Delårsrapport augusti 2018 Delårsrapport augusti 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport augusti 2018 Delårsrapport augusti 2018"

Transkript

1 Delårsrapport augusti 2018 Delårsrapport augusti 2018

2 Delårsrapport augusti (24) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Ekonomiskt utfall... 4 Uppföljning av kommunfullmäktiges och nämndens styrkort... 7 En jämlik skola... 7 Ett levande centrum... 7 Ett rikt kultur- och fritidsliv... 9 Goda förutsättningar för näringslivsutveckling Förebyggande arbete Ekologisk hållbar utveckling Attraktiv arbetsgivare Resurseffektivitet Uppföljning av avslutade uppdrag... 23

3 Delårsrapport augusti (24) Sammanfattning Vi syns mer, Vi samarbetar mer Under perioden har satsningar för att vända staden mot vattnet genomförts. Flertalet aktiviteter har genomförts på hamngatan, arbetet med kajförstärkning på södra kajen är under genomförande och nya bryggor längs med gästhamnen har färdigställts. Arbetet med att rusta upp centrum fortlöper och attityden bland kommuninvånarna har blivit positivare ju mer Kungsgatan och Kungstorget tar form, vilket märks bland annat på kommentarer i kommunens kanaler på sociala medier. Under perioden har förvaltningen arbetat med trygghetsröjning vid stigar och leder i de tätortsnära skogarna, som en insats för att tillgängliggöra naturen för fler människor. Genom ett välutvecklat samarbete med Arbetsmarknadsavdelningen och Vuxenutbildningen bidrar s verksamhet till minskat utanförskap och att människor kommer ut i arbete. Andelen ekologiska livsmedel ökar till följd av ett medvetet arbete inom måltidsservice. Bland annat genom arbete med menyplanering, med utgångspunkt huvudsakligen i det ekologiska utbudet. En jämställdhetsanalys av nämndens budget och verksamhet har genomförts. Analysen har särskilt fokuserat på det offentliga rummet och trygghetsskapande åtgärder. Slutsatsen är att satsningar och åtgärder som genomförts i det offentliga rummet har kommit både män och kvinnor till gagn och att resurserna är jämställt fördelade. Arbete med att utveckla myndighetsutövningen inom miljö och bygg har genomförts för att förenkla och förbättra för näringslivet. Företagare har involverats i arbetet med att revidera bestämmelser om nyttjande av allmän plats som fastställdes under våren. Framtagande av Service Level Agreement (SLA), för köp och sälj tjänster inom organisationen, är i sitt slutskede. I samband med att de politiska partierna kraftsamlade sig inför valet har nämndens verksamhet på olika sätt involverats. Framförallt när det gäller hantering av skyltar och valstugor. Förvaltningen har strävat efter en aktiv dialog utifrån riktlinjer och andra regelverk. För att förbättra samarbetet inför nästa val har behov av att se över riktlinjer för att skapa bättre tydlighet identifierats. Arbetet med dialogmöten fortsätter inom förvaltningen vilket börjar ge effekt i form av exempelvis stärkt tillit. För delårsbokslutet är avvikelsen mot budget -11,9 mkr. Avvikelsen beror främst på geoteknisk undersökning av Lyckornavägen (-2,2 mkr), ersättning till Ljungskile SK för mark till tennisbanor (-0,9 mkr), ökade kapitalkostnader till följd av komponentredovisning (-3,8 mkr) samt inköp av fastigheter till följd av skredsäkring i Ljungskile (-4,4). Ingen prognostiserad avvikelse lämnas på helåret under förutsättning att nämnden kompenseras för ökade kostnader till följd av komponentredovisning (-5,2 mkr) samt inköp av fastigheterna i Ljungskile (-4,4 mkr) i enlighet med tidigare beslut.

4 Delårsrapport augusti (24) Ekonomiskt utfall Nettokostnad tom augusti 2018 Budgeterad nettokostnad tom augusti 2018 Avvikelse mot periodiserad budget Prognosavvikelse helåret Planeringsverksamhet -6,7-6,5-0,2 0,0 Myndighetsutövning -9,3-12,3 3,0 2,0 Teknisk verksamhet -33,0-26,1-6,9 0,0 Service -1,8 1,2-3,0-2,0 Gemensam verksamhet -14,0-9,2-4,8 0,0 Kommunbidrag 61,0 61,0 0,0 0,0 Resultat -3,8 8,1-11,9 0,0 Planeringsverksamhet Utfallet för perioden är i nivå med budget och planeringsverksamheten har ingen prognostiserad avvikelse. Underskott till följd av lägre bergtäktintäkter kompenseras genom intrångsersättning till följd av att Stora Höghult gjorts om till naturreservat samt överskott inom personalbudgeten till följd av vakanta tjänster som planarkitekt. Försök att rekrytera pågår och ett omtag har behövts göras i ramavtalsupphandling av planarkitekter för att möta behovet. Myndighetsutövning Myndighetsavdelningens ackumulerade avvikelse är +3,0 mkr. Överskottet beror främst på lägre utbetalda bostadsanpassningsbidrag samt högre lantmäteriintäkter. Inom bygg- och miljöprövning har det under perioden funnits flera vakanser, varpå lönekostnader är lägre än budgeterat. Dessa vakanser är nu tillsatta. Vakanserna innebär att bygglovsintäkterna är lägre än budgeterat. Prognosen för helåret uppgår till +2,0 mkr till följd av lägre utbetalda bostadsanpassningsbidrag samt högre intäkter för lantmäteriförrättningar än budgeterat. Teknisk verksamhet Avvikelsen per augusti uppgår till -6,9 mkr. Avvikelsen beror främst på ökade kapitalkostnader till största del till följd av komponentredovisning (-3,8 mkr), lägre intäkter än budgeterat inom byggservice samt mer kostnader för reparationer av fastigheter än budgeterat. Under förutsättning att nämnden kompenseras för ökade kostnader till följd av komponentredovisning (-5,2 mkr på helåret) prognostiseras ingen avvikelse på helåret för den tekniska verksamheten. Det finns osäkerheter kring hur stor del av det planerade underhållet som belastar investeringsbudgeten respektive kostnadsbudgeten (2017 överskreds kostnadsbudgeten för planerat underhåll med ca 6 mkr). Planerat underhåll under 0,35 mkr kostnadsförs på resultatet och övriga delar belastar investeringsbudgeten som en reinvestering.

5 Delårsrapport augusti (24) Service Serviceverksamheten redovisar ett underskott mot periodens budget (-3,0 mkr). Lokalvårdsverksamheten följer budget medan avvikelser finns inom måltidsservice och facilitet och fordon. Avvikelsen per augusti beror främst på att intäkterna inte motsvarar kostnaderna när det gäller måltidsservice verksamhet. Digitaliseringen har krävt inköp av totalt ca 45 nya datorer i verksamheten. Under perioden har verksamheten haft merkostnader till följd av avvikande koster som inte har debiterats till kund. Renovering av centralköket Äsperöd har lett till merkostnader för verksamheten på grund av ökade transporter och bemanning. Under perioden har matsvinnet ökat till följd av Listeriautbrott samt flertalet kyl- och fryshaverier. Facilitet och fordon har inte kunnat överta bilar i den utsträckning som planerats till följd av bevattningsförbudet som Västvatten införde under sommaren vilket lett till att bilarna inte kunnat tvättas och därför inte kunnat besiktigas inför övertagande. Flertalet åtgärder kommer att vidtas för att minska underskottet men bedömningen är att en negativ avvikelse kommer att kvarstå vid årets slut (-2,0 mkr). Gemensam verksamhet Den gemensamma verksamheten redovisar ett underskott (-4,8 mkr) per augusti. Avvikelsen beror främst på geoteknisk undersökning på Lyckornavägen (-2,4 mkr) och inköp av fastigheter till följd av skredsäkringen (-4,3 mkr), ofinansierade kapitalkostnader för förvärvade fastigheter i Ljungs- Hälle (-0,1) samt ersättning till Ljungskile SK för mark till tennisbanor i enlighet med beslut i kommunstyrelsen (-0,9). Fullmäktige har beslutat att ska kompenseras för kostnader för inköp av fastigheterna på Lyckornavägen, vilket gör att den gemensamma verksamheten redovisar en helårsprognos i nivå med budget.

6 Delårsrapport augusti (24) Investeringsuppföljning Utfall tom augusti Budget tom augusti Budget 2018 Prognos helår Investeringar 67,5 86, ,6 Uppföljning av s egna investeringar Helårsavvikelsen för samhällsbyggnadsnämndens egna investeringsprojekt prognostiseras till - 8,3 mkr. Avvikelsen beror främst på att kajförstärkningen i samband med översvämningsskydd prognostiseras överskrida budget med -4,0 mkr, arbete med vägarbeten i anknytning till Ramnerödsskolan överskrider budget med -2,7 mkr samt att projekten kring Kungsgatan/Kungstorget prognostiseras överskrida budget med -2 mkr. Avvikelserna beror främst på att projekten kunnat tidigareläggas. Den prognostiserade avvikelserna på helåret bedöms inte påverka investeringsprojektens totala budget. Uppföljning av investeringsprojekt som samhällsbyggnadsnämnden genomför på uppdrag från övriga förvaltningar Förvaltningen arbetar med de investeringsprojekt som är beställda. Några projekt är i detaljplanestadie medan andra är i genomförandefas. Prognosen för helåret är ca 118 mkr mot budgeterat 431 mkr. Av avvikelsen avser ca 114 mkr investeringsprojekt som ännu inte är beslutade alternativt inte är beställda från finansieringsansvarig nämnd. Avvikelsen för pågående projekt beror främst på att byggnationen av Källdalsskolan stoppades under året till följd av felaktigheter i de grundläggande handlingarna av konstruktionen som upphandlad konsult tagit fram. Förseningen har lett till en avvikelse mot årets budget på ca 40 mkr, hur förseningen påverkar projektets totala budget går ännu inte att fastställa. Om- och nybyggnation av Ramnerödsskolan är senarelagt och påverkar årets investeringsbudget med 55 mkr. I övrigt beror avvikelse mot budget framförallt på senarelagda tidplaner till följd av utredningsarbete.

7 Delårsrapport augusti (24) Uppföljning av kommunfullmäktiges och nämndens styrkort En jämlik skola Måltids- och lokalvårdsservice arbetar för att kunna erbjuda likvärdig kvalitet för alla förskolor, skolor och äldreboenden. Genom ett projekt som delfinansieras av Hälsopolitiska rådet arbetar tillsynsenheten på myndighetsavdelningen med att dels öka elevernas upplevda trygghet på toaletter och duschutrymmen men också för att skapa bättre hygien. Elever på Norgårdenskolan har under våren arbetat med att lämna förslag på drömdusch och drömtoalett. Ett vinnande förslag presenteras under våren som kommer att förverkligas under hösten. Ett levande centrum Under våren började upprustningen av centrum på allvar. Ombyggnation av Kungsgatan och Kungstorget är under genomförande och förväntas pågå under hela året. Kommuninvånarna blir mer och mer positiva ju mer Kungstorget/Hasselbacken börjar ta form vilket bland annat märks genom kommentarer i sociala medier. Under sommaren har insatser genomförts för att nyttja det vattennära läget, så som exempelvis aktiviteter på Norra Hamngatan som varit avstängd för biltrafik under sommaren, byggnation av nya bryggor vid gästhamnen samt arbetet med kajförstärkning och översvämningsskydd som kommit igång efter sommaren. Strategier Förstärka det kommunala markinnehavet i Uddevalla centrum i syfte att förtäta och utveckla staden (Samhällsbyggnadsstrategin) Möjliggöra en mångfald av boenden i attraktiva och goda livsmiljöer (Bostadsförsörjningsprogrammet) Utveckla Uddevallas stadskärna västerut utifrån områdesplanen för Bäveån Utveckla befintlig stadskärna utifrån- Helhetsplanen för Uddevalla centrum. Samverka med andra aktörer i utvecklingen av Uddevalla centrum

8 Delårsrapport augusti (24) Kommunfullmäktige flerårsplan har utifrån flerårsplan , och fått i uppdrag att under planera för och genomföra översvämningsstrategin. Under perioden har Sweco upphandlats som teknisk konsult. Strategisk landskapsarkitekt från Sydväst har upphandlats tillsammans med projektet för Områdesplanen. Den tekniska konsulten är i uppstartsfasen med att göra ett fördjupat utredningsarbete för att säkerställa genomförbara förstärknings- och konstruktionslösningar. Sweco kommer också att arbeta fram tidplaner och beräkna kostnader i projektet samt söka alla tillstånd, miljö- och vattendomar som arbeten i Bäveån kommer att kräva samt undersöka möjligheterna för statligt stöd. Förstärknings- och konstruktionslösningar ska samordnas med framtagandet av ett gestaltningsprogram för kajpromenaden vilket Sydväst ska jobba fram. På grund av att en ny mandatperiod startar ska nämnderna senast i oktober i år avrapportera samtliga uppdrag från kommunfullmäktige. Avrapportering och avslut av uppdrag från fullmäktige kommer att presenteras samlat för i oktober. har utifrån flerårsplan fått i uppdrag att koppla centrums utveckling till områdesplanen. Arbete pågår med att ta fram beslutsunderlag för centrums fortsatta utveckling. Detta görs bland annat med hänsyn till områdesplanens arbete. Viktiga delar är att förstärka stråk som kopplar ihop centrum och områdesplanen, exempelvis strandpromenaden och andra gång- och cykelvägar. Centrumkoordinatorn och projektledarna för Kungsgatan, Kungstorget, översvämningsskyddet samt områdesplan träffas löpande. På grund av att en ny mandatperiod startar ska nämnderna senast i oktober i år avrapportera samtliga uppdrag från kommunfullmäktige. Avrapportering och avslut av uppdrag från fullmäktige kommer att presenteras samlat för i oktober. Nämnd Verka för nybyggnation av billiga hyresrätter Rusta upp och tillgänglighetsanpassa Kungsgatan. Utveckla Å-rummet i enlighet med framtagen förstudie. Uddevallahem har planer för nybyggnation av hyresrätter på Strömstadsvägen där mark friköpts. Utöver detta arbetas det för att främja nybyggnation av billiga hyresrätter inom arbetet med kommunens nya Översiktsplan. Arbete med upprustning och ombyggnation av Kungsgatan påbörjades under våren och arbetet fortlöper i stort sätt enligt plan. Den första etappen mellan Västerlånggatan till Hallmans hörna är i stora delar ombyggd. Under byggperioden har kommunen återkommande informerat medborgarna om pågående ombyggnation och centrumkoordinatorn har ständig kontakt med handlarna i området för att minimera de tillgänglighetsproblem som uppstår. Under perioden har byggfika anordnats, vilket varit en uppskattad aktivitet där centrumkoordinator tillsammans med andra representanter från förvaltningen och politiken deltar och bjuder kommuninvånare på kaffe och bulle som tack för deras tålamod med att det är stökigt och svårare att ta sig fram i centrum under byggtiden. Arbetet med ombyggnation av Kungsgatan och intilliggande gator kommer att genomföras i etapper och förväntas pågå under hela Under perioden har förstudiearbetet pågått inför nästa steg som är detaljprojektering. Under perioden har en provbelysning av Bäveån och broar genomförts. Norra Hamngatan har under sommaren varit avstängd för biltrafik och fungerat som en evenemangsgata. Responsen har varit positiv från medborgare, restaurangägare och arrangörer. Under sommaren har tre arkitektstuderande arbetat med att ta fram skisser på Å-rummet. Ett arbete som kommer användas inför kommande detaljprojektering.

9 Delårsrapport augusti (24) Genomföra investeringsprojekt Hasselbackstrappan/Kun gstorget Ett särskilt fokus på underhåll av skyltar och markeringar. Projektet är under genomförande och samordnas med ombyggnation av Kungsgatan och Kungstorget. Beräknat färdigställande december 2018 enligt tidplan. Arbetet omfattar att bredda trappan mellan Kungstorget och Hasselbacken, att anlägga en park framför Hasselbackshuset samt rusta upp och tillgänglighetsanpassa Kungstorget. Arbetet kommer att pågå under hela 2018 och beräknas färdigställas under december. Under våren börjades planering av uppdragets genomförande. På grund av en ansträngd personalsituation med flera vakanser har uppdraget blivit försenat. Under sommaren har cykelöverfarter längs Västgötavägen färgmarkerats. Cykelöverfarterna kommer att kompletteras med cykelsymboler. Ett rikt kultur- och fritidsliv Samhällsbyggnad bidrar till ett rikt kultur- och fritidsliv genom att vara med och stödja arrangemang som är i staden på olika sätt, exempelvis genom extrastäd, toalettmöjligheter och på olika sätt möjliggöra för att nyttja den allmänna platsmarken för kultur- och fritidsarrangemang. Förvaltningen arbetar även med att utveckla grönområden och främjar rörelse i naturen genom samarbete med kultur- och fritid kring motionsspår och vandringsleder. Under perioden har trygghetsröjning längs med stigar och leder genomförts för att förbättra möjligheterna och förutsättningarna för fler att vistas i de tätortsnära skogarna, vilket är en viktig insats utifrån ett jämställdhetsperspektiv då kvinnor i högre grad än män upplever sig otrygga i det offentliga rummet. Strategier Utveckla attraktiva mötesplatser, områden och stråk anpassade för aktiviteter och kulturarrangemang (Kulturplanen) Tillvarata kulturhistoria och befintlig bebyggelse (Kulturminnesvårdsprogrammet) Skogsägandet och den tätortsnära naturen ska bidra till friluftsliv, rekreation och upplevelser samt biologisk mångfald (Bestämmelser för Uddevalla kommuns skogsinnehav) Nämnd Ta fram en utvecklingsplan för stadsparkerna och gröna stråk i staden som följer kulturplanens strategi och främjar biologisk mångfald. Samverka med kultur och fritidsförvaltning i deras uppdrag att utveckla området Gustavsberg/Landbadet/Bodele/Skeppsvik en i enlighet med utredningen för området. Arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för statsparkerna och gröna stråk i staden kommer att kopplas till både kulturplan, fördjupad översiktsplan och det pågående arbetet med att ta fram en ny Översiktsplan. Arbetet kommer att innehålla tre delar; en historiebeskrivning, en nulägesbeskrivning och ett önskat läge. I samband med nulägesbeskrivningen kommer det att genomföras medborgardialoger för att få med uddevallabornas uppfattning och synpunkter. Det önskade läget kommer att presenteras i form av en strategi för hur stadsparkerna och övriga gröna stråk bör utvecklas och underhållas. Kultur och fritidsnämnden ansvarar för uppdraget att utveckla området Gustavsberg/Landbadet/Bodele/Skeppsviken. Samhällsbyggnadsförvaltningen har inte varit involverade i arbetet sedan renoveringen av Landbadet som genomfördes inför sommaren 2017.

10 Delårsrapport augusti (24) Se över gällande skötselplaner för de kommunala naturreservaten utifrån ett frilufts- och tillgänglighetsperspektiv. Under perioden har förvaltningen prioriterat behovet av uppdaterade skötselplaner för naturreservaten utifrån ett frilufts- och tillgänglighetsperspektiv. Dialog förs med Länsstyrelsen kring det fortsatta arbetet. Goda förutsättningar för näringslivsutveckling Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar vidare med att införa ett processbaserat arbetssätt med privatpersoner, företag och organisationer i fokus. Under perioden har bestämmelser för allmän platsmark reviderats genom dialog med näringsidkare i centrum. Bestämmelserna fastställdes i samhällsbyggnadsnämnden under våren. Vidare har det under perioden fokuserats på att utveckla myndighetsutövningen för att förenkla och förbättra för näringsidkare. Foto: Linda Svensson Strategier Samverka med andra aktörer i utvecklingen av Uddevalla kommun Ständigt förbättra information och service på webben (SKL undersökning om företagsklimatet) Hitta lämplig mark för industri och påbörja planarbete för att skapa en reserv av industrimark. Kommunfullmäktiges styrkort Mått Förbättrat företagskli mat Förvaltningen har arbetat med att uppdatera och förtydliga inspektionsrapporten efter tillsyn. Vidare har myndighetsavdelningen arbetat med att se över flertalet rutiner för verksamheterna som bidragit till effektivare handläggning och styrning av verksamhetens mål. En stor satsning har gjorts på kunskapsutveckling inom enheterna och ökad samsyn inom respektive ansvarsområde. Detta har bidragit till ökad servicegrad. Prövningsenheten har under 2018 fördelat arbete på att rikta in sig mot företag och skapa en egen linje för deras ärende och hantering. Vidare har enheten arbetat med att digitalisera hanteringen genom digitala mötesbokningar och kommunikation mot företagarna. Telefontider har införts med krav på att personal finns tillgängliga under utsatta tider, vilket har ökat förutsägbarheten för när det går att nå enheten. "Öppet hus" har införts på måndagar, vilket möjliggör för företagarna att spontant komma in och ställa frågor på Kontaktcenter där personalen håller hus. Under perioden har handläggningstiderna minskat när det gäller hantering av företagsärendena, samtidigt har rättssäkerheten ökat. Centrumkoordinatorns roll som länk mellan företagare och kommun utvecklas hela tiden. Under 2018 pågår flera ombyggnationer i centrum där centrumkoordinatorn informerar och kommunicerar med företagare och fastighetsägare.

11 Delårsrapport augusti (24) Förebyggande arbete Samhällsbyggnadsförvaltningen samarbetar med arbetsmarknadsavdelningen för att kunna erbjuda praktikplatser till personer som står utanför arbetsmarknaden. I flera fall har praktikplatserna lett till fortsatt anställning. Genom att lokalvården utförs på dagtid medför det mer vuxen närvaro i skolor och förskolor vilket ger positiva effekter på tryggheten. Samhällsbyggnadsförvaltningen bidrar även till ökad trygghet i kommunens offentliga miljöer genom exempelvis belysning och röjning av buskage. Nämndens arbete med att bidra till en ökad trygghet främjar jämställdheten då kvinnor i större utsträckning än män upplever sig otrygga. Strategier Planera för hållbar infrastruktur samt öka insatserna för underhåll, estetik, säkerhet och trygghet i det offentliga rummet ur ett socialt jämlikhetsperspektiv (Hänvisning även till Ungdomsplanen att förbättra hälsan hos unga genom att skapa trygga miljöer). Främja cyklande, framförallt genom att binda samman cykelstråk och bygga nya cykelbanor (SKLs undersökning om kommunal service-kritik på teknik 2016). Kommunfullmäktiges styrkort Mått Boendesegregationen ska minska i kommunen Förutsättningar för god och jämlik hälsa ska öka Integrationen skall förbättras i form av minskat utanförskap bidrar långsiktigt till att kunna minska boendesegregationen, framförallt inom planeringsarbetet där planläggning med blandad bebyggelse är en viktig faktor. Ytterligare insatser inom samhällsbyggnadsnämndens ansvarsområde som främjar en minskad segregation är exempelvis gestaltning av allmänna platser samt gång- och cykelvägar. Förvaltningen deltar i ett antal arbetsgrupper inom Översiktsplanearbetet som har ett tydligt fokus mot social hållbarhet. Förvaltningen har även påbörjat diskussioner kring arbete med stadsplanering utifrån ett folkhälsoperspektiv och det nya välfärdsbokslutet som är under framtagande. Genom ett tätt samarbete med arbetsmarknadsavdelningen möjliggörs att personer som står utanför arbetsmarknaden erbjuds praktikplatser, framförallt på serviceavdelningen inom lokalvårds- och måltidsservice. Inom serviceavdelningen har handledare utbildats för att kunna ta emot praktikanter på bästa sätt. Lokalvården utför sitt arbete på dagtid vilket bidrar till fler vuxna i lokalerna vilket i sin tur främjar tryggheten på skolorna. Lokalvården planeras och genomförs utifrån att bibehålla kvaliteten i lokalerna och för att minska eventuell smittspridning. Måltidsservice arbetar för gemensam och likvärdig meny i förskolor, grundskolor, gymnasium och äldreomsorgen oavsett förutsättning på lokal, geografisk placering och gäst. För att främja hälsan erbjuds, utöver befintlig fritidsverksamhet, möjligheten till frukost för högstadieelever. Tillsynsenheten driver projektet Drömdusch och drömtoalett, projektet delfinansieras av Hälsopolitiska rådet. Projektet startades upp under våren och elever på Norgårdenskolan har lämnat förslag på sin drömdusch och drömtoalett. Innan sommaren utsågs ett vinnande förslag och ritning för byggande av toalett är framtagen och kommer att genomföras under hösten. Pågående projekt med upprustning av Kungsgatan och Kungstorget samt nya mötesplatser vid Hasselbacken skapar möjlighet för alla att träffas i det offentliga rummet på lika villkor. Under sommaren har Norra Hamngatan varit en plats utan biltrafik vilket underlättat att aktiviteter som exempelvis Häng på Hamngatan, Uddevalla kalaset, International Street Market och olika sommaraktiviteter för barn kan få bättre förutsättningar.

12 Delårsrapport augusti (24) Mått Planeringsavdelningen deltar i förstudien till en ny återbrukspark. Placering och tekniska förutsättningar utreds. Tillväxtavdelningen är uppdragsledare och kommer utifrån förstudien att söka medel ur den Sociala investeringsfonden. Återbruksparken ska syfta till att skapa enkla arbeten och främja sociala företag. Ökat återbruk ur ett socialt och ekologiskt perspektiv finns också med som delmål och åtgärd i förslaget till ny avfallsplan som hanterats av kommunstyrelsen i augusti och i kommunfullmäktige i september. Vid rekrytering och praktikanställningar arbetas det aktivt med integration i ett jämlikhets- såväl som jämställdhetsperspektiv. Detta arbete sker i samarbete med arbetsmarknadsavdelningen och vuxenutbildningen. Inom måltidservice har projektet Future Kitchen drivits tillsammans med arbetsförmedlingen och SFI (svenska för invandrare). Projektets huvudsyfte var att tillsammans med arbetsförmedlingen och SFI få ut nyanlända i arbete. Detta projekt är pausat tillsvidare bland annat på grund av resursbrist hos arbetsförmedlingen. Dock används de utbildade handledarna fortsatt till att aktivt och på ett utvecklande sätt ta emot praktikanter från andra projekt och utbildningar bland annat inom vuxenutbildningen. Nämnd Mått Antal trafiksäkrade gångoch cykelöverfarter enligt grön standard ska öka (st.) Genomföra Belysningsplanen ur ett socialt jämlikhetsperspektiv Verkställa och genomföra åtgärder i enlighet med Trafikstrategin, Cykelplan och handlingsplan för Rätt fart i staden. Planering pågår för genomförande under resterande del av Belysning och dess aspekter ur flera perspektiv lyfts in i alla investeringsprojekt och genomförs i samband därmed, t.ex. de nu pågående centrumprojekten. Övrig planering av gatubelysning hanteras inom ramen för planerat underhåll. Belysningen ska främja jämställdhet genom att särskilt fokus riktas mot belysning som är trygghetsskapande, exempelvis genom att välja belysning som ger ett bländfritt ljus för att skapa mjuka övergångar mellan ljus och mörker. Arbetet pågår och det finns en plan för vilka åtgärder som kommer att genomföras under året med avseende på nya cykelvägar, tillgänglighetsanpassade hållplatser, säkrare gångpassager och åtgärder kopplat till hastighetsplanen.

13 Delårsrapport augusti (24) Ekologisk hållbar utveckling Andelen ekologiska livsmedel ökar och menyplaneringen utgår i huvudsak från de ekologiska produkterna. Arbete pågår med att utveckla måltidspedagogiken för att främja miljö och folkhälsan. Det pågår även arbete med att succesivt byta ut kommunens fordon mot miljövänligare alternativ, så som hybrider, el- och gasfordon. Strategier Ställa tydliga miljökrav och etiska/sociala krav vid upphandling (Miljömål) Minska energianvändning och öka andelen förnybar energi (Miljömål, Energiplan 2015) Optimera energisystem i befintliga anläggningar för att maximera användningen av förnybar energi Eftersträva en giftfri miljö (Miljömål) Solenergianläggningar ska finnas på alla lämpliga kommunala byggnader efter nybyggnation och vid större tillbyggnader/renoveringar (Energiplan 2015) Kommunfullmäktiges styrkort Mått Andelen inköpta ekologiska livsmedel Kollektivresandet med stadstrafiken ska öka Andelen inköpta ekologiska livsmedel ökar och fler och fler produkter byts succesivt ut från konventionella till ekologiska. I arbetet inför nästa livsmedelsupphandling (2019) är fokus på fler ekologiska och klimatsmarta produkter. Vid direktupphandlingar ställs större krav på ekologiska produkter vilket påverkar måttets resultat positivt. Utgångspunkten i planeringen av menyer är i huvudsak utifrån de ekologiska produkterna. Det har bestämts att vissa produkter vid inköp måste vara ekologiska, exempelvis vindruvor, paprika, bananer, mjölk och kaffe. Denna lista utökas löpande när nya ekologiska produkter finns tillgängliga. Måltidsservice arbetar med att synliggöra arbetet med ekologiska livsmedel på ett bättre sätt gentemot kunder och gäster genom att marknadsföra de ekologiska produkter som verksamheten använder sig av. Utöver detta arbetas det med en "köp-hjälps"-lista som kontinuerligt uppdateras och används av medarbetarna vid menyplanering. För att underlätta resandet med kollektivtrafiken för medarbetarna har förvaltningen under perioden centraliserat hanteringen av busskort. I arbetet med att implementera trafik- och parkeringsstrategin kommer det bland annat att genomföra en utredning av logistiken i centrum, vilket bedöms ha en positiv inverkan på resandet med kollektivtrafiken. Kommunfullmäktige styrdokument Samhällsbyggnads nämnden har utifrån Energiplan fått i uppdrag att planering för en miljöanpassad stadsdel genomförs till 2018 En möjlighet att genomföra uppdraget från Energiplanen är att planera för en miljöanpassad stadsdel i samband med genomförandet av Områdesplanen. Arbetet kräver mer planering än att kunna genomföras i enlighet med Energiplanens tidsperspektiv. ets intentioner bör fortsatt hanteras inom arbetet med Områdesplanen. På grund av att en ny mandatperiod startar ska nämnderna senast i oktober i år avrapportera samtliga uppdrag från kommunfullmäktige. Avrapportering och avslut av uppdrag från fullmäktige kommer att presenteras samlat för i oktober.

14 Delårsrapport augusti (24) Nämnd Mått Antal genomförda utbildningar med uppföljande workshop tillsammans med plan- och miljöhandläggare. Antal genomförda utbildningstillfällen riktat till entreprenörer som jobbar med hantering av schaktmassor. Energianvändningen i kommunala byggnader ska minska med 20% (ref 2009) fram till 2020 Innehav av solceller på kommunala byggnader ska öka, ref 2013 Andelen helt eller delvis fossilfria fordon i fordonsgruppen. Antal genomförda ansvarsutredningar. Antal ställda krav på miljötekniska undersökningar. Antal handlagda anmälningar Antal granskade miljötekniska undersökningar. Antal handlagda underrättelser. Antal ställda krav på miljöfarliga verksamheter på inventering enligt MIFO (metodik för inventering av förorenade områden) fas 1 (historisk inventering) Under våren genomfördes en utbildningsdag för kommunens samt inbjudna kommuners handläggare. Uppföljande workshop kommer att genomföras under tertial 3 alternativt genomföras inom ramen för processarbetet. Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Under perioden har Västvatten erbjudits utbildning avseende större schaktningar vid misstänkt förorenade områden. Under tertial 3 kommer Uddevalla Energi att erbjudas samma utbildning. Projektledarna på Samhällsbyggnad har genomfört utbildningen under hösten Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Arbetet med att göra åtgärder för att minska energiförbrukningen sker löpande inom det ordinarie underhållet. Inga ytterligare insatser har gjorts under perioden. Inga nya solceller har installerats under perioden. På Källdalsskolan, där byggnation pågår kommer ca 800kvm solceller att installeras. Av kommunens 405 fordon går 14 på el, 30 på etanol och 42 på gas. Övriga fordon är inte fossilfria: 242 diesel, 74 bensin (några av dessa laddar sig vid körning) och 3 på annat bränsle exempelvis oljeblandad bensin. För att öka andelen helt eller delvis fossilfria fordon i fordonsgruppen görs det alltid en utvärdering vid beställning av ny bil huruvida det går att använda sig av el- eller gasbil. Problematiken är bland annat avsaknad av laddplatser och gasstationer och att utbyggnaden av dessa går långsamt. I dagsläget finns endast en gasstation i centrala Uddevalla, vilket gör det svårt för alla verksamheter att välja miljöfordon. Projektet har startats upp och pågår. Två ansvarsbedömningar är genomförda och en ansökan om statliga bidrag för efterbehandling av förorenade områden är skickad till Länsstyrelsen. Bidraget fås från Naturvårdsverket och samordnas genom Länsstyrelsen. Bidraget ges till de mest förorenade områdena i Sverige som det inte finns någon ansvarig för alternativt det endast finns ett delat ansvar för. Prognosen är att målsättningen kommer att nås under förutsättning att tilldelade resurser kvarstår. Projektet har startats upp under perioden och kommer att fortsätta under tertial 3. Krav på miljötekniska markundersökningar har ställts på fem verksamhetsutövare. Prognosen är att målsättningen kommer att nås under förutsättning att tilldelade resurser kvarstår. Under perioden har elva anmälningar om efterbehandling handlagts. Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Under perioden har 18 miljötekniska markundersökningar granskats. Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Under perioden har två underrättelser handlagts. Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Under perioden har krav på MIFO fas 1 inventering ställts på 12 pågående miljöfarliga verksamheter vilket innebär att målsättningen om 10 st ställda krav under året har uppnåtts.

15 Delårsrapport augusti (24) Antal ställda krav på undersökningar av markföroreningar enligt MIFO (metodik för inventering av förorenade områden) fas 2 (mark, grundvatten m.m.) på pågående miljöfarliga verksamheter Antal genomförda ansvarsutredningar för kemtvättar. Antal ställda krav på undersökning av mark, grundvatten och inomhusluft för kemtvättar. Antal ställda krav på undersökningar och riskbedömning av nedlagda kemtvättar. Ta fram en strategi för att i första hand använda trä som byggnadsmaterial. Samverka med Barn- och utbildningsförvaltningen för att ta fram lämplig kvalitetsnivå för en giftfri förskola vid ny-och ombyggnadsprojekt. Minska spridningen av föroreningar och risker med avseende på hälsa och miljön från kända förorenade områden i enlighet med länets prioriteringslista för förorenade områden. Objekt med riskklass 1 och 2 enligt databasen EBH-stödet) Minska spridningen av föroreningar och risker med avseende på hälsa och miljön från förorenade områden. Handlägga inkomna anmälningar m.m. samt bedriva tillsyn inom området. Under perioden har krav på MIFO fas 2 ställts på fyra pågående miljöfarliga verksamheter. Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Under perioden har inga ansvarsutredningar genomförts för nedlagda kemtvättar. Projektet kommer att påbörjas under tertial 3. Prognosen är att målsättningen kommer att nås. Under perioden har krav på fördjupad undersökning samt riskbedömning ställts på en pågående kemtvätt. Detta innebär att målsättningen för helåret nås. Arbetet är ännu inte påbörjat utan projektet kommer att påbörjas och genomföras under tertial 3. Prognosen är att målsättningen kommer att nås under förutsättning att tilldelade resurser kvarstår. Samhällsbyggnadsförvaltningen har under perioden deltagit i två seminarier i regi av Fyrbodal gällande massivträhus för erfarenhets- och kunskapsorientering. I de nu pågående fastighetsprojekten planeras inte massivträteknik, däremot används trämaterial frekvent i stomuppbyggnad. et kommer ursprungligen från Barn och utbildningsnämndens styrkort som har huvudansvaret för uppdraget och samordnar arbetet. En förstudie genomfördes under Syftet med studien var att ta fram förslag på kvalitetsnivå för en giftfri förskola och beskriva ekonomiska konsekvenser. Efter förstudien har en sammanställning av det som behöver tydliggöras och redas ut innan rapporten lämnas till barn- och utbildningsnämnden för beslut tagits fram. Inget arbete där samhällsbyggnad varit inblandade har pågått under det andra tertialet. Inom Uddevalla kommun har det under lång tid bedrivits industriverksamhet. Verksamheterna har medfört att det finns föroreningar i mark, vatten och sediment vilka riskerar att orsaka risker för människors hälsa och miljö. Det finns för närvarande 250 stycken misstänkt förorenade områden i kommunen varav åtta stycken innebär mycket stora risker för människors hälsa och miljön och ett 30-tal stycken innebär stora risker. Då det finns många områden som behöver undersökas, riskklassas och vid behov efterbehandlas så behövs det en prioritering mellan objekten både utifrån risk men även utifrån ekonomi, exploateringstryck m.m. Projektet har startats upp under perioden. Bedömningen är att uppdraget kommer att genomföras inom utsatt tid om befintliga resurser kvarstår. Syftet med uppdraget är att handlägga de anmälningar om efterbehandling som inkommer, granska förslag till provtagningsplaner, riskbedömningar, riskvärderingar samt granska slutrapporter efter avslutade saneringar. Granska kontrollprogram samt ställa krav på undersökningar och efterbehandlingar. Hantera underrättelser, skicka skrivelser till inskrivningsmyndigheten med mera. Syftet med uppdraget är att minska spridningen av föroreningar och risker med avseende på hälsa och miljön från förorenade områden. Handlägga inkomna anmälningar med mera samt bedriva tillsyn inom området vilket uppfylls genom handläggningen av ärenden. Inom Anegrundsområdet pågår undersökningar inför framtida exploateringar vilket tagit mycket tid från verksamheten under perioden.

16 Delårsrapport augusti (24) Säkerställa att kemtvättar inte orsakar risker för människors hälsa och miljö. Säkerställa så att frågan om förorenade områden hanteras i rätt skede enligt gällande regelverk. Åtgärda Bomyrentippen i enlighet med framtagen utredning. Utreda och påbörja biologisk sanering av förorenad mark Ta fram en naturvårdsplan för Uddevalla kommun Syftet med uppdraget är att säkerställa att verksamheten inte orsakar risker för människors hälsa och miljön. et pågår och en pågående kemtvätt kommer att genomföra fördjupad undersökning samt riskbedömning under året. Syftet med uppdraget är att säkerställa processerna så att frågan om förorenade områden hanteras i rätt skede enligt gällande regelverk. Minska spridningen av föroreningar och risker m a p hälsa och miljön från förorenade områden. Under perioden har en utbildning avseende fysisk planering i förorenade områden genomförts vilken 30 personer tog del av. En kompletterande utredning är beställd. Den kommer att innefatta uppdaterad riskklassning samt åtgärdsplan. Uddevalla Energi ansvarar för genomförandet av åtgärderna. Kostnader för gamla nedlagda deponier belastar dock samhällsbyggnadsnämnden. Prognosen är att planen för åtgärder kan påbörjas under Förvaltningen har genomfört viss omvärldsbevakning och fört dialog internt för att hitta lämplig plats med rätt förutsättningar för biologisk sanering. Platsen behöver kunna stå "orörd" under en längre tid och ha föroreningar som kan saneras biologiskt. Naturvårdsplanens syfte är att vara ett planerings och beslutsunderlag för att vårda och värna naturvärden vid fysisk planering och exploatering. Arbetet med Naturvårdsplanen är i en avslutande fas och kommer att presenteras som underlag för beslut i nämnden under årets tredje tertial.

17 Delårsrapport augusti (24) Attraktiv arbetsgivare Under perioden har en rekryteringsbonus införts för svårrekryterade tjänster inom s verksamhet. För att säkerställa och kvalitetssäkra de personella resurserna inom serviceavdelningen pågår ett projekt kring vikarieanskaffning och vikariehantering. Det pågår ett aktivt arbete för att öka andelen heltidstjänster och därmed minska andelen ofrivilliga deltider. Förvaltningen fortsätter arbetet med hälsofrämjande insatser som fokuserar på både fysisk motion och den psykosociala arbetsmiljön. Arbetet med dialogmöten fortlöper och positiva effekter börjar märkas inom förvaltningen i form av exempelvis ökad tillit. Strategier Genom en personalförsörjningsplan systematiskt utveckla ledarskap och kompetens samt stärka attraktiviteten som arbetsgivare utifrån ett jämlikhetsperspektiv. Kommunfullmäktiges styrkort Mått Andel ofrivilliga deltidstjänster Mer jämställd löneutveckling där kvinnornas genomsnittliga lönesumma ska öka i förhållande till männens Definitionen för ofrivillig deltidstjänst innebär att medarbetaren har en tillsvidareanställning på deltid, önskar en sysselsättningsgrad på 100 % samt är beredd att arbeta del av sin arbetstid på en annan arbetsplats inom kommunen. Resultatet mäts på årsbasis inför verksamhetsberättelsen i samband med medarbetarsamtalen. Av de som har en deltidsanställning inom förvaltningen är 90 % kvinnor och i stort sett samtliga deltidstjänster återfinns inom måltids- och lokalvårdsservice. Representanter från serviceavdelningen deltar i den kommunövergripande satsningen "Heltidsresan". Det pågår ett aktivt arbete för att minska andelen deltidstjänsten bland annat genom att arbeta med kombinationstjänster. Måltids- och lokalvårsservice har idag tre personer med kombinationstjänst, en ökning med 200 procent sedan ett år tillbaka. I årets lönerevision har insatser gjorts för att jämställa lönerna. Bland annat genom att höja löner inom de traditionella kvinnodominerade verksamheterna för att kunna likställas med medarbetare med liknande ansvar inom förvaltningen. Resultatet från årets lönerevision har ännu inte redovisats utan kommer att presenteras i samband med verksamhetsberättelsen. Under perioden har förvaltningen tagit fram en förvaltningsövergripande jämställdhetsanalys, i augusti fastställde nämnden analysen som en del av planeringsunderlaget. I analysen har särskilt fokus riktats mot arbetsgivarperspektivet där bland annat löneläget har studerats. Fortsatta och fördjupade analyser av löneskillnader behöver göras inför nästa lönerevision för att komma till rätta med osakliga löneskillnader.

18 Delårsrapport augusti (24) Nämnd Mått Andel chefer som genomgår kommunens hela basutbud av kurser rörande arbetsmiljö och personal ska öka Alla chefer ska genomgå kommunens arbetsmiljöutbildning inom en 4 årsperiod Ta fram personalförsörjningsplan ur ett mångfaldsperspektiv för den nya samhällsbyggnadsförvaltningen. Ta fram en karriärkarta för enskilda medarbetares möjligheter att utvecklas. Utveckla och utbilda ledare för den moderna organisationen. Särskilt fokus på arbetsmiljö i samband med införandet av nya arbetsprocesser Andelen chefer som har gått kommunens interna basutbud av kurser rörande arbetsmiljö och personal har ökat från 13 % till 26 %. Den utbildning som har ökat mest är rehabilitering. Hittills har 87 % av förvaltningens chefer gått arbetsmiljöutbildning inom den senaste fyraårsperioden. De som återstår kommer att anmäla sig till nästa utbildningstillfälle som erbjuds. Datum för detta finns ännu inte. Individuellt krav på de chefer som inte har gått arbetsmiljöutbildningen inom den angivna perioden har gått ut. Tillsammans med personalavdelningen arbetar förvaltningen vidare kring en övergripande kompetensförsörjningsstrategi. Kompetensförsörjningsstrategin ska integreras med den ordinarie verksamhetsplaneringen där personalplanering och personalförsörjning ingår. Dialog förs med personalavdelningen för att komma vidare med uppdraget. Det är en utmaning att ta fram en karriärkarta för enskilda individer i en komplex organisation som Samhällsbyggnadsförvaltningen. I en karriärkarta är det även viktigt att ta hänsyn till att det går att röra sig i hela kommunorganisationen och inte bara inom en förvaltning. Personalavdelningen arbetar med fokusgrupper (workshop) kring kompetenskriterier för chefskap/ledarskap/medarbetarskap och dessa kommer ligga till grund för förvaltningens arbete med chefs- och ledarförsörjningsstrategin där karriärmöjligheter inom arbetsledning/chefskap kommer finnas med samt ledarutbildning och ledarutveckling. Förvaltningen arbetar med ett tydligt fokus på arbetsmiljö parallellt med arbetet att ta fram det processbaserade arbetssättet. Resultatet från den enkät om psykosocial arbetsmiljö som genomfördes under våren har nu sammanräknats och presenterats för förvaltning och nämnd. Samtliga enheter ansvarar nu för att arbeta vidare med resultatet och ta fram handlingsplaner för att stärka den psykosociala arbetsmiljön. Förvaltningen har fortsatt att arbeta med den kommunövergripande satsningen på dialogtillfällen inom samtliga enheter. Resultat från satsningen börjar ge resultat i form av att tilliten inom arbetsgrupperna upplevs växa samt att verktyg för att föra dialog på arbetsplatsen används mer frekvent. Förvaltningens hälsosatsning, En Kul Tur är i full gång och omfattar såväl psykosociala arbetsmiljösatsningar som satsningar på fysisk motivation. Under perioden har en pilot för ett digitalt verktyg för att mäta medarbetarnas mående och åsikter kopplat till arbetsmiljö i realtid genomförts. Beslut om fortsättning väntas på kommunövergripande nivå utifrån erfarenheter från den genomförda piloten. På nämndens initiativ har rekryteringbonus för tips som leder till rekrytering på svårrekryterade tjänster införts under perioden.

19 Delårsrapport augusti (24) Samhällsbyggnadsförvaltningens sjukfrånvaro Mått Resultat kvinna T Resultat kvinna T Resultat man T Resultat man T Resultat totalt T Resultat totalt T Sjukfrånvaron bland Uddevalla kommuns medarbetare ska minska 7,6 7,4 2,7 3,7 5,8 6 Förvaltningen arbetar aktivt med att genom enkäter och mobila verktyg mäta kvaliteten på arbetsmiljön. Under perioden har särskilt fokus riktats mot den psykosociala arbetsmiljön. Även under 2018 genomför förvaltningen hälsoprojekt där, förutom fysiska aktiviteter, ett särskilt fokus har riktats mot den psykosociala arbetsmiljön. Sjukfrånvaron inom måltids- och lokalvårdsservice är högre än inom övriga delar av förvaltningen. Särskilda satsningar har gjort inom dessa verksamheter. Samtliga medarbetare inom lokalvårdsservice erbjuds lokalvårdsutbildningen PRYL med certifiering. Lokalvårdsutbildningen PRYL är en grundläggande och omfattande städutbildning som behandlar allt ifrån olika materials och produkters egenskaper, arbetsmiljö och grunderna i att ge bra service. Samtliga timanställda får en kortare praktisk utbildning. Löpande ges även ergonomiutbildning och lyftteknik för samtliga medarbetare vilket antas bidra till exempelvis mindre förslitningsskador. Inom måltidsservice har personalen erbjudits utbildningen Stress och vardagsbalans under perioden. För att minska belastningen på ordinariepersonal vid sjukfrånvaro har ett arbetssätt för att säkerställa att kompetent personal ersätter vid frånvaro införts. Förvaltningen har haft en trend av sjunkande sjukfrånvaro under de senaste åren. Dock har sjukfrånvaron under perioden ökat något i jämförelse med föregående period och i jämförelse med motsvarande period förra året. Ökningen beror främst på att männens sjukfrånvaro ökat. Kvinnorna står fortfarande för en dubbelt så stor del av sjukfrånvaron, men männens sjukfrånvaro har under det senaste året ökat med 1 procentenhet, att jämföra med kvinnornas ökning på 0,2 procentenheter.

20 Delårsrapport augusti (24) Resurseffektivitet Processarbetet fortsätter utifrån ett ramverk som är framtaget och fastställt under perioden. Förvaltningen har även startat upp arbetet med målstyrning för att göra medarbetarna delaktiga i verksamhetsutvecklingen och för att tydliggöra de mål och den styrning som förvaltningen utgår ifrån. Under perioden har en jämställdhetsanalys av nämndens budget och verksamhet genomförts. Nämnden har fastställt jämställdhetsanalysen som en del av planeringsunderlaget inför planeringsperioden Framtagande av Service Level Agreement (SLA) som reglerar köpoch säljtjänster mellan Samhällsbyggnad och andra förvaltningar är i sitt slutskede. Strategier Där beslut går att påverka ska medborgardialog baserad på jämlikhet ingå som underlag. Bland annat för att stärka ungas position och känsla av delaktighet. Lämpliga objekt för medborgardialog är bland annat nybyggnation av lekplatser (Riktlinjer för styrning samt Ungdomsplan) Beakta att vi i planering, investering och service fördelar resurser jämställt till kvinnor och män, flickor och pojkar (Avsiktsförklaring för jämställt Västra Götaland) Förvaltningen ska förenkla genom att ha processer i alla delar Förvaltningen ska arbeta med ett ständigt förbättringsarbete för att gå i takt med samhället Kommunfullmäktiges styrkort Mått Medborgarnas möjlighet till delaktighet och inflytande Under perioden har arbete med medborgardialog utifrån lekplatsutredningen startat upp och genomförande planeras för november. Medborgardialogen kommer att omfatta en ny lekplats i Källdal och barnen i området kommer att bjudas in för att påverka utformningen av lekplatsen. Dialogen kommer huvudsakligen att ske digitalt, men initieras med en informationsträff där deltagarna bjuds in. Tre lekplatsförslag har tagits fram utifrån tre olika teman, barnen kommer sedan att få rösta på vilken lekplats de vill ska byggas. Målsättningen är att den nya lekplatsen ska vara färdig till sommaren Under perioden har även planering för ytterligare en medborgardialog startats upp. Dialogen planeras ske i samband med framtagandet av en plan för stadsparkerna, men utformning och upplägg för detta är ännu inte fastställt. Arbetet med ÖK-ide pågår och under perioden har det genomförts en workshop med syfte att lägga en handlingsplan för kommande arbete. Samhällsbyggnad deltar i arbetsgruppen för ÖK-idé för att utveckla samarbetet. Måltidsservice deltar i dialogforum där utförare, kunder och gäster möts, så som boenderåd inom socialtjänsten, måltidsråd på skolor och förskolor, elevråd, föräldraråd och liknande. Samhällsbyggnadsförvaltningen deltog på Bo och Leva mässan och samlade där in synpunkter från medborgarna. Under byggtiden av Kungsgatan o Kungstorget har projektledare och centrumkoordinator mött allmänhetens frågor vid två tillfällen, genom att bjuda på fika och prata med förbipasserande. Det har varit mycket uppskattat från allmänheten och gett ett bra samtalsklimat kring pågående och planerade ombyggnationer. Förvaltningen arbetar också med att utveckla webben med fler e-tjänster samt utveckla användandet av det öppna diariet för att öka tillgängligheten och transparensen gentemot medborgarna

21 Delårsrapport augusti (24) Kommunfullmäktige flerårsplan har utifrån flerårsplan fått i uppdrag att fortsätta effektivisera lokalförsörjningsprocessen från beredning till genomförande. Samhällsbyggnad har varit delaktig framtagandet av den nya investeringsprocessen som antogs i kommunfullmäktige i februari. Processen lägger stor vikt vid behovsanalys, förstudier och kalkyler inför beslut om att starta ett projekt. Lokalförsörjningsprocessen är en viktig del i denna första beslutsprocess. Efter beslut om igångsättning lägger processen vikt vid projektbeställning, dialog mellan finansieringsansvarig /beställare och utförare samt erfarenhetsåterföring vid avslut av investeringsprojektet för ständig förbättring. Samhällsbyggnads planeringsavdelning ansvarar för processbeskrivningen för investeringsprojekt (med tillhörande mallar och checklistor) som är en del av kommunens reviderade projektmodell (Projektmodell 2.0). En intern E-tjänst för beställning av projekt är framtagen och det kommer att tas fram en intern E-tjänst för beställning av förstudie. Övriga mallar är i nuläget i Word. Planeringsavdelningen samordnar och följer upp faser för förstudier, investerings - och exploateringsprojekt samt pågående detaljplaner. Syftet är att ha god kontroll och översikt över investeringarnas/projektens olika faser för exempelvis resursplanering och tydligare kommunikation till berörda beställare och kommunala bolag som blir berörda av projekten. På grund av att en ny mandatperiod startar ska nämnderna senast i oktober i år avrapportera samtliga uppdrag från kommunfullmäktige. Avrapportering och avslut av uppdrag från fullmäktige kommer att presenteras samlat för i oktober. Samtliga nämnder har utifrån flerårsplan fått i uppdrag att söka och använda de riktade statsbidragen som finns tillgängliga. Kommunen har sökt och erhållit LOVA-medel (lokala vattenvårdsåtgärder) för att slutföra Uddevallas VA-plan, samt LONA-medel (lokala naturvårdsåtgärder) för anläggandet av vandringsled vid snäckskalsbankarna. Förvaltningen arbetar också med en ansökan till Boverket för projekt kring grönare städer. Under perioden har en ansökan om statliga bidrag för efterbehandling av förorenade områden skickats in till Länsstyrelsen. Bidraget fås från Naturvårdsverket och samordnas genom Länsstyrelsen. Bidraget ges till de mest förorenade områdena i Sverige som det inte finns någon ansvarig för alternativt det endast finns ett delat ansvar för. Beslut om vilka kommuner som erhåller bidrag har ännu inte fattats. På grund av att en ny mandatperiod startar ska nämnderna senast i oktober i år avrapportera samtliga uppdrag från kommunfullmäktige. Avrapportering och avslut av uppdrag från fullmäktige kommer att presenteras samlat för i oktober.

Delårsrapport april 2018 Delårsrapport april 2018

Delårsrapport april 2018 Delårsrapport april 2018 Delårsrapport april 2018 Delårsrapport april 2018 Delårsrapport april 2018 2 (21) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Ekonomiskt utfall... 4 Uppföljning av kommunfullmäktiges och nämndens styrkort...

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden

2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden 2018-10-25 2 Handlingsplan hela kommunens plan för arbetet med förorenade områden En beslutad handlingsplan för förorenade områden ökar möjligheterna att arbeta strategiskt med förorenade områden. I en

Läs mer

Budgetdialog 2016-2018. Samhällsbyggnadsnämnden 31 mars 2015

Budgetdialog 2016-2018. Samhällsbyggnadsnämnden 31 mars 2015 Budgetdialog 2016-2018 Samhällsbyggnadsnämnden 31 mars 2015 Uddevalla växer Ö P P E N R E SAMHÄLLSBYGGNAD E T P E K T P R O F E S S I O A L I T E T Media 2014 Totalt antal artiklar 2013 2014 140 st 130

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Budgetdialog Samhällsbyggnadsnämnden

Budgetdialog Samhällsbyggnadsnämnden Budgetdialog 2019-2021 Samhällsbyggnadsnämnden 2016-2017 Analys och resultat, vad är gjort? Vår kommunikation utåt 2017 På uddevalla.se, till media och sociala medier Vår kommunikation utåt 2017 På uddevalla.se,

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Protokoll. Hållbarhetsberedning. stadshuset, Kompassen, k1.13 :00-15:30. Kenneth Engelbrektsson -...

Protokoll. Hållbarhetsberedning. stadshuset, Kompassen, k1.13 :00-15:30. Kenneth Engelbrektsson -... Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, k1.13 :00-15:30 Gunilla Magnusson (MP), Ordförande Mikael Staxäng (M), l :e vice ordförande, fr.o.m. kl. 13:15, del av 43 Elving Andersson

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 2 (25) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhetens resultat... 4 Uppföljning av kommunfullmäktiges och nämndens

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd

Verksamhetsplan 2018 i korthet. Östermalms stadsdelsnämnd Verksamhetsplan 2018 i korthet Östermalms stadsdelsnämnd Fakta Östermalms stadsdelsområde Ett av de geografiskt största stadsdelsområdena Cirka 74 000 invånare - prognos för 2021, drygt 80 000 Cirka 51,5

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Protokoll. Demokratiberedning. Stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.09:00-1 0:20

Protokoll. Demokratiberedning. Stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.09:00-1 0:20 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.09:00-1 0:20 Alf Gillberg (S), Ordförande David Sahlsten (KD) Maria Nilsson (S) Anna Tora Huss (MP) t.o.m. 23, kl. 10:10 Martin

Läs mer

Handlingsplan för miljöstrategin år

Handlingsplan för miljöstrategin år Handlingsplan för miljöstrategin år 2017-2020 Inriktning: Fossilbränslefri kommun Målsättning: Effektivisera och minska energiförbrukningen i fastigheter och transporter Åtgärdspaket 2017-2020 för minskad

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019

Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åsa Nilsson Bjervner Datum 2019-01-19 Diarienummer VLN-2018-0098 Valnämnden Verksamhetsplan och budget för valnämnden 2019 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått Kultur- och fritidsnämnden 2019 2022 Uddevalla kommun är en självklar tillväxtmotor för en mer utvecklad region Företag och individer bemöts positivt med Öppenhet, Respekt och Professionalitet, där vi

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2

HANDLINGSPLAN. Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2 HANDLINGSPLAN Genomförande av MIFO fas 1 för branschklass 2 Bakgrund Denna handlingsplan beskriver miljö- och hälsoskyddsenhetens arbete med objekt i kommunen med behov att genomgå MIFO fas 1. Detta arbete

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Valnämndens uppföljning av ekonomi per mars och verksamhet per april 2019

Valnämndens uppföljning av ekonomi per mars och verksamhet per april 2019 Datum: Diarienummer: 2019-04-02 VLN-2019-0040 Sida 1 (2) Kommunledningskontoret Valnämnden Handläggare: Blomgren Sofie Nilsson Bjervner Åsa Svensson Karin Valnämndens uppföljning av ekonomi per mars och

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

5 Delår 1 (AVUX/2019:1) Beslut. Sammanfattning. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delårsrapport

5 Delår 1 (AVUX/2019:1) Beslut. Sammanfattning. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delårsrapport ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2019-05-13 Dnr AVUX/2019:1 5 Delår 1 (AVUX/2019:1) Beslut Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delårsrapport 1 2019.

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2016-05-02, 237 Status: Antaget Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 14 februari 2018, 31 1. Övergripande Syftet med dessa riktlinjer är, tillsammans med upprättade tillämpningsanvisningar,

Läs mer

Delårsrapport april 2016 Samhällsbyggnadsnämnden

Delårsrapport april 2016 Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden Delårsrapport april 2016 Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2 (16) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ekonomiskt utfall... 4 3 Uppföljning av kommunfullmäktiges

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial

1 (5) Delårsrapport Kommunstyrelsen. Datum Delårsrapport Kommunstyrelsen Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Kommunstyrelsen Datum 2016-05-18 Delårsrapport 1-2016 Kommunstyrelsen Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Årsprognos för nämndens driftresultat För kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland Delårsrapport 2 Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING I båda regionerna pågår ett arbete med arbetstidsförkortning.

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Delårsrapport augusti 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Delårsrapport augusti 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2 (19) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ekonomiskt utfall... 4 3 Uppföljning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Jämställdhetsprogram för Mönsterås kommun och de kommunala bolagen

Jämställdhetsprogram för Mönsterås kommun och de kommunala bolagen Jämställdhetsprogram för Mönsterås kommun och de kommunala bolagen 1 Gällande lagar och regler i Sverige visar inte några påtagliga skillnader när det gäller rättigheter och skyldigheter för kvinnor och

Läs mer

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1.

Handlingsplan. Heltid som norm i Mullsjö kommun 1(5) Gäller: Namn på dokumentet: Heltid som norm. Senast ändrad: Version: 1. 1(5) Namn på dokumentet: Heltid som norm Version: 1.0 Dokumenttyp: Handlingsplan Gäller: 2018-2021 Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Personalchef Senast ändrad: 2018-01-10 Beslutad av: Hillevi Lindström

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning och övergripande prioriteringar 7 4.1 Attraktiv

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Innehållsförteckning Delårsrapport 2 per 31 augusti Viktiga händelser Uppföljning och analys Mål och resultat

Innehållsförteckning Delårsrapport 2 per 31 augusti Viktiga händelser Uppföljning och analys Mål och resultat 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 2 per 31 augusti 2016... 3 1 Viktiga händelser... 3 2 Uppföljning och analys... 3 2.1 Mål och resultat... 3 2.2 Särskilda uppdrag som ska genomföras under mandatperioden...

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsplan Antagen av Utbildningsnämnden

Utbildningsnämndens verksamhetsplan Antagen av Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens verksamhetsplan 2019-2021 Antagen av Utbildningsnämnden 2019-01-28 1 Innehåll Utbildningsnämndens verksamhetsplan 1 Inledning 3 Fortsatt process... 3 Uppföljning... 3 Ekonomi 4 Internbudget...

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015

Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015 2015-04-20 KS-2015/306.182 1 (4) HANDLÄGGARE Askerud, Carina 08-535 302 83 Carina.Askerud@huddinge.se Kommunstyrelsen Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015 Förslag till beslut Budgetuppföljningen

Läs mer