Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare"

Transkript

1 1(18) Version 1.0 Skapad av Malin Tinjan, kansliavdelningen Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare Processen att Skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare består av sju delprocesser. Processen initieras av att någon har en idé om en e-tjänst, av den årliga verksamhetsplaneringen eller av ett behov av att revidera en befintlig e-tjänst. Det värde/resultat som processen ska leverera är en välanvänd och fungerande e-tjänst som är i drift. Processen med dess delprocesser och beskrivning ska användas i så stor utsträckning som möjligt. Genom att följa den kommungemensamma processen blir det enkelt att komma igång med nya e-tjänster och energin kan läggas på själva arbetet med att skapa e-tjänster istället för på att skapa formen runtomkring och e-tjänsterna får en högre kvalitet.

2 2(18) Inventera behov av utveckling av e-tjänst 1.1 Ledningsgruppen/staben tillsammans med verksamheten ansvarar för att löpande inventera behov av utveckling eller vidareutveckling av e-tjänster eller i samband med den årliga verksamhetsplaneringen. Det görs genom att utreda behov av e-tjänster både inom verksamheten och hos verksamhetens mottagare 1. Ledningsgruppen kan också inventera verksamhetens arbetssätt i syfte att identifiera arbetssätt som går effektivisera och tjänster eller ärenden som går att digitalisera. Ledningsgruppen bör ta hänsyn till möjligheterna att samverka kring utveckling av e-tjänster, både inom kommunen och med andra organisationer. Målet är att identifiera vad som behöver utvecklas. Tips! En framgångsfaktor för e-tjänsteutveckling är kunskap om faktiska behov och deras omfattning. Det innefattar kunskap om målgruppens beteende, uppfattning om dagens verksamhet och hur hen tillgodogör sig kommunens service. Verksamheten får oftast reaktioner från användare som är nöjda eller missnöjda med servicen. Dessa synpunkter är viktiga och ska tas tillvara och integreras i verksamhetsutvecklingen. Det är bra att löpande samla in synpunkter och idéer, ta tillvara klagomål, göra återkommande målgruppsunderökningar och ha en aktiv omvärldsbevakning. Vill du få mer tips om behovsanalys se Modell för behovsanalys. 1 Det som i vardagligt tal kan kallas kund, dvs de som tar emot kommunens tjänster. Med andra ord de vi finns till för.

3 3(18) Tips! Ett sätt att inventera arbetssätt är genom processkartläggningar. En processkartläggning av en idag-process visar nuläget och dess förbättringspotential. En processkarta kan också användas för att i efterhand mäta och utvärdera om förväntade nyttor har realiserats. Genomförs e- tjänsteutveckling i projektform är en processkarta ett stöd för att utvärdera projekt- och effektmål. Vill du få mer vägledning i arbetet med processkartläggning se Processkartlägga för att skapa användarvänliga e-tjänster. Beställare/e-tjänsteägare ansvarar för att definiera nyttor för tänkta e-tjänster. Genom att fundera över olika lösningar, utifrån vad som ska göras för att behovet ska tillgodoses, tillsammans med en definierad målgrupp (samhällsnytta) kombinerat med den interna nyttan (förvaltningsnyttan), ökar sannolikheten att man gör rätt saker snarare än att man gör saker rätt. Tips Om följande sju frågor kan besvaras skapas goda förutsättningar för att lyckas med nyttorealisering: Vad är nyttan? Vilka mätetal ska användas för att följa upp realiseringen av nyttan (nuläge och nyläge)? Hur ska nyttan realiseras? Vem ska realisera den? När förväntas nyttan uppkomma? Hur ska nyttan följas upp? Vem ansvarar för uppföljningen? För att kunna fatta beslut om att satsa på en e-tjänst bör en kostnadskalkyl tas fram som grund. Gör en kostnadskalkyl på För mer information om nyttorealisering se E-delegationsnämndens Vägledning i nyttorealisering Beställare/e-tjänsteägare ansvarar för att identifiera de juridiska och tekniska krav som behöver ställas på e-tjänsten. Genom att identifiera juridiska och tekniska krav tidigt i processen så är det lättare att undvika överraskningar som kan stoppa eller fördröja projektet. Om en e-tjänst ställer höga tekniska eller juridiska krav bör det vara utrett innan beslut om att utveckla en e-tjänst tas.

4 4(18) Beställare/e-tjänsteägare ansvarar för att en kort sammanställning (en förstudie) görs av det som kommit fram som fungerar som underlag och prioritering inför beslut om utveckling av e-tjänster. Sammanställningen ska definiera vad som ska göras, vilka behov som ska tillfredsställas och vilka nyttor som ska eftersträvas och vad som krävs för att det ska hända samt vilka resurser som krävs. Se Prioriteringsstöd för utveckling genom PICK-chart. 2. Fatta beslut om att utveckla e-tjänst Ledningsgruppen/staben fattar beslut om vilka e-tjänster som ska utvecklas samt tillser att tillräckliga resurser finns för kommande utveckling. Ledningsgruppen bestämmer om tillvägagångssätt och deadline för utveckling av e-tjänsten. Med det menas om utvecklingen ska ske i projektform eller som löpande verksamhetsutveckling. Andra ställningstaganden är om kravställning ska göras genom att vända sig till målgrupp och om testgrupp ska användas för att testa e-tjänsten innan lansering. Ledningsgruppen tillsammans med e-tjänsteägaren utser en förvaltare av e- tjänsten. Ledningsgruppen fattar beslut om förändrat arbetssätt hos verksamheten som en följd av att e-tjänsten utvecklas, detta för att kunna hämta hem effektiviseringsvinster och nå beräknad nytta.

5 5(18) Tips! Förändrat arbetssätt handlar alltså om att svara på frågan vad ska vi sluta eller börja göra efter att vi har utvecklat e-tjänsten? När en ska besluta om nya arbetssätt efter införande av e-tjänst är det bra att identifiera om det kommer finnas olika processer beroende på medborgarens valda kontaktväg eller om andra kanaler kan avvecklas. Det är oftast billigare, effektivare och tydligare att hantera ett mindre antal kontaktvägar. Om det finns flera parallella processer är det viktigt att de är synkroniserade så att ett ärende hanteras på ett likvärdigt sätt oavsett kontaktväg. Det är också viktigt att en medarbetare som svarar på en fråga om handläggningen också känner till hur e-tjänsten fungerar. Frågor som kan ställas i detta skede är: Vem är processägare? Vem är e-tjänstansvarig? Vilka roller involveras? Vilka rutiner ska vi ha internt? Finns det budget avsatt för drift, förvaltning samt eventuell framtida utveckling av e-tjänsten? 3. Förbereda utveckling och införande av e-tjänst I denna delprocess ligger fokus på hur e-tjänsten ska designas, tas fram och föras in parallellt med, eller ersätta ett befintligt arbetssätt. Nu är det lämpligt att starta upp ett projekt om utvecklingen ska göras i projektform. Se projektmodell på Kumlaportalen under Hjälpredan/Jobba i projekt.

6 6(18) Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att sammankalla berörda för att identifiera krav på e-tjänst. Utgångspunkten är den förstudie som gjordes inför beslut om utveckling. Målet är att ta fram ett designförslag som består av en visuell prototyp samt en övergripande beskrivning av hur e-tjänsten ska utformas och vilka steg och frågor den ska bestå av. Här är det lämpligt att i ett tidigt skede stämma av med redaktör och förvaltningsledare för att diskutera utseende och design av e-tjästen så att den följer ett enhetligt formspråk för kommunen. Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att en detaljerad kravspecifikation tas fram för själva framtagandet av e-tjänsten. Den ska innehålla exakta kravuppgifter för utveckling med en beskrivning av funktionalitet. Detta bör göras tillsammans med kravställare. Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att ta fram mål och mått för mätning av e-tjänsten. Tips Frågor som bör ställas är: Hur skapar vi ett tydligt och guidat flöde i e-tjänsten så att den upplevs så enkel som möjligt för användaren? Vilka frågor ska vara obligatoriska? Vilka frågor ska vi besvara på respektive steg? Vilken ordning på frågorna är bäst för användaren? Vilka begrepp i blanketten kan vara svåra att förstå för målgruppen? Påverkar användarens val i ett visst steg utformningen av nästkommande steg? När ska ärenden gallras och hur ska dokument arkiveras? Vad bör användaren veta innan de börjar använda e-tjänsten? Ska en beskrivning av processen samt förväntade handläggningstider tas fram och publiceras tillsammans med e-tjänsten? Beställare/e-tjänsteägare ansvarar för att fastställa designförslaget, den detaljerade kravspecifikationen och mål och mått för mätning av e-tjänst.

7 4. Bygga och testa e-tjänst 7(18) Utvecklare bygger e-tjänst utifrån fastställd kravspecifikation. Guider för hur du bygger e-tjänster finns via Testare testar e-tjänstens funktionalitet. Det som bör testas är tjänstens funktionalitet och flödet enligt olika scenarios. Avsluta genom att skicka ett godkännande till utvecklare. Tips Involvera målgrupper eller Servicecenter i utvecklingen genom användbarhetstester. Förankra förslag bland nyckelpersoner och grupper och glöm inte den interna förankringen. Testa genom att: använda olika inloggningstyper, olika personnummer och olika e- legitimationer fylla i fel uppgifter, hoppa över uppgifter, ändra efteråt, kontrollera samtliga felmeddelanden, testa olika beteenden Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att redaktör kvalitetsgranskar e- tjänst så att den stämmer med kommungemensamma policys, kvalitetskrav och lämplig nivå av användarvänlighet. Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att e-tjänsten testas på utvald grupp i det fall det finns beslut om att använda testgrupp från ledningsgruppen i aktivitet Besluta om resurser och tillvägagångssätt för utveckling av e-tjänster i delprocess Inventera behov av att utveckla e-tjänst. Beställare/e-tjänsteägare godkänner e-tjänst och beslutar om lanseringsdatum för e-tjänst.

8 8(18) 5. Förbereda lansering och publicera e-tjänst Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att tillsammans med förvaltare för e-tjänst och förvaltningsledare för e-tjänsteplattformen skapa och tilldela berörda roller lämpliga behörigheter i e-tjänsteplattformen. Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att ta fram och revidera redaktionellt material som har med ärendet att göra. Det kan vara på kumla.se, i e-tjänstens beskrivningar eller tryckt material. Med det menas att se över och ta bort äldre, byråkratiska texter som är svåra att förstå och ersätta med pedagogiska och kortfattade texter som passar medborgaren. Det är också bra att ta fram och publicera frågor och svar runt aktuell process/tjänst. Det leder både till nöjdare medborgare och till färre frågor till kommunen. Kumla kommun strävar efter att ersätta broschyrer och tryck med digitalt material som är lätta att komma åt, sprida, revidera och skriva ut om så behövs. Det är i många fall lämpligt att även processen för hur handläggningen av ärendet går till publiceras på webben i samband med lanseringen av e-tjänsten. Den kan visas i form av vilka huvudmoment som finns i processen för handläggningen av ärendet, till exempel ankomstregistrering, handläggning och beslut. Till detta kopplas uppskattade handläggningstider i antal dagar för varje moment. Detta gör att medborgaren inte behöver titta i brevlådan eller ringa in till kommunen för att få reda på när ärendet kommer att vara klart. Här kan det vara lämpligt att rådfråga redaktör. Tips! Ta fram pedagogiska och informativa texter samt kontaktuppgifter Publicera vanliga frågor och svar, uppdatera vid behov efter lansering Uppdragsledare/projektledare tillsammans med förvaltare av e-tjänst utbildar berörda medarbetare i hantering av e-tjänst samt förankrar nytt arbetssätt hos berörda medarbetare.

9 9(18) Uppdragsledare/projektledare skapar användarstöd samt informationsmaterial för mottagare av e-tjänst. Ta hjälp av Förvaltningsledare e-tjänsteplattform eller IKT-pedagog på IT-service vid behov. Här är det bra att utveckla guider som stöd via Uppdragsledare/projektledare marknadsför e-tjänst med stöd av redaktör. Redaktör publicerar e-tjänst på lanseringsdatum. Uppdragsledare/projektledare ansvarar för att beställa publicering i god tid innan lansering. 6. Förvalta e-tjänst Uppdragsledare/projektledare överlämnar ansvaret för utvecklad e-tjänst till beställare/e-tjänsteägare och förvaltare av e-tjänst för att ingå i reguljär drift och förvaltning. Om utvecklingen av e-tjänst gjorts i projektform avslutas projektet och rapportering och sammanställning görs enligt Kumla kommuns projektmodell som återfinns på Kumlaportalen under Hjälpredan/Jobba i projekt. Förvaltare av e-tjänst sköter den dagliga driften och kontrollerar att e-tjänsten fungerar. Förvaltare av e-tjänst tillsammans med verksamheten kontrollerar att information om e-tjänsten är aktuell och finns tillgänglig på kumla.se. Handläggare, e-tjänsteägare och andra som är inblandade i processen bistår förvaltaren med information och behov av utveckling. E-tjänsteägare tillser att nytt beslutat arbetssätt används som följd av införande av e-tjänst. Det innebär tillse att gamla blanketter tas bort, att handläggare arbetar för ett ökad nyttjande av e-tjänsten osv. Målet är att hämta hem nyttan och effekten av utvecklingen av en e-tjänst. Handläggare använder och marknadsför e-tjänsten gentemot mottagarna.

10 10(18) 7. Följa upp och utvärdera e-tjänst Förvaltare av e-tjänst mäter e-tjänst enligt fastställda mål, mått och intervaller samt samlar systematiskt och löpande in förbättringspotential med e-tjänst från verksamhet och mottagare. Förvaltare av e-tjänst analyserar och sammanställer mätresultat och presenterar resultatet för ledningsgruppen/e-tjänsteägare. I det fall resultatet visar på ett behov av att vidareutveckla e-tjänst och presenteras det för e- tjänsteägare eller ledningsgrupp som fattar beslut om utveckling. I det fall en e-tjänst är i behov av revidering börjar man om och väljer de delar i processen Skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare som är lämpliga vid revideringen.

11 Bilaga processkartor 11(18)

12 12(18)

13 13(18)

14 14(18)

15 15(18)

16 16(18)

17 17(18)

18 18(18)

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Skolinspektionens processorienterade arbetssätt

Skolinspektionens processorienterade arbetssätt Skolinspektionens processorienterade arbetssätt 1 Bakgrund och syfte Skolinspektionen har beslutat att införa ett processorienterat arbetssätt i syfte att höja verksamhetens effektivitet och kvalitet och

Läs mer

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser.

Styrande dokument. Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering. Stadens nämnder och styrelser. Styrande dokument Göteborgs Stads riktlinje för nyttorealisering avseende digitalisering 2Detta dokument gäller för Stadens nämnder och styrelser 3BDokumenttyp Riktlinje 4BFastställd/upprättad 2017-xx-xx

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL

Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL Digitalisering är en förutsättning för att klara framtidens välfärd Brist på arbetskraft Inte råd att låta bli Invånarna förväntar sig det Digitalisering är många saker

Läs mer

Extern kommunikationsstrategi

Extern kommunikationsstrategi Extern kommunikationsstrategi Gäller från november 2017 Version 2.0 1 (8) Innehåll 1 Avgränsningar... 2 2 Långsiktigt mål... 2 3 Syfte med kommunikationsstrategin... 2 4 Kondenserad strategi... 2 5 Varumärke

Läs mer

Processbeskrivning Avveckling

Processbeskrivning Avveckling ProcIT-P-021 Processbeskrivning Avveckling Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av Sven Arvidson 2012-06-20 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Avvecklingsprocessen

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen

Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen ProcIT-P-023 Roller och samverkansstruktur Kvalitetsstyrningsprocessen Lednings- och kvalitetssystem IT-avdelningen Fastställd av Sven Arvidson 2013-07-03 Innehållsförteckning Versionshistorik 3 Inledning

Läs mer

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-11-10 203 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning...4 1 Inledning...4 1.1 Definition...4

Läs mer

Processpecifikation för Process Utveckla process

Processpecifikation för Process Utveckla process Processpecifikation 2015-10-21 Processpecifikation för Process Utveckla process Version 1.0 Fastställd den 21 oktober 2015 av processägare Patrik Granström 1 (5) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation...

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

Skiss Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer

Skiss Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer BILAGA Sida 1 (9) Förstudie - digitalisering av överförmyndarförvaltningens processer Datum 2016-08-09 Ansökande verksamhet Överförmyndarförvaltningen Beställare 1 Håkan Andersson Berörd verksamhet Överförmyndarförvaltningen

Läs mer

Processorienterad arkivredovisning enligt RA-FS 2008:4

Processorienterad arkivredovisning enligt RA-FS 2008:4 Processorienterad arkivredovisning enligt RA-FS 2008:4 Karolina Adell, Arkivarie Tieto, Public 360 Karolina.adell@tieto.com Agenda Vad innebär det att redovisa information enligt RA-FS 2008:4? Tips på

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

HELSINGBORG KONTAKTCENTER

HELSINGBORG KONTAKTCENTER STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN K O N T A K T C E N T E R SID 1(5) HELSINGBORG KONTAKTCENTER OCH AKTIVITETSPLAN 2013 Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 helsingborg@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Verksamhetsplan. för IT. Diarienummer: Ks2014/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för IT. Diarienummer: Ks2014/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2014/0101.005 Verksamhetsplan för IT Gäller från: 2014-05-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2014-04-08 Utarbetad av: IT-chef Revideras senast: 2018-12-31 Version:

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

Processpecifikation för Hantera mallar och blanketter

Processpecifikation för Hantera mallar och blanketter Processpecifikation 2016-05-19 Processpecifikation för Hantera mallar och blanketter Version1.0 Fastställd av processägare Patrik Granström den 16 juni 2016 1 (6) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation...

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-10 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-02-07 Standardiserade arbetssätt

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Vässa IT-stödet i administrativa processer

Vässa IT-stödet i administrativa processer FOU-FONDEN FÖR FASTIGHETSFRÅGOR Vässa IT-stödet i administrativa processer ETT PILOTPROJEKT MELLAN UPPSALA KOMMUN OCH UPPSALAHEM 1 Förord Är det krångligt att införa nya IT-system i verksamheten? Är det

Läs mer

Bild Riktlinjer för styrdokument

Bild Riktlinjer för styrdokument Bild Riktlinjer för styrdokument Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige 2013-04-24, 49 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Processpecifikation för Hantera projekt

Processpecifikation för Hantera projekt Processpecifikation 2016-11-29 Processpecifikation för Hantera projekt Version 1.0 Fastställd den 1 december 2016 av processägare Ronny Kihlander 1 (7) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation... 3 1.1

Läs mer

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE

PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE MITTUNIVERSITETET Styrdokument PLAN WEBBORGANISATION MIUN.SE DNR MIUN 2013/1089 Publicerad: 2013-06-27 Beslutsfattare: Universitetsdirektör Yasmine Lindström Handläggare: Kicki Strandh Beslutsdatum: 2013-06-19

Läs mer

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete 5-stegsguide Till ett effektivt digitalt samarbete Fem steg till ett effektivt samarbete med digitala tjänster Idag finns en mängd digitala verktyg, tjänster och plattformar som hjälper oss att samarbeta

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9

Innehåll. pm3 licens pm3 modellbeskrivning Stöd för tillämpning 7. Stöd för kompetensutveckling 9 pm3 licens 2018 pm3 licens 2018 5 pm3 modellbeskrivning 2018 6 Stöd för tillämpning 7 Stöd för kompetensutveckling 9 4 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 5 pm³ Licens 2018 pm³ Licens 2018 lanseras i december

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projektstyrningsmodell

Projektstyrningsmodell HANDBOK PROJEKTSTYRNING Projektstyrningsmodell En handbok för Örebro kommun Version 2.0 Örebro kommun 2019-05-17 Ks 584/2019 orebro.se Innehåll Inledning... 4 En kommungemensam projektstyrningsmodell...

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen

Handlingsplan för arbetet med barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen Handlingsplan för arbetet med barnkonventionen i Kristianstads kommun 2019 Antagen av Kommunstyrelsen 2019-01-23 Innehållsförteckning Syfte...3 Utvärdering av handlingsplanen...3 Organisation, genomförande

Läs mer

Förvaltningsövergripande och utvärderingsbara mål för Mittköpings skolors och förskolors arbete med digitaliseringen 1

Förvaltningsövergripande och utvärderingsbara mål för Mittköpings skolors och förskolors arbete med digitaliseringen 1 Förvaltningsövergripande och utvärderingsbara mål för Mittköpings skolors och förskolors arbete med digitaliseringen 1 Att använda digitala verktyg och resurser borde idag vara naturaliserat för såväl

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU

RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU Bakgrund Marks kommuns riktlinjer för internationellt arbete och samarbete inom EU är grunden för kommunens internationella

Läs mer

Från rutinpärm till digitala processer

Från rutinpärm till digitala processer Från rutinpärm till digitala processer MVTe-mässan 2017 2017-01-23 Agenda Bakgrund: varför, vad hade vi, vad har vi idag Visning av Fyren Hur gjorde vi? Norrtälje kommun Norrtälje kommun ligger i Stockholms

Läs mer

IT och användbarhet. KIA-projektet. Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia. Uppsala universitet

IT och användbarhet. KIA-projektet. Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia. Uppsala universitet IT och användbarhet KIA-projektet Kvalitet i (IT-)användning http://www.it.uu.se/research/kia Uppsala universitet Projektet KiA Kvalitet i användning (KiA) Syftet är att förbättra användbarhet och nytta

Läs mer

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 1 I hemmet med meningen i kommunen, i och i närheten av bostaden. 1 (8) Innehållsförteckning 1 Syfte och omfattning...

Läs mer

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering?

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Hur får man 20 000 anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Att få alla att arbeta mot samma mål och åstadkomma verklig förändring i verksamheten. Johanna Fransson, projektledare Stadskontoret

Läs mer

Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster. kommunal verksamhetsutveckling

Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster. kommunal verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling och sambruk av kommunala e-tjänster Agenda 18/12 9.30-9.40 9.40-10.00 10.00-10.50 Bensträckare 11.00-12.00 Lunch 13.00-13.40 13.40-14.00 14.00-14.15 14.15-15.15 Kaffe 15.15-15.30

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion

Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Missiv 1(1) Kommunstyrelsens förvaltning 2016-01-29 KS/2014:380 Handläggare Carina Stolt Tfn 0142-851 11 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Systematiskt effektiviseringsarbete - svar på motion Bakgrund

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen Datum 2014-03-27 1(7) Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för en Utveckla e-tjänster En dörr in Gemensam inlämningspunkt Regeringsuppdrag att inrätta en gemensam inlämningsfunktion

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Vägledning 1.0 Anslutning till Mina meddelanden

Vägledning 1.0 Anslutning till Mina meddelanden Vägledning 1.0 Anslutning till Mina meddelanden Anna Gillquist Avdelningen för digitalisering SKL Vägledning Utvärdera, planera och starta anslutning till MM Kompletterande dokument Ramverk Dokumentstruktur

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Processtyrning, riktlinje

Processtyrning, riktlinje Riktlinje Process: 1.2.3.4 RGK Hantera processer och processtyrning Område: Giltig fr.o.m: 2018-09-17 Faktaägare: Carl Mölstad, Ekonomi- och planeringsavdelningen Fastställd av: Martin Myrskog, Regiondirektör

Läs mer

Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet

Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Oktober 2010 Ove Axelsson Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING.........3 INLEDNING......4

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Scouternas valberedning

Scouternas valberedning Scouternas valberedning Arbetsplan 2017-2018 Dokumenthistoria Version Förändring Datum Författare 00.01 Dokumentet skapades 2017-04-15 MH, AJ 01.00 Beslutad vid möte i valberedningen 2017-07-10 AJ Valberedningens

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-01-22 HD 2017:15 Dnr 17/646 1(6) Avdelningen för IT Elisabeth Smedberg Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH 2018 2020 KMH ska erbjuda en IT-miljö som (främjar en effektiv

Läs mer

Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ

Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ Processbaserad verksamhetsutveckling STADSBYGGNADSKONTORET MALMÖ Projektets effektmål Projektet ska leverera en processorientering som gör arbetet på SBK mer effektivt, höjer kvaliteten i beslut och ärenden,

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Behovsdriven utveckling. en vägledning

Behovsdriven utveckling. en vägledning Behovsdriven utveckling en vägledning esam Vägledning för behovsdriven utveckling 1.0 2 (84) Vägledning för behovsdriven utveckling Sammanfattning Många myndigheter använder sig idag av behovsanalyser

Läs mer

1(8) Styrdokumentshierarki. Styrdokument

1(8) Styrdokumentshierarki. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-04-24, 49 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2017-09-21, 119 3(8) Innehållsförteckning Inledning...4

Läs mer

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan Michiko Muto Mikael Österlund Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan För att offentlig sektor ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behöver vi stärka vår förmåga

Läs mer

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering Introduktion till regeringsuppdraget automatiserad ärendehantering Innehåll 1. Inledning 1 Bakgrund 2 Syfte 3 2. Förberedelser 4 Intervjuer 5 Planera för processanalyser 6 Anlita seminarieledare 6 Rapportera

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (och datum) Utvecklingsledare och MAS Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2015-01-14 Reviderad (datum

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa Dnr KS16-216 003 Riktlinjer för styrdokument 2016-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler Riktlinjer Rutiner Strategi Taxa Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 2016-08-01 Kommunchef

Läs mer

Utforma säkerhetsprocesser

Utforma säkerhetsprocesser Utforma säkerhetsprocesser www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen

Läs mer