Uppföljning av planen för Den Nära Vården 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av planen för Den Nära Vården 2014"

Transkript

1 Carina Westerelve Datum Processledare Mobil: Uppföljning av planen för Den Nära Vården 2014 Inledning SIMBA bildades i mitten av 1990-talet och är en vårdsamverkansorganisation för Den Nära Vården i mellersta Bohuslän och Ale. Närvårdsamverkan bygger på sammanhållna vårdprocesser mellan flera vårdgivare där den totala kvaliteten i samverkan kring patienten är det som ger mervärde för patienten. Patientens vård ska inte störas av organisatoriska gränser. Den Nära Vården kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet, samverkan och ett hälsofrämjande förhållningssätt som syftar till att stärka individens hälsa och reducera framtida vård- och omsorgsbehov samt effektivt nyttja de gemensamma resurserna. För samverkansarbetet finns en politiskt antagen plan för Den Nära Vården. År 2013 reviderades planen som sträcker sig till och med Revisionen möjliggör tydligare fokusering på väsentliga samverkansfrågor och skapar bättre förutsättningar för att mäta och följa utvecklingen inom respektive målområde. SIMBAs samordningsgrupp har med utgångspunkt i planen för den Nära Vården tagit fram en handlingsplan med nyckeltal (kontrollstationer) för att följa utvecklingen och öka förutsättningarna för att samverkansarbetet leder mot de uppsatta målen i planen för den Nära Vården.

2 2(18) Resultat och analys Målområde 1 Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Delmål 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas År 2012 År 2013 År 2014 Adina Hälsan AB 1,60% 1,20% 7,50% Almö Läkarhus 6,50% 6,30% 5,00% Centrumpraktiken 2,90% 3,30% 3,55% Närhälsan Nordmanna 2,70% 2,10% Ingen uppgift Närhälsan Solgärde 2,10% 2,10% Ingen uppgift Närhälsan Stenungsund 1,60% 1,60% 1,15% Närhälsan Storahöga 1,80% 4,00% 1,69% Närhälsan Tjörn 2,80% 2,50% 2,70% Närhälsan Älvängen 3,60% 3,70% 1,93% Stenungstorgs Läkarhus 2,00% 1,70% 3,45% VC Bohuspraktiken 3,10% 2,00% 5,20% VC Nödinge 0,50% 0,50% 0,60% VC Kusten 2,20% 2,00% Ingen uppgift VG -snitt 1,70% 1,60% 1,82% SIMBA har följt i hur stor utsträckning fysiskt aktivtet på recept (FaR) skrivs ut med målsättningen att det ska öka. Vid jämförelse de seanste tre åren finns det ingen tydlig trend att andelen recept har ökat. Några vårdcentraler har ökat sin andel medan andra har minst. På Kungälvssjuhus skrevs 463 recept ut år 2014 jämfört med 496 recept år 2013 Detta är en minskning med drygt 6,5 procent jämfört med år Antalet förskrivare (73 stycken) har ökat med ca 49 procent. Antal diagnoser (40 stycken) har ökat med 43 procent jämfört med år Uppföljning av patienter med fysisk aktivitet på recept i primärvården fungerar bra enligt representanter från respektive kommun som deltar i nätverk för FaR. Under år 2014 har 94 procent av recepten innehållit en planerad uppföljning jämfört med 75 procent under år 2013.

3 3(18) SIMBA har också följt identifieringen av riskbruk och missbruk av alkohol vid psykiatriska kliniken på Kungälvs sjukhusgenom registrering i AUDIT. Även här med målsättningen att det ska öka. År 2013 genomfördes 366 skattningar och år skattningar, vilket är en ökning med 264%. 1:2 Vårdgivarna ska integrera hälsofrämjande och förebyggande arbete i all hälso- och sjukvård Här har vi som mål, i linje med den regionala handlingsplanen för de mest sjuka äldre att 100% av vårdcentralerna ska ha en funktion för erbjudande om kontroll över hälsan för personer över 65 år. Samtliga vårdcentraler inom SIMBA erbjuder hälsossamtal. Närhälsan skickar ut erbjudande till alla listade patienter över 65 år. Några av våra privata vårdgivare erbjuder detta i samband med besök och andra i samband med besök om det bedöms finnas behov av detta. Ett annat mål under året har varit att under hösten 2014 tillsätta en arbetsgrupp för hälsofrämjande sjukvård och folkhälsoarbete. SIMBA har i samverkan med Samordningsförbundet tagit beslut om att gemensamt tillsätta en samordnare för FaR-arbetet, omfattande 20%, och starta upp ett gemensamt FaR-nätverk. Syfte är att erbjuda vårdgivarna stöd till att arbeta med FaR på ett strukturerat sätt, kopplat till ett befolkningsinriktat hälsofrämjande arbete.

4 4(18) Målområde 2 Samverkan, vårdplanering, och omhändertagande på rätt nivå Delmål 2:1 Förkortade väntetider vid akutmottagningen på Kungälvs sjukhus Ett mål som även följs regionalt är att 90% av de patienter som vid inledande triagering bedömts ha störst behov av akut omhändertagande ska ha träffat läkare inom 60 min År 2013 var det i snitt 33 % som fick träffa läkare inom 60 minuter och år 2014 var det 31%. Här ligger SIMBA under det regionala snittet. Ett annat regionalt mål är att 90% av de patienter som vid inledande triagering bedömts ha störst behov av akut omhändertagande ska ha en total genomloppstid om högst 4 timmar. År 2013 var snittet 56% och för år %. Även här ligger SIMBA under det regionala snittet. Hösten 2014 påbörjades ett förbättringsarbete på akutmottagningen på Kungälvs sjukhus i syfte att öka patientsäkerheten och arbetsmiljön genom att minska på belastningen på mottagningen och reducera ledtiderna. 2:2 Samordning av patientens medicinska insatser inom primärvården Med anledning av att dialog förts mellan vårdgivarna inom SIMBA och uppfattningarna är olika i vilken utsträckningen primärvården är kontaktad och har genomfört hembesök innan patienter inskrivna i hemsjukvården besöker Kungälvs sjukhus har SIMBA vid fyra tillfällen ( v.35-v , v.52-v , v , ) genomfört mätningar. Vid analys av senaste mättillfället framträdde följande trender Kontakt med primärvården före besöket på akutmottagningen Jämfört med tidigare mätperioder har hemsjukvården i mindre utsträckning kontaktat primärvården före besöket på akutmottagningen och hemtjänstspersonalen i större utsträckning än vid tidigare mätningar tagit beslut om att skicka in patienten till sjukhuset utan föregående kontakt med tjänstgörande sjuksköterska inom hemsjukvården. Hembesök av primärvårdsläkaren före besöket på akutmottagningen Vid jämförelse mellan de fyra mätperioderna är tendensen att färre och färre hembesök görs av primärvårdsläkaren under mätperioderna. Dygnsvariation En avvikelse från tidigare mätperiodern är att större andel av patienterna skickats in till sjukhuset mellan kl

5 5(18) Vårdplan Bedömingen denna gång är samma som vid förra mättillfället att flera av patienterna hade kunnat vårdats hemma av primärvården och hemsjukvården i samverkan om en långsiktig proaktiv plan funnits. Detta gäller företrädesvis patienter i livets slutskede och patienter med demenssjukdomar/symtom. Ett flertal av patienterna bodde på särskilt boende. Av stor vikt är att uppdaterade vårdplaner är kända för både personal och anhöriga. Omhändertagande på rätt nivå Bedömningen är att flertalet av de patienter som denna mätperiod skickades in till sjukhuset hade kunnat omhändertagits inom primärvården. Om primärvården i högre utsträckning (100%) hade kontaktats först och flera hembesök av primärvårdsläkaren genomförts hade troligtvis många besök på akutmottagningen kunnat undvikas och i paritet till detta inskrivningar på sjukhuset. Om primärvården hade involverats i högre utskräckning även för de patienter som behöver sjukhusets specifika kompetens så hade en stor andel av patienterna inte behövt tillbringa flera timmar på akutmottagning med alla de negatvia konsekvenser detta medför. Primärvårdsläkarna har möjlighet att skriva röntgenremisser och därmed kan patienten transporteras direkt tillröntgenavdelningen från sitt boende. Primärvårdsläkaren har även möjlighet att direktinlägga patienter på sjukhusetoch och på detta sätt undvika ett onödigt besök på akutmottagningen. Enligt regional statistik är SIMBA det område i Västra Götalandsregionen som har minst andel direktinläggningar per sjukhusområde för patienter över 75 år. I enlighet med den regionala handlingsplanen för mest sjuka äldre följer SIMBA nedanstående parameterar Återinskrivningar inom 30 dagar ska minska och ligga under regionsnittet Den undvikbara slutenvården (UVS)ska under 2013 statistiskt säkerställt minskas Angående återinskrivningar var andelen kvartal 4 år ,1 % för SIMBA och VGsnittet 17,8%. Samma period år 2014 var andelen för SIMBA 18,25% och för Västra Götaland 19,0%. Förändring inom SIMBA : - Ökade mellan 2006 och 2011, minskade mellan 2011 och Förändringar på regional nivå: - Andelen ökade mellan 2006 och 2012, för att sedan minska något mellan 2012 och Andel undvikbar slutenvård var kvartal 4 år ,1% för SIMBA och VG-snittet 14,0%. Beräkningsgrunderna för måttet förändrades inför år 2014 och jämförs nu som andel vårdtillfällen (UVS)/100 invånare. För 2013 var SIMBAs resultat här 1,41 och för Västra Götaland 1,36. Årets resultat visar på 1,45 för SIMBA och 1,33 för Västra Götaland. Förändring inom SIMBA : - Minskat sedan 2011.

6 6(18) Förändringar på regional nivå: - Andelen har minskat kontinuerligt mellan 2006 och 2014, trots att antalet äldre ökat. Båda måtten är hårt kritiserade både nationellt, regionalt och lokalt och tillförlitligheten är ifrågasatt. Andel återinläggningar kan spegla hur väl utskrivningsprocessen fungerar. För att säkra upp utskrivningsprocessen genom en bättre informationsöverföring till primärvården och kommunerna som möjliggöra snabb uppföljning av sjukhusvistelser pågår ett förbättringsarbete på de somatiska vårdavdelningarna på Kungälvs sjukhus. Andel undvikbar slutenvård kan spegla hur väl patienterna blir omhändertagna inom primärvården. Under hösten 2015 kommer ett förbättringsarbete genomföras med målsättningen att patienter inom hemsjukvården med komplexa och omfattande vård och omsorgsbehov i största möjliga utsträckning ska erhålla sin vård i hemmet och inte besöka vårdcentralen eller sjuhuset om det inte är absolut nödvändigt. Syftet med förbättringsarbetet är ökat läkarstöd till hemsjukvården för att i större utsträckning i lugn och ro kunna planera för vården och genomföra läkemedelsgenomgångar. 2:3 Effektiv avvikelsehantering Syftet med avvikelsehantering är att synliggöra brister i samverkan för att få underlag till förbättringar. Med anledning av att det saknas IT-stöd för att hantera avvikelser i samverkan får detta göras manuellt. Manuell hantering gör att arbetet blir mer tidskrävande och försvårar möjligheterna att analysera avvikelser ur ett systemperspektiv. Enligt den redovisning som inkommit är variationen stor vad gäller dokumentation och rapportering av avvikelser. Flera av vårdcentralerna har inte rapporterat en enda avvikelse under året och från några saknas redovisning. Både Kungälvs sjukhus och tre av kommunerna har rapporterat flera avvikelser. Från Kungälv saknas redovisning. Av de verksamheter som redovisat rapporterade avvikelser har ingen rapporterat avvikelser av allvarligare grad. För att på något sätt analysera avvikelser ur ett systemperspektiv genomförde SIMBA en avvikelsekampanj under tiden den 15 september-15 oktober Inkomna avvikelser analyserades av grupp med representanter från Kungälvs sjukhus, Närhälsan och kommunerna. Representanter från våra privata vårdgivare saknades i analysarbetet. Under tiden för avvikelsekampanjen inrapporterades totalt 33 avvikelser. Ingen av avvikelserna var av den allvarlighetsgraden att en händelseanalys behövde genomföras eller har medfört en lex Maria-anmälan.

7 7(18) Nedanstående diagram visar fördelningen mellan rapporterande organisationer. Nedanstående diagram visar vilka kategorier som berörs i rapporterade avvikelser. En avvikelse kan beröra mer än en kategori. Av sammanlagt 33 inrapporterade avvikelser bedömdes sex (18%) vara av en sådan allvarlighetsgrad att patient hade kunnat utsättas för vårdskada. Resterande avvikelser 27 bedömdes inte vara av så allvarlig karaktär att patient utsattes för risk för vårdskada. De har däremot varit av en sådan karaktär att ökad kvalitetsbristkostnad kan misstänkas samt skapat störningar i samverkan i vårdprocessen - I avvikelser där man identifierade risk för vårdskada, krävs en mer långtgående analys av berörda parter för att hitta de bakomliggande orsakerna.

8 8(18) - Analysgruppen uppfattning var att två av avvikelserna var av den karaktär där det vore värdefullt att diskutera utifrån ett systemiskt möte, för ett lärande perspektiv. Gruppen kunde generellt konstatera att avsaknad av gemensam IT-tjänst för avvikelsehantering bidrar till svårigheter i kommunikationen sinsemellan de olika vårdgivarna. Framträdande brister i analysen var hanteringen av vård- och omsorgsplaneringen med hjälp av IT-tjänsten KLARA SVPL. - För att reducera bristerna föreslogs fortlöpande utbildningsinsatser och kontinuerlig uppföljning av tillämpningen av rutin för samordnad vårdplanering i Västra Götaland. - Även föreslogs förbättrade samverkan för att uppnå säker informationsöverföring, både ur ett internt och ett externt perspektiv. Analysgruppen bedömde att risk finns att viktig information inte överförs mellan vårdgivarna enligt SOSFS 2005:27 för patienter som bara har SoL-insatser. Antalet samordnade individuella planer (SIP) ska kontinuerligt öka, i enlighet med den regionala handlingsplanen för de mest sjuka äldre Inom somatiken har under året flera informations- och utbildningstillfällen erbjudits för att få igång ett systematiskt arbete med upprättande av samordnade individuella planer när det finns behov av samordning. Ännu så länge är arbetet i en inledningsfas. Endast tre planer, samtliga upprättade mellan primärvården och hemsjukvården i Ale finns redovisade.

9 9(18) Målområde 3 Strokevårdskedjan Delmål 3:1 Strokevården ska följa de nationella riktlinjerna 3:2 God kompetens hos omvårdnads- och den legitimerad personalen i kommunerna om pre- och posthospitalt omhändertagande Inom båda delmålen följs täckningsgraden i Strokeregistret Målsättningen är 90% täckningsgrad i Riks-stroke Täckningsgraden år 2013 var 97% och för år %. Lägre täckningsgrad för år 2014 beror troligtvis på att Kungälvs sjukhus ligger efter i registreringen. Prognosen för 2015 är 97% och registeringen bedöms vara slutförd sommaren Målsättningen är att 90% av patienterna ska vårdas på Strokeenhet Täckningsgraden år 2013 var 89% och för år %. Detta är en tydlig förbättring 3:3 Ökad kunskap hos drabbade patient och dess anhöriga 1 patient och närståendeutbildning/cirkel per år och kommun Under hösten 2014 påbörjades en samtalsledarutbildning vars syfte är att erbjuda strokedrabbade patienter och närstående utbildning där målsättningen är att bli tryggare i sin vardag och ha möjlighet att bli mer delaktig i sin egen eller närståendes rehabilitering. Erbjudande går ut till samtliga strokedrabbade och dess anhöriga som har vistats på Kungälvs sjukhus. Gensvaret har varit stort.

10 10(18) Målområde 4 Psykiatrisk ohälsa Delmål 4:1 Personer med ångest, depression, stress eller en långvarig diffus smärta i rygg, axlar och nacke ska stödjas att återgå i arbete eller att förebygga sjukskrivning. Men också uppnå förbättrad fysisk och mental hälsa. Inom delmålet har inga specifika nyckeltal följts under år :2 Vidareutveckla vårdprocesserna mellan huvudmännen 4:3 Utveckla samarbetet för verksamheter som möter barn och ungdomar med psykisk ohälsa Antalet samordnade individuella planer (SIP) ska kontinuerligt öka under 2014 Inom psykiatrin har arbetet med samordnade individuella planer kommit längre än inom somatiken. Antal upprättade SIP År 2013 År 2014 Ale: 10 för barn och unga 18 för vuxna 15 för barn och unga 13 för vuxna Kungälv: 1 för barn och unga Uppgifter saknas 45 för vuxna Stenungsund: 5 totalt. Uppgifter saknas om hur många som upprättats för barn och unga respektive vuxna och stödsamordning Tjörn: Kungälvs sjukhus: 20 totalt. Uppgifter saknas om hur många som upprättats för barn och unga respektive vuxna 94 för barn och unga 0 för vuxna 16 för barn och unga (11) för vuxna utefter konceptet vård 0 för barn och unga 7 för vuxna 66 för barn och unga 15 för vuxna En SIP utträttas när det finns behov av samordning av insatser mellan landsting och kommun. SIP:en ägs av patienten och kopior förvaras hos respektive vårdgivare. Noterbart är att det finns en viss diskrepans mellan det antal SIP kommunerna rapporterat och det Kungälvs sjukhus rapporterat. Hur stor diskrepansen är går inte att säga eftersom det saknas uppgifter för Kungälvs kommun. Antalet personer som har vård- och stödsamordning ska kontinuerligt öka under 2014 i förhållande till % av brukarna ska ha erbjudits utvärdering Särskilt fokus 2014 Personer med psykisk funktionsnedsättning som har stort behov av samordnade insatser från två eller flera huvudmän, skall erbjudas vård- och stödsamordning

11 11(18) Antal personer med Vård och stödsamordning (VSS) År 2013 År 2014 Ale: 7 personer 8 personer Uppföljning görs var tredje månad Kungälv: 7 personer Uppgifter saknas (11-12 har fått erbjudande) Stenungsund: 9 personer 11 personer Uppföljning görs var tredje månad Tjörn: 3 personer 6 personer Uppföljning görs var tredje månad Av de kommuner som inkommit med redovisning visar resultatet på att antalet personer som erbjudits vård- och stödsamordning har ökat. Vård och stödsamordning är en modell för samarbete som riktar sig till målgruppen psykiskt funktionshindrade med behov av omfattande samverkan från kommun och psykiatrisk sjukvård. Enligt personalen har omhändertagande och bemötande blivit bättre. Färre akuta insatser har behövts sättas in, likaså har brukarna behövt färre inläggningar när stöd och hjälp ges utifrån vård- och stödsamordningskonceptet. Särskilt fokus 2014 Personer med beroendeproblematik skall erbjudas sammanhållna vård- och stödinsatser Samtliga kommuner ska ha plan för det fortsatta samarbetet om kommuninvånare med beroendeproblematik efter Långsiktigheten kring läkarmedverkan vid de socialmedicinska mottagningarna är ännu oklar. Mottagningar med läkarmedverkan under år 2015 finns i Kungälv och Stenungsund. På Tjörn finns en sjuksköterska från Närhälsan på mottagningen ca 40% av en heltid. I Ale saknas en socialmedicinsk mottagning men kommunen har lokaler och personal för inrättande av en mottagning om regionen kan stötta upp med läkarmedverkan.

12 12(18) 4:4 Gemensam kunskapsbas 100% av nyanställd personal ska under sitt första år genomgå gemensamt introduktionspaket Antal Genomgått Genomfört nyanställda teoretiskt utbytesintroduktion tjänstgöring Ale: 10 personer 11 personer 0 personer Kungälv: Uppgifter saknas Uppgifter saknas Uppgifter saknas Stenungsund: 0 personer 13 personer 5 personer Tjörn: 7 persson 15 personer 8 personer Kungälvs sjukhus 25 personer 22 personer 12 personer Socialtjänsten och psykiatrin har ett gemensamt uppdrag att stödja personer med psykisk funktionsnedsättning till ett så självständigt liv som möjligt. Många behöver insatser från flera håll. Kännedom om varandras verksamheter, kunskaper om det gemensamma uppdraget och om vad lagen säger, är viktiga förutsättningar för samordning och samarbete. Därför bjuds nyanställda in till både föreläsning och utbytestjänstgöring. I mån av plats erbjuds övriga anställda som känner behov av repetition deltagande. År 2013 genomgick endast 21 personer det teoretiska introduktionsprogrammet. Resultatet för år 2014 visar en positiv utveckling.

13 13(18) Målområde 5 Vård och omsorg om äldre över 65 år Delmål 5:1 Hälso- och riskförebyggande åtgärder som bygger på ett proaktivt arbetssätt 90% täckningsgrad för riskbedömningar och planerat förebyggande åtgärder fall, nutrition och trycksår på Särskilt Boende Under år2014 ses en tydlig ökning av antalet genomförd bedömning i kvalitetsregistret Senior Alert i Ale i förhållande till år Registret ger ett strukturerat arbetssätt kring riskbedömningar av fall, trycksår, nutrition och munhälsa. Den tydliga ökningen i Ale kan relateras till att man anställt en person med uppgift att driva arbetet med bedömningarna. Stenungsund som har genomfört ett mindre antal bedömningar har valt att inte lägga in dem i registret utan avvaktar till oktober 2015 då det troligen blir möjligt att överföra information från ordinarie journalsystem till registret. Efter september 2014 då den nationella satsningen inom området med prestationsbaserademedlen avslutades ses en nedgång av registreringar i Ale och Kungälv vilket även är en trend i hela länet. På Kungälvs sjukhus använder man sig av samma bedömningsinstrument som inom kommunerna men dokumenterar det enbart i patientens journal. Målsättning för år 2014 är kontinuerlig ökning av antalet munhälsobedömning enligt ROAG på Särskilt Boende Vad gäller munhälsa så är Ale den enda kommun som registrerat detta under år Utbildningsinsatser har dock påbörjats inom övriga kommuner under år 2015.

14 14(18) Punktprevalensmätning för trycksår ska genomföras inom kommunerna och på sjukhuset Ale, Tjörn och Kungälvs sjukhus genomförde under år 2014 en punktprevalensmätning På Kungälvs sjukhus hade 13,8% av patienterna som ingick i mätningen någon grad av trycksår. 54 % hade grad 1 som kännetecknas av hudrodnad där huden fortfarande är intakt. I Ale hade 4% av patienterna som ingick i mätningen någon grad av trycksår. 60% av patienterna på somatisk vårdavdelningar på Kungälvs sjukhus ska erbjudas riskbedömning gällande nutrition. Även om målet inte är uppnått har bedömningarna ökat från % per månad år 2013 till 41% år Under 2014 var målsättningen på Kungälvs sjukhus en kontinuerlig ökning av antalet riskbedömningar gällande trycksår för gruppen 65 år och äldre samt de under 65 år som bedöms ha en risk. Andel riskbedömningar för trycksår på somatiska avdelningar var år % Antalet bedömningar har ökat med ca 20% under år 2014 jämfört med år :2 God läkemedelsbehandling för äldre De nationella målen, som även finns med i SIMBAs handlingsplan, kring läkemedelsbehandling år 2014 var att minska andelen olämpliga läkemedel för äldre, minska andelen antipsykotiska läkemedel hos personer över 75 år samt minska andelen antiinflammatoriska läkemedel hos personer över 75 år. För att uppnå de nationella målen skall minst 4 av 6 månader år 2014 ha lägre andel jämfört med samma månad år Alla SIMBAs kommuner uppnådde det nationella målet med en minskning av olämpliga läkemedel i minst 4 av 6 månader jämfört med samma månad förra året. Detta är en förbättring jämfört med år 2013 då endast Kungälv och Stenungsund uppnådde målet. Ale minskade 4 utav 6 månader och Tjörn 5 av 6 månader. Vad gäller antipsykotiska läkemedel så uppnådde Ale och Kungälv det nationella målet. I Stenungsund sågs ingen minskning och på Tjörn minskade 2 utav 6 månader. Jämfört med 2013 är detta dock en förbättring för Ale, Kungälv och Tjörn. Ale uppnådde då en minskning 1 av 6 månader, Kungälv 1 av 6 månader, Stenungsund 2 av 6 månader och Tjörn ingen minskning. Angående målet om minskning av användningen av antiinflammatoriska läkemedel hos personer över 75 år så har Ale, Kungälv och Stenungsund uppnått målet under år 2014 med en sänkning minst 4 av 6 månader jämfört med samma månad Tjörn minskade 3 av 6 månader och uppnådde därmed inte målet. År 2013 uppnådde endast Kungälv målet vilket innebär en generell förbättring inom SIMBA.

15 15(18) 90% av patienter med hemsjukvård ska ha fått fördjupad läkemedelsgenomgång under de senaste 12 månaderna Ale har redovisat att 25 patienter av 520 fått en fördjupad genomgång under år 2014 För Kungälv saknas uppgifter. I Stenungsund har inga fördjupa genomgång genomförts enligt redovisningen. På Tjörn har 174 patienter av 390 fått en fördjupad genomgång under år Detta är ett område som har utvecklingspotentialer. 5:3 Medicinska och sociala insatser ska följa de nationella riktlinjerna för demensvården Målsättningen för primärvården för år 2014 var kontinuerlig ökning av antal genomförda basala demensutredningar, som lett till registrering i SveDem och andelen svar vet ej, får inte överstiga 20%. Målsättningen var också kontinuerlig ökning av antal uppföljning av en i SveDem tidigare registrerad patient, och där andelen svar vet ej, inte får överstiga 20%. Alla vårdcentraler i SIMBA är anslutna till registret SveDem, vilket är ett register som stöttar och strukturerar processen vid diagnosticering och uppföljning av demensdiagnos. Under år 2014 har alla vårdcentraler genomfört någon registrering men strukturerad användning ses endast på någon/några få vårdcentraler. En tydlig koppling ses till den prestationsbaserade ersättningen och efter september 2014 då den avslutades minskade användning av registret kraftigt. Målsättningen inom kommunerna för år 2014 var att kontinuerligt öka antalet skattningar enligt BPSD på demensenheter

16 16(18) På de särskilda boende för personer med demenssjukdom har arbetssättet BPSD registret (Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens) bygger på fått fäste. Personalen uppskattar till stor del arbetssättet och upplever nytta av att använda sig av det. Arbetssättet innebär också ett strukturerat sätt att arbeta med de nationella riktlinjerna vid demenssjukvård. Alla kommuner är anslutna, Stenungsund började registrera i oktober Utrymme finns dock för flera bedömningar i kommunerna. Under 2014 kontinuerligt ökat antal berörd personal som genomgått Demens ABC Vad gäller utbildningar inom demens så har SIMBA följt antalet personer som genomgått den webbaserade utbildningen Demens ABC. I Stenungsund och på Tjörn ses i princip ingen ökning av antalet som genomgått webbutbildningen. Verksamheten kommenterar att utbildningen varit på för basal nivå och att man därför inte uppmanat personalen att genomgå utbildningen. 5:4 Bereda möjlighet för kroniskt svårt sjuka och palliativa patienter att vårdas hemma Inom delmålet har inga specifika nyckeltal följts under år 2014.

17 17(18) 5:5 God vård i livets slutskede 70% täckningsgrad i Svenska Palliativ registret Alla SIMBA s kommuner hade god täckningsgrad under år 2014 och tendensen har fortsatt under år I övriga länet ses en nedgång i täckningsgraden under Täckningsgraden enbart för Kungälvs sjukhus var 78% för år 2014 jämfört med 81% för år Minst 10% förbättrat resultat för munhälsobedömning, smärtskattning, brytpunktsamtal (samtal kring vårdens inriktning när botande behandling inte kan ges) samt ordination av injektionsmedel mot ångest Generellt ligger SIMBA kommunerna något lägre vad gäller brytpunktssamtal (ca 40-50%) jämfört med övriga länet (ca 55 %). Utbildningsinsatser kring brytpunktssamtal

18 18(18) har under år 2014 genomförts i alla kommuner. Även sjukhuset och primärvården har i viss mån deltagit i utbildningarna. Ett förbättringsområde inför år Stenungsund har gjort en satsning på smärtskattning vilket visar sig tydligt i statistiken, men kommunerna ligger överlag lågt vad gäller smärtskattning och munhälsobedömningar. Utbildningsinsatser har påbörjats under år 2015 i munhälsobedömningar. Positivt är att ordination av injektionsläkemedel generellt är hög.

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (10) Handlingsplan

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (10) Handlingsplan Dokumenttyp Uppdrag Handlingsplan Genomförande av planen för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2015-09-09 1 (10) Godkänt av Datum för godkännande för SIMBA 2105-10-14 Handlingsplan

Läs mer

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (14) Handlingsplan

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve (14) Handlingsplan Dokumenttyp Uppdrag Handlingsplan Genomförande av planen för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2014-05-15 1 (14) Godkänt av Datum för godkännande Samordningsgruppen för

Läs mer

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2013-05-30 1 (13) Handlingsplan

för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2013-05-30 1 (13) Handlingsplan Dokumenttyp Uppdrag Handlingsplan Genomförande av planen för Den Nära Vården Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Carina Westerelve 2013-05-30 1 (13) Godkänt av Datum för godkännande Samordningsgruppen för

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014 KorTVerSIoN AV HANdlINGSPlANeN riktad TIll KoMMUNerNA I KroNoBerGS län Bättre liv Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen är att uppnå ett bättre liv för de mest sjuka äldre i Kronobergs

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg Monica Forsberg Jag kan åldras i Västerbotten i trygghet, med tillgång till god vård och omsorg Uppföljningen av multisjuka äldre från Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2010 visar att det saknas helhetsperspektiv

Läs mer

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå

Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Carina Westerelve Datum 2014-06-09 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Samverkan, vårdplanering, mötesplatser och omhändertagande på rätt nivå Inledning I regeringens överenskommelse

Läs mer

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta:

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Prestationsmål 2013 Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Optimal läkemedelsbehandling: Minskning av olämpliga läkemedel

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Kontaktperson Charlotte Bliesener Falkenström Avgränsning: Genomförandeplanen

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bättre liv för sköra äldre i Kalmar län Strategi och handlingsplan 2019 2020 Samordnande äldregrupp

Läs mer

Analys av avvikelser rapporterade 15 september oktober 2014 inom SIMBA

Analys av avvikelser rapporterade 15 september oktober 2014 inom SIMBA Carina Westerelve Datum 2014-11-26 Processledare Mobil: 0737-73 14 09 carina.vesterelve@ale.se Analys av avvikelser rapporterade 15 september 2014-15 oktober 2014 inom SIMBA Inledning Avvikelser är ett

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Aktivitet och status O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre

Aktivitet och status O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre Bilaga 1 till Gemensam handlingsplan Bättre liv för sjuka äldre Aktivitetsplan Bättre liv för sjuka äldre Mätperiod enligt överenskommelsen mellan SKL och staten för : 131001 140930 Resultat för åldersgruppen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 Fastställd av: Datum: 2014-03-24 Författare: Pia Hernerud, Verksamhetschef HSL/MAS Förord Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad att

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Regional handlingsplan 2012-2014 med fokus på Mest sjuka äldre Palliativ-senior alert 19 sept ann-christine.baar@vgregion.se tel 070 2398324 1 Varför en

Läs mer

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna 1 Indikatorer och Måltal för Skaraborg 2016-2018 Samverkan geriatrik, demens och palliativ vård Dokumentet ska fungera som en vägledning äldrearbetet i Skaraborg. För fokusområden som berör det direkta

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

AVÄ rapport Bättre liv

AVÄ rapport Bättre liv VOHJS mål 2014 God vård i livets slutskede Mått 2014 registreras 70 % eller fler av dödsfallen bland befolkningen i Svenska palliativregistret. I genomsnitt 10 % förbättring har uppnåtts på de tre indikatorerna,

Läs mer

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Presentationen Innehållet i satsningen Resultat så här långt Primärvårdens roll för äldre Problembild Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet 1 Äldresamordning

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 Struktur Aktivitet Tidplan Roller och ansvar Uppföljning Styrning och ledning Utvecklingsarbetet om Bättre liv för sjuka äldre ska förankras i de strukturer för styrning, ledning och samverkan som finns

Läs mer

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014 Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014 Riskbedömningar i särskiltboende 90% 2015-01-26 11 av 12 kommuner klarar målet! PPM mätningarna

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad Uppdaterad 217-4-25 Indikatorer: Återinskrivningar Undvikbar slutenvård Utskrivningsklara patienter Betalningsansvariga dagar Olämpliga läkemedel Antiinflammatoriska läkemedel Antipsykotiska läkemedel

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Resultattavlor. Äldresatsningen i Sjuhärad/Södra Älvsborg Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Västra Götalandsregionen

Resultattavlor. Äldresatsningen i Sjuhärad/Södra Älvsborg Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Resultattavlor Äldresatsningen i Sjuhärad/Södra Älvsborg 1 oktober till 30 september -07-30 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Förklaring till resultattavlorna i Bättre liv för sjuka

Läs mer

Demenssjuksköterskor Kommuner, Vårdcentraler i Värmland, Minnesmottagningen Csk

Demenssjuksköterskor Kommuner, Vårdcentraler i Värmland, Minnesmottagningen Csk Demenssjuksköterskor Kommuner, Vårdcentraler i Värmland, Minnesmottagningen Csk Karlstad 28 april 2015 NÄTVERKSTRÄFF DEMENSSJUKSKÖTERSKOR Nya Perspektiv- äldres hälsa Madelene Johanzon Regional handlingsplan

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg.

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Regional handlingsplan 2014 2015 med särskilt fokus på de mest

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 Datum: 150302, rev 150313 Märta Hjelmér. Närsjukvårdsstrateg, Kristina Olsson, Närsjukvårdsstrateg Sofia Ljung, Chefs- och verksamhetsutvecklingsstrateg, Ann Svensson, Chefssjuksköterska Karin Hesselgard,

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS Bilaga: 1. Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS Bilaga: 1. Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-026 14 Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre, fastställelse av Gemensamma

Läs mer

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se

Rapportera mera. www.samverkanstorget.se 2014-04-15 Rapport Rapportera mera Avvikelsehantering i samverkan mellan kommun och region inom Göteborgsområdet Hösten 2013 2014-04-15 Sammanställt av: Andreas Ericson, Göteborgs stad Anita Nilsson, processledare,

Läs mer

Aktivitet och status Röd text = prioriterat O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre

Aktivitet och status Röd text = prioriterat O = EJ PÅBÖRJAT O = PÅGÅR O = KLART O Pilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre Bilaga 1 till Gemensam handlingsplan Bättre liv för sjuka äldre Aktivitetsplan Bättre liv för sjuka äldre Mätperiod enligt överenskommelsen mellan SKL och staten för : 121001 Resultat för åldersgruppen

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015, rev

Skånes universitetssjukvård Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015, rev Skånes universitetssjukvård Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre, rev -05-08 Bakgrund har fått i uppdrag av Hälso- och sjukvårdnämnden att för utarbeta en handlingsplan för förbättrad vård för de

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-31 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00214-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden 2017 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden SIP- samordnad individuell

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

MÄTTAVLA BÄTTRE LIV FÖR DE MEST SJUKA ÄLDRE I JÖNKÖPINGS LÄN KOMMUNER OCH REGION JÖNKOPINGS LÄN TILLSAMMANS. Qulturum Marina Sumanosova

MÄTTAVLA BÄTTRE LIV FÖR DE MEST SJUKA ÄLDRE I JÖNKÖPINGS LÄN KOMMUNER OCH REGION JÖNKOPINGS LÄN TILLSAMMANS. Qulturum Marina Sumanosova BÄTTRE LIV FÖR DE MEST SJUKA ÄLDRE I JÖNKÖPINGS LÄN KOMMUNER OCH REGION JÖNKOPINGS LÄN TILLSAMMANS MÄTTAVLA Qulturum Marina Sumanosova Uppdaterad 7-- Påverkansdiagram Primära påverkansfaktorer Sekundära

Läs mer

Qulturum, Marina Sumanosova. Uppdaterad

Qulturum, Marina Sumanosova. Uppdaterad Qulturum, Marina Sumanosova Uppdaterad 17-1-7 Indikatorer: Återinskrivningar Undvikbar slutenvård Utskrivningsklara patienter Betalningsansvariga dagar Olämpliga läkemedel Antiinflammatoriska läkemedel

Läs mer

Grundkrav - Bättre liv för sjuka äldre VOHJS13-031, VOHJS 15/13 Bilaga 1 Handlingsplan, sid 1 Samtliga huvudmännen

Grundkrav - Bättre liv för sjuka äldre VOHJS13-031, VOHJS 15/13 Bilaga 1 Handlingsplan, sid 1 Samtliga huvudmännen ÖK målområde Resultat Mått Läns-mått nuläge Länsmål Hur mäter vi? Uppföljning Grundkrav - Bättre liv för sjuka äldre VOHJS13-031, VOHJS 15/13 Bilaga 1 Handlingsplan, sid 1 Samtliga huvudmännen Att samtliga

Läs mer

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale Den Nära Vården inom SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale 2016 2017 2015-08-27 Politiskt antagen av SIMBAs samrådsgrupp 2015-08-27 Plan för Den Nära Vården 2016-2017 SIMBA SIMBA bildades i mitten

Läs mer

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 UPPFÖLJNING

Skånevård Sund Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 UPPFÖLJNING Skånevård Handlingsplan för vård av de mest sjuka äldre 2015 Datum: 150302, rev 150317 Märta Hjelmér. Närsjukvårdsstrateg, Kristina Olsson, Närsjukvårdsstrateg Sofia Ljung, Chefs- och verksamhetsutvecklingsstrateg,

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad Uppdaterad 216-8-18 Indikatorer: Återinskrivningar Undvikbar slutenvård Utskrivningsklara patienter Olämpliga läkemedel Antiinflammatoriska läkemedel Antipsykotiska läkemedel Förbättrad vård i livets slutskede

Läs mer

Inga onödiga sjukhusvistelser Ejja Häman Aktell 13 mars 2013

Inga onödiga sjukhusvistelser Ejja Häman Aktell 13 mars 2013 Inga onödiga sjukhusvistelser Ejja Häman Aktell 13 mars 2013 Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg Optimal läkemedelsbehandling Vårdpreventivt arbetssätt

Läs mer

Aktivitet och status Röd text = prioriterat O= EJ PÅBÖRJAT O= PÅGÅRO= KLART OPilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre

Aktivitet och status Röd text = prioriterat O= EJ PÅBÖRJAT O= PÅGÅRO= KLART OPilot förstärkt samarbete i öppenvård för sjuka äldre Uppföljning 09 17 Aktivitetsplan Bättre liv för sjuka äldre Mätperiod enligt överenskommelsen mellan SKL och staten för : 121001 130930 Resultat för åldersgruppen 65 år, utom för läkemedel (se nedan) Sammanhållen

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultaten för indikatorerna

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultaten för indikatorerna Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland Resultaten för indikatorerna Resultaten för indikatorerna I detta bildspel redovisas resultaten för indikatorerna i handlingsplanen Det goda livet

Läs mer

Välkommen. Nätverksträff Sjuksköterskor och läkare Värmland. 11oktober 2018

Välkommen. Nätverksträff Sjuksköterskor och läkare Värmland. 11oktober 2018 Välkommen Nätverksträff Sjuksköterskor och läkare Värmland 11oktober 2018 torsdag 11 oktober Förväntningar? Förutsättningar? Sjuksköterskor och läkare träffas för ett gemensamt fokus på personer med demenssjukdom

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

Äldresatsningen i Göteborgsområdet.

Äldresatsningen i Göteborgsområdet. Västra Götalandsregionen Resultattavlor Äldresatsningen i Göteborgsområdet 1 oktober till 30 september Uppdaterad -11-26 www.samverkanstorget. I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs

Läs mer

Projekt Hälsostaden Ängelholm Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015, rev

Projekt Hälsostaden Ängelholm Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015, rev Datum 150320 revidering 150504 Ansvarig Sergio Garay, projektledare för Hälsostaden, Maria Olsson, verksamhetschef, Carl-Johan Robertz, verksamhetchef, Christel Nilsson, områdeschef Mål ur den enskildes

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

Multi7 bättre liv för sjuka äldre. Multi7. Sammanhållen vård och omsorg för äldre. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting.

Multi7 bättre liv för sjuka äldre. Multi7. Sammanhållen vård och omsorg för äldre. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Multi7 Sammanhållen vård och omsorg för äldre Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015 Uppföljning Mona A

Skånes universitetssjukvård Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015 Uppföljning Mona A Bakgrund SUS har fått i uppdrag av Hälso- och sjukvårdsnämnden att för 2015 utarbeta en handlingsplan för förbättrad vård för de mest sjuka äldre. Planen utgår från den regionala planen för 2015 samt den

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-11 Helena Dahlstedt Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre i Jönköpings län

Bättre liv för sjuka äldre i Jönköpings län Bättre liv för sjuka äldre i Jönköpings län Struktur för ledning och styrning i samverkan Läns-LAKO KOLA-grupp Chefsgrupp Barn och unga Psykiatri och missbruk Äldre Folkhälsa Funktionsnedsättning ehälsa

Läs mer

Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar. Handlingsplan

Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar. Handlingsplan Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar Handlingsplan Äldresatsningen i Norrbotten: nllplus.se/battreliv Grundläggande information Bakgrund: årliga överenskommelser staten SKL 2013 fokus på Sammanhållen

Läs mer

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultat för indikatorerna

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultat för indikatorerna Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland Resultat för indikatorerna Uppföljning indikatorer 2016 I detta bildspel redovisas en uppföljning av indikatorerna i handlingsplanen Det goda livet

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig sjuksköterska... 7 Verksamhetschef hälso- och sjukvård...

Läs mer

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård Fast vårdkontakt.. verktygen i Äldresatsningen! Staben för verksamhetsutveckling 4 enheter! Enhet för läkemedel Enhet för säkerhet, användarnära IT MT Enhet för patientsäkerhet Enhet för ehälsa kvalitet

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017

Kvalitetsberättelse 2017 Kvalitetsberättelse 2017 Syfte Att, ur ett helhetsperspektiv, beskriva och värdera hur arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra kvaliteten/patientsäkerheten har bedrivits i verksamhetens

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre- i Sjuhärad, Södra Älvsborg

Bättre liv för sjuka äldre- i Sjuhärad, Södra Älvsborg Bättre liv för sjuka äldre- i Sjuhärad, Södra Älvsborg AKTIVITETSPLAN för hösten 2012, Sjuhärad, Södra Älvsborg Allmänt: Nedan följer de mål och aktiviteter som är planerade under höstterminen 2012, inom

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2014

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2014 2014-03-13 Stödstruktur för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2014 Mål ur den enskildes perspektiv Jag

Läs mer

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale

Den Nära Vården. SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale Den Nära Vården inom SIMBA området Tjörn, Stenungsund, Kungälv, Ale 2011 2015 2013-05-30 Reviderad och politiskt antagen av SIMBAs samrådsgrupp 2013-05-30 Plan för Den Nära Vården 2013-2015 SIMBA SIMBA

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Alla län/regioner i Sverige deltar Från Jönköpings län deltar 3 team Esther ledningskraft Herman och Brita KLASledningskraft Länets samtliga kommuner är representerade http://www.skl.se/vi_arbetar_med/socialomsorgochstod/aldre/ledningskraft

Läs mer

Projekt Hälsostaden Ängelholm Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015, rev UPPFÖLJNING

Projekt Hälsostaden Ängelholm Handlingsplan för vård av mest sjuka äldre 2015, rev UPPFÖLJNING Datum 150320 revidering 150504 Ansvarig Sergio Garay, projektledare för Hälsostaden, Maria Olsson, verksamhetschef, Carl-Johan Robertz, verksamhetchef, Christel Nilsson, områdeschef Mål ur den enskildes

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre GEMENSAM STRATEGISK PLAN Med handlingsplan för 2014 Reviderad 2014-02-20 Antagen av Välfärdsberedningen den 2014-02-21 Oskar 85 år Ett långt arbetsliv som lantbrukare gör sig

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Samverkansplan för hälsa och den nära vården

Samverkansplan för hälsa och den nära vården Samverkansplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2018 2018-02-02 Politiskt antagen av SAMLAs samrådsgrupp 2018-02-02 Samverkansplan år 2018 SAMLA SAMLA bildades år 2017

Läs mer

Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål

Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål 1 Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål Antal fall med kroppsskada Uppföljningar årligen av har under 2011 minskat från 2,7 per 100 patienter till 2,3. Dock har antalet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 21 4 Datum och ansvarig för innehållet 215-2 - 16 Gunilla Marcusson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 3 2 Övergripande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Vård och omsorg Vellinge Kommun

Patientsäkerhetsberättelse Vård och omsorg Vellinge Kommun Patientsäkerhetsberättelse Vård och omsorg Vellinge Kommun År 2013 2013-02-13 Pernilla Hedin, medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Strategi Bättre liv för sjuka äldre i Norrbottens län 2015-2018

Strategi Bättre liv för sjuka äldre i Norrbottens län 2015-2018 Strategi Bättre liv för sjuka äldre i Norrbottens län 2015-2018 Inledning Under åren 2011-2014 har det pågått en satsning kallad Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre. Denna satsning med

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre. Överenskommelsen 2013

Bättre liv för sjuka äldre. Överenskommelsen 2013 Bättre liv för sjuka äldre Överenskommelsen 2013 Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg God läkemedelsbehandling för äldre Preventivt arbetssätt God vård

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2017

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2017 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden SIP- samordnad individuell

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Ronneby mars 2013 Karin Widecrantz Medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2.

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2. Anneli Andersson Datum 2018-11-07 Delregional samordnare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Ärende Styrgrupp Mobil närvård Tid 2018-10-30, kl. 16:30 17:30

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad Uppdaterad 18-11- Indikatorer: Återinskrivningar Undvikbar slutenvård Utskrivningsklara patienter Betalningsansvariga dagar Olämpliga läkemedel Antiinflammatoriska läkemedel Antipsykotiska läkemedel Palliativ

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, omsorg och skola

Politisk samverkansberedning för vård, omsorg och skola Politisk samverkansberedning för vård, omsorg och skola Trygg ålderdom Statistiskt säkerställd förbättring av indikatorn Undvikbar sluten vård Statistiskt säkerställd förbättring av indikatorn Återinläggningar

Läs mer

Handlingsplan för Bättre liv för sjuka äldre SN-2013/149

Handlingsplan för Bättre liv för sjuka äldre SN-2013/149 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2013-06-11 SN-2013/149 Socialnämnden Handlingsplan för Bättre liv för sjuka äldre SN-2013/149 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer