VERKSAMHETSPLAN (15)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN (15)"

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN 2011 Lärarnas Riksförbunds verksamhet 2011 kommer att präglas av tre huvudsakliga frågor. De stora utbildningspolitiska reformerna som beslutats ska verkställas. Lärarnas Riksförbund har vunnit stort i dessa reformer då regeringens förslag i stora drag överensstämmer med våra idéer. Samtidigt måste vi ägna stor uppmärksamhet åt vad reformerna får för konsekvenser för medlemmarnas arbetssituation. Inom villkorsområdet måste stor kraft ägnas åt att ta hand om avtalen från 2010 samtidigt som avtalsrörelserna 2012 ska förberedas. För förbundet innebär 2011 att de stora grundläggande frågorna för kongressen kommer att förberedas. Parallellt med dessa stora verksamhetsområden fortsätter arbetet för att nå det tillstånd som Vision LR 2012 uttrycker. Förbundsstyrelsen har fastställt ett antal mål för vart och ett av de tre huvudområdena villkorsfrågor, utbildningspolitik och förbundet. Förbundsstyrelsen har därefter fastslagit ett antal aktiviteter för att nå målen. Lärarnas Riksförbund ska under 2011 bedriva opinionsbildning på alla nivåer. Syftet med opinionsbildningen är att skapa en bred förståelse för lärarnas och studie- och yrkesvägledarnas värdefulla insatser och att därmed öka beredvilligheten att förbättra medlemmarnas löne- och övriga anställningsvillkor. Läraryrket är ett akademiskt yrke och vilar därmed på vetenskaplig grund. LR måste på alla nivåer arbeta för att ta tillvara aktuell forskning för att bidra till yrkets utveckling. Lärarnas Riksförbunds verksamhet ska i största möjliga mån präglas av aktuella och relevanta forskningsresultat. För att uppnå förbundets mål samverkar Lärarnas Riksförbund med andra förbund och organisationer. Nationellt sker samarbete bland annat inom Saco, OFR, PTK och Lärarnas Samverkansråd. Internationellt samarbetar förbundet inom NLS, EI och ETUCE. 1 (15)

2 Styrning av verksamheten Mellan kongresserna är förbundsstyrelsen högsta beslutande organ i förbundet. Förbundsstyrelsen har fattat beslut om verksamhetsplan med budget för Besluten omfattar hela förbundet och ska därmed styra förbundets verksamhet på alla nivåer. Kongress 2008 Vision LR 2012 Ekonomiska ramar Beslut enligt ekonomisk proposition. Förbundsstyrelsen Sept 2010 Mål sept 2010 Aktiviteter Verksamhetsplan med budget för 2011 Kongress 2012 Verksamhetsplan Kansli Kommunföreningar Distrikt Förbundsrådet Godkänner Dechargeutskott & revisorer granskar förbundsstyrelse urval av distrikt och kommunföreningar Förbundsstyrelse uppföljning nya beslut Av kongressbesluten framgår att distrikts- respektive kommunföreningsanslagens användning ska utgå från kongressbeslut om mål samt harmonieras med förbundets årliga verksamhetsplan 2 (15)

3 och i efterhand redovisas enligt fastställd kontoplan. Distriktsanslagets huvudsakliga användningsområden är: Utbildning Rekrytering Samordning av den fackliga verksamheten Fullgörande av arbetsuppgifter som Lärarnas Riksförbunds centrala ledning ålägger distrikten Kommunföreningsanslagets huvudsakliga användningsområden är: Medlemsservice Förhandlingar angående löne- och anställningsvillkor Utbildning Rekrytering De anslag som fördelas till distrikten och kommunföreningarna ska täcka de huvudsakliga användningsområdena som är fastslagna ovan och de aktiviteter som återfinns under vart och ett av målen i verksamhetsplanen. Varje distrikt och kommunförening ska upprätta en plan för aktiviteter med hänsyn tagen till de användningsområden som kongressen fastslagit samt till de anvisningar som ges i denna verksamhetsplan. Dechargeutskottet och av kongressen valda revisorer ska årligen granska ett urval av distriktsföreningarnas och kommunföreningarnas verksamhet samt kunna granska studerandeföreningarnas verksamhet. Revisionen ska följa upp hur dessa föreningar har arbetat i enlighet med denna verksamhetsplan och den egna upprättade planen samt hur de anslagna medlen använts. Aktiviteterna under rubriken Mål och aktiviteter kopplade till Vision LR 2012 vänder sig till alla nivåer i förbundet, medan de delar som följer därefter primärt är riktade till förbundsstyrelse och kansli. 3 (15)

4 A. Mål och aktiviteter kopplade till Vision LR 2012 Villkorsfrågor Mål Arbetstidsregleringar/arbetstidsvillkor som säkrar tid för för- och efterarbete; undervisningen ska vara dimensionerad så att den kan hålla hög kvalitet Lön efter utbildning, ansvar och samhällsvärde Aktiviteter Arbetstid Aktivt följa tillämpningen av ingångna kollektivavtal och stödja utvecklingen inom de kommunala, statliga och privata avtalsområdena Lön Insatser för att på kort och lång sikt åstadkomma förbättrade löner för förbundets medlemmar 4 (15)

5 Fokusgrupper för lön- och arbetstidsfrågor. I denna verksamhet kommer måluppfyllelsearbetet vid ett antal skolor att följas för att dra slutsatser Planering av 2012 års avtalsrörelser Inkalla den privata och statliga sektorns avtalsråd i syfte att följa upp tillämpningen av gällande kollektivavtal Genomförande av en lönekampanj Inventera förekomsten av lokala avvikelseavtal till Bil M Utarbeta material till stöd för kommunföreningarna vid arbetet medarbetsidentifikation, AID Utarbeta material till stöd för kommunföreningarna vid arbetet med jämställdhetsanalys av löner/lönekartläggning Konkretisera innehållet i pilotutbildning DAM 2010och utarbeta en skrift till stöd för medlemmarnas professionella hållning till sitt uppdrag. Kopplas till målen för utbildningspolitik. Alternativa löneformer Inventera på arbetsmarknaden förekommande alternativa löneformer samt utreda och värdera dessa som en förberedelse inför avtalsrörelserna 2012 Öka andelen arbetsgivare som har kollektivavtal på den privata sektorn Inventera vilka arbetsgivare som saknar kollektivavtal Inrätta referensgrupper av ombud hos arbetsgivare där förhandling om kollektivavtal påkallas Utarbeta handlingsplan för hur Lärarnas Riksförbund kan sätta tryck i förhandlingsarbetet 5 (15)

6 Förbundet LR Mål Medlemsantalet ska öka med minst 5 % i varje kommunförening för att nå målen i marknadsplanen Lärare och studie- och vägledare ska vara medlemmar i Lärarnas Riksförbund Fler yngre ombud LR ska vara den självklara talesmannen för skola och utbildningsfrågor centralt och lokalt LRs organisation inom den privata sektorn ska vara funktionell Aktiviteter Utvärdera och dra slutsatser av projektet rörande den privata sektorns organisation Genomföra ombudsutbildningar för dels företagsföreningar, d0els nätverk Varje kommunförening ska öka sina andelar med 5 % av lärarkategorierna gr 1-7, gr 4-9, gy allm, gy yrk och syv. Särskilda premieringar ska finnas LR ska öka sitt medlemsantal inom den privata sektorn med medlemmar Rekryteringsombud ska finnas på ett antal orter. En organisationsform prövas läsåret 2010/2011. En annan kan vara aktuell hösten 2011 Framställande av olika former av rekryteringsmaterial Utveckla möjligheterna att använda den nya webbplatsen Olika former av digitala lösningar för att öka värdet av medlemskap och underlätta arbetet för ombuden. Se bilaga 1 Fortsatt arbete att utveckla kommunikationsstrategin Utvärdering och fortsatt utveckling av förbundets kommunikationsstrategi Eventuellt samarbete med Skolporten 6 (15)

7 Seminarier för medlemmar i angelägna frågor Öka tillgängligheten för medlemmarna till ombud och kansli IT, fas II och III, bilaga 1. Internt kansliarbete för att inom befintliga ramar öka öppettider Förbundsstyrelsearbete med distrikt och kommunföreningar Kommunikationsvägar till lokalombud och medlemmar för att stärka viljan att vara lokalombud respektive medlem, med särskild inriktning på yngre personer Utbildningspolitiska frågor Mål En likvärdig skola med hög kvalitet Legitimation ska införas En statlig finansiering av skolan och ett ökat statligt ansvarstagande för styrningen av skolan Lärarutbildning med olika examina och tydliga behörigheter ska vara genomförd Aktiviteter På egen hand uppmärksamma effekterna av kommunaliseringen samt verka för att förändringen utvärderas Lobby- och annat påverkansarbete för att den av regeringen utlovade utvärderingen av kommunaliseringen verkställs Framställande av en antologi som belyser genomförandet och konsekvenserna av kommunaliseringen. Ombud och medlemmar erbjuds ett stödmaterial som visar på den bristande likvärdighet som råder inom den svenska skolan. Verka för att beslutade och planerade utbildningspolitiska reformer genomförs. Utveckla fackligt stöd åt ombud och medlemmar så reformerna kommer medlemmarna till godo Kommunicera de utbildningspolitiska reformernas 7 (15)

8 konsekvenser för lärarnas och studie- och yrkesvägledarnas villkor och arbetssituation Inom följande områden - Utbildningspolitiska reformer och konsekvenser av dessa - Framtidsfrågor för LR och lärarna - Lön ska förbundet dels Genomföra en centralt anordnad konferens/utbildning för representanter för samtliga kommunföreningar dels anordna medlemsseminarier med särskilt utbildade seminarieledare Kommunicera lärarna och LR på ett sätt så att vi åtnjuter samhällets respekt och förståelse Delta i mässor, events mm, se särskild förteckning Förbundet ska publicera tre rapporter under våren och tre rapporter under hösten Av rapporterna ska en handla om den privata sektorn och en handla om medlemmarnas arbetsmiljö, Skolans Dag 6 september Skolans Dag planeras med tyngdpunkt på den lokala opinionsbildningen runt om i landet Nätverk kring lärarutbildningen skapas vid varje högskola som har lärarutbildning. Förbundet ska bedriva ett aktivt nätverksarbete kopplat till lärarutbildningarna. Detta sker främst genom kontakter mellan kommunföreningarna på de orter där lärarutbildningar finns och lärarutbildningarna. PM/checklista för detta arbete har utarbetats under (15)

9 B. Ordinarie verksamhet Avtal och arbetsrätt Verksamhetsområde Avtal och arbetsrätt hanterar medlemmarnas arbetsvillkor. Då villkorsfrågorna är ett av förbundets prioriterade områden, kommer arbetet med dessa att genomsyra verksamhetsområdets prioriterade arbete i enlighet med de mål och aktiviteter som beskrivs i verksamhetsplanen. Även verksamhetsområdets ordinarie basverksamhet utgår från verksamhetsplanens mål. Ett kontinuerligt arbete pågår för att få till stånd kollektivavtal hos arbetsgivare där kollektivavtal saknas. Förbundet driver centrala tvister, däribland arbetstidstvister, och har ett antal mål i arbetsdomstolen. Rådgivning ges till de regionala ombudsmännen i angelägna frågor. Löneutfall, lönenivåer och lönesystem inom samtliga sektorer följs systematiskt och redovisas i förbundsstyrelsen vid två tillfällen under året och aktuell lönestatistik för samtliga sektorer levereras till kommunföreningarna. Den årliga löneenkäten genomförs bland den privata sektorns medlemmar. Databasen över fristående skolor uppdateras kontinuerligt. Konsekvenserna av den förändrade sjukskrivningsprocessen följs och insatser görs vid behov. Nya kommunombud utbildas vid Lärarnas Riksförbunds centrala kommunombudsutbildning och informations- och utbildningsinsatser rörande medlemmarnas försäkringar och pensioner genomförs inom ramen för Min Trygghet. Avtal och arbetsrätt har tidigare under kongressperioden arbetat med ett antal särskilda utvecklingsområden: jämställdhetsanalys av löner/lönekartläggning, arbetsidentifikation/aid, Saco Lönesök samt arbetstidsfrågan betraktad ur ett professionsperspektiv. Dessa områden kommer att följas upp, utvärderas och utvecklas under Utbildningspolitik Under 2011 kommer det genomföras stora förändringar inom den svenska skolan kommer bland annat en ny skollag, nya kursplaner, en ny gymnasieskola och en ny lärarutbildning att genomföras. Under verksamhetsåret kommer även förberedelsen 9 (15)

10 inför inrättandet av en legitimation och skärpta behörighetsregler befinna sig i ett intensivt skede. En stor del av de reformer som för tillfället planeras eller genomförs är enligt förbundet ett steg i rätt riktning, men en förutsättning för att reformerna ska lyckas är att lärare, rektorer och studie- och yrkesvägledare ges reella möjligheter att implementera reformerna. Förbundet utbildningspolitiska arbete kommer i stor utsträckning ta sin utgångspunkt i det reformarbete som pågår. Den bristande likvärdigheten och de försämrade kunskapsresultaten i skolan gör att förbundets krav om ett ökat statligt ansvar för skolan, via ett nytt nationellt finansieringsansvar, kommer att bli allt mer aktuellt. Den av regeringen utlovade utvärderingen av kommunaliseringens konsekvenser ska under året följas upp. Förbundet kommer fortsätta arbetet med att på olika sätt belysa konsekvenserna av det differentierade huvudmannaskapet. Lärarnas Riksförbund avser att tillsammans med Lärarförbundet och det yrkesetiska rådet att se över de yrkesetiska principerna. Arbetet med de lokala etikseminarierna kommer att fortsätta i enlighet med tidigare verksamhetsår. Den utbildningspolitiska gruppen har som huvudsaklig uppgift att med utgångspunkt från verksamhetsplanen arbeta fram underlag inom ansvarsområdet. Gruppen har bland annat till ansvar att bedriva den utbildningspolitiska omvärldsbevakningen, arbeta fram rapporter, författa förslag till remissvar och svara på medlemmarnas och övriga intressenters frågor inom det utbildningspolitiska området. Kommunikation Förbundet har under verksamhetsåret 2010 genomfört en helt ny kommunikationsstrategi. Strategin har inburit mycket stora förändringar i hur förbundet kommunicerar och i vilka kanaler kommunikationen äger rum. Förbundets webbplats utgör kärnan i förbundets kommunikativa plattform. På webbplatsen ska medlemmar, ombud och omvärld få svar och hjälp med sina fackliga frågor. Under verksamhetsåret ska befintliga funktioner förbättras och nya funktioner införas. Målsättningen är att antalet unika besökare ska öka under året och att ombuden och medlemmarna i större utsträckning än tidigare ska 10 (15)

11 kunna få stöd alternativt svar på sina frågor. Som komplement till webbplatsen har förbundet centralt fyra olika nyhetsbrev. Medlemsnytt direkt kommunikation till medlemmarna. Ombudsnytt Ska finnas som stöd för ombudens verksamhet. Studentnytt Nyheter med studentanknytning Nyheter från Lärarnas Riksförbund. En gång i veckan sammanfattas förbundets viktigaste frågor. Detta är det enda brev som externa aktörer kan prenumerera på. Innehållet i nyhetsbreven ska anpassas till respektive målgrupp. Förbundets målsättning är att antalet medlemmar, ombud och övriga intressenter som tar del av innehållet i nyhetsbreven ska öka. Via en läsarundersökning ska förbundet följa upp och utvärdera medlemmarnas inställning till nya Skolvärlden. Förbundet målsättning är att Skolvärlden inklusive skolvärlden.se ska vara den ledande lärartidningen i Sverige. Lärarnas Riksförbund ska vara det självklara valet när massmedia söker kommentarer eller vill få svar på frågor med anknytning till skolan och lärarna. Mediegenomslaget för förbundet ska under 2011 öka. Detta förutsätter en lyckad opinionsbildning såväl centralt som lokalt. Ett massmedialt utbildningspaket ska tas fram och finnas som stöd inför förbundets massmediala kontakter. Sociala medier är en värdefull kommunikationsplattform för att få fram förbundets budskap. Förbundet ska utveckla förbundets bloggportal och få ett ökat genomslag via sociala nätverk, exempelvis facebook. Opinionsbildning och marknadsföring Lärarnas Riksförbund kommer att bedriva opinionsbildning och marknadsföra förbundets åsikter genom diverse aktiviteter lokalt och centralt. I den särskilda förteckningen, bilaga 2, återfinns de planerade händelserna under En aktiv pressbevakning sker för att bevaka frågor för att kunna agera och ge uttryck för förbundets åsikter. Förbundets programutbud utvecklas ytterligare med större inslag av sociala medier, interaktivitet och webb-tv bland annat. 11 (15)

12 Marknadsföringsinsatser ska göras för att öka intäkterna från annonsförsäljning i såväl pappers- som webbtidningen. Under 2011 kommer förändringar att göras avseende jobbannonsering i nättidningen. Det administrativa arbetet för annonser och prenumerationer kommer att ses över och effektiviseras bland annat genom nya IT-system. En årlig läsvärdesundersökning kommer att ligga till grund för mätning av i första hand det redaktionella arbetet, men även för marknadsföring av hela konceptet Skolvärlden. Ekonomi och medlemsregister Ekonomi och medlemsregister är en basverksamhet inom förbundets och koncernbolagens löpande verksamhet. Ekonomienheten sköter all intern- och extern redovisning, löne- och arvodesutbetalningar samt hanterar löpande ekonomiska rutiner inom förbundet. Medlemsregistret ansvarar för att aviseringen av medlemsavgifter fungerar på ett effektivt sätt. Dessutom arbetar registret med anslutning av nya medlemmar, utträden av medlemmar och registervård. Utvecklingen till en medlemsenhet vilar under året. Förutom Förbundet LR hanteras dotterbolagen Förvaltningsaktiebolaget Luna, Skoltema AB samt ett antal stiftelser och fonder. Förbundet ansvarar även för avisering av försäkringspremier till Lärarförsäkringar och medlemsavgifter till AEA. 12 (15)

13 Rekrytering Satsningen på rekrytering fortlöper och reguljär basverksamhet sker enligt tidigare modell. Under 2011 sker en extra satsning kring rekrytering av vissa yrkesgrupper inom förbundet, så som lärare i grundskolan, gymnasielärare i allmänna ämnen samt studie- och yrkesvägledare. Ombud för rekrytering på högskoleorter har en viktig roll som samordnande länk för studentrekrytering, värvning av nya medlemmar och behållningsrekrytering. Fokus för år 2011 ligger, liksom förra året, på att få den privata sektorns medlemmar och ombud. Målsättningen är att förbundet ska växa med medlemmar inom den privata sektorn fastställde förbundsstyrelsen en marknadsplan. Rekryteringsarbetet inom förbundet är till stora delar uppbyggt kring marknadsplanen. Inom ramen för denna plan finns seminarieserier, satsningar på lokalombud, privata sektorn och medlemsförmåner. Arbetet med marknadsplanen kommer att bedrivas intensivt i alla delar av organisationen och med en del okonventionella metoder. Intern service Under året kommer service till medlemmar, ombud och kansli inom reception, växel, distribution, kopiering mm. Förbundets fastigheter förvaltas och ansvar för den tekniska driften och utvecklingen av nätverk och lokala IT-arbetsplatser sker här. Införande av standardiserade arbetsplatser kommer att övervägas. LR Stud Forum Under 2011 kommer forumen att behålla den form och funktion de haft sedan En pågående översyn kommer att presentera eventuella förslag till förändringar för att uppnå det tillstånd som Vision LR 2012 beskriver. Det årliga, gemensamma temat för forumen ska vara att skapa nätverk och kontaktvägar för att nå en bredare krets av medlemmar inom det område som forumen verkar. 13 (15)

14 Facklig utbildning Den fackliga grundkursen för nya lokalombud och skyddsombud (FGK) utvärderas och revideras per den 1 september. Motsvarande gäller för den fackliga grundkursen för nya ombud inom den privata sektorn (FGK-P) samt för påbyggnadsutbildningen till FGK-P. Kansliets kursgrupp följer kontinuerligt upp och utvecklar kommunombudsutbildningens fyra block. Det utbildningspaket för statistikhantering som varit i bruk i distrikten under 2010 utvärderas och utvecklas. Informations- och utbildningsinsatser rörande medlemmarnas pensioner och försäkringar inom ramen för Min Trygghet, liksom webbplatsen utvärderas och utvecklas kontinuerligt. Kansliet tillhandahåller fördjupande utbildningspaket inom särskilt efterfrågade områden. Under 2011 tas ett särskilt utbildningspaket för fram vad som gäller vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. 14 (15)

Lärarnas Riksförbund 2017 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2017 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2017 Gävle kommunförening Kommunföreningens verksamhet skall utgå från de mål som antogs vid Kongressen 2016 samt harmonieras med förbundets årliga verksamhetsplan. Det huvudsakliga

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2017 LR Varberg

Verksamhetsplan med budget 2017 LR Varberg LÄRARNAS RIKSFÖRBUND KOMMUNFÖRENINGEN I VARBERG Verksamhetsplan med budget 2017 LR Varberg Budget för LR Varberg Inkomster Anslag från förbundet 102 276 Summa 102 276 Utgifter Rekrytering 18 000 Kurser

Läs mer

Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2018 Gävle kommunförening Kommunföreningens verksamhet skall utgå från de mål som antogs vid Kongressen 2016 samt harmonieras med förbundets årliga verksamhetsplan. Det huvudsakliga

Läs mer

Lärarnas Riksförbund 2016 Gävle kommunförening

Lärarnas Riksförbund 2016 Gävle kommunförening Lärarnas Riksförbund 2016 Gävle kommunförening Kommunföreningarnas uppdrag är enligt kongressbeslut: Utbildning Rekrytering Samordning av den fackliga verksamheten Fullgörande av arbetsuppgifter som Lärarnas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Sveavägen 50 Box 3529 SE Stockholm Telefon

VERKSAMHETSPLAN Sveavägen 50 Box 3529 SE Stockholm Telefon VERKSAMHETSPLAN 2018 2018 kommer att bli ett viktigt år för Lärarnas Riksförbund. De politiska valen kommer att innebära att skolfrågorna finns i debatten och skolans och lärarnas betydelse för landets

Läs mer

Lärarnas Riksförbund för dig som är. Studie- och yrkesvägledare

Lärarnas Riksförbund för dig som är. Studie- och yrkesvägledare Lärarnas Riksförbund för dig som är Studie- och yrkesvägledare Välkommen till Lärarnas Riksförbund! Lärarnas Riksförbund organiserar cirka 2 000 yrkesverksamma studie- och yrkesvägledare. Vi i Studie-

Läs mer

Allt detta får du som medlem

Allt detta får du som medlem Allt detta får du som medlem Fackligt stöd på din arbetsplats Om du får problem på arbetsplatsen kan du få stöd och råd av ditt lokala ombud. Det kan gälla allt från hjälp med löneförhandling till frågor

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Att vara ombud för Lärarnas Riksförbund. En handbok i fackligt arbete för förtroendevalda

Att vara ombud för Lärarnas Riksförbund. En handbok i fackligt arbete för förtroendevalda Att vara ombud för Lärarnas Riksförbund En handbok i fackligt arbete för förtroendevalda 91 92 Att vara ombud för Lärarnas Riksförbund En handbok i fackligt arbete för förtroendevalda 1 Innehåll Inledning

Läs mer

Välkommen till Lärarnas Riksförbund. Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare

Välkommen till Lärarnas Riksförbund. Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare Välkommen till Lärarnas Riksförbund Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare Lärarnas Riksförbund är förbundet för dig som är eller studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare.

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning

Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 0 Proposition om policyprogram för kommunikation och opinionsbildning Förbundsstyrelsen föreslår

Läs mer

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag Förbundsstyrelsens förslag Budget 2015 2018 Verksamhetsinriktningen 2015 2018 är på samma gång en riktningsgivare och en inspiration för hur vi tillsammans ska nå visionen om Den skola vi vill skapa. Verksamhetsinriktningen

Läs mer

Stadgar för LR Göteborgs stad

Stadgar för LR Göteborgs stad 2015-12-10 Stadgar för LR Göteborgs stad 1 LR Göteborgs stad Göteborgs distrikts/kommunförening, kallad LR Göteborgs stad, består av alla LRmedlemmar som har sin arbetsplats inom Göteborgs stad, de som

Läs mer

Medlemsorganisationen för statliga arbetsgivare

Medlemsorganisationen för statliga arbetsgivare Medlemsorganisationen för statliga arbetsgivare Utgiven av Arbetsgivarverket 2008 Produktion & grafisk form: Arbetsgivarverket informationsenheten Tryck: Tabergs Media Group STHLM På statens område har

Läs mer

Under presentationen kommer alla delarna i organisationsschemat att förklaras.

Under presentationen kommer alla delarna i organisationsschemat att förklaras. Mars 2010 Föreläsningsstöd: Presentation av Juseks organisation Bild #1 Juseks organisation Juseks viktigaste uppgift är att se till att medlemmarna har bra löne- och anställningsvillkor. Vi är ett utbildnings-

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013 Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa Mål för 2013 1(5) Sveriges Farmacevtförbunds främsta uppgift är att utveckla och marknadsföra farmacevternas, apotekares

Läs mer

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut Mål och riktlinjer 2015-2017 Justerat enligt kongressbeslut 1 Mål och Riktlinjer 2015 2017 Sveriges Pensionärsförbund, SPF, går in i en ny kongressperiod, visare och än mer kompetent i frågor som rör seniorer

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2016-03-04 Behandlad på årsmötet Senast reviderad 2 (5) Vision Alla ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar.

Läs mer

Förbundet Folkhögskollärarna. en organisation i förändring

Förbundet Folkhögskollärarna. en organisation i förändring Förbundet Folkhögskollärarna en organisation i förändring Sammanfattning Samrådsavdelningen äger och driver folkhögskollärarnas professionsfrågor. Genom bildandet av en samrådsavdelning frigörs mer resurser

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Kommunikationsplan 13/14

Kommunikationsplan 13/14 Kommunikationsplan 13/14 Chalmers Studentkår är dess medlemmar. I enlighet med Chalmers Studentkårs verksamhetsidé innefattar Chalmers Studentkårs kärnverksamhet med utbildningsfrågor, sociala frågor och

Läs mer

Demokratihandbok. Version Del 1. Bakgrund. Termer och definitioner. Struktur och innehåll UPPDATERINGSDATUM

Demokratihandbok. Version Del 1. Bakgrund. Termer och definitioner. Struktur och innehåll UPPDATERINGSDATUM Demokratihandbok Version 6.2-2015 Del 1 Bakgrund Termer och definitioner Struktur och innehåll 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Termer och definitioner... 3 Struktur och innehåll... 4 2 Bakgrund Vårdförbundets

Läs mer

Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund Sveriges Skolledarförbund Vår uppgift MEDLEMSKAP LEDARSKAPSROLL FACKLIG SERVICE Sveriges Skolledarförbund Tryck: Globalt Företagstryck AB, Stockholm 2008 SVERIGES SKOLLEDARFÖRBUNDS MEDLEMMAR ÄR CHEFER

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING Vår verksamhetsplan för 2015 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2014 beslutade om. Vi

Läs mer

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning Demokratihandbok Februari 2017 - Version 9 Del 6 Innehållsförteckning 7. Förbundsstyrelsen... 2 8. Kongressen... 6 9. Avtalsrådet... 8 10. Förbundsrådet... 8 11. Valberedning... 9 12. Revision... 9 13.

Läs mer

1992 samverkat i de centrala avtalsrörelserna. Förbundens samverkan har varit nödvändig för att hävda lärarnas och skolans intressen och var en

1992 samverkat i de centrala avtalsrörelserna. Förbundens samverkan har varit nödvändig för att hävda lärarnas och skolans intressen och var en L 1992 samverkat i de centrala avtalsrörelserna. Förbundens samverkan har varit nödvändig för att hävda lärarnas och skolans intressen och var en förutsättning för att Avtal 2000 kunde slutas under 1996.

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Verksamhetsplan & Budget 2018 Syftet med Verksamhetsplanen är att skapa en ram för året Föreningens ändamål 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2015/16 SACO-S lokalförening vid KTH Kommunikation, delaktighet och kunskapsutbyte Kommunikationen med potentiella medlemmar och medlemmar måste förbättras och formerna förnyas.

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Lokalombud Lär känna dina medlemmar

Lokalombud Lär känna dina medlemmar Stockholm 6 oktober 2014 Lokalombud Lär känna dina medlemmar Bakgrund En mycket viktig uppgift för dig som lokalombud är att snabbt lära dig vem som är medlem i Lärarnas Riksförbund på din arbetsplats.

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Antagen av styrelsen den 2015-01-29 Behandlad på årsmötet den 2015-03-19 Senast reviderad den 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET...

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Normalstadgar för avdelningar

Normalstadgar för avdelningar Normalstadgar för avdelningar 2016-03-02 Normalstadgar för avdelningar syftar till att utgöra ett stöd för avdelningens egna stadgar och förbundets stadgar är överordnade avdelningens stadgar. Dessa reviderade

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Återkoppling av övriga tidigare kongressbeslut från 2016

Återkoppling av övriga tidigare kongressbeslut från 2016 Återkoppling av övriga tidigare kongressbeslut från 2016 Här följer en beskrivning över vilken status antagna motioner från kongressen 2016 har. Kunskapsinsats för hållbara chefer Motion: 2 att Ledarna

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt

Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Stadgar för LR Malmö stads distrikt -Kommunförening och distrikt Antagna vid årsmöte 110427 samt 110526 Godkända av förbundsstyrelsen 110831 Innehållsförteckning: 1 LR Malmö stads distrikt 2. LR Malmö

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för föreningen Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet

Läs mer

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle Kommunikationsplan Institutionen för hälsa, vård och samhälle INNEHÅLL Övergripande om kommunikation... 3 Definitioner... 3 Information... 3 Kommunikation... 3 Relation... 3 Kommunikationens innehåll...

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2012. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm 2012

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2012. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm 2012 Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2012 Verksamhetsplan Medicine Studerandes Förbund Stockholm 2012 Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på att tillvarata

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi juni 2014 Förbundsmöte 2014 Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsen lämnar här förslag till förbundsmötet avseende: Medlemsavgifter Modell för

Läs mer

Stadgar 2013. för Lärarnas Riksförbund. gäller från och med 2013 01 01

Stadgar 2013. för Lärarnas Riksförbund. gäller från och med 2013 01 01 Stadgar 2013 för Lärarnas Riksförbund gäller från och med 2013 01 01 Stadgar 2013 Fastställda av Lärarnas Riksförbunds ordinarie kongress 2012 Innehåll Stadgar för Lärarnas Riksförbund 1 Ändamål 10 2

Läs mer

Ingenjör och doktorand

Ingenjör och doktorand Ingenjör och doktorand Välkommen till Sveriges Ingenjörer Du som är ingenjör och doktorand utför ett särskilt viktigt arbete för hela samhället. Genom att ta fram ny kunskap är din arbetsinsats avgörande

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 2007-06-12 Dnr PA 10-2007/201 Ändring i avtal dnr PA 49-06/121, daterad 20060215. Beslutad i Centrala samverkansgruppen den 12 juni 2007 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 1 Inledning

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Redogörelse för nyheter och förändringar i HÖK 12 med OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet Avtalsförhandlingarna med OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet pågick i över fyra månader.

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Proposition 2: Saco i framtiden

Proposition 2: Saco i framtiden Proposition 2: Saco i framtiden Tillsammans är vi Saco Proposition 2: Saco i framtiden Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen beslutar uppdra åt den tillträdande styrelsen beskriva och analysera

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017, reviderad mars 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus

Läs mer

Officersförbundet på din sida

Officersförbundet på din sida Foto: Cecilia Larsson Officersförbundet på din sida Officersförbundet, den självklara organisationen för all militär personal Officersförbundet företräder militär personal i fackliga frågor samt bidrar

Läs mer

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget Verksamhetsplan & budget 2016 Innehåll 1. Förbundets ändamål och uppgifter... 2 2. Verksamhetsidé & Mål... 3 3. Organisation... 5 4. Verksamhetsplan 2016... 6 5. Budget 2016... 8 www.samordningtrelleborg.se

Läs mer

Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter

Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter 2002-10-21/Birgitta Kempe Fastställd av FS i oktober 2002 Kommunikationsplan målgrupper, kommunikationsmål, åtgärder/aktiviteter I kommunikationsplanen lägger vi fast riktlinjer och inriktning för förbundets

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2015 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Bilaga 2 till protokollet SEKO: s förbundsstyrelse har efter samråd med berörda lokala organisationer beslutat att inrätta Förhandlingsorganisation

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2016-2018 VISION STRATEGIPLAN 2016-2018 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER 1. OMFATTNING & SYFTE Detta dokument omfattar en beskrivning av s strategiplan för 2016-2018. Det innehåller en övergripande

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 - en del av Sveriges Läkarförbund Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2013 VERKSAMHETSPLAN MSF Stockholm 2013 Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på

Läs mer

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun

Verksamhetsplan Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Barn & Utbildning Verksamhetsplan 2018-19 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tibro kommun Reviderad och fastställd 180920 Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Barn & Utbildning, Besöksadress: Centrumgatan

Läs mer

PROPOSITION Bilaga 8. Styrelsens proposition om budget och medlemsavgifter för 2013-2015

PROPOSITION Bilaga 8. Styrelsens proposition om budget och medlemsavgifter för 2013-2015 PROPOSITION Bilaga 8 Styrelsens proposition om budget och medlemsavgifter för 2013-2015 När förbundet nu går över till treåriga kongressperioder riskerar budgeten bli inte bara en prognos utan ett rent

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Verksamhetsberättelse Beslutad av förbundsstyrelsen den 15 mars 2018

Verksamhetsberättelse Beslutad av förbundsstyrelsen den 15 mars 2018 Verksamhetsberättelse 2017 Beslutad av förbundsstyrelsen den 15 mars 2018 Vision och värdegrund Värdegrund I rörelse Vi är ett förbund i ständig rörelse och utveckling. Trovärdiga Vi säkerställer vårt

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se. Kommunikationsplattform 2012-2014

Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se. Kommunikationsplattform 2012-2014 Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se Kommunikationsplattform 2012-2014 Vårdförbundet 2 Innehåll Bakgrund Målgrupper Budskap Kommunikationsstrategi

Läs mer

Kommunikationsplattform. för Fackförbundet ST

Kommunikationsplattform. för Fackförbundet ST Kommunikationsplattform för Fackförbundet ST ST, 2010. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, april 2010. Upplaga: 2 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. E-post: bestall@st.org.

Läs mer