HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT"

Transkript

1 Flygelskolan Lund November November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 06 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er superfina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering! Ni har gjort många lärorika aktiviteter för att nå era mål, så kul att läsa om hur ni har jobbat med hållbar utveckling och hur ni har arbetat med närmiljön. Ni har fångat upp elevernas intresse och engagemang på ett bra sätt! Toppen att ni även har kopplat er undervisning till några globala mål. Vi ser redan fram emot att få läsa er nästa plan och hur ni kommer att utveckla ert arbete med lärande för hållbar utveckling. TIPS TILL ER SOM ARBETAR I SKÅNE! Exklusivt för Skåne! Inspirera andra Grön Flagg-verksamheter i Skåne med er fina rapport, som en del av lärande för hållbar utveckling att dela med sig externt. Ni väljer vilka exempel ni vill publicera Logga in i Grön Flagg-verktyget Höst upp på sidan i det gröna menyfältet klicka ni på INSPIRATION och följer de enkla instruktionerna.

2 Ni kan publicera era goda exempel fram till att ni startar en ny resa. - Inspireras av andra och visa stolt upp vad ni har gjort! Mål kopplade till vår resa UR LÄROPLANEN ELEVERNAS ANSVAR OCH INFLYTANDE Skolans mål är att varje elev har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. SKOLANS VÄRDEGRUND OCH UPPDRAG Följande övergripande perspektiv och/eller förhållningssätt inkluderas i vårt Grön Flaggarbete: Ett miljöperspektiv Ett etiskt perspektiv GLOBALA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Hälsa och välbefinnande Jämställdhet Rent vatten och sanitet Läs mer på

3 Utvecklingsområde 1: VI LÄR OSS I VÅR NÄRMILJÖ Tema: Djur & Natur November 2017 VAD GJORDE VI? Fågelmatning: Vintern deltog vi som tidigare år i vinterfågelmatningstävlingen som Lunds Naturskola arrangerade för skolor i Lunds kommun.samtliga klasser deltog i fågematningstävlingen. Eleverna uppmuntrades att lära sig och notera de arter som sågs födosöka här på skolgården. Det blev spännande när man kunde se fåglarna på nära håll ifrån klassrummet. Vi matade utanför varje klassrum så att fågelarterna kunde noteras och studeras av eleverna. Sammanlagt 15 olika arter var framme och åt av vår fågelmat. Vi kom på sjätte plats. Vintern var vi också med i fågelmatningstävlingen. Upplägget var det samma som tidigare år. Odlingen: Vi har fem odlingslådor som vi fortsätter att odla i. Vi sätter plantor, lökar, knölar och sår olika grönsaks- och blomfrön. Dessa sköts om av vuxna och elever både på skol-och fritidstid satte vi tex potatis, blomlökar och sådde olika grönsaksfrön. Fina potatisar skördades och tillagades med fritidsbarnen i augusti. Miljörådet och fritidsbarn har vid olika tillfällen jobbat med våra odlingslådor. Läsåret har en pedagog med stort miljökunnande och engagemang arbetat med elever i åk 2och 3. Det har blivit olika typer av inomhusodling samt vidareutveckling av våra utomhusodlingar. Vi har bland annat byggt ett stenparti för kryddväxter och förbättrat odlingslådorna. Skräpjakt: Vi har i april och maj 2018 deltagit i "den stora skräpjakten". Arbetet har varit välorganiserat och alla klasser har deltagit engagerat. Vi har i samband med skräpjakten haft lektioner kring hållbar utveckling. Vi har dokumenterat med våra Ipads och vissa klasser har även gjort film av materialet.

4 Dagfjärilstävling: Från 1/4-30/ deltog vi i en dagfjärilstävling som arrangerades av Lunds Naturskola. Under perioden noterade vi dagfjärilar som vi såg på vår skolgård. Alla klasser var engagerade. Skolgårdsdag: Under skolgårdsdagen i april 2017 fick alla elever på skolan arbeta på tre olika stationer. På den första lärde vi oss om allemansrätten genom att samtala, diskutera och reflektera. Vi började med en tipsrunda med frågor om allemansrätten. På den andra fick man lära sig hitta och samla färger från naturen.det blev löv, blad, blommor, stjälkar, pinnar, jord, kol mm. som man hittade. Med dessa gjordes sedan en palett på papper. Till sist målade man en egen bild med de olika färgmaterial man hittat. Detta blev sedan en fin inomhusutställning. Den tredje stationen handlade om skräp. Vi använde oss av material från Håll Sverige Rent. Efter att först ha svarat på frågorna i tipsrundan blev det samtal och reflektion kring frågorna. Vi lärde oss att det är viktigt att sköta om och vara rädda om vår miljö. På skolgårdsdagen deltog samtliga elever samt pedagoger och arbetade med de olika stationernas teman. På skolgårdsdagen i april 2018 arbetade vi med att tillverka olika utomhusspel av naturmaterial. Vi arbetade också vidare med våra odlingslådor. Annat miljöarbete i klasserna: Klass 4 och 5 har besökt föräldrars arbetsplats och pratat om yrken och samhällsfunktioner. Klass f-2, 4 och 5 har besökt natur i närmiljön och tittat på både djur och växter som man hittar där. F-1 samt 4 och 5 har arbetat med allemansrätten. Klass 1, 4 och 5 har tittat på hur barnen kommer till skolan. I f-klass går man runt och tittar på var alla bor. Ettan, fyran och femman har gjort en tipsrunda i och om sin närmiljö. I klass 5 finns rasthjälpare som är med och utvecklar skolgården så att den lockar till mer rörelse och ger trygghet. Alla klasser arbetar med källsortering och lämnar saker till återvinning och återanvändning. Klass 5 har även besökt en återvinningsstation. VAD TAR VI MED OSS? Att studera djur-och växtlivet i närmiljön är ett bra sätt att ta vara på barnens nyfikenhet och att skapa intresse för miljö och hållbar utveckling. Fågelmatningstävlingen och dagfjärilstävlingen är bra ingångar till mer kunskap som vi gärna fortsätter med. Våra odlingsprojekt kommer också att fortsätta både inom- och utomhus i olika former. Barnen deltar på olika sätt utifrån ålder och förkunskaper. Skräp och särskilt plast är viktiga och aktuella områden att jobba med. Vi fortsätter med vår källsortering av avfall och att delta i olika projekt och kampanjer för mindre nedskräpning och en renare närmiljö.

5 Skolgårdsdagen är också ett bra koncept för att känna delaktighet i att skapa en bra och hållbar närmiljö. Att arbeta i blandade åldersgrupper och tillsammans hela skolan stärker sammanhållningen. Får barnen vara med att skapa och vårda det gemensamma skapas också bättre förutsättningar för att lära sig ta ansvar och vara rädda om det vi har. Det var bra att ta till vara på Grön Flaggs tips och exempel på vad man kan jobba med under respektive utvecklingsområde/tema. Klasserna använde dessa och det förtydligade deras roll i Grön Flaggarbetet. Alla klasser har varit engagerade men en klass har inte redovisat skriftligt. Arbetssättet har varit bra och det tar vi med oss i det fortsatta miljöarbetet.

6

7

8 Utvecklingsområde 2: DET LIVSVIKTIGA VATTNET Tema: Hav & Vatten November 2017 VAD GJORDE VI? Arbete med hållbar utveckling i klasserna. Det är viktigt att hushålla med vattnet och inte smutsa ner det i onödan. Vi lär oss om vad som får och inte får slängas i vasken och toaletten. Klass 1, 2, 4 och 5 har arbetat tematiskt med vattnets kretslopp. I femman har man tittat på sötvattenstillgången i olika delar av världen, tagit reda på vår vattenåtgång och jämfört med andra länder. Man har även tagit reda på hur vattnet kommer till skolan. Klass 1 och 2 har undersökt vattnets olika former samt gjort experiment för att rena vatten. Klass 4 och 5 har undersökt hur vattnet i kroppen fungerar. Klass 5 har undersökt hur mycket vatten det går åt för att producera livsmedel och kläder. Klass 1 och 4 har undersökt hur mycket vatten vi har i kroppen samt experimenterat med sött och salt vatten. Klass 4 har undersökt vattnet i vår damm samt vattnets olika former. I årskurs 2 har man tagit reda på hur mycket vatten vi använder på en dag och jämfört med andra länder samt tagit reda på hur vattnet kommer till skolan. VAD TAR VI MED OSS? Barnen kan och vet mycket om vatten. Arbetet med att medvetandegöra vattnets avgörande betydelse för oss och att vi måste vara rädda om det känns viktigt. Det blev särskilt aktuellt och påtagligt när vi upplevde den nederbördsfattiga maj Sommaren gick även den i solens och torkans tecken. Vi fick nog alla en tankeställare och insåg att vatten även kan bli en bristvara för oss. Det känns därför angeläget att fortsätta arbeta med frågor kring vattenresurser. Alla behöver vi ju vatten varje dag.

9

10 Utvecklingsområde 3: HÅLLBAR LIVSSTIL Tema: Livsstil & Hälsa November 2017 VAD GJORDE VI? Arbete med hållbar utveckling i klasserna. Eleverna har arbetat tematiskt i grupper med olika områden, se exempel bild. Vi har arbetat med maten på skolan och bland annat gjort frågor om vår skolmat som vi fått svar på från matansvarig i köket. Vi har fått reda på hur mycket mat som är ekologisk, hur man bestämmer vad som köps in och tillagas. Vi fick även veta en del om var maten kommer ifrån, hur den produceras och transporteras. Lunds kommun har ett bra miljötänk och har mycket ekologisk mat. När det är möjligt köps företrädesvis närproducerad mat in för att minska på transporter. Maten på skolan engagerar de flesta eleverna. De fick tycka till om vad som var gott. Eleverna i de olika klasserna har fått lämna synpunkter och önskemål om maten. De fick också komma med förslag på vad de ville ha mer av, särskilt när det gäller grönsakerna och frukten. Arbete med hållbar utveckling och vatten har gjorts i olika omfattning. I åk 3 arbetade exempelvis eleverna i grupper med olika delområden kring hållbar utveckling, exempelvis teknik, energi, återvinning och skogsbruk. Vi har uppmärksammat och firat Grön Flagg dagen. Miljörådet har gått runt till alla klasser och berättat om vårt miljöarbete med Grön Flagg, varför det är viktigt och varför vi firar denna dag.

11 Övrigt arbete som gjorts är "Må bra samlingar" i klass f, 1, 2 och 4 där man pratat om vad vi behöver för att må bra, vad som gör oss glada och vad en hållbar livsstil innebär. I ettan, tvåan och fyran har man gjort värderingsövningar och tränat på att ta ställning och att argumentera med bl.a fokus på kompisskap. Friskvårdspromenader, avslappningsträning och ibland kompismassage har klass f, 1, 2 och 4 genomfört. Alla klasser har städat och gjort fint på och runt skolgården. Klass 5 har gjort smaktester på ekologiska och konventionellt odlade produkter. Vid olika tillfällen har rasthjälpare från klass 5 haft "Röris" som är rytmik och gympa utomhus. Alla klasser har då deltagit. VAD TAR VI MED OSS? Maten på skolan är viktig och engagerar eleverna. Den utgör en bra ingång till medvetenhet om hållbar utveckling och hur maten kan påverka hur vi mår. Vi arbetar vidare med dessa frågor och kommer tex ha ytterligare fokus på den vegetariska maten. Vi fortsätter arbetet kring livsstil och hälsa på olika sätt i våra klasser. På hösten arbetar vi tex med värdegrundsfrågor tematiskt. Det handlar om allas lika värde, hur vi bemöter varandra, att vi respekterar och accepterar varandra, att vi bryr oss om varandra. Viktiga bitar för att alla ska kunna må bra. På samma sätt lyfter vi miljön omkring oss, vad vi alla behöver tänka på för att den och vi ska kunna må bra.

12 GRÖN FLAGG - HÅLLBAR UTVECKLING FÖR BARN OCH UNGA Grön Flagg är ett undervisningsverktyg som hjälper skolor och förskolor att lära ut hållbarhetsfrågor på ett spännande sätt. Hundratusentals barn och unga på skolor och förskolor över hela Sverige är engagerade i Grön Flagg. Förhoppningen a?r att Grön Flagg ska vara första steget i ett livslångt engagemang kring hållbar utveckling. Kontakt: gronflagg@hsr.se Grön Flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, som förenar miljontals barn och unga runt om i världen. I Sverige drivs programmet av Håll Sverige Rent.

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Plåstrets Förskola Lund Maj 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för fin läsning av er Grön Flagg-resa och härliga bilder som speglar ert arbete

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Lundbyskolan Eskilstuna September 2017 - November 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 02 NOVEMBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Prästängsskolan Lund September 2017 - Maj 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 21 MAJ 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Grattis till er Grön Flagg-certifiering! Ni har arbetat aktivt med lärande för hållbar utveckling

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Dellens Förskola Hudiksvall Oktober 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 26 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

Grön Flagg Stadionparkens förskola

Grön Flagg Stadionparkens förskola Grön Flagg Stadionparkens förskola Handlingsplanen godkänd 2012-04-10 Handlingsplanen godkänd 2012-05-01 Stadionparkens förskola Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Tofsvipan Lund Maj 2017 - Juni 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 04 JUNI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Ni har gjort flera viktiga och lärorika aktiviteter tillsammans med barnen. Vi är övertygade

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Måsen Lund April 2017 - Juni 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 18 JUNI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Vi vill tacka för en fin och trevlig läsning av er Grön Flagg-resa! Kul att se vad ni har

Läs mer

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor!

Grön Flagg. Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som. Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan

Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grönflaggarbete på Stralsund och Naturförskolan Grön Flagg representanterna tillsammans med Barnrådet spelar en viktig roll i att driva Grön Flagg-arbetet framåt. Grön Flagg representanter (pedagogerna)

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Saltängens Förskola Laxå Mars 2018 - Februari 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 21 FEBRUARI 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för jättefin läsning av er Grön Flagg-resa, nu ska ni få fira att ni fått

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Kosmos Förskola Ystad Oktober 2018 - Februari 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 26 FEBRUARI 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för jättefin läsning av er Grön Flagg-resa, nu ska ni få fira att ni fått

Läs mer

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att

Grön Flagg skapar handlingskompetens och framtidstro genom att Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i 47 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket består av mer än 2000 skolor och förskolor! Grön Flagg skapar handlingskompetens

Läs mer

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg

Foto: Emma Ingolf. Grön Flagg Foto: Emma Ingolf Grön Flagg Grön Flagg Är en del av ett internationellt nätverk Eco-Schools, som finns i fler än 40 länder Startade 1996 i Sverige Grön Flagg-nätverket finns idag i mer än 2000 skolor

Läs mer

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen Tema Kretslopp Vi har diskuterat tillsammans med barnen om de olika målen, kompostering, källsortering och nedbrytningsprocessen. Barnen tycker att det är spännande. - Varför vill maskarna ha våran mat?

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Hällberga förskola 11 maj 2011 Kommentar från Håll Sverige Rent 2011-05-11 19:28:37: Ni har relevanta mål och anpassade aktiviteter och era bilder avspeglar

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Salvägens förskola 30 maj 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-05-30 11:12:15: Ni har tagit er an tema Livsstil och hälsa från många olika håll och

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola

Rapport. Grön Flagg. Idala förskola Rapport Grön Flagg Idala förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-11-29 11:51: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Det är inspirerande att läsa er rapport och se

Läs mer

Eftermiddagens innehåll:

Eftermiddagens innehåll: Eftermiddagens innehåll: Kort om Håll Sverige Rent Vad är hållbar utveckling? Hållbar utveckling i de nya läroplanerna Grön Flagg Vad gör skolorna/förskolorna idag? Friluftsmuseer och Grön Flagg- skolor

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun

Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009. Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Kvalitetsredovisning Läsåret 2008-2009 Kvalitetsredovisning för Torstuna Förskola i Enköpings kommun Detta är kvalitetsredovisning enligt Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet: 2 Arbetet

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola

Rapport. Grön Flagg. Karika Förskola Rapport Grön Flagg Karika Förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-21 15:26: En mycket inspirerande rapport! Genom ert förhållningssätt och era aktiviteter stärker ni förmågor i barnen som är

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig:

Nuläge: Handlingsplan: Mål: Ansvarig: Nuläge: Handlingsplan: Mål: Aktivitet: När: Ansvarig: ! "! 5.# I stort sett all personal har gått miljöutbildning på Ekocentrum. Mål: All personal, även nyanställd ska ha gått miljöutbildning. Personalen i miljögruppen går på nätverksmöten och vidareutbildningar

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan

Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza. Jordlära i skolan Fox, Hiba, Li, Lisa, Liza Jordlära i skolan Hållbar tjänst med fokus på stadsodling Främst för barn mellan 6 och 9 år Koncept där barn lär sig odla, mer om miljön och klimatpåverkan Närodlat, ekologiskt

Läs mer

Mål kopplade till vår resa

Mål kopplade till vår resa Bus Förskola Ystad April 2018 - Mars 2019 VÅR RESA GICK I MÅL 25 MARS 2019 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Vilken lärorik resa ni har gjort tillsammans och ni har gjort bra reflektioner som ni kan ta

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Segelkobben Rapport Grön Flagg Förskolan Segelkobben Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-09-18 17:41:51: Tillsammans kan vi göra mycket och NI gör mycket! Ni verkar ha ett engagemang som syns mellan raderna i er

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola Program för höstterminen 2012 Linköpings naturskola Naturskolan hjälper er med upplevelserik undervisning i skolans ämnen utomhus. Vi håller lektioner i de omväxlande natur- och trädgårdsmiljöerna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Förskolan Linden 14 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-14 10:37:28: Tack för era kompletteringar. Vi kan läsa oss till barnens delaktighet

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

"Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september april 2018

Ute är inne/ Utvärderingsblankett september april 2018 "Ute är inne"/ Utvärderingsblankett september 2017 april 2018 1. Kön: 2. Jag jobbar vid: 1/7 3. Ta ställning till följande påståenden (1 = mycket dåligt/litet, 2 = ganska dåligt/litet, 3 = varken bra eller

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

LEKOLOGI VT 2015 ÅTERVINNING TILLSAMMANS HUR & NÄR

LEKOLOGI VT 2015 ÅTERVINNING TILLSAMMANS HUR & NÄR ÅTERVINNING LEKOLOGI VT 2015 Temat för våren 2015 är återvinning. Tanken är att barnen på så många sätt som möjligt skall få se hur det går att återanvända allt vi använder och varför det är viktigt att

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost

Arbetsplan 2015/2016 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Arbetsplan 2015/2016 förskolan Hopprepet Skolnämnd Sydost Förskolechef Susanne Carlsson Innehållsförteckning 1. Inledning 2.. Läroplansmål Normer och värden 3. Läroplansmål Utveckling och lärande 4. Läroplansmål

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare

NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012. Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare NORRBACKA FÖRSKOLOR PEDAGOGISK VERKSAMHETSPLAN VATTEN LÄSÅR 2011-2012 Lyan, Skutan, Norrbacka, dagbarnvårdare Norrbacka förskolor består av förskolan Lyan som är en dygnet-runtförskola med avdelningarna

Läs mer

Grön flagg Rapport Svanängens förskola

Grön flagg Rapport Svanängens förskola Svanängens förskola 080808 179 75 Skå Grön flagg Rapport Svanängens förskola Av: Anette Bergström Sara Jonsson Maria Laveson Birthe Nyman Innehållsförteckning Syfte... 3 Grön flagg... 3 Organisation...

Läs mer

Normer & värden.

Normer & värden. Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Familjedaghem Mumintrollen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Skola för hållbar utveckling

Skola för hållbar utveckling Förnyad ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Sandalidens skola www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se

Läs mer

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA AUO2 Lärande för hållbar utveckling Skolans styrdokument. Del 2. Från skollag via läroplan och kursplaner till kommunal skolplan. Göran Abel MIUN/ UTV Styrdokument i olika nivåer. Nationell nivå: Skollagen

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

GREEN TECH. Livsstil. vatten. Luftföroreningar. livskvalitet Elektricitet FOSSILA BRÄNSLEN. Kol. kroppens energi. ekologiska fotavtryck

GREEN TECH. Livsstil. vatten. Luftföroreningar. livskvalitet Elektricitet FOSSILA BRÄNSLEN. Kol. kroppens energi. ekologiska fotavtryck energiformer förnyelsebar energi Klimatförändringar energikällor fossila bränslen kroppens energi VÄDER Naturkatastrofer Växthuseffekten Klimatförändringar KLIMAT & ENERGI klimat- och energipolitik beteende

Läs mer

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå

Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Mjölnargränds förskola Avdelning Blå Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019.

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Nyborgen

Arbetsplan för förskolan Nyborgen SIG200 v 1.0 2007-05-02 Arbetsplan för förskolan Nyborgen Våren 2013 Sigtuna kommuns värdegrund Invånaren först I Sigtuna kommun arbetar vi för invånarna och ser till att deras behov möts. Det innebär

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Den hållbara staden Skolan har här en viktig uppgift

Den hållbara staden Skolan har här en viktig uppgift Den hållbara staden I den hållbara staden krävs det att människorna förstår hur de försörjs, vart restprodukterna tar vägen och naturen runt om dem fungerar. Skolan har här en viktig uppgift Karaktärsdrag

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Årsberättelse Lindbacka förskola Ht13- Vt14

Årsberättelse Lindbacka förskola Ht13- Vt14 Årsberättelse Lindbacka förskola Ht13- Vt14 Övergripande bild över vad som hänt under läsåret Våra tre prioriterade mål detta läsår har varit inom språk och kommunikation, normer och värden samt barns

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Skolor och kommuner som inte har avtal med NAVET kan också ta del av erbjudandet. Kontakta NAVET för information och offert.

Skolor och kommuner som inte har avtal med NAVET kan också ta del av erbjudandet. Kontakta NAVET för information och offert. Grön Flagg Grön Flagg arbetet är på god väg i Borås Stad och med utbildningserbjudandet från Navet kan vi ta ett stort steg. Navet erbjuder kostnadsfritt frivilliga aktiviteter för förskolor och skolor

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Närmiljö Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? En gång i månaden, vid samlingen med alla barn. b. Hur har miljörådet

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

GREEN TECH. Livsstil. vind vatten. Luftföroreningar. livskvalitet Elektricitet FOSSILA BRÄNSLEN. Kol. kroppens energi. ekologiska fotavtryck

GREEN TECH. Livsstil. vind vatten. Luftföroreningar. livskvalitet Elektricitet FOSSILA BRÄNSLEN. Kol. kroppens energi. ekologiska fotavtryck energiformer förnyelsebar energi Klimatförändringar energikällor fossila bränslen kroppens energi VÄDER Naturkatastrofer Växthuseffekten Klimatförändringar KLIMAT & ENERGI klimat- och energipolitik beteende

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 09:42:55: Ni är i sanning miljöhjältar allihop! Ni har tydliga mål och jättefina

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Hällberga Förskola Eskilstuna Augusti 2017 - Juli 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 JULI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Vi vill tacka er för en fin och trevlig läsning av er Grön Flagg-resa! Kul att

Läs mer

Grön skola kriterier 2010-09-23

Grön skola kriterier 2010-09-23 2009 års kriterier för GRÖN SKOLA Bildningsnämnden Lysekil Lpo 94 Mål att sträva emot Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljö som miljön i ett vidare perspektiv. Utvecklar sin förmåga att göra och

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter Rapporten godkänd 2010-12-02 Kommentar: Vilkent roligt och kreativt sätt att presentera frågeställningarna till barnen! Era mål är välformulerade och ni har härliga bilder som visar er verksamhet, vi skulle

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Skolans namn: Röda stugan Skolans verksamhetsform:

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Rödhaken Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag i den värld vi lever med miljöförstöring, stress, konflikter

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Trollets förskola Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Trollets förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Trollets förskola Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 1(13) Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 Täby 2(13) Innehåll Inledning... 3 Fakta... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 5 Sammanfattning av bedömningar

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009

Kvalitetsredovisning 2009 Barn- och skolförvaltning Lunds stad Kvalitetsredovisning 2009 Förskola/-or: Fornborgen Ansvarig för KR:AnnCharlotte Olai med medskapare 1. Förutsättning (redovisas 11 jan 2010) Antal barn 32 Antal tjänster

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola Rapport Grön Flagg Lillebo förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 11:53:38: Ni har tydliga mål och bra aktiviteter till dessa. Bilderna speglar aktiviteterna på ett tydligt sätt. Bra! Vilket

Läs mer

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Barnen som går på Bäret (1-3år) bor på en vacker ö, Tranholmen. Runt omkring finns otrolig vacker natur.

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2017/2018 Synliggöra

Läs mer

De samlade insatser som förskolorna gör kommer att påverka klimatet på lång sikt.

De samlade insatser som förskolorna gör kommer att påverka klimatet på lång sikt. Underlag till miljöredovisning 2010 Nämnd/kontor/re: Begränsad klimatpåverkan De samlade insatser som förskolorna gör kommer att påverka klimatet på lång sikt. Vi har automatisk nattsänkning som sparar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer