Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista 2016"

Transkript

1 Strålsäkerhetsmyndighetens åtgärdslista Uppföljning av hantering av icke-kärntekniskt avfall Strålsäkerhetsmyndigheten ska identifiera och sammanställa brister i hanteringen av ickekärntekniskt radioaktivt avfall; vilka avfallskategorier det rör sig om (inklusive omfattning och trender), vilka problemen är och hur avfallet hanteras i väntan på en slutlig lösning. Myndigheten avser att följa upp utredningen från 2009 som resulterade i en problembeskrivning med tillhörande åtgärdsförslag för att komma till rätta med brister i hanteringen av icke-kärntekniskt radioaktivt avfall (SSM-rapport 2009:29). Uppföljningen kommer att baseras på information som redan finns inom myndigheten, men dialog krävs även med aktörer som hanterar radioaktivt avfall samt aktörer som har hört av sig till myndigheten angående problem att få sitt radioaktiva avfall omhändertaget. Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar att det finns brister i hanteringen av ickekärntekniskt radioaktivt avfall. Det rör sig om en begränsad mängd avfallskategorier, t.ex. kasserade strålkällor som innehåller tritiumgas men även avfall som innehåller naturligt förekommande radioaktiva ämnen. Det finns dock i dag ingen samlad information som visar omfattningen av problemet. Myndigheten avser därför att klargöra vidden av kvarstående problem, då en säker hantering av allt radioaktivt avfall innebär en minskad risk för att kontrollen över avfallet går förlorad vilket i förlängningen kan ge upphov till oönskad exponering eller spridning av radioaktiva ämnen i miljön. Den planerade uppföljningen ger en överblick av kvarstående problem som bör hanteras för att Sverige till fullo ska uppnå det heltäckande avfallshanteringssystem som eftersträvas. En säker hantering av allt radioaktivt avfall innebär en minskad risk för oönskad exponering eller spridning av radioaktiva ämnen i miljön., Giftfri miljö, Grundvatten av god kvalitet. Åtgärden berör främst följande aspekter av generationsmålet; - Människors hälsa utsätts för minimal negativ miljöpåverkan samtidigt som miljöns positiva inverkan på människors hälsa främjas, - Kretsloppen är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen Strålsäkerhetsmyndigheten Swedish Radiation Safety Authority SE Stockholm Tel: E-post: registrator@ssm.se Solna strandväg 96 Fax: Webb: stralsakerhetsmyndigheten.se

2 Sida 2 (8) 2. Omhändertagande av kasserade rökdetektorer SSM planerar att under 2016 se till att ett större antal herrelösa strålkällor i form av kasserade rökdetektorer får ett säkert omhändertagande. Åtgärden är genomförbar genom att myndigheten fått en väsentligt utökad anslagspost för att finansiera omhändertagandet av bland annat herrelösa strålkällor. Strålsäkerhetsmyndigheten ska ombesörja behandling och slutligt omhändertagande av kasserade joniserande rökdetektorer som är att betrakta som herrelösa. Årligen lämnas cirka rökdetektorer felaktigt in till återvinningscentraler. Rökdetektorerna samlas in av El-Kretsen och transporteras till Studsvik Nuclear AB där de mellanlagras i väntan på behandling och omhändertagande. En säker hantering av herrelösa strålkällor innebär en minskad risk för oönskad exponering eller spridning av radioaktiva ämnen i miljön., Giftfri miljö, Grundvatten av god kvalitet. Åtgärden berör främst följande aspekter av generationsmålet; - Människors hälsa utsätts för minimal negativ miljöpåverkan samtidigt som miljöns positiva inverkan på människors hälsa främjas, - Kretsloppen är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen. 2016

3 Sida 3 (8) 3. Enkätundersökning om solvanor Utveckla en ny undersökning av svenskars solvanor. SSM kommer att tillsammans med Kairos Future (konsult- och analysföretag) att ta fram en undersökning för att få en tillförlitlig bild av svenskarnas solvanor. I dagsläget finns det en enkätundersökning för att undersöka svenskarnas solvanor. Denna enkät är dock lite för generell vilket gör det svårt att dra slutsatser från resultaten. Genom att tillsammans med experthjälp ta fram nya formuleringar och nya frågor samt eventuellt andra metoder för utskick av enkäten så bedömer SSM att resultaten från undersökningen bättre kommer att spegla läget i Sverige vad gäller solvanor. Orsaken till att detta är viktigt är att UV-strålning är cancerframkallande samt att underlaget från undersökningen bedöms leda till förbättrade åtgärder och förbättrad information till allmänheten vad gäller UV-strålning och dess hälsoeffekter. Förbättra kunskapsläget om hur solvanorna ser ut i Sverige vilket kommer att kunna användas när vi planerar olika typer av åtgärder. April november 2016.

4 Sida 4 (8) 4. Mobila radiovågsmätningar Mobila radiovågsmätningar ska genomföras på allmänna vägar i Sverige. Strålsäkerhetsmyndigheten planerar att under 2016 fortsätta med mobila radiovågsmätningar i olika typer miljöer både i stadsmiljö och på landsbygden. Under 2015 gjordes mätningar i Örebro, Sala, Sundbyberg, Solna och på Gotland. Användningen av trådlös kommunikationsteknik ökar. Radiovågor används för att överföra ljud, bild eller text. Forskningsläget kring hälsorisker med radiovågor är i stora drag oförändrat, klassat, enligt IARC , som möjligen cancerframkallande för människor, vilket är den svagaste misstankegraden. Förbättra kunskapsläget om vilken nivå av exponering som människor utsätts för i allmänna miljöer, samt få kunskap om exponeringstrender. Mätningar som gjordes under 2015 ligger i linje med tidigare mätningar som visat att exponeringen normalt är mindre än en tusendel av rekommenderat maxvärde (referensvärde) och aldrig över referensvärdesnivån. Maj september International Agency for Research on Cancer (IARC)

5 Sida 5 (8) 5. Icke-joniserande strålning inom den svenska sjukvården Forskningsstudie: Förstudie: Icke-joniserande strålning inom den svenska sjukvården. Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att teckna avtal om en forskningsstudie som syftar till att kartlägga metoder och exponeringsnivåer som använder icke-joniserande strålning inom den svenska sjukvården. Vissa tillämpningar kräver höga exponeringsnivåer och det är viktigt att öka kunskapen bland annat för att kunna ta fram vederhäftiga föreskrifter och göra balanserade berättigandeprövningar. Förbättra kunskapsläget om vilken nivå av exponering som patienter utsätts för vid olika typer av behandlingar och diagnostik. Syftet är också att identifiera möjliga hälsorisker samt kunskapsluckor vad gäller möjliga hälsorisker kopplade till den frekvens och nivå av exponering som är aktuell. Mars januari 2017.

6 Sida 6 (8) 6. DNA-skador vid MRI-undersökning Forskningsstudie: DNA-skador vid MRI-undersökning 2 (bildgivande diagnostik som utförs med magnetkamera). Strålsäkerhetsmyndigheten kommer att teckna avtal om en forskningsstudie som syftar till att undersöka sannolikheten för DNA-skador vid MRI-undersökning Idag är MRI-undersökning vanlig inom den svenska sjukvården. Vid sådana undersökningar exponeras patienter för relativt starka flerfrekventa elektromagnetiska fält (lågfrekvent icke-joniserande strålning). Åtgärden är viktig för att öka kunskapen inom området bland annat för att kunna ta fram vederhäftiga föreskrifter och göra balanserade berättigandeprövningar. Ett förbättrat underlag för att berättigandepröva användningen av MRI. Mars december MRI, Magnetic resonance imaging.

7 Sida 7 (8) 7. Effektmål - DOSMODELLER Strålsäkerhetsmyndigheten ska genomföra en granskning av de nya, uppdaterade och förfinade dosmodeller som de kärntekniska anläggningarna avser att använda för att utifrån uppmätta utsläpp av radioaktiva ämnen beräkna halter av radioaktiva ämnen i biota och doser till personer ur allmänheten. Åtgärden innebär att en granskning i två steg av underlaget till dosmodellerna och programvaran kommer att genomföras. Det första granskningssteget omfattar en översiktlig granskning av underlaget till dosmodellerna och syftar till att identifiera eventuella behov av större kompletteringar. Det andra granskningssteget innebär en granskning på detaljnivå där även valideringar i form av testkörningar av programvara och jämförelser med andra beräkningsmodeller kommer att genomföras. Utsläpp av radioaktiva ämnen från kärntekniska anläggningar kontrolleras i huvudsak genom mätning av utsläppens storlek och sammansättning. De stråldoser som personer som bor nära kärnkraftverken får som ett resultat av dessa utsläpp är normalt små och kan inte mätas. Stråldoserna måste beräknas och hänsyn måste tas till samtliga exponeringsvägar som till exempel via föda, dricksvatten, extern exponering och så vidare. Idag sker beräkningarna med hjälp av dosmodeller som togs fram på 1990-talet. Dessa är föråldrade, dels för att den vetenskapliga utvecklingen har gått framåt, men också för att de lokala förhållandena som är av betydelse för dosberäkningen har förändrats. Det är viktigt att Strålsäkerhetsmyndigheten kan stå bakom den metod som tillståndshavarna använder för att beräkna halter av radioaktiva ämnen i biota och stråldoser till allmänheten för att säkerställa att ingen person ur allmänheten får en total stråldos från verksamheter med strålning som överstiger dosgränsen 1mSv per år. Åtgärden syftar till att säkerställa att halter av radioaktiva ämnen i miljön och stråldoser till personer ur allmänheten orsakade av utsläpp av radioaktiva ämnen beräknas på ett vederhäftigt sätt. Detta är nödvändigt för att kunna avgöra om individens exponering, utöver inom arbetslivet, begränsats så långt som möjligt och rimligt (beroende av leveranstidpunkt).

8 Sida 8 (8) 8. Effektmål Långsiktig strålskyddsanalys Strålsäkerhetsmyndigheten ska genomföra en tioårsutredning för åren avseende strålskydd vid de kärntekniska anläggningarna. Utredningen syftar dels till att visa hur tillståndshavarna långsiktigt har arbetat för att begränsa utsläppen av radioaktiva ämnen och upprätthålla ett gott strålskydd för allmänhet och miljö och dels till att visa hur tillståndshavaren långsiktigt arbetat med optimering av strålskydd inom anläggningen för att arbetstagarnas exponering ska begränsas så långt som det är rimligt möjligt. Myndigheten avser att inom ramen för sitt uppdrag sammanställa de dokument och rapporterade data som med stöd av myndighetsföreskrifter och särskilda beslut begärts in under tioårsperioden och genomföra en analys och värdering av det sammanställda materialet. Underlaget, analysen och värderingen kommer att sammanställas och ligga till grund för en rapport som kommer att fastställas och publiceras. Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar att det idag saknas en samlad bild av hur de kärntekniska anläggningarna långsiktigt arbetar för att upprätthålla ett gott strålskydd för såväl allmänhet och miljö som för arbetstagare inom anläggningen. En sådan långsiktig bild är ett viktigt underlag för att bedöma om strålskyddet är optimerat och bästa tillgängliga teknik används för att begränsa utsläppen av radioaktiva ämnen till miljön. Att utsläppen av radioaktiva ämnen till miljön från kärntekniska anläggningar ska vara så små som det är möjligt och rimligt och att det uppnås genom att bästa tillgängliga teknik används för att begränsa utsläppen. Detta leder till att koncentrationerna i miljön och doserna till allmänheten är så låga som det är möjligt och rimligt att uppnå. Att doserna till arbetstagare hålls så låga som det är möjligt och rimligt. 2016

Strålsäkerhetsmyndighetens fyraåriga handlingsplan/genomförandeplan för att nå miljömålen

Strålsäkerhetsmyndighetens fyraåriga handlingsplan/genomförandeplan för att nå miljömålen Promemoria Datum: 2016-06-29 Diarienr: SSM2015-3214-4 Handläggare: Marie Blomé, Sophie Ljungberg Fastställd: Johan Friberg Strålsäkerhetsmyndighetens fyraåriga handlingsplan/plan för att nå miljömålen

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

Medborgarförslag om införande av trådbunden internet- och telefonuppkoppling

Medborgarförslag om införande av trådbunden internet- och telefonuppkoppling Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-06-05 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Medborgarförslag om införande

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: REMISS Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om hantering av radioaktivt avfall och utsläpp från verksamhet med öppna strålkällor;

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

Organisationsnummer:

Organisationsnummer: BESLUT 2012-09-07 Sida 1(3) Handläggare: Catarina Danestig Sjögren Telefon: 08-799 4269 Landstinget Kronoberg 351 88 VÄXJÖ Vår referens: SSM2012-3459, Bm-022-00027 Er referens: -- Ert datum: -- Tillstånd

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Dokumentnr: Version Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

Strålskyddsreglering

Strålskyddsreglering NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-09-11 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 659 Strålskyddsreglering Anders Wiebert Utredare Disposition UNSCEAR, ICRP, EU och SSM Strålskyddets tre hörnstenar Utgångspunkter

Läs mer

6 Säker strålmiljö. Delmål Låga utsläpp av radioaktiva ämnen

6 Säker strålmiljö. Delmål Låga utsläpp av radioaktiva ämnen 6 Säker strålmiljö Miljökvalitetsmålet Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning i den yttre miljön. Miljökvalitetsmålet är beslutat av riksdagen Miljökvalitetsmålet

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Medicinsk Röntgen AB Sveavägen 64, plan 2 111 34 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-06-13 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare av öppna strålkällor, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse Dokumentstatus: Godkänt Westinghouse Electric Sweden AB 721 63 Västerås Beslut Vårt datum: 2016-05-26 Er referens: 16-046 Diarienr: SSM2014-4949 Handläggare: Veronika Lilliehorn Telefon: +46 8 799 4184

Läs mer

Föreläggande gällande helhetsbedömning av Cyclife Sweden AB:s anläggningar och verksamhet i Studsvik

Föreläggande gällande helhetsbedömning av Cyclife Sweden AB:s anläggningar och verksamhet i Studsvik Cyclife Sweden AB 611 82 NYKÖPING Beslut Vårt datum: 2017-02-23 Er referens: S-16-187, C-B-16/043 Diarienr: SSM2013-1580 Handläggare: Lennart Frise Telefon: +46 8 799 4155 Föreläggande gällande helhetsbedömning

Läs mer

Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB Svafos anläggningar och verksamhet i Studsvik

Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB Svafos anläggningar och verksamhet i Studsvik AB SVAFO Box 90 611 23 Nyköping Beslut Vårt datum: 2017-04-20 Er referens: SV-15-82 Diarienr: SSM2015-5825 Handläggare: Lennart Frise Telefon: +46 8 799 4155 Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB

Läs mer

Genomförande av Agenda 2030

Genomförande av Agenda 2030 Dokumentstatus: Godkänt Promemoria Datum: 2016-04-21 Diarienr: SSM2016-2044 Handläggare: Marie Blomé Fastställd: Skriv här. Genomförande av Agenda 2030 Regeringen har uppdragit åt Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm.

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Version 1.0 Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Ansökan om tillstånd Slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2019-02-21 Er referens: 2018-13391 Diarienr: SSM2019-82 Handläggare: Marika Andersson Telefon: +46 8 799 4418 Dispens med anledning

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och kompetens

Kvalitet, säkerhet och kompetens Kvalitet, säkerhet och kompetens Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Sammanfattning

Läs mer

Introduktion till nya regelverket. Anders Frank

Introduktion till nya regelverket. Anders Frank Introduktion till nya regelverket Anders Frank Regelhierarkin Vägledning Vägledningsdokument blir viktiga vid tillämpning av föreskrifterna SSM har beslutat ha en vägledningssamling Parallellt med författningssamlingen

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om förlängd giltighetstid för dispens avseende deponering av avfall från Westinghouse Westinghouse Electric Sweden AB 72 63 Västerås Beslut Vårt datum: 206-02- Er referens: ES 4-337 Diarienr: SSM204-4949 Handläggare: Veronika Lilliehorn Telefon: +46 8 799 484 Beslut om förlängd giltighetstid

Läs mer

Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning.

Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning. SÄKER STRÅLMILJÖ Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning. Sammanfattning miljökvalitetsmålet är nära att nås. det finns i dag planerade styrmedel som

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde

Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde Tillsynsvägledning strålskyddslag (2018:396) och strålskyddsförordning (2018:506) Tillsynsvägledning radon Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde Handbok: April 2019 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB

Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB BESLUT 2011-06-17 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 799 4320 Sjukhusdirektören Danderyds sjukhus AB Vår referens: SSM 2011-555 182 88 Stockholm Föreläggande om åtgärder för Danderyds sjukhus AB Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 BESLUT 2012-06-29 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Objekt: Ringhals 2 Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB av tidigare beslutad kärnavfallsavgift för 2016 samt finansieringsbelopp

Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB av tidigare beslutad kärnavfallsavgift för 2016 samt finansieringsbelopp Cyclife Sweden AB 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2016-11-03 Er referens: Diarienr: SSM2016-4768 Handläggare: John Liljedahl Telefon: +46 8 799 4232 Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens roll och skyddskrav

Strålsäkerhetsmyndighetens roll och skyddskrav Strålsäkerhetsmyndighetens roll och skyddskrav Kärnavfallsrådets seminarium om strålningsrisker Stockholm den 3 november 2015 Anders Wiebert Disposition UNSCEAR, ICRP, EU och SSM SSM:s slutförvarsföreskrifter

Läs mer

Åklagarkammaren i Umeå Box Umeå

Åklagarkammaren i Umeå Box Umeå BESLUT 2011-02-08 Åklagarkammaren i Umeå Box 3003 903 02 Umeå Handläggare: Johan Strandman Telefon: 08-7994185 Vår referens: SSM 2011-533 Anmälan om brott mot strålskyddslagen Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Yttrande Datum: 2015-04-16 Diarienr: SSM 2009/4884 Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Beslut om friklassning av avfall för deponering vid

Beslut om friklassning av avfall för deponering vid Dokumentstatus: Godkänt Ranstad Industricentrum AB Häggum Ranstadverket 521 64 Stenstorp Beslut Vårt datum: 2018-11-15 Er referens: RICKI18-218 Diarienr: SSM2018-5293 Handläggare: Henrik Efraimsson Telefon:

Läs mer

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Lagar, föreskrifter och rekommendationer Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Samtliga lagar och FS som berör sjukvården 1. SFS 1988:220 Strålskyddslag

Läs mer

Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete

Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2013-10-07 Er referens: Diarienr: SSM2012-5780 Handläggare: Per-Olof Hägg Telefon: +46 8 799 4337 Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete

Läs mer

Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet

Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet Organisationsplan för strålskydd vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-12-20 Dnr: FS 2.10-2121-16 Denna plan ersätter tidigare fastställt beslut av Arbetsmiljökommittén 1997-12-17, Dnr: 360-2301-97

Läs mer

Konsekvensutredning: Förslag till ändring av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:23) om skydd av människors hälsa och miljön

Konsekvensutredning: Förslag till ändring av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:23) om skydd av människors hälsa och miljön Bilaga 2 PROMEMORIA 2012-02-02 Dok nr: Författare: Fastställd Ann-Christin Hägg Jan Lillhök Konsekvensutredning: Förslag till ändring av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:23) om skydd

Läs mer

Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning. Ny lag om strålskydd.

Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning. Ny lag om strålskydd. Bilaga 1 Rapport Datum: 2016-02-12 Diarienr: SSM2014-1921 Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning. Ny lag om strålskydd. Sida 2 (283) Sida 3 (283) Införande av strålskyddsdirektivet

Läs mer

2015:14. Praktiskt strålskydd vid röntgenundersökningar. Camilla Larsson. Författare:

2015:14. Praktiskt strålskydd vid röntgenundersökningar. Camilla Larsson. Författare: Författare: Camilla Larsson 2015:14 Praktiskt strålskydd vid röntgenundersökningar Rapportnummer: 2015:14 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se Förord Att systematiskt följa

Läs mer

För radiografering i öppet utrymme ska även följande bifogas:

För radiografering i öppet utrymme ska även följande bifogas: Bilaga till ansökan om tillstånd för radiografering Den här informationen riktar sig till användare av utrustning med joniserande strålning. För innehav av strålkällor med hög aktivitet 1 och för handelsföretag

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Bilaga 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson SSMFS 2008:23 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om skydd av människors hälsa och miljön vid utsläpp

Läs mer

Vilka strålskyddsregler måste vi följa?

Vilka strålskyddsregler måste vi följa? Vilka strålskyddsregler måste vi följa? Henrik Karlsson Sjukhusfysiker Onkologiska kliniken och Strålningsfysik, Kalmar SK-kurs Medicinsk strålningsfysik, Linköping 2013-10-09 Onkologiska kliniken och

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-02-06 Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Handläggare: Catarina Danestig Sjögren Telefon: +46 8 799 4269 Vår referens: SSM2011-3358 Objekt: Blekinge sjukhus Föreläggande efter inspektion

Läs mer

Friklassning av metallgöt

Friklassning av metallgöt Under arbete Cyclife Sweden AB Box 610 611 10 NYKÖPING Beslut Datum: 2019-06-19 Er referens: C-B-19-044 Diarienr: SSM2019-3367 Handläggare: Jon Brunk Telefon: 08 799 41 14 Friklassning av metallgöt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle. Petra Hansson

Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle. Petra Hansson Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle 20012-11-21 Innehåll i presentationen Enheten för anläggningsstrålskydd Ansvar SSM Kärnkraftverken k Tillsynsverktyg Lagstöd

Läs mer

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall effekter på andra organismer än människa

Begäran om komplettering av ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall effekter på andra organismer än människa Begäran om komplettering 2012-12-17 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Pål Andersson Telefon: 08 799 4139 Vår referens: SSM2011-2426-91 Intern referens: 4.7.2.d Er referens:

Läs mer

Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016

Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016 Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016 Varför ändrar man föreskrifter? Verkligheten har ändrats, föreskriften är omodern Många dispensansökningar Nya EU direktiv

Läs mer

Ny författning om strålskydd och nya föreskrifter från SSM Enkätredovisning

Ny författning om strålskydd och nya föreskrifter från SSM Enkätredovisning Ny författning om strålskydd och nya föreskrifter från SSM Enkätredovisning Sigrid Leide Svegborn Gustav Brolin Strålningsfysik, Skånes universitetssjukhus Enkät gällande ny författning om strålskydd Strålskyddslag

Läs mer

SSM:s krav på ett renrum

SSM:s krav på ett renrum SSM:s krav på ett renrum, SSM Ett verkligt exempel Oplanerad händelse rapporterad till SSM En färsk batch med F-18 FDG (1000 MBq/ml) ska plockas ur en autoinjektor pga tekniskt fel Person A gör jobbet

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om skydd av människors hälsa och

Läs mer

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen BESLUT 2012-01-27 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Er referens: 2174777 Objekt: Ringhals 2 Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Läs mer

Föreskrifter om hantering av kontaminerad torv- och trädbränsleaska kort introduktion för ansvariga

Föreskrifter om hantering av kontaminerad torv- och trädbränsleaska kort introduktion för ansvariga INFORMATION 2012-07-30 Ansvariga vid förbränningsanläggningar, anläggningsarbeten och deponier Dnr: SSM2012-3111 Föreskrifter om hantering av kontaminerad torv- och trädbränsleaska kort introduktion för

Läs mer

Föreläggande om redovisning

Föreläggande om redovisning BESLUT 2012-10-11 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: John Liljedahl Telefon: +46 8 799 4232 Vår referens: Föreläggande om redovisning Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2018-04-13 Diarienr: SSM2018-944 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagen om kärnteknisk verksamhet. Dir. 2017:76. Beslut vid regeringssammanträde den 29 juni 2017

Kommittédirektiv. Översyn av lagen om kärnteknisk verksamhet. Dir. 2017:76. Beslut vid regeringssammanträde den 29 juni 2017 Kommittédirektiv Översyn av lagen om kärnteknisk verksamhet Dir. 2017:76 Beslut vid regeringssammanträde den 29 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka behovet av ändringar i lagen

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 Hammarö Beslut Vårt datum: 2013-06-18 Er referens: Diarienr: SSM2013-233 Handläggare: Anders Frank Telefon: +46 8 799 4174 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Strålsäkerhetsmyndigheten; SFS 2008:452 Utkom från trycket den 16 juni 2008 utfärdad den 5 juni 2008. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-06-15 Handläggare: Peter Björk Telefon: 08-799 42 94 Landstingsdirektören Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Vår referens: SSM2012-688 Föreläggande efter inspektion Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

13. Världens befolkning behöver bidra till ett minskat beroende av fossila bränslen.

13. Världens befolkning behöver bidra till ett minskat beroende av fossila bränslen. 13. Världens befolkning behöver bidra till ett minskat beroende av fossila bränslen. Din uppgift är att: Argumentera kring varför det är viktigt att minska beroendet av fossila bränslen. Utgå från dina

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; SSI FS 1998:3 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen vid verksamhet med joniserande strålning; beslutade den 29 oktober 1998. Statens strålskyddsinstitut

Läs mer

SAKEN Utlämnande av allmänna handlingar KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE. Kammarrätten avslår överklagandet.

SAKEN Utlämnande av allmänna handlingar KAMMARRÄTTENS AVGÖRANDE. Kammarrätten avslår överklagandet. Sida l (2) KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM T^/^A/T U\JNL Mål nr 7107-10 Avdelnings 2011-01-11 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Pelle Zettersten Sveriges Radio AB Box 500 601 07 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING. Ringhals AB

KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING. Ringhals AB KOMPLETTERANDE UTBILDNINGSMATERIAL MED ANLEDNING AV NY REGLERING Ringhals AB 1 NY REGLERING INOM STRÅLSKYDD Sedan 1 juni 2018 har Sverige en ny Strålskyddslag (SFS 2018:396), ny Strålskyddsförordning (SFS

Läs mer

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning 1(5) Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning I Strålskyddslagen och i SSM föreskrift SSMFS 2018:1 beskrivs grundläggande bestämmelser för skydd

Läs mer

Delredovisning av uppdrag

Delredovisning av uppdrag BESLUT 2011-01-27 Handläggare: Stig Isaksson Telefon: 08-799 4186 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: SSM 2010/2632 Er referens: M2010/3091/Mk Ert datum: 2010-07-01 Delredovisning av uppdrag

Läs mer

ORGANISATIONSPLAN FÖR STRÅLSKYDDSVERKSAMHETEN SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OCH FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS

ORGANISATIONSPLAN FÖR STRÅLSKYDDSVERKSAMHETEN SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OCH FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS Bilaga, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Frölunda Specialistsjukhus ORGANISATIONSPLAN FÖR STRÅLSKYDDSVERKSAMHETEN SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET OCH FRÖLUNDA SPECIALISTSJUKHUS 1 Inledning Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Bidrag till tjänst för unga forskare inom strålningsbiologi och radioekologi

Bidrag till tjänst för unga forskare inom strålningsbiologi och radioekologi Promemoria Datum: 2014-07-01 Diarienr: SSM2014-3485 Handläggare: Lars Gedda : Skriv här. Bidrag till tjänst för unga forskare inom strålningsbiologi och radioekologi Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser bidrag

Läs mer

Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS

Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS Datum: 2013-11-04 Diarienr: SSM2013-5169 Inriktning avseende referensvärden för nya kärntekniska anläggningar och ESS Inledning Två ansökningar angående nya kärntekniska anläggningar liksom en ansökan

Läs mer

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2019-02-08 Diarienr: SSM2018-5982 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

Berättigandet av joniserande brandvarnare och rökdetektorer

Berättigandet av joniserande brandvarnare och rökdetektorer Sida: 1/9 PROMEMORIA Datum: 2013-04-18 Vår referens: SSM2011-3107 Författare: Richard Holzwarth Samråd: Christer Sandström Fastställd: Johan Friberg Berättigandet av joniserande brandvarnare och rökdetektorer

Läs mer

Dispens för deponering av kontaminerat material

Dispens för deponering av kontaminerat material Dokumentstatus: Godkänt Outokumpu Stainless AB Box 74 774 22 AVESTA Beslut Vårt datum: 2018-12-13 Diarienr: SSM2018-5835 Handläggare: Markos Koufakis Telefon: +46 8 799 4147 Dispens för deponering av kontaminerat

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling SSMFS 2018:7 Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:7) om tillståndspliktig veterinärverksamhet; Fastställd:

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2016/2017. Delprov A2. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2016/2017. Delprov A2. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2016/2017 Fysik Delprov A2 Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Dispens för svetsade komponenter och reservdelar i förråd vid Oskarshamns kärnkraftverk

Dispens för svetsade komponenter och reservdelar i förråd vid Oskarshamns kärnkraftverk Dokumentstatus: Godkänt Sida 1 (7) OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2016-02-11 Er referens: 2015-30768 Diarienr: SSM2015-5219 Handläggare: Erik Strindö Telefon: +46 8 799 44 93 Dispens

Läs mer

Strålskyddsförordning (1988:293) Förordning om strålskydd Förordning om strålskydd Strålskyddsförordning (1988:293)

Strålskyddsförordning (1988:293) Förordning om strålskydd Förordning om strålskydd Strålskyddsförordning (1988:293) Strålskyddsförordning (1988:293) Förordning om strålskydd Förordning om strålskydd Strålskyddsförordning (1988:293) SSF Ny SSF Kommentar Ny SSF SSF Kommentar BSS-artikel 1 1 kap. 1 1 kap. 1 1 1 a 1 kap.

Läs mer

Dispens med villkor för nedmontering och rivning av sovringsverket i Ranstad

Dispens med villkor för nedmontering och rivning av sovringsverket i Ranstad Ranstad Industricentrum AB Häggum Ranstadverket 521 64 Stenstorp Beslut Vårt datum: 2013-03-07 Er referens: RICKU12-037 Diarienr: SSM2012-2498 Handläggare: Henrik Efraimsson Telefon: +46 8 799 4288 Dispens

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Region Gotland 621 81 Visby Beslut Vårt datum: 2013-11-04 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-2306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Slutrapport avseende förslag på ändringar i Strålskyddslagen

Slutrapport avseende förslag på ändringar i Strålskyddslagen Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Datum: 2019-06-14 Er referens: M2018/02399/Ke Diarienr: SSM2018-2482 Handläggare: Marie Wahlin Tideklev Slutrapport avseende förslag på ändringar i Strålskyddslagen

Läs mer

Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten,

Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten, OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2012-12-19 Er referens: Diarienr: SSM2012-1681 Handläggare: Anna Bärjegård Telefon: +46 8 799 4354 Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten,

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling ISSN: Klicka här för att ange ISSN. SSMFS 2017:xy Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (2017:xy) om exponering för

Läs mer

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-05-23 Diarienr: SSM2013-2538 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen

Läs mer

Deklaration av jäv, intressekonflikter och andra bindningar för konsulter hos Strålsäkerhetsmyndigheten

Deklaration av jäv, intressekonflikter och andra bindningar för konsulter hos Strålsäkerhetsmyndigheten Välj Spara och Skriv ut om du vill skicka blanketten med vanlig post till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Deklaration av jäv, intressekonflikter och andra bindningar för konsulter hos Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Manual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet SÄKER STRÅLMILJÖ

Manual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet SÄKER STRÅLMILJÖ Datum: 2016-01-19 Diarienr: SSM2016-134. Dokumentnr: 16-130 Delaktivitetsnr: Manual för uppföljning och bedömning av miljökvalitetsmålet SÄKER STRÅLMILJÖ Datum: 2016-01-04 Ansvarig myndighet: Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Utkom från trycket den 30 januari 2009 beslutade den

Läs mer

Förslag till nya avgiftsnivåer i förordningen (2008:463) om vissa avgifter till

Förslag till nya avgiftsnivåer i förordningen (2008:463) om vissa avgifter till Dokumentstatus: Godkänt Regeringen, Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Beslut Vårt datum: 2016-10-05 Er referens: Diarienr: SSM2016-4305 Handläggare: Erik Henriksson Telefon: +46 8 799 4390

Läs mer

Delyttrande över underlaget i ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall

Delyttrande över underlaget i ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka strand Beslut Datum: 2015-06-24 Handläggare: Michael Egan Telefonnr: 08 799 43 14 Diarienr: SSM2015-2076 Er referens: M 1333-11 Aktbilaga

Läs mer

Strålskyddsorganisation för Region Kronoberg

Strålskyddsorganisation för Region Kronoberg Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Strålskyddshandbok Giltig fr.o.m: 2015-12-20 Faktaägare: Sara Olsson, Cheffysiker Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr:

Läs mer

Föreläggande om ny helhetsbedömning av Oskarshamn 1

Föreläggande om ny helhetsbedömning av Oskarshamn 1 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2015-07-07 Er referens: 2011-23518, 2014-10416 Diarienr: SSM2012-1889 Handläggare: Charlotte Lager Telefon: + 46 8 799 4491 Föreläggande

Läs mer

Beslut om dispens för deponering av avfall från Westinghouse

Beslut om dispens för deponering av avfall från Westinghouse Dokumentstatus: Godkänt Westinghouse Electric Sweden AB 721 63 Västerås Beslut Vårt datum: 2018-04-05 Er referens: ES 17-207 Diarienr: SSM2017-3345 Handläggare: Veronika Ingeström Telefon: +46 8 799 41

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling SSMFS 2018:11 Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:11) om exponering för kosmisk strålning i flyg- och

Läs mer

Strålsäkerhet för strålande läkare

Strålsäkerhet för strålande läkare Strålsäkerhet för strålande läkare Regelverk, Säkerhet och Risker Röntgenveckan Uppsala 2013 Innehåll! SSM! ICRP - Berättigande, optimering och dosgränser! Regelverk! SSMFS! Ansvar och roller! Kompetens

Läs mer

Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare villkor för tillstånd att driva Oskarshamn 3

Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare villkor för tillstånd att driva Oskarshamn 3 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2017-06-19 Diarienr: SSM2017-384 Handläggare: Jan Linder Telefon: +46 8 799 42 79 Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare

Läs mer

Fördjupad utvärdering 2019 (FU19) av Säker strålmiljö

Fördjupad utvärdering 2019 (FU19) av Säker strålmiljö Fördjupad utvärdering 2019 (FU19) av Säker strålmiljö Miljökvalitetsmål: Säker strålmiljö Datum: 2018-09-28 Status (utkast eller slutlig): Slutlig Ansvarig myndighet: Strålsäkerhetsmyndigheten Kontaktperson:

Läs mer

Anga ende fo rslaget till ny lag om stra lskydd

Anga ende fo rslaget till ny lag om stra lskydd Sida 1 Till: Strålsäkerhetsmyndigheten Ärendenr. SSM2014-1921 REMISSYTTRANDE 2016-05-05 Anga ende fo rslaget till ny lag om stra lskydd Sveriges Kärntekniska Sällskap (SKS) tar i det nedanstående möjligheten

Läs mer

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av , 2014 10 01 Sid 1(9) Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av Kategoriindelning av personal baseras på de stråldoser

Läs mer

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR BESLUT 2011-07-08 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Flavio Lanaro Telefon: +46 8 799 4492 Vår referens: SSM2011-577-8 Er referens: SKB ärende 500272 Objekt: Föreläggande

Läs mer

i Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling.

i Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om hantering av torv- och trädbränsleaska som är kontaminerad med cesium-137

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Till ansökan bifogas: (För att saluföra brandvarnare enligt SSMFS2008:47 och rökdetektorer enligt SSMFS2008:44

Läs mer

Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning

Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning Det nya direktivet Den 5 december 2013 beslutade Rådet att fastställa ett nytt direktiv för strålskyddet som upphäver de tidigare

Läs mer

Hantering av multicenterstudier i strålskyddskommittéer

Hantering av multicenterstudier i strålskyddskommittéer Hantering av multicenterstudier i strålskyddskommittéer samarbetsprojekt mellan strålskyddskommittéerna vid universitetsklinikerna Nationellt möte i Sjukhusfysik 2016, Agnetha Gustafsson Gruppen består

Läs mer

Föreläggande om program för hantering av åldersrelaterade försämringar och skador vid Clab

Föreläggande om program för hantering av åldersrelaterade försämringar och skador vid Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-20 Diarienr: SSM2013-3985 Objekt: Clab Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om program

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens forskningsstrategi för perioden

Strålsäkerhetsmyndighetens forskningsstrategi för perioden Internt styrdokument Datum: 2016-06-22 Dokumenttyp: Inriktning Process: Ombesörja forskning 3 Dokumentansvarig: Eva Simic Godkänns av: Mats Persson Strålsäkerhetsmyndighetens forskningsstrategi för perioden

Läs mer