helena Niordson Investering distrikt

Läs mer

Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center

Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center SAMRÅDSUNDERLAG Väg 46 Cirkulationsplats vid Ålleberg center Falköpings kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2013-12-13 Projektnummer: 138960 Dokumenttitel: Samrådsunderlag, Väg 46, Cirkulationsplats

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. Röbäck - åtgärdsalternativ i och kring Röbäck Umeåprojektet, Västra länken, ny E12 delen Röbäck - Tvärvägen 2010-11-12

TRAFIKUTREDNING. Röbäck - åtgärdsalternativ i och kring Röbäck Umeåprojektet, Västra länken, ny E12 delen Röbäck - Tvärvägen 2010-11-12 TRAFIKUTREDNING Röbäck - åtgärdsalternativ i och kring Röbäck Umeåprojektet, Västra länken, ny E12 delen Röbäck - Tvärvägen 2010-11-12 Innehåll Beställare Trafikverket Kontaktperson Leif Strinnholm 090-17

Läs mer

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0%

Grus Indränkt makadam Asfalt 33,3% 45,8% 20,8% 100,0% Eneby Enlunda Vägsamfällighet ENKÄT Svara senast 25 maj 202 Enkäten är anonym Du får detta brevutskick för att vi saknar e-postadress till dig. Vi ser helst att du svarar på enkäten via internet genom

Läs mer

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18 Beställd av Structor BROPORTEN Version 2 Stockholm 2014-03-31 BROPORTEN Datum 2014-03-31 Uppdragsnummer Utgåva/Status

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun.

SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningen februari 2013 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0519 SÄRSKILT UTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Odlingslotten 2, Tyresö kommun. Tyresö

Läs mer

3.2 Trafik och trafikanter resor och transporter

3.2 Trafik och trafikanter resor och transporter 3.1.4 Viktiga målpunkter Marieberg centrum och kringliggande handelsområde är den viktigaste målpunkten i området. Flera olika företag finns här och lokaliseringen en bit utanför Örebro centrum gör att

Läs mer

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län.

2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING. DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. 2008-12-10 Dnr: 2007-0937-214 UTSTÄLLNINGSHANDSNDLING DETALJPLAN för Örmo 3:3 m fl i Konga samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

18.13 KORSNINGAR. VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 Korsningar

18.13 KORSNINGAR. VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 Korsningar VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 KORSNINGAR Korsningar bör placeras i övergångssträckor. Plankorsningar bör normalt utformas som typ C eventuellt med förskjutning eller som

Läs mer

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län

Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kv Linden m. fl., Odengatan, i Höganäs stad Höganäs kommun, Skåne län HANDLINGAR Program Redogörelse för programsamråd Plankarta, skala

Läs mer

VÄG 34 / 1050 / 1123 STORA SJÖGESTAD MKB TILL ARBETSPLAN ILLUSTRATIONSPLAN

VÄG 34 / 1050 / 1123 STORA SJÖGESTAD MKB TILL ARBETSPLAN ILLUSTRATIONSPLAN Motala I Gräns för arbetsplan Pendelparkering Hållplatser för lokala bussar Möjlig bullerskärm G H F Ny bro över väg 34 D Gång- och cykelväg 1123 Fornåsa 1050 B K L C E Hållplats för expressbussar Befintlig

Läs mer

Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan

Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan Preliminär Miljökonsekvensbeskrivning för cykel och gångled mellan Kyrkesund och Rönnäng Sammanställd av Sofia Olsson & Jan Rydberg Tjörns kommun 2003 Icke teknisk sammanfattning Denna MKB tar upp effekter

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

DETALJPLAN för Idyllen 1 m fl i Hovslätt, Jönköpings kommun

DETALJPLAN för Idyllen 1 m fl i Hovslätt, Jönköpings kommun ANTAGANDEHANDLING 2015-04-14 Stbn 2012:64 DETALJPLAN för Idyllen 1 m fl i Hovslätt, Jönköpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubr. detaljplan har varit utställd för samråd samt allmän granskning. Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Märsta centrum, Sigtuna Trafikbullerutredning för detaljplan

Märsta centrum, Sigtuna Trafikbullerutredning för detaljplan RAPPORT 12137 A FÖRHANDSKOPIA 1 (13) Kund PG Carlsson Arkitekt AB Bredgränd 2 111 30 Stockholm Datum Uppdragsnummer 2012-12-04 12137 Rapport A (Förhandskopia) Märsta C, Sigtuna Trafikbullerutredning för

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Tätortsprogram för Södra Sandby

Tätortsprogram för Södra Sandby Tätortsprogram för Södra Sandby Sammanställning av dialog Inledning Tätortsprogram för Södra Sandby togs fram hösten 2006 som underlag för en dialog med invånarna i Södra Sandby. Målet var att försöka

Läs mer

Detaljplan för Ny vägsträckning i OPE Nedre Andalsvägen - Torvollsvägen Ope 5:4 m fl fastigheter Östersunds kommun

Detaljplan för Ny vägsträckning i OPE Nedre Andalsvägen - Torvollsvägen Ope 5:4 m fl fastigheter Östersunds kommun 1(12) Antagandehandling Dnr Ädh 1106-2006 Dnr planmodul: P 06/0017 Detaljplan för Ny vägsträckning i OPE Nedre Andalsvägen - Torvollsvägen Ope 5:4 m fl fastigheter Östersunds kommun Planområdet med planerade

Läs mer

Bullerutredning Svalöv

Bullerutredning Svalöv DOKUMENT: 150_00190-01 DATUM:, rev. Bullerutredning Svalöv fastighet Södra Svalöv 32:1 Göteborg Stockholm Malmö Stenungsund Lilla Bommen 5 Hälsingegatan 43 Östergatan 18 Gärdesvägen 9B 411 04 Göteborg

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Biliga 4 1/5 MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Utredningen Trafiklösning för Stockholmsregionen Beslut, vård och uppföljning av denna överenskommelse är tecknad mellan statens förhandlare och ledande

Läs mer

Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning

Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning Rapport nummer: 2009-017 r01 Datum: 2010-05-21 Reviderad 2011-0-2 Söderdalen (Frihetsvägen Mälarvägen), Järfälla Trafikbullerutredning L:\2009\2009-017 Elverksvägen, Jakobsberg, JM AB\ Rapporter\2009-017

Läs mer

del av Viksberg 3:1, Område B

del av Viksberg 3:1, Område B Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan 2013-00033-214 Detaljplan för del av Viksberg 3:1, Område B i Södertälje kommun Upprättad 2015-12-08 Beslut Samhällsbyggnadskontoret fick 2013-02-19

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

Ringvägen, Kungsängen. Upplands Bro kommun Trafikbullerutredning för detaljplan

Ringvägen, Kungsängen. Upplands Bro kommun Trafikbullerutredning för detaljplan Handläggare RAPPORT A (FÖRHANDSKOPIA) 1 (14) Datum Uppdragsnr 560098 Leif Åkerlöf 2010-12-22 Tel 010-5056058 Bilagor: A01-A07 Mobil 070-1845758 Borätt/Seniorgården Fax 010-5051183 HSB leif.akerlof@afconsult.com

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1 i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län OBS. På grund av reglerna i personuppgiftslagen har namnen på de personer

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

E6 (574), gång- och cykelväg mellan Kärra och Rödbo

E6 (574), gång- och cykelväg mellan Kärra och Rödbo SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 (574), gång- och cykelväg mellan Kärra och Rödbo Göteborgs Stad, Västra Götalands län Vägplan 2014-12-17 Projektnummer: 109801 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse, Vägplan, granskningshandling

Läs mer

Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING. Trollhättans Stad, Västra Götalands län

Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING. Trollhättans Stad, Västra Götalands län Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING Trollhättans Stad, Västra Götalands län Objektnr: 108113 Juni 2012 Publicerad 2012-06-21 Beställare Kontaktperson Trafikverket Örjan

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Stockholms län

Naturskyddsföreningen i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län Stockholm 2006-09-28 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av överklagande av Vägverkets fastställelse (PP 30 A 2006:3798) av arbetsplan för ombyggnad/omläggning

Läs mer

Pargas stads utlåtande om ansökningsärenden enligt sjötrafiklagen, Lilltervo- Haradsholm och Stormälö- Svartholmarna.

Pargas stads utlåtande om ansökningsärenden enligt sjötrafiklagen, Lilltervo- Haradsholm och Stormälö- Svartholmarna. Miljönämnden 27 03.02.2016 Pargas stads utlåtande om ansökningsärenden enligt sjötrafiklagen, Lilltervo- Haradsholm och Stormälö- Svartholmarna. 2597/11.01.02/2015 Miljönämnden 03.02.2016 27 Beredare Miljövårdsinspektör

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning

Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning 2015-12-29 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2007/81-311 Kommunstyrelsen Vägplan för väg 222 Skurubron Yttrande under utställning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslaget till yttrande. Sammanfattning

Läs mer

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun

DETALJPLAN för del av BYN 1:4 SÅNGHUSVALLEN 1 Ås, Krokoms kommun DETALJPLAN för del av BYN 1:4 "SÅNGHUSVALLEN 1" Ås, Krokoms kommun BESKRIVNING AV PLANEN OCH DESS MILJÖKONSEKVENSER 1 PLANHANDLINGAR Planhandlingarna består av denna beskrivning med bl.a. redovisning av

Läs mer

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda

Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Utlåtande Stadsbyggnadskontoret 2012-03-26 Mats Jakobsson 08 590 970 96 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2011:23 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Detaljplan för Odensgården, i Odenslunda Uppdrag Miljö- och planutskottet

Läs mer

Hjärups Byalags synpunkter på Förslag till fördjupad översiktsplan Hjärup-06 av den 2006-09-01

Hjärups Byalags synpunkter på Förslag till fördjupad översiktsplan Hjärup-06 av den 2006-09-01 Hjärups Byalag Hjärup 061105 c/o Jens Svefors Banmästargården 20 24563 Hjärup e-post: info@jenssvefors.com Hjärups byalag är en ideell förening för att tillvarata Hjärupsbornas intressen KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer