Systemiskt tänkande. Från Bateson till KASAM.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systemiskt tänkande. Från Bateson till KASAM."

Transkript

1 Systemiskt tänkande. Från Bateson till KASAM. Erik Lundström, socionom Teol.kand. i kyrkovetenskap Fil.master i pedagogiskt ledarskap Steg 1, systemisk familjepsykoterapi

2 DEL 1: Systemtänkandets grundläggande essens Systemtänkandet innebär att se på världen utifrån begrepp som helhet, sammanhang, relationer, funktioner och mönster, vilket gör systemteorin mer komplex i förhållande till tanken om orsak och verkan. De olika delarna i systemet går aldrig att frikoppla från varandra utan de påverkar varandra i en ständig process. SYSTEM THINKING Vad är ett system? Vad är ett system? Ett system består av ett antal delar som samspelar med och påverkar varandra på olika sätt. Ett system består av två slags storheter : komponenter, och sambandet mellan dessa. Systemet som helhet Komponenterna och sambandet i systemet bildar någon form av helhet. För att kunna beskriva och förstå hur en del av ett system fungerar behöver man ha kännedom om systemet som helhet (förkunskap).

3 Vad är ett system? Man behöver kunna urskilja systemet i förhållande till resten av världen: en systemgräns. (Endast i undantagsfall är systemet slutet att det inte har något med resten av världen att göra.) Den del av världen som inte hör till systemet men har betydelse för systemet är omgivningen. Förbindelserna med omgivningen kan vara av olika slag. Undersöka dem kan vara en lika central uppgift för systemanalysen som att studera systemets inre. Systemtyper och systemnivåer enligt Luhmann Bouldings systemnivåer med stigande komplexitet Subsystem och suprasystem Subsystem och suprasystem DEL 2: Systemtänkandets historia Varje system består av subsystem som på olika sätt interagerar med varandra. Det är viktigt för exempelvis en familjeterapeut att veta vilket system man arbetar med. Ett system tillhör också en större helhet, ett suprasystem. Andra delar i suprasystemet kan vara grannar, släkt eller en förening. Vi måste känna till något om i vilket sammanhang suprasystem som exempelvis en familj verkar för att förstå dem som system.

4 Systemtänkandet i Bibeln Ty liksom kroppen är en och har många delar och alla de många kroppsdelarna bildar en enda kropp, så är det också med Kristus Kroppen består inte av en enda del utan av många. Om foten säger: Jag är ingen hand, jag hör inte till kroppen, så hör den likafullt till kroppen. Och om örat säger: Jag är inget öga, jag hör inte till kroppen, så hör det likafullt till kroppen Nu är det emellertid många delar, men en enda kropp Lider en kroppsdel, så lider också alla de andra. Aposteln Paulus i Första Korinthierbrevet Huvuddragen i systemforskningstraditionen kan sammanfattas i de rubrikerna: General System Theory Cybernetik Ludwig von Bertalanffy Lanserar från slutet av 1940-talet teorier under namnet General System Theory. Tanken på en allmänt giltig systemteori formuleras kring Principerna är generellt tillämpbara på system av helt skilda slag; biologiska, politiska och sociala. Gregory Bateson Bateson arbetade som antropolog med fältstudier i Nya Guinea och Bali. Arbetade på ett militärsjukhus i Palo Alto, Kalifornien forskade om delfiners språk och schizofrena patienters sätt att tänka och kommunicera. Bateson: Mönstret som förbinder allt levande Teoretisk utgångspunkt: all kunskap får sin mening och funktion från det sammanhang som den ingår i. Kunskapsekologi: Viktigt att utforska sambanden mellan olika uppfattningar, fakta och system av idéer. Utvecklade systemteorin till en analysmodell för samspel mellan och inom levande system, allt från minsta delarna till helheten i de största sammanhangen. Bateson: Mönstret som förbinder allt levande Dubbelbindningsteorin som innebar att motsägelsefull kommunikation från föräldrar gjorde att barn blev desorienterade i tänkandet. Bateson menar att den som försöker besegra sin omgivning slutligen förintar sig själv.

5 DEL 3: Systemtänkandets cybernetik Norbert Wiener Lanserades termen cybernetik år 1948 som en övergripande benämning på studier av kommunikation med och styrning av komplexa system. Avled hastigt i Stockholm Cybernetik - läran om självreglerande system Är vetenskapen om styrning och reglering av maskiner och levande varelser. En av grundidéerna med cybernetiken är förståelsen om att ett system och dess utdata återkopplas tillbaka som indata och skapar en feedback där systemet kan reagera på effekten av sin egen utdata. Cybernetik blir systemiskt teori Wiener myntade uttrycket cybernetik, styrmansvetenskap utifrån det grekiska ordet kubernetes, [κυβερνετεσ], rorsman, styrman eller pilot. Han behövde ett ord för ett helt idékomplex, en term för ett helt område. Kubernetes är samma ordstam som i guvernör och engelskans government. Ord som systemteori och systemanalys kom gradvis att tränga undan Wieners begrepp.

6 Cybernetik - att undersöka system Systemteori har sitt ursprung i cybernetiken, vilket innebar ett steg ifrån den klassiska fysiken med fokus på det mekaniska och linjära tänkandet, i form av orsak och verkan. Ett slutet system går under principen: Lika orsak leder till lika verkan. Ett öppet och levande system är motsatt: Olika vägar kan leda till ett slutresultat. Ross Ashby Cybernetiken kommer sannolikt avslöja intressanta och suggestiva parallellismer mellan maskin, hjärna och samhälle. Och cybernetiken kan förse oss med ett gemensamt språk genom vilket upptäckter inom ett område omedelbart kan användas inom ett annat. Cybernetikens grundantaganden Västvärldens vardagliga tänkande domineras av ett orsakverkan-sambandssökande vid problem. I självreglerande system befinner sig alla delar i ständig påverkan. Samma utfall kan ha en mängd olika orsaker och samma bakomliggande händelse kan ge många olika effekter. Det är meningslöst att söka enkla samband mellan input och output: förklaringen ligger i hela samspelsprocessen. (Lundsbye, 2010) Cybernetikens grundantaganden Cybernetiken [läran om självreglerande system] är den största tugga mänskligheten har tagit ur kunskapens frukt Gregory Bateson DEL 4: Systemtänkandets praktik Grundstenar i systemtänkandet Att ha systemiskt perspektiv i arbetet innebär att i mötet med människor försöka förstå sammanhanget, människan och situationen. Allt mänskligt handlande likväl som problem sker och uppstår i samspel mellan människor; kan inte förklaras av en enskild individs inneboende egenskaper. En viktig aspekt av det systemiska; när man ändrar sin egen position i ett system ändras också förståelsen.

7 Grundstenar i systemtänkandet Att gå från ett mekaniskt, linjärt fokus (orsak verkan) till ett perspektiv där vi förstår orsakssammanhang i form av samtidighet, ömsesidigt influerande och sammanhängande fenomen. Helheten är större än summan av delarna. Att ha fokusera, hitta och se sammanhang, samt förstå vilket sammanhang man befinner sig i, leta efter mönster och förändringar i dessa utifrån en helhetssyn. En individs beteende är både en reaktion på och en konsekvens av sammanhanget och situationen för individen. Vi har rätt utifrån den verklighet vi ser och den position vi tar: Alla kan ha rätt men bara delvis. Grundtanken är att man vid undersökning av vissa fenomen bör se dem som delar i en helhet. Det linjära: det vi förstår och som är enkelt. Så här är det! Det cirkulära: lärande, utveckling och det komplexa. Det handlar om en systemisk vandring mellan det linjära och cirkulära. Fågelflocken Forskning kring fågel flockens beteenden har visat på några regler som den verkar följa: Hela flocken följer samma riktning, mål och sticker en så följer resten med. Fåglarna håller avstånd till varandra och krockar inte med sin omgivning. Fåglarna håller ihop, håller sig till mitten. Tillsammans undviker fåglarna hot och letar föda. Fåglarna verkar ha hittat sina regler som hjälper dem att vara ett självorganiserande, levande system. DEL 5: Ekologisk systemteori

8 Ekologisk systemteori Ekologisk systemteori har sin grund i systemteorin. Ett viktigt synsätt i socialt arbete för att förstå människor utifrån deras sammanlänkade, flerdimensionerade och komplexa verklighet - med syftet att undvika att förenkla och reducera människors liv. Individer kan inte förstås utan att definiera deras sociala kontext som de befinner sig i, det så kallade person in environment -synsättet. Ekologisk förklaringsmodell; samspel mellan faktorer på olika nivåer över tid Det sociala nätverkets struktur och psykiska betydelse Ekologisk systemteori inkluderar hur samhället och dess instanser påverkar individens liv. Sociala nätverk kan vara en sorts buffert mot för stor stress som skapas av individens livssituation. Ett socialt nätverk kan också skapa betydelse och innehåll i en individs tankar om sig själv. System och delsystem Aaron Antonovsky Begreppet salutogenes myntades av Antonovsky och betyder kortfattat hälsans ursprung. Grunden i detta tänkande utgår från vad det är som gör att vi bibehåller hälsan eller till och med kan förbättra den.

9 Känsla av sammanhang: KASAM Antonovsky fann att människor med en god förmåga klarade påfrestningarna bättre än de som hade lägre förmåga: Begriplighet: förstod händelser på ett reflekterande sätt Hanterbarhet: kände att de hade resurser och strategier att möta olika situationer på ett konstruktivt sätt Meningsfullhet: kunde värdera frågan i ett större sammanhang; samt hur viktig den var personligen Antonovsky utförde en undersökning på en grupp israeliska kvinnor och hur dessa kvinnor upplevde klimakteriet. Han fann att judiska kvinnor som överlevt nazismens koncentrationsläger hade en förmåga att bevara sin hälsa trots alla de fasor som de hade genomlidit. En del kvinnor i studien upplevde sig vara vid god hälsa: trots att de överlevt fysisk och mental tortyr i koncentrationslägren och sedan tvingats leva som flyktingar i främmande länder - ofta utan familjs eller vänners stöd. Ett visst typ av samspel mellan en individ och faktorer i hennes omgivning frambringar kontroll över situationer, och att det i sin tur skapar hälsa. Människan måste lära sig hantera sin livssituation såväl i med- och motgångar och att göra det bästa av tillvaron. DEL 6: Systemisk familjeterapi Palo Alto-gruppen Forskarlag i Kalifornien: Gregory Bateson (-1980), Jay Haley (-2007), Don D. Jackson (-1968) och John Weakland (-1995). Gruppen upplöstes år Mental research institute, MRI Institut i Palo Alto, Kalifornien, för forskning, behandling och utbildning i fråga om olika former av korttidsterapi. Grundades 1959 av psykiatern Don D. Jackson som då var medlem i Palo Alto-gruppen under Gregory Bateson. Institution för forskare och praktiker sökte sig för att utveckla nya former av psykoterapi, i början främst systemisk familjeterapi (Paul Watzlawick), strukturalism (Salvador Minuchin) och existentialism (Ronald Laing och Irvin D. Yalom).

10 Att röra sig i det systemiska tänkandet terapeutiskt Vara i den utforskande, frågande positionen. Fokusera på att skapa nya perspektiv och möjligheter. Medvetenhet om att allt vi säger och gör, bidrar till medskapande av nya verkligheter tillsammans. Socialkonstruktivism: Med hjälp av språket skapar vår egen verklighet. Cybernetik av andra ordningen: vi är del i systemet I första ordningens cybernetik agerar professionella som om man kan stå utanför systemet vi arbetar med och inte påverkar sammanhanget. Utifrån andra ordningens cybernetik är det omöjligt att stå utanför och inte påverka. Vi blir del i de system vi arbetar med. Vi påverkar och påverkas. Systemtänkande & systemiskt tänkande: skillnader Observatörsrollen - en observatör påverkar det som observeras och är själv påverkad av det hen observerar och själva observerandet. Ett möte mellan två människor är ett möte mellan två observatörer som påverkar varandra och skapar olika verkligheter tillsammans. Betoningen på helhetssyn i stället för dualism [motståndpar] och reduktionism [komplexa begrepp kan beskrivas med enklare]. Skillnaden som gör skillnaden Bateson: Vi får all vår kunskap om den yttre världen via mekanismer som söker efter skillnader: The differens that makes the difference. Att ställa frågor som söker, visar och skapar skillnad. Frågor innefattar en serie ömsesidigt kausala feedbackkedjor som skapar en komplex och ickelinjär enhet. Expertrollen kan komma att utmanas Familjeterapeuten ses som en jämställd aktör med övriga medlemmar av det system som skall observeras och kan inte göra en objektiv observation. Terapeuten kan däremot erbjuda en ny syn på familjens konstruerade metaberättelser av sin verklighet, dock inte sagt att det var den riktiga.

11 Självreflexion i andra ordningens cybernetik Självreflexion handlar om att reflektera om hur jag påverkar och påverkas och varför. Relationell reflexivitet: i stället för att reflektera inne i våra egna huvuden, samtalar vi om samtalet med den andre, t.ex. Hur upplever du samtalet så här långt? Hur vill du gå vidare nu? Ett respektfullt och etiskt sätt att göra den andre till medaktör med makt att påverka sammanhanget. Fyra antaganden i systemiskt terapi: Det systemiska tänkandet vilar på antaganden om levande och sociala system, människor och förändringar. De viktigaste antagandena är huvudkategorierna: 1. Människan och hennes omgivning 2. Kunskap och språket 3. Förändring och förändringsarbete Antaganden om människan och hennes omgivning En människa är ett levande system, bestående av flera delsystem, som samspelar med och ingår i andra såväl levande som icke-levande system. Samspelet kännetecknas av cirkulära och mångfaldiga orsakssamband. En människa är ömsesidigt beroende av den biologiska och sociala omgivning hon lever i och är en del av. Antaganden om människan och hennes omgivning Människor strävar efter att överleva och ha det så bra som möjligt utifrån sina förutsättningar. En människas beteende är alltid relevant utifrån den totala livssituationen. För att kunna överleva och skapa nödvändig stabilitet i sin tillvaro behöver människan vara anpassningsbar och flexibel. Antaganden om människan och hennes omgivning Människor gör inte alltid det som de säger att de gör. Människor gör inte alltid det de tror de gör. En människa är oförutsägbar för sig själv och för andra människor. Människor kan inte alltid berätta varför de handlar på ett visst sätt. Saker och ting är inte alltid som de ser ut att vara. Antaganden om kunskap och språket Det finns inte någon objektiv verklighet att hänvisa kunskap till. Sanning blir en fråga om social överenskommelse. En människa skapar det hon vet om sig själv, andra människor och sin omgivning genom att göra distinktioner i sitt språk.

12 Antaganden om förändring och förändringsarbete Människan förändras hela tiden, beroende på egen intern aktivitet och samspelet med omgivningen. Förändringsarbete äger alltid rum i en språklig domän och utgår ifrån ett någon önskar en förändring. Det syftar till att uppnå resultat. Antaganden om förändring och förändringsarbete Metoder och tekniker förändrar inte människor. Det är vad människor gör tillsammans i ett sammanhang som kan bidra till förändringar. Ju större flexibilitet en hjälpare har när det gäller metoder och tekniker, desto större chans är att han kan eller hon hjälpa olika klienter utifrån vilka de är. Vi är tränande att knyta problem till individer Mary Catherine Bateson Systemisk familjeterapi Att se ett socialt nätverk som ett system som bildas på nytt vid varje interaktionstillfälle har visat sig fruktbart. Varje möte är nytt, även om vi träffats förut. Genom att nyfiket utforskande till nya sammanhanget, skapas nya berättelser och vi formar ett gemensamt språk där vi alla kan göra våra röster hörda. Gamla berättelser utvecklas i nya berättelser som formar vår uppfattning om varandra, andra och annat i den sociala världen. Familjen som ett självreglerande system, där varje individ påverkar och påverkas av de andra. Ingen har ensam möjlighet att styra utvecklingen, utan styrningen sker i systemet som helhet. När man vill förstå vad som försiggår mellan människor blir ett cirkulärt förklaringssätt det naturliga. Språkets och ordens mening låter sig inte fångas i en enda sann objektiv berättelse. Någon absolut sanning eller kunskap finns alltså inte utan verklighetsuppfattningar och kunskap skapas i processer människor emellan. Bateson poängterade att vi måste skilja mellan karta och terräng dvs. mellan verkligheten och vår berättelse om den.

13 Varje system har sin egen perfektionism: se varför det är som det är, innan du försöker förändra det. Folk gör tokiga saker, men vi kan förstå varför de gör vad de gör om vi placerar det i ett sammanhang. Att med respektfull nyfikenhet försöka förstå logiken, skapa en mening i det som sker. Att utveckla hypoteser om varför klienter beter sig som de gör. Upptäcka kopplingar mellan klienternas handlingar och deras kommunikation och de sammanhang de lever i, deras specifika kultur. Vilka är de mönster som passar ihop så att vi förstår sammanhangen? Alla handlingar går att förstå men handlingen i sig behöver inte vara moraliskt eller etiskt försvarbar. En terapeut kan inte åstadkomma en specifik förändring av ett system. Möjligen åstadkomma en rubbning ge en knuff. Systemet kan och kommer sedan att reagera utifrån sin egen struktur. (Boscolo, Cecchin et al. 1990) Berättelsers betydelse är alltid i rörelse och låter sig inte fångas i bilder. Språket används inte bara beskrivande utan också för att skapa och göra. Samtalen är inte bara hjälpmedel för att förstå, utan samtalen och språket har så stor kraft att de skapar nya meningar, nya relationer mellan människor till och med (om)skapar människor till nya människor. Nätverksterapi gränsernas terapi Gränser mellan familjens delsystem och familjens gränser till omvärlden. Gränser som en regel, som definierar vem som har relationer till vem och vilka saker som tillhör vem inom systemets gränser. Gränsen innebär de regler med vilka man kan identifiera systemets medlemmar och komma överens om de uppgifter som var och en har. Systemiska terapier har av tradition ägnat mycket uppmärksamhet åt nuet. Många av de traditionella terapeutiska handgreppen syftar till att försöka förändra den rådande kontexten, den fysiska eller psykiska, så att patienter upptäcker att de är i ett förändrat nu. I denna förändrade kontext uppstår nya beteenden, tankar och känslor som används terapeutiskt.

14 DEL 7: Systemet observerar sig självt: autopoiesis Systemet observerar sig självt: autopoiesis Alla observatörer utgör en del av det system som de observerar. Varje socialt system är därför självbeskrivande: det kännetecknas av autopoiesis. Begreppet autopoiesis har biologerna Maturana & Varela hämtat från grekiska begreppet poiesis, produktion, och har lagt till auto för att synliggöra levande systems självproducerande och självgenererande förmåga. Luhmann Systemet observerar sig självt: autopoiesis Ett system måste hänvisa till sig självt när det beskriver något. Inte minst när det gäller kommunikationen inne i systemet och systemets förhållande mellan systemet och dess omgivning. I strikt mening kan systemet inte kommunicera med omgivningen - all kommunikation är intern. Däremot kan systemet ta in eller förstå omgivningens egenskaper med reducerad komplexitet. Luhmann Systemet observerar sig självt: autopoiesis Systemet kommunicerar internt och kommer utveckla kommunikationsmedier som passar systemet. Ett systems omgivning är alltid komplexare än systemet självt: det är själva motivet för att avgränsa det som system överhuvudtaget. Systemet måste reducera komplexiteten i omgivningen så att denna blir mer eller mindre meningsfull och hanterlig för systemet självt. Luhmann Systemet observerar sig självt: autopoiesis Systemen är självreglerande och självorganiserande. Utifrån systemets egen logik och inre kommunikation tolkar systemet resten av samhället som omgivning. Endast de drag som då stämmer = är i resonans med systemet självt känns igen och kan påverka systemet. Resonans är den väg på vilken ett socialt system påverkas av samhället i övrigt och av samhällsutvecklingen. Luhmann DEL 8: Systemisk förändring

15 Gianfranco Cecchins systemiska fördomar Kontroll av ett system är omöjligt. Det spelar ingen roll hur förskräckligt systemet verkar vara, det finns alltid något som fungerar. Förändringar av första ordningen Vi tenderar att åtgärda problem som om de vore isolerade från varandra. Förändringar görs enbart inom nuvarande ramar utan att systemet förändras: man tänker, identifierar sig och löser problem på samma sätt som alltid. Letar nya möjligheter med samma metoder som tidigare: betecknas ofta som mer av samma sorts åtgärder som redan använts. Förändringarna benämns som förnyelse eller förbättring. Förändringar av andra ordningen Verkliga lösningar på sammansatta problem kräver förändringar av systemen som leder till att hela systemet förändras: paradigmskifte. Personliga planet: ändra grundläggande tanke- och handlingsmönster. Att se verkligheten i ett nytt ljus - med en annorlunda förståelse, vilket ger ett nytt beslutsunderlag med möjlighet till nya handlingsmönster. Förändringar av andra ordningen Helt andra åtgärder: metoder och tankemönster som används vid förändring är mindre av samma sort som redan använts. Används mer av samma när det behövs förändringar av andra ordningen, blir problemen oftast bara värre. Andra ordningens förändring innebär kris När man ändrar sitt grundläggande tanke- och handlingsmönster går man ofta igenom en besvärlig kris. Gemensamma förändringar och större samhällsförändringar kan leda till kollektiva kriser.

16 Förändringar av andra ordningens krav: Att vi ifrågasätter oss själva och inte problemet. Att vi relaterar frågeställningen till vårt sätt att tänka. Att vi vågar gå utanför våra egna ramar, attityder och vår världsbild. Att vi hanterar det motstånd och den ångest som nya tankemönster kan skapa. Fråga: På vilka systemnivåer finns problemen och hur hänger de ihop? Antaganden om systemiska förändringar Vi som människor förändras genom hela livet. Förändringsarbete äger alltid rum, det är det naturliga tillståndet, för både människor och system. När vi utgår ifrån en önskan om att förändra i hopp om att nå ett nytt mål, nya resultat, är det oftast på ett annat sätt än vad som gjorts tidigare. Förändring syftar till att uppnå resultat på ett nytt sätt. Metoder och tekniker förändrar inte människor. Svenska Akademin som system Svenska Akademin som system

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

Fyra positioner under ett konsultativt samtal

Fyra positioner under ett konsultativt samtal Fyra er under ett konsultativt samtal Många chefer, handledare, coacher, konsulter och andra liknande yrkesgrupper genomför regelbundet olika former av konsultativa samtal med sina medarbetare, klienter

Läs mer

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: PSYKOLOGI Ämnet psykologi behandlar olika sätt att förstå och förklara mänskliga beteenden, känslor och tankar utifrån olika psykologiska perspektiv. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet psykologi ska syfta

Läs mer

Salutogent förhållningssätt och ledarskap

Salutogent förhållningssätt och ledarskap Salutogent förhållningssätt och ledarskap ETT SÄTT ATT STÄRKA ELEVMOTIVATIONEN Utvecklingsledare Tomelilla 1 Utvecklingsledare Tomelilla 2 Det du tänker om mig Så du ser på mig Sådan du är mot mig Sådan

Läs mer

Ulf Korman,Linköping

Ulf Korman,Linköping Ulf Korman,Linköping 141023 Barnpsykiatri Medicinering Systemisk familjeterapi en avgränsad enhet som kan identifieras skild från sin omgivning, bestående av samspelande och ömsesidigt beroende delar

Läs mer

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling

Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling Två decenniers perspektiv på förändring och utveckling När vi i Rörelse & Utveckling startade 1996 var det med en stark drivkraft att vilja medverka till utveckling bland organisationer, grupper och verksamheter.

Läs mer

- Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda.

- Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda. 1 PSYKOTERAPI ALA PETRI - Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda. - Definition av psykoterapi: Psykoterapi är en behandlingsmetod väl förankrad i psykologisk

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

2 Tankens makt. Centralt innehåll. Innebörden av ett salutogent förhållningssätt. 1. Inledning 2. Vem är jag?

2 Tankens makt. Centralt innehåll. Innebörden av ett salutogent förhållningssätt. 1. Inledning 2. Vem är jag? 2 Tankens makt Centralt innehåll Innebörden av ett salutogent förhållningssätt. Inledning Vem är jag? Självuppfattning Johari fönster Kontroll lokus Self eficacy Självkänsla och självförtroende Det salutogena

Läs mer

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn Lärandeteorier och specialpedagogisk verksamhet Föreläsningen finns på kursportalen. Ann-Charlotte Lindgren Vad är en teori? En provisorisk, obekräftad förklaring Tankemässig förklaring, i motsats till

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Samtal - bottnar i social förmåga Varje samtal föregås av ett möte. Vårt bemötande av andra grundar sig i: Våra

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM. Undervisning av tekniska system utmaningar och möjligheter

TEKNISKA SYSTEM. Undervisning av tekniska system utmaningar och möjligheter TEKNISKA SYSTEM Undervisning av tekniska system utmaningar och möjligheter Maria Svensson Göteborgs universitet it t Institutionen för didaktik och pedagogisk profession maria.svensson@ped.gu.se se VAD

Läs mer

Respekt och relationer

Respekt och relationer Respekt och relationer anknytning, respekt, dialog Hela Hälsan Tallinn 20.9 2014 Gun Andersson och Pia Rosengård-Andersson Varför vill vi ha relationer överhuvudtaget? Varför levde man egentligen? Hon

Läs mer

Salutogent förhållningssätt

Salutogent förhållningssätt Salutogent förhållningssätt i vård och omsorg om de äldre Socialförvaltningens ledningsförklaring Vi utgår från medborgarens egen förmåga och resurser för att främja hälsa. Det vi tillsammans åstadkommer

Läs mer

Hälsofrämjande ledarskap

Hälsofrämjande ledarskap Hälsofrämjande ledarskap eller? med 1 globaliserat it-samhälle Kunskapssamhälle? 2 www.halsopromotiongruppen.se 1 Annorlunda Samhälle Arbetsliv Organisationer Livspussel Hälsoutmaning då behövs ett annat

Läs mer

www.evalenaedholm.se Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE

www.evalenaedholm.se Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE Styrkor och resurser - en föreläsning om att starta positiva processer Enligt systemteori är varje människa ett system. Varje människa är ett system.

Läs mer

Salutogen miljöterapi på Paloma

Salutogen miljöterapi på Paloma Salutogen miljöterapi på Paloma Innehållsförteckning Bakgrund s.2 Den salutogena modellen s.3 Begriplighet s.3 Hanterbarhet s.3 Meningsfullhet s.3 Den salutogena modellen på Paloma s.4 Begriplighet på

Läs mer

En organisation som arbetar professionellt och tar sin utgångspunkt i brukarens egen verklighet. Sundbyberg där staden är som bäst

En organisation som arbetar professionellt och tar sin utgångspunkt i brukarens egen verklighet. Sundbyberg där staden är som bäst En organisation som arbetar professionellt och tar sin utgångspunkt i brukarens egen verklighet Syfte, mål och agenda för denna 1,5 timme! Syfte Att berätta om vårt utvecklingsarbete utifrån en organisationsform

Läs mer

Weber, Durkheim och Simmel. Magnus Nilsson

Weber, Durkheim och Simmel. Magnus Nilsson Weber, Durkheim och Simmel Magnus Nilsson Max Weber Levde 1864 till 1920. Inflytelserik inom ämnen som till exempel sociologi, religionshistoria, organisationsteori, politisk teori, juridik, nationalekonomi

Läs mer

Medborgardialog med unga

Medborgardialog med unga 10 Medborgardialog med unga Västsverige växer och nya byggen är ständigt på gång. Det kan handla om att bygga för ett hållbart resande med resor som ger låga koldioxidutsläpp och samtidigt sker på ett

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

Lindra din smärta, smaka livets sötma, hitta hem genom labyrinten, glöm varför, kom bara ihåg att minnas styrkan inom dig, och lev.

Lindra din smärta, smaka livets sötma, hitta hem genom labyrinten, glöm varför, kom bara ihåg att minnas styrkan inom dig, och lev. V arje människa är unik och har sina egna skäl varför dennes liv ser ut som det gör. Livet formas utifrån de val vi gör just nu och på så sätt väljer vi den väg vi vill följa. Det är skillnaden mellan

Läs mer

Familjerekonstruktion Så gör jag. Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04

Familjerekonstruktion Så gör jag. Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04 Familjerekonstruktion Så gör jag Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04 Ett ord som en människa fäster sig vid kan verka i oberäknelig tid Det kan framkalla glädje till livets slut det kan uppväcka obehag

Läs mer

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning.

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. 2014-10- 03 Innehållsförteckning Inledning Utbildningsområde 1: Socialt

Läs mer

Etnografi

Etnografi Etnografi 2009 10 05 sinna@kth.se Etnografi Vad är etnografi användbart till? Kontext Reflektion Att skriva Definition av etno-begrepp Etnografi (från grekiskans ethnos, folk, och grafein, skriva) Benämningen

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en

Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en o m e r f a r e n h e t o c h s p r å k Vi erövr ar verkligheten bit för bit genom att vi får ett språk för våra erfarenheter. Ett barns språkutveckling är ett fascinerande skådespel, en skapelseakt där

Läs mer

Religionsdidaktik med inriktning mot. konfirmationsarbete, 3b. Upplevelse enligt Bushe, 1. Bushe: Sörjiga och klara relationer

Religionsdidaktik med inriktning mot. konfirmationsarbete, 3b. Upplevelse enligt Bushe, 1. Bushe: Sörjiga och klara relationer konfirmationsarbete, 3b Moment 3 Ledarutveckling Stiftsgården i Undersvik 2009-09-21 22 Professor Jørgen Straarup Upplevelse enligt Bushe, 1 Upplevelse delar Bushe upp i fyra element (s. 103) 1. Observationer

Läs mer

- Knyta teoretiska begrepp till observationer, att begreppsförankra sina observationer

- Knyta teoretiska begrepp till observationer, att begreppsförankra sina observationer Handledning En kontinuerlig återkoppling på mitt arbetssätt och mig själv, given i ett väl avgränsat sammanhang och av en person som jag uppfattar som tillitsfull och kompetent att ge denna utifrån erfarenheter

Läs mer

Om maskiner kunde tala

Om maskiner kunde tala Staffan Larsson, forskarassistent i lingvistik Ludwig Wittgenstein skriver i Filosofiska Undersökningar (1953): Om ett lejon kunde tala, så skulle vi inte förstå det. Varför inte? Enligt en tolkning vill

Läs mer

Axplock av karriär tänk genom tiderna

Axplock av karriär tänk genom tiderna Axplock av karriär tänk genom tiderna BERÄTTELSE & MENINGSTÄNK, DET ICKELINJÄRA SocioDynamic Counselling; Peavy 1997/2004 Social Learning Theory; Planned Happenstance Krumboltz mfl1979/1999 SYSTEMTÄNK

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Står jag inför en människa som mitt Du, säger jag grundordet Jag-Du till henne, då är hon inte ett ting bland andra ting och består ej av ting.

Står jag inför en människa som mitt Du, säger jag grundordet Jag-Du till henne, då är hon inte ett ting bland andra ting och består ej av ting. Vår inre karta När två eller flera människor möts, möts också två eller flera världsbilder. Vi är var och en bärare av olika normer, värderingar och människosyner. Vi är formade av genetiskt arv, familj,

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Individuellt PM3 Metod del I

Individuellt PM3 Metod del I Individuellt PM3 Metod del I Företagsekonomiska Institutionen Stefan Loå A. Utifrån kurslitteraturen diskutera de två grundläggande ontologiska synsätten och deras kopplingar till epistemologi och metod.

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL KOMMUNIKATION Detta dokument tar upp kommunikation, feeback och SMART:a mål, som ska verka som ett stöd under utvecklingssamtalet. Kommunikation är konsten att förmedla tankegångar, information och känslor

Läs mer

Pedagogikens systemteori

Pedagogikens systemteori Pedagogikens systemteori Konsekvenspedagogik Pedagogikens väsentligaste uppgift är att skapa ramar och villkor för den individuella utvecklingen genom att lägga vikt på social handlingskompetens och självbildning

Läs mer

Perspektiv på kunskap

Perspektiv på kunskap Perspektiv på kunskap Alt. 1. Kunskap är något objektivt, som kan fastställas oberoende av den som söker. Alt. 2. Kunskap är relativ och subjektiv. Vad som betraktas som kunskap är beroende av sammanhanget

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi

Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi Pedagogisk planering i geografi. Ur Lgr 11 Kursplan i geografi Förutsättningarna för ett liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar at förvalta jorden så at

Läs mer

Martin Heidegger. 2. Jaget kan inte existera isolerat från sin omvärld. Jag kan endast existera genom att "vara-riktad-mot" föremål i min omvärld.

Martin Heidegger. 2. Jaget kan inte existera isolerat från sin omvärld. Jag kan endast existera genom att vara-riktad-mot föremål i min omvärld. Martin Heidegger Martin Heidegger (1889-1976) var elev till Husserl och har tagit starka intryck av dennes fenomenologiska filosofi. På viktiga punkter avvek dock Heidegger från sin lärare. För Husserl

Läs mer

Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven

Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven Biologi inrättad 2000-07 Ämnets syfte och roll i utbildningen Biologiämnet syftar till att beskriva och förklara naturen och levande organismer ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Samtidigt skall utbildningen

Läs mer

Hälsopromotion i arbetslivet -hälsofrämjande som idé, kunskapsområde och strategi

Hälsopromotion i arbetslivet -hälsofrämjande som idé, kunskapsområde och strategi Hälsopromotion i arbetslivet -hälsofrämjande som idé, kunskapsområde och strategi Anders Hanson Anders Hanson 1 Det finns en tradition. 1946 WHO bildas och förespråkar en helhetssyn på hälsan. 1974 Marc

Läs mer

VÄLKOMNA. Mitt namn är Anna Ranger och jag jobbar på Reflekta.se

VÄLKOMNA. Mitt namn är Anna Ranger och jag jobbar på Reflekta.se VÄLKOMNA Mitt namn är Anna Ranger och jag jobbar på Reflekta.se Vi uppfattar saker på olika sätt, men hur och varför? En förändring i vår närhet kan ge upphov till starka känslor hos oss människor, varje

Läs mer

Relationellt lärarskap - att möta unika barn i matematikundervisningen. Mätningens tidevarv. Det levda livet i klassrummet!

Relationellt lärarskap - att möta unika barn i matematikundervisningen. Mätningens tidevarv. Det levda livet i klassrummet! Syftet a r att empiriskt utforska lärare-elevrelationer i undervisning Relationellt lärarskap - att möta unika barn i matematikundervisningen Oslo 14-15 november 2017 Ann-Louise Ljungblad Universitetslektor,

Läs mer

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål

NO Biologi Åk 4-6. Syfte och mål NO Biologi Åk 4-6 Syfte och mål Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och

Läs mer

Öresund: olycksfallsskador i betongelementfabrikerna Sverige

Öresund: olycksfallsskador i betongelementfabrikerna Sverige Skador/10 000 arbetsår 2013-09-03 Tar man risker - eller får man dem? Om individ, organisationsklimat och säkerhet Marianne Törner Forskningsledare Säkerhet, organisation och ledarskap, Arbets- och miljömedicin,

Läs mer

Stegen in i arbetslivet Processtöd - SIA-modellens metod

Stegen in i arbetslivet Processtöd - SIA-modellens metod Stegen in i arbetslivet M Processtöd - SIA-modellens metod Ann-Christine Gullacksen Docent i socialt arbete Hälsa och Samhälle Malmö högskola december 2012 Förloppets faser i SIA-modellen Fas 1 Fas 2 Fas

Läs mer

Att leva i en annorlunda värld

Att leva i en annorlunda värld Att leva i en annorlunda värld Att förstå autism och autismliknande tillstånd. Att förstå vardagskonsekvenser kopplade till autism. Bemötande och förhållningssätt i mötet med barnet/ungdomen/den vuxne.

Läs mer

Studieanvisningar till. Om svar anhålles! En bok om Interaktionistiskt förändringsarbete. Teori och analys. Bill Petitt & Hardy Olson.

Studieanvisningar till. Om svar anhålles! En bok om Interaktionistiskt förändringsarbete. Teori och analys. Bill Petitt & Hardy Olson. 1. Studieanvisningar till Om svar anhålles! En bok om Interaktionistiskt förändringsarbete Teori och analys Bill Petitt & Hardy Olson Hardy Olson 2. Tillägg till studieanvisningar Det har gått mer än 15

Läs mer

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen 5.12 Psykologi I egenskap av en vetenskap som undersöker mänsklig aktivitet ger psykologin de studerande förutsättningar att på olika sätt iaktta och förstå människan och de faktorer som påverkar hennes

Läs mer

Studieanvisningar till. Om svar anhålles! En bok om Interaktionistiskt förändringsarbete Teori och analys Bill Petitt & Hardy Olson

Studieanvisningar till. Om svar anhålles! En bok om Interaktionistiskt förändringsarbete Teori och analys Bill Petitt & Hardy Olson 1. Studieanvisningar till Om svar anhålles! En bok om Interaktionistiskt förändringsarbete Teori och analys Bill Petitt & Hardy Olson Förord Syftet med dessa studieanvisningar är att underlätta användandet

Läs mer

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad Pedagogisk plattform Dalhags förskolor Reviderad 2014-01-21 Inledning Utifrån Läroplanens intentioner har Dalhags förskolor enats om en samsyn kring barn, lärande och förhållningssätt. Plattformen är ett

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan.

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. Psykologi 19.9.2011 Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. I svaret har skribenten behandlat både för- och nackdelar. Svaret är avgränsat till inlärning i skolan.

Läs mer

Teoretisk utgångspunkt för systemisk kunskap-systemiskt tänkande-systemiska möten (lärande organisationer)

Teoretisk utgångspunkt för systemisk kunskap-systemiskt tänkande-systemiska möten (lärande organisationer) Teoretisk utgångspunkt för systemisk kunskap-systemiskt tänkande-systemiska möten (lärande organisationer) Sammanfattning av boken Den femte disciplinen (Peter M Senge, 1995) samt en kort introduktion

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

HBT-personers erfarenheter i Komma-ut-processen

HBT-personers erfarenheter i Komma-ut-processen HBT-personers erfarenheter i Komma-ut-processen -Kvalitativ studie om vuxna kvinnor och män som har en funktionsnedsättning sabine.kirschard@vgregion.se Disposition Presentation Introduktion Syfte och

Läs mer

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det?

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? Jan Winroth, Universitetslektor i pedagogik / hälsopromotion Hälsopromotion - Hälsofrämjande Det

Läs mer

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Oskarshamn 091110-11 Birgitta Kennedy Reggio Emilia Institutet och förskolan Trollet Ur förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Uppföljning,

Läs mer

Motivation och drivkrafter

Motivation och drivkrafter Motivation och drivkrafter augusti 2015 1 Maslow, A. H. (1943) A theory of human motivation. Psychological Review, Vol 50(4), July, 370-396. http://dx.doi.org/10.1037/h0054346 2 1 Motivationsteorier -

Läs mer

KRISTINA ELFHAG. Livsutvecklingens psykologi

KRISTINA ELFHAG. Livsutvecklingens psykologi KRISTINA ELFHAG Livsutvecklingens psykologi Inledning Varför livsutveckling? Att utvecklas är i grunden en mänsklig strävan. Det finns en kraft som vill utveckling, något som samtidigt innebär att möta

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi Vad är det? KBT-praktiken Introduktion i kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en inriktning inom kunskapsfältet psykoterapi. Med psykoterapi menas behandling

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Våra värdeord Våra tre värdeord är ledstjärnor för oss på Ersta diakoni. De tydliggör vår värdegrund och genomsyrar vårt bemötande av patienter, boende och brukare

Läs mer

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017

Verksamhetsplan. för förskolan. Rapphönan 2016/2017 Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 2016/2017 Innehållsförteckning Värdegrund Örkelljunga kommun 3 Styrdokument 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra mål - Profil Tema/Projekt Lek 7 Profil 8-9 Tema/Projekt

Läs mer

Lågaffektivt bemötande i skolan. Anton Sjögren leg. Psykolog. Erik Rova leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Böcker.

Lågaffektivt bemötande i skolan. Anton Sjögren leg. Psykolog. Erik Rova leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Böcker. Lågaffektivt bemötande i skolan 9.00 10.00 Teoretisk grund och lågaffektiva principer 10.00 10.30 Paus 10.30 12.00 Lågaffektiva metoder för att hantera och förebygga problemskapande beteende 1 Erik Rova

Läs mer

2. Konsten att skapa gemenskap ur trenätsperspektivet

2. Konsten att skapa gemenskap ur trenätsperspektivet 2. Konsten att skapa gemenskap ur trenätsperspektivet Ordet gemenskap står för någonting positivt och djupt mänskligt. VI människor är sociala varelser, flockdjur. Flocken ger oss gemenskap och tillhörighet,

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

STUDIEGUIDE. Socionomprogrammet B-nivå REFELEKTIONSGRUPPER. Malmö högskola Hälsa och samhälle Enheten för socialt arbete

STUDIEGUIDE. Socionomprogrammet B-nivå REFELEKTIONSGRUPPER. Malmö högskola Hälsa och samhälle Enheten för socialt arbete Malmö högskola Hälsa och samhälle Enheten för socialt arbete Socionomprogrammet B-nivå STUDIEGUIDE REFELEKTIONSGRUPPER Inriktning SP,MK,SO,VU terminerna 4,5,6. Martina Campart Tina Eriksson-Sjöö Innehåll

Läs mer

Praktisk och rolig bok om utveckling av verksamheter och grupper Om systemiskt tänkande och KIM-modellen

Praktisk och rolig bok om utveckling av verksamheter och grupper Om systemiskt tänkande och KIM-modellen Praktisk och rolig bok om utveckling av verksamheter och grupper Om systemiskt tänkande och KIM-modellen Boken om KIM visar hur man som ledare kan utveckla grupper och verksamheter på ett lättsamt och

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FILOSOFI Filosofi är ett humanistiskt ämne som har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet, eftersom det behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur, kunskapens möjlighet

Läs mer

Om psykosyntes och andra acceptansbaserade psykologier

Om psykosyntes och andra acceptansbaserade psykologier Vägen till utveckling Om psykosyntes och andra acceptansbaserade psykologier Olika psykologitraditioner har olika grundantagande och språk för vad mänsklig utveckling innebär, och hur det går till. I den

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Ersta diakoni är en fristående organisation som bedriver sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning utifrån en kristen helhetssyn på människan. Tryck:

Läs mer

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar är grunden för vår pedagogiska plattform. Varje utvalt ord i vår plattform vilar på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Läs mer om detta

Läs mer

ICF:s kärnkompetenser för professionell coaching

ICF:s kärnkompetenser för professionell coaching Ämne ICF Kärnkompetenser en översättning till svenska Dokumentansvarig Styrelsen för ICF Sverige 2009 Datum ICF:s kärnkompetenser för professionell coaching ICF har definierat elva kompetenser som utgör

Läs mer

MST Vetenskapsteori och etik

MST Vetenskapsteori och etik MST Vetenskapsteori och etik MST bygger på specifika teoretiska grunder och en uppsättning antaganden om människan samt forskning om människans utveckling. Bronfenbrenner klientens ekologi THE FIT problemets

Läs mer

Den goda arbetsplatsen Hållbart arbetsliv En konferens om friskfaktorer i arbetslivet Ett praktiker- och utbildningsperspektiv

Den goda arbetsplatsen Hållbart arbetsliv En konferens om friskfaktorer i arbetslivet Ett praktiker- och utbildningsperspektiv Den goda arbetsplatsen Hållbart arbetsliv En konferens om friskfaktorer i arbetslivet Ett praktiker- och utbildningsperspektiv Jan Winroth, universitetslektor i pedagogik / hälsopromotion Teori - Forskning

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta 1 HÄLSOKUNSKAP Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i hälsokunskap. Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Växande och utveckling som stödjer

Läs mer

Kollektivt Lärande. Martin Sande PreEra. PreEra I Kollektivt Lärande I

Kollektivt Lärande. Martin Sande PreEra. PreEra I Kollektivt Lärande I Kollektivt Lärande Martin Sande PreEra Om språket Jag har alltid trott att vi använder språket för att beskriva världen. Men nu ser jag att vi genom språket skapar världen, världen är inget förrän vi beskriver

Läs mer

MBT och gruppbehandling

MBT och gruppbehandling MBT och gruppbehandling Grupperna är centrala i MBT Det är inte så att individualterapin är det viktiga i MBT och grupperna utfyllnad. Tvärtom: patienterna har mer grupp än individualterapi. MBT innehåller

Läs mer

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap Vetenskapsteori Introduktion till vetenskapsteori med inriktning på medicinsk forskning Kunskap och sanning Ontologi (ontos = varande och logia = lära) läran om det som är Hur är världen och tingen beskaffade?

Läs mer

Ämne Pedagogik, PED. Om ämnet. Om ämnet Pedagogik

Ämne Pedagogik, PED. Om ämnet. Om ämnet Pedagogik Ämne Pedagogik, PED Om ämnet Om ämnet Pedagogik Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi, med en egen identitet som en samhällsvetenskaplig och

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

2013-04-02 MÄNSKLIGA RELATIONERS ROLL I DET FÖREBYGGANDE ARBETET MÄNSKLIGA RELATIONER. Ghita Bodman

2013-04-02 MÄNSKLIGA RELATIONERS ROLL I DET FÖREBYGGANDE ARBETET MÄNSKLIGA RELATIONER. Ghita Bodman MÄNSKLIGA RELATIONERS ROLL I DET FÖREBYGGANDE ARBETET 1 MÄNSKLIGA RELATIONER 2 1 MÄNSKLIGA RELATIONERS ROLL I DET FÖREBYGGANDE ARBETET... FÖR ATT JAG..., SKA MÅ BRA... 3 SALUTOGENES Främjande av hälsa

Läs mer

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar till: Länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: analysera

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

BILDNING en väg att skapa tilltro till utbildning. Stefan S Widqvist

BILDNING en väg att skapa tilltro till utbildning. Stefan S Widqvist en väg att skapa tilltro till utbildning Stefan S Widqvist UTBILDNING FÖR VEM OCH FÖR VAD? Motiv EKONOMISKA HUMANISTISKA DEMOKRATISKA EKONOMISKA MOTIVERINGAR Utbildningens främsta funktion i samhällsutvecklingen

Läs mer

Organisationskultur. Organisationskulturer och kommunikation. Kultur (Schein 1985) företagskultur. Teori Z (Ouchi 1981)

Organisationskultur. Organisationskulturer och kommunikation. Kultur (Schein 1985) företagskultur. Teori Z (Ouchi 1981) Organisationskultur Organisationskulturer och kommunikation Jacobsen och Thorsvik kap. 4 & 8 Wahl kap 6 Medel för att förbättra resultat Förebild: Japanska företag Betonar Samarbete Medverkan Kommunikation

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback?

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? Psykologi 11.3.2009 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? För 1 3 poäng krävs att skribenten förstår att inlärning är en process som grundar sig på dels förändringar i hjärnan och

Läs mer

Sociologisk teori sociologi 2.0. Magnus Nilsson Karlstad universitet

Sociologisk teori sociologi 2.0. Magnus Nilsson Karlstad universitet Sociologisk teori sociologi 2.0 Magnus Nilsson Karlstad universitet Teori, metod och empiri är grundläggande byggstenar i det vetenskapliga arbetet. Med hjälp av teori kan man få sin analys att lyfta,

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer