Upphandlings- och inköpspolicy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upphandlings- och inköpspolicy"

Transkript

1 Kommunfullmäktige POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf Upphandlings- och inköpspolicy

2 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy Syfte Intern inköpssamverkan Extern inköpssamverkan Aktuellt regelverk Grundläggande principer Lokala leverantörer Kvalitetskrav Miljö Sociala och etiska krav Regler vid upphandling Över tröskelvärdena LOU och LUF Direktupphandling Ramavtal Överprövning av upphandlingar Uppföljning av avtal Avtalstrohet Ansvar gällande upphandling Elektroniskt upphandlingssystem Extern information och utbildning Information Utbildning Intern information och utbildning Information Utbildning Bilagor... 9

3 3(9) 1 Upphandlings- och inköpspolicy Årjängs kommuns upphandlingspolicy med tillhörande tillämpningsanvisningar utgör ett komplement till lagstiftning och andra styrande dokument som reglerar offentlig upphandling. Upphandlingspolicyn gäller Årjängs kommuns samtliga verksamheter och reglerar bland annat kommunens interna handläggning, direktupphandling och miljö- och etiska hänsynstaganden vid upphandlingar. 1.1 Syfte Denna policy för upphandling och inköp gäller kommunens samtliga nämnder och förvaltningar samt de kommunala bolagen. Syftet med den är att skapa ett gemensamt förhållningssätt i upphandlingsfrågor och säkerställa att varor och tjänster köps med rätt kvalitet till lägsta kostnad med minsta miljöpåverkan inom ramen för gällande lagstiftning. Policyn ska säkerställa att upphandlingar och inköp görs i enlighet med EU-direktiv, svensk lagstiftning och denna policy. Den ska även säkerställa att man anlitar leverantörer som har god affärsetik, följer lagar och förordningar. Vidare ska policyn säkerställa att varor, tjänster och entreprenader med rätt kvalitet till lägsta kostnad köps in samt att sociala och etiska hänsyn och krav på funktion och miljöhänsyn beaktas. Ett agerande i enlighet med policyn medverkar till en marknadssituation som präglas av uthållighet och väl fungerande konkurrens, vilket medverkar till en affärsmässighet över tid. Upphandlingspolicyn skapar förutsättningar för en samsyn på upphandlingar och inköp. Policyn gäller all upphandling och alla inköp, leasing eller hyra av varor, tjänster, entreprenader och outsourcing. 1.2 Intern inköpssamverkan Inköpssamverkan inom kommunen ska utnyttjas där totalekonomiska fördelar kan uppnås till exempel genom ramavtal eller samlade specifika för flera verksamhetsområden. 1.3 Extern inköpssamverkan Inköpssamverkan med kommuner eller andra myndigheter bör utnyttjas där affärsmässiga fördelar kan uppnås för Årjängs kommun. Externa inköpssamverkan bör undvikas bland annat när: Årjängs kommun får svårt att hävda sina specifika krav. Volymen blir så omfattande att konkurrensen begränsas till ett fåtal stora leverantörer. Där man inte kan säkerställa att lokala leverantörer ges möjlighet att lämna anbud.

4 4(9) 1.4 Aktuellt regelverk Den offentliga upphandlingen berör ett omfattande regelverk. Förutom internt beslutade policys och riktlinjer så berörs svensk lag inom bland annat följande områden; Lag om offentlig upphandling LOU Lag om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster. LUF Lag om valfrihetssystem. LOV Offentlighet och sekretesslagen. Avtalslagen. Förvaltningslagen. Konkurrenslagen. Medbestämandelagen. MBL Vid upphandling av livsmedel ska svensk djurskyddslagstiftning följas. 1.5 Grundläggande principer Upphandlingar och inköp skall ske på ett affärsmässigt sätt. Leverantörer skall behandlas likvärdigt och utan ovidkommande hänsyn. Upphandlingar skall genomföras öppet genom annonsering och i övrigt enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU). Kommunens upphandlingar skall genomföras så att kommunens enheter får varor och tjänster med rätt funktion, rätt kvalitet och med hög säkerhet till mest fördelaktiga totalkostnad. Kommunen skall uppfattas som en pålitligt partner. Finns ramavtal ska dessa användas. För att få bästa konkurrens bör upphandlingar utformas så att även små företag kan delta. Den som gör inköp för kommunens räkning ska genomgå utbildning där policy och övriga förutsättningar behandlas. Företrädare för kommunen skall uppträda så att leverantörer behåller förtroendet för kommunen som seriös avtalspart. 1.6 Lokala leverantörer Kommunen skall i varje upphandling, där det är möjligt, säkerställa så att lokala leverantörer ges möjlighet att lämna anbud. Upphandlingsansvarig ska delta i samverkansgrupper där representanter från näringslivsenheten och lokala leverantörer möts. Man skall tänka på följande: Gör det möjligt för leverantörer att gå ihop och lämna anbud. Kraven skall anpassas till uppdragets omfattning och karaktär. Där det är ekonomiskt och kvalitetsmässigt försvarbart bör upphandlingarna medge möjligheter till delade anbud. Väga volymfördelar mot de negativa effekter stora volymkrav kan ge för ett mindre företags möjlighet att delta i en upphandling 1.7 Kvalitetskrav Vid alla upphandlingar av varor, tjänster och entreprenader fastställer beställaren behovet, anger kvalitet och kvantitet på det som ska upphandlas.

5 5(9) Detta utgör sedan upphandlingens kravspecifikation. Med rätt kravnivåer så uppfylls lagstiftningens krav samtidigt som anbud svarar mot verksamhetens behov, varken för dyra eller för billiga med för låg kvalitet. Genom att företrädare för användarna deltar i upphandlings- och referensgrupper vid framtagning av kravspecifikationen så säkerställs att verksamhetens krav tillgodoses. 1.8 Miljö Kommunen ska påverka hälsa och miljö på ett positivt sätt genom att, när det är relevant, ställa miljökrav i sina upphandlingar. En helhetssyn för påverkan av miljön ska prägla upphandlingen med avseende både på den yttre miljön och på arbetsmiljön. Miljökompetens ska vid behov konsulteras när förfrågningsunderlag tas fram. Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskrav ska tillämpas i kommunens inköp och upphandlingar. Sociala och etiska krav Kommunen ska verka för att relevanta sociala och etiska krav ställs i varje upphandling. Krav som ställs ska vara förenliga med gemenskapsrätten och anges i förfrågningsunderlaget i form av s k särskilda kontraktsvillkor. 1.9 Regler vid upphandling Upphandlingsbeslut ska så snart som möjligt diarieföras enligt förvaltningens dokumenthanteringsplan. ska följa samtliga upphandlingsdokument Över tröskelvärdena LOU och LUF Genomförs av upphandlingsansvarig. Ska genomföras enligt gällande lagar och bestämmelser Direktupphandling Direktupphandlingsform får användas upp till de fastställda tröskelvärdena inom ramen för LOU och LUF. Före direktupphandling ska alltid kontroll göras om ramavtal finns då det inte är tillåtet att göra en direktupphandling om det finns ett ramavtal för varan eller tjänsten utan då ska dessa användas. Man ska alltid förvissa sig om att det pris som betalas är marknadsmässigt. Direktupphandlingar skall genomföras på ett affärsmässigt sätt och följa gällande riktlinjer för direktupphandling. Inköp får inte delas upp i syfte att komma under gränsen för direktupphandling. Om det kan bli fråga om upprepade köp ska ramavtal tecknas efter en särskild upphandling. Högt värde Specifika köp mellan kronor kronor Genomförs i samråd med upphandlingsansvarig. Ska publiceras i elektroniskt upphandlingssystem Mellanvärde Specifika köp mellan kronor kronor Ska prisjämförelse med minst tre leverantörer göras Enkel dokumentation/formalia ska göras. Denna dokumentation ska innehålla uppgifter om vilka leverantörer som tillfrågats, vilken leverantör som anlitades. Genomförs av förvaltningen.

6 6(9) Vid behov kan samråd ske med upphandlingsansvarig. Kan publiceras i upphandlingssystem av förvaltningen. Lågt värde Specifika köp upp till kronor. Genomförs av förvaltningen. All berörd personal har en skyldighet att känna till och följa de styrande dokumenten för inköp och upphandling Vid all upphandling skall antagen delegationsordning gälla Ramavtal När det finns ett behov av flera återkommande köp under en viss tidsperiod ska man ingå ett ramavtal. Man kan ingå ett ramavtal med en eller flera leverantörer. Ramavtal ingås för vissa varor och tjänster och innefattar hela kommunens behov. Samtliga enheter inom kommunen är skyldiga att följa ramavtalen. Avsteg från avrop på befintliga ramavtal får endast ske med tillstånd av upphandlingsansvarige. Ramavtalen ska upphandlas av upphandlingsansvarig på uppdrag av förvaltningen. Eftersom ramavtalen ofta avser kommungemensamma varor och tjänster ska kommunchefen, efter samråd med berörda förvaltningar, besluta om att anta eller förkasta anbud samt underteckna ramavtalen. Även rabattavtal ska undertecknas av kommunchefen. Kommunchefen har rätt att vidaredelegera sin behörighet i aktuella avseenden Överprövning av upphandlingar En leverantör som anser sig ha lidit eller kan komma att lida skada har rätt att till allmän förvaltningsdomstol ansöka om överprövning av en upphandling. På uppdrag av förvaltningen ska upphandlingsansvarig, i samråd med kommunjuristen, upprätta ett förslag till yttranden med anledning av en sådan domstolsprocess. Yttrandet ska undertecknas av kommunchefen Uppföljning av avtal Ett systematiskt uppföljningsarbete av ingångna ramavtal och kontrakt säkerställer att efterfrågad kvalitet och annan prestanda uppnås, att avtalade priser erhålls, att leverantörer fullgör sina skyldigheter avseende skatter och socialförsäkringsavgifter och att de i övrigt lever upp till sina åtaganden enligt ramavtal eller kontrakt Avtalstrohet Kommunen ingår ramavtal för olika varor och tjänster. Kommunens och bolagens medarbetare är skyldiga att känna till och använda gällande ramavtal för att säkerställa en hög avtalstrohet. Kommunen kännetecknas av en hög grad av avtalstrohet mot ingångna avtal och kontrakt där leverantörer har ett högt förtroende för kommunen. Varje chef ansvarar för att medarbetarna känner till hur kommunens inköpsbehov tillgodoses, att ingångna avtal används och att medarbetarna

7 7(9) har förutsättningar för att skaffa sig kunskap om kommunens rutiner för upphandling Ansvar gällande upphandling De upphandlingar som inte är förvaltningsövergripande har varje förvaltning eget ansvar för, med hjälp av upphandlingsansvarige. Förvaltningen ansvarar för att starta upp upphandlingen samt arbeta fram en kravspecifikation för det som ska upphandlas. Upphandlingsansvarige ansvarar för att ta fram krav på leverantören, de kommersiella villkoren samt att upphandlingsformalia följs. Förvaltningen ansvarar för utvärderingen av de inkomna anbuden när det gäller kravspecifikation. Upphandlingsansvarige ansvarar för att utvärdera övriga delar av processen samt se till att beslutet kommuniceras med anbudsgivarna på rätt sätt. Slutligen ansvarar upphandlingsansvarige för att arkivera upphandlingen samt att avtal läggs in i avtalsdatabasen Elektroniskt upphandlingssystem All upphandling sker elektroniskt för att effektivisera upphandlingsprocessen och administrationen. Kommunen använder ett elektroniskt upphandlingssystem (E-avrop) som fungerar för alla former av upphandling. Annonsering, tillhandhållande av förfrågningsunderlag, anbudsgivning, utvärdering och tilldelning genomförs med hjälp av detta system. Ingångna avtal läggs in i en avtalsdatabas. Kommunens elektroniska upphandlingssystem används av upphandlare vid annonserade och riktade förfrågningar. Systemet kan vidare användas för marknadsundersökningar. Övriga medarbetare kan använda systemet vid direktupphandlingar eller för avrop från ramavtal genom förnyad konkurrensutsättning. E-avrop är även kostnadsfritt för leverantörer. När kommunen har behov av att upphandla ett nytt elektroniskt upphandlingssystem så ska man ställa krav på att systemet skall vara kostnadsfritt för leverantörer Extern information och utbildning Information Alla upphandlingar ska publiceras på kommunens hemsida. Information om hur leverantörer lämnar anbud ska publiceras på kommunens hemsida Utbildning Upphandlingsansvarig ska en gång per år anordna en informations/utbildningsträff för företag i kommunen, där man går igenom upphandlingsprocessen och LOUs regelverk Hur man lägger anbud samt ordförståelse och innehåll i en upphandling Intern information och utbildning Information Kommunens avtal ska publiceras på intranätet. Inköpsprocessen ska publiceras på intranätet.

8 8(9) Utbildning Upphandlingsansvarige ska ge utsedda personer i förvaltningen utbildning inom upphandlingsområdet och kommunens elektroniska upphandlingssystem.

9 9(9) 2 Bilagor Flödesschema för upphandlingar.

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Inledning: Kommunen är totalt sett en mycket stor köpare av varor och tjänster. Denna upphandlingspolicy syftar till att kommunens medel används effektivt

Läs mer

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige Upphandlingspolicy Antagen i Kommunfullmäktige 2011-02-09 Ekonomiavdelningen Datum Upphandlingsfunktionen 2010-12-20 Upphandlingspolicy för Vårgårda kommun Styrdokument Vid all upphandling skall, utöver

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni Policy Samordningsförbundet har enligt UPPHANDLINGSPOLICY FÖR NEDANSILJANS SAMORDNINGSFÖRBUND Fastställd av styrelsen 13 juni 2017 1. Policy Samordningsförbundet har enligt förbundsordningen sitt säte i Gagnef kommun. Samordningsförbundet förbinder

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling KS 2011-156 Antagna av kommunfullmäktige den 22 november 2011 166. Riktlinjer för upphandling gäller kommunens samtliga nämnder och verksamheter och kommunens bolag. Riktlinjerna

Läs mer

Svedala Kommuns 1:06 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 1:06 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Inköpspolicy för Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2001-11-27, 114, med ändring Gäller från 2004-12-08, 132, 2006-09-13, 121 2002-01-01 Inköpspolicy för Svedala kommun

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Inköps- och upphandlingspolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2008-10-30, 111 Sidan 1 av 3 Inköps- och upphandlingspolicy för kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy för Göteborgs Stad jämte kommentarer

Inköps- och upphandlingspolicy för Göteborgs Stad jämte kommentarer Inköps- och upphandlingspolicy för Göteborgs Stad jämte kommentarer (H 2004:123, P 2004-09-16,, Kommunstyrelsen 2008-10-15, 510, Kommunstyrelsen 2009-06-10, 418, Kommunstyrelsen 2010-06-09, 439) Syftet

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING Antagen av kommunfullmäktige 2011-04-14 32 Senast reviderad av kommunfullmäktige 2016-06-02 61 Dnr: KA 2016/302 Ekonomiavdelningen Jörgen Karlsson, Ekonomichef ALLMÄNT

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern. Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Karlskrona kommunkoncern Antagen av Kommunfullmäktige den 21 mars 2013 39 2(5) Inledning Karlskrona kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende Antagen av Kommunstyrelsen 2007-05-21, KS 117 Inledning För att verksamheten i kommunen skall fungera och servicenivån till

Läs mer

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10)

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10) Upphandlingspolicy MA Upphandlingsenheten Upphandlingspolicy 1(10) Innehållsförteckning Upphandlingspolicy... 3 Upphandlingsrutiner... 3 Inledning... 3 Grunderna för offentlig upphandling... 3 Omfattning...

Läs mer

Upphandlingspolicy. 1. Syfte 1 (5)

Upphandlingspolicy. 1. Syfte 1 (5) 1 (5) Typ: Policy Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-04-23, 22 Uppdateras: Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Principer 3. Affärsetik 4. Gemensam upphandling 5. Hänsyn till små

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy konsekvensändring med hänsyn taget till bifallen motion samt förtydligande avseende elektronisk handel

Inköps- och upphandlingspolicy konsekvensändring med hänsyn taget till bifallen motion samt förtydligande avseende elektronisk handel BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Åsa Hedin Karlsson 2017-05-30 Dnr: RS 2017-370 Regionstyrelsen Inköps- och upphandlingspolicy konsekvensändring med hänsyn taget till bifallen motion samt förtydligande

Läs mer

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps och upphandlingspolicy KS14-293 003. Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS14-293 003 Inköps och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Inledning Bjurholms kommun (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY FÖR HÖÖRS KOMMUN

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY FÖR HÖÖRS KOMMUN INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY FÖR HÖÖRS KOMMUN Denna inköps- och upphandlingspolicy gäller för Höörs kommuns samtliga nämnder och är en vägledning till förtroendevalda och tjänstemän i upphandlingsfrågor.

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY FÖR LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY FÖR LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY FÖR LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND 1. BAKGRUND Landstingsdirektören har det formella ansvaret för framtagande av inköps- och upphandlingspolicy och gemensamma regler för anskaffning

Läs mer

Åstorps kommuns Upphandlings- och inköpspolicy

Åstorps kommuns Upphandlings- och inköpspolicy Åstorps kommuns Upphandlings- och inköpspolicy Beslutat av Kommunfullmäktige 2017-04-24 44 Dnr 2017 / 109 Upplaga 1 2 (6) Inledning Upphandling ska göras vid köp av varor och tjänster. Lagen om offentlig

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy 1(5) Dnr: KS 2017/2955 Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29, 5 Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Datum: 2013-12-20 Dnr: Sida: 1 (8) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Dessa tillämpningsanvisningar avser att tydliggöra antagna riktlinjerna för upphandling och inköp, samt

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MARKARYDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING POLICY FÖR UPPHANDLING 1 OCH INKÖP 2 I MARKARYDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30 7, att gälla fr o m 2014-10-01 Ersätter av kommunfullmäktige

Läs mer

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Inköpsprocesser i staden

Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Inköpsprocesser i staden Utbildning för chefer inom SDF Våren 2012 Inköpsprocesser i staden Charlotta Ståhlberg Upphandlingsbolaget Styrande dokument EU:s upphandlingsdirektiv Lagen om offentlig upphandling inom klassiska sektorn

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Dnr ks 09/127 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-02, 14 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-08-22 216 Sammanfattning Vägledande

Läs mer

1. Upphandling. De grundläggande principerna innebär:

1. Upphandling. De grundläggande principerna innebär: Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kanslienheten Gäller från: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KS 193, 2017-09-05 Riktlinjer för upphandling och inköp 1. Upphandling Dessa riktlinjer bygger på av kommunfullmäktige

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1(5) UPPHANDLINGS- OCH INKÖPSPOLICY FÖR BOTKYRKA KOMMUN Denna policy ersätter Upphandlingspolicy för Botkyrka kommun och Riktlinjer för Botkyrka kommuns upphandlingar, antagna av kommunfullmäktige 2005-09-29,

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103/2016, Dnr 2016/0075.KS.1. Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Inköps- och upphandlingspolicy för Sollentuna kommun Fastställd av fullmäktige 2011-04-13, 51 Reviderad av fullmäktige 2016-09-15, 103, Dnr 2016/0075 KS.150 Reviderad av fullmäktige 2018-05-17, 67, Dnr

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente

Tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Tomelilla kommun är en upphandlande myndighet enligt Lag (2007:1091) om offentlig upphandling och en upphandlande enhet enligt Lag (2007:1092) om upphandling

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-02-23 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Upphandlingsenheten Dokumentet

Läs mer

POLICY. Datum

POLICY. Datum Kommunledningsförvaltningen POLICY 207-0-26 Godkänd KF 207-03-27, 22 (5) Inköps- och upphandlingspolicy Inledning Örkelljunga kommuns upphandlingspolicy utgör ett komplement till den lagstiftning som reglerar

Läs mer

Inköpspolicy för Burlövs kommun

Inköpspolicy för Burlövs kommun Inköpspolicy för Burlövs kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-09-15, 69 Träder i kraft 2014-09-15 Inköp och upphandling ska ske enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling (2007:1091), LUF, Lagen om offentlig

Läs mer

Nordmalings kommunkoncerns Inköps- och upphandlingspolicy

Nordmalings kommunkoncerns Inköps- och upphandlingspolicy Nordmalings kommunkoncerns Inköps- och upphandlingspolicy inkl. riktlinjer för direktupphandling Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15 128 Innehåll Innehåll... 2 1 Inledning... 3 1.1 Inköps- och upphandlingspolicyns

Läs mer

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige

INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern. Antaget av Umeå kommunfullmäktige INKÖPS OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Umeå kommunkoncern Antaget av Umeå kommunfullmäktige 2011-05-30. 2(5) Inledning Umeå kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper varor, tjänster och entreprenader för

Läs mer

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2009-09-28 av Kommunfullmäktige 88 Senast reviderad 2014-02-27 av Kommunfullmäktige 5 Detta dokument gäller för

Läs mer

Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente

Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Dnr KS 2013/105 Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente (B 16:1) Beslutad av tillförordnad kommunchef Helena Berlin 19

Läs mer

Policy för inköp och upphandling 8 KS

Policy för inköp och upphandling 8 KS Policy för inköp och upphandling 8 KS 2016.478 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-02-02 6 Inköp- och upphandlingspolicy (KS 2016.478) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: 2018-11-05 Dnr: HDa 1.2-2018/1386 Ersätter: DUC 2014/1879/10 Relaterade dokument: Policy för upphandling, Handläggningsordning

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 26 mars 2018. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer för upphandling och inköp Kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för inköp och upphandling

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för inköp och upphandling Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för inköp och upphandling Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna ansvarar:

Läs mer

Upphandlings- och Inköpspolicy för Nybro kommun

Upphandlings- och Inköpspolicy för Nybro kommun Upphandlings- och Inköpspolicy för Nybro kommun Jonas Algotsson Upphandlingssamordnare Nybro kommun namn@example.com 1 Sammanfattning Detta dokument är ett verktyg och vägledning för våra kommunala tjänstemän

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP

POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21 103 Dnr: KS 2017/373 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av Kommunfullmäktige 5 maj 2011 program policy handlingsplan riktlinje program uttrycker värdegrunder och förhållningssätt

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern

Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern 1 Inköps- och upphandlingspolicy för Älmhults kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-26, 70 2 3 Inledning Älmhults kommunkoncern (nedan kallad kommunen) köper årligen varor, tjänster och entreprenader

Läs mer

Upphandlings- och inköpsreglemente för Malung-Sälens kommun

Upphandlings- och inköpsreglemente för Malung-Sälens kommun Upphandlings- och inköpsreglemente för Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-28 93 Gäller från och med 2013-11-26 Reviderad 2014-11-03 av upphandlingsenheten Innehåll Syfte...3 Regler...3

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

INLEDNING:... 2 ANSVAR FÖR UPPHANDLING:... 2 VISION/INRIKTNINGSMÅL:... 3 STRATEGI... 3 ANBUDSPROCESSEN... 3 AFFÄRSMÄSSIGHET... 4 LEVERANTÖRSKRAV...

INLEDNING:... 2 ANSVAR FÖR UPPHANDLING:... 2 VISION/INRIKTNINGSMÅL:... 3 STRATEGI... 3 ANBUDSPROCESSEN... 3 AFFÄRSMÄSSIGHET... 4 LEVERANTÖRSKRAV... Upphandlingspolicy Innehållsförteckning INLEDNING:... 2 ANSVAR FÖR UPPHANDLING:... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR:... 2 VISION/INRIKTNINGSMÅL:... 3 STRATEGI... 3 UPPHANDLINGSPROCESSEN... 3 ANBUDSPROCESSEN... 3 AFFÄRSMÄSSIGHET...

Läs mer

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS17-323 003 Inköps- och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Version Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 1.0 Kommunfullmäktige 2017-01-01 Ekonomiavdelning

Läs mer

Omfattning Dessa riktlinjer omfattar samtliga nämnder och förvaltningar inom Tyresö kommun och avser all extern upphandling av varor och tjänster.

Omfattning Dessa riktlinjer omfattar samtliga nämnder och förvaltningar inom Tyresö kommun och avser all extern upphandling av varor och tjänster. RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING I TYRESÖ KOMMUN 2010 1 Allmänt Omfattning Dessa riktlinjer omfattar samtliga nämnder och förvaltningar inom Tyresö kommun och avser all extern upphandling av varor och tjänster.

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Tillämpningsanvisningar till policyn för upphandling i Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 Dnr: KS 2014/0295 Kommentar: - Hänvisningen till Policy

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Dokumentnamn: Policy Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen/upphandling Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00426 Policy för upphandling och

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige besluta 0 Os», 2^ Tjänsteutlåtande Tillväxt- och marknadsenheten Jill Kommunstyrelsen Datum 2014-10-21 Dnr KS 2014/0294 Revidering av policy för upphandling Sammanfattning Kommunens policy för upphandling har

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för upphandling. Upphandlingsregler 1

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för upphandling. Upphandlingsregler 1 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för upphandling Upphandlingsregler 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicy

Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicy Ystads kommun är en upphandlande myndighet enligt Lag (2007:1091) om offentlig upphandling och en upphandlande enhet enligt Lag (2007:1092) om upphandling

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

2. Upphandlande enhet Sävsjö kommun med dess förvaltningar är en enda upphandlande enhet enligt LOU.

2. Upphandlande enhet Sävsjö kommun med dess förvaltningar är en enda upphandlande enhet enligt LOU. 1 Antaget av kommunfullmäktige, 2010-09-20 75 Senaste ändring, - - Diarienummer: 3.2010.050 Upphandlingspolicy 1. Inledning För upphandlings- och inköpsverksamheten gäller Lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ny policy och riktlinjer för upphandling

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Ny policy och riktlinjer för upphandling SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-06-07 164 KS 67116 Ny policy och riktlinjer för upphandling Beslut Förslag till upphandtingsriktlinjer antas, under förutsättning att kommunfullmäktige

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2019-113 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: antagen

Läs mer

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN

POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN POLICY INKÖP & UPPHANDLING ORSA KOMMUN Policy för Orsa kommuns inköps- och upphandlingsverksamhet Daterad 2015-09-16 Fastställd Kommunfullmäktige 2015-11-23 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy

Tillämpningsanvisningar inköpspolicy 1/6 DATUM 2016-02-0 DIARIENUMMER KS/2014:207-059 Tillämpningsanvisningar inköpspolicy Antagna av kommunfullmäktige 2014-09-15, 69 1 Träder i kraft 2014-09-15 Detta dokument är ett komplement till Burlöv

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP TILLÄMPNINGSANVISNINGAR POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2017-06-07, 206 Dnr: KS 2017/373 Reviderad av kommunchef 20xx-xx-xx Kommunledningskontoret Torggatan

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Upphandlingspolicy tör Karlsborgs kommun

Upphandlingspolicy tör Karlsborgs kommun Karlsborgs kommun Bilaga 53 KF 109 2014-09-23 Upphandlingspolicy tör Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 71.2014 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2014-09-23 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Riktlinjer upphandling

Riktlinjer upphandling 1 (1) 1 Inledning... 2 2 Upphandlande myndighet/enhet... 2 3 Ansvar... 2 4 Samordning... 2 5 Affärsmässig relation till leverantörer... 3 5.1 Allmänhetens insyn i leverantörs verksamhet... 3 5.2 Krav på

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling för Alingsås kommun, dess bolag och förbund

Riktlinjer för inköp och upphandling för Alingsås kommun, dess bolag och förbund Riktlinjer för inköp och upphandling för Alingsås kommun, dess bolag och förbund 1. Syfte Dessa riktlinjer för inköp och upphandling syftar till - att fastställa ett gemensamt förhållningssätt vid upphandling

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Diarienr 2016/00929-KS nternati Inköps- och upphandlingspolicy för Västerås stad med helägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 5 maj 2011 Reviderad av kommunfullmäktige 9 mars 2017 program policy handlingsplan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING

RIKTLINJER FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING RIKTLINJER FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING 2 Riktlinjer för inköp och upphandling Daterad 2017-05-17 Fastställd Kommunfullmäktige 2015-03-30 19, Reviderad Kommunfullmäktige 2017-09-18 75 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Växjö kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2014-08-26 Upphandlings- och inköpspolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Upphandlingsenheten Dokumentinformation - Dokumentnamn Upphandlings-

Läs mer

Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun. Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen!

Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun. Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen! Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen! Tydlig organisation 3 nivåer 1. Inköpssamordnare 2. Direktupphandlare (3 000-270 000)

Läs mer

Bilaga 1, KS 94/2018 Sida 1 av 6. Riktlinjer för upphandling samt direktupphandling i Östhammars kommun

Bilaga 1, KS 94/2018 Sida 1 av 6. Riktlinjer för upphandling samt direktupphandling i Östhammars kommun Sida 1 av 6 Riktlinjer för upphandling samt direktupphandling i Östhammars kommun Sida 2 av 6 Datum Dnr Sid 2017-06-13 KS-2017-6 1 (5) Riktlinjer för Upphandling i Östhammars kommun samt direktupphandling

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Lidingö stads upphandlings- och inköpspolicy

Lidingö stads upphandlings- och inköpspolicy Lidingö stads upphandlings- och inköpspolicy 1. Omfattning Upphandlings- och inköpspolicyn gäller all upphandling och alla inköp av varor, tjänster och entreprenader inom staden. Denna policy fastställer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 75 KS 67/16 Ny policy och riktlinjer för upphandling Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Förslag till

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicyn

Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicyn Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicyn Simrishamns kommun är en upphandlande myndighet enligt Lag (2007:1091) om offentlig upphandling och en upphandlande enhet enligt Lag (2007:1092) om upphandling

Läs mer

Riktlinjer för inköp i Tibro kommun

Riktlinjer för inköp i Tibro kommun Datum 2018-08-16 Ärendenr 2018-000210.05 Riktlinjer för inköp i Tibro kommun Antaget av kommunstyrelsen 2018-09-11, 119 Gäller fr o m 2019-01-01 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

INKÖPSPOLICY FÖR HÖÖRS KOMMUN

INKÖPSPOLICY FÖR HÖÖRS KOMMUN INKÖPSPOLICY FÖR HÖÖRS KOMMUN Inköpspolicy för Höörs kommun anger de riktlinjer som under iakttagande av gällande författningsbestämmelser om offentlig upphandling mm gäller för kommunens inköpsverksamhet.

Läs mer

Inköpspolicy för Höörs kommun

Inköpspolicy för Höörs kommun Inköpspolicy för Höörs kommun Vägledning till förtroendevalda och tjänstemän i upphandlingsfrågor samt riktlinjer vid direktupphandling KSF 2017/351 Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-12-04, 315 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Kristianstads kommun. Fastställd av Kommunfullmäktige 2011-06-2, 215

Riktlinjer för upphandling i Kristianstads kommun. Fastställd av Kommunfullmäktige 2011-06-2, 215 1 Riktlinjer för upphandling i Kristianstads kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2011-06-2, 215 2 Innehållsförteckning 1 Upphandlingspolicy...3 2 Ansvarsfördelning och organisation...3 3 Upphandlingssamverkan...5

Läs mer

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21.

Beslutsunderlag Tillväxt- och marknadsenhetens tjänsteudåtande daterat 2014-10-21. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 AU 9:27 Dnr. KS 2014/0294 Revidering av policy för upphandling Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Syfte och mål med Inköpssamverkan

Syfte och mål med Inköpssamverkan RIKTLINJER Innehållsförteckning Syfte och mål med Inköpssamverkan... 3 Ansvarfrågor organisation... 4 Riktlinjer för direktupphandling... 5 Riktlinjer för miljö... 5 Upphandlingsetik... 6 Definitioner...

Läs mer

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN

POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-27 69 Dnr 2014/149.050 POLICY FÖR INKÖP OCH UPPHANDLING FÖR DALS-EDS KOMMUN 1 Allmänt Kommunens inköp/upphandlingar

Läs mer

Upphandlingspolicy för Falköpings kommun

Upphandlingspolicy för Falköpings kommun 2010-04-06 1 (9) Upphandlingspolicy för Falköpings kommun Upphandlingspolicyn beskriver ramarna för kommunens upphandling. Upphandlingspolicyn fastställes av Kommunfullmäktige och revideras vid behov.

Läs mer

Policy för upphandling och inköp (avrop)

Policy för upphandling och inköp (avrop) Policy för upphandling och inköp (avrop) 1. Allmänt Kommunen, kommunalt ägda bolag och förbund omfattas av Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Respektive kommun, bolag och förbund går under begreppet

Läs mer

Förslag till riktlinjer för upphandling i Högsby kommun Antagna av kommunstyrelsen , 36

Förslag till riktlinjer för upphandling i Högsby kommun Antagna av kommunstyrelsen , 36 1 Inledning... 2 2 Upphandlande myndighet/enhet... 2 3 Ansvar... 2 4 Samordning... 2 5 Affärsmässig relation till leverantörer... 3 5.1 Allmänhetens insyn i leverantörs verksamhet... 3 5.2 Krav på villkor

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinjer för direktupphandling för Ystads kommun med helägda bolag Inklusive blankett för dokumentation av direktupphandlingar Tillämpningsanvisningar till inköps- och upphandlingspolicyn antagen i Kommunfullmäktige

Läs mer