Sammanfattande rapport avseende kompletteringar i ESS Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattande rapport avseende kompletteringar i ESS Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)"

Transkript

1 Revision 1 State Released Sammanfattande rapport avseende kompletteringar i ESS Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE Lund SWEDEN

2 DOCUMENT REVISION HISTORY Revision Reason for revision Date 1 New Document List of Authors List of Reviewers List of Approvers Jacobsson, Peter Larsson, Örjan 2(14)

3 SAMMANFATTNING Denna rapport ger en sammanfattning av de kompletteringar som ESS AB gjort till sin Miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Kompletteringarna har huvudsakligen gjorts utgående från den allmänna begäran av kompletteringar som gjordes av Strålsäkerhetsmyndigheten i juli månad (14)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning Inledning Komplettering av MKB Referenser (14)

5 1. INLEDNING Den 15 mars 2012 lämnade ESS in sin ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) avseende tillstånd för att bedriva verksamhet med joniserande strålning i enlighet med strålskyddslagen. Utöver en Preliminary Safety Analysis Report (PSAR) [1] inlämnades en Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) [2], vilken även inlämnats till Mark och Miljödomstolen som ett underlag för domstolens behandling av ESS tillståndsbegäran i enlighet med Miljöbalken. Den 26 juli 2012 lämnade SSM en begäran om kompletteringar av ESS ansökan [3]. Denna kompletteringsbegäran svarade ESS på den 28 september 2012 där ESS delade upp SSM begäran i 117 punkter samt angav en tidplan för när ESS kunde avge svar på de olika tidpunkterna [4]. Ca 30 av punkterna berörde ESS MKB. Utöver den begäran som SSM gjorde den 26 juli 2012 har SSM begärt ytterligare kompletteringar; den 12 december 2012 [5], den 7 maj 2013 [6] och den 14 juni 2013 [7]. Huvudsakligen har dessa kompletteringar berört ESS PSAR men även ESS MKB har berörts. ESS har under perioden 28 september 2012 till den 23 juli 2013 inkommit med svar och kompletteringar vid 11 tillfällen. Denna rapport utgör en sammanställning av de svar och kompletteringar som berör eller har beröring på ESS MKB. 2. KOMPLETTERING AV MKB Avsnittsindelningen utgår ifrån kapitelindelningen som är gjord i ESS Miljökonsekvensbeskrivning [2]. Kommentar eller begäran från SSM är angiven i kursiverad stil. Kapitel 1. Icke-teknisk Sammanfattning Avsnittet om icke-teknisk sammanfattning (avsnitt 1, sid 10-12) behöver kompletteras med information om radioaktivt avfall. Verksamheten kommer att ge upphov till radioaktivt avfall, främst i form av målmaterial och viss teknisk utrustning som behöver bytas ut under anläggningens livstid. Strategin är att hantera sådant avfall inom det nationella systemet för hantering av radioaktivt avfall. Radioaktivt avfall kommer att förvaras i för ändamålet särskilt anpassade byggnader inom verksamhetsområdet, i väntan på borttransport. Hanteringen av radioaktivt avfall inom verksamhetsområdet bedöms inte leda till några negativa miljökonsekvenser. Kapitel 2. Administrativa Uppgifter 5(14)

6 Kapitel 3. Läsanvisning Kapitel 4. Inledning Kapitel 5. Anläggningen Kapitel 6. Bedömningsgrunder Kapitel 7. Lokalisering och förutsättning på platsen Avsnittet om verksamhetsområdet (avsnitt 7.1, sid 33) behöver kompletteras med konsekvenser av planerad verksamhet för den av kommunen planerade bebyggelsen som kan komma att påverkas av anläggningen. Den planerade utbyggnaden av stadsdelen Brunnshög utgör inte någon följdverksamhet av den ansökta verksamheten. ESS AB råder heller inte över hur kommunens utbyggnadsplaner utvecklas. Frågor som rör den fysiska planeringen av områden i närheten av ESSanläggningen, bör därför avhandlas i planprocessen för respektive närliggande område och inte i prövningen av ESS ABs verksamhet. Kapitel 8. Samråd Kapitel 9. Nollalternativ Avsnittet om nollalternativet (avsnitt 9-12, sid ) behöver kompletteras med en jämförelse mot nollalternativet för avvecklingsskedet I MKB avsnitt 4.3 Avgränsningar anges att en jämförelse av miljökonsekvenser i avvecklingsskedet och nollalternativet inte bedöms tillföra någon relevant information, eftersom avvecklingsskedets miljökonsekvenser endast kan beskrivas översiktligt. Den information rörande jämförelse med nollalternativet som kan lämnas är följande; I nollalternativet uppstår inte de miljökonsekvenser som beskrivs i MKB, avsnitt 12 Miljökonsekvenser i avvecklingsskedet avseende radioaktivitet i mark och byggnader, eventuell förorenad mark, risk för utsläpp till vatten samt risk för spill och läckage. Buller och 6(14)

7 luftutsläpp uppstår även i nollalternativet, om än i mindre omfattning än vid avveckling av verksamheten. Kapitel 10. Miljökonsekvenser under byggskedet Kapitel 11. Miljökonsekvenser under driftskedet Avsnittet om miljökonsekvenser under driftskedet (avsnitt 11) behöver kompletteras med en redovisning av information eventuella sammanlagda effekter av MAX IV och spallationsanläggningen. I tillståndsansökan till SSM beträffande MAX IV har redovisats vilket strålskydd anläggningen projekteras för. Redovisade beräkningar [9] anger att stråldosen omedelbart utanför MAX IVanläggningens acceleratortunnel är mindre än 1/1000 jämfört med de riktvärden som ESS kommer att förhålla sig till. Avsnittet om Radioaktivitet (avsnitt 11.10, sid 90) behöver kompletteras med slutsatser utifrån den kompletterade preliminära riskanalysen som efterfrågas i inledningen av denna skrivelse. Påverkan ska beskrivas för såväl den befintliga bebyggelsen som den av kommunen planerade bebyggelsen. Osäkerheter bör anges. ESS svar [8] Rapporten Health Risk Assessment [10] anger att dos till en referensperson som bor upp till 500 meter från målstationen (vid anläggningens ytterområde) kan vid ett värsta scenario (Design Basis Accident, DBA) erhålla en inhalations dos i storleksordningen 6.5 msv. På 2 km avstånd från utsläppspunkten har dostillskottet minskat till i storleksordningen 2.2 msv och på 5 km avstånd kan en referensperson erhålla en inhalations dos av 0.6 msv. Enligt ESS visar resultatet att dostillskottet vid en så allvarlig händelse som en olycka av typ DBA är begränsat till acceptabla nivåer, jämförbara med den naturliga, årliga bakgrundsstrålningen. Avsnittet om Utsläpp till luft, mark och vatten (avsnitt , sid 92-94) behöver kompletteras med en uppskattning av vilken total årlig dos till allmänheten som anläggningen kan ge upphov till vid rutindrift, genom att redovisa och summera dosen från direktstrålning samt från alla utsläpp till mark, vatten och luft. I rapporten Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift [11], redovisas den dos som den kritiska gruppen beräknas få under normal drift av ESS. Dosbidraget har beräknats till 2-3 Sv/år. Störst bidrag härrör från aktivering av grundvatten från 7(14)

8 acceleratortunneln samt kortlivade nuklider i acceleratorns atmosfär som frisläpps i samband med ventilering av tunneln. Avsnittet om Miljökonsekvenser för övriga levande organismer (avsnitt , sid 94-95) behöver kompletteras med ett underlag som ger stöd för uppskattningen av konsekvenserna av exponering för joniserande strålning. ESS slutsats från rapport Klargörande avseende påverkan på biotop kring acceleratorn [12] är att jorden närmast acceleratorn, 1-3 meter är betrakta som steril där påverkan kan ske på övriga levande organismer. Eftersom påverkan sker i jord kommer dos huvudsakligen ske till mindre organismer såsom maskar och insekter. Det kan dock inte uteslutas att små däggdjur som mullvadar påverkas. Länge ifrån betongväggen, t ex på markytan kommer ingen påverkan att ske på omgivande organismer såsom fåglar eller däggdjur. SSM Begäran om komplettering [6]: ESS AB:s redovisning av doser till växter och djur omfattar direktstrålning och strålning från aktiveringsprodukter i marken närmast acceleratortunnelväggen samt doser orsakade av olika typer av luftutsläpp. Däremot förs inget resonemang kring vilka doser som kan vara aktuella utanför anläggningen till följd av grundvattentransport av aktiveringsprodukter i marken. Behovet av en sådan utvärdering understryks av de beräkningar av dos till representativ person som ESS AB redovisat, i vilken det framgår att exponeringsvägen vatten från egen brunn ger det största dosbidraget. En utgångspunkt för ett sådant resonemang torde kunna vara aktivitetskoncentrationer i brunnsvatten vilka ESS redan beräknat (men inte explicit redovisat) i samband med dosberäkningar för representativ person. ESS svar: ESS slutsats från rapport Dose rate to fresh water biotopa from activated soil near ESS [19], är att ingen påverkan kan påvisas för biotopa som finns i brunnsvatten närmast ESS anläggningen. Avsnittet om Radioaktivt avfall (avsnitt , sid ) behöver kompletteras med en redovisning av: uppskattade totalmängder för de olika typer av radioaktivt avfall som uppstår under driften, vilken slutförvarslösning som planeras för respektive avfallstyp, förväntade kostnader för all hantering inklusive slutförvaring av allt radioaktivt driftavfall och hur ESS planerar att avsätta tillräckliga medel för detta, och avfallstyper där det idag råder osäkerhet om slutförvarslösning och hur ESS ämnar ta sig an detta problem. 8(14)

9 Rapporten ESS Preliminary waste management plan [13], redovisar detaljerade skattningarna av avfallsmängderna. I bilagorna finns så detaljerade beskrivningar som är möjligt att skatta i nuläget framtaget. Den slutförvarslösning som planeras för respektive avfallstyp anges i rapporten Waste Management Plan for the ESS facility [14]. Sammanfattningsvis anges den totala mängden aktivt avfall som uppkommer under drift av anläggningen till ton. Den största mängden avfall uppkommer då man ett instrument byts ut. Detta beräknas ske var 10:e år. Av den totala mängden beräknas ton kunna friklassas. Av den återstående mängden beräknas 94 % slutförvaras i SFR (SKB lager för kortlivat operativt avfall) och 6 % behöver troligen slutförvaras i SFL (SKB lager för slutförvar av långlivat avfall). Rapport Waste Management Strategy for ESS [15], avsnitt anger en skattning av förväntade kostnader (SEK/m 3 samt transporter) avseende omhändertagande av driftavfall från ESS. Baserat de mängder avfall som anges i Waste Management Plan for the ESS facility [14], avsnitt 5-13 samt ESS Preliminary waste management plan [13], annex 3 gör ESS följande skattning av kostnaderna för 40 års drift avseende driftavfall: Transport av Low Level Waste (LLW) 10 MSEK Transport av Intermediate Level Waste (ILW) 20 MSEK Hantering LLW 65 MSEK Hantering ILW 55 MSEK Detta gör att ESS skattar kostnaden till att hantera det aktiva driftavfallet till ca 150 MSEK. Utslaget på 40 års drift ger detta 3.75 MSEK/år. Till detta tillkommer kostnad för att slutdeponera avfallet hos SKB (SFR/SFL) samt en kostnad för att licensiera och tillverka en transportbehållare för målmaterial (hjul) och dess komponenter. I kostnaden ovan ingår ej kostnader för anställd personal ESS som ansvarar för avfallshantering samt driftkostnaden för den aktiva cellen. Vad gäller ESS generella finansiella status har ESS följande att anföra. ESS AB är idag ett svenskt aktiebolag med alla rättigheter och skyldigheter som hör därtill. Den svenska staten äger, via utbildningsdepartementet 74 % av aktierna och den danska staten äger resterande 26 %. Till detta har ytterligare 15 europeiska länder förklarat sig villiga att deltaga i ESS projektet vilket innebär att man kommer förbinda sig för att bekosta ESS, såväl uppförande och drift som avveckling. Det som idag (juli 2013) ligger till grund för hela ESS projektet är avsiktsförklaringar mellan Sverige/Danmark och övriga länder om att bygga ESS. Avsiktsförklaringarna håller för närvarande på att omförhandlas till bilaterala avtal där tidplanen är att dessa avtal skall vara klara och undertecknade under Det viktigaste underlaget till dessa förhandlingar är den Cost Estimate Report som ESS redovisade under våren I rapporten redovisas samtliga förväntade kostnader för uppförande av ESS, drift av ESS under 40 år samt avveckling av ESS. ESS har också mycket tydligt aviserat för de svenska chefsförhandlarna (tillsatt av utbildningsdepartementet) att medel för avveckling och slutförvar av aktiv avfall måste fonderas under driftperioden och därmed skall detta finnas med i det bilaterala avtal som skrivs. Kopplat till ovan nämnda förhandlingar om bilaterala avtalet är frågan om vilken organisationsform ESS skall drivas i. Flera länder har uttryckt ett starkt önskemål om att ESS skall utgöra ett så kallat ERIC, European Research Infrastructure Complex (se även 9(14)

10 Den 9 juli 2013 ansökte ESS om att få status som ERIC. ESS anser dock att oavsett den legala formen för uppförande och drift av ESS kommer alltid ansvaret att ligga på ledning och ägarna om att fullfölja de åtaganden som finns för företaget i det land man verkar i. I framtagandet av rapporten ESS Preliminary waste management plan [13] deltog SKB International, genom ett konsultuppdrag, dels som granskare dels genom att ta fram rapporten Management of Waste from ESS in the Swedish Waste Management System First Considerations [16]. ESS och SKB kommer under augusti/september 2013 påbörja förhandlingar om hur ett avtal mellan ESS och SKB bör och kan se i närtid. Målsättningen är främst att komma fram till en gemensam tidplan med hänsyn till hur SKB planer för licensieringen av SFL respektive utbyggnaden av SFR ser ut. ESS målsättning är att ett avtal med SKB finns på plats senast första kvartalet Såsom anges ovan har ESS och SKB, genom sitt dotterbolag SKB International, i det pågående arbetet fokuserat på att studera till vilken deponering (SFR/SFL) ESS avfall skulle kunna hänföras till. Exakta tidpunkterna för när en deponering kan ske har ännu ej studerats. Detta arbete måste även inkludera en optimering av hela avfallsströmmen, dvs en potentiell mellanlagring hos Studsvik Nuclear AB. Detta finns också angivet i Waste Management Strategy for ESS [15]. ESS är väl medveten om att deponering av ESS avfall i såväl SFR, SFL som i någon av Studsviks anläggningar kommer att kräva en ny eller uppgraderad licens för tillståndshavaren. Som en första preliminär ansats tror ESS att lågaktivt avfall (LLW) från driftsättningen av ESS accelerator kan uppkomma vilket skickas till Studsvik. Hur mycket av detta avfall som behöver deponeras är omöjligt att svara på idag men uppskattningsvis behöver ingen deponering ske före Driftsättning av målmaterialet är planerat att påbörjas Därmed kan det första medelaktiva avfallet tänkas uppstå från 2019 och framåt. Med en planerad transport av målmaterialet från ESS till Studsvik efter 3 år kan det första målmaterialet tänkas komma till Studsvik Beroende på konditionering är det troligt att slutdeponering ej sker innan Avsnittet om Risk och Säkerhet (avsnitt 11.14, sid ) behöver kompletteras med slutsatser från de risk- och säkerhetsfrågor avseende radioaktivitet som redovisas i PSAR. I Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift [11], redovisas den dos som den kritiska gruppen beräknas få under normal drift av ESS. Dosbidraget har beräknats till 2-3 Sv/år. Störst bidrag härrör från aktivering av grundvatten från acceleratortunneln samt kortlivade nuklider i acceleratorns atmosfär som frisläpps i samband med ventilering av tunneln. Rapporten Health Risk Assessment [10] anger att dos till en referensperson som bor upp till 500 meter från målstationen (vid anläggningens ytterområde) kan vid ett värsta scenario (Design Basis Accident) erhålla en inhalations dos i storleksordningen 6.5 msv. På 2 km avstånd från utsläppspunkten har dostillskottet minskat till i storleksordningen 2.2 msv och 10(14)

11 på 5 km avstånd kan en referensperson erhålla en inhalations dos av 0.6 msv. Enligt ESS visar resultatet att dostillskottet vid en så allvarlig händelse som en olycka av typ DBA är begränsat till acceptabla nivåer, jämförbara med den naturliga, årliga bakgrundsstrålningen. Kapitel 12. Miljökonsekvenser under avvecklingsskedet Avsnittet om Miljökonsekvenser i avvecklingsskedet (avsnitt 12, sid ) behöver kompletteras med: en redovisning av uppskattade totalmängder för de olika kategorier av radioaktivt avfall som uppstår under avvecklingen, vilken slutförvarslösning som planeras för respektive avfallskategori, förväntade kostnader för all hantering inklusive slutförvaring av allt radioaktivt avfall från avvecklingen, hur ESS planerar att avsätta tillräckliga medel för detta, och eventuella avfallskategorier där det idag råder osäkerhet om slutförvarslösning och hur ESS avser hantera detta problem. I rapporterna Initial decommissioning plan for ESS [16] och ESS Preliminary waste management plan [13] redovisar ESS de detaljerade skattningarna av avfallsmängderna. Sammanfattningsvis anges den totala mängden aktivt avfall som uppkommer vid rivning av anläggningen till ton. Av den totala mängden beräknas ton kunna friklassas direkt på platsen. Av den återstående mängden behöver därmed ton slutförvaras. Ca 1000 ton behöver slutförvaras i SFL (SKB lager för slutförvar av långlivat avfall) och återstående del slutförvaras i SFR (SKB lager för kortlivat operativt avfall). Kostnaden för rivning och avveckling redovisas i ESS Cost Estimate Report som ligger till grund för de bilaterala avtal som gäller för konstruktion, drift samt av avveckling av ESS. Kostnaden anges till 177 M vilket skall tillföras på driftbudgeten (40 år) för att finnas tillgängligt vid den planerade avvecklingen. I ESS Preliminary Project Specification for the Decommissioning Phase [17], avsnitt 3 anges de olika delprojekten till 7 stycken. I Cost Estimate Report anges kostnaden för vart och en av dessa till följande: 1. Decommissioning programme management 20 M 2. Classification of waste 10 M 3. Decontamination of the facility 15 M 4. Removal and deposition of waste 82 M 5. Removal of systems & components 30 M 6. Demolishing 15 M 7. Restoring of landscape 5 M I framtagandet av rapporten ESS Preliminary waste management plan [13] deltog SKB International, genom ett konsultuppdrag, dels som granskare dels genom att ta fram rapporten Management of Waste from ESS in the Swedish Waste Management System First Considerations [16]. ESS och SKB kommer under augusti/september 2013 påbörja 11(14)

12 förhandlingar om hur ett avtal mellan ESS och SKB bör och kan se i närtid. Målsättningen är främst att komma fram till en gemensam tidplan med hänsyn till hur SKB planer för licensieringen av SFL respektive utbyggnaden av SFR ser ut. ESS målsättning är att ett avtal med SKB finns på plats senast första kvartalet Såsom anges ovan har ESS och SKB, genom sitt dotterbolag SKB International, i det pågående arbetet fokuserat på att studera till vilken deponering (SFR/SFL) ESS avfall skulle kunna hänföras till. Exakta tidpunkterna för när en deponering kan ske har ännu ej studerats. Detta arbete måste även inkludera en optimering av hela avfallsströmmen, dvs en potentiell mellanlagring hos Studsvik Nuclear AB. Detta finns också angivet i Waste Management Strategy for ESS [15]. ESS är väl medveten om att deponering av ESS avfall i såväl SFR, SFL som i någon av Studsviks anläggningar kommer att kräva en ny eller uppgraderad licens för tillståndshavaren. Kapitel 13. Alternativ Avsnittet om Lokaliseringsalternativ (avsnitt 13.1, sid ) behöver kompletteras med en redovisning som kvantifierar antalet berörda personer för de olika lokaliseringsalternativen. I Befolkningstäthet runt ESS [18] redovisas antalet personer som bor och arbetar kring den föreslagna ESS anläggningen. Redovisning sker såväl för år 2013 (befintligt befolkningsunderlag) som år 2030, där det senare året inkluderar en antagen ökning av befolkningen i sydvästra Skåne med 3 %/år samt en utbyggnad av Brunnshögområdet. Redovisningen inkluderar upp till 60 km avstånd, dvs inklusive Malmö och Köpenhamn storstadsområden. Betraktar man de olika lokala alternativen för Lund så är antalet berörda personer i stor sett identiska för samtliga alternativ. Betraktar man alternativen för övriga regional placeringar i Skåne blir antalet berörda personer för de längre avstånden (Köpenhamn och Malmö) i de närmaste identiska för samtliga alternativ förutom Höör och Revingeby. Landskrona ligger närmare Köpenhamn men längre bort från Malmö. Eslöv ligger i stort sett lika nära Köpenhamn men längre bort från Malmö. Dalby och Svedala ligger närmare Malmö men längre bort från Köpenhamn. För de närmast boende (upp till 5 km) blir antalet boende lägre i samtliga övriga fall. Avsnittet om Lokaliseringsalternativ (avsnitt 13.1, sid ) behöver kompletteras med en förklaring, mot bakgrund av att huvudalternativet för lokaliseringen av anläggningen är det mest befolkade, varför man med avseende på utsläpp av radioaktiva ämnen, inte anser att risken för en extraordinär händelse är av betydelse för var verksamheten kan lokaliseras. Som tidigare nämnts visar Health Risk Assessment [10] att dos till en referensperson som bor upp till 500 meter från målstationen (vid anläggningens ytterområde) kan vid ett värsta scenario (Design Basis Accident) erhålla en inhalations dos i storleksordningen 6.5 msv. På 2 km avstånd från utsläppspunkten har dostillskottet minskat till i storleksordningen 2.2 msv och på 5 km avstånd kan en referensperson erhålla en inhalations dos av 0.6 msv. 12(14)

13 Resultatet visar att dostillskottet vid en så allvarlig händelse som en olycka av typ DBA är begränsat till acceptabla nivåer, jämförbara med den naturliga, årliga bakgrundsstrålningen. Resultatet understiger ESS ABs föreslagna riktvärde för konstruktion (20 msv/händelse). Personer som bor inom ca 500 m avstånd från en potentiell utsläppspunkt kan antas vara särskilt berörda vid en olycka av typ DBA. Med denna utgångspunkt kan följande resonemang föras angående presenterade (regionala och lokala) lokaliseringsalternativ. I samtliga presenterade lokaliseringsalternativ, varierar antalet bostäder inom ca 500 m avstånd från en möjlig utsläppspunkt från noll till ett fåtal, beroende på exakt placering av anläggningen i respektive alternativ. Ur denna synpunkt är lokaliseringsalternativen tämligen likvärdiga. På längre avstånd varierar antalet bostäder i de olika alternativen. Då dostillskottet avtar snabbt med avståndet bedöms skillnaden i antal bostäder på längre avstånd från anläggningen inte vara en avgörande faktor vid val av lämplig lokalisering. Kapitel 14. Kontrollprogram Kapitel 15. Avstämning mot miljökvalitetsmål Kapitel 16. Samlad bedömning Kapitel 17. Ordlista radiologiska termer Kapitel 18. Referenser 3. REFERENSER 1. Nordlinder et al., ESS Preliminary Safety Analysis Report (PSAR), ESS , ESS AB, Bokenstrand et al, ESS Miljökonskekvensbeskrivning (MKB), ESS , ESS AB, Strålsäkerhetsmyndigheten, Begäran om kompletteringar av European Spallation Source ESS AB:s ansökan, SSM , Hansson et al, Komplettering av ansökan enligt 20 strålskyddslagen till forskningsanläggningen European Spallation Source ESS, ESS , Strålsäkerhetsmyndigheten, Strålsäkerhetsmyndighetens svar på av ESS AB angiven tidplan för framtagande av begärda kompletteringar, SSM , (14)

14 6. Strålsäkerhetsmyndigheten, Begäran om kompletteringar, SSM , Strålsäkerhetsmyndigheten, Begäran om förtydliganden och kompletteringar, SSM , Jacobsson, Komplettering och förtydliganden av ESS ansökan om tillstånd enligt strålskyddslagen avseende radioaktivt avfall och avveckling/rivning. Ärendenr: , ESS , ESS AB, The MAX IV Lab, MAX IV Shielding, Detailed Design Report on the MAX IV Facility Chapter 7, Hansson, Health Risk Assessment, ESS , ESS AB, Jacobsson, Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift, ESS , ESS AB, Jacobsson, Klargörande avseende påverkan på biotop kring acceleratorn, ESS , ESS AB, Ene, ESS Preliminary waste management plan, ESS /5, ESS AB, Huutonimei et al., Waste Management Plan for the ESS facility, ESS , ESS AB, Lidar et al., Waste Management Strategy for ESS, ESS , ESS AB, Ene et al., Initial decommissioning plan for ESS, ESS , ESS AB, Jacobsson, ESS Preliminary Project Specification for the Decommissioning Phase, ESS , ESS AB, Jacobsson, Befolkningstäthet runt ESS, ESS , ESS AB, Huutoniemi, Dose rate to fresh water biotopa from activated soil near ESS, ESS , ESS AB, (14)

Befolkningstäthet runt ESS

Befolkningstäthet runt ESS Revision 1 (2) State Released Befolkningstäthet runt ESS European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY Revision

Läs mer

Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift

Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift Revision 1 State Released Summering av beräknade utsläpp från ESS under normal drift European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sidan 1 av 5 Strategienheten Anders Bergman Datum Sid 2015-01-19 Dnr 2015KS004 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underrättelse enligt 17 kap. 5 miljöbalken samt hemställan om tillåtlighetsprövning

Läs mer

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall effekter på andra organismer än människa

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall effekter på andra organismer än människa Begäran om komplettering 2012-12-17 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Pål Andersson Telefon: 08 799 4139 Vår referens: SSM2011-2426-91 Intern referens: 4.7.2.d Er referens:

Läs mer

Utökad mellanlagring 1

Utökad mellanlagring 1 Utökad mellanlagring 1 SVAFO SVAFO:s uppgift är att på ett säkert och miljömässigt ansvarsfullt sätt avveckla kärntekniska anläggningar, ta hand om kärnavfall från den tidiga svenska kärnforskningen samt

Läs mer

ESS Riskanalys - En komplettering

ESS Riskanalys - En komplettering Revision 1 (2) State Released ESS Riskanalys - En komplettering European Spallation Source ESS AB Visiting address: ESS, Tunavägen 24 P.O. Box 176 SE-221 00 Lund SWEDEN www.esss.se DOCUMENT REVISION HISTORY

Läs mer

Ansökan om tillstånd för forskningsanläggingen European Spallation Source ESS inom fastigheten Östra Odarslöv 13:5, Lunds kommun, Skåne län

Ansökan om tillstånd för forskningsanläggingen European Spallation Source ESS inom fastigheten Östra Odarslöv 13:5, Lunds kommun, Skåne län LÄNSSTYRELSEN I SKÅNE LÄN BEGÄRAN OM KOMPLETTERING 1(1) 2012-06-26 500-11875-2012 STRÅLSÄKERHETS MYNDIGHETEN Vår referens Enheten for Samhällsskydd och Beredskap Gert Jacobsson 040/044-25 23 33 Strålskyddsmyndigheten!

Läs mer

A. negligerbarhet ska uppgifterna ändå anges kvantitativt innan en kvalitativ

A. negligerbarhet ska uppgifterna ändå anges kvantitativt innan en kvalitativ Sida: 1/23 Dok nr: SSM2012-131-26 Dok nr: SSM2012-131-27 Kompletteringar av ESS AB:s ansökan om Begäran en spallationsanläggning om kompletteringar av ESS AB:s ansökan om en spallationsanläggning Särskilt

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-02 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 435 2016-11-02 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret Forsmarks kärnkraftverk

Läs mer

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1431235 Ärende Handläggare Mikael Gontier Er referens SSM2011-2426-163 Kvalitetssäkrad av Godkänd av Kommentar Sida 1(5) Datum

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Följebrev Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Ansökan om tillstånd enligt kärntekniklagen komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:6 Redovisning

Läs mer

VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET

VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET VATTENFALL AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA ÅGESTAVERKET 2018-02-20 SÄKERHETEN FRÄMST Vänligen notera var närmaste nödutgångar, brandsläckare, samlingsplats och hjärtstartare

Läs mer

2014-01-19. Ärendenr: NV-04556-14. Till: Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se

2014-01-19. Ärendenr: NV-04556-14. Till: Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se 2014-01-19 Ärendenr: NV-04556-14 Till: Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, synpunkter på Plan and strategic environmental impact assessment

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf)

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf) NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-15 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 438 2016-11-02 (Bild 19-29 tillagda efter muf) 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret

Läs mer

Ansökningarnas struktur

Ansökningarnas struktur MKB Pia Ottosson 1 Ansökningarnas struktur KÄRNTEKNIKLAGEN (KTL) Toppdokument MILJÖBALKEN (MB) Toppdokument Huvudrapport Långsiktig säkerhet GEMENSAMMA BILAGOR Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Samrådsredogörelse

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se 2011-12-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar sfr.samrad@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk

Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk Samråd gällande ändrad drift vid Ringhals kärnkraftverk 17 november 2015 Dagordning Introduktion och presentation av deltagarna Redovisning från Vattenfall - Bakgrund - Projektet - Ansökan ändringstillstånd

Läs mer

Yttrande över ansökan från ESS AB om tillstånd enligt miljöbalken till forskningsanläggningen European Spallation Source i Lund

Yttrande över ansökan från ESS AB om tillstånd enligt miljöbalken till forskningsanläggningen European Spallation Source i Lund VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 81 351 03 Växjö Yttrande Vårt datum: 2014-04-01 Er referens: M 1007-12 Diarienr: SSM2014-609 Handläggare: Peter Frisk Telefon: +46 8 799 4366 Yttrande över

Läs mer

Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar

Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar 1 Stocksund 2009-01-07 Forsmarks Kraftgrupp AB Att. Kerstin Sjöberg 742 03 Östhammar Yttrande med anledning av utökat samråd om markdeponi för radioaktivt avfall på Svalören vid Forsmarks kärnkraftverk.

Läs mer

Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn

Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn Muntlig förberedelse i Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2016-09-08 MÅLNR: M 7062-14 AKTBIL: 52 9 september 2016

Läs mer

SKB:s övergripande tidsplan 2012-11-13. Kärnbränsleprogrammet. Lomaprogrammet 2012-11-13. Kärnbränsleförvaret

SKB:s övergripande tidsplan 2012-11-13. Kärnbränsleprogrammet. Lomaprogrammet 2012-11-13. Kärnbränsleförvaret Tillståndsprövning och tidsplaner SKB:s övergripande tidsplan Kärnbränsleprogrammet Fud Fud Fud Fud Fud Fud Kärnbränsleförvaret Tillståndsprövning i Uppförande och driftssättning i Dift Drift Projektering,

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

Delyttrande över underlaget i ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall

Delyttrande över underlaget i ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka strand Beslut Datum: 2015-06-24 Handläggare: Michael Egan Telefonnr: 08 799 43 14 Diarienr: SSM2015-2076 Er referens: M 1333-11 Aktbilaga

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: REMISS Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om hantering av radioaktivt avfall och utsläpp från verksamhet med öppna strålkällor;

Läs mer

Mellanlagring och inkapsling

Mellanlagring och inkapsling NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-10-03 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 712 Mellanlagring och inkapsling Daniel Kjellin Projektledare Clink s roll Regeringens expertmyndighet Beredande myndighet vid prövning

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2013. European Spallation Source ESS AB

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2013. European Spallation Source ESS AB European Spallation Source ESS AB Uttalande från VD ESS AB fortsätter med förberedelserna inför forskningsanläggningens planerade byggstart sommaren 2014 samt med att ge stöd åt värdnationerna, Sverige

Läs mer

Utbyggnad av SFR Samrådsmöte med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten 29 september 2010

Utbyggnad av SFR Samrådsmöte med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten 29 september 2010 Utbyggnad av SFR Samrådsmöte med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten 29 september 2010 Förslag till dagordning 1. Välkomna och presentationsrunda 2. Mötets syfte och dagordning

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016

Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016 Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016 1. Uppföljning av hantering av icke-kärntekniskt avfall Strålsäkerhetsmyndigheten ska identifiera och sammanställa brister i hanteringen av ickekärntekniskt

Läs mer

Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle

Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle s roll och fortsatta arbete Gimo 13 februari 2018 Helhetssyn på strålskydd Människors hälsa och miljön ska skyddas från skadlig verkan av

Läs mer

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017.

Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017. Frågor ställda av Mark- och miljödomstolen under huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle t.o.m. 24 oktober 2017 (mål nr M1333-11) Nedtecknade av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt angående kompletteringar av ansökan enligt miljöbalken om utökad verksamhet vid SFR

Yttrande till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt angående kompletteringar av ansökan enligt miljöbalken om utökad verksamhet vid SFR Nacka Tingsrätt, Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Beslut om yttrande Vårt datum: 2015-12-16 Er referens: Mål nr M 7062-14 Avd. 3 Diarienr: SSM2015-656 Handläggare: Georg Lindgren Telefon:

Läs mer

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 Redovisning i Östhammar 17 december 2008 Innehåll Allmänna synpunkter Förslag till komplettering Förslag till samrådsfrågor Övriga bedömningar och synpunkter Regeringsbeslut

Läs mer

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild

Rivning. av kärnkraftverk Nov 2005. Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Rivning av kärnkraftverk Nov 2005 Byte av ånggenerator på Ringhals kärnkraftverk. Foto: Börje Försäter/Hallands Bild Reparationer ger erfarenhet De svenska erfarenheterna av att helt montera ned kärntekniska

Läs mer

Fud-program 2013 2013-10-17

Fud-program 2013 2013-10-17 Fud-program 2013 1 Fud-program 2013 Kraven enligt kärntekniklagen (12 ) Den som har tillstånd [för] en kärnkraftsreaktor ska låta upprätta ett program för den allsidiga forsknings- och utvecklingsverksamhet

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Kärnkraft vid Bottenviken? Konferens, Skellefteå, 21 maj 2016 Johan Anderberg? Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) uppdrag Säker strålmiljö

Läs mer

Lunds universitet informerar om bakgrundsmätningar av strålningsnivån kring ESS

Lunds universitet informerar om bakgrundsmätningar av strålningsnivån kring ESS Lunds universitet informerar om bakgrundsmätningar av strålningsnivån kring ESS LUNDS UNIVERSITET Medicinsk Strålningsfysik, Malmö Kärnfysik, Lund Under år 2017 och 2018 utförde Lunds universitet omfattande

Läs mer

Handläggare Tina Johansson. Er referens Björn Gustafsson. Kvalitetssäkring Kommentar

Handläggare Tina Johansson. Er referens Björn Gustafsson. Kvalitetssäkring Kommentar Handläggare Tina Johansson Er referens Björn Gustafsson Kvalitetssäkring 2016-10-28 2016-10-28 Kommentar Ert datum 2016-07-01 Sanna Nyström (Kvalitetsgranskning) Peter Larsson (Godkänd) 1(6) Svar till

Läs mer

Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring. Preliminär MKB och vattenverksamhet. Presentationer och samrådsmöte 9 februari 2010

Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring. Preliminär MKB och vattenverksamhet. Presentationer och samrådsmöte 9 februari 2010 Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring Preliminär MKB och vattenverksamhet Presentationer och samrådsmöte Erik Setzman Mikael Gontier Pia Ottosson 1 Avslutande samråd Samråden påbörjades år 2002 och

Läs mer

RINGHALS AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND SAMT ANLÄGGA OCH DRIVA MARKFÖRVAR

RINGHALS AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND SAMT ANLÄGGA OCH DRIVA MARKFÖRVAR RINGHALS AB SAMRÅD INFÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ATT NEDMONTERA OCH RIVA RINGHALS 1 OCH 2 SAMT ANLÄGGA OCH DRIVA MARKFÖRVAR 2017-12-04 DAGORDNING 1. Presentation av deltagare 2. Bakgrund 3. Samrådets omfattning

Läs mer

RÄTTEN Rådmannen Magnus Hjort, tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson samt två särskilda ledamöter (inte utsedda ännu)

RÄTTEN Rådmannen Magnus Hjort, tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson samt två särskilda ledamöter (inte utsedda ännu) NACKA TINGSRÄTT Aktbilaga 142 Mål M 7062-14 Sid 1 (7) FÖRHANDLINGSORDNING Huvudförhandling i mål om fortsatt och utökad verksamhet vid anläggningen för slutförvaring av låg- och medelaktivt avfall (SFR)

Läs mer

Samrådsmöte utbyggnad av SFR

Samrådsmöte utbyggnad av SFR Öppen Protokoll DokumentID 1255646 Författare Petra Adrup Kvalitetssäkrad av Elin Forsberg Godkänd av Peter Larsson Version 1.0 Status Godkänt Reg nr Datum 2010-10-04 Kvalitetssäkrad datum 2010-10-27 Godkänd

Läs mer

Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall

Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall Inledning Seminarium 2015-03-26 Johan Anderberg Vår vision och verksamhetsidé Vision Ett strålsäkert samhälle Verksamhetsidé Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

strålsäkerhetsmyndigheten SwQdiBh Radiatlan Safety Autharity

strålsäkerhetsmyndigheten SwQdiBh Radiatlan Safety Autharity strålsäkerhetsmyndigheten SwQdiBh Radiatlan Safety Autharity Naturvårdsverket Yttrande Värt datum: 2014-07-01 106 78 STOCKHOLM Er referens: NV-04556-14 Diarienr: SSiVI2014-3342 Dokumentnr: SSIVI2014-3342-4

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

SKB:s syn på behov av samordning av SKB:s mål hos mark- och miljödomstolen

SKB:s syn på behov av samordning av SKB:s mål hos mark- och miljödomstolen 1570625, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-12-01 Anders Ingman 1(6) SKB:s syn på behov av samordning av SKB:s mål hos mark- och miljödomstolen I målet om ansökan om tillstånd

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor

Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor Författningar som styr avveckling och rivning av kärnkraftverk eller annan kärnreaktor Miljöbalken (1998:808) - förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - förordning (1998:905)

Läs mer

Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken utbyggnad och fortsatt drift av SFR

Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken utbyggnad och fortsatt drift av SFR Sida 1 av 6 Strategienheten Anna Bergsten Datum Dnr Sid 2018-02-15 KS-2015-4 1 (6) M7062-14 Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Stockholm SSM 2017/5439

Stockholm SSM 2017/5439 YTTRANDE NACKA TINGSRÄTT Avdelning 3 Uppsala och Göteborg 2019-02-20 INKOM: 2019-02-20 MÅLNR: M 7062-14 AKTBIL: 128 Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolens mål nr: Box 1104

Läs mer

&edmontering och rivning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2

&edmontering och rivning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 207-03972 207-03-4 3 (20) 3. Rapport - Allmän &edmontering och rivning av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn och 2 Underlag inför fortsattt samråd OKG AB 207-03972 207-03-4 4 (20) 3. Rapport - Allmän Innehållsförteckning

Läs mer

Vad blir konsekvensen om det blir fel?

Vad blir konsekvensen om det blir fel? Vad blir konsekvensen om det blir fel? Eva Forssell-Aronsson Avd f Radiofysik Inst f Kliniska Vetenskaper Göteborgs Universitet KVA KAR 151103 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling SSMFS 2008:37

Läs mer

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008

Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys. 24 april 2008 Kärnavfallsrådets utfrågning om systemanalys 24 april 2008 Helhetsbild av slutförvarssystemet Olle Olsson Projektchef Kärnbränsleprojektet Dagens presentationer Anläggningar för slutligt omhändertagande

Läs mer

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM 2013-12-04 Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) Fud-program 2013. Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Johann Helgason Dreamstime.com Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Kärnavfall avger farlig strålning i 100 000 år Kärnavfall ska hanteras på ett sätt som inte pålägger framtida generationer

Läs mer

Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens förslag om införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning

Yttrande över Strålsäkerhetsmyndighetens förslag om införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ansökan enligt miljöbalken

Ansökan enligt miljöbalken Bilaga MKB Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga AH Verksamheten och de allmänna hänsynsreglerna Samrådsredogörelse Metodik för miljökonsekvensbedömning Vattenverksamhet Laxemar-Simpevarp Vattenverksamhet

Läs mer

Länsstyrelsen har yrkat att tillåtlighetsvillkor föreskrivs

Länsstyrelsen har yrkat att tillåtlighetsvillkor föreskrivs 2019-10-02 1 Praktikaliteter 1 36 Replik på Länsstyrelsens tillåtlighetsvillkor 2019-10-02 2 Länsstyrelsen har yrkat att tillåtlighetsvillkor föreskrivs Säker strålmiljö Begränsad klimatpåverkan och frisk

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Information om kärnbränsleförvarsyttrandena. Miljö- och energidepartementet 16 februari 2018

Information om kärnbränsleförvarsyttrandena. Miljö- och energidepartementet 16 februari 2018 Information om kärnbränsleförvarsyttrandena Miljö- och energidepartementet 16 februari 2018 Översikt SSM:s roll och arbetssätt SSM:s yttranden Övergripande jämförelse med mark- och miljödomstolens slutsatser

Läs mer

Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Sverige

Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Sverige Nationell plan för hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall i Sverige Seminarium 2015-03-26, Slutförvaring av radioaktivt avfall Översikt Syfte och mål med NAP-arbete Krav Resultat för NAP-arbete

Läs mer

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 0 Prövningsprocessen för slutförvaret och Naturskyddsföreningens och MKG:s arbete Johan Swahn Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG e-post: johan.swahn@mkg.se, mobil: 070-467 37 31 Box 7005,

Läs mer

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall

SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall SFR Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall Här finns Sveriges radioaktiva driftavfall SFR, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, var den första anläggningen i sitt slag när den togs i drift

Läs mer

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Bo Strömberg, Slutförvarsenheten, Utredare säkerhetsanalys Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Under våren 2003 lämnade parterna i Samråds- och MKB-grupp Forsmark synpunkter på en arbetsversion

Läs mer

Miljönämnden Kallelse och föredragningslista 1 (16)

Miljönämnden Kallelse och föredragningslista 1 (16) Miljönämnden Kallelse och föredragningslista 1 (16) Miljönämnden 2018-03-08 Tid 18.00 Plats Kristallen, Brotorget 1, Meteoriten Följande ärende ska behandlas: 1. Val av justerare samt tid för justering

Läs mer

Gábor Szendrö Ämnesråd Miljödepartementet. Gábor Szendrö Miljödepartementet

Gábor Szendrö Ämnesråd Miljödepartementet. Gábor Szendrö Miljödepartementet Direktiv 2011/70/EURATOM om ansvarsfull och säker hantering av använt kärn- bränsle och radioaktivt avfall Ämnesråd Kärnavfallsdirektivet Bakgrund och historik Förhandlingarna Resultatet Hur påverkar detta

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

Svar på komplettering SSM - F-PSAR kapitel 8

Svar på komplettering SSM - F-PSAR kapitel 8 1545987, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-04-20 Patrik Berg Erik Möller Kvalitetssäkring 2016-05-27 2016-05-29 2016-05-30 2016-05-31 David Persson (Sakgranskning) Ulla Bergström

Läs mer

KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB

KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB 1 KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB Godkänt av kommunfullmäktige den 17 februari 2000, 40. 1 Avtalsslutande parter Sydvästra Skånes avfallsaktiebolag, SYSAV, ägs av kommunerna Burlöv, Kävlinge,

Läs mer

Begäran om komplettering av ansökan om utökad verksamhet vid SFR angående konsekvensanalys

Begäran om komplettering av ansökan om utökad verksamhet vid SFR angående konsekvensanalys Begäran om komplettering 2017-04-07 Svensk Kärnbränslehantering AB Blekholmstorget 30 Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Shulan Xu Vår referens: SSM2015-725-55 Er referens: - Begäran om komplettering

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1.

Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version. Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1. Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport - VO Frisläppt 2015-10-16 2338313 / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NR-C Öppen STURE

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för utökad mellanlagring av radioaktivt avfall vid AB SVAFO, Hånö Säteri 1:9, Nyköpings kommun

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för utökad mellanlagring av radioaktivt avfall vid AB SVAFO, Hånö Säteri 1:9, Nyköpings kommun 2016-04-27 SV-2016-0020 1 (11) Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Box 1104 131 26 NACKA STRAND Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för utökad mellanlagring av radioaktivt avfall vid, Hånö

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-03-17 Handläggning i parternas utevaro Mål nr M 1333-11 Aktbilaga 508 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR

Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR Datum: 2015-05-12 Diarienr: SSM2015-1640-8 Minnesanteckningar från informationsmöte för remissinstanser utbyggnad och fortsatt drift av SFR Tid: Onsdagen den 6 maj 2015, kl. 09:00-14.30 Plats: City Conference

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Oss inlaga till samrådet om nytt SFR 1 februari 2014.

Oss inlaga till samrådet om nytt SFR 1 februari 2014. Oss inlaga till samrådet om nytt SFR 1 februari 2014. Oss deltar i samrådet kring utbyggnaden av SFR i Forsmark utifrån det regelverk som gäller för bidrag till miljöorganisationer ur Kärnavfallsfonden.

Läs mer

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-05-23 Diarienr: SSM2013-2538 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen

Läs mer

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande kriticitet

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande kriticitet Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1417733 Ärende Handläggare Fredrik Johansson Er referens SSM2011-2426-63 Kvalitetssäkrad av Ulrika Broman Helene Åhsberg Godkänd

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Promemoria Datum: 2015-10-29 Diarienr: SSM2015-1136 Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Fud-utredning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1

Läs mer

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse Dokumentstatus: Godkänt Westinghouse Electric Sweden AB 721 63 Västerås Beslut Vårt datum: 2016-05-26 Er referens: 16-046 Diarienr: SSM2014-4949 Handläggare: Veronika Lilliehorn Telefon: +46 8 799 4184

Läs mer

Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Kommentarer från Aktionsgruppen för ett atomkraftsfritt Åland och Ålands natur

Läs mer

Presentation S.14 ärendet Östhammars kommuns säkerhetsgrupp

Presentation S.14 ärendet Östhammars kommuns säkerhetsgrupp Presentation S.14 ärendet Östhammars kommuns säkerhetsgrupp 2015-11-16 Anläggningschef SFR: Peter Arkeholt Avdelningschef Avfall och Rivning: Börje Torstenfelt 15-12-01 1 Slutförvar för kortlivat radioaktivt

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan

Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan Lars Johnsson, miljöskyddshandläggare Tillsyn och prövning av kärnteknisk verksamhet Hur arbetar länsstyrelsen idag med kärnteknisk verksamhet (KTV) Tillsyn

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

1 Problemet och vad SSM vill uppnå

1 Problemet och vad SSM vill uppnå Sida: 1/6 Vårt datum: 2011-03-10 Vår referens: SSM 2011/1133 Konsekvensutredning över förslag till föreskrifter om hantering av torv- och trädbränsleaska som är kontaminerad med cesium- 137 eller naturligt

Läs mer

Kärnavfallsprocessen. Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor

Kärnavfallsprocessen. Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor Kärnavfallsprocessen Viktiga principer Kärntekniklagen Miljöbalken Miljömål EU Händelser MKB-processen Nyckelfrågor Kenneth Gunnarsson Kärnavfallsträffen, Sundsveden 26 aug. 2005 Viktiga principer Hållbar

Läs mer

2 Avfallskollin och kringgjutning i 1BMA

2 Avfallskollin och kringgjutning i 1BMA 1571075, (1.0 Godkänt) Reg nr Dokumenttyp Promemoria (PM) Författare 2016-12-05 Mattias Elfwing Kvalitetssäkring 2017-05-11 Sanna Nyström (KG) 2017-05-11 Peter Larsson (Godkänd) 1(6) Komplettering av ansökan

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar av bergssal för medelaktivt avfall,

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen

Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Samråd november 2014 Tänd ett lager: P, R eller TR. ID 1448927 Underlag för samråd enligt 6:e kapitlet miljöbalken för prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen Oskarshamn Utökad kapacitet för

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Regeringsbeslut I:7 1 bilaga 2018-03-21 M2017/00828/Ke M2017/01689/Ke M2017/02382/Ke Miljö- och energidepartementet Adressater: se bilagan Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer