2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2013 års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context"

Transkript

1 Del B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Democracy and Human Rights in European Context (15 hp) 1. Kursens innehåll I kursen Democracy and Human Rights in European Context behandlas mänskliga rättigheter i de europeiska regionala organisationerna, Europarådet (CoE), EU samt OSCE. MR-rättigheterna behandlas både systematiskt och enskilt. Utvecklingen och kritiken mot fri- och rättigheterna berörs också. Flera moment under kursen berör minoriteters, ursprungsfolks och kvinnors rättigheter. Kursen är unik i så motto att den är interdisciplinär/tvärvetenskaplig dvs. jurister, statsvetare samt öststatsforskare samarbetar och deltar i en gemensam specialiserad fördjupningskurs. Ett antal praktiker deltar också som lärare vilket är uppskattat av studenterna (jfr. 5, Course Evaluation). Det framkom under slutseminarierna att en majoritet av deltagarna är nöjda med kursens innehåll och kursen i sin helhet (jfr. 9 i Course Evaluation). Kursens innehåll och mål beskrivs närmare i kursplanen, vilken bifogas (bilaga 2) jämte schema och litteraturlista (bilaga 3). En förändring inför nästa kurstillfälle är att se till att kursens röda tråd blir tydligare för studenterna på så sätt att seminarier och föreläsningar tydligare länkas samman (jfr 5 och 23 i Course Evaluation). 2. Kursens uppbyggnad Under VT 2013 gavs under kursen 10 interaktiva lektioner/föreläsningar och 10 seminarier. Examinationsseminarier tillkommer till detta. Kursen inleds, efter introduktionen, av en föreläsning där det ges en bakgrund till de mänskliga rättigheterna i folkrätten med fokus på regionala, europeiska standarder. Därefter följer ytterligare föreläsningar som bland

2 annat knyter an rättigheterna till demokratibegreppet och behandlar enskilda fri- och rättigheter samt kritiken mot dem. Seminarierna har olika innehåll och varierande syften. I huvudsak syftar dessa till att ge studenterna en överblick över de garanterade fri- och rättigheterna i det europeiska sammanhanget samt att ge fördjupad kunskap om enskilda rättigheter som har särskild betydelse inom de regionala organisationerna just nu samt i utvecklingen i allmänhet av de mänskliga rättigheterna i synnerhet. Seminarierna har av majoriteten upplevts som bra eller mycket bra och lärorika ( 5, Course Evaluation), särskilt de som bestod till hälften av en föreläsning, till hälften av diskussion. Seminarierna följer en viss ordning och är uppdelade i några huvudteman. Det första temat är relevanta begrepp (e.g. the rule of law) och det normativa/strukturella systemet för skydd av mänskliga rättigheter i folkrätt/europeisk rätt (Part I- Concepts). Det andra temat är demokrati och konstitutionalism i folkrättslig och även konstitutionell kontext (Part II- Democracy and Human Rights). Det tredje temat knyter an till specifika rättigheter (till viss del sker detta även i Part II) och kritiken mot dem. I detta tema inkluderas även de folkrättsliga aktörernas roll vid rättigheternas förverkligande samt vissa typer av kränkningar av fundamentala rättigheter (terrorism, folkmord, trafficking) (Part III- Actors on the Democratic Arena). De tre huvudlinjerna integreras även under kursens gång. I slutfasen förväntas studenterna kunna knyta samman rättigheternas betydelse för den demokratiska utvecklingen i de europeiska, eller, för den delen, de flesta länderna i världen (Part IV- Selected Topics). Det finns både för- och nackdelar med detta upplägg. Fördelarna med att ha fyra huvudblock som knyts samman under kursens gång är att studenterna får kunskaper inom flera ämnen som sedan kan analyseras utifrån andra utgångspunkter än de som finns inom det enskilda temat. Det är möjligt, exempelvis, att granska demokratins processer ur ett s.k. MR-perspektiv, eller motsatt, så är det möjligt att granska de mänskliga rättigheterna ur ett demokratiperspektiv. En nackdel kan vara att det ställer stora krav på studenternas förmåga att se sammanhang mellan olika ämnen och rättsområden (något som i och för sig är av godo) samt att fördjupningen kan bli lidande till förmån för överblicken över rättskällorna och deras innehåll. Upplägget ställer också krav på undervisande lärare så att ämnena knyter an till varandra, vilket genomförs i större eller mindre grad beroende på undervisande lärare.

3 3. Kursens mål Kursen har enligt studenterna i stort uppfyllt målen (jfr Course Evaluation 9) och ingen omfattande förändring av dessa planeras. 4. Kursens bärande pedagogiska idéer Kursens bärande pedagogiska idéer knyter an till den metod som i övrigt präglar den juridiska utbildningen i Uppsala dvs. problembaserat lärande. Eftersom ett flertal lärare deltar i kursen så är det varje lärares egen erfarenhet av den pedagogiken som ytterst kommer till uttryck i det enskilda undervisningsmomentet. I studenternas utvärderingar lyftes fram att möjligheten till diskussion under seminarier och i basgrupper är mycket uppskattad. De olika lärarnas kompetens och erfarenhet uppskattas också även om det påpekats att skillnader förekommer ( 5 och 10, Course Evaluation). 5. Examination och betygspåverkande faktorer Om detta finns information i den bilagda kursplanen (bilaga 2). Examination sker genom presentation och försvar av en längre uppsats. Studenterna har med andra ord skrivit en promemoria i ett specifikt, på förhand givet, ämne som ligger utanför, men anknyter till, de ämnen som behandlas på seminarierna. Uppsatsskrivandet och det muntliga försvaret uppskattas generellt av studenterna även om det också uttrycks att ämnena kunde kopplas tydligare till seminarierna. Förutom uppsatsen vägs prestationen vid oppositionen och presentationen av uppsatsen i betyget. Fördelarna, som talar för att behålla denna form av examination, är att studenterna tvingas tränga djupt in i ett eller ibland flera relevanta ämnesområden samt att muntligt kunna redogöra för och fördjupa sina argument. En klar majoritet av studenterna är mycket positiva till examinationsformen som sådan. Detta framkom tydligt under PM seminarierna avseende selected topics i slutet av kursen. Ingen förändring planeras på denna punkt; möjligtvis kan informationen om vad som förväntas av studenterna förtydligas ännu mer än vad som redan görs då många av studenterna är ovana vid att skriva längre texter (jfr. 13).

4 6. Basgruppsverksamhet i undervisningen Under varje enskilt seminarium är det upp till den enskilda läraren att aktivera studenterna antingen i basgrupperna, i nya basgrupper eller individuellt. Enligt en klar majoritet av studenterna har basgruppsarbetet under våren 2013 fungerat mycket bra och varit uppskattat med kommentarer som Great groups. I liked that we all were from different countries. Very tolerant. 7. Inslag av skrivträning Examinationen i form av uppsats och opposition samt presentation innebär ett omfattande inslag av skrivträning och muntlig träning för studenterna. Inga ändringar är planerade. 8. Inslag av muntligt framförande Vid seminarierna finns tillfälle för muntliga prestationer, främst analys av rättsfall. Studenterna ger överlag uttryck för uppfattningen att seminarieundervisningen är ett mycket bra sätt att träna på att prata inför andra likväl som ett sätt att utveckla sin argumentationsförmåga. Vid uppsatsoppositionen är det muntliga framförandet av stor betydelse och något som studenterna förväntas lägga stor vikt vid. 9. Inslag av rättsteknikträning Uppsatsförfattandet inbegriper självständigt sökande och insamling av juridiskt källmaterial vid sidan av kurslitteraturen. Det kan nämnas i detta sammanhang att den introducerande lektionen innefattade också information kring tillgång till biblioteket ( access to library ) samt biblioteksbesök efteråt. Inga ändringar är planerade. 10. Värdering av de olika undervisningsformerna Det finns inte någon anledning till att ändra avsevärt på antalet seminarier och föreläsningar inför vårens kurs (VT 2014). Av kursutvärderingen framgår att övervägande delen är nöjda med föreläsningarna och seminarierna. Övervägande majoriteten uttrycker att antalet undervisningstillfällen är tillfredsställande ( 5 och 10, Course Evaluation).

5 11. Kurslitteraturen Kurslitteraturen utgörs av kompendier (obligatoriskt) samt rekommenderad litteratur för de studenter som behöver komplettera sina kunskaper i grundläggande folkrätt/mänskliga rättigheter respektive EU-rätt. Diskussioner har förts med studenterna under flera år om materialet ska tryckas upp eller om det främst ska göras tillgängligt elektroniskt använde vi oss återigen av tryckta kompendier vilket visserligen gör materialet dyrare för studenterna men å andra sidan mer överskådligt. En utmaning för kursen är att hitta material som passar de stora variationer i kunskapsnivå som finns mellan de studenter som söker kursen. VT 2013 omfattade kurslitteraturen 4 kompendier på 894 sidor. Kurslitteraturen omfattade VT 2012 omfattade kurslitteraturen 2 kompendier på sammanlagt cirka 400 sidor och elektroniskt publicerat material omfattande cirka 300 sidor. VT 2011 omfattade litteraturen 5 kompendier på totalt 443 sidor (VT 2010 var det 4 kompendier på totalt 495 sidor jämfört med 4 kompendier på totalt 792 sidor (VT 2009) och 5 kompendier på totalt 812 sidor VT 2008). Det ska tilläggas att en del av det material som anvisades var tänka att läsas översiktligt av studenterna och i viss mån användas som referens- snarare än studiematerial. Hänvisningar till konventionstext och dylikt på internet har i viss mån minskat antalet sidor kurslitteratur. 12. Internationalisering Kursen integrerar på ett spännande sätt aktuell och relevant folkrättslig, konstitutionellrättslig och statsvetenskaplig forskning. Till stor del förekommer komparativa inslag, exempelvis genom att olika europeiska standarder (Europarådet-EU-OSCE) och konstitutionella lösningar jämförs, särskilt på områden som mänskliga fri- och rättigheter samt minoriteters/ursprungsfolkens rättigheter. Kursen har en genomgående internationell inriktning. 13. Hållbar utveckling Kursen innehöll 2013 ett seminarium om environmental human rights. Ämnet förekommer även i andra sammanhang (t.ex. seminariet om ursprungsfolkens - inklusive samernas - rättigheter). 14. Genus och andra kritiska perspektiv Flera seminarier på kursen behandlar kvinnors rättigheter och genusperspektiv. Intentionen är att dessa perspektiv ska vävas in i undervisningen generellt.

6 15. Former av kursvärdering Kursutvärdering genomförs vid kursens slut (efter sista undervisningstillfället). Kursutvärderingen sker skriftligt samt genom informella samtal mellan kursföreståndarna och studenterna under kursens gång. 18 studenter har under VT 2013 lämnat in sina synpunkter. Studenterna har däremot inte lämnat några synpunkter på utvärderingens form och innehåll. 16. Lärargruppens sammansättning och kompetens Lärarna är kompetenta och är experter inom de områden de har ansvar för inom kursen (detta framgår delvis av undervisningsschemat). 13 av lärarna var kvinnor och 6 var män. 13 av lärarna är disputerade (tre professorer, tre docenter). Tre av lärarna är praktiker. Den förändring som skulle kunna genomföras rörande lärargruppens sammansättning är att öka antalet manliga föreläsare. Kursen har i och med VT 2010 två kursföreståndare. 17. Kursens timtilldelning Timtilldelningen framgår av bifogat schema. Huvuddelen av undervisningen genomförs av vid institutionen anställda lärare. Kursens interdisciplinära karaktär påkallar dock att ett antal externa föreläsare anlitas. Kursföreståndare VT 2013 Professor Maja Kirilova Eriksson och lektor, jur.dr. Rebecca Stern

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng)

DEL B, Bilaga års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) DEL B, Bilaga 1 2015 års utvärdering av fördjupningskursen Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och asylrätt (15 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Kursavsnitt (1) Kursavsnitt (2) behandlar valda ämnen

Läs mer

Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden)

Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Uppsala Universitet Juridiska Institutionen Jr dr Jérôme Monsenego, gästlärare Utbildningsutskottet Utvärderingsrapport ang. kursen European Tax Law, 15 poäng, VT 2012 (Bperioden) Inledning Under vårterminen

Läs mer

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Bilaga 1 Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Kursen gavs för andra gången hösten 2015. Studenterna har gett feedback genom en kursvärdering. Därutöver har det hållits ett kursråd. Studenternas

Läs mer

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng)

Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Utvärdering av Migrationsrätt HT 2014 (15 högskolepoäng) Kursföreståndare: Jur dr. Rebecca Thorburn Stern, lektor i folkrätt 1. Kursens innehåll Kursens syfte är ge fördjupade kunskaper i migrationsrätt

Läs mer

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering

Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Media, kommunikation och avtal 15 p vt 2013 Kursutvärdering Allmänt om kursvärderingen. Eftersom kursen var ny ställdes enbart två frågor till studenterna nämligen vad är ditt allmänna omdöme om kursen

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016

Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-03-01 Rapport avseende fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng HT 2016 1 Kursens innehåll Kursens innehåll framgår av bilagda kursplan,

Läs mer

Barnrätt 15 högskolepoäng

Barnrätt 15 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Barnrätt 15 högskolepoäng Höstterminen 2015 Anna Singer UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Anna Singer 2016-01-14

Läs mer

Juridisk översiktskurs 15 hp

Juridisk översiktskurs 15 hp UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Juridisk översiktskurs Kursrapport för Juridisk översiktskurs 15 hp Höstterminen 2014 Vårterminen 2015 1. Kursens innehåll Juridisk översiktskurs, 15 högskolepoäng

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Vårterminen 2014 Petra Herzfeld Olsson/Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen

Läs mer

Kursrapport för fördjupningskursen

Kursrapport för fördjupningskursen UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen European Labour Law, 15 högskolepoäng Höstterminen 2012 Caroline Johansson 1. Kursens innehåll Kursen ges på engelska och

Läs mer

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011.

Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. Kursrapport Förhandling och medling 15 respektive 30 högskolepoäng höstterminen 2011. 1. Kursernas innehåll I kurserna ingår förhandling och förhandlingsteknik, respektive medling och medlingsteknik, vilka

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2013 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt B-delen av utvärderingsrapport. Bilaga 1. Utvärderingsrapport angående kursen Bilaga 1 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2015 B-delen av utvärderingsrapport 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig

Läs mer

Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba.

Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 11 studenter fullföljde kursen. Åtta erhöll betyget AB, tre betyget Ba. Del B Utvärderingsrapport avseende kursen Immaterialrätt VT 2012 (30 högskolepoäng) 1. Kursens innehåll Inom ramen för kursen behandlas ämnesområdena upphovsrätt, mönsterrätt, varumärkesrätt och patenträtt

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik

Avtalstolkning: Teori och praktik JURIDISKA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Höstterminen 2013 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar

Läs mer

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng

Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng UPPSALA UNIVERSITET Juridiska institutionen Kursrapport för fördjupningskursen Avtalstolkning: Teori och praktik 30 högskolepoäng Vårterminen 2012 Joel Samuelsson 1. Kursens innehåll Kursen behandlar ämnet

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B. 1 Kursens innehåll UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2013-04-16 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013

Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013 Utvärderingsrapport angående kursen Förmögenhetsrättslig familjerätt, 30 högskolepoäng, vt 2013 Del B 1. Kursens innehåll Av kursens namn framgår att innehållet är förmögenhetsrättslig familjerätt. Mer

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2015 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B

Juridiska institutionen Ingrid Helmius JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B UPPSALA UNIVERSITET KURSRAPPORT Juridiska institutionen Ingrid Helmius 2014-02-17 JD, Kursföreståndare POLISRÄTT 30 HP DEL B 1 Kursens innehåll Polisens olika funktioner i samhället ges dels en samlad,

Läs mer

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart)

Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Kursrapport Redovisningsrätt och företagsekonomi (15 hp, halvfart) Höstterminen 2012 Jan Bjuvberg 1. Kursens innehåll Delmomentet redovisningsrätt omfattar en genomgång av det redovisningsrättsliga normsystemet

Läs mer

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN20, Individuell arbetsrätt, 15 högskolepoäng Individual Labour Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd

Läs mer

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018

Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 Kursrapport för Miljöpolitikens villkor (SK1224), VT 2018 SK1224 Miljöpolitikens villkor, 15 hp Fördjupningskurs i statsvetenskap, grundnivå Kursansvarig lärare: Frida Boräng, frida.borang@pol.gu.se Medverkande

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Juridiska fakulteten JUCN04, Familj och arbete i balans. Barns och föräldrars grundläggande rättigheter med fördjupning i familjerätt, 15 högskolepoäng Family and Work in Balance. Children's and Parents'

Läs mer

KURSPLAN. Dnr J 2010/

KURSPLAN. Dnr J 2010/ KURSPLAN 1 2012-05-15 Dnr J 2010/172 Juridiska fakultetsstyrelsens utbildningsnämnd Kursplan för Individuell arbetsrätt (Individual Labour Law), 15 högskolepoäng (15 ECTS), Avancerad nivå JUCN20 A1N Fastställd

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUCN32, Health Law, 15 högskolepoäng Health Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen på

Läs mer

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv är en fördjupningskurs i juristutbildningen.

Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv är en fördjupningskurs i juristutbildningen. Juridiska fakulteten JUCN19, Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv, 15 högskolepoäng Family Law in a Comparative and EC-legal Perspective, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursrapport Del B. Utbildningsutskottet, Juridiska fakulteten. Till: Lotta Lerwall. Från: Datum: Socialrätt individ och system

Kursrapport Del B. Utbildningsutskottet, Juridiska fakulteten. Till: Lotta Lerwall. Från: Datum: Socialrätt individ och system Kursrapport Del B Till: Utbildningsutskottet, Juridiska fakulteten Från: Lotta Lerwall Datum: 2016-10-07 Ang: Socialrätt individ och system 1. Kursens innehåll 1.1 Beskrivning Kursen behandlar olika aspekter

Läs mer

JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUBN21, Europeisk affärsrätt, 15 högskolepoäng European Business Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd av

Läs mer

JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUZN11, Juridisk kommunikation, 15 högskolepoäng Communicating Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Kursvärdering UM4041 VT18

Kursvärdering UM4041 VT18 Kursvärdering UM01 VT1 respondenter: : Svarsfrekvens: 1, % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 5 (1,5%) 10 (,0%) 10 (,0%) 1 (,%) 5 Helt 0 (0,0%) Vet ej 0 (0,0%). Studentens insats

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUCN24, Generationskonflikter i rätten, 15 högskolepoäng Intergenerational Conflicts in Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för handelsrätt att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för handelsrätt att gälla från och med , höstterminen 2019. Ekonomihögskolan HARH02, Handelsrätt: Rättsliga aspekter på artificiell intelligens, 7,5 högskolepoäng Business Law: Legal Aspects on Artificial Intelligence, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN09, Allmän företagsbeskattning, 15 högskolepoäng General Business Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Kursvärdering Antal svar på studenternas kursvärdering: 8 av totalt 26 tillfrågade (svarsfrekvens 31 %)

Kursvärdering Antal svar på studenternas kursvärdering: 8 av totalt 26 tillfrågade (svarsfrekvens 31 %) Kursvärdering Antal svar på studenternas kursvärdering: 8 av totalt 26 tillfrågade (svarsfrekvens 31 %) Förändringar som gjorts som ett resultat av utvärderingen av föregående kurstillfälle: En gemensam

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. För godkänd examination på kursen skall studenten kunna visa

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. För godkänd examination på kursen skall studenten kunna visa Juridiska fakulteten JUCN19, Familjerätt i ett komparativt och EU-rättsligt perspektiv, 15 högskolepoäng Family Law in a Comparative and EC-legal Perspective, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt

Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt Uppsala universitet 9 september 2013 Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, professor i finansrätt Utbildningsutskottet Juridiska institutionen Uppsala universitet Utvärdering av Internationell skatterätt,

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng

PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology, 15 higher education credits Grundnivå (First Cycle) 1. Fastställande

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Kursutvärdering GEOL01, Kandidatarbete,VT 2018

Kursutvärdering GEOL01, Kandidatarbete,VT 2018 Kursutvärdering GEOL01, Kandidatarbete,VT 2018 Antal respondenter: 27 : 17 Svarsfrekvens: 62,96 % Generella frågor Jag är nöjd med den här kursen. Jag är nöjd med den här kursen. 3 1 (8,3%) 4 9 (75,0%)

Läs mer

Projektledning och arbete i IT- projekt (BIT), vt2014

Projektledning och arbete i IT- projekt (BIT), vt2014 Institutionen för informatik Göran Landgren Sammanfattning av kursutvärdering Sid 1 (1) Sammanfattning av kursutvärdering Projektledning och arbete i IT- projekt (BIT), vt2014 Sammanfattning Svarsfrekvens:

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska All undervisning sker på svenska, men det kan förekomma undervisningsmaterial på engelska.

Undervisningsspråk: Svenska All undervisning sker på svenska, men det kan förekomma undervisningsmaterial på engelska. Juridiska fakulteten JUFN31, Professionell rättsutredning och föredragning, 15 högskolepoäng Professional Judicial Enquiry and Presentation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK040 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 högskolepoäng Language Consultancy Programme, Course 4, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

Telefonnummer Mailadress Påbörjade juristprogrammet

Telefonnummer Mailadress Påbörjade juristprogrammet ANSÖKAN OM TILLGODORÄKNANDE PÅ JURISTPROGRAMMET Inkom: Dnr: Gatuadress Postnummer Ort Telefonnummer Mailadress Påbörjade juristprogrammet BESLUT PROGRAMANSVARIG Ansökan beviljas Ansökan avslås För motivering

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

JAMR14, Human Rights and Gender, 7,5 högskolepoäng Human Rights and Gender, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR14, Human Rights and Gender, 7,5 högskolepoäng Human Rights and Gender, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR14, Human Rights and Gender, 7,5 högskolepoäng Human Rights and Gender, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016

Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016 Utvärderingsrapport angående kursen Kommersiella och privata fastigheter rättshandlingar i praktiken VT 2016 Del B 1 Kursens innehåll Kursen rör fast egendom. Materiellt är kursen upplagd så att någon

Läs mer

Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology

Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologiska institutionen KURSPLAN PC1508 Psykologi PC1508, kurs 8: Fördjupningsarbete i psykologi, 15 högskolepoäng Bachelor Thesis in Psychology

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen V 1.1

UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen V 1.1 UPPSALA UNIVERSITET Juridiska fakulteten Juridiska institutionen 2015-04-16 V 1.1 Undervisningsplan Kommersiell kontraktsrätt På kursen studeras avtalsslutningsmekanismer, tolkning av avtal i en kommersiell

Läs mer

Samhällskunskap (31-52,5 hp)

Samhällskunskap (31-52,5 hp) DNR LIU-2018-00861 1(5) Samhällskunskap (31-52,5 hp) Programkurs 22.5 hp Social Science (31-52,5 cr) 93SH33 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2018-05-08

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN53, Affärsförhandlingar, 3 högskolepoäng Business Negotiations, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Kursen omfattar 10 veckors heltidsstudier.

Kursen är en valfri kurs inom juristprogrammet. Den läses under programmets sjunde eller åttonde termin. Kursen omfattar 10 veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JUEN03, Sexualitet, samhällelig kontroll och straffrätt, 15 högskolepoäng Sexuality, Social Control and the Penal Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursvärdering UM2204 V17

Kursvärdering UM2204 V17 Kursvärdering UM0 V respondenter: 7 : Svarsfrekvens:,9 %. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 10 (8,8%) Helt Vet ej 0 (0,0%) 6. Studentens insats Jag är nöjd med min egen insats Jag

Läs mer

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06 Institutionen för omvårdnad Sammanställning [2013-06-13] [OM 218vt13] Sid 1 (1) Kursutvärdering Kursnamn och poäng Kvinno- och familjehälsa I, 7,5 hp Kurs inom program (ange program)/fristående Barnmorskeprogrammet,

Läs mer

Information och Rätt (IoR)

Information och Rätt (IoR) Information och Rätt (IoR) Immaterialrätt, yttranderätt och Internet 30 hp KURSINFORMATION JURIDISKA INSTITUTIONEN Information och rätt - Immaterialrätt, yttranderätt och Internet, 30 hp HT 2016 Kursinformation

Läs mer

ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENB51, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2010 Ansvarig lärare: Assistent: Stefan Wiens, Ph.D., forskarassistent Joakim Norberg, doktorand Rum 327, Frescati

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND04, Engelska IV, 30 högskolepoäng English IV, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kursvärdering UM2201 HT18

Kursvärdering UM2201 HT18 Kursvärdering UM2201 HT18 respondenter: 121 : 89 Svarsfrekvens: 7,55 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 6 (6,7%) 0 (,9%) 1 (6,1%) Vet ej 1 (1,1%) 89 6. Studentens insats Jag är

Läs mer

Kursutvärdering GK1 struktur 7.5hp Ht16

Kursutvärdering GK1 struktur 7.5hp Ht16 Kursutvärdering GK1 struktur 7.5hp Ht16 respondenter: 82 : 3 Svarsfrekvens: 1,6 % 1. Arbetsbelastning. Hur många timmar per vecka har du uppskattningsvis ägnat åt att läsa teori och göra övningsuppgifter

Läs mer

JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten Fastställande JUFN21, Svensk migrationsrätt, 7,5 högskolepoäng Swedish Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Kursplanen är en historisk, äldre version, faställd

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Sammanställning av kursutvärderingen för SK1313 Metod inklusive uppsatssamordning HT 2015

Sammanställning av kursutvärderingen för SK1313 Metod inklusive uppsatssamordning HT 2015 Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs Universitet, HT:2015 Kurs: SK 1313 Metod inklusive uppsatssamordning 15 hp Kursansvarig: Jenny de Fine Licht Sammanställning av kursutvärderingen för SK1313

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma.

Undervisningsspråk: Svenska Undervisningen sker på svenska, men engelskspråkigt textmaterial kan förekomma. Juridiska fakulteten JUCN22, Praktisk process och tvistelösning i den sociala dimensionen - familjerätt/socialrätt, 15 högskolepoäng Legal Procedure and Dispute Resolution in the Social Dimension - Family

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011

MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011 MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011 Kursplan för TANDHYGIENISTUTBILDNINGEN TANDLÄKARUTBILDNINGEN TANDTEKNIKERUTBILDNINGEN

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

HIS HISA22 H14. Antal svar. Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? 4,9 0,3 (100,0%)

HIS HISA22 H14. Antal svar. Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? 4,9 0,3 (100,0%) HIS HISA H1 : 16 Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? 0-19% 0 (0,0%) 0-9% 0 (0,0%) 0-9% 0 (0,0%) 60-79% 1 (7,1%) 80-100% (9,9%) 1 Hur stor

Läs mer

Helkursutvärdering HIS A22 VT 2016

Helkursutvärdering HIS A22 VT 2016 Helkursutvärdering HIS A22 VT 2016 Kursen har bestått av följande delkurser: Tematisk fördjupningskurs I (Harald Gustafsson) Tematisk fördjupningskurs II (Klas-Göran Karlsson eller Dick Harrison) Att arbeta

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

WEBBDIST12: Animering och multimedia för webben, distans 7,5 hp H13 (31RAN1)

WEBBDIST12: Animering och multimedia för webben, distans 7,5 hp H13 (31RAN1) Kursrapport Animering och multimedia för webben WEBBDIST12: Animering och multimedia för webben, distans 7,5 hp H13 (31RAN1) Kursansvarig Daniel Birgersson och Jan Buse Medverkande Daniel Birgersson, Stefan

Läs mer

Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012

Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012 JURIDISKA INSTITUTIONEN 2012-09-25 Doc Minna Gräns Till Utbildningsutskottet Kursrapport: Rätt och psykologi, fördjupningskurs, 15 hp, VT 2012 1. Kursens innehåll Kursen Rätt och psykologi tillhör dels

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle

LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGC01, Associations- och konkurrensrätt, 10 högskolepoäng Company Law and Competition Law, 10 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer