Analys av RFI. IT-stöd Socialtjänsten. Sammanfattning:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys av RFI. IT-stöd Socialtjänsten. Sammanfattning:"

Transkript

1 1 (12) Analys av RFI IT-stöd Socialtjänsten Sammanfattning: Leverantörerna som svarat på genomförd RFI har svarat och förstått de processbeskrivningar som sändes ut i RFI:n. Dock har leverantörerna inte utgått ifrån processbeskrivningar i sina svar. Vi rekommenderar därför att Socialtjänsten i kommande upphandling ser över nivåerna i processmodellerna och utgår från dessa i kravspecifikationen i syfte att säkra förbättrad dialog och en mer systematisk utvärderingsmetod för att säkra rätt IT-stöd för verksamhet, nyttjare av välfärdstjänster och partners. Leverantörerna visar på en hög mognadsgrad rörande informationssäkerhet, som säkerligen har att göra med det verksamhetsområde de levererar inom. De visar dock en låg mognadsgrad och förberedelser för ett bra verksamhetsstöd i digitaliseringsarbetet. Generellt lågt stöd för moderna integrationsgränssnitt, kvalificerad informationsförvaltning med master data hantering samt e. Ett av syftena med RFI:n är att få marknadens syn på utvecklingen på längre sikt, där kan vi se att vi med denna RFI inte nått ända fram. Socialtjänsten bör därför hantera detta i kommande upphandling, exempelvis genom att ta fram en målbild 2021 där verksamheten och dess målgrupper beskriver var de vill vara och be leverantörer redovisa sin syn på denna målbild.

2 2 (12) Projekt: Förstudie nytt verksamhetsstöd Socialtjänsten ID-nr/dnr: Siffror. Huvudprojekt Huvudprojektnamn. ID-nr/dnr: Siffror. Delprojekt: Delprojektnamn. ID-nr/dnr: Siffror. Beställare: Koncernstaben, Linda Gustafsson, IT-direktör Version: 1.0 Skriven av: Thomas Norlin, Jari Koponen, koncernstaben Datum: Godkänd av: Linda Gustafsson, tf. IT-direktör Datum: Projektwebbplats: Sökväg till intranät eller motsvarande.

3 3 (12) 1 Innehållsförteckning 2 Inledning BAKGRUND SYFTE Marknad/svarsfrekvens Processtöd METODIK - PROCESSMODELLER RFI SVAR UTIFRÅN PROCESSMETOD Digitala välfärdstjänster och e-tjänster INFORMATIONSUTBYTE ÖPPENHET OCH INTEGRATION INFORMATIONSSÄKERHET Mobilitet och plattformsoberoende E-arkiv Slutsats... 11

4 4 (12) Förändringshistorik Version Datum Status och eventuell förändringsorsak Utfärdare Upprättat dokument och gjort första utkast. Jari Koponen Revideringar i kapitel 4., upprättat ett andra utkast. Thomas Norlin Lagt till punkt om slutsats utefter Jari Koponen/Thomas genomgång av RFI analys med Norlin Socialtjänsten och upphandling Fastställt i version 1.0 Linda Gustafsson Text. Ange datum. Text. Text. Relaterade dokument Version Datum Benämning Beslutsinstans IT-strategi för e-förvaltning Kommunfullmäktige Text. Ange datum. Text. Text.

5 5 (12) 2 Inledning Enligt regeringen är digitaliseringen den enskilt största förändringsfaktorn i vår tid och något som påverkar hela samhället. Digitalisering, att ta tillvara på teknikens möjligheter för att jobba på ett effektivare och smartare sätt, är något som Sundsvalls kommun jobbar med löpande i sin verksamhetsutveckling. För att lyckas med digitaliseringen är det många faktorer som behöver samspela, allt från förändring av arbetsätt i verksamheten till att säkra teknik som ger rätt stöd till verksamheten och de partners som behöver samverkas med. Fokus ska ligga i att leverera rätt stöd till verksamheten, vilket ofta kräver ett samspel mellan flera IT-stöd och flera aktörer. Kommunkoncernens IT-strategi har två ledord som är extra viktiga att ha koll på i samband med digitalisering. Första ledordet är: öppenhet och tillgänglighet det andra kvalificerad informationsförvaltning. Öppenhet och användning av standarder gör att informationsutbyte kan ske enkelt, säkert och kostnadseffektivt mellan olika IT-stöd. Genom att dokumentera både verksamhetens behov samt hur informationen förvaltas utifrån dessa behov säkrar vi att koncernens information förvaltas och nyttjas effektivt. 2.1 Bakgrund Socialtjänsten planerar en upphandling av nytt verksamhetssystem inklusive kringliggande digitala tjänster, med gränssnitt mot personal och brukare/medborgare. Inför denna upphandling har Socialtjänsten sänt ut en RFI (Request for information) som besvarats av leverantörer inom detta område. I samband med kravställande av nya verksamhetssystem är det viktigt att ur ett beställarperspektiv säkra goda och långsiktiga förutsättningar för digitalisering. Detta görs vanligtvis genom att skapa bra dialog med marknaden genom god kommunikation kring rätt kvalité på: Verksamhetsbeskrivning, denna förstudie har valt att beskriva den i processmodeller Teknisk målbild, för hur informationsutbytet mellan IT-stöd ska ske. Informationsutbyte, säkra tillgång till information (dokumentation/standarder) Genom att göra denna RFI kan en analys göras över hur marknaden ser på ovanstående punkter samt hur väl kommunkoncernens strategi stämmer överens med marknadens. 2.2 Syfte Att kunna ge beställare och verksamhetsansvariga en analys av genomförd RFI utifrån ett digitaliseringsperspektiv, inför kommande upphandling av verksamhetssystem. 3 Marknad/svarsfrekvens Totalt svarade tre leverantörer på utskickad RFI.

6 6 (12)

7 7 (12) 4 Processtöd 4.1 Metodik - processmodeller Sundsvalls kommun beskriver sin verksamhet genom verksamhetsmodeller, till denna RFI bifogades processmodeller över de verksamhetsområden som avses vara en del av kommande upphandling. Exempel på processdokumentation som skickades med Figur 1 Dokumentation från procesworkshops, dessa bifogades med RFI-förfrågan. En positiv erfarenhet av denna RFI var leverantörernas förståelse för processmodeller. Användningen av processmodeller innebar att leverantörerna snabbt och enkelt kunde beskriva vilka processer man har systemstöd för och vilka man inte har stöd för. Barn- och utbildning valde att även skicka med en övergripande processöversikt. Det gjorde att när leverantörerna svarat fick verksamheten möjlighet till en snabb översiktsbild över vilket systemstöd respektive leverantör erbjöd, genom att matcha in leverantörernas svar direkt på processkartan. Nedan visas ett exempel på hur Barn och utbildning kunde matcha leverantörernas RFI svar gentemot sina processer, vilket gav en tydlig översiktsbild:

8 8 (12) Figur 2. Exempel på övergripande processkarta för Barn- och utbildning, vilka leverantörer som hade vilka processer på en bild (leverantörsnamnen maskerade). Kanske kan detta vara något i det fortsatta kravarbetet även för Socialtjänsten? Samtliga leverantörer besvarade frågan om vilka processer man hade stöd för och vilka processer som idag saknade stöd. 4.2 RFI Svar utifrån processmetod Ingen av leverantörerna visade sig ha stöd för samtliga efterfrågade processer. I svaren har de inte skickat med några modellbeskrivningar eller några hänvisningar till de processmodeller som efterfrågades i RFI-frågan. Den processbeskrivning som mest utförligt beskriver hur verksamheterna kan förvänta sig IT-stöd gör detta genom ett kalkylark.

9 9 (12) Figur 3. Exempel på hur leverantörerna beskriver sitt processstöd i RFI svaren. Dialogen med leverantörerna har möjligen underlättats av de grafiska verksamhetsbeskrivningar som varit en del av RFI-förfrågan. IT-leverantörerna har dock valt att inte använda sig av processmodellerna i sina svar. Att skillnaden mellan motsvarande RFI från Barn- och utbildning ger så olika erfarenheter, kan möjligen förklaras av: Processmodellernas kvalité grad av koppling till verksamheten Leverantörernas mognadsgrad i förmågan att beskriva verksamheter grafiskt Oligopol på IT-marknaden för Socialtjänstsystem Vår bedömning är att sannolikt har alla dessa ovanstående tre punkterna samverkat och resulterat i svåranalyserade svar från IT-marknaden. Vår rekommendation är därför att i det fortsatta arbetet bör Socialtjänstens verksamheter bearbeta sina grafiska verksamhetsbeskrivningar ytterligare och ställa tydligare krav på hur leverantörerna ska besvara. Exempelvis genom att ställa krav på leverantörerna att använda sig av kommunens processmodeller och matcha in sitt systemstöd direkt mot modellerna. Önskvärt vore att använda olika nivåbeskrivningar (nivå 1-6) som kommunkoncern valt, detta skulle göra det lättare kunna orientera sig i beskrivningarna. Idag finns också en samlad handbok för hur vi i kommunkoncernen arbetar med processbeskrivningar, hade den funnits på plats innan socialtjänstens arbete påbörjades hade det sannolikt underlättat arbetet. 5 Digitala välfärdstjänster och e-tjänster Att arbeta med digitalisering inom detta verksamhetsområde är en nödvändighet för att klara framtida utmaningar, allt från ökade krav av de vi är till för till den demografiska utmaningen med en åldrande befolkning. Där vi ska leverera mer till fler med lika mycket eller mindre resurser. Viktiga faktorer för att lyckas med digitalisering är informationsutbyte och integration mellan olika digitala tjänster. Samtidigt skall all information hanteras på ett säkert och korrekt sätt, enligt gällande lagar och regler.

10 10 (12) 5.1 Informationsutbyte Ingen leverantör angav sig kunna hämta uppgifter från kommunens Metakatalog rörande medarbetare och medborgare, två hänvisade enbart integration mot Microsoft Active Directory och en sade sig kunna integrera mot Metakatalog men inte hämta uppgifter därifrån. Detta tyder på en låg mognadsgrad rörande informationsförvaltning inom denna marknadssektor, vilket är olyckligt för en väl fungerande hantering av information över verksamhets- och systemgränser är en nyckel för en effektiv och säker hantering av information. Ökad och tydligare kravställning gentemot leverantörerna är en effektiv väg framåt för förbättringar inom detta område, vilket är lättare att genomföra om fler kommuner samverkar i upphandlingar för att öka trycket på marknaden att utveckla sina systemstöd åt rätt håll. 5.2 Öppenhet och integration Endast en leverantör redovisade stöd för en bredare uppsättning av API:er som möjliggör integration mellan system på ett standardiserat sätt. Endast en leverantör håller därmed en hygienfaktor för att lyckas bygga framtidens digitala välfärdstjänster på ett hållbart sätt. Övriga leverantörer hade ett modernt tänk kring API:er men levererade dessa inom ett relativt avgränsat område idag. Kommunen ser dock positivt på att samtliga leverantörer jobbar aktivt med frågan. I genomförd RFI hade vi kunnat vara ännu tydligare i kravbilden och frågorna som leverantörerna svarat på, för att bättre beskriva vår målbild för leverantören i syfte att skapa förståelse för den. I upphandlingen är det därför viktigt att ställa tydliga krav på integrationsgränssnitt (API:er) och samtidigt visa Socialtjänstens målbild för användning av digitala tjänster kommande år. 5.3 Informationssäkerhet Samtliga leverantörer visade på en stor förståelse och kunskap rörande informationssäkerhet och de krav som ställs på kommunen och leverantören för att hantera information på ett korrekt och säkert sätt, enligt gällande lagar och regler. Inför utskick av RFI genomförde kommunen informationssäkerhetsklassning i verktyget KLASSA från SKL, de krav som bifogade i RFI var krav som hämtades ur KLASSA. Flera leverantörer missuppfattade vissa frågor, detta tyder på att kraven från KLASSA inte var tillräckligt tydliga och lätta att feltolka. Kommunen måste se över de osäkra formuleringarna inför kommande upphandling. 6 Mobilitet och plattformsoberoende Två leverantörer visade på en modern och standardbaserad enhets- och plattformsoberoende teknik för systemets gränssnitt. Samtliga delar av systemen hade visserligen inte hunnit

11 11 (12) utvecklas klart enligt denna standard men merparten fanns och tidplanen för färdigställande såg positiv ut. En leverantör har bara stöd för Microsoftbaserade produkter, då dess gränssnitt bygger på en teknik som Microsoft inte längre utvecklar och där leverantörer som Google redan avvecklat sitt stöd. Vilket i praktiken innebär att även fast tekniken i teorin kan vara plattformsoberoende (webb) så fungerar de i praktiken inte i mobila enheter med Ios (Apple) eller Android (ex Samsung). 7 E-arkiv Samtliga leverantörer sade sig kunna exportera information för e-arkivering, men i olika format eller genom kundspecifika lösningar. Denna typ av lösningar är ej åtråvärda för kommunen då de bidrar till en kostsam förvaltning och osäker långsiktig hantering. Stöd för standarder såsom FGS ( är viktigt för att få fart på e- arkivering. En leverantör hade stöd för FGS paketstruktur idag samt angav att de hade fortsatta planer på utveckling av detta stöd. 8 Slutsats Syftet med en RFI är att skapa en bild över hur verksamhetens mål och planer överensstämmer med marknadens nuläge och framtid. I denna RFI har vi fokuserat direkt på detaljkrav gällande verksamhet och tekniska förutsättningar. Det har saknats en röd tråd mellan dessa krav och verksamhetens målbild, en målbild över var verksamheten vill nå under spannet för kommande ramavtal. Att inte utgå från en långsiktig målbild för verksamheten innebär flera risker, exempelvis att tekniken riskerar att hindra verksamhetens utveckling (tekniken styr verksamheten). Det är mycket viktigt att ställa relevanta krav utifrån sin målbild, samt få leverantören att förstå vilken resa de ska stödja verksamheten i. Resan mot en smartare välfärd. Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället. Välfärden behöver dra nytta av digitaliseringens möjligheter för att bli effektivare, mer tillgänglig och erbjuda en enklare vardag för invånare och medarbetare. Med andra ord dags att skapa en smartare välfärd. - SKL, 1. Sätt en målbild för verksamheten Vi rekommenderar att verksamheten sätter en målbild för var verksamheten vill vara 2021, hur ser ett verksamhetsbesök ut hos Socialtjänsten 2021? En sådan målbild ger leverantörerna en tydlighet i vart verksamheten vill.

12 12 (12) 2. Koppla kravställning till målbild Med en klar målbild kan kravställning kopplas till denna målbild, exempelvis kan processer användas för att visa hur ett verksamhetsområde ser ut idag och hur den kan se ut Genom att skapa en röd tråd från verksamhetens målbild till den detaljerade kravbilden ökar chansen att få ett systemstöd som kan växa tillsammans med verksamheten, istället för att bromsa den.

IT-stöd Barn- och utbildningsförvaltning

IT-stöd Barn- och utbildningsförvaltning 1 (8) Analys av RFI IT-stöd Barn- och utbildningsförvaltning Sammanfattning: Analysen visar ett det finns stort intresse av att lämna svar. Både stora och mer nischade leverantörer har svarat. Leverantörerna

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

UTKAST. Riktlinjer vid val av molntjänst

UTKAST. Riktlinjer vid val av molntjänst UTKAST Riktlinjer vid val av molntjänst Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Riktlinjer vid val av molntjänst... 3 Inledning... 3 Definition av begreppet molntjänst... 3 Aktiviteter innan val

Läs mer

Teknisk målbild. Skola på webben

Teknisk målbild. Skola på webben Teknisk målbild Skola på webben Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 3 Målgrupp... 3 Definitioner av begrepp... 3 IT-strategi... 3 Definition av Skola på webben...

Läs mer

Riktlinjer. Informationssäkerhetsklassning

Riktlinjer. Informationssäkerhetsklassning Riktlinjer Informationssäkerhetsklassning Innehållsförteckning Dokumentinformation... 3 Versionshantering... 3 Bilagor till riktlinjer... 3 Riktlinjer för informationssäkerhetsklassning... 4 Målgrupp...

Läs mer

Riktlinjer vid utveckling av IT-stöd

Riktlinjer vid utveckling av IT-stöd Riktlinjer vid utveckling av IT-stöd Riktlinjer vid utveckling av IT-stöd_1.0.doc Sida 1 av 5 Innehållsförteckning 1. INTRODUKTION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 IT-STRATEGI FÖR E-FÖRVALTNING... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER...

Läs mer

RFI. För att få en bättre överblick av ert företag vill vi att ni beskriver företagsfakta.

RFI. För att få en bättre överblick av ert företag vill vi att ni beskriver företagsfakta. Socialförvaltningen Godkänd: Katarina Tjernblom för styrgruppen Författare: Lennart Larsson Löpnr.: Dokumentklass RFI Version: 1.2 Datum: 2016-07-11 Sida 1(7) RFI (Förfrågan om information vid upphandlingar)

Läs mer

Projektdirektiv. Strategi för sim- och badanläggningar i Sundsvalls kommun

Projektdirektiv. Strategi för sim- och badanläggningar i Sundsvalls kommun Projektdirektiv Strategi för sim- och badanläggningar i Sundsvalls kommun 1 (7) Projekt: Sim- och badanläggningsstrategi ID-nr/dnr Siffror. Huvudprojekt: ID-nr/dnr Siffror. Delprojekt: ID-nr/dnr Siffror.

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Förfrågan om information för kommande upphandling av Boknings- och Bidragslösning för kultur- och fritidsverksamhet

Förfrågan om information för kommande upphandling av Boknings- och Bidragslösning för kultur- och fritidsverksamhet Förfrågan om information för kommande upphandling av Boknings- och Bidragslösning för kultur- och fritidsverksamhet Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Request for information - RFI... 3 3 Omfattning...

Läs mer

Projektplan. Handlingsplan för digitalisering. WSP Sverige AB, Avd Telekom

Projektplan. Handlingsplan för digitalisering. WSP Sverige AB, Avd Telekom Projektplan Handlingsplan för digitalisering WSP Sverige AB, Avd Telekom 1 (11) Projekt: Handlingsplan digitalisering Sundsvall kommun ID-nr/dnr 6T Huvudprojekt ID-nr/dnr 6T Delprojekt: ID-nr/dnr 6T Beställare:

Läs mer

RFI ARKIVREDOVISNING. Kort beskrivning av Sydarkivera

RFI ARKIVREDOVISNING. Kort beskrivning av Sydarkivera RFI ARKIVREDOVISNING Kommunalförbundet Sydarkivera (Sydarkivera) inbjuder härmed till inlämnande av svar på denna RFI (Request for Information) avseende itstöd för arkivförteckning/arkivredovisning som

Läs mer

Strategi för långsiktig informationsförvaltning och införande av e-arkiv

Strategi för långsiktig informationsförvaltning och införande av e-arkiv 1 (7) Strategi för långsiktig informationsförvaltning och införande av e-arkiv Strategi Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-02-27 31 Giltighetstid Tills vidare. Första översyn

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) 1 [5] Referens Mottagare Finansdepartementet Yttrande över slutbetänkande Reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) Sammanfattning Botkyrka kommun ger sitt stöd till slutbetänkandet

Läs mer

Projektdirektiv esamverkan etapp 2

Projektdirektiv esamverkan etapp 2 Projektdirektiv esamverkan etapp 2 1 Projekt: esamverkan ID-nr/dnr Siffror. Huvudprojekt ID-nr/dnr Siffror. Delprojekt: Delprojektnamn eller DELETE. ID-nr/dnr Siffror. Beställare: Förvaltning/bolag, Förnamn

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

ekorren e-tjänst Teknisk målbild

ekorren e-tjänst Teknisk målbild e-tjänst Teknisk målbild Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 1.1 BAKGRUND... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER... 3 3. MÅLBILD... 3 3.1 SKALBARHET... 3 4. ARKITEKTUR... 5 4.1 DATALAGRING... 5 4.2 ÖVERSIKTSBILD FÖR ARKITEKTUR...

Läs mer

IT-plansprocessen. Titel: IT-plansprocessen Version: 2.0 Godkänd av: Joakim Jenhagen Chef IT-stab Datum:

IT-plansprocessen. Titel: IT-plansprocessen Version: 2.0 Godkänd av: Joakim Jenhagen Chef IT-stab Datum: IT-plansprocessen Titel: IT-plansprocessen Version: 2.0 Godkänd av: Joakim Jenhagen Chef IT-stab Datum: 2013-01-16 Metod för IT-handlingsplan 1(7) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

IT-strategi för välfärdsteknik Beslutad av omsorgsnämnden

IT-strategi för välfärdsteknik Beslutad av omsorgsnämnden Författningssamling i IT-strategi för välfärdsteknik Beslutad av omsorgsnämnden 2017-10-25 Metadata om dokumentet Dokumentnamn IT-strategi för välfärdsteknik Dokumenttyp Program Omfattar Sociala sektorn

Läs mer

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC

ESA STATUSRAPPORT 3.DOC STATUSRAPPORT 3 ESA Titel: Statusrapport 3 Projekt: ESA- Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: Siffor Beställare: Kommunförbundet västernorrland/skolcheferna i länet Version: 1.0 Skriven av: Malin Heimer

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

Upphandlingsstrategi Boknings- och bidragssystem för kultur- och fritidsverksamhet

Upphandlingsstrategi Boknings- och bidragssystem för kultur- och fritidsverksamhet Upphandlingsstrategi Boknings- och bidragssystem för kultur- och fritidsverksamhet Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Behovsanalys... 4 3 Marknadsanalys... 4 3.1 Leverantörsdialog... 5 3.2 Köpenhamns

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola. Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun. Delprojekt: Idnr: Siffor

1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola. Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun. Delprojekt: Idnr: Siffor 1(7) Titel: Projektdirektiv-Giftfri förskola Projekt: Handlingsprogram/plan för giftfria förskolor i Nybro kommun Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Lärande och kulturnämnden

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät

Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Titel: Projektdirektiv kravspecifikation Intranät Projekt: Nytt Intranät Idnr: Siffor Delprojekt: Eget projekt Idnr: Siffor Beställare: Projektledare: Kommunchef,

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Allt på ett kort och lite till!!!

Allt på ett kort och lite till!!! Allt på ett kort och lite till!!! Kort om Kristinehamn kommun Varför valde vi att satsa på en lösning för tjänstekort Erfarenheter hur går vi vidare?! 25 000 innevånare Vid Vänerns strand i Värmlands län

Läs mer

SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner. Anna Gillquist

SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner. Anna Gillquist SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner Anna Gillquist Gemensamma mål för offentlig sektor SKL, e-delegationen och regeringen - Enklare vardag för privatpersoner och företag. - Smartare

Läs mer

IT-strategi för e-förvaltning för Sundsvalls kommunkoncern år 2011-2021

IT-strategi för e-förvaltning för Sundsvalls kommunkoncern år 2011-2021 IT-strategi för e-förvaltning för Sundsvalls kommunkoncern år 2011-2021 Diarienummer KS 2010-00564 Fastställt av KF 2011-02 IT-strategi för e-förvaltning för Sundsvalls kommunkoncern år 2011-2021 Detta

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Björn Lahti Projektledare Helsingborgs stad

Björn Lahti Projektledare Helsingborgs stad Björn Lahti Projektledare Helsingborgs stad Samspel? vision vilja behov förutsättningar kund tjänst handling strategi ramar - nytänk satsning förändring mätning - GIS Vision och vilja Hur vill vi ha det?

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Beslutsprocess Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Beslutsprocess Idnr: Beställare: Landstingsstyrelsen

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Ramavtal e-arkiv. Anna Gillquist Programansvarig, Avdelningen för digitalisering

Ramavtal e-arkiv. Anna Gillquist Programansvarig, Avdelningen för digitalisering Ramavtal e-arkiv Anna Gillquist Programansvarig, Avdelningen för digitalisering Varför ett nationellt samordnat projekt? Offentlighetslagstiftningens krav Flera parallella projekt på g Sambruk och Kommunförbundet

Läs mer

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV 30 MAJ 2017 Riksarkivet, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunalförbundet Sydarkivera bjuder in till en spännande nätverksdag i anslutning till Offentliga rummet

Läs mer

ESA STATUSRAPPORT 5.DOC

ESA STATUSRAPPORT 5.DOC STATUSRAPPORT 5 Titel: Statusrapport 4 Projekt: ESA - Entreprenörskap Skola Arbetsliv Idnr: Beställare: Kommunförbundet västernorrland/skolcheferna i länet Version: 1.1 Skriven av: Malin Heimer Datum:

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

Välkommen till Eskil"una

Välkommen till Eskiluna Välkommen till Eskil"una Elektroniskt bevarande etapp 2 Det handlar om a. säkerställa en långsik5g informa5onsförsörjning! Slutrapporten etapp 2 Sambruk 2011. Dokumentet får dock spridas enligt Creative

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017 1(5) Landstingsarkivet 2018-05-24 LA 2018 0100 Kompletterande frågor - Regler för informationshantering och arkivering i IT-system/applikationer 1 Inledning och bakgrund Vid upphandling, avrop, utveckling

Läs mer

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering?

Hur får man anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Hur får man 20 000 anställda att tänka dokument- & ärendehantering? Att få alla att arbeta mot samma mål och åstadkomma verklig förändring i verksamheten. Johanna Fransson, projektledare Stadskontoret

Läs mer

Konferens FAI Dokumenthanteringssystem i Alfresco

Konferens FAI Dokumenthanteringssystem i Alfresco Konferens FAI 2017 Dokumenthanteringssystem i Alfresco Vilka är vi? Lisa Hammar: IT-arkivarie, arbetar på enheten IT - arkitektur och säkerhet Systemförvaltare för edocs DM, vårt gamla verktyg för gemensam

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL

Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL Nyttorealisering Anna Pegelow, SKL Digitalisering är en förutsättning för att klara framtidens välfärd Brist på arbetskraft Inte råd att låta bli Invånarna förväntar sig det Digitalisering är många saker

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

Information från Mölndal (Mathias Krusell)

Information från Mölndal (Mathias Krusell) E-arkiv Så gjorde Mölndal Mathias Krusell Mölndal Torleif Öckerö Partille Ale Lerum Kungälv Uddevalla Härryda Alingsås SKL kommentus Information från Mölndal (Mathias Krusell) Bakgrund Mathias inleder

Läs mer

Att sälja till kommuner. Sju tips för att landa affären i samband med offentlig upphandling av e-hälsa och välfärdsteknik

Att sälja till kommuner. Sju tips för att landa affären i samband med offentlig upphandling av e-hälsa och välfärdsteknik Att sälja till kommuner Sju tips för att landa affären i samband med offentlig upphandling av e-hälsa och välfärdsteknik Sammanfattningen först 1. Lär dig din kund! 2. Använd rätt termer! 3. Utnyttja LOU

Läs mer

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun Införande av Erfarenheter i Sundsvalls kommun Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 2. OM SKOLFEDERATION... 3 3. INFÖRANDE AV SKOLFEDERATION... 3 3.1 FASTSLÅ VERKSAMHETENS MÅLBILD FÖR SKOLFEDERATION... 3 3.1.1

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

EN SAMMANTAGEN BILD AV DET KOMMUNALA VÄRMLANDS DIGITALISERING OLOF JOHANNESSON

EN SAMMANTAGEN BILD AV DET KOMMUNALA VÄRMLANDS DIGITALISERING OLOF JOHANNESSON 2018 EN SAMMANTAGEN BILD AV DET KOMMUNALA VÄRMLANDS DIGITALISERING OLOF JOHANNESSON Innehåll Digitalisering genom samverkan... 2 Projektets omfattning och styrning... 2 Om eblomlådan... 2 Syfte eblomlådan...

Läs mer

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information Moment 3: Att kartlägga och klassificera information För att kunna kartlägga och klassificera.. behöver vi veta: Vad vi gör Hur vi gör Vem som är ansvarig Om det finns någon styrande lagstiftning Vilken

Läs mer

Projektdirektiv. Framtid Nora 1 (7) Projekt: Framtid Nora ID-nr/dnr Noramacken Ekonomisk Förening Åke Sjöberg. Beställare: Version: 0.

Projektdirektiv. Framtid Nora 1 (7) Projekt: Framtid Nora ID-nr/dnr Noramacken Ekonomisk Förening Åke Sjöberg. Beställare: Version: 0. 1 (7) Projektdirektiv Framtid Nora Projekt: Framtid Nora ID-nr/dnr 2016-1991 Beställare: Noramacken Ekonomisk Förening Åke Sjöberg Version: 0.6 Skriven av: Åke Sjöberg Datum 2016-09-05 Projektwebbplats:

Läs mer

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern

Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Styr- och ledningsmodell för Sundsvalls kommunkoncern Riktlinje Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2017-09-25 177 Giltighetstid Tills vidare Första översyn december 2018 Ansvarig funktion

Läs mer

Förstudie om ICT på NKS

Förstudie om ICT på NKS Förstudie om ICT på NKS - Sammanfattning Förstudie ICT Executive Summary Förstudiens innehåll Målbild/strategi för ICT på NKS Behovsanalys/önskad funktionalitet ICT på NKS Strategi och struktur för kontrakt

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets-

Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets- Protokoll Styrgruppsmöte för insatsområde Säker roll- och behörighets- identifikation [Titel] : Tid: 13:30-16:00 Plats: Skaraborgs kommunalförbund Närvarande: Fredrik Edholm, Lena Bjurgård Bränfeldt, Maria

Läs mer

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Center för esamhället, Avdelningen för digitalisering Centrala utgångspunkter Digitalisering det handlar

Läs mer

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt

Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete. Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret. Avsnitt Chefens roll & betydelse vid förbättringsarbete Förbättringsarbete med hjälp av BPSD-registret Avsnitt 1 Vilken roll & betydelse har chefen i ett förbättringsarbete? Att leda ett arbete är ingen enkel

Läs mer

Titel: VAR 2 - Verksamhetsbaserad arkivredovisning Projekt: VAR 2Verksamhetsbaserad arkivredovisning Dnr: TS

Titel: VAR 2 - Verksamhetsbaserad arkivredovisning Projekt: VAR 2Verksamhetsbaserad arkivredovisning Dnr: TS Titel: VAR 2 - Verksamhetsbaserad arkivredovisning Projekt: VAR 2Verksamhetsbaserad arkivredovisning Dnr: TS-2014-453 Beställare: Samhällsbyggnad, Magnus Olsson, Administrativ chef Projektledare: Samhällsbyggnad,

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Välkommen till Det digitala Malmö

Välkommen till Det digitala Malmö Välkommen till Det digitala Malmö Världen blir mer och mer digital för varje dag. Samma sak händer i Malmö. I Malmö stad vill vi använda digitaliseringen på ett positiv sätt och därigenom förbättra servicen

Läs mer

e-policy för Västerås stad

e-policy för Västerås stad nternati e-policy för Västerås stad Antagen av Kommunfullmäktige 2012-04-12 program policy handlingsplan riktlinje program uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR

Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR Vår affärsidé Vi erbjuder offentlig sektor avtal och tjänster inom inköp och HR som underlättar vardagen, frigör resurser till välfärden och bidrar

Läs mer

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5-295/2017 Sida 1 (6) 2018-02-26 ÖFN 2018-03-22 10 Handläggare Alexander Markman Martin Rost Håkan Andersson Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Digitala kommunikationskanaler

Digitala kommunikationskanaler Riktlinjer Digitala kommunikationskanaler 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Digitala kommunikationskanaler 2018-03-27 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans

Läs mer

Förvaltning av FGS:er

Förvaltning av FGS:er Förvaltning av FGS:er Karin Bredenberg 2015-10-01 Vad har hänt? 2 FGS:erna underlättar informationsförsörjningen Vid informationsutbyte mellan olika verksamhetssystem Vid upphandling av system Vid överföring

Läs mer

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket

Att samverka hur och varför. Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Att samverka hur och varför Anna Pegelow e-delegationen Anna Johansson - Tillväxtverket Grundläggande krav Myndighetsförordningen: 3 Myndighetens ledning ansvarar inför regeringen för verksamheten och

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Lars-Håkan Bengtsson, Per-Olof Öryd, och Johan Linjer Halmstad 2019-04-03 Hemdatorernas värld Dokument utifrån SVT 1984 Vilket är året? PRESENTATION Vad heter jag? Vad jobbar jag

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN

WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN WORKSHOP FÖR FRAMTIDEN Anneli Sundvall, Eva Nord, Johan Linjer och Per-Olof Öryd Stockholm 2019-02-12 Hemdatorernas värld Dokumentation utifrån SVT 1984 Vilket är året? PRESENTATION Vad heter jag? Vad

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen Standarder källa till kunskap och utveckling Arkivarien i den digitala kommunikationen Öppna data G-kataloger Big Data Verksamhetssystem Samarbetsytor Sociala media Ärendehanteringssystem e-arkiv e-post

Läs mer

molndal.se MÖLNDALS STAD 63 000 invånare

molndal.se MÖLNDALS STAD 63 000 invånare MÖLNDALS STAD 63 000 invånare Bakgrund e-arkiv 1999 Kommunfullmäktige uppdrog åt kommunstyrelsen att utreda de ekonomiska och organisatoriska förutsättningarna för elektronisk arkivering. 2005 avslutas

Läs mer

Ineras kommunala uppdrag. Johan Assarsson, vd

Ineras kommunala uppdrag. Johan Assarsson, vd Ineras kommunala uppdrag Johan Assarsson, vd Om Inera Landstingens och regionernas gemensamma digitaliseringsresa via Inera ett 40-tal tjänster 1999 2019 A HS Nästan alla kommuner har gått in som nya ägare

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014

www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Söderhamns kommun Oktober 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Avtal institutionsplaceringar Karin Magnusson Malou Olsson Oktober 2014 Söderhamns kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2.

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS!

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion till miljö & kvalitetsledningssystemet och beskriver dess uppbyggnad. INTRODUKTION TVS står för TriffiQs

Läs mer

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013 Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv Innehåll 1 Bakgrund och beroenden... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Kopplingar till andra e-arkivinitiativ... 5 2 Hämtat från projektdirektivet för earkiv... 7 2.1 Syfte...

Läs mer

Processpecifikation för Hantera projekt

Processpecifikation för Hantera projekt Processpecifikation 2016-11-29 Processpecifikation för Hantera projekt Version 1.0 Fastställd den 1 december 2016 av processägare Ronny Kihlander 1 (7) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation... 3 1.1

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

MÅLDOKUMENT Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

MÅLDOKUMENT Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland MÅLDOKUMENT Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Den länsgemensamma samverkan för verksamhetsutveckling med stöd av IT har verkat för effektivisering genom gemensamma

Läs mer

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern

Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Styrande dokument Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunledningsförvaltningen Dokumentnamn Kommunikationspolicy för Växjö kommunkoncern Fastställd/Upprättad

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Utreda förutsättningar

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Utreda förutsättningar PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Utreda förutsättningar Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Utreda förutsättningar Idnr:

Läs mer