Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse"

Transkript

1 Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

2

3 Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt verktyg sid 7 Systematik för att fatta strategiskt viktiga beslut sid 10 Prioriterade frågor inom upphandlingsarbetet hos upphandlande myndigheter sid 14 Var ligger ansvaret för strategiska frågor kopplade till upphandling? sid 20 Ingår upphandlingschefen/motsvarande person i ledningen? sid 24 Beslutsfattares delaktighet i upphandlingsarbetet sid 25 De delar av upphandlingsprocessen i vilka beslutsfattare är delaktiga sid 27 Andel som anser att den strategiska potentialen tillvaratas sid 30 Förbättringsområden för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential sid 31

4 2 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Inledning Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet genomförde under perioden 5 juni 5 juli 2013 en enkätundersökning om upphandlingens strategiska betydelse. Undersökningen omfattade samtliga kommuner, landsting och statliga myndigheter och riktade sig dels till strategiska beslutsfattare 1 och dels till upphandlingsansvariga i respektive organisation. Undersökningen bestod av två olika webbformulär, varav beslutsfattarna besvarade ett kortare formulär med fokus på attityder till offentlig upphandling medan upphandlingsansvariga besvarade en längre version med tyngdpunkt på processer, organisatoriska förutsättningar och resurser. Enkäten genomfördes som en del av förstudien till Upphandlingsstödets projekt Strategisk upphandling. Projektet syftar till att öka medvetenheten hos strategiska beslutsfattare och verksamhetsföreträdare om de vinster som kan göras genom en mer ändamålsenlig organisation och en i alla delar mer målorienterad upphandlingsprocess. Projektet ska visa på upphandlingsverksamhetens potential som ett medel för att uppnå olika mål för verksamheten. De mål som avses kan exempelvis vara av ekonomisk, kvalitativ eller miljömässig karaktär. Det primära syftet med att genomföra enkäten var att få underlag för det fortsatta arbetet i projektet Strategisk upphandling. Enkäten utformades därför dels för att ge en bild av vilken strategisk betydelse upphandlingsverksamheten har idag inom organisationerna, dels för att undersöka vilka attityder de strategiska beslutsfattarna har till offentlig upphandling som ett verktyg för att uppnå verksamhetsmål, och dels för att ge information om vilka områden som ses som utvecklingsområden för att bättre kunna nyttja upphandlingens strategiska potential. 1 Enkäten skickades via registrator till ordföranden i kommunstyrelsen, ordföranden i landstingsstyrelsen samt myndighetschefen. Begreppet "strategiska beslutsfattare" används även i projektet Strategisk upphandling, men avser där en vidare krets omfattande även VD för kommunala och statliga bolag, kommunalråd, kommundirektörer samt dess motsvarigheter inom regioner och landsting. Dessa har emellertid inte ingått i enkätundersökningen.

5 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 3 Av tabellen nedan framgår hur många som har besvarat enkäten och den totala svarsfrekvensen för respektive målgrupp. Skickat Svarat Svarsfrekvens i procent Ordförande i kommunstyrelse ,6 Myndighetschef ,2 Ordförande i landstingsstyrelse ,5 Upphandlingsansvarig i kommun ,6 Upphandlingsansvarig i landsting Upphandlingsansvarig i statlig myndighet ,5 Det intressanta resultatet presenteras på de kommande sidorna. Trevlig läsning!

6 4 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de politiskt beslutade strategiska målen för din kommun?". Frågan har ställts till ordförande i kommun- och landstings-styrelser samt till myndighetschefer. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Flest kommuner har angivit att de har högre kvalitet i servicen till invånarna följt av hållbar utveckling och/eller klimatfrågor som politiskt beslutade mål Strax över 79 procent respektive 75 procent har uppgett att det är deras politiskt beslutade mål. Ett annat vanligt förekommande mål hos kommuner är att främja näringslivsutveckling medan färre kommuner anger att de har som mål att öka innovation. Drygt 59 procent respektive strax över 13 procent har uppgett detta som sitt politiskt beslutade mål.

7 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 5 Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de politiskt beslutade strategiska målen för ditt landsting/region?". Frågan har ställts till ordförande i landstingsstyrelser. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. I landstingen är ordningen omvänd jämfört med i kommunerna. Det område som flest landsting angivit som politiskt beslutat mål är hållbar utveckling och/eller klimatfrågor, följt av högre kvalitet i servicen till invånarna. Knappt 89 procent respektive 67 procent har uppgett att dessa är deras politiskt beslutade mål. Ökad valfrihet och ökad innovation är två andra områden som flera landsting har som politiska beslutade mål. Drygt 44 procent av landstingen har uppgett dem som politiskt beslutade mål. Det område som minst antal landsting, strax över 11 procent, har uppgett att de har som politiskt mål är att främja näringslivsutveckling.

8 6 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de strategiska målen/visionerna för din myndighet?". Frågan har ställts till myndighetschefer. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Hos statliga myndigheter är det vanligaste strategiska målet en internt bättre fungerande organisation följt av högre kvalitet i servicen till medborgarna. Knappt 63 procent respektive strax över 57 procent av de statliga myndigheterna har dem som strategiska mål. Även hållbar utveckling och/eller klimatfrågor är ett område som många statliga myndigheter har på sin strategiska agenda. Drygt 51 procent av de statliga myndigheterna har det som ett strategiskt mål.

9 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 7 Upphandling som strategiskt verktyg Fråga som ställdes i enkäten: "Används upphandling på ett systematiskt sätt för att nå dessa strategiska mål för kommunen/landstinget/regionen/myndigheten?". Mer än 63 procent av ordförande i kommunstyrelserna uppger att de använder upphandling på ett systematiskt sätt för att uppnå strategiska mål. Av de upphandlingsansvariga uppger 39 procent i kommunerna att de delar den uppfattningen. I landstingen är situationen omvänd, där anger drygt 44 procent av beslutsfattarna att de anser att upphandling används som systematiskt för att uppnå strategiska mål medan drygt 54 procent av de upphandlingsansvariga anser att så är fallet. I de statliga myndigheterna är diskrepansen mellan de olika svarsgrupperna störst; 61 procent av myndighetscheferna anser att upphandling används på ett systematiskt sätt, medan endast hälften så stor andel av de upphandlingsansvariga har samma bild.

10 8 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Utvärderas i vilken utsträckning upphandlingarna faktiskt har bidragit till att uppnå de strategiska målen?". Den här frågan ställdes som en följdfråga enbart till dem som uppgav att de använder upphandling på ett systematiskt sätt för att uppnå strategiska mål. Skillnaderna mellan svaren från de olika respondentgrupperna är relativt små eller obefintliga. I landstingen har exempelvis lika stor andel av beslutsfattarna och upphandlingsansvariga uppgett att de använder upphandling systematiskt för att uppnå strategiska mål. Den totala andelen som har uppgett att de utvärderar om upphandlingarna har bidragit till att målen uppnås är dock inte särskilt hög på någon av de upphandlande myndigheterna.

11 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 9 Fråga som ställdes i enkäten: "Används denna information för att kunna få en tydligare målstyrning i kommande upphandlingar?". Den här frågan ställdes som en följdfråga enbart till dem som uppgav att de utvärderar resultaten av upphandlingarna. Här har beslutsfattare och upphandlingsansvariga tämligen överensstämmande bilder av hur man använder informationen, förutom i statliga myndigheter där upphandlingsansvariga i mindre utsträckning än beslutsfattare anser att den används för att få bättre målstyrning i kommande upphandlingar.

12 10 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Systematik för att fatta strategiskt viktiga beslut Fråga som ställdes i enkäten: "Finns ett tillvägagångssätt för att bedöma om en upphandling ska genomföras?". Frågan har ställts till ordförande i kommun- och landstingsstyrelser samt till myndighetschefer. Nästan 80 procent av de kommunala beslutsfattarna uppger att det finns ett tillvägagångssätt för att bedöma om en upphandling ska genomföras. Siffran är lite lägre i landstingen där dryga 66 procent har svarat ja på frågan. I statliga myndigheter är siffran allra högst; där svarar nästan 89 procent att de har ett tillvägagångssätt för att avgöra om en upphandling ska genomföras.

13 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 11 Fråga som ställdes i enkäten: "Vad grundas denna bedömning på?". Den här frågan ställdes som en följdfråga enbart till dem som uppgav att de har ett tillvägagångssätt för att bedöma om en upphandling ska genomföras. Frågan har ställts till ordförande i kommunstyrelser. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Den faktor som flest kommuner grundar bedömningen på är ekonomiska aspekter, lite drygt 90 procent uppgav att dessa ligger till grund för om en upphandling ska genomföras. Kvalitetsaspekter anses också vara en viktig faktor då 76 procent har valt detta alternativ. I övrigt kan noteras att lite drygt 40 procent har angett att upphandlingens betydelse för att kunna fullgöra sina lagstadgade uppdrag ligger till grund för bedömningen, och lite drygt 30 procent tar i beaktande upphandlingens betydelse för allmänhetens förtroende.

14 12 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vad grundas denna bedömning på?". Den här frågan ställdes som en följdfråga enbart till dem som uppgav att de har ett tillvägagångssätt för att bedöma om en upphandling ska genomföras. Frågan har ställts till ordförande i landstingsstyrelser. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. I landstingen har beslutsfattarna i högre utsträckning svarat att kvalitetsaspekter ligger till grund för bedömningen. Samtliga svarande har valt alternativet "Kvalitetsaspekter", samtidigt som lite drygt 83 procent även tar med ekonomiska aspekter i bedömningen. Den tredje vanligaste faktorn är upphandlingens betydelse för att fullgöra lagstadgade uppdrag vilket 50 procent har svarat. I övrigt är valfrihetsaspekter och upphandlingens betydelse för allmänhetens förtroende vanligt förekommande som grund för bedömningen då en tredjedel av de svarande har valt dessa alternativ. I landstingen har inga beslutsfattare valt alternativen Ideologiska skäl eller Annat.

15 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 13 Fråga som ställdes i enkäten: "Vad grundas denna bedömning på?". Den här frågan ställdes som en följdfråga enbart till dem som uppgav att de har ett tillvägagångssätt för att bedöma om en upphandling ska genomföras. Frågan har ställts till myndighetschefer. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. I de statliga myndigheterna är ekonomiska aspekter den faktor som flest myndighetschefer har angett som en grund för bedömning av om en upphandling ska genomföras; lite drygt 88 procent har valt det svarsalternativet. Kvalitetsaspekter är den vanligast förekommande grunden efter ekonomiska aspekter, lite drygt 70 procent tar med dessa i bedömningen. Det tredje alternativet, vilket är nästan lika vanligt som kvalitetsaspekter, är upphandlingens betydelse för att fullgöra lagstadgade uppdrag. Ingen myndighetschef har valt alternativet Ideologiska skäl.

16 14 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Prioriterade frågor inom upphandlingsarbetet hos upphandlande myndigheter Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de prioriterade frågorna inom upphandlingsarbetet?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning.

17 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 15 Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de prioriterade frågorna inom upphandlingsarbetet?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Bland beslutsfattarna i kommunerna uppger nästan 81 procent att affärsmässighet är en prioriterad fråga och nästan 65 procent anser att spara pengar åt kommunen är prioriterat. De upphandlingsansvariga har svarat tämligen lika men ligger lite högre. Där anser nästan 86 procent att affärsmässighet är en prioriterad fråga och nästan 73 procent har valt alternativet "Spara pengar åt kommunen". Strax över 57 procent av beslutsfattarna anser att en prioriterad fråga inom upphandlingsarbetet är att underlätta för kommunen att uppnå olika mål, medan drygt 48 procent av de upphandlingsansvariga har samma uppfattning. Nästan 18 procent av beslutsfattarna uppger att undvika överprövningar är en prioriterad fråga, och för upphandlingsansvariga är motsvarande siffra strax över 14 procent.

18 16 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de prioriterade frågorna inom upphandlingsarbetet?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning.

19 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 17 Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de prioriterade frågorna inom upphandlings-arbetet?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. De flesta av landstingsstyrelsens ordförande, nästan 78 procent, anser att ett prioriterat område inom upphandlingsverksamheten är att underlätta för landstinget att uppnå olika mål, medan lite knappt 67 procent uppger att affärsmässighet är en prioriterad fråga. Lite drygt 44 procent har svarat att en av de prioriterade frågorna är att spara pengar och 11 procent att undvika överprövningar. För de upphandlingsansvariga i landstingen är vissa av siffrorna högre; nästan 82 procent tycker att affärsmässigheten är prioriterad och lika många har valt alternativet "Spara pengar åt landstinget". Färre upphandlingsansvariga än beslutsfattare har uppgett att underlätta för landstinget att uppnå olika mål och undvika överprövningar är prioriterade frågor. 72 procent av de upphandlingsansvariga uppger att en prioriterad fråga är att underlätta måluppfyllelse och 0 procent uppger detsamma om att undvika överprövningar.

20 18 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de prioriterade frågorna inom upphandlingsarbetet?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning.

21 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 19 Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka är de prioriterade frågorna inom upphandlingsarbetet?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Myndighetscheferna ser främst två områden som prioriterade inom upphandlingsarbetet, och det är att spara pengar åt myndigheten samt affärsmässighet. 79 procent har valt alternativet Att spara pengar åt myndigheten och strax över 78 procent Affärsmässighet. Knappt 60 procent av myndighetscheferna uppger att det är en prioriterad fråga inom upphandlingsarbetet att underlätta för myndigheten att uppnå olika mål medan lite drygt 27 procent anser att undvika överprövningar är prioriterat. För de upphandlingsansvariga i statliga myndigheter ser resultatet tämligen lika ut, dock med undantag för alternativet Underlätta för myndigheten att uppnå olika mål vilket knappt 47 procent av de upphandlingsansvariga har valt, jämfört med nästan 60 procent av myndighetscheferna.

22 20 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Var ligger ansvaret för strategiska frågor kopplade till upphandling? Fråga som ställdes i enkäten: "Vem är ansvarig för strategiska frågor som är kopplade till upphandling?".

23 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 21 I kommunerna verkar ansvarsfördelningen vara tämligen tydlig då beslutsfattares och upphandlingsansvarigas uppfattning till stor del överensstämmer. De flesta beslutsfattare och upphandlingsansvariga ser upphandlingschef/upphandlare som ansvarig. Det kan dock noteras att en större andel, strax över 20 procent, av ordförande i kommunstyrelsen ser sig själva som ansvariga för strategiska frågor kopplade till upphandling än vad de upphandlingsansvariga har angett. Av dem har mindre än 10 procent uppgett detsamma. Fler upphandlingsansvariga än beslutsfattare har däremot uppgett att de inte vet vem som ansvarar för strategiska frågor. Strax över 9 procent av de upphandlingsansvariga samt strax över 2 procent av beslutsfattarna har uppgett detta.

24 22 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vem är ansvarig för strategiska frågor som är kopplade till upphandling?". I landstingen är variationen mellan beslutsfattarnas och de upphandlingsansvarigas svar lite större. Nästan 56 procent av ordförande i landstingsstyrelsen uppger att det är upphandlingschef/upphandlare som är ansvarig för strategiska frågor kopplade till upphandling medan knappt 47 procent av de upphandlingsansvariga ser sig själva som ansvariga. Strax över 22 procent av de som är ordförande i landstingsstyrelsen har uppgett att de själva är ansvariga för strategiska frågor. Det är dock bara strax över 9 procent av de upphandlingsansvariga som har uppgett att landstingsstyrelsens ordförande är ansvarig.

25 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 23 Fråga som ställdes i enkäten: "Vem är ansvarig för strategiska frågor som är kopplade till upphandling?". I de statliga myndigheterna är skillnaden påtaglig mellan beslutsfattarnas svar och de upphandlingsansvarigas svar. Den person som flest beslutsfattare och upphandlingsansvariga har uppgett som ansvarig är "Avdelningschef/Förvaltningschef". För beslutsfattarna är siffran nästan 55 procent medan bara knappt 38 procent av upphandlingsansvariga har valt det här svarsalternativet. I övrigt kan noteras att strax över 4 procent av de upphandlingsansvariga har uppgett att ingen är ansvarig för strategiska frågor och att nästan 11 procent inte vet vem som ansvarar. Motsvarande siffror för beslutsfattarna är under 1 procent på båda dessa alternativ.

26 24 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Ingår upphandlingschefen/ motsvarande person i ledningen? Fråga som ställdes i enkäten: "Ingår upphandlingschefen eller motsvarande person i kommunens ledningsgrupp?". Frågan har enbart ställts till upphandlingsansvariga. Resultaten ser mycket lika ut för kommuner och landsting där procent av upphandlingscheferna ingår i ledningen. I statliga myndigheter är siffran något högre. Där uppger en tredjedel att upphandlingschefen ingår i ledningsgruppen.

27 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 25 Beslutsfattares delaktighet i upphandlingsarbetet Fråga som ställdes i enkäten: "Är du delaktig i upphandlingsarbetet?". Den här frågan har ställts till ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i landstingsstyrelsen samt myndighetschefer. I kommunerna uppger den största andelen av beslutsfattarna, strax över 37 procent, att de i låg utsträckning är delaktiga i upphandlingsarbetet. Nästan 28 procent har svarat I varken hög eller låg utsträckning och strax över 20 procent I hög utsträckning. Anmärkningsvärt är att drygt 14 procent inte alls är delaktiga i upphandlingsarbetet. I landstingen ser siffrorna lite annorlunda ut, där uppger nästan 56 procent att de i låg utsträckning är delaktiga medan drygt 22 procent säger sig vara delaktiga i hög utsträckning och lika många i varken hög eller låg utsträckning. Ingen beslutsfattare har valt svarsalternativet "Inte alls".

28 26 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E I de statliga myndigheterna har nästan 35 procent svarat att de är delaktiga varken i hög eller låg utsträckning, drygt 31 procent i hög utsträckning och nästan 27 procent i låg utsträckning. En mindre andel, strax över 7 procent, svarade att de inte alls är delaktiga.

29 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 27 De delar av upphandlingsprocessen i vilka beslutsfattare är delaktiga Fråga som ställdes i enkäten: "I vilka delar av upphandlingsarbetet är du involverad?". Den här frågan har ställts till ordförande i kommunstyrelsen. Frågan har ställts till alla respondenter förutom de som på föregående fråga svarade att de inte alls är delaktiga i upphandlingsarbetet. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. I kommunerna har flesta beslutsfattare, drygt 81 procent, uppgivit att de är delaktiga i målformuleringen. Därefter kommer Formulering av obligatoriska krav och utvärderingskriterier samt Utvärdering och tilldelning vilka nästan 27 procent har valt.

30 28 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "I vilka delar av upphandlingsarbetet är du involverad?". Den här frågan har ställts till ordförande i landstingsstyrelsen. Frågan har ställts till alla respondenter förutom de som på föregående fråga svarade att de inte alls är delaktiga i upphandlingsarbetet. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. I landstingen är bilden delvis annorlunda. Samtliga beslutsfattare har uppgett att de är engagerade i målformulering. En stor andel, drygt 44 procent, har också svarat att man är delaktig i Val av ersättningsmodell och nivåer. Ingen beslutsfattare har svarat att man är delaktig i formulering av obligatoriska krav och utvärderingskriterier.

31 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 29 Fråga som ställdes i enkäten: "I vilka delar av upphandlingsarbetet är du involverad?". Den här frågan har ställts till myndighetschefer. Frågan har ställts till alla respondenter förutom de som på föregående fråga svarade att de inte alls är delaktiga i upphandlingsarbetet. Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. I de statliga myndigheterna är beslutsfattarna involverade i fler delar av arbetet än beslutsfattare i kommuner och landsting. Nästan 60 procent uppger att de är involverade i målformulering. En stor andel beslutsfattare är också delaktiga i formulering av obligatoriska krav och utvärderingskriterier samt utvärdering och tilldelning.

32 30 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Andel som anser att den strategiska potentialen tillvaratas Fråga som ställdes i enkäten: "Anser du att upphandlingens strategiska potential tillvaratas inom din kommun/landsting/region/myndighet?". I kommunerna och i statliga myndigheter är resultaten relativt lika, det är ungefär dubbelt så många beslutsfattare som anser att upphandlingens strategiska potential tillvaratas i dagsläget jämfört med de upphandlingsansvariga. I landstingen är diskrepansen mindre, en tredjedel av beslutsfattarna anser att potentialen tillvaratas medan drygt 27 procent av de upphandlingsansvariga instämmer i detta.

33 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 31 Förbättringsområden för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka anser du är de viktigaste förbättringsområdena för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning.

34 32 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka anser du är de viktigaste förbättringsområdena för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Av beslutsfattarna i kommuner uppger nästan 50 procent att det viktigaste förbättringsområdet är kompetens hos beställaren. Det näst viktigaste förbättringsområdet är kompetens på upphandlingsfunktionen, vilket drygt 42 procent uppgett. Andra viktiga förbättringsområden är enligt beslutsfattarna förhållningssätt hos ledningen, intern samverkan och regelverk. De upphandlingsansvariga har en något annan syn på detta. Absolut störst andel med drygt 80 procent anser att förhållningssätt hos ledningen är det viktigaste förbättringsområdet. Andra viktiga områden enligt de upphandlingsansvariga är förhållningssätt hos beställaren samt kompetens hos ledningen och beställaren. Alla dessa alternativ har strax över 50 procent av de upphandlingsansvariga uppgett som viktiga förbättringsområden. Värt att notera är också att en stor andel av de upphandlingsansvariga har uppgett kompetens på upphandlingsfunktionen samt intern samverkan som viktiga förbättringsområden. Däremot har endast drygt 20 procent pekat ut regelverk som ett viktigt förbättringsområde.

35 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 33 Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka anser du är de viktigaste förbättringsområdena för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning.

36 34 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka anser du är de viktigaste förbättringsområdena för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Nästan 78 procent av beslutsfattarna i landsting uppger att det viktigaste förbättringsområdet är kompetensen hos beställaren. De näst viktigaste förbättringsområdena bland beslutsfattarna är kompetens hos ledningen och intern samverkan. Drygt 66 procent av beslutsfattarna har uppgett detta. Andra viktiga förbättringsområden är enligt beslutsfattarna förhållningssätt hos ledningen och beställaren samt regelverk. Av de upphandlingsansvariga har absolut störst andel (drygt 81 procent) svarat att intern samverkan är det viktigaste förbättringsområdet. Andra viktiga områden enligt de upphandlingsansvariga är förhållningssätt hos ledningen samt kompetens hos beställaren. Nästan 73 procent av de upphandlingsansvariga har uppgett dessa som viktiga förbättringsområden. Värt att notera är också att en stor andel av de upphandlingsansvariga ser förhållningssätt hos beställaren, kompetens på upphandlingsfunktionen samt tillgång till beställarens tid som viktiga förbättringsområden. Däremot har under 20 procent uppgett att regelverk är ett viktigt förbättringsområde.

37 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E 35 Fråga som ställdes i enkäten: "Vilka anser du är de viktigaste förbättringsområdena för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning.

38 36 RESULTA T FR ÅN ENKÄT OM UPPHANDLING EN S ST RATEG ISKA BETY D ELS E "Vilka anser du är de viktigaste förbättringsområdena för att kunna utnyttja upphandlingens strategiska potential?". Respondenterna kunde välja flera av de givna svarsalternativen utan inbördes ordning. Bland myndighetscheferna uppger nästan 49 procent att det viktigaste förbättringsområdet är kompetensen hos beställaren. De näst viktigaste förbättringsområdena bland beslutsfattarna är kompetens på upphandlingsfunktionen, vilket drygt 45 procent har uppgett, samt regelverk vilket drygt 42 procent av de svarande har uppgett. Andra områden som enligt beslutsfattarna kan förbättras är förhållningssättet hos ledningen och beställaren samt intern samverkan. Av de upphandlingsansvariga har absolut störst andel, med 68 procent, svarat att förhållningssätt hos ledningen är det viktigaste förbättringsområdet. Andra viktiga områden enligt de upphandlingsansvariga är kompetens hos beställaren, vilket drygt 52 procent har uppgett, samt intern samverkan, vilket drygt 51 procent har uppgett. Värt att notera är också att en stor andel av de upphandlingsansvariga har pekat ut kompetens hos ledningen, förhållningssätt hos beställaren samt kompetens på upphandlingsfunktionen som viktiga förbättringsområden. Däremot anser under 26 procent att regelverk är ett viktigt förbättringsområde.

39

40 Upphandlingsstödet ska bidra till en mer effektiv, kvalitetsmedveten och rättssäker offentlig upphandling. Målet är att konkurrensen på marknaden bättre tas tillvara så att skattemedlen kan användas på bästa sätt till nytta för medborgarna, den offentliga sektorn och näringslivet. Denna skrift får användas fritt, förutsatt att källan anges. Det är alltså tillåtet att ladda hem skriften i pdf från vår hemsida ( och publicera den på andra webbplatser. Ange källa och gärna även en länk till innehållet. Box 22I8, I03 I5 Stockholm Besök Birger Jarlsgatan I6 Tel Fax E-post upphandlingsstodet@kammarkollegiet.se

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt

Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt Modell över den elektroniska upphandlingsprocessen - från annonsering till kontrakt M O D ELL ÖVER DEN ELEKT R O NISKA UPPHANDLINGS P R O C ESSEN 1 1. Introduktion Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

Läs mer

januari 2013 Upphandla eller följa upp?

januari 2013 Upphandla eller följa upp? januari 2013 Upphandla eller följa upp? En rapport om upphandlingens villkor och utvecklingsmöjligheter Upphandla eller följa upp? en rapport om upphandlingens villkor och utvecklingsmöjligheter Inledning

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-407 79 Gemensam inköps- och upphandlingspolicy för Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland Arbetsutskottets

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling

Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Rapport: Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters användning av e-upphandling Sid 0 (11) Birgitta Nelson birgitta.nelson@kammarkollegiet.se 08-7000716 2013-01-28 Uppföljning 2012 av upphandlande myndigheters

Läs mer

Inventering av kompetensbehov m.m. inom informationssäkerhet i offentlig sektor

Inventering av kompetensbehov m.m. inom informationssäkerhet i offentlig sektor Sidan 1 (10) Rapport Dnr. 0707/2005 2005-06-16 Informationssäkerhets- och analysenheten Kjell Kalmelid Johan Gustavsson Inventering av kompetensbehov m.m. inom informationssäkerhet i offentlig sektor Sid

Läs mer

Medlemsenkät om Agenda 2030

Medlemsenkät om Agenda 2030 1 (12) Matilda Lindberg, avdelning för administration Medlemsenkät om Agenda 2030 Sammanfattning Under våren 2017 genomförde Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en webbenkät tillsammans med Svenska FN-förbundet

Läs mer

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag

Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Upphandlingspolicy för Hjo kommun och dess bolag Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2009-09-28 av Kommunfullmäktige 88 Senast reviderad 2014-02-27 av Kommunfullmäktige 5 Detta dokument gäller för

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Dnr: MYH 2018/737 ISBN-nr: 978-91-88619-31-0 Västerås 180312 Diagram är utarbetade av Myndigheten

Läs mer

POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP

POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP POLICY FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21 103 Dnr: KS 2017/373 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy 1(5) Dnr: KS 2017/2955 Inköps- och upphandlingspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29, 5 Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47

Läs mer

januari 2015 Upphandlares villkor och förutsättningar

januari 2015 Upphandlares villkor och förutsättningar januari 2015 Upphandlares villkor och förutsättningar Upphandlares villkor och förutsättningar Januari 2015 Upphandlares villkor och förutsättningar Inledning Upphandlare har en nyckelposition inom offentlig

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Julia Lööf Ekström Inledning I och med det nya EU-direktivet om offentlig upphandling (publicerat mars 2014) vill Fairtrade Sverige

Läs mer

Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst

Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst Statistik Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst Dags att förtydliga tjänstemannens roll i kommunallagen Kommundirektörsföreningen i Sverige Skapa stabila spelregler mellan politik och förvaltning

Läs mer

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande.

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande. YTTRANDE 1(1) 2012-06-25 LJ2012/733 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV

Kort om. Kontraktsuppföljning LOU, LOV Kort om Kontraktsuppföljning LOU, LOV 1 Varför är det viktigt med kontraktsuppföljning? Det enda sättet för en myndighet att försäkra sig om att det som den faktiskt har kravställt, beställt och betalat

Läs mer

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten

Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 207 11 Attityder till skattesystemet och skattemyndigheten 11.1 Inledning Riksskatteverket, RSV, har sedan mitten av 1980-talet genomfört stora enkätundersökningar riktade till allmänheten om deras inställning

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Det prioriterade hållbarhetsarbetet

Det prioriterade hållbarhetsarbetet Det prioriterade hållbarhetsarbetet Så ser 400 svenska företag och organisationer på sitt hållbarhetsarbete www.pwc.se Hållbarhet är idag en strategisk fråga Hållbarhet har varit ett ord på mångas läppar

Läs mer

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun

Granskning av upphandlingsverksamheten. Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av upphandlingsverksamheten Nina Törling Erika Brolin September 2018 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2.

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen

SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen SMEDJEBACKENS KOMMUN 2013-11-22 Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Familje- och utbildningsnämnden Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden maj t.o.m. oktober

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet. Svar på remiss Sida 1 (6) 2015-11-12 Handläggare Eva Brynk Avdelningen för Miljö och teknik Telefon: 08-508 264 03 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Håll Sverige Rent. Lärarbarometern. mars Genomförd av Enkätfabriken

Håll Sverige Rent. Lärarbarometern. mars Genomförd av Enkätfabriken Håll Sverige Rent Lärarbarometern mars 2017 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. Bakgrund 3 Genomförande 3 Respondenterna 3 Om Lärarbarometern 3 2. Arbete med

Läs mer

Målgruppsutvärdering

Målgruppsutvärdering Målgruppsutvärdering Colour of Love 2011 Inledning Under sommaren 2011 genomfördes en andra målgruppsutvärdering av Colour of Love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

Nacka Kommun Kvalitetsbarometern LSS 2017 Gruppboenden totalt

Nacka Kommun Kvalitetsbarometern LSS 2017 Gruppboenden totalt Nacka Kommun Kvalitetsbarometern LSS 2017 Gruppboenden totalt 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Svarsfrekvenser Boenden utan eget resultat Resultat totalt Resultat

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om lokal politisk information i den största kommunen i alla län och regioner Juni 21 Inledning I september i år är det val.

Läs mer

Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31)

Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31) Bilaga 2 till Digitaliseringen av det offentliga Sverige en uppföljning (ESV 2018:31) ESV:s enkät 2017 Enkäten skickades ut digitalt till 553 offentliga organisationer (242 myndigheter, 290 kommuner och

Läs mer

Enkätundersökning 2015 utvärdering RALS-T

Enkätundersökning 2015 utvärdering RALS-T Enkätundersökning 2015 utvärdering RALS-T Bakgrund Som vid den tidigare utvärderingen av lönebildningsprocessen genomfördes även denna gång en enkätundersökning. Enkäten skickades ut i april månad 2015

Läs mer

Kommunikationsplan år 2015

Kommunikationsplan år 2015 KOMMUNIKATIONSPLAN ÅR 2015 1 Kommunikationsplan år 2015 I God revisionssed i kommunal verksamhet 1 lyfter man fram öppenhet och kommunikation som ett grundläggande värde och förhållningssätt för den kommunala

Läs mer

Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se

Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se Ostrategisk upphandlingsprocess? Gudrun Lind gudrun.lind@kammarkollegiet.se Regeringen Regeringen har i budgetpropositionen för 2009 uppställt som mål att den offentliga upphandlingen ska vara effektiv

Läs mer

IT-ramavtalsundersökningen 2005 Resultatrapport

IT-ramavtalsundersökningen 2005 Resultatrapport IT-ramavtalsundersökningen 2005 Resultatrapport Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506 940 00 08-661 52 61 701 89 ÖREBRO Klostergatan 23 019-17 60 00

Läs mer

Rapport, Uppdrag angående förstudie avseende elektronisk upphandling, S2013/8859/RU (delvis) 1 Bakgrund

Rapport, Uppdrag angående förstudie avseende elektronisk upphandling, S2013/8859/RU (delvis) 1 Bakgrund KKV2002, v1.2, 2011-02-05 RAPPORT 2014-11-27 Dnr 759/2013 1 (12) Rapport, Uppdrag angående förstudie avseende elektronisk upphandling, S2013/8859/RU (delvis) 1 Bakgrund Konkurrensverket (KKV) övertog i

Läs mer

Att fråga om könstillhörighet i formulär och enkäter

Att fråga om könstillhörighet i formulär och enkäter FS 2017:1 2017-03-02 FOKUS: STATISTIK Att fråga om könstillhörighet i formulär och enkäter EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Nacka Kommun Kvalitetsbarometern LSS 2017 Serviceboenden totalt

Nacka Kommun Kvalitetsbarometern LSS 2017 Serviceboenden totalt Nacka Kommun Kvalitetsbarometern LSS 2017 Serviceboenden totalt 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Bakgrund och syfte Genomförande Svarsfrekvenser Resultat totalt Resultat per boende Kvalitetsbarometern

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/385 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2016 Brukarnas upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Hortonbarometern TM Ledarskap & Styrelsearbete 2013. Synen på framtidens ledarskap och styrelsearbete i svenskt näringsliv och offentlig verksamhet

Hortonbarometern TM Ledarskap & Styrelsearbete 2013. Synen på framtidens ledarskap och styrelsearbete i svenskt näringsliv och offentlig verksamhet Hortonbarometern TM Ledarskap & Styrelsearbete 2013 Synen på framtidens ledarskap och styrelsearbete i svenskt näringsliv och offentlig verksamhet Juni 2013 Horton International Sweden AB 2013 Executive

Läs mer

Ett samlat upphandlingsstöd

Ett samlat upphandlingsstöd KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2014-01-30 1 (10) Ett samlat upphandlingsstöd Anförande av Kristina Geiger, ställföreträdande generaldirektör Konkurrensverket, vid Upphandlingsdagarna 30 januari 2014 i Stockholm.

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning

Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning 14--1 1 (14) Bilaga B till Uppföljning av försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning Arbete efter gymnasial yrkesutbildning Denna rapport, som handlar om etablering på arbetsmarknaden för lärlingsutbildade

Läs mer

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun

Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Kommunstyrelsen Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Södra sjukvårdsregionen

Södra sjukvårdsregionen Södra sjukvårdsregionen Regionalt samarbete Medborgarundersökning Mars 2018 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Resultat

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Kundundersökning - Appundersökning Mölndal mars Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag

Kundundersökning - Appundersökning Mölndal mars Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag 2018-04-17 Styrelsehandling 10 Utfärdat 2018-04-05 Diarienummer 0090-18 Administration Linda Ringhage Telefon 031 774 37 44 E-post: linda.ringhage@p-bolaget.goteborg.se Kundundersökning - Appundersökning

Läs mer

Villkor för förtroendevalda

Villkor för förtroendevalda Villkor för förtroendevalda ERSÄTTNINGS- OCH ARBETSVILLKOR FÖR FÖRTROENDEVALDA I KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Villkor för förtroendevalda 1 Villkor för förtroendevalda 2 Förord Att individer har möjlighet

Läs mer

Vilken ort? Medlemmar i föreningen

Vilken ort? Medlemmar i föreningen Kursutvärdering Kompetenta Anordnare - omgång 3 De flesta deltagarna kommer från Blekinge och från Värmland. Diagram (n=45) Vilken ort? 2 6 7 6 Blekinge Umeå Vara Värmland Västerås Det är i huvudsak större

Läs mer

Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv

Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv Mars 2018 Använd verktygen för ett mänskligt arbetsliv 2074 skyddsombud om föreskrifterna om social och organisatorisk arbetsmiljö Fler arbetsgivare måste ta ansvar för en hälsosam arbetsmiljö Framtidens

Läs mer

Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden september t.o.m november 2012.

Brukarundersökning individ- och familjeomsorgen perioden september t.o.m november 2012. SMEDJEBACKENS KOMMUN 2013-02-04 Familje- och utbildningsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Anita Jernberg Utredningssekreterare Telefon: 0240-66 03 39 Familje- och utbildningsnämnden Brukarundersökning

Läs mer

OFFENTLIG UPPHANDLING

OFFENTLIG UPPHANDLING OFFENTLIG UPPHANDLING 2018-03-14 MARIA KRANTZ 2016 VD och ägare TED Law 2015 VD Tender TED Law och utbildare Tenders Academy 2011 Chef Juridik- och anbudsavdelningen Semantix 2009 Jurist och upphandlingskonsult

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04 Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2019-04-03/04 Innehåll 1. Om undersökningen 2. Tillgänglighet 3. Förtroende 4. Jämlikhet Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 infördes en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera omständigheter av betydelse om upphandlingen

Läs mer

Skyddsombudsundersökning

Skyddsombudsundersökning Skyddsombudsundersökning 2019 Cecilia Berggren Oktober 2019 Sammanfattning Den psykosociala arbetsmiljön upplevs som sämre än den fysiska arbetsmiljön i både detaljoch partihandeln. 47 % av skyddsombuden

Läs mer

Nöjdkundundersökning

Nöjdkundundersökning Sammanfattande resultat från Nöjdkundundersökning Privatkunder & Arbetsgivare 2016 Institutet för kvalitetsindikatorer AB I Box 9129, SE-400 93 Göteborg I Tel: 031-730 31 00 I E-mail: info@indikator.org

Läs mer

m~~~~.jilaga :s 2014/121/1

m~~~~.jilaga :s 2014/121/1 m~~~~.jilaga :s 2014/121/1 2014-05-13 MISSIV KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING MEDBORGARKONTORET SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsen Ink. 2014-05- 1 4 Dlarlenr Opb: MISSIV Riktlinje för

Läs mer

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013

Beslut - enkätundersökningen LUPP 2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2014-03-31 Dnr: 2013/103-UAN-010 Daniel Berr - bh114 E-post: daniel.berr@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Beslut -

Läs mer

DIGITAL STRATEGI. Landstingsstyrelsen

DIGITAL STRATEGI. Landstingsstyrelsen DIGITAL STRATEGI Landstingsstyrelsen 170208 VARFÖR? Övergripande mål Invånarna ska erbjudas digitala redskap så de kan vara delaktiga i och/eller ta ansvar för sin egen hälsa, vård och behandling, sina

Läs mer

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral

Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Enkätundersökning om patienters upplevelser av vården på Bergsjön Vårdcentral Rapportförfattare: Jenny Nordlöw Inledning Denna rapport är en del av Bergsjöns Vårdcentrals arbete för att kartlägga och förbättra

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Program för kvalitetsutveckling

Program för kvalitetsutveckling STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 2 SID 1 (8) 2011-06-14 Stockholms stad har genom Vision 2030 tydliggjort långsiktiga ambitioner och strävanden, Stockholm - en stad i världsklass. Hela stadens organisation

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas syn på digitala läromedel

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas syn på digitala läromedel RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas syn på digitala läromedel Digitala läromedel: tillgång eller börda? En undersökning om lärarnas

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Policy för socialt företagande

Policy för socialt företagande Policy för socialt företagande Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25 3 Policy Socialt företagande Innehållsförteckning Inledning... 1 Definition sociala företag... 1 Policy... 1 Syfte... 2 Möjligheter

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentliga upphandlingar i Sverige uppgår till hisnande 500 miljarder SEK per år innebärande 20 % av Sveriges BNP och ca 55 000 SEK per svensk invånare. Antalet

Läs mer

1. Enkäter till elever och vårdnadshavare 2013

1. Enkäter till elever och vårdnadshavare 2013 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2013-04-03 DNR BUN 2013.086 SUSANNE MALMER SID 1/1 KVALITETSHANDLÄGGARE 08-58 78 52 15 SUSANNE.MALMER@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN

Läs mer

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Lekmannarevision 2017 Systematiskt arbetsmiljöarbete www.pwc.se Revisionsrapport Systematiskt arbetsmiljöarbete Lina Olsson, Cert. kommunal revisor Högbo Bruks AB Erika Brolin Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 1.1. Inledning... 2 1.2. Bedömning...

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016

Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 PM Regionkontoret Anders Thorstensson, utvecklingsstrateg Avdelningen för uppföljning och analys Hälso- och sjukvårdsbarometern 2016 Hälso- och sjukvårdsbarometern är en undersökning som speglar den vuxna

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Hur offentlig verksamhet arbetar med extern webb och intranät. Kartläggning genomförd av AQ Analys 2015

Hur offentlig verksamhet arbetar med extern webb och intranät. Kartläggning genomförd av AQ Analys 2015 Hur offentlig verksamhet arbetar med extern webb och intranät Kartläggning genomförd av AQ Analys 2015 INLEDNING AQ Analys genomförde som oberoende undersökningsföretag våren 2015 en kartläggning över

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-02-23 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Upphandlingsenheten Dokumentet

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Inköpspolicy Malmö Stad

Inköpspolicy Malmö Stad Inköpspolicy Malmö Stad INNEHÅLL 3 Förord Malmö stad handlar varor, tjänster och entreprenader för åtskilliga miljarder årligen. Inköpsverksamheten i staden är omfattande och viktig för att stadens verksamheter

Läs mer

Barnombudsmannen rapporterar br2008:01. På lång sikt. Barnkonventionen i landstingen 2007

Barnombudsmannen rapporterar br2008:01. På lång sikt. Barnkonventionen i landstingen 2007 Barnombudsmannen rapporterar br2008:01 På lång sikt Barnkonventionen i landstingen 2007 Barnombudsmannen samlar regelbundet in uppgifter från myndigheter, landsting, regioner och kommuner för att bevaka

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ]

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ] Förtroendet för Arbetsförmedlingen Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell

Läs mer

SKTFs personalchefsbarometer 2010.

SKTFs personalchefsbarometer 2010. SKTFs personalchefsbarometer 2010. April 2010 Inledning SKTF publicerar nu vår personalchefsbarometer som vi i lite olika former presenterat ett par år tillbaks och som från och med nu är en årlig undersökning.

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Vårdbarometern. Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen Kunskapscentrum för jämlik vård Västra Götalandsregionen 2018-02-02 Vårdbarometern Olika befolkningsgruppers uppfattningar om tillgång till hälso- och sjukvård och jämlik vård i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer