MODELL: KOMPETENSUTVECKLING FÖR VUXENSTUDERANDE MED HJÄLP AV IKT. HANDLEDNING ÖVER NÄTET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MODELL: KOMPETENSUTVECKLING FÖR VUXENSTUDERANDE MED HJÄLP AV IKT. HANDLEDNING ÖVER NÄTET"

Transkript

1 MODELL: KOMPETENSUTVECKLING FÖR VUXENSTUDERANDE MED HJÄLP AV IKT. HANDLEDNING ÖVER NÄTET Eeva Dahlberg Novia, Formgivning, Åbo 2014

2 METODEN; HANDLEDNING ÖVER NÄTET Beskrivning av metoden för nätundervisning, personlig handledning och kommunikation över internet Målsättning: att arrangera till 100 % nätbaserade kurser med föreläsningar och övningar inom visuell kommunikation - utan att deltagarna behöver satsa på dyr programvara - så att deltagare i alla åldrar känner sig trygga och säkra med studier i nätmiljö - och att alla deltagare blir sedda under kursen - att läraren och studeranden kan lätt kommunicera med varandra = att utveckla den virtuella handledningen att utveckla och skräddarsy nya, flexibla kompetenshöjande studiehelheter för vuxna att erbjuda nya tekniska lösningar till vuxenutbildning att ansvara för pilotgenomförande av utbildningar Pilotkurserna för Företagets visuella identitet och visuell kommunikation; del 1. Typografi, del 2. Bilder och del 3. Layout har förverkligats på nätet. Som kursutrymme på nätet har AdobeConnect resursen utnyttjats på connect.vasa.abo.fi. Handledningsmetoder har testats och utvecklats.

3 Modell för genomförandet av en kurs med tyngdpunkt i den virtuella handledningen: Bild 1. Kursmiljön på connect.vasa.abo.fi, programvara AdobeConnect. Kursrsmiljön Jag har använt programmet AdobeConnect som kursens mötesplats där kommunikationen, föreläsningar och handledning har försiggått. Denna miljö har varit en förutsättning för att kursdetagarna och föreläseren har kunnat träffas över Internet. Alla hade tillgång till mikrofon och hörlurar samt internetanslutning. Kursuppgifterna har kursdeltagarna kunnat göra med den programvaran de har haft tillgång till hemma eller på sin arbetsplats eller högskola. Hur går man till väga när man skall starta en distanskurs i AdobeConnect? Föreläsaren/mötesvärden (host) skall ha rätt till att använda programmet och skapa olika kursrum för sina kurser. Man öppnar ett kursutrymme speciellt för en kurs, m.a.o. hade jag i detta projekt tre olika mötesrum med unika nätadresser för mina tre kurser.

4 Hur kommer man in i ett mötesrum? Ovana kursdeltagare skall få information och anvisningar på förhand om hur tekniken fungerar. Man skall reservera ca 30 minuter i början av den första och den andra kurssessionen för tekniken och kontroll för att få allt att fungera och alla med via bild och ljud. Att kursdeltagare skall känna sig trygga i den nya utbildningsmiljön är nyckel till pedagogisk framgång och gott inlärnings-resultat. Roller i mötesrummet för AdobeConnect som host (värd eller värdinna) och presenter (presentatör) har jag använt för att garantera tillräckliga användarrättigheter för alla deltagare i rummet. Bild 2. En automatisk e-postkallelse till kursen och nätträffen; sammankallaren kan förstås skriva in mera text i e-brevet.

5 Man skall välkomna alla deltagare personligen in till mötesrummet både i Chat-poden (-rutan/- kapseln) med text ss. Hej Ida! och via ljud med välkomsthälsning Hej Ida och Joni, välkomna med. Hör ni mig? Bild 3. Chat-pod (-ruta/-kapsel) och deltagarlista för kursmötet. Man skall också ha en Notes-pod (-ruta/-kapsel) för informationstext om vad man bör göra om man inte få bilden och/eller ljudet att fungera i mötesrummet. Bild 4. Notes-pod (-ruta/-kapsel) med informationstext för kursstarten.

6 Det är viktigt att alla kan skriva sina kommentarer och att de hörs och ses under hela föreläsningspasset och handledningen. Kursdeltagarna skall också ha möjlighet att kommunicera med varandra skriftligt via Chat- eller Notes- rutan eller via mikrofon och hörlurar. Föreläsningen börjar när alla är på plats och tekniken fungerar hos alla. Det krävs ett visst tålamod av deltagarna i början av en träff. I AdobeConnect programmet har jag visat mina kompendier och bilder som pdf- och jpg-filer för mötes- eller kursdeltagare i Share-ruta. Man kan dela sin skärmbild, sitt dokument och/eller en rittavla med deltagarna. Bild 5. Share-pod (dela-ruta/-kapsel). Förberedelser för en föreläsningssession är mycket viktiga. Man skall ha tillräckligt med material för att visas som pdf-filer i Share Document (dela dokument) -rutan. I Share Document rutan kan också filer i följande format visas: JPG (bilder), PNG (bilder), SWF (Flash Movie), PPT (PowerPoint), PPTX (PowerPoint), FEV (Flash video), MP3 (audio), MP4 (video), F4V (Flash video) och ZIP (komprimerad arkivfil).

7 Man skall vara tydlig i sin kommunikation och låta deltagarna ställa frågor skriftligt i Chat-rutan eller muntligt. Man kan också öppna en Notes-ruta för kollaborativt skrivande av kursdokument, gemensamma anteckningar och diskussioner. På Share Whiteboard (dela whiteboardtavla) -rutan kan man enskilt teckna och måla bilder samt kollaborativt skapa bilder samt editera dem. Om föreläsaren eller kursdeltagare vill visa någon internetsida eller annat material från sin skärm går det via Share My Screen (dela min skärm) -rutan. Hela tiden kan man också diskutera skriftligt i Chatrutan och muntligt via mikrofoner. Bild 6. Notes-ruta/-kapsel för diskussion. Vid avslutning av en session skall man se till att alla aktuella frågor är besvarade och att alla är nöjda när de lämnar kursrummet. Kontrollera också att alla har förstått den nya uppgiften som skall göras till följande träff/handledningstillfälle. Uppgifterna skall vara autentiska, relevanta och aktuella. Kom också överens om hur kursuppgifterna skall lämnas in (e-post, molntjänst ss. Dropbox eller Sprend eller sociala medier eller...) Det är viktigt att säga hej då! åt alla. Läraren/handledaren (host) lämnar rummet sist. Det finns alltid någon som vill ställa ännu den sista, privata frågan innan de lämnar rummet. Jag har denna gång medvetet inte använt AdobeConnect-resursen för bandning av kursmöten, föreläsningar, diskussioner och handledning för att jag ville ordna unika kurstillfällen för deltagarna utan att de behövde vara oroliga för dokumentering av allt som sägs. Att skapa återanvändbara inlärningsobjekt (reusable learning objects) videon är enligt mitt tycke en annan pedagogisk fråga och förutsätter ett annat sätt att förbereda och genomföra nätkurser.

8 Mellan föreläsningstillfällena är läraren skyldig att kommunicera med kursdeltagare på något gemensamt överenskommet sätt (e-post, telefon, sociala medier). Det ger djup och kvalitet i handledningen, och man blir bättre bekant med sina studerande. Studerande kan också, om de så vill, vara i kontakt med varandra på olika sätt mellan kursträffarna. Det är mycket viktigt att reservera tid för lärarens muntliga utvärdering av kursuppgifter och feedback åt studeranden i början av varje föreläsning. Gruppen skall också kunna kommentera varandras arbeten. Meningsfulla (autentiska, relevanta, aktuella) uppgifter gör att studier blir intressanta och att inlärningsresultat blir bra. Avslutning av kursen. Tydlighet i kommunikationen är viktig; deltagarna skall få veta hur de har klarat sig och om de får kursen godkänd samt hur de kan anhålla om kursintyg o.s.v. Kursdeltagarna kan/skall utvärdera kurshelheten i textform inne i AdobeConnect-programmet i Chat- eller Notesruta eller skicka sin utvärdering skilt via e-post eller om de så önskar också per brev. Studerande fick själv fritt välja programvara de använde för kursuppgifter; egna program, gratis nättjänster ss. ilmaisohjelmat.fi eller sina arbetsplatsers program. Vi har inte använt Novias inlärningsplattform Moodle för att jag ville testa hur man klarar sig utan en formell plattform med inskrivning av studeranden. Vitsorden är införda i Novias studieregister WinhaPro och därmed har studeranden högskolans matrikelnummer och kan få ett studieintyg. Bild 7. Exempel på en Notes-ruta/-kapsel som litteraturlista.

9 Med detta arbete tycker jag att vi har nått de mål som ställdes för oss i början av projektet. De skräddarsydda pilotkurserna har genomförts som 100 % nätbaserade kurser med trygga, säkra och tillgängliga kursrum på nätet. Med tanke på kursdeltagarnas feedback på kurserna och kursmetoden anser jag att vi kan vara nöjda med resultatet. Kurserna lyckades p.g.a. att kursinnehållet intresserade deltagarna och de hade behov av att lära sig visuell kommunikation. Deltagarantalet var lämplig för dagens teknik (=ljud- och bildöverföring) och tekniken upplevdes mänsklig och logisk utan några skrämmande funktioner och påklistrade lösningar. Tekniken skall betjäna, inte styra arbetet. En heterogen åldersgrupp bidrog till livliga diskussioner och intressanta frågeställningar om själva studieämnet. Kontaktundervisning skulle inte ha gett mervärde. På det här sättet var man mera fokuserad på ämnet och enligt mitt tycke blev kommunikationen rakare, sakligare och ärligare mellan kursdeltagarna och läraren och kursdeltagare sinsemellan. Den fortsatta utvecklingsutmaningen är att testa internet-tillämpningar för kollaborativt arbete och presentationstekniker där studerande också kan publicera sina kursarbeten på internet. Man skall komma ihåg att studeranden oberoende av kursmetoden vill bli sedda och vill få feedback för sina prestationer. Muntlig feedback, också via nätet genom ljud och bild, är alltid bäst eftersom den som ger och den som tar emot feedback då kan föra en dialog. Man får möjlighet att förtydliga eller ge exempel om något är oklart. Bild 8. (Nät)pedagogisk kommunikation.

10 Lärarens erfarenheter efter pilotkursernas genomförande: Arbetssättet kräver mycket förberedande arbete både innehålls- och strukturmässigt. Man skall vara mycket tydlig i sin kommunikation och sitt uttryck. Nätföreläsningen skall vara välplanerad med färdiga bilder och kompendier som studeranden också får som studiematerial. Man skall vara aktiv och svara snabbt när kursdeltagarna har frågor under kursperioden. Feedback på studieprestationer är mycket viktigt. Deltagarna kunde planera och förverkliga riktigt fina produkter för sina arbetsplatser och studier. Förutsättningar för att lyckas är studerandens egna, för dem bekanta, IKT-miljöer hemma eller på arbetsplatsen. Arbetssättet med nätundervisning med hjälp av nätmötesprogram fungerar mycket bra för föreläsning för, kommunikation med och handledning av studerande. Studerande är motiverade, effektiva och nöjda när de inte behöver resa långa vägar till närstudietillfällen och när de får studera hemifrån. Ekologiskt fotavtryck blir positivt.

11 Kommentarer från kursdeltagare: Online kurs är jättebra, med bra förberedelser och bra nätuppkoppling så är det bara bäst! Jag har inte gått någon online kurs förr men tycker det fungerat riktigt bra. Kommunikationen har varit utmärkt. Det här är ett jättesmart sätt att hålla lektioner på. Fint att kunna delta i en intressant kurs hemifrån eller från arbetsplatsen Tekniken fungerade och var inte så skrämmande som man hade väntat sig.

12 KONTAKT Innovativa lärmiljöer Elin Näse, projektledare Tel

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera.

Introduktion till Adobe Acrobat Connect. I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Introduktion till Adobe Acrobat Connect I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Connect samt användning av headset och webbkamera. Innehåll Hur startar jag ett möte i Adobe Connect?... 3 Hur är ett

Läs mer

E- möten Snabbguide till Adobe Connect

E- möten Snabbguide till Adobe Connect E- möten Snabbguide till Adobe Connect Rekommenderade användningsområden: - E- möten - Handledning - Grupparbete - Seminarier Nätbaserad Utbildning 0500 44 81 30 helpdesk.distans@his.se Adobe Connect Högskolan

Läs mer

För en helt ny användare går det snabbare än tidigare att lära sig de funktioner som finns.

För en helt ny användare går det snabbare än tidigare att lära sig de funktioner som finns. Hej I denna guide kan du hitta de flesta förändringar som finns i den nya versionen av Adobe Connect. Den är främst riktad till er som jobbat med Connect i den tidigare versionen. Dock ger övergångsguiden

Läs mer

Vid frågor kontakta oss på support@du.se eller ring oss på 023 77 87 87.

Vid frågor kontakta oss på support@du.se eller ring oss på 023 77 87 87. Hej! I denna guide kan du hitta de flesta förändringar som finns i den nya versionen (version 8) av Adobe Connect (hädanefter kallad Connect). Den är främst riktad till er som jobbat med Connect i den

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

Redovisa i e-möten via Adobe Connect

Redovisa i e-möten via Adobe Connect Guide för studenter Eva Pärt-Enander, Uppsala Learning Lab, 2011-09-01 Redovisa i e-möten via Adobe Connect Detta dokument är till dig som är student i en kurs där man behöver redovisa uppgifter i e- möten

Läs mer

Att mötas i Adobe Connect Pro

Att mötas i Adobe Connect Pro I den här handledningen skall vi kort titta på grunderna kring mötesrummets gränssnitt, deltagarnas roller samt hur ni kan dela dokument och annat med varandra. För att starta mötet, klickar du och dina

Läs mer

Studentguide Adobe Connect Pro

Studentguide Adobe Connect Pro Studentguide Adobe Connect Pro 2009-11-10 Inloggning För att vara med i ett möte behöver du inte installera någon programvara utan allt som behövs på din dator är Adobe Flash Player. Det programmet finns

Läs mer

Användarguide för Adobe Connect, avancerade funktioner

Användarguide för Adobe Connect, avancerade funktioner Användarguide för Adobe Connect, avancerade funktioner 1 Back- End... 2 Två olika vyer över mötesrum... 2 Skapa nytt mötesrum... 3 Ändra rummets inställningar... 4 Uppladdat material... 4 Inspelningar...

Läs mer

WEBBDIST13: Formgivning och layout, 7,5 hp V14 (31EFO1)

WEBBDIST13: Formgivning och layout, 7,5 hp V14 (31EFO1) Kursrapport för: WEBBDIST13: Formgivning och layout, 7,5 hp V14 (31EFO1) Kursansvarigas namn: Jan Buse & Daniel Birgersson Antal registrerade studenter: 37 st. Antal godkända studenter på hela kursen vid

Läs mer

Deltagarpresentationer och handledning via desktopvideokonferens ConnectPro erfarenheter från nätkursen "Akademiska studiefärdigheter"

Deltagarpresentationer och handledning via desktopvideokonferens ConnectPro erfarenheter från nätkursen Akademiska studiefärdigheter Deltagarpresentationer och handledning via desktopvideokonferens ConnectPro - erfarenheter från nätkursen "Akademiska studiefärdigheter" Minikonferensen om kursutveckling 4 maj 2007 Tove Forslund tove.forslund@abo.fi,

Läs mer

Fortsättningskurs i Adobe Connect

Fortsättningskurs i Adobe Connect 1 Fortsättningskurs i Adobe Connect 30.1.2015 Back- End... 2 Två olika vyer över mötesrum... 2 Skapa nytt mötesrum... 3 Ändra rummets inställningar... 4 Uppladdat material... 4 Inspelningar... 5 Redigera

Läs mer

Uppdragsgivare. Behov

Uppdragsgivare. Behov Uppdragsgivare Vi har fått i uppdrag av ett utbildningsföretag att utveckla ett program för att lärare på bästa sätt ska kunna undervisa och utbilda gymnasieelever i presentationsteknik. Utbildningsföretaget

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 Lärandestödet/Forslund, 6.11.2017 1. ANVÄNDARNAMN OCH LÖSENORD TILL ADOBE CONNECT VID ÅA... 2 2. OLIKA ROLLER... 2 3. ATT SKAPA ETT NYTT MÖTESRUM... 2 4. ATT INREDA DITT

Läs mer

Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695

Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695 Frisk & fri Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695 2. Projektets syfte Syftet är att utveckla ett material som dels ger djupare kunskaper i ämnet än vad

Läs mer

Logga in som gäst eller värd

Logga in som gäst eller värd Logga in som gäst eller värd Logga in i mötesrummet Om du inte gjort några extra inställningar väljer alla deltagare själv namn. Detta gör att du kan delta anonymt. Det som du skriver in när du loggar

Läs mer

Adobe Connect Pro. Innehåll. Introduktion

Adobe Connect Pro. Innehåll. Introduktion Adobe Connect Pro Adobe Connect Pro (ACP) är en webbaserad lösning för resfria möten eller distansundervisning. Denna guide avser stödja dig i användning av ACP i IKT-studions lokaler. Innehåll Introduktion...

Läs mer

emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet www.wezupport.se

emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet www.wezupport.se emöten & elärande Studentguide Adobe Acrobat Connect Pro Meeting För Mittuniversitetet 2 Innehåll 1. Viktig information... 3 2. Utrustning... 3 2.1. Dator... 3 2.2. Internet... 3 2.3. Krav för bra ljud...

Läs mer

Request For Information, LearnConnection

Request For Information, LearnConnection Dokumentet är ställt till: Högskolan i Gävle Att: Mats Brenner Stockholm 23 September 2003 Request For Information, LearnConnection Open Training Sweden AB (OT) har nöjet att för Högskolan i Gävle (HiG)

Läs mer

Kursutvärdering 1ME105 ht12

Kursutvärdering 1ME105 ht12 Kursutvärdering 1ME105 ht12 13 svar från ca 33 aktiva studenter, vilket gör att de bör tolkas med försiktighet. Beklagar den hemska formateringen på dokumentet! INFORMATION OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 INFORMATION

Läs mer

E-MÖTESVERKTYG ADMINISTRERA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE

E-MÖTESVERKTYG ADMINISTRERA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE E-MÖTESVERKTYG ADMINISTRERA ETT RUM I ADOBE CONNECT FÖR LÄRARE Grundläggande förutsättningar E-mötesrummet består i sitt grundutförande av ett antal olika Pods (arbetsytor) som alla har olika funktionalitet.

Läs mer

Komma igång med Adobe Presenter ver.7

Komma igång med Adobe Presenter ver.7 Komma igång med Adobe Presenter ver.7 (Adobes guide med tillägg av Tove Forslund, Lärcentret 7.2.2009) Adobe Presenter Presenter gör det möjligt att förbättra dina presentationer genom att Banda in eller

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

Delta i undervisning online via Zoom

Delta i undervisning online via Zoom Delta i undervisning online via Zoom 2 Innehåll Välkommen till undervisning i Zoom!... 3 Innan du börjar använda Zoom... 3 Använd headset med mikrofon!... 3 Aktivera Zoom... 3 Installera klient... 4 Ladda

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Om du kommer att arbeta på en produktionsanläggning som har en egen säkerhetsintroduktion som nätkurs måste du också avlägga den.

Om du kommer att arbeta på en produktionsanläggning som har en egen säkerhetsintroduktion som nätkurs måste du också avlägga den. 1(5) dd.mm.åååå 1. Vad är det fråga om? UPM sätter säkerheten först i all sin verksamhet. Därför är det viktigt att alla som arbetar på UPM:s produktionsanläggningar känner till de grundläggande frågorna

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

NYTT KURSUPPLÄGG OCH MUNTLIG TENTAMEN

NYTT KURSUPPLÄGG OCH MUNTLIG TENTAMEN VUXENNEUROPSYKOLOGI (4 sp) ÄMNESSTUDIEKURS (PSYKOLOGI, LOGOPEDI OCH BLIVANDE ÄMNESLÄRARE I PSYKOLOGI) Mira Karrasch & Matti Laine Detta är ju helt objektivt sett det mest intressanta som finns! NYTT KURSUPPLÄGG

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8

ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 ANVÄNDARGUIDE FÖR ADOBE CONNECT 8 INNEHÅLL ANVÄNDARNAMN OCH LÖSENORD TILL ADOBE CONNECT VID ÅA... 1 OLIKA ROLLER... 1 ATT SKAPA ETT MÖTE... 2 ATT LEDA ETT MÖTE (Värd/Host)... 3 ATT DELTA I ETT MÖTE (Deltagare/Participant)...

Läs mer

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER 1(9) estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER INNEHÅLL: STUDIETJÄNSTER i estudiebyrån... 2 Browser-krav... 2 Registrering i portalen... 2 Kom ihåg att uppdatera ändringar i din egen information... 3 Virtual YH:s utbildningsutbud

Läs mer

Bästa lärare, VerMit-projektgruppen projektkoordinator Sari Tervonen, Kuopio universitet projektkoordinator Maija Suhonen, yrkeshögskolan Savonia

Bästa lärare, VerMit-projektgruppen projektkoordinator Sari Tervonen, Kuopio universitet projektkoordinator Maija Suhonen, yrkeshögskolan Savonia Bästa lärare, Dimensioneringsramen för nätbaserade studier är ett verktyg för planeringen av nätbaserad undervisning. Med hjälp av dimensioneringsramen kan du planera din nätbaserade undervisning så att

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Att undervisa och examinera på nätet. Utvecklingsdagar för virtuell undervisning, 26.11.2008 Linda Mannila, IT-avdelningen, Åbo Akademi

Att undervisa och examinera på nätet. Utvecklingsdagar för virtuell undervisning, 26.11.2008 Linda Mannila, IT-avdelningen, Åbo Akademi Att undervisa och examinera på nätet Utvecklingsdagar för virtuell undervisning, 26.11.2008 Linda Mannila, IT-avdelningen, Åbo Akademi Webbaserad undervisning hos oss? Virtuella appron Fem IB-kurser helt

Läs mer

Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09

Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09 Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09 Tidsplan Vecka Datum Innehåll Huvuduppgift 4 19/1 Kursstart, introduktion Introduktionsseminarium 5 26/1 Moment 1, Introduktion till Flash 7 9/2 9

Läs mer

Snabbguide till Moodle

Snabbguide till Moodle Snabbguide till Moodle 1. GUIDER... 1 2. BÖRJA ANVÄNDA MOODLE: LOGGA IN I OCH GRUNDA EN KURS I MOODLE... 1 3. KURSSIDANS STRUKTUR OCH INSTÄLLNINGAR... 2 3.1 VÄLJ SPRÅK OCH AKTIVERA REDIGERING-KNAPPEN...

Läs mer

Utveckla din IT- kompetens

Utveckla din IT- kompetens Utveckla din IT- kompetens PIM www.pim.skolutveckling.se PIM PIM Praktisk IT och Mediekompetens Arbetar du i förskola eller skola och vill utveckla ditt arbete med IT i verksamheten? PIM - www.pim.skolutveckling.se

Läs mer

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål 907910.0 (2011-2012 version 1) (5 sp) västerländska språk. Efter avslutad kurs har den studerande en kännedom om Kontaktundervisning och hemarbete. På kursen behandlas latinets formlära och syntaxens elementa.

Läs mer

Kårkulla samkommun. Moodle

Kårkulla samkommun. Moodle Kårkulla samkommun Moodle Manual 1 Vad är Moodle?...2 1.1Användarnamn och lösenord...3 1.2Programvara för att ta del av t.ex. nätföreläsningar...3 2.1Logga in på kursen...3 3 BLI BEKANT MED SYSTEMET...4

Läs mer

Resultat av kursvärdering

Resultat av kursvärdering DAT 501: Diskret matematik vt 2003 Resultat av kursvärdering Antal svar: 19 av 37. Kursvärderingsblanketter delades ut på tentan och kunde lämnas in separat då eller efteråt i kursskåpet. Tycker du att

Läs mer

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 I maj 2014 bad vi it-pedagoger som gått hos oss de tre senaste åren att besvara en enkät om utbildningen och om den medfört några förändringar i

Läs mer

Allmän teologi inom öppna universitetet

Allmän teologi inom öppna universitetet Uppsatsskrivning och seminarier via nätet: instruktioner och handledning i Blackboard och Moodle Maria Söderbacka Fortbildningscentralen/Teologiska fakulteten 4.5.2007 Allmän teologi inom öppna universitetet

Läs mer

Studieguide och användarhandbok för Moodle2

Studieguide och användarhandbok för Moodle2 Uppdaterad i maj 2012/NKallio Studieguide och användarhandbok för Moodle2 för kursen PF:s studieorientering, 2 sp 1. Introduktion till kursen Studieperioden PF:s studieorientering (2 sp) är en obligatorisk

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

Nätstödd undervisning vid Åbo Akademi

Nätstödd undervisning vid Åbo Akademi Nätstödd undervisning vid Åbo Akademi Besök av Kemilärarnas resurscentrum 14.9.2007 Tove Forslund, Lärcentret tove.forslund@abo.fi, www.abo.fi/lc/ flexibilitet i tid & rum ÅA på fyra orter geografiskt

Läs mer

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan ett studieplaneringsverktyg Alla studerande vid ÅA ska göra en personlig studieplan MinPlan: ett verktyg som underlättar planeringen Studiechef

Läs mer

1 Respondent. 2 Researcher A. 3 Researcher B

1 Respondent. 2 Researcher A. 3 Researcher B Respondent 2 Researcher A 3 Researcher B Fråga A = 4 första frågorna, Frågor B = nästa 3 frågor, endast nummer = fråga - 7, Övr osv = frågor från intervjuare utanför frågeguide Rad Person Text Fråga Kommentarer

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

Möten (Blackboard Collaborate Ultra)

Möten (Blackboard Collaborate Ultra) Möten (Blackboard Collaborate Ultra) Innehåll Kort om Möten... 1 Sessionsinställningar... 2 Mina inställningar... 3 Starta ett möte... 4 Dela innehåll... 7 Smågrupper... 8 Undersöker... 9 Dela tom whiteboard...

Läs mer

Blackboard Learn v. 9.1

Blackboard Learn v. 9.1 XXX Blackboard Learn v. 9.1 Delar av Lärarmanual Kap 7 (av 11) Kommunikationsverktyg 0470-708897 1 Kommunikationsverktyg... 1 1.1 Anslag... 2 1.2 Meddelande inom rummet... 3 1.3 Skicka e- postmeddelande...

Läs mer

Institutionen för psykologi och logopedi

Institutionen för psykologi och logopedi Förhandsanmälan * Närvaro * Skräddarsydda lösningar * Delprestationer * Materialhantering * Ansvar * Föreläsningspraxis * Kursfeedback * Hjälpmedel och stöd * Tentresultat * Slutbedömning * Institutionen

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

ASTRAKAN KURSPLAN ESF Edition

ASTRAKAN KURSPLAN ESF Edition ASTRAKAN KURSPLAN ESF Edition Nu i specialversion för ESF-projekt inom kompetensutveckling Spara massor av administration - och ge era projektdeltagare bättre service! I samarbete med flera ESF-projekt

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna i Dalarnas

Läs mer

Studieguide och användarhandbok för Blackboard för kursen HF:s studieorientering 2 sp

Studieguide och användarhandbok för Blackboard för kursen HF:s studieorientering 2 sp Studieguide och användarhandbok för Blackboard för kursen HF:s studieorientering 2 sp Bekanta dig med sidorna 1-2 av den här studieguiden inför studiestarten v. 35! Kontaktuppgifter: Matias Dahlbäck (till

Läs mer

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog

DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog DISTANSUTBILDNING Omsorgspedagog - med inriktning neuropsykiatri DISTANSUTBILDNING Vad innebär utbildningen? Detta är en utbildning för dig som vill arbeta med människor. Utbildningen ger dig kunskaper

Läs mer

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%)

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) 1. Det var lätt att veta vilken nivå som förväntades på mitt arbete fördelning

Läs mer

Kurs för personliga assistenter Studiehandledning. Kursansvarig: Maria Klamas

Kurs för personliga assistenter Studiehandledning. Kursansvarig: Maria Klamas Kurs för personliga assistenter Studiehandledning 2015 Kursansvarig: Maria Klamas 1 Välkommen Du är varmt välkommen till kursen för personliga assistenter vid Högskolan Väst. Kursen är utformad i samarbete

Läs mer

Vårdutbildningar. som ger dig möjligheter. Studera i grupp. Studera på distans. Studera flexibelt - individuella upplägg.

Vårdutbildningar. som ger dig möjligheter. Studera i grupp. Studera på distans. Studera flexibelt - individuella upplägg. Gymnasial vuxenutbildning Vårdutbildningar som ger dig möjligheter Studera i grupp Studera på distans Studera flexibelt - individuella upplägg Studera effektivt Studera för framtiden Falun@svok.se Västra

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer

Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Centrum för Pedagogik, IKT och Lärande (PIL) Mälardalens högskola Peter Aspengren Tel: 021-103116 Manual Produktion av presentationssynkar med PowerPoint och Producer Gör din presentation Om du inte har

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

Verktygslådan för ny undervisande personal: Att arbeta som lärare vid ÅA - vilka färdigheter behövs och vilket stöd erbjuds

Verktygslådan för ny undervisande personal: Att arbeta som lärare vid ÅA - vilka färdigheter behövs och vilket stöd erbjuds Verktygslådan för ny undervisande personal: Att arbeta som lärare vid ÅA - vilka färdigheter behövs och vilket stöd erbjuds Tove Forslund, Lärcentret tove.forslund@abo.fi, www.abo.fi/lc Åbo Akademi - Domkyrkotorget

Läs mer

4. Beskriv projektets inslag av och inriktning mot ett flexibelt lärande

4. Beskriv projektets inslag av och inriktning mot ett flexibelt lärande 1. PLE för livslångt lärande Västerås folkhögskola Projektledare Mathias Anbäcken e-postadress info@vfhsk.se Tel 021-14 07 05 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Idag styrs lärandet i våra folkhögskolekurser

Läs mer

Lync 2013 - konferenssystem

Lync 2013 - konferenssystem Lync 2013 - konferenssystem En del av Microsoft Office 2013 Handledning Februari 2014 - Christina Bodén 1 Innehåll Första start Snabb-Lync startfönstret Inställningar Lägg till profilbild Starta ett samtal

Läs mer

Kortfattad introduktion till Adobe Connect för lärare För utförligare instruktioner och guider, se http://www.meetings.sunet.se

Kortfattad introduktion till Adobe Connect för lärare För utförligare instruktioner och guider, se http://www.meetings.sunet.se Kortfattad introduktion till Adobe Connect för lärare För utförligare instruktioner och guider, se http://www.meetings.sunet.se Förutsättningar Man behöver en dator med hyfsat bra bredbandsuppkoppling

Läs mer

Människa dator- interaktion Therese Andersson, Fredrik Forsmo och Joakim Johansson WP11D. Inledning

Människa dator- interaktion Therese Andersson, Fredrik Forsmo och Joakim Johansson WP11D. Inledning Inledning Uppdragsgivaren efterfrågar ett program som ska fungera som underlag för undervisning av distansstudenter. I programmet ska man kunna genomföra föreläsningar, och elever och lärare ska kunna

Läs mer

Glocal Classroom Workshop 2014 webbaserat lärande. Webbaserat lärande Erfarenheter från comdev

Glocal Classroom Workshop 2014 webbaserat lärande. Webbaserat lärande Erfarenheter från comdev Webbaserat lärande Erfarenheter från comdev Webbaserad undervisning Information och instruktion via LMS Asynkron kommunikation Kommunikation via diskussionsforum Synkron kommunikation via videokonferens

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER. Kursguide: TY1114 Modern tyska i tal och skrift, 7,5 hp

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER. Kursguide: TY1114 Modern tyska i tal och skrift, 7,5 hp INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Kursguide: TY1114 Modern tyska i tal och skrift, 7,5 hp Att studera via nätet När man läser en nätkurs i ämnet tyska vid GU innebär det att det inte förekommer

Läs mer

Interaktiv utbildning i Lync

Interaktiv utbildning i Lync Lexicons Lync e-learning är effektiv och lättillgänglig Målet med Lexicons interaktiva Lync-utbildning är att lära dig snabbt förstå och använda Microsoft Lync 2013 för att kommunicera och mötas, samt

Läs mer

Uppgift 19 Internet och kommunikation

Uppgift 19 Internet och kommunikation Uppgift 19 Internet och kommunikation A Fiktiv kurs Bakgrund Läsåret 11/12 ansvarade jag för en kommunikationsutbildning för särskolans personal i 4 nordupplandkommuner. Kursinnehållet var kommunikationsstrategier

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Ansluta till samtalsrum med ios- eller Android-enheter

Ansluta till samtalsrum med ios- eller Android-enheter Ansluta till samtalsrum med ios- eller Android-enheter Denna manual syftar till att visa hur man ansluter mot ett samtalsrum via sin ios- (iphone, ipad m.m.) eller Android-enhet (smartphone, surfplatta

Läs mer

Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster

Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster Kundfokus för ökad användning av kommunala e-tjänster Avdelningen för industriell marknadsföring, e-handel och logistik Åsa Wallström Anne Engström BAKGRUND Huvudsakligt fokus har varit på: informationsteknologi

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011

Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011 Kursrapport HT-14 Sida 1 / 13 Sektionen för omvårdnad Sammanställning kursutvärdering HT-14 2IN010 &2IN011 Kursbenämning Omvårdnad inom intensivvård 2&3 (2IN010, 2IN011) Styrkor Svagheter Den verksamhetsförlagda

Läs mer

Att förbättra språkundervisning med hjälp av sociala medier och öka data- och internetkunskap och flexibilitet i lärande.

Att förbättra språkundervisning med hjälp av sociala medier och öka data- och internetkunskap och flexibilitet i lärande. 1. Engelska A online S:ta Birgittas folkhögskola Projektledare Gordon McCulloch e-postadress info@stabirgitta.com Tel 08-702 14 04 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Att förbättra språkundervisning

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

Interaktiv utbildning i Lync

Interaktiv utbildning i Lync Lexicons Lync e-learning är effektiv och lättillgänglig Målet med Lexicons interaktiva Lync-utbildning är att lära dig snabbt förstå och använda Microsoft Lync 2010 för att kommunicera och mötas, samt

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

Uppdatering och underhåll av nätkurser. Moodle för dokumentation och som material- och aktivitetsbank

Uppdatering och underhåll av nätkurser. Moodle för dokumentation och som material- och aktivitetsbank Uppdatering och underhåll av nätkurser Moodle för dokumentation och som material- och aktivitetsbank Johanna Quiroz-Schauman, FC/ÅA VII Minikonferens, ÅA 4.5.2007 Uppdatering av nätkurser 1/3 Arkivkopia

Läs mer

Utvärderingsresultat. Relativa frekvenser av svar Std. Av. Medel 50% 25% Det påverkade mig inte alls. Det påverkade mig. inte alls 50% inte alls 50%

Utvärderingsresultat. Relativa frekvenser av svar Std. Av. Medel 50% 25% Det påverkade mig inte alls. Det påverkade mig. inte alls 50% inte alls 50% Programutvärdering skapad: 0-06-6 Programutvärdering vid Högskolan Väst Ekonom online, SGEON, utan kommentarer () Institution: Högskolans förvaltning Antal svarande: Utvärderingsresultat Teckenförklaring

Läs mer

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen.

Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner du information om kursen. Institutionen för medicinsk cellbiologi, avdelningen för integrativ fysiologi Hej! Vi vill börja och hälsa dig välkommen till kursen i Medicinsk introduktion 30hp, vid Uppsala Universitet. Nedan finner

Läs mer

EN UTVÄRDERING AV ARBETSPROCESSER KRING SKAPANDET AV MATERIAL (NÄTMATERIAL OCH AV-LÖSNINGAR)

EN UTVÄRDERING AV ARBETSPROCESSER KRING SKAPANDET AV MATERIAL (NÄTMATERIAL OCH AV-LÖSNINGAR) EN UTVÄRDERING AV ARBETSPROCESSER KRING SKAPANDET AV MATERIAL (NÄTMATERIAL OCH AV-LÖSNINGAR) GRUNDER I FÖRETAGANDE NÄTMATERIAL OCH AV-MEDEL - STYRKA/MÖJLIGHETER Det finns möjligheter att göra upp ett varierande

Läs mer

Hoppa till... Exportera till Excel

Hoppa till... Exportera till Excel Hoppa till... Startsida TFEMoodle Forskning Samverkan Om universitetet TFEMoodle LinSA, del 3 Återkopplingar Återkoppling HT11 Uppdatera Återkoppling Översikt Redigera komponenter Mallar Analys Visa inlägg

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

PDK - Utvärdering KVOOC

PDK - Utvärdering KVOOC PDK - Utvärdering KVOOC Utvärdering UPL Results of survey Startade: March, 0 Avslutad: March 8, 0 Svarsfrekvens: 9 / -- Elektroniskt utvärderingssystem PDK - Utvärdering KVOOC KVOOC:en är nu slut och vi

Läs mer

Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion

Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language.) är en multimediastandard för internet, baserat på XML. RealNetworks i USA utvecklade denna teknik och

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Resultat Enkät Värnamo kommunbiblioteks service till vuxenstuderande 20061127 20061210 53 svar

Resultat Enkät Värnamo kommunbiblioteks service till vuxenstuderande 20061127 20061210 53 svar Resultat Enkät Värnamo kommunbiblioteks service till vuxenstuderande 20061127 20061210 53 svar 1) Man eller kvinna? 9 män 44 kvinnor 2) a) Typ av utbildning? Kommunal vuxenutbildning 14 st 26,9 % Högskoleutbildning

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Kursvärdering Analys 2

Kursvärdering Analys 2 View All Responses. Alla deltagare. Responses: 6 Kursvärdering Analys 2. Du är Kvinna 50 3 Man 50 3 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet Ingår i programmet jag läser 00 7 3. Vad anser du

Läs mer

distansutbildning i datavetenskap samt utveckling av nya former för handledning och examination

distansutbildning i datavetenskap samt utveckling av nya former för handledning och examination Handledning och examination på distans Eva Pärt-Enander eva@it.uu.se Inst. för informationsteknologi Uppsala universitet Netlearning 2004 UHEX Utveckling av distansutbildning i datavetenskap samt utveckling

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer