Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift"

Transkript

1 Revision 1 State Released Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE Lund SWEDEN

2 DOCUMENT REVISION HISTORY Revision Reason for revision Date 1 New Document List of Authors List of Reviewers List of Approvers Jacobsson, Peter Hansson, Thomas Jacobsson, Peter 2(12)

3 SAMMANFATTNING Denna rapport ger en sammanfattning av den dos som den kritiska gruppen beräknas få under normal drift av ESS. Dosbidraget har beräknats till 2-3 µsv/år. Störst bidrag härrör från aktivering av grundvatten från acceleratortunneln samt kortlivade nuklider i acceleratorns atmosfär som frisläpps i samband med ventilering av tunneln. Känslighetsanalyser visar att det är av största vikt att kunna innehålla och fånga tritium ( 3 H) som kommer att bildas vid spallation i målmaterialet. 3(12)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning Inledning Luftburna utsläpp Ventilation av acceleratortunnel Läckage från Målstationen Underhållsåtgärder i målstationen Beräkning av dos Vattenburna utsläpp Skyshine Känslighetsanalys Resultat Referenser (12)

5 1. INLEDNING ESS kommer att driva en acceleratordriven spallationsanläggning vilken ger upphov till joniserande strålning. I enlighet med Strålskyddslagen har ESS hos sökt tillstånd för att bedriva denna verksamhet. Den 15 mars 2012 inlämnades en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). SSM har i sitt svar den 26 juli bland annat pekat på att ESS måste redovisa de förväntade utsläppsdoserna till omgivningen som ESS kommer att ge upphov till vid normal drift. ESS har under hösten 2012 gjort analyser av vilka doser som kan förväntas från anläggningen under normal drift. Analyserna har dels utförts av ESS egen personal, dels av DTU (Denmark Technical University) som är ett av de många forskningsinstitut som ingår i ESS Collaboration Team. De utsläppsvägar som analyserats är följande: Luftburna utsläpp [1], [2], [3], [4] & [5] Vattenburna utsläpp [1], [10] & [11] Förutom doser från dessa utsläppsvägar har även skyshine från målstationen analyserats [1]. 2. LUFTBURNA UTSLÄPP Luftburna utsläpp har analyserats för följande anläggningsdelar: Ventilering av luftatmosfär i acceleratortunnel Läckage från He-kylkretsen i målstationen under drift Utsläpp i samband med underhållsåtgärder i målstationen Samtliga luftburna utsläpp sker via ventilationstornet. Beräkningarna har gjorts enligt följande: Fastställa en källterm från respektive utsläppsväg Fastställa omvandlingsfaktorer Selektera ut de nuklider som ger bidrag Beräkna dosen för enskild individ avseende inhalation, födointag samt exponering. 2.1 Ventilation av acceleratortunnel Luften i acceleratortunneln kommer att aktiveras av läckande protoner. Det nuklidinventarium som bildas har redovisats i ref [6]. Tre olika fall av ventilering redovisas i referens [1]; 2 ventilationer/dygn, 1 ventilation/dygn och ventilation efter 50 dagar. Mellan de två första fallen erhålls mycket marginella skillnader i mängden aktivitet. Aktiviteten vid ett längre uppehåll i ventilationen är lägre tack vare en mättnad av atmosfären. För att ge ett konservativt värde antas att ventilation sker en gång per dygn vilket redovisas i tabell 1. 5(12)

6 Tabell 1: Nuklider med potentiell dospåverkan från acceleratortunneln vid ventilation 1 gång/dygn Nuklid Källterm (ventilationstorn), Bq/år H-3 8.8E+6 Be-7 1.0E+7 C E+12 N E+12 O E+12 Ar E Läckage från Målstationen I samband med spallationsprocessen kommer ett nuklidinventarium byggas upp inne i volframmaterialet. Beräkningar av nuklidinventariet återfinns i referens [7]. En selektering har skett för ett enbart betrakta de nuklider som ger påverkan till tredje person vid luftutsläpp. Som urvalskriterium har valts att ta med de nuklider innehållande en aktivitet högre än 25 MBq/år. Denna aktivitet motsvarar en potentiell dos på 10 µsv/år från Gd-148. Referens [8] anger de utsläppsfaktorer som ESS antar för olika klasser av grundämnen både för normal drift och olycksscenarier. För normal drift antas att följande utsläppsfaktorer från själva målmaterialet ut till Heliumkylkretsen: 3 H och ädelgaser: 100 % Flyktiga ämnen (Volatiles): 10 % Aerosoler: < 1% Övriga ämnen 0 % Kylkretsen består av 22 m 3 He-gas. I kretsen kommer det finnas en 3 H-fälla för att fånga upp 3 H och därefter behandla det (solidifiering). I designen av kretsen har det dock antagits att det kommer läcka ut 0,1 % av hela gasvolymen per dygn. Läckaget kommer via målstationens ventilationssystem gå ut till ventilationstornet. Med en förlust av 0.1 % av total volym/dygn innebär det att 22 dm 3 gas från målstationen behöver filtreras innan det kan släppas ut. I analysen har vi antagit att ventilationsfiltreringen har en kapacitet av 99,9 % för flyktiga ämnen och aerosoler. Tabell 2 visar de nuklider som ger ett bidrag till dospåverkan till omgivningen. Tabell 2: Nuklider med potentiell dospåverkan från läckage vid målstationen Nuklid Källterm (ventilationstorn), Bq/år H-3 4.2E+8 I E+8 6(12)

7 2.3 Underhållsåtgärder i målstationen Dospåverkan vid underhållsåtgärder för målstationen har analyserats enligt följande: Utsläpp i samband med hantering av filter/jonbytare i He-kylkrets Utsläpp i samband med hantering/utbyte av målmaterial Vid hantering av filter/jonbytare i He-kylkrets antar vi att 1 % av innehållet av gaser och lättflyktiga ämnen försvinner ut. Vid hantering av målmaterialet antar vi att en mindre andel (0.1 %) av de tyngre ämnena kan ge ett bidrag på omgivningen. En mer detaljerad beskrivning ges i referens [1]. Tabell 3 ger en sammanställning vilka nuklider som ger ett bidrag till omgivningspåverkan. Tabell 3: Nuklider med potentiell dospåverkan från läckage vid målstationen Nuklid Källterm (ventilationstorn) H-3 5.0E+12 Bq/år I E+6 Bq/år W E+7 Bq/5år Ta-179 Gd E+7 Bq/5år 3.0E+4 Bq/5år 2.4 Beräkning av dos Doser har beräknats för en kritisk grupp boende 330 m från ESS målstation (fastighet Östra Torn 29:31), ref [9]. Även boende på fastighet Östra Odarslöv 13:5, 660 m från målstationen har beaktats. I referenser [2] och [3] redovisas den metod som använts för att beräkna dospåverkan. Påverkan har beräknats för inhalation, födointag samt extern strålning. Känslighetsanalys har gjorts avseende höjden på ventilationstornet. Figur 1 redovisar den totala årsdosen för en person vid olika avstånd från målstationen (ventilationstornet) vid olika höjder. 7(12)

8 1.6E E- 06 Annual dose (Sv/y) 1.2E E E E E E m 35m 45m 55m 65m 0.0E Distance (m) Figur 1: Årsdos (Sv) som funktion av avstånd från målstation vid olika höjder på ventilationstornet. Noterbart är att vid en skorstenshöjd på över 35 meter ges den högsta dosen till personer som bor på 600 meters avstånd och inte 300 m. I tabell 4 nedan anges dosbidraget från respektive nuklid. Observera att bidraget för inhalation samt födointag är konservativt redovisat för ett 1-årigt barn. Tabell 4: Årligt dosbidrag från luftutsläpp under normal drift för en person boende 600 meter från målstationen och en skorstenshöjd på 45 m. Nuklid Källterm (Bq/år) Dos (µsv/år) H-3 5.0E Be-7 1.0E C E N E O E+12 0,03 Ar E I E SUMMA 0.4 8(12)

9 3. VATTENBURNA UTSLÄPP Två separata analyser har gjorts avseende potentiella vattenburna utsläpp. De två vägar som analyserats är: Transport av tritium via avloppsystem till boende i Öresundskusten [10] Aktivering av tritium i grundvatten till egen brunn [11] Dospåverkan från tritium som transporteras ut i avloppssystemet via reningsverk och Höje å ut i Öresund ger ett försumbart bidrag på under 1 nsv/år [10]. Aktivering av grundvatten som kan ge ett bidrag till personer med egen brunn 300 meter från acceleratorn har analyserat som två olika fall i referens [11]. För det första fallet antas att acceleratorn är placerad vid markytan. Detta ger en dos till kritisk grupp på mindre än 0.01 µsv/år. I det andra fallet är acceleratorn placerad 6 meter ner i jorden. För detta scenario bedöms dospåverkan kunna bli 2 µsv/år för den kritiska gruppen. 4. SKYSHINE Dospåverkan av direkt strålning samt skyshine av neutroner från Target har översiktligt redovisats i appendix 3 till referens [1]. Intressant att notera är betydelsen av stål kontra betong. Användande av enbart stål vid skärmningen ger ett glapp av termiska neutroner (25 kev). Därför skall skärmningen av målmaterialet vara en kombination av stål och betong. I figur 2 nedan redovisas den beräkning som gjorts avseende dos som funktion av avstånd från målmaterialet med två olika skärmmaterial. Beräkningen är gjord avseende 5 MW protonstråle. Ur figuren kan man utläsa att vid 6 meters avstånd (4 m stål plus 2 m betong) kommer den effektiva dosen vara 0.2 µsv/h. 6 meters avstånd från målmaterialet är det avstånd som ESS anställda kan tänkas uppehålla sig i den så kallade High Bay area, ett kontrollerat område. Om en person där 2000 h/år vid kontinuerlig drift av neutronkällan skulle personen erhålla en årsdos på 0.4 msv. För beräkning av SkyShine till omgivningen har den så kallade Sullivan formeln använts, vilket är en empiriskt utformad formel från CERN. På ett avstånd av 300m från målstationen ger den ett totalt bidrag på 0.06 µsv/år. 9(12)

10 Figur 2: Dos som funktion av avstånd från målmaterialet för Fe respektive Fe/Betong. 5. KÄNSLIGHETSANALYS Den känslighetsanalys som utförts berör potentiella läckage av tritium från målmaterialet och som inte fångas upp den 3 H-fälla som finns i Helium-kylkretsen. I ref [4] har ett antagande gjorts att kontinuerligt läckage sker med 10 % av hela 3 H inventariet ifrån målmaterialet. Under antagandet att läckaget sker genom ventilationstornet blir dos till referensperson, 330 m från målstationen, i storleksordningen µsv/år. Detta visar på den betydelse som filtrering/uppfångning av tritium har. 10(12)

11 6. RESULTAT Sammantaget visar analyserna ovan att dosbidraget till referensperson vid normal drift av ESS kommer ligga på ca 2-3 µsv/år. Detta beaktat luftburna utsläpp, vattenburna utsläpp samt skyshine. Tabell 5: Årligt dosbidrag från ESS till kritisk grupp Utsläppsväg Dos (µsv/år) Luftburna utsläpp 0.4 Vattenburna utsläpp 2 Skyshine 0.04 SUMMA (12)

12 7. REFERENSER 1. Ene, Environmental Impact Analysis, ESS , ESS AB, Andersson & Nielsen, Methodology to be used for detailed (realistic) calculation of dose factors (discharge limits) during routine operation of the ESS facility: atmospheric releases, EDMS /A. ESS AB, Andersson & Nielsen, Inhalation and Ingestion doses from the most important contaminants from routine airborne releases, EDMS /B. ESS AB, Andersson & Nielsen, External doses from the most important potential contaminations from routine airborne releases at ESS, EDMS , ESS AB, Andersson & Nielsen, Intake of tritiated water vapour released from ESS facility, Airborne Releases. EDMS , ESS AB, Ene, Radiation protection studies for the ESS superconducting linear accelerator, EDMS , ESS AB, Ene, Evaluation of ESS safety relevant concerns assuming two basic concepts for the target station, EDMS /6, ESS AB, Hansson, Specification for revised dose assessment, ESS /1. ESS AB Hansson, Preliminary definition of the reference group, EDMS ESS AB, Andersson & Nielsen, Assessment of doses to the public from tritium discharged to sewer, EDMS ESS AB, Aquilonius & Huutoniemi, Dose from activated soil in connection to a proton LINAC, in Lund Sweden, ESS /1, ESS AB, (12)

Befolkningstäthet runt ESS

Befolkningstäthet runt ESS Revision 1 (2) State Released Befolkningstäthet runt ESS European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY Revision

Läs mer

Sammanfattande rapport avseende kompletteringar i ESS Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

Sammanfattande rapport avseende kompletteringar i ESS Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Revision 1 State Released Sammanfattande rapport avseende kompletteringar i ESS Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221

Läs mer

ESS Riskanalys - En komplettering

ESS Riskanalys - En komplettering Revision 1 (2) State Released ESS Riskanalys - En komplettering European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY

Läs mer

Lunds universitet informerar om bakgrundsmätningar av strålningsnivån kring ESS

Lunds universitet informerar om bakgrundsmätningar av strålningsnivån kring ESS Lunds universitet informerar om bakgrundsmätningar av strålningsnivån kring ESS LUNDS UNIVERSITET Medicinsk Strålningsfysik, Malmö Kärnfysik, Lund Under år 2017 och 2018 utförde Lunds universitet omfattande

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Bilaga 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson SSMFS 2008:23 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om skydd av människors hälsa och miljön vid utsläpp

Läs mer

Beräkningsregler för analys av stråldoser vid utsläpp av radioaktiva ämnen från svenska anläggningar i samband med oplanerade händelser

Beräkningsregler för analys av stråldoser vid utsläpp av radioaktiva ämnen från svenska anläggningar i samband med oplanerade händelser Sida: 1/5 SSM datum: 2013-03-04 SSM referens: SSM 2013/1525 Författare: Robert Finck Fastställd: Lynn Hubbard Beräkningsregler för analys av stråldoser vid utsläpp av radioaktiva ämnen från svenska anläggningar

Läs mer

Ansökan om tillstånd för forskningsanläggingen European Spallation Source ESS inom fastigheten Östra Odarslöv 13:5, Lunds kommun, Skåne län

Ansökan om tillstånd för forskningsanläggingen European Spallation Source ESS inom fastigheten Östra Odarslöv 13:5, Lunds kommun, Skåne län LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN BEGÄRAN OM KOMPLETTERING 1(1) 2012-06-26 500-11875-2012 STRÅLSÄKERHETS MYNDIGHETEN Vår referens Enheten for Samhällsskydd och Beredskap Gert Jacobsson 040/044-25 23 33 Strålskyddsmyndigheten!

Läs mer

2018:22. Underlag till beredskapsplaneringen kring ESS

2018:22. Underlag till beredskapsplaneringen kring ESS Författare: Anna Maria Blixt Buhr Jan Johansson Peder Kock Jonas Boson Simon Karlsson Jonas Lindgren Elisabeth Tengborn 2018:22 Underlag till beredskapsplaneringen kring ESS Rapportnummer: 2018:22 ISSN:

Läs mer

Preliminär insatsplan för ESS

Preliminär insatsplan för ESS Revision 1 State Released Preliminär insatsplan för ESS European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY Revision

Läs mer

Summering av analyserade händelser

Summering av analyserade händelser Revision 2 State Released Summering av analyserade händelser European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling ISSN: Klicka här för att ange ISSN. SSMFS 2017:xy Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (2017:xy) om exponering för

Läs mer

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall effekter på andra organismer än människa

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall effekter på andra organismer än människa Begäran om komplettering 2012-12-17 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Pål Andersson Telefon: 08 799 4139 Vår referens: SSM2011-2426-91 Intern referens: 4.7.2.d Er referens:

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling SSMFS 2018:11 Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:11) om exponering för kosmisk strålning i flyg- och

Läs mer

A. negligerbarhet ska uppgifterna ändå anges kvantitativt innan en kvalitativ

A. negligerbarhet ska uppgifterna ändå anges kvantitativt innan en kvalitativ Sida: 1/23 Dok nr: SSM2012-131-26 Dok nr: SSM2012-131-27 Kompletteringar av ESS AB:s ansökan om Begäran en spallationsanläggning om kompletteringar av ESS AB:s ansökan om en spallationsanläggning Särskilt

Läs mer

Yttrande över ansökan från ESS AB om tillstånd enligt miljöbalken till forskningsanläggningen European Spallation Source i Lund

Yttrande över ansökan från ESS AB om tillstånd enligt miljöbalken till forskningsanläggningen European Spallation Source i Lund VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 81 351 03 Växjö Yttrande Vårt datum: 2014-04-01 Er referens: M 1007-12 Diarienr: SSM2014-609 Handläggare: Peter Frisk Telefon: +46 8 799 4366 Yttrande över

Läs mer

Kärnenergi. Kärnkraft

Kärnenergi. Kärnkraft Kärnenergi Kärnkraft Isotoper Alla grundämnen finns i olika varianter som kallas för isotoper. Ofta finns en variant som är absolut vanligast. Isotoper av ett ämne har samma antal protoner och elektroner,

Läs mer

Grundämnesföroreningar

Grundämnesföroreningar Grundämnesföroreningar Läkemedelsverkets erfarenheter av ICH Q3D Sven-Erik Hillver Disposition Erfarenheter av hur ansökningarna ser ut Vad förväntar sig utredaren Vad pågår inom ICH idag ICH Q3D kvalitet

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om skydd av människors hälsa och

Läs mer

Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS

Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS Datum: 2013-11-04 Diarienr: SSM2013-5169 Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS Inledning Två ansökningar angående nya kärntekniska anläggningar liksom en ansökan

Läs mer

SSM:s krav på ett renrum

SSM:s krav på ett renrum SSM:s krav på ett renrum, SSM Ett verkligt exempel Oplanerad händelse rapporterad till SSM En färsk batch med F-18 FDG (1000 MBq/ml) ska plockas ur en autoinjektor pga tekniskt fel Person A gör jobbet

Läs mer

Policy Document Number ESS-0002649 Date Mar 14, 2013 Revision 1 (3) Plan för IT Säkerhet

Policy Document Number ESS-0002649 Date Mar 14, 2013 Revision 1 (3) Plan för IT Säkerhet Revision 1 (3) State Released Plan för IT Säkerhet DOCUMENT REVISION HISTORY Revision Reason for revision Date 1 New Document 2013-02-26 List of Authors List of Reviewers List of Approvers Skölde, Daniel/Ulrika

Läs mer

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING. Ringhals AB

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING. Ringhals AB KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING Ringhals AB 1 NY REGLERING INOM STRÅLSKYDD Sedan 1 juni 2018 har Sverige en ny Strålskyddslag (SFS 2018:396), ny Strålskyddsförordning (SFS

Läs mer

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall Radionuklidtransport och dosberäkningar

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall Radionuklidtransport och dosberäkningar Begäran om komplettering 2013-02-11 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm : Shulan Xu Telefon: 08 799 4212 Vår referens: SSM2011-2426-103 Intern referens: 4.7.2.e-g Er referens: KTL -

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om strålskärmning av lokaler för diagnostik eller terapi med joniserande

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om skydd av människors hälsa och miljön vid utsläpp av radioaktiva ämnen från vissa kärntekniska anläggningar

Läs mer

Vad gör en sjukhusfysiker på länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka?

Vad gör en sjukhusfysiker på länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka? Vad gör en sjukhusfysiker på länsstyrelsen vid en kärnkraftsolycka? Röntgenveckan 2013, Uppsala 2-6 september Föredrag 10:9-2, Sal K7 Robert Finck, PhD, Strålsäkerhetsmyndigheten Robert R. Finck Nr 1 SSM:s

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om strålskärmning av lokaler för

Läs mer

Att sanera radioaktiva ämnen KARL ÖSTLUND, LUNDS UNIVERSITET

Att sanera radioaktiva ämnen KARL ÖSTLUND, LUNDS UNIVERSITET Att sanera radioaktiva ämnen KARL ÖSTLUND, LUNDS UNIVERSITET Förlorade/bortglömda strålkällor Presentationen, ämnen, begrepp mm. Vad vi menar med utsläpp från kärnteknisk anläggning. Orsaker till att det

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

Brandholmens reningsverk. Mätning av industribuller. Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26. Att: Erik Timander Box 1146 221 05 LUND

Brandholmens reningsverk. Mätning av industribuller. Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26. Att: Erik Timander Box 1146 221 05 LUND Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26 Brandholmens reningsverk Mätning av industribuller L:\2012\2012-069 LH Brandholmen, Läckeby water AB PURAC\Rapporter\2012-069 r01.docx Beställare: Läckeby

Läs mer

Stadsutvecklingsprocessen Christian Lindfors, Tyréns

Stadsutvecklingsprocessen Christian Lindfors, Tyréns Stadsutvecklingsprocessen Christian Lindfors, Tyréns Hur beskriver man stadsutveckling? Inom Sustainable Business Hub har Sustainable Urban development (SUD)-gruppen haft som mission att tydliggöra sydsvensk

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

European Spallation Source (ESS) från Projektmodeller till Plant/Product Lifecycle Management

European Spallation Source (ESS) från Projektmodeller till Plant/Product Lifecycle Management European Spallation Source (ESS) från Projektmodeller till Plant/Product Lifecycle Management Peter Rådahl HoD Engineering and Integration Support Division PIM Manager www.europeanspallationsource.se 17

Läs mer

Dispenser för Oskarshamn 1

Dispenser för Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2018-12-19 Er referens: 2018-06907 Diarienr: SSM2018-3309 Handläggare: Martin Amft Telefon: +46 8 799 4023 Dispenser för Oskarshamn

Läs mer

Vad blir konsekvensen om det blir fel?

Vad blir konsekvensen om det blir fel? Vad blir konsekvensen om det blir fel? Eva Forssell-Aronsson Avd f Radiofysik Inst f Kliniska Vetenskaper Göteborgs Universitet KVA KAR 151103 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling SSMFS 2008:37

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

Hej Mathias, Jo det stämmer.

Hej Mathias, Jo det stämmer. From: Martin Johansson Subject: RE: Magnetfält Date: 12 oktober 2010 12:02:32 CEST To: Mathias Brandin 5 Attachments, 462 KB Hej Mathias, Jo det

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2013. European Spallation Source ESS AB

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2013. European Spallation Source ESS AB European Spallation Source ESS AB Uttalande från VD ESS AB fortsätter med förberedelserna inför forskningsanläggningens planerade byggstart sommaren 2014 samt med att ge stöd åt värdnationerna, Sverige

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: REMISS Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om hantering av radioaktivt avfall och utsläpp från verksamhet med öppna strålkällor;

Läs mer

Huvudresultat från kommissionens kontroll i Sverige enligt artikel 35

Huvudresultat från kommissionens kontroll i Sverige enligt artikel 35 EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR ENERGI DIREKTORAT D Kärnsäkerhet och kärnbränslecykeln Strålskydd Huvudresultat från kommissionens kontroll i Sverige enligt artikel 35 Datum: 13 16 november

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Strålning från varmfackla vid biogas förbränning

Strålning från varmfackla vid biogas förbränning Uppdragsnr: 10139842 1 (5) PM Strålning från varmfackla vid biogas förbränning Inledning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Svensk Biogas i Linköping AB att utreda vilken strålningsnivå som uppstår

Läs mer

Lunds stadsbyggnadskontor Bilaga till detaljplanen för Östra Torn 27:13 m.fl. i Lund PM Risk ( ) Yttrande gällande praxis avseende riskbedömn

Lunds stadsbyggnadskontor Bilaga till detaljplanen för Östra Torn 27:13 m.fl. i Lund PM Risk ( ) Yttrande gällande praxis avseende riskbedömn Lunds stadsbyggnadskontor Bilaga till detaljplanen för Östra Torn 27:13 m.fl. i Lund PM Risk (2017-01-14) Yttrande gällande praxis avseende riskbedömningar i detaljplaner Wuz risk consultancy AB har på

Läs mer

Svar till SSM på begäran daterad 2013-02-11 om komplettering rörande radionuklidtransport och dos

Svar till SSM på begäran daterad 2013-02-11 om komplettering rörande radionuklidtransport och dos Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1418468 Ärende Handläggare Allan Hedin Ulrik Kautsky Er referens SSM2011-2426-103 Kvalitetssäkrad av Helene Åhsberg Godkänd av

Läs mer

DokumentID 1487626 Författare. Version 1.0

DokumentID 1487626 Författare. Version 1.0 Öppen Rapport DokumentID 1487626 Författare Version 1.0 Klas Källström Kvalitetssäkrad av Claes Johansson (SG) Allan Hedin (SG) Martina Krantz (KG) Godkänd av Börje Torstenfelt Status Godkänt Reg nr Datum

Läs mer

Kundfokus Kunden och kundens behov är centrala i alla våra projekt

Kundfokus Kunden och kundens behov är centrala i alla våra projekt D-Miljö AB bidrar till en renare miljö genom projekt där vi hjälper våra kunder att undersöka och sanera förorenad mark och förorenat grundvatten. Vi bistår dig som kund från projektets start till dess

Läs mer

Information till patienter och anhöriga om strålskydd i samband med nuklearmedicinska undersökningar

Information till patienter och anhöriga om strålskydd i samband med nuklearmedicinska undersökningar Information till patienter och anhöriga om strålskydd i samband med nuklearmedicinska undersökningar Agnetha Norén Disa Åstrand Eleonor Vestergren Eva Persson Heléne Brundin Henrik Båvenäs Gotti Lena Engelin

Läs mer

Doskonstant för några vanligt förekommande radionuklider MFT

Doskonstant för några vanligt förekommande radionuklider MFT Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Giltig fr.o.m: 2017-06-05 Faktaägare: Christina Söderman, leg Sjukhusfysiker, Medicinsk Fysik Fastställd av: Sara Olsson, Avdelningschef, Medicinsk Fysik Revisions

Läs mer

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse Dokumentstatus: Godkänt Westinghouse Electric Sweden AB 721 63 Västerås Beslut Vårt datum: 2016-05-26 Er referens: 16-046 Diarienr: SSM2014-4949 Handläggare: Veronika Lilliehorn Telefon: +46 8 799 4184

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Göteborg den 4 april 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Kallelse till årsstämma i European Spallation Source ESS AB

Kallelse till årsstämma i European Spallation Source ESS AB Svenska staten Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska Enheten 103 33 STOCKHOLM Danish Agency for Research and Innovation Bredgade 40 1260 KÖPENHAMN K Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse

Läs mer

1 Problemet och vad SSM vill uppnå

1 Problemet och vad SSM vill uppnå Sida: 1/6 Vårt datum: 2011-03-10 Vår referens: SSM 2011/1133 Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter om hantering av torv- och trädbränsleaska som är kontaminerad med cesium- 137 eller naturligt

Läs mer

Radioaktivitet i dricksvatten

Radioaktivitet i dricksvatten Vägledning till kontrollmyndigheter m.fl. Radioaktivitet i dricksvatten (utkast för extern remiss) Fastställd: 20xx-xx-xx av avdelningschefen Innehåll 2 Lagstiftning... 4 2.1.x EU-regler om radioaktivitet

Läs mer

2014:36. Beredskapszoner kring kärntekniska anläggningar i Sverige. Jan Johansson. Författare:

2014:36. Beredskapszoner kring kärntekniska anläggningar i Sverige. Jan Johansson. Författare: Författare: Jan Johansson 2014:36 Beredskapszoner kring kärntekniska anläggningar i Sverige Rapportnummer: 2014:36 ISSN:2000-0456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se Författare: Jan Johansson

Läs mer

Strålskärmningsbehov för intraoral röntgen: enkel beräkningsmetod på distans

Strålskärmningsbehov för intraoral röntgen: enkel beräkningsmetod på distans Strålskärmningsbehov för intraoral röntgen: enkel beräkningsmetod på distans Karin Sandqvist 1, Nils Kadesjö 2,3, 1 Praktikertjänst AB, Stockholm 2 Institutionen för Odontologi, Karolinska Institutet,

Läs mer

HYDROMODELL FÖR GÖTEBORG

HYDROMODELL FÖR GÖTEBORG Avsedd för Stadsbyggnadskontoret i Göteborg Dokumenttyp Rapport Datum 2014-02-20 Revision 2 HYDROMODELL FÖR GÖTEBORG UPPDATERING AV AVRINNINGSOMRÅDEN PÅ JÄRNVÄGSOM- RÅDET I OMRÅDE C SIMULERINGSUPPDRAG

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och kompetens

Kvalitet, säkerhet och kompetens Kvalitet, säkerhet och kompetens Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Sammanfattning

Läs mer

Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1

Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1 Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1 Ger oss elektrisk ström. Ger oss ljus. Ger oss röntgen och medicinsk strålning. Ger oss radioaktivitet. av: Sofie Nilsson 2 Strålning

Läs mer

SSi Statens. SSI-rapport 96-10. Persondosmätningar. Årsrapport 1995. Lars Bergman. strålskyddsinstitut ISSN 0282-4434.

SSi Statens. SSI-rapport 96-10. Persondosmätningar. Årsrapport 1995. Lars Bergman. strålskyddsinstitut ISSN 0282-4434. SSIrapport 960 SSi Statens Swedish Radiation Protection Institute strålskyddsinstitut Postadress 7 6 STOCKHOLM Gatuadress Karolinska sjukhuset Solna Telefon 08729 7 00 Persondosmätningar Årsrapport 995

Läs mer

2017:27. Översyn av beredskapszoner. Rapportnummer: 2017:27 ISSN: Tillgänglig på

2017:27. Översyn av beredskapszoner. Rapportnummer: 2017:27 ISSN: Tillgänglig på 2017:27 Översyn av beredskapszoner Rapportnummer: 2017:27 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se SSM 2017:27 2017:27 Översyn av beredskapszoner Datum: Oktober 2017 Rapportnummer:

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om externa personer i verksamhet

Läs mer

TS revision. Lars Ekman

TS revision. Lars Ekman TS revision Lars Ekman TS-revision i Sverige efter EU direktiv eller ISO 39001 TS-revision i Sverige efter EU direktiv och ISO 39001 2 2011 05 14 Vägsäkerhetslag (2010:1362) Vägsäkerhetsförordning (2010:1367)

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

Inspektionsrapport Monitering av luftutsläpp via andra vägar än huvudskorstenarna

Inspektionsrapport Monitering av luftutsläpp via andra vägar än huvudskorstenarna Tillsynsrapport Datum: 2014-08-27 Er referens: - Diarienr: SSM2014-936 Förrättningsdatum: 2014-06-11 Inspektera / Forsmarks Kraftgrupp AB / Utsläppsmonitering Ansvarig handläggare: Charlotte Lager (KA)

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter m.m. om icke kärnenergianknutet

Läs mer

FIRE SAFETY DESIGN. NULLIFIRE S707-60 Dimensioneringstabeller för brandisolering av bärande stålkonstruktioner baserade på NT FIRE 021

FIRE SAFETY DESIGN. NULLIFIRE S707-60 Dimensioneringstabeller för brandisolering av bärande stålkonstruktioner baserade på NT FIRE 021 FIRE SAFETY DESIGN FSD project no. 05-196 NULLIFIRE S707-60 Dimensioneringstabeller för brandisolering av bärande stålkonstruktioner baserade på NT FIRE 021 Date: 2006-03-15 Revised: - Fire Safety Design

Läs mer

1. ESS AB måste utföra kompletteringar genom att använda lämpliga doskoefficienter för de nuklider som i dagsläget saknar doskoefficienter.

1. ESS AB måste utföra kompletteringar genom att använda lämpliga doskoefficienter för de nuklider som i dagsläget saknar doskoefficienter. STRÅLSÄKERHETS MYNIGHETEN EUROPEAN SPALLATION SOURCE 2013 07 2 2 ЖШ зш Strå I sä ke r h ets my n d i g h ete n ESS ocument No: ESS 0003983 ate: Jul 19, 2013 171 16 Stockholm ESS svar på SSM begäran om

Läs mer

PM Risk (revidering ) Markanvändning i anslutning till ESS i Brunnshög, Lund

PM Risk (revidering ) Markanvändning i anslutning till ESS i Brunnshög, Lund Lunds stadsbyggnadskontor Bilaga 1 till detaljplanen för Östra Torn 27:13 m.fl. i Lund PM Risk (revidering 2016-06-20) Markanvändning i anslutning till ESS i Brunnshög, Lund Wuz risk consultancy AB har

Läs mer

GEOSIGMA. Översiktlig radonriskundersökning, detaljplan Landvetters Backa, Härryda kommun. Grap 08277. Christian Carlsson Geosigma AB

GEOSIGMA. Översiktlig radonriskundersökning, detaljplan Landvetters Backa, Härryda kommun. Grap 08277. Christian Carlsson Geosigma AB Grap Tellstedt i Göteborg AB Översiktlig radonriskundersökning, detaljplan Landvetters Backa, Härryda kommun Christian Carlsson Geosigma AB Göteborg, november 2008 Sammanfattning På uppdrag av Tellstedt

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om externa personer i verksamhet

Läs mer

Händelser från verkligheten Fukushima. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap

Händelser från verkligheten Fukushima. Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Händelser från verkligheten Fukushima Jan Johansson Avdelningen för Strålskydd Enheten för Beredskap Innehåll Olycksförlopp Konsekvenser och åtgärder Japan Invånare: 128 miljoner. Yta: 378 000 km 2. Indelat

Läs mer

NORDIC GRID DISTURBANCE STATISTICS 2012

NORDIC GRID DISTURBANCE STATISTICS 2012 NORDIC GRID DISTURBANCE STATISTICS 2012 Utdrag ur rapport utarbetad av DISTAC-gruppen under RGN inom ENTSO-E Sture Holmström 2 Korta bakgrundsfakta > 1999-2000 utarbetades Riktlinjer för klassificering

Läs mer

Strålning. VUC s informationsdag 14 maj Magnus Döse/RISE BUILT ENVIRONMENT CBI SWEDISH CEMENT AND CONCRETE RESEARCH INSTITUTE

Strålning. VUC s informationsdag 14 maj Magnus Döse/RISE BUILT ENVIRONMENT CBI SWEDISH CEMENT AND CONCRETE RESEARCH INSTITUTE Strålning VUC s informationsdag 14 maj Magnus Döse/RISE Research Institutes of Sweden BUILT ENVIRONMENT CBI SWEDISH CEMENT AND CONCRETE RESEARCH INSTITUTE Översiktligt innehåll Joniserande strålning, vilken

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av , 2014 10 01 Sid 1(9) Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av Kategoriindelning av personal baseras på de stråldoser

Läs mer

SSM, Ericsson AB

SSM, Ericsson AB 5G och EMF SSM, 2018-12-12 Ericsson AB Information om 5G och EMF Faktablad från Ericsson: www.ericsson.com/health Broschyr från GSMA: www.gsma.com Information från EMF Explained: www.emfexplained.info

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

ESS. Erica Lindström Ted Marthinsson.

ESS. Erica Lindström Ted Marthinsson. ESS Erica Lindström Ted Marthinsson www.europeanspallationsource.se Agenda Allmän info om ESS och bakgrund till ESSövergripande hållbarhetsarbete, Energikonceptet, Hållbarhetsarbete på CF och C101, Frågor/diskussion.

Läs mer

Beslut om frigränser för radioaktiva ämnen

Beslut om frigränser för radioaktiva ämnen Beslut Beslut om frigränser för radioaktiva ämnen Strålsäkerhetscentralen har enligt 17 1 mom. 4 punkten i strålskyddslagen (592/1991) beslutat att användning av radioaktiva ämnen och apparater innehållande

Läs mer

Magnetfält från transformatorstationer:

Magnetfält från transformatorstationer: Magnetfält från transformatorstationer: Miljömedicinsk utredning om förväntade magnetfält runt transformatorstationer i centrala Göteborg Peter Molnár Miljöfysiker Mathias Holm Överläkare Göteborg den

Läs mer

Photo attribution for chapter 6: Chemical health risks in working life

Photo attribution for chapter 6: Chemical health risks in working life Work and technology on human terms p. 1 of 12 Photo attribution for chapter 6: Chemical health risks in working life Attribution in order of appearance: Miljöingenjör Katinka Klingberg Annertz Staffan

Läs mer

Kärnenergi. Kärnkraft

Kärnenergi. Kärnkraft Kärnenergi Kärnkraft Isotoper Alla grundämnen finns i olika varianter som kallas för isotoper. Ofta finns en variant som är absolut vanligast. Isotoper av ett ämne har samma antal protoner och elektroner,

Läs mer

Klimatpåverkan och de stora osäkerheterna - I Pathways bör CO2-reduktion/mål hanteras inom ett osäkerhetsintervall

Klimatpåverkan och de stora osäkerheterna - I Pathways bör CO2-reduktion/mål hanteras inom ett osäkerhetsintervall Klimatpåverkan och de stora osäkerheterna - I Pathways bör CO2-reduktion/mål hanteras inom ett osäkerhetsintervall Vi måste förstå att: Vårt klimat är ett mycket komplext system Många (av människan påverkade)

Läs mer

BEGRÄNSANDET AV STRÅLNINGSEXPONERING OCH UTSLÄPP AV RADIOAKTIVA ÄMNEN I ETT KÄRNKRAFTVERKS OMGIVNING

BEGRÄNSANDET AV STRÅLNINGSEXPONERING OCH UTSLÄPP AV RADIOAKTIVA ÄMNEN I ETT KÄRNKRAFTVERKS OMGIVNING BEGRÄNSANDET AV STRÅLNINGSEXPONERING OCH UTSLÄPP AV RADIOAKTIVA ÄMNEN I ETT KÄRNKRAFTVERKS OMGIVNING 1 ALLMÄNT 3 2 BEGRÄNSNINGAR ANGÅENDE STRÅLNINGSEXPOSITION OCH UTSLÄPP 4 2.1 Vid planering använda gränsvärden

Läs mer

RAPPORT. Riskanalys översvämning fördelningsstation F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28. Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin

RAPPORT. Riskanalys översvämning fördelningsstation F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28. Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin RAPPORT F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28 Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin RAPPORT F3 E.ON Osmundgatan, Örebro Kund E.ON Elnät Sverige AB Östra Promenaden 5 601 71 Norrköping Konsult

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen. 2012-02-16 meddelad i Växjö

1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen. 2012-02-16 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT meddelad i Växjö Mål nr SÖ K A ND E OKG Aktiebolag Ombud: Advokaten Mats Ericsson Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm SA K E N Tillstånd till verksamheten vid Oskarshamns

Läs mer

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad

Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad Känslighetsanalys för nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad 1. Bakgrund och syfte Jag har med PM benämnd Nuvärdeskalkyl för vindkraft för Sundbyberg stad daterad 2014-03-13 redovisat utfallet

Läs mer

Visualisering av osynliga risker

Visualisering av osynliga risker Visualisering av osynliga risker optimering av strålskydd för säkrare arbetsmiljö Viktor Sandblom 1,2, Hans Rystedt 3, Anja Almén 1, Magnus Båth 1,2, Åsa Mäkitalo 3, Karin Zachrisson 4, Kajsa Lindberg

Läs mer

Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik

Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik Årsta, Uppsala kommun www.bjerking.se Sida 2 (6) Översiktligt Projekterings-PM Geoteknik Uppdragsnamn Årsta Uppsala kommun Årsta Torg Midroc Property Development

Läs mer

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Lokaler och avfall Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Laboratoriearbete (beredning och dispensering) SSMFS 2008:28, 2008:51 Administration och undersökning/behandling

Läs mer

Framtagen 2010 av: Sjukhusfysiker JonasSöderberg, Sjukhuset i Varberg Sjukhusfysiker Åke Cederblad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Framtagen 2010 av: Sjukhusfysiker JonasSöderberg, Sjukhuset i Varberg Sjukhusfysiker Åke Cederblad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Första hjälpen vid RN-händelse Fakta om strålning och strålskydd Framtagen 2010 av: Sjukhusfysiker JonasSöderberg, Sjukhuset i Varberg Sjukhusfysiker Åke Cederblad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Läs mer

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sidan 1 av 5 Strategienheten Anders Bergman Datum Sid 2015-01-19 Dnr 2015KS004 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underrättelse enligt 17 kap. 5 miljöbalken samt hemställan om tillåtlighetsprövning

Läs mer

Skyddsområde för vattentäkt

Skyddsområde för vattentäkt Skyddsområde för vattentäkt Vägledning till hur tar man reda på vilka ämnen som riskerar att läcka till grundvatten Rörligheten hos ett ämne ger i sig inte tillräcklig information för att utvärdera dess

Läs mer

Begäran om komplettering av ansökan om utökad verksamhet vid SFR angående konsekvensanalys

Begäran om komplettering av ansökan om utökad verksamhet vid SFR angående konsekvensanalys Begäran om komplettering 2017-04-07 Svensk Kärnbränslehantering AB Blekholmstorget 30 Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Shulan Xu Vår referens: SSM2015-725-55 Er referens: - Begäran om komplettering

Läs mer

Fakta om ESS. Kvicksilver och explosionsrisk

Fakta om ESS. Kvicksilver och explosionsrisk Fakta om ESS Kvicksilver och explosionsrisk Kvicksilver används i ESS som mål för protonstrålen. Atomerna klyvs vid beskjutningen och omvandlas till andra lättare ämnen ([1], [2]). En del av dessa är radioaktiva

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Innehållsförteckning Förord... 2 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Förutsättningar... 4 Planområdet... 4 Miljökvalitetsnormer... 5 Partiklar, PM10... 5 Kvävedioxid, NO 2... 6 Halter i Klaratunneln...

Läs mer

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun Handläggare Mattias Ehrstrand Tel Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2016-11-04 Projekt-ID 6105376 Rapport-ID 6105376/1 Kund Staffanstorps kommun Magnetfältssimulering Staffanstorps

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner

Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2014-04-02 Ärendenr: NV-00641-14 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner 1. Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

Beräkning av skydd mot brandspridning mellan byggnader

Beräkning av skydd mot brandspridning mellan byggnader Beräkning av skydd mot brandspridning mellan byggnader Beräkning av infallande strålning Förstudie Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100 92 Karlskrona Drottninggatan 54 Tel: 0455-107 92 Växjö Kronobergsgatan

Läs mer