Organisationspedagogik lärande och ledarskap, 7,5 Hp, vt 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisationspedagogik lärande och ledarskap, 7,5 Hp, vt 2015."

Transkript

1 Camilla Thunborg, Studiehandledning Organisationspedagogik lärande och ledarskap, 7,5 Hp, vt Jon Ohlsson & Camilla Thunborg Denna kurs läses som obligatorisk kurs inom masterprogrammet i personal, arbete och organisation, och som valbar kurs inom övriga masterprogram. Kursen är också öppen för studerande inom forskarutbildningen. Detta innebär intressanta förutsättningar för forskare och studenter med olika intressen att närma sig fältet Organisationspedagogik. Organisationspedagogik är ett forskningsfält som studerar utveckling av människor och organisationer ur olika pedagogiska perspektiv. Här uppmärksammas mellanmänskliga lär-, påverkans- och förändringsprocesser och dess förutsättningar i organisationer. Detta forskningsfält har funnits vid Stockholms universitet sedan 1990-talet men namnet organisationspedagogik började användas under tidigt 2000-tal. Kursens syfte Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om Organisationspedagogik som forskningsfält utifrån centrala teorier och begrepp, förståelse för hur dessa teorier och begrepp används för att analysera pedagogiskt intressanta frågor i organisationer samt förmåga att använda dessa teorier och begrepp för att självständigt kunna analysera pedagogiskt intressanta frågor i organisationer. Förväntade studieresultat Kursens lärandemål Efter genomgången kurs förväntas du kunna: - Redogöra för de i kursen behandlade teoribildningarna och dess centrala begrepp - Problematisera och diskutera relationen mellan olika perspektiv på ett teoretiskt och begreppsligt plan. - Analysera ett praktiskt fall utifrån teorier och begrepp. - Problematisera och diskutera pedagogik som empiriskt vetenskaplig disciplin och pedagogik som praktik relaterat till ett organisationssammanhang. Dessa lärandemål ligger till grund för hur kursen examineras och för de betygskriterier som examinationen bedöms efter.

2 Kursens innehåll, uppläggning och arbetsformer Kursen genomförs i form av träffar på tre timmar mellan aktiva forskare och studenter i en blandform mellan föreläsning och seminarium där litteratur diskuteras. I slutet av kursen genomförs ett seminarium där studenterna får ta upp och diskutera intressanta fall att analysera utifrån teorier och begrepp. Inför varje träff förväntas du ha läst litteratur och funderat på hur begrepp och teorier hänger ihop. Därefter är syftet med träffen att (a) skapa förståelse för hur olika begrepp och teorier hänger samman, (b) diskutera hur de djupgående kan förstås samt (c) diskutera hur teorier och begrepp kan användas för att förstå pedagogiska frågor i organisationer, specifikt och generellt. Tanken är också att du parallellt med att läsa in dig på dessa fem teman ska påbörja arbetet med din individuella examinationsuppgift som består av två delar, en del där begrepp diskuteras och relateras till olika teorier och perspektiv, dels en del som handlar om att självständigt analysera ett praktiskt fall. Nedan ges en kortare beskrivning över varje tillfälle, vad som är centralt, vad du förväntas läsa och vad du förväntas diskutera. I kursen introduceras följande teman: 1. Arbetsplatslärande och situerat lärande 2. Organisering, lärande och identitet 3. Organisering och sense-making 4. Lärande och förändring i organisationer 5. Organisering, ledarskap och genus 6. Individuellt och kollektivt lärande 7. Lärande organisation 8. Att leda lärande organisationer Dessa teman syftar till att introducera teorier och begrepp som är centrala inom organisationspedagogik som fält och som kan användas för att analysera pedagogiskt intressanta frågor i organisationer. De syftar också till att ge en gemensam kunskapsbas för fortsatt fördjupning och analys. Denna begreppsliga ram kopplar samman teorier om arbetsplatslärande till teorier om organisation och organisering, ledarskap och förändring. Inom dessa teman ges exempel på hur dessa teorier har använts i pågående analyser av organisationer och verksamheter som t.ex. skola, hälso- och sjukvård och näringsliv. Slutligen förväntas du som student kunna analysera ett eget upplevt dilemma i organisationer med hjälp av de teorier och begrepp som introducerats i kursen. Examination Kursen examineras genom en individuell skriftlig uppgift som består av två delar. I den första delen av examinationen ska du redogöra för de teorier som ingår i kursen och dess centrala begrepp. Den andra delen utgör huvuddelen av examinationen. Där ska du analysera ett fall som du själv beskriver utifrån någon eller några av de teorier som du väljer att använda. Du förväntas därigenom kunna definiera teorier och begrepp som är centrala inom det organisationspedagogiska området och använda några av dessa i din analys. Examinationsuppgiften läggs upp som särskild fil på mondo.

3 Betygskriterier Som betyg på kursen används en sjugradig målrelaterad betygsskala med graderna (i fallande ordning) A, B, C, D, E, Fx och F. Den som har godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Vid betyg Fx får studenten komplettera sin examination i enlighet med de instruktioner som ges av examinatorerna. Betyg F innebär att studenten måste lämna in en ny examination. A Den studerande redogör för de aktuella teoretiska begrepp och begreppsrelationer, med hänvisningar till teorier och definitioner som behandlas i kurslitteraturen, på ett tydligt och relevant sätt. Dessutom analyseras ett självständigt valt exempel och problem utifrån ett valt teoretiskt och begreppsligt resonemang på ett stringent sätt. Den studerande uppvisar ett därmed kritiskt, självständigt och reflekterande förhållningssätt i behandlingen av såväl teorier och begrepp som i analysen av det egna exemplet. B -D För betygen B-D görs successiva avdrag för brister i fullständigheten vid redovisning av begrepp och teorier, för oklarheter i analyser samt för relativ avsaknad av kritiskt, självständigt och reflekterande förhållningssätt. E Den studerande kan redogöra för begrepp och begreppsrelationer även om hänvisningar till teorier eller definitioner uppvisar brister. Den studerande analyserar ett eget valt exempel men analysen framstår i olika avseenden som fragmentarisk och icke stringent. Den studerande uppvisar försök till kritiskt, självständigt och reflekterande förhållningssätt. Redovisningen är, trots bristerna, så tydlig och klar att det är möjligt att följa resonemang och värdera svaren i relation till betygskriterierna. Fx Den studerande redogör endast bristfälligt för de teoretiska begrepp och begreppsrelationer som behandlas i kurslitteraturen. Hänvisningar till teorier eller definitioner saknas eller uppvisar stora brister. Diskussion av adekvata företeelser och förhållanden saknas eller framstår inte på ett sätt som möjliggör bedömning. I den studerandes prestationer saknas ett kritiskt, självständigt och reflekterande förhållningssätt. F Den studerande prestationer saknar i stor utsträckning relevans för de examinationsgrundande uppgifterna. Redovisningen är så språkligt oklar att det inte är möjligt att bedöma svaren i relation till kriterierna.

4 Schema Ve/dag Datum Tid Lokal Lärare Innehåll 12/Ons Jon Ohlsson Introduktion Organisationspedagogik och lärande 13/Ons * Camilla Thunborg Arbetsplatslärande och situerat lärande 14/Onsd E371* * Camilla Thunborg Organisering, lärande och identitet 15/Ons Camilla Thunborg Sense-making i organisationer 16/Ons Pär Larsson Lärande och förändring I organisationer 17/Ons Eva Amundsdotter & Susanne Andersson Organisering, ledarskap och genus 18/To Jon Ohlsson Individuellt och kollektivt lärande 19/Ons Jon Ohlsson Lärande organisation 20/Ons Jon Ohlsson Att leda lärande organisationer 22/Ons Jon Ohlsson Camilla Thunborg Seminarium: Diskussion av konkreta fall att analysera. 22/Fre Inlämning av examinationer på mondo 23/Fre Inlämningar av kompletteringar. 35/Må Inlämning av omexaminationer *Sal 610 finns i Frescati Backe **Sal E371 finns i Södra husen, hus E.

5 Litteraturlista Kursen baseras på två böcker samt på artiklar och e-bokkapitel som finns nedladdningsbara via biblioteket. Nedan ges en översikt över all litteraturen därefter ges en förteckning över innehåll och läshänvisningar till varje undervisningstillfälle. Andersson, S. & Amundsdotter, E. (2012) Developing Innovative Organisations. Using Action orientated Gender Research. In Andersson, S., Berglund, K., Gunnarsson, E. & Sundin, E. (Eds.) Promoting innovation. Policies, Practices and Procedures. Stockholm: Vinnova. (Page ) Finns att hämta på följande länk. Belle, S Organizational learning? Look again. The Learning Organization, Vol 23, No 5, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Cauwelier, P., Ribiere, V M., Bennet, A Team psychological safety and team learning: a cultural perspective. The Learning Organization, Vol. 23, No 6, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Crevani, L., Lindgren, M. & Packendorff, J. (2010). Leadership, not leaders: On the study of leadership as practices and interactions. Scandinavian Journal of Management, 26(1) (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Czarniawska, B. (2015). En teori om organisering. Andra upplagan. Lund: Studentlitteratur (186 sidor) Fuller, A., Hodkinson, H., Hodkinson, P. & Unwin, L. (2005). Learning as Peripheral Participation in Communities of Practice: a Reassessment of Key Concepts in Workplace Learning. British Educational Research Journal, 31, 1, (19s). (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Granberg och Ohlsson, Från lärandets loopar till lärande organisationer. (3 uppl.) Lund: Studentlitteratur. Handley, K., Sturdy, A., Fincham, R. & Clark, T. (2006). Within and Beyond Communities of Practice: Making Sense of Learning through Participation, Identity and Practice. Journal of Management studies, 43, 3, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Knapp, R Collective (Team) learning process models: a conceptual review. Human Resource Development Review, Vol 9, No 3, pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Larsson, P. Löwstedt, J. & Shani, A.B. (2001) IT and the learning organization: Exploring myths of change. Organization Development Journal, Vol. 19, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Levitt, B., March, J.G. (1998). Organizational learning. Annual Reviews. ( : (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek). Mulloch & Cairns (2011) The Sage Handbook of Workplace Learning. London: Sage: (Kapitel 1,2,4,5,6). (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek)

6 Ohlsson, J. (2014),"Pedagogic challenges in the learning organization", The Learning Organization, Vol. 21 Iss 3 pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Ohlsson, J. (2013). Team Learning: Collective Reflection Processes in Teacher Teams. Journal of Workplace Learning, Vol. 25 No. 5, pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Reynolds, M. (1998). Reflection and Critical Reflection in Management Learning. Management Learning. Vol 29 (2): Senge, P., Hamilton, H., Kania, J The Dawn of System Leadership. Stanford Social Innovation Review, winter Thunborg, C. (2016). Learning behind the curtains becoming health care assistants in Sweden. Diversity and Equality in Health & Care, 13 (2): (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Tsoukas, H. & Chia, R. (2002) On Organizational Becoming: Rethinking Organizational Change. Organizational Science, Vol. 13, No. 5 (September-October), pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek). Weick, K.E., Sutcliffe, K.M; Obstfeld, D. (2005) Organizing and the Process of Sensemaking. Organization Science, 16, 4, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Läshänvisningar Kurstillfälle 1 Introduktion Organisationspedagogik och lärande Jon Ohlsson Jon Ohlsson Jon.ohlsson@edu.su.se Vid detta tillfälle introduceras du till forskningsfältet Organisationspedagogik. Här behandlas relationen mellan begreppen organisation och organisering för att klargöra skillnaden mellan organisation som företeelse och organisering som process. Vid detta tillfälle diskuteras också olika synsätt på organisering och vilken betydelse dessa olika synsätt har för hur vi närmar oss forskningsfältet Organisationspedagogik. Till detta första tillfälle ska du läsa: Czarniawska, B. (2008) A Theory of Organizing, Cheltenham: Edward Elgar. Ohlsson, J. (2014),"Pedagogic challenges in the learning organization", The Learning Organization, Vol. 21 Iss 3 pp (Laddas ner från sub.su.se)

7 Kurstillfälle 2. Arbetsplatslärande och situerat lärande Camilla Thunborg Vid detta tillfälle diskuteras olika perspektiv på Arbetsplatslärande Workplace learning och den forskning om arbetsplatslärande som är central. Vidare behandlas ingående ett socialt/situerat perspektiv på lärande med exempel från arbetslivet. Här definieras begrepp som deltagande (Legitimate Peripheral Participation), social praktik och praktikgemenskap (Community of Practice) samt identitet (identitetskapande). Till detta tillfälle ska du läsa: Mulloch & Cairns (2011) The Sage Handbook of Workplace Learning. London: Sage: (Kapitel 1,2,4,5, 6). (ca 75 s)(finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Handley, K., Sturdy, A., Fincham, R. & Clark, T. (2006). Within and Beyond Communities of Practice: Making Sense of Learning through Participation, Identity and Practice. Journal of Management studies, 43, 3, (12s) (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Fuller, A., Hodkinson, H., Hodkinson, P. & Unwin, L. (2005). Learning as Perpheral Participation in Communities of Practice: a Reassessment of Key Concepts in Workplace Learning. British Educational Research Journal, 31, 1, (19s). (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Thunborg, C. (2016). Learning behind the curtains becoming health care assistants in Sweden. Diversity and Equality in Health & Care, 13 (2): (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Kurstillfälle 3. Organisering och sense-making Camilla Thunborg Under detta tillfälle behandlas Czarniawskas teori om organisering och hur denna kan relateras till Weicks teori om sense-making. Till detta tillfälle ska du läsa: Czarniawska, B. (2015). En teori om organisering. Andra upplagan. Lund: Studentlitteratur (186 sidor) Weick, K.E., Sutcliffe, K.M; Obstfeld, D. (2005) Organizing and the Process of Sensemaking. Organization Science, 16, 4, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Kurstillfälle 4. Lärande, organisering, identitetsksapande och sense-making. en syntes!? Camilla Thunborg Detta tillfälle syftar till att fördjupa förståelsen om relationen mellan lärande, organisering, sensemaking och identitetskapande. Till detta tillfälle ska du utifrån litteraturen formulera frågor att

8 diskutera utifrån hur olika teorier kan bidra till förståelse för organisationspedagogik och lärande i organisationer. Formulera ett antal frågor som du vill diskutera under seminariet. Kurstillfälle 5 Lärande och förändring i organisationer Pär Larsson I detta seminarium fokuseras förändring och lärande i organisationer, och hur de förhåller sig till varandra. Vi utgår från två centrala perspektiv på förändring planeringsperspektivet och organiseringsperspektivet och diskuterar hur förändring kan förstås ur vart och ett av dessa. Betoningen ligger på organiseringsperspektivet vilket gör att vi riktar fokus mot verksamhetens organiseringsförmåga att hantera förändring där de organisatoriska förutsättningarna för personalens lärande utgör en viktig faktor. Litteratur till detta tillfälle: Czarniawska, B. (2015) En teori om organisering. Lund: Studentlitteratur. Larsson, P. Löwstedt, J. & Shani, A.B. (2001) IT and the learning organization: Exploring myths of change. Organization Development Journal, Vol. 19, No. 1 (Spring), pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Tsoukas, H. & Chia, R. (2002) On Organizational Becoming: Rethinking Organizational Change. Organizational Science, Vol. 13, No. 5 (September-October), pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Weick, K.E., Sutcliffe, K.M; Obstfeld, D. (2005) Organizing and the Process of Sensemaking. Organization Science, 16, 4, (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Kurstillfälle 6 Organisering, ledarskap och genus Susanne Andersson Eva Amundsdotter Detta kurstillfälle behandlar organisation och ledarskap ur ett genusperspektiv. Vi kommer lyfta betydelsen av att chefer, både i privata och offentliga organisationer, är medvetna om hur betydelser av genus påverkar såväl medarbetares villkor för utveckling och karriär som organisationers möjlighet att möta samhälleliga utmaningar och möjligheter. En modell för lärande och utveckling mot ett genusmedvetet ledarskap presenteras. Före kurstillfället läs nedanstående texter: Andersson, S. & Amundsdotter, E. (2012) Developing Innovative Organisations. Using Action orientated Gender Research. In Andersson, S., Berglund, K., Gunnarsson, E. & Sundin, E. (Eds.) Promoting innovation. Policies, Practices and Procedures. Stockholm: Vinnova. (Page )

9 Finns att hämta på följande länk. Crevani, L., Lindgren, M. & Packendorff, J. (2010). Leadership, not leaders: On the study of leadership as practices and interactions. Scandinavian Journal of Management, 26(1) (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Reynolds, M. (1998). Reflection and Critical Reflection in Management Learning. Management Learning. Vol 29 (2): Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Kurstillfälle 7: Individuellt och kollektivt lärande OBS Torsdag!!! Jon Ohlsson Vid det här tillfället går vi igenom kollektiva lärprocesser, med fokus på så kallat teamlärande och organisatoriskt lärande. Teamlärande har stark betoning på kommunikationens och samspelets betydelse för medarbetares möjligheter att lära och utveckla kompetens. Vi behandlar vid detta tillfälle följande texter: Cauwelier, P., Ribiere, V M., Bennet, A Team psychological safety and team learning: a cultural perspective. The Learning Organization, Vol. 23, No 6, pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Knapp, R Collective (Team) learning process models: a conceptual review. Human Resource Development Review, Vol 9, No 3, pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Ohlsson, J Team Learning: Collective Reflection Processes in Teacher Teams. Journal of Workplace Learning, Vol. 25 No. 5, pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Kurstillfälle 8. Lärande organisation Jon Ohlsson Vid det här tillfället arbetar vid med det som kallas den lärande organisationen. Idén om det finns lärande organisationer växte fram lavinartat i managementkretsar och organisationsforskning från och med 1990-talet. Idag finns många olika grenar inom detta område, och många olika försök har gjorts att gestalta och få grepp om den lärande organisationen. Till detta tillfälle läser du: Belle, S Organizational learning? Look again. The learning organization, Vol 23, No 5, pp (Finns att ladda ner från su.su.se/bibliotek) Granberg och Ohlsson, Från lärandets loopar till lärande organisationer. (3 uppl.) Lund: Studentlitteratur. Kurstillfälle 9. Att leda lärande organisationer

10 Jon Ohlsson Vid detta tillfälle går vi in på frågor om att leda en lärande organisation. Vilka pedagogiska och praktiska frågor och utmaningar reser sig när det gäller ledarskap och lärande? Läs följande texter till detta tillfälle: Ohlsson, J. (2014),"Pedagogic challenges in the learning organization", The Learning Organization, Vol. 21 Iss 3 pp (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Senge, P., Hamilton, H., Kania, J The Dawn of System Leadership. Stanford Social Innovation Review, Winter (Finns att ladda ner från su.se/bibliotek) Kurstillfälle 10 Slutseminarium och diskussion om konkreta fall att analysera 27 maj kl , hörsal F12 Jon Ohlsson & Camilla Thunborg Vid detta tillfälle kommer ni att få presentera och diskutera konkreta fall att analysera i era slutexaminationer. Slutligen. hoppas vi att vi får en riktigt trevlig kurs tillsammans!!!! Camilla, Eva, Jon, Pär & Susanne

Organisationspedagogik lärande och ledarskap, PEA403, Vt 2019.

Organisationspedagogik lärande och ledarskap, PEA403, Vt 2019. Jon Ohlsson 08-16 31 47, 2019-01-25 jon.ohlsson@edu.su.se Camilla Thunborg, 08-16 39 29, camilla.thunborg@edu.su.se Studiehandledning Organisationspedagogik lärande och ledarskap, PEA403, Vt 2019. Välkommen

Läs mer

Organisationspedagogik lärande och ledarskap, 7,5 Hp, vt 2015.

Organisationspedagogik lärande och ledarskap, 7,5 Hp, vt 2015. Camilla Thunborg, 08-16 39 29 2015-01-20 Studiehandledning Organisationspedagogik lärande och ledarskap, 7,5 Hp, vt 2015. Jon Ohlsson & Camilla Thunborg Denna kurs läses som obligatorisk kurs inom masterprogrammet

Läs mer

Organisationspedagogik En introduktion, SOD100 1p20, 1p21.

Organisationspedagogik En introduktion, SOD100 1p20, 1p21. Studiehandledning Organisationspedagogik En introduktion, SOD100 1p20, 1p21. Kursen organisationspedagogik - en introduktion, är en kurs som vänder sig till dig som läser på PAO och är den första kursen

Läs mer

Organisationspedagogik en introduktion!

Organisationspedagogik en introduktion! Organisationspedagogik en introduktion! Studiehandledning Kursen organisationspedagogik - en introduktion, är en kurs som vänder sig till dig som läser på PAO och är den första kursen som du läser i ämnet

Läs mer

Organisationspedagogik en introduktion, SOD100 1p20, 1p21.

Organisationspedagogik en introduktion, SOD100 1p20, 1p21. Studiehandledning Organisationspedagogik en introduktion, SOD100 1p20, 1p21. Kursen organisationspedagogik - en introduktion, är en kurs som vänder sig till dig som läser på PAO och är den första kursen

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1. 2012-11-26 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2013 Kurskod Peg210 / PEG200 / PEA251 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Socialisation och utveckling, 7,5 hp

Socialisation och utveckling, 7,5 hp 1(6) 2010-06-14 Studiehandledning för delkursen Socialisation och utveckling, 7,5 hp Socialisation and development, 7,5 ECTS credits Ht 2010 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@ped.su.se Kursens syfte

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS

Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS 1(5) 2012-06-14 Studiehandledning för kursen Organisation och förändring, 7,5 hp Organisation and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2012 Lärare: Thomas Backlund & Pär Larsson Under denna kurs kommer du att

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp)

Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp) 1(5) 2013-12-23 Studiehandledning Inkludering och exkludering inom områdena vård och hälsa (7,5 hp) Inclusion and exclusion in health and healthcare (7.5 ECTS) Vårterminen 2014 Kursansvarig: Robert Ohlsson

Läs mer

Organisationspedagogik en introduktion! Studiehandledning

Organisationspedagogik en introduktion! Studiehandledning Organisationspedagogik en introduktion! Studiehandledning Kursen organisationspedagogik - en introduktion, är en kurs som vänder sig till dig som läser på PAO och är den första kursen som du läser i ämnet

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp Education MA, On-line learning Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng PE021A Pedagogik Avancerad

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2015-12-14 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2016. Kurskod PEG 200, PEG 210 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING! I denna kursbeskrivning

Läs mer

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl

Studiehandledning. Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl 1(5) Studiehandledning Utbildning och arbetsmarknad i förändring, 7, 5 hp VT 2015 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursen behandlar utbildningsväsendets och utbildningspolitikens

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 16 januari 2017 20 mars 2017 170105 17:00 170110 17:00 Viktiga datum

Läs mer

Sociologiska institutionen Stockholms Universitet VT19 Senast uppdaterad:

Sociologiska institutionen Stockholms Universitet VT19 Senast uppdaterad: Sociologiska institutionen Stockholms Universitet VT19 Senast uppdaterad: 2019.01.15 Anvisningar till delkursen ORGANISATIONSTEORI (7,5 hp) inom programmen sociologi PAO II, Sociologi A&A II, Nationalekonomi

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 Kursansvarig: Max Scheja, Docent och universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Läs mer

Socialisation och utveckling, 7,5 hp

Socialisation och utveckling, 7,5 hp 2010-12-02 Studiehandledning för delkursen Socialisation och utveckling, 7,5 hp Socialisation and development, 7,5 ECTS credits Vt 2011 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@ped.su.se. Kursassistent: Diana

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-12-16 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2014. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEG 270, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp Psychology Ba (C), Work- and organizational psychology with bachelor thesis,

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Ekonomisk sociologi 6 hp.

Ekonomisk sociologi 6 hp. 1 Sociologiska institutionen Ekonomisk sociologi 6 hp. Kursbeskrivning VT 2016 Den här specialkursen ger en introduktion till ämnet ekonomisk sociologi. Kursen syftar till att ge en översikt av hur sociologiska

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2013 Kursansvarig:, Professor i högskolepedagogik vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet (max.scheja@edu.su.se)

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408

Studiehandledning. Leda förändringsarbete (7,5 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Kurskod: PEA408 2017-09-29 Studiehandledning Leda förändringsarbete (7,5 hp) Kurskod: PEA408 Höst 2017 Kursansvarig: Katarina Sipos Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress: Telefon:

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att ge studenten fördjupade kunskaper inom områdena organisation och ledarskap. Efter avslutad kurs skall studenten kunna: Kunskap och förståelse 1. förklara och

Läs mer

HR-arbete i teori och praktik

HR-arbete i teori och praktik Kursplan Uttagen: 2017-06-22 HR-arbete i teori och praktik Human Resource Management in Theory and Practice 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2PE143 Inrättad: 2016-05-19 Inrättad av: Prefekten Reviderad: 2017-06-19

Läs mer

Anvisningar och schema till ORGANISATIONSPSYKOLOGI. 7,5 hp

Anvisningar och schema till ORGANISATIONSPSYKOLOGI. 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologi II Psykologiska institutionen HT 2013 Anvisningar och schema till ORGANISATIONSPSYKOLOGI 7,5 hp Momentansvarig: Lena Låstad Innehåll Kursens syfte är att ge en teoretisk

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 2 september 2013 22 november 2013 Innehållsförteckning KURSANVISNINGAR...

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 20 januari 2015 20 mars 2015 Viktiga datum 150105 17:00 Undertecknad

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

KURSPLAN. Att studera pedagogiska miljöer med hjälp av sociokulturell teoribildning. Socio-cultural theory and the study of educational practices

KURSPLAN. Att studera pedagogiska miljöer med hjälp av sociokulturell teoribildning. Socio-cultural theory and the study of educational practices UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen 901 87 Umeå KURSPLAN Att studera pedagogiska miljöer med hjälp av sociokulturell teoribildning Socio-cultural theory and the study of educational practices Forskarutbildningen:

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ORG102. Organisations- och vetenskapsteori, Nät, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod ORG102. Organisations- och vetenskapsteori, Nät, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits KURSPLAN Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300 Organisation och ledarskap, 7.5 högskolepoäng Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits Fastställandedatum 2007-01-18 Utbildningsnivå

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

Socialt arbete AV, Ungdom, identitet, sociala problem och möjligheter till förändring, 7,5 hp

Socialt arbete AV, Ungdom, identitet, sociala problem och möjligheter till förändring, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Socialt arbete AV, Ungdom, identitet, sociala problem och möjligheter till förändring, 7,5 hp Social Work MA, Youth, Identity, Social Problems and Possibilities for Change, 7,5 Credits

Läs mer

Studiehandledning Pedagogiskt ledarskap, 7,5 hp

Studiehandledning Pedagogiskt ledarskap, 7,5 hp Sida 1 av (12) Studiehandledning Pedagogiskt ledarskap, 7,5 hp Vårterminen 2017 Kurskod PEG 220 och 210 Sida 2 av (12) Innehåll Kursens syfte... 3 Förväntat studieresultat... 3 Kursadministration och organisation...

Läs mer

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22 1(11) 2014-02-12 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 hp.), Sociologi I, VT15 Momentansvarig lärare (nås lättast via epost): Elias le Grand, rum B994,

Läs mer

Anvisningar och schema till ORGANISATIONSPSYKOLOGI. 7,5 hp

Anvisningar och schema till ORGANISATIONSPSYKOLOGI. 7,5 hp TOCKHOLM UNIVERITET Psykologi II Psykologiska institutionen HT 2012 Anvisningar och schema till ORGANIATIONPYKOLOGI 7,5 hp Momentansvarig: Annika Innehåll Kursens syfte är att ge en teoretisk grund inom

Läs mer

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 21/1 21/2

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 21/1 21/2 Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) VT 2013 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp

Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp Rehabilitation Science BA (A), Rehabilitation Science A, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik

Studiehandledning. Pedagogikens idéhistoria. Höstterminen (6) Institutionen för pedagogik och didaktik 1(6) Studiehandledning Pedagogikens idéhistoria Höstterminen 2018 Bilden tagen av Picography, licens under Creative commons Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen

Läs mer

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik 1(5) Studiehandledning Pedagogikens utopier Vårterminen 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen Pedagogikens utopier, (7,5 hp). Den ingår som valbar kurs i masterprogrammet

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå.

UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. 1 (11) Datum 20151217 Institutionen för pedagogik och didaktik Vt 2016 Studiehandledning UC435F Coachande samtal: Karriärutveckling och vägledning I, 7,5 hp, avancerad nivå. Coaching Conversations: Career

Läs mer

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp Psychology Ba (C), Work- and organizational psychology with bachelor thesis,

Läs mer

Sociologiska institutionen Stockholms Universitet HT18 Senast uppdaterad:

Sociologiska institutionen Stockholms Universitet HT18 Senast uppdaterad: Sociologiska institutionen Stockholms Universitet HT18 Senast uppdaterad: 2018.06.28 Anvisningar till delkursen ORGANISATIONSTEORI (7,5 hp) inom programmen sociologi PAO II, Sociologi A&A II, Nationalekonomi

Läs mer

Ledarskapets förutsättningar Del 1

Ledarskapets förutsättningar Del 1 Ledarskapets förutsättningar Del 1 Kursens innehåll Många chefer befinner sig idag i ett sammanhang som karaktäriseras av hög komplexitet och med omfattande styrning. De organisatoriska villkoren utgör

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp) 1(1) Sociologiska institutionen Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN (Sociological Analysis, Sociology III, 7,5 hp) Del II: Kvalitativ del (3 hp) Höstterminen 2010 BESKRIVNING AV KURSEN Detta delmoment

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Anvisningar till kursen. Föränderlighet och förändringsprocesser i organisationer (7,5 hp) Ändrad: 2012-09-25

Anvisningar till kursen. Föränderlighet och förändringsprocesser i organisationer (7,5 hp) Ändrad: 2012-09-25 Anvisningar till kursen Föränderlighet och förändringsprocesser i organisationer (7,5 hp) Ändrad: 2012-09-25 Masterprogrammet HT 2012 Innehållsförteckning KURSENS UPPLÄGGNING... 3 FÖRVÄNTADE STUDIERESULTAT...

Läs mer

Social media: From social identity to human becoming

Social media: From social identity to human becoming Sociala Medier: Från social identitet till människa i tillblivelse HT- 2012, 7,5 hp Social media: From social identity to human becoming 7.5 ECTS credits Inledning Kursen Sociala Medier från social identitet

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2016-06-13 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2016. Kurskod PEG 200, PEG 210 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING! I denna kursbeskrivning

Läs mer

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå.

Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Kurskod: PEA409 Vårterminen 2018 20171215 Vt 2018 Studiehandledning Karriärvägledningens pedagogiska praktik, 15 hp, avancerad nivå. Pedagogical Practice of Career Counselling, 15 ECTS, advanced level.

Läs mer

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp Education MA, On-line learning Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng PE021A Pedagogik Avancerad

Läs mer

Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson.

Studiehandledning. Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson. 1(5) Institutionen för pedagogik och didaktik 2011-08-11 Studiehandledning Pedagogisk introduktionskurs 15 hp Introductory course in Education 15 ECTS Ht-11 Kursansvarig Gunilla Petersson Kursens syfte

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2015. Medicinska fakulteten ATPB15, Arbetsterapi: Teori, modeller och metoder, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Theory, Models and Methods, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, HT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursens innehåll Personlighetspsykologikursen behandlar ett

Läs mer

Socialt arbete AV, Globalisering och internationellt socialt arbete, 15 hp

Socialt arbete AV, Globalisering och internationellt socialt arbete, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Socialt arbete AV, Globalisering och internationellt socialt arbete, 15 hp Social Work Ma, Globalization and International Social Work, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Socialt arbete AV, Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring, 7,5 hp

Socialt arbete AV, Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Socialt arbete AV, Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring, 7,5 hp Social Work Ma, Social work with families and children, theoretical

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT Innehåll. 2. Lärandemål

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT Innehåll. 2. Lärandemål STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT14 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en introduktion till sociologisk

Läs mer

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22 2014-02-05 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 14 vecka 13-22

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Höstterminen 2016 Kursansvarig: ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratör: emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

10 november 13 januari 2011

10 november 13 januari 2011 STOCKHOLMS UNIVERSITET Masterprogrammet Psykologiska institutionen Höstterminen 2010 Delkurs 7,5hp Anvisningar till kursen (smärre ändringar kan ske) Interpersonella processer ur ett anknytningsperspektiv

Läs mer

Kursplan. Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng. Human Resource Management and Development, 20 points. Kursen läses som fristående kurs.

Kursplan. Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng. Human Resource Management and Development, 20 points. Kursen läses som fristående kurs. Kursplan Institutionen för samhällsvetenskap Kurskod SOB592 Dnr 1999:58 Beslutsdatum 1999-05-27 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Personal- och kompetensutveckling, 20 poäng Human Resource Management

Läs mer

Institutionen för ingenjörsvetenskap Kurskod ABL100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ingenjörsvetenskap Kurskod ABL100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs ska studenten visa Kunskap och förståelse om ledarskapets betydelse för att främja utveckling på individ-, grupp- och organisationsnivå kopplat till det moderna

Läs mer

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma)

SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) 1 SOCIOLOGISK TEORI (7,5 hp), Sociologi III Kursinformation VT 2017 (Mindre ändringar kan förekomma) Kursen utgör en fortsättning fördjupning av vissa områden inom modern sociologisk teori som fortfarande

Läs mer

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap 5 hp (HT2015) STUDIEANVISNING Litteraturlista

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap 5 hp (HT2015) STUDIEANVISNING Litteraturlista XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap 5 hp (HT2015) STUDIEANVISNING Litteraturlista Kursens syfte och mål I kursen introduceras ett perspektiv på organisation och ledningsarbete som bygger

Läs mer

Sociologi GR (C), 30 hp

Sociologi GR (C), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (C), 30 hp Sociology Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO048G Sociologi Grundnivå (C) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Sociologiska institutionen Stockholms Universitet HT17 Senast uppdaterad:

Sociologiska institutionen Stockholms Universitet HT17 Senast uppdaterad: Sociologiska institutionen Stockholms Universitet HT17 Senast uppdaterad: 2017-06-26 Anvisningar till delkursen ORGANISATIONSTEORI (7,5 hp) inom programmen sociologi PAO II, Sociologi A&A II, Nationalekonomi

Läs mer

Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009.

Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009. Stockholms universitet Tolk- och översättarinstitutet Riktlinjer för kursen Översättningsvetenskaplig teori och metod I, 15 hp, AN. Höstterminen 2009. Kursens mål och innehåll Kursen har följande lärandemål

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete Social Work 6: Advancement in research methodology and independent project Kurskod: SUARB6 Gäller

Läs mer

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap BAS kurs 5 hp (VT2016) STUDIEANVISNING Litteraturlista

XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap BAS kurs 5 hp (VT2016) STUDIEANVISNING Litteraturlista XX1601, Organisatoriska förutsättningar för chefskap BAS kurs 5 hp (VT2016) STUDIEANVISNING Litteraturlista Kursens syfte och mål I kursen introduceras ett perspektiv på organisation och ledningsarbete

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen 2011-12-13 Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT12 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en introduktion

Läs mer

SPORT MANAGEMENT I, 30 HÖGSKOLEPOÄNG SPORT MANAGEMENT I, 30 CREDITS

SPORT MANAGEMENT I, 30 HÖGSKOLEPOÄNG SPORT MANAGEMENT I, 30 CREDITS 1 (6) SPORT MANAGEMENT I, 30 HÖGSKOLEPOÄNG SPORT MANAGEMENT I, 30 CREDITS Basdata Kursen ingår i ämnesstudier och är en obligatorisk kurs inom Sport Managementprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2017-11-24 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Vårterminen 2018 Kurskod PEG 220, PEG 210 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING! I denna kursbeskrivning

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål /

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål / 1 2010-12-06/2011-01-24 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT11 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1 UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng Master Program in Educational Work 60 credits 1 Fastställd i Områdesnämnden 2015-XX-XX Gäller fr.o.m. HT 2015 1. PROGRAMMETS MÅL 1.1.

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.) Sociologi I, VT09 Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en översikt av och förståelse

Läs mer

Anvisningar till kursen. Föränderlighet och förändringsprocesser i organisationer (7,5 hp)

Anvisningar till kursen. Föränderlighet och förändringsprocesser i organisationer (7,5 hp) Anvisningar till kursen Föränderlighet och förändringsprocesser i organisationer (7,5 hp) Masterprogrammet HT 2010 Kursens uppläggning Organisationsförändringar är ett ständigt aktuellt fenomen i arbetslivet.

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska erhålla grundläggande kunskaper om Reggio Emilias pedagogiska grundsyn och utveckla en kompetens att tillämpa delar av denna pedagogiska grundsyn

Läs mer

Kursbeskrivning. Institutionen för folkhälsovetenskap. Kursnamn: Sociala faktorer och hälsa Högskolepoäng: 7.5 hp

Kursbeskrivning. Institutionen för folkhälsovetenskap. Kursnamn: Sociala faktorer och hälsa Högskolepoäng: 7.5 hp 1(5) Kursbeskrivning Kursnamn: Sociala faktorer och hälsa Högskolepoäng: 7.5 hp Kursens innehåll Kursen syftar till att ge studenten en grundläggande översikt kring sociala faktorers betydelse för hälsa.

Läs mer