Remissynpunkter på delrapport om utvärdering nya hastigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissynpunkter på delrapport om utvärdering nya hastigheter"

Transkript

1 Vägverket Datum: Beteckning: Remissynpunkter på delrapport om utvärdering nya hastigheter Som en del i kvalitetssäkringsarbetet med utvärdering av nya hastighetsgränser finns dels en referensgrupp dels en expertgrupp kopplat till uppdraget. Dessa grupper har haft möjlighet att lämna synpunkter på rapporten i konceptform, både vid möte och efter det skriftligen. Förutom direkta synpunkter på rapporten och dess innehåll har syftet också varit att få värdefulla synpunkter inför det kommande utvärderingsarbetet. Denna dokumentation är en sammanfattning av huvuddragen i inkomna synpunkter. REFERENSGRUPP Organisation: Transportstyrelsen - Anser att det, bland annat av kostnadsskäl, finns anledning att lyfta frågan om ny tätortshastighet (40 km/tim). - Stöd för påståendet att överklagansärendet i Karlstad har påverkat kommunernas genomförandeprocess saknas i rapporten. - Detaljsynpunkter på innehållet i rapporten på felaktigheter och otydligheter. - Vägverket finner inget stöd för att en sådan förändring skulle få avsedd effekt, bland annat då stor del av gatunätet förväntas få 30 km/tim. - Rapporten förtydligad med mer underlag om överklagansärendet i Karlstad. - Rapporten korrigerad Organisation: Motormännen 1(8)

2 - Motormännen ser positivt på att koppla de kommande planeringsomgångarna till det successiva arbetet med förändrade hastighetsgränser. Det gör att det finns möjlighet att ställa om fokus till att öka säkerheten genom ombyggnad och få större acceptans, istället för att tvärtom sänka hastigheten och få lägre efterlevnad. Slutsatsen som kan dras från attityd- och beteendemätningarna är att ombyggnad av vägar för ökad säkerhet ger en positiv effekt på trafikanternas acceptans och beteende och bör därför stimuleras. - För att öka hastighetsefterlevnaden är det angeläget att Vägverket utvecklar samarbetet med polisen för att uppnå en mer effektiv trafikövervakning. - Det är viktigt att stödja kommunerna i arbetet med nya hastighetsgränser för att skapa ett så enhetligt system över landet som möjlighet. För att öka takten i justeringar kan införande av ett ombyggnadsbidrag för att öka trafiksäkerheten och skapa självförklarande trafikmiljöer vara nödvändigt. - Det är oroande att tillgängligheten försämras och att det är viktigt att denna aspekt utvärderas ytterligare. - Motormännen välkomnar en utvärdering av faktiskt plottrighet på vägnätet. - De fokusgruppintervjuer som kommer att göras kring bilisternas syn på de nya hastighetsgränserna är mycket positivt för att ge en bättre bild av trafikanternas upplevelser av de nya hastighetsgränserna. - De tre första punkterna handlar mer om inriktning på framtida arbete kring hastighetsgränsfrågor än själva utvärderingen i sig. Påpekandena i sig är viktiga och kan ha betydelse för förslag till förbättringar på sikt. - Ytterligare utvärderingar av tillgängligheten kommer att ske och behovet av bättre kunna beskriva denna faktor bedöms som stort. - De två sista punkterna kommenterar planerade utvärderingsinsatser. Synpunkterna kommer att beaktas i utvärderingsupplägget. Organisation: Länsstyrelsen Norrbotten - Etapp 1 respektive etapp 2 skapar otydlighet i rapporten då det ibland hänvisas till enbart etapp 1 och ibland till bägge. - Konsekvenserna på tillgänglighet och regional utveckling måste utvecklas och förtydligas, till exempel genom effekter på arbetspendlig och regionala samspel. - Alternativa transportmedel, och tillgång till dessa, behandlas inte i rapporten. 2(8)

3 - Effekter på särskilda näringar saknas. I exempelvis Norrbottens och Västerbottens inland finns en omfattande biltestnäring av en avgörande betydelse för länen samt de berörda kommunerna, som direkt drabbas av hastighetssänkningarna. - Remissen av utkastet till delrapport sträcker sig till den 22 februari och Vägverket ska sedan leverera en delrapport till regeringen 26 februari enligt tidplanen. Detta är enligt vår mening en alldeles för snäv tidplan för att man ska hinna beakta de inkomna synpunkterna innan leveransen av delrapporten sker. - Utvärderingen är i ett mellanläge där etapp 1 och 2 är genomförda men utvärderingarna i stort, men inte helt, är av etapp 1. Tyvärr leder detta till just otydligheter. Alternativet är att ta bort en del av utvärderingarna men detta är inte heller önskvärt. - Ytterligare utvärderingar av tillgängligheten kommer att ske och behovet av bättre kunna beskriva denna faktor bedöms som stort. - Utvärderingen har fokus på hastighetsgränsförändringarna på vägarna. Aspekten kan tas upp och vägas in i det kommande arbetet med att värdera tillgänglighetsförändringarna. - Biltestnäringen kan vara ett av de speciella exempel som ska tas fram för att illustrera tillgänglighetsförändringar i det kommande arbetet. - En avvägning mellan att ge kort tid till remissinstanserna eller till rapportförfattarna. Synpunkter ska också beaktas i det vidare arbetet då detta bara är en delrapport. Organisation: NTF - NTF anser att det finns skäl att istället för att inleda hela redovisningen med förändringen av tillgänglighet, välja att först redovisa trafiksäkerhetseffekterna, följt av minskningen av koldioxidutsläppen då förändringen av tillgängligheten beskrivs med det svaga måttet totalt förlängd restid. - NTF anser att det bör framgå att översynen av plottrighet kommer att väga in de negativa konsekvenserna för trafiksäkerheten som kan uppstå om hastighetssänkningar i korsningar och i randbebyggelse inte beaktas. - NTF anser att den del i rapporten som behandlar jämställdhet bör göras fylligare. Exempelvis skulle rapporten kunna redovisa genusfördelningen i de kommuner och länsstyrelser som prioriterar framkomlighet och regional utveckling före ökad trafiksäkerhet. Man skulle också kunna komplettera med hur könsfördelningen sett ut i de samrådsgrupper som Vägverket kommunicerat med i varje län och eventuella slutsatser med koppling till genus. 3(8)

4 - I rapporten bör det framgå hur uppföljningen av utfallet av de planerade investeringarna för kommer att genomföras. - NTF ser gärna att det i förslag på åtgärder, för att förbättra resultaten, tydliggörs att övervakning och information kombineras. - Samtliga transportpolitiska delmål har samma vikt och ordningen är inte efter någon prioritet. Utveckling av fler och mer beskrivande mått på tillgänglighet är en viktig framtida uppgift. - Exakt upplägg för plottrighetsutvärderingen är ännu inte fastslaget. Negativa effekter på trafiksäkerhet bör primärt beskrivas i uppföljningarna av trafiksäkerhet. - Jämställdhetskapitlet kompletteras med mer underlag, bland annat könsfördelning i processutvärderingen och handläggningsprocessen av ärenden (både Vägverket och remissinstanser). - Uppföljning av planerade investeringar under är primärt en fråga för Vägverkets löpande arbete, effekterna av åtgärderna bör dock redovisas i kommande rapporter. - Åtgärderna övervakning och information finns med som förbättringsförslag, dock inte exakt hur det ska genomföras. Organisation: VTI - Ett antal detaljsynpunkter på rapporten för att korrigera och förtydliga innehållet. - Förändringar införda i rapporten Organisation: sammanfattning av de viktigaste synpunkter från referensgruppsmöte - Efterfrågades mer redovisningar av vad som åstadkommes i systemet om man uppnår full efterlevnad på de nyuppsatta hastighetsgränserna. - Delrapporten borde tydligare nämna varför Vägverket har ändrat hastighetsbeslut i ett 20-tal fall efter remissynpunkter. - Rapporten bör tydligare redovisa hanteringen av effekter ur miljösynpunkt - Efterfrågades mer arbete med regional tillgänglighet. I arbetet ska det märkas att 4(8)

5 arbetspendling är viktigare än turism. Det borde utföras fallstudier på arbetspendling - Detta ligger utanför det egentliga utvärderingsuppdraget. Dessutom finns denna typ av beräkningar och redovisningar redan. - Rapporten är kompletterad samt att ett redovisande underlag är upprättat. - Rapporten kompletterad, dock kommer miljöaspekterna primärt att utvärderas i det kommande arbetet. - Ytterligare arbete kommer att ske inom detta område, bland annat fallstudier. Förändring av utbud av arbetsplatser kompletterat delrapporten. EXPERTGRUPP Expert: Lars Palm - Utvärderingarna av kommunikationsinsatserna visar på att dessa har haft avsedd effekt och nått fram till sin målgrupp. Kommunikationsinsatserna i sig kan anses färdigutvärderade med genomförda Vissa resultat är ganska så svaga och bör inte övertolkas. - Olika undersökningar visar att sambandet mellan trafikanternas positiva attityder till att hålla hastighetsgränserna och deras faktiska beteende är svagt. Denna aspekt är intressant och viktig att belysa. - Förslag på forskning kring kommunikation som kan vara till nytta för projektet nya hastighetsgränser är i första hand åtgärdsrelevanta studier. Exempel på detta är: formativa utvärderingar, som kan fungera som beslutsunderlag för kommande kommunikationssatsningar och processutvärderingar som analyserar Vägverkets förankringsarbete kring projektet. - Nyansering av studiers syfte och resultatens värde i rapporten. - Se ovan Expert: Gunnar Isacsson 5(8)

6 - Delrapportens utformning, struktur och läsbarhet bör förbättras. - Hur det samhällsekonomiska resultatet har beräknats borde tydliggöras i rapporten. - Mer uppgifter kring syfte, val av metod och gruppurval när det gäller undersökningen med webbpanel. - Skillnaden, eller likheten, mellan hur respondenterna svarar att de blivit påverkade och hur de faktiskt gör intressant att kommentera. - Medelåldern hos de intervjuade verkar vara hög, påverkar detta resultatet? Är det en representativ grupp? - Förståelsen av begreppet framkomlighet hos respondenterna i vägkantsintervjun kan diskuteras. - Det är viktigt att fördjupa förståelsen av vad det är som gör att folk väljer de hastigheter de gör. - Viktigt att genomföra regionalekonomiska konsekvensanalyser av tillgänglighetsförsämringarna. - Delvis genomfört. - Rapporten kompletteras. - Rapporten kompletteras. (se även kommentar från Lars Palm och Tora Friberg) - Viktig synpunkt inför kommande vägkantsintervjuer. - Se ovan. Expert: Bengt Holmberg - En mycket viktig effekt av det nya systemet är förändringar i tillgängligheten. Den är beskriven på ett mycket abstrakt sätt i form av antalet extra fordonstimmar. Det är mycket svårt att utifrån detta bilda sig någon uppfattning vad det betyder i praktiken. - Skulle det vara möjligt att åtminstone i något län använda STRADA för att följa upp 6(8)

7 olycksutvecklingen före/efter. - Det saknas helt i rapporten en beskrivning av hur den samhällsekonomiska beräkningen gått till. - Ett starkt argument mot de nya gränserna var att de skulle kunna vara svåra att komma ihåg och kännas plottriga. Det skulle därför behöva utvecklas ett tillförlitligt system som ger trafikanten information om gällande hastighetsgräns i bilen. - När man läser resultaten av intervjuer med trafikanter framgår att det tydligen fortfarande finns stora befolkningsgrupper som inte har kunskap om, alternativt inte vill acceptera sambandet mellan hastighet och olycksrisk. Det kunde vara intressant att studera den frågan lite närmare. - Ytterligare utvärderingar av tillgängligheten kommer att ske och behovet av bättre kunna beskriva denna faktor bedöms som stor. - Diskussionen medtagen i rapporten och kommer att värderas i det kommande uppföljningsarbetet. - Rapporten kompletteras. förslag till ny forsning. Expert: Tora Friberg - Det finns tveksamheter med metodval och utförande av vägkantsintervjuerna. - Understryker att det är skillnaden mellan vad folk tycker och hur de faktiskt beter sig. Rekommenderar att studier initieras eller plockas fram som fångar in just detta. - I all statistik behandling där det är möjligt att göra en uppdelning på kön bör så ske. - Det är mycket viktigt att det står i utredningen hur den samhällsekonomiska vinsten har räknats fram. - Vissa frågetecken kring metod med mera kopplat till enkäten utförd via webbpanel. - Förutom rena hastighetsmedelvärden hade det varit intressant att också få ta del av vem som satt bakom ratten. Vilken betydelse har det? - Resultaten från de olika studierna är av kvantitativ karaktär. Enligt min uppfattning bör 7(8)

8 de kompletteras med mer kvalitativa studier. - Ett antal förslag där förtydliganden i rapporten behövs. - Viktig synpunkt inför kommande vägkantsintervjuer. (se även kommentar från Gunnar Isacsson) (se även kommentar från Lars Palm och Gunnar Isacsson) - Viktig för det kommande utvärderingsarbetet. Kan även poängteras i befintlig rapport. - Rapporten kompletteras. - Rapporten kompletteras. (se även kommentar från Gunnar Isacsson) - Rapporten kompletterad i möjligaste mån. 8(8)

SAMMANSTÄLLNING REMISSYNPUNKTER

SAMMANSTÄLLNING REMISSYNPUNKTER Till: Från: SAMMANSTÄLLNING REMISSYNPUNKTER UPPDRAG Utvärdering nya hastighetsgränser UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Mathias Wärnhjelm UPPRÄTTAD AV Ola Wilhelmsson DATUM 2012-03-29 Remissynpunkter på slutrapport

Läs mer

Förslag till dagordning

Förslag till dagordning Tillgänglighet VTI2010 1 Förslag till dagordning 1. Välkomna 2. Minnesanteckningar föregående möte 3. Övergripande resultat och erfarenheter av genomförandet 4. Genomgång utkast till delrapport till regeringen

Läs mer

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 Åtgärdsvalsstudier fyrstegsprincipen i praktiken Krav på effektivare planeringsprocesser, enklare, tydligare Krav på väl fungerande transportsystem, multimodalt,

Läs mer

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser)

Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) TMALL 0141 Presentation v 1.0 Justering av hastighetsgränser för ökad trafiksäkerhet (Regionala hastighetsanalyser) Fortsatt anpassning av hastigheterna - Fastställelse av plan 2014 Denna plan ska bidra

Läs mer

Införande av nya hastighetsgränser

Införande av nya hastighetsgränser Projektledare Lars Ljungberg 026-147341 1 Införande av nya hastighetsgränser 2008-2009 Projektledare Lars Ljungberg 026-147341 2 Nya hastighetsgränser Riksdagsbeslut maj 2007: Vägverket, länsstyrelserna

Läs mer

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1 INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET -presentation OH nr 1 BEHÖVS? -presentation OH nr 2 FARTEN DÖDAR Risk att dö (%) Kollisionshastighet (km/tim) -presentation OH nr 3 STORSKALIGT FÖRSÖK Fyra

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Nationell rapport 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32539 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Länsstyrelsen

Läs mer

den 9 maj :39

den 9 maj :39 Ankom 9 maj RR 2018-144 Dnr TRV 2018/31267 Från: Skickat: Till: Ämne: Bifogade filer: Uppföljningsflagga: Flagga: Senast 20/6 HL Annika trafikverket@trafikverket.se den 9 maj 2018 08:39 Regelrådet Remiss

Läs mer

Referensgruppsmöte. Regeringsuppdrag: Utvärdering av nya hastighetsgränser. 9 februari 2012

Referensgruppsmöte. Regeringsuppdrag: Utvärdering av nya hastighetsgränser. 9 februari 2012 Referensgruppsmöte Regeringsuppdrag: Utvärdering av nya hastighetsgränser 9 februari 2012 Slutrapport Innehåll Genomförande av nya hastighetsgränser, statlig väg och kommuner Effekter landsbygd - VTI Effekter

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32548 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Luleå

Läs mer

Hastighets gränser. ur ett. svenskt. perspektiv. Trafikdag

Hastighets gränser. ur ett. svenskt. perspektiv. Trafikdag Hastighets gränser ur ett svenskt perspektiv Trafikdag 2012 TIDIGARE HASTIGHETSSYSTEM I SVERIGE UTOM TÄTTBEBYGGT OMRÅDE: kommunen beslutar om tättbebyggt område generellt 70 km/tim och på motorväg 110

Läs mer

Cykelfartsgata, Hunnebergsgatan

Cykelfartsgata, Hunnebergsgatan VTI PM 2008-12-17 Diarienummer: Cykelfartsgata, Hunnebergsgatan Inger Forsberg 1. Bakgrund VTI fick i uppdrag av Linköpings Kommun att undersöka trafikanternas attityd till och acceptans för försöket

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (7) 2016-03-22 Handläggare Sofia Regnell Telefon: 08-508 09 021 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14 Åtgärder för

Läs mer

Trafikkonferens 2015-06-03. Stefan Johansson, SSYt

Trafikkonferens 2015-06-03. Stefan Johansson, SSYt Trafikkonferens 2015-06-03 Stefan Johansson, SSYt Pendlarparkering Trafikverkets tjänsteutbud 2013 Trafikverket ska inte erbjuda särskilda platser för parkering av vägfordon utöver på rastplats och parkerings-/rastficka

Läs mer

GNS TEMA. Säkra vägar och gator, inkl. hastighetsgränser. Johan Lindberg Trafikverket

GNS TEMA. Säkra vägar och gator, inkl. hastighetsgränser. Johan Lindberg Trafikverket GNS TEMA Säkra vägar och gator, inkl. hastighetsgränser Johan Lindberg Trafikverket Välkomna! Både GNS och övriga inbjudna! 2 2014-04-07 Program 12.25 Tema: Säkra vägar och gator inkl hastighetsgränser,

Läs mer

RAPPORT. Nya hastighetsgränser - Plottrighetsanalyser. Trafikverket. Sweco Infrastructure AB. Malmö Trafik VTI. Uppdragsnummer 2211055

RAPPORT. Nya hastighetsgränser - Plottrighetsanalyser. Trafikverket. Sweco Infrastructure AB. Malmö Trafik VTI. Uppdragsnummer 2211055 ra04s 2011-02-17 RAPPORT Trafikverket Nya hastighetsgränser - Plottrighetsanalyser Uppdragsnummer 2211055 Malmö 2012-08-17 Sweco Infrastructure AB Malmö Trafik VTI 1 (38) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box

Läs mer

Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR

Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR Sida 1 av 5 Från och med utlysning tre (ansökningsperiod 12 januari-19 februari 2016) ställer Sverige-Norge programmet krav på

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län REMISS 2019-05-14 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2019/44464 Trafikverket Region Väst Henrik Lagerholm Trafikmiljö Besöksadress: Vikingsgatan 2-4, GÖTEBORG Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se henrik.lagerholm@

Läs mer

Minnesanteckningar Referensgrupp utvärdering hastighetsgränser i Stockholm

Minnesanteckningar Referensgrupp utvärdering hastighetsgränser i Stockholm Minnesanteckningar Referensgrupp utvärdering hastighetsgränser i Stockholm 2012-02-09 Närvarande: Se bilaga Presentationer: Se bilaga. Inledning Catherine Kotake hälsade välkomna och berättade kortfattat

Läs mer

Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län

Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län 2009 Sid 1(5) Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län Vägverket region Västs beteckning: TR10-B 2009:31268 SMC Väst lämnar härmed

Läs mer

Utvärdering av nya hastighetsgränser

Utvärdering av nya hastighetsgränser Utvärdering av nya hastighetsgränser Delrapport mars 2010 Titel: Utvärdering av nya hastighetsgränser, delrapport mars 2010 Utgivningsdatum: 2010-03 Utgivare: Vägverket Kontakt: Mathias Wärnhjelm Layout:

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Gotlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Gotlands län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm

Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard. Lycksele Richard Hultmar Sktm Systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas standard Lycksele 2013-04-11 Richard Hultmar Sktm Hastighetsfrågan i planeringsdirektivet Det är viktigt att systematiskt fortsätta anpassa hastighetsgränserna

Läs mer

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Dnr 17 059 Sammanfattning Trafikverket genomför nationellt ett arbete med anpassningar

Läs mer

Ärendenr: TRV 2013/39703

Ärendenr: TRV 2013/39703 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2014-03-05 Trafikverket Region Väst Nikolaos Kapsimalis Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se e-post nikolaos.kapsimalis@trafikverket.se Beredningsunderlag

Läs mer

SLUTRAPPORT. Utvärdering av nya hastighetsgränser

SLUTRAPPORT. Utvärdering av nya hastighetsgränser SLUTRAPPORT Utvärdering av nya hastighetsgränser Titel: Utvärdering av nya hastighetsgränser Utgivare: Trafikverket Publikationsnummer 2012:135 ISBN: 978-91-7467-340-1 Utgivningsdatum: Juni 2012 Kontaktperson:

Läs mer

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001

Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO och ISO 9001 Internrevision miljö- och kvalitet - enligt ISO 14001 och ISO 9001 Göteborgs Stads Upphandlings AB Anna Lundeen anna.lundeen@canea.se 2016-05-17 Packhusgatan 6 SE-411 13 Göteborg Folkungagatan 49 SE-116

Läs mer

Förslag till yttrande över förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 104, Skåne län Ärende 6 TN 2017/320

Förslag till yttrande över förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 104, Skåne län Ärende 6 TN 2017/320 Förslag till yttrande över förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg 104, Skåne län Ärende 6 TN 2017/320 Sida 330 av 377 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-09-01 Dnr: TN 2017/320 Tekniska nämnden

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Västernorrlands län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Västernorrlands län 2016-02-24 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna

Läs mer

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Upplägg Hastigheter i tätort idag resultat från NTFs och VTIs uppföljning Hastighetens betydelse för en

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jönköpings län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Jönköpings län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Jönköpings län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Örebro län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Örebro län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Trafiksäkerhet väg. Trafiksäkerhet väg. Översyn av etappmål och GNS Väg 29 september Johan Lindberg, Trafikverket

Trafiksäkerhet väg. Trafiksäkerhet väg. Översyn av etappmål och GNS Väg 29 september Johan Lindberg, Trafikverket Trafiksäkerhet väg Trafiksäkerhet väg Översyn av etappmål Översyn och indikatorer av etappmål till år och 2020 indikatorer med utblick till mot år 2020 2030 med och 2050 utblick mot 2030 och 2050 GNS Väg

Läs mer

HASTIGHETSEFTERLEVNAD HOS TAXI

HASTIGHETSEFTERLEVNAD HOS TAXI Foto Mark Cruz, Unsplash HASTIGHETSEFTERLEVNAD HOS TAXI Anna Vadeby, Ary P Silvano, Åsa Forsman BAKGRUND: HASTIGHETSEFTERLEVNAD Hastighetsefterlevnaden är dålig - endast 45 % håller hastighetsgränsen på

Läs mer

Remiss av Trafikverkets förslag till nya hastighetsgränser på väg E4 i Norrbottens län

Remiss av Trafikverkets förslag till nya hastighetsgränser på väg E4 i Norrbottens län REMISS Luleå 2010-05-31 Enligt sändlista Ärendenr: TRV2010/53834 A Trafikverket Box 809 971 25 Luleå Besöksadress: Sundsbacken 2-4 Telefon: 0771-921921 www.trafikverket.se lulea@trafikverket.se Richard

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss Dnr Sida 1 (8) 2016-03-08 Handläggare Christina Akbar 08-508 260 41 Till Trafiknämnden 2016-06-16 Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen. Beslut om remiss Förslag

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Karta som visar aktuella sträckor, se bilaga 1.

Karta. Bakgrund och målbild. Karta som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Trafikverket Region Öst Marie Holms Trafikmiljö Besöksadress: Tullgatan 8 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se marie.holms@trafikverket.se Direkt: 010-123 25 60 Beredningsunderlag till förslag om

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

Trafiksäkerhet landsväg före ändring

Trafiksäkerhet landsväg före ändring Trafiksäkerhetseffekter av nya hastighetsgränser Karl-Lennart Bång, KTH Bakgrund Regeringsuppdrag 2008 till Vägverket att utreda effekter av att ändra hastighetsgränserna från nuvarande 50 70 90 110 km/h

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1.

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. TDOK 2010:26 Mall_Brev v.3 (Fastställd av ) 1(11) Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg E6, Hallands län och konsekvensutredning enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner förslag till justerade hastighetsgränser på Västerbron och Centralbron.

Förslag till beslut. 2. Trafik- och renhållningsnämnden godkänner förslag till justerade hastighetsgränser på Västerbron och Centralbron. Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2013-320-02133 Sida 1 (12) Handläggare Daniel Firth 08-508 261 24 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-11-19 Översyn av hastighetsgränserna i Stockholm. Redovisning av pilotområden

Läs mer

SÄKRA BARNENS TRAFIKMILJÖER!

SÄKRA BARNENS TRAFIKMILJÖER! SÄKRA BARNENS TRAFIKMILJÖER! Översyn av verktyg för (digitala) skolvägsutredningar Katarina Evanth Transportforum 2019 SÄKRA BARNENS TRAFIKMILJÖER! SKYLTFONDENPROJEKT Kartläggning av kommuners användning

Läs mer

Regionala systemanalyser

Regionala systemanalyser PM 2008-06-02 Regionala systemanalyser Jämställdhetsperspektiv: funktioner - åtgärder Jämställdhet i investeringsplaneringar handlar om att: Både män och kvinnor ska kunna påverka fördelningen av samhällets

Läs mer

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun

Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö. Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Effekter på landsbygd: Hastigheter Trafiksäkerhet Miljö Anna Vadeby, Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya, Arne Carlsson Urban Björketun Delprojektet syftar till att redovisa 1. Verkliga hastighets- och tidsavståndsförändringar

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 13 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Kronobergs län TRV

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplanenämnden PROTOKOLL 7/2017 2017-12-07 21 TRN 2017-0012 138 Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen TRN 2017-0120 Ärendebeskrivning

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/86131

Ärendenr: TRV 2012/86131 Mall Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-11-30 Trafikverket Region Mitt Fredrik Jansson SMt 010-1235940 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se fredrik.h.jansson@trafikverket.se Beredningsunderlag

Läs mer

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707)

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) 1 (4) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) Ärendebeskrivning I ärendet behandlas svar på remiss från landstingets

Läs mer

Så här gjorde Falun Borlänge

Så här gjorde Falun Borlänge Nya hastighetsgränser i tätort: Så här gjorde Falun Borlänge Ett samarbetsprojekt med Rätt hastighet för en attraktiv kommun Idéskrift Rätt hastighet för en attraktiv kommun Flera kommuner genomför hastighetsöversyner.

Läs mer

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning NTF RAPPORT 2017:1 Hastighetsmätningar och ökad polisövervakning på fem platser inom Polisregion Väst www.ntf.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Trafikskadade rapporterade via STRADA Sjukvård - dess betydelse för kommunernas trafiksäkerhetsarbete

Trafikskadade rapporterade via STRADA Sjukvård - dess betydelse för kommunernas trafiksäkerhetsarbete Trafikskadade rapporterade via STRADA Sjukvård - dess betydelse för kommunernas trafiksäkerhetsarbete Kristina Mattsson Claes Johansson 1 Syfte: Undersöka hur kommunerna använder sjukvårdsdata för att

Läs mer

Generella övergripande synpunkter och förslag på omskyltning för sänkta hastigheter i Dalarnas län

Generella övergripande synpunkter och förslag på omskyltning för sänkta hastigheter i Dalarnas län Till trafikverket@trafikverket.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar ärende TRV 2016/19427 Förändringar i hastighet i Sveriges 21 län, SMC, har gått igenom förslaget från Trafikverket och respektive

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/61420 2016-09-29 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Sveriges

Läs mer

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74 Kommittédirektiv Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås Dir. 2010:74 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juli 2010 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt beredning,

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Värnamo kommun Miljö-

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427)

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427) Yttrande Sida 1 av 5 Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard (TRV 2016/19427), regional planupprättare och regionalt utvecklingsansvarig i länet,

Läs mer

Nollvisionen, hastigheterna och samhällsekonomin. Föredrag vid VTIs och KFBs Transportforum januari 1999 i Linköping.

Nollvisionen, hastigheterna och samhällsekonomin. Föredrag vid VTIs och KFBs Transportforum januari 1999 i Linköping. Gunnar Carlsson 999--4 NTF Nollvisionen, hastigheterna och samhällsekonomin. Föredrag vid VTIs och KFBs Transportforum 3-4 januari 999 i Linköping.. Bakgrund och frågeställning En tillräckligt låg hastighet

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Dalarnas län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Dalarnas län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Dalarnas län 2016-02-25 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas

Läs mer

Nya hastighetsgränser

Nya hastighetsgränser Trafikutskottets betänkande 2006/07:TU15 Nya hastighetsgränser Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2006/07:73 Nya hastighetsgränser samt tre följdmotioner. I propositionen

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/44550 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

Tjänstemän Josefin, stadsbyggnadschef Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör. Underskrifter Sekreterare...

Tjänstemän Josefin, stadsbyggnadschef Linda Larsson, gatuchef Nina Andersson, trafikingenjör. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2016-5 Sammanträdesdatum 2016-06-08 Sammanträdestid 08.30-09.15 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Christer Norrman (M), ordförande Agneta Åkerberg (C) Övriga förtroendevalda Tjänstemän Josefin,

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version. Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN RÄTT FART I HUDDINGE Sammanfattad version Datum 28 februari 2012 Diarienummer GK-2011/82 1 RÄTT FART I HUDDINGE Riksdag och regering beslutade den 2 maj 2008 om

Läs mer

Hastighetsplan för Värnamo kommun

Hastighetsplan för Värnamo kommun Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Hastighetsplan för Värnamo kommun Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2015-02-17 Beställare: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Trafikverket här börjar resan!

Trafikverket här börjar resan! Trafikverket här börjar resan! Den 1 april 2010 startar Trafikverket. Då avvecklas Banverket, Vägverket och SIKA. Trafikverket kommer att ansvara för den samlade långsiktiga infrastrukturplaneringen. Det

Läs mer

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län TJÄNSTESKRIVELSE Datum Dnr 2016-08-10 16-040 Regionstyrelsen Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Trafikverket vill genom en remissprocess i två steg inhämta

Läs mer

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9 Våren 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Syfte... 2 3. Metod... 2 4. Resultat... 3 5. Jämförelse mellan resultaten 2009 och 2015...

Läs mer

PM. Hastighetsplan 2010

PM. Hastighetsplan 2010 KIRUNA KOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET PM. Hastighetsplan 2010 Kiruna tätort Trafikingenjör Joel Ahlquist 2010-06-03 PM. Hastighetsplan Kiruna C 2010 1. Bakgrund Det nya hastighetssystemet trädde ikraft

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 143, hos RPS i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 143, hos RPS i Stockholm Ärendenr: TRV 2013/1491 Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2013-11-18 Minnesanteckningar

Läs mer

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning

Karta. Bakgrund och målbild. Kartor som visar aktuella sträckor, se bilaga 1. Beredningsunderlag och Konsekvensutredning Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2012-10-01 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 149 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 149 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(8) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 149 inom Gotlands län. Hammars Ir evik Kappels hamn 688 Fårösund Burge Lic k er s hamn 149 670

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

ATK Årsrapport 2011 Trafiksäkerhetskameror

ATK Årsrapport 2011 Trafiksäkerhetskameror ATK Årsrapport 2011 Trafiksäkerhetskameror Ett samarbete mellan Trafikverket och Polisen Titel: ATK Årsrapport 2011 Publikationsnummer: 2012:187 Utgivningsdatum: April 2013 Utgivare: Trafikverket Layout:

Läs mer

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering

Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering Bilaga 4 PM Enkätundersökning om länsstyrelsens roll i kommunal avfallsplanering 1 Bakgrund Naturvårdsverket arbetar med revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan.

Läs mer

Från vänster: Maria Nordqvist, Catharina Elmsäter-Svärd och Jesper Christensen.

Från vänster: Maria Nordqvist, Catharina Elmsäter-Svärd och Jesper Christensen. Från vänster: Maria Nordqvist, Catharina Elmsäter-Svärd och Jesper Christensen. Session 61, VTI:s Transportforum 9 januari 2014 Bakgrund Majoriteten av motorcyklisterna är trafiksäkerhetsmedvetna trafikanter.

Läs mer

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta.

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Dokument 2 Gunnar Carlsson 1998-4-28 NTF-kansliet Rev 23-9-5 Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Hastighetens betydelse för olycksrisken och olyckornas konsekvenser har visats i en stor mängd

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/33545

Ärendenr: TRV 2012/33545 Trafikverket Region Öst Stefan Tykesson Samhälle Besöksadress: Tullgatan 8 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se stefan.tykesson@trafikverket.se Direkt: 010 123 57 72 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/56808 2016-09-29 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Kollektivtrafikmyndigheten

Läs mer

Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson

Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson Bakgrund Omkring år 2000: Vägverket sökte möjligheter för att öka

Läs mer

Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard i Hallands län, Dnr TRV 2016/19427

Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard i Hallands län, Dnr TRV 2016/19427 Till trafikverket@trafikverket.se Jimmy.janske@trafikverket.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard

Läs mer

Yttrande till Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning på väg 691, Vitå och Jämtön

Yttrande till Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning på väg 691, Vitå och Jämtön Tekniska nämnden 2011 09 29 96 290 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 09 15 94 254 Dnr 2008/321.291 Yttrande till Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning på väg 691, Vitå och Jämtön Bilaga: Remiss, Länsstyrelsen

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län REMISS 2016-12-08 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/106106 Trafikverket Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 gunlog.magnusson@ trafikverket.se Förslag

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 12 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Jönköpings län TRV

Läs mer

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 148 inom Gotlands län.

Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 148 inom Gotlands län. Beredningsunderlag 1(8) Datum: Beteckning: Beredningsunderlag till förslag om hastighetsföreskrifter på väg 148 inom Gotlands län. Hammars Ir evik Kappels hamn Fårösund Lic k er s hamn Burge 149 Lärbro

Läs mer

Säkerheten vid vägarbeten allt sämre

Säkerheten vid vägarbeten allt sämre Säkerheten vid vägarbeten allt sämre Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning som Novus gjort bland Sekos vägarbetare. Seko har för tredje gången låtit Novus

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Kronoberg län

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Kronoberg län Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Kronoberg län 2016-01-31 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

MARKÖR. Malmö Airport. Undersökning Grannar. Malmö Airport: Grannar februari 2010

MARKÖR. Malmö Airport. Undersökning Grannar. Malmö Airport: Grannar februari 2010 Malmö Airport Undersökning Grannar 2010 Presentation Om undersökningen Resultat - Bakgrundsfrågor - Arbete och flygplatsen - Attityder Sammanfattning/Slutsats Om undersökningen Postala enkäter som skickades

Läs mer

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo.

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. ATT KÖRA MED FARTKOLLARE I BILEN 1. Hur är det att ha en fartkollare

Läs mer

Frågor och svar Datum: 2007-02-02 Reviderad 2007-02-07, 2007-02-23

Frågor och svar Datum: 2007-02-02 Reviderad 2007-02-07, 2007-02-23 Försök med 40 och 60 km/tim i tätort Frågor och svar Datum: 2007-02-02 Reviderad 2007-02-07, 2007-02-23 Praktisk information kring projektet Tidplan 15/3-2007 Sista dag för ansökan om undantag från VVFS

Läs mer

Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA

Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA 1(6) Handledning analys av omskyltad hastighet i EVA Denna handledning innehåller rekommendationer hur hastighetsförändringar ska analyseras med EVA-verktyget. Bakgrund Effekter av omskyltade hastigheter

Läs mer

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar)

Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Uppföljning av hastighetsmätningar på landsbygd, etapp 1 (nationella vägar) Anna Vadeby Åsa Forsman Mohammad-Reza Yahya VTI är projektledare för utvärderingsprojektet som genomförs tillsammans med Vectura

Läs mer

Regeringens proposition 2006/07:73

Regeringens proposition 2006/07:73 Regeringens proposition 2006/07:73 Nya hastighetsgränser Prop. 2006/07:73 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 mars 2007 Maud Olofsson Åsa Torstensson (Näringsdepartementet)

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/53913 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer