Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion"

Transkript

1 Avsnitt 1 Multimedia på Internet Introduktion SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language.) är en multimediastandard för internet, baserat på XML. RealNetworks i USA utvecklade denna teknik och W3C Internets standardiseringsorgan har rekommenderat denna teknik som internetstandard. Det innebär att många av Internetbranschens giganter kommer att integrera denna standard i sina produkter. Naturligtvis kan man utnyttja befintliga multimediaspelare typ realplayer för att spela upp dessa filer, men tekniken kommer att integreras i webbläsarna. Internet Explorer 6.0 har stöd för smil 2.0. Den stora fördelen med denna teknik är att man kan kombinera text, ljud, video, bild och animeringar (gif eller flash) i samma presentation. Man utnyttjar etablerade och komprimerade format vilket gör att filerna blir mycket små. Man kan anpassa produktionen till olika bandbredder, vilket gör att även dom som har modemuppkopplingar kan se och höra vår multimediaproduktion utan att man först måste ladda hem hela produktionen. Man utnyttjar streamingtekniken vilket innebär att när ca 2-25% av filen har laddats ned kommer produktionen att börja spelas upp i den besöktes dator. Man sparar en massa nedladdnings tid med denna teknik. Det krävs dock att produktionen är anpassad till besökarens bandbredd så att inte uppspelningen stallar, stannar och man får vänta tills tillräckligt med information har laddats ned innan produktionen kan spelas upp igen. Mer om hur man kalkylerar kommer jag att ta upp längre fram i kursen. Den här tekniken fungerar naturligtvis alldeles utmärkt för online-sändningar, s.k. broadcasting. Planering av en multimedia produktion En multimedia produktion på nätet kan innehålla en enda fityp (t.ex. ett bildspel) eller en kombination av många olika filer i form av audio, video, bildspel mm. Hur enkel eller omfattande en presentation än är gäller det att planera noggrant. Det första steget i planeringen är att bestämma vilken streaming teknik man skall använda. Vanlig http-streaming via en vanlig webserver eller den mera effektiva multimedia server tekniken. Realserver håller reda på dom olika filernas prestanda på ett effektivt sätt och känner av vilken bandbredd som finns tillgänglig för varje enskild spelare som är ansluten till produktionen. Man kan t.o.m. ha olika varianter av varje enskild presentation som vi vill streama. Så att dom som har bredbandsuppkopplingar kan få en högre kvalitet. Använder man den enklare http-streaming varianten tar det längre tid innan produktionen spelas upp. Den har också andra begränsningar. Begränsningar med http-streaming Har man inte tillgång till en realserver kan man naturligtvis använda en vanlig webserver. Nackdelen är att man inte kan använda en sk. SureStream som är anpassad till flera bandbreddsalternativ av presentationen samtidigt, som anpassas efter besökarens bandbredd.

2 För att kunna lösa det måste man tyvärr göra olika varianter av produktionen för dom aktuella överföringshastigheterna. En annan nackdel med http-streaming är att man får vänta längre innan presentationen startar. Det beror på att ca 25% av produktionen måste läsas in i datorn innan den startar (preroll). När man använder en realserver går det betydligt snabbare. En annan liten utmaning är om man har många tunga filer som ska spelas upp parallellt i en presentation. Spelarna kan få lite problem att hålla synkroniseringen om man använder en webserver för distributionen av presentationen. Så använd inte för många olika filer i presentationerna när du använder en webserver. Vi kan inte heller använda sökningsfunktionen i presentationerna eller använda en webserver till direktsändning sk. broadcasting. Att välja olika format Eftersom smil är en öppen standard kan man använda de flesta standardformat för multimedia, men det är inte alla som är lämpliga för streaming. Ska man göra en produktion sam är anpassat för en enskild PC eller ett nätverk lokalt på ett företag eller institution kan man använda de flesta formaten eftersom man inte behöver ta så stor hänsyn till bandbredd eller filstorlek. Följande format går att använda till en smilproduktion: Audio * RealAudio (.rm) * AIFF (.aif) * AU (.au) * WAV (.wav) * Mpeg (mp3) Video * RealVideo (.rm) * ASF (.asf) * AVI (.avi) * QuickTime (.mov) * Vivo (.viv) * Mpeg (.mpg1, mpg2) Animering * Realflash (flashproduktion.swf) * Animerade gif-bilder (.gif) * SVG (.svg) Stillbilder * JPEG (.jpg) * GIF87och GIF89 (noninterlaced) (.gif) * PNG (.png) * SVG (.svg) För att underlätta streamningen av JPEG-bilder har RealnetWorks tagit fram en programvara som bearbetar dessa bilder kallat JPEGTRAN. Så innan man använder

3 detta format bearbetar man dom med detta program. Denna procedur behöver man inte göra med GIF och PNG-bilderna. Text Text kan man också streama med olika tekniker. Det är enkelt och behöver inte mycket bandbredd. * TXT (.txt) * Realtext (.rt) Dom olika filerna sammanställs i en smil-fil där uppspelningsordning och layoututformning av presentationsfönstret bestäms. Den har filändelsen.smi För att kunna spela upp smilproduktioner på nätet behöver vi en realspelare eller den senaste quicktimespelaren. Realnetworks har många gratisprodukter och manualer som hjälper oss med produktionen. Att använda editerings och produktionsverktyg Ska man göra en produktion för nätet måste man spela in och editera dom olika produktionsavsnitten och filerna noggrant. Vi behöver en del utrustning och program som bearbetar och komprimerar dom olika filerna. Ska vi t.ex. göra en ljud och videoproduktion behöver vi ett ljudprogram typ Adobe audition, Wavestudio eller liknande, där vi kan spela in och editera speakerröst och eller bakgrundsmusik. En mikrofon är naturligtvis nödvändigt att ha. Det finns dessutom en hel del videoprogram typ Videoframer/studio 8 där vi kan editera och spela in våra videosnuttar. Videokamera av hygglig kvalitet finns också på önskelistan. Efter det att man har gjort ett original måste man komprimera ljud och videofilerna till format som kan streamas på nätet. Dom flesta fabrikaten av ljud och videorediteringsprogram har också codec/format för de bandbredder som man vill att produktionen ska anpassas till. Realnetworks har gjort denna komplicerade process enkel för oss. Dom har tagit fram ett program kallat Realproducer där det finns instruktioner och steg för steg beskrivningar på hur man anpassar sina ljud och videofiler. Programmet har en inbyggd encoder som komprimerar orginalfilerna till rätt format. Dessutom kan man spela in ljud och video direkt i programmet med rätt codec/format. Nackdelen är dock att vi inte med detta program kan editera efteråt. Den stora fördelen är att det finns en GRATIS-variant av programmet som vi kan ladda ned från deras webbplats. Mer om ljud och videoproduktion tar vi upp senare i denna kurs.

4 Arbeta med "timelines" och bandbredd. När man gör en multimediaproduktion med olika media samtidigt. Är det viktigt att göra en tidsaxel och tala om för mediaspelaren när olika bild, text, ljud och videofiler ska presenteras i presentationsfönstret. Dessutom var dom ska placeras. Vi vet också att produktionen måste anpassas till besökarnas bandbredd. Dessa två faktorer är mycket viktiga att arbeta med och kalkylera så att allt flyter smidigt. En vanlig webbsida på nätet som innehåller bl.a. text och bilder har ingen intern tidsaxel utan laddas ned så fort som möjligt, "hipp" som "happ" helt okontrollerat. Det skulle definitivt inte fungera i multimedia sammanhang där man vill presentera allt material i en bestämd ordning. Video, audio och animationer har naturligtvis egna interna tidsaxlar. Har man däremot en hel del stillbilder som man vill visa i ett bildspel, kanske med någon bakgrundsmusik måste man bestämma när respektive bild ska visas. Dessutom när respektive ljud och textfil ska starta sinsemellan. Låter det krångligt. Låt oss se på ett exempel. Här har vi ett konkret fall. Som vi ser på bilden startar videofilen och textfilen (realtext) samtidigt. När dom har slutat ersätts dom av två nya filer som spelas upp parallellt. Ljudfilen och bildspelet (realpix). Dessutom har textfilen och bildfilen sina egna interna tidsaxlar (timelines). Den fil som håller reda på alla dessa filer i presentationen kallas smil-filen och har ändelsen.smi. Att hålla sig till angiven bandbredd När man gör en multimediaproduktion för nätet är det viktigt att hålla sig till den bandbredd som besökarna har till förfogande. Gärna med en liten reserv. RealNetworks har tagit fram hjälpmedel till oss så att vi kan kalkylera detta.

5 När man t.ex. ska göra ett bildspel med bakgrundsmusik eller speakerröst för 28.8Kbps kalkylerar man med max 20Kbps för både ljud och bildfilen. Har man en realserver startar produktionen mycket snabbt och det är naturligtvis att föredra, men har inte din internetleverantör en sådan server går det utmärkt att använda en vanlig webserver. Mer om detta i kommande avsnitt. Sammanfattning multimediaspråket SMIL - avsnitt 1 SMIL (Synchronized Multimedia Integration Language.) är en multimediastandard för Internet, baserat på XML. W3C Internets standardiseringsorgan har rekommenderat denna teknik som Internetstandard. Den stora fördelen med denna teknik är att man kan kombinera text, ljud, video, bild och animeringar (gif eller flash) i samma presentation. Eftersom smil är en öppen standard kan man använda de flesta standardformat för multimedia. Dom olika filerna sammanställs i en smil-fil där uppspelningsordning och layoututformning av presentationsfönstret bestäms. Den har filändelsen.smi Ska man göra en produktion för nätet måste man spela in och editera dom olika produktionsavsnitten och filerna noggrant. Programmet realproducer har en inbyggd encoder som komprimerar orginalfilerna till rätt format. Det är viktigt att anpassa sin multimediaproduktion efter målgruppens (besökarens) bandbredd på nätet.

School of Mathematics and Systems Engineering. Reports from MSI - Rapporter från MSI. Video on Demand. Martin Gustavsson Johnny Renegård

School of Mathematics and Systems Engineering. Reports from MSI - Rapporter från MSI. Video on Demand. Martin Gustavsson Johnny Renegård School of Mathematics and Systems Engineering Reports from MSI - Rapporter från MSI Video on Demand Martin Gustavsson Johnny Renegård Jun 2002 MSI Report 02065 Växjö University ISSN 1650-2647 SE-351 95

Läs mer

Interaktivitet hos Authorware/Director på Internet

Interaktivitet hos Authorware/Director på Internet 1 Sammanfattning Intresset att lägga ut multimediaproduktioner från CD-rom direkt ut på Internet har ökat. Rapporten tar upp hur produktioner gjorda i Director/Authorware kan läggas ut på Internet utan

Läs mer

Redigera din video! - handledning för Pinnacle Studio 8

Redigera din video! - handledning för Pinnacle Studio 8 Redigera din video! - handledning för Pinnacle Studio 8 1 Videoredigera med Pinnacle Studio! Introduktion De nya videokamerorna som bygger på digital teknik gör det möjligt att redigera och distribuera

Läs mer

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt Datautväxling lokalt Datautläsning lokalt Uppgifter flyttas mellan datorer via t.ex. USB-minne eller e-post Denna funktion används om du vill utväxla data med en annan PC, där det skall arbetas vidare

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Att utveckla läromedel i digital form

Att utveckla läromedel i digital form Att utveckla läromedel i digital form för elever med funktionsnedsättning Att utveckla läromedel i digital form för elever med funktionsnedsättning Det digitala läromedlet Ett digitalt läromedel kan finnas

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

DTR1210 100 poäng. Version 1.01. Författare: Eva Lindström Henrik Swedbäck CFL 1

DTR1210 100 poäng. Version 1.01. Författare: Eva Lindström Henrik Swedbäck CFL 1 DTR1210 100 poäng Version 1.01 Författare: Eva Lindström Henrik Swedbäck CFL 1 Innehållsförteckning DEL 1 PLANERA EN MEDIEPRODUKTION... 4 INLEDNING... 5 PLANERING... 6 Val av media...6 Produktionsorganisation...7

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill Börja med att placera mappen med JagVill på Skrivbordet. Byt namn på mappen till något passande 12 oktober Man klickar på en av de 8 rutorna och då kan en röst spelas upp om man lagt in en sådan t ex till

Läs mer

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding.

RTMP. online. Desktop. web-tv API. personal support. Codec. iphone. Windows Media MP4. Design. Creo Video Manager. Encoding. Version 3.0.20130219 Codec HTTP Encoding Windows Media Video iphone Desktop API Design Multimedia MP4 Streaming online RTMP Mobile content distribution personal support Flash Social media web-tv Communication

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Det här dokumentet om att komma igång med Tor är ett extramaterial

Det här dokumentet om att komma igång med Tor är ett extramaterial Anders Thoresson Kom igång med Tor! det här lär du dig i xl-materialet 2 vad är problemet? 3 det här är tor 5 så surfar du anonymt 6 Skaffa Tor Browser 6 Använda Tor 8 Inställningar 11 fallgropar att undvika

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Alla mediafiler Säkert på ett ställe

Alla mediafiler Säkert på ett ställe Alla mediafiler Säkert på ett ställe Total kontroll på all digital media Media Asset Management (MAM) kallas den arbetsprocess som syftar till att effektivisera och underlätta hantering av digital media

Läs mer

Telebild/Videokonferens på Karlstads universitet

Telebild/Videokonferens på Karlstads universitet Telebild/Videokonferens på Karlstads universitet s. 2 Vad är telebild? s. 3 Råd till föreläsaren på Kau s. 5 Råd till deltagaren på lärcentrum s. 6 Support under sändning s. 7 Strömmande video s. 8 Kostnader

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

Copyright EPiServer AB

Copyright EPiServer AB Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning OM DEN HÄR DOKUMENTATIONEN 6 FÅ ÅTKOMST TILL HJÄLPSYSTEMET I EPISERVER 6 FÖRVÄNTAD KUNSKAP 6 REFERENSER 6 ONLINEANVÄNDARNÄTVERK PÅ EPISERVER WORLD 6 COPYRIGHTMEDDELANDE

Läs mer

Digitala studiematerial

Digitala studiematerial folkbildning.net 02-03-26 07.30 Sida 97 Digitala studiematerial av Ingemar Svensson & Tore Persson Iden moderna webbaserade självstudievärlden finns pedagogen bara med i kursutvecklingsfasen. Han anger

Läs mer

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman E-räkenskap Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter Datum: oktober 2008 Upprättad av: Catharina Öhman Innehållsförteckning Syfte...1 Metod...1 Sammanfattning...2 Resultat frågor...3 1.

Läs mer

ebok Marknadsföring En handledning för annonsering i fackinriktade eböcker. För information om denna publikation, vänligen klicka här.

ebok Marknadsföring En handledning för annonsering i fackinriktade eböcker. För information om denna publikation, vänligen klicka här. ebok Marknadsföring En handledning för annonsering i fackinriktade eböcker. För information om denna publikation, vänligen klicka här. 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Introduktion...3 Internet

Läs mer

Uppstart av er bredbandsuppkoppling

Uppstart av er bredbandsuppkoppling Byggprojektet 19 sep 2007 1 / 10 sförteckning ALLMÄNT...2 KAREBY BREDBAND... 2 K-NET... 2 TJÄNSTER... 2 INTERNET / E-POST...2 INTERNETHASTIGHET... 2 E-POST... 3 TELEFONI...3 IP-TELEFONI... 3 KOSTNADER...3

Läs mer