Förfrågan om information för kommande upphandling av Boknings- och Bidragslösning för kultur- och fritidsverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förfrågan om information för kommande upphandling av Boknings- och Bidragslösning för kultur- och fritidsverksamhet"

Transkript

1 Förfrågan om information för kommande upphandling av Boknings- och Bidragslösning för kultur- och fritidsverksamhet

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Request for information - RFI Omfattning Avgränsning e-tjänsteplattform Avgränsning Integrationsplattform Volymer Upphandlingsformalia Upphandlingsförfarande Delområden Leverantörer Upphandlingsföremål Kundens processtöd Kommunens processtöd Förvaltningsorganisation Preliminär tidplan Bilagor... 8

3 1 Bakgrund SKL driver ett projekt för upphandling av digitala boknings- och bidragslösningar för kultur- och fritidsverksamheter i landets kommuner. Sveriges kommuner använder olika IT-stöd för att hantera bokning av lokaler och anläggningar samt bidrag inom kultur- och fritidsområdet. De befintliga systemen som stödjer boknings- och bidragshanteringen inom kultur- och fritidsverksamheterna är ursprungligen skapade för att vara de kommunala handläggarnas stöd när de bearbetar föreningarnas och privatpersonernas ärenden. Syftet med projektet är att digitalisera flöden så att bokning av lokaler och hantering av bidrag kan ske på ett effektivare sätt. Utvecklingen av e-tjänster för föreningar, privatpersoner och företag ställer också nya krav på systemen som de nuvarande systemen har svårt att leva upp till. Projektet har tagit fram en kravspecifikation som beskriver användarfall och funktioner som ligger till grund för kommande upphandling. För mer information om kravspecifikationen, se bilaga 1. Under hösten 2016 har vi genomfört en förstudie inför kommande upphandling där dialog förts med ett 20-tal leverantörer som visat intresse för detta område. Utifrån denna dialog arbetar vi nu med fastställande av upphandlingsstrategi och vill i samband med det arbetet här annonsera denna förfrågan om information för att undersöka intresset för deltagande i kommande upphandling. 2 Request for information - RFI Förfrågan om information, eller request for information (RFI), används för att samla in information från marknaden inför framtagandet av underlag till en upphandling. Syftet med en RFI är att ge en upphandlande myndighet information i förberedelserna med att skapa ett tydligt, transparent och proportionerligt förfrågningsunderlag, genom att ta tillvara på branschens kompetens. En RFI ger leverantörer tillfälle att tidigt i processen ställa frågor och lämna synpunkter som de anser är viktiga för den upphandlande myndigheten att beakta. Den aktuella upphandlingen kommer att genomföras som en ramavtalsupphandling i SKL Kommentus Inköpscentrals regi och de av Sveriges kommuner som vill, kommer att vara avropsberättigade att som upphandlande myndighet (UM) avropa boknings- och bidragslösning från kommande ramavtal. Baserat på informationen i detta dokument önskar vi att ni i bilaga 2 Svarsformulär besvarar ett antal frågor om projektet och upphandlingen. Vi önskar få in era svar via e-post, senast den 27 januari 2017, till anna.larsson@sklkommentus.se. 3 Omfattning De boknings- och bidragslösningar som efterfrågas ska kännetecknas av öppenhet, transparens och delaktighet där föreningar, privatpersoner, systemutvecklare och kommuner tillsammans ska verka för en lösning som ständigt utvecklas för att uppfylla användarnas behov.

4 Det behov som efterfrågas för kommande boknings- och bidragslösningar är: - att medborgare kan boka kommunala lokaler/anläggningar och söka bidrag på ett enkelt sätt - att förenkla bokningsprocesserna kring lokaler/anläggningar så att de nyttjas effektivare - att boknings- och bidragsprocesser blir tydligare och effektivare för både handläggare och medborgare - att kommunala beslutsprocesser är transparanta för medborgarna - att det ska vara möjligt att dela information digitalt mellan kommuner samt mellan förvaltningar i samma kommun Den ökade rörligheten mellan kommuner har inneburit att det är betydligt vanligare att personer deltar i aktiviteter inte bara i den kommun man är skriven utan även i andra kommuner. Detta med anledning av att man eventuellt bor nära andra angränsande kommuner, växelvis boende, semestervistelser och att lokaler lämpliga för aktiviteter inte finns i alla kommuner. Denna utveckling driver på behovet av att effektivt utbyta informationsmängder mellan kommuner. Det finns en etablerad marknad av appar för t ex föreningsadministration och bokning för specifika idrotter. Ett enkelt informationsutbyte mellan dessa appar och de kommunala systemen ger effektivitetsvinster för alla parter. Denna bild beskriver på ett övergripande sätt olika delar av en boknings- och bidragslösning. - I den blå tårtbiten finns det stöd som föreningar, privatpersoner och företag möter. - Den röda tårtbiten symboliserar det processtöd som handläggningen i respektive kommun behöver. - De gemensamma informationstjänsterna i botten kan vara gemensamma för alla kommuner och användas för kommuner när de vill få tillgång till lokaler och föreningar som finns i andra kommuner. - De gröna pilarna symboliserar integrationer mellan alla tårtbitar som ska möjliggöra informationsutbyte mellan olika komponenter i lösningen. 3.1 Avgränsning e-tjänsteplattform Många kommuner har idag e-tjänsteplattformar kopplade till sin hemsida. Vi anser inte att denna upphandling inkluderar e-tjänsteplattform dvs. att man inte kommer kunna avropa e-tjänsteplattform från ett kommande ramavtal. Däremot så kan e-tjänster som upphandlas komma att kravställas för att anslutas till kommunernas befintliga e-tjänsteplattformar. 3.2 Avgränsning Integrationsplattform De gemensamma informationstjänsterna kommer på sikt att hanteras via en nationell integrationsplattform som arbetas fram parallellt med denna upphandling.

5 Integrationsplattformen och de gemensamma infrastrukturtjänsterna definieras parallellt med upphandlingen och fastställande av gränssnitt mellan tårtbitarna kommer att ske i dialogen under upphandlingen. Denna arkitektur och gränssnitten för integrationerna blir en del av kravställningen i upphandlingen, men de gemensamma informationstjänsterna kommer inte utgöra ett eget delområde i upphandlingen. 4 Volymer I dagsläget har närmare 200 kommuner involverat sig i detta projekt och täcker tillsammans motsvarande 8,3 miljoner svenskar. Av dessa så är 15 kommuner pilotkommuner som deltar mer aktivt i projektet. För upphandlingen kommer ett mindre antal kommuner av varierande storlek agera primärpiloter under den konkurrenspräglade dialogen och framtagandet av nya lösningar. 5 Upphandlingsformalia 5.1 Upphandlingsförfarande Upphandlingen kommer att genomföras som konkurrenspräglad dialog och efter förstudiefasen så är det några särskilda aspekter som sammantaget grundar vårt val om upphandlingsförfarande. Behov av att förnya och öppna upp för konkurrens på marknaden Behov av en gemensam nationell tjänst där flera leverantörer ska kunna kommunicera via API:er Informationsbyte över kommungränser och mellan olika aktörer (föreningar, myndigheter, förbund m.fl.) Vi ser att flera leverantörer på marknaden kan leverera lösningar för en eller flera tårtbitar/delområden Kostnadsbilden och affärsmodeller för kommande lösningar är oklar Konkurrenspräglad dialog (KPD) är ett upphandlingsförfarande som lämpar sig väl för att främja innovationsvänlig upphandling där dialogen kan öppna upp för nytänkande, kreativa lösningar samt genomgående förbättra upphandlingens kvalitet ifråga om finansiering, rättsförhållanden och tillvaratagande av ny teknik. Det går att läsa mer om konkurrenspräglad dialog på Upphandlingsmyndighetens hemsida:

6 5.2 Delområden Initialt ser vi en indelning av upphandlingen i följande delområden: Kommunens processtöd (den röda tårtbiten), verksamhetssystem för kommunens handläggare Kundernas processtöd (den blå tårtbiten), e-tjänster och appar för privatpersoner, föreningar och företag Vi kan också se möjligheter att dela in upphandlingen i ytterligare olika delområden, exempelvis utifrån nivåer för vad som ska vara möjligt för respektive kommun att avropa. Förstudien har påvisat att de flesta mindre kommuner kommer vilja kunna avropa en helhetslösning som täcker alla delar och större/medelstora kommuner vill kunna välja till fler och mer avancerade moduler/funktioner. Eventuellt ytterligare indelning i delområden kommer att fastställas under den konkurrenspräglade dialogen. 5.3 Leverantörer Vi ser det som mycket tänkbart att en lösning kan levereras av en eller flera leverantörer som genom huvudleverantör kommunicerar med de gemensamma informationstjänsterna samt den gemensamma förvaltningsorganisationen för dessa. Det kan finnas ett behov av flera huvudleverantörer för boknings- och bidragslösning och vi avser att anta flera leverantörer för respektive delområde. 6 Upphandlingsföremål Upphandlingen avser flera olika lösningar för boknings- och bidragssystem till kultur- och fritidsverksamheter och omfattar både kundens och kommunens processtöd samt olika nivåer på krav för integration mellan dessa. I nuläget är det ovisst om ytterligare uppdelning mellan den blå och den röda tårtbiten kommer att ske och på vilket sätt, bl.a. kopplat till olika integrationer som krävs mellan dessa tårtbitar. Beroende på del av integration, så kan den hanteras av samma leverantör på bägge sidor eller mellan olika leverantörer. Exakt kravfördelning för respektive integration och uppdelning mellan tårtbitarna kommer att utkristalliseras i ett senare skede under upphandlingen. Vi ser också behov av lösningar på olika nivåer för respektive kommun och tänker att följande delar ska vara möjliga att avropa från ett kommande ramavtal: - Grundlösning för boknings- och bidragslösning - Extra funktionalitet som exempelvis kopplingar/integrationer mot: o ekonomisystem o låshantering o inpassering o anläggningssystem för larm, belysning, vatten m.m.

7 6.1 Kundens processtöd För denna tårtbit tänker vi oss lösningar som appar, e-tjänster och applikationer för att kunna söka/boka lokaler samt ansöka om bidrag. Dessa lösningar ska kunna anslutas mot och kommunicera med Kommunens processtöd. Kundernas processtöd ska bland annat stödja följande funktioner: - Söka bidrag - Söka lokal/anläggning eller evenemang - Boka lokal/anläggning - Boka en aktivitet som t.ex. ridlektion, enskild simbana i badhuset eller sagostund på biblioteket (och motsvarande för en mängd olika användningsområden) - Betalning av bokad aktivitet/lokal/anläggning Kunder som kan vara användare av detta processtöd är privatpersoner och personer som företräder juridiska personer eller andra grupper av personer. Samtliga funktioner som upphandlas för detta delområde framgår av framtagen kravspecifikation (bilaga 1). 6.2 Kommunens processtöd Denna tårtbit avser verksamhetsstöd för bokning av lokaler/anläggningar, handläggning och utbetalning av bidrag, rapporter och statistik. Verksamhetssystemet behöver vara en webbtjänst och fungera 24-timmar per dygn och kommer upphandlas som en molntjänst. Tjänsten kräver också kopplingar mot de gemensamma informationslösningarna och kundens processtöd Kommunens processtöd ska bland annat stödja följande funktioner: - Handläggning av bidragsansökningar - Utbetalning av bidrag - Ansökan av bidrag - Sökning efter lokal/anläggning, utifrån verksamhet och/eller öppettider, geografi - Bokning av lokal/anläggning - Administrering av både egna och inhyrda lokaler - Enkla kommunikationslösningar för olika målgrupper

8 7 Förvaltningsorganisation Det finns ett klart uttalat behov från både leverantörer och kommuner gällande att det bör finnas en central förvaltningsorganisation som äger och ansvarar för regelverk och standarder för dessa gemensamma informationslösningar. Detta rimmar mycket väl med vad vi sett inom ramarna för projektet, dvs. att under upphandlingen så är själva huvudprojektet denna gemensamma part som när det är klart överlämnar för långsiktig förvaltning, finansiering och utveckling av den upphandlade lösningen till en gemensam organisation. Ett av boknings och bidragsprojektets projektmål är att säkerställa en långsiktig förvaltningsorganisation för boknings- och bidragslösningen. SKL s pågående förvärv av Inera har öppnat dörrar för att denna organisation skulle kunna rymmas inom Inera. 8 Preliminär tidplan Tidplan för kommande konkurrenspräglad dialog uppskattas enligt följande: Aktivitet Tid Annonsering av upphandling Mar/apr -17 Dialogfas Jun dec -17 Inbjudan att lämna anbud Jan/feb -18 Anbudsfas Feb apr Utvärderingsfas och proof of concept Maj okt -18 Beslut om tilldelning Nov/dec -18 Klart för avrop Jan Bilagor Bilaga 1 Kravspecifikation bokning- och bidragslösning Bilaga 2 - Svarsformulär

Upphandlingsstrategi Boknings- och bidragssystem för kultur- och fritidsverksamhet

Upphandlingsstrategi Boknings- och bidragssystem för kultur- och fritidsverksamhet Upphandlingsstrategi Boknings- och bidragssystem för kultur- och fritidsverksamhet Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Behovsanalys... 4 3 Marknadsanalys... 4 3.1 Leverantörsdialog... 5 3.2 Köpenhamns

Läs mer

PROJEKTPLAN. Boknings- och bidragslösning för kultur- och fritidsverksamheten Upphandling. SKL projektnummer

PROJEKTPLAN. Boknings- och bidragslösning för kultur- och fritidsverksamheten Upphandling. SKL projektnummer PROJEKTPLAN Boknings- och bidragslösning för kultur- och fritidsverksamheten Upphandling SKL projektnummer 837006-1241 Projektplan Boknings- och bidragslösning Upphandling Sida 2(17) Version 2.1 Förändringshistorik

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten. Del 3 - Upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten. Del 3 - Upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (6) Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem för kultur och fritidsverksamheten Del 3 - Upphandling Jag vill Vad finns? Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement

Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement Sentensia är ett oberoende konsultbolag som levererar verksamhetsutveckling åt offentlig sektor. Vår styrka är kombinationen av verksamhetskunnande samt ledande kompetens inom ITmanagement och upphandling.

Läs mer

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Definition av innovationsvänlig upphandling Upphandlande myndigheter beaktar aktivt möjligheten

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Ramavtalet i korthet Trygghetslarm och larmmottagning 2015 Syfte och mål Dagens trygghetslarm är till största del uppbyggda på analog teknik, en teknik som inom några år inte

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral

SKL Kommentus Inköpscentral SKL Kommentus Inköpscentral Extern remiss IT-konsulttjänster 2016 2017-10-18 I samarbete med: Välkomna Dagens möte SKL Kommentus Inköpscentrals representanter Tommy Olsson, Kategoriansvarig IT-produkter

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Dialogmöten I dialogmöten träffar en upphandlande myndighet potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer. Syftet är att utbyta information och dialogmöten

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

SKL Kommentus. Erik Edström

SKL Kommentus. Erik Edström SKL Kommentus Erik Edström Agenda 1. Dynamiska Inköpssystem (DIS) 2. Inköpscentraler som grossister Svagheter i ramavtalsupphandlingarna 1. Bristande transparens gällande volymer? 2. Bristande flexibilitet

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

Analys av RFI. IT-stöd Socialtjänsten. Sammanfattning:

Analys av RFI. IT-stöd Socialtjänsten. Sammanfattning: 1 (12) Analys av RFI IT-stöd Socialtjänsten Sammanfattning: Leverantörerna som svarat på genomförd RFI har svarat och förstått de processbeskrivningar som sändes ut i RFI:n. Dock har leverantörerna inte

Läs mer

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund

Projektdirektiv. Version: 1.0. Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Projektdirektiv Projekt: Förstudie Ekonomisystem Ålands kommuner och kommunalförbund Dokument: Projektdirektiv Version: 20190114 Författare: Åda Ab Sida: 1 (10) författare: Åda Ab Sida: 2 (10) Innehåll

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Trygghetslarm och larmmottagning 2012. Ida Engberg SKL Kommentus Inköpscentral

Trygghetslarm och larmmottagning 2012. Ida Engberg SKL Kommentus Inköpscentral Trygghetslarm och larmmottagning 0 Ida Engberg SKL Kommentus Inköpscentral Nationellt samordnad upphandling 3 4 Samarbete mellan SKI och IT-Norrbotten Samverkan med pågående Regeringsuppdrag, SKL, SICS

Läs mer

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Välkommen till en dag där din organisation kan ta del av resultatet från etableringen av projektet Säker digital kommunikation.

Läs mer

AffärsConcept. Upphandling av entreprenader i anknytning till Ängens ARV. Leverantörsträff Niclas Andersson Jonas Frändestam

AffärsConcept. Upphandling av entreprenader i anknytning till Ängens ARV. Leverantörsträff Niclas Andersson Jonas Frändestam AffärsConcept Upphandling av entreprenader i anknytning till Ängens ARV Leverantörsträff 2017-12-07 Niclas Andersson Jonas Frändestam INNEHÅLL Vad kommer vi inte berätta ikväll och varför? Dialog i offentlig

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen

Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen 1. Bakgrund Bokning och bidrag är ett samarbete mellan SKL, SKL Kommentus Inköpscentral samt 200 kommuner. Tillsammans gör vi en gemensam upphandling

Läs mer

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Agenda Målsättningar och övergripande planering för samlad färdplan 2017 Hur kommer vi nå

Läs mer

Svensk e-legitimation. Internetdagarna Eva Ekenberg 2013-11-25

Svensk e-legitimation. Internetdagarna Eva Ekenberg 2013-11-25 Svensk e-legitimation Internetdagarna Eva Ekenberg 2013-11-25 Offentlig sektors er 2 2001 2012 Upphandling via ramavtal Upphandlar: Möjligheten att ställa spärrkontrollfrågor vid verifiering av e- legitimationen

Läs mer

RFI för nästa generations katalogtjänst. Som inte behöver baseras på en katalogprodukt

RFI för nästa generations katalogtjänst. Som inte behöver baseras på en katalogprodukt RFI för nästa generations katalogtjänst Som inte behöver baseras på en katalogprodukt 1. Syfte med RFI... 3 2. Vad behöver vi er hjälp med?... 3 3. Hur går du tillväga... 4 3.1 Agenda för dialog... 4 4.

Läs mer

Dynamiska Inköpssystem

Dynamiska Inköpssystem Dynamiska Inköpssystem Erik Edström, SKL Kommentus - Upphandling 24, 2016-02-17 Problem med ramavtal 1. Bristande transparens gällande volymer? 2. Bristande flexibilitet. Låst krets i fyra år. 3. Teknisk

Läs mer

Dynamiska Inköpssystem

Dynamiska Inköpssystem Dynamiska Inköpssystem - Och inköpscentraler som grossister - Erik Edström, SKL Kommentus Inköpsrådet 2016-02-08 Problem med stora ramavtal 1. Bristande transparens gällande volymer? 2. Bristande flexibilitet.

Läs mer

Upphandling som strategiskt verktyg för offentlig sektors digitalisering

Upphandling som strategiskt verktyg för offentlig sektors digitalisering Upphandling som strategiskt verktyg för offentlig sektors digitalisering Våra ramavtal - kategorier Bygg och fastighet Fastighetsnära varor och tjänster Energi Gata och park Fordon Utbildning och lärande

Läs mer

Seminarium om offentlig upphandling LOU

Seminarium om offentlig upphandling LOU Seminarium om offentlig upphandling LOU 20160919 9 400 invånare 500 km 2 Kommunalskatt 21,94+11,48=33,42 X företag varav Y är lantbruk Balansomslutning 530 MSEK Antal årsarbeten 740 personer 99 % av alla

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter

Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Tillämpning av ramavtal rättigheter och skyldigheter Christian Härdgård / Partner / Advokat My Becher / Senior Associate / Advokat Malmö den 29 april 2019 Agenda Ramavtal Definitionen av ramavtal Volymer

Läs mer

RFI Förmånsportal 1(5)

RFI Förmånsportal 1(5) 1.0 Inledning Skellefteå kommun efterfrågar synpunkter och information inför en eventuell upphandling av en Förmånsportal. Förmånsportalen kommer att upphandlas som en tjänst gentemot en avtalspart. En

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun

Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Upphandlingshandledning Så här går det till i Surahammars kommun Innehåll 1. Varför en handledning i upphandling?... 1 2. Inledning... 1 3. Mål och viljeinriktning... 1 4. Lagen om offentlig upphandling...

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentral Genvägar till digitalisering

SKL Kommentus Inköpscentral Genvägar till digitalisering SKL Kommentus Inköpscentral Genvägar till digitalisering SKL Kommentus Inköpscentral Vision SKL Kommentus Ägare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL Företag AB SKL Kommentus Inköpscentral AffärsConcept

Läs mer

Policy för hantering av privata leverantörer

Policy för hantering av privata leverantörer Policy för hantering av privata leverantörer Denna policy avser att klargöra hur Inera kan sälja tjänster till privata leverantörer på marknaden. Med privata leverantörer avses leverantörer av exempelvis

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Enskilda dialogmöten I enskilda dialogmöten träffar den upphandlande myndigheten en leverantör åt gången inför en kommande upphandling. Syftet är att inhämta information för att

Läs mer

Presentation IT i Staden

Presentation IT i Staden Presentation IT i Staden Aktuellt från projektet nytt ekonomikoncept i Göteborgs Stad 2012-11-21 Tillbakablick från introduktionsstudie till idag Övergripande vision Behov framtida ekonomikoncept Konkretiserad

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast)

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) PROJEKT SERVERAT Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) ANGE UNDERRUBRIK Innehåll Marcos rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Mellanrubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Arkitektur för

Läs mer

Lathund för Mina sidor och hur man anmäler avrop

Lathund för Mina sidor och hur man anmäler avrop Lathund för Mina sidor och hur man anmäler avrop Denna lathund innehåller Logga in Anmäla avrop Avanmälan Avstegsanmälan Mina sidor Vad går att göra? Kontakt vid frågor Logga in hos SKL Kommentus Inköpscentral

Läs mer

Identifieringstjänst. del av projektet Infrastruktur 2.0 2014-05-13

Identifieringstjänst. del av projektet Infrastruktur 2.0 2014-05-13 Identifieringstjänst del av projektet Infrastruktur 2.0 2014-05-13 Identifieringstjänst Innehåll: Vad är ett SITHS-kort? Vad används SITHS-kort till? Varför kan man lita på SITHS-kort? SITHS konceptet

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

Ta del av rapporten här: 21/

Ta del av rapporten här:   21/ 1 2 3 Socialstyrelsen kommer att upphandla kurser i enlighet med utarbetade urvalsprinciper i publicerad rapport. Rapporten publicerades i maj 2017 och är resultatet av ett regeringsuppdrag där myndigheten

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

Upphandling för förnyelse

Upphandling för förnyelse Upphandling för förnyelse Introduktionsseminarium 14 juni 10.00-12.00, Hornsgatan 15 Inledning och moderator, Annika Wallenskog, chefsekonom SKL 10.00-10.15 SKL:s satsning Upphandling för förnyelse, Lena

Läs mer

Nackamodellen Funktionsupphandling av välfärdsteknik i Nacka kommun

Nackamodellen Funktionsupphandling av välfärdsteknik i Nacka kommun Nackamodellen Funktionsupphandling av välfärdsteknik i Nacka kommun Resan Bakgrund och uppdrag Behovsanalys Marknadsanalys Dialogmöten Upphandling Införande Dialogmöten Workshops Syfte Informera om vilka

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Sammanhållet. verksamhetssystem. En förutsättning för att kunna jobba enkelt, effektivt och säkert. Jahn Sundin Produktägare Lifecare vård-och omsorg

Sammanhållet. verksamhetssystem. En förutsättning för att kunna jobba enkelt, effektivt och säkert. Jahn Sundin Produktägare Lifecare vård-och omsorg Sammanhållet verksamhetssystem En förutsättning för att kunna jobba enkelt, effektivt och säkert. Jahn Sundin Produktägare Lifecare vård-och omsorg 14. Arbeta enkelt, effektivt och säkert med ett sammanhållet

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Minska riskerna för spekulation för anbudsgivare i kommunala beläggningsentreprenader.

Minska riskerna för spekulation för anbudsgivare i kommunala beläggningsentreprenader. ENHETLIGA KOMMUNALA BELÄGGNINGSUPPHANDLINGAR TANKEN, HUR GICK DET SEDAN, HUR GÅR VI VIDARE? Peter Ekdahl DILEMMAN I KOMMUNALA RAMAVTAL Anbudsgivarna vet inte vilka objekt som utförs: tidsmässigt lägesmässigt

Läs mer

Sverok upphandlar revisionstjänster

Sverok upphandlar revisionstjänster Sverok upphandlar revisionstjänster Sverok är ett av Sveriges största ungdomsförbund och rymmer idag cirka 120 000 medlemmar i cirka 900 lokalavdelningar och 9 distriktsföreningar. Förbundets huvudsakliga

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr.3.3-611/2017 Sida 1 (5) 2017-10-21 Handläggare Anita Cronholm Telefon: 08-50836247 Till Äldrenämnden den 21 november 2017 Strategi för upphandling

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

DYNAMISKA INKÖPSSYSTEM (DIS) - Sara Wedholm och Erik Edström

DYNAMISKA INKÖPSSYSTEM (DIS) - Sara Wedholm och Erik Edström DYNAMISKA INKÖPSSYSTEM (DIS) - Sara Wedholm och Erik Edström Innehåll: Vad är ett DIS och hur fungerar det? (Sara) När är DIS lämpligt och hur kan det användas? (Erik) Helt elektroniskt system för att

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer. Sambruk/KommITS höstkonferens 2013

En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer. Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 Det vi har 46,5 20131107 Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 Vart är vi på väg 20131107

Läs mer

Inkassotjänster Avropsstöd. Inkassotjänster

Inkassotjänster Avropsstöd. Inkassotjänster Avropsstöd Inkassotjänster 2014 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1. Åtgärder... 3 2.2. Efterbevakning... 3 2.3. Övrigt... 3 3. Avrop på ramavtalet (Avropsavtal)... 4 3.1. Kundtjänst... 5

Läs mer

Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan

Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan 1 2 Smartare inköp genom tidig dialog ett gemensamt initiativ Konkurrensverket, Sveriges Kommuner och

Läs mer

Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR

Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR Vår affärsidé Vi erbjuder offentlig sektor avtal och tjänster inom inköp och HR som underlättar vardagen, frigör resurser till välfärden och bidrar

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning Internets utveckling är en av de starkaste krafter som förändrat världen de senaste två decennierna. I dag är internet

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna Strömstad och Tanum

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna Strömstad och Tanum Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Teknikprojekt mobilitet 1 Dokumentbeskrivning: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

Förstudie DANTE 2008-01-15

Förstudie DANTE 2008-01-15 Förstudie DANTE 2008-01-15 Agenda Introduktion av VERVA Inledning Förstudie DANTE Förstudiens slutsatser (Paus) Ramavtal och Avropsprocess Tidplan Diskussion (Lunch) Verva IT-ramavtal för offentlig förvaltning

Läs mer

Tillsammans för en smartare välfärd

Tillsammans för en smartare välfärd Tillsammans för en smartare välfärd Digitalisering är en förutsättning för att klara framtidens välfärd Brist på arbetskraft Inte råd att låta bli +[VÄRD E]% Invånarna förväntar sig det +[VÄRD E]% +11%

Läs mer

Att sälja till kommuner. Sju tips för att landa affären i samband med offentlig upphandling av e-hälsa och välfärdsteknik

Att sälja till kommuner. Sju tips för att landa affären i samband med offentlig upphandling av e-hälsa och välfärdsteknik Att sälja till kommuner Sju tips för att landa affären i samband med offentlig upphandling av e-hälsa och välfärdsteknik Sammanfattningen först 1. Lär dig din kund! 2. Använd rätt termer! 3. Utnyttja LOU

Läs mer

Gemensamma digitala lösningar. Kommundirektörsnätverket 26 maj 2016

Gemensamma digitala lösningar. Kommundirektörsnätverket 26 maj 2016 Gemensamma digitala lösningar Kommundirektörsnätverket 26 maj 2016 Digitaliserat? Avfall Bibliotek Bostäder Bredband Buller Cykel Energi Fastigheter Flygplatser Folkbildning FUI Fritid GIS Järnväg Hamnar

Läs mer

Handlingar. till möte med servicenämnden fredag 16 december 2016

Handlingar. till möte med servicenämnden fredag 16 december 2016 Handlingar till möte med servicenämnden fredag 16 december 2016 1 (1) Föredragningslista Sammanträde med servicenämnden 16 december 2016 Plats: Rälsen, Gullbergsvass Tid: Kl. 09.15-14 Inledande formalia

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller. Åsa Edman Chefsjurist på SKL Kommentus

SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller. Åsa Edman Chefsjurist på SKL Kommentus SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller Åsa Edman Chefsjurist på SKL Kommentus Innehåll 1. Vad är en inköpscentral? 2. Inköpscentralen som grossist 3. Inköpscentral ansvarar för dynamiska inköpssystem

Läs mer

SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller. Åsa Edman Chefsjurist på SKL Kommentus

SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller. Åsa Edman Chefsjurist på SKL Kommentus SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller Åsa Edman Chefsjurist på SKL Kommentus Innehåll 1. Vad är en inköpscentral? 2. Inköpscentralen i mellanhandsrollen 3. Inköpscentral ansvarar för dynamiska inköpssystem

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Handlingsplan för ett förbättrat företagsklimat

Handlingsplan för ett förbättrat företagsklimat Handlingsplan för ett förbättrat företagsklimat V = genomfört/klart O = påbörjat/under utveckling X = ej påbörjat 1. Kommunikation O Utveckla och utöka informationen riktad till företagare på www.osthammar.se

Läs mer

Införandet av Skolplattform Stockholm

Införandet av Skolplattform Stockholm Utbildningsförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-16 Handläggare Tove Bodin Telefon: 076-12 33 886 Till Utbildningsnämnden 2016-12-15 Svar på skrivelse från Lotta Edholm m.fl. (L), Cecilia

Läs mer

Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare

Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare 1(18) 2016-06-30 Version 1.0 Skapad av Malin Tinjan, kansliavdelningen Beskrivning av processen Skapa användarvänliga e- tjänster för externa och interna mottagare Processen att Skapa användarvänliga e-tjänster

Läs mer

IT-stöd Barn- och utbildningsförvaltning

IT-stöd Barn- och utbildningsförvaltning 1 (8) Analys av RFI IT-stöd Barn- och utbildningsförvaltning Sammanfattning: Analysen visar ett det finns stort intresse av att lämna svar. Både stora och mer nischade leverantörer har svarat. Leverantörerna

Läs mer

Om boken. Omfattning och indelning

Om boken. Omfattning och indelning Om boken Omfattning och indelning Boken är en guide till upphandlaren för det praktiska arbetet med strategier, kravställning och utvärdering vid upphandling. Dessa områden ses som tre olika steg i tiden.

Läs mer

Dynamiska inköpssystem. Sid 1

Dynamiska inköpssystem. Sid 1 Dynamiska inköpssystem Sid 1 Projekt DIS Statens inköpscentral har genomfört en förstudie för att undersöka: vad dynamiska inköpssystem är och hur det är tänkt att fungera när det kan vara lämpligt att

Läs mer

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm.

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Frågor och svar Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om projektet Skolplattform Stockholm. Varför behövs en ny skolplattform? Skolans verksamhetssystem behöver förnyas. Dagens system är

Läs mer

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013 Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv Innehåll 1 Bakgrund och beroenden... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Kopplingar till andra e-arkivinitiativ... 5 2 Hämtat från projektdirektivet för earkiv... 7 2.1 Syfte...

Läs mer

Region Skåne. Upphandling24 - Maj 2012 MALMÖ

Region Skåne. Upphandling24 - Maj 2012 MALMÖ Region Skåne Upphandling24 - Maj 2012 MALMÖ Agenda Region Skånes Sourcingstrategi Konkurrenspräglad dialog (KPD) 2009-06-09 fattade Regionstyrelsen beslut om att outsourca större delen av den operativa

Läs mer

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Status Region Skåne och 3R Beslut i regionstyrelsen Vision och målbild Upphandling ehälsa & mhälsa pilotprojekt Inera och Vårdguiden 1177 ehälsa i RS 2017 NPÖ Sammanträde

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Company Cybercom Sweden AB Doc no - Title Version A Date 2013-01-30 Förstudie Responsible Dan Nilsson RIGES - Stödinformation för bygglovsansökan Prepared Patrik Johnsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning inom arkitektur för digital utveckling. UTKAST version

Strukturerad omvärldsbevakning inom arkitektur för digital utveckling. UTKAST version Strukturerad omvärldsbevakning inom arkitektur för digital utveckling UTKAST version 0.5 2018-06-26 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Initiativtagare, arbetsprocess och tidplan... 3 2. Syfte och målgrupper...

Läs mer

Handledning om krav på e-handel

Handledning om krav på e-handel Krav på e-handel vid upphandlingar av varor och tjänster Handledning om krav på e-handel Kerstin Wiss Holmdahl, SKL Ulla Karin Josefsson, Statens inköpscentral (SIC) vid Kammarkollegiet Upphandlingsdagarna

Läs mer

Kort om Skogsstyrelsen

Kort om Skogsstyrelsen SKOGSSTYRELSEN 5 Kort om Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen är myndigheten för frågor som rör skog och som arbetar på medborgarnas uppdrag för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt

Läs mer

Partnerupphandling med innovationsfokus

Partnerupphandling med innovationsfokus Partnerupphandling med innovationsfokus - Digitalt handläggarstöd DHS Per Luks Strategisk IT-Upphandlare Uppsala kommun 2018-05-16 Agenda Bakgrund Projekt Kravställning Upphandling Partner/innovation Förhandling

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Utreda möjligheten att införa en inköpscentral

Utreda möjligheten att införa en inköpscentral Kommunstyrelsen 2019-01-09 Kommunledningskontoret KSKF/2018:436 1 (3) Kommunstyrelsen Utreda möjligheten att införa en inköpscentral Förslag till beslut 1. Kommunledningskontoret ges i uppdrag att utreda

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet Upphandling/Inköp Nya regler som styr vår verksamhet Beräkna värde Köp en gång Totalt per räkenskapsår, av samtliga leverantörer av lika slag inom hela myndigheten, inklusive optioner Ramavtal Total under

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer