Fördjupning i företagsobligationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördjupning i företagsobligationer"

Transkript

1 Fördjupning i företagsobligationer VAD ÄR EN FÖRETAGSOBLIGATION?

2 Om författaren TOM ANDERSSON HAR JOBBAT INOM FINANSBRANSCHEN SEDAN 1994 MED FOKUS PÅ FÖRETAGSOBLIGATIONER SEDAN 2008 MED ETT FÖRFLUTET som förvaltare och private banker på SEB grundade Tom tillsammans med tennislegenden Stefan Edberg vårt Växjökontor år Tom har erhållit utmärkelse som bästa förvaltare av företagsobligationer av ett flertal fondutvärderare och är även delägare i Case Kapitalförvaltning AB.

3 Överblick DEN SVENSKA FÖRETAGSOBLIGATIONSMARKNADEN har utvecklats kraftigt och allra främst under de senaste åren eftersom många fastighetsbolag valt att finansiera med hjälp av företagsobligationer. USA:s företagsobligationsmarknad har fungerat väl i över 30 år och idag finansierar sig företagen till ca 80 procent via obligationsmarknaden och ca 20 procent via bankerna. I Sverige har förhållandet varit omvänt, då bankerna har stått för nästan 80 procent av finansieringen till svenska företag. Detta ändrar sig nu i snabb takt, då bankerna i allt större utsträckning hjälper bolagen att emittera obligationer istället för att låna ut kapital. Under de senaste åren har många svenska bolag varit inne i en tillväxtfas och dessutom har de lägre räntorna underlättat lånefinansiering till gynnsamma villkor. Detta har tillsammans med den högre värdering som börsnoterade bolag åtnjutit, i jämförelse med de mindre privatägda bolagen, möjliggjort ytterligare expansion genom förvärv. Idag uppgår den totala volymen företagsobligationer på den svenska marknaden till över 400 miljarder kronor, varav fastighetssektorn utgör cirka 40% av den totala utestående stocken. De största investerarna i företagsobligationer är fonder, försäkringsbolag och större aktörer. Däremot är privatsparande fortfarande ganska ovanligt.

4 Vad är en företagsobligation? INTRODUKTION EN OBLIGATION ÄR ETT LÅN och är därför inte kopplat till låntagarens aktie och påverkas därmed inte av eventuella kursförändringar på aktiemarknaden. Obligationen är i princip ett skuldebrev som löper under bestämd tid och ger långivaren (ägaren av obligationen) en på förhand bestämd ränta. Räntan är ersättningen, som en låntagare betalar till obligationsägaren för lånet. Kostnader för denna upplåningsform utgörs av en yield där en riskfri statsränta och en företagsspecifik ränta ingår, den senare även kallad kreditspread. Variationen i den företagsspecifika kostnaden beror på ett flertal faktorer, där ibland företagets finansiella hälsa, risk och bransch. Strukturen på en obligation kan variera en hel del, några vanliga varianter är till exempel, en fast ränteobligation. Räntan är förutbestämd till en viss årlig räntesats, men betalas ofta kvartalsvis eller halvårsvis, via så kallade kupongutbetalningar.

5 S ÄG TILL EXEMPEL ATT DU KÖPER en obligation med ett nominellt värde på kronor, en kupong på 8 % och en löptid på tio år. Detta innebär att du kommer få en total ränta på 800 kronor (10 000*8 %) per år under de närmsta tio åren. Eftersom de flesta obligationer betalar ut ränta två gånger per år, så kommer du dock antagligen att få utbetalningar på 400 kronor två gånger varje år under tio års tid. När obligationen förfaller efter ett decennium får du dina kronor tillbaka Exempel 1 VI SKA KOMMA IHÅG att obligationer är skulder, medan aktier är eget kapital. Detta är den viktigaste skillnaden mellan dessa två värdepapper. Genom att köpa eget kapital (aktier) blir en investerare en ägare i ett företag. Ägande innebär att man har rösträtt, samt rätten att ta del av framtida intäkter. Genom att köpa skuld (obligationer) blir investeraren en kreditgivare till företaget. Den primära fördelen med att vara kreditgivare är att man har förtur till företagets tillgångar: i händelse av likvidation kommer en obligationsinnehavare att få betalt före en aktieägare. En obligationsinnehavare har dock inte rätt till en del av företagets eventuella vinst, utan är enbart berättigad till det nominella värdet plus ränta.

6 Rating DET FINNS ÄVEN RISK som är beroende av löptiden på obligationen. Obligationer med lång löptid, med många år till förfall, har mycket högre risk än obligationer med kort löptid. Ju längre löptid, desto högre risk. Kupongen på en fastförräntad obligation är fast och gäller under hela löptiden, vilket betyder att man har större ränterisk. Om långräntan stiger kraftigt kan obligationen tappa i värde relativt snabbt, eftersom räntan är låst på en lägre nivå.

7 Rörlig eller fast ränta DET FINNS EN TYP AV OBLIGATION som har rörlig ränta, en så kallad Floating Rate Note (FRN). Det innebär att räntan (kupongen) är rörlig och justeras med jämna mellanrum, normalt var tredje månad. Vid justeringen sätts kupongen om till Stibor plus en fast kreditpremie. En FRN-obligation betalar alltså ut fyra kuponger per år. Durationen, d.v.s. ränterisken, är mycket nära noll, eftersom räntan kontinuerligt sätts om. FRN påverkas därmed bara av korta marknadsräntor och kreditpremien. Effekten blir att man erhåller kreditpremien, men är skyddad mot stigande långräntor. Går korta marknadsräntor upp är det snarare positivt för FRN eftersom kupongräntan successivt stiger. På senare år har det blivit vanligare med FRN än fastförräntade obligationer.

8 E N Norminellt värde OBLIGATIONS NOMINELLA värde är den summa pengar en innehavare får tillbaka när obligationen förfaller. En nyligen utfärdad obligation säljs ofta till 100 procent av dess nominella värde. Något som förvirrar många människor är att obligationens nominella värde inte är det samma som obligationens pris. En obligations pris fluktuerar under löptiden som ett resultat av ett antal variabler (mer om detta senare). När en obligation säljs till ett pris över det nominella värdet (exempelvis 102% av nominellt belopp), säger man att den säljs till premium. När en obligation säljs till ett pris under det nominella värdet (exempelvis 98% av nominellt belopp), säger man att den säljs till rabatt. Kupong KUPONGEN ÄR DEN SUMMA som obligationsinnehavaren kommer erhålla i form av ränta. Man säger kupong eftersom det förut fanns fysiska kuponger på obligationen som man rev av och växlade in mot ränta. Idag existerar detta i princip inte, utan all handel sker istället på elektronisk väg. Som vi tidigare nämnde betalas räntan på obligationen ofta ut var sjätte månad. Ibland kan utbetalningarna dock ske månadsvis, kvartalsvis eller årligen. Kupongen uttrycks som en procentsats av det nominella värdet. Om en obligation betalar ut en kupong på 10 % och dess nominella värde är 5 000, kommer den ge 500 kronor i ränta per år. Detta är en obligation med fast ränta, vilket innebär att räntan är en fast procentsats av det nominella värdet. Ett annat alternativ är en obligation med rörlig ränta. Detta innebär att räntan knyts till marknadsräntorna genom ett index. Statsskuldväxlar fungerar till exempel på detta sätt.

9 Förfallodatum F ÖRFALLODATUMET ÄR DET FRAMTIDA datum då det nominella värdet betalas tillbaka. Löptiden kan vara allt från en dag till upp emot 30 år (även om obligationer med evig löptid också har utfärdats). En obligation som förfaller om ett år är mycket mer förutsägbar, och därför mindre riskabel, än en obligation som förfaller om 20 år. Generellt är därför räntan högre, ju längre löptid obligationen har. En obligation med en längre löptid kommer antagligen också fluktuera mer än en kortfristigare obligation.

10 Utfärdare VEM SOM UTFÄRDAR OBLIGATIONEN är av stor betydelse, eftersom utfärdarens stabilitet är det som avgör huruvida du får dina pengar tillbaka. Den svenska regeringen är till exempel en mycket säkrare och stabilare utfärdare än ett företag. Risken att en skuld inte kan betalas tillbaka kallas för default risk (risken för betalningsinställelse) och denna är i detta fall extremt liten så liten att statsobligationer brukar kallas för riskfria tillgångar. Anledningen till detta är att en regering alltid kan få in framtida intäkter genom beskattning. Ett företag måste å andra sidan fortsätta gå med vinst, vilket aldrig kan garanteras. På grund av denna ökade risk måste företagsobligationer erbjuda högre avkastning för att kunna locka investerare. SYSTEMET MED OBLIGATIONSBETYG hjälper investerare att avgöra kreditrisken hos ett företag. Notera att om företagets kreditbetyg faller under en särskild gräns, ändras graden av investeringskvalitet och avkastningskravet mot det specifika bolaget ökar. Att förstå prisskiftningarna hos obligationer är viktiga och många nya investerare blir förvånade när de får höra att en obligations pris förändras dagligen, precis som med alla andra värdepapper som handlas öppet. Fram tills nu har vi talat om obligationer som om varje investerare innehar dem, fram till deras utgångsdatum. Om man gör detta, garanteras man förvisso sin insats tillbaka; man måste dock inte behålla obligationen tills den förfaller. En obligation kan när som helst säljas på den öppna marknaden där priserna fluktuerar ibland på ett dramatiskt sätt.

11 Köpa en obligation till under- respektive överkurs NÄR MAN KÖPER en obligation till dess nominella värde, motsvaras avkastningen av räntan. Om du köper en obligation till underkurs, exempelvis 98 procent av nominellt belopp får du en högre avkastning än räntan. Låt oss illustrera detta med ett exempel: Om du köper en obligation med nominellt belopp kronor med en årlig ränta på 8 procent till kurs 98 så betalar du endast kronor men får tillbaka kronor på förfallodagen. Utöver detta för du årliga räntebetalningar på 800 kronor. Du erhåller därmed 200 kronor mer än i exempel 1 ovan där du köper en obligation till par, det vill säga kurs Exempel 2 OM DU DÄREMOT KÖPER en obligation till överkurs, exempelvis 102 procent av nominellt belopp får du en lägre avkastning än räntan. Låt oss illustrera detta med ett exempel: Om du köper en obligation med nominellt belopp kronor med en årlig ränta på 8 procent till kurs 102 så betalar du kronor men får endast tillbaka kronor på förfallodagen. Du får årliga räntebetalningar på 800 kronor. Du erhåller därmed 200 kronor mindre än i exempel 1 ovan där du köper en obligation till par, det vill säga kurs Exempel 3

12 Yield to Maturity YIELD TO MATURITY (avkastning till löptidens slut) När de som investerar i obligationer talar om avkastning, talar de ofta om yield to maturity (YTM), alltså den avkastning man får fram till obligationens förfallodatum. YTM är en mer avancerad beräkning som visar den totala avkastning man får om man behåller obligationen fram till dess förfallodatum. YTM motsvarar samtliga ränteutbetalningar man erhåller (och förutsätter att man återinvesterar ränteutbetalningarna i samma takt som obligationens nuvarande avkastning) plus eventuell vinst (om man köpte obligationen till rabatt) eller förlust (om man köpte den till premium). Det viktiga är att YTM är mer exakt och gör det möjligt att jämföra obligationer med olika löptider och kuponger. Förhållandet mellan avkastning och pris kan summeras på följande sätt: när priset går upp, minskar avkastningen och vice versa. Marknadsräntan påverkat priset på obligationen MARKNADSRÄNTAN PÅVERKAR priset på obligationen Hittills har vi diskuterat faktorer som nominellt värde, kupong, löptid, utfärdare och avkastning. Alla dessa egenskaper spelar roll för obligationens pris. Det som påverkar en obligation mer än något annat är dock vilka räntesatser som just nu råder i ekonomin. När räntorna höjs, går priserna på obligationer ner. Detta innebär att avkastningen hos befitliga obligationer ökar, vilket för dem till samma nivå som nyare obligationer som utfärdas till högre kuponger. När räntorna sänks, går priserna på obligationer upp. Detta innebär att avkastningen hos befintliga obligationer minskar, vilket för dem till samma nivå som nyare obligationer som utfärdas till lägre kuponger.

13 DET TEORETISKA VÄRDET av en obligation är summan av dess framtida diskonterade kassaflöden (DCF) som obligationen ger innehavaren rätt till, det vill säga ränta samt nominellt belopp. En hög diskonteringsränta ger lägre nuvärde på framtida kassaflöden och en låg diskonteringsränta ger ett högre nuvärde. Av sambandet nedan framgår att priset på obligationen sjunker om diskonteringsräntan stiger. I exempel 4 nedan är diskonteringsräntan satt till 0 procent och då blir nuvärdet exakt samma som alla framtida kassaflöden, det vill säga kronor Exempel 4 I EXEMPEL 5 NEDAN har räntan gått upp till 2 procent och då blir nuvärdet av alla framtida kassaflöden kronor, det vill säga kronor mindre. En räntehöjning på 2 procent ger alltså en värdeminskning på obligationen med 8,3 procent Exempel

14 Företagsobligationsfonder MAN MÅSTE HA RELATIVT MYCKET pengar för att kunna investera direkt i företagsobligationer och det är svårt för enskilda individer att genomföra en egen analys av bolaget som utfärdat obligationen. Om man vill komma åt företagsobligationsmarknaden är det enklare att investera i en fond. Det finns flera fördelar med att äga företagsobligationer i fondform istället för enskilda obligationer. För det första får man aktiv förvaltning av sina värdepapper med ett team som har nära kontakt med bolag och följer marknaden noga. Förvaltaren gör omjusteringar i portföljen allteftersom förutsättningarna ändrar sig. För det andra är diversifiering en viktig grundsten för att minska kreditrisken för kunden. Ibland kallar man diversifiering för den enda gratislunchen i världen. Diversifiering är betydligt enklare att åstadkomma genom att välja en fond. Slutligen är det också rent administrativt lättare att investera via en fond. AVKASTNINGEN I FONDEN uppstår genom att låntagaren (företaget) betalar en ränta till fonden för att fonden har lånat ut pengar. I en företagsobligationsfond - till skillnad från bankkonton är det en daglig avkastning spararen erhåller. Det är en viktig och grundläggande skillnad.

15 Att tänka på när man investerar i en företagsobligationsfond NÄR DET KOMMER TILL företagsobligationsfonder finns det också en uppdelning mellan de som investerar i investment grade och high yield. Det finns fonder som enbart investerar i high yield (högre risk) och de som endast investerar i investment grade (lägre risk). Det finns fonder som enbart investerar i företagsobligationer med lång löptid (högre risk) och de som fokuserar på kortare löptid (lägre risk). HÄR KOMMER LITE TIPS till dig som placerar eller vill placera i företagsobligationsfonder: Var uppmärksam på fondens fördelning mellan investment grade och high yield Ta reda på fondens duration (återstående löptid på de obligationer som fonden äger) Läs på om fondens investeringsfokus. Har fonden lånat ut mycket pengar till en specifik bransch? För närvarande kan det vara idé att undvika fonder som har tung exponering mot fastighetsutvecklarna. Titta hur fonden har presterat över tiden. Har fonden en ryckig utveckling betyder det ofta att risken är högre på grund av stor exponering mot specifika bolag eller branscher.

16 Safe Play V ÅR FÖRETAGSOBLIGATIONS FOND Safe Play investerar främst i företagsobligationer utgivna av europeiska bolag men även av andra internationella företag. Fondportföljen ska bestå av minst 50 procent investment grade. Placeringsinriktningen ger oss möjlighet att välja de bästa obligationerna utifrån utgivare, branch, kreditbetyg, valuta, geografi och löptid. Safe Play är en mycket väldiversifierad fond där bolagen är noggrant utvalda och fondens genomsnittliga löptid hålls kort, 1-2 år.

17 Case Kapitalförvaltning AB Box 5352, Stockholm Besöksadress: Linnégatan 18 Telefon: Fax: E-post: Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondsparandet bör ses på lång sikt.

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission Del 26 Obligationer Innehåll Vad är en obligation?... 3 Obligationsmarknaden... 3 Företagsobligationer... 3 Risk och avkastning... 3 Kupongobligationer... 4 Yield to maturity... 4 Kupongobligationers ränterisk...

Läs mer

Del 14 Kreditlänkade placeringar

Del 14 Kreditlänkade placeringar Del 14 Kreditlänkade placeringar Srukturinvest Fondkommission 1 Innehåll 1. Obligationsmarknaden 2. Företagsobligationer 3. Risken i obligationer 4. Aktier eller obligationer? 5. Avkastningen från kreditmarknaden

Läs mer

Del 4 Emittenten. Strukturakademin

Del 4 Emittenten. Strukturakademin Del 4 Emittenten Strukturakademin Innehåll 1. Implicita risker och tillgångar 2. Emittenten 3. Obligationer 4. Prissättning på obligationer 5. Effekt på villkoren 6. Marknadsrisk och Kreditrisk 7. Implicit

Läs mer

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar Del 16 Kapitalskyddade placeringar Innehåll Kapitalskyddade placeringar... 3 Obligationer... 3 Prissättning av obligationer... 3 Optioner... 4 De fyra positionerna... 4 Konstruktion av en kapitalskyddad

Läs mer

räntebevis Högre avkastning än räntesparande Lägre marknadsrisk än aktiesparande

räntebevis Högre avkastning än räntesparande Lägre marknadsrisk än aktiesparande räntebevis Högre avkastning än räntesparande Lägre marknadsrisk än aktiesparande räntebevis Dagens historiskt låga räntenivåer ger mycket låg avkastning i ett traditionellt räntesparande såsom räntefonder

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 18/3 16 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 21/3 17 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer

Del 18 Autocalls fördjupning

Del 18 Autocalls fördjupning Del 18 Autocalls fördjupning Innehåll Autocalls... 3 Autocallens beståndsdelar... 3 Priset på en autocall... 4 Känslighet för olika parameterar... 5 Avkastning och risk... 5 del 8 handlade om autocalls.

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 20/3 18 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering konomisk styrning elkurs Finansiering Föreläsning 8-9 Kapitalstruktur BMA: Kap. 17-19 Jonas Råsbrant jonas.rasbrant@indek.kth.se Föreläsningarnas innehåll Företags finansieringskällor Mätning av företagets

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 27/3 2015 Tid: 14:00 19:00 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, omtentamen

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 23/8 13 Tid: 09:00 14:00 Hjälpmedel: Miniräknare SFE011 Nationalekonomi

Läs mer

Marknadsföringsmaterial februari 2015. Fasträntebevis. En placering med fast ränteutbetalning

Marknadsföringsmaterial februari 2015. Fasträntebevis. En placering med fast ränteutbetalning Marknadsföringsmaterial februari 2015 Fasträntebevis En placering med fast ränteutbetalning Fasträntebevis ger en fast ränta, som utbetalas kvartalsvis Den riskfyllda aktiemarknaden och den låga avkastningen

Läs mer

sfei tema företagsobligationsfonder

sfei tema företagsobligationsfonder Kort fakta om företagsobligationer Vad är företagsobligationer för något? Företagsobligationer är precis som det låter obligationer som emitteras av företag. Det ökande intresset från investerare och bankernas

Läs mer

Räntebevis. En sparform med möjlighet till hög ränta. Räntebevis från Nordea. NYHET! Nu även räntebevis på 60 bolag i ett index, RB INDEX EUHY3 N

Räntebevis. En sparform med möjlighet till hög ränta. Räntebevis från Nordea. NYHET! Nu även räntebevis på 60 bolag i ett index, RB INDEX EUHY3 N Marknadsföringsmaterial mars 2014 Räntebevis En sparform med möjlighet till hög ränta Räntebevis från Nordea NYHET! Nu även räntebevis på 60 bolag i ett index, RB INDEX EUHY3 N Räntebevis ger möjlighet

Läs mer

Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL 1 INLEDNING 1.1 Kiruna kommuns pensionsåtagande Kiruna kommun har i kommunfullmäktige

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission LÅNG KÖPOPTION. Värde option. Köpt köpoption. Utveckling marknad. Rättighet

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission LÅNG KÖPOPTION. Värde option. Köpt köpoption. Utveckling marknad. Rättighet Del 11 Indexbevis Innehåll Grundpositionerna... 3 Köpt köpoption... 3 Såld köpoption... 3 Köpt säljoption... 4 Såld säljoption... 4 Konstruktion av Indexbevis... 4 Avkastningsanalys... 5 knock-in optioner...

Läs mer

Del 13 Andrahandsmarknaden

Del 13 Andrahandsmarknaden Del 13 Andrahandsmarknaden Strukturakademin Strukturakademin Srukturinvest Fondkommission 1 Innehåll 1. Produktens värde på slutdagen 2. Produktens värde under löptiden 3. Köp- och säljspread 4. Obligationspriset

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 21 mars 2015, kl. 09:00-13:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 21 mars 2015, kl. 09:00-13:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 21 mars 2015, kl. 09:00-13:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

AID:... LÖSNINGSFÖRSLAG TENTA 2013-05-03. Aktiedelen, uppdaterad 2014-04-30

AID:... LÖSNINGSFÖRSLAG TENTA 2013-05-03. Aktiedelen, uppdaterad 2014-04-30 LÖSNINGSFÖRSLAG TENTA 013-05-03. Aktiedelen, udaterad 014-04-30 Ugift 1 (4x0.5 = oäng) Definiera kortfattat följande begre a) Beta värde b) Security Market Line c) Duration d) EAR Se lärobok, oweroints.

Läs mer

Del 3 Utdelningar. Strukturakademin

Del 3 Utdelningar. Strukturakademin Del 3 Utdelningar Strukturakademin Innehåll 1. Implicita tillgångar 2. Vad är utdelningar? 3. Hur påverkar utdelningar optioner? 4. Utdelningar och Forwards 5. Prognostisera utdelningar 6. Implicita utdelningar

Läs mer

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1 Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1. Syfte med placeringspolicyn I vilka tillgångar och med vilka limiter kapitalet får placeras Hur förvaltningen och dess resultat ska rapporteras Hur ansvaret

Läs mer

Asa Hansson. Sign: ECTS: D Civilekonom D Ekon.kand. D Pol.kand. D Fristående D LTH D Utbytesstudent D Annat. Betyg: Nationalekonomiska institutionen

Asa Hansson. Sign: ECTS: D Civilekonom D Ekon.kand. D Pol.kand. D Fristående D LTH D Utbytesstudent D Annat. Betyg: Nationalekonomiska institutionen Nationalekonomiska institutionen Sign: Lunds universitet TENTAMEN Leg OK: D Kurs: NEKA12 Finansiell ekonomi Lokal & tid: _E_ft_e_r_n_a_m_n_=------------------------------~P_e_~_o_n_n_r_: ~VIC 1 +2 08-13

Läs mer

Marknadsföringsmaterial maj Fasträntebevis. En placering med fast ränteutbetalning

Marknadsföringsmaterial maj Fasträntebevis. En placering med fast ränteutbetalning Marknadsföringsmaterial maj 2016 Fasträntebevis En placering med fast ränteutbetalning Fasträntebevis ger en fast ränta, som utbetalas kvartalsvis Den riskfyllda aktiemarknaden och den låga avkastningen

Läs mer

Strukturerade placeringar Säljtips juni 2013

Strukturerade placeringar Säljtips juni 2013 Strukturerade placeringar Säljtips juni 2013 Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag 1306 A & B Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag Kunden som vill ha en exponering mot den 4 år lång region som

Läs mer

SAMPO BANK RÄNTEOBLIGATION 1609: RÄNTEKORRIDOR XV

SAMPO BANK RÄNTEOBLIGATION 1609: RÄNTEKORRIDOR XV Danske Bank Abp, www.danskebank.fi SAMPO BANK RÄNTEOBLIGATION 1609: RÄNTEKORRIDOR XV Information om lånet: Lånets emittent: Danske Bank Abp Lånets ISIN-kod: FI4000050000 RÄNTEKORRIDOR XV En placering med

Läs mer

Riksgälden. Aktiesparkväll Uppsala 28 april 2009. Paul Pedersen Henrik Frizell

Riksgälden. Aktiesparkväll Uppsala 28 april 2009. Paul Pedersen Henrik Frizell Riksgälden Aktiesparkväll Uppsala 28 april 2009 Paul Pedersen Henrik Frizell Riksgäldens uppgifter Förvalta statsskulden till så låg kostnad som möjligt med beaktande av risken Ge statliga garantier och

Läs mer

Räntebärande fastighetsinvesteringar

Räntebärande fastighetsinvesteringar FASTIGHETER Välkommen att teckna kapitalandelsbevis i Estea Sverigefastigheter 2 AB (publ) ProsPEkT EstEA sverigefastigheter 2 AB (PuBl) EmIssIon III September/Oktober 2013 Räntebärande fastighetsinvesteringar

Läs mer

SKAGEN Credit De bästa företagsobligationerna från den globala trädgården Konsten att använda sunt förnuft

SKAGEN Credit De bästa företagsobligationerna från den globala trädgården Konsten att använda sunt förnuft Æbletræer, 1907. Av Michael Ancher, en av Skagenmålarna. Tillhör Skagens Museum (beskuren). SKAGEN Credit De bästa företagsobligationerna från den globala trädgården Konsten att använda sunt förnuft Det

Läs mer

AID:... Uppgift 1 (2 poäng) Definiera kortfattat följande begrepp. a) IRR b) APR c) Going concern d) APV. Lösningsförslag: Se Lärobok och/alt Google.

AID:... Uppgift 1 (2 poäng) Definiera kortfattat följande begrepp. a) IRR b) APR c) Going concern d) APV. Lösningsförslag: Se Lärobok och/alt Google. Notera att det är lösningsförslag. Inga utförliga lösningar till triviala definitioner och inga utvecklade svar på essä-typ frågor. Och, att kursen undervisas lite olika år från år. År 2013 mera från Kap

Läs mer

Marknadsföringsmaterial november Räntebevis. Högre risk än madrassen

Marknadsföringsmaterial november Räntebevis. Högre risk än madrassen Marknadsföringsmaterial november 2014 Räntebevis Högre risk än madrassen Räntebevis ger möjlighet till hög ränta I Sverige har vi en lång tradition av att äga aktier, både direkt och via fonder. Faktum

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission FIGUR 1. Utdelning. Återinvesterade utdelningar Ej återinvesterade utdelningar

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission FIGUR 1. Utdelning. Återinvesterade utdelningar Ej återinvesterade utdelningar Del 3 Utdelningar Innehåll Implicita tillgångar... 3 Vad är utdelningar?... 3 Hur påverkar utdelningar optioner?... 3 Utdelningar och forwards... 3 Prognostisera utdelningar... 4 Implicita utdelningar...

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB 1/6 Datum 2015-06-18 ESV Dnr Ert datum Er beteckning Handläggare Curt Johansson Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB Vilken diskonteringsränta

Läs mer

1. FLACK RÄNTA Med flack ränta ska vi här mena att räntan är densamma oavsett bindningstid

1. FLACK RÄNTA Med flack ränta ska vi här mena att räntan är densamma oavsett bindningstid STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för Matematisk statistik Thomas Höglund Version 02 10 25. RÄNTA 1. FLACK RÄNTA Med flack ränta ska vi här mena att räntan är densamma oavsett bindningstid

Läs mer

Finansrapport augusti 2017

Finansrapport augusti 2017 1 Datum Diarienummer 2017-09-04 KS/2017:766 Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Ekblad tel 0304-33 42 82 fax 0304-33 41 85 e-post: susanne.ekblad@orust.se Finansrapport augusti 2017 Uppföljning av ramar

Läs mer

Aktie-Ansvar Ansvar Avkastningsfond - 2013 års bästa korta räntefond

Aktie-Ansvar Ansvar Avkastningsfond - 2013 års bästa korta räntefond Aktie-Ansvar Ansvar Avkastningsfond - 2013 års bästa korta räntefond Aktie-Ansvar ett av Sveriges äldsta fondbolag. 1965: Aktie-Ansvar grundas av Frikyrko- och Nykterhetsrörelsen. 1999: Stenbeckkoncernen

Läs mer

Investeringsaktiebolaget Cobond AB. Kvartalsrapport december 2014

Investeringsaktiebolaget Cobond AB. Kvartalsrapport december 2014 Investeringsaktiebolaget Cobond AB Kvartalsrapport december 2014 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 2 KVARTALSRAPPORT DECEMBER 2014 HUVUDPUNKTER Aktiekursen

Läs mer

Aktieindexobligationer hög avkastning till låg risk

Aktieindexobligationer hög avkastning till låg risk Aktieindexobligationer hög avkastning till låg risk Utvärdering av Handelsbankens aktieindexobligationer 1994-2007 Sammanfattning Avkastning jämförbar med aktier Handelsbankens aktieindexobligationer har

Läs mer

Del 17 Optionens lösenpris

Del 17 Optionens lösenpris Del 17 Optionens lösenpris Innehåll Optioner... 3 Optionens lösenkurs... 3 At the money... 3 In the money... 3 Out of the money... 4 Priset... 4 Kapitalskyddet... 5 Sammanfattning... 6 Strukturerade placeringar

Läs mer

AKTIE-ANSVAR PERITUS. Organisationsnummer: 515602-1544. Halvårsredogörelse 2015. Halvårsredogörelsens innehåll: Förvaltningsberättelse Sid 1-3

AKTIE-ANSVAR PERITUS. Organisationsnummer: 515602-1544. Halvårsredogörelse 2015. Halvårsredogörelsens innehåll: Förvaltningsberättelse Sid 1-3 AKTIE-ANSVAR PERITUS Organisationsnummer: 515602-1544 Halvårsredogörelsens innehåll: Förvaltningsberättelse Sid 1-3 Fondförmögenhetens förändring och värdeutveckling Sid 4 Balansräkning Sid 5 Noter till

Läs mer

Koncernbanken Delårsrapport augusti 2016

Koncernbanken Delårsrapport augusti 2016 Koncernbanken Delårsrapport augusti 2016 1 1. Sammanfattande kommentar Det har hittills varit ett turbulent år på aktiemarknaden med både upp- och nedgångar och fortsatt låga räntenivåer. Koncernbanken

Läs mer

Avdelningen för kapitalförvaltning (KAP) Marcus Larsson ÖPPEN. Förvaltning av guld- och valutareserven 2013

Avdelningen för kapitalförvaltning (KAP) Marcus Larsson ÖPPEN. Förvaltning av guld- och valutareserven 2013 Protokollsbilaga A Direktionens protokoll 121206, 5 Beslut DATUM: 2012-12-06 AVDELNING: HANDLÄGGARE: HANTERINGSKLASS Avdelningen för kapitalförvaltning (KAP) Marcus Larsson ÖPPEN SVERIGES RIKSBANK SE-103

Läs mer

NAVENTI FONDUTBUD HÖSTEN 2018

NAVENTI FONDUTBUD HÖSTEN 2018 NAVENTI FONDUTBUD HÖSTEN 2018 OM NAVENTI FONDER Naventi Fonder AB är ett svenskt fondbolag som grundades år 2002 och vars ägare är operativt verksamma i bolaget. Vår affärsidé är att erbjuda sparande i

Läs mer

Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018

Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018 FOLKSAM Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan 2013. I KORTHET Folksam Liv är ett ömsesidigt försäkringsbolag med god solvens och cirka 86 miljarder i tillgångar inom premiebestämd

Läs mer

NAV RAPPORT COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB (PUBL)

NAV RAPPORT COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB (PUBL) COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB NAV RAPPORT COELI PRIVATE EQUITY 2016 AB (PUBL) Q1 2017, Organisationsnummer 5590319249 private equity INFORMATION OM VERKSAMHETEN Bolagets verksamhet består av att med egna

Läs mer

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR Inledning 3 Etiska hänsynstaganden 3 Rapportering och uppföljning 3 Fördelning av ansvar och befogenheter 3 Definitioner av risk 4 Önskad placeringsstrategi 5 Policy för Teknologkårens placeringar 2 (6)

Läs mer

Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning

Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning 2015-05-20 Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt för att

Läs mer

Memorandum. Inbjudan till teckning av aktier i. Trading Times Hedge Nordic AB Org nr: 556929-1478

Memorandum. Inbjudan till teckning av aktier i. Trading Times Hedge Nordic AB Org nr: 556929-1478 Memorandum Inbjudan till teckning av aktier i Trading Times Hedge Nordic AB Org nr: 556929-1478 www.times.se info@times.se Styrelse och ledning Jarl Frithiof, chef för Strategisk utveckling och Globala

Läs mer

NAVENTI GLOBAL FÖRETAGSOBLIGATIONSFOND

NAVENTI GLOBAL FÖRETAGSOBLIGATIONSFOND NAVENTI FONDUTBUD OM NAVENTI FONDER Naventi Fonder AB är ett svenskt fondbolag som grundades år 2002 och vars ägare är operativt verksamma i bolaget. Vår affärsidé är att erbjuda sparande i aktivt förvaltade

Läs mer

Del 23 Credit Default Swap

Del 23 Credit Default Swap Del 23 Credit Default Swap Innehåll Vad är en Credit Default Swap?... 3 Vilka aktörer använder CDS-kontrakt och varför?... 3 Handeln med CDS-kontrakt... 4 CDS-index... 4 Hur bestäms priset på ett CDS-kontrakt?...

Läs mer

Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser

Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser Bilaga 1 2012-10-17 1 (5) Pensionsadministrationsavdelningen Håkan Tobiasson Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser Utgångspunkter för avkastningsantagande Det finns flera tungt vägande

Läs mer

Nordic Secondary AB. Kvartalsrapport december 2014

Nordic Secondary AB. Kvartalsrapport december 2014 Nordic Secondary AB Kvartalsrapport december 2014 innehåll Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 Portföljöversikt 7 2 Kvartalsrapport december 2014 Huvudpunkter Aktiekursen

Läs mer

Bedöm den organiska omsättningstillväxten för de kommande fem åren baserat på:

Bedöm den organiska omsättningstillväxten för de kommande fem åren baserat på: ATT GÖRA EN DCF VÄRDERING STEG FÖR STEG 1. Omsättning och tillväxt Bedöm den organiska omsättningstillväxten för de kommande fem åren baserat på: - Tidigare års utfall - Ledningens prognos - Baserat på

Läs mer

Enter Cross Credit A Månadsrapport september 2019

Enter Cross Credit A Månadsrapport september 2019 Enter Cross Credit A Månadsrapport september Månadskommentar September blev en händelserik månad där både ECB och FED sänkte sina respektive styrräntor. Trots sänkningarna steg marknadsräntor i såväl Europa

Läs mer

Apoteket AB:s Pensionsstiftelse. Absolutavkastning 2014-04-09

Apoteket AB:s Pensionsstiftelse. Absolutavkastning 2014-04-09 Absolutavkastning 2014-04-09 Innehåll Affärside och mål Portföljstruktur Risker och riskkontroll Nyckeltal Affärside och mål Skapa en jämn genomsnittlig årsavkastning på 7 % inom intervallet 0-15 %. Låg

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 7 november 2015, kl. 09:00-13:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 7 november 2015, kl. 09:00-13:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 7 november 2015, kl. 09:00-13:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

Finansrapport april 2015

Finansrapport april 2015 Datum Diarienummer 2015-05-04 KS/2015:689 Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Ekblad tel 0304-33 42 82 fax 0304-33 41 85 e-post: susanne.ekblad@orust.se Finansrapport april 2015 Uppföljning av ramar och

Läs mer

Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder

Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder Fredrik Armerin Matematisk statistik, KTH Aktuarieföreningen 17-18 november 2004 Dag 1 INTRODUKTION TILL RÄNTEMARKNADEN 1 Kreditmarknaden Penningmarknaden

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2018

Delårsrapport januari-juni 2018 Delårsrapport januari-juni 2018 Org.Nr. 559105-6345 1 Första halvåret 2018 i sammandrag Rörelseresultat -515 Tkr. NAV-värdet uppgick vid periodens slut till 108,57 procent. Notering av bolagets utgivna

Läs mer

Delårsrapport Q1, 2008

Delårsrapport Q1, 2008 Västerås Stockholm Delårsrapport Q1, 2008 Allokton Properties AB Stående lån 8,500000 Allokton I 2015 Frågor kring denna rapport kan ställas till Sören Andersson (tel +46 8 5221 7200) Sammanfattning Nettoomsättning

Läs mer

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng HÖGSKOLAN I BORÅS Institutionen Handelsoch IT-högskolan (HIT) TENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2018

Delårsrapport januari-juni 2018 Delårsrapport januari-juni 2018 Zenith Growth I AB (publ) Org.Nr. 559105-6337 1 Första halvåret 2018 i sammandrag Rörelseresultat -243 tkr NAV-värdet uppgick vid periodens slut till 104,29 procent. Notering

Läs mer

Del 2 Korrelation. Strukturakademin

Del 2 Korrelation. Strukturakademin Del 2 Korrelation Strukturakademin Innehåll 1. Implicita tillgångar 2. Vad är korrelation? 3. Hur fungerar sambanden? 4. Hur beräknas korrelation? 5. Diversifiering 6. Korrelation och Strukturerade Produkter

Läs mer

För några av er kanske strukturerade placeringar är okänt medan andra kanske upplever placeringsformen som snårig. Vilka möjligheter och risker finns

För några av er kanske strukturerade placeringar är okänt medan andra kanske upplever placeringsformen som snårig. Vilka möjligheter och risker finns 1 För några av er kanske strukturerade placeringar är okänt medan andra kanske upplever placeringsformen som snårig. Vilka möjligheter och risker finns det? Under detta pass ska jag besvara frågorna Vad,

Läs mer

BL - Bond Euro

BL - Bond Euro Uppdaterad 2019-04-05 RÄNTEFONDER 587634 - BL - Bond Euro Fondfaktablad Fondfakta från fondbolagen och av oss beräknade risk- och värdeutvecklingsmått. Det är information som kan ligga till grund för att

Läs mer

AKTIE-ANSVAR GRAAL OFFENSIV

AKTIE-ANSVAR GRAAL OFFENSIV AKTIE-ANSVAR GRAAL OFFENSIV Organisationsnummer: 515602-1114 Halvårsredogörelsens innehåll: Förvaltningsberättelse Sid 1-2 Fondförmögenhetens förändring och värdeutveckling Sid 3 Balansräkning Sid 4 Noter

Läs mer

Finansiell ekonomi Föreläsning 1

Finansiell ekonomi Föreläsning 1 Finansiell ekonomi Föreläsning 1 Presentation lärare - Johan Holmgren (kursansvarig) Presentation kursupplägg och examination - Övningsuppgifter med och utan svar - Börssalen - Portföljvalsprojekt 10p

Läs mer

warranter ett placeringsalternativ med hävstång

warranter ett placeringsalternativ med hävstång warranter ett placeringsalternativ med hävstång /// www.warrants.commerzbank.com ////////////////////////////////////////////////////////////////// Warranter en definition En warrant är ett finansiellt

Läs mer

Avgränsning Dessa föreskrifter avgränsas till att gälla endast Kalix kommun. Bolagen i kommunkoncernen har ett eget ansvar för sina föreskrifter.

Avgränsning Dessa föreskrifter avgränsas till att gälla endast Kalix kommun. Bolagen i kommunkoncernen har ett eget ansvar för sina föreskrifter. PENSIONSFÖRPLIKTELSER C:92 1 Inledning Syfte Syfte med dessa föreskrifter är att skapa regler för hur förvaltning av medel avsatta för pensionsförpliktelser inom Kalix kommun skall bedrivas och rapporteras.

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 17 februari 2016, kl. 08:00-12:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 17 februari 2016, kl. 08:00-12:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 17 februari 2016, kl. 08:00-12:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 08:00 12:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor

Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor www.handelsbanken.se/mega Strategiobligation SHB FX 1164 Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor Strategierna har avkastat 14,5 procent per år sedan år 2000 Låg korrelation

Läs mer

Del 15 Avkastningsberäkning

Del 15 Avkastningsberäkning Del 15 Avkastningsberäkning 1 Innehåll 1. Framtida förväntat pris 2. Price return 3. Total Return 5. Excess Return 6. Övriga alternativ 7. Avslutande ord 2 I del 15 går vi igenom olika möjliga alternativ

Läs mer

FRN Sub Fund läggs samman med Företagsobligationsfond FRN den 10 april 2014

FRN Sub Fund läggs samman med Företagsobligationsfond FRN den 10 april 2014 Stockholm februari 2014 1(4) FRN Sub Fund läggs samman med Företagsobligationsfond FRN den 10 april 2014 Du sparar i Swedbank Robur International FRN Sub Fund, (FRN Sub Fund), som är registrerad i Luxemburg.

Läs mer

Riktlinjer för medelsförvaltningen inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Riktlinjer för medelsförvaltningen inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Riktlinjer för medelsförvaltningen inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Omfattning Riktlinjerna för medelsförvaltningen avser att reglera förvaltningen av det likvida kapital som Göteborgsregionens

Läs mer

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension 6105 2011.04 Illustration Agnes Miski Török Foto Björn Keller Produktion Alecta p r e m i e b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n Alecta Optimal Pension Tjänstepensionen med hög förväntad avkastning

Läs mer

Verktyg för riskanalys Riskbarometer Riskbarometer principer för engångsinsättningar Riskbarometer principer för löpande insättningar Analysstöd av

Verktyg för riskanalys Riskbarometer Riskbarometer principer för engångsinsättningar Riskbarometer principer för löpande insättningar Analysstöd av Verktyg för riskanalys iskbarometer iskbarometer principer för engångsinsättningar iskbarometer principer för löpande insättningar Analysstöd av principer för riskaversion Historiska riskexempel Viktig

Läs mer

Strukturerade placeringar Säljtips september 2013

Strukturerade placeringar Säljtips september 2013 Strukturerade placeringar Säljtips september 2013 Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag 1309 A & B Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag Kunden som vill ha en exponering mot den 4 år lång region

Läs mer

Fördjupad finansrapportering 2015-04-30

Fördjupad finansrapportering 2015-04-30 Miljoner kronor Fördjupad finansrapportering 2015-04-30 Räntebärande nettoskuld Den räntebärande nettoskulden uppgår till 2 266 miljoner kronor, vilket innebär en ökning med 881 miljoner kronor sedan årsskiftet.

Läs mer

Enter Return A Månadsrapport september 2019

Enter Return A Månadsrapport september 2019 Enter Return A Månadsrapport september Månadskommentar September blev en händelserik månad där både ECB och FED sänkte sina respektive styrräntor. Trots sänkningarna steg marknadsräntor i såväl Europa

Läs mer

FINANSRAPPORT. Alingsås Kommunkoncern

FINANSRAPPORT. Alingsås Kommunkoncern FINANSRAPPORT Alingsås Kommunkoncern 218731 Sammanfattning Översikt Upplåning Lån (kr) Derivat ränteswappar (kr) Genomsnittsränta Genomsnittsränta (inkl ränteswappar) Lånemarginal mot Stibor 3m Genomsnittlig

Läs mer

Finansrapport december 2014

Finansrapport december 2014 Datum Diarienummer 2015-01-13 KS/2014:672 Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Ekblad tel 0304-33 42 82 fax 0304-33 41 85 e-post: susanne.ekblad@orust.se Finansrapport december 2014 Uppföljning av ramar

Läs mer

Marknadsföringsmaterial oktober 2014. Nyhet! Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen

Marknadsföringsmaterial oktober 2014. Nyhet! Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen Marknadsföringsmaterial oktober 2014 Nyhet! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen I dag är marknadsräntorna låga och det är svårt att hitta placeringar som ger en hög ränta, med regelbundna ränteutbetalningar.

Läs mer

Förändringar i Fondstrategier Stockholm 21 maj Vi säljer JP Morgan US Smaller Companies och köper Fidelity Asian Special Situations.

Förändringar i Fondstrategier Stockholm 21 maj Vi säljer JP Morgan US Smaller Companies och köper Fidelity Asian Special Situations. XL Fondstrategier Förändringar i Fondstrategier Stockholm 1 maj 01 Vi säljer och köper. Varför? Vi ändrar från övervikt i USA till neutral vikt genom att sälja av JP Morgan US Smaller Companies. Sedan

Läs mer

Uppföljning finansiella placeringar per den 30 november 2016

Uppföljning finansiella placeringar per den 30 november 2016 1 (6) Kommunledningskontoret 20-12-12 Ekonomiavdelningen Uppföljning finansiella placeringar per den 30 november 20 Inledning Uppföljning av finansiella placeringar är en förenklad Finansrapport. Finansrapporter

Läs mer

Finansrapport augusti 2014

Finansrapport augusti 2014 Datum Diarienummer 2014-09-09 KS/2014:672 Kommunstyrelseförvaltningen Susanne Ekblad tel 0304-33 42 82 fax 0304-33 41 85 e-post: susanne.ekblad@orust.se Finansrapport augusti 2014 Uppföljning av ramar

Läs mer

Finansiell stabilitet 2017:1. Kapitel 1 Det aktuella ekonomiska och finansiella läget

Finansiell stabilitet 2017:1. Kapitel 1 Det aktuella ekonomiska och finansiella läget Finansiell stabilitet 2017:1 Kapitel 1 Det aktuella ekonomiska och finansiella läget 1:1 Börsutveckling Index, 2 januari 2015 = 100 Källor: Macrobond och Thomson Reuters 1:2 Svenskt stressindex Ranking

Läs mer

Produktblad Norron Preserve

Produktblad Norron Preserve PRODUKTBLAD Produktblad Norron Preserve Fonden förvaltas av Jan Törnstrand, som erhållit en mängd utmärkelser för sin förmåga att uppnå bäst riskjusterad avkastning inom nordisk ränteförvaltning. Jan har

Läs mer

Fondallokering 2014-02-17

Fondallokering 2014-02-17 Fondallokering 2014-02-17 1 Stellum Låg... 2 1.1 Förvaltningsmål och riskprofil... 2 1.2 Värdering och jämförelseindex... 2 1.3 Aktuell fondallokering... 2 1.4 Portföljens prestanda jämfört med jämförelseindex...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statliga garantier till banker m.fl.; SFS 2008:819 Utkom från trycket den 30 oktober 2008 utfärdad den 29 oktober 2008. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/8 2013

Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/8 2013 1 Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/8 2013 Hjälpmedel: Räknare Betyg: G = 13 p, VG = 19 p Maxpoäng 25 p OBS: Glöm ej att redovisa dina delberäkningar som har lett till ditt svar! För beräkningsuppgifterna:

Läs mer

Historisk utveckling. Geografisk fördelning

Historisk utveckling. Geografisk fördelning Oak Capital erbjuder för närvarande en trendanpassad investering med exponering mot tre mycket välrenomerade fonder och finns både som kapitalskydd och hävstångscertifikat. Placeringen bygger som bekant

Läs mer

KAPITALMARKNADEN (S.84-98)

KAPITALMARKNADEN (S.84-98) FLASKHALS Definition: flaskhalsar bromsar upp processer tillfälligt och hämmar utökandet. Kan vara i t.ex. arbetsmarknaden, produktionen eller försäljningen. Detta kan uppstå för att företaget lider brist

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida Dnr FIVA 9/01.00/2011 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from 31.3.2012 FIASISPEKTIOE

Läs mer

Handbok om Statspapper

Handbok om Statspapper Handbok om Statspapper Innehåll 1. Det här är statspapper sid 4 Olika sorters statspapper likheter och skillnader 2. Varför finns statspapper? sid 5 Den svenska statsskulden Utestående obligationslån 3.

Läs mer

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011 Placeringsstrategi För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser Maj 2011 Reviderat 2014 med anledning av namnbyte, enda ändringen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

SKAGEN Krona. Statusrapport April 2015. Portföljförvaltare : Ola Sjöstrand och Elisabeth Gausel

SKAGEN Krona. Statusrapport April 2015. Portföljförvaltare : Ola Sjöstrand och Elisabeth Gausel SKAGEN Krona Statusrapport April 2015 Portföljförvaltare : Ola Sjöstrand och Elisabeth Gausel SKAGEN Krona Data för april 2015 Krona senaste månaden 0,04% Jämförelseindex senaste månaden -0,02% Krona senaste

Läs mer

Finansiell rapport tertial 1 2014

Finansiell rapport tertial 1 2014 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum 2014-05-14 Ekonomichef Agneta Sjölund 0410-73 31 38, 0708-817 138 agneta.sjolund@trelleborg.se Kommunstyrelsen Finansiell rapport tertial 1 2014 I kommunens finanspolicy anges

Läs mer