En innovation är en uppfinning som ger en samhällsekonomisk vinst eller ger en vinst för en viss målgrupp (ex inom äldreomsorgen).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En innovation är en uppfinning som ger en samhällsekonomisk vinst eller ger en vinst för en viss målgrupp (ex inom äldreomsorgen)."

Transkript

1 1 (6) Tillväxt, miljö och regionplanering Tillväxtavdelningen Här kommer några korta minnesanteckningar från workshopen Så blir vi världens bästa innovationsupphandlare! den 6 december 2012 kl på Lundqvist & Lindqvist. Samtliga PPT presentationer finns också tillgängliga. Innovationsupphandling/Innovationsvänlig upphandling Hans Jeppson, Vinnova och Niklas Tideklev, Kammarkollegiet En innovation är en uppfinning som ger en samhällsekonomisk vinst eller ger en vinst för en viss målgrupp (ex inom äldreomsorgen). Hans och Niklas berättade om skillnaderna mellan innovationsvänlig upphandling och innovationsupphandling. Vid innovationsvänlig upphandling är det viktigt att arbeta med utformningen av förfrågningsunderlag, så att man inte skriver in för detaljerat utan är öppen för nya sätt att göra saker på. Det finns en mängd olika sätt att innovationsupphandla, ex konkurrenspräglad dialog, innovationstävlingar, forward committent, som innebär att man ger en utfästelse att köpa något om det tex blir mer miljövänligt (det är inte juridiskt bindande), förkommersiell upphandling etc. Det finns också många olika sätt att träffa leverantörerna för att få del av vad de har att erbjuda; ex speed business meeting, infoträffar, branschträffar etc men det är viktigt att alla får samma information. Sekretessen är avgörande, man får ju inte låta information från en leverantör läcka ut till en annan. Det är viktigt att det inom en organisation finns ett tydligt mandat för att jobba med dessa frågor. Inom Stockholms läns landsting finns det tex ett krav på att miljöavdelningen ska samarbeta med upphandlingsavdelningen för att få till mer miljövänliga upphandlingar. I Bryssel arbetar man med ett nytt upphandlingsdirektiv, som troligtvis kommer att vara klart 2014/2015. Hans berättade också att Vinnova har ett regeringsuppdrag att finansiera projekt som kan leda till innovationer. Med hjälp av detta kan Vinnova betala en del av en upphandlande myndighets kontraktskostnad. Så om någon har ett projekt på gång, ta gärna kontakt. Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Box Stockholm Telefon: Fax: E-post: registrator.lsf@sll.se Säte: Stockholm Org.nr: Besök oss: Norra Stationsgatan 69. Kommunikationer: T-bana S:t Eriksplan, Pendeltåg Karlberg, Buss 3, 77 & 507

2 2 (6) Hur arbetar vi idag? Tre case från regionen. Olof Hillborg, SLL Innovation Olof berättade hur man arbetar med innovationsupphandling/ innovationsvänlig upphandling inom Stockholms läns landsting. SLL Innovation som tidigare varit ett projekt blir nu en stadigvarande organisation. Inom SLL har man utvecklat en plattform för innovationsutveckling, med ett flertal områden som man arbetar utifrån. Inom området innovationsupphandling arbetar man för att få till smartare upphandlingar. Jens Löfgren, ITS Innovation Stockholm Kista Jens berättade om ITS Innovation, Sveriges första förkommersiella upphandling. Bakgrunden till projektet är att Kista är en av de stadsdelar som trafikmässigt drabbas värst när Stockholm växer och det blir en ökad trängsel och osäkra restider. För att öka tillgängligheten till Kista har man utlyst en tävling, som ska stimulera utvecklingen av nya innovativa lösningar som underlättar resande och transporter, i ett första steg till och från Kista. Tävlingstiden är mellan 28 november 2012 och 13 februari Anette Eriksson, Stockholm stad Anette berättade hur staden arbetar med innovationsupphandling. De ska främja innovation genom att upphandla på ett sätt som inte utestänger innovativa lösningar. De ska upphandla innovation genom dialog och omvärldsbevakning få kunskap om ny teknik och nya lösningar. De ska driva utvecklingen genom att ge stöd för att vid behov genomföra förkommersiella upphandlingar. Anette gav sedan tre exempel; upphandling av ett elektroniskt upphandlingsstöd genom funktionskrav, upphandling av LED teknik och konstgräs genom dialog med marknaden samt omvärldsbevakning och förkommersiell upphandling för att utveckla innovativa lösningar för effektivare resor och transporter. Här kommer allmänna kommentarer från diskussionen samt något från varje grupps redovisning. Trend mot allt mer komplexa upphandlingar när vi går ihop med flera kommuner, utesluter de allra flesta företag. Behov av utbildning för att hjälpa kunder inse vad man kan göra, roliga uppdrag!

3 3 (6) Behov av att få in nya parametrar i upphandling, inte bara det billigaste och enklaste Måste vilja, omvärldsbevaka följa trender så man har bättre processer när man ska gå igång med upphandling Finns företag med global verksamhet som Ericsson som har koll på leverantörsnätverk. Vad behöver vi? Mötesplatser, arenor, plattformer? Trendspaning omvärld? Beställarnätverk? Smartare problemformulering? För att kunna driva de här frågorna i en kommun krävs det att man har politikerna med sig och ett tydligt mandat Tiden är ofta för knapp vid upphandlingar, det är svårt att hinna vara innovativ. Organisationen/verksamheten måste få större förståelse kring varför det behöver ta tid. Verksamheterna behöver tydligare incitament för varför man behöver avsätta tid för de här frågorna vid nya upphandlingar. Alla kan bli mer innovationsvänliga, att jobba med innovationsupphandling är ett mycket större steg. Viktigt att ha en innovationsvänlig organisation Det finns många uppfinningar som inte är innovationer, vi måste fokusera på kommersialiseringen. Viktigt att kunna skapa möjligheter att testa idéer i våra verksamheter (jmf SLL innovation). Skapa press mot ledningen i organisationen

4 4 (6) Det är generellt en bristande förståelse för LOU bland medarbetare i kommunerna Gå från push till pull. Ta fram förslag på hur en organisation kan se ut för att upphandlingen ska fungera bra. Lyfta goda exempel. Erfarenhetsutbyten. Utbilda beslutsfattare. En duktig upphandlare ska inte bara ha juridisk kompetens. Visioner krävs också. Styrningsbehov, strukturbehov, mötesplatsbehov LOU ses som ett stort hinder för privata aktörer som inte vill ge bort sina idéer samtidigt som det offentliga upplevs vara rädda för att göra fel utifrån lagstiftningen. Mycket fokus läggs på att göra rätt utifrån lagen vilket försvårar en effektiv upphandling av innovationer. I Sverige är vi dåliga på att tolka EU reglementet/riktlinjer på området, vilket gör att vi tappar i konkurrens med andra länder. Mötesplatser där det offentliga och privata som berörs av frågan kan träffas för att gemensamt diskutera innovationsupphandling och dess hinder. Utbilda politiker om Innovationsupphandlingens potential riktlinjer kommer uppifrån organisationer, politisk förankring behövs Tjänstemän behöver också utbildas i innovationsupphandling Upphandlare behöver sitta nära både ledning och verksamhet.

5 5 (6) Grupp 1 Kunskapsbrist kring att arbeta med kunskapsspridning och få resurser till det Behövs det ett bestående organ såsom Miljöstyrningsrådet? Lösningar: prioriteringar, vad man gör och att fatta beslut uppbackat med mandat och förtroende. Begrepp medför förvirring, gäller att förankra begreppen och avdramatisera Grupp 2 Samverkan Ex entreprenör Almi SLL innovation Entreprenören kommer till Almi, Almi vänder sig till oss och behovsbedömer och sedan återkopplar vi till Almi. Hur sprida denna modell till fler? FoU kontra innovation? Man kan få medel för forskning, men för att realisera en produkt finns bara småpengar. Behov av dedikerad grupp. Politiskt mandat för lång sikt att arbeta med det Innovationsslussar en modell, finns sju andra i övriga landet. Grupp 3 Vad vill vi få ut av HP? Tydliga incitament och styrning, ha med det HP då vi har politiker bakom oss Organisation och styrning kritiskt men svårt ge förslag på, det kan HP komma vidare med och lyfta upp SLL som gott exempel. Erfarenhetsutbyte med samverkan inom regionen i mindre grupper. Utbilda beställare alltså chefer, så de har god förståelse kring att driva innovationsfrågan. Grupp 4 Terminologi, inte helt oviktigt Vi ska inte utestänga uppfinnare och mikroföretag. Utbilda chefer och politiker, liksom leverantörer om möjligheter som finns så att man inte övertolkar regelverket av rädsla att göra fe. Det behövs resurser även i företag, det offentliga kan inte kompensera helt för mikroföretags mindre resurser Grupp 5 Behövs mötesplatser där upphandlande organisationer och leverantörer möts, en pågående process.

6 6 (6) Finna former för att dela problemen som man ställs inför och skapa open source Finna former för dialog och stöd i de här processerna med råd och stöd kring hur man konkret ska gå tillväga. Pilotprojekt med ex Vinnova stöd. Även stöd medupphandling och strategiskt och långsiktigt, omvärldsbevakning och trendanalys. Avslutande panelsamtal Anders Börjesson, Nacka kommun Vi måste formulera oss annorlunda, det är inte innovationen i sig som är viktig. Vad vi vill är att bli bättre som kommun, att bättre utföra en kommuns uppgifter och för det är det nödvändigt att tänka nytt, att inte stänga till för nya sätt att göra saker på eller nya produkter. Det är viktigt att leverantörerna involveras i ett tidigt skede, så att de förstår vår vision och mål. Gunnar Goblirsch, NKS, Stockholm läns landsting Vi ska göra en upphandling till 2017, som ska sedan ska hålla tio år framåt i tiden. Då köper man en funktion och inte en produkt. Det är svårt, det gäller att utnyttja potentialen hos hela organisationen. Upphandlingstekniskt har vi alla verktyg vi behöver. Vi har haft en förberedande dialog med leverantörer utan sekretess, för att få reda på mer. Björn Eklundh, Upplands Väsby kommun Vi har samma situation som i Nacka, då vi lyfter över vår egen verksamhet till andra leverantörer. För att kunna leverera dessa tjänster blir vi beroende av dessa partners. Men hur får vi en fortsatt utveckling? Det är utmaningen, inte upphandlingen i sig. Detta vill vi få in i arbetet med våra samarbetspartners, olika lösningar, med mångfald. Måste skapa mer trygghet för beslutsfattare så vi vågar släppa detaljregleringen. Ju mer detaljreglering, desto mindre innovation. Så länge allt är lika sker ingen utveckling. Viktigt med mötesplatser där man träffar beställare och företag. Som chefer ska vi hjälpa våra politiker så att vi inte låser in oss och blir rädda.

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014

Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 . Att efterfråga innovation - för nyskapande i offentlig verksamhet Arkusdagen 2014 2014-12-08 Anna Lipkin, Konkurrensverket Nina Widmark, VINNOVA Snabbfakta VINNOVA Stimulera Statlig myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling

Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Hösten 2013 Bild 1 Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Bild 2 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Upphandling av innovationer

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

Kalmar augusti 2013. Bild 1

Kalmar augusti 2013. Bild 1 Kalmar augusti 2013 Bild 1 Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Innovationsupphandling Bild 2 Innovationsupphandling Upphandling av innovation Innovationsvänlig upphandling Upphandling

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi

Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi Bättre omsorg genom smartare upphandling av välfärdsteknologi 2012 09 18 Sveriges Kommuner och Landsting Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet VINNOVA Västerås stad Innovationsupphandling VINNOVA Upphandlingsstödet

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Definition av innovationsvänlig upphandling Upphandlande myndigheter beaktar aktivt möjligheten

Läs mer

Petra Hållander. Lars Carlsson. Gunnar Goblirsch. Enhetschef SLL Upphandling

Petra Hållander. Lars Carlsson. Gunnar Goblirsch. Enhetschef SLL Upphandling Så har vi lyckats utmaningar och möjligheter Del 1: Hur upphandlar man något som ska fungera inte bara idag utan även om 30 år Innovationssymposium 14 oktober 2015 1 Lars Carlsson Programledare Chef MT

Läs mer

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket

Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling Niklas Tideklev, Konkurrensverket Utmaningar och möjligheter med innovationsvänlig upphandling 2015-01-22 Niklas Tideklev, Konkurrensverket Syftet med offentlig upphandling Säkerställa fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital

Läs mer

Niklas Tideklev. Hans Jeppson. Senior Advisor, Vinnova Utredare Innovationsupphandling (SOU 2010:56)

Niklas Tideklev. Hans Jeppson. Senior Advisor, Vinnova Utredare Innovationsupphandling (SOU 2010:56) 2012-12-06 Hans Jeppson Senior Advisor, Vinnova Utredare Innovationsupphandling (SOU 2010:56) Niklas Tideklev Upphandlingsjurist, Upphandlingsstödet Projektledare vägledning för innovationsvänlig upphandling

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar OPI -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar 20171130 AGENDA DAG 2 8:30-9:00 Registrering och kaffe 9:00-09.45 OPI wrap up: sammanfattning av dag 1 09:45-10:30 Hur har man i Danmark stimulerat näringslivet

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan

Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan Vilka är fördelarna med tidig dialog? Initiativet Smartare inköp genom tidig dialog visar på nyttan 1 2 Smartare inköp genom tidig dialog ett gemensamt initiativ Konkurrensverket, Sveriges Kommuner och

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting

Upphandling. Kvalité, innovation, sociala krav. Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Upphandling Kvalité, innovation, sociala krav Thomaz Ohlsson Sveriges kommuner och landsting Kvalité? Vad är kvalitet för dig? Hur ska du formulera detta för att få ut det du vill av en upphandling? Hur

Läs mer

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Enskilda dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Enskilda dialogmöten I enskilda dialogmöten träffar den upphandlande myndigheten en leverantör åt gången inför en kommande upphandling. Syftet är att inhämta information för att

Läs mer

Metoder för att tänka efter före erfarenheter och metodboken

Metoder för att tänka efter före erfarenheter och metodboken Metoder för att tänka efter före erfarenheter och metodboken Lars Carlsson Programägare MT vård och FoU Karolinska Universitetssjukhuset Linda Andersson Partner, Ansvarig för Government & Public Sector

Läs mer

Innovationsupphandling

Innovationsupphandling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Innovationsupphandling Pontus Gruhs, chef Utveckling inom Underhåll Innovationsupphandling 1. En stor möjlighet? 2. Hur påverkar det här min forskning/mitt företag/upphandlande

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen Punkt 3 2013-03-27 LS 1301-0038 Anmälan av beslut som fattats med stöd av delegation till landstingsstyrelsens sammanträde den 9 april 2013 1 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Dialogmöten I dialogmöten träffar en upphandlande myndighet potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer. Syftet är att utbyta information och dialogmöten

Läs mer

Uppdrag att främja innovationsupphandling genom stöd i form av upphandlings- och innovationskompetens för beställare

Uppdrag att främja innovationsupphandling genom stöd i form av upphandlings- och innovationskompetens för beställare 1 (14) Strategienheten Niklas Tideklev Charlotta Palmgren [E-post]] Uppdrag att främja innovationsupphandling genom stöd i form av upphandlings- och innovationskompetens för beställare Delredovisning 2

Läs mer

Innovationsupphandlingar. FOI perspektiv 28 okt 2014 SBUF. Jan Thorén. TMALL 0141 Presentation v 1.0

Innovationsupphandlingar. FOI perspektiv 28 okt 2014 SBUF. Jan Thorén. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Innovationsupphandlingar i FOI perspektiv 28 okt 2014 SBUF Jan Thorén TMALL 0141 Presentation v 1.0 Hur vi upphandlar påverkar morgondagens Sverige! Med en uppdragsvolym på ca 40 miljarder kronor per år

Läs mer

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentliga upphandlingar i Sverige uppgår till hisnande 500 miljarder SEK per år innebärande 20 % av Sveriges BNP och ca 55 000 SEK per svensk invånare. Antalet

Läs mer

5. Landstingsarkivet Beslut LA , , , , *

5. Landstingsarkivet Beslut LA , , , , * 1 (1) Landstingsstyrelsen 2015-01-23 LS 2015-0049 Anmälan av beslut som fattats med stöd av delegation till landstingsstyrelsens sammanträde den 3 februari 2015 1. Arbetsutskottet Protokoll 11/2014 2.

Läs mer

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling

Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling Innovationsupphandling av återanvändningssystem Bilaga 2 - Om innovationsupphandling Innehåll Beskrivning av innovationsupphandling... 3 Semantiken i denna upphandling... 3 FoU-undantag... 3 Processen...

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Ett samlat upphandlingsstöd

Ett samlat upphandlingsstöd KKV1000, v1.3, 2011-12-15 2014-01-30 1 (10) Ett samlat upphandlingsstöd Anförande av Kristina Geiger, ställföreträdande generaldirektör Konkurrensverket, vid Upphandlingsdagarna 30 januari 2014 i Stockholm.

Läs mer

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm

Gunnar Björkman. SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Gunnar Björkman SMARTA STÄDER Digital Demo Stockholm Digital Demo Stockholm Ett nytt sätt för samarbete i samhället Gunnar Björkman Innovationsdirektör Stockholms stad Stockholms långsiktiga utmaningar

Läs mer

Anmälan av beslut som fattats med stöd av delegation till landstingsstyrelsens sammanträde den 4 mars 2014

Anmälan av beslut som fattats med stöd av delegation till landstingsstyrelsens sammanträde den 4 mars 2014 Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen 2014-02-19 Punkt 3 LS 1401-0035 Anmälan av som fattats med stöd av delegation till landstingsstyrelsens sammanträde den 4 mars 2014 1 Rese- och representationsutskottet

Läs mer

Bilaga 3 Innovationsupphandling

Bilaga 3 Innovationsupphandling Bilaga 3 - Innovationsupphandling Sida 1 (13) Bilaga 3 Innovationsupphandling Med innovationsupphandling avses både utvecklingsfrämjande upphandling, upphandling av nya lösningar samt anskaffning av forsknings-

Läs mer

På väg mot ett Stockholm i världsklass

På väg mot ett Stockholm i världsklass På väg mot ett Stockholm i världsklass Utmaningar inom upphandling och inköp Daniel Moius Chef upphandling och konkurrens Stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Det tredje stora steget The Capital

Läs mer

Leverantörernas perspektiv på innovationsupphandling Unrestricted Siemens Healthcare GmbH 2015

Leverantörernas perspektiv på innovationsupphandling Unrestricted Siemens Healthcare GmbH 2015 , Siemens Healthcare, 14 oktober 2015 Leverantörernas perspektiv på innovationsupphandling Unrestricted Siemens Healthcare GmbH 2015 Vår erfarenhet av innovationsupphandling Vad bör beställarna tänka på

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandlingsgränsen är: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 534 890 kronor, dvs. högst 28 procent av tröskelvärdet som är 1 910 323 kronor.

Läs mer

Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv

Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv Vad pågår i världen innovationsupphandling i nationellt och internationellt perspektiv 2015-10-14 Niklas Tideklev Nina Widmark Dagens presentation Vad är innovationsupphandling? Definitioner Hur arbetar

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy)

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy) Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-14 Handläggare Anna Jarl Telefon: 08-508 28 179 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p 9 Remiss från Kommunstyrelsen Dnr

Läs mer

Offentlig upphandling en affärsmöjlighet?

Offentlig upphandling en affärsmöjlighet? Offentlig upphandling en affärsmöjlighet? 1 2016-05-04 Sveriges företagsklimat Sammanfattande omdöme Allmänhetens attityder Skolans attityder Konkurrens från kommunverksamheter Företagens egna initiativ

Läs mer

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Ny i HR-rollen Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Innehåll Sida 2 Inledning 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen

Läs mer

Resultat för Nya Karolinska? Lägre kostnader och högre innovationstakt Innovationssymposium 14 oktober 2015

Resultat för Nya Karolinska? Lägre kostnader och högre innovationstakt Innovationssymposium 14 oktober 2015 Resultat för Nya Karolinska? Lägre kostnader och högre innovationstakt Innovationssymposium 14 oktober 2015 Lars Carlsson Programledare Chef MT Karolinska Universitetssjukhuset och Programchef MT/IKT-försörjning

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

CMB 29 januari dagordning

CMB 29 januari dagordning CMB 29 januari 2015 - dagordning 1. Mötets öppnande och kort om föregående möte - (Anna Kadefors) 2. Aktuellt från CMB (Bengt Christensson) 3. InnovaFonsupphandling inom byggområdet (Anna Kadefors, Chalmers

Läs mer

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014

Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling. Anna Lipkin 18 september 2014 Konkurrensverkets stöd till hållbar upphandling Anna Lipkin 18 september 2014 Ett samlat upphandlingsstöd 2014 1 januari Tillhandahålla metod- och kompetensstöd för innovationsupphandling (tidigare Vinnova).

Läs mer

6. SLL Juridik och upphandling Beslut 1404-0553, 1406-0714, 1409-0964, 1408-0935, 1406-0713*

6. SLL Juridik och upphandling Beslut 1404-0553, 1406-0714, 1409-0964, 1408-0935, 1406-0713* P 5 Landstingsstyrelsen 2014-10-28 LS 1401-0035 1 (1) Anmälan av beslut som fattats med stöd av delegation till landstingsstyrelsens sammanträde den 4 november 2014 1. Arbetsutskottet Protokoll 9/2014

Läs mer

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl.

Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Upphandlingsprojektet inom SN m.fl. Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor Gör upphandlingsfunktionen mer strategisk Förbättra dialogen i alla faser av upphandlingsprocessen

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Innovationskraft i offentlig verksamhet. Emma Gretzer, VINNOVA Klas Danerlöv, SKL Helsingborg 18 april

Innovationskraft i offentlig verksamhet. Emma Gretzer, VINNOVA Klas Danerlöv, SKL Helsingborg 18 april Innovationskraft i offentlig verksamhet Emma Gretzer, VINNOVA Klas Danerlöv, SKL Helsingborg 18 april VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet - Innovation för tjänster och produkter! - Innovation för processer

Läs mer

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 1 (6) Sammanfattning av arbetsprogram för samarbete mellan VINNOVA och SKL om: STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 Antagen av styrgruppen VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Innovationsupphandling vad är det?

Innovationsupphandling vad är det? Innovationsupphandling vad är det? 2012-11-15 Hans Jeppson VINNOVA Bild 1 Varifrån? Senior Advisor för innovationsupphandling vid Vinnova Utredare Upphandlingsstödets framtid (SOU 2012:32) Utredare Innovationsupphandling

Läs mer

Innovationsupphandling Hållbarhetskriterier för upphandling av dialysutrustning

Innovationsupphandling Hållbarhetskriterier för upphandling av dialysutrustning Innovationsupphandling Hållbarhetskriterier för upphandling av dialysutrustning Nordisk njurmedicinsk vårkonferens Visby 2017-04-25 Niklas Tideklev, strateg innovation Ylva Svedenmark, hållbarhetsspecialist

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning

Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Kerstin Jungstedt Gemensamma riktlinjer 1 (6) Gemensamma riktlinjer för chefsförsörjning Inledning Stockholms läns landsting har gemensamma

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

FOKUSOMRÅDE: OFFENTLIG UPPHANDLING

FOKUSOMRÅDE: OFFENTLIG UPPHANDLING 1 FOKUSOMRÅDE: OFFENTLIG UPPHANDLING En underlagsrapport från Innovationskraft Sverige. Medlemmar i fokusgruppen är Klas Danerlöv, Ulrica Dyrke, Ann-Mari Fineman, Ellen Hausel Heldahl, Lena Heldén, Birgitta

Läs mer

Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling

Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling Sida 1 (17) Enheten för upphandling och konkurrens Dnr 125-322/2014 Tillämpningsanvisning för att främja innovation vid upphandling Sida 2 (17) Innehåll Tillämpningsanvisning för att främja innovation

Läs mer

Offentliga innovationsupphandlingar

Offentliga innovationsupphandlingar Offentliga innovationsupphandlingar En presentation för Nätverket för innovationsupphandling 2013-01-22 Niklas Sjöblom Johanna Jonsson Agenda Vilka är vi? Vad är en innovationsupphandling det legala perspektivet

Läs mer

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering För synpunkter Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att statliga

Läs mer

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson Bildserie: 1. 22 sep -08 Nuteks tidigare rapporter om

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Upphandling som driver utveckling

Upphandling som driver utveckling Upphandling som driver utveckling innovation som strategiskt reformverktyg! Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting SLL vård, trafik och kultur för Sveriges största län Landstinget

Läs mer

Tidig dialog utvecklar VA-branschen

Tidig dialog utvecklar VA-branschen Varims upphandlingsenkät: Tidig dialog utvecklar VA-branschen : den som genomför upphandlingen Verksamhetschef: övergripande ansvarig för den offentliga verksamheten Leverantör: den som svarar på anbudsförfrågan

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar Serviceförvaltningen Verksamhetsområde upphandling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-31 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08-508 11 818 Till Servicenämnden samhällsansvar i stadens Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Metodbok i innovationsupphandling

Metodbok i innovationsupphandling Denna metodbok är en prototyp och visar exempel på hur supphandlingar kan gå till. Metodbok i supphandling Metodboken och dess innehåll får inte spridas men kan hämtas fritt via mail till supphandling@gmail.com,

Läs mer

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Soundingboard 2.0 2014 Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Workshop: Hållbara städer Utveckla mötesplatser där människors behov är utgångspunkten för nya innovationer som i sin tur bidrar

Läs mer

Offentlig-Privat Samverkan: En möjlig vision för e-förvaltning?

Offentlig-Privat Samverkan: En möjlig vision för e-förvaltning? Offentlig-Privat Samverkan: En möjlig vision för e-förvaltning? Branschrådmöte, 20 Juni 2011. Viktor Arvidsson Bakgrund OPS möjliggör innovation och skapande av tillväxt och nya exportprodukter genom samarbeten

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Strategisk kommunikationsrådgivning SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Strategisk kommunikationsrådgivning Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna i länet

Läs mer

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar

OPI. -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar OPI -Innovativa lösningar på framtidens utmaningar 20171117 AGENDA DAG 1 8:30-9:00 Registrering och kaffe 9:00-09:10 Välkommen 09:10-09.50 Vad är OPI? Catharina Piper, Advokatfirman Lindahl 09:50-10.10

Läs mer

Tänktank Lärdomar från Östergötland

Tänktank Lärdomar från Östergötland Tänktank Lärdomar från Östergötland Mina punkter Bra fråga att jobba med Bra deltagare Tydliga regler Fungerande lokal Slutredovisning som når ut Vårt resultat: Innovationsupphandling (IU, SI och RÖ) Min

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Att efterfråga innovation 2014-01-23

Att efterfråga innovation 2014-01-23 Att efterfråga innovation 2014-01-23 Snabbfakta Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning och innovation är 2 018 miljoner kronor 2012 Nationell kontakt-myndighet för EU:s ramprojekt

Läs mer

Nationella upphandlingsstrategin Beslut fattas under torsdagens regeringssammanträde.

Nationella upphandlingsstrategin Beslut fattas under torsdagens regeringssammanträde. Promemoria 2016-06-27 Finansdepartementet Peter Skeppström Nationella upphandlingsstrategin Beslut fattas under torsdagens regeringssammanträde. Varför en nationell upphandlingsstrategi? Aldrig tidigare

Läs mer

PRIMES [7] Innovation i grön offentlig upphandling. Energikontor Sydost

PRIMES [7] Innovation i grön offentlig upphandling. Energikontor Sydost PRIMES [7] Innovation i grön offentlig upphandling Energikontor Sydost Översikt Innovation i grön offentlig upphandling Olika typer av grön upphandling av innovationer PPI och PCP Innovation i upphandlingsdirektiven

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Smartare inköp genom tidig dialog

Smartare inköp genom tidig dialog STEG FÖR STEG Smartare inköp genom tidig dialog 1 Denna guide riktas till dig som vill göra smartare inköp genom att använda dig av tidig dialog. Tidig dialog innebär att upphandlande myndigheter träffar

Läs mer

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015

Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 Arbetsmetoden FÖRETAGSLOTSEN Handlingsplan 2011-2015 INNEHÅLL sid 2 1. Inledning 2. Bakgrund 3. Övergripande mål Sid 3 4. Arbetssätt 5. Arbetsmetod Företagslotsen 5.1 Strategi Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 8 Sid

Läs mer

Inbjudan till marknadsundersökning (RFI) av Disk- och Spoldesinfektorer till SLL och Nya Karolinska Solna

Inbjudan till marknadsundersökning (RFI) av Disk- och Spoldesinfektorer till SLL och Nya Karolinska Solna 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen MARKNADSUNDERSÖKNING 2013-05-07 Inbjudan till marknadsundersökning (RFI) av Disk- och Spoldesinfektorer till SLL och

Läs mer

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(6) Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(6) Introduktion Internkommunikation

Läs mer

Rapport från Almedalen 2013

Rapport från Almedalen 2013 Rapport från Almedalen 2013 http://www.soi.se/2013/07/05/rapport-fran-almedalen-2013/ Att Almedalsveckan blir större för varje år är vi vana vid. Att upphandling väckt allt större intresse de senaste åren

Läs mer

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson

Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket och sociala företag Tylösand 22 maj 2018 Helena Nyberg Brehnfors och Eva Carlsson Tillväxtverket Varför arbetar vi med socialt företagande? Ett Sverige med fler företag som vill, kan och

Läs mer

Upphandling för förnyelse

Upphandling för förnyelse Upphandling för förnyelse Introduktionsseminarium 14 juni 10.00-12.00, Hornsgatan 15 Inledning och moderator, Annika Wallenskog, chefsekonom SKL 10.00-10.15 SKL:s satsning Upphandling för förnyelse, Lena

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/ Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet Datum: 2018-03-28 Dnr: Komm2018/00394-1 En digital fastighetsbildning för en effektivare samhällsbyggnadsprocess Fastighetsbildning är en

Läs mer

Vad stoppar vi i munnen? Gunnar Lyckhage

Vad stoppar vi i munnen? Gunnar Lyckhage Vad stoppar vi i munnen? Gunnar Lyckhage Det politiska ansvaret Sverige saknar en nationell livsmedelsoch försörjningsstrategi Offentlig sektor har ett folkhälsoansvar! ett miljöansvar! ett näringslivsansvar!

Läs mer

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Erika Ericsson och Mathias Kristiansson 2017-09-27 Agenda 27/9 Frukost 9 10 Introduktion och presentation Bakgrunden till mötet Upplägget

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011

Kommittédirektiv. Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd. Dir. 2011:78. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Kommittédirektiv Ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd Dir. 2011:78 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare får i uppdrag att utreda hur

Läs mer

Entreprenörskapet i tjugoförsta århundradet Entreprenörskapskommitténs betänkande

Entreprenörskapet i tjugoförsta århundradet Entreprenörskapskommitténs betänkande Entreprenörskapet i tjugoförsta århundradet Entreprenörskapskommitténs betänkande 2016-10-19 Uppdrag Identifiera hinder och möjligheter, samt lämna förslag på åtgärder, för att förbättra och utveckla innovations-

Läs mer

Dokumentation av direktupphandlingar

Dokumentation av direktupphandlingar Dokumentation av direktupphandlingar Den 1 juli 2014 höjs direktupphandlingsgränsen. Samtidigt införs en utökad dokumentationsplikt som innebär att upphandlande myndigheter och enheter ska dokumentera

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

Anders Norrlid från RKA presenterade Koladas (www.kolada.se) nya api som gör det möjligt att hämta statistik direkt från Koladas databaser.

Anders Norrlid från RKA presenterade Koladas (www.kolada.se) nya api som gör det möjligt att hämta statistik direkt från Koladas databaser. 1 2 Målet med dagen är att diskutera hur vi kan arbeta tillsammans för att stödja kommuner och landsting i deras arbete med öppna data. Vilket behov av nationell samordning finns? Vad kan göras regionalt

Läs mer

Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden. SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson

Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden. SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson Konkurrens och brist på konkurrens i välfärden SNS-seminarium om Välfärdsutredningen Stefan Jönsson 2017-05-23 Konkurrensutsättning kan ge effektivitet och högre kvalitet» Privata företag kan antas sträva

Läs mer

Anmälan till landstingsstyrelsen den 24 maj 2016 av beslut som fattats med stöd av delegation

Anmälan till landstingsstyrelsen den 24 maj 2016 av beslut som fattats med stöd av delegation Landstingsstyrelsen 2016-05-19 2016-0004 Anmälan till landstingsstyrelsen den 24 maj 2016 av beslut som fattats med stöd av delegation 1. Landstingsstyrelsens arbetsutskott Protokoll 6/2016 den 22 mars

Läs mer

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner

Praktiskt idag. Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Praktiskt idag Nödutgångar och toaletter Trådlöst internet: Scandic easy Mikrofoner Uppdraget Under 2013 och 2014 har 18 myndigheter fått ett särskilt uppdrag av regeringen att arbeta med jämställdhetsintegering.

Läs mer

Upphandling för innovation och mervärde

Upphandling för innovation och mervärde Upphandling för innovation och mervärde Karin Peedu, upphandlingsstrateg SKL, Sophie Edler Hongelin, Göteborg Stad Peter Olsson, Göteborgs Buss AB Katarina Appelqvist, Kungsbacka Kommun Varför upphandling

Läs mer

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling

Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Nationell modell för sysselsättningskrav i offentlig upphandling Tillsammans lyfter vi arbetsmarknaden Dagens arbetsmarknad är till synes paradoxal. Samtidigt

Läs mer

INBJUDAN. Innovationsstafetten LÖS VARDAGSPROBLEM SKAPA SAMHÄLLSLÖSNINGAR

INBJUDAN. Innovationsstafetten LÖS VARDAGSPROBLEM SKAPA SAMHÄLLSLÖSNINGAR INBJUDAN Innovationsstafetten LÖS VARDAGSPROBLEM SKAPA SAMHÄLLSLÖSNINGAR SKL erbjuder Dig och Din kommun att delta i Innovationsstafetten ett initiativ för att stödja innovationskraften i våra kommunala

Läs mer