Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt"

Transkript

1 Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

2

3 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet (nedan kallat Upphandlingsstödet) presenterar här en processmodell för elektronisk upphandling, att använda som ett verktyg i arbetet med att införa elektronisk upphandling eller för att helt enkelt på ett schematiskt sätt åskådliggöra upphandlingsprocessen för respektive förfarande. En förhållandevis detaljerad modell över upphandlingsprocessen är en förutsättning för att Upphandlingsstödet, i enlighet med uppdraget, ska kunna driva utvecklingen av elektronisk upphandling. Arbetet med att ta fram en första version av en sådan processmodell genomfördes under våren 2010 genom ett antal workshoppar. Förutom Upphandlingsstödet och Konkurrensverket medverkade nedanstående upphandlande myndigheter, alla med erfarenheter av elektronisk upphandling. CSN Jönköpings kommun Kriminalvården Lunds Universitet Länsstyrelsen i Stockholms län Solna kommun Umeå kommun Utgångspunkten för workshopparna var att ta fram en processmodell som kan användas som ett verktyg i arbetet med att införa elektronisk upphandling. Processmodellen, som omfattar samtliga upphandlingsförfaranden, går emellertid utmärkt att använda även för att förstå och följa händelseförloppet generellt under en upphandling. Den processmodell som togs fram under workshopparna har använts av Upphandlingsstödet i olika sammanhang, såsom i det europeiska standardiseringsarbetet och i diskussioner med leverantörer av upphandlingssystem. Erfarenheterna som då gjorts har resulterat i att processmodellen succesivt utvecklats och konsoliderats. Detta främst genom en ökad grad av modularisering som medfört att antalet delmodeller kunnat minskas ner. Den nya versionen av processmodellen har därefter kvalitetssäkrats genom ett antal interna workshoppar på Upphandlingsstödet.

4 2 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN Processmodellen för elektronisk upphandling går nu in i en förvaltningsfas. Processmodellen kommer, liksom Upphandlingsstödets övriga vägledningar, att regelbundet uppdateras. Med anledning av detta är både era erfarenheter av att använda modellen i det egna arbetet såväl som övriga synpunkter mycket välkomna! Om intresse finns kan Upphandlingsstödet också komma ut och presentera hela processmodellen, ge svar på era eventuella frågor samt diskutera hur man på bästa sätt utifrån den egna situationen kan använda processmodellen. 2. Vad är en modell? En modell fungerar som en karta, det vill säga är en avbildning av verkligheten. En bra modell omfattar bara det som är viktigt för det område inom vilket modellen ska användas. För att göra modellen lätt att läsa och förstå utelämnas alltså allt det som inte behövs för att kunna följa de logiska sambanden. Så till exempel innehåller en karta med fornminnen i stort sett varje liten sten och avvikelse i landskapet. Medan det på en vanlig orienteringskarta endast finns en grov avbildning av landskapet. Detta för att man ska kunna finna vägen genom terrängen. Modellering, det vill säga arbetssättet att ta fram modeller, syftar till att förklara och beskriva olika händelseförlopp. Modeller kan utgöra ett komplement till skriven text. Speciellt viktiga är modeller när det handlar om komplexa samband, där vi inte enbart genom att läsa texten kan få en direkt uppfattning om hela händelseförloppet från start till slut och vad som behövs under resans gång för att uppnå det förväntade resultatet. Vi människor läser och tar också in information på olika sätt. Vissa föredrar text framför att se de logiska sambanden illustrerade i en modell. Medan andra är precis tvärtom och föredrar en modell framför stora textmassor. Detta betyder alltså att det alltid är bäst att komplettera omfattande text, såsom komplexa lagar eller komplicerade bruksanvisningar, med en förklarande modell.

5 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 3 3. Vad är en processmodell? En processmodell innehåller olika aktiviteter, det vill säga de funktioner eller planerade händelser som är nödvändiga för att vi ska kunna förstå hela processen. Därutöver brukar också de moment som behövs för att en process eller aktivitet ska kunna sätta igång, liksom det som produceras i varje process eller aktivitet finnas med. Det som behövs eller produceras kallas i dessa sammanhang för leverabler. Leverabler kan till exempel bestå av dokument, handlingar eller grupper av information. Både processer och aktiviteter är värdeskapande, det vill säga det man matar in måste komma ut ur processen eller aktiviteten mer förädlat. Ett exempel från vardagen är processen baka bröd där man från leverablerna recept, mjöl, jäst och vatten i slutet av processen erhåller den förädlade produkten bröd.

6 4 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 4. Processmodellen för elektronisk upphandling 4.1 Uppbyggnad Processmodellen för elektronisk upphandling är en modell som visar hur händelseförloppet i en upphandling skulle kunna se ut efter att man infört elektronisk upphandling. Processmodellen kan läsas ur flera perspektiv. Vilket gör att läsaren själv kan välja vilka förlopp och sammanhang som är intressanta. 1. Upphandlingsprocessen innefattar följande. a. Vilka delprocesser eller aktiviteter som processen består av. b. Vilka leverabler (dokument, handlingar, etc.) som används och/eller produceras av de olika aktiviteterna i processen. c. Speciella beslut och val som måste tas i processen för att flödet ska fortsätta och vad som händer efter varje val. d. Situationer som leder till att processen avbryts eller avslutas. 2. Utbytet av leverabler mellan upphandlande myndighet och anbudsgivare genom hela processen. 3. Inkluderat i processmodellen finns också det IT-stöd som behövs i de olika momenten vid arbete i ett upphandlingssystem. Detta betyder att man under hela upphandlingsprocessen kan se hur IT-stödet används och vilka funktioner som måste finnas för att man ska erhålla ett effektivt IT-stöd för de elektroniska momenten. De olika perspektiven gör att processmodellen också kan användas som komplement till de vägledningar som Upphandlingsstödet tagit fram, vid kartläggning av den egna upphandlingsprocessen i en organisation eller verksamhet, vid utvecklandet och införandet av upphandlingssystem, samt för vidareutbildning av upphandlare.

7 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN Omfattning och användningsområden Processmodellen omfattar alla upphandlingsförfaranden enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling) både över och under tröskelvärdet. Även elektronisk auktion, som inte är ett fullständigt upphandlingsförfarande, förklaras i en separat delmodell. Processmodellen fokuserar på kärnprocesserna vid en upphandling, från utformning av förfrågningsunderlag fram till tecknande av kontrakt. Kommentarer ges i form av separata noter där så är av vikt. I syfte att förenkla modellen har en mängd saker utelämnats, som senare kan bli föremål för egna modeller. Några av dessa är: Arkivering och diarieföring Juridisk hantering vid överprövning Tidsfrister i olika situationer Förhandsinsyn vid direktupphandling Kontraktsuppföljning För processmodell och beskrivning gällande kontraktsuppföljning hänvisas till Upphandlingsstödets vägledning om Kontraktsuppföljning som finns att hämta på I processmodellen indelas varje upphandlingsförfarande i tre faser. 1. Underlag och annons 2. Urval och inbjudan 3. Kvalificering, prövning och utvärdering Den inledande bilden till processmodellen visar i vilken utsträckning de tre faserna ingår i respektive upphandlingsförfarande. I vissa förfaranden så ingår fas 2 i fas 1 eller förekommer inte alls beroende på att urval eller inbjudan inte är aktuellt i det förfarandet. Varje fas har sina egna delmodeller. För Konkurrenspräglad dialog och Elektronisk auktion finns en separat delmodell. För Konkurrenspräglad dialog betyder detta att man mer detaljerat kan följa dialogprocessen i förfarandet och vilka val man som upphandlande myndighet och anbudsgivare ställs inför under dialogen.

8 6 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN Förutom att separat kunna följa de tre faserna under varje upphandlingsförfarande, kan man också följa de olika delmodellerna för en viss fas och på så sätt se hur just den fasen skiljer sig i de olika upphandlingsförfarandena. 4.3 Simbanor I processmodellen används så kallade simbanor. Detta för att kunna se flera skilda processer samtidigt och förstå hur dessa interagerar med varandra. Istället för att visa varje processkedja separat visas kedjorna parallellt i en och samma processbild. Processmodellen innehåller tre olika simbanor. 1. Den upphandlande myndigheten 2. IT-stödet 3. Anbudsgivarna Interaktionen mellan simbanorna indikeras med pilar och de leverabler som flödar mellan simbanorna. Eftersom den mittersta simbanan i modellen visar vad som sker i IT-stödet, det vill säga i upphandlingssystemet, flödar informationen oftast via den simbanan. I de fall information rör sig genom simbanan för IT-stödet visas detta genom en svart pil som passerar in eller ut från simbanan. För alla andra flöden i modellen används pilar i orange färg.

9 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 7 1. Pilar i orange används för att visa flödet mellan processer/aktiviteter i de olika simbanorna. 2. Streckad pil i orange används för att visa att flödet kan förekomma under speciella omständigheter. 3. Pil i orange används mellan simbanor för att visa att ITstödet inte är involverat i flödet. 4. Pil i svart används för att visa flödet mellan IT-funktioner i simbanan för IT-stödet. 5. Streckad pil i svart används för att visa att flödet kan förekomma under speciella omständigheter. 6. Pil i svart används för att vis att IT-stödet är involverat i flödet.

10 8 M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 5. Framtida planer för modellen för elektronisk upphandling Processmodellen kommer att kompletteras med delmodeller för både avrop från ramavtal och upphandlingsprocessen enligt LOV samt även Dynamiska inköpssystem i de fall dessa inkluderas i den svenska upphandlingslagstiftningen. I framtiden kommer också en interaktiv presentation av processmodellen att publiceras på En sådan interaktiv modell kan också kompletteras med till exempel stödprocesser för arkivering, diarieföring och de lagrum som tillämpas i de olika upphandlingsförfarandena. Det finns även planer på att utveckla processmodellen så att den omfattar hela den elektroniska inköpskedjan, det vill säga såväl den elektroniska upphandlingsprocessen som den elektroniska processen vid elektronisk handel.

11 Processmodellen för elektronisk upphandling

12 Översiktsbild, modellens uppbyggnad Översiktsbild som visar hur processmodellen för elektronisk upphandling är uppbyggd. Horisontellt de tre faser som alla upphandlingsförfaranden kan inordnas i. Vertikalt upphandlingsförfaranden över och under tröskelvärdena. I mitten pilar som visar vilka delmodeller som utgör respektive upphandlingsförfarande. (Se 4.2. för mera information).

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Upphandlingsstödet ska bidra till en mer effektiv, kvalitetsmedveten och rättssäker offentlig upphandling. Målet är att konkurrensen på marknaden bättre tas tillvara så att skattemedlen kan användas på bästa sätt till nytta för medborgarna, den offentliga sektorn och näringslivet. Denna skrift får användas fritt, förutsatt att källan anges. Det är alltså tillåtet att ladda hem skriften i pdf från vår hemsida ( och publicera den på andra webbplatser. Ange källa och gärna även en länk till innehållet. Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel Fax E-post upphandlingsstodet@kammarkollegiet.se

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Utbildningsprogram Hösten Utbildningar inom e-avrops upphandlingsstöd och offentlig upphandling

Utbildningsprogram Hösten Utbildningar inom e-avrops upphandlingsstöd och offentlig upphandling Utbildningsprogram Hösten 2017 Utbildningar inom e-avrops upphandlingsstöd och offentlig upphandling e-avrop AB 2017 hej! hallå! Varmt välkommen till oss på e-avrop. Titta runt bland våra kurser och låt

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling

Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Sid 0 (11) Birgitta Nelson birgitta.nelson@kammarkollegiet.se 08-7000716 2013-01-28 Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF!

Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF! Möjligheterna i LUF Varför vänta på nya lagstiftningen? Redan idag finns många möjligheter i LUF! Kristian Pedersen, Advokat, Partner Erik Olsson, Advokat, Partner Agenda > Inledning > Upphandling återförsäljning

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling inom Vetlanda kommun

Riktlinjer för direktupphandling inom Vetlanda kommun 1 (5) Riktlinjer för inom Vetlanda kommun Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelse (2014-11-05 181) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2014-11-05 Dokumentansvarig: Leif Henriksson,

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV

Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV Kort om Kontraktsuppföljning LOU, LOV 1 Varför är det viktigt med kontraktsuppföljning? Det enda sättet för en myndighet att försäkra sig om att det som den faktiskt har kravställt, beställt och betalat

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812

Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johanna Bång 2014-07-18 KS-2014/812 Upphandlingsstrateg Kommunstyrelsen Riktlinjer för direktupphandling KS-2014/812 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje fo r upphandling KOMMUNSTYRELSEN KS 99 2015-05-07 DNR: 2015/338

Riktlinje fo r upphandling KOMMUNSTYRELSEN KS 99 2015-05-07 DNR: 2015/338 Riktlinje fo r upphandling KOMMUNSTYRELSEN KS 99 2015-05-07 DNR: 2015/338 Riktlinje fo r upphandling KOMMUNSTYRELSEN KS 99 2015-05-07 DNR 2015/338 SYFTE OCH MÅL Denna riktlinje vänder sig till alla inom

Läs mer

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader

SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534. Meddelande om upphandling. Byggentreprenader 1/6 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:333534-2012:text:sv:html SE-Jönköping: Anläggningsarbete 2012/S 203-333534 Meddelande om upphandling Byggentreprenader Direktiv

Läs mer

Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben och hur har den utvecklats

Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben och hur har den utvecklats Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben 2012 - och hur har den utvecklats 30 oktober 2012 Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel 08 700 07 I2 Fax 08 20

Läs mer

SE-Umeå: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2012/S 107-178155. Meddelande om upphandling. Tjänster

SE-Umeå: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2012/S 107-178155. Meddelande om upphandling. Tjänster Medlemsländer - Tjänstekontrakt - Meddelande om upphandling - Öppet förfarande 1/6 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:178155-2012:text:sv:html SE-Umeå: Arkitekt-,

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(10) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Avslutad: Arbetskläder och arbetsskor till Huddinge kommun

Avslutad: Arbetskläder och arbetsskor till Huddinge kommun Avslutad: Arbetskläder och arbetsskor till Huddinge kommun Info Version 11 URL http://com.mercell.com/permalink/37298160.aspx Externt anbuds-id 17049-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ Meddelande

Läs mer

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman Offentlig upphandling på Åland Upphandlare Mårten Broman 15.5.2019 Lagar som gäller för hela Åland över EU:s tröskelvärden Åland har egen behörighet att lagstifta om upphandling. Enligt landskapslagen

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

UFV 2010/1853. Upphandling. Riktlinjer. Fastställd av rektor 2010-11-09

UFV 2010/1853. Upphandling. Riktlinjer. Fastställd av rektor 2010-11-09 UFV 2010/1853 Upphandling Riktlinjer Fastställd av rektor 2010-11-09 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 1.1 Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Principer för upphandling 4 2. Organisation

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30)

Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och Upphandling Handläggare: Paul Collins Landstingsstyrelsen Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) Ärendet Finansdepartementet

Läs mer

Riktlinjer för Piteå kommun upphandling

Riktlinjer för Piteå kommun upphandling Riktlinjer för Piteå kommun upphandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för Piteå kommuns upphandling Riktlinjer KF 2008-12-15, 255 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun 1 Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2014-01-09 Reviderad 2014-08-30 1 ALLMÄNT Dessa tillämpningsanvisningar för inköp och upphandling

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-08-22 216 Sammanfattning Vägledande

Läs mer

SE-Varberg: Mejeriprodukter 2010/S 214-328575 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor

SE-Varberg: Mejeriprodukter 2010/S 214-328575 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:328575-2010:text:sv:html SE-Varberg: Mejeriprodukter 2010/S 214-328575 MEDDELANDE OM UPPHANDLING Varor AVSNITT I: UPPHANDLANDE

Läs mer

Rapport, Uppdrag angående förstudie avseende elektronisk upphandling, S2013/8859/RU (delvis) 1 Bakgrund

Rapport, Uppdrag angående förstudie avseende elektronisk upphandling, S2013/8859/RU (delvis) 1 Bakgrund KKV2002, v1.2, 2011-02-05 RAPPORT 2014-11-27 Dnr 759/2013 1 (12) Rapport, Uppdrag angående förstudie avseende elektronisk upphandling, S2013/8859/RU (delvis) 1 Bakgrund Konkurrensverket (KKV) övertog i

Läs mer

Avslutad: 2013/235-KS IT-stöd för kompetensförsörjningsprocessen.

Avslutad: 2013/235-KS IT-stöd för kompetensförsörjningsprocessen. Avslutad: 2013/235-KS-061 - IT-stöd för kompetensförsörjningsprocessen. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/38388469.aspx Externt anbuds-id 105822-2013 Anbudstyp Tilldelning Dokument typ

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

Offentlig upphandling inom byggsektorn - vägledning för upphandlande myndigheter 2010:6

Offentlig upphandling inom byggsektorn - vägledning för upphandlande myndigheter 2010:6 Offentlig upphandling inom byggsektorn - vägledning för upphandlande myndigheter 2010:6 Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser)

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

SKL Kommentus. Erik Edström

SKL Kommentus. Erik Edström SKL Kommentus Erik Edström Agenda 1. Dynamiska Inköpssystem (DIS) 2. Inköpscentraler som grossister Svagheter i ramavtalsupphandlingarna 1. Bristande transparens gällande volymer? 2. Bristande flexibilitet

Läs mer

Dynamiska Inköpssystem

Dynamiska Inköpssystem Dynamiska Inköpssystem - Och inköpscentraler som grossister - Erik Edström, SKL Kommentus Inköpsrådet 2016-02-08 Problem med stora ramavtal 1. Bristande transparens gällande volymer? 2. Bristande flexibilitet.

Läs mer

LAGRUM Sala kommuns upphandlingar och inköp ska genomföras i enlighet med vid var tid gällande EU-direktiv, svensk Jagstiftning och denna policy.

LAGRUM Sala kommuns upphandlingar och inköp ska genomföras i enlighet med vid var tid gällande EU-direktiv, svensk Jagstiftning och denna policy. Bilaga ~s 2015/92/1 1 (1) 2014--04-16 POliCY STYRELSENS FÖRVALTNING Upphandlingspolicy för Sala kommun OMFATTNING Denna policy ger uttryck för Sala kommuns principer och inriktning vid all upphandling

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng Upphandlingsordlista Anbudsgivare: Med anbudsgivare avses den eller de leverantörer som lämnar anbud i en upphandling 1 Anbudssökande: Med anbudssökande avses

Läs mer

GEMENSAMMA BESTÄMMELSER: UPPHANDLINGSBESLUT, ÄNDRINGSSÖKANDE, ÄNDRING AV UPPHANDLINGSKONTRAKT SAMT OFFENTLIGHET

GEMENSAMMA BESTÄMMELSER: UPPHANDLINGSBESLUT, ÄNDRINGSSÖKANDE, ÄNDRING AV UPPHANDLINGSKONTRAKT SAMT OFFENTLIGHET GEMENSAMMA BESTÄMMELSER: UPPHANDLINGSBESLUT, ÄNDRINGSSÖKANDE, ÄNDRING AV UPPHANDLINGSKONTRAKT SAMT OFFENTLIGHET 1 Upphandlingsbeslut och väntetid De faktorer som väsentligt har påverkat avgörandet ska

Läs mer

Policy upphandling och inköp

Policy upphandling och inköp Policy upphandling och inköp Kyrkogårdsnämnden 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte 3 2 Handledning och checklista 3 3 Ansvarig för inköp och upphandling 3 4 Planering och förberedelser 3

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010)

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000381/2010 SID 1 (5) 2010-10-06 Handläggare: Ia Magnusson Telefon: 08-508 14 097 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Definitioner och begrepp

Definitioner och begrepp Definitioner och begrepp 1. Upphandling Köp av varor och tjänster samt upplåtande på entreprenad mot ekonomisk ersättning. 2. Upphandlande enhet 3. Inköpscentral 4. Anknuten enhet 5. Beställare En aktör

Läs mer

Nya upphandlingsregler 2016. Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015

Nya upphandlingsregler 2016. Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Nya upphandlingsregler 2016 Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 I denna presentation behandlar vi Lagstiftningsarbetet. Annonsering, förfaranden och förhandling. Uppdelning

Läs mer

Utbildning i upphandling. Att lämna anbud till Tibro kommun

Utbildning i upphandling. Att lämna anbud till Tibro kommun Utbildning i upphandling Att lämna anbud till Tibro kommun 2018-09-06 Upphandlingsprocessen Lagar och regler Inköp och avtal Tibro kommun Hur man lämnar anbud Tibro kommun kanske blir din nya kund Tibro

Läs mer

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 1 Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 Stefan Gudasic T.f. enhetschef SLL Upphandling SLL Upphandling Avdelningschef Tf Karin Peedu Upphandling vårdens varor och tjänster Jan Matsson 6,5 upphandlare

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

Upphandlingsprocessenstegförsteg

Upphandlingsprocessenstegförsteg Upphandlingsprocessenstegförsteg Vägledningförupphandlare För upphandling under tröskelvärdena 2011:9 Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar

Läs mer

SE-Göteborg: Gymnastikutrustning 2009/S 17-024071 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor

SE-Göteborg: Gymnastikutrustning 2009/S 17-024071 MEDDELANDE OM UPPHANDLING. Varor 1/5 SE-Göteborg: Gymnastikutrustning 2009/S 17-024071 MEDDELANDE OM UPPHANDLING Varor AVSNITT I: UPPHANDLANDE MYNDIGHET I.1) NAMN, ADRESSER OCH KONTAKTPUNKT(ER): Göteborgs Stad Upphandlingsbolaget, Stora

Läs mer

SE-Lund: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2013/S Meddelande om upphandling. Tjänster

SE-Lund: Arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster 2013/S Meddelande om upphandling. Tjänster Medlemsländer - Tjänstekontrakt - Meddelande om upphandling - Öppet förfarande 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:122173-2013:text:sv:html SE-Lund: Arkitekt-,

Läs mer

Nya upphandlingsregler 2, slutbetänkande Upphandlingsutredningen 2004 (SOU 2006:28)

Nya upphandlingsregler 2, slutbetänkande Upphandlingsutredningen 2004 (SOU 2006:28) REMISSVAR 1 (11) ERT ER BETECKNING 2006-04-12 Fi2006/1649 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Nya upphandlingsregler 2, slutbetänkande Upphandlingsutredningen 2004 (SOU 2006:28) Nedan följer Verket för

Läs mer

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Antagen av direktionen 2013-02-07 Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Affärsmässighet Upphandling skall göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns, och även i övrigt genomföras

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret 14 SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-10-31 Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 2 Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Dnr 2012/0625 KS-1 Diariekod: 801 Kommunstyrelsen Revidering

Läs mer

Publicerad 2011-11-28. Version 2011:5.2 (reviderad 2012-03-02)

Publicerad 2011-11-28. Version 2011:5.2 (reviderad 2012-03-02) Publicerad 2011-11-28 Version 2011:5.2 (reviderad 2012-03-02) Om vägledningen Bakgrund och syfte Kammarkollegiets upphandlingsstöd har i uppdrag att bidra till en mer effektiv, kvalitetsmedveten och rättssäker

Läs mer

Nya upphandlingsregler

Nya upphandlingsregler Nya upphandlingsregler Upphandling24 2017 Stockholm 2017-03-09 Henrik Grönberg, Upphandlingsmyndigheten 1 Innehåll Bakgrund och kort historik Tematisk genomgång av nyheterna De viktigaste nyheterna Observanda

Läs mer

1 Inledning Bakgrund och syfte Metod och genomförande Avgränsning Svarsfrekvens och påverkande faktorer...

1 Inledning Bakgrund och syfte Metod och genomförande Avgränsning Svarsfrekvens och påverkande faktorer... Uppföljning av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Bakgrund och syfte... 2 3 Metod och genomförande... 2 4 Avgränsning... 3 5 Svarsfrekvens och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum I SALA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2015-04-28 4 (11) 110 Policy och riktlinje för upphandling Dnr 2015/338 INLEDNING Upphandlingspolicyn för Sala kommun ger uttryck för Sala

Läs mer

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun 2012-10-19 Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun Förutsättningar Härnösands kommun (kommunen) bedriver en verksamhet vars tyngdpunkt ligger

Läs mer

Bakgrund En del av lagändringarna har sin bakgrund i ändringar i EU:s rättsmedelsdirektiv (dir.

Bakgrund En del av lagändringarna har sin bakgrund i ändringar i EU:s rättsmedelsdirektiv (dir. 0009 2010 08-02 1 (8) CIRKULÄR 10:51 och landsting Upphandlingsansvariga i kommuner Upphandlingsansvariga i landsting Kommunjurister Landstingsjurister Bolag i kommuner och landsting Ändringar i upphandlingslagstiftningen

Läs mer

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09 Johan Almesjö Inköp Gävleborg Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 1 Vision Mål Partnern för den bästa affären Ägare Förtroende Kunder Trogna

Läs mer

AffärsConcept. Upphandling av entreprenader i anknytning till Ängens ARV. Leverantörsträff Niclas Andersson Jonas Frändestam

AffärsConcept. Upphandling av entreprenader i anknytning till Ängens ARV. Leverantörsträff Niclas Andersson Jonas Frändestam AffärsConcept Upphandling av entreprenader i anknytning till Ängens ARV Leverantörsträff 2017-12-07 Niclas Andersson Jonas Frändestam INNEHÅLL Vad kommer vi inte berätta ikväll och varför? Dialog i offentlig

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Offentlig upphandling inom byggsektorn - Vägledning för upphandlande myndigheter. Innehållsförteckning

Offentlig upphandling inom byggsektorn - Vägledning för upphandlande myndigheter. Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 OM VÄGLEDNINGEN... 3 1.1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.2 INNEHÅLL OCH OMFATTNING... 3 1.3 SAMRÅD... 3 2 LAGSTIFTNINGEN... 3 3 BEGREPP OCH DEFINITIONER... 4 4 FÖRBEREDA EN UPPHANDLING...

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 2 6 myter om dialog i offentlig upphandling Konkurrensverket verkar för en ökad dialog mellan upphandlande myndigheter och

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling

Riktlinjer för direktupphandling Riktlinje 2016-12-08 Riktlinjer för direktupphandling KS 2016/0484 Antagen av kommundirektören den 12 april 2016. Kompletterar Riktlinje för upphandling och inköp KS 2013/0644. Riktlinjen beskriver hur

Läs mer

Meddelande om upphandling. Tjänster

Meddelande om upphandling. Tjänster Medlemsländer - Tjänstekontrakt - Meddelande om upphandling - Öppet förfarande 1/5 Detta meddelande på webbplatsen TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:157513-2015:text:sv:html Sverige-Stockholm:

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare. Innovativa upphandlingar. Upphandling24:s konferens i Stockholm den 25 september 2008

Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare. Innovativa upphandlingar. Upphandling24:s konferens i Stockholm den 25 september 2008 Anna Ulfsdotter Forssell, advokat och delägare Innovativa upphandlingar Upphandling24:s konferens i Stockholm den 25 september 2008 Innovativa upphandlingar det är möjligt! 2008-09-26 Company presentation

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Offentlig upphandling. Stefan Axelsson och Johan Almesjö Inköp Gävleborg

Offentlig upphandling. Stefan Axelsson och Johan Almesjö Inköp Gävleborg Offentlig upphandling Stefan Axelsson och Johan Almesjö Inköp Gävleborg 1 Vårt upplägg idag Lite om oss kommuner som samordnar Hur tänker vi kring bra offentliga affärer Lite om ramverket Hur vi försöker

Läs mer

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m.

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya sanktioner i upphandlingslagstiftningen föreslås träda i kraft under mitten av 2010. De nya reglerna innebär bland annat att en avtalsspärr

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 2 Förändringar i den nya upphandlingslagstiftningen: inköpscentraler och leverantörsperspektivet

Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 2 Förändringar i den nya upphandlingslagstiftningen: inköpscentraler och leverantörsperspektivet Fördjupning i de nya upphandlingsreglerna del 2 Förändringar i den nya upphandlingslagstiftningen: inköpscentraler och leverantörsperspektivet SKL Kommentus Inköpscentralens nya roller Åsa Edman Vad får

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling

6 myter om dialog i offentlig upphandling 6 myter om dialog i offentlig upphandling Information från Upphandlingsmyndigheten 6 myter om dialog i offentlig upphandling Upphandlingsmyndigheten verkar på flera sätt för en ökad dialog mellan upphandlande

Läs mer

Tillägg FFU: Strategisk partnering om-, ny- och tillbyggnad skolor mm i Säffle kommun.

Tillägg FFU: Strategisk partnering om-, ny- och tillbyggnad skolor mm i Säffle kommun. Tillägg FFU: Strategisk partnering om-, ny- och tillbyggnad skolor mm i Säffle kommun. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/45160488.aspx Externt anbuds-id 179886-2014 Anbudstyp Upphandling

Läs mer

POLICY GULLSPÅNGS KOMMUN

POLICY GULLSPÅNGS KOMMUN POLICY FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN VID UPPHANDLING OCH INKÖP Antagen av kommunfullmäktige 2001-03-06, 18 2000-12-04 POLICY FÖR GULLSPÅNGS KOMMUN VID UPPHANDLING OCH INKÖP Allmänna principer För all upphandling

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-05-23 Dnr 363/2019 1 (7) Förvaltningsrätten i Uppsala Box 1853 751 48 Uppsala Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sala kommun, Box 304, 733 25 Sala

Läs mer

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet Upphandling/Inköp Nya regler som styr vår verksamhet Beräkna värde Köp en gång Totalt per räkenskapsår, av samtliga leverantörer av lika slag inom hela myndigheten, inklusive optioner Ramavtal Total under

Läs mer

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben

direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (8) 2019-04-29 Arbetsmarknadsnämndens riktlinjer för direktupphandling Beslutade i Arbetsmarknadsnämnden den 21 maj 2019 Dnr AMN 2019-0199-1.1.3 Arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

2010-08-26 Dnr: 10-6510/9.72 1(5)

2010-08-26 Dnr: 10-6510/9.72 1(5) Upphandlingsrapport Datum Vår referens Sida 2010-08-26 Dnr: 10-6510/9.72 1(5) Upphandlingsenheten Caroline Sandlin caroline.sandlin@pts.se 1. Upphandling av ramavtal för auktionskonsulttjänster 1.1. Bakgrund

Läs mer

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Catharina Piper 2017-11-24 Välfärdstjänster är sociala tjänster Sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska idag upphandlas enligt 19 kap. LOU Upphandling

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Upphandlingsförordning; utfärdad den 1 december 2016. SFS 2016:1162 Utkom från trycket den 9 december 2016 Regeringen föreskriver 1 följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Upphandlingsförordning; utfärdad den 29 september 2011. SFS 2011:1040 Utkom från trycket den 11 oktober 2011 Regeringen föreskriver 1 följande. Förordningens innehåll 1 Denna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 22 juni 2011 698/2011 Lag om elektroniska auktioner och dynamiska inköpssystem Utfärdad i Helsingfors den 17 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för direktupphandling. 22 Dnr 2018/00102

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för direktupphandling. 22 Dnr 2018/00102 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 22 Den 2018-03-06 22 Dnr 2018/00102 Riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsens beslut 1. Riktlinjer för direktupphandling fastställs

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer