Höst L i n k ö p i n g s U n i v e r s i t e t

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Höst L i n k ö p i n g s U n i v e r s i t e t"

Transkript

1 Höst 14 Litteraturseminarium 21/ Industriell Marknadsföring & Supply Chain Management Grupp 7 Artiklar 2, 3, 7, 8Sofia ErikssonLouise EnglundJosefin LarssonHanna Nyman Linköpings Universitet

2 Artikel 2. Business relationship alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange Andrew Power problematiserar i sin artikel implementeringen av sourcingstrategier. Trots att många företag idag är en del av ett supply chain-nätverk är det få som faktiskt kan utnyttja detta på ett fungerande sätt. I flertalet av de studerade fallen var företagets transaktionsutbyten endast effektiva i det första ledet (top-tier level) Om ett företag kan utnyttja sin supply chain på rätt sätt kan den ge upphov till en stor komparativ fördel. Detta är dock osannolikt eftersom supply chain-nätverk ofta består av flera utbytesnivåer. Företaget behöver även rätt resurser och kompetenser för att lyckas med den här approachen. Power argumenterar därför för att det är the dyad, utbytet i det första ledet, som bör vara minsta enheten för observation (basic unit of analysis). Fortsättningsvis diskuterar artikeln det ideala utbytet mellan köpare och leverantör, win-win, och menar på att detta är omöjligt. Kritik mot begreppsskapandet av ömsesidighet i B2B utbyte Equity/order- partiska tolkningar Artikeln refererar till andra författare som skriver om utbyten mellan två parter och identifierar tre felaktiga antaganden: 1. De antar att allianser (alignment) inte kan skapas så länge en konflikt finns i relationen. 2. De specificerar inte hur båda parterna kan vinna på utbytet, de utgår bara ifrån att båda parter vinner annars hade inte ett långsiktigt utbyte varit möjligt 3. Om parterna är olika starka, varför skulle det logiska vara ett rättvist utbyte (equity approach)? Författarens tes: Utbyte kan ske trots att värdet av utbytet inte är jämt fördelat och trots konflikter. Vaga definitioner Artikeln refererar till flertalet citat om win-win situationer och författaren kritiserar ett antal punkter De identifierar inte utbytet mellan köpare och leverantör på ett konkret sätt. Vad är det för vinster parterna gör och vilka behov har de i utbytet? Den oundvikliga konflikten i ett förstaledsutbyte (dyadic exchange) För att förstå utbytets uppbyggnad är det viktigt att förstå varje parts mål. Det grundläggande problemet i utbytet är att trots att de båda parterna vill göra en så hög vinst som möjligt, har de olika operationella och kommersiella mål. Optimalt för köpare: Reducera kostnader och öka funktionalitet för att maximera vinst Optimalt för leverantör: Ökade intäkter och ökade priser Det ideala affärsutbytet för köparen är oförenligt med det ideala affärsutbytet för leverantören och därför kommer det alltid finnas en olöslig konflikt.

3 The functionality of the supply offering Share of buyer s revenue recieved by supplier Cost of ownership of supply offering Returns received from serving buyer s account Värdeskapande (value capture) och ömsesidighet Det finns nio stycken situationer som kan uppstå i ett utbyte mellan köpare och leverantör, illustrerade i figuren nedan. Endast i läge C har vi en klassisk win-win situation. Som tidigare argumenterats för i texten, är denna situation inte möjlig då de båda parternas ideala mål står i direkt konflikt med varandra. Författaren argumenterar för att värdeskapande fortfarande kan uppstå om man bara släpper antagandet om att win-win måste vara den normativt ideala situationen för båda parter. Accepterar vi detta kan vi omdefiniera begreppet win-win och upptäcka att cellerna B, E och F är win-win situationer. Konflikten återstår fortfarande, då köpare och leverantör inte har samma preferenser för B, E och F. Författaren understryker även vikten av att inse att de andra cellerna, som är win-lose och lose-lose celler, ofta förekommer i verkligheten. Power argumenterar också för att i vissa situationer can win-lose situationer vara att föredra. Slutsats och diskussion Ideala mål för köpare och leverantör är oföreneliga, detta innebär att normativa, ömsesidiga relationer och rättvisa win-win situationer är en illusion och inte möjligt. Ordning (undvikande av konflikt) kan ej uppstå i detta utbyte, konflikt mellan parterna är oundvikligt. Allianser är ändå möjliga. När begreppet ömsesidighet avskalas kan win-win situationer fortfarande uppstå, men asymmetriskt fördelning av value capture mellan parterna Varken win-win eller win-lose är alltid att föredra, valet beror på maktrelationen mellan parterna idag och i framtiden Finns verkligen inte win-win? Uppstår alltid en konflikt? Icke-vinstdrivande mål?

4 Artikel 3. Developing Buyer- Seller Relationships F. Robert Dwyer, Paul H. Schurr, Sejo Oh Artikeln fokuserar på relationen mellan köpare och säljare, ett område som författarna anser att forskningen inte tagit på tillräckligt stort allvar. Under tiden artikeln skrev behandlades förhållandet mellan en köpare och en säljare som enskilda händelser och inte som pågående relationer mellan de två aktörerna vilket får stor kritik. Tidigare forskning: En stor del av den tidigare forskningen har lagt stor vikt på fyra grundläggande definitioner i utbytet mellan försäljare och köpare. Dessa är att: 1. Utbytet är den sammanknytande punkten mellan två eller fler parter. 2. Utbytet fungerar som en viktig referenspunkt för att identifiera det sociala nätverket av individer och institutioner som deltar i dess skapande och utförande. 3. Utbytet ger utrymme att undersöka objekten eller de fysiska enheterna som transfereras. 4. Då utbytet är ett kritiskt moment på marknaden så tillåter den en noggrann studie av tidigare förhållanden och processer inom utbytet för köpare och säljare. Pågående förhållanden mellan köpare och säljare finns i många olika former. Tidigare forskning, t.ex. Arndt (1979) visade på tendenserna inom organisatoriska förhållanden var långvariga och/eller kontraktuella förhållanden samt delat ägarskap. Han menade på att mängden av dessa transaktioner var planerade och administrerade och inte utförda på ad hoc basis, det fanns alltså existerande relationer mellan organisationer. Arndt visade även att dessa typer av förhållanden finns inom konsumentmarknaden, vilket kan gälla till exempel bokklubbar, säsongsbiljetter inom sport eller teater, prenumerationer på tidningar osv. Detta visar alltså att båda typer av marknader (b2b och konsumentmarknaden) gynnas av att arbeta på förhållanden som leder till skapade band mellan de två enheterna vilket i sin tur gynnar upprepade affärstillfällen. Mål Målet med artikeln är att skapa ett ramverk för utvecklandet av relationer mellan köpare och säljare. För att kunna utveckla termen förhållande mellan köpare och säljare behövs en definition på vad för utbyte som finns mellan de två. Dessa kallas diskreta utbyten (discret exchange) och relationsutbyten (relational exchange) Diskret Utbyte: Den enklaste formen av diskret utbyte består av betalningsmedel, t.ex. pengar på ena sidan och en enkelt värderad vara på andra. Detta utbyte måste exkludera alla förnimmelser av en relation mellan köpare och säljare varav det är svårt att hitta fall av diskreta utbyten i verkligheten. Ett exempel skulle kunna vara: ett engångsköp av bensin i en okänd stad vid en enskild bensinstation, som betalas med kontanter. Det förekommer ingen kontakt innan köpet, och heller ingen kontakt igen efter köpet.

5 Även den enklaste modellen av diskreta utbyten måste innehålla en viss del av kommunikation, ett ordningssystem för att förebygga stölder och brott, en valuta och en mekanism för löften. Därför finns vissa element av "relation" i varje transaktion. (Macneil, 1980) Relationsbaserat Utbyte: Skillnaden mellan diskreta och relationsbaserade utbyten kan hänvisas ur ett antal nyckelpunkter: Främst ses att relationsbaserade utbyten inträffar under längre tidsperioder och är alltså inte en enstaka händelse. Varje transaktion måste ses i förhållande till tidigare händelser och de förväntade transaktioner som kommer ske i framtiden. Grunden för framtida samarbete kan ha sin uppkomst i uttalade och underförstådda antaganden och genom förtroende och planering. Det förekommer även ett socialt utbyte mellan säljare och köpare. Man kan kalla in en tredje part för att döma konflikter eller anpassa mekanismer för samarbetet. Förhållande företag/kund = giftermål? Författaren gör jämförelsen i förhållande mellan köpare och säljare som ett förhållande mellan två äkta makar. "Den första försäljningen fullbordar vigseln, sedan börjar själva äktenskapet. Hur bra förhållandet blir beror på hur väl relationen behandlas av försäljaren". (Levitt, 1983, p.111). I relationen ges många fördelar i form av sällskap, intimitet, föräldraskap (om detta är önskvärt), delat hushållsarbete och socialt stöd. Nackdelarna med ett äktenskap kan dock vara att det utesluter andra sexuella relationer, lägger mer ansvaret på individen, kräver omvårdnad och kan sluta i dyra skilsmässor. Förhållandet mellan köpare och försäljare är liknande men kommer uppenbarligen med andra fördelar och nackdelar: fördelar kan vara minskad ovisshet då du är trygg i relationen med partnerföretaget och kan lita på att den levererar/betalar det som är utlovat. Andra fördelar är även: ökad effektivitet vid utbyte och den sociala tillfredställelse som kan komma med utbytet. Främst är möjligheterna till högre vinster som ett resultat av den mer effektiva kommunikationen en av de viktigaste fördelarna, samt att samarbetet för att uppnå uppsatta mål blir mer effektivt. Dock finns möjligheterna att de verkliga eller förväntade kostnaderna överstiger nyttan med relationen och dess utbyte. Att underhålla relationen kräver resurser och en eventuell konflikt kan bli väldigt dyr. Thibaut & Kelley använder termerna CL "Comparison level" & CL alt "Comparison level for alternatives" för att beteckna de två baserna för möjliga utfall från relationer. Ett exempel på dessa fraser kan vara ett par säsongsbiljetter till en sport-arena. I detta fall inkluderar CL köparen en visshet om att denna kommer att ha prioriterade platser för alla matcher, kanske även rabatt sett ur en engångsbiljettpris och en effektiv köpprocess då kunden bara behöver köpa biljetten en gång osv. Köparens CL blir den säkerställda biljettintäkten.

6 Relationer skapas genom fem generella faser: 1. Medvetenhet Medvetenhet refererar till parti A:s erkännande i att part B är en möjlig partner. Att vara fysiskt nära en möjlig kandidat underlättar medvetenheten. T.ex. är det lättare för en familj att lära kännas sina grannar än människorna som bor i en annan stadsdel, likväl är köpare mer benägna att hitta lokala butiker eller märken som ofta syns i media vilka ger ett närmre intryck. Interaktion mellan de två parterna har inte skett i fas 1 utan all initial interaktion börjar under fas Utforskning Utforskningsfasen kan ses som en typ av prövoperiod. Det är en känslig fas i relationen då minimala investeringar gör att samarbetet lätt kan avslutas. Fasen har fem underprocesser: 1. Attraktion 2. Kommunikation och förhandling 3. Makt 4. Normskapande 5. Utveckling av förväntningar 3. Expansion Innefattar de kontinuerligt ökande fördelarna/vinsterna som de delaktiga parterna får av relationen. Detta innebär ett mer utvecklat samarbete där det ökade förtroendet leder till högre risktagande. 4. Åtagande Innebär ett uttalat eller outtalat löfte om en kontinuerlig relation mellan parterna. Mätbara kriterier för åtagandet är Input, Durability och Consistency. Input: parterna delger relativt höga nivåer av input till enheten. Det kan vara betydande ekonomiska summor, och/eller emotionella resurser. Durability: Det bör även finnas ett mått som visar förväntad varaktighet mellan organisationernas framtida utbyte. Consistency: Det måste finnas ett kontinuerligt flöde i enheternas inputs. För många fluktuationer kan göra det svårt att bestämma relationens framtida resultat. 5. Upplösning Att avsluta ett samarbete kräver ofta mindre initialt arbete än att påbörja en relation. Det går att avsluta en relation på ett direkt och ett indirekt sätt, direkta strategier för att avbryta samarbete innebär den ena partens uttrycker sin vilja att lämna relationen. Den indirekta strategin innefattar att tillkomma ett avslut utan att specifikt säga att det är målet. (Baxter, 1985) Sammanfattning: Alla transaktioner har vissa relationella egenskaper. Det finns bilaterala uppsättningar av kostnader och fördelar för relationsutbyte; en varaktig förening är inte nödvändigtvis önskvärt. Slutligen, eftersom modellens empiriska ursprung inte har tillräcklig information från marknadsföring skall denna främst betraktas som ett förslag.

7 Figur 1 Modell över relationsskapande processen Källor: Macniel, Ian R. (1987), "Contracts: Adjustment of Long-Term Economic Relattions Under Classical, Neoclassical and Relational Contract Law, Northwestern University Law Review, Levitt, Theodore (1983, The marketing Imagingation. New York: The Free Press. Baxter, Leslie A. (1979), "Self Disclosure as a Relationship Disengagement Strategy," Human Communication Research. 5 (Spring), Arndt, Johan (1979), "Toward a Concept of Domesticated Markets," Journal of Marketing. 43 (Fall), Diskussionsfrågor: Måste alla företag på igenom exakt dessa fem steg för att ha en djupgående relation? Tycker ni att författarna lyckas att skapa ett ramverk för utvecklandet av relationer mellan köpare och säljare? Vad tror ni författarna menar med att varaktiga föreningar inte alltid är önskvärt? Vilka föreningar är dessa?

8 Artikel 7. Building Deep Supplier Relationships - Jeffrey K. Liker and Thomas Y.Choi Artikeln studerar hur de två japanska biltillverkarna Honda och Toyota (vidare i texten H&T) har utvecklat framgångsrika modeller för relationsskapande med sina leverantörer, samt vilka positiva resultat detta lett till. Detta ställs i jämförelse till hur amerikanska företag inom bilindustrin, främst The Big Three (Chrysler, GM och Ford) arbetar. Företag köper idag mer komponenter och tjänster från leverantörer än tidigare, de är därmed mer beroende av leverantörernas förmåga till att sänka sina priser, förbättra kvaliteten och utveckla nya processer och produkter snabbare än konkurrerande säljare. Nära relationer mellan företag och dess leverantörer är en viktig faktor för att uppnå detta. Honda och Toyota vs. The Big Three H&T s fokus på att stärka relationer skiljer sig från hur flera amerikanska företag inom industrin värderar relationsarbete. T.ex. GM har kontrakt som låter dem byta leverantör så fort de hittar en billigare och Ford använder online auktioner för att hitta de lägsta priserna på sina komponenter. The Big Three har till följd av hur de arbetar haft mycket konflikter med sina leverantörer. Honda och Toyota har lyckats implementera sin modell även i sitt arbete på den amerikanska marknaden och har genom detta på flera plan nått större framgång än deras tre största amerikanska konkurrenter GM, Ford och Chrysler. Amerikanska företag: Tar i snitt 2-3 år på sig att designa nya bilar Toyota och Honda: Tar i snitt månader på sig att designa nya bilar H&T har enligt studien även lägre kostnader, tryggare bilar samt färre defekter på sina bilar än GM, Ford, och Chrysler. THE SUPPLIER PARTNERSHIP HIERARCHY H&T skapar relationer med sina leverantörer genom att de följer sex steg: 1. Skapar förståelse för hur leverantörerna arbetar 2. Vänder leverantörskonkurrensen till en möjlighet 3. Handleder sina leverantörer 4. Utvecklar leverantörens tekniska kapacitet 5. Delar information intensivt men selektivt 6. Genomför gemensamma förbättringsaktiviteter Skapar förståelse för hur dina leverantörer arbetar Sker genom att bland annat skicka ut anställda till leverantören för att se hur de arbetar. Detta är tidskrävande men i slutändan ofta välinvesterad tid. Toyota and Honda believe they can create the foundations for partnerships only if they know as much about their vendors as the vendors know about themselves

9 Vänder leverantörskonkurrensen till en möjlighet Amerikanska företag tror på att ha upp mot 10 olika leverantörer, medan H&T satsar på två till tre för varje komponent eller råmaterial de köper. De tror på konkurrens, men bara med stöd från sina nuvarande leverantörer. Genom starka relationer utvecklas produkter tillsammans med leverantören. Toyota har t.ex. väglett två av sina leverantörer in i ett joint venture, som senare utvecklades till att bli en konkurrent till en av leverantörerna. Genom detta vände Toyota behovet av att skapa konkurrens mellan leverantörer till en möjlighet till att förstärka sin relation med en existerande försäljare. Handled dina leverantörer H&T använder utvecklade system för att mäta hur deras leverantörer arbetar, sätter upp mål för dem och utvärderar kontinuerligt deras prestation. Honda skickar utvärderande rapporter till ledningen hos leverantörerna innehållande info rörande kvalitet, leverans, levererad kvantitet, historisk prestation, olycksrapport och kommentarer. Både H&T lär sina leverantörer att hantera varje problem seriöst och till att använda problemlösningsmetoder för att hitta de bakomliggande orsakerna till problemet. Utvecklar leverantörens tekniska kapacitet H&T har investerat mycket i att förbättra sina leverantörers produktutveckling. Toyotas ingenjörer förväntar sig att leverantörerna förstår företagets språk och utifrån detta identifierar lösningar till problemen som företaget beskriver. De menar på att leverantörerna måste förstå terminologin som H&T använder för kunna utveckla produkter för dem. För att lyckas med detta har båda företagen skapat gäst-ingenjör program där de ber sina primära underleverantörer att sända sina design ingenjörer till tillverkarens kontor där de arbetar bredvid moderbolagets ingenjörer under två till tre år. H&T startar produktutvecklingsprocessen med sina leverantörer på plats genom att lära dem hur de ska samla in data. Detta för att t.ex. kunna säkerställa att kvaliteten på leverantörens utrustning är lämplig. Dela information intensivt men selektivt H&T använder strikt utformade format för sin informationsdelning med varje leverantör. Vid produktutveckling delas information försiktigt. De två japanska företagen vet att dela en stor mängd information med alla leder till att ingen kommer ha den rätta informationen när den väl behövs. T.ex. delar Toyota in sina komponenter i två kategorier; de som leverantören kan designa själva och de som måste utvecklas av Toyota själva. Därmed kan designen av vissa komponenter ske relativt fristående från resten av bilens produktion. Genomför gemensamma förbättringsaktiviteter Honda lägger 13 veckor per år på sitt utvecklingsprogram, till skillnad mot många andra biltillverkare som ägnar mellan en och sju dagar på samma aktivitet. Hondas ingenjörer tror på öppna kommunikationskanaler och skapandet av relationer, därför håller de kontakten med leverantörerna långt efter dem besökt deras fabriker vid utvecklingsarbete. Resultatet av detta blir högre produktivitet, bättre kvalitet och lägre kostnader samtidigt som leverantören kan dra nytta av och använda sina förvärvade kunskaper i sitt framtida arbete med såväl Honda som med konkurrenter.

10 Sammanfattningsvis Ett utvecklat Lean-arbete måste karaktäriseras av ett ledarskap från tillverkaren, partnerskap mellan tillverkaren och leverantören, en kultur av kontinuerlig förbättring, samt gemensamt lärande bland företagen i leverantörens nätverk. Diskussion 1. Negativa effekter av för nära relationer? 2. Risk för att dela för mycket information? 3. Anledning till att de amerikanska företagen inte tar efter den relationsskapande modellen?

11 Artikel 8. The real meaning of value in trading relationships. John Ramsay Vilken är den korrekta användningen av konceptet värde? De huvudsakliga användningsområdena; ekonomi, marknadsföring, strategi och drift, koncentrerar sig samtliga på kundens perspektiv vid mätning av värde och använder därmed, enligt Ramsay, konceptet på ett missvisande sätt. Ramsay menar att det krävs både ett kund- och leverantörsperspektiv för en komplett analys vid användning av värde. Följaktligen används skillnaderna mellan potentiellt och realiserat värde vid analys av konceptet värdekedja. Figur 1. Two way input output modellen visar hur resurser flödar åt båda riktningar, inte bara utifrån kundens riktning. Syftet med artikeln är att kartlägga användningsområdena för värde inom ekonomi, marknadsföring, strategi och drift. Ramsay belyser att mycket av de definitioner som används till att beskriva värde och värdekedjor ofta är djupt missvisande. För en mer rättvisande användning av konceptet i praktiken, önskar författaren att ledningen i företag använder värde som en motivationshöjande faktor för dess anställda och för att öka företagets prestationer. Olika värdedefinitioner despite the increasing attention being focused on this concept there is still remarkably little in the way of agreement in the literature on what constitutes value and customer value (Payne and Holt 2011, p. 159) Åsikterna kring konceptet värde skiljer sig åt. Några författare menar att dess betydelse är svår att

12 definiera, andra menar att dess betydelse är självklar. Hur värde används inom de huvudsakliga verksamhetsområdena beskrivs nedan. Ekonomi På 1800-talet diskuterade filosofer och ekonomer skillnaden mellan värde och värdeutbyte. Ekonomerna diskuterade även betydelsen av mervärde. De kom fram till att värde består av nyttan, fördelen eller njutningen som individer får när de konsumerar en produkt eller en tjänst, medan värdeutbyte är den mängd intäkter som utbytet medför för företaget. Mervärde definierade ekonomerna som ökningen i monetärt värde som uppstår från ett företags handlingar. Marknadsföring Monroe introducerade under 1990 talet vad som idag har kommit att bli den dominerande idén inom marknadsföring, genom en definition som inkluderar kompromisser av både fördelar och uppoffringar av värde; buyers perceive value as a trade off between perceived quality and benefits in the product or service on the one hand and perceived cost on acquiring and using the product or service on the other (Monroe, 1991, p. 87) Det vill säga att kunderna kan uppfatta värde på olika sätt; de kan antingen se värde som en avvägning mellan den upplevda kvaliteten och fördelarna som produkten eller tjänsten medför, eller se värdet utifrån den upplevda kostnaden för att köpa och använda produkten eller tjänsten. Strategi Porter introducerade under 1980 talet en idé om att värde handlar om kundernas betalningsvilja; value is the amount buyers are willing to pay for what a firm provides them (Porter, 1985) Under senare år menar dock författare att värde utifrån ett strategiperspektiv består av ett antal komponenter; pris, tid, premieservice och kvalitet. De menar vidare att framgångsrika företag endast fokuserar på en av dessa komponenter och gör detta bättre än deras konkurrenter. (Treacy and Wiersema, 1995, p. 5) Drift Yung och Chan definierade värde som något som hämtats från förbättrad operationell produktivitet och effektivitet. Värde definierat från ett driftperspektiv har grund i marknadsföringsperspektivet, dock med fokus på nyttan för kunderna som tillkommit som en

13 konsekvens av förbättrade processer och kostnadsreduceringar. (Bennett et al., 1999) Slutsats Den mest uppenbara bristen vid värdeanalyser är enligt Ramsay dess ensidiga fokus på den nytta köpare och kunder får från att konsumera produkter och tjänster som tillhandahålls av leverantörer. Ramsay menar att handel både involverar resursutbyte från köpare till säljare, såväl som utbytet från säljare till köpare. Eftersom resurser flödar åt båda håll finns det enligt Ramsay ingen logisk anledning att endast definiera värde utifrån ett kundperspektiv. Artikeln tar upp respektive verksamhetsområdes egen användning av termen värde, en definition som skiljer sig åt efter verksamhetsområde och vilken situation företaget befinner sig i. Den största bristen av användningen av termen inom samtliga är dock att de endast fokuserar på värdet hos en av parterna i en transaktion; köparen/kunders perspektiv. Ramsay önskar att företag mäter värde utifrån fler perspektiv; köparen/kundens perspektiv och säljaren/leverantörens perspektiv och därmed används termen "värde" på ett missvisande sätt. Diskussion Ramsay ansåg vid tidpunkten för när artikeln skrevs (2005), att företag använder en för kundorienterad definition av värde och utesluter delar av värdekedjan. Vi håller med författaren om att det är viktigt med ett helhetsperspektiv för att inkludera hela värdekedjan, där leverantören även inkluderas. Leverantören är en bidragande faktor till ett företags framgång om dessa levererar värdeskapande produkter eller tjänster till ett företag. Dock anser vi att det inte är så konstigt att värde i första hand definieras och används utifrån ett kundperspektiv, eftersom det är kunden som köper och konsumerar en produkt eller en tjänst. Källförteckning Bennett, D., Vaidya, K. And Hongyu, Z. (1999), Value transferring machine tool technology, International Journal of Operations & Production Management, Vol. 19 Nos. 5/6, pp Monroe, K. (1991), Pricing Making Profitable Decisions, McGraw Hill, New York, NY. Payne, A. and Holt, S. (2001), Diagnosing customer value: integrating the value process and relationship marketing, British Journal of Management, Vol. 12, pp Porter, M.E. (1985), Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance, The Free Press, New York, NY. Treacy, M. and Wiersema, F. (1995), The Discipline of Market Leaders, Addison-Wesley, Reading, MA.

Artikel 2. Business relationships alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange (Cox, 2004)

Artikel 2. Business relationships alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange (Cox, 2004) Industriell marknadsföring & Supply Chain Management, 722A29 Seminarium 2013-11- 22 Grupp 10: Åsa Andersson, Johanna Byström, Emelie Frejd och Hanna Prosén Artikel 2. Business relationships alignment:

Läs mer

Sammanfattning. Inledning

Sammanfattning. Inledning Business relationship alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange Andrew Cox Sammanfattning Inledning Artikeln syftar till att ge ytterligare klarhet

Läs mer

Sammanfattning av Developing Buyer-Seller Relationships av Dwyer, Schurr & Oh

Sammanfattning av Developing Buyer-Seller Relationships av Dwyer, Schurr & Oh Sammanfattning av Developing Buyer-Seller Relationships av Dwyer, Schurr & Oh Introduktion Författarna menar att teori och praktik inom marknadsföring tidigare har fokuserat på utbytet mellan köpare och

Läs mer

Rapport Modul 2 Grupp 4. Eric Bimenyaman Fabian Hamnqvist Johannes Mauritzson Ulf Uthorn

Rapport Modul 2 Grupp 4. Eric Bimenyaman Fabian Hamnqvist Johannes Mauritzson Ulf Uthorn Rapport Modul 2 Grupp 4 Eric Bimenyaman Fabian Hamnqvist Johannes Mauritzson Ulf Uthorn 2012-11-13 Artikel 8- The Real Meaning of Value in Trading Relationships Definitioner av värde: The buyer perceive

Läs mer

Artikel 3 - Developing Buyer-seller relationships- Dwyer, Schurr, Oh

Artikel 3 - Developing Buyer-seller relationships- Dwyer, Schurr, Oh Artikel 3 - Developing Buyer-seller relationships- Dwyer, Schurr, Oh Artikeln syftar till att lyfta fram ett ramverk för att utveckla relationen mellan säljare och köpare som bör ha en mer framstående

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014

Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014 Affärsfokus på Analytics-strategin Vad har ditt företag att vinna? Henrik Carlsson September, 2014 Ett IT-orienterat perspektiv på Analytics kan förbättra befintlig funktionalitet men har stora begränsningar

Läs mer

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet Modul 3 Inköp & Försäljning Björn Oskarsson Jakob Rehme Så här ser modulen ut Ons Tor Fre Lör Sön Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Mån Tis 11-nov 12-nov 13-nov 14-nov 15-nov 16-nov 17-nov 18-nov 19-nov 20-nov

Läs mer

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet Modul 3 Inköp & Försäljning Björn Oskarsson Jakob Rehme Så här ser modulen ut Ons Tor Fre Lör Sön Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Mån 16-nov 17-nov 18-nov 19-nov 20-nov 21-nov 22-nov 23-nov 24-nov 25-nov 26-nov

Läs mer

7. Liker & Choi (2004) Building Deep Supplier Relationships

7. Liker & Choi (2004) Building Deep Supplier Relationships 7. Liker & Choi (2004) Building Deep Supplier Relationships Bakgrund och problematisering Liker och Choi lyfter fram Toyota och Honda (T&H) som framgångsrika i relationsbyggare med sina nordamerikanska

Läs mer

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Supply chain integration- Forskningsläget Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Integration Varför Vad menas Sätt att förändra integration Makt Hinder Vad händer och vad

Läs mer

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Wolfgang Ulaga & Andreas Eggert(2006) sammanfattad av: Sebastian Ohlsson, Grupp 6 för kursen TEIM04 Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Ordlista

Läs mer

Kundupplevelse by Design. Hur du tar kontroll över dina kunders upplevelse och får kunderna att välja er. Xlent Strategy 2014

Kundupplevelse by Design. Hur du tar kontroll över dina kunders upplevelse och får kunderna att välja er.  Xlent Strategy 2014 g Hur du tar kontroll över dina kunders upplevelse och får kunderna att välja er. Hur du får kunderna att välja er Så gott som alla inser hur viktigt det är att vårda sina kundrelationer. Men det har blivit

Läs mer

Change management effectiveness.

Change management effectiveness. Leda i förändring Percent of respondets that met or exceeded project objectives Change management effectiveness. 100% Correlation of change management effectiveness to meeting project objectives 90% 95%

Läs mer

Jon Bokrantz. Institutionen för industri- och materialvetenskap

Jon Bokrantz. Institutionen för industri- och materialvetenskap Jon Bokrantz Institutionen för industri- och materialvetenskap Email: jon.bokrantz@chalmers.se Stoppen kostar miljarder Dagens Industri, Underhåll & Service, 21/2 2018 4/16/2018 Chalmers 2 Ekonomisk påverkan

Läs mer

Strategic Health Consultants. Seminarium 23 september 2009. Välkomna! www.strategic-healthcontrol.se

Strategic Health Consultants. Seminarium 23 september 2009. Välkomna! www.strategic-healthcontrol.se Strategic Health Consultants Seminarium 23 september 2009 Välkomna! Strategic Health Consultants AB Unika lösningar med inriktning på Hälsa Affärsidé Ge stöd i förändringsprocesser som inleds när en organisation

Läs mer

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag:

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag: Modul 4 Kurs: 722A29 Industriella tjänster - Litteraturseminarium 4 09/12-2016 Rebecca Axelsson Camilla Hamdi Amanda Karlsson Gabrielle Törnberg Sammanfattning Artikel 3: How to Sell Services More Profitable

Läs mer

Kartläggning av underhållsledning i processindustrier

Kartläggning av underhållsledning i processindustrier Kartläggning av underhållsledning i processindustrier (johan.johansson@liu.se) Doktorand Avdelningen för produktionsekonomi Linköping Universitet +46 (0)13 28 2378 Martin Rudberg (martin.rudberg@liu.se)

Läs mer

I. Operationell effektivitet (effectiveness) är inte strategi

I. Operationell effektivitet (effectiveness) är inte strategi Sammanfattning What is Strategy? av Michael Porter, 1996. Ta hänsyn till att artikeln är från 1996, när det står konstateranden om idag, just nu eller liknande innebär det just år 1996. Vid ord där översättningen

Läs mer

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Inledning Kraljic inleder med att beskriva hur chefer kan upptäcka svagheter i deras inköpsprocesser samt hur de kan motverka detta. Den globala marknaden

Läs mer

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process Min syn på optimal kommunikation i en PU-process KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens högskola Anders Lindin Inledning Denna essä beskriver min syn på optimal kommunikation i en produktutvecklingsprocess.

Läs mer

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt Case-dag Thomas Rosenfall, Universitetslektor Affärsmodellsfokus Källa: Osterwalder, Pigneur, Smith (2010) Ramverket är tvåsidigt I mitten finns erbjudandet Grunden till modellen På ena sidan finns kund

Läs mer

Studentsynpunkter? Vad menas med IT i organisationer. Moderna affärsstrategier. Beskriva organisationer ur olika perspektiv.

Studentsynpunkter? Vad menas med IT i organisationer. Moderna affärsstrategier. Beskriva organisationer ur olika perspektiv. Moderna affärsstrategier Beskriva organisationer ur olika perspektiv F2 Vad menas med IT i organisationer IT i organisation Vad är en organisation? Vad menas med perspektivet IT i organisationer? Studentsynpunkter?

Läs mer

Att kombinera OEE och produktivitet som motor för produktionsförbättringar (sid. 20)

Att kombinera OEE och produktivitet som motor för produktionsförbättringar (sid. 20) Att kombinera OEE och produktivitet som motor för produktionsförbättringar (sid. 20) Carin Andersson Industriell produktion, Lund University Monica Bellgran Innovation och Design, Mälardalen University

Läs mer

Smart Industri Digitaliseringens möjligheter - Investering i Kompetens Göteborg Torsten Nordgren Director Future Factory and Business

Smart Industri Digitaliseringens möjligheter - Investering i Kompetens Göteborg Torsten Nordgren Director Future Factory and Business Smart Industri Digitaliseringens möjligheter - Investering i Kompetens Göteborg 2018-10-09 Torsten Nordgren Director Future Factory and Business Transformation SKF ett globalt företag Grundat 1907 Försäljning

Läs mer

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018 CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND Frukostseminarium 11 oktober 2018 EGNA FÖRÄNDRINGAR ü Fundera på ett par förändringar du drivit eller varit del av ü De som gått bra och det som gått dåligt. Vi pratar om

Läs mer

Revidering av ISO 9001. 2013-11-05 Peter Allvén SIS TK-304/PostNord

Revidering av ISO 9001. 2013-11-05 Peter Allvén SIS TK-304/PostNord Revidering av ISO 9001 Förändringar i ny version av ISO 9001 Det är inte bara ISO 9001 (kraven) som är under översyn utan även ISO 9000 som omfattar Concepts and Terminology. Viktigt att notera är att

Läs mer

Vi strävar efter att bli bättre....alltid - vad vi än gör

Vi strävar efter att bli bättre....alltid - vad vi än gör Kulturguide v1.1 Vi strävar efter att bli bättre...alltid - vad vi än gör Vår kultur är grunden för allt vi gör på Squeed Uppdrag Människor Kultur Vår kultur är det vi säger, det vi gör och så vi uppfattas

Läs mer

Välkomna till Planet Possible Vårt åtagande att skapa mer med mindre. Johan Widheden, Hållbarhetsexpert

Välkomna till Planet Possible Vårt åtagande att skapa mer med mindre. Johan Widheden, Hållbarhetsexpert Välkomna till Planet Possible Vårt åtagande att skapa mer med mindre Johan Widheden, Hållbarhetsexpert Vad står AkzoNobel för? Världens ledande leverantör av högteknologisk färg och en stor producent av

Läs mer

EVRY One Outsourcing Services Linköping AB 2014-03-05 LEAN

EVRY One Outsourcing Services Linköping AB 2014-03-05 LEAN EVRY One Outsourcing Services Linköping AB 2014-03-05 LEAN By the use of true lean concepts all necessary attention to customer needs are secured. High quality implementations of incident, change and problem

Läs mer

Stad + Data = Makt. Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017

Stad + Data = Makt. Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017 Smart@Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Digitaliseringsavdelningen the World s most engaged citizens Stad + Data = Makt Kart/GIS-dag SamGIS Skåne 6 december 2017 Photo: Andreas Fernbrant Urbanisering

Läs mer

Finns ingen enhetlig definition av vad lean är: Konsult-lean allt som är framgångsrikt är lean. Forsknings-lean: En av flera strategier

Finns ingen enhetlig definition av vad lean är: Konsult-lean allt som är framgångsrikt är lean. Forsknings-lean: En av flera strategier Lean -agile Finns ingen enhetlig definition av vad lean är: Konsult-lean allt som är framgångsrikt är lean Forsknings-lean: En av flera strategier Grunden är processorientering vilket måste göras först,

Läs mer

Sara Skärhem Martin Jansson Dalarna Science Park

Sara Skärhem Martin Jansson Dalarna Science Park Sara Skärhem Martin Jansson Dalarna Science Park Sara Skärhem Martin Jansson Vad är innovation? På Wikipedia hittar man: En innovation är en ny idé, till exempel i form av en produkt, lösning, affärsidé,

Läs mer

VILKA SOCIALA VINSTER GER SAMVERKAN?

VILKA SOCIALA VINSTER GER SAMVERKAN? MANUAL VILKA SOCIALA VINSTER GER SAMVERKAN? Steget vidare, samverkan för arbete, har som syfte att möta behoven hos personer mellan 25-64 år som behöver ett samordnat stöd för att lyckas med sin arbetslivsinriktade

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

ENTREPRENÖRSKAP - individ och process. Hans Landström Institutet för Ekonomisk Forskning Hans.Landstrom@fek.lu.se

ENTREPRENÖRSKAP - individ och process. Hans Landström Institutet för Ekonomisk Forskning Hans.Landstrom@fek.lu.se ENTREPRENÖRSKAP - individ och process Hans Landström Institutet för Ekonomisk Forskning Hans.Landstrom@fek.lu.se Entreprenören som individ Exempel på olika kategorier entreprenörer Innovatörer Affärsmän

Läs mer

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi Övningarnas innehåll 6. Analyser och framtid Harjoitusty ö 5. Försäljning, marknadsföring och kundens

Läs mer

Kartläggning och förbättring av värdeflöden

Kartläggning och förbättring av värdeflöden Kartläggning och förbättring av värdeflöden De fem Lean principerna Specificera värdet från slutkundens ståndpunkt (Value) Identifiera ett värdeflöde för varje produktfamilj (The value stream) Se till

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation delaktighet Medarbetare information kunskap kompetens komplex försäljning enkel försäljning Strategiskt Inköp hälsa vision målbild syfte mål strategi effektivitet lönsamhet Varför

Läs mer

DE TRE UTMANINGARNA..

DE TRE UTMANINGARNA.. DE TRE UTMANINGARNA.. SYSTEM MATERIAL PROCESSER PROTOTYP UTVECKLING SERIE UTVECKLINGSFASER NY LEVERANTÖR System Process AS9100 NadCap Geometri Legering In718/ Ti Rf/ Al Standard ISO9000 TID RESAN MOT MÅLET

Läs mer

KONCEPTUALISERING. Copyright Dansk & Partners

KONCEPTUALISERING. Copyright Dansk & Partners KONCEPTUALISERING Concept begins to 80 % in content, 20 % in process and 20 % in presentation. The conceptualization work always starts in process because if you cannot communicate what you want to say

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL

DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL 1 Användarcentrerad digitalisering av Socialtjänsten i Sundsvall Illustrerad och författad av Caisa Sixtensdotter under handledning

Läs mer

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM Framgångsrikt förändringsarbete med OBM SWABAs höstträff 2018!1 Varför är det viktigt att förändra? Vad skall uppnås med förändringen? Hur kommer förändringen att påverka de berörda? Hur uppfattas/begrips

Läs mer

Presentation of the Inwido Group

Presentation of the Inwido Group Presentation of the Inwido Group Sven-Gunnar Schough, CEO February, 2007 Vision & Mission Letting in the light - the one-stop-shop for closing the building Being the preferred partner - as the number one

Läs mer

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Silf Competence.ppt 1 K229 Supply Chain och Lean Six Sigma+LEAN Silf Competence.ppt 2 K229 Vad är Supply Chain? Innehåll Vad är Lean, Six Sigma och Six Sigma+Lean

Läs mer

OPERATIV ANALYS & LOGISTIK

OPERATIV ANALYS & LOGISTIK OPERATIV ANALYS & LOGISTIK Operationsanalys och Systemteknik (på engelska Operations Research) är begrepp som ibland används för att beskriva en verktygslåda av matematiska och analytiska metoder, med

Läs mer

Triadic value propositions: When it takes more than two to tango - Kowalkowski et al.

Triadic value propositions: When it takes more than two to tango - Kowalkowski et al. Sammanfattningar Industriell Marknadsföring & SCM Triadic value propositions: When it takes more than two to tango Overcoming the Service Paradox in Manufacturing Companies Grupp 5 Louise Danell - louda892

Läs mer

Lean Product Development

Lean Product Development Lean Product Development Stefan Bükk Stefan.bukk@swerea.se 2011-03-30 1 Produktutvecklings Process enligt det planerande paradigmet Market analysis Gates Q/P Krav Spec Detail Design Test Re Design t $

Läs mer

Stora byggföretags utmaningar för bättre inköp

Stora byggföretags utmaningar för bättre inköp Stora byggföretags utmaningar för bättre inköp Mikael Frödell 2014-10-03 mikael.frodell@skanska.se Varför är inköp viktigt? 0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 Inköp utgör ca 70% av stora byggföretags omsättning

Läs mer

Återkoppling från fredagens föreläsning Relationers betydelse för företag Kundens drivkrafter som drivkraft Värdenätverk, och industriella nätverk

Återkoppling från fredagens föreläsning Relationers betydelse för företag Kundens drivkrafter som drivkraft Värdenätverk, och industriella nätverk Återkoppling från fredagens föreläsning Relationers betydelse för företag Kundens drivkrafter som drivkraft Värdenätverk, och industriella nätverk Förändra kundens roll från aktiv till passiv. Kunden och

Läs mer

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Service och bemötande Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Vad är service? Åsikter? Service är något vi upplever i vårt möte med butikssäljaren, med kundserviceavdelningen, med företagets

Läs mer

FRAMTIDENS BYRÅ 21 FEBRUARI 2017

FRAMTIDENS BYRÅ 21 FEBRUARI 2017 FRAMTIDENS BYRÅ 21 FEBRUARI 2017 = Rapporten Framtidens Byrå Regi 1 Robert Skölfman Grundare Pia Grahn VD KORT OM ÅRETS BYRÅ 17 års historik & 17 kategorier Kartlägger vad som utmärker en framgångsrik

Läs mer

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se CONOSCO Magnus Sjölin 2012-10-02 Östasien. Jag fokuserar på Kina, Japan, Sydkorea och

Läs mer

ENTERPRISE WITHOUT BORDERS Stockholmsmässan, 17 maj 2016

ENTERPRISE WITHOUT BORDERS Stockholmsmässan, 17 maj 2016 ENTERPRISE WITHOUT BORDERS Stockholmsmässan, 17 maj 2016 JAW Junior Achievement Worldwide JA-YE Junior Achievement Young Enterprise European Commission Creating more enterprising and entrepreneurial

Läs mer

Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser.

Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser. Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser. Denna deklaration ligger i linje med den europeiska visionen

Läs mer

UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2018 Follow-up exams, August 2018

UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2018 Follow-up exams, August 2018 UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2018 Follow-up exams, August 2018 Måndag/Monday 27/8 09.00 13.00 ÖP Tisdag/Tuesday 28/8 09.00 13.00 ÖP Onsdag/Wednesday 29/8 09.00 13.00 ÖP Torsdag/Thursday 30/8 09.00 13.00

Läs mer

KAPITALFÖRSÖRJNING FÖR UNGA INNOVATIONSBASERADE BOLAG NYEMISSIONSPRAXIS I SVERIGE

KAPITALFÖRSÖRJNING FÖR UNGA INNOVATIONSBASERADE BOLAG NYEMISSIONSPRAXIS I SVERIGE KAPITALFÖRSÖRJNING FÖR UNGA INNOVATIONSBASERADE BOLAG NYEMISSIONSPRAXIS I SVERIGE 1 1 Tre provocerande frågor: 1) Varför försvåras och hindras tillkomsten av nya, framgångsrika, oberoende innovationsbaserade

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

VAD ÄR NUDGING, VEM ANVÄNDER DET OCH VARFÖR?

VAD ÄR NUDGING, VEM ANVÄNDER DET OCH VARFÖR? VAD ÄR NUDGING, VEM ANVÄNDER DET OCH VARFÖR? MATTHIAS LEHNER, PHD INTERNATIONAL INSTITUTE FOR INDUSTRIAL ENVIRONMENTAL ECONOMICS MATTHIAS.LEHNER@IIIEE.LU.S E STRUKTUR AV PRESENTATIONEN 1. Vad är nudging?

Läs mer

Privacy Notice Ålö Group. Customers Integritetspolicy Sverige Privacy Notice UK, North America and International

Privacy Notice Ålö Group. Customers Integritetspolicy Sverige Privacy Notice UK, North America and International Privacy Notice Ålö Group Customers Integritetspolicy Sverige Privacy Notice UK, North America and International Suppliers Integritetspolicy Privacy Notice Integritetspolicy kunder Personuppgiftsansvarig

Läs mer

Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts. William Bruce Cameron

Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts. William Bruce Cameron Nytta före insats Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts William Bruce Cameron Fyra faser Målgrupper 1 3 Visualiering of användarens upplevelse 2 4 Kvalitativ

Läs mer

Rätt säkerhet Outsourcing

Rätt säkerhet Outsourcing Rätt säkerhet 2015-05-27 - Outsourcing Plan del 1 27036-Outsourcing Varför finns standarden Vad karaktäriserar outsourcing och leverantörsrelationer? Struktur på standarden Skillnader del 2/3/4 Hur kan

Läs mer

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB

Utveckla samarbete inom avdelningen. Utveckla samarbetet. mini workshop! i butikens ledningsgrupp. Grid International AB. Grid International AB Utveckla samarbete inom avdelningen Utveckla samarbetet mini workshop! i butikens ledningsgrupp Grid International AB Grid International AB Om ledarskap och samarbete som ger både ökat resultat och bättre

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn T0008N Operations management Datum LP3 10-11 Material Kursexaminator Tentamen Diana Chronéer Betygsgränser 3 = 30-39,5 ; 4 = 40-49,5 ; 50 = 50-60

Läs mer

Koll på kostnaderna OPS och livscykeltänk

Koll på kostnaderna OPS och livscykeltänk Infrastructure & Real Estate Koll på kostnaderna OPS och livscykeltänk Sjukhus i världsklass 2012 Lars Tvede-Jensen OPS är ett sätt att överföra projektrisker från offentlig till privat aktör ett slags

Läs mer

UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2017 Follow-up exams, August 2017

UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2017 Follow-up exams, August 2017 UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2017 Follow-up exams, August 2017 Måndag/Monday 21/8 09.00 13.00 ÖP Tisdag/Tuesday 22/8 09.00 13.00 ÖP Onsdag/Wednesday 23/8 09.00 13.00 ÖP Torsdag/Thursday 24/8 09.00 13.00

Läs mer

A Novel Approach to Economic Evaluation of Transport Infrastructure? K

A Novel Approach to Economic Evaluation of Transport Infrastructure? K A Novel Approach to Economic Evaluation of Transport Infrastructure? K2 2016-05-03 Avhandlingen Sverigeförhandlingen Beslutsprocessen Första artikel: Nyttoanalyserna som beslutsunderlag Sverigeförhandlingen

Läs mer

MARKNADSFÖRING. Industriellmarknadsföring B2B Marknadsföring Peter Magnusson

MARKNADSFÖRING. Industriellmarknadsföring B2B Marknadsföring Peter Magnusson MARKNADSFÖRING Industriellmarknadsföring B2B Marknadsföring Peter Magnusson Universitetslektor Centrum för Tjänsteforskning 054-700 21 32 E-post: peter.magnusson@kau.se 8 9 Peter Magnusson B2B Marketing

Läs mer

Relational Coordination ett helt nytt sätt att utveckla organisationer och professionellt samarbete

Relational Coordination ett helt nytt sätt att utveckla organisationer och professionellt samarbete Relational Coordination ett helt nytt sätt att utveckla organisationer och professionellt samarbete Sammanfattning Goda relationer och bra kommunikation kring arbetsuppgiften ger stora positiva utslag

Läs mer

Eventuell spänning mellan kapitalism och demokrati? Är det möjligt för ett kapitalistiskt samhälle att uppfylla kriterierna för en ideal demokrati?

Eventuell spänning mellan kapitalism och demokrati? Är det möjligt för ett kapitalistiskt samhälle att uppfylla kriterierna för en ideal demokrati? Matilda Falk Eventuell spänning mellan kapitalism och demokrati? Är det möjligt för ett kapitalistiskt samhälle att uppfylla kriterierna för en ideal demokrati? Inledning Kapitalism är inte följden av

Läs mer

Spelteori: Att studera strategisk interaktion. Grundkurs i nationalekonomi för jurister HT 2014 Jesper Roine, SITE, Handelshögskolan i Stockholm

Spelteori: Att studera strategisk interaktion. Grundkurs i nationalekonomi för jurister HT 2014 Jesper Roine, SITE, Handelshögskolan i Stockholm Spelteori: Att studera strategisk interaktion Grundkurs i nationalekonomi för jurister HT 2014 Jesper Roine, SITE, Handelshögskolan i Stockholm Olika marknadsformer I termer av antalet konkurrerande företag

Läs mer

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se

Östasien. Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se Ökad handel med Östasien problem och möjligheter. Tulldagen i Malmö 2/10 2012 Magnus Sjölin, CONOSCO www.conosco.se CONOSCO Magnus Sjölin 2012-10-02 Östasien. Varför politiska konflikter just nu? Kina,

Läs mer

Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy

Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy Grupp 3 Inledning Produktdesigners har länge vetat om att de kan spara tid och pengar på att samarbeta med deras

Läs mer

Lindahl. CEO Summit, Göteborg. Måndagen den 2 december 2013

Lindahl. CEO Summit, Göteborg. Måndagen den 2 december 2013 Lindahl CEO Summit, Göteborg Måndagen den 2 december 2013 Välkommen och introduktion Partnering Ett förverkligande av produktens värde över avtalstiden Beroende av partnerns engagemang för att nå värdet

Läs mer

Digitalisering i välfärdens tjänst

Digitalisering i välfärdens tjänst Digitalisering i välfärdens tjänst Katarina L Gidlund professor och digitaliseringsforskare FODI (Forum för digitalisering) ÖPPNINGAR Förändra för att digitalisera Digitalisera för att förändra Skolan

Läs mer

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ?

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ? Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Reforce Internationals VD-undersökning 2017 Förord av styrelseordförande Ulf Arnetz Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Svaret på denna

Läs mer

Affärsmodellernas förändring inom handeln

Affärsmodellernas förändring inom handeln Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Affärsmodellernas förändring inom handeln PROFESSOR ULF JOHANSSON, EKONOMIHÖGSKOLAN VID LUNDS UNIVERSITET Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet

Läs mer

Business research methods, Bryman & Bell 2007

Business research methods, Bryman & Bell 2007 Business research methods, Bryman & Bell 2007 Introduktion Kapitlet behandlar analys av kvalitativ data och analysen beskrivs som komplex då kvalitativ data ofta består av en stor mängd ostrukturerad data

Läs mer

Här är vi nu! Marknadsföring ur ett serviceperspektiv. Marknadsföring och Management ur ett serviceperspektiv

Här är vi nu! Marknadsföring ur ett serviceperspektiv. Marknadsföring och Management ur ett serviceperspektiv Marknadsföring och Management ur ett serviceperspektiv Staffan Hård af Segerstad LiU School of Management Här är vi nu! Value-in-use 2 Marknadsföring ur ett serviceperspektiv Tjänsten som erbjudande Konsekvenser

Läs mer

UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2019 Follow-up exams, August 2019

UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2019 Follow-up exams, August 2019 UPPSAMLINGSTENTAMINA AUGUSTI 2019 Follow-up exams, August 2019 Måndag/Monday 26/8 09.00 13.00 ÖP Tisdag/Tuesday 27/8 09.00 13.00 ÖP Onsdag/Wednesday 28/8 09.00 13.00 ÖP Torsdag/Thursday 29/8 09.00 13.00

Läs mer

Vad är marknadsföring?

Vad är marknadsföring? Introduktion - vad är marknadsföring? Agenda: Vad är marknadsföring? Momentets upplägg Vad är marknadsföring? No wonder our perception of beauty is distorted 1 Audi S6 Race En något annorlunda tävling.

Läs mer

Företag och marknad. Marknad och marknadsföring (10 och 17 april)

Företag och marknad. Marknad och marknadsföring (10 och 17 april) Företag och marknad Marknad och marknadsföring (10 och 17 april) Beskrivning av ditt företag Hur har ni beskrivit ert valda företag? Vilka begrepp har använts? Lämna in Begrepp Vad är företagsekonomi?

Läs mer

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft

Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Upplevelseentreprenören med passion som drivkraft Robin Åkerman är en entreprenör som drivs av att syssla med det han älskar, att skapa unika evenemang och möten mellan människor. Genom sin passion har

Läs mer

Strategier för att öka market power för att höja vinsten. Hur påverkas strategival av marknadsstrukturen?

Strategier för att öka market power för att höja vinsten. Hur påverkas strategival av marknadsstrukturen? F1 Kursens grundfrågor: Vad kan företag göra, vad gör företag, varför? Strategier för att öka market power för att höja vinsten Hur påverkas strategival av marknadsstrukturen? Former för kursen: Föreläsningar

Läs mer

Strategi och styrning

Strategi och styrning Strategi och styrning Johan Holtström, johan.holtstrom@liu.se Daniel Kindström, daniel.kindstrom@liu.se Vad är strategi och styrning 2019-03-13 2 Utveckling och implementering av strategi både på funktions-

Läs mer

Nadia Bednarek 2013-03-06 Politices Kandidat programmet 19920118-9280 LIU. Metod PM

Nadia Bednarek 2013-03-06 Politices Kandidat programmet 19920118-9280 LIU. Metod PM Metod PM Problem Om man tittar historiskt sätt så kan man se att Socialdemokraterna varit väldigt stora i Sverige under 1900 talet. På senare år har partiet fått minskade antal röster och det Moderata

Läs mer

Kapitel 1. Kvalitet och kvalitetsutveckling

Kapitel 1. Kvalitet och kvalitetsutveckling Översikt Kvalitet Hörnstenarna i TQM Vikten av helhetsbild 1 Strategier, roller och "medel" Vilka strategier ska företag följa för att uppnå "world class quality"? Vilken roll ska ledarna ha för att företaget

Läs mer

Marketing Automation bortom Inbound Marketing

Marketing Automation bortom Inbound Marketing Marketing Automation bortom Inbound Marketing Malin Sjöman malin@hagvallsjoman.se linkedin.com/in/malinsjoman @MalinSjoman slideshare.net/malinsjoman hagvallsjoman.se/blog Malin Sjöman Grundare och partner

Läs mer

Utbildning och social hållbarhet Hur hänger det ihop?

Utbildning och social hållbarhet Hur hänger det ihop? Utbildning och social hållbarhet Hur hänger det ihop? Borås 12 oktober 2018 Göran Henriksson Enheten för samhällsanalys, Västra Götalandsregionen Hur relationer mellan befolkningsgrupper utvecklas + +

Läs mer

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility

EG Utility Användarträff Stefan Fleron, Senior VP EG Utility EG Utility Användarträff 2018 Stefan Fleron, Senior VP EG Utility Hur förändras energibranschen? Viktiga förändringsområden Ökning av förnybar energi Distribuerad energiproduktion Elektrifiering av transport

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

SAMMANFATTNING AV INTRESSEKONFLIKTSPOLICY

SAMMANFATTNING AV INTRESSEKONFLIKTSPOLICY SAMMANFATTNING AV INTRESSEKONFLIKTSPOLICY 1. Introduktion Denna sammanfattning av Intressekonfliktspolicyn ( Policyn ) görs tillgänglig för dig (vår nuvarande eller eventuella kund) i enlighet med lagen

Läs mer

Viktigast. Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning?

Viktigast. Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning? Viktigast Vad är mest avgörande för att lyckas med försäljning? Relation Intensitet Tid 3 Att styra mot en önskvärd framtid Affärsmål Marknad Resurser Agenda Varför KAM KAM - Försäljning Vad krävs av mig

Läs mer

Biproduktsinnovation - Hur företag kan finna affärsmöjligheter för biprodukter

Biproduktsinnovation - Hur företag kan finna affärsmöjligheter för biprodukter Biproduktsinnovation - Hur företag kan finna för biprodukter 29 juni 2016 Andrea Larsson och Fanny Lundkvist Att utnyttja resurser mer effektivt bidrar både till en hållbar värld och ger även ekonomiska

Läs mer

De 12 olika sätt för företag att innovera

De 12 olika sätt för företag att innovera De 12 olika sätt för företag att innovera Mohanbit Sawhney, Rovert C. Wolcott & Inigo Arroniz Artikel 11, av grupp 1 Företag med en snäv syn på innovation kan missa möjligheter. Författarna tar fram ett

Läs mer

Fossilförbannelse? Filip Johnsson Institutionen för Energi och Miljö filip.johnsson@chalmers.se. Pathways to Sustainable European Energy Systems

Fossilförbannelse? Filip Johnsson Institutionen för Energi och Miljö filip.johnsson@chalmers.se. Pathways to Sustainable European Energy Systems förbannelse? Filip Johnsson Institutionen för Energi och Miljö filip.johnsson@chalmers.se Pathways to Sustainable European Energy Systems Fuel and Cement Emissions Global fossil fuel and cement emissions:

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET. Kvalitets- och miljöledning

LUNDS UNIVERSITET. Kvalitets- och miljöledning Kvalitets- och miljöledning 1 Kvalitet som begrepp Den internationella standarden för kvalitetsledning ger nedanstående definition i ISO 9000:2005 Ledningssystem för kvalitet Principer och terminologi:

Läs mer

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22. Stena Metallkoncernens Uppförandekod

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22. Stena Metallkoncernens Uppförandekod Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22 Stena Metallkoncernens innehåll BAKGRUND...3 Stena Metallkoncernens åtaganden... 4 Förhållande till kunder och andra aktörer... 4 Förhållande till

Läs mer