Leveransdokument Grupp 5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leveransdokument Grupp 5"

Transkript

1 Grupp 5

2 Innehåll Beställare 4 Beskrivning av projektet 4 Bakgrund 4 Syfte 4 Mål och avgränsningar 4 Kartläggning av nuvarande ytor/lokaler. 5 Befintliga lokaler 5 Enkät 5 Intervju med Studentkåren 8 Förbättringsförslag 11 Utökade av studieplatserna på plan Figur 1: Ombyggnationsförslag på plan 4 12 Minskning av ljudnivån i ljusgården. 12 Bättre utnyttjande av befintliga salar 12 Optimering 13 Bilaga 1 14 Bilaga 2 15 Bilaga 3 16 Bilaga 4 17 Bilaga 5 18 Bilaga 6 19

3 Beställare Beställaren är grupp 8 som består av: Petter Mattsson, Projektledare kontakt: pettermattsson91@hotmail.com Johan Byström, Projektdeltagare Mattias Häggkvist, Projektdeltagare Jenny Ström, Projektdeltagare Beskrivning av projektet En överblick om projektets bakgrund, syfte och mål Bakgrund Studenterna i Teknikhuset vid Umeå Universitet har i många år klagat på bristen av lediga klassrum och grupprum. Grupprum och klassrum används som studielokaler och eftersom de nuvarande ofta är upptagna finns det inte möjlighet för alla studenter att studera i Teknikhuset. Beställarna har tillbringat flera år i Teknikhuset och därför finns egna erfarenheter av bristen på tillgängliga studielokaler. Dessa erfarenheter är en bidragande orsak till att projektidén föddes hos beställaren. En komplett utvärdering av studiemiljöerna i Teknikhuset med förslag på förbättringar. Syfte Syftet med detta projekt är att skapa förbättrade studiemöjligheter för studenter i Teknikhuset. Mål och avgränsningar Målet är att kartlägga redan befintliga studielokaler samt att undersöka möjligheterna till att skapa fler studieplatser genom att antingen bygga om klassrum till grupprum eller förbättra de studieplatser som redan finns. Undersökningen ska enbart undersöka och ta fram förslag på förbättrade studiemöjligheter för studenterna i Teknikhuset utan att ta hänsyn till Akademiska Hus regelverk.

4 Kartläggning av nuvarande ytor/lokaler. Befintliga lokaler För att få en god bild över hur lokalerna i Teknikhuset ser ut i dagsläget inventerades dessa. Inventeringen gick till så att lokalerna gicks igenom där studieplatserna räknades för varje lokal. Det noterades även hur många studieplatser de olika lokalerna var dimensionerad för. För att tillgodose arbetsmiljön och säkerheten i lokalerna bör dessa dimensioneringsvärden ej överskridas. Lokalerna delades in i olika kategorier beroende på ändamålet den var avsedd för. De kategorier lokalerna delades in i var allmänna studieplatser, platser där studenter kan utföra sina egenstudier utan att behöva boka eller riskerar att flytta sig. Föreläsningssalar, salar som framförallt är avsedd för föreläsningar men som till viss del även kan bokas av studenter. Laboration och datasalar, salar som är anpassad och utformad för laborationer eller dator användning. Slutligen lokaler som ej är tillgänglig för studenter, i den kategorin tillhör lokaler som studenter inte har tillgång till det kan t.ex. vara lärarrum och kontor eller lektionsalar som är låsta för studenter. Resultatet av kartläggningen gestaltades i form av planritningar där de olika kategorierna gestaltats med olika färger och antalet dimensionerande och studieplatser beskrevs för varje lokal (se bilaga 1 3). Antalet studieplatser räknades endast i de lokaler som kan användas som platser för egenstudier eftersom det var kravet som ställts från beställare. De kategorierna var allmänna studieplatser och föreläsningssalar. Resultatet av dessa blev följande: Kategori Platser Dimensionerade platser Allmänna studieplatser 111st Platser i föreläsningssalar 352st 308st Totalt 463st Enkät För att skapa en bättre studiemiljö för studenterna vid en eventuell ombyggnation valde vi att dela ut en enkät. Målet med enkäten var att kunna använda svaren från studenterna som riktlinjer vid utformandet av ombyggnadsförslaget. Syftet med enkäten var att utreda de förbättringsområden som finns inom Teknikhusets studiemiljö från studenternas perspektiv. Enkäten delades ut till studenter i Teknikhuset men även till studenter från andra institutioner på Umeå universitet. Anledning till att den delades ut till studenter från andra institutioner var för att få information om hur dem såg på Teknikhuset som studieplats. Totalt deltog det 65 studenter i enkäten som bestod av 4 alternativsfrågor och en fråga där studenterna formulerade ett eget skriftligt svar.

5 Fråga 1 Sammanställning av resultatet från fråga 1. Av deltagarna i enkäten var 52 av 65 studenter vi TFE institution. Fråga 2 Sammanställning av resultatet från fråga 2. Majoriteten av de svarande upplevde brist på studieplatser i Teknikhuset, 42 st. 19 av de svarande upplevde att det ibland kan vara brist. Det var bara 2 personer som inte alls upplevde någon brist på studieplatser i Teknikhuset.

6 Fråga 3 Sammanställning av resultatet från fråga personer upplevde att bristen på studieplatser påverkade deras studier. Fråga 4 Sammanställning av resultatet från fråga 4. Ungefär hälften av de svarande upplevde att det att det saknades resurser i Teknikhuset. Resurserna redovisas i fråga 5. Fråga 5 Sammanställning av resultatet från fråga 1. Om Antal blev färre än 2 togs svaret bort eftersom vi vill se helheten över förbättringsområderna och inte på individnivå).

7 Om ja på fråga 4, vad saknas? Antal Fler studieplatser 18 Lägre ljudnivå 8 Whiteboards 3 Fler grupprum 4 Intervju med Studentkåren Ett till sätt att få information om hur Teknik Huset studieplatser anses är att kontakta den studentkår som har flest medlemmar i huset, i detta fall var det NTK. NTK har i sin tur en heltidspost för arbetsmiljö Maja Stenberg som vi då kontaktade med en del frågor och fick snabbt svar som kan ses nedan: I hur stor omfattning beläggs studieplatserna i Teknikhuset? Detta kan jag inte svara på men hör med Akademiska Hus, de borde veta eller vet vem du ska vända dig till. Upplever NTK att det finns en brist på studieplatser i Teknikhuset? Studieplatser verkar det inte vara någon brist med, bortsett från grupprum. Vad anser NTK om avsaknad av studieplatser på studieresultat? En god arbetsmiljö är en viktig förutsättning för studenters välmående och det är direkt relaterat till studieresultat. En god arbetsmiljö för studenter kan bland annat innebära att ha tillgång till studieplatser på universitetet. Detta då förhållandena hemma kanske inte är bra för att studera etc. Alltså kan avsaknad av studieplatser direkt leda till försämrade studieresultat. Saknas några resurser för att kunna underlätta egenstudier i Teknikhuset och generellt på Umeå universitet. Teknikhuset erbjuder flera stycken datasalar, detta kan däremot vara en brist på andra stället på universitetet. Däremot är grupprum en brist i Teknikhuset, men de finns istället att tillgå på andra ställen vid universitetet.

8 Skulle något kunna göras bättre i Teknikhuset enligt NTK? Teknikhuset har varit i behov att renoveras länge. Detta är positivt att det har gjorts/ håller på att göras nu. Bättre ventilation har verkligen varit en sak som behövts för att förbättra arbetsmiljön för studenter och arbetande. Något du vill tillägga? Ett problem som ställer till det om studenter behöver ha tillgång till grupprum, datasalar etc som inte finns i Teknikhuset är att studenterna kanske inte har access till dessa platser. Detta är nog främst problem under tentaperioder då många sitter på universitetet. Om man behöver sitta under kvällstid är det inte möjligt att komma in på andra ställen som man inte har access till då det är låst efter Svar av lokalförsörjningsenheten ang. planer på ombyggnationer i Teknikhuset Vi har kontaktat Lennart Arnesson från Lokalförsörjningsenheten på Umeå universitet för att fråga om vilka möjligheter/ planer på ombyggnationer som finns för Teknikhuset. Lennart svarade med att det finns för närvarande inga aktuella planer på ombyggnationer i Teknikhuset. Han påpekade då att det har relativt nyligen gjorts en relativt omfattande ombyggnad med ny inredning i ljusgården och studentytorna på plan 3 och 4 (mot ljusgården). Det arbetet slutfördes för ca två år sedan. Det finns alltså inga aktuella planer på ombyggnationer eller förtätningar i Teknikhuset, men det utesluter inte att vissa åtgärder kan göras om realistiska och adekvata förslag presenteras. Han var beredd på att ta emot ett arbete från oss där vi beskriver behovet (vad är det som behöver förbättras?) så kan de fundera på var och hur man skulle kunna göra förbättringar på Teknikhuset så att studenter kan bli nöjda med de studieytor som finns och att deras studier inte drabbas negativt av detta. Intressent Husteknikern på Teknikhuset. En intressent som intervjuats är Husteknikern i Teknikhuset. Husteknikern sköter bl.a. underhåll av utrustning, inventarier och miljöarbete i huset. I intervjun med husteknikern i Teknikhuset framgår att bristen av studieplatser är känt även för lärare, hustekniker och andra som arbetar på TFE. Som det ser ut i dagsläget är alla lektionssalar och grupprum uppbokade varje dag och det är svårt att få plats på det allmänna studieplatserna. Förslagen som husteknikern ger är att bygga en till våning på Teknikhuset eller att bygga ut vid cykelvägen vid

9 campusängarna. Andra förslag är att fortsätta hitta smarta lösningar till de allmänna ytor som finns som t.ex. ljudisolation som idag är ett stort problem i Teknikhuset. Intervju med husteknikern Upplever du att det finns en brist på studieplatser för studenterna som går TFE? Ja, det är stor brist på studieplatser och tycker att det är ett stort problem. Förstår att studenterna blir frustrerade och att det påverkar studierna. Dock är det svårt att förbättra läget idag om man inte bygger ut Teknikhuset. Används alla lokaler idag? Som det ser ut nu så är alla lokaler uppbokade varje dag. Det finns ett grupprum som man kan boka men den är ofta uppbokad. Förr fanns det två grupprum men TFE har sagt upp ena. Vilka ytor/lokaler kan användas för nya studieplatser? I dagsläget finns det inga ytor för nya studieplatser. Alla ytor används, även labbsalar används till att sitta att studera. Har ni planer på att förbättra studieplatserna? Det enda som är möjligt är att bygga en till våning på teknik huset eller bygga ut, t.ex vid campusängarna, vid cykelbanan. Vilka förbättringar har nyligen gjorts? Vi har satt upp nya lampor, soffor som är ger lite ljudisolation och fixat till i ljusgården. Förbättringsförslag Nedan presenteras förbättringsförslag/ombyggnationer (se bilaga 4 6) begrundat på information från nulägesanalys,enkät och intervjuer. Utökade av studieplatserna på plan 4. På plan 4 i Teknikhuset finns det i nuläget 35 allmänna studieplatser. Detta är den enda våning som vi tycker har ombyggnadsmöjligheter utan att försämra övriga platser och lokaler. Ombyggnationen går ut på att utöka plan 4 längs väggen mot trapphuset vid ljusgården, se bild nedan. Andledningen till att denna lösning inte försämrar övriga platser är för att det inte finns någonting under. Med en ombyggnation enligt figur1 estimerar vi att det tillkommer ca 40st studieplatser.

10 Figur 1: Ombyggnationsförslag på plan 4 Minskning av ljudnivån i ljusgården. I enkäten framgick det tydligt att studenterna upplevde en väldigt hög ljudnivå i ljusgården och att detta gjorde platsen till men mindre attraktiv studieplats. Vad vi har kunnat analysera är att ljudnivån kommer från resturangen på plan 2. Detta beror på att det inte finns någon vägg som hindrar ljudet från att sprida sig ner till plan 1. Förslaget från oss är att montera en vägg/skärm som är ljudisolerad på plan 2 och därmed minska ljudnivån i ljusgården. Figur 2: Ombyggnationsförslag plan 3

11 Bättre utnyttjande av befintliga salar Kartläggning av nuvarande ytor/lokaler framgick det att det finns väldigt många platser i föreläsningssalarna, hela 352 st. Till en början kan detta se positivt ut eftersom föreläsningssalarna kan användas som studieplatser när föreläsningar inte pågår. I dagsläget är det dock svårt att veta vilka föreläsningssalar som är ledig. Ett förslag från oss är därför att införa en upptaget knapp som finns till grupprummen, se bild 2 nedan. Dessa kan sedan kopplas samman till en tavla eller liknande vid entrén så studenterna direkt kan se vilka salar som är lediga. Bild 2. Upptaget knapp. Men problemet med föreläsningssalarna slutar inte där. Ventilationen är inte dimensionerad för antalet platser som salarna innehåller. Hur många personer salarna är dimensionerad för kan ses direkt på väggen vid dörringången, se bild 3 nedan. Antalet platser som lokalerna i Teknikhuset är dimensionerade för är 308 men i dagsläget är det 352 totalt platser. Studentkåren NTK är dock medveten om detta problem enligt huvudstuderande arbetsmiljöombud Maja Stenberg. Bild 3.Ventilationsdimensionering.

12 Optimering Från husteknikern i Teknikhuset framgick det att i dagsläget finns det inte några ytterligare ytor som skulle kunna användas som för nya studieplatser. Detta medför att de nuvarande ytorna måste optimeras för flest antal studieplatser med en god miljö. I ljusgården finns det 3 runda små bord med tillhörande soffa som inte kan användas som studieplatser tack vare dess utformning, se bild 4. Att istället byta ut dessa bord till samma modell som finns i övriga ljusgården skulle bidra med 12 ytterligare studieplatser. På plan 3 och 4 finns liknande stols och bordsoptimeringsbehov. Exempelvis vid ingången på plan 3 mot MIT huset.

13 Bilaga 1 Kartläggning plan 2

14 Bilaga 2 Kartläggning plan 3

15 Bilaga 3 Kartläggning plan 4

16 Bilaga 4 Ombyggnationsförslag plan 2

17 Bilaga 5 Ombyggnationsförslag plan 3

18 Bilaga 6 Ombyggnationsförslag plan 4

KRAVSPECIFIKATION. Johan Byström Mattias Häggkvist Petter Mattsson Jenny Ström. Version 2.0. Status. Granskad Anton Aronsson

KRAVSPECIFIKATION. Johan Byström Mattias Häggkvist Petter Mattsson Jenny Ström. Version 2.0. Status. Granskad Anton Aronsson KRAVSPECIFIKATION Johan Byström Mattias Häggkvist Petter Mattsson Jenny Ström Version 2.0 Status Granskad Anton Aronsson 2015-09-16 Godkänd Anton Aronsson 2015-09-16 Kravspecifikation i pettermattsson91@hotmail.com

Läs mer

Arbetsmiljörapport 07/08

Arbetsmiljörapport 07/08 Arbetsmiljörapport 07/08 Inledning Begreppet Hsamo (huvudstuderandearbetsmiljöombud) är ett relativt nytt begrepp. Att denna post har inrättats är en viktig signal från Universitetet om betydelsen av arbetsmiljön,

Läs mer

Reserapport från studiebesök Örebro läkarutbildning 3 mars 2014

Reserapport från studiebesök Örebro läkarutbildning 3 mars 2014 Reserapport från studiebesök Örebro läkarutbildning 3 mars 2014 från Anita Wisén I Örebro har man byggt ett separat 3-vånings hus för läkarutbildningen (primärt att fn användas från termin 4 och framåt).

Läs mer

Enkätundersökning bland studenter om uppfattningen kring studieplatser

Enkätundersökning bland studenter om uppfattningen kring studieplatser Enkätundersökning bland studenter om uppfattningen kring studieplatser vid Samhällsvetenskapliga fakulteten och Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet Andrea Burda Handelshögskolans i Göteborg Studentkår

Läs mer

Kartläggning av brandskydd vid Mittuniversitetet Campus Härnösand. Henrik Ericsson

Kartläggning av brandskydd vid Mittuniversitetet Campus Härnösand. Henrik Ericsson Kartläggning av brandskydd vid Mittuniversitetet Campus Härnösand Henrik Ericsson Innehållsförteckning: Byggnader - Bakgrund sid 3 - Karta över Campus Härnösand sid 3 - Hus D - Seminariet sid 4 - Hus E

Läs mer

Resultat enkätundersökning Högskolan Dalarnas lärandemiljö

Resultat enkätundersökning Högskolan Dalarnas lärandemiljö Resultat enkätundersökning Högskolan Dalarnas lärandemiljö Sammanfattning Högskolan har tidigare saknat en ordentlig kartläggning av hur studenterna uppfattar lärandemiljön. Med lärandemiljö avses den

Läs mer

Kräftriket Hus 8c 08-674 71 44 www.fest.se uu@fest.se Roslagsvägen 101 114 19 Stockholm

Kräftriket Hus 8c 08-674 71 44 www.fest.se uu@fest.se Roslagsvägen 101 114 19 Stockholm Inledning Detta är en sammanställning av Speak-up day vårterminen 2012. Speak-up day arrangerades av Föreningen Ekonomernas Utbildningsutskott för första gången på Företagsekonomiska institutionen vid

Läs mer

Lärandemiljö. Antal svar: 1111

Lärandemiljö. Antal svar: 1111 Lärandemiljö Antal svar: 1111 Jag studerar vid... Jag studerar vid... Antal svar Fakulteten för hälsa och samhälle 258 (23.2%) Fakulteten för kultur och samhälle 321 (28.9%) Fakulteten för lärande och

Läs mer

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA

NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA NYA LÄRMILJÖER SKAPAR EN SKOLA FÖR ALLA Ett projekt i samarbete med Specialpedagogiska Skolmyndigheten Falköping, 20120129 PROJEKTTEAMET Titti Ljungdahl Johanna Cayton Stig Jansson Anna Sundqvist Sofia

Läs mer

Testsalar C-huset. En del av. Campus LiU 2015 bästa miljö för undervisning och arbete. Marina Geijer, marina.geijer@liu.se

Testsalar C-huset. En del av. Campus LiU 2015 bästa miljö för undervisning och arbete. Marina Geijer, marina.geijer@liu.se Testsalar C-huset En del av Campus LiU 2015 bästa miljö för undervisning och arbete Marina Geijer, marina.geijer@liu.se Campus LiU 2015 Campus LiU 2015 är en del av det av rektor initierade pedagogiska

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen PM Buller Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2015-01-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: PM Buller, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat av: A Axenborg Dokumentdatum:

Läs mer

Verksamhetsåret Antagen:

Verksamhetsåret Antagen: VERKSAMHETSPLAN Verksamhetsåret 2017-2018 Antagen: 2017-03-23 Consensus Kontakt Besöks/Postadress Medicinska Fakultetens studentkår styrelsen@consensus.liu.se Kårhuset Örat, US ingång 73 Org. 822003-1564

Läs mer

Protokoll fört vid Arbetsmiljörond

Protokoll fört vid Arbetsmiljörond UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Arbetsmiljö- och miljögruppen Protokoll arbetsmiljörond 2014-06-19 Protokoll fört vid Arbetsmiljörond 2014-06-19 Närvarande: Kerstin Abbing,

Läs mer

Lindboskolans ombyggnad. skisser och planer

Lindboskolans ombyggnad. skisser och planer Lindboskolans ombyggnad skisser och planer Barn- och utbildningsnämnden 2017 Ombyggnationen av Lindboskolan har kommit igång och är en bra bit på väg. I styrgruppen för planeringen av byggprojektet har

Läs mer

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) TFYY68 - Mekanik Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Carl Hemmingsson Magnus Johansson Kurskod TFYY68 Examinator Carl Hemmingsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin

Läs mer

Projektplan. Grupp 8 Version 1.0

Projektplan. Grupp 8 Version 1.0 Grupp 8 Version 1.0 Innehållsförteckning 1. Beställare... 2 2. Översiktlig beskrivning av projektet... 2 2.1 Syfte och mål... 2 2.2 Leveranser... 3 3. Fasplan... 3 3.1 Före projektstart... 3 3.2 Under

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt 1 (6) TFYA76 Mekanik del 1 Sändlista Kurskod Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Peter Christensen Peter Schmidt TFYA76 Examinator Peter Christensen Kursen gavs Årskurs

Läs mer

TDDD38-Avancerad programmering i C++

TDDD38-Avancerad programmering i C++ 1 (5) TDDD38-Avancerad programmering i C++ Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Tommy Olsson Tommy Färnqvist Kurskod TDDD38 Examinator Tommy Olsson Kursen gavs Årskurs

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING 1 (13) Datum för sammanställningen Period 3, 2007

SAMMANSTÄLLNING 1 (13) Datum för sammanställningen Period 3, 2007 SAMMANSTÄLLNING 1 (13) GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING DEL AV (1TD442) ALGORITMER OCH DATASTRUKTURER (DV1) (1IT022) PROGRAMKONSTRUKTION II (IT) Period 3, 2007 Sammanfattning: Bra kurs, bra lärare och bra labbar.

Läs mer

EN LITE SMARTARE SKOLA NYHET!

EN LITE SMARTARE SKOLA NYHET! EN LITE SMARTARE SKOLA NYHET! Behovsstyrd ventilation KLOSS SMART KLOSS heter vårt specialdesignade modulsystem för förskola och grundskola. Det är flexibelt och utbyggbart i ett eller två plan och kan

Läs mer

Kognitionsvetenskap C, HT-04 Mental Rotation

Kognitionsvetenskap C, HT-04 Mental Rotation Umeå Universitet 041025 Kognitionsvetenskap C, HT-04 Mental Rotation Grupp 3: Christina Grahn, dit01cgn@cs.umu.se Dan Kindeborg, di01dkg@cs.umu.se David Linder, c01dlr@cs.umu.se Frida Bergman, dit01fbn@cs.umu.se

Läs mer

Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram

Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram Antaget av Strategiska utbildningsrådet den 2018-01-15 Syfte Syftet med detta dokument är att redogöra de åsikter som Uppsalaekonomerna har angående utbildning

Läs mer

Jämställdhetsplan 2011 2013

Jämställdhetsplan 2011 2013 Jämställdhetsplan 2011 2013 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll Jämställdhet mellan kvinnor och män... 2 Ansvarsfördelning... 2 Jämställdhetsplanen antagen 2007... 3 Läget vt- 11... 3

Läs mer

TSEA29-Konstruktion med Mikrodatorer

TSEA29-Konstruktion med Mikrodatorer 1 (7) TSEA29-Konstruktion med Mikrodatorer Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Tomas Svensson Johan Löfberg Kurskod TSEA29 Examinator Tomas Svensson Kursen gavs Årskurs 3 Termin

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) Fysik Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson TFYA68 Weine Olovsson Kursen gavs Årskurs 2 Kursens delar Ansvarig sektion

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-03 137 1 (7) Datum: 2014-12-03 Dnr: 2013.Ma0072 Sida: 1 (7)

Läs mer

1HT1 (årkurs, termin, period) Föreläsningar, lektioner, laborationer, tentamen

1HT1 (årkurs, termin, period) Föreläsningar, lektioner, laborationer, tentamen TDDC75 Sändlista: Kurskod: Examinator: Kursen gavs: Kursmoment: Nämndens ordförande: Inger Klein Utbildningsledare: Jonas Detterfeldt Studievägledare: Siv Söderlund Examinator: Ulf Nilsson LinTeks utbildningsansvariga:

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning nytt operationsblock Gävle sjukhus

Revisionsrapport Uppföljning nytt operationsblock Gävle sjukhus Revisionsrapport Uppföljning nytt operationsblock Gävle sjukhus December 2011 David Emanuelsson Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Resultat av uppföljningen... 4 2 av 7 1. Sammanfattning Under sommaren

Läs mer

INLEDNING Enkäten avser att avläsa en del av arbetsmiljön vid institutionen för hälsovetenskaper. Arbetsmiljöansvaret kan delas upp i två olika delar den fysiska samt den organisatoriska och sociala delen.

Läs mer

FÖRSTUDIE NOVEMBER 24, 2014 VÄLGÖRENHETSKONSERT TILL FÖRMÅN AV LÄKARE UTAN GRÄNSER

FÖRSTUDIE NOVEMBER 24, 2014 VÄLGÖRENHETSKONSERT TILL FÖRMÅN AV LÄKARE UTAN GRÄNSER NOVEMBER 24, 2014 FÖRSTUDIE VÄLGÖRENHETSKONSERT TILL FÖRMÅN AV LÄKARE UTAN GRÄNSER PROJEKTLEDARE : SOFIA NORDSTRÖM GRUPP 16 Projektledning 1 Campus, Umeå Universitet PROJEKTIDENTITET Projektgruppsnamn:

Läs mer

De frågor där svaren anges i skalan 1 6 syftar 1 på Mycket missnöjd och 6 på Mycket nöjd. Ålder. Vilken studieform har du?

De frågor där svaren anges i skalan 1 6 syftar 1 på Mycket missnöjd och 6 på Mycket nöjd. Ålder. Vilken studieform har du? Studentbarometer - Lärandemiljö ht 21 Antal utskickade enkäter 882 Antal besvarade enkäter 1996 (svarsfrekvens 22,68%) Antal öppnade enkäter 2466 Antal svar via e-post 736 Antal svar via Mina Sidor 126

Läs mer

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun

Revisionsrapport. Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat. Ljusdals kommun www.pwc.se Revisionsrapport Översiktlig granskning av den interna styrningen och kontrollen * Sammanfattande resultat Göran Persson-Lingman Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson Certifierad

Läs mer

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009

Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 2010-02-15 Ärendenr: Nf 60/2010 Handläggare: Annelie Fridman Sophia Greek Uppföljande intervjuer kring tillgänglighet, information och nöjdhet hösten 2009 Vård och Stöd Förvaltningen för funktionshindrare

Läs mer

Inventering av kompetensbehov m.m. inom informationssäkerhet i offentlig sektor

Inventering av kompetensbehov m.m. inom informationssäkerhet i offentlig sektor Sidan 1 (10) Rapport Dnr. 0707/2005 2005-06-16 Informationssäkerhets- och analysenheten Kjell Kalmelid Johan Gustavsson Inventering av kompetensbehov m.m. inom informationssäkerhet i offentlig sektor Sid

Läs mer

Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram

Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram Föreningen Uppsalaekonomernas Åsiktsprogram Reviderat den Christopher Lin, Vice ordförande med utbildningsansvar, 2019-02-22 Antaget den 2018-01-15 Syfte Syftet med detta dokument är att redogöra de åsikter

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

Kursrapport för WEBBDIST12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31RTX2)

Kursrapport för WEBBDIST12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31RTX2) Kursrapport för WEBBDIST12: Textproduktion 2 V14 7,5 hp (31RTX2) Kursansvariga: Charlotte von Essen Anna Vörös Lindén Övriga medverkande lärare: Karin Dessne David Gunnarsson Linda Rydh Jonas Söderholm

Läs mer

Bankbashing 2013 Känner mig som en slagpåse

Bankbashing 2013 Känner mig som en slagpåse 2013-03-15 Bankbashing 2013 Känner mig som en slagpåse 1 (5) K:\Branschen\Bankbashing\Klart att publicera\rapport bankbashing 2013.docx Inledning Förra året genomförde Finansförbundet en enkätundersökning

Läs mer

Från syfte till handlingsplan Viktiga begrepp i projektarbetet

Från syfte till handlingsplan Viktiga begrepp i projektarbetet Från syfte till handlingsplan Viktiga begrepp i projektarbetet Entusiasm Tveksamhet Panik Leta efter skyldiga Straffa de oskyldiga Gratulera de som inte deltog kraftsamling mot en tillfällig uppgift kan

Läs mer

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar November 2016 SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar METOD OCH

Läs mer

TAMS27-Matematisk statistik

TAMS27-Matematisk statistik 1 (5) TAMS27-Matematisk statistik Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Jörg-Uwe Löbus Ingegerd Skoglund Kurskod TAMS27 Examinator Jörg-Uwe Löbus Kursen gavs Årskurs 2 Termin VT

Läs mer

Bo bra på äldre dar i Nordanstig

Bo bra på äldre dar i Nordanstig Bo bra på äldre dar i Nordanstig EN SAMMANSTÄLLNING AV BESLUTSUNDERLAG OCH FÖRSLAG AV BERITH DANIELSSON Hej, Mitt namn är Berith Danielsson och jag är projektledare för projektet Bo bra på äldre dar i

Läs mer

Verksamhetsplan - Diskussionsunderlag

Verksamhetsplan - Diskussionsunderlag Verksamhetsplan - Diskussionsunderlag Linköping 150225 Utifrån diskussioner med styrelsen och FUM så har styrelsen nu skrivit ett utkast till verksamhetsplan för verksamhetsåret 15/16. De strukturella

Läs mer

Lönerevision 2012, Saco- s- föreningens utvärdering

Lönerevision 2012, Saco- s- föreningens utvärdering Lönerevision 2012, Saco- s- föreningens utvärdering Årets lönesättande samtal genomfördes senare i år på grund av att ST:s avtal inte var klart innan den 1 oktober. Nytt för i år var att alla hade två

Läs mer

BYGGRAPPORT 2012. En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag.

BYGGRAPPORT 2012. En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. BYGGRAPPORT 2012 En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. INLEDNING På vårkanten brukar bokslut för föregående spådomar för kommande år dugga tätt.

Läs mer

LinTeks rapport om NSI 2010

LinTeks rapport om NSI 2010 LinTeks rapport om NSI 2010 LinTeks rapport om NSI 2010 Det är för andra gången som LinTek skriver en rapport utifrån resultaten av Nöjd Student Index enkäten. Som underlag till LinTeks rapport har resultaten

Läs mer

Del 2 - Instruktion övning Effektkedja

Del 2 - Instruktion övning Effektkedja Styrning och ledning Modul: Leda digitalisering Del 3: Effektkedjan Del 2 - Instruktion övning Effektkedja Genomförande Deltagarna i denna övning behöver ha läst artikeln Att skapa en effektkedja från

Läs mer

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012

Slutrapport Örebro universitet. Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Slutrapport Örebro universitet Kvalitetsutvärdering av Linje 14. 2011/2012 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod och Urval... 4 Svarsfrekvens... 4 Disposition... 4 Resultat... 5 Fråga 1. Vilken skola...

Läs mer

TATA24-Linjär Algebra

TATA24-Linjär Algebra 1 (6) TATA24-Linjär Algebra Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Jesper Thorén Jesper Thorén Kurskod TATA24 Examinator Jesper Thorén Kursen gavs Årskurs 1 Termin

Läs mer

Skövdestudenter om kurser

Skövdestudenter om kurser Skövdestudenter om kurser Temat för denna enkätundersökning var kurser vilket är ett väldigt stort området. Det vi valde att fokusera på var dels ett område som tidigare diskuterats mycket inom Studentkåren

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på 4 poäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

Styrelsemöte HHUS Agenda

Styrelsemöte HHUS Agenda Adress: Samhällsvetarhuset, SE-901 87 Umeå Mötesinformation Mötesdatum: 2014-09-09 Kl. 17.00 Mötesplats: Ansvaret Närvarande Post Parsa Lalehzar Kabba Jallow Coenraad Coster Viktor Fredlund Ordförande

Läs mer

Sammanställning av Kursvärdering Material och Design (CBGB04) Hållfasthetslära Lärare: Nils Hallbäck

Sammanställning av Kursvärdering Material och Design (CBGB04) Hållfasthetslära Lärare: Nils Hallbäck Sammanställning av Kursvärdering Material och Design (CBGB04) Hållfasthetslära Lärare: Nils Hallbäck Antal som följde kursen: ca. 30 Antal svar: 17 Dåligt Måluppfyllelse och helhet 1 2 3 4 5 Överensstämde

Läs mer

Studentarbetsplatser på Lunds Universitets Bibliotek

Studentarbetsplatser på Lunds Universitets Bibliotek RAPPORT 2002-05-02 Dnr LUB A9 62/2002 Biblioteksdirektionen Karin Ohrt Bibliotekarie Studentarbetsplatser på Lunds Universitets Bibliotek Bakgrund Biblioteksbarometern 2000 och andra undersökningar Som

Läs mer

Motionspass på lunchtid

Motionspass på lunchtid Motionspass på lunchtid Förstudierapport Grupp 8 Version 1.0 Version Datum Kommentar Ändrad av 1.0 2015-09-22 Första version Grupp 8 Historik Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2

Läs mer

THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2

THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2 1 (6) THTY42 Teknisk kommunikation på tyska II - del 2 Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Fredrik Wiklund Håkan Örman Christoph Röcklinberg Johan Holtström Kurskod THTY42 Examinator Christoph

Läs mer

Barn och Familj 2012-08-17

Barn och Familj 2012-08-17 I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning bland samtliga elever i åk 5 och 7 kring elevernas arbetsmiljö och inflytande. Resultaten för varje skola sammanställs och därefter genomförs en

Läs mer

Studieresa i Danmark inför Forum Medicum

Studieresa i Danmark inför Forum Medicum Studieresa i Danmark inför Forum Medicum 20170209 Representanter från fakultetsledning, fakultetsstyrelse, styrgrupp, prefektrådet med flera, var inbjudna av dekanus att göra en studieresa till Danmark,

Läs mer

Kunskapsprojektering

Kunskapsprojektering Kunskapsprojektering Grupp 4 Johan Ekbäck, johek922@student.liu.se Camilla Nyberg, camny794@student.liu.se Gustav Svensson, gussv055@student.liu.se Mikael Söderberg, mikso869@student.liu.se Michael Thörning,

Läs mer

Förslag till yttrande över motion (2016:32) av Vivianne Gunnarsson (MP) om toaletter på Östra station och Slussen

Förslag till yttrande över motion (2016:32) av Vivianne Gunnarsson (MP) om toaletter på Östra station och Slussen 1(4) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 14 Förslag till yttrande över motion (2016:32) av Vivianne Gunnarsson (MP) om toaletter på Östra station och Slussen beskrivning

Läs mer

TFYA75 - Fysik kandidatprojekt

TFYA75 - Fysik kandidatprojekt 1 (7) TFYA75 - Fysik kandidatprojekt Sändlista Kurskod Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Per Sandström Magnus Johansson TFYA84 Examinator Per Sandström Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen PM Buller Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: PM Buller, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat av: A Axenborg Dokumentdatum:

Läs mer

Göteborgs universitet på tre års sikt Bokslut

Göteborgs universitet på tre års sikt Bokslut Till Universitetsstyrelsen 2013-04-04 Göteborgs universitet på tre års sikt Bokslut 2010-2013 Göteborgs universitet på tre års sikt Studenternas prioriteringar är en vision på tre års sikt. Dokumentet

Läs mer

TTIT02-Matematisk Grundkurs

TTIT02-Matematisk Grundkurs 1 (6) TTIT02-Matematisk Grundkurs Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Joakim Arnlind Göran Forsling Kurskod TTIT02 Examinator Joakim Arnlind Kursen gavs Årskurs 1 Termin HT Kursens

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

1 Inledande formalia. Närvarande. 1.1 Mötet öppnas. 1.2 Mötets behörighet. 1.3 Val av mötesordförande. 1.4 Val av mötessekreterare

1 Inledande formalia. Närvarande. 1.1 Mötet öppnas. 1.2 Mötets behörighet. 1.3 Val av mötesordförande. 1.4 Val av mötessekreterare Närvarande Mattias Thorwid Dennis Forslund August Naij Jennifer Davidsson Thomas Sahleström Philip Sundström Johan Backlund Lisa Andersson Sara Kafi Alexander Lyckebo Ordförande Vice Ordförande Kassör

Läs mer

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla 800 lärare inom musik- och kulturskolan om sin arbetssituation En rapport från Lärarförbundet Dubbelklicka här och ange datum 2 [11] Musik- och kulturskolan

Läs mer

MT127A 3D CAD. Antal svar: 8 (58) 1. Flervalsfråga Andel. Allmänt. Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 25% 2. Ganska bra 50% 3.

MT127A 3D CAD. Antal svar: 8 (58) 1. Flervalsfråga Andel. Allmänt. Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 25% 2. Ganska bra 50% 3. MT127A 3D CAD Antal svar: 8 (58) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 25% 2. Ganska bra 50% 3. Bra 12,5% 4. Mycket bra 12,5% 2. Öppen fråga Nämn någonting i kursen som

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns?

Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns? Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns? 1 Tillgänglighetsinventering av bostäder vilka verktyg finns? En sammanställning och beskrivning av verktyg för att inventera tillgängligheten

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

Förstudie ger en stor påverkan till en låg kostnad

Förstudie ger en stor påverkan till en låg kostnad Förstudie ger en stor påverkan till en låg kostnad PÅ ETT SNABBT OCH EFFEKTIVT SÄTT FÅR NI DJUPA INSIKTER OM ER ORGANISATION Innehåll INLEDNING 3 VARFÖR SKA VI GENOMFÖRA EN FÖRSTUDIE 4 HUR GÅR EN FÖRSTUDIE

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

Hammarvägen på Näset, Göteborg

Hammarvägen på Näset, Göteborg Göteborgs Stad Hammarvägen på Näset, Göteborg Trafikbullerutredning Källa: Eniro.se 2018-02-07 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare: Göteborgs

Läs mer

Lokalerna är perfekta för vår bolagsstämma och servicen är utmärkt, vi har ett mycket gott samarbete. Ove Köhler

Lokalerna är perfekta för vår bolagsstämma och servicen är utmärkt, vi har ett mycket gott samarbete. Ove Köhler Lokalerna är perfekta för vår bolagsstämma och servicen är utmärkt, vi har ett mycket gott samarbete. Alla skapa Dina personliga Kreativa Ove Köhler LKAB möten När människor möts händer något. Nya idéer

Läs mer

Rapport. Psykosocial enkät. Medicinska Föreningen Lund-Malmö BMC H10, Sölvegatan 19, Lund

Rapport. Psykosocial enkät. Medicinska Föreningen Lund-Malmö BMC H10, Sölvegatan 19, Lund Medicinska Föreningen Lund-Malmö BMC H10, Sölvegatan 19, 221 84 Lund mf@mfskane.se 2015-09-01 Rapport Psykosocial enkät Under mars månad 2015 genomförde Medicinska Föreningen en enkätundersökning bland

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET. Arbetsmiljöblock VI 2014-01-21 Utbildningsvetenskapliga fakulteten

GÖTEBORGS UNIVERSITET. Arbetsmiljöblock VI 2014-01-21 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid Tisdagen den 21 januari kl 13.00 Plats Pedagogen, Västra Hamngatan 25, Göteborg, lokal A1 172 Närvarande Företrädare för arbetsgivaren Britt-Marie Apelgren, prodekan Mona Arfs, prefekt (IPS) Ulrika

Läs mer

Handlingsplan för arbetsmiljö vid Linköpings universitetsbibliotek (LiUB)

Handlingsplan för arbetsmiljö vid Linköpings universitetsbibliotek (LiUB) 1(5) Handlingsplan för Arbetsmiljö Institution/motsvarande: Handlingsplanen avser Linköpings universitetsbibliotek (LiUB) Behandlad i LSG: 2013-10-03 Fastslagen i Biblioteksstyrelsen via beslut per capsulam

Läs mer

Tema: Hur träffsäkra är ESV:s budgetprognoser?

Tema: Hur träffsäkra är ESV:s budgetprognoser? Tema: Hur träffsäkra är ESV:s budgetprognoser? ESV:s budgetprognoser fungerar som beslutsunderlag för regeringen och beräknas utifrån de regler som gäller vid respektive prognostillfälle. På uppdrag av

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

- OPTIMERING AV EN HÅLLBAR BYGG- CERTIFIERAD

- OPTIMERING AV EN HÅLLBAR BYGG- CERTIFIERAD CASE 2 - OPTIMERING AV EN HÅLLBAR BYGG- CERTIFIERAD MÅL Du ska i samarbete med andra skandinaviska studenter ta fram lösningar för att skapa och stötta ett hållbart användande av en byggnad på Chalmers

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Bakgrund: Svenska Bostäder har som ambition att renovera trapphusen på Cervins väg 17-21. Med start på Cervins väg 17, år 2012. ÅWL arkitekter AB fick i uppdrag

Läs mer

Utvärdering av hantverksprogrammets lokalisering i Kopparlunden - återrapport av uppdrag

Utvärdering av hantverksprogrammets lokalisering i Kopparlunden - återrapport av uppdrag TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-28 Sida 1 (1) Diarienr UAN 2016/00203-291 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 207 11 Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 11.1 Inledning Riksskatteverket, RSV, har sedan mitten av 1980-talet genomfört stora enkätundersökningar riktade till allmänheten om deras inställning

Läs mer

Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete. Här läggs aktuell värdegrund in.

Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete. Här läggs aktuell värdegrund in. Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete Datum: Verksamhet: Här läggs aktuell värdegrund in. Steg 1: Bakvänd brainstorming För att bättre leva upp till värdegrunden, vad behöver vi sluta göra eller

Läs mer

Rapport enkät lärandemiljö

Rapport enkät lärandemiljö Rapport enkät lärandemiljö Lärandemiljögruppen Sammanställning: Marie Leijon Maj, 2017!1 SAMMANFATTNING 4 SYFTE OCH UTFORMNING 4 SAMMANFATTNING AV RESULTAT 5 ENKÄT INLEDNING OCH BAKGRUND 8 SYFTE 8 BAKGRUND

Läs mer

Lärandemiljöenkät/Learning Environment Survey 2012 INLEDNING

Lärandemiljöenkät/Learning Environment Survey 2012 INLEDNING Lärandemiljöenkät/Learning Environment Survey 2012 INLEDNING Enkäten genomfördes mellan 2013-01-10--2013-01-28 och skickades ut till 10000 studenter. En påminnelse skickades ut. Av 863 svarande har ca

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens föräldraenkät Förskolan i Kiruna kommun våren 2017

Kultur- och utbildningsnämndens föräldraenkät Förskolan i Kiruna kommun våren 2017 RAPPORT 2017-10-17 Kvalitetsutvecklare Caroline Andersson Kultur och utbildningsnämnden Kultur- och utbildningsnämndens föräldraenkät Förskolan i Kiruna kommun våren 2017 1 I denna rapport redovisas resultaten

Läs mer

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet SAMVERKANSAVTAL Mellan Linköpings universitet och dess studentkårer LinTek, StuFF och Consensus har ingåtts följande avtal om samverkan vad gällande arbetsmiljö, hälsa och säkerhet m m. l Bakgrund Linköpings

Läs mer

Plan för likabehandlingsarbete

Plan för likabehandlingsarbete Plan för likabehandlingsarbete Arbete för att motverka trakasserier, kränkning och diskriminering Planen omfattar verksamhetsformerna: SA, IMIND och IMPRE Magelungen Gymnasium Göteborg Läsåret 2017/2018

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Stora Maräng Stora Maräng

Stora Maräng Stora Maräng Vy från järnvägsbron Vy från gårdsplan mot Storgatan 41.0 36.9 39.0 FUTURUM 38.2 1 44.4 Futurum 43 Folkets hus 3 41 39.8 43.5 43.5 44.0 43.5 36.2 36.3 42 43.3 36.3 36.3 36 STORA MARÄNG NY IN OCH UTFART

Läs mer

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning

Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning Rapport nummer: 2012-066 r01 Datum: 2012-06-20 Lokomobilvägen, Nacka kommun Bullerutredning L:\2012\2012-066 SS Lokomobilvägen, Nacka kommun, Nacka kommun\rapporter\2012-066 r01.docx Beställare: Nacka

Läs mer

Rapport Inventering Kungshamns Skola

Rapport Inventering Kungshamns Skola Rapport Inventering Kungshamns Skola Upprättad av Sandra Andersson Ramböll Sverige AB Division.Projektledning Lasarettsgatan 4A 452 37 Strömstad Telefon 010-615 60 00 Fax 0526-600 44 www.ramboll.se Organisationsnummer

Läs mer