Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2006 haft följande sammansättning:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2006 haft följande sammansättning:"

Transkript

1 Sidan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2006 Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret Räkenskaperna inkluderar verksamheten i stödföreningen. Viss osäkerhet föreligger kring organisationens juridiska form. Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2006 haft följande sammansättning: Ordinarie ledamöter Nina Hedner(ordf), Anders Henoch(v.ordf), Kerstin Hillerström (sekr.) Annica Holmstén, Christina Lernbrink och Lena Sagman Suppleanter Lennart Björklund och Anna-Lena Åkerlind Kassör Stefan Linderås Revisor Lena Ardbo och Joakim Svensson (båda auktoriserade) Valberedning Kerstin Norjavaara Personal Maria Olsson, aukt. socionom 40 tim/v. Maria har mångårig erfarenhet av samtalskontakter med oönskat gravida kvinnor och par, efter-abort-samtal, mamma/barngrupper och föräldrautbildningar för ensamstående. Är utbildad instruktör i babymassage. Hon är dessutom van föreläsare i bl a vårdutbildningar, kursverksamhet och vidareutbildningar. Maria har arbetat på minna sedan Ulrika Karpefors, socionom 20 tim/v. Ulrika är anställd på minna sedan Arbetade innan dess på KK SU/Östra. Även Ulrika är utbildad instruktör i babymassage. Christina Lernbrink, Agneta Lindholm och Annette Bromert från Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndals förlossnings och BB-avd samt Mona Sandstedt från Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra KK är vana leg.barnmorskor. De har timtjänstgöring på minna. Lennart Björklund, aukt socionom och leg psykoterapeut med timtjänstgöring. Lennart har mångårig erfarenhet av att arbeta med män och par i samtal och psykoterapi. Han är även välkänd föreläsare med inriktning på mäns och kvinnors olika reaktioner och behov i samband med livets skilda kriser. Styrelsen har haft 5 protokollförda sammanträden under året. Uppgifterna i styrelsen har fördelats enligt följande: Sekreterare: Kerstin Hillerström Ekonomiutskott: Anders Henoch Personalutskott: Annica Holmstén och Lena Sagman Dagordning: Nina Hedner Utskick: Nina Hedner i samarbete med Maria Olsson Redaktör för minnabladet: Anders Henoch Verksamheten har bedrivits i minna Göteborgs lokal å Västergatan 16 i Göteborg. Verksamhetens lokal kallas minna-mottagningen. Namnet är enhetligt över hela landet efter beslut av både riks- och lokalföreningarnas styrelser. Minna är forntyskt och betyder kärlek och omtanke. Föreningens logo finns även registrerat på Patent och Registreringsverket.

2 Sidan 2 Minnamottagningen erbjuder psyko-socialt stöd till gravida kvinnor, och berörda män, vid oönskad graviditet eller efter abort. De berörda får genom ett professionellt bemötande bredast möjliga underlag för att fatta egna beslut. I arbetet ingår förutom samtal bla mamma/barngrupper och föräldrautbildning för ensamstående mammor. Minna är en omsorgsrörelse som är politiskt och religiöst obunden. Minna tar inte ställning i frågor som rör politik, religion, lagstiftning eller familjeplanering och arbetar inte heller opinionsbildande i frågor som gäller abortlagstiftning. Minna-mottagningens tjänster erbjuds kostnadsfritt och konfidentiellt. Minnamottagningens verksamhet under 2006 har bedrivits av Maria Olsson, Ulrika Karpefors Christina Lernbrink, Agneta Lindholm, Annette Bromert, Mona Sandstedt och Lennart Björklund. Vi har också under året haft en barnläkare, Zeibrant Thörn, som helt ideellt har ställt upp och undervisat i samtliga mamma-barn-grupper. * Stödsamtal: 498 tidsbeställda samtal, enskilda eller med par.av minnas samtalskontakter kom 116 för första gången Ett stort antal längre telefonsamtal dagligen. Minna har under år 2006 dessutom räknat samtliga samtal som har rört återbud och ändring av tider i sista stund. Det blev 116 samtal. * Hembesök: 29 st, vilket har inkluderat besök till familjerätten, advokater och andra myndigheter tillsammans med mammor. * Gruppverksamhet: 8 st Vänta barn-grupper med totalt 66 deltagare. 8 sammankomster/grupp=64 träffar, ca 374 besök. Det föddes 71 barn av ensamstående minna-mammor under 2006, samt ytterligare ett antal barn där föräldraparet valde att fortsätta leva i sin relation. 7 st Mamma/barn-grupper med totalt 54 mammor + barn. 7 sammankomster/grupp=49 träffar. Ca 315 besök Öppet Hus: minna hade vid 33 tillfällen Öppet Hus. 86 mammor gjorde sammanlagt 482 besök vilket innebär ca 15 mammor/öppet hustillfälle. Minna har ett fortsatt gott och välutvecklat samarbete med Frälsningsarmén sedan våren år Vår egen lokal blev för trång vid Öppet Hus och vi blev då erbjudna att ha dessa träffar i FA:s lokal Stallet på Södra Allégatan. Familjekonsulenten Birgitta Lindgren leder en grupp i musik och rytmik där mammor deltar tillsammans med sina små barn. I samband med dessa träffar serveras också en god lunch. * Heldagsutflykt: 17/5 avslutades öppet hus verksamheten traditionsenligt med en resa till Vrångö. * Sommarlägervecka: 4-9/7 på Lärjungagården i Torestorp där 20 mammor och 24 barn deltog. Maria Olsson och Ulrika Karpefors ansvarade för verksamheten och ideellt arbetande stödpersoner och ungdomar gjorde en värdefull insats som sommarmammor och barnvakter. Bra stämning och fint upplägg ledde till succe.

3 Sidan 3 Information Information om verksamheten sprids bl.a. genom: Internet: och geocities.com/minna_gbg en broschyr som är gemensamt framtagen för samtliga minna-mottagningar i Sverige. Den finns utlagd på bl.a. apotek, mödravårdscentraler och gynekologmottagningar minna-bladet, ett info-blad som utkom 2 ggr under Studiebesök på minna-mottagningen: I nov besöktes mottagningen bl.a av personal från Bergsjöns mödravårdscentral. F.ö har personal från andra MVC och socionomer gjort besök. 23/5 var det besök ifrån Holland i samarbete med EU-projektet Outstanding Informationsmöten 17/3 undervisade Maria Olsson och Ulrika Karpefors om abortproblematiken för ett 60-tal elever i årskurs 8 på Katolska skolan i Göteborg. Maria Olsson föreläste 10/11 på en ungdomssamling i Ytterby om Abort, det svåra valet. 14/11 deltog Maria Olsson i ett seminarium på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Seminariet anordnades av den katolska organisationen Respekt och handlade om konsekvenserna av en abort. Maria föreläste över temat Abort och sen. EU-projekt Genom ett projekt i EU-Växtkraft (Socialfond Mål 3) har minna genom Maria Olsson och Ulrika Karpefors i samarbete med Doulaföreningen och projektledaren Bodil Frey kunnat handleda 6 stycken doulor. En doula är en kvinna som ger stöd under, före och efter en förlossning. Doulan vill förmedla trygghet och självförtroende till den gravida kvinnan. Internationell forskning har visat att stöd av en lugn och erfaren kvinna bidrar till färre komplikationer och en mer positiv upplevelse av förlossningen. Doulan blir som en coach som hjälper kvinnan att finna sin egen förmåga och sin styrka, att känna att hon är en bra mamma. Tanken med projektet var att en ökad självkänsla också kan leda till bättre chanser på arbetsmarknaden så småningom. Projektets målgrupp var ensamstående gravida kvinnor som är eller riskerar att bli arbetslösa eller sjukskrivna. Ensamstående mammor har ofta en svag ekonomisk och social ställning. Drygt 20 % får socialbidrag. Genom projektet fick 19 kvinnor kostnadsfritt stöd och hjälp under hela förlossningen och 10 timmar före och efter förlossningen. I ett annat EU-projekt, Outstanding, har två unga minna-mammor intervjuats och hela intervjun spelades in. Syftet var att visa på hur man i Sverige kan göra och gör för att stötta unga enastående mammor.

4 Sidan 4. Utbildning och vidareutveckling Maria Olsson och Ulrika Karpefors deltog 3/2 i en retreat på Lilleskog Stiftsgård under ledning av Magnus Malm. Arrangemanget genomfördes av Sensus och var mycket uppskattat. Riksföreningen för minna anordnade ett årsmöte i Malmö den 1/4. Förutom Maria och Ulrika deltog delar av styrelsen i Göteborg. Maria Olsson höll ett föredrag om abort men i övrigt syftade mötet till att gemensamt gå igenom rutiner och handläggning av minna-aktiviteter. Ulrika Karpefors valdes vid detta möte till ny ordförande för ett år. 15/9 deltog Maria Olsson i en heldagsutbildning anordnad av Brottsofferjouren angående lagar om vårdnad- och umgängesrätt. Nya regler har trätt i kraft 1/ Under året har upprepade försök gjorts för att få till stånd bra handledning för Maria Olsson och Ulrika Karpefors. Tyvärr har det varit ogörligt detta år. Ekonomi Utvidgning och konsolidering av vår verksamhet har möjliggjorts tack vare de fortsatt generösa och uthålliga stöd vi fick från bl.a Göteborgs kommun, Göteborgs Stift och Göteborgs kyrkliga samfällighet. Även medlemsavgifter från stödmedlemmar och enskilda gåvor har möjliggjort att verksamheten kunnat fortgå. En volontär har dessutom frivilligt utan kostnad för minna städat hela minna-mottagningen sporadiskt under hela året. För detta är vi mycket tacksamma eftersom det frisätter mer tid för övrig verksamhet. KviltSYstrarna i Varberg som består av 20 kvinnor träffas varannan vecka och syr tillsammans. Medlemmarna ville sy och skänka bort och stödja något projekt som låg nära. Under våren syddes ett 60-tal lapptäcken till barn och alla dessa små lapptäcken skänktes till minna-mottagningen för att kunna ges till blivande mammor i Vänta barn-grupp. All övrig ekonomisk verksamhet kan utläsas i resultat-och balansräkning. Planering inför framtiden Den kommunala verksamheten i Göteborg som riktar sig till blivande föräldrar är oftast inriktad på den traditionella familjen med två föräldrar. Ensamstående blivande mödrar hänvisas från MVC till minna-mottagningens föräldrautbildning där kvinnorna får en möjlighet att träffa andra som befinner sig i samma situation. Vi ser en fortsatt ökning av antal kvinnor och par som hänvisas till minna ifrån kranskommunerna. Ca 10% av de kvinnor som kommer till minna är ifrån Mölndals kommun. De bidrag som ges till minnas verksamhet kommer ifrån Göteborg och diskussioner har förts huruvida minna ska ta hand om kvinnor från kommuner som ej stöttar föreningen ekonomiskt. Vi ser oss i nuläget nödgade att se över våra möjligheter att erbjuda dem plats i minnas verksamheter. Minna kompletterar kommunens eget utbud och arbetar i nära samarbete med andra föreningar och myndigheter och har ett väl fungerande och välutvecklat samarbete med Familjerättsbyrån, Försäkringskassan och Frälsningsarmén.

5 Sidan 5 Även under år 2006 har minna-mottagningen haft 1,5 anställd med stor kompetens; Maria Olsson och Ulrika Karpefors. För minnas verksamhet är det en oerhörd tillgång med två personer som arbetar i nära samförstånd. Dels för att kunna hantera den stora volym av arbete som föreligger men framförallt också för att kunna stödja och avlösa varandra.. Personalen uttrycker en önskan om handledning för att bl.a. få hjälp med att sätta gränser. Detta är ett tydligt behov som är viktigt både för den gravida kvinnan och för personalen. Det är oerhört lätt att engagera sig för mycket vilket kan leda till att man kanske inte orkar engagera sig alls. Arbetstyngden är betydligt ökad. Många söker samtal och grupper avlöser varandra hela tiden. Många som söker minna för samtal mår mycket dåligt och det innebär längre och tyngre samtal för personalen. Maria Olsson och Ulrika Karpefors fick kontakt med en handledare 24/11 och detta möte föll väl ut. Beslut är taget att de ska få handledning av denna under hela år Arbetet på minna är på olika sätt varierat. Minna vill finnas med i de svåra situationerna men också då det förändras och förhoppningsvis förbättras. Minna vill också finnas som stöd för de kvinnor som beslutar sig för en abort och vara med i den läkningsprocess som följer. Vi vill kunna ge möjlighet till fortsatt samtalskontakt så länge behov och önskemål finns. I den öppet hus- verksamhet som bedrivs är mammor och barn välkomna även om barnet har blivit äldre än 2 år. Dock ser vi oss nödgade att ha denna gräns när det gäller fortsatt samtalskontakt med minna-mammor. Vi har ingen möjlighet att fortsätta vara stödpersoner åt mammor där barnet är äldre utan prioritering ges på nygravida kvinnor. Minnamottagningens målgrupp är: - Kvinnor/par som är tveksamma till en graviditet. - Kvinnor som vill samtala före och efter en abort - Kvinnor, som då de beslutat sig för att fullfölja graviditeten blir/ev kommer att bli, ensamstående mammor Detta innebär att minnamottagningen inte vänder sig till: - Kvinnor som lever i en relation där mannen av olika skäl tillfälligtvis befinner sig utomlands. - Kvinnor som själva valt att bli ensamstående mammor genom insemination. Minna vill följa de kvinnor som fullföljer en graviditet på egen hand. De är ensamma under den fas i livet när de flesta brukar vara två vilket är en stor utmaning såväl känslomässigt och ekonomiskt som rent praktiskt. Minna vill underlätta i ovanstående livssituationer och vill hjälpa till rent konkret. Samarbetet med Stadsmissionens Second Hand affär för barnkläder och barnsaker som startat i ett samarbetsprojekt med minna kvarstår. Vi har också genom gåvor fått ett stort lager med babyutrustning, barnvagnar och spjälsängar som kan delas ut till behövande mammor. Tack vare tre entusiastiska medlemmar har vi fått allt iordninggjort och sorterat för att lätt kunna plockas fram.

6 Sidan 6 Under flera år har det i verksamhetsberättelsen påtalats att vi har en lokal som tyvärr inte är helt lämplig då det är svårt att ha abortsamtal samtidigt som det pågår öppet hus för mammor och barn. Det blir naturligtvis livligt med många små barn i lokalen och det påverkar möjligheten att ha samtal i en lugn miljö. Under en längre tid har vi försökt att få mer ändamålsenliga lokaler då verksamheten nu har utökats betydligt. Vi söker fortfarande en lokal som är ca 150 kvm med ett stort kök där vi ska kunna samla de mammor som har behov av att lära sig mer om barnets kosthållning. Detta naturligtvis under förutsättning att vår ekonomi håller för ett byte. Vårt nuvarande hyresavtal löper på tre år med möjlighet till uppsägning om en mer ändamålsenlig lokal hittas. År 2006 har vi haft 4 mycket flexibla barnmorskor timanställda för att ansvara och leda den förlossningsförberedande undervisningen i våra vänta barngrupper. Detta har fungerat bra i verksamheten och vi ämnar fortsätta med timanställd barnmorskepersonal. Det arbete som utförs på minna-mottagningen röner stor uppskattning bland såväl enskilda personer som mödra-barnhälsovården och andra grupper i samhället. Vi är väl medvetna om det stora behov av stöd som finns på andra håll men vår förhoppning är att minnamottagningens verksamhet ska kunna fortsätta. Vi hoppas också att kunna utvidga verksamheten genom stöd och ekonomiskt bidrag av politiker som inser behoven av ett nätverk kring den ensamma enastående mamman. Det finns mycket kvar att göra inom detta område och vi vill naturligtvis finnas med även i fortsättningen. Det är viktigt att stå på en stabil grund när det gäller ekonomin. Men utan alla de människor som stödjer oss på olika sätt hade ovan beskrivna arbete inte varit möjligt! Styrelsen vill framföra ett stort TACK till er alla. Tillsammans kan vi vänta det oväntade med förväntan! Göteborg 16 mars 2007 Nina Hedner, ordf. i minna, Göteborgs styrelse

Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2005 haft följande sammansättning:

Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2005 haft följande sammansättning: Sidan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2005 Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2005. Räkenskaperna

Läs mer

Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2004 haft följande sammansättning:

Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2004 haft följande sammansättning: Sidan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2004 Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2004. Räkenskaperna

Läs mer

Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2003 haft följande sammansättning:

Styrelsen har varit gemensam för Stiftelsen minna, Göteborg och stödföreningen och har under 2003 haft följande sammansättning: minna, Göteborg Verksamhetsberättelse för år 2003 Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2003. Räkenskaperna inkluderar

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2008

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2008 Sidan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2008 Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2008. Räkenskaperna

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg. Verksamhetsåret 2011. Personal. Ordinarie ledamöter. Suppleanter. Kassör. Revisor. Valberedning.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg. Verksamhetsåret 2011. Personal. Ordinarie ledamöter. Suppleanter. Kassör. Revisor. Valberedning. Sidan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2011. Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2011. Styrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2010.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2010. Sidan 1 av 6 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2010. Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2010.

Läs mer

Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse

Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse 1(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg, Verksamhetsåret 2012. Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2012. Styrelse

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2009

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2009 Sidan 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg Verksamhetsåret 2009 Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2009. Räkenskaperna

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg,

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg, 1(8) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg, Verksamhetsåret 2013. Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2013. Styrelse

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Program för dagen 8:30-9:30 Frukost 9:30 Start/presentation av Mattias från Kravatten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Tobaksfri graviditet. ge ditt barn en uppväxt utan tobak

Tobaksfri graviditet. ge ditt barn en uppväxt utan tobak Tobaksfri graviditet ge ditt barn en uppväxt utan tobak JAG SLUTAR NÄR JAG BLIR GRAVID Så tänker de flesta. Men många upptäcker att det är svårare än de trodde. Här får du några råd som kan hjälpa dig

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Iskällans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Iskällans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Iskällans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Iskällans likabehandlingsgrupp. Förskolechef Maths

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N handlar om: 1. att främja barns och elevers lika rättigheter. 2. att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 SÖDERMALMS FRIVILLIGCENTRAL VILJAN Verksamhetsidé Viljan, Södermalms frivilligcentral, är en ideell förening bildad 1993. Föreningen är demokratiskt uppbyggd och politiskt

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling och diskriminering för Ljungfälle särskola och fritidshem Läsåret 2011-2012 Annika Sandberg, rektor 0470-43690 Planen omfattar följande verksamhetsformer:

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten TEMA MUSIK Utbildning av kultur- och aktivitetsinspiratörer (dag 3 av 3) Uppföljning Plats: Hotell Lappland, Lycksele Dag/tid: onsdag 27 maj kl 20.00

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola Välkommen till Floby Förskola! Vi hoppas att Ni ska trivas hos oss och att tiden i förskolan ska bli en positiv erfarenhet för hela familjen. Om detta är Er första kontakt med barnomsorgen är det säkert

Läs mer

Delrapport gällande stimulansmedel till ett varaktigt stöd för anhöriga för år 2008

Delrapport gällande stimulansmedel till ett varaktigt stöd för anhöriga för år 2008 RAPPORT 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Äldreomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Margareta Helgesson, anhörigkonsulent 2008-12-08 704-15949-2008 Länsstyrelsen i Södermanlands län Att:

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser Cancerplanen Arbetsgruppen förebyggande och tidig upptäckt 2011-03-14 Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet Syftet med arbetet och förslagen som presenteras nedan

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20

Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Handikapprådet PROTOKOLL 2012-11-20 Sid 72 Inledning... 1 73 Val av justeringsledamot... 1 74 Godkännande av dagordningen... 1 75 Föregående protokoll... 1 76 Val av ersättare till vice ordförande... 1

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden under året. Uppgifterna i styrelsen har fördelats enligt följande:

Styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden under året. Uppgifterna i styrelsen har fördelats enligt följande: 1(9) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för minna, Göteborg, Verksamhetsåret 2014. Styrelsen för Stiftelsen minna, Göteborg org.nr 857205-7456 överlämnar härmed verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014. Styrelse

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Trädgårdsdiakoni. -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat

Trädgårdsdiakoni. -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat Trädgårdsdiakoni -Ett rehabiliterings projekt i Allerums Pastorat Bakgrund På initiativ från kyrkogårdsföreståndare Magnus Näsström och diakon Margareta Thomasson har Allerums pastorat sedan flera år tillbaka

Läs mer

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss Vänta barn Välkommen till oss Att vänta barn är en av livets största upplevelser! Vi vill ge trygghet, kunskap och vara en nära kontakt under hela graviditeten. Välkommen till Kvinnohälsovården i Halland!

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

Standard, handlggare

Standard, handlggare Kvalitetsindex Standard, handlggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2014-03-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Personalberedningen 2006-10-09. Ärendebeskrivning: Yttrande till Ungdomskraft Skåne

Personalberedningen 2006-10-09. Ärendebeskrivning: Yttrande till Ungdomskraft Skåne Personalberedningen 2006-10-09 Ärendebeskrivning: Ungdomskraft Skåne har i skrivelse 2006-09-11 önskat svar från Personalberedningen kring avkodade ansökningshandlingar och värdesättande av att anställa

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31

Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Kallelse till årsmöte för 2011-09-01 2011-12-31 Datum: Söndagen 25/3-2012 kl. 13.00 Plats: Föreningslokalen Pärlgatan 7a Kulturskolan, Källarplan 691 41 Karlskoga Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Fastställande

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13. Förskolan Junibacken. Plats för egen logga/bild BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2012/13 Förskolan Junibacken Plats för egen logga/bild 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling

Läs mer

Telefonrådgivning inom psykiatrin

Telefonrådgivning inom psykiatrin Gå 4 betala för 3! Telefonrådgivning inom psykiatrin Suicidriskbedömning hur fångar du upp patientens tankar och funderingar? Sekretess, anonymitet och dokumentation vilka lagar påverkar telefonrådgivningen?

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten

Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Handlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Bildningscentrum Facetten Gymnasieskolan läsåret 2015/16 Alla elever på Bildningscentrum Facetten ska känna sig

Läs mer

Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA

Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA Fortbildningsdag MÖDRAHÄLSOVÅRDEN AKADEMISKA Hur lyckas vi hitta våra mammor som är i behov av extra stöd? Hur får vi förtroende från våra kvinnor med funktionsnedsättning som väntar barn? Hur lägger man

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Förskola Junibacken 2015-2016 Förskolan Junibackens vision På vår förskola ska alla må bra, leka, lära och utvecklas. Gemenskapen ska präglas av omsorg,

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Dokumentnamn Kvalitetsredovisning Datum 2010-10-06 Adress Förskolan Björkgården Gustavsgatan 5 815 38 Tierp Diarienummer 1(12) Kvalitetsredovisning Förskolan Björkgården i Tierps Kommun Verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2015 Dagordning för årsmötet den 16 februari 2016 1 Mötets öppnande 2 Parentation 3 Godkännande av dagordning 4 Nya medlemmar hälsas välkomna 5 Val av ordförande för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 10

Verksamhetsberättelse 10 Verksamhetsberättelse 10 Samt inbjudan till Årsmöte Clevegården, Skoghall Hammarö Röda Kors Krets Aktiv sedan 1945 Tillsammans är vi starka! www.redcross.se Inbjudan till kretsstämma/årsmöte Inbjudan till

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Barnmorskemottagning/ Mödravårdscentral

Barnmorskemottagning/ Mödravårdscentral RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL Barnmorskemottagning/ Mödravårdscentral Vårdval i Norrtälje Gäller from 2015-11-01 Innehåll 1 Introduktion till registreringsrutin... 3 1.1 Rapportera en vårdkontakt...

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Kallelse till ordinarie årsmöte måndagen den 23 mars 2015 kl. 9.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket Lidingö

Kallelse till ordinarie årsmöte måndagen den 23 mars 2015 kl. 9.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket Lidingö 1 SeniorNet Lidingö Kallelse till ordinarie årsmöte måndagen den 23 mars 2015 kl. 9.00 i hörsalen på Stadsbiblioteket Lidingö Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Val av ordförande och sekreterare för mötet 3.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/2013

Kvalitetsredovisning 2012/2013 2012-10-26 BOS/GUN Backa förskola, avd. Smultronet Ruth Björling-Eriksson Kvalitetsredovisning 2012/2013 Grundfakta Barn: 20 inskrivna barn Lärare: 3.5 tjänst Specialpedagoger: Besök av specialpedagog

Läs mer

Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv

Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Datum och plats 19 oktober 2011, Jonasbo förskola Närvarande Erik Andersson Förälder Toftabo Sekreterare Marie Beckvall Personal Munkebo Patrik Bergman

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

Rutiner vid användande av

Rutiner vid användande av Centrala Barnhälsovården Göteborg Rutiner vid användande av Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), åtgärder och dokumentation inom Mödra- och barnhälsovården Göteborg 2 Bakgrund Depression postpartum

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning för Bokebo förskola Ölycke ro. läsåret 2007 2008 O:\Kvalitetsredovisning\Kvalitet 2007-2008\Förskolan\Instruktion.doc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Presentation av rektorsområdet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10-11, 2014. Rapport 2014:9

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10-11, 2014. Rapport 2014:9 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10-11, 2014 Rapport 2014:9 2014-08-18 KK 2012/100494 1 (6) Enheten för kommunikation Anna-Carin Carlsson, 010-730 90 67 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28 Kvalitetsindex Rapport 2009-01-28 Innehåll - 2009-01-28 - Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Medelpoäng, aritmetiskt medelvärde, totalt samt på respektive fråga -

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Hur är det att vara lärare i svenska som andraspråk med utländsk bakgrund?

Hur är det att vara lärare i svenska som andraspråk med utländsk bakgrund? I LiSetten nummer 4/2013 publicerades ett brev från en lärarstudent som undrar hur det är att arbeta som lärare i svenska som andraspråk om man har utländsk bakgrund. Vi lät några personer svara på brevet.

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

Rapport från Saco rådet i Göteborgs deltagande på West Pride juni 2015.

Rapport från Saco rådet i Göteborgs deltagande på West Pride juni 2015. Rapport från Saco rådet i Göteborgs deltagande på West Pride juni 2015. Planering I januari beslöt Sacorådets styrelse i att intresserade förbund skulle delta i West Pride 2015. Förbund som valde att delta:

Läs mer

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Förslag till dagordning för årsmötet Celiakiföreningen i Uppsala län Lördagen den 6 februari 2016 på Kungsgatan

Läs mer

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM

INTRESSEPOLITISKT PROGRAM INTRESSEPOLITISKT PROGRAM Antaget av Adoptionscentrums Förbundsmöte 2011-05-15 Innehåll INTRESSEPOLITISKT PROGRAM... 2 Inledning... 2 Våra viktigaste krav:... 2 Detta är Adoptionscentrum... 3 Barnhem är

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30

Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 Lotusmamma.se 2012-10-01 Senast uppdaterad 2012-11-30 När yogaläraren Therese väntade dottern Lova hade hon svårt att komma iväg till en studio med gravidyoga. Tiderna passade inte och graviditeten var

Läs mer

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola

Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Likabehandlingsplan för Gribbylunds kommunala F-9 skola Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, lag (2006:67), innebär att diskriminering på grund av kön,

Läs mer

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27

Färe Montessoriförskola. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen reviderades 2015-04-27 ! Färe Montessoriförskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen reviderades 2015-04-27 Planen revideras årligen vid vårterminens studiedag senast 2016-04-30 Ansvarig:

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120217 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20110201 20120131 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2014

Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Organisationens namn: Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 802012-1193 Juridisk form: Ideell förening Vad vill Spädbarnsfonden som organisation uppnå? Varje år i Sverige

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263

Volontärverksamhet i skolor. Dnr Bun 2012/263 Volontärverksamhet i skolor Dnr Bun 2012/263 Ewa Franzén November 2012 2012-11-01 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND/SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. REDOVISNING... 2 4. ANALYS... 5 5. SLUTSATSER

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet

Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan. En del av det livslånga lärandet Kvalitetsredovisning 2006 Önnerödsskolan En del av det livslånga lärandet Innehållsförteckning Inledning...3 Verksamhetsperspektiv...5 Prioriterade mål... Resultat och måluppfyllelse... Medborgarperspektiv...6

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 SDF Västra Innerstaden Mellanhedens förskoleområde Mellanhedens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012/2013 Oktober 2012 Linda Tuominen, förskolechef, Mellanhedens förskoleområde

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Läsglädje med lek och musik

Läsglädje med lek och musik Katarina Södra Skola Katarina Bangata 41 116 39 STOCKHOLM Kontaktperson Kerstin Wärngård 08-508 42 412 kerstin.warngard@utbildning.stockholm.se Läsglädje med lek och musik Har du ibland elever som trots

Läs mer

SDF Hyllie Lindeborgsområdet Malmö 2010-03-18

SDF Hyllie Lindeborgsområdet Malmö 2010-03-18 SDF Hyllie Lindeborgsområdet Malmö 2010-03-18 Föräldrarådet 3/3-2010 Närvarande: Ulrica Segerbjer E-laget, Eva Ljungkvist A-laget, Jenny Rassmus H-laget, Lena Lagerlund B- laget, Åsa Rantzow G-laget, Sofia

Läs mer

SMS-FRÅGOR UNDER KONFERENSEN BARN SOM BEVITTNAT VÅLD

SMS-FRÅGOR UNDER KONFERENSEN BARN SOM BEVITTNAT VÅLD SMS-FRÅGOR UNDER KONFERENSEN BARN SOM BEVITTNAT VÅLD 2011-11-23 Anders Broberg om barns utsatthet 1. Definitionen mellan psykiskt våld och emotionellt våld? 2. Varför kan inte samtliga siffror vara sanna?

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

REVISORER/REVISORSUPPLEANTER är Claes-Håkan Jansson och Margareta Wigren resp Aina Myhrberg och Gun Grimsen.

REVISORER/REVISORSUPPLEANTER är Claes-Håkan Jansson och Margareta Wigren resp Aina Myhrberg och Gun Grimsen. 1 GÄVLE NÄMNDEMANNAFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2010 (gällande tiden 2010-03-30 2011-03-23) GÄVLE NÄMNDEMANNAFÖRENINGS STYRELSE HAR UNDER VERKSAMHETSÅRET BESTÅTT AV: Ordförande Margareta Pedersen-Ekström

Läs mer

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Rapport 2009:08 Rapportnr: 2009:08 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulent Britt Johansson Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012

KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer