7. Liker & Choi (2004) Building Deep Supplier Relationships

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7. Liker & Choi (2004) Building Deep Supplier Relationships"

Transkript

1 7. Liker & Choi (2004) Building Deep Supplier Relationships Bakgrund och problematisering Liker och Choi lyfter fram Toyota och Honda (T&H) som framgångsrika i relationsbyggare med sina nordamerikanska leverantörer. Som jämförelse använder författarna Detroit s Big Three (GM, Chrysler och Ford), vilka haft mer ansträngda relationer med samma leverantörer. Därför är syftet med artikeln att redogöra för vad T&H gör rätt. Bakgrunden till varför relationer blivit allt viktigare är en mer skaldriven produktion och teknologiintensiv global ekonomi. Företag outsourcar allt mer och därför ökar beroendet till leverantörer. Frågan är därför inte huruvida företag bör bygga närmare relationer utan hur. Experter håller med om att amerikanska företag, liksom sina japanska rivaler, bör bygga keiretsu: nära närverk av leverantörer som kontinuerligt lär, förbättras och når framgång tillsammans med kund. Amerikanska biltillverkare har försökt att ta efter sina japanska konkurrenter i relationsbyggande, genom färre leverantörer och längre kontrakt, men i grunden var relationerna oförändrade. Låglöneländernas frammarsch gjorde än en gång kostnader mer lockande än långsiktiga relationer och amerikanska biltillverkare snarare krigar mot än samarbetar med sina leverantörer. T&H har däremot lyckats bra i Nordamerika med att replikera samma leverantörsrelationer som i Japan, vilket lett till snabbare produktionsutveckling, reducerade kostnader och förbättrad kvalitet. Bevis för ovanstående fördelar hos T&H inkluderar: Topplaceringar i benchmarking-undersökningar som mest föredragna beställare att leverera till/arbeta med Produktionsutveckling tar månader (U.S. biltillverkare 2-3 år) Förbättrad kvalitet och hållbarhet trots betydligt sänkta kostnader T&H:s tillvägagångssätt Många leverantörer ser T&H som deras bästa men också tuffaste kunder. Man sätter höga kostnads-, kvalitets-, och leveranskrav, men vill inte nå lönsamhet på bekostnad av sina leverantörer. Istället handlar det för T&H om att hjälpa leverantörerna att förbättra sina produktionsprocesser för att nå ökade krav. T&H har visserligen något olika verktyg för relationsbyggande, men mycket liknande grundläggande principer vilka beskrivs i sex distinkta steg. De olika stegen verkar som ett system och bör genomföras i följande ordning eftersom vissa stödjer andra.

2 1. Förstå hur dina leverantörer arbetar Grundläggande för partnerskap är att veta lika mycket om leverantören som den vet om sig själv. T&H sänder ut företagsrepresentanter till leverantörer för att förstå hur de arbetar, samla in data och föreslå förbättringar. Processen kan visserligen kräva mycket tid men är vanligtvis värdefull för båda parter. Japanska företag kan med hjälp av vunnen kunskap arbeta baklänges för att sätta målpriser på produkter och tjänster de köper in. T&H står därför i en bättre förhandlingsposition än amerikansk företag, vilka vanligtvis kalkylerar kostnad med ett vinstpålägg. T&H kan därmed se till att även leverantören gör vinst. 2. Gör leverantörskonkurrens till leverantörsmöjligheter Västerländska företagsledare anser att keiretsu-systemet är ineffektivt och oflexibelt, eftersom det skulle låsa in köpande företag i att köpa från specifika leverantörer och därmed leda till tekniska och kostnadsmässiga kompromisser. Likväl är varken Toyota eller Honda beroende av en enda leverantör, utan utvecklar två till tre leverantörsrelationer per komponent. T&H når därmed konkurrens även om man inte har tio leverantörer per komponent som amerikanska tillverkare. Nyckelskillnad i hur T&H konkurrensutsätter leverantörer, speciellt när ingen konkurrens finns, är att man vill ha existerande leverantörs samtycke. Ex. sätter press på leverantör att producera större volymer i befintliga lokaler med hjälp av lean-teknik. Amerikanska företag däremot ställer leverantörerna mot varandra och gör affärer med last-man-standing. 3. Övervaka dina leverantörer Missuppfattning i väst om att japanska företag har en hands-off approach gentemot sina leverantörer eftersom de har stor tillit till varandra. I själva verket anser japanska företag sina leverantörer vara för viktiga för att låta dem arbeta helt självständigt. De använder därför detaljerade system för att mäta hur leverantörer arbetar, sätta mål för dem, samt övervaka deras prestation kontinuerligt. På så sätt kan man genast ingripa vid kvalitetsoch leveransbrister och hjälpa till att korrigera felet, vilket leverantörerna ser som positivt. De amerikanska biltillverkarna, menar författarna, istället sätter upp barriärer med sin övervakning som snarare försvårar arbetet. 4. Utveckla kompatibla tekniska kompetenser T&H har, till skillnad från sina amerikanska konkurrenter, inte övergått till leverantörer från låglöneländer, eftersom man anser leverantörens innovationsförmåga vara viktigare än lönekostnader. T&H investerar mycket i sina viktigaste leverantörers

3 förmågor i bl.a. produktutveckling, vilka självständigt kan designa komponenter till köparen utifrån vaga specifikationer. Amerikanska köpare känner sina leverantörer för dåligt för att lyckas med detta. För att leverantörer ska förstå T&H:s produktutvecklingsprocess och utveckla kompatibla kompetenser, har man utvecklat gästingenjörsprogram där designers under två till tre år får jobba nära kund. 5. Dela information intensivt men selektivt Chrysler misslyckade med att skapa keiretsu med sina leverantörer under 90-talet, då man översvämmade leverantörerna med information och ihärdigt kommunicerade med dem. Detta menar T&H leder till att ingen har rätt information när den väl behövs, och förespråkar istället selektivt och strukturerat utbyte av information, vilket medför fokus och resultat. På strategisk nivå hålls årligen ett möte till vilket Honda bjuder in sina huvudleverantörer där man utbyter information angående vilka produkter och marknader man planerar att utveckla. Leverantörer får samtidigt redogöra för sina större strategiska planer, t.ex. kapitalinvesteringar, teknologi, och expansion. 6. Genomför gemensamma förbättringsaktiviteter Som ny leverantör till T&H erbjuds inte bara nya affärer, utan också möjligheter till lärande och förbättring. Honda har t.ex. ett kaizen-team som besöker leverantörers anläggningar och spenderar hela 13 veckor på utvecklingsprogram (normalt i U.S. 1 dag-1 vecka). Investeringen i leverantörerna har resulterat i ökad produktivitet med 50%, förbättrad kvalitet med 30% och reducerade kostnader med 7%. Återigen uppstår en win-win situation där leverantörerna delar hälften av kostnadsbesparingarna med Honda. På liknande sätt lär Toyota ut TPS. Diskussionsfrågor: The issue isn t whether companies should turn their arm-length relationships with suppliers into close partnerships, but how. (Liker & Choi, 2004) 2. Författarna menar oavkortat att nära partnerskap är bättre än relationer på armslängds avstånd. Håller argumentet? 3. Författarna till artikeln förespråkar större samarbete och starkare leverantörsrelationer. Detta medför också krav på ökad transparens och integration. Vilka risker finns relaterade till detta?

4 2.Business relationship alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange- Andrew Cox (2004) Introduktion Artikelns huvudsyfte är att påvisa att alla organisationer/företag påverkas/inkluderas i olika delar av en försörjningskedja. Däremot skiljer det sig mellan vilka delar och parter i en försörjningskedja som är lönsamma och inte. Alltså, endast för att en aktör inkluderas i en försörjningskedja betyder det inte att aktören hanterar situationen effektivt. Problematiken är ofta den att en eller flera aktörer i försörjningskedjan är alltför starka i förhållande till andra parter och styr/ mjölkar ur kedjan alltför mycket. Artikeln behandlar vidare begreppet win-win och win-lose där det framgår att detta delvis har att göra med vilken tidshorisont man fokuserar på. Cox menar att win-win - begreppet i tidigare forskning inte fått en rättvisande bild, och därför utvecklar Cox begreppet för att öka förståelsen för vilka möjligheter en köpare respektive säljare har i en affärsrelation. Det handlar om att ta så stor del av kakan som möjligt vid en affär, och det framgår även i artikeln att en win-lose -situation ibland är att föredra för att stärka affärsrelationen mer än en win-win - situation. Kritik av den nuvarande ömsesidigheten i B2B-utbyte Cox för här fram att tidigare forskare menat att det förutsatts en win-win -situation för att affärsrelationer skall vara hållbara, och att ömsesidigheten varit en alltför central faktor till att skapa dessa hållbara affärsrelationer. Han kritiserar ömsesidiga affärsrelationer i två punkter: 1. Andra forskare menar att ett antagande för hållbara affärsrelationer mellan säljare och köpare är att dessa relationer är hållbara över tiden. Cox förkastar detta antagande då han menar att säljare och köpare ofta strävar efter att skapa mer kortsiktiga affärsrelationer. I dessa mer kortsiktiga relationer är det ej lika stort fokus på att undvika win-lose, då detta på kort sikt kan medföra en snabb leverans av efterfrågade varor etc. 2. Cox kritiserar även antagandet om att det alltid måste finnas en win-win - situation, dvs. att båda parter måste vinna lika mycket på affären/relationen för att en affärsrelation skall vara hållbar. Han menar detta eftersom en win-win - situation är situationsbetingad, och inte definieras likadant i alla typer av affärsrelationer.

5 Tolknings- och definitionsproblematiken Cox menar att det främst finns tre stycken problem gällande tolkningar/definitioner av de behandlade begreppen ex. win-win. 1. Det första är att det inte kan skapas ett hållbart samarbete (allians) om det finns en konflikt mellan de inblandade parterna. 2. Här menar han att det inte finns någon specifik definition av win-win, vilket gör att det lämnats öppet för fri definiering. 3. Det sista problemet som skildras uppstår när en av parterna är mer intresserad än den andra för att skapa en mer rättvis affärsrelation. De menar att det är fullt möjligt att driva en hållbar affärsrelation trots win-lose och att de förekommer konflikter inom affärsrelationen. Den oundvikliga konflikten och spänningen i affärsrelationer Problemet med definitionen och tolkningen av begreppet ömsesidighet det enklaste är att säga att ömsesidighet är centralt i teorin, men i praktiken är det ett mer komplext scenario. I praktiken måste man börja med att definiera vad ett affärsutbyte/affärstransaktion innebär operationellt respektive kommersiellt. Det krävs att man har förståelse för säljaren och köparens mål med ingången i affärsrelationen för att förstå innebörden av en affärstransaktion. Parterna har ofta gemensamma mål genom vinst, men målen skiljer sig mer när man ser till de operationella/-kommersiella målen. Köparens operationella mål är ofta fokuserade på funktionalitet och de kommersiella målen är ofta fokuserade på kostnader för ägandeskap. Köparen försöker därför maximera pengavärdet genom maximal funktionalitet till minimal kostnad för ägandeskap (value for money). När säljare/leverantörer ingår en affärsrelation måste dessa göra trade-offs mellan operationellt och kommersiellt värde (value for supply). Det kommersiella målet är att marginalerna maximeras med en given specifik funktionalitet. Av den anledningen att aktörerna i en affärsrelation har olika preferenser vid ingången i en affärsrelation så är det i princip omöjligt att undvika konflikter parterna emellan. Grunden till konflikter är att det skiljer sig mellan vad som skapar operationellt respektive kommersiellt värde för de olika parterna. Detta visas i figuren nedan.

6 Figur 1 Value capture vs. Ömsesidighet I figur 2 visar Cox att det går att göra en vidare analys av begreppet ömsesidighet och värdet för säljaren/köparen. Det framgår av figuren att det inte är någon garanti att säljarens/köparens värdemål uppnås till fullo vid ingången i en affärsrelation. Maktbalansen mellan säljare och köpare avgör vilken parts värde som ökar mest. Figur 2

7 Artikelns slutsats Vid affärstransaktioner är konflikter oundvikliga och de innehåller nödvändigtvis inte ömsesidighet och ordning mellan parterna. Om en win-win -situation (som är ett ideal uppnådd mellan affärspartnerna) ej är möjlig att uppnå kommer istället respektive part att sträva efter att nå sina egna ideala mål i olika situationer. I en affärsrelation kommer den ena partens vilja att uppnå sina ideala mål vara en funktion av den andra partens relativa vilja att uppnå sina ideal mål. Egna reflektioner/ diskussionsfrågor: 1. Cox menar att win-lose kan vara att föredra vid kortsiktiga relationer. Är det hållbart i längden? Kostnad vs. nytta. 2. Konflikter uppstår ständigt i affärsrelationer. Vad anser ni aktörer kan göra för att undvika dessa relationskonflikter? Långsiktig/kortsiktig relation? Konflikter enbart dåligt? Utveckling, nya perspektiv, etc 3. Vad ska informationen från artikeln användas till i praktiken? 3. Developing Buying-Selling Relationship Artikeln, skriven av, F. Robert Dwyer, Paul H. Schurr och Sojo Oh, handlar om relationen mellan köpare och säljare och att detta ofta beskrivs som enskilda händelser istället för pågående relationer. Artikeln beskriver ett ramverk som är skapat för att utveckla relationen mellan de två parterna. Diskreta och relationella utbyten I artikeln beskrivs två olika sätt att göra affärer på, antingen via relationella utbyten eller via diskreta transaktioner. Relationella utbyten inträffar över en längre tidsperiod och har tidigare och tar eventuella framtida affärer i beaktande när man gör affären. Ett relationellt utbyte är mer komplext än ett diskret och handlar inte bara om det ekonomiska i affären. Även sociala utbyten sker. En fördel med ett relationellt utbyte är att parterna ofta vet var dem har varandra och detta skapar ofta i sin tur ett förtroende, vilket medför mindre risker i en affär. Diskreta transaktioner beskrivs istället som en affär där kommunicerar sparsamt med motparten och inte heller har någon plan för att ingå i någon framtida affärsrelation med varandra.

8 Relationsutveckling Relationsutveckling sker i en process med fem olika faser 1. Medvetenhet I denna första fas så interagerar inte parterna med varandra. Men parterna granskar varandra för att försöka ta reda på var en eventuell lönsam affär går att genomföra. 2. Utforskning Här granskas affären och man undersöker t.ex. fördelar, nackdelar och möjligheter med affären. Denna fas kan delas upp i attraktion, kommunikation och förhandling, maktutveckling, normutveckling och förväntingsutveckling. 3. Expansion De fem olika stegen i föregående fas gäller även i denna fas men här är relationen mellan parterna starkare och man vågar ta större risker. 4. Åtaganden I denna fas åtar parterna olika kriterier för att ingå i en relation. D.v.s. att man inte letar efter andra affärspartnerns lika frekvent som tidigare. Man mäter åtagandet i tre kriterier. 1) Inputs alla inblandade parter måste bidra till ett värdeskapande. 2) Hållbarhet långsiktig satsning på relationen 3) Konsekvens Parternas input ska vara jämn och konsekvent. 5. Avveckling Uppkommer ofta när en av parterna är missnöjd på den andre och anser att nackdelarna med relationen är större än fördelarna. Ramverkets tillämpning Författarna menar på att modellen har två syften. Det ena är att de tyder på att modellen beskriver varför vissa marknadsföringsmetoder är framgångsrika och andra inte. Det andra är att modellen manar till nya tankesätt kring marknadsföring. Tanken är att modellen kan tillämpas inom tre olika styrområden, dessa är, prestationsmätning, konflikthantering och utträdesbarriärer. För att parterna ska kunna förstå den andres prestation på ett bra sätt så är insamlingen av information en viktig del. Denna information kan bl.a. komma via produktdemonstrationer, informationsdiskar och databaser. Modellen menar också på att beroendet mellan köpare och säljare växer i en relation. I och med detta så uppstår ofta konflikter i relationen. Dessa kan te sig i form av fientlighet och missnöjdhet. Konflikter behöver dock inte bara vara negativt, utan kan också leda till fördelar så som att man granskar partnerns prestation på ett mer kritiskt sätt. I en affärsrelation gäller det att utträdesbarriärerna är så höga som möjligt och att ett avslut i affärsrelationen kräver större uppoffringar än att behålla relationen.

9 Forskningsdirektiv Transaktioner I den initiala forskningen så bör fokus vara på de grundläggande premisserna i skapandet av relationsutvecklingen, successiv utökning av det ömsesidiga beroendet. Historiskt så ser man på transaktioner som diskreta händelser men marknadsföring har lyft förståelsen för detta från medvetenhet till forskning. Dock så vet man lite om processerna i utforskningsfasen. Förhandling Förhandlingsområdet erbjuder ett bra ramverk för forskning om relationsutbyten då det finns starka traditioner inom forskningen som visar på tidigare kommunikation, vilka maktstrukturer som influerar partners och hur man planerar och använder makt t.ex. Vanligt förekommande begrepp när man pratar om relationsutveckling är förtroende, åtagande och upplösning. Beslutsmodeller Hur man skiljer utvärderingen mellan diskreta och relationella utbyten skiljer sig kraftigt åt. För att analysera den första så använder man sig ofta av Stimulusresponse model (Arndt 1979; Johnston and Bonoma 1977), och för att analysera den andra utgår man från en kapitalbudgeteringsmodell Capital budgeting (Day and Wensly 1983). Slutsats Författarnas tanke var att artikeln skulle utveckla relationen mellan köpare och säljare genom skapandet av ett ramverk. Artikeln trycker på att även om det är vanligt att man har någon slags relation med den som man gör affär med så anses många relationer som diskreta. En annan sak som artikeln framhäver är att relationer ofta skapar ömsesidiga relationer, en win-win situation. Modellen bör ändå tolkas försiktigt då den bygger på empiri och saknar detaljer på hur man ska ta itu med huvudproblemen. En positiv aspekt med modellen är att den drar med stora penseldrag och täcker därmed både relationer mellan företag och företag samt mellan företag och privatkonsumenter. Reflektion Då artikeln är aningen ålderstigen så har de relationella utbytena blivit mer förekommande i och med användandet av kundklubbar, bonuskort och andra event har ökat samtidigt som de diskreta relationerna förmodligen har minskat. Den ökade möjligheten att ta reda på vad en viss kund köper eller är intresserad av via ny teknik har gjort det möjligt för företagen att anpassa sin marknadsföring individuellt till sina kunder. En kritisk synvinkel på denna typ av marknadsföring kan anses vara att det inkräktar på våran integritet då många personer tycker sig allt mer övervakade och känner ett obehag av detta.

10 Diskussionsfrågor 1. Kan relationella utträdesbarriärer vara negativa, hindrande innan man initierat relationen? 2. Är diskret utbyte och relationellt utbyte ömsesidigt uteslutande? Om inte, vad är vad? 3. Finns tillfällen/branscher där det är särskilt viktigt att skilja på dessa/välja en särskild av dessa? 4. B2B/B2C? 8.The real meaning of value in trading relationships John Ramsay (2005) The Business School, Staffordshire University, Leek, UK Existerande definitioner av värde Ramsay beskriver inledningsvis hur uttrycket värde definieras och används inom nationalekonomin, marknadsföring, strategi och operations management. Inom nationalekonomin definieras värde som skillnaden mellan användarvärde (s.k. use value) och utbytesvärde (s.k. Exchange value). Det tidigare omfattar egenskaperna som konsumenten erhåller genom att konsumera varan eller tjänsten, det senare motsvarar det monetära värdet av transaktionen. Termen adderat värde eller value added är vanligt förekommande och motsvarar skillnaden i värde mellan ett företags output och dess input. Värde definieras alltså ur ett kundperspektiv. Inom marknadsföring definieras värde som skillnaden mellan en konsuments maximala betalningsvilja för en vara och vad denne faktiskt betalar för varan, även kallat konsumentöverskott. Värde definieras även här ur ett kundperspektiv. Inom strategi definieras värde som rent ekonomiskt dvs. intäkten som uppstår vid försäljning av en vara. Ett företag anses lönsamt om kostnaden för sålda varor är mindre än intäkterna. Hur värde definieras varierar men är sammantaget nära besläktat med definitionen inom marknadsföring.[olj1] Inom operations management definieras värde som prisvärdhet och är resultatet av ökad effektivitet och produktivitet i en organisation. Så kallade value delivering systems (VDS) används för att öka företags operativa flexibilitet men även hur kunden bedömer kvalitet och kostnad/värde-relationen hos en vara. Även denna definition av värde är kopplad till den inom marknadsföring, men med tydligt fokus på hur kundöverskott härrör ur operativ effektivitet och kostnadsreduktioner.

11 Olika typer av värde Ramsay föreslår ett sätt att beskriva resursutbyten i handelsrelationer, där även leverantörvärde hamnar i fokus. (Figur 1) En organisation antas kräva två sorters input: icke-monetära resurser (Råmaterial, arbete) och monetära resurser (pengar genererade genom försäljning). Även output delas mellan: icke-monetära resurser (vara till kund) och monetära resurser (betalning till leverantörer). (Figur 2) Input-output-modellen nedan antas ge en rättvisare bild av värdefördelningen mellan säljare och köpare. Ramsay påpekar brister i det ensidiga kundperspektivet på värde. En organisations fördelar som kund betecknas kundvärde och då förefaller rimligt att beteckna värdet som tillskrivs ett levererande företags värde som leverantörsvärde. Slutligen kritiserar Ramsay att företag enbart fokuserar på kundvärde, strävar efter ökad försäljning och därmed underskattar leverantörsvärdet. Företags ökande grad av outsourcing och ökande integration mellan företag tarvar större fokus på leverantörsvärde.

12 Värdeskapande och -konvertering Värde i handelsrelationer är till stor del avhängigt kvaliteten i matchning mellan en köpares och en säljares resursspecifikationer. Ju bättre matchning, desto mer uppfattas värdet av respektive parts erbjudande i termer av potentiellt värde och fördelar. Ramsay föreslår tre sätt att dela in resursspecifikationer: tekniska aspekter, organisatoriska aspekter, personliga behovsaspekter och marknadsaspekter. Köparens icke-monetära behov och leverantörens erbjudande innehåller detaljer beträffande tekniska aspekter som: varans fysiska attribut, kvalitet, pris osv. Leverantörsvärdet definieras snarare utefter köparens betalningsvilja, kredittid osv. Organisatoriska aspekter innebär t.ex. Lagstiftning som hindrar utländska företag att sälja på en inhemsk marknad, etiska ramverk samt överenskommelser beträffande handel med en kunds/leverantörs konkurrenter. Även status överförd ifrån andra företag till det egna (t.ex. med Rolls Royce) genom samarbeten eller handel anses ha inverkan på värdet före utbyte. Personliga aspekter såsom pålitlighet, engagemang och andra positiva egenskaper anses ha en positiv inverkan på upplevt värde. Ramsay menar vidare att ickekvantifierbara, subjektiva faktorer (särskilt i små och mellanstora företag) kan ha stor påverkan på hur företaget upplevs. Marknadsaspekter har förmågan att tillintetgöra ett företags erbjudande (och därmed en potentiell kunds uppfattning om varans värde) trots att de ovan nämnda aspekterna uppfyllts om ett attraktivare substitut erbjuds. Även värde efter utbyte kan delas mellan icke-monetära och monetära resurser. Ickemonetära resurser kan anta tre potentiella funktioner: de kan integreras i vardagliga arbetsprocesser, de kan kombineras med befintliga resurser och på så vis uppnå ökat värde och, slutligen, de kan säljas vidare utan att vidareförädling ägt rum. Monetära resurser kan delas in i två potentiella funktioner: de kan ingå i vardagliga arbetsprocesser, de kan kombineras med befintliga resurser för att uppnå ökat värde. Ett problem som kan uppstå med monetära resurser är om företaget de kommer ifrån har ett dåligt rykte eller ett rykte som företaget inte vill förknippas med. Då kan pengarna till och med förlora funktionen av att generera en uppfattning om värde. Värdets inre betydelse Potentiellt värde för ett företag som uppstår vid en given kombination av resurser kan upphöra att existera när som helst. Ett företag kan ha lagerfört stora kvantiteter av en vara som plötsligt ersätts på marknaden av en konkurrents mer attraktiva erbjudande. Företagets dittills ägda potentiella värde (i form av lagerförda, attraktiva varor) överförs omedelbart till konkurrenten. Ramsay menar vidare att värde endast är en skapelse, grundad på mänskliga föreställningar. Detta är en förklaring till varför värde plötsligt kan försvinna trots att varan är oförändrad och dessutom hur värdet av en given vara kan uppfattas olika mellan individer. Potentiellt värde är därför enbart en mänsklig

13 föreställning grundad på ett nätverk av tekniska, personliga, organisatoriska och marknadsrelaterade aspekter av resurser som erbjuds av säljare eller köpare. Efter utbyte är fördelarna med tekniska och organisatoriska aspekter självständiga. Antingen är behoven tillfredsställda eller inte, resurserna anses värdefulla eller inte. Värdet konkretiseras därför under konsumtion. För att skapa fördelar använder företag resurser köpta av leverantörer i kombination med egna, interna resurser. Värde, språk och innebörder Flera författare menar att värde kan levereras medan andra antyder att värde snarare försörjs. Ramsay presenterar en modell där ickemonetära produkter och tjänster färdas genom ett företags värdekedja från leverantörer till kunder. Monetära produkter och tjänster däremot färdas från kunder till leverantörer. Modellen är hämtad ur Porters generiska värdekedja, vilken och skiljer sig från denna på så vis att flödet går i motsatt riktning av Porters ursprungliga modell. Modellen betecknas av Ramsay som leverantörens värdekedja. Vidare anses realiserat värde existera, endast då resurser har utväxlats vilket antyder att värde inte är en förutbestämd egenskap hos en produkt. Därmed kan heller inte värde färdas längsmed en försörjningskedja. Slentrianmässig användning av felaktigt språk och metaforer kan leda till missförstånd och uppmuntra opassande beteende hos företagen. Slutsatser Under antagandet att resurser, inte värde, färdas genom värdekedjan möjliggörs tydligare ansatser att öka värdeskapande i företag. Inköpsavdelningen kan t.ex. fokusera på leverantörsrelationer (leverantörsvärde) medan andra kan lägga resurser på att reducera kostnader eller utveckla nya produkter. Endast

14 marknadsföringsavdelningen anses ha så nära kontakt med kunden så att kundvärde i sig självt är någonting att sträva efter. I andra delar av företaget anses detta vara ett alltför diffust och abstrakt mål att sträva efter. Snarare bör respektive avdelning fokusera på att förbättra prestationer och resultat. Tidigare användningsområden och anledningar att definiera värdekedjan som koncept var att uppmuntra samarbete och ökad integrering mellan företag. Ramsay avslutar med att konstatera: There is only one revenue stream and that comes from the final customers. We all share that same stream, and if we cooperate and pull in the same direction, then we will all benefit. 1. Utifrån denna artikel, kan ett företag vara helt kundanpassat dvs. kunden i fokus? Påverkbarhet, närhet till kund=> påverkar medarbetares motivation ex produktion 2. Är det nödvändigt att skilja på vad värde innebär för olika parter vid ett utbyte? (Internt i företaget och externt vis a vis leverantörer/kunder, värdets växelkurs?) 3. Hur kan företag mäta icke-monetärt värde? Vem fångar detta värde, om mätbart? 4. Varför benämningen värdekedja när värde inte kan färdas genom kedjan?

Artikel 2. Business relationships alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange (Cox, 2004)

Artikel 2. Business relationships alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange (Cox, 2004) Industriell marknadsföring & Supply Chain Management, 722A29 Seminarium 2013-11- 22 Grupp 10: Åsa Andersson, Johanna Byström, Emelie Frejd och Hanna Prosén Artikel 2. Business relationships alignment:

Läs mer

Sammanfattning. Inledning

Sammanfattning. Inledning Business relationship alignment: on the commensurability of value capture and mutuality in buyer and supplier exchange Andrew Cox Sammanfattning Inledning Artikeln syftar till att ge ytterligare klarhet

Läs mer

Sammanfattning av Developing Buyer-Seller Relationships av Dwyer, Schurr & Oh

Sammanfattning av Developing Buyer-Seller Relationships av Dwyer, Schurr & Oh Sammanfattning av Developing Buyer-Seller Relationships av Dwyer, Schurr & Oh Introduktion Författarna menar att teori och praktik inom marknadsföring tidigare har fokuserat på utbytet mellan köpare och

Läs mer

Rapport Modul 2 Grupp 4. Eric Bimenyaman Fabian Hamnqvist Johannes Mauritzson Ulf Uthorn

Rapport Modul 2 Grupp 4. Eric Bimenyaman Fabian Hamnqvist Johannes Mauritzson Ulf Uthorn Rapport Modul 2 Grupp 4 Eric Bimenyaman Fabian Hamnqvist Johannes Mauritzson Ulf Uthorn 2012-11-13 Artikel 8- The Real Meaning of Value in Trading Relationships Definitioner av värde: The buyer perceive

Läs mer

Artikel 3 - Developing Buyer-seller relationships- Dwyer, Schurr, Oh

Artikel 3 - Developing Buyer-seller relationships- Dwyer, Schurr, Oh Artikel 3 - Developing Buyer-seller relationships- Dwyer, Schurr, Oh Artikeln syftar till att lyfta fram ett ramverk för att utveckla relationen mellan säljare och köpare som bör ha en mer framstående

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Supply chain integration- Forskningsläget. Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Supply chain integration- Forskningsläget Susanne Hertz, professor Internationella Handelshögskolan i Jönköping Integration Varför Vad menas Sätt att förändra integration Makt Hinder Vad händer och vad

Läs mer

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt

Case-dag 9/18/17. Thomas Rosenfall, Universitetslektor. Affärsmodellsfokus. Ramverket är tvåsidigt Case-dag Thomas Rosenfall, Universitetslektor Affärsmodellsfokus Källa: Osterwalder, Pigneur, Smith (2010) Ramverket är tvåsidigt I mitten finns erbjudandet Grunden till modellen På ena sidan finns kund

Läs mer

Supplier Code of Practice. Swea Energi

Supplier Code of Practice. Swea Energi Supplier Code of Practice Swea Energi Innehåll Inledning 2 Hälsa & säkerhet 4 Anställning & mänskliga rättigheter 5 Miljöskydd 6 Mutor & korruption 7 Konfidentiell information 8 Dataskydd 9 Konkurrenslagstiftning

Läs mer

Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy

Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy Ending the war between Sales & Marketing by Philip Kotler, Neil Rackham and Suj Krishnaswamy Grupp 3 Inledning Produktdesigners har länge vetat om att de kan spara tid och pengar på att samarbeta med deras

Läs mer

Höst L i n k ö p i n g s U n i v e r s i t e t

Höst L i n k ö p i n g s U n i v e r s i t e t Höst 14 Litteraturseminarium 21/11-2014 Industriell Marknadsföring & Supply Chain Management Grupp 7 Artiklar 2, 3, 7, 8Sofia ErikssonLouise EnglundJosefin LarssonHanna Nyman Linköpings Universitet Artikel

Läs mer

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER Innehållsförteckning 1. MÅL... 3 2. HÄLSA OCH SÄKERHET... 3 3. RELATIONEN TILL MEDARBETAREN... 3 4. AFFÄRSMETODER... 4 5. RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 4 6. SOCIALT ANSVAR...

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

I. Operationell effektivitet (effectiveness) är inte strategi

I. Operationell effektivitet (effectiveness) är inte strategi Sammanfattning What is Strategy? av Michael Porter, 1996. Ta hänsyn till att artikeln är från 1996, när det står konstateranden om idag, just nu eller liknande innebär det just år 1996. Vid ord där översättningen

Läs mer

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag:

Vidare presenterar författarna tre anledningar till varför företag väljer att bedriva tjänsteföretag: Modul 4 Kurs: 722A29 Industriella tjänster - Litteraturseminarium 4 09/12-2016 Rebecca Axelsson Camilla Hamdi Amanda Karlsson Gabrielle Törnberg Sammanfattning Artikel 3: How to Sell Services More Profitable

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

Förståelse förståelse önskvärda resultat LEDARE

Förståelse förståelse önskvärda resultat LEDARE LEDARE Innehåll Sidan 1. Inledning 5 2. Förord från verkligheten 7 3. Ny förståelse 8 4. Hållbar utveckling med önskvärda resultat 11 5. Befintlig organisation med mänskligt och livlöst innehåll 12 6.

Läs mer

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process Min syn på optimal kommunikation i en PU-process KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens högskola Anders Lindin Inledning Denna essä beskriver min syn på optimal kommunikation i en produktutvecklingsprocess.

Läs mer

Handbok Produktionssystem NPS

Handbok Produktionssystem NPS Handbok Produktionssystem KUNDFOKUS INDIVID PRODUKTIVITET LEDARSKAP ORGANISATION Affärsidé Nimo förser marknaden med högkvalitativa, energieffektiva och innovativa produkter för klädvårdsrummet. Vision

Läs mer

Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess

Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess MÄLARDALENS HÖGSKOLA Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess En sammanfattning av artikeln Toyota s Principles of Set-Based concurrent Engineering Philip Åhagen och Anders Svanbom 2/23/2011 Bakgrund

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Dessa riktlinjer är fastställda av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den

Läs mer

Purchasing must become supply management

Purchasing must become supply management Purchasing must become supply management How managers can guard against materials disruptions by formulating a strategy for supply Peter Kraljic (1983) Grupp 5, 2012-11-14 Kristin Andersson Andreas Johansson

Läs mer

Logistik styrning av material- och informationsflöden

Logistik styrning av material- och informationsflöden Logistik styrning av material- och informationsflöden Mikael Öhman / DIEM TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 2017 Logistik: styrning av material- och informationsflöden Tisdag 10.10 Torsdag 12.10

Läs mer

SAMMANFATTNING AV INTRESSEKONFLIKTSPOLICY

SAMMANFATTNING AV INTRESSEKONFLIKTSPOLICY SAMMANFATTNING AV INTRESSEKONFLIKTSPOLICY 1. Introduktion Denna sammanfattning av Intressekonfliktspolicyn ( Policyn ) görs tillgänglig för dig (vår nuvarande eller eventuella kund) i enlighet med lagen

Läs mer

Biproduktsinnovation - Hur företag kan finna affärsmöjligheter för biprodukter

Biproduktsinnovation - Hur företag kan finna affärsmöjligheter för biprodukter Biproduktsinnovation - Hur företag kan finna för biprodukter 29 juni 2016 Andrea Larsson och Fanny Lundkvist Att utnyttja resurser mer effektivt bidrar både till en hållbar värld och ger även ekonomiska

Läs mer

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Ny i HR-rollen Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Innehåll Sida 2 Inledning 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen

Läs mer

SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER

SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER SIKAS VÄRDERINGAR OCH PRINCIPER SIKA EN GLOBAL LEDARE MED PRINCIPER OCH TRADITION Sika grundades i Schweiz av visionären och innovatören Kaspar Winkler för mer än 100 år sedan, och har utvecklats till

Läs mer

Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser.

Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser. Varje barn har rätten till en skola med en kvalitetsutvecklingskultur som grundas i synergi mellan intern och externa utvärderingsprocesser. Denna deklaration ligger i linje med den europeiska visionen

Läs mer

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale.

Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte. www.omnisale.se info@omnisale. Är outsourcing ett bra alternativ? En guide till att ta beslut om man ska outsourca sin kundservice eller inte En värld i snabb förändring. Det finns just nu en trend att man ska outsourca så många stödfunktioner

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic

Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Purchasing Must Become Supply Management Peter Kraljic Inledning Kraljic inleder med att beskriva hur chefer kan upptäcka svagheter i deras inköpsprocesser samt hur de kan motverka detta. Den globala marknaden

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

Företag och marknad. Marknad och marknadsföring (10 och 17 april)

Företag och marknad. Marknad och marknadsföring (10 och 17 april) Företag och marknad Marknad och marknadsföring (10 och 17 april) Beskrivning av ditt företag Hur har ni beskrivit ert valda företag? Vilka begrepp har använts? Lämna in Begrepp Vad är företagsekonomi?

Läs mer

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Silf Competence.ppt 1 K229 Supply Chain och Lean Six Sigma+LEAN Silf Competence.ppt 2 K229 Vad är Supply Chain? Innehåll Vad är Lean, Six Sigma och Six Sigma+Lean

Läs mer

Veta hur du sätter mål för utvecklingen av en KAM-relation. Kunna identifiera vilka områden som kan utvecklas tillsammans med kunden.

Veta hur du sätter mål för utvecklingen av en KAM-relation. Kunna identifiera vilka områden som kan utvecklas tillsammans med kunden. RESULTAT EFTER PROGRAMMET IHM Key Account Management (KAM) ger en helhetssyn på hur du utvecklar strategi och organisation för dina strategiskt viktiga kunder samt hur du framgångsrikt arbetar med nyckelkundsbearbetning.

Läs mer

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare?

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? 040-54 41 10 kontakt@bcms.se www.bcms.se BCMS Scandinavia, Annebergsgatan 15 B, 214 66 Malmö 1 Sammanfattning Varför är det

Läs mer

KEY ACCOUNT MANAGEMENT

KEY ACCOUNT MANAGEMENT KEY ACCOUNT MANAGEMENT IHM KEY ACCOUNT MANAGEMENT Nyckelkundsbearbetning är en avgörande framgångsfaktor i affärsutvecklingsarbetet för många företag inom business to business. IHM Key Account Management

Läs mer

Företagsmodellering i UML

Företagsmodellering i UML Företagsmodellering i UML En kort-kort introduktion av Ambjörn Naeve http://kmr.nada.kth.se Modellering En modell är en förenklad beskrivning av ett komplext område En modell är motiverad av mål (= har

Läs mer

Aktivt ägande i praktiken: Scandinavian Business Seating. 10 mars 2011

Aktivt ägande i praktiken: Scandinavian Business Seating. 10 mars 2011 Aktivt ägande i praktiken: Scandinavian Business Seating 10 mars 2011 1 2 3 4 5 6 Ratos investeringsidé Innehavsstrategi Investera i en stark kärnaffär Konsolidera Norden Tillvarata synergier Industrialisera

Läs mer

Copyright Assessio International AB. Alla rättigheter förbehålls.

Copyright Assessio International AB. Alla rättigheter förbehålls. Marknadschef 2015 Kompetensrapport Kandidat: : Nua Testaren Copyright Assessio International AB. Alla rättigheter förbehålls. Sammanfattningattning Kompetensprofil matchning 74% Kompetenspoäng Låg Bra

Läs mer

The Path to Customer Centricity

The Path to Customer Centricity The Path to Customer Centricity Av Denish Shah, Roland T. Rust, A. Parasuraman, Richard Staelin & George S. Day Enligt författarna har kundfokus och dess fördelar diskuterats i över 50 år, men ändå är

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Strategic Direction through Purcashing Portfolio: A Case Study

Strategic Direction through Purcashing Portfolio: A Case Study Grupp 1 Cecilia Ahlin, Vesam Ashouri, Erica Hermansson, Viktor Silvemark Strategic Direction through Purcashing Portfolio: A Case Study Cees J. Gelderman & Arjan J. van Weele Inledning Undersökningar klargör

Läs mer

POLICY VID ARBETE MED TREDJE PART POLICY ANTAGEN MARS 2015 REVIDERAD FEBRUARI 2017

POLICY VID ARBETE MED TREDJE PART POLICY ANTAGEN MARS 2015 REVIDERAD FEBRUARI 2017 POLICY VID ARBETE MED TREDJE PART POLICY ANTAGEN MARS 2015 REVIDERAD FEBRUARI 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING POLICY VID ARBETE MED TREDJE PART... 3 INTRODUKTION... 3 ARBETA MED TREDJE PART... 3 PROCESS FÖR

Läs mer

Guide. Marketing Automation

Guide. Marketing Automation Guide Marketing Automation Oktober 2011 Vad är Marketing Automation? INNEHÅLL: 2: Vad är Marketing Automation? 2: Marketing Automation är INTE CRM 4: Att spåra och följa affärsmöjligheter leads 4: Varför

Läs mer

Business research methods, Bryman & Bell 2007

Business research methods, Bryman & Bell 2007 Business research methods, Bryman & Bell 2007 Introduktion Kapitlet behandlar analys av kvalitativ data och analysen beskrivs som komplex då kvalitativ data ofta består av en stor mängd ostrukturerad data

Läs mer

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM Framgångsrikt förändringsarbete med OBM SWABAs höstträff 2018!1 Varför är det viktigt att förändra? Vad skall uppnås med förändringen? Hur kommer förändringen att påverka de berörda? Hur uppfattas/begrips

Läs mer

Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering

Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering 2007-10-11 Helena Lindh och Christina Skjöldebrand En hårdnande riskmiljö Ökad konkurrens Minskade marginaler Nya aktörer Kamp

Läs mer

Implementering av ISO 26000

Implementering av ISO 26000 Implementering av ISO 26000 En standard till? Vi har ju redan ISO 9001 & ISO 14001. Socialt ansvarstagande, varför ska vi hålla på med det? Det får väl samhället sköta" Det där med ISO 26000 kan väl din

Läs mer

Framtidens Team AB. utvecklingsprogram för unga/nya chefer/ledare. utbildning i kommunikologi, grundnivå: intensiv träning i nya paradigmets ledarskap

Framtidens Team AB. utvecklingsprogram för unga/nya chefer/ledare. utbildning i kommunikologi, grundnivå: intensiv träning i nya paradigmets ledarskap Framtidens Team: utvecklingsprogram för unga/nya chefer/ledare utbildning i kommunikologi, grundnivå: intensiv träning i nya paradigmets ledarskap 2009 Framtidens Team 1 Framtidens ledarskap Vi tror att

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Välkommen KAM. Henrik Mannerstråle

Välkommen KAM. Henrik Mannerstråle Välkommen KAM Henrik Mannerstråle Key Account Management enligt Sun Tzu Härav ordspråket: Om du känner kunden och känner dig själv, behöver du inte frukta resultatet av hundra strider. Om du känner dig

Läs mer

Utan sina elever, sina lärare, och det värdefulla samspelet dem emellan, är en skola bara en byggnad med golv, väggar och tak.

Utan sina elever, sina lärare, och det värdefulla samspelet dem emellan, är en skola bara en byggnad med golv, väggar och tak. På följande sidor presenteras AMBs värdegrunder och lite tankar kring dessa. Dessa värdegrunder genomsyrar hela skolan och kommuniceras på en mängd olika sätt varje vecka under samtliga tre skolår. 1.

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Helhetslösningar Varför låter det så bra men är så svårt? Christian Kowalkowski Tekn. dr, docent i industriell marknadsföring

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process En essä i kursen Produktutveckling med formgivning, KN3060 Patrick Larsson, Mälardalens högskola, 2007-04-26 Inledning Kommunikation definieras som överföring

Läs mer

Vi presenterar. Talent Management

Vi presenterar. Talent Management Vi presenterar Talent Management Finns det ett enkelt framgångsrecept för framgångsrik Talent management som ger resultat utan ansträngning eller kostnad? Nej, tyvärr - men ett systematiskt HR-arbete tillsammans

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Policy för hantering av intressekonflikter

Policy för hantering av intressekonflikter Policy för hantering av intressekonflikter Januari 2018 1. Syfte Danske Bank-koncernen ( koncernen ) tillhandahåller ett omfattade urval finansiella tjänster och är därför exponerad för potentiella och

Läs mer

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet

Inköp & Försäljning. Björn Oskarsson Jakob Rehme. Linköpings universitet Modul 3 Inköp & Försäljning Björn Oskarsson Jakob Rehme Så här ser modulen ut Ons Tor Fre Lör Sön Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön Mån 16-nov 17-nov 18-nov 19-nov 20-nov 21-nov 22-nov 23-nov 24-nov 25-nov 26-nov

Läs mer

Företagsekonomi GR (C), Affärsmarknadsföring, 15 hp

Företagsekonomi GR (C), Affärsmarknadsföring, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Företagsekonomi GR (C), Affärsmarknadsföring, 15 hp Business Administration BA (C), Business Marketing, 15 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression

Läs mer

Processinriktning i ISO 9001:2015

Processinriktning i ISO 9001:2015 Processinriktning i ISO 9001:2015 Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att förklara processinriktning i ISO 9001:2015. Processinriktning kan tillämpas på alla organisationer och alla

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL KOMMUNIKATION Detta dokument tar upp kommunikation, feeback och SMART:a mål, som ska verka som ett stöd under utvecklingssamtalet. Kommunikation är konsten att förmedla tankegångar, information och känslor

Läs mer

OPERATIV ANALYS & LOGISTIK

OPERATIV ANALYS & LOGISTIK OPERATIV ANALYS & LOGISTIK Operationsanalys och Systemteknik (på engelska Operations Research) är begrepp som ibland används för att beskriva en verktygslåda av matematiska och analytiska metoder, med

Läs mer

SAMVERKAN KTP DALARNA

SAMVERKAN KTP DALARNA SAMVERKAN KTP DALARNA FRAMTIDENS SÄTT ATT REKRYTERA DE FRÄMSTA HÖGSKOLESTUDENTERNA TILL FÖRETAGEN! Inledning KTP Dalarna är ett pilotprojekt som går ut på att för första gången i Sverige praktiskt testa

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Sammanfattning. Bakgrund

Sammanfattning. Bakgrund Sammanfattning I den här rapporten analyseras förutsättningarna för att offentlig upphandling ska fungera som ett mål- och kostnadseffektivt miljöpolitiskt styrmedel. I anslutning till detta diskuteras

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper bluegarden.se Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper Kan din verksamhet tjäna på att outsourca hela eller delar av löne- och HRadministrationen? Detta whitepaper ger dig underlag att fatta korrekta

Läs mer

Xmentor - för potentiella partners

Xmentor - för potentiella partners Xmentor - för potentiella partners Xmentor AB - www.xmentor.se - Östra Torggatan 2C - 652 24 Karlstad OM XMENTOR Den höga förändringstakten i dagens organisationer liksom den ofta kritiska tillgången på

Läs mer

FÖRHANDLING FÖRSÄLJNING AFFÄRSMANNASKAP

FÖRHANDLING FÖRSÄLJNING AFFÄRSMANNASKAP Vinna/Vinna En förutsättning för framgång Kelly Odell FÖRHANDLING FÖRSÄLJNING AFFÄRSMANNASKAP Astrakan Strategisk Utbildning AB. A2900, Vinna/Vinna - en förutsättning för framgång 2 Hur ser en lyckad affärsuppgörelse

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet Lojalitet levererar hållbara resultat och skapar långsiktigt lönsamhet för våra kunder ü Lojalitet skapar lönsamhet åt våra kunder genom kvalitetsarbete och

Läs mer

Om personuppgiftshantering

Om personuppgiftshantering Om personuppgiftshantering Vi vill informera dig om hur AcuCort AB använder dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Du hittar informationen i nedanstående integritetspolicy. Dataskyddsombud

Läs mer

Customer-Facing BI dela med dig av ditt data. 18 oktober Christer Arnqvist

Customer-Facing BI dela med dig av ditt data. 18 oktober Christer Arnqvist Customer-Facing BI dela med dig av ditt data 18 oktober 2011 Christer Arnqvist Agenda - Kort om Know IT och vår satsning på Information Management (IM) - Vad är Customer-Facing BI? - En historisk tillbakablick

Läs mer

Större kassa med effektivare fakturering

Större kassa med effektivare fakturering Större kassa med effektivare fakturering Cash is king. Detta bekanta uttryck är så sant som det är sagt. Kanske inte cash i sin faktiskt fysiska form, men definitivt dess funktion i ett företag. Att företag

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna Uppfylla vår medarbetarstrategi Leverera våra HR ambitioner Stödja vår verksamhet Främja våra värderingar Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna www.schindler.com/careers

Läs mer

Development of industrial service offerings: a process frame work - Daniel Kindström and Christian Kowalkowiski

Development of industrial service offerings: a process frame work - Daniel Kindström and Christian Kowalkowiski Development of industrial service offerings: a process frame work - Daniel Kindström and Christian Kowalkowiski Syftet med artikeln är att ge förslag på serviceutveckling som är anpassad till tillverkningsföretag.

Läs mer

Hur leder vi transformationer?

Hur leder vi transformationer? Hur leder vi transformationer? Offentlig chef 14 mars 2019 #offentligchef @gaialeadership Vad är transformation? Hur leder vi en transformation? 7 steg för en lyckad transformation I think there are good

Läs mer

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status

Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Wolfgang Ulaga & Andreas Eggert(2006) sammanfattad av: Sebastian Ohlsson, Grupp 6 för kursen TEIM04 Value-Based Differentiation in Business Relationships:Gaining and Sustaining Key Supplier Status Ordlista

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Ditt och mitt Indexator

Ditt och mitt Indexator Indexators filosofi 2 Ditt och mitt Indexator INDEXATOR har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer.

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010

VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 VARUMÄRKESPLATTFORM 2010 Introduktion 5 Bakgrund 6 Vision 7 Förflyttning 8 Löften 9 Positionering 10 Målgrupper 11 Känsla 12 Kärnvärden 14 INNEHÅLL INTRODUKTION Göteborgs hamn grundades år 1620 och är

Läs mer

LÖNEN ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR ÖNSKAD PRESTATION - ENDA FÖRUTSÄTTNINGEN FÖR KONKURRENSKRAFT I EN GLOBAL VÄRLD!

LÖNEN ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR ÖNSKAD PRESTATION - ENDA FÖRUTSÄTTNINGEN FÖR KONKURRENSKRAFT I EN GLOBAL VÄRLD! LÖNEN ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR ÖNSKAD PRESTATION - ENDA FÖRUTSÄTTNINGEN FÖR KONKURRENSKRAFT I EN GLOBAL VÄRLD! PRESTATION - UPPNÅDDA RESULTAT INOM GIVNA RAMAR KRAFTER SOM PÅVERKAR PRESTATION FÖR ORGANISATIONER

Läs mer

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Category Management.ppt 1 A204 Silf erbjuder Utbildningar - inköp upphandling - logistik - juridik - förhandling - Öppna & Företagsinterna - Internationella certifieringar

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans Justitiedepartementet 2016-01-11 Dokumentbeteckning KOM(2015) 635 Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Stora Enso-koden. storaenso.com/storaensocode

Stora Enso-koden. storaenso.com/storaensocode Stora Enso-koden storaenso.com/storaensocode 2 Vi väljer en förnybar framtid Träd, vårt huvudsakliga råmaterial, växer tillbaka de är förnybara. I en tid då återvinningsbarheten inte längre räcker är förnybarhet

Läs mer

IKEA Sverige - Förslag för en mer hållbar textilanvändning

IKEA Sverige - Förslag för en mer hållbar textilanvändning IKEA Sverige - Förslag för en mer hållbar textilanvändning Sammanfattning IKEA vill bidra till en hållbar konsumtion genom att öka mängden textil som både återanvänds och återvinns. När det gäller textil

Läs mer

Våra affärsprinciper

Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Vår vision är att skapa hållbara energilösningar i världsklass. Vi vill kunna kombinera stark och uthållig tillväxt tillsammans med god lönsamhet. Genom detta skapar vi värdetillväxt

Läs mer

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY INBJUDAN PROGRAMSTART DEN 9 MAJ 2017 Ser du Tyskland som nästa steg i den internationella satsningen? Eller känner du att befintliga affärer behöver utvecklas ytterligare?

Läs mer

Introduktion till nationalekonomi. Föreläsningsunderlag 5, Thomas Sonesson

Introduktion till nationalekonomi. Föreläsningsunderlag 5, Thomas Sonesson Marknadsformer Företagets beteende på marknaden, d.v.s. - val av producerad kvantitet - val av pris - val av andra konkurrensmedel varierar med de förhållanden som råder på marknaden - antal aktörer -

Läs mer

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ?

Vilka utmaningar. står svenska VD:ar inför ? Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Reforce Internationals VD-undersökning 2017 Förord av styrelseordförande Ulf Arnetz Vilka utmaningar står svenska VD:ar inför 2017-2018? Svaret på denna

Läs mer

De 12 olika sätt för företag att innovera

De 12 olika sätt för företag att innovera De 12 olika sätt för företag att innovera Mohanbit Sawhney, Rovert C. Wolcott & Inigo Arroniz Artikel 11, av grupp 1 Företag med en snäv syn på innovation kan missa möjligheter. Författarna tar fram ett

Läs mer