STRUKTUR UPPFÖLJI NG PROCESS. Metodstöd för uppföljning i det förebyggande arbetet mot hiv och STI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STRUKTUR UPPFÖLJI NG PROCESS. Metodstöd för uppföljning i det förebyggande arbetet mot hiv och STI"

Transkript

1 STRUKTUR UPPFÖLJI NG PROCESS Fabz Metodstöd för uppföljning i det förebyggande arbetet mot hiv och STI framtagen hösten 2008

2 Metodstöd i det förebyggande arbetet Idag genomförs många projekt inom det förebyggande hiv/sti-arbetet i landsting/regioner, kommuner och organisationer. Nyttan av det förebyggande arbetet uppnås vanligtvis på längre sikt. Därför är det viktigt att i såväl planeringsstadiet som den kontinuerliga uppföljningen kvalitetssäkra arbetet. Är målen tillräckligt tydliga? Är målgruppen rätt? Finns det tillräckliga resurser och kompetens? Går budskapet fram? Erfarenhet av utvärdering och uppföljning från olika utvecklingsområden visar att god måluppfyllelse är särskilt beroende av tydlighet på områdena målformulering, riskanalys inklusive riskhantering, ansvarsfördelning samt kopplingen mellan mål och aktiviteter. I den här skriften presenteras en mall med frågor som underlättar arbetet vid planering av projekt och under tiden de pågår samt när de ska följas upp. Frågemallen är upplagd så att positiva svar visar att projektet har ett bra upplägg och bedrivs på ett sådant sätt att det ska ge resultat med hög kvalitet. Negativa svar visar på motsatsen eller åtminstone på brister i planering och genomförande. Man brukar skilja mellan tre aspekter på kvalitet: struktur, process och resultat. Struktur innebär organisation av verksamhet och resurser. Process anger vilka aktiviteter som utförs i projektet och resultat är vad som har uppnåtts, det vill säga något som kan uttryckas i mätbara termer. Frågorna är uppdelade i olika områden som forskning och erfarenhet visat är viktiga för förebyggande arbete. Frågemallen bygger på en rapport Kvalitetsindikatorer för primärpreventiva program på befolkningsnivå som har testats inom olika folkhälsoprojekt, bland annat skadeförebyggande och sex- och samlevnadsprojekt. Vidare har den resultatstyrda projektplaneringsmetoden LFA, the Logical Framework Approach, använts. Vem kan använda mallen? I första hand är den tänkt att användas inom hiv/sti-förebyggande projekt. Det kan gälla både större och mindre projekt eller program inom landsting, kommuner, organisationer, skola, folkrörelser, fackföreningar med mera. Hur kan mallen användas? Mallen är i första hand avsedd för kvalitetssäkring men kan också användas för planering, uppföljning och processutvärdering av folkhälsoprojektet. Alla frågor behöver inte alltid besvaras, det går bra att hoppa över dem som inte passar in. Istället går det att lägga till frågor som är av betydelse för det egna projektet. Frågorna kan också besvaras mer eller mindre ingående. Stora projekt kanske fordrar en mer fördjupad analys och frågeställningarna bör besvaras genom mer noggranna undersökningar, mätningar, enkäter och dylikt. Vid mindre projekt kan det räcka med enklare svar, kanske bara ja eller nej, för

3 att få en uppföljning gjord Vid negativa svar på frågeställningarna är det viktigt att fråga sig vad som behöver förändras och om det i så fall är meningsfullt och rimligt att vidta åtgärder. En åtgärd måste sättas i relation till vilka arbetsinsatser och resurser som krävs. I vissa fall kan det vara värdefullt att någon utomstående leder arbetet. Mallen beskriver inga vetenskapliga mätmetoder, utan ger enkla exempel på hur det förebyggande arbetet kan följas upp. Frågemallen förtydligas med kortfattade exempel på svar på vissa av frågorna. Exemplen kommer från helt olika typer av hiv/sti-förebyggande projekt. Skriften är framtagen av Enheten för hivprevention, Socialstyrelsen, som utvecklar olika verktyg och blanketter för uppföljning av statsbidrag lokalt och regionalt. Frågemallen är ett metodstöd som kan anpassas efter regionala behov av att följa upp det förebyggande arbetet.

4 Projektets struktur Målstyrning Övergripande mål anger ofta vilken förändring som vill nås utifrån ett brett perspektiv och på längre sikt. Ofta samverkar en mängd förebyggande insatser till att uppnå ett övergripande mål. Projektmål beskriver den önskvärda situationen som uppnås om orsakerna till problemet undanröjs och vad projektgruppen/arbetsgruppen önskar ha uppnått vid avslutat projekt. Därför är det viktigt att definiera det problem som projektet vill åtgärda för att kunna formulera tydliga resultatmål/delmål, det vill säga mål på kort sikt. Resultatmål beskriver det direkta resultatet av projektets aktiviteter. Ju tydligare resultatmålen är formulerade, desto lättare strävar aktörerna åt samma håll. Tänk på att ett projekt vanligen inte bör hantera flera huvudproblemområden och att indikatorer bör kopplas till uppsatta mål. 1. Problemanalys a) vilket är det huvudproblem som projektet arbetar med? b) vilka är orsakerna till att problemet existerar? c) vilka konsekvenser har problemet? Exempel 1: a) Många ungdomar drabbas av klamydia. b) Otillräcklig och/eller felaktig kondomanvändning. c) Hög belastning på ungdomsmottagningarna. 2. Har ni satt upp a) övergripande mål, mål för vad ni vill uppnå med arbetet på lång sikt? b) projektmål, mål på medellång sikt, vad som ska vara uppnått då projektet avslutas? - är projektmålet SMART specifikt, mätbart, angeläget realistiskt och tidsbundet? Exempel 2: a) Att klamydia ska minska i ungdomsgruppen. b) Kondomanvändningen bland ungdomar år ska öka med 30% på två år i kommunen. c) 95 % av eleverna i en gymnasieskola ska ha deltagit i en kondomutbildning samt ha tillgång till gratis kondomer, 90 % ska ha intentionen att använda kondom och 75 % ska använda kondom med en ny/tillfällig partner.

5 c) resultatmål/delmål, vilka resultatområden har definierats? - är resultatmålen/delmålen SMARTa specifika, mätbara, angelägna, realistiska och tidsbundna? 3. Har ni formulerat indikatorer för att kunna följa upp projekt- och resultatmål/delmål (det vill säga mått på måluppfyllelse)? - vilka? Exempel 3: - Andelen ungdomar som deltar i kondomutbildning. - Andelen ungdomar som har med sig och avser använda kondom. - Antal ungdomar som alltid använder kondom med en ny/tillfällig partner. Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

6 Preventionsgrupper/direkta målgrupper Det är bra om det finns statistik eller andra fakta som stödjer val och prioritering av preventionsgrupper/direkta målgrupper att rikta sig till. Beslutet kan också grunda sig på andra orsaker, ett aktuellt ämne, ett stort intresse eller liknande. 4. Vilken/vilka preventionsgrupper vänder ni er till? Exempel 4: Män som har sex med män. 5. Varför har ni valt denna/dessa preventionsgrupp(er)? - vad grundar ni bedömningen på? - finns den statistik/de fakta ni behöver? Exempel 5: Oroande ökning av hivspridning i gruppen under det senaste året. 6. Finns det några inom preventionsgruppen som kan antas vara specifikt riskutsatta och därmed extra viktiga att nå? Exempel 6: Män som haft sex med män utomlands. 7. Finns andra direkta målgrupper än preventionsgruppen till exempel genom utbildning för personalgrupper? - är preventionsgruppen den direkta målgruppen? Exempel 7: Fortbildning för personal vid mottagningar för test och rådgivning så att de bättre kan uppmärksamma preventionsgruppens behov.

7 Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem: Modell För att kunna genomföra en insats eller ett projekt är det viktigt att i förväg ha tänkt igenom tillvägagångssättet. 8. Finns det en modell/projektplan som beskriver och analyserar projektet i sin helhet? - finns projektets olika delar/steg beskrivna, till exempel i en LFAmatris, nätplan, kommunikationsplan och/eller strategi med tydliga mål och indikatorer. 9. Utgår modellen från någon särskild teori? - beskriv vilken/vilka. Exempel 9: Diffusionsteori som utgångspunkt för spridning av kunskap, attityder och beteenden. 10. Används specifikt definierade metoder i projektet? - beskriv vilken/vilka. Exempel 10: Rådgivning och samtal med stöd av en strukturerad guide i syfte att minska blodsmitta genom delning av injektionsverktyg.

8 11. Hur planeras regelbunden uppföljning av kvalitet och resultat? - beskriver projektplanen när, hur och av vem/vilka uppföljning ska göras? Krävs uppföljning av enskilda aktiviteter och resurser? Exempel 11: Vid återbesök följs säkrare-sexvanor och delning av injektionsverktyg upp. 12. Har ni diskuterat etiska dilemman och integritetsproblem i relation till projektet? - finns det moraliska betänkligheter? Riskerar projektet att kränka någons integritet? Exempel 12: - En personlig enkät om sexualvanor kan uppfattas kränkande. - Transkulturell kompetens kring frågorna kan behövas hos personal som möter personer med utländsk bakgrund. Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

9 Ansvar Erfarenheter visar att det är mycket viktigt för förebyggande projekt att vara tydligt förankrade hos politiker, styrelse eller liknande samt att beslut fattas på rätt nivå. 13. Vem fattar beslut om projektet/arbetet och på vilken nivå? - chefsnivå, politiskt beslut, styrelse etc. Exempel 13: Rektor har fattat beslut om fortbildning i sex och samlevnad för skolans lärare. 14. Har projektet stöd hos andra beslutsfattare som är viktiga för projektets genomförande? - politiker, styrelse, VD, facket? Exempel 14: Utbildningsförvaltningen stödjer insatsen. Facket ser positivt på projektet förutsatt att det sker på ordinarie arbetstid. 15. Är ansvaret tydligt mellan projektledning och ledningsgrupp eller liknande? - har projektledaren sitt ansvar och sina befogenheter? - är befogenheter och ansvar tydliggjorda inom projektgruppen? - vem rapporteras projektet till? Exempel 15: Projektledaren på folkhälsoenheten har fått befogenhet att planera den kommunala flyktingmottagningens personals deltagande i fortbildning. Han/hon rapporterar till ansvarig handläggare på förvaltningen. _ Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

10 Organisation Det är viktigt att förebyggande projekt har god förankring i moderorganisationen men också möjlighet att jobba självständigt. 16. Har ni bestämt vem som ska leda projektet och hur organisationen ska se ut? - vem ska vara projektledare och vilka övriga ska medverka? - på vilken nivå i organisationen sker arbetet? - vilken självständighet har projektet i organisationen? 17. Finns det beslut eller dokument som visar på avgränsning och självständighet mellan projektet och annan verksamhet? - är avgränsningen tydlig? - finns problem relaterade till projektets avgränsning? Exempel 17: Projektet har en egen projektkod med egen budget och en halvtidsanställd person. Problem kan uppstå om ordinarie personal är sjuk och projektets personal behövs i telefonjouren. 18. Har alla som arbetar i projektet klart för sig vilka arbetsuppgifter som var och en ansvarar för och vilka befogenheter de har? Exempel 18: Projektledaren ansvarar för planering och schemaläggning. Materialansvarig beställer broschyrer och kondomer. Informatörerna utför det uppsökande arbetet. Utvärderaren tar fram en utvärderingsenkät. 19. Har ni en realistisk tidplanering? - finns det tillräckligt med avsatt tid för genomförande av åtgärderna i projektplanen? - kommer ni att hinna med på den tid som är beräknad?

11 Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem: Resurser Det är betydelsefullt att tydliga resurser har avsatts för att projektet ska kunna vara flexibelt inför nya behov. En annan viktig förutsättning är de deltagande aktörernas kompetens och utveckling. 20. Vilka resurser finns avsatta för arbetet? - finns det personal, lokaler, och särskilda avsatta resurser för att kunna genomföra de planerade aktiviteterna och därigenom kunna uppfylla målen? Exempel 20: Mottagningen har få rum men kan ha kvällsöppet två kvällar i veckan för att erbjuda drop-in-hivtestning. Telefontolkar finns alltid tillgängliga denna tid. 21. Vem kan bestämma över avsatta resurser i det vardagliga arbetet? Exempel 21: Ansvarig sjuksköterska tar beslut i det dagliga arbetet. 22. Har de deltagande i projektet de kunskaper som krävs? - har de deltagande tillräcklig kunskap i det som projektet ska jobba med? - har speciell utbildning anordnats? - har medel avsatts i budget för kommande utbildning? Exempel 22: Mottagningens personal kommer att få utbildning i motiverande samtal och tolkanvändning innan drop-in-testningen påbörjas.

12 Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem: Projektets process Deltagande och förankring Det är viktigt att alla intressenter som berörs av projektet känner sig delaktiga, det vill säga att projektet är ordentligt förankrat. Projektet kan annars lätt drabbas av onödigt motstånd. För ett lyckat genomförande är det också viktigt att rätt parter tilldelas rätt roller i projektet. 23. Har ni berett alla berörda intressenter möjlighet att delta i planeringen? a) vilka intressenter finns? - preventionsgrupper - andra direkta målgrupper - aktörer/genomförare - beslutsfattare - finansiärer - övriga b) har alla intressenter blivit informerade om projektet? Om nej, varför inte?

13 c) har ni avgränsat skillnaden mellan intressenter och aktörer i projektet? 24. Vad ska de deltagande aktörerna göra? - finns en aktivitetsplan som är relaterad till problemanalysen? - kan ni göra en lista över de olika aktörernas åtaganden? Exempel 24: Personalen från ungdomsmottagningen ska leda gruppdiskussioner om sexuell hälsa på kommunens fritidsgårdar. Skolorna är informerade om projektet. Elevhälsan har deltagit i planeringen och kommer att aktualisera frågan. 25. Vilka typer av samarbetsformer finns med externa aktörer? - har aktörerna själva tagit beslut om att deltaga? - finns kontrakt/avtal mellan aktörerna? Om ja, vad innefattar dessa? _ Exempel 25: Skriftligt avtal mellan ungdomsmottagning och fritidsgården om antal informationstillfällen. _ 26. Hur uppmuntrar och stöttar ni eldsjälar i projektet? - eldsjälar håller igång arbetet och behöver extra energi för att ge energi tillbaka. Exempel 26: De ideella uppsökarna får delta gratis i utbildningar och belönas med presentkort efter varje termin. Kontakt med psykolog finns etablerad som de kan hänvisa till eller få handledning av vid behov/ kris eller liknande.

14 27. Kan ni följa upp i vilken mån berörda intressenter och aktörer accepterar projektet? - är de med på projektets mål? Känner de sig delaktiga? - kan ni följa upp i hur stor utsträckning deltagande aktörer deltar i projektet? - gör aktörerna vad som förväntas av dem och deltar vid möten och liknande? Exempel 27: Kontakten fungerar och varje hänvisning från infektionskliniken till den ideella stödorganisationen noteras. 28. Finns det inskrivet i projektplanen hur ni ska informera intressenter om vad som händer i projektet? - har ni planerat nyhetsbrev, möten eller liknande? 29. Innehåller projektplanen en riskanalys? - har ni analyserat externa respektive interna riskfaktorer? - har ni analyserat risker och motstånd mot projektet? a) på samhällsnivå? b) på organisationsnivå? Exempel 29: a) En omfattande satsning på förebyggande av psykisk ohälsa kan riskera att ta resurserna för sexuell hälsa tas i anspråk. b) Hög personalomsättning på socialförvaltningen kan påverka projektets prioritet och förankring. c) Personal på metadonmottagningen är negativ till att prata om sexuell hälsa och kondomanvändning.

15 c) på individnivå? - har ni upprättat en riskhanteringsplan för att hantera identifierade risker? Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem: Nätverk Ett projekt kan ha flera olika nätverk av olika karaktär. Vissa projekt förutsätter att det finns nätverk som hjälper till att föra ut budskapet och nå målgruppen. Det är viktigt att bestämma och dokumentera vilka som ingår i projektets nätverk för att säkerställa kommunikationen med dessa. 30. Har ni listat olika nätverk som är viktiga för projektets måluppfyllelse? a) på organisationsnivå? Exempel 30 & 31: En kartläggning av kommunens alla instanser som möter flyktingar har gjorts. Privatpraktiserande tandläkare har kommit med under projektets gång. Länsstyrelsen har ännu ej kommit med. b) på individnivå?

16 31. Saknas viktiga personer/organisationer i nätverken? 32. Kan nätverken utvärdera sitt eget arbete? - finns enkäter eller möten planerade? Exempel 32 & 33: Seminarier om transkulturell kommunikation och tolkanvändning hålls löpande. Enkäter skickas till nätverken för att mäta deltagandenivån. 33. Finns det möjligheter för nätverken att utveckla/utbilda sig? - finns det resurser avsatta inom projektet eller nätverket för detta? Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

17 Mottagande Ofta riktar sig förebyggande projekt till specifika preventionsgrupper med information för att kunna påverka och förändra kunskaper, attityder och/eller beteende. I andra projekt riktas budskap till målgrupper som i sin tur möter preventionsgrupper, exempelvis lärare eller vårdpersonal. Det är viktigt att följa upp om de budskap som kommuniceras tas emot. 34. Kan ni mäta att budskapet når målgruppen? - gör ni enkäter eller andra undersökningar? - mäter ni hur stor del av målgruppen som nås? Exempel 34 & 35: Alla besökare på STI-mottagningen får besvara en enkät om hur de hittat dit och hur de uppfattar kampanjen. Personer som återkommer för testning ägnas särskild tid för kondomkunskap i rådgivningssamtalet. 35. Kan ni följa upp hur målgruppen uppfattar budskapet? - vilka reaktioner finns och hur används kunskaperna? 36. Kan ni följa upp hur nätverken uppfattar budskapet? - kan de använda budskapet för att kommunicera det vidare? Exempel 36: Huvudbudskapet är att använda kondom. En uppföljning visade att många i barnmorskenätverket i stället avrått ungdomar från sexuella kontakter. Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

18 Projektets resultat För att svara på om projektet når sina mål behövs tydligt definierade mål samt indikatorer för olika nivåer utifrån vilka projektets utveckling och resultat kan mätas. Det är bra att ha återkommande kontrollstationer, inte minst om målen ligger långt fram i tiden. Syftet med kontrollstationerna är att se till att projektet siktar mot de uppsatta målen. Det är även bra att diskutera oväntade och oönskade effekter av projektet. Måluppfyllelse Ett förebyggande projekts nytta uppnås vanligtvis först på längre sikt. Inom projektets ramar är det därför viktigt att stämma av projektets riktning mot projektmålen samt huruvida projektet uppnått de definierade resultatmålen. Komplementära analysmetoder/triangulering kan bidra till ökad tillförlitlighet. 37. Har projektet uppnått uppsatta resultatmål/delmål? Exempel 37: Alla nya studenter har fått en gratis kondom och information om Studenthälsans STImottagning i samband med introduktionsföreläsningen. 38. Är projektet på väg att nå uppsatt projektmål? Exempel 38: 30 % av besökarna på Studenthälsans STI-mottagning är män, en ökning med tio procentenheter. Riktade insatser på mansdominerade utbildningar sker för att nå 50 %-målet. 39. Används specifika indikatorer för att mäta projektets måluppfyllelse? - har situationen innan projektstart kartlagts som jämförelsepunkt?

19 Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem: Beteendeförändringar Det är en fördel om beteendeförändringar som kan antas leda till förbättrad hälsa, till exempel att använda preventivmedel, att hiv-testa sig eller att våga tala om kondom, kan mätas. 40. Mäter ni om målgruppens kunskaper, attityder och beteenden förändras? - används enkäter, statistik, fokusgrupper, intervjuer eller liknande? Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

20 Miljö, verksamhets- och samhällsförändringar Vissa projekt syftar till att bidra till en hälsofrämjande miljö i form av till exempel ökad tillgång till kondomer, information eller test och rådgivning. 41. Kan ni mäta eller beskriva sådana förändringar i miljön, samhället och i viktiga verksamheter? - vilka förändringar kan ses i service och utbud? - ger projektets resultat förutsättningar för att olika intressenter kan uppnå nytta på längre sikt? Exempel 41: Tre av länets mottagningar har startat MSM-mottagning en kväll i veckan. RFSL finns på plats på mottagningen denna tid. Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem: Vidmakthållande hållbara resultat Målsättningen med förebyggande utvecklingsprojekt bör vara att arbetet, om det visar sig ha positiva effekter, på sikt införlivas i en reguljär verksamhet eller att resultat och metoder som utvecklats ska implementeras i en ordinarie struktur. 42. Vilka planer finns för projektets vidmakthållande, att effekterna av projektet blir bestående och kan övergå i reguljär verksamhet? Exempel 42: Landstinget beslutar att subventionera kondomer och andra preventivmedel för alla asylsökande som genomgår hälsosamtal.

21 43. I en plan för uthållighet, riskhantering, ingår att tidigt planera för bland annat följande: - har tillräcklig kapacitet/kunskap byggts upp bland dem som ska fortsätta att driva verksamheten? - finns vilja att genomföra förändringar hos personal och beslutsfattare? - finns en långsiktig finansiering av verksamheten? Förslag på förändringar och förbättringar: Av vem:

22 Huvudrubrik Underrubrik Fråga Brödtext Exempeltext Exempelrubrik

23

Att lyckas med folkhälsoprojekt Kvalitetssäkring

Att lyckas med folkhälsoprojekt Kvalitetssäkring Att lyckas med folkhälsoprojekt Kvalitetssäkring www.fhi.se Rapport A 2005:18 Denna skrift har utarbetats av Karin Berensson Marianne Granath Viveca Urwitz Skriften bygger på en rapport Kvalitetsindikatorer

Läs mer

Arbetsbok ATT LYCKAS MED HIVPREVENTION

Arbetsbok ATT LYCKAS MED HIVPREVENTION Arbetsbok ATT LYCKAS MED HIVPREVENTION Projektets namn:... Datum:... ARBETSBOK MED FRÅGEFORMULÄR ATT LYCKAS MED HIVPREVENTION 1 Att lyckas med hivprevention Förebyggande arbete mot spridning av hiv och

Läs mer

Att lyckas med hivprevention

Att lyckas med hivprevention Att lyckas med hivprevention Ett verktyg för kvalitetsutveckling av projekt inom hivprevention och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Att lyckas med hivprevention Ett verktyg för kvalitetsutveckling

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Lathund för ansökan om organisationsoch verksamhetsbidrag 2017

Lathund för ansökan om organisationsoch verksamhetsbidrag 2017 Lathund för ansökan om organisationsoch verksamhetsbidrag 2017 Bakgrund Ideella organisationer på riksnivå kan enligt regeringens förordning (SFS 2006:93) söka bidrag från Folkhälsomyndigheten till verksamhet

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

Kvalitetsutveckling av hivprevention. Viveca Urwitz Frida Hansdotter

Kvalitetsutveckling av hivprevention. Viveca Urwitz Frida Hansdotter Kvalitetsutveckling av hivprevention Viveca Urwitz Frida Hansdotter Vad ska vi prata om idag? Introduktion till kvalitetsarbete Metoder för kvalitetsarbete Bakgrund och innehåll i EU projektet QI-Action

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Creadora Unlimited 10.03.12 1

Creadora Unlimited 10.03.12 1 Creadora Unlimited 10.03.12 1 De tre nästa stegen Varför projekt? Resultatinriktat Enkelt att prioritera Människor med rätt intresse och kompetens i gruppen Lättare fatta beslut Går fortare Enklare att

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för Social investeringsfond. Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia skickas, ej signerad, i PDF format till

Läs mer

Version: Lathund för Region Skånes ansökningsblankett för statsbidrag för insatser mot hiv/sti 2017.

Version: Lathund för Region Skånes ansökningsblankett för statsbidrag för insatser mot hiv/sti 2017. Lathund för Region Skånes ansökningsblankett för statsbidrag för insatser mot hiv/sti 2017. Sista ansökningsdag: 10 juni 2016 1 Syftet med detta dokument är att det ska fungera som stöd för bidragssökande

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor.

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd internationellt utvecklingssamarbete Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska utföras i enlighet

Läs mer

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet Prevention och sexuell hälsa Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Läs mer

Spridning av säkrare praxis

Spridning av säkrare praxis Spridning av säkrare praxis Arbetsmaterial VEM? VARFÖR? VAD? NÄR? HUR? Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Besöksadress: Hornsgatan 20 Tel: 08-452 70 00 Fax: 08-452 70 50 E-post: info@skl.se

Läs mer

Att lyckas med folkhälsoprojekt

Att lyckas med folkhälsoprojekt Att lyckas med folkhälsoprojekt Att lyckas med folkhälsoprojekt Upplysningar om innehållet: Karin Berenson, karin.berenson@skl.se Marianne Granath, marianne.granath@skl.se Denna skrift har ursprungligen

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd Sverige Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska i huvudsak syfta till resultat och engagemang i

Läs mer

Kompetensprojekt På det mänskliga planet

Kompetensprojekt På det mänskliga planet LÅT SLÅ LÅT SLÅ Kompetensprojekt På det mänskliga planet Projektledning: Jan Linné Ornella Nettelhed Nils Joelsson Administration: Susanne Kruuse Praktisk Projektledning Seminarium HLF Låt Hjärtat Slå

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer 2019-07-30 Dnr 9.1-22898/2019 1(7) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer Regeringen har gett Socialstyrelsen

Läs mer

Ansvarig organisation: Ekonomiskt ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande): Förnamn och efternamn. Projektuppgifter: Projekt- och verksamhetsnamn:

Ansvarig organisation: Ekonomiskt ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande): Förnamn och efternamn. Projektuppgifter: Projekt- och verksamhetsnamn: Medel med ett socialt investeringsperspektiv Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, 291 89 Kristianstad. Digital, ej signerad, kopia skickas i pdf-format till tommy.aspegren@skane.se

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Hur lägger man bäst upp e0 projekt?

Hur lägger man bäst upp e0 projekt? Hur lägger man bäst upp e0 projekt? Umeå 10 december Tommie Helgeé, European Minds VILKA ÄR VI? Arbetar över hela Sverige, även transnafonellt, sedan 1995 Sveriges ledande EU- konsulter Vanligaste tjänster

Läs mer

Bilaga 2. Statsbidragets mål Insatser/projekt ska leda/bidra till att uppnå följande mål:

Bilaga 2. Statsbidragets mål Insatser/projekt ska leda/bidra till att uppnå följande mål: Bilaga 2 Föreliggande dokument är framtaget som ett stöd vid ifyllande av ansökningsblanketten för statsbidrag för insatser mot hiv/sti 2016. Syftet är att ge en utförligare förklaring av olika begrepp

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Grunduppgifter. 1. Sökande organisation. 2. Om projektet. 3. Vilket område avser projektet? Kryssa i en av rutorna.

Grunduppgifter. 1. Sökande organisation. 2. Om projektet. 3. Vilket område avser projektet? Kryssa i en av rutorna. Ansökningsblankett - Version 2 Ansökan om medel till verkningsfulla förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor samt regionala insatser för skydd och stöd för våldsutsatta Grunduppgifter 1. Sökande

Läs mer

LFA som stöd vid granskning Intressenter:

LFA som stöd vid granskning Intressenter: LFA i praktiken LFA som stöd vid granskning Intressenter: Finns en strategi bakom val av aktörer? Relevans? Problem-/situationsbeskrivning: Relevans i förhållande till projektmål? Finns huvudproblem, orsaker

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för år 2013 Ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia till folkhalsa@skane.se ANSÖKAN FÖR SAMVERKANSMEDEL FÖR LOKALA FOLKHÄLSOSATSNINGAR.

Läs mer

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan

Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Elevhälsoarbetet vid Hagaskolan Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat

Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat Datum: 1 (6) 2015-10-20 Att säkra Europeiska socialfondens och projektens resultat - att arbeta resultatbaserat Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress: Box 47141,

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för år: Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia skickas, ej signerad, i PDF format till folkhalsa@skane.se Ansökan

Läs mer

Exempelsamling Logikmodeller

Exempelsamling Logikmodeller Exempelsamling Logikmodeller Ett sätt att åskådliggöra kopplingen mellan övergripande mål, delmål, aktiviteter och mätpunkter (indikatorer) är att strukturera i en logikmodell (tabell 1). För att nå tillräcklig

Läs mer

SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården

SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården SLSO Utvärdering av Kompetenslyftet ehälsa i primärvården Delrapport 1 31 januari 2012 Utvärdering av kompetenslyftet ehälsa i primärvården Projekt: Kompetenslyftet ehälsa Period: December 2011- januari

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Projektguide Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP 2013-2014

Projektguide Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP 2013-2014 Projektguide Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling för kontaktsjuksköterskor 15 HP 2013-2014 Projektguide - Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling 15 hp I utbildningen ingår att genomföra ett förbättringsprojekt.

Läs mer

Handlingsplan inom folkhälsoområdet

Handlingsplan inom folkhälsoområdet Handlingsplan inom folkhälsoområdet SEXUELL HÄLSA 2012-2014 Målet med denna handlingsplan Det övergripande målet med handlingsplanen är att uppnå ett effektivt och verkningsfullt preventivt arbete som

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016-2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning Tillit och förtroende 290 kommuner 21 landsting/regioner 2016-11-24 Avdelningen för vård

Läs mer

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2011 Smittskyddsinstitutet ansvarar sedan den 1 juli 2010

Läs mer

Att lyckas med hivprevention. Vägledning för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av hivpreventivt arbete

Att lyckas med hivprevention. Vägledning för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av hivpreventivt arbete Att lyckas med hivprevention Vägledning för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av hivpreventivt arbete Att lyckas med hivprevention Vägledning för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av hivpreventivt

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLAN. För namn på projektet/aktiviteten. Revisionshistorik. Bilagor 20XX-XX-XX

KOMMUNIKATIONSPLAN. För namn på projektet/aktiviteten. Revisionshistorik. Bilagor 20XX-XX-XX 20XX-XX-XX KOMMUNIKATIONSPLAN För namn på projektet/aktiviteten Beställare: Kommunikationsansvarig: Mottagare: Dnr: Version nr: Revisionshistorik Datum Version nr Kommentar Reviderad av Bilagor Nr Beskrivning

Läs mer

Inspirationsguide 1. Växtkraft Mål 3. Förberedelsearbetet steg för steg. En vägledning för att utföra en kompetensanalys med ett hälsoperspektiv

Inspirationsguide 1. Växtkraft Mål 3. Förberedelsearbetet steg för steg. En vägledning för att utföra en kompetensanalys med ett hälsoperspektiv Inspirationsguide 1 Förberedelsearbetet steg för steg Växtkraft Mål 3 En vägledning för att utföra en kompetensanalys med ett hälsoperspektiv 1. FÖRBEREDELSEARBETET STEG FÖR STEG... 3 HUR VI ARBETAR MED

Läs mer

Projektredovisning UPPFÖLJNING AV BEVILJADE MEDEL Enheten för folkhälsa och Social hållbarhet.

Projektredovisning UPPFÖLJNING AV BEVILJADE MEDEL Enheten för folkhälsa och Social hållbarhet. Projektredovisning UPPFÖLJNING AV BEVILJADE MEDEL Enheten för folkhälsa och Social hållbarhet. Utvecklingsmedel Statsbidrag HIV-insatser Sexuell hälsa Annat Projektredovisningen ska skickas per post till

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Vår vision är att vara ledande och lärande inom behandling och skola.

Vår vision är att vara ledande och lärande inom behandling och skola. Vår vision är att vara ledande och lärande inom behandling och skola. Ledande innebär att vi är kunskapsburet företag som vill vara ett föredöme och en drivkraft för utveckling in om vårt kompetensområde

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN

Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Bilaga 1 Projektplan för avtal kring projekt Sign IN Alla uppdragstagare av projekt finansierade av samordningsförbundet i Trelleborg skall teckna avtal med förbundet och en bilaga till detta avtal skall

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

ADLONGRUPPEN 2012. Pernilla Lindblom Kommunikatör. Adlongruppen 2012 Pernilla Lindblom

ADLONGRUPPEN 2012. Pernilla Lindblom Kommunikatör. Adlongruppen 2012 Pernilla Lindblom ADLONGRUPPEN 2012 Pernilla Lindblom Kommunikatör Adlongruppen 2012 Pernilla Lindblom Bakgrund Vad är Våga fråga? hhvåga fråga är en kampanj för att få fler att känna att det är okej att våga fråga om kondom.

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

PROJEKTMALL BAKGRUNDSFAKTA

PROJEKTMALL BAKGRUNDSFAKTA PROJEKTMALL Inledning Detta är ett stöddokument för er som ska skriva en projektansökan. I en projektansökan så ska ni oftast fylla i en ansökan och därefter skicka med en projektplan detta är lite tips

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Kick off Virginska Gymnasiet, Örebro 17 februari 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Kick off Virginska Gymnasiet, Örebro 17 februari 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Kick off Virginska Gymnasiet, Örebro 17 februari 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Projektet ska bidra till ännu mer attraktiva, lustfyllda och hållbara måltider med bland annat:

Läs mer

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet FRAMTID ADLON konferens 2014-11-5 och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet Organisation 2. 2014-11-11 Bisexuella kvinnor mår sämst och är mest utsatta Med dålig allmän hälsa och framför allt

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd OH-mallen Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd Skolverket visar vägen Skolverket ska genom sin verksamhet främja att

Läs mer

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Strategier för lärande Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Innehållsöversikt Bakgrund Tillväxtanalys uppdrag Varför lärande är viktigt Synliggöra förutsättningarna för lärande

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

Logical Framework Approach steg 2

Logical Framework Approach steg 2 Logical Framework Approach steg 2 Upplägg Dag 1 LFA 5-9 Dag 2 LFA i praktiken LFA ett arbete i nio steg 1. Omvärldsanalys 2. Intressentanalys 3. Problemanalys LFA arbete i nio steg 4. Målanalys 5. Aktivitetsplanering

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Dnr:40-2010:71 INTERVJUGUIDE FÖR INSPEKTÖRER: REKTORS INTERVJUER Leder rektor

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Smittskyddsinstitutet Sju webbsända seminarier med fokus

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Framgångsrika projekt för tillväxt

Framgångsrika projekt för tillväxt Framgångsrika projekt för tillväxt Seminarieserie med syfte att inspirera till nya framtida samarbeten kring projekt 2013-10-01 Vad är det som är så unikt med oss? Seminarie 1 Anneli Danielsson och Tommie

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30

Bilaga. Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. Mall till stöd för utvecklingssamtal. Personalenheten 2012-03-30 Bilaga Utvecklingssamtal vid Umeå universitet Mall till stöd för utvecklingssamtal Personalenheten 2012-03-30 Genomföra och dokumentera Genomför dina samtal utifrån tre tidsperspektiv Tillbakablick Nuläge

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

Cannabisförebyggande. insats. Projektplan januari stockholm.se

Cannabisförebyggande. insats. Projektplan januari stockholm.se Cannabisförebyggande insats Projektplan januari 2014 stockholm.se 2 (9) Projekt: {Projektnamn} Författare: Lotta Ströman Version: 1 Dnr: 18-14-1.2.6. Förvaltning/avdelning: Socialtjänst och fritid Fastställd

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

LFA-workshop. Rehabilitering av personer med förvärvad hjärnskada

LFA-workshop. Rehabilitering av personer med förvärvad hjärnskada LFA-workshop Rehabilitering av personer med förvärvad hjärnskada Dagens program 13:00-13:10 Intro kontext bakgrund och utlysning Vinnova 13:10-13:20 LFA-metoden och problemformulering 13:20-13:45 Inventering

Läs mer

Propositioner till RFSU Stockholms årsmöte 2013

Propositioner till RFSU Stockholms årsmöte 2013 Propositioner till RFSU Stockholms årsmöte 2013 Propositioner är förslag från RFSU Stockholms styrelse. Alla medlemmar kan inför och under årsmötet lämna egna förslag. Det kan vara något helt nytt eller

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB

Uppföljning 2014-03-28 Macorena AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20140328 Macorena AB Granskare: Metod: Webbenkät, verksamhetsbesök, intervju med VC, granskning av rutiner, genomförandeplaner och dokumentation. Företagets

Läs mer