Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST"

Transkript

1 1 [6] Ert datum: UHM/ Upphandlingsstöd Elisabeth Åkrantz Regeringen Socialdepartementet Fredsgatan Stockholm Rapportering av uppdraget att förstärka upphandlingskompetensen om upphandling av vård och omsorg, S2015/110FST Ärendet I uppdraget S2015/110FST från Regeringen till Konkurrensverket har ingått att på lämpligt sätt förstärka upphandlingskompetensen hos de myndigheter som upphandlar verksamhet som berör äldre och personer med funktionsnedsättning. För uppdraget fick Konkurrensverket rekvirera SEK i ett engångsbelopp. I samband med bildandet av Upphandlingsmyndigheten den 1 september 2015 medföljde detta uppdrag och ekonomiska medel som inte förbrukats under året. Den 25 augusti redovisade Konkurrensverket uppdraget till Regeringen och lämnade samtidigt över uppdraget till Upphandlingsmyndigheten. I denna rapport slutredovisas uppdraget i sin helhet till Regeringen (Socialdepartementet). Senast den 31 mars ska Upphandlingsmyndigheten till Kammarkollegiet återbetala ej använda medel och lämna en ekonomisk redovisning av uppdraget. Sammanfattning För att förstärka upphandlingskompetensen inom vård- och omsorgsområdet har följande aktiviteter utförts under Utbildningsinsats: Utbildningarna har vänt sig till politiker, beställare och upphandlare som i kommuner arbetar med beställning och upphandling av vård och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättning. I insatsen har ingått att marknadsföra, planera, genomföra och utvärdera utbildningarna. Under perioden januari december 2015 har 263 politiker, beställare och upphandlare från 21 kommuner utbildats under en heldag. Efter varje utbildningstillfälle har deltagarna fått en webbenkät att besvara. 94 % av de som besvarat enkäten (78 Upphandlingsmyndigheten Adress: Box 45140, SE Stockholm Besöksadress: Torsgatan 13, Stockholm Telefon: E-post: info@uhmynd.se upphandlingsmyndigheten.se

2 2 [6] procents svarsfrekvens) rekommenderar utbildningen till kollegor och andra myndigheter. Utbildningar för arton kommuner på åtta orter är inplanerade under vintern-våren 2016 och fler kommuner har anmält intresse för utbildningen. En vägledning har tagits fram om hur krav kan ställas vid upphandling av stödinsatser till personer med funktionsnedsättning utifrån den enskildes behov. Vägledningen riktar sig till kommunernas upphandlare och beställare av dessa tjänster. Den har tagits fram i samverkan med andra myndigheter och branschorganisationer och har publiceras på Upphandlingsmyndighetens webbsida samt tryckts upp. Den 10 februari 2016 kommer den att presenteras vid ett webbsänt frukostseminarium som myndigheten anordnar. En kartläggning har tagits fram om hur upphandling av välfärdsteknik och hjälpmedel utförs i landet idag med fokus på de problem som identifierats. Kartläggningen kommer att ligga till underlag för en vägledning som myndigheten planerar att ta fram under 2016 med förslag på åtgärder till kommunerna och landstingen om hur upphandling av dessa produkter bäst kan upphandlas. Bakgrund Konkurrensverket rekvirerade SEK för uppdraget under 2015 vilket skulle täcka kostnader för personal, resor till kommunerna och utbildningsmaterial samt för samtliga kostnader med att ta fram nytt vägledningsmaterial. Enligt uppdraget ska Upphandlingsmyndigheten från och med den 1 september 2015 förstärka upphandlingskompetensen hos upphandlande myndigheter som upphandlar verksamhet som berör äldre och personer med funktionsnedsättning genom att särskilt - höja medvetenheten hos dem om hur kvalitativa aspekter kan beaktas vid upphandling av vård och omsorgstjänster - öka kunskaperna om hur behovet av individuellt utformade stödinsatser kan tillgodoses så att målgrupperna ska kunna leva ett aktivt liv samt ha inflytande i samhället och över sin vardag I uppdraget har även ingått att ge vägledning om innovationsvänlig upphandling, upphandling av välfärdsteknik, hur den enskildes delaktighet kan främjas och om den enskildes möjligheter att påverka valet av hjälpmedel vid upphandling av dessa.

3 3 [6] Syfte med rapporteringen Syftet med rapporten är att redovisa hur uppdraget har genomförts hos Konkurrensverket fram till den 31 augusti och därefter hos Upphandlingsmyndigheten till och med den 31 december Uppdragets genomförande För att förstärka kompetensen i kommuner och landsting om upphandling av vård och omsorgsverksamheter för äldre och personer med funktionsnedsättning har de båda myndigheterna planerat och genomfört utbildningar, tagit fram en vägledning, uppdaterat tidigare framtagna vägledningar samt tagit fram en rapport med en kartläggning om hur upphandling av välfärdsteknik och hjälpmedel upphandlas inklusive de problem som idag finns när dessa produkter upphandlas. Utbildningsinsats Utbildningen har marknadsförts och planerats under våren och i samband med Upphandlingsmyndighetens start i september. Samtliga kommuner som anmält intresse har erbjudits utbildningen. Marknadsföringen av utbildningen har skett genom information via de båda myndigheternas webbsidor information via myndigheternas nyhetsbrev information via startsidan på Valfrihetwebben.se. att informera vid de konferenser där myndigheterna deltagit där en informationsbroschyr om utbildningen har delats ut information i samband med nätverksträffar utskick av inbjudan till samtliga kommuner vid två tillfällen Planeringen och förberedelse av utbildningarna Innehållet i utbildningarna togs fram på sedvanligt sätt som vid utbildningsplanering och med Powerpointbilder som grund. För att förstärka ett mer regelbundet samarbete mellan upphandlarna, beställarna och politikerna i kommunerna har i inbjudan förtydligats att utbildningen vänder sig till dessa tre kategorier. Inför varje utbildningstillfälle har fakta tagits fram om kommunernas vård och omsorgsverksamhet och om deras upphandlingar inom området. De förfrågningsunderlag som finns tillgängliga på Valfrihetswebben och kommunens webbplatser har studerats. Varje kommun har skickat in önskemål om vilka frågor som de särskilt har önskat få belysta samt upprättat deltagarförteckning som de har skickat till oss. Utifrån detta bakgrundsarbete har undervisningsmaterialet anpassats till den ort där utbildningen skett. Deltagarna har fått åhörarkopior på Powerpointpresentationer samt vägledningar inom de områden som utbildningen omfattat.

4 4 [6] Genomförandet av utbildningsinsatsen Utbildningen har genomförts för 263 tjänstemän och politiker från 21 kommuner under maj till och med december månad. De kommuner som deltagit i utbildningsinsatsen har varit, från norr till söder: Pajala, Kalix, Piteå, Östersund, Krokom, Strömstad, Tanum, Uppsala, Österåker, Vaxholm, Danderyd, Tyresö, Södertälje, Eskilstuna, Katrineholm, Norrköping, Linköping, Gotland, Mark, Kungsbacka och Helsingborg. Storleken på kommunerna har varierat från invånare (Pajala) till invånare (Uppsala). Samtliga av kommunerna har anställda upphandlare. I de flesta av dessa kommuner har man upphandlat delar av vården och omsorgen och/eller infört valfrihetssystem enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV). Till skillnad från tidigare år så anger man att man följer upp ingångna avtal med leverantörer som utför vård- och omsorgstjänster. Något som tidigare inte varit så vanligt förekommande. Utbildningen har omfattat hela inköpsprocessen från framtagande av mål med vården och omsorgen, behovs- och marknadsanalys, innovationsvänlig upphandling, strukturen på ett förfrågningsunderlag, hur krav kan ställas på tjänsterna äldreomsorg och vård och stöd för personer med funktionsnedsättning inklusive kvalitetskrav på dessa tjänster, anbudsutvärdering, avtalsuppföljning och utvärdering av mätbara mål. Vidare har praktiska och juridiska skillnader mellan LOV och LOU-upphandling avhandlats liksom hur olika ersättningsformer kan styra mot uppställda mål. Slutligen har viss rättspraxis inom området gåtts igenom. Två personer har hållit i utbildningarna som skett genom föreläsningar, dialogpedagogik och en workshop. Utvärdering och uppföljning av utbildningsinsatsen För att följa upp i vilken grad utbildningsuppdraget har uppfyllts har alla deltagare erhållit en webbenkät efter utbildningen. Sammantaget är 90 procent av de som deltagit i utbildningen nöjda i hög eller mycket hög grad och 94 procent rekommenderar utbildningen till andra kommuner. Av de 263 personer som deltagit har 25 procent varit politiker, 27 procent beställartjänstemän, 16 procent upphandlare och 33 procent har haft olika specialistfunktioner. Det man varit mest nöjd med är att utbildningen omfattat hela inköpsprocessen, att strukturen har varit bra liksom presentationen och kunskapsnivån hos de två som utbildat och där man visat på flera praktiska exempel. Dessutom har man tyckt att det varit bra att utbildningen vände sig till både beställare, politiker och upphandlare. Ca hälften av deltagarna önskar en uppföljning om 1-2 år med nyheter inom upphandlingslagstiftningen samt en fördjupning av olika delar av inköpsprocessen inom vård och omsorgsområdet.

5 5 [6] Ytterligare åtta utbildningstillfällen är inplanerade för personer från arton kommuner under januari-mars 2016 och ytterligare ett flertal kommuner har anmält intresse för utbildningen. Vägledning och rapport En vägledning har tagits fram som vänder sig till kommuner som stöd vid upphandling av omsorgs- och stödinsatser till personer med funktionsnedsättning. Vägledningen har tagits fram i dialog med ett flertal leverantörer, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Myndigheten för delaktighet (MFD) samt ett flertal brukarorganisationer. Vid dessa möten har även utbildningsuppdraget diskuterats. I samband med att Upphandlingsmyndigheten bildades slutfördes arbetet med vägledningen som marknadsfördes på webbplatsen, i nyhetsbrev och i ett utskick till alla kommuner samt att den användes som undervisningsmaterial utbildningarna. En rapport har tagits fram om hur upphandling av välfärdsteknik och hjälpmedel utförs i landet idag med fokus på de problem som identifierats. Kartläggningen kan ligga till underlag för en vägledning som myndigheten planerar att ta fram under 2016 med förslag på åtgärder till kommunerna och landstingen om hur upphandling av dessa produkter bäst kan upphandlas. I detta arbete har samverkan skett med MFD, Socialstyrelsen och SKL. Utöver ovanstående har Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten sedan april månad tagit omhand ett flertal specifika helpdeskfrågor inom området från leverantörer och upphandlande myndigheter. För detta uppdrag rekvirerades SEK från Kammarkollegiet i enlighet med regeringsbeslutet. De medel som inte hade förbrukats den 31 augusti ( kr) fördes den 1 september över till Upphandlingsmyndigheten som därefter övertog uppdraget till årets slut. Av dessa medel har drygt 1 mkr använts till den 31 december Således har totalt har 2,1 mkr använts till uppdraget under hela Regeringen har i uppdraget angett att rapportering om uppdraget för hela 2015 ska slutredovisas i sin helhet till Socialdepartementet senast den 31 januari Uppdraget avrapporteras härmed.

6 6 [6] Generaldirektör Ann-Christin Nykvist har beslutat i detta ärende. Tf enhetschef Anna Lipkin och tf kommunikationschef Susanne Lång samt chefsjuristen Anders Asplund har deltagit i beslutet av ärendet. Upphandlingsrådet Elisabeth Åkrantz har varit föredragande. Ann-Christin Nykvist Elisabeth Åkrantz

Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre

Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre Regeringsbeslut II:2 2013-01-24 S2013/612/FST (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre 1 bilaga

Läs mer

Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga. 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga. 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Livsmedelsupphandling en strategisk upphandlingsfråga 13 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar

Läs mer

Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben och hur har den utvecklats

Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben och hur har den utvecklats Rapport: Hur har kommuner och landsting använt Valfrihetswebben 2012 - och hur har den utvecklats 30 oktober 2012 Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel 08 700 07 I2 Fax 08 20

Läs mer

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör

Med sikte på bättre offentliga affärer. 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Med sikte på bättre offentliga affärer 19 oktober 2016 Inger Ek, generaldirektör Vi bidrar till att utveckla den goda offentliga affären med fokus på hållbara, innovativa, effektiva upphandlingar och inköp.

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Projektplan Barn och Unga Fyrbodal

Projektplan Barn och Unga Fyrbodal 2012-04-26 Projektplan Barn och Unga Fyrbodal Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har 2011-01-27 undertecknat en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik inom den

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson Bildserie: 1. 22 sep -08 Nuteks tidigare rapporter om

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet Regeringsbeslut II:15 2016-12-20 S2016/07875/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 21006 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter

Läs mer

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman

Offentlig upphandling. Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Offentlig upphandling Stockholm Digital Care 10 mars 2017 Therese Hellman Agenda Kort om Upphandlingsmyndigheten Om upphandlingsreglerna Ny upphandlingslagstiftning Nyheter i nya LOU- en överblick Upphandlingsprocessen

Läs mer

Bidraget får endast användas för det arbete som medlemsorganisationerna bedriver inom ramen för NSPH:s verksamhet.

Bidraget får endast användas för det arbete som medlemsorganisationerna bedriver inom ramen för NSPH:s verksamhet. Regeringsbeslut I:3 Socialdepartementet 2010-01-21 S2007/2698/HS (delvis) S2010/644/HS (delvis) Nationell samverkan för psykisk hälsa Förmansvägen 2 117 43 STOCKHOLM Uppdrag att sätta upp mål och villkor

Läs mer

Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14. Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg

Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14. Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg Kunskap och verktyg för kvalitet i upphandling av äldreomsorg 2013-14 Elisabeth Åkrantz och Anne Isberg Utbildning varför? Regeringsuppdrag. Stärka upphandlingskompetensen. Öka samarbetet inom och mellan

Läs mer

Christina Bohman Karlsson Christina.bohman socialst elsen.se Regeringen Socialdepartementet

Christina Bohman Karlsson Christina.bohman socialst elsen.se Regeringen Socialdepartementet Socialstyrelsen Regler och tillstånd 2012-03-20 Dnr 6.2.9-30813/2011-41(5) Christina Bohman Karlsson Christina.bohman socialst elsen.se Regeringen Socialdepartementet apiai 103 33 Stockholm Redovisning

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet:

Med ändring av tidigare lämnade uppdrag inom området beslutar regeringen att Socialstyrelsen ska genomföra följande uppdrag inom hjälpmedelsområdet: Regeringsbeslut II:15 2014-12-18 S2014/8959/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen Rålambsvägen 3 106 30 Stockholm Uppdrag inom hjälpmedelsområdet Regeringens beslut Med ändring av tidigare lämnade uppdrag

Läs mer

Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet

Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet Bilaga tjänsteskrivelse 1(8) 2016-09-23 Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet Syfte Socialnämnden har lämnat följande utredningsdirektiv. Daglig verksamhet inom LSS är våra brukares arbetsplats.

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare

Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande respektive befintliga företagare KKV1000, v1.1, 2010-05-05 SKRIVELSE 2011-10-05 Dnr 546/2011 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Initiativ som Konkurrensverket har tagit för att vidareutveckla och förbättra service till blivande

Läs mer

Den 19 mars inkommer ett antal frågeställningar till förvaltningen från förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB Lidingö.

Den 19 mars inkommer ett antal frågeställningar till förvaltningen från förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB Lidingö. 1 (8) DATUM 2017-03-31 Svar på inskickade frågor Omsorgs- och socialförvaltningen fick i början på 2017 uppdraget av omsorgs- och socialnämnden att upprätta ett förfrågningsunderlag för valfrihet inom

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser.

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser. khoil, 6 OKONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1(5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik. MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman

Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik. MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman Upphandling som verktyg för att ge fler tillgång till ny välfärdsteknik MTVe 25 januari 2017 Annika Asplind Therese Hellman Upphandlingsmyndighetens uppdrag Rättssäker, effektiv och hållbar upphandling.

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuners och landstings verksamheter

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuners och landstings verksamheter Regeringsbeslut II:14 2016-12-20 S2011/08293/FST S2016/07874/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Uppföljning Hemtjänst LOV-utförare

Uppföljning Hemtjänst LOV-utförare Uppföljning Hemtjänst LOV-utförare Lag om valfrihetssystem, LOV - Lag om valfrihetssystem, LOV, reglerar bl.a vad som ska gälla för de kommuner som vill konkurrenspröva verksamheter genom att överlåta

Läs mer

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande.

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande. YTTRANDE 1(1) 2012-06-25 LJ2012/733 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling Tillsammans lyfter vi arbetsmarknaden Dagens arbetsmarknad är till synes paradoxal. Samtidigt

Läs mer

Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20. Telefon Fax

Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20. Telefon Fax Bilaga 1 Redovisning regeringsuppdrag 2019-03-29 Sida 1 (8) Diarienummer LED 2018/142 handling 20 Slutredovisning av uppdrag till Diskrimineringsombudsmannen (DO) om särskilda informationsinsatser gällande

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014

Kommittédirektiv. Inrättande av Upphandlingsmyndigheten. Dir. 2014:161. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Kommittédirektiv Inrättande av Upphandlingsmyndigheten Dir. 2014:161 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM Regeringsbeslut I:3 2009-03-12 S2006/9394/HS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag till kommuner som upphandlar sysselsättning eller erbjuder sysselsättning

Läs mer

Uppdrag angående teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga

Uppdrag angående teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga Regeringsbeslut II:10 2013-05-23 S2013/4019/FST Socialdepartementet Handisam Arenavägen 63 121 77 Johanneshov Uppdrag angående teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga

Läs mer

Uppdrag angående vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga

Uppdrag angående vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga Regeringsbeslut II:9 2013-05-23 S2013/4018/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga Regeringens beslut Socialstyrelsen

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) REMISSVAR 1(5) Datum Diarienummer 2015-06-22 2015-60 Socialdepartementet 103 33 Stockholm För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) (S2015/1590/SF) Sammanfattning Det är positivt att frågan om hur

Läs mer

6 myter om dialog i offentlig upphandling

6 myter om dialog i offentlig upphandling 6 myter om dialog i offentlig upphandling Information från Upphandlingsmyndigheten 6 myter om dialog i offentlig upphandling Upphandlingsmyndigheten verkar på flera sätt för en ökad dialog mellan upphandlande

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

2011-03-30 LS 1102-0286

2011-03-30 LS 1102-0286 Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-30 LS 1102-0286 LANDSTINGSSTYRELSEN Dnr. Landstingsstyrelsen 11-04-12 040 Yttrande över departementspromemorian Ökad konkurrens

Läs mer

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2)

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen Utredningen tillsattes i september 2012, betänkande i januari 2014 Särskild utredare Greger Bengtsson Experter

Läs mer

Redovisning av omfattningen av den organiserade vidareflyttningen under 2009 och erfarenheterna av uppdraget

Redovisning av omfattningen av den organiserade vidareflyttningen under 2009 och erfarenheterna av uppdraget Generaldirektören 2010-04-18 Dnr 111-2010-2907 Till Regeringskansliet Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Redovisning av omfattningen av den organiserade vidareflyttningen under

Läs mer

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS PROMEMORIA 2010-10-05 Marianne Aggestam Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS Bakgrund I verksamhetsplanen år 2009/2010 finns uppdraget att

Läs mer

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård

Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård 2012-01-18 Omvärldsbevakning och förslag till organisation för hälsooch sjukvård Bakgrund För att klargöra hur den kommunala hälso- och sjukvårdens organisation ska utformas har socialförvaltningen samarbetat

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Handlingsplan för utförande av regeringsuppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård

Handlingsplan för utförande av regeringsuppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård Handlingsplan; S2014/1398/FST, S2014/8960/FST Datum: 2015-03-16 Diarienummer: 2014/0186 Handläggare: Handlingsplan för utförande av regeringsuppdrag angående information om digitala tjänster och teknik

Läs mer

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut II:6 2015-04-01 S2015/2415/FST Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem

Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-10-15 Dnr 416/2014 1 (5) Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Region Halland förfrågan angående valfrihetssystem Konkurrensverkets beslut Kravet på anslutning som

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Uppdrag att administrera och fördela medel till ökade möjligheter till tolktjänst i arbetslivet

Uppdrag att administrera och fördela medel till ökade möjligheter till tolktjänst i arbetslivet Regeringsbeslut II:5 2 bilagor 2018-06-20 S2016/02162/FST (delvis) S2018/03797/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att administrera och fördela medel till ökade möjligheter

Läs mer

Att ha vården som kund

Att ha vården som kund Att ha vården som kund -upphandling och förfrågningsunderlag - när blir det affär? Kristina Malm Janson Vårdförbundet Margret Olsson Affärsverkstan Bakgrund Marknadens utveckling Privat vård ökar SLL handlar

Läs mer

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS 2016-11-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2015/48 Socialnämnden Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förslaget till ändringar i de specifika auktorisationsvillkoren

Läs mer

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen

Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en mer rättssäker hantering av assistansersättningen Regeringsbeslut II:1 2014-01-16 S2013/3515/FST S2014/398/FST (delvis) Socialdepartementet Försäkringskassan 103 51 Stockholm Uppdrag att redovisa åtgärder för att säkerställa en bättre kontroll och en

Läs mer

disposition(ram) Asylsökande och nyanlända (ram)

disposition(ram) Asylsökande och nyanlända (ram) Regeringsbeslut I:9 2018-06-14 S2017/06054/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 1:8 Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Upphandling av ramavtal: Upphandlings- och inköpskonsulter

Upphandling av ramavtal: Upphandlings- och inköpskonsulter 1 [8] Upphandling av ramavtal: Upphandlings- och inköpskonsulter Upphandlingens omfattning Upphandlingen avsåg: Ramavtal avseende upphandlings- och inköpskonsulttjänster Ansvarig för upphandlingen: Sara

Läs mer

Patientnämnden PROTOKOLL

Patientnämnden PROTOKOLL Patientnämnden PROTOKOLL 2018-05-31 PN 26 Rapport klagomålsärenden: Aktuell statistik och iakttagelser PN 27 Rapport stödpersonsverksamheten PN 28 Rapport från kansliet PN 29 Ekonomi PN 30 Patientsäkerhetskonferensen:

Läs mer

Uppdrag angående utvärdering av barnahus

Uppdrag angående utvärdering av barnahus Regeringsbeslut II:2 2018-01-11 S2018/00212/FST (delvis) Socialdepartementet Linköpings universitet 581 83 Linköping Uppdrag angående utvärdering av barnahus Regeringens beslut Regeringen beslutar att

Läs mer

Varför startades projekt Carpe?

Varför startades projekt Carpe? Projekt Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla kompetensbehovet För att synliggöra verksamhetsområdet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:4 2015-12-03 S2015/07800/FS Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 10315 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8 1bilaga Riksdagen har beslutat om anslaget

Läs mer

Kalmar augusti 2013. Bild 1

Kalmar augusti 2013. Bild 1 Kalmar augusti 2013 Bild 1 Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Bild 2 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Upphandling

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Ramar för upphandling av institutionsvård för barn och unga

Ramar för upphandling av institutionsvård för barn och unga 2017-03-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2017/51 Socialnämnden Ramar för upphandling av institutionsvård för barn och unga Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att upphandla institutionsvård för barn

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389)

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Vinstbegränsning ur kvalitetsynvinkel Vinstbegräsning och kvalitetskrav Utredningen anser att det inte

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2014-07-31 Dnr 189/2014 1 (3) Täby kommun 183 80 Täby Täby- Förfrågan angående- ärende och hanteringssystemet Evolution Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket avskriver ärendet och kommer inte att utreda

Läs mer

disposition(ram) Asylsökande och nyanlända (ram)

disposition(ram) Asylsökande och nyanlända (ram) Regeringsbeslut I:2 Socialdepartementet 2017-12-21 S2017/07302/RS (delvis) S2009/04255/FS Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 1:8 Riksdagen har

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm Socialdepartementet Regeringsbeslut 2012-03-22 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm I:3 S2011/9881/ /FS (delvis) S2012/2424/ /FS (delvis) Uppdrag att utbetala bidrag för utveckling av vårdvalssystemm

Läs mer

Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling

Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Sid 0 (11) Birgitta Nelson birgitta.nelson@kammarkollegiet.se 08-7000716 2013-01-28 Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters

Läs mer

Uppdrag till Uppsala universitet angående kompetensutveckling om mänskliga rättigheter för statligt anställda

Uppdrag till Uppsala universitet angående kompetensutveckling om mänskliga rättigheter för statligt anställda Kopia Regeringsbeslut I:8 2017-05-18 Ku2017/00254/DISK Ku2017/00961/DISK Kulturdepartementet Uppsala Universitet Box 256 751 05 Uppsala Uppdrag till Uppsala universitet angående kompetensutveckling om

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet II:2 Socialdepartementet 2018-12-21 S2018/02668/FST S2018/04505/FST S2018/05244/FST m.fl. Se bilaga 1 Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Brukarundersökning och systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd. Fokus ekonomiskt bistånd, 5 feb. 2018

Brukarundersökning och systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd. Fokus ekonomiskt bistånd, 5 feb. 2018 Brukarundersökning och systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd Fokus ekonomiskt bistånd, 5 feb. 2018 Mia Ledwith Ex. på stöd till systematisk uppföljning Nationella brukarundersökningar i samverkan

Läs mer

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK Regeringsbeslut 111:38 REGERINGEN Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN VLK Ink : 2008-04- 2 1 2008-04-10 S2008/3609/ST Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM (delvis) Doss Hand. Dnr Uppdrag att fördela stimulansbidrag

Läs mer

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-05-28 Dnr 165/2015 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Fi2015/781 Sammanfattning

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

Uppdrag direkt av kommun el annan

Uppdrag direkt av kommun el annan Ingrid Kennborn AB Genomförda uppdrag 2002 och framåt - augusti 2008 Uppdrag direkt av kommun el annan Fortbildning/ utbildning med Sol och LSS som grund kring Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling

Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Hösten 2013 Bild 1 Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Bild 2 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Upphandling av innovationer

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-10 1 (5) HSN 1501-0102 Handläggare: Eva Bohlin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Antagande av leverantör - upphandling av barn- och ungdomspsykiatrisk

Läs mer

Alvesta kommun köp från eget bolag

Alvesta kommun köp från eget bolag KKV1046, v1.1, 2016-04-04 2016-12-07 Dnr 322/2015 1 (5) Alvesta kommun 342 80 Alvesta Alvesta kommun köp från eget bolag Konkurrensverkets beslut Alvesta kommun har inte rätt att direkttilldela avtal till

Läs mer

disposition(ram) Asylsökande och nyanlända (ram)

disposition(ram) Asylsökande och nyanlända (ram) Regeringsbeslut I:14 2018-12-21 S2018/06066/RS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 1:8 1bilaga Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun

Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre i Håbo Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Britt-Louise Thorberg, utvecklingsledare 0171-525 56 britt-louise.thorberg@habo.se Plan för införandet av lokala värdighetsgarantier

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga 2017-12-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/122 Arbets- och företagsnämnden Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018

Företagsklimatet i Haninge kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018

Företagsklimatet i Nacka kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-31 S2017/02040/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013.

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Datum Beteckning 2013-12-04 Telefon 0709719926 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Närvarande: Ann Letorp Seth Pettersson

Läs mer

Norrköpings kommuns köp av boendestöd

Norrköpings kommuns köp av boendestöd KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-15 Dnr 304/2014 1 (6) Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Norrköpings kommuns köp av boendestöd Konkurrensverkets beslut Norrköpings kommun har brutit mot lagen

Läs mer

Utvecklingsmedel- Socialstyrelsen(ram)

Utvecklingsmedel- Socialstyrelsen(ram) Regeringsbeslut II:1 2018-11-29 S2018/05768/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 4:5 Riksdagen har för budgetåret 2018 beslutat om anslag

Läs mer

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster

Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Upphandlingskonferensen 2017 Välfärdstjänster Catharina Piper 2017-11-24 Välfärdstjänster är sociala tjänster Sociala tjänster och andra särskilda tjänster ska idag upphandlas enligt 19 kap. LOU Upphandling

Läs mer

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län En lägesrapport användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län Förord Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting har i uppdrag av regeringen att arbeta med

Läs mer