Innovationsvänlig upphandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innovationsvänlig upphandling"

Transkript

1 Kort om Innovationsvänlig upphandling

2 Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på området kan ha utvecklats, vilket kan ha betydelse för innehållet. Upphandlingsmyndigheten Adress: Box 45140, SE Stockholm Besöksadress: Torsgatan 13, Stockholm Telefon: E-post: info@uhmynd.se upphandlingsmyndigheten.se

3 Vad är innovationsvänlig upphandling? Innovationsvänlig upphandling innebär att en upphandlande myndighet är öppen för, och tar tillvara, leverantörers idéer om förnyelse. Det kan åstadkommas genom att aktivt beakta att det på marknaden kan finnas varor och tjänster baserade på innovationer eller som är så utvecklade att de vid upphandling kan utgöra ett alternativ till etablerade produkter. Innovationsvänlig upphandling och upphandling av innovation är två typer av innovationsupphandling. Upphandling av innovation används för att angripa problem eller utmaningar på längre sikt. En upphandlande myndighet har identifierat ett behov för vilket det inte finns en lämplig produkt på marknaden, men där det ändå verkar rimligt att en sådan kan utvecklas. Nya lösningar utvecklas i sådant fall av leverantörer i samspel med initierade beställare och upphandlare.

4 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling

5 Varför är det viktigt med innovationsvänlig upphandling? Den offentliga sektorn upphandlar varje år varor och tjänster för cirka 500 miljarder kronor, vilket motsvarar 15 procent av Sveriges BNP. Genom att öppna upp för nytänkande från marknadens alla aktörer kan upphandlande myndigheter bidra till att de gemensamma skattemedlen används på ett än mer effektivt sätt. Här finns en stor potential för företag som söker kunder för sina innovativa produkter och för myndigheter som vill utvecklas. I innovationsvänliga upphandlingar där behovet, inte den färdiga lösningen, står i fokus ökar möjligheterna för mindre företag med innovativa lösningar att delta i och vinna upphandlingar, vilket leder till ökad konkurrens. Ju fler små och växande företag som får möjligheter att tillgodose upphandlande myndigheters behov, desto mer dynamik, förnyelse och tillväxt i hela Sverige. Innovationsvänlig upphandling har också stor potential att medföra kostnadsbesparingar för myndigheten tack vare att flera lösningar kommer upp och resulterar i lägre totalkostnader för varan eller tjänsten.

6

7 Vilka förutsättningar krävs för innovationsvänlig upphandling? För att lyckas med innovationsvänliga upphandlingar krävs att den upphandlande myndigheten skapar goda förutsättningar genom att ta ett strategiskt helhetsgrepp om upphandlingsfrågor, bredda och fördjupa upphandlingskompetensen och dra nytta av samverkan.

8 Strategi, engagemang och organisation Om beslutsfattare ser upphandling som en strategisk fråga ökar förutsättningarna för upphandlaren att få resurser och möjligheter att hantera risker, samt öppna upp för nya lösningar i upphandlingarna. Därmed ökar också möjligheterna att genomföra innovationsvänliga upphandlingar. Delaktighet i diskussioner med myndighetens ledningsgrupp kring upphandlingsfrågor ger upphandlaren tidig kunskap om de behov som väntas uppstå inom organisationen, vilket underlättar för planering och val av metod för upphandling. Ett nära samarbete medför också att upphandlaren kan ge beslutsfattare information om vilken budget och vilka resurser som krävs för att genomföra innovationsvänliga upphandlingar. Politik och ledning måste komma till insikt om upphandlingens strategiska betydelse innan vi kan komma igång med de innovativa lösningarna. En viktig framgångsfaktor är ökad förståelse så det finns mandat att ta nya initiativ. Får vi inte mandat kan vi inte heller kommunicera vikten av dessa frågor. (Gunnar Stålberg, upphandlingschef, Landstinget Dalarna)

9 Djup och bred kompetens För att genomföra en innovationsvänlig upphandling kan en kvalificerad beställarorganisation och en professionell upphandlingsfunktion med rätt utbildning och kompetens behövas. Genom att skaffa kunskap om vad som gynnar respektive utestänger innovation, ökar möjligheterna till väl genomförda innovationsvänliga upphandlingar. Beställare och upphandlare kan därför behöva utbildas i kompetenser som projektledning och kontraktsstyrning samt få tillgång till kunskap för att kunna specificera relevanta och innovationsvänliga krav i förfrågningsunderlaget.

10 Samverkan och dialog Genom samverkan kan sektorstänkande och konservatism motverkas och goda idéer från beställare och slutanvändare tas om hand. Samverkan kan ske genom att upphandlaren tillsätter arbetsgrupper, referensgrupper eller kontraktsgrupper bestående av beställare och slutanvändare som kan bistå med kompetens och marknadsanalyser. Upphandlaren kan påverka arbetsgruppen och förklara behovet av innovation. Tids- och kostnadsrisker hanteras genom att arbeta i projektform. Med ett sådant arbetssätt genomförs riskanalyser och om det finns stöd från styrgruppen kan projektet arbeta med innovativa lösningar. (Anette K Eriksson, upphandlingsstrateg, Stockholms stad) En mindre upphandlande myndighet har kanske inte förutsättningar i form av resurser eller kompetens för att genomföra en innovationsvänlig upphandling. Samverkan med andra upphandlande myndigheter kan då bidra till att stärka upphandlingskompetensen, hålla nere kostnaderna och få mer tid för att genomföra innovationsvänliga upphandlingar.

11 Hur kan din organisation arbeta innovationsvänligt? Nedan följer ett fiktivt exempel på hur en kommun kan arbeta innovationsvänligt då kommunledningen har identifierat upphandling som en strategisk fråga. Upphandling prioriterat hos ledningen Maria är upphandlingschef i en medelstor kommun och ansvarig för en upphandlingsenhet på fem personer som organisatoriskt befinner sig under ekonomiavdelningen. Hon sitter inte i kommunens ledningsgrupp men kan genom ekonomichefen påverka och få insikt om vilka behov som väntas uppstå inom kommunen och som kan bli föremål för upphandling.

12 Kommunen har tagit fram en innovationsstrategi som är kopplad till upphandlingspolicyn. I strategin har kommunen lyft fram upphandlingar av inköps- och beställningssystem samt upphandlingar inom vård och omsorg som särskilt viktiga för att inte utestänga innovativa lösningar. Hon är stolt över att hon har medverkat till att göra upphandling till något som prioriteras och diskuteras på högsta nivå i kommunen. För att ytterligare öka fokus på de viktiga upphandlingsfrågorna arbetar Maria för att hon som upphandlingschef ska ta plats i ledningsgruppen.

13 Nya infallsvinklar genom samverkan Som ett led i att lyfta frågan om upphandlingens betydelse internt har Maria skapat ett inköpsnätverk där hon sammankallar och diskuterar upphandlingsfrågor med nyckelpersoner från olika förvaltningar inom kommunen som på olika sätt berörs av upphandlingsverksamheten. Hon vill att förvaltningarna i högre grad ska samverka i upphandlingsfrågor. "Nätverket ska fungera som ett forum för diskussion där samtal exempelvis kan föras om hur man ska upphandla innovationsvänligt." Maria använder sig av branschråd där representanter från branschorganisationer och lokala leverantörer ingår. Hon menar att hon på så sätt snabbt kan inhämta viktig information inför upphandlingarna om hur marknaden ser ut. Hon vill att hennes upphandlingsenhet ska få tid på sig att göra gedigna förarbeten och genomtänkta förfrågningsunderlag då hon vet att detta är a och o för att kunna genomföra ändamålsenliga och innovationsvänliga upphandlingar. Särskilt stolt är Maria över en upphandling av tekniska innovativa lösningar och funktioner som har kunnat öka tryggheten för de äldre i kommunen.

14 Innovation som lösning? Ett av målen för kommunens äldreomsorg var att öka tryggheten för de äldre. Det hade visat sig att kommunen antagligen inte skulle nå uppsatta mål. Samtidigt ökade antalet äldre inom kommunen vilket medförde ökade utmaningar för att nå uppsatta trygghetsmål. Chefen för omsorgsförvaltningen funderade på om problemen kunde lösas genom att upphandla innovativa lösningar och lyfte med anledning av innovationsstrategin upp frågan i kommunens ledningsgrupp. Det ledde till att upphandlingsenheten fick i uppdrag att upphandla tekniska lösningar eller funktioner som skulle kunna öka tryggheten för de äldre i kommunen som enligt biståndsbeslut har behov av trygghetssystem. Behovet styr Med stöd av inköpsnätverket skapades en projektgrupp bestående av personer från bland annat tekniska förvaltningen och omsorgsförvaltningen med möjlighet att avsätta tid för arbetet med upphandlingen. Upphandlingsarbetet inleddes med att genomföra intervjuer med brukarna och deras anhöriga för att få vetskap om vad som gjorde brukarna otrygga och vilka funktioner de skulle kunna tänka sig för att bli tryggare. Projektgruppen förde också samtal med hemtjänstpersonalen i syfte att få kunskap om vilka funktioner som skulle kunna vara möjliga.

15 Dialog med marknaden Projektgruppen träffade sedan leverantörer för att få en bild av hur dessa behov skulle kunna uppfyllas. Det visade sig att det fanns en uppsjö av lösningar för att möta det behov som fanns. Exempel på tekniska lösningar som framkom i diskussionerna var elektroniska lås till brukarnas dörrar, larmsensorer som automatiskt meddelar personal om brukarna ramlar samt automatisk avstängning av spis och ugn. Fokus på funktionskraven Efter detta arbetar projektgruppen fram ett förfrågningsunderlag som öppnade för innovativa lösningar genom att använda funktionskrav där kommunen beskrev den funktion de ville ha och leverantörerna fick beskriva hur funktionen skulle uppnås med deras lösningar. I utvärderingsmodellen lades stor vikt vid denna beskrivning. Dialog och uppföljning viktigt i alla delar Kommunen fick in tio anbud och återkopplade i samband med tilldelningsbeslutet till de leverantörer som inte vann och förklarade varför de inte fick något kontrakt och vad de skulle kunna förbättra vid kommande upphandlingar. De förde även dialog med de vinnande leverantörerna om hur funktionerna skulle upprätthållas under kontraktstiden och följer nu kontinuerligt upp att leverantörerna levererar funktionerna.

16 Utfallet blev enligt Maria riktigt bra och uppföljningen har visat på större trygghet hos brukarna. Hon berättar med ett stort leende hur tillfredsställande det är när man ser resultatet av en väl genomförd upphandling. Nästa steg är att prova på konkurrenspräglad dialog.

17 Upphandlingsstödet ska bidra till en mer effektiv, kvalitetsmedveten och rättssäker offentlig upphandling. Målet är att konkurrensen på marknaden bättre tas tillvara så att skattemedlen kan användas på bästa sätt till nytta för medborgarna, den offentliga sektorn och näringslivet. Denna skrift vänder sig främst till dig som ska ta beslut om en innovationsvänlig upphandling, men även till andra intressenter. Skriften får användas fritt, förutsatt att källan anges. Det är alltså tillåtet att ladda hem materialet i pdf från vår hemsida upphandlingsstöd.se och publicera den på andra webbplatser. Ange källa och gärna även en länk till innehållet. Vill du veta mer om innovationsvänlig upphandling? Du hittar Upphandlingsstödets vägledning Att främja nytänkande - vägledning för innovationsvänlig upphandling på upphandlingsstöd.se. Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel Fax E-post upphandlingsstodet@kammarkollegiet.se

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Att främja nytänkande - vägledning för innovationsvänlig upphandling

Att främja nytänkande - vägledning för innovationsvänlig upphandling Att främja nytänkande - vägledning för innovationsvänlig upphandling 2012:2 Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Definitioner 5 1.2 Roller 8 2. Att tänka på före en innovationsvänlig upphandling 10 2.1 Möjligheter

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling

6 myter om dialog i offentlig upphandling 6 myter om dialog i offentlig upphandling Information från Upphandlingsmyndigheten 6 myter om dialog i offentlig upphandling Upphandlingsmyndigheten verkar på flera sätt för en ökad dialog mellan upphandlande

Läs mer

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Dialogmöten I dialogmöten träffar en upphandlande myndighet potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer. Syftet är att utbyta information och dialogmöten

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Definition av innovationsvänlig upphandling Upphandlande myndigheter beaktar aktivt möjligheten

Läs mer

Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV

Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV Kort om Kontraktsuppföljning LOU, LOV 1 Varför är det viktigt med kontraktsuppföljning? Det enda sättet för en myndighet att försäkra sig om att det som den faktiskt har kravställt, beställt och betalat

Läs mer

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 . Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 2014-12-08 Anna Lipkin, Konkurrensverket Nina Widmark, VINNOVA Snabbfakta VINNOVA Stimulera Statlig myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

2000-talets viktigaste råvara idéer

2000-talets viktigaste råvara idéer 2000-talets viktigaste råvara idéer 170912 Johanna Wihl (Teo Härén) Varför innovation? Sveriges Innovationsstrategi 2012: Den demografiska utmaningen ställer krav på innovation och förnyelse för att leverera

Läs mer

ATT UNDERLÄTTA FÖR SMÅFÖRETAG

ATT UNDERLÄTTA FÖR SMÅFÖRETAG UPPHANDLINGSSTÖDET ATT UNDERLÄTTA FÖR SMÅFÖRETAG att delta i offentlig upphandling 2011:10 Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive

Läs mer

Bilaga 3 Innovationsupphandling

Bilaga 3 Innovationsupphandling Bilaga 3 - Innovationsupphandling Sida 1 (13) Bilaga 3 Innovationsupphandling Med innovationsupphandling avses både utvecklingsfrämjande upphandling, upphandling av nya lösningar samt anskaffning av forsknings-

Läs mer

En innovation är en uppfinning som ger en samhällsekonomisk vinst eller ger en vinst för en viss målgrupp (ex inom äldreomsorgen).

En innovation är en uppfinning som ger en samhällsekonomisk vinst eller ger en vinst för en viss målgrupp (ex inom äldreomsorgen). 1 (6) Tillväxt, miljö och regionplanering Tillväxtavdelningen Här kommer några korta minnesanteckningar från workshopen Så blir vi världens bästa innovationsupphandlare! den 6 december 2012 kl. 9 12 på

Läs mer

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling Tillsammans lyfter vi arbetsmarknaden Dagens arbetsmarknad är till synes paradoxal. Samtidigt

Läs mer

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Enskilda dialogmöten I enskilda dialogmöten träffar den upphandlande myndigheten en leverantör åt gången inför en kommande upphandling. Syftet är att inhämta information för att

Läs mer

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 INNEHÅLL sid 2 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Övergripande mål Sid 3 4. Arbetssätt 5. Arbetsmetod Företagslotsen 5.1 Strategi Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 8 Sid

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se Hur blir upphandling - inköp strategiskt David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se 9 mars, 2011 WTC Stockholm 2011-03-10 1 Växjö kommun Växjö kommun: ca 83 000 invånare ca 7000 kommunanställda

Läs mer

Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan

Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan 1 2 Smartare inköp genom tidig dialog ett gemensamt initiativ Konkurrensverket, Sveriges Kommuner och

Läs mer

Tidig dialog för smarta offentliga affärer

Tidig dialog för smarta offentliga affärer Tidig dialog för smarta offentliga affärer De grundläggande principerna för offentlig upphandling Upphandlingsregelverket tillåter dialog före, under och efter upp hand lingen. De övergripande principerna

Läs mer

2015-06-17 Dnr 1.4.2-1560-2015. SiS inköps- och upphandlingspolicy

2015-06-17 Dnr 1.4.2-1560-2015. SiS inköps- och upphandlingspolicy 2015-06-17 Dnr 1.4.2-1560-2015 SiS inköps- och upphandlingspolicy 2 [5] 1 Inledning Syftet med denna policy är att skapa ett rättsenligt och enhetligt arbetssätt för inköp och upphandling inom SiS. Denna

Läs mer

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Upphandling Kvalité, innovation, sociala krav Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Kvalité? Vad är kvalitet för dig? Hur ska du formulera detta för att få ut det du vill av en upphandling? Hur

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 6 myter om dialog i offentlig upphandling INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 2 6 myter om dialog i offentlig upphandling Konkurrensverket verkar för en ökad dialog mellan upphandlande myndigheter och

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling KS 2011-156 Antagna av kommunfullmäktige den 22 november 2011 166. Riktlinjer för upphandling gäller kommunens samtliga nämnder och verksamheter och kommunens bolag. Riktlinjerna

Läs mer

Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga. 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga. 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben och hur har den utvecklats

Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben och hur har den utvecklats Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben 2012 - och hur har den utvecklats 30 oktober 2012 Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel 08 700 07 I2 Fax 08 20

Läs mer

Upphandling för förnyelse

Upphandling för förnyelse Upphandling för förnyelse Introduktionsseminarium 14 juni 10.00-12.00, Hornsgatan 15 Inledning och moderator, Annika Wallenskog, chefsekonom SKL 10.00-10.15 SKL:s satsning Upphandling för förnyelse, Lena

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling

Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling Sida 1 (17) Enheten för upphandling och konkurrens Dnr 125-322/2014 Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling Sida 2 (17) Innehåll Tillämpningsanvisning för att främja innovation

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandlingsgränsen är: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 534 890 kronor, dvs. högst 28 procent av tröskelvärdet som är 1 910 323 kronor.

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Utredningen om inrättande av Upphandlingsmyndigheten S 2014:19 Budgetunderlag 2016 2018 för Upphandlingsmyndigheten I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

På väg mot ett Stockholm i världsklass

På väg mot ett Stockholm i världsklass På väg mot ett Stockholm i världsklass Utmaningar inom upphandling och inköp Daniel Moius Chef upphandling och konkurrens Stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Det tredje stora steget The Capital

Läs mer

Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik. MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman

Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik. MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman Upphandlingsmyndighetens uppdrag Rättssäker, effektiv och hållbar upphandling.

Läs mer

Bättre offentliga marknader

Bättre offentliga marknader Bättre offentliga marknader 1 Fakta om offentlig upphandling Ca 634 miljarder kronor per år 18 00 upphandlingar annonseras under 2014- kommunerna står för 70 procent av upphandlingarna 20 procent av företagen

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 1995 06 12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996 12 02, 271, i kommunfullmäktige 2001 10 08, 147, 2003 01 20, 5, 2005 10 24, 20, 2008 12 08, 213, 2013 06 11 22, 2014

Läs mer

Request for information (RFI) Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Request for information (RFI) Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Request for information (RFI) En Request for information (RFI) innebär att du inför en upphandling skickar skriftliga frågor till leverantörer och branschorganisationer. RFI:n

Läs mer

Tidig dialog utvecklar VA-branschen

Tidig dialog utvecklar VA-branschen Varims upphandlingsenkät: Tidig dialog utvecklar VA-branschen : den som genomför upphandlingen Verksamhetschef: övergripande ansvarig för den offentliga verksamheten Leverantör: den som svarar på anbudsförfrågan

Läs mer

Kort om Skogsstyrelsen

Kort om Skogsstyrelsen SKOGSSTYRELSEN 5 Kort om Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen är myndigheten för frågor som rör skog och som arbetar på medborgarnas uppdrag för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2018-1 Dpl 14 sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-01-19 Ann Salomonsson, 054-540 1062 ann.salomonsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-02-23 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Upphandlingsenheten Dokumentet

Läs mer

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Med sikte på bättre offentliga affärer 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar och inköp.

Läs mer

Lekeberg 29 mars 2017

Lekeberg 29 mars 2017 Lekeberg 29 mars 2017 Svenskt Näringslivs syn på upphandling Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen mer strategisk Förbättra dialogen i

Läs mer

Särskilda arbetsrättsliga villkor

Särskilda arbetsrättsliga villkor Särskilda arbetsrättsliga villkor Carin Carlsson, Upphandlingsstrateg Upphandlingsenheten SLK The Capital of Scandinavia Bakgrund och nuläge Möjligheten att ställa olika typer av sociala krav har funnits

Läs mer

Det samlade upphandlingsstödet erfarenheter och framtid

Det samlade upphandlingsstödet erfarenheter och framtid KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2015-01-29 1 (6) Det samlade upphandlingsstödet erfarenheter och framtid Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid Upphandlingsdagarna den 29 januari 2015

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet ehälsa nytta och näring ehälsa nytta och näring Förord I Sverige finns goda förutsättningar att förbättra vården och omsorgen med hjälp av moderna

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar Serviceförvaltningen Verksamhetsområde upphandling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-31 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08-508 11 818 Till Servicenämnden samhällsansvar i stadens Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Metodbok i innovationsupphandling

Metodbok i innovationsupphandling Denna metodbok är en prototyp och visar exempel på hur supphandlingar kan gå till. Metodbok i supphandling Metodboken och dess innehåll får inte spridas men kan hämtas fritt via mail till supphandling@gmail.com,

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige/2016-02-25 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inköps- och upphandlingspolicy... 3 1.1 Övergripande förhållningssätt... 3 1.2 Inköps- och upphandlingsenhetens

Läs mer

Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST

Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST 1 [6] Ert datum: 20160129 UHM/2015-0016 Upphandlingsstöd Elisabeth Åkrantz 08-58621707 elisabeth.akrantz@uhmynd.se Regeringen Socialdepartementet Fredsgatan 8 103 33 Stockholm Rapportering av uppdraget

Läs mer

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se

Hur blir upphandling - inköp strategiskt. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se Hur blir upphandling - inköp strategiskt David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se 5 april, 2011 SOI konferens, Halmstad 2011-04-12 1 Växjö kommun Växjö kommun: ca 83 000 invånare

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-407 79 Gemensam inköps- och upphandlingspolicy för Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland Arbetsutskottets

Läs mer

TILL VÅRA LEVERANTÖRER. Goda affärer. med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA

TILL VÅRA LEVERANTÖRER. Goda affärer. med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA TILL VÅRA LEVERANTÖRER Goda affärer med UpphandlingsCenter FALUN BORLÄNGE LUDVIKA GAGNEF SÄTER HEDEMORA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Välkommen till UpphandlingsCenter 3 Därför behöver vi dig! 4 Korta fakta om

Läs mer

Extern remiss. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Extern remiss. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Extern remiss En extern remiss innebär att du skickar hela eller delar av upphandlingsdokumenten till leverantörer och branschorganisationer innan en upphandling publiceras. Det

Läs mer

Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se

Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se Regeringen Regeringen har i budgetpropositionen för 2009 uppställt som mål att den offentliga upphandlingen ska vara effektiv

Läs mer

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige Upphandlingspolicy Antagen i Kommunfullmäktige 2011-02-09 Ekonomiavdelningen Datum Upphandlingsfunktionen 2010-12-20 Upphandlingspolicy för Vårgårda kommun Styrdokument Vid all upphandling skall, utöver

Läs mer

Offentlig upphandling inom byggsektorn - vägledning för upphandlande myndigheter 2010:6

Offentlig upphandling inom byggsektorn - vägledning för upphandlande myndigheter 2010:6 Offentlig upphandling inom byggsektorn - vägledning för upphandlande myndigheter 2010:6 Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser)

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 174 Dnr KS/2018:82

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 174 Dnr KS/2018:82 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-05 1 (2) Sida 174 Dnr KS/2018:82 Policy, avtal och riktlinjer gällande inköpsorganisationen i Mjölby kommun Bakgrund Inom ramen för

Läs mer

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl.

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen mer strategisk Förbättra dialogen i alla faser av upphandlingsprocessen

Läs mer

Att göra affärer med Region Skåne

Att göra affärer med Region Skåne Att göra affärer med Region Skåne Skåne Livskvalitet i världsklass Anställda inom Region Skåne Region Skåne är en av landets största arbetsgivare med omkring 34 000 anställda En dag i Skåne Koncerninköp

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14. Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg

Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14. Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14 Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg Utbildning varför? Regeringsuppdrag. Stärka upphandlingskompetensen. Öka samarbetet inom och mellan

Läs mer

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun

Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Upphandlingspolicy för Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-02-29 Ansvarig för revidering: Ekonomichef Ansvarig tjänsteman: Ekonomichef Diarienummer: KS 14-528 >Policy Program

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

Västernorrland ligger i framkant gällande upphandling

Västernorrland ligger i framkant gällande upphandling Västernorrland ligger i framkant gällande upphandling De närmaste åren står Sverige inför en stor investeringsbom, bara i Sundsvall kommer kommunen fram till 2021 investera närmare tio miljarder kronor.

Läs mer

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGE N Handläggare: Andrea Kurdik Telefon: 08-508 26 761 Markus Buråker Telefon: 08-508 27 620 Till idrottsnämnden 26 DNR 015-715-2010 SID 1 (5) 2010-09-21 IdN 2010-10-

Läs mer

Upphandlingspolicy Stockholms läns landsting. Bilaga Upphandlingsmatris

Upphandlingspolicy Stockholms läns landsting. Bilaga Upphandlingsmatris Upphandlingspolicy Stockholms läns landsting Bilaga Upphandlingsmatris Antagen av Landstingsstyrelsen 2006 1(4) Landstingets olika verksamheter köpte varor och tjänster för ca 18 miljarder kr under år

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

Nyheter från Konkurrensverket och tillsynsfrågor

Nyheter från Konkurrensverket och tillsynsfrågor 2016-11-10 1 (5) Nyheter från Konkurrensverket och tillsynsfrågor Anförande av Dan Sjöblom, generaldirektör Konkurrensverket, vid Upphandlingsforum den 10 november 2016 i Stockholm. Det talade ordet gäller

Läs mer

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare KKV1000, v1.1, 2010-05-05 SKRIVELSE 2011-10-05 Dnr 546/2011 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande

Läs mer

Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling

Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling KKV2002, v1.2, 2011-02-05 PM 2014-11-19 1 (5) Inledningsanförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom den 19 november 2014 vid seminarium. Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M)

Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningskontoret Daniel Czitrom 2017-03-06 Dnr KS 2015-1119 Kommunstyrelsen Kvalitetsupphandlingar med det lokala näringslivet i fokus, svar på motion (M) Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Projektplan för Innovationsupphandling av betaltjänster

Projektplan för Innovationsupphandling av betaltjänster Projektplan 2015-12-14 1 (12) Dnr. VINNOVA 2015-05970 Uppdaterad Dnr. Länsstyrelsen 2016-01-14 303-435-2016 2016-02-03 Christina Rehnberg Nationell samordnare för länsstyrelsernas betaltjänstuppdrag Direkt

Läs mer