BFL- lärträff den 23 september 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BFL- lärträff den 23 september 2013"

Transkript

1 BFL- lärträff den 23 september 2013 Grupp 1 Vad är formativ respektive summativ bedömning för dig? Vi går laget runt och berättar. Vi reflekterar över vad uppgiften gett oss. Vi konstaterar att alla har gjort enkäten! Vi ska göra en handlingsplan som vi helst ska ha genomfört till nästa träff den 16/ 10. Handlingsplanen är för frågorna: Hur tydliggöra jag kunskapskraven för mina elever? Kan jag göra det på något annat sätt? Vår reflektion av dagen är att vi är nöjda med våra träffar. Dokumentatör: Marjut Lamminmäki Grupp 2 Syftet med träffen: komma igång med bedömning för lärandet. Vi talade om.. Diskussioner om vad tyckte vi om föreläsningen med Sandra. Mer konkret, hur kan vi arbeta. Mer Tips och idéer. Vi delger varandra hur vi arbetar just nu. Det känns väldigt osäkert fortfarande, Vad är formativ bedömning? Vi ska svara på enkäten om Bfl. Vi saknar en plattform, en grund att stå på. Som ett stöd i bedömningen. Vad är en förmåga? Bedömer vi färdigheter? Utvärdering så att eleverna blir medveten om sitt lärande. Hur? Exit med postit lappar. Reflektioner under träffen... Slutsatser/lärdomar Inför nästa träff tänker vi... Tydliggöra mål och kunskapskrav så att eleverna vet syftet med lektionen. Ta med en PP i pappersform. Svårigheter i läroprocessen..

2 Deltagare: Carola, Pernilla, Emmy, Ulrika, Karin och Rita Hälsningar Carola Grupp 3 Summativ och formativ bedömning. Dagordningen. Laget runt kring summativ och formativ bedömning. Samtal i klassen, diskussioner, de får tänka själva, öppna frågor. Alla kan känna sig duktiga, märker snabbt vilka som hänger med. Summativt, efter 75% av tiden har jag ett test, kollar av sen ett test i slutet, sen ngr veckor till med repetition. Jobbar mkt med activboarden. Det skulle behövas en brygga mellan hög, låg och mellanstadiet. Att vi försöker arbeta på liknande sätt så att blir det lättare för eleverna. Försöka att delge varandra tips och att arbeta på ett sätt som eleverna lär sig bäst. Tiden är knapp det är svårt att hinna med. Försöker att alla skall vara delaktiga. Viktigt att vara flexibel. Laborativt i matte, diskussioner sinsemellan. Skapar en annan förståelse. Genomgångar. Diagnoser. De får göra uppgifter, frågetecken i kanten och vill att de ska tänka till och att de visar hur de har kommit fram till svaret. Det är ett sätt att se hur de tänker och visar hur de kommer till svaret. Kamratbedömningar. Integrerat, de lär av varandra. Visuellt, repetition. Målsamtal, pratar med dem och frågar hur de tänker. Ngr samtal då och då. Återkoppling under lektionstid och tittar på deras arbete och ger feedback under tiden. Ger en chans att diskutera och kunna inhämta kunskap på flera olika sätt. Läsa diskutera, två och två kompatibla med varandra och samtalar ihop. Diagnos varje fredag. De som har svårt under veckan kan jag ta undan och hjälpa extra. Vi hann inte diskutera Christian Lundahl. Grupp 4 Alla berättar hur de uppfattar skillnaden. Alla fick komma till tals. Vi hade en relativt gemensam syn. Vi upplever att vi använder både sätten. Vi pratade om hur vi rättar prov. Vi använder inte poäng, utan använder oss av förmågorna. En del skriver kommentarer, andra skriver bokstäver som motsvarar förmågan. Vi skall nu göra personliga handlingsplaner. Alla fick några få minuter att skriva ner vad de skulle göra. Vi pratade om var vi lägger nivån. Vad tar vi med och vad måste vi ta med. Centrala innehållet-kunskapskraven.

3 Grupp 5 Frågeställning:Hur arbetar vi med formativ och summativ bedömning? Nationella prov tycker vi är mer summativ bedömning, men eftersom arbete är så tidskrävande finns det ofta inte möjlighet att arbeta vidare med resultaten. Den formativa bedömningen sker oftast inte vid ett testtillfälle utan under hela arbetets gång. Är det så att den formativa bedömningen sitter i ryggraden? Är eleverna alltid medvetna om att de blir bedömda? Kamratbedömning-positiva upplevelser. Vissa bitar, tex stavning, måste kanske finnas kvar i sin mer traditionella lärarledd form. Vikten att ha både formativ och summativ bedömning i sitt arbete. Hur får vi eleverna ännu mer medvetna om sitt lärande? Slutsatser: bra att det är en fråga åt gången på lärträffen som diskuteras. Alla ska ha en ipad så att vi har samma förutsättningar. Eftersom vi skall ingå i detta projekt i två år så önskar vi att alla får boken "Bedömning för lärande" av Christian Lundahl. Att kommunen tar tillvara de föreläsningar som behandlar BFL på t ex Mötesplats Skola. Upprättande av egen handlingsplan. Summering av mötet. Deltagare: Marina E, Markus S, Kicki L, Agneta L, Peter S, Kristina R, Ann R Vid pennan Helena J Grupp 6 - Grupp 7 Närvarande: Susanne Lavén, Mikael Karlsson, Hilkka Larsson, Ingalill Bengtsson,Susanna Bengtsson, Gunilla Österberg, Carina Brickman-Sühl. Formativ och summativ bedömning En del av tiden användes till att fylla i enkäten, eftersom det för vissa varit förknippat med lite tekniska bekymmer. Diskussioner runt filmen: gruppen var enig i att de tankar/ åsikter som Kristian Lundahl framförde är något som borde genomsyra våra planeringar och lektioner. Vi diskuterade hur tydliga vi är i våra genomgångar/ förklaringar gentemot eleverna. Har vi alla med på tåget? Vi var ganska överens om att vi har mycket kvar att arbeta på vad det gäller den biten. Sedan krockar verkligheten med teorin. Vi har nog inte alla de förutsättningar som krävs att enbart ha/övervägande ha formativ bedömning, en aspekt som lyftes var tillgången av tid, gruppernas storlek och sammansättning. Samtidigt tror vår grupp att vi jobbar på rutin i för stor utsträckning. Man använder "gamla" planeringar, arbetsuppgifter, att man jobbar utifrån det man traditionellt

4 brukar göra i respektive ämne. Detta innebär att vi riskerar att få med eleverna på banan och att de kan se ett nyttoperspektiv i/av sitt lärande. Grupp 8 Frågeställning: Hur vi arbetar med summativ och formation bedömning Syftet: Att komma igång med BFL, (flera i gruppen känner att det känns stressigt och forcerat.) Vi pratade om: Hur vi arbetar med summativt och formativt bedömande. Diskussion om att man ska jobba formativt men till slut när det kommer till betyg o nationella prov skall det bedömas summativt. Det krockar. Man ska värdera antal belägg för ett visst betyg. Diskussion om hur den formativt bedömningen kan gå till, diskussioner elev-lärare, tidsaspekten är ett återkommande problem. Glosor blir ofta summativt. Gruppstorlekarna har stor betydelse. Hur vi ska tydliggöra kunskapskraven för eleverna Diskussion: Ett förslag till pedagogisk planering som vi fått från Erika på mail, andra beskriver sina liknande planeringar. Diskussion om språket i planeringarna som ofta är för svårt skrivet. Diskussion om att det kanske vore bra med ett likvärdigt system. Förutom den pedagogiska planeringen kan man arbetet med elevexempel för olika bedömningsgrunder som man låter eleverna arbetar med. Det är svårt att fånga alla i stora grupper och hitta rätt nivå för var och en. Handlingsplan, var och en gör en plan som ska genomföras till nästa träff 16/10. Reflektion: Stressigt med omställning från lektion till mötet för BFL. Annat fungerade mötet bra. Grupp 9 Syfte: Att få en "ingång" i vad BFL innebär Hur arbetar vi med formativ och summativ bedömning idag? Vi delade med oss av egna erfarenheter/tankar kring formativ och summativ bedömning En del arbetar mycket med samtal, både i små grupper och i helklass. Istället för poäng på prov så skrivs kommentarer om vad eleven lärt och vad den kan utveckla framöver. Beroende på vilket ämne man har så kan möjligheter kring bedömning se olika ut. De tekniska hjälpmedlen som finns underlättar den formativa bedömningen, t ex efter lektionerna kan eleven maila in vad de anser att de lärt sig/framsteg osv

5 Innan lektionen går man igenom vad man kommer att arbeta med och varför, kopplar till kunskapskraven. Efter lektionen pratar man om vad man lärt sig osv. "Ris och ros-bok" - gemensam bok att skriva i efter lektionen (anonymt) vad har varit bra/mindre bra, hur var instruktionerna Varsin "Logg-bok" i pappersform som finns i klassrummet och därmed inte "försvinner", där skriver man mål, framsteg osv Summativ bedömning-prov och betyg Viktigt med flexibilitet och variation, många diskussioner under lektionsstid, kommunikation mellan elev-elev, elev-lärare är viktigt, vi ska inte känna oss "bundna" till läromedel. Tema-arbeten gynnar inlärningen Man kan ge eleverna individuella förslag på hur man kan nå målen på olika sätt. Tydliggör kunskapskraven för eleverna, gemensam diskussion i klassrummet för att alla ska veta vad som förväntas. Jobbar mycket med respons lärar-elev, vill utveckla kamratresponsen mer Vill ge eleverna tydliga målbilder, så här kan det se ut... Önskemål att jobba med "flippat klassrum" Jobbar mycket med att förbereda, följa upp, motivera, visa på framsteg osv Använda prov i formativt syfte...efter prov prata med elever och se hur det har gått, vad man kan arbeta vidare med osv Visa eleverna exempel på hur olika arbeten ser ut... Reflektion under tiden... "Ris och ros-boken" kan användas digitalt...man kan få in det med "mentometerknappar" t ex via todaysmeet.com även doddle.com och appen socrative kan användas på liknande sätt. Hur ska vi bli bättre på att återkoppla? Efter dagens föreläsning/film/diskussion har det blivit tydligt att vi måste bli bättre på detta.

6 Vi hittar hela tiden så mycket vi vill förbättra/förändra...hur lägger vi upp arbetet på ett bra sätt Hur ska vi tydliggöra kunskapskraven...visuellt?! Genom att ge exempel... Frustrerande för både lärare, elever och föräldrar att inte veta vad som krävs... Hur arbetar vi med den "frihet" som finns i kunskapskrav/"betygskriterier"... T ex man ska ha kunskap om "några världsreligioner"...vilka?det kan vara individuellt... Man ska ha kunskap om revolutioner...vilken...spelar ingen roll egentligen...?!? Bra med utvecklingssamtal tidigt, då har vi större möjlighet att tydliggöra kunskapskraven för elever och föräldrar. Personliga handlingsplaner: Hur tänker du förtydliga kunskapskraven för dina elever? Vilket sätt provar du till nästa gång? Nästa gång: Följa upp personliga handlingsplaner Deltagare: Johanna, Catarina, Ingela S, Jeanette, Nikolina, Assia, Erika, Maria Dokumentatör: Maria Grupp 10 - Frågeställning Hur arbetar vi med formativt och summativt lärande? - Syftet med träffen var Komma igång med BFL - Vi pratade om Alla i gruppen tar exempel från sitt summativa och formativa lärande. Filmen med Christian Lundahl. - Reflektioner under träffen Summativt blir det oftare när vi saknar tid. Tiden till dokumentation är alltid svår att få till. Vi har inte alltid lätt för att direkt se hur vi ska få till ett formativt lärande och bedömande. Måste man välja? Ofta blir det bara som det blir. Ibland känns det som om det summativa blivit det felaktiga idag medan det formativa blir det rätta. Övergången från ett mer summativt bedömningssätt till ett formativt med summativa inslag tar tid. Vi jobbar dagligen med att hitta vägen i diskussionen med elever för

7 att kunna förklara hur de ligger till, vad de har gjort och vad de ska göra för att nå längre i sina kunskaper och förmågor. Filmen med C Lundahl. Innehållet är bra. Presentationen kändes lite stel och tråkig. Vi har förstått att det är andra saker vi bedömer idag. Gamla instruktioner till eleverna funkar inte längre. - Slutsatser/lärdomar Disponera tiden med eleverna på ett annat sätt. Låta eleverna vara med i bedömning för att rent praktiskt tjäna tid. Vi jobbar ofta med ytterligheter. Vi kanske låter bli det summativa för att vi har fått till oss att vi ska vara mer formativa. Den summativa biten hamnar vi i när vi ger betyg på en elevs framsteg. Vi har lärt oss att det finns skillnader mellan ämnen. Teoretiska och praktiska ämnen har skillnader som måste beaktas. Vi måste tillåta oss att diskutera och hjälpa varandra att nå en god situation med eleverna för deras eget lärande. Utifrån filmen har vi förstått att våra instruktioner till eleverna kanske måste ändras. - Inför nästa träff tänker vi - Svårigheter i lärprocessen - Deltagare Susanne Nilvall, Lars Thim, Pernilla Stendahl, Fredrik Berggren, Tobias Dahlin, Elisabeth Ekelind,Rasmus Eriksson, Sandra Sjökvist, Patrik Hansson, Annika Hellman Grupp 11 Frågeställning: Formativ bedömning hur jobbar vi med det? Berättelseskrivning - det här kan du förbättra och förtydliga Observation - hur tänker du? Leder dem vidare. Olika i olika åldrar - Målsamtal - enskilt samtal med elev. Tydliga kunskapskrav både för lärare o elever. Vad hände med arbetet vi påbörjade i våras med nedbrytningen av ämnena? Små saker/mål som blir tydliga för eleverna. Innan man börjar ett nytt arbetsområde kolla av med eleverna deras förkunskaper. Fråga - vad har du lärt dig idag? Utvärdering tillsammans med barnen. Önskemål!!!

8 Vi vill gärna lyssna på någon som arbetat med de lägre årskurserna för att få inspiration hur vi ska jobba med de yngre. Vad hände med arbetet med nedbrytningen av de olika ämnena??? Arbetet vi påbörjade i våras. Språket lyfter? Slutsats: Vi behöver alla bli bättre på att tydliggöra mål/kunskapskraven för eleverna. Rätta mindre - behövs allt rättas? Inför nästa träff: Gemensam uppgift som vi genomför i våra egna klasser. Mållådor där remsor markerar och tydliggör målen/kunskapskraven för barnen. Svårigheter: Svåra ord som vi får förklara. Tycke om träffen: Givande diskussioner. Öppet klimat bland oss deltagare. Lära av varandra. Närvarande: Marie Söder, Susanne Hermansson, Marie Qvist, Auli Larsson, Anna Sönksen, Junita Eklund och Sofia Holgersson.

Deltagare: Jonna, Marie, Marjut, Anna-Karin, Gunnel, Maria och Louise.

Deltagare: Jonna, Marie, Marjut, Anna-Karin, Gunnel, Maria och Louise. Grupp 1 BFL 16/10-13 Deltagare: Jonna, Marie, Marjut, Anna-Karin, Gunnel, Maria och Louise. Dagens innehåll: Vi presenterar vad vi gjort, efter det vi bestämde förra gången vi träffades. Vi har gjort planering

Läs mer

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014

Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Dokumentation lärträff BFL 19/2 2014 Grupp 1 Vi känner att vi implementerat no hands up och använder oss av det på en för oss lagom nivå. Vid varje nytt möte så går vi igenom föregående mötesinnehåll.

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Workshop för rektorer Med BFL-glasögon i klassrummen 2013-09-19 Mål med dagen: Bidra med tankar om vad man som rektor kan se, fråga efter och följa upp i arbetet med bedömning för

Läs mer

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min):

Observationsschema. Bakgrundsuppgifter. Skola: Observation nr: Årskurs/-er: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): 1 (7) akgrundsuppgifter Skola: Årskurs/-er: Observation nr: Datum: Total lektionstid enligt schema (min): Lärarens utbildning: ehörig lärare: J/N Lärarerfarenhet (antal år): ntal elever i klassen/gruppen:

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall

Bedömning för lärande. Sundsvall Bedömning för lärande Sundsvall 2012-03-29 Program 2012-03-29 13.00 Inledning 13.45 Lärande samtal Ca 15.00 fika finns att hämta 16.00 Återsamling frågandets betydelse 16.30 Avslutar dagen Från dokumentation

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

- indikerar om anpassning av undervisning krävs, tidseffektivt. - ökat elevinflytande (av alla elever), ökar motivation

- indikerar om anpassning av undervisning krävs, tidseffektivt. - ökat elevinflytande (av alla elever), ökar motivation Komplettering frånvaro seminarier 2,3 och 4 Bedömning och utvärdering KPU HT 2018 Andreas Rietz (anri0596), 2018-11-16 Seminarium 2 Detta seminarium behandlar formativ bedömning, och uppgiften är att diskutera

Läs mer

Bedömning för lärande. Nyckelpersoner 2012-02-24

Bedömning för lärande. Nyckelpersoner 2012-02-24 Bedömning för lärande Nyckelpersoner 2012-02-24 Chríster Wede, Högskolan Borås Skolspelet Fundera en minut Ska vi anteckna? Ska vi kunna det här? Kommer det här på provet? Vi måste bestämma när vi har

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Gy träff Örebro 170126 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra struktur

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-05-21

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-05-21 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-05-21 Inbjudan: Nyckelstrategier: Skapa aktiviteter som synliggör lärandet, Att ge feedback som utvecklar lärandet. Anders Ullberg visar oss IT-baserade pedagogiska

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

TRÄFF FÖR BFL-PILOTER 19/9. Piloternas roll Återkoppling Att leda lärande samtal Handlingsplan

TRÄFF FÖR BFL-PILOTER 19/9. Piloternas roll Återkoppling Att leda lärande samtal Handlingsplan TRÄFF FÖR BFL-PILOTER 19/9 Piloternas roll Återkoppling Att leda lärande samtal Handlingsplan PILOTERNAS ROLL-HUR GÅ SNACKET Några funderingar och tankar från den egna skolan, 15 min TÄNKBARA ROLLER Samtalsledare

Läs mer

Louise Lollo Rohdén. 26 år, jobbat sedan vt 2010 Höglundaskolan, Sundsvall SO-ämnen, grundskolans senare år. Undervisar just nu i årskurserna 6-7.

Louise Lollo Rohdén. 26 år, jobbat sedan vt 2010 Höglundaskolan, Sundsvall SO-ämnen, grundskolans senare år. Undervisar just nu i årskurserna 6-7. Louise Lollo Rohdén 26 år, jobbat sedan vt 2010 Höglundaskolan, Sundsvall SO-ämnen, grundskolans senare år. Undervisar just nu i årskurserna 6-7. Bakgrund varför detta intresse för BFL? Personligt missnöje:

Läs mer

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun.

O:MEET 11 augusti. Synligt lärande. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. O:MEET 11 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 11 augusti 2015 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Lärardagen Örebro 160810 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

Bedömning. Formativ bedömning - en väg till bättre lärande. Formativ bedömning. Formativ bedömning. Visible teaching - visible learning

Bedömning. Formativ bedömning - en väg till bättre lärande. Formativ bedömning. Formativ bedömning. Visible teaching - visible learning Formativ bedömning - en väg till bättre lärande Inger Ridderlind Stina Hallén www.prim-gruppen.se Bedömning Bedömning av kunskap - summativ Bedömning för kunskap - formativ Från att mäta kunskap till pedagogisk

Läs mer

Ängslättskolans arbete med Lärandematriser

Ängslättskolans arbete med Lärandematriser Ängslättskolans arbete med Lärandematriser ett verktyg i den formativa undervisningen Rigmor Jönsson och Camilla Prytz Rigmor.Jonsson@malmo.se Camilla.Prytz@malmo.se Ängslättskolan, Bunkeflostrand Camilla

Läs mer

KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA

KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA FÖLJA UPP Resultat och måluppfyllelse... -Vilka är våra resultat och hur ser vår måluppfyllelse ut? ÄMNESPROV/OMDÖMEN VAD HAR GÅTT BRA? Ämnesprov Svenska år

Läs mer

Utvecklingssamtal. som du som är elev i klass 3a leder!

Utvecklingssamtal. som du som är elev i klass 3a leder! Utvecklingssamtal som du som är elev i klass 3a leder! Hitta tid för samtal n Fråga förälder om när samtalet kan passa bäst. Skriv på en lapp, ta med till skolan. n Välj en tid (av de förslag du fått)

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

bjuder in till Lärstämma

bjuder in till Lärstämma Modell- och forskarskolorna i Sundsvall bjuder in till Lärstämma måndag 11 juni, klockan 8.30-16.30 Hotell Södra Berget Årets lärstämma är en konferens där vi som arbetar på Modell-/ forskarskolorna i

Läs mer

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 EKTORPSRINGEN Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 Område Jag... reflektion Exempel: Jag... 1. Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö 1 skapar en positiv atmosfär

Läs mer

Föräldraråd den 10/2 2009

Föräldraråd den 10/2 2009 Föräldraråd den 10/2 2009 Närvarande: Föräldrar: Helene Gustafsson, Jessica Johansson, Ingrid Aronsson, Cecilia Engström, Pernilla Bergqvist, Ronnie Aronsson, Helen Bounivier, Mia Petersson Elever: Magnus

Läs mer

Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY- SA-NC

Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY- SA-NC Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY- SA-NC https://larandematriser.se/ Vem är jag? Rigmor Jönsson Lärare i ma/no 1-7, arbetar på Ängslättskolan, åk 4-6 NT-utvecklare och LM-handledare

Läs mer

FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA

FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA HTTPS://PEDA.NET/PORVOO-BORG%C3%A5/KU/TUTORL%C3%A4RARE FORMATIV OCH SUMMATIV BEDÖMNING Bedömning som stödjer lärandet (Assessment

Läs mer

SKOLRÅDET Mötesprotokoll (2014-03-25)

SKOLRÅDET Mötesprotokoll (2014-03-25) 1. Mötets öppnande 2. Val av ordförande, sekreterare & justeringsman Sverker & Annette (ordf), Patrik (sekreterare), Ingela (justerare) 3. Föregående protokoll Besök av Michael Asp (IKT-frågor) flera anmälde

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Stödjande observationer

Stödjande observationer Bilaga 11. Stödjande Observationer Stödjande observationer Varför stödjande observationer? En framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och öka förutsättningarna för att kunna bemöta elevernas behov

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Sofia skola 2013-11-25 IUP-plan för Sofia skola I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet

2013-08-27. Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Gymnasielärare Doktorand, Linköpings universitet Simon Hjort Från forskningsöversikt till undervisningspraktik: Hur förbättra elevers studieresultat i skolan? Vilka faktorer påverkar elevers studieprestationer

Läs mer

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014 GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar 32 FOTO MIKAEL M JOHANSSON tänkandet Retorikundervisningen blir en chans för eleverna att träna och utveckla sitt språk menar Linnéa Skogqvist-Kasurinen. Genom undervisning

Läs mer

Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet. Dela och jämför lösningar

Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet. Dela och jämför lösningar Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet Dela och jämför lösningar Del 2a Dela och jämför lösningar Skicka in en lösning Till varje övning i NOKflex kan eleverna fotografera eller skriva en egen

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Bakgrundsbeskrivning av projektet Kronan och Frälsegårdskolan har haft låg måluppfyllelse i matematik. Skolorna har genomfört kvalitetsredovisningar

Läs mer

När & fjärran. Sydamerika Nordamerika. Europa. Afrika. Oceanien. Tema:

När & fjärran. Sydamerika Nordamerika. Europa. Afrika. Oceanien. Tema: När & fjärran Asien Antarktis Sydamerika Nordamerika Europa Afrika Oceanien Tema: Period 4 vecka 2-7 Vårterminen 2011 Uppgift Du ska tillsammans med några kompisar (2-4 stycken) ut och upptäcka världen

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Stimulerande lärande och utmaning för alla Arbetsklimat Grindskolan 2015-2016 Ansvar och inflytande för elever Bedömnings för lärande (BFL)

Läs mer

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se Bedömning - i syfte att uppskatta, värdesätta och ge respons! Utveckla, analysera - jag kan, vill, vågar

Läs mer

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att:

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att: LIP Lösningsinriktad pedagogik Lösningsinriktad pedagogik erbjuder ett annorlunda sätt att förhålla sig till barn och till själva inlärningsprocessen. Det är ett förhållningssätt som genomsyras av en tilltro

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

!Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker.

!Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker. Lera Bild, åk 6 Datum: v.45- Utbildningsförvaltningen Svartbäcksskolan Lärare: Diana Hallberg November 2013 Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker. Förmågor

Läs mer

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel.

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel. Denna lektion är hämtad från Svenska Direkt 8 av Cecilia Peña och Lisa Eriksson. Svenska Direkt är ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk för åk 7-9, som tar fasta på att språk uppstår i

Läs mer

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 VARFÖR ANVÄNDA EXTERNA FÖRELÄSARE? Praktisk tillämpning av teoretiska begrepp Synliggöra kopplingen till arbetsmarkanden Medvetengöra olika yrkesytgångar

Läs mer

Prioriterade mål. för läsåret Stanstorpsskolan

Prioriterade mål. för läsåret Stanstorpsskolan Prioriterade mål för läsåret 2014-2015 : Stanstorpsskolan Mål; Alla skall känna trygghet och trivsel på skolan. Alla skall ha höga positiva förväntningar på barn/elever. Rastvärdar Raster Pedagoger Omklädningsvärdar

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Skäms inte för att du är människa, var stolt!! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.! Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.!

Skäms inte för att du är människa, var stolt!! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.! Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.! Skäms inte för att du är människa, var stolt!! Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.! Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.! Tranströmer Bedömning för lärande och likvärdighet! anders.holmgren@boras.se

Läs mer

Kunskap och lärande Kommunövergripande analys över elevernas upplevelse av sin egen lärandemiljö och formativ bedömning

Kunskap och lärande Kommunövergripande analys över elevernas upplevelse av sin egen lärandemiljö och formativ bedömning Kunskap och lärande 2017 - Kommunövergripande analys över elevernas upplevelse av sin egen lärandemiljö och formativ bedömning Barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg Elisabeth Svennerstål Jonsson

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips

HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips HÖJ DINA SO- BETYG! Allmänna tips Det finns flera saker du kan göra både i klassrummet och utanför klassrummet som gör att du kommer få enklare att höja dina betyg, både i SO och i andra ämnen. 1. Läs

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9

Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Skogstorpsskolan Cecilia Härsing, lärare i tyska Lokal pedagogisk planering för tyska år 9 Syfte Undervisningen i tyska år 9 utformas

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog

Att skriva sig till läsning. Tina Sundberg It-pedagog Att skriva sig till läsning Tina Sundberg It-pedagog Tina.sundberg@rfss.se Twitter:@tinasundberg www.avmkr.se Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare

Läs mer

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips!

Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! Förbättra din studieteknik med Matematik 5000! 12 praktiska tips! ik Hej! Det är jag som är Daniel Nilsson. Jag är utbildad matematik- och historielärare och även speciallärare med inriktning mot matematik.

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Grundutbildning för temautbildare

Grundutbildning för temautbildare Grundutbildning för temautbildare Dagens program tisdag 15/3 Utcheckning klar? 08:30 Uppföljning av dag 1 Naturvetenskap i ett samhällsperspektiv energi, miljö, hälsa 9:30 Kaffe 10:30 Att bedöma för lärande.

Läs mer

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Pedagogisk planering Engelska årskurs 8, vecka 45-49 Television Broadcast och oregelbundna verb Varför: Genom undervisning i ämnet engelska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

Period 3-4, VT2006 Distans, nät

Period 3-4, VT2006 Distans, nät SAMMANSTÄLLNING 1 (10) DESIGN OCH KONSTRUKTION AV ANVÄNDARGRÄNSSNITT 5P Period 3-4, VT2006 Distans, nät Sammanfattning: Engagerade och engagerande lärare. föreläsningar och bra med projekt för att tillämpa

Läs mer

Bedömning för lärande. Folkets Hus, Sundsvall 2011-11-10

Bedömning för lärande. Folkets Hus, Sundsvall 2011-11-10 Bedömning för lärande Folkets Hus, Sundsvall 2011-11-10 Program: 13.00 Inledning, syfte och bakgrund 14.00 Lärande samtal (inkl. fika) 15.30 Avslutning och sammanfattning Inledning, syfte och bakgrund

Läs mer

Håll i och håll ut. Kristin Olsson Runstensskolan. För eller emot BfL; forskning och praktik möter varandra 1 november 2016

Håll i och håll ut. Kristin Olsson Runstensskolan. För eller emot BfL; forskning och praktik möter varandra 1 november 2016 Håll i och håll ut Kristin Olsson Runstensskolan För eller emot BfL; forskning och praktik möter varandra 1 november 2016 Bygger på styrkor Från ord till handling Långsiktighet Vi har använt en modell

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Åsalyckans förskola Kvalitetsanalys 14/15 Åsalyckans förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 9 Arbete

Läs mer

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har

Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Resultat enkät 2014/15 Lomma kommun Det har Det har varit tydligt att kollegiala samtal mellan lärare i olika årskurser, skolor och mellan de två tätorterna är mycket viktigt för kommunen. När vi känner

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth Varierad undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2013-01-22 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola 1 VÅGA VISA frågebank vid observation på skola Frågebanken är avsedd att användas som stödmaterial vid förberedelse inför intervjuer vid observation. Tänk igenom i förväg vad ni vill få reda på i varje

Läs mer

Arbetsplan för Västanbyns skola 2016/2017

Arbetsplan för Västanbyns skola 2016/2017 Arbetsplan för Västanbyns skola 2016/2017 Lärare: Klass: Vår vision Vi har en skola där alla känner sig trygga och accepterade. Vi värnar mångfald, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi tolererar inga

Läs mer

Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96%

Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96% Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96% 1. Jag känner mig trygg i skolan. 100 100 100 100 100, 2. De andra eleverna är trevliga mot mig i skolan. 97 97 97 100

Läs mer

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth 2016-10-20 Black & Williams fem principer för formativ bedömning Klargörande av planering och vilka krav som finns för området

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 GRUNDSKOLA: Skederids skola 1. UNDERLAG - Självvärdering, riktad till pedagoger. - Våga Visa-enkäten riktad till barn/elever och föräldrar. - Skolans andra underlag. Pedagoger Övergripande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

Formativ bedömning 2014

Formativ bedömning 2014 Formativ bedömning 2014 kunskap utveckling inspiration Formativ bedömning från teori till praktik Nyckelstrategierna som hjälper eleverna att komma igång med det formativa tänkandet steg för steg Vilka

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Bedömning av matematiska förmågor. Per Berggren och Maria Lindroth

Bedömning av matematiska förmågor. Per Berggren och Maria Lindroth Bedömning av matematiska förmågor Per Berggren och Maria Lindroth 2013-01-08 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 15/11/19 Förutsättningar som i stor utsträckning påverkat resultat 2014/2015 Eleverna har generellt bra kunskaper och är intresserade av

Läs mer

Hammarbacksskolan RO Resultatuppföljning

Hammarbacksskolan RO Resultatuppföljning Läsåret 2013/2014 Hammarbacksskolan RO Resultatuppföljning Innehållsförteckning Vårt rektorsområde...3 Verksamhetsidé...3 Vision...3 Prioriterade mål läsåret 2013-2014 med kommentarer 4 Hammarbacksskolans

Läs mer

Här följer lite information om vad vi har arbetat med och kommer att arbeta med framöver för de som är intresserade:

Här följer lite information om vad vi har arbetat med och kommer att arbeta med framöver för de som är intresserade: Hej kära föräldrar, Nu fortsätter vi laddningen inför kommande läsår, vi har haft en gemensam uppstart med all personal och även satt igång arbetet med eleverna. I sommarbrevet informerade vi om i att

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Varför ska man använda matriser?

Varför ska man använda matriser? MATRISER Varför ska man använda matriser? Självvärdering, eleven blir medveten om på vilken kunskapsnivå han/hon befinner sig. Tydlighet, för att få eleven att utvecklas. Eleven ser vad som han/hon behöver

Läs mer

Träff BFL-piloter 15/11

Träff BFL-piloter 15/11 Träff BFL-piloter 15/11 Kollegiesamtal Dokumentationsmall Personlig handlingsplan Big 5 Att involvera eleverna Välkomna! Handlingsplan Beskriv vad du ska införa i din undervisning och vilken förändring

Läs mer

Mål för Norrgårdens förskola läsåret NORMER OCH VÄRDEN. 1 Mål. 2 Arbetssätt. 3. Utvärderingssätt

Mål för Norrgårdens förskola läsåret NORMER OCH VÄRDEN. 1 Mål. 2 Arbetssätt. 3. Utvärderingssätt NORMER OCH VÄRDEN 1. Vi arbetar för att barnen ska känna en trygghet i vår verksamhet. 2. Vi arbetar för att barnen ska kunna visa/ta: Ansvar över sitt handlande, för varandra, för omgivningens leksaker

Läs mer