UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Terminskurs 2. Kursrapport för. Terminskurs 2, 30 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Terminskurs 2. Kursrapport för. Terminskurs 2, 30 hp"

Transkript

1 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Terminskurs 2 Kursrapport för Terminskurs 2, 30 hp Höstterminen 2011/Vårterminen 2012

2 1 Kursens innehåll Kursen omfattar 30 högskolepoäng och ingår som obligatorisk kurs i utbildningen för juris kandidatexamen. Kursen är integrerad, men kan delas upp i fem moment (i den ordning de läses); utomobligatorisk skadeståndsrätt, avtalsrätt, kontraktsrätt, fordringsrätt, och arbetsrätt. Momenten har ungefär enligt följande omfattning sinsemellan: skadeståndsrätt, avtalsrätt och arbetsrätt 1/5 vardera och kontraktsrätt och fordringsrätt tillsammans 2/5 (varav kontraktsrätten ¾ och fordringsrätten ¼). Självfallet kan inget ämne läsas uttömmande, men de tre förstnämnda momenten fungerar genomgående bra. Det gör i och för sig också de båda sistnämnda, men om mer genomgripande förändringar skall göras bör de i första hand koncentreras till kontraktsrätten. Fordringsrätten betraktas av studenterna ibland som särskilt svår, och önskemål om mer tid till den förekommer. Kontrakträtten å sin sida verkar studenterna överlag ganska nöjda med. Från lärarhåll kan det dock synas att det är den minst sammanhållna perioden, där det mest tydligt är fråga om nedslag på ett närmast oändligt stort fält. Ett informellt arbete med att se över den delen har påbörjats, med en arbetsgrupp som i sin kärna består av Erika P Björkdahl, Richard Hager och Torbjörn Ingvarsson. Också Torgny Håstad granskar undervisningsmaterialet. Tidsplanen går ut på att arbetet skall utföras under hösten, med en kollegial samling mot slutet av terminen. Arbetet sker förutsättningslöst såtillvida att man är oförhindrad att föreslå ändrade proportioner mellan ämnena på terminen. Det kan dock lika gärna tänkas att resultatet blir att inga genomgripande ändringar bör göras. 2 Kursens uppbyggnad Kursen var under de båda här beskrivna terminerna upplagd på samma sätt. Den inleddes med momentet skadeståndsrätt. Därefter vidtog momentet 2 (16)

3 avtalsrätt följt av momentet kontraktsrätt och fordringsrätt. Kursen avslutades med momentet arbetsrätt. Under ett antal terminer har varje moment avslutats med ett seminarium som varit tre timmar långt, istället för de vanliga två timmarna. I förra årets kursrapport sades om dessa: Ett undantag är att ett antal seminarier (de avslutande på varje period utom fordringsrätten) är tre timmar långa istället för de normala två. Tanken är att det skall finnas ett avslutande tillfälle för återkoppling, repetition, frågor utanför seminariematerialet och övergripande pedagogiska frågor, men det bör övervägas om nyttan med det överväger avbrottet i rutinerna och de schematekniska problemen. Tretimmarsseminarierna har inte varit misslyckade, men de har ändå inte fyllt sin funktion tillräckligt väl för att motivera det arbete som krävs för att få schemat att gå ihop och den insats det innebär att hålla ett seminarium under tre timmar mot de vanliga två. I grova drag kan man säga att seminarierna ofta blivit vanliga seminarier med ytterligare en timme snarare än ett tillfälle för återkoppling och eftertanke. Inför höstterminen 2012 läggs därför timmarna istället på utpräglade rättsfallseminarier, vilka kommer att bedrivas i halvgrupp under en timma per halvgrupp (varje seminariegrupp delar alltså på ett tvåtimmarspass). Syftet med rättsfallseminarierna är att vi skall få tillfälle att träna rättsfallsanalys (rättsfall är, som bekant, centrala rättskällor i civilrätten) i lugn och ro. Tid och tillfälle skall finnas till att ställa såväl enkla som svåra frågor. En liknande modell användes för ett antal år sedan, då med enskilda föredrag kopplade till varje seminarium. Man kan också betrakta upplägget med dedicerade rättsfallsseminarier som en föreberedelse för Terminskurs 3:s sokrater. En iögonenfallande skillnad därvid är att T2:s rättsfallsseminarium syftar till att läsa långsamt i mindre grupp, medan T3 läser snabbt i dubbel grupp. Förhoppningsvis kan skillnaden vara berikande. 3 Kursens mål Kursens mål återges i kursplanen, bilaga 1. 3 (16)

4 Enligt kursvärderingarna upplever studenterna generellt att kursens mål uppfyllts väl i vart fall de som svarar på frågan. En genomgående tendens är nämligen att mellan en tredjedel och en fjärdedel av de studenter som besvarar kursvärderingarna väljer alternativet vet ej/ej aktuell/vill ej svara. På en ganska omfattande kursvärdering framstår tydligen frågan inte som tillräckligt relevant för att besvaras. Kommentarerna är också få. Någon enstaka konstaterar att det är svårt att relatera målen till vad man faktiskt gör. En åtgärd kan vara att relatera till målen i inledningstexterna till seminarieuppgifterna, men för att det skall vara motiverat måste den ha ett vidare syfte än att öka svarsfrekvensen på en viss fråga i kursvärderingen. Tillsvidare kan målen fortsätta att tjäna kvalitetssäkrande genom att seminariematerial och examinationsuppgifter utformas med kursmålen i åtanke. Flera gånger har till exempel den så kallade hemtentan (se nedan under 5) använts för att mer uttryckligt träna och examinera mål som att studenterna efter avslutad kurs skall ha kunskap om det systematiska samspelet mellan rättsregler av olika slag inom kursens ämnesområden,, och förmåga att självständigt och kritiskt förhålla sig till rättssystemet och sin roll som jurist. 4 Kursens bärande pedagogiska idéer Undervisningen är problembaserad, med seminarier som centralt undervisningsmoment. För att seminarierna skall fungera förutsätts aktivt deltagande och noggranna föreberedelser i basgrupper. För att det skall vara möjligt att uppnå förutsätts i sin tur egen inläsning, vilken rimligen är det som tar mest tid i anspråk under en students arbetsvecka. Överhuvudtaget bygger kursen på studenternas egen aktivitet. Kursen ska ge juridisk färdighet, systematisk förståelse samt stimulera till kritiskt tänkande. Den katederundervisning som ges, ges väsentligen i form av föreläsningar, medan strävan med seminarierna är att studenternas egen argumentation skall tränas. Lärarollen går i mycket ut att stimulera diskussionen samt att hålla diskussionen inom rimliga ramar. Kursen syftar till förståelse framför detaljkunskaper om innehållet i vissa regler. 4 (16)

5 Det finns inga planer på att revidera de bärande pedagogiska idéerna i och för sig. Däremot är det en ständig utmaning att kommunicera dem. Modellen innebär också att varje lärare måst fullgöra sin pedagogiska uppgift på sitt sätt. Under de två terminer som rapporten omfattar har lärare med olika yrkesmässig bakgrund (från professorer via domstolsjurister till nyutexaminerade jurister). Mångfalden är berikande, och lärarmötena blir viktiga för att dela erfarenheter. Att det faktiskt sker synes ibland vara fördolt för studenterna, trots att det ingalunda är några hemligheter. På kursråd informeras ofta om hur samverkan går till, men det kan säkert göras på fler sätt och i fler sammanhang. Det kan noteras, apropå bakgrund, att de kommentarer i kursvärderingar som går att hänföra till en viss lärare skiljer sig mycket åt. En lärare kan få utstå kritik av några studenter samtidigt som samma lärare är mycket populär hos andra. Självfallet skall varken popularitet eller dess motsats blandas ihop med kvalitet, men man kan dra slutsatsen att de ganska frekventa lärarbytena som blivit en effekt av 50-timmarskravet för institutionens fast anställda lärare inte bara är av ondo. Varje seminariegrupp och varje student har sett över terminen kanske större chans att få en lärare man är bekväm med, samtidigt som det kan vara utvecklande i sig att möta olika lärarstilar. Egentligen vore nog två lärare att föredra, men det har inte alltid gått att lösa schematekniskt med de givna förutsättningarna (fastanställda lärare som gör 50 h och doktorander som undervisar på en mindre del av terminen). 5 Examination och betygspåverkande faktorer Den sammanlagda poängen på kursen är 60 poäng. För att erhålla godkänt betyg på kursen krävs 30 poäng. Av maxpoängen är det möjligt att erhålla 40 poäng vid den avslutande salsskrivningen. Sådana salsskrivningar (tentamina) har givits i januari, maj och augusti. Höstterminen 2011 gavs tentamen den 12 januari. Resultaten publicerades den 2 februari. Vårterminen 2012 gavs tentamen den 31 maj. Resultaten publicerades den 21 juni. Tentamen i augusti gavs den 9 augusti, resultaten publicerades den 21 augusti. Maximalt 20 poäng kan hämtas från två uppgifter om vardera 10 poäng som fullgörs under terminen; en promemoria ( PM ) om maximalt tecken och en hemtenta om maximalt tecken. 5 (16)

6 En tredjedel av kursens sammanlagda poängantal kan inhämtas under terminens gång. Det finns inga planer på att ändra proportionerna, men om de någon gång skall ändras skall inte andelen poäng att hämta under terminen minska. En ökning måste dock vara motiverad av ett pedagogiskt meningsfullt skäl. Man kunde annars tänka sig att poängsätta den muntliga föredragning som varje student håller (som är obligatorisk, men alltså inte poängsatt). Nu fungerar den istället som ett renodlat pedagogiskt moment, och som ett tillfälle att öva inför den poängsatta föredragningen på terminskurs 3. Dessutom kan den återkoppling som varje student får av läraren efter föredragningen ges en mer prestigelös och konstruktiv form, eftersom det inte finns någon risk att den går ut på att försvara en viss poäng. Ett ytterligare sätt att öka mängden betygspåverkande moment vore att låta båda PM vara poängsatta (se vidare under 7). Den ursprungliga anledningen till att blott ett av studenternas PM är poängsatt är att Terminskurs 2 använder en variant på den trappstegsmodell för PMskrivande som tidigare nyttjats på Terminskurs 1. Studenterna skriver två PM på samma ämne. Den första betygsätts inte, men kommenteras utförligt. Den andra promemorian kommenteras och betygssätts av samma lärare som kommenterade den första promemorian. Systemet innebär att studenterna bara får en chans att samla poäng på PM, men eftersom den poänggivande promemorian skrivs på ett bekant område med rättande lärares kommentarer från ett tidigare försök som stöd (om studenten så önskar) är den sammanlagda stressen inför det momentet knappast större än om två inlämningar varit poänggivande. Vissa studenters upplevelser av att PM kommenteras olika av olika lärare (vilket i och för sig är oundvikligt), till vilket man gärna härleder en eller annan orättvisa. Den orättvisan, om den finns, påverkar dock oavsett inte poängen. Tanken med den så kallade hemtentamen är att frågan ska ställas så, att studenterna ges tillfälle att visa att de tillägnat sig en principiell förståelse för kursens ämnen. På en hemtentamen har man möjlighet att utveckla sina resonemang på ett helt annat sätt än under en salsskrivning, samtidigt som det inte finns tid för omfattande efterforskningar med medföljande risk för osjälvständighet. Frågan kan också ställas så att den premierar delvis andra färdigheter är de som premieras vid en salsskrivning respektive vid PMskrivande. Det ger också, vilket är viktigare än det examinerande syftet, 6 (16)

7 tillfälle till juridisk skrivträning under förhållanden annorlunda än de vid PM-skrivande eller salskrivningar. 6 Basgruppsverksamheten i undervisningen Varje seminariegrupp är indelad i fem eller sex basgrupper med fyra till sex studenter i varje. Seminarieuppgifterna förebereds i basgrupperna, som därmed kommer att vara det forum i vilket det mesta diskussionerna förekommer, student för student räknat. På Terminskurs 2 förekommer ingen basgruppshandledning. Efter ungefär halva terminen delas studenterna in i nya basgrupper. Även om basgrupperna i allmänhet fungerar bra, förekommer att studenter inte finner sig väl i att arbeta i grupp eller inte inser vikten av de diskussioner som bedrivs i basgruppsmötena. Det är tydligt av kursvärderingarna att basgrupperna fungerar olika bra, varför bytet i mitten av terminen bör vara kvar. Mer djupgående problem är dock inte så vanliga, och varje sådant är unik och får hanteras därefter. Nästan alla problem tycks kunna lösas av basgruppen och seminarieläraren, och det finns för närvarande inga planer på att införa någon formaliserad basgruppshandledning eller liknande. 7 Inslag av skrivträning Den huvudsakliga skrivträningen på Terminskurs 2 bedrevs under såväl höstterminen 2011 som vårterminen 2012 i princip inom ramen för en större uppgift. De formella förutsättningarna för densamma beskrivs i Undervisningsplanen (se bilaga 2). Studenterna skrev två PM på samma ämne, vilket består av en serie om tre rättsfall. Vägledning gavs, liksom föregående år, genom en separat instruktion. För att säkra kvaliteten och jämnheten i såväl kommentarer som poängsättning ordnades två rättningsmöten, inför rättningen av respektive PM. Två test-pm rättades och poängsattes av varje lärare för jämförelse 7 (16)

8 och diskussion. Samsynen i lärarlaget om vilken poäng en viss PM är värd visat sig vara slående, vilket i ännu högre grad gäller den inbördes ordningen mellan två PM. I de fall där någon uppfattning avviker (vilket naturligtvis förekommer) tjänar mötet som utgångspunkt för en diskussion. Skillnaderna visar sig typiskt sett ligga mer i betoning av en egenskap hos en viss PM än i djupgående skillnader i vad som skall premieras i och för sig. Den så kallade hemtentan är ett annat tillfälle för skrivträning, även om det inte poängsätts eller kommenteras särskilt. Självfallet måste dock texten vara begriplig för att kunna rendera poäng, och varje text som skrivs på allvar innebär ett träningsmoment. Detsamma kan sägas om salstentan, men givet förutsättningarna kan förstås ännu mindre kraft läggas på utformningen. Det finns inga konkreta planer på att ändra upplägget. En stor utmaning ligger i att kommunicera tanken med uppgifterna. Ofta tycks formaliafrågor kosta onödigt mycket energi, inte minst på hemtentan. Av kursrådet efter T2 vt 2012 kan man dra slutsatsen att behovet av att få veta hur rättning, betygssättning och liknande går till inte kan överskattas. I kursvärderingarna värderas också en del missnöje, typiskt sett med kommentarer som studenter efter att ha jämfört med andra studenter anser vara alltför knapphändiga. De fåtaliga studenter som begär omprövning av betygsbeslutet hänför sig också ofta(st) till just PM-poängen. Vid dessa granskningar hittas dock ytterst sällan några felaktigheter, men det är i sig själv bekymmersamt att studenterna inte är övertygade om rättssäkerheten. Lösningen förefaller vara kommunikation, till ht 2012 kommer terminen att pröva att ha studentportalens diskussionsforum öppet. En annan utmaning är att uppdatera ämnena med lagom frekvens. Det verkar dock inte behövas av några kvalitetsskäl det är mycket sällsynt att något PM befinnes innehålla plagiat av tidigare års PM (samtliga PM, också de icke poängsatta, granskas i Urkund). 8 Inslag av muntligt framförande Förutom den muntliga färdighetsträning som följer av diskussioner i basgrupper och seminarier håller varje student en individuell föredragning 8 (16)

9 vid var sitt seminarium. Uppgiften är att inför seminariegruppen göra en föredragning på mellan fem och tio minuter. Föredragningen är obligatorisk, men poängsätts inte (dock måste den uppnå godkänd standard för att anses fullgjord). Efter föredragningen (i pausen eller efter seminariet) ger läraren återkoppling, framförallt på framförandet. Den muntliga föredragningen på Terminskurs 2 kan tjäna som föreberedelse inför den poängsatta föredragningen på Terminskurs 3. I stort sett fungerar de muntliga föredragningarna bra, och det finns inga konkreta planer på att vare sig avskaffa eller utöka momentet. I kursvärderingarna och på kursråden verkar också de flesta studenter vara nöjda med omfattningen. 9 Inslag av rättsteknikträning Hela kursen går på sätt och vis ut på rättsteknikträning. Om man dock menar mer utpräglade färdigheter som att söka relevant material och liknande finns inga särskilda inslag (en föreläsning om rättsfallstolkning kan hänföras till rubriken). I PM är det tillåtet att söka material utöver kurslitteraturen, men det är inte ett moment som framhävs särskilt, utan uppgiften kan mycket väl fullgöras ändå. I samband med att PMuppgifterna återlämnas sker en genomgång i halv- respektive helgrupp (ungefär, PM-skrivandet är uppdelat efter andra principer än seminariegrupperna), och i dessa kan förstås rättsteknikfrågor att få utrymme. Jensen, Rylander och Lindblom, Att skriva juridik samt Samuelsson och Melander, Tolkning och tillämpning är kurslitteratur. Det finns inga planer på att betona rättsteknikträningen ytterligare. De rättsfallseminarier som planeras för ht 2012 kan dock betraktas som ett steg i den riktningen, åtminstone står det lärare och seminariegrupper fritt att använda dem så. 9 (16)

10 10 Värdering av de olika undervisningsformerna Föreläsningar Merparten av föreläsningarna har varit introducerande, på ett eller annat sätt. De förmedlar systematiska grundstrukturer, går igenom av centrala regler, ger utblickar i den kommersiella verkligheten, tillhandahåller lösningsmodeller m.m. En del föreläsningar har dock varit mer teoretiska till sin karaktär. Överlag verkar föreläsningarna vara uppskattade, och man vill gärna ha fler. Studenterna synes dock inte eniga i frågan om föreläsningarna skall vara introducerande eller djuplodande. Seminarier Inför föregående termin skapades en del nya seminarier, seminarier som i år fick en chans att sätta sig. Seminarieuppgifterna är också genomgående ganska uppskattade, något mer i skadeståndsrätt och arbetsrätt än i de övriga momenten. Kontraktsrättens problem ligger nog främst i att den kan upplevas som lite partikulär och svårgripbar, särskilt i de seminarier som avser att belysa kontraktsrätten genom att göra nedslag i visa problemkomplex, gärna icke lag-reglerade. Det kan, åtminstone till dels, bemötas med att lärarna försöker stimulera till att koppla ihop områdena, lärarens insats kan då vara att förmedla en känsla av en helhet. Den får förstås inte drivas så långt att det blir en falsk bild. Kanske kan utbildningen så småningom ge studenterna en viss trygghet i att civilrätten inte nödvändigtvis alltid hänger ihop fullständigt men därom är nog inte rättsvetenskapen helt enig, vilket inte får vara en hemlighet på en utbildning som skall vila på vetenskaplig grund. Seminarieserierna i skadeståndsrätt och arbetsrätt är som sagt överlag något mer uppskattade än de övriga serierna, men de börjar i vissa delar bli lite gamla. Man skall kanske inte laga det som inte är trasigt, men seminariematerialet bör vara en levande materia. Terminskurs 2 skulle dessutom till sin helhet kunna bli ännu mer integrerad, och en del av det arbetet kan vara att skapa fler ämnesintegrerade seminarier. 10 (16)

11 11 Kurslitteraturen Litteraturlistan finns bilagd i Undervisningsplanen (se bilaga 2). Den har endast uppdaterats med avseende på nya upplagor. Kurslitteraturen är omfattande. Vissa val har gjorts för att hålla den inom rimliga gränser, såsom att fastighetsrätten inte har någon egen bok, vilket istället nyttjanderätt till fast egendom har (eftersom det inte täcks av andra framställningar). I skadeståndsrätt finns en etablerad lärobok, utan egentliga alternativ. En punkt som ibland föranleder kritik är det val mellan två böcker i avtalstolkning som kurslitteraturlistan erbjuder. De båda böckerna (Adlercreutz, Avtalsrätt II och Lehrberg, Avtalstolkning) är dock jämbördiga, och vilken man föredrar är en fråga om personlig läggning en frihet man dock kan lämna åt den enskilde studenten att avgöra. Självfallet skrivs inte heller några examinerande moment så att den ena eller andra boken ger någon fördel gentemot den andra. Man kan också notera att de som uttalar starka åsikter i kursvärderingen om vilken bok som skall väljas inte väljer samma bok, tvärtom synes sympatierna vara ganska jämt fördelade. I fordringsrätt finns en fungerande framställning (som uppskattas av många, och där kritiken främst går ut på att den skall innehålla vissa korrekturfel). I arbetsrätt upptar kurslitteraturlistan två böcker, som till viss del överlappar varandra. Den lösningen är dock ändå, enligt vår bedömning, att föredra. Alternativen skulle varken bli väsentligt kortare eller billigare. Man kan, och bör, också uppmärksamma att kurslitteraturlistan upptar nästan uteslutande manliga författare. Det kan naturligtvis vara så att det med tiden kan komma att jämnas ut, men man kan hjälpa tiden på traven genom att aktivt söka alternativ. Sådana ansträngningar har dock inte givit resultat, och det kan inte komma på fråga att välja kurslitteratur efter författarens kön med mindre allt annat är lika, och så är inte förhållandena. 12 Internationalisering Det finns inga uttryckliga inslag av internationalisering som sådan, vad det nu skulle vara. Däremot finns både på seminarier och föreläsningar med 11 (16)

12 internationellt material som grund (det mest tydliga är kanske den uppgift och den föreläsning som handlar om obehörig vinst, men det finns flera andra exempel). Civilrätten är i många delar mer eller mindre tydligt drivna av EU-rätten, men det är möjligt att det inte alltid pekas på uttryckligt (även om det förstås förekommer under seminarier och på föreläsningar). I kursmaterialet finns också några rättsfall från EG-domstolen. Utslag av internationalisering har också använts i undervisningssammanhang, som i en tentamensfråga som utgick från ett (autentiskt) lagstiftningsförlag vilket syftade till att få svensk rätt att överensstämma med EU-rätten. Det finns inga planer på att föra in internationalisering som ett självständigt moment. Däremot kommer föreläsare och seminarieledare att också fortsättningsvis vara fria att diskutera internationalisering i uttryckliga termer. 13 Hållbar utveckling Kursens materiella innehåll snuddar vid hållbar utvecklig i ett seminarium som angår reglerna om ersättning för miljöskada i 32 kap. MB. Tidigare har en del kursmaterial, till exempel seminarieuppgifterna, publicerats på studentportalen istället för att tryckas upp. Efter en del klagomål från studenter finns de nu istället upptryckta tillsammans med rättsfall och övrigt kursmaterial vid sidan av kurslitteraturen. Nuvarande ordning fungerar acceptabelt i administrativt hänseende. Vad som egentligen bäst främjar hållbar utveckling är inte undertecknad kompetent att avgöra. 12 (16)

13 14 Genus och andra kritiska perspektiv På kursen syns uttryckliga moment av kritiska perspektiv till föreläsningar (de har haft titlar som Kritisk avtalsrätt och Rätten och matrix ). Det skall dock inte förstås så att det inte finns utrymme för kritiska perspektiv i övrigt, och några seminarier kan pekas ut som mer uttryckliga i det avseendet. I kursmaterialet finns ett par artiklar med uttryckligt kritiska perspektiv (Thomas Wilhelmsson, Avtal och jämlikhet samt Reinhold Fahlbeck, Arbete kontra kapital. En omvänd tankeövning) Hur väl kritiska perspektiv faller ut beror naturligtvis på enskilda seminariegrupper. Man kan därvid slås av hur effektivt domarperspektivet inympas i unga juris studerandes tankevärld. Det ligger förvisso något sunt (och kritiskt) i att man reagerar på moment som uttryckligen marknadsförs som kritiska och som därför gärna förefaller vara uttryck för politiska påbud utifrån, i värsta fall med ringa värde för den riktiga verksamheten. Det är dock bestickande att andra perspektiv framstår som udda eller till och med irrelevanta hur studenter egentligen kan veta det låter sig inte riktigt utläsas, men man kan misstänka att det har att göra med hur vi examinerar. Om kritiska perspektiv fick större utrymme i examinationer skulle de kanske i motsvarande mån upplevas som mer relevanta. På terminskurs 2 har den så kallade hemtentan flera gånger använts för att ge ett sådant inslag, och någon fråga på tentan har ofta haft ett mer eller mindre uttryckligt inslag. De måste ju dock hålla sig inom kursens ram, och tillgängligheten på litteratur är en begränsande faktor. Man bör förstås löpande överväga att prioritera om i kurslitteraturen (att föra in mer litteratur kan knappast komma på fråga), men det bör självfallet ske i samordning med seminariematerialet. Vad, om något, som kan avvaras är inte heller uppenbart. En i någon mening begränsande faktor är naturligtvis lärarnas kompetens. De är, oavsett bakgrund, duktiga jurister men de har sällan någon särskild utbildning i teoretiska perspektiv. Så länge inte vi förser jurister med det inom utbildningen kan vi knappast heller förvänta oss att jurister vi rekryterar som lärare har skaffat sådan utbildning vid sidan av. Situationen är för övrigt inte annorlunda för fast anställda lärare. 13 (16)

14 15 Former för kursvärdering Kursen har utvärderats genom studentportalens funktion för kursvärderingar. Kursvärderingen har legat ute från några veckor före tentamen till några veckor efter densamma. Några påminnelser har under varje termins kursvärdering givits, också de med studentportalens funktion för dylika. Kursvärderingen Ht 11 besvarades av 48 %, medan vårterminens kursvärdering besvarades av endast 44 %. Svarsfrekvensen varierar något, och den är under alla omständigheter lägre än vad som skulle vara fallet om kursvärderingarna gjordes på traditionellt sätt, det vill säga på pappersformulär på sista seminariet. Dock är nog kvaliteten på svaren högre genom att utvärderingen kan besvaras i lugn och ro, och om man så vill i mer hanterbara delar. Många av de studenter som besvarat kursvärderingen har också lagt ner mycket energi på att ge utförliga kommentarer, vilket självfallet är värdefullt. Studenterna uttryckte vid efterkursrådet till vt-12 att de uppskattade att kunna svara efter att tentan var gjord, och också från kursledningens sida är det självfallet värdefullt att kunna få återkoppling också på tentan. Till detta kommer att tentamen är ett viktigt pedagogiskt moment på kursen, varför det är olyckligt om den inte kan utvärderas tillsammans med alla övriga moment. En kritik som kan riktas mot kursvärderingen ligger egentligen utom terminskursens kontroll, nämligen att den är alltför omfattande. Den stora mängden utbildningsgemensamma frågor gör att det praktiska utrymmet för terminsegna frågor är ganska litet. Man kan till exempel fråga sig om fyra frågor om biblioteket verkligen är motiverat. Till detta kommer att kursvärderingens längd medför tekniska problem, det har flera gången varit svårt att få ut hela sammanställningen av kursvärderingen från studentportalen. Särskilt kursvärderingen ht 2011 medförde stora problem i det avseendet. På något svar kan man ana att någon student också haft svårt att se hela kursvärderingen, men ingen har påpekat det särskilt. 14 (16)

15 16 Lärargruppens sammansättning och kompetens Lärarlaget bestod under höstterminen 2011 av två disputerade lärare och fyra odisputerade, varav två med erfarenhet från domstol. Två av de odisputerade lärarna hade erfarenhet från undervisning på juristprogrammet när terminen började. En lärare var (och är alltjämt) kvinna, hon undervisade på heltid den terminen. Av sammanlagt 15 föreläsare var fyra kvinnor. Inga ytterligare lärare var inblandade i PM-rättning och därtill knuten återkoppling under terminen. Under vårterminen 2012 bestod lärarlaget av sex disputerade lärare (varav fyra professorer), en doktorand, en lärare med erfarenhet från domstol och två lärare utan erfarenhet från domstol eller annars. En av dessa hade två terminers erfarenhet av undervisning på terminskurs 2 när terminen började. Fem av de undervisande lärarna var kvinnor, varav fyra undervisade på ett eller flera moment. En undervisade hela terminen. Av 14 föreläsare var fyra kvinnor. En doktorand utöver de som deltog i seminarieundervisning deltog i PM rättning och därtill knuten återkoppling. Karolina Stenlund har varit kursamanuens under såväl ht 2011 som vt Hon har med rätta varit uppskattad av såväl lärare som studenter (det sistnämnda framgår av kursvärderingar och inte minst omdömena på efterkursrådet från vt 2012). Den ökade andelen disputerade lärare under vårterminen beror på det krav på att varje fastanställd lärare skall göra minst 50 timmar på grundutbildningen. Kravet har fört det goda med sig att det har involverat lärare i terminen, men det löser för T2:s del inte lärarbristen, utan underskottet av fast anställda lärare består. Eftersom fastanställda lärare också tidigare ställt upp på lärarmöten och med kursmaterial är skillnaden inte heller i det avseendet så stor. En lite besvärande bieffekt är att schemat innehållit väl många lärarbyten för vissa grupper, eftersom det har pusslats ihop med ett ganska stort antal lärare som gör en liten del av terminen. En trevlig bieffekt är att flera studenter uttrycker uppskattning över att få se professorer i seminarieundervisning. Också de utifrån rekryterade lärarna var genomgående populära, och man kan notera att studenters uppfattning skiljer sig mycket åt. Av den anledningen förefaller de många bytena av seminariegrupplärare inte vara att beklaga i och för sig. 15 (16)

16 Andelen kvinnliga lärare varierar mellan de båda terminer som kursrapporten omfattar. Höstterminen 2011 var andelen påfallande liten, medan kvinnliga lärare stod för fler undervisningstimmar än manliga lärare under vårterminen Den fördelningen som då rådde får betraktas som jämn (inom ett spann på %). Förhoppningsvis kan terminen fortsätta att locka såväl kvinnliga som manliga lärare, även om rekryteringen och tillsättningen av lärare också, och i huvudsak, måste styras av andra principer än intresset av en jämn könsfördelning. Uppsala den 17 september 2012 Mikael Hansson Kursföreståndare Bilagor: 1. Kursplan 2. Undervisningsplan 3. Samtliga tentamensskrivningear med kommentarer 4. Schema 5. Protokoll från kursråd 6. a. Kursvärdering (sammanställning) b. kodnyckel till kursvärdering 16 (16)

Juridisk översiktskurs 15 hp

Juridisk översiktskurs 15 hp UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Juridisk översiktskurs Kursrapport för Juridisk översiktskurs 15 hp Höstterminen 2014 Vårterminen 2015 1. Kursens innehåll Juridisk översiktskurs, 15 högskolepoäng

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2013 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng)

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Kursföreståndare: Jur dr. Rebecca Thorburn Stern, lektor i folkrätt 1. Kursens innehåll Kursens syfte är ge fördjupade kunskaper i migrationsrätt

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng

Barnrätt 15 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng Höstterminen 2015 Anna Singer UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-01-14

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik

Avtalstolkning: Teori och praktik JURIDISKA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Höstterminen 2013 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Höstterminen 2012 Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen ges på engelska och

Läs mer

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Bilaga 1 Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Kursen gavs för andra gången hösten 2015. Studenterna har gett feedback genom en kursvärdering. Därutöver har det hållits ett kursråd. Studenternas

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2012 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Vårterminen 2014 Petra Herzfeld Olsson/Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2015 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011.

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. 1. Kursernas innehåll I kurserna ingår förhandling och förhandlingsteknik, respektive medling och medlingsteknik, vilka

Läs mer

Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden)

Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Uppsala Universitet Juridiska Institutionen Jr dr Jérôme Monsenego, gästlärare Utbildningsutskottet Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Inledning Under vårterminen

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-03-01 Rapport avseende fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 1 Kursens innehåll Kursens innehåll framgår av bilagda kursplan,

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar ämnet

Läs mer

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng)

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) DEL B, Bilaga 1 2015 års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Kursavsnitt (1) Kursavsnitt (2) behandlar valda ämnen

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba.

Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba. Del B Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Inom ramen för kursen behandlas ämnesområdena upphovsrätt, mönsterrätt, varumärkesrätt och patenträtt

Läs mer

Välkommen till terminskurs 3!

Välkommen till terminskurs 3! Välkommen till terminskurs 3! Kursledning och administratörer Kursföreståndare: Stojan Arnerstål och Bengt Domeij stojan.arnerstal@jur.uu.se bengt.domeij@jur.uu.se Mottagning enligt överenskommelse per

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2011 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen Bilaga 1 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2015 B-delen av utvärderingsrapport 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig

Läs mer

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Kursutvärdering Sid 1 (5) Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Svarsfrekvens: 78 % (18/23) 1. Hur bedömer du som helhet kursens kvalitet? (1-5) Medel: 4,1 2. Dina förväntningar innan kursen?

Läs mer

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Allmänt om kursvärderingen. Eftersom kursen var ny ställdes enbart två frågor till studenterna nämligen vad är ditt allmänna omdöme om kursen

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen V 1.1

UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen V 1.1 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen 2015-04-16 V 1.1 Undervisningsplan Kommersiell kontraktsrätt På kursen studeras avtalsslutningsmekanismer, tolkning av avtal i en kommersiell

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2013-04-16 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 21/1 21/2

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 21/1 21/2 Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) VT 2013 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle

LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context

2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context Del B, Bilaga 1 2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context (15 hp) 1. Kursens innehåll I kursen Democracy and Human Rights in European Context behandlas mänskliga

Läs mer

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp

Kursutvärdering. Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Institutionen för geografi och ekonomisk historia Kursutvärdering Kurs: IKK: Projektkurs geografiska informationssystem (GIS) 7,5 hp Termin: vår 2016 Kursansvarig lärare: Olof Olsson Våra kursutvärderingar

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska All undervisning sker på svenska, men det kan förekomma undervisningsmaterial på engelska.

Undervisningsspråk: Svenska All undervisning sker på svenska, men det kan förekomma undervisningsmaterial på engelska. Juridiska fakulteten JUFN31, Professionell rättsutredning och föredragning, 15 högskolepoäng Professional Judicial Enquiry and Presentation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Kursrapport för WEBBDIST13: Textproduktion 1, distans, V14 7,5 hp (31ETP1)

Kursrapport för WEBBDIST13: Textproduktion 1, distans, V14 7,5 hp (31ETP1) Kursrapport för WEBBDIST13: Textproduktion 1, distans, V14 7,5 hp (31ETP1) Kursansvariga: Charlotte von Essen Anna Vörös Lindén Medverkade på kursen gjorde även: Camilla Hentschel (handledning och rättning)

Läs mer

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin.

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Juridiska fakulteten JUEN11, Konflikt och immaterialrättsliga intrång, 15 högskolepoäng Conflict and Intellectual Property Infringement, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

JUBN03, Kommersiell avtalsrätt, 15 högskolepoäng Commercial Contract Transactions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN03, Kommersiell avtalsrätt, 15 högskolepoäng Commercial Contract Transactions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN03, Kommersiell avtalsrätt, 15 högskolepoäng Commercial Contract Transactions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

MILJÖRÄTT, 5 HP. Resultat. https://studentportalen.uu.se/portal/portal/uusp/admin-courses/evaluation?uusp.portal...

MILJÖRÄTT, 5 HP. Resultat. https://studentportalen.uu.se/portal/portal/uusp/admin-courses/evaluation?uusp.portal... Page 1 of 6 MILJÖRÄTT, 5 HP Kurskod: 1TV023, Anmälningskod: 68831, 33%, DAG, NML, vecka: 04-12 Termin: VT 2015 Resultat Den här kursvärderingen har besvarats av 56% (49/87) av studenterna. Skriv gärna

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik

Avtalstolkning: Teori och praktik JURIDISKA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar

Läs mer

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74 Umeå universitet Juridiskt forum Samlad bedömning av genomförd kurs Page (2) Kursens namn: Rätten i socialt arbete, HT 204, Campus Start- och slutdatum:204 2 0 205 0 6 Antal studenter: 74 Former för utvärdering:

Läs mer

Information och Rätt (IoR)

Information och Rätt (IoR) Information och Rätt (IoR) Immaterialrätt, yttranderätt och Internet 30 hp KURSINFORMATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Information och rätt - Immaterialrätt, yttranderätt och Internet, 30 hp HT 2012 Kursinformation

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Information och Rätt (IoR)

Information och Rätt (IoR) Information och Rätt (IoR) Immaterialrätt, yttranderätt och Internet 30 hp KURSINFORMATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Information och rätt - Immaterialrätt, yttranderätt och Internet, 30 hp HT 2016 Kursinformation

Läs mer

JUBN14, Kollektiv arbetsrätt, 15 högskolepoäng Collective Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN14, Kollektiv arbetsrätt, 15 högskolepoäng Collective Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN14, Kollektiv arbetsrätt, 15 högskolepoäng Collective Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2014-02-17 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma.

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma. Juridiska fakulteten JUCN22, Praktisk process och tvistelösning i den sociala dimensionen - familjerätt/socialrätt, 15 högskolepoäng Legal Procedure and Dispute Resolution in the Social Dimension - Family

Läs mer

HARP21, Handelsrätt: Kollektiv arbetsrätt, 15 högskolepoäng Business Law: Collective Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

HARP21, Handelsrätt: Kollektiv arbetsrätt, 15 högskolepoäng Business Law: Collective Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan HARP21, Handelsrätt: Kollektiv arbetsrätt, 15 högskolepoäng Business Law: Collective Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Kursrapport för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetoder 1, 7,5 hp, VT17, NGBIB16H

Kursrapport för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetoder 1, 7,5 hp, VT17, NGBIB16H Kursrapport för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetoder 1, 7,5 hp, VT17, NGBIB16H Kursansvariga: Maria Lindh och Gustaf Nelhans Studentresultat/Genomströmning 45 studenter var registrerade på kursen

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Kursvärdering UM4041 VT18

Kursvärdering UM4041 VT18 Kursvärdering UM01 VT1 respondenter: : Svarsfrekvens: 1, % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 5 (1,5%) 10 (,0%) 10 (,0%) 1 (,%) 5 Helt 0 (0,0%) Vet ej 0 (0,0%). Studentens insats

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Juridiska fakulteten JUCN04, Familj och arbete i balans. Barns och föräldrars grundläggande rättigheter med fördjupning i familjerätt, 15 högskolepoäng Family and Work in Balance. Children's and Parents'

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h

Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h Cecilia Gärdén 2015-11-27 Jenny Lindberg Kursrapport 32IVP1 H15-1 Verksamhetsförlagt projektarbete, 7,5 hp BMBD114h Om kursen Kursen har pågått på masternivå, distans, period 1 och 2 ht 2015, mellan 31

Läs mer

Kursvärdering nivå 2 samt hela grundutbildningen

Kursvärdering nivå 2 samt hela grundutbildningen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursvärdering nivå 2 samt hela grundutbildningen Grattis! Du har nu tagit jur kand-examen och klarat av juristprogrammet. För att vi ska kunna utveckla och förbättra

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

FRÅGEBANK: EXEMPEL PÅ KURSVÄRDERINGSFRÅGOR BAKGRUNDSFRÅGOR

FRÅGEBANK: EXEMPEL PÅ KURSVÄRDERINGSFRÅGOR BAKGRUNDSFRÅGOR FRÅGEBANK: EXEMPEL PÅ KURSVÄRDERINGSFRÅGOR Frågebanken är tänkt att kunna utgöra en inspirationskälla vid utformning av kursvärderingsenkäter. Tillämpliga frågor väljs ut utifrån kursinnehåll och hur kursen

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki

Studieordning med inriktning mot Personal, Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) VT 2012 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

Avancerad immaterialrätt

Avancerad immaterialrätt Avancerad immaterialrätt : 17 1. Kursen i Avancerad immaterialrätt syftar till att förmedla fördjupade insikter i och kunskaper om europeiska och svenska rättsregler och rättsprinciper för skydd av kreativa

Läs mer

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård DNR LIU 329/07-41 1(5) Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård Programkurs 5 hp To Use Interviewing as a Method in Health Care 8DIA02 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden

Läs mer

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät?

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Kön GruppNr Svar Nä. Nej - Kvinna ( Betyg: Nej Uppfattar du att du har fått möjligheten att delta i kursen på lika villkor (t.ex. från ett jämställdhets,

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Arbetsmarknadskunskap med management II Labour Relations and Management II 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: AT2050 Gäller från: VT 2015 Fastställd: 2010-12-16

Läs mer

EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle

EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för kandidatprogrammet

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II 1 ( 6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska del II Sändlista Kurskod Examinator Mathias Henningsson Miguel Giménez Johan Holtström THFR41 Miguel Giménez Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2 Kursens

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

KURSPLAN Obligationsrätt med grundläggande juridisk metod, 20 högskolepoäng

KURSPLAN Obligationsrätt med grundläggande juridisk metod, 20 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Obligationsrätt med grundläggande juridisk metod, 20 högskolepoäng Law of Obligations and Basic Legal Methodology, 20 credits Kurskod: Fastställd av: JGOA17 Reviderad av: 2011-05-03 Gäller

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO400 Straff- och processrätt, 30 högskolepoäng Criminal Law and Procedural Law, 30 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 SK1224 Miljöpolitikens villkor, 15 hp Fördjupningskurs i statsvetenskap, grundnivå Kursansvarig lärare: Frida Boräng, frida.borang@pol.gu.se Medverkande

Läs mer

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO300 Teoritermin med familje-, social- och miljörätt, 30 högskolepoäng Theoretical Term with Family Law, Social Law and Environmental Law, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

KURSPLAN. Dnr J 2010/

KURSPLAN. Dnr J 2010/ KURSPLAN 1 2012-05-15 Dnr J 2010/172 Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd Kursplan för Individuell arbetsrätt (Individual Labour Law), 15 högskolepoäng (15 ECTS), Avancerad nivå JUCN20 A1N Fastställd

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit3: Society and Individual, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1.

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO300 Teoritermin med familje-, social- och miljörätt, 30 högskolepoäng Theoretical Term with Family Law, Social Law and Environmental Law, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten Fastställande JUZN12, Hur forskning går till - rättsvetenskapens utmaningar i teori och praktik, 15 högskolepoäng Preparations for Legal Research, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

Kursutvärdering av Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1, 7,5hp (31BFÄ1), vårterminen 2017

Kursutvärdering av Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1, 7,5hp (31BFÄ1), vårterminen 2017 Kursutvärdering av Biblioteks- och informationsvetenskapliga fältstudier 1, 7,5hp (31BFÄ1), vårterminen 2017 Maria Idebrant & Gustaf Nelhans 31 maj 2017 1 Inledning Kursen Biblioteks- och informationsvetenskapliga

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen

Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen 1 (5) PM 2014-09-03 Föreskrifter för examination vid Juridiska institutionen Föreskrifterna har antagits av Juridiska fakultetens utbildningsutskott den 3 september 2014. Vilka kursmoment utgör examination?

Läs mer

Insolvensrätt med sakrätt HT Ungefär hur många timmar per vecka har du studerat (inkl. föreläsningar, seminarierna och grupparbetet)?

Insolvensrätt med sakrätt HT Ungefär hur många timmar per vecka har du studerat (inkl. föreläsningar, seminarierna och grupparbetet)? Insolvensrätt med sakrätt HT18 : 1. Hur mycket av kursen har du deltagit i: Hur mycket av kursen har du deltagit i: 0% 0 (0,0%) 1-0% 1 (6,%) 1-40% 1 (6,%) 41-60% 1 (6,%) 61-80% (1,5%) 81-100% 11 (68,8%).

Läs mer

Mall för kursrapporter

Mall för kursrapporter 1(11) 2010-02-09 Mall för kursrapporter Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar. Strukturen för detta kvalitetsarbete beskrivs i Kvalitetsbygge: Struktur för

Läs mer

PM-instruktion. UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Terminskurs 2 Våren Allmänt om PM-uppgifterna

PM-instruktion. UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Terminskurs 2 Våren Allmänt om PM-uppgifterna UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Terminskurs 2 Våren 2014 PM-instruktion Allmänt om PM-uppgifterna Under terminen författar, som bekant, varje student två promemorior. Den första promemorian

Läs mer

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät?

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Kön GruppNr Svar Nej. nej nej. Uppfattar du att du har fått möjligheten att delta i kursen på lika villkor (t.ex. från ett jämställdhets, jämlikhets

Läs mer

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Den friska människans anatomi och fysiologi 1SJ000 Distans VT16. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter.

Den friska människans anatomi och fysiologi 1SJ000 Distans VT16. Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Den friska människans anatomi och fysiologi SJ000 Distans VT6 Antal respondenter: 2 Antal : Svarsfrekvens: 4.48 % Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Jag

Läs mer

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad

Sociologi I, Grundläggande sociologi, 7,5 hp., GN VT-15 Senast uppdaterad STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till delkursen Grundläggande sociologi (7,5 hp.), Sociologi I, VT15 Momentansvarig lärare (nås lättast via epost): Elias le Grand, rum B994,

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Avtalsrätt Den studerande skall efter avslutad kurs ha tillägnat sig goda kunskaper om avtalsrättens principer, regler och problem.

Avtalsrätt Den studerande skall efter avslutad kurs ha tillägnat sig goda kunskaper om avtalsrättens principer, regler och problem. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2015 Kursplan Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Privaträtt, 30 högskolepoäng Private

Läs mer

METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313. Kursrapport HT18. Kursansvarig: Birgitta Niklasson

METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313. Kursrapport HT18. Kursansvarig: Birgitta Niklasson METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313 Kursrapport Kursansvarig: Birgitta Niklasson Denna kursrapport bygger på enkätsvar från 23 studenter. Totalt antal studenter på kursen denna termin var 38, vilket

Läs mer

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät?

Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Finns det någon fråga som du tycker saknas i denna enkät? Kön GruppNr Svar fort. fråga 28. Efter genomgången kurs känns det inte som att jag direkt har lärt mig något nytt. Det här var min sista specialkurs

Läs mer