Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden)"

Transkript

1 Uppsala Universitet Juridiska Institutionen Jr dr Jérôme Monsenego, gästlärare Utbildningsutskottet Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Inledning Under vårterminen 2012 höll jag som biträdande kursföreståndare och huvudlärare kursen European Tax Law, 15 poäng. Kursföreståndaren var professorn Bertil Wiman. Kursen gavs på engelska och studenterna hade både svensk och utländsk bakgrund. Den följande utvärderingsrapporten följer den disposition som anges i instruktionen för utvärdering av 15/30-poängs fördjupningskurser. 1. Kursens innehåll Kursen avser EU-skatterätt både på företagsbeskattningsområdet och individbeskattningsområdet. Utöver studien av EU-skatterätten i sig bygger kursen också på analyser av OECD:s modellavtal samt vissa komparativa moment som gör det möjligt att utvärdera olika lösningar till olika problem. Rättskällorna omfattar både EU-fördragen, EU-domstolens rättspraxis, direktiv antagna av rådet, kommunikationer från EU-kommissionen, och material framtaget av OECD. Min uppfattning är att kombinationen av EU-skatterätt och komparativ skatterätt är ett sätt för studenterna att lära sig mer om sina egna skattesystem och komma fram till att det kan finnas olika sätt att lösa en viss fråga. Att tänka komparativt gjorde kursen mer konkret, både när det gäller EU-domstolens praxis påverkan på medlemsstaternas skattesystem och de olika alternativen som kan finnas för att utforma den bästa skattepolicyn för den europeiska unionen. Den komparativa delen är alltså en naturlig

2 del av studien av ämnet EU-skatterätt, varför jag rekommenderar att man fortsätter med denna kombination. Den 16 mars 2011 lade den europeiska kommissionen fram ett förslag kring en harmonisering av företagsbeskattningen i unionen. Beroende på utvecklingen på detta område kommer mer eller mindre vikt att läggas på detta förslag under nästa läsår. 2. Kursens uppbyggnad Kursen följer en logisk tråd. Den börjar med EU-rättens påverkan på medlemsstaternas suveränitet och de stora utmaningarna på beskattningsområdet. Sedan fortsätter kursen med de redan harmoniserade områden där direktiv har antagits. Nästa del handlar om de viktigaste kvarstående problemen där medlemsstaternas skattesystem hindrar utvecklingen av den inre marknaden. I stort är jag nöjd med kursens uppbyggnad. De väldigt positiva utvärderingarna talar också för att fortsätta med samma upplägg. Med tanke på att EU-skatterätten är en relativt ung och mycket dynamisk disciplin kommer kursen under nästa läsår att påverkas av utvecklingen på området. 3. Kursens mål Kursens mål är att studera EU-skatterätten på direktbeskattningsområdet så att studenterna utvecklar kunskaper kring hur direktbeskattningen påverkas av EU-rätten, både genom praxis och antagna direktiv. Ett viktigt mål är, enligt min mening, att göra kursen dynamisk istället för statisk. Med dynamisk menar jag att kursen bör beakta de olika alternativ som kan vara lämpliga för att på bästa sätt beakta EU-fördragen, istället för att endast konstatera att viss harmonisering har skett och viss praxis har förekommit. Min uppfattning är att detta dynamiska perspektiv har relevans och har uppskattats av studenterna, varför jag tänker fortsätta på det sättet. 4. Kursens bärande pedagogiska idéer En bärande pedagogisk idé med kursen är att studenterna förstår den svåra balansen mellan EU-rättens och medlemsstaternas intressen. Dessa intressen är ofta olika och då är det viktigt att man förstår varför det är en svår balans att tillgodose allas intressen. Studien av de olika rättfärdigande grunderna är en mycket central del av denna svåra balans och studenterna uppmuntras att träna på att argumentera både för och emot en viss idé.

3 Kursen bygger också på seminarier snarare än föreläsningar, vilket gör det möjligt för studenterna att vara inlästa samt att arbeta i grupper och ibland jämföra sina skattesystem när en komparativ fråga ställs. Med tanke på hur komplicerad EU-skatterätten är verkar det vara en god idé att fortsätta med seminarier som kräver förberedelser. Dock kan man fundera på att lägga till några föreläsningar, tex en introduktionsföreläsning så att kursen sätts i ett sammanhang. 5. Examination och betygspåverkande faktorer Betyget består av två faktorer: uppsats (20%) och tentamen (80%). Dessutom ska studenterna närvara vid minst 80% av seminarierna och för att närvara krävs det att studenten har förberett sig inför seminariet. Varje student skriver en uppsats och presenterar den inför klassen. Själva uppsatsen får ett betyg mellan 0 och 10, och detsamma gäller presentationen inför klassen. Varje student får alltså ett visst antal poäng mellan 0 och 20. Tentamen består av olika frågor och betygssätts mellan 0 och 80 poäng. Totalt var det 35,7% av studenterna som fick AB. Denna examinationsmetod uppmuntrar till ett kontinuerligt arbete. Det som kan förbättras är att uppmuntra alla studenter i en viss basgrupp att delta i diskussionerna. 6. Basgruppsverksamheten i undervisningen Alla seminarier skall förberedas i basgrupper. Eftersom en stor del av studenterna var utbytesstudenter var min avsikt att blanda de olika nationaliteterna. Min uppfattning är att denna fördelning har fungerat väl. Det blir intressant för studenterna att samarbeta över gränserna vilket ger givande diskussioner, inte minst kring hur djup harmoniseringen ska vara. Denna fördelning kan visa vissa kulturella skillnader, vilket även det är intressant för studenterna. Utvärderingen påpekar att samarbetet i vissa fall har fungerat mindre bra. Här kan man överväga att inte ge närvaro till en student som låter sina kamrater förbereda seminarierna och/eller svara på frågorna.

4 7. Inslag av skrivträning Studenterna författar en kortare promemoria inför ett seminarium då de redovisar sina slutsatser inför klassen. Tanken var att, baserat på en komparativ studie, redovisa för för- och nackdelar av olika alternativ till en viss problematik. Detta kräver en analytisk förmåga för att hitta det som karakteriserar varje rättssystem och ställa det mot bakgrund av ett teoretiskt problem. Kvalitén var i stort helt acceptabel. Min uppfattning är att denna övning var givande för studenterna. Dock anser jag att analysen av hur EU-rätten påverkar det nationella rättssystemet ibland var något svag, dvs. att studenterna beskrev för mycket istället för att gå djupare. Detta kan bero på att vissa studenter inte hade någon substantiell bakgrund i EU-skatterätt innan de började läsa European Tax Law, varför jag har för avsikt inför nästa år att hålla regelbundna handledningsmöten för att hjälpa studenterna med sin analys. 8. Inslag av muntligt framförande Inom ramen för den ordinarie seminarieundervisningen skall studenterna redovisa basgruppens resultat muntligen. Dessutom fick studenterna presentera sina uppsatser framför klassen. Att ha en hel del muntliga framföranden gör det möjligt att föra diskussioner mellan grupper, utvärdera olika skattepolicys, och öva på argumentation. Detta gör kursen mycket levande och intressant, varför mitt förslag är att fortsätta på det sättet. 9. Inslag av rättsteknikträning Inför varje seminarium skrev jag läshänvisningar. Studenterna fick självständigt söka juridiskt källmaterial inför författandet av sina promemorior, varför jag gick igenom de viktigaste rättskällorna inom området. Detta har fungerat väl och jag planerar att fortsätta på det sättet nästa år. 10. Värdering av de olika undervisningsformerna Seminarieundervisningen och författandet av promemoriorna har enligt min uppfattning och utvärderingarna fungerat väl så jag har för avsikt att fortsätta på det sättet nästa år.

5 11. Kurslitteraturen Varje seminarium har speciella läshänvisningar. Alla dessa är tillgängliga på Internet, antingen genom EU:s webbsidor eller via biblioteket. Studenterna har uppskattat att ha kurslitteraturen tillgänglig via Internet, både för att undvika att behöva köpa kurslitteratur och för att dessa källor var lätt tillgängliga för alla. De elektroniska källorna är mycket omfattande och kompletta inom ramen för ämnet EU-skatterätt, varför det mesta av litteraturbehovet kan täckas med sådana källor. Dock är det nödvändigt inför uppsatserna att studenterna fördjupar sig i sina respektive ämnen, vilket kräver att de läser in sig på bredare material. 12. Internationalisering Kursen är i stort sett internationell. De komparativa momenten är nationella men de knyts an till ett europeiskt sammanhang. 13. Hållbar utveckling Något moment som behandlar hållbar utveckling finns inte. Dock vore det tänkbart att hålla ett moment kring den skatt som EU överväger att införa på finansiella transaktioner, eftersom denna skatt skulle bidra till att EU:s framtid är hållbar. Även moment kring punktskatter skulle kunna införas då de kan syfta till att skydda miljön genom att påverka företagens och konsumenternas val. 14. Genusperspektiv Något moment som behandlar genusperspektivet fanns med inom ramen för studien av rätten till sam- respektive särbeskattning i källstaten. 15. Former för kursutvärdering Eftersom jag själv är huvudlärare på kursen tar jag fortlöpande i anknytning till undervisningen emot kommentar på kursens form och innehåll från studenterna. Vid kursens slut fick studenterna ge skriftliga och anonyma synpunkter på kursen. 16. Lärargruppens sammansättning och kompetens Jag har varit huvudläraren och professor Bertil Wiman höll ett seminarium om förslaget för en gemensam bolagsskattebas. Inför nästa läsår har jag för avsikt att be Kristina Ståhl, f.d. professor i finansrätt vid Uppsala universitet och numera justitieråd på Högsta Förvaltningsdomstolen, att hålla ett föredrag om EU-skatterätten. Närmare bestämt skulle det vara intressant att höra hur Högsta Förvaltningsdomstolen avgör kring acte clair-doktrinen, dvs. hur domstolen

6 kommer fram till att en viss fråga bör skickas till EU-domstolen och hur Högsta Förvaltningsdomstolen formulerar tolkningsfrågor. 17. Kursens timtilldelning Kursen bestod av en introduktion, 10 seminarier, handledning kring författandet och presentationen av uppsatserna, presentationer och frågestund. Min förståelse är att denna timtilldelning motsvarar genomsnittet för en kurs om 15 högskolepoäng.

Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt

Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt Utbildningsutskottet Juridiska institutionen Uppsala universitet Utvärdering av Internationell skatterätt,

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Höstterminen 2012 Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen ges på engelska och

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Vårterminen 2014 Petra Herzfeld Olsson/Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen

Läs mer

2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context

2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context Del B, Bilaga 1 2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context (15 hp) 1. Kursens innehåll I kursen Democracy and Human Rights in European Context behandlas mänskliga

Läs mer

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011.

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. 1. Kursernas innehåll I kurserna ingår förhandling och förhandlingsteknik, respektive medling och medlingsteknik, vilka

Läs mer

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik

Avtalstolkning: Teori och praktik JURIDISKA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Höstterminen 2013 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar

Läs mer

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Bilaga 1 Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Kursen gavs för andra gången hösten 2015. Studenterna har gett feedback genom en kursvärdering. Därutöver har det hållits ett kursråd. Studenternas

Läs mer

Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba.

Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba. Del B Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Inom ramen för kursen behandlas ämnesområdena upphovsrätt, mönsterrätt, varumärkesrätt och patenträtt

Läs mer

Juridisk översiktskurs 15 hp

Juridisk översiktskurs 15 hp UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Juridisk översiktskurs Kursrapport för Juridisk översiktskurs 15 hp Höstterminen 2014 Vårterminen 2015 1. Kursens innehåll Juridisk översiktskurs, 15 högskolepoäng

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar ämnet

Läs mer

KURSPLAN. Dnr J 2010/

KURSPLAN. Dnr J 2010/ KURSPLAN 1 2012-05-15 Dnr J 2010/172 Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd Kursplan för Individuell arbetsrätt (Individual Labour Law), 15 högskolepoäng (15 ECTS), Avancerad nivå JUCN20 A1N Fastställd

Läs mer

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng)

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) DEL B, Bilaga 1 2015 års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Kursavsnitt (1) Kursavsnitt (2) behandlar valda ämnen

Läs mer

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng

Barnrätt 15 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng Höstterminen 2015 Anna Singer UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-01-14

Läs mer

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv är en fördjupningskurs i juristutbildningen.

Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv är en fördjupningskurs i juristutbildningen. Juridiska fakulteten JUCN19, Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv, 15 högskolepoäng Family Law in a Comparative and EC-legal Perspective, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

JAEN49, Europeisk och komparativ bolagsrätt, 15 högskolepoäng European and Comparative Corporate Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN49, Europeisk och komparativ bolagsrätt, 15 högskolepoäng European and Comparative Corporate Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN49, Europeisk, 15 högskolepoäng European and Comparative Corporate Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. För godkänd examination på kursen skall studenten kunna visa

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. För godkänd examination på kursen skall studenten kunna visa Juridiska fakulteten JUCN19, Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv, 15 högskolepoäng Family Law in a Comparative and EC-legal Perspective, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen Bilaga 1 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2015 B-delen av utvärderingsrapport 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2013 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013 Del B 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig familjerätt. Mer

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-03-01 Rapport avseende fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 1 Kursens innehåll Kursens innehåll framgår av bilagda kursplan,

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng)

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Kursföreståndare: Jur dr. Rebecca Thorburn Stern, lektor i folkrätt 1. Kursens innehåll Kursens syfte är ge fördjupade kunskaper i migrationsrätt

Läs mer

Kursrapport Företagsbeskattning, 30 högskolepoäng höstterminen 2013

Kursrapport Företagsbeskattning, 30 högskolepoäng höstterminen 2013 Kursrapport Företagsbeskattning, 30 högskolepoäng höstterminen 2013 0. Allmänt För kursen var professor Bertil Wiman kursföreståndare. Årets kurs byggde på tidigare års kurs. Återigen åkte kurserna på

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen på

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2012 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska och engelska Undervisning på engelska samt studiematerial på danska, engelska eller norska kan förekomma.

Undervisningsspråk: Svenska och engelska Undervisning på engelska samt studiematerial på danska, engelska eller norska kan förekomma. Ekonomihögskolan HARG16, Handelsrätt: Internationell och komparativ arbetsrätt, 15 högskolepoäng Business Law: International and Comparative Labour Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Allmänt om kursvärderingen. Eftersom kursen var ny ställdes enbart två frågor till studenterna nämligen vad är ditt allmänna omdöme om kursen

Läs mer

LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle

LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGC02, Civilrättens sociala dimension, 20 högskolepoäng The Social Dimension of Private Law, 20 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

JUBN03, Kommersiell avtalsrätt, 15 högskolepoäng Commercial Contract Transactions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN03, Kommersiell avtalsrätt, 15 högskolepoäng Commercial Contract Transactions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN03, Kommersiell avtalsrätt, 15 högskolepoäng Commercial Contract Transactions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2015 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Kursen är obligatorisk på sjätte terminen på kandidatprogrammet Ekonomi och samhälle.

Kursen är obligatorisk på sjätte terminen på kandidatprogrammet Ekonomi och samhälle. Ekonomihögskolan EOSE11, Ekonomi och samhälle: Forskningsdesign, metoder och datainsamling, 15 högskolepoäng Economy and Society: Research Design, Methods and Data Collection, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

JAEN36, EU Environmental Law, 15 högskolepoäng EU Environmental Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN36, EU Environmental Law, 15 högskolepoäng EU Environmental Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN36, EU Environmental Law, 15 högskolepoäng EU Environmental Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

JUEN14, EU-straffrätt, 15 högskolepoäng EU Criminal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUEN14, EU-straffrätt, 15 högskolepoäng EU Criminal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUEN14, EU-straffrätt, 15 högskolepoäng EU Criminal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av

Läs mer

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Kursen omfattar 10 veckors heltidsstudier.

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Kursen omfattar 10 veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JUEN03, Sexualitet, samhällelig kontroll och straffrätt, 15 högskolepoäng Sexuality, Social Control and the Penal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för handelsrätt att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för handelsrätt att gälla från och med , höstterminen 2019. Ekonomihögskolan HARH02, Handelsrätt: Rättsliga aspekter på artificiell intelligens, 7,5 högskolepoäng Business Law: Legal Aspects on Artificial Intelligence, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Basic Course in Political Science with a Focus on Crisis Management and Security

Läs mer

Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016

Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016 Utvärderingsrapport angående kursen Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016 Del B 1 Kursens innehåll Kursen rör fast egendom. Materiellt är kursen upplagd så att någon

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Examensarbete i språkteknologi

Examensarbete i språkteknologi Examensarbete i språkteknologi Beáta Bandmann Megyesi Institutionen för lingvistik och filologi Uppsala universitet Översikt Examensarbetets innehåll Regler och principer Lärare och handledare Lärandemål

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Juridiska fakulteten JUCN04, Familj och arbete i balans. Barns och föräldrars grundläggande rättigheter med fördjupning i familjerätt, 15 högskolepoäng Family and Work in Balance. Children's and Parents'

Läs mer

JUDN08, Aktiebolagsrätt, 15 högskolepoäng Company Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN08, Aktiebolagsrätt, 15 högskolepoäng Company Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN08, Aktiebolagsrätt, 15 högskolepoäng Company Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2014 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2014-02-17 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

JUFN20, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN20, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN20, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd

Läs mer

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Political Science III with a focus on Crisis Management and Security Kurskod:

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2013-04-16 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma.

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma. Juridiska fakulteten JUCN22, Praktisk process och tvistelösning i den sociala dimensionen - familjerätt/socialrätt, 15 högskolepoäng Legal Procedure and Dispute Resolution in the Social Dimension - Family

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUFN23, Licensing in an International Context, 15 högskolepoäng Licensing in an International Context, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd

Läs mer

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012

Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012 JURIDISKA INSTITUTIONEN 2012-09-25 Doc Minna Gräns Till Utbildningsutskottet Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012 1. Kursens innehåll Kursen Rätt och psykologi tillhör dels

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2013 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Juridiska fakulteten JAEN56, Statligt stöd och andra statliga konkurrensbegränsningar, 15 högskolepoäng State Aid and Other State Measures Distorting Competition, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , vårterminen 2018. Ekonomihögskolan SYSK16, Informatik: Examensarbete (uppsats) för, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project (Thesis), 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74

Start- och slutdatum:2014 12 01 2015 01 16 Antal studenter: 74 Umeå universitet Juridiskt forum Samlad bedömning av genomförd kurs Page (2) Kursens namn: Rätten i socialt arbete, HT 204, Campus Start- och slutdatum:204 2 0 205 0 6 Antal studenter: 74 Former för utvärdering:

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Kunskap och förståelse. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Kunskap och förståelse. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan EKHE53, Economic History: Financial Systems - Development and Crises, 7,5 högskolepoäng Economic History: Financial Systems - Development and Crises, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 SK1224 Miljöpolitikens villkor, 15 hp Fördjupningskurs i statsvetenskap, grundnivå Kursansvarig lärare: Frida Boräng, frida.borang@pol.gu.se Medverkande

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2012 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Kursen är schemalagd för att kräva tio veckors heltidsstudier.

Kursen är schemalagd för att kräva tio veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JAEN56, Statligt stöd och andra statliga konkurrensbegränsningar, 15 högskolepoäng State Aid and Other State Measures Distorting Competition, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

Information och Rätt (IoR)

Information och Rätt (IoR) Information och Rätt (IoR) Immaterialrätt, yttranderätt och Internet 30 hp KURSINFORMATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Information och rätt - Immaterialrätt, yttranderätt och Internet, 30 hp HT 2012 Kursinformation

Läs mer

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Introduktionskursen på 7 poäng som ingår i receptarieutbildningen på 120 poäng vid Umeå

Läs mer

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Behörighetsgivande kurs i svenska 30 högskolepoäng Höstterminen 2015 1 (14) Innehåll Välkommen till Behörighetsgivande kurs i svenska, 30

Läs mer

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN48, Företagsförvärv i EU, 15 högskolepoäng Mergers and Acquisitions in the EU, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer