Reklamation av hotellvistelse på grund av störning m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reklamation av hotellvistelse på grund av störning m.m."

Transkript

1 1(9) SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam, ej 5 Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson Sekreterare Pia Turtiainen 1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 23 september 2009 och att lägga detta till handlingarna. 2 Ärende nr 17/09 Gästerna Reklamation av hotellvistelse på grund av störning m.m. Gästerna Under sommaren 2009 bodde de två nätter på hotellet. s inbjudande hemsida gav ett intryck av lugn och charm. De bokade ett rum som tillät att de tog med sig sin hund och var förberedda på att rummet inte skulle vara hotellets finaste. Upplevelsen blev dock inte som förväntat. Rummet hade brun plastmatta, slitna möbler och insyn från gångvägen utanför. Rummet var dammigt och de var tvungna att städa det smutsiga golvet med en handduk eftersom fötterna klistrade sig fast. I badrummet fanns lukt av katturin. Städpersonelen vägrade att gå in i rummet när hunden var där och hotellet krävde att hunden skulle avlägsnas vid en viss tidpunkt för att städningen skulle kunna ske. Eftersom de inte hade möjlighet att ta med sig hunden överallt valde

2 2(9) de att städa själva. Under första natten stördes deras sömn av ljud från baren till klockan och under andra natten till klockan Vid besök i baren blev de otrevligt bemötta av bartendern. De beställde en dagens drink eftersom de hade tidspress och förväntade sig att den skulle serveras snabbt. Efter att ha väntat i 10 minuter beställde de i stället öl på förfrågan från en annan bartender. När ölen serverades återkom den förste bartendern med deras drinkar. Han gjorde miner och utbrast att så kan ni inte göra! De fick vänta i tjugo minuter på att få bord i restaurangen trots utlovad väntetid på tre minuter. Både förrätt och varmrätt var översaltade och desserten var uppvärmd. Vid frukosten var maten inte kyld och det saknades tillräckligt med plats att sitta. Efter första natten framförde de klagomål över sin störda natsömn. I övrigt valde de att framföra klagomålen efteråt för att inte lägga kraft och energi på att vara irriterade under sin semester. De önskar återbetalning av kostnaden för vistelsen med kronor, varav kronor för två övernattningar och kronor för middagen. VD: finner anmärkningsvärt att gästerna inte kontaktade personalen under vistelsen för att berätta att de stördes av lyhördhet, insyn och slitna möbler. gavs därigenom inte möjlighet att bemöta gästernas besvikelse. Om gästerna framfört klagomål angående rummets skick vid ankomst hade städning kunnat göras av personal i stället för av gästerna. har ofta gäster som reser med hund och rummet städas när gästen säger till i receptionen att de lämnar rummet med hunden. Personalens säkerhet förutsätter att de inte ska gå in i ett rum där en okänd hund vistas. medger att bartendern, som blev störd av att gästerna gjorde en ny beställning av annan personal, inte hanterade situationen på ett professionellt sätt. Inga andra gäster under den aktuella tidsperioden framförde klagomål på maten. Desserten bestod av en crème brûlé som serveras uppvärmd. Vid frukosten är omsättningen på maten stor varför inte samma fat står framme under hela frukostserveringen. Frukostserveringen uppfyller myndigheternas krav på livsmedelshantering och temperaturer. medger att ljudnivån från baren var störande under gästernas första natt. Under den påföljande natten kom störningen från en fest i en intilliggande sjöbod vilket hotellet beklagar men inte ansvarar för. Ansvarsnämndens avgörande Som ansvarsnämnden flera gånger tidigare framhållit är hotellbranschen utpräglat serviceinriktad vilket kräver stor hänsyn och respekt för gästen. har ett ansvar för att klagomål behandlas på ett korrekt och smidigt sätt. Samtidigt bör gästen framföra reklamationer utan dröjsmål för att ge hotellet möjlighet att vidta rättelse. Av utredningen framgår att störningar av onormalt högt ljud nattetid från baren har förekommit vilket medgetts av. Ansvarsnämnden finner därför att gästerna är berättigade till ersättning med såsom skäligen ansedda kronor. Övriga klagomål utgör inte någon grund för rätt till ersättning.

3 3(9) 3 Ärende nr 18/09 Reklamation av hotellvistelse har återkallat sin anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet. 4 Ärende nr 19/09 Företaget Ersättning vid sen avbokning VD: Företaget bokade 45 enkelrum på hotellet den september 2009 till en kostnad av kronor. Företaget ändrade den 20 augusti bokningen till att avse 35 rum per natt och avbokade den 7 september hela bokningen. Av bekräftelsen framgår att avbokning som sker senare än sex veckor före ankomst ska ersättas med 100 % av beställningens värde. har den 21 september tillställt företaget en faktura på kronor. Företaget har bestritt att betala med hänvisning till att bokningen avsett ett annat hotell. beklagar missuppfattningen men ansvarar inte för detta. Företaget har kontaktat och av bekräftelsen framgår tydligt att bokningen avser. önskar ersättning med fakturerat belopp. Företaget N.N: Företaget hade i uppdrag att anordna en konferens i X-stad den september Konferensen sponsrades av Stiftelsen och skulle i enlighet med stiftelsens önskemål hållas på Herrgården med boende för deltagarna på i X-stad. Företaget fick kontaktuppgifter och uppgift om specialpris för boendet av Stiftelsen. Mellanhavandet med startade i mars 2009 genom telefonkontakt och e-post och resulterade i en av företaget bekräftad bokning.

4 4(9) Företaget utgick från att hanterade bokningen för i X-stad. Företaget har i kontakterna med tydligt hänvisat till Stiftelsen, dess kontaktperson och uppgifterna om specialpris för arrangemanget samt uppgett att konferensen skulle ske på Herrgården och efterfrågat uppgift om avstånd för promenad dit från hotellet. har inte vid något tillfälle ifrågasatt uppgifter företaget angett eller ställt några frågor om den namngivna kontaktpersonen och uppgiften om specialpris. Företaget anser att i egenskap av erfaren konferenssäljare borde ha ställt kontrollfrågor varvid misstaget hade kunnat undvikas. Vid besök på s hemsida noterades att det fanns en koppling till i X-stad via Hotell Y. Företaget besökte i X-stad i juni med hänvisning till bokningen och blev väl omhändertagna. Företaget har agerat i god tro och bestrider att utge ersättning till. Ansvarsnämndens bedömning I ärendet har företetts bekräftelse och korrespondens via e-post mellan parterna. Ansvarsnämnden konstaterar att bindande avtal om rumsuthyrning ingåtts mellan parterna. Av bekräftelsen framgår att har rätt att begära full ersättning vid avbokning som sker senare än sex veckor före den tidpunkt bokningen avsåg. Företaget har inte bestritt att avbokningen skett efter denna tidpunkt. Vad företaget i övrigt anfört utgör inte skäl att frångå de avbokningsregler som gäller mellan parterna. Företaget är därför enligt nämndens mening skyldigt att utge det fakturerade beloppet till. 5 Ärende nr 20/09 Restaurangen Matförgiftning Hon åt lunch på restaurangen den 21 september 2009 tillsammans med en väninna. Hon åt Wallenbergare, potatismos och ärtor samt drack vatten, ett glas rött vin och en cappucino. Tidigare samma dag åt hon frukost bestående av te och en ostsmörgås. Några timmar efter lunchen drabbades hon av häftigt illamående med kräkningar, diarré, svettningar och svåra magplågor. Problemen förvärrades och vid 22-tiden kördes hon av sin man till sjukhus. Efter provtagning och undersökning av två läkare konstaterades att hon sannolikt led av matförgiftning. Hon fick morfin vilket gjorde att smärtorna efter hand klingade av. Dagen efter var hon smärtfri men totalt utslagen. Även påföljande

5 5(9) dag var hon svag och medtagen. Hennes man tog kontakt med restaurangen samma dag som hon insjuknande samt ånyo två dagar senare. Restaurangen har uppgett att händelsen inte kan ha förorsakats av lunchmaten. Restaurangen har sänt ett presentkort på en valfri dessert och ett glas dessertvin. Hon är mycket missnöjd över restaurangens bemötande och har inte för avsikt att använda presentkortet. Kostnaden för lunchen var cirka 300 kronor och kostnaden för sjukhusbesöket på samma belopp. Hon begär ersättning för kostnader och lidande med kronor. Restaurangen N.N: Restaurangen beklagar händelsen men bestrider att utge begärd ersättning. Restaurangen har rigorösa rutiner för hygien och livsmedelshantering och utför dagliga åtgärder avseende hantering av råvaror, personalhygien, obrutna kylkedjor, temperaturbesiktningar och avsvalningstemperaturer m.m. samt har installerat handduschar för att garantera en bakteriefri hantering. Restaurangen serverar dagligen mellan 70 och 90 portioner Wallenbergare och rätten äts även av personalen. Om rätten innehöll höga bakteriella värden skulle ett stort antal gäster påverkats och händelsen skulle ha kommit restaurangen till känna. I aktuellt fall finns ingen vetenskaplig dokumentation som bekräftar att restaurangen är smittkällan. Restaurangen har utan framgång framställt önskemål om att få ta del av provsvar från gästens läkarundersökning för att om möjligt kunna utreda om smittan härrör från maten. Råvaror och färdiglagade Wallenbergare skickades den 8 oktober för provtagning och resultatet anger att samtliga råvaror var utan anmärkning. Med hänsyn härtill är det inte troligt att gästen skulle ha smittats av måltiden den 21 september. Restaurangen har som en gest av sympati erbjudit gästen att återkomma för att avnjuta en valfri dessert. Ansvarsnämndens bedömning I ärendet har företetts rapporter avseende mikrobiologisk livsmedelsanalys utförd den 8 oktober När det gäller frågor om skador som orsakats av en produkt, bland annat livsmedel, gäller produktansvarslagen. Enlig lagen kan ansvar åläggas näringsidkare oavsett om denna varit vårdslös eller inte, s.k. strikt ansvar. Den skadelidande har dock bevisbördan för att det föreligger en skada samt att skadan förorsakats av en defekt i en viss produkt. Det är otvistigt att gästen haft magbesvär. Vid en samlad bedömning finner nämnden visat att det föreligger ett orsakssamband mellan måltiden på restaurangen och insjuknandet. Ansvarsnämnden anser att Restaurangen ska utge ersättning till med skäligen ansedda kronor i ett för allt. 6 Ärende nr 21/09 Slottet

6 6(9) Gäst 1 och Gäst 2 Ersättning vid sen avbokning av bröllopsfest Slottet VD: Gäst 1 och Gäst 2 besökte Slottet för en visning den 23 maj 2009 och bokade påföljande dag lokalen för en bröllopsfest för cirka 50 personer den 2 oktober Samtidigt skickades prisuppgift och alternativa menyförslag per e-post. Gästerna återkom till Slottet den 7 juni varefter kontakt hölls per telefon under sommaren. När Gäst 1 och Gäst 2 besökte Slottet den 3 september hämtades de vid tågstationen och åkte taxi tillbaka. Taxiresan kostade 500 kronor och betalades av Slottet. Den 9 september bekräftade Gäst 1 och Gäst 2 via e-post beställningen av vald meny och bokade nio rum. Vid ett nytt besök den 11 september provåt paret den beställda menyn. Den 14 september ringde N.N, Gäst 2s arbetsgivare, och uppgav att hon var orolig för att Gäst 1 och Gäst 2 inte hade full kontroll över arrangemanget och erbjöd sig att hjälpa till med transport med mera. Samma dag skickade N.N ett mejl i vilket angavs att sällskapet på 35 personer skulle anlända cirka den 2 oktober samt att Gäst 2 önskade att de åtta rum som bokats till övernattande gäster samtidigt skulle stå färdiga. Y.Y avbokade bröllopsfesten via e-post den 18 september. Slottet har i faktura daterad den 18 september begärt ersättning för faktiska kostnader med totalt kronor, varav kronor för nio dubbelrum, 500 kronor för taxiresa samt kronor för 35 kuvert inklusive lokalhyra. Fakturan har bestritts. Gäst 1 och Gäst 2 Något avtal om bröllopsfest och boende har inte ingåtts med Slottet. En överenskommelse om ett dylikt arrangemang görs inte i olika delar utan som ett paket med mat och dryck, blommor och övernattning. De förde en diskussion med Slottet men hade inte ingått någon överenskommelse om priser eller avseende vilken mat och dryck som skulle serveras. Att ett avtal inte ingåtts framgår av e-post från Slottet den 14 september i vilket anges att offert skulle översändas till dem. De bestrider att betalningsskyldighet föreligger. Ansvarsnämndens avgörande I ärendet har företetts korrespondens via e-post, taxikvitto, faktura och bestridande av faktura. Ansvarsnämnden finner att ett avtal om arrangemang för bröllopsfest och boende har ingåtts mellan parterna den 9 september na har inte kommit överens om villkor för avbokning. Avbokningen har dock skett först två veckor före tidpunkten för arrangemanget varför Gäst 1 och Gäst 2 bör ersätta

7 7(9) Slottet för de faktiska kostnaderna som den sena avbokningen orsakat med såsom skäligen ansedda kronor. 7 Ärende nr 22/09 Restaurangen Ersättning för stulna bröllopsgåvor och kastad bröllopstårta Hon och hennes man höll sin bröllopsfest på Restaurangen lördagen den 27 juni När hon besökte restaurangen den 9 juni uppgav personalen, N.N och Y.Y, att gästerna skulle få lämna bröllopsgåvor på ett bord i Stora Salen för att därefter flyttas av personalen till det intilliggande Biblioteket för säker förvaring under festen. Under kvällen och natten skulle lokalen vara låst och larmad. På hennes förfrågan uppgavs att bröllopsgåvorna inte behövde packas ner och tas hem samma dag utan kunde lämnas kvar till påföljande dag. När hon tillsammans med sin bror besökte restaurangen den 17 juni uppgav Y.Y åter att bröllopsgåvorna och andra tillhörigheter kunde lämnas kvar över natten och förvaras utan tillgång för obehöriga samt att inget skulle slängas. Hon uppfattade att Restaurangen tog ansvar för bröllopsgåvorna till dagen efter festen. På söndagen hämtade hennes mamma deras tillhörigheter från Restaurangen och när gåvorna öppnades upptäckte de att två kuvert med presentcheckar från IKEA var tomma. Hon upptäckte även att bröllopstårtan inte fanns bland tillhörigheterna som hennes mamma hämtat. Hon upplevde dock ingen oro eftersom hennes mamma vid söndagens besök fått besked att inget skulle slängas utan att eventuellt kvarglömda saker kunde hämtas på måndagen. När hon kontaktade restaurangen på måndagen fick hon veta att tårtan hade kastats. Tårtan var specialbeställd av en konditor till en kostnad av kronor. Hon begär ersättning med kronor motsvarande värdet på presentkorten och med kronor motsvarande värdet av den kvarblivna tårtan. Restaurangen VD: Restaurangen beklagar det inträffade men bestrider att utge ersättning. Restaurangen har inte lovat att ta ansvar för förvaring av bröllopsgåvorna. För att bröllopsgåvor inte ska behöva stå framme har restaurangen som kutym att ställa undan dessa i ett angränsande rum, Biblioteket, med stängd dörr. Rummet kan inte låsas eftersom det är en utrymningsväg vid brand. Restaurangen har inte lovat att Biblioteket ska hållas låst och larmat under festkvällen. Larmet kan enbart sättas på när huset är tomt vilket även skedde. Ingen åverkan har skett i huset i övrigt. För att säkerställa att gästerna informeras om att restaurangen inte

8 8(9) ansvarar för personliga tillhörigheter finns skyltar uppsatta som anger detta. informerades tydligt om att restaurangen skulle stänga för säsongen måndagen den 29 juni samt att kyl och frys skulle tömmas och innehållet slängas. När allt utom tårtan hämtats på söndagen antogs att gästen inte ville spara tårtan varför den slängdes. Ansvarsnämndens avgörande I ärendet har företetts polisanmälan och kvitto. Av handlingarna framgår att bibringats uppfattningen att Restaurangen skulle ta bröllopspresenterna i förvar från bröllopsfestens början till att de hämtats under söndagen. Ansvarsnämnden finner att annat inte är visat och att Restaurangen brustit i ansvar för presenternas omhändertagande. bör erhålla ersättning med kronor för förkomna presentkort. Ansvar för att resterna av bröllopstårtan inte bevarats kan däremot inte läggas restaurangen till last. 8 Ärende nr 23/09 Stöld på hotellrum Hon bodde på hotellet från den 28 september till den 2 oktober Den 1 oktober låste hon rummet. Rummet var låst när hon återkom på kvällen men hennes bärbara dator fanns inte kvar i rummet. Eftersom rummet var låst måste någon med tillgång till nyckel ha stulit datorn. Hennes arbete i Stockholm måste göras om eftersom resultatet av arbetet förvarades i datorn och gick förlorat genom stölden. har brustit i aktsamhet och hon begär ersättning för datorn med kronor samt för resa med kronor, för hotell med kronor och för tre arbetsdagar med kronor. I vart fall begär hon ersättning för datorn och anser att hotellet bör erbjuda henne fritt boende i samband med att det förlorade arbetet ska utföras på nytt. N.N: beklagar händelsen men bestrider att utge begärd ersättning. har inte släppt in någon obehörig på gästens rum och ingen nyckel saknas till det aktuella rummet. Rummet har enbart besökts av städpersonalen.

9 9(9) Ansvarsnämndens avgörande I ärendet har företetts kvitto och polisanmälan. Den som hyr ett hotellrum är i princip ansvarig för den egendom som gästen förvarar på rummet. Ansvarsnämnden finner inte visat att hotellet förfarit vårdslöst eller orsakat aktuell förlust. kan därför inte åläggas ansvar för att datorn saknas eller åläggas skyldighet att utge ersättning för förlusten. 9 Ordföranden förklarade sammanträdet avslutat. Vid protokollet Justeras Pia Turtiainen Tom Beyer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 14 juni 2010 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 14 juni 2010 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2010-09-16 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson, per telefon Per Olding Ola

Läs mer

Ersättning för flygresa vid utebliven väckning på hotell

Ersättning för flygresa vid utebliven väckning på hotell SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2009-05-28 Sammanträde på Mörkö Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson Sekreterare

Läs mer

Ersättning för kränkning på grund av oönskat besök på hotellrum

Ersättning för kränkning på grund av oönskat besök på hotellrum SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2010-12-13 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

Gästen har återkallat sin anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet.

Gästen har återkallat sin anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2010-06-14 Sammanträde i Göteborg Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson Sekreterare

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 30 mars 2011 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 30 mars 2011 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2011-06-15 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 28 maj 2009 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 28 maj 2009 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2009-09-23 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 26 mars 2008 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 26 mars 2008 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2008-05-20 Sammanträde i Båstad Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson Sekreterare

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 5 december 2008 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 5 december 2008 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2009-03-25 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 9 september 2013 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 9 september 2013 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2013-12-09 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Ola Johansson Per Olding Vanja Aronson Sekreterare Katarina Alfredsson Övriga

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 9 oktober 2007 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 9 oktober 2007 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2007-12-06 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

Ärendet bordläggs för vidare utredning.

Ärendet bordläggs för vidare utredning. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-03-23 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam Gun Widgren Per Olding William

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 20 maj 2008 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 20 maj 2008 och att lägga detta till handlingarna. 1(6) SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2008-09-22 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 16 december 2009 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 16 december 2009 och att lägga detta till handlingarna. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2010-03-30 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 6 december 2007 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 6 december 2007 och att lägga detta till handlingarna. 1(5) SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2008-03-26 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

Företaget har hemställt att ansvarsnämnden prövar en fråga avseende betalningsansvar vid avbokning.

Företaget har hemställt att ansvarsnämnden prövar en fråga avseende betalningsansvar vid avbokning. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-10-10 Sammanträde i Malmö Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam Gun Widgren Per Olding William H Marschall

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 6 september 2012 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 6 september 2012 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2012-12-12 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Ola Johansson Per Olding Vanja Aronson Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 7 juni 2016 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 7 juni 2016 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2016-09-12 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Michaël Koch Jan Kristiansson Per Olding Marie Pieplow Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2005-12-13. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2005-12-13. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2005-12-13 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam William H Marschall Per Olding

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 12 december 2012 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 12 december 2012 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2013-03-14 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Ola Johansson Per Olding Vanja Aronson Sekreterare Vendela Häll 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 6 december 2017 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 6 december 2017 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2018-04-05 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Jan Kristiansson Per Olding Marie Pieplow Sekreterare Katarina Alfredsson Jonas Siljhammar

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 12 september 2016 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 12 september 2016 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2016-12-19 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Michaël Koch Jan Kristiansson Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden beslöt

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 september 2014 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 september 2014 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2014-12-15 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Sten Fylkner Jan Kristiansson Michaël Koch Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

Ansvarsnämndens avgörande Gästen har återkallat anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet.

Ansvarsnämndens avgörande Gästen har återkallat anmälan. Ansvarsnämnden avskriver ärendet. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2015-12-14 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Sten Fylkner Jan Kristiansson Michaël Koch Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Tom Beyer. Michaël Koch Jan Kristiansson Agneta Munther

VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Tom Beyer. Michaël Koch Jan Kristiansson Agneta Munther VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2018-12-10 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Eva Dunér Michaël Koch Jan Kristiansson Agneta Munther Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser.

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Att boka konferens En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Konferenser, möten och andra sammankomster är en förutsättning för att företag och medarbetare ska kunna utvecklas,

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 december 2014 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 december 2014 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2015-03-18 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Sten Fylkner Jan Kristiansson Michaël Koch Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

Tvist om betalningsansvar avseende brunch vid bröllopsarrangemang

Tvist om betalningsansvar avseende brunch vid bröllopsarrangemang SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2007-06-11 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam Gun Widgren Per Olding William

Läs mer

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-12-20. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-12-20. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-12-20 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam Gun Widgren Per Olding William

Läs mer

Gästen har återkallat sin anmälan eftersom hon accepterat erbjuden ersättning från företaget. Ansvarsnämnden avskriver ärendet.

Gästen har återkallat sin anmälan eftersom hon accepterat erbjuden ersättning från företaget. Ansvarsnämnden avskriver ärendet. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2007-03-20 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam Per Olding William H Marschall

Läs mer

Det stora Bröllopspaketet

Det stora Bröllopspaketet Det stora Bröllopspaketet SPECIFIKATION AV PAKETENS INNEHÅLL 2016 Det stora bröllopspaketet 1655 kr/ person, pris beroende på säsong: Tillägg för minimidebitering: Vår minimigräns för arrangemang är 70

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTEL REISEN // STOCKHOLM

VARMT VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTEL REISEN // STOCKHOLM VARMT VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTEL REISEN // STOCKHOLM First Hotel Reisen är ett klassiskt Stockholmshotell med anor från 1600-talet, centralt beläget vid vattnet i hjärtat av Gamla stan, nära Kungliga slottet

Läs mer

BRÖLLOP PÅ WENNGARN. Klockslag - Lunch eller eftermiddagsvigsel? Finns det några omständigheter som styr val av tid t.ex. bokning av präst.

BRÖLLOP PÅ WENNGARN. Klockslag - Lunch eller eftermiddagsvigsel? Finns det några omständigheter som styr val av tid t.ex. bokning av präst. BRÖLLOP PÅ WENNGARN Hur ska er dag se ut? Vilken är er stil? Vilken mat och dryck tycker ni om? Hur viktig är festen efter middagen? Vilka ska ni bjuda? Tänk på att er personliga prägel skall spegla av

Läs mer

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-06-08. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-06-08. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2006-06-08 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam Gun Widgren Per Olding William

Läs mer

XX önskar att ansvarsnämnden yttrar sig i en fråga där hotellet kräver betalning för en konferens som inte avbokats.

XX önskar att ansvarsnämnden yttrar sig i en fråga där hotellet kräver betalning för en konferens som inte avbokats. SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2005-05-31 Sammanträde i Sigtuna Närvarande: Ordförande Carl-Erik Hedlund Ledamöter Anitha Bondestam William H Marschall Per Olding Gun

Läs mer

BRÖLLOP PÅ WENNGARN. Klockslag - Lunch eller eftermiddagsvigsel? Finns det några omständigheter som styr val av tid t.ex. bokning av präst.

BRÖLLOP PÅ WENNGARN. Klockslag - Lunch eller eftermiddagsvigsel? Finns det några omständigheter som styr val av tid t.ex. bokning av präst. BRÖLLOP PÅ WENNGARN Hur ska er dag se ut? Vilken är er stil? Vilken mat och dryck tycker ni om? Hur viktig är festen efter middagen? Vilka ska ni bjuda? Tänk på att er personliga prägel skall spegla av

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 30 maj 2017 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 30 maj 2017 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2017-09-20 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Michaël Koch Jan Kristiansson Per Olding Marie Pieplow Sekreterare Katarina Alfredsson Clemens

Läs mer

Hotellrummet står till ditt förfogande senast från kl ankomstdagen. Avresedagen måste du lämna rummet senast kl

Hotellrummet står till ditt förfogande senast från kl ankomstdagen. Avresedagen måste du lämna rummet senast kl BOKNINGSREGLER: Allmänt * Receptionen stänger kl. 22.00 alla dagar förutom söndag då vi stänger kl. 15.00, för att komma in krävs en nyckel eller portkod, koden får ni om ni kontaktar receptionen på tel.

Läs mer

Bockholmengruppen AB 08-518 01 288, anna-karin@dalaroskans.com www.dalaroskans.com

Bockholmengruppen AB 08-518 01 288, anna-karin@dalaroskans.com www.dalaroskans.com Offert Bröllop 2015 Kund: Kontakt: Datum: Tid: 17.00 01.00 Antal: minimum 90 personer Kontakt: Anna-Karin Haglund, anna-karin@dalaroskans.com, 072 512 64 68 Bröllop kan se ut på många olika sätt och här

Läs mer

Hotellet Hotellet har i ärendet bemött samtliga klagomål från gästen och framför bland annat följande.

Hotellet Hotellet har i ärendet bemött samtliga klagomål från gästen och framför bland annat följande. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2019-04-01 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Eva Dunér Michaël Koch Jan Kristiansson Agneta Munther Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

Torsdag, 05 april 2012 Arrangemang Tid Antal Pris

Torsdag, 05 april 2012 Arrangemang Tid Antal Pris Älvsjö AIK Fotboll Wilny, Johan Box 5 1 21 Älvsjö Sverige +46 72828167 Lidingö den 16 November 211 Bokningsnummer: 6389 Er Referens: Kerstin Kjell johan.wilny@dif.se Vi har härmed nöjet att bekräfta Er

Läs mer

Hotell & Konferens. Bröllop

Hotell & Konferens. Bröllop Hotell & Konferens Bröllop Tänk på att er personliga prägel skall spegla av sig under hela dagen. Hur vill ni att er dag se ut? Vad är er stil? Vilken mat och dryck tycker ni om? Hur viktig är festen efter

Läs mer

Konferens Festvåning hos Trehörna Wärdshus

Konferens Festvåning hos Trehörna Wärdshus Trehörna Wärdshus är medlem i Visita och följer de allmänna villkor som framtagits av dem för grupp- och konferensbokningar med vissa tillägg. För villkor som rör enskild hotellbokning klicka här. Observera

Läs mer

Telefonnummer: 08-754 32 92. Allmänna Villkor

Telefonnummer: 08-754 32 92. Allmänna Villkor Allmänna Villkor Vi vill gärna informera dig om vilka regler och villkor som gäller då du bokar rum och/eller bor på. Reglerna har utgångspunkt i SHR rekommendationer med några smärre ändringar. är medlem

Läs mer

Hyresregler och instruktioner för Chalmers Studentkårs järnvägsvagn

Hyresregler och instruktioner för Chalmers Studentkårs järnvägsvagn Hyresregler och instruktioner för Chalmers Studentkårs järnvägsvagn Kontraktstecknaren som hyrt Järnvägsvagnen förpliktar sig att följa nedanstående regler och tar fullständigt personligt ansvar för vagn

Läs mer

BRÖLLOPSPAKET OFFERT 2018

BRÖLLOPSPAKET OFFERT 2018 BRÖLLOPSPAKET OFFERT 2018 B R Ö L L O P PÅ V I L L A L A M A D O N N A Vi p å Vi l l a La Ma d o n n a v i l l e r b j u d a d i g e n o f ö rg l ö m l i g b rö l l o p s u p p l e v e l s e! I en miljö

Läs mer

Allmänna Villkor för hotell/ B&B/vandrarhem/rum på Öland.

Allmänna Villkor för hotell/ B&B/vandrarhem/rum på Öland. Allmänna Villkor för hotell/ B&B/vandrarhem/rum på Öland. Särskilda betalnings- och avbokningsregler gäller vid bokning av stugor/lägenheter. Vid grupp och skolresebokningar gäller avbokningsregler enligt

Läs mer

Visitas Gymnasie-SM 2015

Visitas Gymnasie-SM 2015 Visitas Gymnasie-SM 2015 Den 20-21 mars anordnas tävlingen vid Wisbygymnasiet, Visby som genomför årets final i samarbete med Visita. Gymnasie-SM arrangeras också tillsammans med en rad samarbetspartners:

Läs mer

Besök gärna vår hemsida för tips om team - & gruppaktiviteter, föreläsningar, After Work, mat - & dryckesprovningar eller personliga tillval.

Besök gärna vår hemsida för tips om team - & gruppaktiviteter, föreläsningar, After Work, mat - & dryckesprovningar eller personliga tillval. Jönköpings kommun 70VIRAN Box 393 551 15 JÖNKÖPING Bekräftelse: Jönköpings kommun Varmt tack för er bokning med bokningsnummer 143257, vi har nöjet att bekräfta följande: Lokaler Från Till á kr. Pris inkl.

Läs mer

Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran.

Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran. Tillämpning av faktureringsvillkor när rättsskydd beviljats. Erinran. Bakgrund X har anlitat advokaterna A och B som ombud i en tvist. Anmälan X har i anmälan, som kom in till Advokatsamfundet den 11 juli

Läs mer

Bröllop på Wenngarn CHECKLISTA

Bröllop på Wenngarn CHECKLISTA Bröllop på Wenngarn Hur ska er dag se ut? Vilken är er stil? Vilken mat och dryck tycker ni om? Hur viktig är festen efter middagen? Vilka ska ni bjuda? Tänk på att er personliga prägel skall spegla av

Läs mer

Konsumentverket och Föreningen Sverige Turism (FÖRST) har denna dag träffat följande överenskommelse:

Konsumentverket och Föreningen Sverige Turism (FÖRST) har denna dag träffat följande överenskommelse: 7 3 PROTOKOLL 1990-05-29 89/1(3658 Konsumentverket och Föreningen Sverige Turism (FÖRST) har denna dag träffat följande överenskommelse: 1. Allmänna villkor för uthyrning av stugor och lägenheter skall

Läs mer

Lokalhyran för arrangemanget faktureras i förskott efter bekräftad beställning.

Lokalhyran för arrangemanget faktureras i förskott efter bekräftad beställning. 2013 01 30 BOKNINGSVILLKOR 1. Offert och betalningsvillkor 1.1. Förskott Lokalhyran för arrangemanget faktureras i förskott efter bekräftad beställning. Betalas inte förskottet är beställningen inte bindande

Läs mer

Prislista 2012 för boende på Turistgården!!!!!

Prislista 2012 för boende på Turistgården!!!!! Prislista 2012 för boende på Turistgården!!!!! Vi har följande att Er bjuda: 6st dubbel rum med dusch och toalett på rummet. 6st dubbelrum med dusch och toalett i korridoren. 1st lilla lägenheten, 1 rum

Läs mer

Resa Logi. Logi - Hitta boende. Logi - Boka. Var hittar jag? Fråga om vägen till olika former av boenden. ... ett rum att hyra?

Resa Logi. Logi - Hitta boende. Logi - Boka. Var hittar jag? Fråga om vägen till olika former av boenden. ... ett rum att hyra? - Hitta boende Var hittar jag? Fråga om vägen till olika former av boenden... ett rum att hyra?... ett vandrarhem?... ett hotell?... ett bed-and-breakfast?... en campingplats? Hur är priserna där? Förhör

Läs mer

BRA ATT VETA SAKER VID FEST- BRÖLLOPSPLANERING

BRA ATT VETA SAKER VID FEST- BRÖLLOPSPLANERING BRA ATT VETA SAKER VID FEST- BRÖLLOPSPLANERING Lokaler Vi har flera lokaler att ha festligheter i. Utomhus i trädgården finns ytterligare platser som kan vara ett alternativ härliga sommardagar. Åsunden

Läs mer

Du och hotellet kan själva komma överens om villkoren för rumsuthyrningen.

Du och hotellet kan själva komma överens om villkoren för rumsuthyrningen. Att bo på hotell Vi vill gärna informera dig om vilka regler som gäller då du bokar och/eller bor på hotell. Den här skriften ger svar på de viktigaste frågorna. Allmänt Du och hotellet kan själva komma

Läs mer

KÅRHUS ÖRAT, PLAN 10 NYTTJANDERÄTTSVILLKOR. 3 Efter festen 3:1 Städning 3:2 Utcheckning 3:2:1 Skador 3:2:2 Fakturering

KÅRHUS ÖRAT, PLAN 10 NYTTJANDERÄTTSVILLKOR. 3 Efter festen 3:1 Städning 3:2 Utcheckning 3:2:1 Skador 3:2:2 Fakturering NYTTJANDERÄTTSVILLKOR KÅRHUS ÖRAT, PLAN 10 1 Före festen 1:1 Bokning 1:1:1 Vem kan boka? 1:1:2 Kostnader 1:1:3 Avbokning 1:2 Incheckning 1:3 Ljud/Ljus 1.3.1 Porslin 2 Under festen 2:1 Lokal 2:1:1 YtterÖrat

Läs mer

Resa Logi. Logi - Hitta boende. Logi - Boka. Fråga om vägen till olika former av boenden. ... ett rum att hyra?... ett rum att hyra?

Resa Logi. Logi - Hitta boende. Logi - Boka. Fråga om vägen till olika former av boenden. ... ett rum att hyra?... ett rum att hyra? - Hitta boende Var hittar jag? Fråga om vägen till olika former av boenden Var hittar jag?... ett rum att hyra?... ett rum att hyra?... ett vandrarhem?... ett vandrarhem?... ett hotell?... ett hotell?...

Läs mer

DIN BRÖLLOPSFEST. - e t t m i n n e f ö r l i v e t -

DIN BRÖLLOPSFEST. - e t t m i n n e f ö r l i v e t - DIN BRÖLLOPSFEST - e t t m i n n e f ö r l i v e t - Vi på Vaxholms Kastell och Badholmen har en gedigen erfarenhet av bröllopsplanering. Vi arrangerar allt från det lilla enkla bröllopet till det mest

Läs mer

lena@dalaroskans.com, info@skargardskompaniet.com

lena@dalaroskans.com, info@skargardskompaniet.com Det stora Bröllopspaketet SPECIFIKATION AV PAKETENS INNEHÅLL 2016 Det stora bröllopspaketet 1655 kr/ person, pris beroende på säsong: Tillägg för minimidebitering: Vår minimigräns för arrangemang är 70

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 2 NOVEMBER 2017 DNR 65/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN och YY har, som de slutligen har bestämt

Läs mer

FJÄLLVECKA 6-13 mars 2011 Hotell Tänndalen. Tänndalen, Härjedalen

FJÄLLVECKA 6-13 mars 2011 Hotell Tänndalen. Tänndalen, Härjedalen FJÄLLVECKA 6-13 mars 2011 Hotell Tänndalen Tänndalen, Härjedalen Välkommen till Frisksportarnas fjällvecka! Den 6 13 mars 2011 (söndag - söndag) åker vi till Hotell Tänndalen i Härjedalen. Hotellet har

Läs mer

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad 1 Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset 651 85 Karlstad RECEPTION: 48 350 RESTAURANG: 48 308 Telefonnumret

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens agerande och provision och annan ersättning. Prövning av om fastighetsmäklaren har informerat uppdragsgivaren

Läs mer

Bokningsregler 2014-2015

Bokningsregler 2014-2015 Bokningsregler 2014-2015 1. Vänligen kontrollera din bokning och kontakta oss omedelbart om det är något som inte stämmer För att muntliga löften ska kunna åberopas måste de vara skriftligen bekräftade.

Läs mer

Allmänna villkor avseende låst cykelparkering, Cykelstället.

Allmänna villkor avseende låst cykelparkering, Cykelstället. Umeå kommun 2018-09-05 Allmänna villkor avseende låst cykelparkering, Cykelstället. Tack för att du har valt att använda vår låsta cykelparkering på Cykelstället. I och med att du skaffat dig ett abonnemang

Läs mer

Bjud in till fest eller bröllop!

Bjud in till fest eller bröllop! Bjud in till fest eller bröllop! Drömmer ni om bröllop? Eller närmar sig födelsedagen? Bergendal rymmer alla möjligheter till fantastisk fest! Med mer än 40 års erfarenhet av att arrangera evenemang, vet

Läs mer

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 Postens IF Ludvika och Postens Idrottsförbund inbjuder till POSTTRAMPET. Motionsklassen kommer att cykla på natursköna cykelbanor anlagda på gamla järnvägsbankar på

Läs mer

Gästbok. Information till dig som är boende på Patienthotellet

Gästbok. Information till dig som är boende på Patienthotellet Gästbok Information till dig som är boende på Patienthotellet Innehåll 4 Receptionen 5 Hotellrummet 5 Egen medicin 6 In/Utcheckning 6 Hjälpmedel 6 Böcker och tidskrifter 6-7 Telefoni/Trådlöst Internet

Läs mer

PALAVER VILLKOR FÖR GÄSTER

PALAVER VILLKOR FÖR GÄSTER 1. ALLMÄNT PALAVER VILLKOR FÖR GÄSTER Dessa villkor (nedan dessa villkor eller villkoren ) gäller när Palaver Place AB, org.nr 559062-9902, Aroseniusvägen 26, 168 50 Bromma (nedan Palaver Place, vi, oss

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 5 OKTOBER 2017 DNR 32/17 SIDA 1 AV 5 Anmälare NN Motpart Mäklaren Ombud: Jur kand Staffan Andersson Saken Skadestånd BESLUT NN har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN har yrkat att Mäklaren

Läs mer

Jöns Svanberg Nu även på kortbana!

Jöns Svanberg Nu även på kortbana! Jöns Svanberg Nu även på kortbana! Upsala Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till Jöns Svanberg (25m) 6 7/10 2018 Det perfekta tillfället att pressa sina tider inför höstens mästerskap Nu med både 800

Läs mer

Bokningsregler 2014-2015

Bokningsregler 2014-2015 Bokningsregler 2014-2015 1. Vänligen kontrollera din bokning och kontakta oss omedelbart om det är något som inte stämmer För att muntliga löften ska kunna åberopas måste de vara skriftligen bekräftade.

Läs mer

BRÖLLOP OCH FEST FR 1 APRIL 2017

BRÖLLOP OCH FEST FR 1 APRIL 2017 BRÖLLOP OCH FEST FR 1 APRIL 2017 Livets höjdpunkter är till för att firas. Bröllop, kalas och fester på Rimforsa Strand är något alldeles extra ett underbart minne för livet! Huset är som gjort för såväl

Läs mer

Vi vill gärna informera Dig om vilka regler som gäller då Du bokar och/eller bor på hotell. Den här skriften ger svar på de viktigaste frågorna.

Vi vill gärna informera Dig om vilka regler som gäller då Du bokar och/eller bor på hotell. Den här skriften ger svar på de viktigaste frågorna. Att bo på hotell Vi vill gärna informera Dig om vilka regler som gäller då Du bokar och/eller bor på hotell. Den här skriften ger svar på de viktigaste frågorna. Allmänt Beställning och bekräftelse Du

Läs mer

Jöns Svanberg I kortbana!

Jöns Svanberg I kortbana! Jöns Svanberg I kortbana! Upsala Simsällskap har nöjet att inbjuda Er till Jöns Svanberg (25m) 19 20/10 2019 Det perfekta tillfället att pressa sina tider inför höstens mästerskap Nu med både 800 fritt

Läs mer

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2007-10-09. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Tom Beyer

SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2007-10-09. Sammanträde i Stockholm. Närvarande: Ordförande Tom Beyer SVERIGES HOTELL- OCH RESTAURANGFÖRETAGARE Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2007-10-09 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Vanja Aronson Per Olding Ola Johansson

Läs mer

Att boka bord. Trygga bokningar för såväl gäst som restaurang. Det här är en informationsskrift till dig som ska boka bord på restaurang

Att boka bord. Trygga bokningar för såväl gäst som restaurang. Det här är en informationsskrift till dig som ska boka bord på restaurang Att boka bord Trygga bokningar för såväl gäst som restaurang Det här är en informationsskrift till dig som ska boka bord på restaurang I denna skrift har Visita samlat kortfattad information om hur det

Läs mer

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 2011-02-21 Till FMCK Riksstyrelse, hedersledamöter i FMCK RF, samtliga kårer, valberedning samt revisorer INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 FMCK Värmland har tillsammans med FMCK Riksförbund äran att inbjuda

Läs mer

Sundsvall Arena Cup 2013

Sundsvall Arena Cup 2013 Inbjudan till Sundsvall Arena Cup 2013 Sundsvalls Simsällskap har härmed nöjet att inbjuda Er klubb och Era simmare till Sundsvall Arena Cup 2013. Sundsvall Arena Cup riktar sig till hela klubben, grenordning

Läs mer

OBS! För Idrottshallen/Bollhallen gäller särskild ordning beträffande prioritering (bilaga 1).

OBS! För Idrottshallen/Bollhallen gäller särskild ordning beträffande prioritering (bilaga 1). Policy för uthyrning av Töreboda kommuns lokaler Töreboda kommun har lokaler som utanför ordinarie verksamhet kan hyras ut för olika aktiviteter och arrangemang. Föreningslivet i Töreboda kommun är ett

Läs mer

DIN BRÖLLOPSFEST. Välkommen på visning till oss så skall vi hjälpa er att göra er bröllopsdag oförglömlig för både er och era gäster.

DIN BRÖLLOPSFEST. Välkommen på visning till oss så skall vi hjälpa er att göra er bröllopsdag oförglömlig för både er och era gäster. DIN BRÖLLOPSFEST Ett minne för livet Vi på Vaxholms Kastell och Badholmen har en gedigen erfarenhet av bröllopsplanering. Vi arrangerar allt från det lilla enkla bröllopet till det mest storslagna och

Läs mer

större restauranger i Malmö

större restauranger i Malmö MALMÖ STAD Miljöförvaltningen Livsmedelskontroll på större restauranger i Malmö En rapport från Livsmedelshygieniska avdelningen April 1997 Livsmedelskontroll på större restauranger i Malmö 1 Denna rapport

Läs mer

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :34

SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT :34 1 SWEDSECS DISCIPLINNÄMND BESLUT 2018-10-03 2018:34 SwedSec Licensiering AB Licenshavaren BESLUT Disciplinnämnden meddelar licenshavaren en varning. SKÄL Bakgrund Licenshavaren är anställd som rådgivare

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :)

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :) Namn: Malin Mauritsen Resa: Portugal - Atlantkusten langritt Datum: 26.4-3.5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Enda var en missuppfattning om upphämtningstid

Läs mer

Integritetspolicy. Varifrån får vi dina personuppgifter?

Integritetspolicy. Varifrån får vi dina personuppgifter? Integritetspolicy Serneke Allanit AB ( Serneke Allanit, vi, våra och oss ) värnar om din integritet. I denna integritetspolicy informerar vi därför dig om hur vi behandlar dina och vilka rättigheter du

Läs mer

Upplåtelse av Blå Hallen och Gyllene Salen 2015

Upplåtelse av Blå Hallen och Gyllene Salen 2015 SID 1 (6) 2014-01-01 Upplåtelse av Blå Hallen och Gyllene Salen 2015 Lokalhyra För närvarande utgår ingen moms på lokalhyra. Blå Hallen 60 000:- Gyllene Salen 60 000:- Båda lokalerna 110 000:- Tillkommande

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar. Prövning av om fastighetsmäklaren i ett förmedlingsuppdrag har medverkat till ett överlåtelseavtal

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (1995:400), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin rådgivning- och upplysningsskyldighet

Läs mer

Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom

Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom Begrepp Skadeståndsansvar uppstår när någon uppsåtligen eller på grund av vårdslöshet vållar skada på egendom och

Läs mer

OFFERTFÖRSLAG PROVOICE Ambassadeur 26 Oktober 2012

OFFERTFÖRSLAG PROVOICE Ambassadeur 26 Oktober 2012 OFFERTFÖRSLAG PROVOICE Ambassadeur 26 Oktober 2012 SPG SALES grundades våren 2007 och är en del av upplevelsekoncernen Stureplansgruppen och bedriver verksamhet inom festvåning, event, konferens och restaurang.

Läs mer

Äventyret kan börja...

Äventyret kan börja... Företag 2013-2014 Äventyret kan börja... PRODUKTIVA UPPLEVELSER FÖR FÖRETAG Företag 2013-2014 Produktiva upplevelser Större effektivitet och mera nöje Boda Borg i Karlskoga ger företagsgrupper upp till

Läs mer

VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S TRYCKTA MEDIER (PRINT)

VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S TRYCKTA MEDIER (PRINT) VILLKOR FÖR ANNONSERING I GP:S TRYCKTA MEDIER (PRINT) Genom beställning och/eller köp av annons genom Göteborgs-Postens Nya AB, org. nr 556000-6966, 405 02 Göteborg ( GP ) accepterar du ( Annonsören )

Läs mer

Sundsvall Arena Cup 2015

Sundsvall Arena Cup 2015 Inbjudan till Sundsvall Arena Cup 2015 Sundsvalls Simsällskap har härmed nöjet att inbjuda Er klubb och Era simmare till Sundsvall Arena Cup 2015. Välkomna! 26-27 september 2015 Sporthallsbadet, Sundsvall

Läs mer

UTHYRNINGSMANUAL NYTTJANDERÄTTSVILLKOR KÅRHUS ÖRATS

UTHYRNINGSMANUAL NYTTJANDERÄTTSVILLKOR KÅRHUS ÖRATS UTHYRNINGSMANUAL NYTTJANDERÄTTSVILLKOR KÅRHUS ÖRATS FESTLOKAL DRIFTCHEF: DC@ORAT.NU 0733 45 59 31 1 Före festen 1:1 Bokning 1:1:1 Vem kan boka? 1:1:2 Kostnader 1:1:3 Kontrakt 1:1:4 Avbokning 1:2 Incheckning

Läs mer

JulbordsMäklarna genom bolaget Selected EMC AB (orgnr: 556660-7817) offererar följande förslag till beställaren

JulbordsMäklarna genom bolaget Selected EMC AB (orgnr: 556660-7817) offererar följande förslag till beställaren JulbordsMäklarna genom bolaget Selected EMC AB (orgnr: 556660-7817) offererar följande förslag till beställaren JulbordsMäklarna är ett bokningsbolag som specialiserar sig på julbord. Det unika med JulbordsMäklarna

Läs mer

Vardagsgolfarna till Albarella Golf Club, Italien 22-29 april 2009,

Vardagsgolfarna till Albarella Golf Club, Italien 22-29 april 2009, Vardagsgolfarna till Albarella Golf Club, Italien 22-29 april 2009, Flyg: Med Ryan Air från Skavsta flygplats (Nyköping) 22/4 Skavsta Treviso 17.25-19.50 29/4 Treviso Skavsta 20.15-22.45 Pris och plats

Läs mer

Sundsvalls Simsällskap Inbjuder till UGP

Sundsvalls Simsällskap Inbjuder till UGP Sundsvalls Simsällskap Inbjuder till UGP 1 2017 Datum: 21-22 oktober 2017 Plats: Njurundahallen Kvissleby, 25m-bassäng med 6 banor och eltidtagning Tävlingstider: Pass 1 lördag 28/1: Insim: 08:30-09:45

Läs mer